2021. június 18., péntek
Elindult a légszennyezettség mérő hálózatunk! Olvass róla bővebben itt.

Utolsó észlelés

2021-06-18 01:04:49

Ercsi

21.0 °C

09000

RH: 67 | P: 1017.7

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

72266

Hírek, események

Érkezik a 2021-es nyár első hőhulláma

Idõjárás-változás | 2021-06-13 13:18

pic
Az átmeneti lehűlést követően, a következő napokban fokozatosan melegszik az idő, csütörtöktől pedig megérkezik a nyár első kánikulai melege.

El Niño

Az El Niño (fiúgyermek) az 1950-es évek óta ismert, rendszertelen idõközönként (átlagosan 5-10 évenként) visszatérõ idõjárási anomália, ami a Csendes-óceán trópusi területét érinti, meleg epizódnak is nevezik. Normális esetben az óceán nyugati részében 6-8°C-al magasabb a vízhõmérséklet és fél méterrel magasabb a tengerszint, mint Dél-Amerika partjai elõtt, hiszen a keleties passzátszelek végighúzzák a meleg óceánvizet, illetõleg az Egyenlítõ mentén és a dél-amerikai partok mentén (Humboldt-áramlat) felszálló vizes hidegáramlatok törnek fel.
Így a Csendes-óceán nyugati részében meleg, ám csapadékos az éghajlat, az Egyenlítõ és a dél-amerikai partok mentén pedig száraz.
Az El Niño fennálltakor azonban a trópusi légkörzés évszakos eltolódásában zavar keletkezik, az egyenlítõi felszálló vizes hidegáramlat és ennek következtében a Humboldt-áramlat is megszûnik, a meleg tengervíz felett labilizálódik a légkor, így itt óriási esõzések kezdõdnek, ill. a felszálló vizes áramlat hiánya miatt a tápanyaghiány okán tömeges halpusztulás lép fel.
A délkeleti passzát nem érvényesül, így az általában csapadékos nyugat-csendes-óceáni térségben szárazságok pusztítanak.
Ezen események az egész Föld idõjárására hatást gyakorolnak (vannak jobban és kevésbé El Niño által kitüntetett területek), labilizálják a légkört.

Vissza a kislexikonba