2021. január 16., szombat

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2021-01-16 06:22:15

Vép

-1.5 °C

31507

RH: 70 | P: 1020.0

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

65092

Hírek, események

Megérkezik az igazi fagyos tél

Idõjárás-változás | 2021-01-10 12:32

pic
Az elmúlt napokban már téliesebbre fordult az idő, nyugaton, délnyugaton hó is esett, de az előttünk álló héten megérkezik az igazi fagyos, téli időjárás is.

Alacsonyszintű felhők (Cl)

A mérsékelt övi légkörben a 2.5 km alatt elhelyezkedő felhőket soroljuk ide. Igen változatos felhőformákat találhatunk ebben a rétegben; vannak olyanok, amelyek csak ebben a szintben találhatóak, ám olyanok is, amelyeknek csak az alapjuk helyezkedik el alacsony szinten, a tetejük a légkör magasabb részeire is felnyúlik.

[Cl 1] - Cumulus humilis vagy cumulus fractus (Cu1)

pic
Amikor a napsugarak elkezdik felmelegíteni a föld felszínét, ún. konvektív hőáramok alakulnak ki, ha ezek az áramok elérnek egy kritikus erősséget, amellyel megfelelő magasságokba tudják emelni a légrészecskéket, Ún. termikek alakulnak ki. Amint a termikek elérik a kicsapódási pontot, megindul a kondenzáció, és felhőképződéshez vezet. Ezek a felhők az ún. cumulusok. A cumulusok kialakulásának kezdeti fázisa a humilis. Fehérek, kis függőleges kiterjedésűek, rendszerint csak 1-3 oktában takarják az eget. Nyáron szinte minden nap megjelennek az égen, és mivel szoros kapcsolatban vannak a felszíni hatásokkal, ezért a talajadatokból az ún. Ferrel-formula segítségével könnyen kiszámítható a felhőalapjuk: 120 x (T-Td) , ahol a T a felszíni hőmérséklet, Td a harmatpont. (Figyelem! A képlet kizárólag nagy területű, viszonylag homogén felszíni viszonyok között, alföldi területeken és kizárólag napközben alkalmazható, amikor helyi hatások alakítják az időjárást!) Csapadék nem hullik belőlük.

További Alacsonyszintű felhők (Cl)

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic