2023. szeptember 22., péntek

Alacsonyszintű felhők (Cl)

A mérsékelt övi légkörben a 2.5 km alatt elhelyezkedő felhőket soroljuk ide. Igen változatos felhőformákat találhatunk ebben a rétegben; vannak olyanok, amelyek csak ebben a szintben találhatóak, ám olyanok is, amelyeknek csak az alapjuk helyezkedik el alacsony szinten, a tetejük a légkör magasabb részeire is felnyúlik.

[Cl 7] - "Rosszidő" típusú Stratus vagy cumulus fractus (St7)

pic
Képződése csapadékhulláshoz kötött, általában annak visszapárolgásából alakul ki. Tépett foszlányokban, legfeljebb 7 okta mennyiségben fordul elő, rendszerint As vagy Ns felhőréteg alatt (de Cb alatt is gyakran megfigyelhető). Fontos, hogy valamilyen más felhőréteghez kötött a kialakulása, önmagában sosem fordul elő. Csapadékhullás befejeztével legfeljebb néhány óráig adható, aztán más felhőtípusba alakul át. Felhőalapja rendszerint igen alacsonyan van, akár 50-100 m-en is megfigyelhető (ilyen esetekben a Ns, ill. a Cb alapja is általában alacsonyan van) Kialakulásának másik módja, ha légkör teljes vertikumában erős szelek fújnak, és a szélsebesség a magassággal tovább erősödik. Ilyenkor a már kialakult Ns felhőzetet "megtépi" a szél, így az alja szintén tépetté válik. (Ebben az esetben viszonylag nagy mennyiségben láhatók az égen, akár 7 oktát is takarhatnak belőle.) Csapadékot ez a felhőtípus nem adhat, hanem a hozzájuk kapcsolódó réteges felhőzetből fordul elő.

További Alacsonyszintű felhők (Cl)

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

Utolsó észlelés

2023-09-22 12:50:11

Nyíregyháza

25.0 °C

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

108837

Hírek, események

Hullámzó front, több helyen jelentős csapadékkal

Időjárás-változás | 2023-09-21 09:37

pic
A hétvégén egy hullámzó frontrendszer hatására jelentős változást tapasztalhatunk hazánk időjárásában, hosszú idő után nagy területen hullhat kiadós eső.