2017. január 23., hétfő - Zelma, Rajmund napja van
napkel 07:19

Kunszentmiklós

B.Kimi

2017-01-23 19:50:05

-6,5 °C

RH: 82 %  P: 1026.0 hPa

MetNet kislexikon

A szabályos észlelés, azaz észlelési segédlet II.

A csapadék mérése:

A csapadékot mm-ben mérjük, ami l/m2-nek felel meg, tehát 1mm csapadék az 1m2-re eső 1l csapadék.

A hiteles csapadékméréshez néhány feltételnek lehetőség szerint meg kell felelni, ezek:

- Lehetőleg 1m-es magasságban legyen a csapadékmérő befogadó felülete, hogy a talaj zavaró hatása (csapadéktöbblet) kiküszöbölhető legyen.

- A csapadékmérő lehetőleg nyílt, zavarásmentes területen legyen, azaz a befogadó felület körül 45°-os magasságig zavaró tényező (épület, fák) lehetőség szerint ne legyenek.

- Akik többemeletes lakóházakban kényszerülnek mérni, minél jobban távolodjanak el a házfaltól, és a torzítások-árnyékolások miatt legyen a közelben egy viszonyítási mérés.

- A téli hócsapadék mérőből történő kiolvasztásakor lehetőleg mellőzzük a nagyfokú hő alkalmazását, a párolgási veszteség miatt.

- Akik nem hivatalos és/vagy kalibrált csapadékmérővel (pl. Hellmann-mérőhenger) mérnek, azok figyeljenek arra, hogy a mérő befogadó felületének átmérője legalább 10cm legyen, a csapadékelemek véletlenszerű beleesésének elkerülése végett.

- Egyéb eszköz esetén a befogadó felület területét kiszámolva viszonyítsunk 1m2-re, így a beleeső csapadék mennyiségét is ahhoz viszonyítva lehet megadni, hiszen a fentebb említettekkel összhangban 1mm csapadék megfelel 1m2 felületre eső 1l csapadéknak.
- Pl.: Egy 0,1m2 területű mérő esetén a beleeső minden l csapadék 10l-nek, azaz 10mm-nek felel meg (1l=10mm, 2l=20mm, 0,5l=5mm, 0,1l=1mm).
- Ugyanez egy 0,5m2 területű mérő esetén kétszeres mennyiségnek felel meg (1l=2mm, 2l=4mm, 0,5l=1mm, 0,1l=0,2mm), és stb.

- A napi csapadékmennyiség mérését a Közép-Európai-Zónaidő (CET) szerinti reggel 7 órakor végezzük el az előző 24 órás időszakra, így az aktuális napi csapadékösszeg az aktuális nap 7 órájától a rákövetkező nap 7 órájáig tartó időszak csapadéka. A CET télen megegyezik a helyi idővel (HLT), nyáron a nyári időszámítás miatt ugyanakkor egy órával több, mint a helyi idő, így az aktuális napi csapadékot nyáron az aktuális nap reggel 8 órától a rákövetkező nap reggel 8 óráig kell mérni.

A felsorolt feltételek minél pontosabb teljesítése elősegíti az elfogadható csapadékmérést.

Vissza a kislexikonba

sielok_hotipp

Térképek

Radar
map
Aktuális hőmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utoljára feltöltött kép

40092

Hírek, események

Időjárás a -20 fokon túl

Időjárás-változás | 2017-01-06 18:31

pic
Az utóbbi napokban rengeteg hírt hallottunk arról, hogy milyen hideg is lesz hazánkban, viszont arról kevésbé esett szó, hogy mi is várható ezután, és meddig is tart az igazán hideg idő.