2024. május 08., szerda

Tél tábornok újra támad

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-11-11 09:03 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Pénteken délután mediterrán ciklon éri el hazánkat. Hatására az esõt fokozatosan havas esõ, a magasabban fekvõ helyeken hó váltja majd fel. 

A hét elején a Nyugat-Magyarországon élõ télimádók már ízelítõt kaptak a télbõl. Igaz, csak a magasabban fekvõ helyeken alakult ki összefüggõ több centiméteres hóréteg, de kárpótlásul szombaton Tél tábornok újra elindítja csapatait a Kárpát-medencébe.  

 

A mediterrán ciklon helyzete szombat délután

 

Pénteken délután délnyugat felõl mediterrán ciklon éri el hazánkat. A ciklon hatására a késõ délutáni óráktól egyre többfelé, de kezdetben csak a Dunántúlon, elered majd az esõ. Szombatra virradó éjszaka északnyugat felõl megérkezik a hideg levegõ, aminek következtében szombat hajnalban a Kõszegi-hegységben, a Soproni-hegységben késõbb a Bakonyban az esõt fokozatosan havazás váltja majd fel.  

 

A 925 hPa-os nyomási szinten várható hõmérséklet szombat reggelre

 

Szombaton a nap nagy részében folytatódik a csapadékhullás. A beáramló hideg levegõ délutánra a Dunántúl egész területét meghódítja majd. Emiatt már nemcsak a hegyvidékeken, hanem síkvidéken is elõfordulhat havas esõ, havazás. Jelentõsebb hóréteg elõreláthatólag ezen a napon csak a hegységekben alakulhat ki. A csapadékhullás a Dunántúlon már estére megszûnik, de a keleti megyékben vasárnap reggelig kell számítani további csapadékra. Ennek formája keleten is havas esõ, lesz. A Dunántúlon megélénkül, majd a délelõtti órákban meg is erõsödik az északnyugati szél. Így a hegyvidéki területeken hófúvás is lehet majd. 

 

A megerõsödõ északnyugati szél hatására a hegyvidéki területeken akár hófúvás is lehet!

 

A legfrissebb számítások alapján a Bakonyban, Kõszegi-hegységben és a Soproni-hegységben ezen a napon 10-30 cm, az Északi-középhegység magasabb pontjain (4-500 m felett) 5-15 cm hó valószínûsíthetõ. Síkvidéken maximum 1-2 cm vizes, tapadó hó eshet. 

 

A GFS modell hóvastagság elõrejelzése. A térképen a vasárnap reggelig várható hóvastagság szerepel. Mivel mediterrán ciklonról van szó, így ha a ciklonpálya módosul, akkor ennél jóval több, vagy kevesebb hó is leeshet. Helyi tényezõk is szerepet játszhatnak a ebben. Például nyugaton az Alpok hatása, valamint az Északi-középhegységben a csapadéktöbblet. Ezeket a tényezõket  figyelembe kell venni!

 

Térképek forrása: OMSZ, Szupercella, EumetWetterzentrale

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra