2023. június 09., péntek

El Niño

Az El Niño (fiúgyermek) az 1950-es évek óta ismert, rendszertelen idõközönként (átlagosan 5-10 évenként) visszatérõ idõjárási anomália, ami a Csendes-óceán trópusi területét érinti, meleg epizódnak is nevezik. Normális esetben az óceán nyugati részében 6-8°C-al magasabb a vízhõmérséklet és fél méterrel magasabb a tengerszint, mint Dél-Amerika partjai elõtt, hiszen a keleties passzátszelek végighúzzák a meleg óceánvizet, illetõleg az Egyenlítõ mentén és a dél-amerikai partok mentén (Humboldt-áramlat) felszálló vizes hidegáramlatok törnek fel.
Így a Csendes-óceán nyugati részében meleg, ám csapadékos az éghajlat, az Egyenlítõ és a dél-amerikai partok mentén pedig száraz.
Az El Niño fennálltakor azonban a trópusi légkörzés évszakos eltolódásában zavar keletkezik, az egyenlítõi felszálló vizes hidegáramlat és ennek következtében a Humboldt-áramlat is megszûnik, a meleg tengervíz felett labilizálódik a légkor, így itt óriási esõzések kezdõdnek, ill. a felszálló vizes áramlat hiánya miatt a tápanyaghiány okán tömeges halpusztulás lép fel.
A délkeleti passzát nem érvényesül, így az általában csapadékos nyugat-csendes-óceáni térségben szárazságok pusztítanak.
Ezen események az egész Föld idõjárására hatást gyakorolnak (vannak jobban és kevésbé El Niño által kitüntetett területek), labilizálják a légkört.

Vissza a kislexikonba

Utolsó észlelés

2023-06-09 23:08:21

Egyházasrádóc

16.7 °C

00002

RH: 87 | P: 1012.8

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

102723

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 38. sorozata

MetNet | 2023-05-02 07:20

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 38.