2019. május 19., vasárnap

Meteorológiai műszerek otthon

Adott napon: 
Keresés:
#20299
Én is nagyon utálom az új verziót! Ráadásul az egészfokos hőmérséklet alapból mindig °F, hiába állítom át... Viszont a szélsebesség tizedes-érték!!! És persze eltűnt a környező térkép is...
Kár érte
#20298
Sajnos mindenkinek egész érték van a hőmérsékletnél. Nem bánnám ha megcsinálnák tizedesere ahogy volt. Eléggé taszító így számomra.
#20297
A Wunderground nektek is egész fokokat jelez? Vagy csak én unom már? vidám 
#20296
Azért is sajnálom, hogy odalett az automatám, mert azért volt plusz beruházás is hozzá, pl. mászható szélárboc, az sem 2 Ft volt, még úgy sem, hogy használtan vettem, vagy akinek van/volt Davis állomása, az tudja, hogy amennyiben szeretné áttölteni az adatait számítógépre, kell venni hozzá adatgyűjtőt, ami szintén nem kevés.
A szélmérőt fennhagyom, szélirány meghatározására még jó lesz, persze arra (is) vannak olcsóbb alternatívák...
#20295
Teljes mértékben osztozom a véleményedben. Ahogy pár napja írtam is, sok mindent kipróbáltam én is. Nekem a Davis most adta meg magát, műszerész kimérte, a jeltovábbító része (ISS) zárlatos lett. A szenzorok hiába működnek, enélkül az egész halott. 14 évet bírt. Nagyon sajnálom, jó volt követni a lakásból, hol tart a csapadék vagy éppen hány fok van vagy feldolgozni a mért adatokat számítógépen. Potom 195 € lenne egy új doboz hozzá, hát köszönöm, de ezt most kihagyom...
Túl sokat nem érdemes valóban költeni, mert ha tönkremegy, sok pénzt elbukik  az ember. Azt tudni kell a hobbi célra gyártott automatákról, hogy a szenzorok minősége is nagyon változó, vannak egész jók is köztük, de találkozni pontatlanabbal is. És az sem mindegy, hány évig stabil egy szenzor.
Biztosan vannak jó automaták, de nekem egyelőre nincs kedvem másikat venni. Most nemrégiben egy Greisinger 1710-es min-max hőmérőt (nem automata) vettem és csapadékmérőnek pedig egy Hellmann van, nekem mostantól ennyiből áll a met. állomásom.
#20294
Szia. Én a Davisre esküdném,a sok kacatom között az is megtalálható, de ár érték arányba már más,nem ad ,legalábbis nekem annyival többet. Persze az amerikai életérzést meg kell fizetni. nevetSoha többé nem adok 50 ezernél többet kütyüért. Amúgy a kedvencem a ws 3600 volt,ezer éve.laza Tapasztalatom az,hogy mind meghal 5_8 év alatt,ezért sem szabad költekezni. Üdv.
UI : 25 év alatt sok használhatatlan doglom összejött, gondoltam ,hogy összehozhatnánk többedmagammal egy kiállÍtást.nevet
#20293
Sajnos a külföldi metes oldalak nem foglalkoznak a helyes méréssel. A Windy-nél is csak megkérdezik a szenzorok elhelyezkedését, opcionális a válasz... Durván drága profinak titulált állomások is egybe vannak építve. A linkelt típusoknál szét sem választható.
Ha mindenáron  "hódolni" akarsz eme szenvedélynek, javaslom egy olcsóbb állomás és feltöltőgép kombót.
Egy olcsó használt laptop tökéletes erre a célra. Én pl. tízért vettem egy acer-t, csendben elfut. Sikerült megoldani win7home alatt a távoli-asztal funkciót, gond nélkül dolgozik. Így durván 40-55-ből ki is jössz.WD-vel meg elég sok helyre fel tudsz tölteni, rengeteg típust kezel.
#20292
Nagyon köszönöm a tàjėkoztatàst.
#20291
Milyen céllal akarod üzemeltetni az állomást? Ezek is az olyan állomások közé tartoznak, melyek az öszvér megoldásuk miatt ( minden szenzor egymás mellett) nem alkalmasak az előírásoknak megfelelő mérésre. 2 méteren akarsz szelet mérni? Vagy 10 méteren hőmérsékletet és csapadékot? Ha ez az igényed, akkor tökéletes megoldás.
#20290
Ezt a kettőt néztem, esetleg ezekről tud valaki valamit mondani?

Link
Link
#20289
Köszi, de ilyet lehet kapni nálunk?
#20288
Esetleg ilyen?: Link
#20287
Köszi az ajánlást. Egy kis utána olvasás után sajnos azt írták, hogy ehhez még külön kell megvásárolni az eső- és csapadékmérőt. Én egy komplett állomásra gondolnék.
#20286
Link
#20285
Sziasztok!

Tudtok ajánlani egy olyan meteorológiai állomást, kb. 60 eFt-ig, ami számítógép csatlakozás nélkül wifivel tud adatokat küldeni a netre?
#20284
Néhány napja tesztelem, eddig tetszik. Már-már majdnem külföldről kell rendelni sajnos. Egyéb met.műszerek is kihalóban vannak kishazánkban, ami van nagyon túlárazott, vagy gagyi. Nagy mákom volt ezzel, töredék áron vettem.
(Mondjuk én már nem áldoznék 70-80 ezret egy állomásért.) Talán még egy UV mérőre beruházok, amíg van.
Ma jött meg hozzá a tölcsér, így 0,2-es lesz a csapiadat felbontása. Amit itthon találtam azzal 0,4 lett, nagyon gyenge csapadéknál is jól teljesít.
A vételi képessége  jó, (45-ös vályogfal) nem volt kimaradás. Páramérőjét korrigálni kellett egy picit a WD-ben, de viszonylag együtt mér a közeli OMSZ állomással. Légynyomásmérése jó, nem kellett korrigálni. A szélmérő is hamarosan felkerül magasra, egyelőre 3 méteren "lobog".
Széladatot 56 mp-enként, T-H-t 102 mp.-ként küld.
Javaslom én is ezt a műszert, ha veszel hozzá UV mérőt már 70 körül jársz,(vagy kifogsz egy jó leárazást)   a Garni 1055 is annyi kb, ebben alapból van, elég jónak tűnik az is.
#20283
Ezt nézegettem mostanság,Garni 1055 arcus. Nem sok mindent találtam. Valakinek van tapasztalata?

#20282
Nekem az Oregon bar 938  19.éve megy, az első állomásom! 
#20281
Köszi! 

Időközben beszéltem pár emberrel is. Kifejezetten ajánlották ezt a típusát is az Oregon-nak Link  

Van, akinek korábbi kiadás már 8 éve hibátlanul működik. 
#20280
Törtem a fejem a legutóbbi hozzászólásom óta, ha mindenképp automatát szeretnél, akkor szerintem az a lényeges, hogy ne túl drága darabot válassz, mert  véges ezeknek az élettartama, és ha tönkremegy, akkor minél kevesebbet bukj. Én megvettem anno a drága Davist, de ezzel is van gond és baromi drága hozzá az alkatrész, azt is külföldről lehet beszerezni. Tehát igaz a mondás, nem minden arany, ami fénylik.

Amivel talán legkevesebb gondom volt, az egy Oregon típus volt, azért adtam el, hogy az ára részben fedezze a Davist. (lehet, hiba volt. Azt azonban nem tudom, hogy van-e olyan típusa az Oregonnak, ami belefér a 30-50 000-es keretbe, és van memóriája, tehát áttölthetők vele az adatok PC-re.

Német fórumban a Nexust szokták emlegetni. TFA gyártmány, állítólag nem rossz.

A közismnert WS 2300 utódot itt kapni pl:

Link

Ha kanalas szélmérő lényeges, akkor azt még kell hozzá venni, úgy még kb. belefér 50 000-be.

időnként a Lidl-ben is kapni állomást, nagybátyámnak ugyan egy egyszerűbb van, ami nem köthető PC-re, de megy neki régóta. Auriol márkájú.

De ahogy az előző hsz-ban írtam, ha nem feltétel az automata mérés, a Greisinger egy nagyon jó márka, német fórumban is rengeteg jót hallottam róla, ezért is mertem megvenni. Gyakorlatilag kalibrálás nélkül is nagyon jól mér.
#20279
Greisinger G 1710 a pontos típus, elírtam.
#20278
Én már jó pár automatát kipróbáltam, olcsót és drágát egyaránt, a vége mindig ugyanaz lett. Még nem biztos, de lehet, hogy a Davis automatám kültéri jeltovábbítója ment most tönkre, műszerész a napokban nézi meg, hogy lehet-e még valamit kezdeni vele.

Úgy döntöttem, az automatákkal kapcsolatos kísérletezést befejezem, és nemrég vettem egy Greisinger GMH 1710-es precíziós hőmérőt. Annyit tud csak, amennyi nekem, kell: Tmin, Tmax, de azt nagyon jól. Kalibrálva vettem a Kvalifik Kft-től. A gyártó +- 0,1 °C pontosságot ígért, a kalibrálás során kiderült, hogy tényleg csak annyit téved. Pt-1000-es érzékelője van. Nagyon gyorsan mér. Korábbról már volt egy másik Greisinger hőmérőm (175 Pt), de azon még nem volt min-max funkció. Az is nagyon jól mér, hosszú távon is stabilak a Greisingerek. Made in Germany.
Az érzékelő része tányéros árnyékolóba került (1m hosszú a kábele) , a kijelző pedig egy kültéri elosztószekrénybe. Ennyi még a plusz költség vele, ha valakinek nincs hőmérőháza.
Az érzékelő vízben is használható, porra nedvességre nem érzékeny, nem kell rá szűrő. Az érzékelő kábele szilikon borítású, UV-nak ellenáll.
Conrad is árulja, de én a Kvalifiknél vettem, mert ha esetleg gond lenne vele, akkor ott értenek is hozzá, illetve egy év múlva oda küldöm vissza újrakalibrálásra. Maga a készülék kalibrálható, tehát az esetleges eltéréseket be tudják állítani, így a kijelzés úgymond ismét pontos lesz.
Egy hátránya van, hogy este le kell olvasni, de ez régen is így volt, amíg klímaállomások voltak.
32000 Ft kalibrálás nélkül, én úgy érzem, ár/érték arányban egy nagyon jó kis műszer.
#20277
Nem tudok sajnos. Mindegyiknek van valamilyen nyűgje, mindenki másik állomásra esküszik.  
#20276
Kültéri és beltéri egyaránt. 

Te tudsz Mici ebben az árkategóriában valami jó strapabíró automata állomást? nevet 
#20275
Mi lett vele?  A beltéri döglött meg?
#20274
Sajnos a WH-2080 állomásom 4,5 évet bírt. Hát nem volt valami hosszú életű.

Tervezek venni kb 30-50 ezer forint között szintén egy automata állomást, de sajnos nem tudom milyen lenne a jó. 

Ötleteket tudtok adni, hogy ilyen árkategóriában milyen állomást vegyek? nevet 
#20273
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy ugye én weather display programot használok, és szeretnék egy weather display live-t. De az a baj, hogy fogalmam sincs, hogy mit és hogy kellene csinálnom, hogy ezt tudjam működtetni, és a weboldalamra ki tudjam tenni.  Valaki használ ilyet? Tudja hogy kell beállítani meg minden? Köszönöm a válaszotokat előre is nevet
#20272
Visszakeresve a fórumban, úgy láttam, hogy a WMR89 adatait nem lehet feltölteni az oldalakra.
Benéztem a WD oldalára és örömmel láttam, hogy már alkalmassá tették a készülék adatainak fogadására.
Ennek örömére "utolsó pillanatban" vettem meg a műszert 16000Ft-ért, UV nélkül.
Működik szépen a WD-vel.
Kíváncsi vagyok az öreg ws2350-hez képest mennyire pontos és működik-e addig.(12 éves)
#20271

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Metnet információk, fejlesztések (#17542)
#20270
sziasztok,

hibas, nem mukodo, feleslegesse valt csapadekmerot keresek megvetelre. A billego kanalas fajtat.
Akarok egyet csinalni magamnak.

udv,

Péter
#20269
WH 2080, vagy veszel Netatmo alapot, aztán majd veszel hozzá szélmérőt/csapadékmérőt később.nevet
#20268
Erre senki, vagy nem használja senki? vidám 
#20267
Link elég nagy már a választék 35 k környékén, szánj rá egy kis időt, és néz szét neten, aztán ami szimpatikus. nevet
#20266
Tervezek egy időjárás állomás beszerzését otthonra. Nincs sajnos időm visszaolvasni a fórumot, ezért a segítségeteteket kérném abban, hogy milyet válasszak?! Mérje a szelet, hőmérsékletet, csapadékot stb. Vezeték nélküli legyen és ne legyen bonyolult a telepítése. Kb. 30-50ezer Ft van rá. Ennyiből lehet normálisan venni? 
Köszönöm előre is a segítséget! 
#20265
Sziasztok!
Keresek EUROCHRON EFWS 5500 műszert.
Valaki esetleg használ(t) közületek, vagy ismerőseitek közül ilyet?
Lehet hibás,működő de hiányos,(T/H szenzor nélkül pl.),,csak a kijelzője legyen ép és működőképes.
Ár megegyezés szerint.
Elhozom a "hulladékot "is természetesen,és ha valamit szeretne a tulaj megtartani,nála hagyom.
Mivel egy balesetet szenvedett becses ajándékot szeretnénk menteni ha lehet,a "Vegyél másikat" és hasonló okosságok nem játszanak.
Ez a típus az eredeti boltjában elfogyott,Vaterán sincs már meg,külföldi oldalakról rendelésre nem vagyunk ráállva,ezért fordultunk hozzátok.

Köszönjük előre is a fáradozásotokat.
#20264
Szervusz,

igen, a német Amazon oldaláról rendeltem, pár ezer forintos postaköltség ellenében pár nap alatt ide is ért. 
#20263
Üdv!
Kérdezném, hogy a wd-ben utólag lehet korrigálni pl. hőmérsékleti adatot valahogy?
Dobott a műszer egy fals -3 fokos Tmin-t mára.Törölni az tudom, hogy kell, de még nem találtam megoldást a jó érték bevitelére.
#20262
Nagyon szépen köszönöm srácok, rendelek én is egy ilyet.
#20260
Szia!

És innen is rendelted?
#20259
Köszi! Pedig le is van töltve a használati útmutató, egyszer átfutottam rajta, még mielőtt megjött volna a csomag. Akkor még is van a megoldás. nevet
#20258
Nem akarlak félrevezetni.

A leírás 6. és 39. oldalán van az információ amit keresel.
Link
#20257
Az ehez van Link és ilyen állomáshoz kéne plusz érzékelő Link
#20256
Link
#20255
Este utána nézek hol lehet hozzá érzékelőt szerezni. 
#20254
Pont jókor néztem be. 10-20k között én is valami hasonló készüléket szeretnék venni a lényeg, hogy szabad téren tudja a 100m-es hatótávot és hogy legalább 2 kültérit rá lehessen kapcsolni. Ehhez nem igazán találom, hogy honnan lehetne még egyet venni.
Esetleg valakinek van más tippje, ami hasonló, mint ez a készülék? Jó pár hozzászólást átolvasva azt veszem észre, hogy itt nem igen van olyan, hogy "legjobb márka" amatőr kategóriában, mindenféle gyártó be van dobva... Itt nincs Nike vagy Adidas nevet?!
#20253
Tegnap megjött a műszer, este be is üzemeltem, ami pozitívum, hogy harmatpontot is mér. A t és rh mérések szerintem jók lesznek. A légnyomással nemtudok egyelőre mit kezdeni, hogy kéne beállitani. Link  Link  Link Felkerült a két éve vett új árnyékoló is,eddig váratott magára Link a régi pedig kuka. 
#20252
Köszönöm. Akkor nem is bajlódok vele. 
#20251
Csak akkor működik, ha ugyanolyan, egyébként még kísérletezni sem érdemes.
#20250
Tegnap rendeltem egy ilyet Link ár/érték aranyba ezt találtam a legalkalmasabbnak. A régi lidlis 11 év után a külső érzékelő megadta magát. 433mhz működött, ha vennék egy 433 külső szenzort, vajon működne vele? 
#20249
Kérném valaki nézzen már rá az automatám adataira. A diagramok rendben vannak, de a táblázatban abszolút fals értékek jelennek meg!!

Köszönöm!!

Molant