2020. szeptember 24., csütörtök

Meteorológiai műszerek otthon

Adott napon: 
Keresés:
Műszer csatlakoztatása a MetNet-re
 LINK
#20556
Én most vettem egy ilyen szenzort. Szerintem jó, pontos, a többivel összehasonlítva is. 
#20555
Ne haragudj, nem figyeltem, hogy a Renkforce már nem nagyon kapható! Talán itt még nem mondtak le róla végleg! Link
De biztosan van vagy lesz valami hasonló, más típusszámmal!
#20554
Nem írtad, hogy mennyit szánnál rá, mennyi az ár felső határa! Az első nagyon dekoratív, dísze a lakásnak. (Nálam a konyhának) Falra (is) akasztható. 
Link  
Hátránya: Nekem igen hamar “meghalt” a páratartalom szenzor Fehérváron.  (Általában a legtöbb olcsóbb és közép kategóriás műszeren ez múlik ki először. A sárbogárdi lakásban még pontosan működik. Mutat 100 %-ot is. Miután megjött az első és láttam milyen, rendeltem még egyet oda is, pedig akkor még nem volt magyar nyelvű leírásom hozzá.) A légnyomás (P) értéke nagyon gyorsan elmászik. Ha megyek Bogárdra (2-4 hét) van, hogy 10 hPa-t is arrébb ment.  Előnye: Hálózati adapterrel (is) működik. Nem csak látványos, de hasznos is, hogy a számlap színe alapján behatárolható a külső hőmérséklet. (Vagy a belső, de annak semmi értelme. ) Csak hálózatról, mert állandóan megy a háttérvilágítás, az elemek nem bírnák. A hőmérsékleti tartományt igen, a színek sorrendjét nem lehet állítani. Pl. A szobába menet csak benézek a konyhába, és látom, hogy kevesebb a külső T mint 25 fok, de még nem csökkent 21,6 alá mert zöld színű. Ez alatt kék 20 fokig stb. A képen lila, vagyis 15-18.3 fok van. Később lejjebb állítom 5 fokkal az alsó és a felső értéket. Azért tizedesekre jönnek ki, mert Fahrenheit-ben lett megtervezve. Állandóan látszanak a min és max értékek. Tetszés szerint éjfélkor törlődik, vagy sem. Minden adat kalibrálható, állítható!A diagramon megjeleníthető: külső-belső T,  külső-belső RH, valamint a P. Néha összekuszálódik, ekkor váltok 24 órásról 12 órásra. (A képen a 24 órás légnyomásváltozás látható.) Van “csillagos ég ikon 19 órától 7 óráig a derült ég előrejelzésére! A másodikat itt ajánlotta valaki, többen használják.  Hátránya: A hőmérséklet nem állítható. (A papírján nem szerepel, és én sem találtam. Az RH és P igen. Előnye: A légnyomás nagyon sokáig tartja a helyes értéket, hónapokig nem kell hozznyúlni! Link  Link    
#20553
köszi, írtam neki.
#20552
Szia. 50.000??? zivatarazigen...  Írj neki Link
#20551
Sziasztok!
A meteorológiai állomás ( T, RH, légnyomás ) jeladóhoz szeretnék venni vagy készíteni árnyékolót.
Tányérosra kaptam árat 50.000 Ft-ért.
Van esetleg ennél olcsóbb megoldás?
Köszi
#20550
Sziasztok! 
Tanácsot szeretnék kérni. 
Rádiós időjárás-állomás vásárlási javslatot szeretnék. Szél- és csapadékmérés nem kivitelezhető technikailag, ebben a formában kérnék szépen tanácsot.
Mit érdemes, mit ne? 
Árnyékoló van, de azt is szeretném újra cserélni a közeljövőben.
Köszönöm. nevet 
#20549
Annyit még esetleg megpróbálhatsz az automata csapimérőn, hogy megemeled egy kicsit a függőleges peremét gumicsíkkal, vagy műanyag csíkkal, kb 2 cm magasan. Az intenzív csapadék így nem verődik ki annyira.
#20548
Külön dobozban lesz, természetesen. 
#20547
A raspberryt hová tervezed elhelyezni? Igaz ugyan, hogy mérete miatt még a tányéros árnyékolóban is elfér, de a felvett teljesítmény (1-2 W) melegíteni fogja az árnyékoló belsejét.
#20546
Milyen szenzor? DHT22-es?
#20545
Nekem egy Pi1 van ami régóta hibátlanul megy, azonban a T szenzort félévente azért cserélgetni kell, mert meg-megadja magát. nevet Jó mondjuk 1200 Ft, szóval vettem vagy hármat belőle.
vidám 
#20544
Egy raspberry zero gyűjti majd az adatokat, ami feltölti a metnet-re. De onnan lesz lehetőség letölteni is, valószínűeg xls formátumban (is).

#20543
Szívesen!
Nálam 3 éve megy két kültéri egységgel hibátlanul.
#20542
Köszi!
Az azért elég menő! Egész jól fejlődnek ezek az állomások. Lehet érdemes lenne ebből is szerválnom egyet. Jó ha több egység van egyébként. nevet 
#20541
A beltéri egységről az ott tárolt adatokat áttölti, amikor akarod.
#20540
Egy kérdés. Láttam, hogy USB stick van hozzá... Lementi az adatokat PC-re csak? Random? Vagy szoftveres utasítással bármikor? nevet 
#20539
Kitöltöttem! Nagyon, de nagyon kíváncsi lennék arra, hogy mit mér ilyen egység, amikor ősszel rákezdenek a faluban a tüzeléssel / fűtéssel. Gyakorlatilag minden este iszonyat büdös tud lenni a füst miatt. A távcsöveim már "füstöltkolbász-szagúak"
vidám 
#20538
Akit érdekelne a metnet-es szállópor-mérő hálózathoz csatlakozás, amely hőmérséklet- és nedvességméréssel is kiegészülne, az töltse ki ezt a kérdőívet, amely regisztráció is egyben:

Link

Egy kb. 50 mérőhelyes országos hálózatot szeretnénk őszre kialakítani.
Részletek hamarosan...
#20537
Nem kell két szenzor, a beltéri adatait ugyanúgy elmenti, így tulajdonképpen ez a 9. szenzor a 8 csatlakoztatható kültérin kívül.
#20536
Köszönöm a tippet, ezt kerestem! Két szenzorral tökéletes, egy megy ki a kertbe normál 2m-es mérésre, a másik pedig be a házba, így látom, hogy télen mennyire hűl ki a szigeteletlen nyaraló.
#20535
TFA Klimalogg Pro

50.000 adatot képes tárolni, 1 perctől 6 óráig állítható az adatrögzítés rendszeressége, 8 kültéri csatlakoztatható hozzá.
Nálam 3 éve megy hiba nélkül.
#20534
Sziasztok! Tanácsot, ötletet szeretnék kérni Tőletek, hogy mi lenne a legjobb műszer az alábbi cél és feltételek mellett:
Cél: balatoni nyaralónál a teljes éves hőmérsékleti adatsor gyűjtése.
Feltételek: 
- nincs net, így a legegyszerűbb Wifis megoldás nem játszik,
- a szimpla adatgyűjtő sem jó, mert abban a 2-3 hónapban, amikor van ott valaki, kellene kijelző, ahol egy pillantás alatt láthatóak az aktuális értékek,
- a csapadék / szél stb mérés nem annyira fontos jelenleg, leginkább a hőmérséklet számítana.

Az FWS 20 - WH 2080 kombón kívül létezik eszköz ilyen célra, ahol van olyan memória, ami a min-max értékeken kívül eltárolja a mért adatokat és mondjuk havi 1x ki lehet olvasni?

Köszönöm a segítséget!
#20533
Koszi a valaszokat. Ugy latom ami nekem tetszene abban nincsen barometer, amit Ti ajanlotok abban nincs szellokes meres : )
Van olyan ultimate eszkoz ami mindent tud ha akarom, de el tudom inditani egy kezdo szettel, amit kesobb ujabb es ujabb szenzorokkal lehet kiegesziteni ? Vagy mindenkinek mas valik be ?
Bocsanat a hulye kerdesekert, de egyszeruen akkora a valasztek ilyen idojarasallomasokbol, hogy teljesen elvesztem a reszletekben es a kinalatban.
#20532
Persze nekem is. A sajátja csak egy vicc nevet
#20531
Én is egy ilyet használok kb egy hónapja, egy Raspberry Pi fogadja az adatokat. Annyi csak a különbség, hogy a saját árnyékolója helyett egy Taki félében van.
#20530
Szerintem jópáran használják ezt a típust itt is:  Link
Az enyém is majdnem ilyen, a különbség hogy az enyémen 868 Mhz-en működik az adatok átvitele, így nagyobb a hatótávja.
Lassan 3 éve ketyeg hiba nélkül.Netre is feltölthetőek az adatok.
#20529
Szia!

Ahogy néztem, ehhez nem nagyon van nyomásszenzor. De javítson ki valaki, ha tévednék.

Mivel nekem saját készítésű állomásom van (megvettük a különböző fajta szenzorokat, azokat hozzácsatlakoztattuk egy Wemoshoz, vagy Arduino-hoz, és ezek szépen továbbítják a szerverre az adatokat), annyira nem nézegettem, mik az ajánlottak mostanában, de az amatőr állomások esetében sokan szeretik a WH-típusokat, amelyek viszont nem tudom, hogy mennyire kaphatók mostanában. Van még a Netatmo is, de az szerintem drága lesz neked. Mondjuk én is sokallom kissé az áraikat.
#20528
Szia Jimr,
koszi hogy megnezted a ketyeret. Valoban hianyzik belole a legnyomas meres. Szerintetek lehet kesobb kulonallo szenzorral kiegesziteni ennel a tipusnal ? Gondolok itt ertelemszeruen a legnyomas erzekelore.
Egyebkent ha egy kezdo szettrol van szo, akkor ebben az arkategoriaban az en igenyeimnek van mas ajanlott allomas ? 
#20527
Ha lenne is középhullámot vevő rádióm vidám. (Bár a Sony discman-en van hoppá). Nekem a beltéri megy holnap ha megjönnek a kondik kicserélem s talán remélem megjavul (7év alatt kiszáradtam nagy valószinüséggel). Amúgy ha belerakom az elemet pirosan világít először, majd pittyen egyet (ekkor küldi is az adatokat), majd utána 4 v. 5x hossza villog utána se kép se hang. Nem jön a 40mp utáni jelküldés, a beltéri várná az jelzi is hogy küldené és fogadná a cuccot, a benti hő/párát számlálja. Esetleg nincs neked meg a hozzá való kütyük? Leginkább a szélkakas kéne meg a jeladó! Bár azt venni fogok egyet, mert kell, aztán kiderül hogy az-e a baj, de valszeg az mert a szelet is hülyén kezdte mérni az utóbbi napokban, mindig 1,1kmh/h vagy 0km/h, a szélirány okés volt.
#20526
Hallgasd meg a jeladót szokol rádióval. Középhullámon zörög adáskor ha közel rakod.
Tuti csak 1x ad?

Nekem wh2080 beltéri döglött meg úgy, hogy csak az első adatot jelzi ki, utána befagy minden érték.
#20525
Pacsi!

Nincs valakinek véletlenül PCE FWS 20 műszerhez jeladója? Ami kitudha milyen név alatt futott még. Fontos lenne vidám Minden mása működik csak ez nem akar. Holnap talán kapok hozzá kondikat talán életre kel, mondjuk a qwartz kristályt nem tudom hogy még bírja-e. Elindul egy szem jelet küldd csak utána már nem történik semmi. 40mp-es küldések már elmaradnak. Régóta csinálta hogy bekapcs utána szórakozni kell vele hogy elinduljon rendesen de ma 3 óra után feladtam.
#20524
Szervusz!

Megnéztem a műszer specifikációját, és amire neked kell, arra így első ránézésre nagyjából jónak tűnik. (Tapasztalatom nincs vele, mert én inkább a saját készítésű, állomás, illetve hagyományos mérések híve vagyok.)
Viszont úgy látom, hogy ez nem méri a légnyomást, te pedig azt írtad, hogy azt is szeretnéd monitorozni. (De lehet, hogy csak elsiklottam felette.)
#20523
Sziasztok,
a Technoline Mobile Alerts MA 10061 Set mennyire ajanlott idojaras allomas ? Nincsenek kulonosebb elvarasaim de regota szukseget erzem hogy tudjam monitorozni az idojarast, foleg ha tavol vagyok az otthonomtol (szölö, kiskert). Szempontok: homerseklet, legnyomas, csapadek es szelerosseg/szellokes meres illetve a tavoli elerhetoseg. Minel inkabb vezetek nelkuli megoldas lenne jo a leheto legkevesebb karbantartasi igennyel es a legnagyobb megbizhatosaggal.
Udv
Arpad
#20522
Hosszú évekből merítve; Az elem behelyezése után a digi műszerek villogó panelján elsőre v. másodjára a magasság métere (nem láb) villog. Állítsd be a megszokott magasságot a kezdő 10 m. felett (hátsó kezelő gomb Up. fel. A többi idő beállítása, stb. után a bevitt magasság,  után számol a gép ésT. és pára % mért értékei alapján kijelez egy állapotot.
Ha viszont a helyi kijelzett légnyomás jóval eltér a környező (20-40 km. ) mások által, vagy OMSZ. értékektől, utána is van módosítás, akkor végig kell zongorázni a villogó paraméteret, a hPas.-hoz érve lehet egy másik kettő (előlapi ) fel-le korrekcióval állítani a hPa.-n mondjuk 1028-ről le 1025-re. Utána újból Unit, vagy Pressure/altidue gombot nyomni és oké.
nevet
#20521
Köszönöm, időközben már oldottam a problémát, segítségre találtam!nevet
#20520
Kedves NVH18!

Kicsit fejtsd ki kérlek bővebben a kérdésed, mert például azt se tudják, akik esetleg segíteni szeretnének, hogy milyen műszert használsz. Illetve, hogy mire gondolsz pontosan? Hogy kell a műszerszinti légnyomást tengerszintire átszámítani? Vagy melyik értéket (műszerszinti, tengerszinti) kell összehasonlítani valamelyik közeli állomással? Most így hirtelen ezek a problémák jutottak eszembe, de ezért is kérem, hogy fejtsd ki bővebben, mert könnyen lehet, hogy másik dologra irányul a kérdésed, mint ami eszembe jutott. nevet

Köszönettel: Jimr (Jákli Imre)
#20519
Jó reggelt!
Segítséget szeretnék kérni: Valaki elmagyarázná, hogyan kell kalibrálni a légnyomást? Pontosan mit, hol és hogyan kell állitani, hogy zajlik a folyamat?
Köszönöm előre is a segítséget!nevet
#20518
Végre sikerült hozzájutni egy Windmaster 2 kézi szélmérőhöz.
Mordoknak köszönöm a segítséget! nevet
Tökéletes állapotban van 

beillesztett kép

#20517
Köszi az információkat.
#20516
Szervusz!

Az automata csapadékmérők télen úgy tudnak funkcionálni, hogy jobb esetben fűtöttek. Pl. az OMSZ hálózatában használt csapadékmérők fűthetőek, így télen is tudnak csapadékot mérni. Az amatőr állomásoknál ez szerintem jellemzően nincs megoldva, szokták is javasolni, hogy a csapadékmérő egységet télen ne használják (különösen a műanyagból lévőknél), mert szétfagyhat. Nyilván ezek között is vannak különbségek, a haladóbb szintűek lehet, hogy fűthetőek, így használhatóak télen is.
#20515
Sziasztok, lenne egy nagyon amatőr kérdésem. Ezek az automata csapimérők hogy funkcionálnak télen? Gondolom sehogy. Amikor leolvad róluk a hó, akkor mérik le a felolvadt havat, akár napokkal később? Bár amennyi hó az elmúlt években esett, ez nem is olyan komoly probléma.
#20514
Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy föladta működést a kb. 15 éves WS 1600, hiába cserélek az összes eszközben elemet, nem akarja beadni a hőmérséklet adatot. Úgy néztem, hogy újat már nem lehet kapni, használtat lehet még valahol találni?
Mi most az ajánlott hasonló tudású eszköz?
#20513
Igen a wh 2080 csapadékmérője 0,3 mm felbontású.
A kiszemelt digitális csapadékmérőé 0,1 mm
#20512
Én 13 éve használom a WS-2350 állomásomat. A csapadékmérő kialakítása ugyanolyan mint a 2080-asé. Egyébként szinte minden amatőr állomásé ilyen.  Hét éve vagyok társadalmi csapadékmérő, azóta Hellmannnal mérem a csapadékot. Így elég régóta össze tudom hasonlítani a mérési eredményeket. A sok éves tapasztalatom az, hogy nincs nagy eltérés a kettő között. Az eltérés mértéke általában néhány tized mm. Az oka pedig az, hogy a WS 2350-es 0,514 mm-ként billen egyet. Ha a kanálban nem éri el ezt a mennyiséget, pl. csak 0,4 van benne, akkor nem billen át. Az intenzív csapadékot is pontosan méri, nem jellemző, hogy a felfogó részből kicsapódna az eső.

A PET palackos fejlesztés eleve egy zsákutca, mert nem lehet stabilan, jól rögzíteni a csapadékmérőn. A PET nagyon zsugorodik a hő hatására, így nem tudnád kialakítani a szükséges formát.

Egyébként nem hiszem, hogy a WS-2080 csapadékmérője 0,1 mm felbontású lenne, mert elég kicsi a felfogó felülete, és ehhez képest nagy a kanál térfogata.

Eddig két Hellmannt alakítottam át automata csapadékmérővé úgy hogy a belsejébe a WSP 2080 csapadékmérőjét építettem be. Annak eredetileg 0,3 mm a felbontása. Az átalakítás után 0,08 mm lett.
#20511
Nem csak a számábrázolás?
#20510
Ezen én is gondolkodtam, hogy tudom olyanra alakítani, levágással nem lenne gond, de viszont a formázással igen. Ezért hosszas gondolkodás után arra jutottam, hogy esetleg hőlégfúvóval talán meglehetne annyira lágyítani a pet palackot, hogy feltudja venni azt a formát, és utána már csak ragasztani kellene.
#20509
Igen, ez ha jól látom, 0,1 mm felbontású.

Az olyan jellegű megoldás, amit javasoltak neked, mint elv, szerintem nem rossz, bár nyugodtan cáfoljon meg valaki, ha tévednék. nevet 
Én ebben egyedül azt látom problémának, hogy a pet palackot hogy formázod olyanra, hogy a tetején a felfogó felület ugyanakkora legyen, mint a műszeré? 
#20508
Igen billenőedényes mérő van hozzá.
Erről a kinézett műszernek van egy másik típusa, Link ennél írja a mérési tartományt Csapadék 0 ... 999,9 mm gondolom ez 0.1 felbontású. Annyi a két típus közti különbség, hogy  a drágább az méri a kültéri hőmérsékletet, az olcsóbb pedig csak a beltérit.

Kaptam egy olyan ötletet, hogy vágjak le úgy egy pet palackot, hogy be tudjam ragasztani a mérő edény nyílásához, megoldás lehet a problémára? Vagy ez is csak egy átmeneti megoldás lenne?

beillesztett kép

beillesztett kép

#20507
Szervusz!

Tudomásom szerint ehhez az állomáshoz billenőedényes csapadékmérő tartozik. Ezeknek a  csapadékmérőknek megvan az a szépséghibájuk, hogy időnként (főkent nagy csapadékintenzitásnál, vagy - fűthető verzió esetén - fagyott csapadéknál) alulmérnek. Bár azért ekkora alulmérés szerintem se normális. Ugyanakkor a zöldikének a leolvasásával óvatosnak kell lenni, mert ha rosszul olvassa le az ember, jópár tized mm-t lehet felülmérni vele. Nekem otthon a Hellmann mellé van felállítva egy zöldike is, pont az ilyen esetekre, hogy tudjak vele kapcsolatban tapasztalatot megosztani. Nagyon fontos, hogy a vízoszlop legalsó részénél olvassuk le a mennyiséget, és ne a felsőn, ahol a felületi feszültség miatt feltapad a víz az edény oldala mentén. 

Az ilyen kis mélységű tölcséres műszereknél, (mint ennek az állomásnak a csapadékmérője) szerintem az is okozhat problémát, hogy a víz egy része kifröccsen belőle, mikor a csepp becsapódik, és ez is okozhat szerintem alulmérést. Erről sajnos nincs tapasztalatom, mert én Hellmannal mérek alapvetően csapadékot, annak pedig mélyen van a tölcsérje. Bár abból kiindulva, hogy az OMSZ hálózatban az automata csapadékmérőknek is kb. olyan mélyen van a tölcsérje, mint a Hellmannak, valószínűleg a kifröccsenés okozhat problémát.

Amit néztél, arról nem tudtam túl sok mindent kideríteni. Én a magam részéről úgy nem szívesen venném meg, hogy nem látni a specifikácóban az alapvető paramétereket, pl. a felbontást. Lehet, hogy van valahol hozzá rendes leírás, de nekem nem sikerült megtalálni.
 
Üdv.: Jimr