Metnet hírek

Milyen lesz az idei Karácsony?

Érdekességek - Publikálva: 2016-12-17 17:13

Az elmúlt években nagy érdeklődés övezte cikkeinket, melyekben hagyományosan az ünnepek előtt egy héttel azt latolgattuk, milyen időjárás várható karácsonykor. Idén kilencedik alkalommal teszünk kísérletet a lehetőségek felvázolására.

 

 

Az idei téli félév időjárása eddig egészen másképp alakul, mint az elmúlt három, nem túl télies hideg évszakokat hozó évben.

Ritkán látható módon erős a kontinensünkön az anticiklon-dominancia, hol a Brit-szigetek környéken, hol Skandinávia felett, avagy  Kelet- és Közép-Európa felett alakul ki a zonális áramlást megakadályozó magasnyomású képződmény.

A sokévi átlagnál hidegebb október után a november is kevéssel hidegebb volt a szokásosnál.

 

 

 

 

A 2016-os november többször már-már téliesen hideg időjárást hozott, a hónap közepén síkvidéken is mérhető hótakaró képződött. A magasabb hegyeinkben pedig több napig volt összefüggő hótakaró.

Ezt az időjárási helyzetet ebben a cikkben taglaltuk: https://www.metnet.hu/hirek?m=hirek&id=432

A december pedig eddig meglehetősen hideg időjárással telt, csak négy napra volt jellemző országos jellegű enyhe időjárás.

Ennek köszönhetően az ország nagy részén jelenleg az átlagosnál hidegebb a hónap eddig eltelt része.

 

 

Az Észak-Európa felett kialakuló anticiklon keleti peremén újra és újra hideg léghullámok érkeznek fölénk,  a hideget Közép-Európára kiterjedő magasnyomás okozta inverzió konzerválja.

Így a hónap folyamán többször kialakult, gyárkémény-effektus okozta havazás mellett a hét elején egy hidegfront a keleti megyéinkben kiterjedt, átmeneti hótakarót is eredményezett:

 

 

Ami a jövőt illeti, a kontinens középső részén elhelyezkedő anticiklon átmenetileg kissé gyengül és nyugatra húzódik, így újra hideg léghullámok érkeznek Kelet-Európa fölé, a Kárpát-medencét csak érintve.

Ez a folyamat vasárnap délutántól hétfő délelőttig kissé nedvesebb levegő beáramlását hozza, gyenge csapadékhullást okozva. Szilárd halmazállapot inkább csak a Dunától keletre  várható, ám épp ott alig lesz csapadék, így számottevő hóréteg csak kevés helyen alakulhat ki.

A hidegpárna azonban várhatóan meggyengül a hidegebb léghullámok érkezésével, ezért jellemzően pozitív maximum-hőmérsékletek várhatóak, legkevésbé az északi-északkeleti megyékben.

 

 

A hét közepére várhatóan ismét erősödik Közép-Európa felett az anticiklon, ami a hidegpárna ismételt megerősödését hozhatja magával.

Azaz a szentestéhez úgy értekezhetünk meg, hogy a jövő héten is jellemző száraz időjárás számottevő hóréteg kialakulását várhatóan nem engedi.

A fehér szenteste egyedüli lehetőségét  a nagyobb városok és ipari létesítmények környezetében előforduló gyárkémény-effektus adhatja, az ország legnagyobb részén nem lesz tehát idén sem fehér a karácsony.

A gyárkémény-effektus által előidézett hóesésnél jóval nagyobb gyakorisággal előforduló zúzmara-képződés az, ami adhat még piciny hangulati többletet.

A karácsony két napján is az anticiklon-dominancia fennmaradására van a legnagyobb esély, kicsi a valószínűsége annak, hogy az Északnyugat-Európában várhatóan erőre kapó ciklonok áramlási rendszere a Kárpát-medence időjárására is hatást gyakoroljon.

 

A képek forrásai:

http://2.bp.blogspot.com

http://www.wetter3.de

 

Írta: Szabó József (Snowhunter)

Vissza a hírek főoldalra