2019. július 23., kedd

Meteorológiai műszerek otthon

Adott napon: 
Keresés:
#20320
Hát ezt én sem értem pontosan, de akkor történik a zavar, és csak a szélsebességben. Holnap reggel átszerelem 10 méterrel, aztán reménykedem, hogy megszűnik ez a probléma. 868hmz-n megy az én érzékelőm.
#20319
Keress egy AM rádiót, tedd közel, és hallgasd meg, hogy működik e egyáltalán. Amikor sugároz a kültéri akkor csipogni / zörögni fog picit a rádió, ha pár centire van tőle.
#20318
Azt nem egészen értem hogy mit nyom fel 100khz-re?
Mindenesetre az 50cm nagyon közel van, majdnem annyira mintha az adó teljesítmény felét bele vezetnéd a szenzorodba.
10m az már kicsit jobb távolság. Persze függ attól, hogy milyen frekvenciákon milyen antennával és mekkora teljesítménnyel ad. De várható esetleg javulás.
#20317
Sziasztok! A városon belül elköltöztem, es át is szereltem az állomásomat. Ez esdig oké is. De van egy amatőr rádiós, és antennái vannak a tetőn. Én az állomást az ő antennájától 50 cm-re telepítettem, de sajnos amikor felnyomja 100 khz re, akkor irreálisan magas széllökést mérek, de csak egy mérésig. Ha távolabb viszem az érzékelőt, akkor szerintetek ez a probléma megoldódik ? Kb. 10 méterrel tudom távolabb vinni maximum.
#20316
Sziasztok! WS WH 1170-es műszerem beltéri egysége valamiért nem mutatja a kinti hőfokot, páratartalmat, már egy hete. Elemcsere megvolt, mind a beltéri, mind a kültéri állomás esetében, de ez most sajnos nem vezetett eredményre. (Korábban ez orvosolta az ilyen jellegű problémát.) Beázni nem ázott be, csak egyszer gondolt egyet és nem mutatta a kinti T-t.
Hestore-ból rendeltem jó másfél éve, és már náluk nem kapható ez az eszköz, pedig meg voltam vele elégedve. Szerintetek lehet esetleg javítani vagy nem éri meg? (Wish-en tudom vannak bőven ilyen termékek.) De ezt a készüléket nagyon megkedveltem. Ár/érték arányban megfelelő volt, mondjuk azért nem másfél évig gondoltam, hogy működik...
Szerintetek, lehet még vele mit kezdeni vagy inkább cseréljem?
Köszi a válaszokat előre is!nevet
#20315
Sajnos az egyik WMR200 beltéri egységemen a légnyomás meghalt: állandó LLL kijelzés...
Nincs valakinek ötlete/tapasztalata, hogy javítható-e valahogyan? (pl. szenzorcsere? Milyen ez a szenzor, kapható-e alkatrészként?)
Keresgélem az interneten, de sajnos nem találom a típusát...
#20314
Annak én is nagyon tudnék örülni!laza
#20313
Műszer-kert a nyugati teraszon. NDK. páramérő, (lószőrős) , kb. 20 éves fagyi hőmérő, amit a fagyipult (horganyzott lemez) csövébe engedtek le. Valamint döglődő kültéri egység (pára 0,5%), és jelen működő beltéri, ez is 10 éves.
Link
nevet
#20312
Közben leveleztem a Netatmo supporttal is, írtam nekik, hogy jó lenne, ha be lehetne állítani a nullázás időpontját. Azt írta, jó ötlet, továbbítja a fejlesztő csapatnak. Egyszer talán belekerül kacsint
#20311
Örülök, ha tudtam segíteni. Nem találtam, be van állítva a telóm a megfelelő időpontra és képernyőfotó a grafikonról. Ez a leggyorsabb. nevet
#20310
Az alkalmazás adatainak törlése segített, most már nekem is 3 vonal van és az esőmérőt is sikerült beállítani kacsint. Köszi a segítséget!
Arra találtál esetleg megoldást, hogy a napi adatok ne éjfélkor nullázódjanak?
#20309
Igen, Android. Nekem ott 3 kis vízszintes vonal van. Újratelepítés?
#20308
Köszi, de az a baj, hogy ahogy írtam, nekem nincs settings menüpont szomoru. Vagy nem találom... így néz ki az app:
Link
ha megnyomom a bal felső sarokban az ikont, ide jutok:
Link
a video szerint itt más oldal jön be, ott kéne settings gombnak lenni, de nekem nincs. Nálad nem így néz ki? Én Androidon próbálom, te is?
#20307
Beltéri tápba be, mobilon Bluetooth be. App: settings, Add/Remove a module, a többit írja, minden lépést.
#20306
Netatmo tulajokat kérdeznék: hogyan lehet a csapadékmérőt hozzáadni? A leírás szerint nem megy, nekem a mobil appban a bal felső sarokban más ikon van (kifelé nyíl egy téglalapból) és azon az oldalon nincs Settings menüpont. Az appban a kültéri részt balra elhúzva megjelenik az esőmérő képe és egy Install gomb, de az nem aktív, nem lehet megnyomni. Nektek hogyan sikerült?
#20305
Majdnem 8 év után lecseréltem az árnyékolót!
Köszi Taki mindkettőt, az új árnyékolóval így 2 hét után, mintha pontosabb méréseim lennének.Igaz a régi eléggé megvolt kopva már, kiszolgálta az idejét.nevet
Új: Link
Régi: Link
Link
#20304
Szívesen! nevet
#20303
Nagyon érdekel!!! (pár hete halt meg az esőszenzorom a vidéki állomásomon...)
Irj emailt, hogy hova menjek! Üdv
#20302
Oregon WMRS200 beltéri egység + esőmérő csokiért/sörért elvihető. A kültéri egység is megvan, de a páratartalom mérő nem jó és elég bizonytalan a kapcsolat vele. Már több mint egy éve nem használtam.
#20301
Megvan! Netatmo lett a kiválasztott!  Köszi Taki! nevet 
Link
#20300
Sziasztok! A PI met állomásom eddig bírta. Sürgősen szükségem van egy új állomásra. szomoru

Olyan rendszert keresek ami lehetőleg nem kerül százcsilliárd forintba, de nem kell hozzá számítógép, hanem egyből tölt fel az internetre ( LAN / WIFI-n keresztül ) 

Előre is köszi! nevet 
#20299
Én is nagyon utálom az új verziót! Ráadásul az egészfokos hőmérséklet alapból mindig °F, hiába állítom át... Viszont a szélsebesség tizedes-érték!!! És persze eltűnt a környező térkép is...
Kár érte
#20298
Sajnos mindenkinek egész érték van a hőmérsékletnél. Nem bánnám ha megcsinálnák tizedesere ahogy volt. Eléggé taszító így számomra.
#20297
A Wunderground nektek is egész fokokat jelez? Vagy csak én unom már? vidám 
#20296
Azért is sajnálom, hogy odalett az automatám, mert azért volt plusz beruházás is hozzá, pl. mászható szélárboc, az sem 2 Ft volt, még úgy sem, hogy használtan vettem, vagy akinek van/volt Davis állomása, az tudja, hogy amennyiben szeretné áttölteni az adatait számítógépre, kell venni hozzá adatgyűjtőt, ami szintén nem kevés.
A szélmérőt fennhagyom, szélirány meghatározására még jó lesz, persze arra (is) vannak olcsóbb alternatívák...
#20295
Teljes mértékben osztozom a véleményedben. Ahogy pár napja írtam is, sok mindent kipróbáltam én is. Nekem a Davis most adta meg magát, műszerész kimérte, a jeltovábbító része (ISS) zárlatos lett. A szenzorok hiába működnek, enélkül az egész halott. 14 évet bírt. Nagyon sajnálom, jó volt követni a lakásból, hol tart a csapadék vagy éppen hány fok van vagy feldolgozni a mért adatokat számítógépen. Potom 195 € lenne egy új doboz hozzá, hát köszönöm, de ezt most kihagyom...
Túl sokat nem érdemes valóban költeni, mert ha tönkremegy, sok pénzt elbukik  az ember. Azt tudni kell a hobbi célra gyártott automatákról, hogy a szenzorok minősége is nagyon változó, vannak egész jók is köztük, de találkozni pontatlanabbal is. És az sem mindegy, hány évig stabil egy szenzor.
Biztosan vannak jó automaták, de nekem egyelőre nincs kedvem másikat venni. Most nemrégiben egy Greisinger 1710-es min-max hőmérőt (nem automata) vettem és csapadékmérőnek pedig egy Hellmann van, nekem mostantól ennyiből áll a met. állomásom.
#20294
Szia. Én a Davisre esküdném,a sok kacatom között az is megtalálható, de ár érték arányba már más,nem ad ,legalábbis nekem annyival többet. Persze az amerikai életérzést meg kell fizetni. nevetSoha többé nem adok 50 ezernél többet kütyüért. Amúgy a kedvencem a ws 3600 volt,ezer éve.laza Tapasztalatom az,hogy mind meghal 5_8 év alatt,ezért sem szabad költekezni. Üdv.
UI : 25 év alatt sok használhatatlan doglom összejött, gondoltam ,hogy összehozhatnánk többedmagammal egy kiállÍtást.nevet
#20293
Sajnos a külföldi metes oldalak nem foglalkoznak a helyes méréssel. A Windy-nél is csak megkérdezik a szenzorok elhelyezkedését, opcionális a válasz... Durván drága profinak titulált állomások is egybe vannak építve. A linkelt típusoknál szét sem választható.
Ha mindenáron  "hódolni" akarsz eme szenvedélynek, javaslom egy olcsóbb állomás és feltöltőgép kombót.
Egy olcsó használt laptop tökéletes erre a célra. Én pl. tízért vettem egy acer-t, csendben elfut. Sikerült megoldani win7home alatt a távoli-asztal funkciót, gond nélkül dolgozik. Így durván 40-55-ből ki is jössz.WD-vel meg elég sok helyre fel tudsz tölteni, rengeteg típust kezel.
#20292
Nagyon köszönöm a tàjėkoztatàst.
#20291
Milyen céllal akarod üzemeltetni az állomást? Ezek is az olyan állomások közé tartoznak, melyek az öszvér megoldásuk miatt ( minden szenzor egymás mellett) nem alkalmasak az előírásoknak megfelelő mérésre. 2 méteren akarsz szelet mérni? Vagy 10 méteren hőmérsékletet és csapadékot? Ha ez az igényed, akkor tökéletes megoldás.
#20290
Ezt a kettőt néztem, esetleg ezekről tud valaki valamit mondani?

Link
Link
#20289
Köszi, de ilyet lehet kapni nálunk?
#20288
Esetleg ilyen?: Link
#20287
Köszi az ajánlást. Egy kis utána olvasás után sajnos azt írták, hogy ehhez még külön kell megvásárolni az eső- és csapadékmérőt. Én egy komplett állomásra gondolnék.
#20286
Link
#20285
Sziasztok!

Tudtok ajánlani egy olyan meteorológiai állomást, kb. 60 eFt-ig, ami számítógép csatlakozás nélkül wifivel tud adatokat küldeni a netre?
#20284
Néhány napja tesztelem, eddig tetszik. Már-már majdnem külföldről kell rendelni sajnos. Egyéb met.műszerek is kihalóban vannak kishazánkban, ami van nagyon túlárazott, vagy gagyi. Nagy mákom volt ezzel, töredék áron vettem.
(Mondjuk én már nem áldoznék 70-80 ezret egy állomásért.) Talán még egy UV mérőre beruházok, amíg van.
Ma jött meg hozzá a tölcsér, így 0,2-es lesz a csapiadat felbontása. Amit itthon találtam azzal 0,4 lett, nagyon gyenge csapadéknál is jól teljesít.
A vételi képessége  jó, (45-ös vályogfal) nem volt kimaradás. Páramérőjét korrigálni kellett egy picit a WD-ben, de viszonylag együtt mér a közeli OMSZ állomással. Légynyomásmérése jó, nem kellett korrigálni. A szélmérő is hamarosan felkerül magasra, egyelőre 3 méteren "lobog".
Széladatot 56 mp-enként, T-H-t 102 mp.-ként küld.
Javaslom én is ezt a műszert, ha veszel hozzá UV mérőt már 70 körül jársz,(vagy kifogsz egy jó leárazást)   a Garni 1055 is annyi kb, ebben alapból van, elég jónak tűnik az is.
#20283
Ezt nézegettem mostanság,Garni 1055 arcus. Nem sok mindent találtam. Valakinek van tapasztalata?

#20282
Nekem az Oregon bar 938  19.éve megy, az első állomásom! 
#20281
Köszi! 

Időközben beszéltem pár emberrel is. Kifejezetten ajánlották ezt a típusát is az Oregon-nak Link  

Van, akinek korábbi kiadás már 8 éve hibátlanul működik. 
#20280
Törtem a fejem a legutóbbi hozzászólásom óta, ha mindenképp automatát szeretnél, akkor szerintem az a lényeges, hogy ne túl drága darabot válassz, mert  véges ezeknek az élettartama, és ha tönkremegy, akkor minél kevesebbet bukj. Én megvettem anno a drága Davist, de ezzel is van gond és baromi drága hozzá az alkatrész, azt is külföldről lehet beszerezni. Tehát igaz a mondás, nem minden arany, ami fénylik.

Amivel talán legkevesebb gondom volt, az egy Oregon típus volt, azért adtam el, hogy az ára részben fedezze a Davist. (lehet, hiba volt. Azt azonban nem tudom, hogy van-e olyan típusa az Oregonnak, ami belefér a 30-50 000-es keretbe, és van memóriája, tehát áttölthetők vele az adatok PC-re.

Német fórumban a Nexust szokták emlegetni. TFA gyártmány, állítólag nem rossz.

A közismnert WS 2300 utódot itt kapni pl:

Link

Ha kanalas szélmérő lényeges, akkor azt még kell hozzá venni, úgy még kb. belefér 50 000-be.

időnként a Lidl-ben is kapni állomást, nagybátyámnak ugyan egy egyszerűbb van, ami nem köthető PC-re, de megy neki régóta. Auriol márkájú.

De ahogy az előző hsz-ban írtam, ha nem feltétel az automata mérés, a Greisinger egy nagyon jó márka, német fórumban is rengeteg jót hallottam róla, ezért is mertem megvenni. Gyakorlatilag kalibrálás nélkül is nagyon jól mér.
#20279
Greisinger G 1710 a pontos típus, elírtam.
#20278
Én már jó pár automatát kipróbáltam, olcsót és drágát egyaránt, a vége mindig ugyanaz lett. Még nem biztos, de lehet, hogy a Davis automatám kültéri jeltovábbítója ment most tönkre, műszerész a napokban nézi meg, hogy lehet-e még valamit kezdeni vele.

Úgy döntöttem, az automatákkal kapcsolatos kísérletezést befejezem, és nemrég vettem egy Greisinger GMH 1710-es precíziós hőmérőt. Annyit tud csak, amennyi nekem, kell: Tmin, Tmax, de azt nagyon jól. Kalibrálva vettem a Kvalifik Kft-től. A gyártó +- 0,1 °C pontosságot ígért, a kalibrálás során kiderült, hogy tényleg csak annyit téved. Pt-1000-es érzékelője van. Nagyon gyorsan mér. Korábbról már volt egy másik Greisinger hőmérőm (175 Pt), de azon még nem volt min-max funkció. Az is nagyon jól mér, hosszú távon is stabilak a Greisingerek. Made in Germany.
Az érzékelő része tányéros árnyékolóba került (1m hosszú a kábele) , a kijelző pedig egy kültéri elosztószekrénybe. Ennyi még a plusz költség vele, ha valakinek nincs hőmérőháza.
Az érzékelő vízben is használható, porra nedvességre nem érzékeny, nem kell rá szűrő. Az érzékelő kábele szilikon borítású, UV-nak ellenáll.
Conrad is árulja, de én a Kvalifiknél vettem, mert ha esetleg gond lenne vele, akkor ott értenek is hozzá, illetve egy év múlva oda küldöm vissza újrakalibrálásra. Maga a készülék kalibrálható, tehát az esetleges eltéréseket be tudják állítani, így a kijelzés úgymond ismét pontos lesz.
Egy hátránya van, hogy este le kell olvasni, de ez régen is így volt, amíg klímaállomások voltak.
32000 Ft kalibrálás nélkül, én úgy érzem, ár/érték arányban egy nagyon jó kis műszer.
#20277
Nem tudok sajnos. Mindegyiknek van valamilyen nyűgje, mindenki másik állomásra esküszik.  
#20276
Kültéri és beltéri egyaránt. 

Te tudsz Mici ebben az árkategóriában valami jó strapabíró automata állomást? nevet 
#20275
Mi lett vele?  A beltéri döglött meg?
#20274
Sajnos a WH-2080 állomásom 4,5 évet bírt. Hát nem volt valami hosszú életű.

Tervezek venni kb 30-50 ezer forint között szintén egy automata állomást, de sajnos nem tudom milyen lenne a jó. 

Ötleteket tudtok adni, hogy ilyen árkategóriában milyen állomást vegyek? nevet 
#20273
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy ugye én weather display programot használok, és szeretnék egy weather display live-t. De az a baj, hogy fogalmam sincs, hogy mit és hogy kellene csinálnom, hogy ezt tudjam működtetni, és a weboldalamra ki tudjam tenni.  Valaki használ ilyet? Tudja hogy kell beállítani meg minden? Köszönöm a válaszotokat előre is nevet
#20272
Visszakeresve a fórumban, úgy láttam, hogy a WMR89 adatait nem lehet feltölteni az oldalakra.
Benéztem a WD oldalára és örömmel láttam, hogy már alkalmassá tették a készülék adatainak fogadására.
Ennek örömére "utolsó pillanatban" vettem meg a műszert 16000Ft-ért, UV nélkül.
Működik szépen a WD-vel.
Kíváncsi vagyok az öreg ws2350-hez képest mennyire pontos és működik-e addig.(12 éves)
#20271

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Metnet információk, fejlesztések (#17542)