2024. június 15., szombat

Cirrus

Típusai
pic

castellanus

pic

fibratus

pic

floccus

pic

spissatus

pic

uncius

Altípusai

duplicatus

intortus

radiatus

vertebratus

Járulékos alakzatjai
pic

mamma

*virga

Cirrocumulus

Típusai
pic

castellanus

pic

floccus

pic

lenticularis

pic

stratiformis

Altípusai

laconosus

undulatus

Járulékos alakzatjai
pic

mamma

virga

Cirrostratus

Típusai
pic

fibratus

pic

nebolosus

Altípusai
pic

duplicatus

undulatus

Járulékos alakzatjai

Altocumulus

Típusai
pic

castellanus

pic

floccus

pic

lenticularis

pic

stratiformis

Altípusai

duplicatus

laconosus

opacus

perlucidus

radiatus

translucidus

undulatus

Járulékos alakzatjai

mamma

virga

Altostratus

Típusai
Altípusai

duplicatus

opacus

radiatus

translucidus

undulatus

Járulékos alakzatjai

mamma

pic

pannus

pic

praecipitatio

virga

Nimbostratus

Típusai
Altípusai
Járulékos alakzatjai

mamma

pic

praecipitatio

virga

Stratocumulus

Típusai
pic

castellanus

pic

lenticularis

pic

stratiformis

Altípusai
pic

duplicatus

laconosus

opacus

perlucidus

radiatus

pic

translucidus

undulatus

Járulékos alakzatjai

mamma

pic

praecipitatio

pic

virga

Stratus

Típusai
pic

fractus

pic

nebolosus

Altípusai

opacus

translucidus

undulatus

Járulékos alakzatjai
pic

praecipitatio

Cumulus

Típusai
pic

humilis

pic

mediocris

pic

congestus

pic

fractus

Altípusai

radiatus

Járulékos alakzatjai
pic

arcus

pannus

pileus

praecipitatio

pic

tuba

velum

virga

Cumulonimbus

Típusai
pic

calvus

pic

capillatus

Altípusai
Járulékos alakzatjai

arcus

incus

mamma

pannus

pileus

praecipitatio

tuba

velum

virga

Felhőnemek:

Cirrus (Ci):
Fehér fonalakból illetve fehér vagy fehéres színű, keskeny csíkokból álló, elkülönült felhők, amelyeket rostos-fonalas vagy fátyolszerű szerkezet jellemez. Nagy magasságuk okán kizárólag jégkristályok alkotják, általában áttetszők, átlátszóak, ritkás megjelenésük miatt.
Cirrocumulus (Cc):
Magas szintű gomolyfelhő, népies nevén bárányfelhő, amely árnyékot nem adó, igen apró gomolyokból (többé-kevésbé szabályos elrendezésben), bordákból álló, vékony fehér sáv. Nagy magasságuk folytán kizárólag jégkristályok alkotják.
Cirrostratus (Cs):
Magas szintű rétegfelhő, más néven fátyolfelhő, nagy vízszintes kiterjedésű, átlátszó, fehéres, enyhén fonalas vagy sima szerkezetű felhőfátyol, amely részben vagy egészben beborítja az eget, az égboltot fehéressé varázsolja. Magassága okán kizárólag jégkristályokból áll, halo-jelenséget is előidézhet.
Altocumulus (Ac):
Középmagas gomolyfelhő, amely fehéres vagy szürkés lapokból, legömbölyített tömbökből, hengerekből áll, ezek többé-kevésbé szabályos elrendezésűek. Általában vízcseppek alkotják, télen állhat jégkristályokból is. Gyakran okozhat koszorú-jelenséget és irizációt. Amennyiben lap alakú jégkristályokból áll, okozhat halo-jelenségeket is.
Altostratus (As):
Középmagas rétegfelhő, szürkés vagy kékes felhőréteg, amely részben vagy teljesen beborítja az eget. Szerkezete egyenletesen sima vagy rostos, barázdált. Függőleges kiterjedése akár több ezer méter is lehet, vegyesen alkotják vízcseppek és jégkristályok. Ebből a felhőnemből már gyenge csapadék is hullhat. Részben átengedheti a Nap fényét, ám ebben a tárgyak nem adnak árnyékot, és a Napkorong - ha egyáltalán látható - elmosódott.
Stratocumulus (Sc):
Alacsony szintű réteges gomolyfelhő, szürke vagy fehéres felhőlepel, felhőréteg, amely legömbölyített vagy hengeres elemeket tartalmaz, így vannak sötétebb részei is. Magassága folytán nyáron vízcseppekből áll, télen vegyes halmazállapottal bír.
Stratus (St):
Alacsony szintű rétegfelhő, szürke, jellegtelen, egyenletes felhőalappal bír. Néha szétszakadozik, a hideg téli időt kivéve folyékony halmazállapottal bír. A Kárpát-medencében jellegzetes téli inverziós, hidegpárnás időjárási helyzet (a medencében megülepedett hideg levegőre a magasban rásiklik a melegebb levegő) tipikus felhőfajtája, több száz méteres vastagságban ülepszik meg ilyenkor a ködös levegő, mely fokozatosan bezáruló stratus-takarót képez.
Cumulus (Cu):
Gomolyfelhő, túlnyomóan vertikális, azaz magassági kiterjedéssel jellemezhető felhő, a konvekció látható jelei. Alapja alacsony szintű, de függőleges kiterjedése révén a középmagas felhők rétegébe vagy akár még feljebb is növekedhet. Jellemzője, hogy a felhők elkülönülten állnak, éles körvonalúak, függőleges irányban gomolyszerűen vagy tornyosan fejlődnek és felső részük gyakran karfiolra emlékeztet. A légköri labilitási viszonyoktól függően fejlettségük, vertikális kiterjedésük tág határok között változhat. A ~ fejlettebb formájából a Cu Congestus-ból záporok is kialakulhatnak. Jellemzőjük, hogy jelentékeny függőleges kiterjedésű, felső részük karfiolra emlékeztet, azonban a tetejükön az elmosódás még nem látszik.
Nimbostratus (Ns):
Esőrétegfelhő, mely szürke, sötét, elég sűrű ahhoz, hogy a Napot eltakarja, csapadékhulláskor elmosódott megjelenése van. Nagy függőleges kiterjedéssel bír, a réteg a magas szintű felhők szintjére is kiterjedhet, így nyáron is vegyes halmazállapot jellemzi.
Cumulonimbus (Cu):
Zivatarfelhő, a tornyos gomolyfelhők továbbfejlődéséből keletkező hatalmas felhőtorony, amelynek felső része a tropopauzát áttörve, időnként a sztratoszférába is benyúlhat. A felhő attól a pillanattól minősül Cb-nek, amikor a felső széle elmosódottá válik. Vitás esetben döntő kritérium az, hogy villámlás, mennydörgés és jégeső csak Cb-vel járhat együtt.

Formai típusok:

Castellanus (cas):
Több felhőnemhez (Ci, Cc, Ac és Sc) tartozó felhőforma, a felhőelemek felső részén elhelyezkedő, bástyaszerű tornyocskák, kitüremkedések, gyakran vonalba rendeződve.
Fibratus (fib):
Vékony, egyenes vagy gyengén görbült szálakból, fonalakból álló felhőforma, kizárólag magas szintű felhőkhöz (Ci és Cs) tartozik.
Floccus (flo):
Pelyhes, bolyhos felhőforma (Ci, Cc és Ac felhőtípusa), főként a felhőelemek aljára jellemző.
Spissatus (spi):
Megvastagodott, fonalas felhőforma, kizárólag cirruszhoz tartozik, sűrűsége folytán szürke színt is felvehet.
Uncinus (unc):
Kizárólag cirrushoz tartozó felhőtípus, olyan cirrusz-fonalak, melynek végein horgok, kapcsok alakulnak ki.
Lenticularis (len):
Lencse alakú, lekerekített, sima és éles körvonalú felhőforma (Cc, Ac és Sc felhőnemhez tartozik), gyakran hosszan elnyújtott alakban.
Stratiformis (str):
Gomolyos szerkezetű felhőnemekhez (Cc, Ac és Sc) tartozó, réteges felhőelemek.
Nebolosus (neb):
Ködszerű, ködösödő, az egész égboltot beborító (Cs és St felhőnemhez tartozó) homogén felhőforma, megkülönböztethető jegyeket nem tartalmaz.
Fractus (fra):
Csapadékhulláshoz kötődő, tépett, szabálytalan felhőfoszlányok, alacsony szinten (Cu, St) fordul elő
Humilis (hum):
Lapos gomolyfelhő, a gomolyfelhő képződés kezdeti fázisa.
Mediocris (med):
Mérsékelt gomolyfelhő, a gomolyfelhő képződés közbenső fázisa, már markánsabb, kissé karfiolszerű megjelenéssel, szürke felhőalappal.
Congestus (con):
Tornyos gomolyfelhő, az erős gomolyfelhő képződés jellemzője, meglehetősen magasra törő, sötét alappal rendelkező felhőtípus.
Calvus (cal):
Kopasz zivatarfelhő, a tornyos gomolyfelhő továbbfejlődésével jön létre, a felhő tetején, már elmosódó kontúrokkal, de a cirrusból álló üllőszerű forma még hiányzik.
Capillatus (cap):
Borzas zivatarfelhő, a konvektív folyamatok csúcsa, a troposzféra felső részébe feltörő felhőzet vízszintes irányba kiterjedve cirrus-jellegű sapkát, avagy üllőszerű formát alkot.

Altípusok:

Duplicatus (du):
Több felhőnemhez (Ci, Cs, Ac, As és Sc) tartozó, olyan felhőváltozat, amely legalább két rétegben, magassági szinten fordul elő.
Intortus (in):
Kizárólag cirrus felhőnemhez tartozó felhőváltozat, ilyenkor a cirrus-szálak felismerhető alakzat nélkül csavarodnak, összegabalyodnak.
Radiatus (ra):
Ilyen esetben a magassággal változó szelek egy területről sugárirányba, legyezőszerűen alakítják a felhőzetet (Ci, Ac, As, Sc, St és Cu esetén fordulhat elő).
Vertebratus (ve):
Csupán cirrus felhőnemhez tartozó, meglehetősen ritka felhőváltozat, ilyenkor a felhő megjelenése bordázott, gerincvonalas.
Undulatus (un):
Mindhárom magassági szinten előforduló (Cc, Cs, Ac, As, Sc és St felhőnemeknél), hullámszerű megjelenése a gomoly és rétegfelhőknek.
Laconosus (la):
Mindhárom magassági szint, gomolyos felhőtábláiban (Cc, Ac, és Sc), üregek, barázdák és lyukak találhatóak, a felhőzet felszakadozásának kezdeti állapota.
Perlucidus (pe):
A gomolyos felhőzet felszakadozásának további fázisa (Ac és Sc esetén), a felhőelemek egyre jobban eltávolodnak egymástól, közöttük az égbolt egyre nagyobb hányada tűnik elő.
Translucidus (tr):
Olyan, gomolyos felhők (Ac és Sc) esetén alakzat, réteges felhők (As, St) esetén réteg, melynek csekély vastagsága révén a Nap és a Hold fénye átlátszódik.
Opacus (op):
Olyan, gomolyos felhők (Ac és Sc) esetén elem, réteges felhők (As, St) esetén réteg, melynek vastagsága, sűrűsége folytán a Nap és a Hold körvonalai nem láthatóak.

Járulékos alakzatok:

Mamma (mam):
Olyan lefelé irányuló, kebelszerű domborulatokat mutató felhőalap, mely több felhőnemhez ( Ci, Cc, Ac, As, Sc és Cb) tartozhat.
Incus (inc):
A borzas zivatarfelhő (Cb capillatus) rostos cirrus jellegű felső részének jellegzetes, üllő alakú formája.
Pileus (pil):
Sapkaszerű, Cu és Cb felhőnemhez tartozó kísérőfelhő, a gomolyfelhők által megemelődő vagy áttört záróréteg nedvességének kicsapódása.
Arcus (arc):
Főként, a heves zivatarfelhők (esetleg Cu) előtt kialakuló, leggyakrabban vízszintes felhőgörgeteg, igen fenyegető ívet alkotva.
Tuba (tub):
Nagyon ritkán cumulus, ám szinte kizárólag zivatarfelhők felhőalapjából lelógó, felhőoszlop, tornádótölcsér, igen erős, kis átmérőjű, zárt légörvény.
Velum (vel):
Hosszú, vízszintes, vékony felhősáv, mely több gomolyfelhőt (Cu és Cb) is keresztezhet.
Pannus (pan):
Tépett felhőfoszlány, mely több felhőnemet (As, Cu és Cb) kísérve jelenik meg.
Virga (vir):
A talajt el nem érő, egyenes vagy ferde eső, vagy hó csapadéksávok, amelyek a felhőnemek többségének (Cc, Ac, As, Sc, Ns, Cu, Cb) felhőalapjából indulhatnak el. * A teljes felhőatlaszban megtalálható a cirrushoz kapcsolódó virga fotója is, ami a WMO katalogizálásába nem szerepel, ettől eltekintve érdekességképp bemutatjuk.
Praecipitatio (pra):
Azok a csapadéksávok, melyek elérik a talajt (As, Sc, St, Ns, Cu és Cb felhőnemekhez tartozhatnak).

Utolsó észlelés

2024-06-15 19:20:18

Csesznek

23.0 °C

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

124035

Hírek, események

Miért nem láttam (még soha) a sarki fényt?

Időjárás-változás | 2024-05-13 08:01

pic
Pár infó az idei év eddigi egyik legizgalmasabb eseményével kapcsolatban.