2020. április 10., péntek

Meteorológiai műszerek otthon

Adott napon: 
Keresés:
Műszer csatlakoztatása a MetNet-re
 LINK
#20481
A csapadékmérőt önmagában nem tudod használni, minimálisan ezek kellenek:
Link
Itt meg is tudod rendelni, én is itt vettem, elég gyorsan kiszállították.
A beüzemeléshez kell egy mobiltelefon, rá a Netatmo alkalmazás és némi angoltudás... egyébként nagyon egyszerű, jól elmagyarázzák videón a lépéseket.
#20480
Tudnál nekem (vagy akárki) erről a rendszerről (netatmo) bővebb felvilágosítást adni?
Nekem csak a csapadékmérés végett lenne rá szükségem. Ez esetben pontosan mit kellene megvásárolnom és hogy kellene üzembe helyeznem?
#20479
Ha jól vannak elhelyezve az egységek és elég erős a jel, akkor ezek a problémák szinte teljesen megszűnnek (szenzoroknál min. 3/5-ös jel, wifinél min. 3/4-es jel), ajtótól és a netatmotól jött az info és tényleg így van, azóta nem kell újraindítani és nem fagy le, nincs kimaradás.nevet
#20478
+egy időzítős konnektor, mert le is tud fagyni, és a wifit is el tudja dobálni. Olyankor oda kell menni, és újra kell indítani.
#20477
Köszi a segítséget! nevet
#20476
Netatmo. Hálózati áram és wifi kell a beltéri egységének és már látod is a telefonodon az adatokat bárhol is vagy a világon....
#20475
Sziasztok! A segítségetekre lenne szükségem,  olyan meteorológiai műszerre lenne szükségem, amit kitudok rakni a gyümölcsösömbe,  áram nélküli érdekelne elsősorban, de olyan is jó, amihez áram kell. Hőmérséklet, csapadékot mutassa és telefonon jönne az adat, de ha csak hőmérséklet az is jó lenne. Tud valaki ilyet? Hogy lehetne kivitelezni ezt? 
#20474
A Netatmo az jó buli, csak ne mindig a ház előtt igazoltassanak a rendőrök. vidám Ők a rádióikkal nagyon zavarják az egységet. szomoru 
Szélmérőt én eleve kizártam sajnos... Talán a távoli jövőben, de 150 méterre kellene raknom a háztól, hogy pontos adatot kapjak.

Nekem egy olyan csapadékmérőre fáj a fogam kíváncsiságból. 

Szerintem az ultrahangos szélkérdésben Takiék tudnak segíteni. nevet Nekem is segítettek az installációban. nevet 
#20473
Elnézést kérek, természetesen egy ultrahangos szélmérőben nincs csapágy (ennek előnyére utaltam is a hozzászólásomban), viszont én nem ismerem a Netatmo műszereket, így nem tudtam, hogy ehhez a műszerhez ilyen van rendszeresítve, és nem kanalas rendszerű, a fotót tüzetesebben meg kellett volna néznem.
Sajnos ultrahangos változattal nincs tapasztalatom, csak a kanalas rendszerű műszerekkel voltam közelebbi kapcsolatban. De talán akad olyan, aki rendelkezik ultrahangos típussal és fog tudni segíteni.
Nem tudom, hogy esetleg a  műszer még garanciális-e, ha igen, akkor érdemes lenne a problémát a forgalmazó/eladó felé is jelezni.
Remélem, hogy sikerül valamilyen módon megoldani a műszaki problémát.
#20472
Szia!
Amit írsz a kanalas szél mérőre vonatkozik!
Ebben bizony teljesen igazad van!
Én is 3-4 évente cserélem a TX-20 szél mérőt,
egyszerűn elhasználódik!
Bizony drágábat nem érdemes venni,hisz tudjuk
ezek amatőr met.müszerek.
De a kérdés a Netatmo szél mérő volt,de azért
köszi az infót.
#20471
Ultrahangos szélmérőnél a csapágyazásban érdemes keresni a hibát?
#20470
A netatmo szélmérője ultrahangos.
Lehet világosban jobban terjed a hang, így fölémér vidám

Azért jó lenne tudni mitől van ez, elég furcsának hangzik.
#20469
Hú, jó pár szélmérőd van! Azt nem igazán értem, a borultság és a napszak hogyan függ össze a mérési pontossággal, minden esetre én a hibát a csapágyazásban keresném.
Az OMSZ évente cseréli a szélmérők csapágyait, és utána újrakalibráltja  őket , úgy kerül vissza a mérési helyükre.
Sajnos a hobbi-automaták szélmérőiben a csapágycserét nem nagyon lehet megoldani, vagy amelyikben esetleg ki is lehet cserélni, utána be kell kalibráltatni, különben nem ér semmit az egész. De ennyit meg nem ér meg a dolog.
Forgó, kopó alkatrészről van szó, ami nem örökös még a profi műszerekben sem. Ott lehet legelőször észrevenni, hogy elhasználódott a csapágy,  amikor enyhe fuvallatnál megnő az indulási küszöb, későn kezdenek el forogni a kanalak. Ekkor a szélmérő már nem mér pontosan.
Hivatalos műszerek esetében az indulási küszöb 0,5 m/s, ezt kell teljesítenie, de ezek annyira profi eszközök, hogy 0.1 m/s-t is megmérnek. Az OMSZ-nál a Vaisala típust használják, a mostani árukat nem tudom, de jó pár évvel ezelőtt is 300 000 Ft körül  volt az áruk!
Ausztriában a ZAMG ultrahangos szélmérőket használ, így nincs kopásveszély, ezek viszont drágábbak.
Amíg volt automatám, egyszer én is elvittem teszteltetni, minél nagyobb volt a szélsebesség, annál nagyobb volt a fölémérés. Az enyém 10 km/h-t mért fölé. Davis Vantage Pro 2-re költöttem el csomó pénzt, feleslegesen. Zárlatos lett a jeltovábbító egység, nagyon drága lett volna újat rendelni.
Pedig van mászható árbocom is, nagyon érdekelt engem is a szélmérés témaköre, de az automata tönkremenetele után abbamaradt. Irányt még tudok róla nézni vizuálisan. Ha komolyabb szél van, az OMSZ térképet szoktam nézni.

Amit még további nehézség, ha valaki szélsebességet szeretne magának mérni, hogy legtöbbünk belterületen él, és nem mindenki tudja biztosítani a megfelelő mérési feltételeket (akadály magasságát 10-el kell szorozni, ekkora távolságot kell tőle tartani. 5m magas fa esetében tehát 50m!)
Ami fontos, akár szélmérésről, akár egyéb paraméterek méréséről van szó, magáncélra nem szabad/érdemes nagyon drága eszközöket venni, nagyot lehet bukni.
#20468

beillesztett kép

Sziasztok!
A Netatmo szél mérővel kínlódok!
A mérő 10 m-én van elhelyezve,az aplikáciobam
szintén 10m-re van álítva.
A kontról műszerekhez képest napos időben 
jelentősen főlé mér,20-25km/h sebességel!
Éjszaka és borúlt időben nagyjából nincs vele gond.
A szél mérő 3 hónapja van meg.
Mi lehet vele a gond?
A válaszotokat előre is kőszönöm!
#20467
Sziasztok! Nem tudja valaki mi lehet az oka annak, hogy 2 napja a telefonon lévő WS Tool alkalmazás nem működik, Error: Station Offline felirat látszik. A számítógépre ugyanakkor az adatok jönnek rendesen. Regisztrálva  van az eszköz Link  alatt ott nincs semmi gond. Segítséget előre is köszönöm.
#20466
Annak a 30-nak biztos. nevet
#20465
Szerintem örülnél a brekuszoknak. nevet
#20464
26 béka. laza
#20463
Sziasztok!

Kihasználatlanság miatt eladó egy használt, részben hibás WS 2800-it időjárás állomás. Amit tudni kell róla, a páratartalom mérője gyakorlatilag a két éves gari után döglött meg, illetve a csapadékmérő hibásodott meg, ezt nem tudom, hogy menthető-e. A beltéri és a hőmérséklet szenzor rendben működik, a szélmérője pedig sosem volt használva, dobozában, papírokkal. Akár (tartalék) alkatrésznek. Ha érdekel, nyugodtan írj rám és kérdezz, nem ebből fogok meggazdagodni, de nálam már annyira sincs kihasználva amennyire lehet.
#20462
Öt állomásról tudnék nektek adatot adni. Meg még van 26 db, amit én kezelek, de azokról nem. vidám
#20461
Kicsit megkésve ugyan:

- Kb semmire sem való ez a valami. Volt nekem is kb 3 napig működött utána sorban haltak meg a dolgai, s a végén már semmi se ment belőle csak a beltéri. Pénzkidobás semmi más. Nekem vissza adták a pénzem mert azt kértem de kiakarták cserélni. Utána vettem azt amit most is használok 7 éve. PCE fws-20.
#20460
Nekem Netatmo van, valamint egy Pi egységes állomás. Gondolom egyértelmű, hogy melyik instabil. vidám 
A Netatmoval semmi gondom. Az elemet érdemes lecserélni még tél előtt, valami jó minőségűre, aztán nem lehet gond. Koratavasszal jön a csapadékmérő is. 

Támogatom a Netatmos feltöltős ötletet. nevet 
#20459
Bocsánat, hogy ilyen sokára írok, de az említett barátom orgonaépítő és mivel van hogy külföldön dolgozik nem mindig sikerül ilyen témákról
azonnal beszélni vele. Csakugyan ilyen állomása van és kiszedte a hő és páraszenzort a szélmérőből. Nem kell tőle félni, nem nehéz. A szélmérő
fent van a tetőgerinc fölött, az hőmérő pedig szabályosan 2m -en lent a kertben tányéros árnyékolóban. 35m kábel van rajta, és neki működik, lassan 8 éve. Megígérte, ha otthon lesz küld képeket is.
#20458
A Netatmo állomás teljesen tökéletesen dolgozik nálam már 1,5 éve, a szélmérőt, légnyomásmérőt és a csapadékmérőt stb. is lehet kalibrálni. Wifin keresztül felhőbe tölti az adatokat, amit egy appon keresztül lehet nyomon követni. A különböző szenzorok külön-külön vezeték nélkül kommunikálnak a beltérivel, ami hálózatról működik. Az elemcserénél nem kell az egész állomást újraindítani.  A szélmérője 6 mp-enként mér, ebből számol átlagot és 5 percenként küldi a felhőbe az átlagszelet és az elmúlt periódus legerősebb lökését.  Aki a számítógép előtt ülve  másodpercenként szeretné látni az éppen aktuális adatokat azoknak nem ajánlott a műszer, ahogy az OMSZ-nál is csak 10 percenként vannak friss adatok ahhoz képest az 5 perc szerintem elégséges. Kinek a pap kinek a papné..... :-)
#20457
Elképzelni el tudom, de én is  csak találgatnék.
Egy biztos, egy erősen szeles időben élőben szeretném látni, hogyan változik a szél.
#20456
A 6 másodperces adatokat lehet átlagolni 5 percre, majd ezt az átlagot felküldeni. Ugyanígy széllökésnél a maximumot. De mivel mint írtam nekem nincs szélmérőm, így kipróbálni nem tudom, a továbbiakban nem szeretnék találgatni nevet
#20455
És a 6 mp-es adatokból, ami 10 perc alatt 2 érték, hogyan lesz átlagos szélsebesség, illetve széllökés érték?
#20454
Azért az úgy elég sovány, ha 5 percen belül nem tudod megmondani, hogy mi mikor volt (akár szélről, akár hőmérsékletről, vagy páratartalomról van szó), mert erre a házilag összerakott állomás is képes. Ennyire azért nem lehet rossz a helyzet. vidám
#20453
De a széllökés adatai akkor is 6 másodperces méréssel kerül bele, legfeljebb azt nem tudni pontosan, hogy az 5 percen belül mikor volt. Gondolom.
#20452
Nekem van ilyenem és nem ajánlom. Nálam a  csapadékmérő sosem működött jól csakorlatilag, miután 3x is elvesztette a jelet, nem foglalkoztam vele, aztán mikor leszereltem, láttam hogy belefolyt az elem, és kuka volt az egész. A szélmérője nem jól mér (nálam jelentősen alámér, nem szabványos helyen van, de viszonylag nyitott helyen és nem rémlik, hogy 50 km/h feletti lökést bemért volna valaha is). A hőmérséklet és páratartalommérő viszont jól működik, ugye árnyékoló nélkül ha rásüt a nap akkor persze fals az adat. A műanyagot 3 év alatt megette a nap, az elemtartó kippatintó rész és a csapi mérő kipattintó rész kis feszítésre letört. A csavarokat megeszi a rozsda, nincsenek lekezelve. A benti egység hőmérője, barométere jó.  A 25 méter legfeljebb nyílt terepen igaz. A szélmérő falra vagy csőre szerelhető amúgy (mögötte van egy bilincs elvileg).    
#20451
A netatmo cloudból élő adatot csak 5 percenként tudsz szedni.
#20450
Az jó lenne! vidám
Már én is gondolkodtam, hogy csinálok saját lekérdezést, mert a gyári applikáció éjféltől éjfélig mér, így mindíg számítgatni kell a min, max meg csapadék adatokat. szomoru
#20449
Nekem szélmérőm nincs, de a specifikáció szerint a szélmérő 6 másodpercenként mér és az adatokat 5 percenként küldi fel a szervernek, ahonnan lekérdezheted. A többi adatnál meg az 5 perc teljesen OK. Feltöltő program ahhoz kell, hogy a Metneten is megjelenjenek az adatok.
#20448
Netatmo beszerzésén már én is elgondolkoztam, Ami eddig visszatartott az a műszer kiolvasási ideje. 5 percenként egyszer olvassa ki az adatokat. Ez elég érthetetlen. A gyártó csinál egy profi műszert, sok új megoldással (pl. ultrahangos szélmérő), de arra nem gondoltak, hogy sokkal sűrűbben kellene kiolvasni? Mit ér 5 percenként egy széladat?

Információim szerint külön feltöltő program nem szükséges hozzá.
#20447
Netatmo feltöltő miatt kérdezem, mert elvileg tervben van, hogy legyen MetNet-nek is. nevet
#20446
Én is látom. nevet
#20445
Jelen!
#20444
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#460444 - 2020-01-04 10:49:08)

Nah, be is üzemeltem, ha esetleg valakit érdekel (talán esősorban a szegedieket): Link
#20443
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#460409 - 2020-01-04 00:28:41)

Na király
#20442
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#460408 - 2020-01-04 00:01:37)

Most már látszik
#20441
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#460406 - 2020-01-03 23:44:28)

nagaon szomorú vagsok, össze fogom taposni úgy felba.. ott. én látom, meg mi az, hogy nem megbízható. a külső mérő Taki árnyékolóban tized pontosan mér, szél és csapadékadat nincs is fent. Nem értem. Ha jobban belenagyítasz szerintem látszik. láthatóság be van kapcsolva. Nem mellesleg az enyém légnyomásra is jót mutat. 
#20440
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#460405 - 2020-01-03 23:40:19)

továbbra is csak akkor látom, ha kikapcsolom a megbízhatósági szűrőt
szerintem, várj vele pár órát, és látható lesz....
#20439
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#460404 - 2020-01-03 23:31:50)

kb 2 éve de most megcsináltam újra. Én most az applikáción látom
#20438
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#460403 - 2020-01-03 23:28:27)

Mikor installáltad a mérőeszközt?
#20437
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#460401 - 2020-01-03 23:19:20)

de hat nem ter el semmi. - 2,3cfok van. Láthatóságot bejelöltem elvileg látszania kellene. 
#20436
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#460400 - 2020-01-03 23:17:47)

Van egy olyan kapcsoló ami azt monja, hogy "Don't show stations with unreliable measures"
Ha ezt kikapcsolom akkor látlak!
Valószínűleg valamelyik mérési adatod nagyon eltér a környezetedtől....
#20435
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#460398 - 2020-01-03 23:10:07)

de miért nem segítsetek már. Nem értem
#20434
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#460396 - 2020-01-03 22:58:48)

Kicsit off, de itt vannak sokan. vidám

Netatmoról jut eszembe... Hány embernek van itt még Balin kívül ilyen állomása?
#20433
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#460395 - 2020-01-03 22:55:22)

Valaki ránézne a netatmo weathermap oldalon, hogy látszik e wz állomásom. Hosszú utca - 2c fok jelenleg. Fool barátom nem látja, nehogy már ne legyen fent. köszi
#20432
nyugodtan vegyetek Netatmot halal pontos. Taki árnyékolóban van, teljesen pontos. Aki nem tudja elhelyezni mert azt hiszi, hogy a kialakítás megvédi akkor az ne vegyen. A nem tudás nem a műszer problémája.