2024. július 13., szombat

Hidegfront

https://www.metnet.hu/theme/hideg.jpg
Általában elmondható, hogy a frontfelületek mentén az idõjárási elemeknek (hõmérséklet, nedvesség, légnyomás, szélsebesség, szélirány, stb.) ugrásszerû változásuk van. A hidegfront esetén a front elõtt meleg, mögötte hideg levegõ halmozódik fel. A hidegfrontok a legmarkánsabbak a frontok közül. Általában elõttük élénk, erõs délnyugati szél fúj (a Kárpát-medencében), mögöttük jobbra fordulva a szél a talajon erõs, vagy viharos északnyugati szél támad.
A hidegfrontok két fõ típusa különböztethetõ meg attól függõen, hogy a frontvonalra merõleges szélkomponensek milyen erõsségûek. A két típus között természetesen átmenetek is vannak.

Eszerint beszélhetünk elsõfajú hidegfrontról, ami gyakorlatilag fordított melegfrontként mûködik, itt a fontvonal felett nagy magasságokig feláramlás zajlik, a frontra merõleges szélkomponens pedig a magassággal csökken. Ezen front típus általában messze van a ciklon középponttól és sokszor inkább párhuzamos mint merõleges az izobárokkal,. A fentebb említett szélviszonyok miatt a csapadékot adó felhõzet a fronton, illetve a front mögött jelenik meg. Ezen fronttípus lassan, gyakran hullámot vetve helyezõdik át. A front mögött az alsó légrétegekben az érkezõ hidegebb levegõ, illetve a hulló csapadék okozta párolgás miatt lehûlés és látás-romlás következik be. A fronttól csak bizonyos távolságban kezd javulni a látás, illetve csökken a felhõzet. A front mögötti felhõzetet idõnként cirrus ernyõ zárja, amely a jet környékén helyezkedik el. A frontálzóna legalsó része általában meredek, ezért ha labilis a légkör (lásd labilitás), zivatarok is kialakulhatnak, mielõtt az egyenletes csapadék megkezdõdne.

Elsõfajú hidegfront jellemzõi összefoglalva:
- Talajszél: Markáns jobbra történõ szélfordulás a front átvonultával, általában dny-ból ény-ba. Az átvonulásnál a lökéses szél gyakran erõs vagy viharos erejû, amely a front mögött lecsillapodik. A ciklon magja közelében kevésbé kifejezett a szélfordulás.
- Nyomástendencia: A front elõtt legtöbbször nyomássüllyedés, mögötte különbözõ erõsségû emelkedés. A ciklon magja közelében azonban a front mögött is gyenge nyomáscsökkenés lehet.
- Hõmérséklet: Általában markáns hõmérséklet csökkenés a front elõtti értékekhez képest. A front elõtti értékek azonban napszak és évszak függõek, így a változás is eltérõ lehet.
- Harmatpont: A front mögött a hulló csapadék miatt csak lassan csökken, a front elõtt pedig hõmérséklethez hasonlóan napszak és évszak függõ.
- Látás: Határozott látásromlás a front mögött (csapadék következtében), majd csak a fronttól messze javul a látás.

Másodfajú hidegfront esetén a frontra merõleges szélkomponens nõ a magassággal, így ezen front gyorsan helyezõdik át és a csapadékrendszere teljes egészében a hidegfront elõtt, a mozgás irányába helyezkedik el. Ezen fronttípus általában a ciklonközéppont közelében hózódik és merõleges az izobárokra. A front mögött nagyobb magasságokban a hideg levegõ leáramlik, ami kiszáradáshoz vezet a troposzféra középszintjein, mindez a front fölött középszinteken inverziót is okozhat.

Másodfajú hidegfront jellemzõi összefoglalva:
- Talajszél: Markáns jobbra történõ szélfordulás a front átvonultával, általában dny-ból ény-ba. Az átvonulásnál a lökéses szél gyakran erõs vagy viharos erejû, amely a front mögött tartósan, akár napokig is megmaradhat. A ciklon magja közelében kevésbé kifejezett a szélfordulás.
- Nyomástendencia: A front elõtt legtöbbször nyomássüllyedés, mögötte különbözõ erõsségû emelkedés. A ciklon magja közelében azonban a front mögött is gyenge nyomáscsökkenés lehet.
- Hõmérséklet: A front elõtt a csapadék révén elõfordulhat hõmérséklet csökkenés, mögötte pedig az erõs leszálló légmozgások következtében gyakran kis mértékû a hõmérséklet csökkenés, majd csak a fronttól távolabb történik meg a jelentõsebb lehûlés. A hideg levegõ sokszor több hullámban, ún. másodlagos hidegfront(ok) formájában érkezik. Télen inverziós helyzetekben ezen típusok minden esetben felszakíthatják a hideg párnát, megszüntethetik az inverziót, kisöpörhetik a Kárpát-medencében megült hideg, párás levegõt, amely erõteljes hõmérséklet emelkedéshez is vezethet. Ilyen esetben álcázott vagy álhidegfrontról beszélünk. Az elsõfajú hidegfrontok általában nem, vagy ritkábban szüntetik meg a hidegpárnát, azaz ritkábban van annyi energiájuk, hogy kisöpörjék a medencében megült hideglevegõt.
- Harmatpont: A front mögött általában erõteljes harmatpontcsökkenés.
- Látás: Nagyon határozott látásjavulás.

Vissza a kislexikonba

Utolsó észlelés

2024-07-13 00:37:04

Ercsi

26.8 °C

00000

RH: 61 | P: 1007.6

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

125443

Hírek, események

Miért nem láttam (még soha) a sarki fényt?

Időjárás-változás | 2024-05-13 08:01

pic
Pár infó az idei év eddigi egyik legizgalmasabb eseményével kapcsolatban.