2024. április 18., csütörtök

Medikán

Meteorológiai "szleng", a mediterrán hurrikán kifejezés összevonásából (angol: mediterranean hurricane) ered. Abban az esetben használják, ha egy mediterrán ciklon szubtrópusi vagy trópusi tulajdonságokat ölt. Ez leggyakrabban az őszi és kora téli hónapokban fordul elő, amikor a Földközi-tenger vize még viszonylag meleg. Ekkor azon hagyományos, frontokkal rendelkező mediterrán ciklonok, melyek kellő ideig a tenger felett maradnak, egy sokkal kisebb méretű, jól fejlett és alapvetően konvektív folyamatok által irányított ciklonná alakulnak át, és ezek már úgy is viselkednek, mint a trópusi ciklonok, vagyis szárazföldre érve legyengülnek. A ~-ok a viszonylag meleg tengervíz és a hideg magaslégkör között fennálló instabilitásból nyerik az energiát, szemben a mérsékelt övi (mediterrán) ciklonokkal, melyeknél a környezetükben lévő hőkontraszt és a magassági áramlások (jetek) által kiváltott hatások a legfőbb mozgatórugók. A szubtrópusi és trópusi ciklonokhoz hasonlóan a ~-ok is meleg maggal rendelkeznek, melyek előbbi esetben sekélyebbek (nem terjednek ki nagy magasságra), trópusi esetben viszont mélyek is lehetnek, és a meleg mag hatására ezen légköri képződmények gyakran szemet is kialakítanak. A ~-ok a trópusi ciklonokhoz hasonlóan jelentős károkat tudnak okozni, főként a kiadós esőzések révén.

A ~-ok alapvetően két típusra oszthatóak:
1.) Szubtrópusi ciklon: ebben az esetben a ciklon korábbi frontjai nem még oszlanak fel teljesen, de a ciklon centrális részén már egy, a frontokról leszakadó konvektív mag alakul ki. Ez viszont általában még viszonylag szervezetlen, a kisebb-nagyobb "darabokból" álló konvekció nem koncentrálódik szorosan a ciklonközpont fölé, így az sok esetben "csupasz" (csak alacsonyszintű felhőzet található benne, körszimmetrikus sávokban). Ekkor a magassági hidegnek még nagyobb szerepe van a ciklon fejlődésében, mint a tengervíz-hőmérsékletnek, és a ciklon felett a magasban is ciklonális áramlás (teknő vagy cut-off ciklon) jellemző.
2.) Trópusi ciklon: ebben az esetben a ciklon frontjai teljesen feloszlanak, míg a ciklon jól fejlett, tartós és viszonylag intenzív konvekciót produkál közvetlenül a központjában, illetve gyakran a körül is, spirális karokban. A ciklon felett a legtöbb esetben anticiklonális áramlási mező fejlődik ki, szétáramlást generálva a magasban, mely tovább erősíti a konvektív folyamatokat. Ez a típus leggyakrabban a szubtrópusi típus továbbfejlődésével alakul ki. Ritkán azonban mérsékelt övi és szubtrópusi ciklonok közrejátszása nélkül, nagyobb zivatarrendszerekből is ki tudnak alakulni trópusi ciklonok.

Megjegyzendő, hogy maga a ~ elnevezés használata meglehetősen pongyola, hiszen sok esetben már azokra a frontokkal rendelkező mediterrán ciklonokra is használják, melyek például egy hozzájuk kapcsolódó magassági hidegörvény hatására alakítanak ki konvekciót az okklúziós frontjuk környezetében, míg azokra is, melyek teljesen megegyeznek a trópusi ciklonokkal. A MetNet-en bevett gyakorlat alapján leginkább a szubtrópusi ciklonok szinonimájaként szerepel a ~ kifejezés.
A ~-ok besorolása mindmáig vitatott a meteorológusok körében, noha a kialakulási módjukban, strukturálisan és egyéb jellemzőikben is megegyeznek azokkal a hivatalosan is besorolt szubtrópusi és trópusi ciklonokkal, melyek az Atlanti-óceán szubtrópusi régiójában, az Azori-szigetek térségében fejlődnek ki (pl. a 2005-ös Vince hurrikán, a 2009-es Grace trópusi vihar, a 2019-es Pablo hurrikán). Manapság ugyan már több meteorológus elfogadja, hogy a ~-ok ezekkel a ciklonokkal teljesen egyenértékű légköri képződmények, és bár egy-két példányt hurrikán-megfigyelő és egyéb meteorológiai szervezetek (NOAA SAB, CIMSS, UKMO) is besoroltak, jelenleg még nincs olyan szervezet, ami általánosan és folyamatosan nyomon követné és kategorizálná a  ~-okat.

A 2018-as Zorbas ciklon szubtrópusi (szeptember 28.) és trópusi (szeptember 29.) állapota, mely jól mutatja a konvektív szervezettség különbözőségét is a két típusnál:
A 2020-as Ianos ciklon, mely nem mérsékelt övi vagy szubtrópusi előzménnyel, hanem egy zivatarrendszerből alakult ki, és a közelmúlt egyetlen olyan ciklonja volt, mely bizonyítottan hurrikán erejűvé fejlődött:Vissza a kislexikonba

Utolsó észlelés

2024-04-18 15:45:29

Pusztavám - Május 1 utca (216,3 m)

12.8 °C

00007

RH: 55 | P: 1009.9

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

119967

Hírek, események

Jelentős lehűlés érkezik!

Időjárás-változás | 2024-04-12 18:51

pic
A hosszan tartó nyárias idő miatt szinte már el is felejtettük, hogy még csak tavasz van, de most garantáltan emlékeztet rá minket az időjárás! Nézzük a részleteket.