2017. január 21., szombat - Ágnes napja van
napkel 07:21

Vép

szélkerék21

2017-01-21 22:32:08

-7,0 °C

RH: 80 %  P: 1035.8 hPa

Metnet hírek

Milyen lesz az idei Karácsony?

Érdekességek - Publikálva: 2016-12-17 17:13

Az elmúlt években nagy érdeklődés övezte cikkeinket, melyekben hagyományosan az ünnepek előtt egy héttel azt latolgattuk, milyen időjárás várható karácsonykor. Idén kilencedik alkalommal teszünk kísérletet a lehetőségek felvázolására.

 

 

Az idei téli félév időjárása eddig egészen másképp alakul, mint az elmúlt három, nem túl télies hideg évszakokat hozó évben.

Ritkán látható módon erős a kontinensünkön az anticiklon-dominancia, hol a Brit-szigetek környéken, hol Skandinávia felett, avagy  Kelet- és Közép-Európa felett alakul ki a zonális áramlást megakadályozó magasnyomású képződmény.

A sokévi átlagnál hidegebb október után a november is kevéssel hidegebb volt a szokásosnál.

 

 

 

 

A 2016-os november többször már-már téliesen hideg időjárást hozott, a hónap közepén síkvidéken is mérhető hótakaró képződött. A magasabb hegyeinkben pedig több napig volt összefüggő hótakaró.

Ezt az időjárási helyzetet ebben a cikkben taglaltuk: https://www.metnet.hu/hirek?m=hirek&id=432

A december pedig eddig meglehetősen hideg időjárással telt, csak négy napra volt jellemző országos jellegű enyhe időjárás.

Ennek köszönhetően az ország nagy részén jelenleg az átlagosnál hidegebb a hónap eddig eltelt része.

 

 

Az Észak-Európa felett kialakuló anticiklon keleti peremén újra és újra hideg léghullámok érkeznek fölénk,  a hideget Közép-Európára kiterjedő magasnyomás okozta inverzió konzerválja.

Így a hónap folyamán többször kialakult, gyárkémény-effektus okozta havazás mellett a hét elején egy hidegfront a keleti megyéinkben kiterjedt, átmeneti hótakarót is eredményezett:

 

 

Ami a jövőt illeti, a kontinens középső részén elhelyezkedő anticiklon átmenetileg kissé gyengül és nyugatra húzódik, így újra hideg léghullámok érkeznek Kelet-Európa fölé, a Kárpát-medencét csak érintve.

Ez a folyamat vasárnap délutántól hétfő délelőttig kissé nedvesebb levegő beáramlását hozza, gyenge csapadékhullást okozva. Szilárd halmazállapot inkább csak a Dunától keletre  várható, ám épp ott alig lesz csapadék, így számottevő hóréteg csak kevés helyen alakulhat ki.

A hidegpárna azonban várhatóan meggyengül a hidegebb léghullámok érkezésével, ezért jellemzően pozitív maximum-hőmérsékletek várhatóak, legkevésbé az északi-északkeleti megyékben.

 

 

A hét közepére várhatóan ismét erősödik Közép-Európa felett az anticiklon, ami a hidegpárna ismételt megerősödését hozhatja magával.

Azaz a szentestéhez úgy értekezhetünk meg, hogy a jövő héten is jellemző száraz időjárás számottevő hóréteg kialakulását várhatóan nem engedi.

A fehér szenteste egyedüli lehetőségét  a nagyobb városok és ipari létesítmények környezetében előforduló gyárkémény-effektus adhatja, az ország legnagyobb részén nem lesz tehát idén sem fehér a karácsony.

A gyárkémény-effektus által előidézett hóesésnél jóval nagyobb gyakorisággal előforduló zúzmara-képződés az, ami adhat még piciny hangulati többletet.

A karácsony két napján is az anticiklon-dominancia fennmaradására van a legnagyobb esély, kicsi a valószínűsége annak, hogy az Északnyugat-Európában várhatóan erőre kapó ciklonok áramlási rendszere a Kárpát-medence időjárására is hatást gyakoroljon.

 

A képek forrásai:

http://2.bp.blogspot.com

http://www.wetter3.de

 

Írta: Szabó József (Snowhunter)

Vissza a hírek főoldalra

sielok_hotipp

Térképek

Radar
map
Aktuális hőmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utoljára feltöltött kép

40087

Hírek, események

Időjárás a -20 fokon túl

Időjárás-változás | 2017-01-06 18:31

pic
Az utóbbi napokban rengeteg hírt hallottunk arról, hogy milyen hideg is lesz hazánkban, viszont arról kevésbé esett szó, hogy mi is várható ezután, és meddig is tart az igazán hideg idő.