2019. október 19., szombat

Metnet szabályzat

A MetNet.hu alapelvei
(érvényes 2008. 03. 23-tól)


I. Az oldal magánterület, az itt tartózkodás elsődleges szabálykönyve a METNET SZABÁLYZAT.

II. A regisztrációval, illetve a regisztrált nick használatával a felhasználó elfogadja a METNET SZABÁLYZATOT.

III. Az oldalt bárki olvashatja, de hozzászólni, észlelni, adatot és képet feltölteni csak a regisztrált felhasználóink tudnak.

IV. Az oldal moderált, a moderálásra a MODERÁLÁSI ELVEK alapján kerül sor.

V. A felhasználónév nem adható el és nem ruházható át.

A hozzászólások tartalmáért a hozzászóló felel!Metnet szabályzat


I. Általános szabályok


1. A www.metnet.hu fórumai, az észlelési napló, az éghajlati napló és a képtár moderált. A moderálási elveknek megfelelő véleményeket, képeket és adatokat változtatás nélkül megjelenítjük, az oda nem illő hozzászólásokat, képeket és nem valós adatokat viszont akár magyarázat nélkül is töröljük (lásd 2. és 3. pont).
A hozzászólás és észlelés megjelentetése és az 5 perces szerkesztési idő lejárta után a felhasználó további változtatást nem tehet, így érdemes körültekintően eljárni a közlés során.

2. A hozzászólások tartalma, mondanivalója nem ütközhet jogszabályba vagy a moderálási elvekbe.

3. Amennyiben a hozzászólás a moderálási elvekbe ütközik, akkor szankcionálásra kerül sor.

4. A hozzászólások tartalmáért a www.metnet.hu és az Amatőr Meteorológusok Első Magyarországi Közhasznú Egyesülete (AMET, www.amet.hu) semmilyen felelősséget nem vállal. A felhasználók a hozzászólások, az adatok és a képek közzétételével a www.metnet.hu szakmai színvonalának emeléséhez, a közösség építéséhez is hozzájárulnak, ezzel minden felhasználó egyben a www.metnet.hu és az A-MET jó hírnevének meghatározója és azt köteles megőrizni.

5. Az oldalt a nem regisztrált és a kitiltott felhasználók csak olvashatják, illetve nem férnek hozzá minden szolgáltatásához.

6. A www.metnet.hu észlelési naplójában és fórumában a felhasználók bizonyos megkötésekkel tetszésük szerinti valódi vagy álnéven, az ún. regisztrációs néven (a továbbiakban nick-en) jelenhetnek meg, de ezzel nem sérthetik senkinek az érdekeit, megtévesztésre alapot nem teremthetnek.

7. A www.metnet.hu észlelési naplójának használatának feltétele az észlelői teszt sikeres kitöltése. A "Hó- és zivatarlesen", valamint a "Hosszútávú esélylatolgatások" c. fórum használata az ún. szakmai joghoz van kötve. Ezt alapértelmezésben minden észlelési joggal rendelkező tag megkapja, ám sorozatos szabálysértések esetén visszavonható (lásd III.3. pont).
Az észlelési teszt sikeres kitöltésével a szélsőséges időjárási jelenségek bejelentésére is jogot szerez a felhasználó. A képtárba képeket csak a regisztrált és a feltöltési jogot szerzett felhasználók tölthetnek fel (lásd http://www.metnet.hu/?m=keptar A Metnet képtár használatával kapcsolatos információk).

8. A Metnet szabályzat aktuális változata mindig ezen az oldalon érhető el. Az esetleges változásokat itt lehet nyomon követni. A változásokról külön értesítés nem kerül kiküldésre.II. Moderálási Elvek1. A moderáció alapelve a szakmai minőség és a kulturált emberi kommunikáció biztosítása. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat és a rájuk adott válaszokat is törlik a moderátorok. A nem megfelelő fórumba írt hozzászólásokat a moderátor áthelyezi.

2. A hozzászólások nem tartalmazhatnak kirekesztő, rasszista megnyilvánulást, politikai vagy vallási megkülönböztetést.

3. A moderátorok azonnal törlik a hozzászólást, amennyiben az:

- duplázást tartalmaz;

- chat jelleget mutat;

- üres vagy a legáltalánosabb dolgok hiányoznak belőle;

- nem értelmes üzenet, hanem véletlen leütött karaktereket tartalmaz, halmozott írásjelű;

- provokáció vagy veszekedés;

- közvetlen vagy közvetett módon politikai témájú hozzászólás;

- sértő, személyeskedő hangnemű;

- közszereplőt nem közszereplése miatt minősít;

- bármely személy magánéletével foglalkozik;

- alpári, trágár szavakat tartalmaz;

- személyiségi, illetve közösségi jogokat sért;

- érvényes magyar jogszabályt, illetve levéltitkot sért;

- privát üzenet tartalmát hozza nyilvánosságra;

- nyilvánosságra hozza valaki személyes adatait;

- agresszív, fenyegető, félelem illetve gyűlölet keltésére alkalmas;

- bűncselekmény elkövetésére vagy egyéb jogsértésre hív fel, vagy szerzője arra jelentkezik;

- sérti a társadalom általánosan elfogadott erkölcsi normáit, a természeti, történelmi, tudományos, kulturális értékeket, emberek világnézeti, vallási meggyőződését;

- akár burkolt formában is hátrányosan különböztet meg népeket, nemzetiségeket, bármely etnikumot, kisebbséget, nemet, korosztályt;

- államhatárok felbontására, átalakítására hív fel;

- túlságosan elkalandozik az észlelési napló ill. az adott fórum tárgyától;

- a moderálási elvek alapján korábban törölt hozzászólást ismétel;

- a kulturált, folyamatos társalgást feltűnően és szándékosan akadályozza vagy zavarja;

- lázadást szít az oldal szabályai ill. az ezeket betartató moderátorok ellen. Ilyen esetben a felhasználó azonnali kizárására is sor kerülhet;

- provokatív, agresszív hangnemben a www.metnet.hu és/vagy az AMET morális és szakmai értékeit, jó hírnevét sérti;

- szakmai szervezeteket, más tematikus oldalakat agresszív, lejárató hangnemben minősít, sért;

5. Az egyes fórumok tartalmának megőrzése érdekében a nem megfelelő fórumba írt, de moderálási elvekbe nem ütköző hozzászólásokat a moderátor áthelyezheti. A fórumokban a szándékos tartalmi rombolás szankciókat von maga után, a fórum témájába és/vagy színvonalába nem illő bejegyzések a rájuk adott válaszokkal együtt törlésre kerülnek. Nem megengedett ugyanazon hozzászólás több különböző fórumokban való közlése.

6. A moderálási elvek az észlelők és fórumtagok hozzászólásában elhelyezett idézetekre és hivatkozásokra is érvényesek. A moderátorok itt is az észlelő vagy fórumtag mondanivalóját mérlegelik.

7. A moderátorok nem valamely vélemény igazságtartalmát vizsgálják, hanem azt, hogy annak megjelentetése megfelel-e a moderálás szabályainak.

8. A moderátorok indoklás nélkül letilthatnak bármely felhasználót, ha annak regisztrációs adatai sértik a moderálás elveit.

9. A moderátor nem élhet vissza jogaival, a tudomására jutott információkat köteles bizalmasan kezelni.

10. Felhasználó belsős munkatársi (így moderátori) jogkört (is) kizárólag az aktuális belsős munkatársak (és így moderátorok és üzemeltető személyek) egyhangú döntésével kaphat. A belsős munkatársak tevékenységüket szabad idejükben, társadalmi munkaként végzik.

A belsős munkatársak 2019.01.01-től az alábbi szerepeket töltik be:

Fejlesztők: b0mb, KP, Nanovich*, szabto, wetsom

Előrejelzők: aviator, coontac, Clive, felhőcske, Ferri, galervin93, Imi1995, Jimr, JoeJack, Kewin6, Márkó, Perico, Rudolfking, Snowhunter, VáraljaMet, wetsom, Zivipötty

Moderátorok: coontac, Imi1995, kutato, Nyuli, Rudolfking, Snowhunter, wetsom

Szakmai munkatársak: B.Kimi, coontac, felhőcske, fulop94, Imi1995, Jimr, jocika8627, kutato, Lujó, MacBook, Nyuli, Rudolfking, Snowhunter, szélkerék21, Thermometer, VáraljaMet

Cikkszerkesztők, blogírók: coontac, Imi1995, JoeJack, Kewin6, Márkó, Rudolfking, Snowhunter, Thermometer, wetsom, Zivipötty

Képtáradmin: B.Kimi, coontac, galervin93, Imi1995, kutato, Nyuli, Rudolfking, Snowhunter, szélkerék21

Helyesírás, szövegszerkesztés: B.Kimi, BKrisz, coontac, felhőcske, galervin93, Imi1995, kutato, MacBook, Rudolfking, Snowhunter, Thermometer, VáraljaMet, wetsom

11. Változások a szakmai társalgó jellegű topikok rendjében 2015.09.17-től:

A Meteorológiai társalgó funkcióját kiegészítő, újonnan létrejövő "Aktuális időjárás" c. topik moderálásának alapelvei:
- a topikban kizárólag az aktuális, legfeljebb az adott napot megelőző és követő 1-2 nap időjárási eseményeivel kapcsolatos hozzászólások kaphatnak helyet
- fontos kritérium a határozott informatív jelleg, a jóhiszemű és objektív tájékoztatási, elemzői szándék, a konstruktivitás
- kiemelten érvényesek a témakörre a MetNet szabályzat "Moderálási elvek" című bekezdésének pontjai, azok megsértése itt különösen súlyos megítélés alá esik!
- a témába nem illő, de értékes hozzászólások a tematikusan megfelelő topikokba kerülnek áthelyezésre, míg a témához nem köthető, vagy nagyobbrészt társalgás jellegű posztokat a kötetlen szakmai párbeszédnek helyet adó Meteorológiai társalgóba helyezik át a moderátorok
- a megfogalmazott elvekbe ütköző minden egyéb közlés törlésre kerül, a moderátorok ezen intézkedéseiket nem kötelesek indokolni
- a moderátori döntésekkel szemben további jogorvoslatnak helye nincs, a topikban publikálók az arra vonatkozó szabályokat fenntartás nélkül, hallgatólagosan elfogadják


A Meteorológiai társalgó c. topikra a továbbiakban nem vonatkoznak szakmai színvonallal kapcsolatos kritériumok, így az ottani társalgás szakmai minőségéért a MetNet üzemeltetői felelősséget nem vállalnak. Elvárás azonban az időjárási témához való kötöttség, valamint a MetNet szabályzat "Moderálási elvek" c. bekezdésében felsorolt valamennyi pont betartása!

12. A moderációval kapcsolatos észrevételek, kérdések helye a "Metnet információk, fejlesztések" című fórum illetve a "Jelentem!" funkció.
III. Szankciók1. A fórumot és az észlelési naplót a szabályoknak nem megfelelően használó felhasználó hozzászólása törlésre kerül.

2. Amennyiben a felhasználó továbbra is folytatja a szándékosan szabályokba ütköző tevékenységet, akkor a felhasználó kizárásra kerül a fórumokból.

3. A szakmai joghoz kötött fórumainkból az oda nem illő hozzászólások törlésre kerülnek. Ha egy felhasználó hozzászólásait ismétlődően törölni kell, a szakmai jog előbb átmenetileg, majd végleg megvonásra kerül.

4. Ha a fenti szankciók ellenére ugyanahhoz a technikai azonosítóhoz köthetően más felhasználónéven is szabályokba ütköző tevékenységet folytat a hozzászóló, akkor a technikai azonosító alapján történő, határozatlan idejű teljes hozzáférési korlátozásra (bannolásra) kerül sor.

5. A moderátor korlátozhatja a felhasználó jogait, ha

- az általa használt nicknév vagy e-mail cím közismert közéleti vagy történelmi személyiség, népcsoport, csoport, szervezet vagy intézmény nevével egyezik, arra utal, vagy ahhoz közvetlenül kapcsolható - kivéve, ha meggyőződtek a nick és a hozzászóló azonosságáról; akinek nickje a megtévesztésig hasonlít egy már bejegyzett nickre;

- rendszeresen, szándékosan a moderálás elveibe ütköző módon vagy tartalommal szól hozzá;

- a moderátorok felszólításának ismételten nem tesz eleget.

6. A moderátor azonnal megszünteti a felhasználó regisztrációját, ha

- a nicknév vagy az e-mail cím azonosító része obszcén vagy trágár kifejezés, rasszista, mások vallását, nemzeti, nemzetiségi hovatartozását gyalázó, sértő kifejezés, burkolt vagy nyílt reklámhordozó;

- a nicknév vagy az e-mail cím azonosító része jogszabállyal védett név;

- a nicknév vagy az e-mail cím azonosító része más jogos és méltányolható érdekeit sérti;

-amennyiben egy határozatlan idejű teljes hozzáférési korlátozást (bannolást) kapó személy regisztrál újból;

- a megadott e-mail cím nem használható, pl. a moderátor arra küldött levelére nem válaszol a címzett vagy a levél nem kézbesíthető többszöri alkalomra sem;

- egyazon e-mail címhez több regisztrációs név is tartozik.