2020. november 30., hétfő

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2020-11-30 08:09:14

Rákóczifalva

1.3 °C

00002

RH: 89 | P: 1025.1

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

62673

Hírek, események

Polar Vortex

Érdekességek | 2020-11-27 22:22

pic
Bizonyára sokan hallottatok már a Polar Vortex kifejezésről, mely általában télen kerül a figyelem középpontjába a különböző média és hírportálokon, illetve meteorológiai oldalakon.

Alacsonyszintű felhők (Cl)

A mérsékelt övi légkörben a 2.5 km alatt elhelyezkedő felhőket soroljuk ide. Igen változatos felhőformákat találhatunk ebben a rétegben; vannak olyanok, amelyek csak ebben a szintben találhatóak, ám olyanok is, amelyeknek csak az alapjuk helyezkedik el alacsony szinten, a tetejük a légkör magasabb részeire is felnyúlik.

[Cl 7] - "Rosszidő" típusú Stratus vagy cumulus fractus (St7)

pic
Képződése csapadékhulláshoz kötött, általában annak visszapárolgásából alakul ki. Tépett foszlányokban, legfeljebb 7 okta mennyiségben fordul elő, rendszerint As vagy Ns felhőréteg alatt (de Cb alatt is gyakran megfigyelhető). Fontos, hogy valamilyen más felhőréteghez kötött a kialakulása, önmagában sosem fordul elő. Csapadékhullás befejeztével legfeljebb néhány óráig adható, aztán más felhőtípusba alakul át. Felhőalapja rendszerint igen alacsonyan van, akár 50-100 m-en is megfigyelhető (ilyen esetekben a Ns, ill. a Cb alapja is általában alacsonyan van) Kialakulásának másik módja, ha légkör teljes vertikumában erős szelek fújnak, és a szélsebesség a magassággal tovább erősödik. Ilyenkor a már kialakult Ns felhőzetet "megtépi" a szél, így az alja szintén tépetté válik. (Ebben az esetben viszonylag nagy mennyiségben láhatók az égen, akár 7 oktát is takarhatnak belőle.) Csapadékot ez a felhőtípus nem adhat, hanem a hozzájuk kapcsolódó réteges felhőzetből fordul elő.

További Alacsonyszintű felhők (Cl)

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic