2024. május 23., csütörtök

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 39. sorozata

MetNet - Publikálva: 2023-11-02 07:46 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 39. alkalommal veszi kezdetét a hazánkban egyedülállónak számító előrejelzési verseny. A játékban bárki részt vehet, aki regisztrált tagja a MetNet-közösségnek.

Az első versenykört még 2002-ben bonyolítottuk le. A játék indulása óta eltelt huszonegy év, menet közben kisebb-nagyobb szabályváltoztatások ugyan szinte minden évben történtek, ám jellegét tekintve azóta sem változott sokat játékos versenyünk. A változtatásokkal igyekeztünk finomítani a pontozáson, hogy az minél igazságosabb legyen.

 

Öt évvel ezelőtt, a 2019. évi nyári körben lépett életbe az a változás (mivel egyre több magyarországi állomáson szűnt meg az állandó észlelés), hogy több magyarországi helyszín esetében is csak előre megadott havi beosztás alapján lehet időpontot választani. Ezek a helyszínek: Békéscsaba, Eger, Debrecen, Kékestető, Miskolc-Diósgyőr, Nagykanizsa, Pécs-Egyetem, Sopron-Kurucdomb, Szeged, Szombathely.

A havi beosztást mindig az adott hónapot megelőző hónap utolsó hetében közzétesszük az INFORMÁCIÓK AZ ELŐREJELZÉSI VERSENYHEZ c. fórumban.

Mivel az észlelési rendszerben pozitív változás nem következett be, így a 2019/2020. évi téli versenykörtől kezdődően (elsősorban a fent említett helyzet miatt) az észlelési helyszínek közé néhány amatőr meteorológus mérési helyszíne is bekapcsolódott. A megfelelő műszerezettséggel és észlelési tapasztalattal rendelkező felhasználók, illetve az észlelési helyszínek a következők:

- Felcsút (Imi1995)
- Budapest-Újpest (Jimr)
- Siófok (Télember)

 

A 2023. évi nyári versenykört kiegyensúlyozott jó teljesítménnyel, magabiztos játékkal Hidegcsepp95 nyerte. A dobogó 2. fokára deco05 állhatott fel, a 3. helyet pedig Pestimet fórumtársunk szerezte meg.

A most következő téli sorozatban is összpontszám szerint hirdetünk győztest, mégpedig húsz fordulóból a legjobb tizenhét forduló eredményét figyelembe véve.

A 14 hazai állomás mellett - az előző néhány versenykörhöz hasonlóan, lassan hagyományosan - több külföldi is szerepel a listában: Bécs (Wien-Hohe Warte), Csíkszereda (Miercurea Ciuc), Lomnici-csúcs (Lomnický štít), Zágráb (Maksimir) is a külhoni helyszínek listáját erősíti.

A már hagyománnyá vált szabályunk, miszerint az előző versenykör első 20 helyezettje (a helyezésük sorrendjében) határozza meg a soron következő forduló időpontját és helyszínét, ezúttal sem változik.

 

Az 1. forduló helyszíne Nagykanizsa meteorológiai állomása. Időpontja 2023. november 11., szombat 04 óra (03 UTC). Az 1,2-es szorzójú tippek leadási határideje: 2023. november 08., szerda 04 óra (03 UTC). Aki szeretne biztosabbra menni, az pedig a verseny időpontja előtt 24 órával, azaz legkésőbb 2023. november 10., péntek 04:00 óráig adhatja le előrejelzését.

 

A tipp leadására az alábbi linken van lehetőség: Tippelek

Minden kedves regisztrált felhasználót szeretettel invitálunk a versenysorozatban való részvételre, és egyúttal sok sikert, hasznos időtöltést kívánunk!

 

 

Vissza a hírek főoldalra