2023. október 02., hétfő

A szabályos észlelés, azaz észlelési segédlet II.

A csapadék mérése:

A csapadékot mm-ben mérjük, ami l/m²-nek felel meg, tehát 1mm csapadék az 1m²-re esõ 1l csapadék.

A hiteles csapadékméréshez néhány feltételnek lehetõség szerint meg kell felelni, ezek:

- Lehetõleg 1m-es magasságban legyen a csapadékmérõ befogadó felülete, hogy a talaj zavaró hatása (csapadéktöbblet) kiküszöbölhetõ legyen.

- A csapadékmérõ lehetõleg nyílt, zavarásmentes területen legyen, azaz a befogadó felület körül 45°-os magasságig zavaró tényezõ (épület, fák) lehetõség szerint ne legyenek.

- Akik többemeletes lakóházakban kényszerülnek mérni, minél jobban távolodjanak el a házfaltól, és a torzítások-árnyékolások miatt legyen a közelben egy viszonyítási mérés.

- A téli hócsapadék mérõbõl történõ kiolvasztásakor lehetõleg mellõzzük a nagyfokú hõ alkalmazását, a párolgási veszteség miatt.

- Akik nem hivatalos és/vagy kalibrált csapadékmérõvel (pl. Hellmann-mérõhenger) mérnek, azok figyeljenek arra, hogy a mérõ befogadó felületének átmérõje legalább 10cm legyen, a csapadékelemek véletlenszerû beleesésének elkerülése végett.

- Egyéb eszköz esetén a befogadó felület területét kiszámolva viszonyítsunk 1m2-re, így a beleesõ csapadék mennyiségét is ahhoz viszonyítva lehet megadni, hiszen a fentebb említettekkel összhangban 1mm csapadék megfelel 1m² felületre esõ 1l csapadéknak.
- Pl.: Egy 0,1m² területû mérõ esetén a beleesõ minden l csapadék 10l-nek, azaz 10mm-nek felel meg (1l=10mm, 2l=20mm, 0,5l=5mm, 0,1l=1mm).
- Ugyanez egy 0,5m² területû mérõ esetén kétszeres mennyiségnek felel meg (1l=2mm, 2l=4mm, 0,5l=1mm, 0,1l=0,2mm), és stb.

- A napi csapadékmennyiség mérését a Közép-Európai-Zónaidõ (CET) szerinti reggel 7 órakor végezzük el az elõzõ 24 órás idõszakra, így az aktuális napi csapadékösszeg az aktuális nap 7 órájától a rákövetkezõ nap 7 órájáig tartó idõszak csapadéka. A CET télen megegyezik a helyi idõvel (HLT), nyáron a nyári idõszámítás miatt ugyanakkor egy órával több, mint a helyi idõ, így az aktuális napi csapadékot nyáron az aktuális nap reggel 8 órától a rákövetkezõ nap reggel 8 óráig kell mérni.

A felsorolt feltételek minél pontosabb teljesítése elõsegíti az elfogadható csapadékmérést.

Vissza a kislexikonba

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2023-10-02 01:00:19

Ercsi

12.1 °C

00000

RH: 75 | P: 1023.5

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

109209

Hírek, események

Hullámzó front, több helyen jelentős csapadékkal

Időjárás-változás | 2023-09-21 09:37

pic
A hétvégén egy hullámzó frontrendszer hatására jelentős változást tapasztalhatunk hazánk időjárásában, hosszú idő után nagy területen hullhat kiadós eső.