2019. március 22., péntek

Meteorológiai műszerek otthon

Adott napon: 
Keresés:
#20270
sziasztok,

hibas, nem mukodo, feleslegesse valt csapadekmerot keresek megvetelre. A billego kanalas fajtat.
Akarok egyet csinalni magamnak.

udv,

Péter
#20269
WH 2080, vagy veszel Netatmo alapot, aztán majd veszel hozzá szélmérőt/csapadékmérőt később.nevet
#20268
Erre senki, vagy nem használja senki? vidám 
#20267
Link elég nagy már a választék 35 k környékén, szánj rá egy kis időt, és néz szét neten, aztán ami szimpatikus. nevet
#20266
Tervezek egy időjárás állomás beszerzését otthonra. Nincs sajnos időm visszaolvasni a fórumot, ezért a segítségeteteket kérném abban, hogy milyet válasszak?! Mérje a szelet, hőmérsékletet, csapadékot stb. Vezeték nélküli legyen és ne legyen bonyolult a telepítése. Kb. 30-50ezer Ft van rá. Ennyiből lehet normálisan venni? 
Köszönöm előre is a segítséget! 
#20265
Sziasztok!
Keresek EUROCHRON EFWS 5500 műszert.
Valaki esetleg használ(t) közületek, vagy ismerőseitek közül ilyet?
Lehet hibás,működő de hiányos,(T/H szenzor nélkül pl.),,csak a kijelzője legyen ép és működőképes.
Ár megegyezés szerint.
Elhozom a "hulladékot "is természetesen,és ha valamit szeretne a tulaj megtartani,nála hagyom.
Mivel egy balesetet szenvedett becses ajándékot szeretnénk menteni ha lehet,a "Vegyél másikat" és hasonló okosságok nem játszanak.
Ez a típus az eredeti boltjában elfogyott,Vaterán sincs már meg,külföldi oldalakról rendelésre nem vagyunk ráállva,ezért fordultunk hozzátok.

Köszönjük előre is a fáradozásotokat.
#20264
Szervusz,

igen, a német Amazon oldaláról rendeltem, pár ezer forintos postaköltség ellenében pár nap alatt ide is ért. 
#20263
Üdv!
Kérdezném, hogy a wd-ben utólag lehet korrigálni pl. hőmérsékleti adatot valahogy?
Dobott a műszer egy fals -3 fokos Tmin-t mára.Törölni az tudom, hogy kell, de még nem találtam megoldást a jó érték bevitelére.
#20262
Nagyon szépen köszönöm srácok, rendelek én is egy ilyet.
#20260
Szia!

És innen is rendelted?
#20259
Köszi! Pedig le is van töltve a használati útmutató, egyszer átfutottam rajta, még mielőtt megjött volna a csomag. Akkor még is van a megoldás. nevet
#20258
Nem akarlak félrevezetni.

A leírás 6. és 39. oldalán van az információ amit keresel.
Link
#20257
Az ehez van Link és ilyen állomáshoz kéne plusz érzékelő Link
#20256
Link
#20255
Este utána nézek hol lehet hozzá érzékelőt szerezni. 
#20254
Pont jókor néztem be. 10-20k között én is valami hasonló készüléket szeretnék venni a lényeg, hogy szabad téren tudja a 100m-es hatótávot és hogy legalább 2 kültérit rá lehessen kapcsolni. Ehhez nem igazán találom, hogy honnan lehetne még egyet venni.
Esetleg valakinek van más tippje, ami hasonló, mint ez a készülék? Jó pár hozzászólást átolvasva azt veszem észre, hogy itt nem igen van olyan, hogy "legjobb márka" amatőr kategóriában, mindenféle gyártó be van dobva... Itt nincs Nike vagy Adidas nevet?!
#20253
Tegnap megjött a műszer, este be is üzemeltem, ami pozitívum, hogy harmatpontot is mér. A t és rh mérések szerintem jók lesznek. A légnyomással nemtudok egyelőre mit kezdeni, hogy kéne beállitani. Link  Link  Link Felkerült a két éve vett új árnyékoló is,eddig váratott magára Link a régi pedig kuka. 
#20252
Köszönöm. Akkor nem is bajlódok vele. 
#20251
Csak akkor működik, ha ugyanolyan, egyébként még kísérletezni sem érdemes.
#20250
Tegnap rendeltem egy ilyet Link ár/érték aranyba ezt találtam a legalkalmasabbnak. A régi lidlis 11 év után a külső érzékelő megadta magát. 433mhz működött, ha vennék egy 433 külső szenzort, vajon működne vele? 
#20249
Kérném valaki nézzen már rá az automatám adataira. A diagramok rendben vannak, de a táblázatban abszolút fals értékek jelennek meg!!

Köszönöm!!

Molant

#20248
Köszönöm, Lajos!
Hétfőn válok meg a 1994-es Ladámtól, az most 25 éves. (sorba állnak a vevők érte) Váltok újszerű Renaultra 2002-es 1,2/16v. motor van benne, de már befecskendezős, nem kell szivatni a pillangó szeleppel.
 laza
#20247
11. éves lesz.... Jól bírja, rendes gazdája van! nevet
#20246
vidám
Nem ismerem, csak azt tudom hogy ért a programozáshoz. nevet 
#20245
Kihasználva a jó időt (+7 fok) cseréltem az elemeket a bel-és kültériben. Egy úttal samphonos lemosást is kapott a Taki árnyékoló, gyártva és használva 2008 -tól, a szarvasi nyári tali óta. 
Jól néz ki még, a fekete belső volt újra festve 3 éve.  A felfüggesztés sajnos csak a nyitott folyosón lehetséges. A helyről sokat tudna mesélni Pitom. ( ott laktak régen)
nevet
Link

 
#20244
Beteg a csávó szomoru
#20243
dexion432@gmail.com
Ez az e-mail címe.
#20242
1:  nem lehet, neked kell átszámítani
2: rádiós jel erőssége. Minél közelebb a nullához annál erősebb. A max olyan -30 környékén van.
3: a saját szervered elérési útját kell megadni, ahova a mobil feltölti az adatokat. 
#20241
Köszi, valóban nem lehetett neki üzenetet küldeni. Más valaki esetleg tud segíteni?

#20240
Maxx nem fog itt válaszolni. Nem aktív felhasználó már úgy tudom.
#20239
Szia!

Nem tudok neked üzenetet küldeni, ezért ide írok. Megjött a szenzor, működik is, de lenne két (három) kérdésem:

1. Hol és hogy lehet beállítani a tengerszintre átszámított légnyomást?
2. Mit jelent az utolsó információ az app-ban, dBm mértékegységgel? Távolság a mobiltól?
3. Ha jól értem, át lehet vinni PC-re az adatokat, ha beállítok egy url-t, ez hogyan működik (elolvastam a leírást, de nem vagyok szgép guru)?

Köszi:
András
#20238
Mert nem sokat ér, ahogy én is tapasztalom, vagy más gondod is van vele? 
Az árnyékolóhoz a tiéd volt az etalon, csak nem találtam sehol olyan tányérokat. Szerintem azok jobban átszellőznek, mint ez a mélytányér.
#20237
Így elsőre nem sok gond van az árnyékolóddal, még jól is néz ki. A szellőztetést nem tartom hasznos dolognak.
#20236
Tehát látom, hogy az autó teteje deres, fázik kezem, fülem, de nyugtathatom magam, hogy még hivatalosan nincs 0 fok, ez csak kisugárzás. Akkor kiderül, hogy a víz nem is 0 fokon fagy? Van egy hőmérő, -1 fokot mutat. Mellette egy tálkában víz, be van fagyva. De ez nem hivatalos, nem szabályos körülmények között lett mérve, mert az árnyékolt hőmérő +1 fokot mutat. De ne fáradjatok meggyőzni, hogy hülye vagyok, tudom én is. A napsugárzástól és kisugárzástól védett szabványos hőmérőház vagy árnyékoló azért kell, hogy olyan adatunk legyen melyet nem befolyásolnak az előbbi tényezők, amit össze tudunk hasonlítani a szomszéd faluban mért adatokkal, vagy a földgolyóbis bármely pontján lévő mérésekkel. 
#20235
Kisugárzási hőmérsékletet mérek én is, persze csak úgy magamnak érdekességképp, de előfordult már, hogy közel 4 fokkal volt alacsonyabb a rendes hőmérsékletnél az érték.
#20234
Köszönöm ezeknek a dolgoknak én is utánanéztem, csak az zavart, hogy az árnyékoló melletti szenzor több mint két fokkal hidegebbet mutatott mint az árnyékolóban, és az az alacsonyabb érték szinte egyezett a nagy hazai időjós oldal közeli észlelőinek méréseivel. Emiatt úgy gondoltam, hogy az én árnyékolómban van a hiba. Később megpróbálom a méréseimet az OMSZ hozzám közeli (Nyíregyházi) méréseivel összevetni, azzal csak az a bajom, hogy csak óránként van adat, az is kerek szám (nincs tizedfok), és tőlem az állomás kb. 16 kilométerre van, szóval elég távoli.
#20233
Ahogy előttem is írták. A hőmérőket mindenképpen hőmérőházban vagy tányéros árnyékolóban kell elhelyezni, mert a napsugarak által közvetlenül vagy közvetve felmelegített hőmérőtest jóval melegebb, mint a vele érintkező levegő hőmérséklete. Éjjel pedig a kisugárzás, ha nem is akkora mértékben, mint a talaj közelében, de befolyásolná a mérést, ha árnyékolás nélkül használnánk a hőmérőket. És még ott van a csapadék, amitől szintén védeni kell az érzékelőket. Hiszen egy vizes hőmérő a valóságosnál kevesebbet mutat.
Létezik amúgy árnyékolás nélküli mérés, de ennek más a célja. Ilyen  a talaj felszíntől 5 cm-re elhelyezett hőmérővel történő mérés, és a radiációs minimumot mérik vele.
Sajnos a városokban látható, nagy kijelzős hőmérők zöme elégtelen árnyékolású, nem valós adatot mutat.
#20232
Ez az árnyékolóm. A tányérok belül feketék, az alsó tányér teli, belül az is fekete. A kép nyilván nem most készült, annyi eltérés van, hogy van benne egy 12 voltos ventillátor, de nem vettem észre, hogy bármit is jelentene. A legközelebbi fűtetlen épület kb. 4 méterre van.

beillesztett kép

#20231
Nem. Bármilyen kisugárzási felületen. (lásd pl autók, házak teteje)  Az árnyékolónál ez már nem játszik, mert "leárnyékolja" ezt a hatást is. Bár kérdés, hogy milyen árnyékolót használsz.
#20230
5 percenként.
#20229
Az nem csak talajközelben jelentkezik? Mert ezek a szenzorok 1,9 méteren vannak. Az értékeket az egyik sok észlelővel rendelkező oldal adataihoz szoktam hasonlítani, és az ottani hozzám közeli mérések 80%-ban az én árnyékolón kívüli szenzorom értékéhez közelítenek. Ilyen nagy eltérés olyan napokon jelentkezik amikor kint este tiszta, derűs, szélcsendes idő van és rohamosan hűl a levegő naplemente után.
Gondolom az adott oldal megköveteli az észlelőitől, hogy a szenzor árnyékolóban legyen elhelyezve.
#20228
Mert a kívül lévő szenzor kisugárzási hőmérsékletet mér.
#20227
szia azt hiszem a ws 20-80-as 48másodpercenként küld adatokat nekem bevált a lombik kft-nél nézheted a paraméterjeit.üdv Tufa
#20226
Üdv. Szeretném a tisztelt hozzáértők segítségét kérni. Miért van az, hogy az árnyékolóban mért hőmérséklet 2-3 fokkal több, mint az árnyékoló mellett szabadban felakasztott szenzorral mért érték? A két szenzor ugyan olyan, a kívül lévő most -10 C°-t mér, az árnyékolóban levő -7,5 C°-t. Az árnyékoló szellőztetve van egy 12 V-os ventilátorral.  A szenzorok értékei egyébként ugyan olyan körülmények között 1 tizeddel térnek el egymástól.
#20225
Nem írtál max. árat. Érdemes lenne visszaolvasnod a régebbi bejegyzéseket, 2-3 havonta van ilyen kérdés. Pl. beírtam a keresőbe (itt az oldalon), hogy meteorológiai állomás, (de írhatsz időjárás állomást is) kidobott egy listát, aztán kinéztem egy kérdést és, hogy mikor tették fel, első próbálkozásra kiválasztottam 2018.07.07-ét,. Lehet napra rákeresni itt fölül, próbád ki!  
#20224
Olvasd el mit linkelt Taki 17-én reggel! Én ott nem látok beltéri egységet.
#20223
Áthelyezve innen: Kérdések és válaszok (#18871 - 2019-01-19 21:58:07)

Sziasztok!
Szeretnék itthon meteorológiai állomást telepíteni (légnyomés , T,  RH,  csapadék). Olyat, amilyet beltéri egységen tudok követni, esetleg az adatok számítógépre letölthetők . Ha van megbízható, pontos készülékre ötlet, azt megköszönném. Üdv
#20222
Szerintem ez nézőpont kérdése. Mivel nem vagyok pesszimista, ezért én úgy látom, hogy az amatőr eszközök alapvetően az árukhoz képest jók. Igaz,  van néhány eszköz ami valóban sok bosszúságot okoz a tulajdonosának, de ez nem alap arra, hogy kategorikusan ki lehetne jelenteni, hogy alapvetően rosszak.
  
A jelvesztés csak akkor fordul elő a WS-eknél, ha nem aleírásban megadott körülmények között telepítik azt. A 100 m-es távolság csak közvetlen rálátás esetén igaz. A hibát könnyen ki lehet küszöbölni, ha nem rádiós, hanem vezetékes összeköttetés van a kültéri és beltéri között. Nálam 54 m-es kábellel van összekötve a két eszköz, jelvesztés nincs. 

Mit értel az alatt, hogy felülmért a TH? vedd elő a leírásátés nézd meg mit írnak benne: ±1°C a pontosság. Ennél szerencséresokkal pontosabbak ezek az eszközök. Ne akard olyan eszközzel összehasonlítani, amely árában összemérhetetlen ezekkel! A saját műszerem természetesen nem felelne meg az OMSZhálózatában. Nem is ezt írtam, hanem a kalibrálást végző szakember véleménye volt, hogy a pontossága (elsősorban a hőmérséklet mérés) elfogadható lenne az OMSZ-nél is.

Az INNOMET oldaláról pedig csak annyit, ha valaki el akar adni valamit, akkor az írja le mit és mennyiért akar eladni. Ez olyan mintha egy autókereskedő csak azt írná, vannak járműveim, amellyel közlekedni lehet. Ha érdekel keress, majd adok részletesebb ajánlatot. 
#20221
Sziasztok! 
A jövőben én is szeretnék kiépíteni egy kisebb időjárás állomást. Szétnéztem az interneten és nekem a Netatmo a legszimpatikusabb(kialakítás, mobil app), viszont több helyen láttam kommentben, hogy 10 percenként frissít. Ez azt jelenti, hogy 10 percenként küldenek adatokat a beltéri egységre a kültéri egységek?
#20220
Szerencsés vagy. Én több típust kipróbáltam, és előbb-utóbb lett valami gondjuk, többek között volt az Általad használt típus is. Az óra döglött meg benne, valamit már nem lehet kommunikációra bírni a számítógéppel. Amíg működött, a TH szenzora elég jól felülmért.
Én nem mondom azt, hogy nem lehet jó darabokat kifogni, csak kell némi szerencse is hozzá, nekem sajnos nem volt. Sok pénzem elment rájuk, és újabb típusba már nem merek/szeretnék fogni.
Az a gond a hobbiműszerek egy nagyobb részével, hogy a TH szenzoruk tokozása meglehetősen zárt, kvázi "dobozszerű", így a hőmérséklet-változásokra lassabban reagálnak illetve kicsapódó légnedvességnél nagyon sokáig konstans értéket mutatnak.
De komoly műszerparkot, mi, magánfelhasználók nem tudunk létrehozni, az ilyesmi csak intézményes keretek között kivitelezhető. Ha lenne sok pénzem, akkor magamnak egy hagyományos, analóg eszközökből álló állomást hoznék létre, olyat ami egykor az OMSZ K2-es, K4-es hálózatában volt.
Így hiteles mérés kapcsán nálam marad a csapadékmérés.
Nyilván nincs minden info az Innomet-es oldalon kint, de akit érdekel, a megadott elérhetőségeken részletesebb információkkal szolgálnak.
Véleményem szerint az általunk használt érzékelőket nem érdemes összehasonlítani az OMSZ állomáshálózatában operatívan használt érzékelőkkel, amelyek magas precizitással készített érzékelők, azért kerülnek annyiba, amennyibe. (pl. Vaisala HMP 155).
Amivel nagyon jó tapasztalatom van és magánember részére megfizethető, az a német Greisinger cég műszerei. Ezek általában viszont nem automata műszerek, így kézi kezelést igényelnek. Viszont nagyon igényes szondájuk van, és kalibrálás nélkül is nagyon pontosak. Nekem egy olyan változat van, amellyel a párolgásmérő kád vízhőmérsékletét szoktam mérni. Pt-1000-es érzékelővel kb. 21 000 Ft.
Rengeteg típusú műszer kapható, a kínálat bőséges, sokszor nem egyszerű választani.