2020. július 04., szombat

Meteorológiai műszerek otthon

Adott napon: 
Keresés:
Műszer csatlakoztatása a MetNet-re
 LINK
#20518
Végre sikerült hozzájutni egy Windmaster 2 kézi szélmérőhöz.
Mordoknak köszönöm a segítséget! nevet
Tökéletes állapotban van 

beillesztett kép

#20517
Köszi az információkat.
#20516
Szervusz!

Az automata csapadékmérők télen úgy tudnak funkcionálni, hogy jobb esetben fűtöttek. Pl. az OMSZ hálózatában használt csapadékmérők fűthetőek, így télen is tudnak csapadékot mérni. Az amatőr állomásoknál ez szerintem jellemzően nincs megoldva, szokták is javasolni, hogy a csapadékmérő egységet télen ne használják (különösen a műanyagból lévőknél), mert szétfagyhat. Nyilván ezek között is vannak különbségek, a haladóbb szintűek lehet, hogy fűthetőek, így használhatóak télen is.
#20515
Sziasztok, lenne egy nagyon amatőr kérdésem. Ezek az automata csapimérők hogy funkcionálnak télen? Gondolom sehogy. Amikor leolvad róluk a hó, akkor mérik le a felolvadt havat, akár napokkal később? Bár amennyi hó az elmúlt években esett, ez nem is olyan komoly probléma.
#20514
Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy föladta működést a kb. 15 éves WS 1600, hiába cserélek az összes eszközben elemet, nem akarja beadni a hőmérséklet adatot. Úgy néztem, hogy újat már nem lehet kapni, használtat lehet még valahol találni?
Mi most az ajánlott hasonló tudású eszköz?
#20513
Igen a wh 2080 csapadékmérője 0,3 mm felbontású.
A kiszemelt digitális csapadékmérőé 0,1 mm
#20512
Én 13 éve használom a WS-2350 állomásomat. A csapadékmérő kialakítása ugyanolyan mint a 2080-asé. Egyébként szinte minden amatőr állomásé ilyen.  Hét éve vagyok társadalmi csapadékmérő, azóta Hellmannnal mérem a csapadékot. Így elég régóta össze tudom hasonlítani a mérési eredményeket. A sok éves tapasztalatom az, hogy nincs nagy eltérés a kettő között. Az eltérés mértéke általában néhány tized mm. Az oka pedig az, hogy a WS 2350-es 0,514 mm-ként billen egyet. Ha a kanálban nem éri el ezt a mennyiséget, pl. csak 0,4 van benne, akkor nem billen át. Az intenzív csapadékot is pontosan méri, nem jellemző, hogy a felfogó részből kicsapódna az eső.

A PET palackos fejlesztés eleve egy zsákutca, mert nem lehet stabilan, jól rögzíteni a csapadékmérőn. A PET nagyon zsugorodik a hő hatására, így nem tudnád kialakítani a szükséges formát.

Egyébként nem hiszem, hogy a WS-2080 csapadékmérője 0,1 mm felbontású lenne, mert elég kicsi a felfogó felülete, és ehhez képest nagy a kanál térfogata.

Eddig két Hellmannt alakítottam át automata csapadékmérővé úgy hogy a belsejébe a WSP 2080 csapadékmérőjét építettem be. Annak eredetileg 0,3 mm a felbontása. Az átalakítás után 0,08 mm lett.
#20511
Nem csak a számábrázolás?
#20510
Ezen én is gondolkodtam, hogy tudom olyanra alakítani, levágással nem lenne gond, de viszont a formázással igen. Ezért hosszas gondolkodás után arra jutottam, hogy esetleg hőlégfúvóval talán meglehetne annyira lágyítani a pet palackot, hogy feltudja venni azt a formát, és utána már csak ragasztani kellene.
#20509
Igen, ez ha jól látom, 0,1 mm felbontású.

Az olyan jellegű megoldás, amit javasoltak neked, mint elv, szerintem nem rossz, bár nyugodtan cáfoljon meg valaki, ha tévednék. nevet 
Én ebben egyedül azt látom problémának, hogy a pet palackot hogy formázod olyanra, hogy a tetején a felfogó felület ugyanakkora legyen, mint a műszeré? 
#20508
Igen billenőedényes mérő van hozzá.
Erről a kinézett műszernek van egy másik típusa, Link ennél írja a mérési tartományt Csapadék 0 ... 999,9 mm gondolom ez 0.1 felbontású. Annyi a két típus közti különbség, hogy  a drágább az méri a kültéri hőmérsékletet, az olcsóbb pedig csak a beltérit.

Kaptam egy olyan ötletet, hogy vágjak le úgy egy pet palackot, hogy be tudjam ragasztani a mérő edény nyílásához, megoldás lehet a problémára? Vagy ez is csak egy átmeneti megoldás lenne?

beillesztett kép

beillesztett kép

#20507
Szervusz!

Tudomásom szerint ehhez az állomáshoz billenőedényes csapadékmérő tartozik. Ezeknek a  csapadékmérőknek megvan az a szépséghibájuk, hogy időnként (főkent nagy csapadékintenzitásnál, vagy - fűthető verzió esetén - fagyott csapadéknál) alulmérnek. Bár azért ekkora alulmérés szerintem se normális. Ugyanakkor a zöldikének a leolvasásával óvatosnak kell lenni, mert ha rosszul olvassa le az ember, jópár tized mm-t lehet felülmérni vele. Nekem otthon a Hellmann mellé van felállítva egy zöldike is, pont az ilyen esetekre, hogy tudjak vele kapcsolatban tapasztalatot megosztani. Nagyon fontos, hogy a vízoszlop legalsó részénél olvassuk le a mennyiséget, és ne a felsőn, ahol a felületi feszültség miatt feltapad a víz az edény oldala mentén. 

Az ilyen kis mélységű tölcséres műszereknél, (mint ennek az állomásnak a csapadékmérője) szerintem az is okozhat problémát, hogy a víz egy része kifröccsen belőle, mikor a csepp becsapódik, és ez is okozhat szerintem alulmérést. Erről sajnos nincs tapasztalatom, mert én Hellmannal mérek alapvetően csapadékot, annak pedig mélyen van a tölcsérje. Bár abból kiindulva, hogy az OMSZ hálózatban az automata csapadékmérőknek is kb. olyan mélyen van a tölcsérje, mint a Hellmannak, valószínűleg a kifröccsenés okozhat problémát.

Amit néztél, arról nem tudtam túl sok mindent kideríteni. Én a magam részéről úgy nem szívesen venném meg, hogy nem látni a specifikácóban az alapvető paramétereket, pl. a felbontást. Lehet, hogy van valahol hozzá rendes leírás, de nekem nem sikerült megtalálni.
 
Üdv.: Jimr
#20506
Sziasztok!
Olyan problémám lenne a wh 2080 típusú időjárás állomásommal, hogy úgy tűnik mintha alulmérne a csapadék mérője, tegnapi zivatarnál is 8,2 mm csapadékot mért a zöldikében pedig 11,5 mm jött össze, most volt 2 napja kitakarítva az automata csapi mérője. Mit tudok tenni vele, hogy jobban mérjen?
Az automata 0,3 mm-ként küld adatot.

Másik kérdés, elgondolkodtam egy ilyen műszeren, mennyire megbízható és pontos az ilyen digitális csapadék mérő Link ?
#20505
Egy WS-2080 állomás megy tesztüzemben.  Úgy látom az árnyékolója nem igazán elegendő. Valakinek volt már ezzel a típussal tapasztalata. A Raspberry PI-n futó Cumulus MX-el viszont szépen együttműködik eddig.
#20504
Köszi! nevet
#20503
Szerintem igen.
#20502
Szasztok! Erről az állomásról érdeklődnék, mert nem igazán vágom. Link Lehetséges, hogy wifi kapcsolaton keresztül, ha regelek pl. a wunderground-ra vagy a weatherbug-ra akkor onlány láthatom az adataimat? 
#20501
Atyaég szomoru
#20500
Sziasztok.
Szomorú hírem van az amatőr(és profi) met(net) társadalom számára: elhunyt bandibá ,azaz becsületes nevén Wieser András  
Velem ma du.osztotta meg a hírt Molnár Károly bá ,ő is talacitól tudta meg.
Én személyesen is ismertem,sokszor beszélgettem vele jókat,amikor csak lehetett,meghívtam Szegedre is a helyi találkozókra.
Óriási figura volt,nagyon sajnálom,hogy elment 
#20499
Kedves Kristóf!

Nagyon köszönöm részletes válaszod! Igen, a 1710-es fix csatlakozású, 1m-es a kábele. Azt eddig nem írtam le, de vettem egy kis méretű elosztószekrényt, és úgy helyeztem el a műszert, ahogy írtad is. Csak egy gond lett, hogy izolációs fólia+hungarocell-el való szigetelés ellenére elég gé  bemelegszik nyáron a szekrény, tavaly 43 fokot mértem belül, ami még nem vészes, akkor lehet gond, ha melegebb nyarunk lesz, 50 fokon tárolható max. maga a készülék, a szonda az bír 200-at is. Ezért hajlanék a hőmérőházra, no meg volna lehetőségem radiációs minimumot is mérni,  be tudnám tenni nappalra a házba a rad. min. hőmérőt. Csak a szülőkkel nem jutok dűlőre, a belső udvarból nem akarnák áthelyeztetni a házat kívülre. A belső udvarunk nem a legjobb, teraszos, üvegház, trágyadomb a szomszédságban, ami miatt alkalmatlan mérési helyszínnek. Valamint téli időszakban nagy a horizontkorlátozása.
Rad. min. mérésre egy szintén 1710-esem van 5 m kábellel. Üveghőmérőm is volna hozzá, de az optimális  mérőhely messze van a háztól, és a  borszeszes hőmérő -ahogy számítani lehetett rá-érzékenyen reagált a "sétáltatásra" és többször megszakadt a kapilláris, ilyenkor ki kellett melegíteni a hőmérőt, onnantól viszont a kalibráció elveszett. De ugyanez a veszély volna akkor is, ha postán kalibrálásra küldeném, ezért vettem helyette digitálisat, ami bírja a postát.

Teljesen egyetértek -saját példámból okulva-, hogy drága állomást nem szabad venni, a WS 2300 sokaknál jól teljesít. Amikor a Greisingert megvettem, rögtön feltűnt, hogy mennyivel gyorsabban reagál a változásokra, ez nagyon megtetszett benne, tehát lekövet mindent. Tehát nem bántam meg a vételt, csak tudnám elhelyezni rendesen.

Bevallom, irigyellek, hogy tudod kalibráltatni a hőmérőidet. Amikor vettem a Greisingert, az enyém is be lett, most, márciusban járt le, de nem küldtem fel újabb ellenőrzésre, mert sajnos nagyon drágába kerül, gyakorlatilag a műszer ára rámegy a kalibrálásba.....A Kvalifik Kft-nél vettem mindkettőt. A 2m-en mérőt be tudták húzni, +-0,1 fok pontosságra, a másikat nem, mert torzult volna más tartományban a pontosság, de így is 0.2 fok a max. hibája, nagyon jól mér(ne) ez is.
#20498
Szia Tamás!
A Greisinger jó választás volt, mert tényleg jó cuccaik vannak. A munkahelyemen hőmérő etalonnak a 3710 -est választottam és nem bántam meg. 14 éve van meg, évente megy kalibrálásra és eddig semmi gond nem volt vele. Az annyival jobb kialakítású, hogy mini DIN csatival megy az érzékelő a mérőegységbe. Sajnos a Tied nem ilyen. Viszont arra gondoltam, hogy a tányéros árnyékoló alá el lehetne helyezni egy másik kis dobozt ami megvédené a mérőegységedet, az érzékelő pedig berakható az árnyékolóba. A vezeték szerintem két tányér között befér. Így nem kellene szétkapni az árnyékolót, az alsó kis dobozt meg olyan készíted, amilyen kényelmes neked. A másik megoldás -ez sajnos garanciavesztéssel jár- a hőmérővezeték elvágása és csatlakozókkal való szerelése és akkor olyan lesz mint amit én használok. Előnye, hogy nem kell kint hagyni a mérőegységet, csak kimész rádugod, bekapcsolod és leolvasod.
Egyébként amit belinkeltél nem rossz cucc és szerintem sem szabad sokat költeni ilyen kategóriában állomásra, mert nem bírják sokáig, a villámról már nem is beszélek. Ha mondjuk kibír 8-10 évet és utána veszel ugyanilyen újat akkor is jobban jössz ki mint a méregdrágával. A pontossága szerintem nem rossz, nekem még a régi WS2300 van. Egyszer behoztam a munkahelyemre és betettem a klímakamrába és meglepően jól tejesített. Egy elkoszolódó mérőház vagy árnyékoló többet tud csalni, mint ami ennek műszernek a mérési hibája volt. A különbség inkább az alkalmazkodás sebességében van ezeknél az állomásoknál. Ha rossz, nem jól szellőzik a műanyag ház amiben a kombi érzékelő van, akkor kissé lomha lesz de előbb utóbb beáll a megfelelő hőfokra. A páramérő képessége pedig még a drágáknak is gyenge (egy-két kivételtől eltekintve) a szélső értekhez közeledve. Itt a 15-20 % alatti és a 80 % feletti tartományra gondolok.
#20497
Igen, a cím megtévesztő, de ez végül is a WS 2307-es.
Nekem Davisből a VP2 változat volt, a csapadékmérő kábelét megtoldottam, így külön fel tudtam szerelni 1m magasságba, a szélmérőhöz pedig 12m kábelt adtak, így az is az előírt magasságba került. A Vue változat viszont úgy tudom, hogy nem bontható.
Nagyon drága hozzá az alkatrész, német fórumban olvastam, hogy azért ez nekik is pénz, nem olcsó. Nálam az az egység ment tönkre, ami a szenzorok jeleit továbbítja a beltéri felé. Potom 80 000 Ft-ba került volna egy új...A szélmérőt fennhagytam, a szélirányt így még tudom nézni.
Szerintem durván túlárazott állomás.
Esetleg a WH-2080-assal tehetsz egy próbát, mégis lesz valami adatod.
Az előző hozzászólásomban említett digitális hőmérőm egy Greisinger 1710-es, nagyon szuper, pontos, gyorsan érzékel, csak hát ez nem automata, az elhelyezése  a probléma, mert OK, hogy a szonda megy az árnyékolóba, de ott a kijelző, amit olvasni és kezelni kell, no meg védeni a napsugárzástól, csapadéktól. Tehát csak hőmérőházba lehet beletenni, tányérosba nem.
#20496
Köszönöm a linket, jártam már itt. Engem az zavart meg, hogy az oldalon lévő "főcím" kapásból 3 típus. No, most melyik is akkor:
FUNK-PROFI-WETTERSTATION
WS 2307 REGEN WIND WETTER NACHFOLGER WS 2300 WS 2350
ArtikelnummerWS 2307
Ezt nem tudtam eldönteni, így hagytam mikor rátaláltam.
Davis állomásban az árán kívül az zavar, hogy a szenzorok az agrometeorológiai állomásokhoz hasonló kialakításúak.
Minden szinte egy magasságban.
Van lehetőségem 1m-en csapadékot, 2m-en hőmérsékletet, 10m-en szélirányt, szélerősséget mérni.
A gond ugyanaz mint nálad, jó ideje nincs mivel. Van egy WH-2080 névre keresztelt noname állomásom, tartaléknak vettem anno.
Csapadékmérője viszonylag jó, hőmérője még épp elfogadható, szélmérője csapnivaló.
#20495
Annyit még elfejtettem írni, ha valaki körülnéz az általam linkelt német oldalon, akkor számtalan pótszenzor közül is válogathat, ami nem sok oldalról mondható el. Fórumban szoktam néha találkozni olyanokkal, akik pl. WS 1600 -as-hoz keresnek szenzort, itt az is van
Ha valaki végigolvassa az előző hozzászólásomat, és van esetleg ötlete, javaslata számomra, azt nagyon szívesen veszem és előre is nagyon köszönöm!  Csak jó lenne tudni, hogy hány fok van, ahol élek, lakom...
#20494
Bár ez nem hazai cég, hanem német, de itt elég sok minden van, többek között a Ws-2300-as utóda is, igaz turbinás szélmérővel, de lehet hozzá kanalasat is venni, ha fontos a széladat:

Link

Davisről annyit, hogy én megjártam vele, 11 évet bírt, ha ezt tudom előre, meg sem veszem. Bár semmi sem tart örökké, de az olcsóbbak is vannak olyan pontosak, és ha tönkremegy, nem kerül a pótlásuk akkora összegbe.
Én is tanácstalan vagyok. Jelenleg nincs is állomásom már jó ideje...
Van egy nagyon precíz, kalibrált digitális hőmérőm, csak két baj van vele. Nem adatgyűjtős, napi 2 adatom van, min-max. Az elhelyezéséhez hőmérőház kell, mert ugye a kijelző részét is védeni kell, naponta leolvasni, nullázni, ez pedig tányéros árnyékoló naponkénti szétszedegetésével nem megoldható.
Még hőmérőházam is lenne hozzá, viszont az udvarunk szerencsétlen elhelyezkedésű, teraszos, 3 szintre tagozódik, ott nem lehet jó adatokat kapni.  Amíg volt automatám, a tányérost ki tudtam helyezni a szántóföldünk mellé, sík területre, ahol optimálisak voltak a mérési körülmények, a hőmérőházat viszont a szüleim nem engedik kitenni oda. Amúgy szabványos házikó volna. Így csak csapadékot tudok mérni sajnos.
A fenti linkkel remélem segítettem másoknak is a választásban.
#20493
Netatmon agyalok, keresgélem az infokat. Akinek van esetleg tapasztalat..... 
#20492
Sziasztok,

Hetek óta keresgélek lehetőleg hazai forrásból (garancia miatt) beszerezhető időjárás állomást. Az előző sajna megadta magát.
Meglepően szgényesnek látom a kínálatot. Davis nem játszik, a Combo elrendezéssel nálam megbukott már fejben.
Előző állomásom egy Technoline PC adatgyűjtős állomás volt. 7 évig szolgált becsülettel, pontos mérésekkel. A gyártó viszont már csak mobil appos állomásokat forgalmaz. Ezek vajon mentenek adatsorokat, amik mobilról PC-re letölthetők, vagy csak az aktális mért adatok és a min/max látható? Köszönöm ha valaki tud válaszoni.
#20491
Szervusz Péter! 

Nekem van egy PM mérőm. Kínábol rendeltem a múlt nyáron. PM 1,0- PM 2,5- PM 10,  kijelzővel együtt 8-9 ezer az ára. Ez nem köthető számítógépre, de átalakítható a szenzora,  soros porttal rendelkezik. 
Link
#20490
Sziasztok!

Szervezés van a MetNet-es mérések kiegészítése pm10-es, és pm2.5-ös mérőkkel. Ezzel kapcsolatban készítettem egy kérdőívet. Kérlek, hogy néhány percet szánjatok rá, hogy kitöltitek. Előre is köszönöm!

Link

#20489
Egy Hyundai ketyerét tudnék üzembe helyezni, ha nagyon muszáj, szélmérővel. Ha valami feltöltő kártyás kommunikációt lehet alkotni...
#20488
Igaz nem Szolnok, hanem Jászberény.nevet
#20487
Nagyjából 50 km-re Szolnoktól Szarvas külterület nem lenne jó?
#20486
Én jelentkeztem volna, ha arra laknék, de Kaposvár mellett lakom, és a másik nagy bökkenő, hogy gallyra ment 1 éve a  komplett Davis VP 2 állomásom, újat/más típust azóta sem tudtam vásárolni. Így csak csapadékadatom van (Hellmann), azzal tudok szolgálni, ha van esetleg rá igény...
#20485
Senki? Hát szomorú vagyok. szomoru
#20484
Lenne itt olyan szolnoki észlelő vagy fórumozó, akinek volna lehetősége elhelyezni egy meteorológiai állomást az udvarában? Válaszokat előre is köszönöm!
#20483
Nálam működik rendesen nem jelez hibát
#20482
Soper kolléga jelezte, hogy a metnet felöltő hibát dob neki, más tapasztalt problémát? Hiba kód: ERR016.
#20481
A csapadékmérőt önmagában nem tudod használni, minimálisan ezek kellenek:
Link
Itt meg is tudod rendelni, én is itt vettem, elég gyorsan kiszállították.
A beüzemeléshez kell egy mobiltelefon, rá a Netatmo alkalmazás és némi angoltudás... egyébként nagyon egyszerű, jól elmagyarázzák videón a lépéseket.
#20480
Tudnál nekem (vagy akárki) erről a rendszerről (netatmo) bővebb felvilágosítást adni?
Nekem csak a csapadékmérés végett lenne rá szükségem. Ez esetben pontosan mit kellene megvásárolnom és hogy kellene üzembe helyeznem?
#20479
Ha jól vannak elhelyezve az egységek és elég erős a jel, akkor ezek a problémák szinte teljesen megszűnnek (szenzoroknál min. 3/5-ös jel, wifinél min. 3/4-es jel), ajtótól és a netatmotól jött az info és tényleg így van, azóta nem kell újraindítani és nem fagy le, nincs kimaradás.nevet
#20478
+egy időzítős konnektor, mert le is tud fagyni, és a wifit is el tudja dobálni. Olyankor oda kell menni, és újra kell indítani.
#20477
Köszi a segítséget! nevet
#20476
Netatmo. Hálózati áram és wifi kell a beltéri egységének és már látod is a telefonodon az adatokat bárhol is vagy a világon....
#20475
Sziasztok! A segítségetekre lenne szükségem,  olyan meteorológiai műszerre lenne szükségem, amit kitudok rakni a gyümölcsösömbe,  áram nélküli érdekelne elsősorban, de olyan is jó, amihez áram kell. Hőmérséklet, csapadékot mutassa és telefonon jönne az adat, de ha csak hőmérséklet az is jó lenne. Tud valaki ilyet? Hogy lehetne kivitelezni ezt? 
#20474
A Netatmo az jó buli, csak ne mindig a ház előtt igazoltassanak a rendőrök. vidám Ők a rádióikkal nagyon zavarják az egységet. szomoru 
Szélmérőt én eleve kizártam sajnos... Talán a távoli jövőben, de 150 méterre kellene raknom a háztól, hogy pontos adatot kapjak.

Nekem egy olyan csapadékmérőre fáj a fogam kíváncsiságból. 

Szerintem az ultrahangos szélkérdésben Takiék tudnak segíteni. nevet Nekem is segítettek az installációban. nevet 
#20473
Elnézést kérek, természetesen egy ultrahangos szélmérőben nincs csapágy (ennek előnyére utaltam is a hozzászólásomban), viszont én nem ismerem a Netatmo műszereket, így nem tudtam, hogy ehhez a műszerhez ilyen van rendszeresítve, és nem kanalas rendszerű, a fotót tüzetesebben meg kellett volna néznem.
Sajnos ultrahangos változattal nincs tapasztalatom, csak a kanalas rendszerű műszerekkel voltam közelebbi kapcsolatban. De talán akad olyan, aki rendelkezik ultrahangos típussal és fog tudni segíteni.
Nem tudom, hogy esetleg a  műszer még garanciális-e, ha igen, akkor érdemes lenne a problémát a forgalmazó/eladó felé is jelezni.
Remélem, hogy sikerül valamilyen módon megoldani a műszaki problémát.
#20472
Szia!
Amit írsz a kanalas szél mérőre vonatkozik!
Ebben bizony teljesen igazad van!
Én is 3-4 évente cserélem a TX-20 szél mérőt,
egyszerűn elhasználódik!
Bizony drágábat nem érdemes venni,hisz tudjuk
ezek amatőr met.müszerek.
De a kérdés a Netatmo szél mérő volt,de azért
köszi az infót.
#20471
Ultrahangos szélmérőnél a csapágyazásban érdemes keresni a hibát?
#20470
A netatmo szélmérője ultrahangos.
Lehet világosban jobban terjed a hang, így fölémér vidám

Azért jó lenne tudni mitől van ez, elég furcsának hangzik.
#20469
Hú, jó pár szélmérőd van! Azt nem igazán értem, a borultság és a napszak hogyan függ össze a mérési pontossággal, minden esetre én a hibát a csapágyazásban keresném.
Az OMSZ évente cseréli a szélmérők csapágyait, és utána újrakalibráltja  őket , úgy kerül vissza a mérési helyükre.
Sajnos a hobbi-automaták szélmérőiben a csapágycserét nem nagyon lehet megoldani, vagy amelyikben esetleg ki is lehet cserélni, utána be kell kalibráltatni, különben nem ér semmit az egész. De ennyit meg nem ér meg a dolog.
Forgó, kopó alkatrészről van szó, ami nem örökös még a profi műszerekben sem. Ott lehet legelőször észrevenni, hogy elhasználódott a csapágy,  amikor enyhe fuvallatnál megnő az indulási küszöb, későn kezdenek el forogni a kanalak. Ekkor a szélmérő már nem mér pontosan.
Hivatalos műszerek esetében az indulási küszöb 0,5 m/s, ezt kell teljesítenie, de ezek annyira profi eszközök, hogy 0.1 m/s-t is megmérnek. Az OMSZ-nál a Vaisala típust használják, a mostani árukat nem tudom, de jó pár évvel ezelőtt is 300 000 Ft körül  volt az áruk!
Ausztriában a ZAMG ultrahangos szélmérőket használ, így nincs kopásveszély, ezek viszont drágábbak.
Amíg volt automatám, egyszer én is elvittem teszteltetni, minél nagyobb volt a szélsebesség, annál nagyobb volt a fölémérés. Az enyém 10 km/h-t mért fölé. Davis Vantage Pro 2-re költöttem el csomó pénzt, feleslegesen. Zárlatos lett a jeltovábbító egység, nagyon drága lett volna újat rendelni.
Pedig van mászható árbocom is, nagyon érdekelt engem is a szélmérés témaköre, de az automata tönkremenetele után abbamaradt. Irányt még tudok róla nézni vizuálisan. Ha komolyabb szél van, az OMSZ térképet szoktam nézni.

Amit még további nehézség, ha valaki szélsebességet szeretne magának mérni, hogy legtöbbünk belterületen él, és nem mindenki tudja biztosítani a megfelelő mérési feltételeket (akadály magasságát 10-el kell szorozni, ekkora távolságot kell tőle tartani. 5m magas fa esetében tehát 50m!)
Ami fontos, akár szélmérésről, akár egyéb paraméterek méréséről van szó, magáncélra nem szabad/érdemes nagyon drága eszközöket venni, nagyot lehet bukni.