2024. április 29., hétfő

MELEGFRONT, ÉSZAKON KEZDETBEN HAVAZÁSSAL, KÉSŐBB ÓNOS ESŐVEL

Időjárás-változás - Publikálva: 2023-11-29 20:00 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Csütörtökön erős délnyugati áramlással enyhe-nedves, szubtrópusi eredetű légtömeg áramlik hazánk fölé. A reggeli, délelőtti órákban csapadékképződés kezdődik, melynek köszönhetően ismét sokfelé áztatja jelentős mennyiség a földeket. Országosan 10-40 mm csapadék várható péntek reggelig, a magasabb értékek az ország középső sávjában valószínűek (nyugat-keleti irányban értve).
HAVAZÁS: az ország déli területeiről a délnyugati áramlás gyorsan kisöpri az eddig itt tartózkodó hideg légtömeget, ezzel szemben az északi, északkeleti országrészben más lesz a helyzet. Arrafelé a Kárpátok torlasztó hatásának is köszönhetően huzamosabb ideig megreked a hideg levegő, így aztán a csapadékhullás kezdeti időszakában a havazás lehet az uralkodó csapadékforma.
 
Nagyjából az Esztergom-Budapest-Debrecen vonal környéke lehet a tartósabb havazás határvonala, ettől délre legfeljebb rövid ideig számíthatunk téli csapadékra, túlnyomóan az eső lesz jellemző. BAZ vármegye északi részein viszont a késő esti órákig kitarthat a havazás. A halmazállapot váltás kb. időpontja:
 
 
 
 
Az Északi-középhegységben és annak déli előterében, a Nyírség térségében, valamint a Dunazug-hegyvidék környezetében ÁTMENETILEG megmaradó hóréteg is kialakul.
 
Ennek várható mennyiségét az alábbi térképen ábrázoltuk: 
 
 
 
 
Tehát regionálisan egész jelentős hótakaró képződik, ez azonban nem lesz hosszú életű. Ahogy fentebb írtuk, az idő előrehaladtával északon is felszámolódik a hidegtartalék, a havazást fagyott eső, ónos eső, majd mindenütt eső váltja fel.
 
ÓNOS ESŐ: az északi határvidéken a felszín közelében a magasabb szinteknél is tovább megrekedhet a fagyos levegő, így a havazás után az ónos eső szintén viszonylag kiadós lehet, tehát a péntekre virradó éjszakán mindenki fokozott figyelemmel, vagy egyáltalán ne közlekedjen a térségben!
 
Megjegyzés: még csütörtökön reggel, a csapadékhullás kezdetén a délebbi megyékben is előfordulhat kisebb ónos lerakódás. Pénteken napközben is folytatódik a borongós időjárás, további kiterjedt esőzéssel, a déli határvidéken pedig tavaszias hőmérséklettel. Aztán szombaton hidegfront, de erről majd egy másik írásban értekezünk.

Vissza a hírek főoldalra