2021. október 21., csütörtök
Elindult a légszennyezettség mérő hálózatunk! Olvass róla bővebben itt.

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2021-10-21 01:27:46

Makó - /Ószentlõrinc városrész/ Balaton u.

9.8 °C

RH: 76 | P: 1018.5

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

76655

Hírek, események

Hidegfront vet véget az indián nyárnak

Idõjárás-változás | 2021-10-19 18:44

pic
A meleg őszi napok után péntekre megérkezik a már napokkal ezelőtt beharangozott hidegfront.

Meteorológiai műszerek otthon

Adott napon: 
Keresés:
Műszer csatlakoztatása a MetNet-re
MetNet WS feltöltő: LINK 

Figyelem! Akinek Netatmo műszere van, az mostantól felkapcsolhatja a MetNet-re is!

Műszereim LINK

Csatlakoznál a légszennyezettség mérő állomáshoz? Olvasd el cikkünket
Kérdésed van ezzel kapcsolatban? Írj nekünk a legszennyezettseg(kukac)metnet(pont)hu címre.
#20871
Rendelt mostanában valaki Netatmo-t? Eléggé nagy hiány van az eszközeikből. Harmadik weboldalon próbálok kiegészítő beltéri egységet vásárolni, de egy hete várok a termékre. 
zavarban 
Ha valami csoda folytán megérkezik az eszköz, akkor tuti, hogy pakolgatnom kell az egész szettet, a jó jel érdekében. Sajnálni fogom a szobám adatait.
vidám 
#20870
Valami szerver hiba vót...
#20869
nálatok nincs meghibbanva a netatmo?
 beírom a helyes email címet és jelszót aztán azt kapom hogy hibásduhos
#20868
Én is pakolgattam eleget, és azt hiszem kimaxoltam a lehetőségeket. vidám

beillesztett kép

#20867
Köszi
#20866
Én mindig letöltöm a méréseket és kimásolom őket egy saját excelbe, ami rögtön számolja min-max-ot, átlagot, jelzőnapokat stb. Úgyhogy engem nem zavar a 0-24 h-s intervallum.

A csapadéknál meg fejben számolom át, hogy ami reggel 8 előtt esik az még tegnapi csapadék, aztán ezeket is átírom excelbe. 

A csapadékmérő alján van egy menet, azt hiszem 6-os csavar való bele, rácsavarod pl egy deszkára, azt meg egy oszlopra és kész is. Gyárilag is van egy konzol, ami szép dizájnos, de szerintem drága. Link  
#20865
Adnak hozzá egy rögzítő bilincset, amivel hozzá tudod fogatni egy oszlophoz. Két AAA elemmel működik, mint a kinti hőmérő.
#20864
Kb. két éve írtam a Netatmo supportnak, hogy jó lenne ha beállítható lenne a nap kezdő időpontja. Azt írták, jó ötlet, továbbítják  fejlesztők felé...
Egyébként programból lekérdezhetőek az adatok, én csináltam egy kis alkalmazást, ami kiírja az utolsó 3 nap Tmin, Tmax, csapadék adatait a megfelelő időtartamra számolva (06-18UTC).
#20863
A csapadék mérőt hogyan lehet 1 m magasra rögzíteni?
Az is két elemmel működik?
köszi
#20862
Megnéztem 0 -50 fok a mérési tartománya a beltérinek.
Hosszú iterálás után talán most jól érzi magát.
Én arra szeretnék rájönni hogyan tudnám a napokat 0-24 helyett 19-19 intervallumra átállítani.
#20861
Nekem is Netatmo van, a beltéri és a kültéri egység távolsága 34 méter (ezt precízen kimértem) vidám Én áprilisban üzemeltem be, elég sokat pakolgattam a beltéri egységet, bent a házban, hogy jó helyen legyen, ami biztos, hogy laptop, számítógép vagy tv-től messzebb kell rakni. Végül a beltéri egység végső helye a szekrény teteje lett. nevet Még ezután is az első napokban ide-oda raktam 10-20 cm-eket, végül ezt meguntam, de szerencsére nincsen emiatt kimaradás.
Egyébként eleinte nekem sokszor 2 csíkot mutatott, főleg a csapadékmérő, a hőmérős pedig 3 csíkot, aztán azóta mindig változott, a napokban már láttam olyat is, amikor mindkét egység 4-4 csíkot mutatott a honlapon, mostanában már inkább a csapadékmérő mutat többször 4 csíkot. Egyébként érdekes, hogy a honlapon egy 5-ös skála van, a mobilon meg egy 4-es skála.
Végül a külső és a belső egység között, egy fal illetve két diófa lombkoronája van. Májusban mikor még kevés volt a falevél akkor gyengébb jel volt, mint most nevet 

Egyszer volt egy másfél vagy két órás áramszünet a nyáron, ez idő alatt mért hőmérsékleti adatok sajnos elvesztek... Csapadék akkor nem volt. Ha a Wi-Fi-vel van gond, akkor szerintem nem veszik el az adat, de 10-20 percnél hosszabb Wi-Fi kihagyásom nem volt.

Érdekes még, hogy a mérő ugye 5 percenként mér, de az adatok a honlapon vagy a mobilon csak 10 percenként frissíthetőek, ebben nem tudom mi a logika... Ha lehetne, akkor legalább 2-3 perces mérésközt állítanék be neki és mindig lehessen frissíteni. Emiatt van az is, hogy itt a metnet grafikonokon, naponta van sajnos 1-2 szakadás.
#20860
Párába, ködbe előbb döglik meg valósszínűleg.
#20859
Vajon ha a beltéri egységet is kiteszem a házon kívülre nem döglik be a fagyos időben ?
#20858
Igen, a hatótáv sajnos nem túl jó. Kell játszadozni az elhelyezéssel, nálad az alábbiak alapján talán segítene, ha nem az üveg, hanem csak fal lenne a két egység között.
#20857
lazanevet
#20856
Ezt írja a gyártó nevet

8.2.2.A bevonat ellenőrzéseA lágyfém bevonat szabad szemmel nem látható, de mivel a normál üvegfelülethez képest sokkal több infravörös sugarat ver vissza, egy lángnyelv segítségével láthatóvá tehető a következő módszert követve: Tartsunk egy égő gyufaszálat vagy öngyújtót az üvegfelülettől pár milliméter távolságra, majd kb. 45 fokos szögből nézve figyeljük meg az egyes üvegrétegek felületén visszatükröződő képét. Amelyik felületen a láng színe sárga helyett vörösre vált, azon található a lágyfém bevonat. Ha ez a belső üvegfelület külső oldala, a beépítés helyes.
#20855
Gyártó internorm. Műanyag keret kívül uv álló Alu réteg és három üveg. Semmi extra.
#20854
Milyen az a standard három rétegű üveg ablak?
#20853
Egy standard három rétegű üveg ablak.
A beltért a kültértől vagy fal vagy nyílás záró választja el. Ezzel gondolom a gyártó is kalkulál különben két kültéri egységként kéne hirdetniük és nem egy ilyen egy olyannak.
#20852
Ha thermo ablakod van, akkor arra fémet gőzölnek vékonyan, ami nagyon rosszat tesz a jelerősséggel.
#20851
Köszi. Egyébként az a hatótávolság nagy kamu amivel reklámozták. Kevesebb mint 30 m és egy ablak mégis egy - két vonalnyi csupán a jel erősség.duhos
#20850
Én úgy tapasztaltam, hogy ilyenkor eltűnnek az adatok. szomoru Ha a WiFi szakad meg, akkor megmaradnak, még órák múlva is. nevet
#20849
Azt szeretném kérdezni hogy a Netatmo kültéri ma nem kapcsolódott kb. két órán keresztül a beltérihez. Akkor ezen idő alatt mért adatok eltűntek vagy majd utólag átjön a beltérire?
#20848
“ Egy biztos, az általad megadott igények és az összeghatár nincs összhangban, ennél lényegesen drágábban lehet valamit csinálni.”

Igen, ezért nem szóltam egy mukkot sem.

A MetNetnek van preferált allomása (lásd lejjebb), de az olcsóbbik alapból 65 ezer (Metnetes kedvezménnyel és Gerincképre nem mehet az adat). Az viszont működik, mincs kacsa a nokedlit.
#20847
Szia!
Ajánlatot nem tudok neked küldeni, de segíteni megpróbálok. Ehhez először is az kellene, hogy miért nem tudtátok telepíteni az IK-el az állomást, mi volt a probléma. Milyen távolság van a mérőállomás kültéri része és a központi egység között? 
Egy biztos, az általad megadott igények és az összeghatár nincs összhangban, ennél lényegesen drágábban lehet valamit csinálni.
#20846
Sziasztok Mindenki!

Tavaly december óta próbáltam telepíteni a kertünkben meteós állomást (WS 1800) az időkép.hu két munkatársának segítségével, ám a mai napon ki lett mondva, hogy ez nem fog menni. Szinte mindent megpróbáltunk, elég kitartó voltam/voltunk, de én is belátom, hogy ennek itt a vége.

Úgyhogy ami a kérdésem lenne, hogy amennyiben ide a metnet.hu-ra szeretnék automata állomást feltölteni, akkor milyen típust érdemes vennem? Amit szeretnék: VEZETÉKMENTES kommunikálást a szenzorok és a belső kijelző között, a szélmérő pedig mérjen ne csak alapszelet, hanem széllökést is (és persze hő- és páratartalommérő, valamint csapadékmérő szenzor is legyen az állomáshoz), továbbá számítógépes program is az adatok feldolgozásához. 
+ az adatok tényleg mindenképp áramoljanak fel folyamatosan a metnet.hu-ra, mert komolyan falnak megyek.

Az alábbi képen látható, hogy tényleg mindent megtettem az ügyért (még gégecsöveltem is a csapadékmérő vezetékét) - na és főképp a szélmérő miatt (hogy lehessen tetőre + ott külön oszlopra (de mégse 10 méteresre) helyezni) van az a határozott kívánságom, hogy teljesen kábelmentes legyen az egész.

Köszönöm szépen, várom az ajánlatokat! nevet
U.i.: kb. 45 000 Ft-ig mennék el

beillesztett kép

#20845
Sziasztok!
11. év után szeptember végén változik a telefonszámom. 
Az új: +36PannonGSM27279tizennégy. 
Már most is él, aki érdemesnek tartja, ezt mentse el. 
Árnyékoló mindig van. nevet 
#20844
Adom az ötletet! nevet Ráugrasztom a magunkat!laza

Mobile Alerts: Link

Netatmo: Link  
#20843
Szia Nanovich, köszönöm a választ. Indulásnak megnézem a két műszert amit írtál. Szerintem komoly segítség lenne az új belépőknek, ha lenne az oldalon egy összefoglaló arról, hogy milyen műszerek vannak, és melyiknek mi az előnye és mi a hátránya. A fórumot is visszanézem, de az amolyan "reverse engineering", tartok tőle, hogy sok idő lesz onnan kiollózni a lényeget. Még 1x köszi!
#20842
Szia Robi!

Ha ezt a fórumot már csak felületesen is visszaolvasod (szűrhetsz a keresőben szavakra, kifejezésekre), már sok dolog világosabb lesz a számodra nevet
Utána akár konkrét kérdésekre is szívesen válaszolunk, de addig ilyen általános kérdésekre elég nehéz. kacsint
Amúgy amik hozzánk nagyon gyorsan beköthetők, azon a Mobile Alerts és a Netatmo
#20841
Sziasztok,

új felhasználó vagyok Budakesziről, kb két hónapja léptem be. Hol tudok utánaolvasni, hogy milyen időjárás állomásokat támogattok, mit érdemes beszerezni? Szívesen feltennék valamit a házra/kertbe, mit javasoltok? Széladatokat is mérő műszerre gondoltam.

Robi
#20840
Sziasztok!

A zselici állomás egy darabig, kb 1-2 hétig nem fog zemelni. Vírustámadás miatt tönkrement. szomoru Újratelepítés lesz meg minden hasonlók. :/
#20839
Nagyjából 1,5 hónapja van elemet még nem kellett cserélni sehol sem. Az útmutató szerint töltötted fel a wundergroundra és a cloudra? Nekem úgy volt hogy fél napig offlinet jelzett, és nagyjából fél nap után már onlinenak is jelezte! Hát például wunderground segítségével időképre továbbítom az adatokat!

De igazából a hozzá adott útmutató segítségével meglehet csinálni, igaz kicsit nehezen értelmezhető de az a lényeg hogy mindent amit ír azt megkell csinálni
#20838
Koszi. Milyen regen van? Csereltel mar elemet a kulso egysegbe?
Hogy erted hogy wundergroumd segitsegevel mar mashova is kuldesz?
Es mennyit kell varni hogy elesedjen az adatkuldes. Fel minden be van allitva de weathercloud es wundergroumd se veszi meg
#20837
A tanácsotokat szeretném kérni. Tavaly tönkrement az automatám, egy Davis Vantage Pro 2. Sajnálom, mert sokba került. Elég nagy csalódás.Azóta nem vásároltam másikat, mivel a házunktól elég nagy távolságra  van csak normális mérési lehetőség a külső kertben, másik állomás jele nem jönne  be a lakásba, időnként a Davissel is volt kimaradás, mert  közben épület és gyümölcsös is van. Csoda volt, hogy 3 falon keresztül egyáltalán bejött a jel, amikor még működött a Davis. Röviden a távadós műszereknek nincs értelme nálam.
Egy kézi min-max digitális hőmérőm van, amit naponta olvasni és "nullázni" kell. Szerintetek érdemes manapság ilyen módon hőmérsékletet mérni, hogy napi két adatom van csak, vagy a hőmérséklet felejtős kategória nálam és maradjon a csapadék?

Sajnálom egyébként, mert évek óta volt hőmérséklet-adatom is, de egy újabb Davis állomásba nem tudnék és nem is szeretnék beruházni, az olcsóbb típusoknak pedig nagyon messze van a mérőhely.
#20836
Szia! Nekem pont Sencor SWS 12500. Nekem 5m magasban van teljesen nyílt területen, a hőmérsékletet kalibráltam fél fokkal fölfelé és igy teljesen pontosan mér, ugyan olyan mérések vannak mint amit az OMSZ mér a városban tehát szerintem hibátlan! Wundergroundon fent van nekem is aminek segítségével már más időjárás oldalakra is feltelepitettem mint automata.
#20835
Csapadékot 1 mèteren, szelet ha lehet minnèl magasabban, ugye 10 méteren kéne mèrni,a T szenzort meg àrnyèkolóba kell tenni,különben a hőmèrsèklet se lesz pontos.
Az hogy îgy  egyben van minden mèrőegysèg csak egy marketing fogás,làtvànyosabb és könnyebben eladhatóak,elèg szomorú hogy ilyen irányba mozdultak a gyártók...
#20834
Saját pénzeden azt veszel, amit akarsz, és úgy mérsz ahogy neked tetszik. Csak azt nem értem, hogy akkor miért kérsz tanácsot másoktól, ha azzal, mint írod. "nem tudok mit kezdeni".
#20833
Tájékoztató jellegű adatra jó, de egyik sem lesz pontos. Ha neked így jó, akkor jó  nevet

SWS-180-as verzióm volt belőle. A légnyomás ugrált rajta, és gyakran eldobálta a hőmérsékletet. A keresés gombra azonnal (1-2 s) megtalálta. 90%, hogy ez valami szoftveres hiba lehetett.

AA és AAA elemből én a lítiumos verziókat használom. Sokkal tovább bírja mint egy tartós elem, cserébe jóval drágább is.
#20832
Tehat akkor nincs tapasztalata senkinek errol az idojaras allomasrol.
Ezekkel a nem jok ezek semmire hozzaszolassal nem tudok mit kezdeni hiszen a wundergroumd tobb tizezer amator merohelyevol mondjuk 90% biztos ilyen, plusz 3 eve hasznalok hasonlot ami tokeletesen kielegiti az igenyeimet. Az hogy a szelsebesseg nem 25 hanem valojaban 20 es par fokkal mas szogben fuj engem nem erdekel. A homerseklet is tobb mero atlagabol nezve is pontos. A csapadeknal sem hiszem hogy osszedol a vilag par mm ide vagy oda. 
#20831
Két hete sincs, hogy erről a témáról sokadszor volt szó ebben a fórumban: #20826 hsz.
#20830
Ezek az egybe szenzoros műszerek nem ajánlottak.
A hőmérőt nem tudod árnyékolóba tenni, ezért szarul fog mérni.
A szelet 10 méteren kéne mérni. Ha ezt felrakod 10 méterre, akkor szar lesz a csapadék, és a hőmérséklet mérésed.
#20829
Sziasztok. Van valakinek tapasztalata a Sencor SWS12500 as készülékkel? A leírása komolynak tűnik egyetlen hibát talaltam benne hogy min. 1.5m magasra javasolják a szenzor telepítését. Mar három éve használok egy Aercus Weather Ranger-t ami 433Mhz-es és a szenzorba mar harmadik eve birja az elem igaz abba D-s elem van. Ennél mire számíthatok 3db AA-s elemmel 868Mhz. Milyen gyakori cserere szamitsak?

Az elhelyezes is kerdes. Egy delre nezo hegyoldalban lesz nyaralok kozott. Kb 1 meterrel tudnek a gyumolcsfak koronaja fole menni. Egyaltalan ilyen magassagba ugy hogy egy bazi nagy diofa van tole 8 meterre es a haz is kb 12 meterre adnak valos szelmeresi adatot? Az aercus is kb 4 meter magasan van  harom csaladi haz között kb 10 méteres távolságban toluk de mer mindenfele iranyt es tendenciat is.
#20828
Bocs,ott már nem elérhető,itt még igen.
Link
#20827
Akkor inkább már ez, elhelyezés szempontjàból sokkal jobb.
Külön tudod elhelyezni az egysègeket és a fő szenzor is mehet àrnyèkolóba.
Link
#20826
Ez is egy iskolapéldája annak, hogyan nem szabad méróműszert telepíteni. Az ilyen öszvér megoldások semmire sem jók. Mivel egy egységet képez az összes szenzor, nem lehet szétválasztani., és az előírásos magasságon telepíteni. Nem beszélve a hőmérő szenzor árnyéko(latlan)lásáról.
Az ár ne tévesszen meg!
#20825
Sziasztok!

Tudja valaki, hogy az alábbi készüléket lehet rögzíteni, és főképp hova? A képeken szépnek tűnik maga az összeszerelt készülék,ám kíváncsi lennék, hogy pontosan mi szükséges még a felszereléshez!

Link

Köszönöm szépen!
Üdv,
Z.
#20824
A hajónapló kedvéért: a probléma az volt, hogy az urlben nem szerepelt a www, csak metnet.hu volt irva www.metnet.hu helyett.
#20823
Az baj. Nem erre a válaszra számítottam. vidám 
Nem látok semmi akadályozó problémát, ami miatt nem kéne müködnie neki.
#20822
Persze, több helyre már napok óta küldi a méréseket:

1. a műszerem Sensor Community-n:
Link

2. és ugyanez a műszer az Open Sens map-on: 
Link