2021. október 28., csütörtök
Elindult a légszennyezettség mérő hálózatunk! Olvass róla bővebben itt.

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2021-10-28 00:44:55

Makó - /Ószentlõrinc városrész/ Balaton u.

2.9 °C

RH: 78 | P: 1028.6

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

76655

Hírek, események

Téli időszámítás - Október 31-én óraátállítás

Érdekességek | 2021-10-25 14:02

pic
Az Európai Bizottság valószínűleg a járványhelyzet miatt továbbra sem döntött arról, hogy mikortól szünteti meg az óraátállítást, így tehát október 31-én hajnali három órakor időmérő eszközeinket egy órával vissza kell állítanunk.

Alacsonyszintű felhők (Cl)

A mérsékelt övi légkörben a 2.5 km alatt elhelyezkedő felhőket soroljuk ide. Igen változatos felhőformákat találhatunk ebben a rétegben; vannak olyanok, amelyek csak ebben a szintben találhatóak, ám olyanok is, amelyeknek csak az alapjuk helyezkedik el alacsony szinten, a tetejük a légkör magasabb részeire is felnyúlik.

[Cl 5] - Stratocumulus stratiformis - réteges gomolyfelhő (Sc5)

pic
Nagyméretű, 5°-nél nagyobb szögben látszó, gömbölyded elemekből álló felhőtípus. Előfordulhat sávokban, padokban, de egész égboltra kiterjedően is, az égbolton legtöbbször mozaikszerű képet mutat. Leggyakrabban vízcseppekből áll; a jégkristályok száma elenyésző ahhoz, hogy a felhő rostos külsőt vegyen fel. Igen gyakori felhő, bármely évszakban kialakulhat, gyakran inverziós felhőzetként is emlegetik (ennek oka, hogy ha a légkörben 1-3 km között sekély inverziós réteg figyelhető meg a meleg advekció következtében, akkor elegendő nedvesség esetén vékony Sc-réteg képződhet) Ahogy a neve is utal rá, akár alacsonyszintű rétegfelhőből is kialakulhat. Ha a homogén, szürke rétegfelhőzet differenciálódni kezd, inhomogénné válik, esetleg megkezdődik a feldarabolódása, akkor gyakorta stratocumulusként észlelhető. Gyenge csapadékot adhat, szemerkélő eső, vagy hószállingózás formájában.

További Alacsonyszintű felhők (Cl)

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic