2017. április 30., vasárnap - Katalin, Kitti napja van
napnyug 19:54

Kunszentmiklós

B.Kimi

2017-04-30 06:51:19

3,8 °C

RH: 85 %  P: 1020.0 hPa

MetNet kislexikon

Monszun

A monszun cirkulációt alapjában a légkörzési rendszer évszakos eltolódása okozza, ennek mértékét felerősíti a kontinensek és az óceánok eltérő felmelegedése és az ebből eredő nyomáskülönbségek.
Az Egyenlítő környéki trópusi összeáramlási övezet (ITC) és vele együtt a két félgömb passzát öve (ld.: passzátszél) a Nap járását követve évszakos mozgást végez.
Ez az eltolódás viszonylag csekély, ha az Egyenlítő közelében óceán, nagyobb, ha nagy szárazföldi térség található. A nagymérvű eltolódás monszunális változásokkal járhat együtt pl. Indiában és Délkelet-Ázsiában. Itt a kontinens és az óceán eltérő felmelegedése felerősíti a szabályserű változásokat, így ebben a térségben a nyári félévben a kontinensek jobban felmelegednek, és a kialakuló alacsony nyomás a tengerekről/óceánokról a kontinensek belseje felé irányuló légáramlást okoz. A nedves levegő a kontinentális meleg levegővel keveredve pedig esőzéseket idéz elő.
A téli félévben fordított a helyzet, a jobban lehűlő szárazföldek magas nyomása a tengerek/óceánok felé tartó áramlást eredményez, amely száraz időszakot hoz maga után.
A monszun kifejezést eredetileg az indiai szubkontinensre alkalmazták, ugyanakkor a monszun cirkuláció a Föld más részein is megtalálható. A legismertebb indiai monszun területe India és Délkelet-Ázsia. A nyári félévben az orografikus emelésnek köszönhetően hatalmas esőzések alakulnak ki a hegységek előterében.
Az indiai monszun tipikusan júniustól szeptemberig tart. Ezen időszak alatt Nyugat- és Közép-India éves csapadékának több mint 90 %-át, míg Dél- és Északnyugat-India több mint 50-75 %-át kapja meg.

Vissza a kislexikonba

Térképek

Radar
map
Aktuális hőmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utoljára feltöltött kép

40487

Hírek, események

Jelentősebb éghajlati anomáliák és események (2017 március)

Érdekességek | 2017-04-29 12:22

pic
Az idei esztendőtől kezdve a szupercella.