2017. augusztus 22., kedd - Menyhért, Mirjam napja van
napnyug 19:43

Kenderes

styx

2017-08-22 07:18:04

12,7 °C

MetNet kislexikon

A szabályos észlelés, azaz észlelési segédlet II.

A csapadék mérése:

A csapadékot mm-ben mérjük, ami l/m2-nek felel meg, tehát 1mm csapadék az 1m2-re eső 1l csapadék.

A hiteles csapadékméréshez néhány feltételnek lehetőség szerint meg kell felelni, ezek:

- Lehetőleg 1m-es magasságban legyen a csapadékmérő befogadó felülete, hogy a talaj zavaró hatása (csapadéktöbblet) kiküszöbölhető legyen.

- A csapadékmérő lehetőleg nyílt, zavarásmentes területen legyen, azaz a befogadó felület körül 45°-os magasságig zavaró tényező (épület, fák) lehetőség szerint ne legyenek.

- Akik többemeletes lakóházakban kényszerülnek mérni, minél jobban távolodjanak el a házfaltól, és a torzítások-árnyékolások miatt legyen a közelben egy viszonyítási mérés.

- A téli hócsapadék mérőből történő kiolvasztásakor lehetőleg mellőzzük a nagyfokú hő alkalmazását, a párolgási veszteség miatt.

- Akik nem hivatalos és/vagy kalibrált csapadékmérővel (pl. Hellmann-mérőhenger) mérnek, azok figyeljenek arra, hogy a mérő befogadó felületének átmérője legalább 10cm legyen, a csapadékelemek véletlenszerű beleesésének elkerülése végett.

- Egyéb eszköz esetén a befogadó felület területét kiszámolva viszonyítsunk 1m2-re, így a beleeső csapadék mennyiségét is ahhoz viszonyítva lehet megadni, hiszen a fentebb említettekkel összhangban 1mm csapadék megfelel 1m2 felületre eső 1l csapadéknak.
- Pl.: Egy 0,1m2 területű mérő esetén a beleeső minden l csapadék 10l-nek, azaz 10mm-nek felel meg (1l=10mm, 2l=20mm, 0,5l=5mm, 0,1l=1mm).
- Ugyanez egy 0,5m2 területű mérő esetén kétszeres mennyiségnek felel meg (1l=2mm, 2l=4mm, 0,5l=1mm, 0,1l=0,2mm), és stb.

- A napi csapadékmennyiség mérését a Közép-Európai-Zónaidő (CET) szerinti reggel 7 órakor végezzük el az előző 24 órás időszakra, így az aktuális napi csapadékösszeg az aktuális nap 7 órájától a rákövetkező nap 7 órájáig tartó időszak csapadéka. A CET télen megegyezik a helyi idővel (HLT), nyáron a nyári időszámítás miatt ugyanakkor egy órával több, mint a helyi idő, így az aktuális napi csapadékot nyáron az aktuális nap reggel 8 órától a rákövetkező nap reggel 8 óráig kell mérni.

A felsorolt feltételek minél pontosabb teljesítése elősegíti az elfogadható csapadékmérést.

Vissza a kislexikonba

Térképek

Radar
map
Aktuális hőmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utoljára feltöltött kép

41254

Hírek, események

Jelentősebb éghajlati anomáliák és események (2017. június)

Érdekességek | 2017-07-28 11:22

pic
Az idei esztendőtől kezdve a szupercella.