2019. január 24., csütörtök

Meteorológiai műszerek otthon

Adott napon: 
Keresés:
#20236
Tehát látom, hogy az autó teteje deres, fázik kezem, fülem, de nyugtathatom magam, hogy még hivatalosan nincs 0 fok, ez csak kisugárzás. Akkor kiderül, hogy a víz nem is 0 fokon fagy? Van egy hőmérő, -1 fokot mutat. Mellette egy tálkában víz, be van fagyva. De ez nem hivatalos, nem szabályos körülmények között lett mérve, mert az árnyékolt hőmérő +1 fokot mutat. De ne fáradjatok meggyőzni, hogy hülye vagyok, tudom én is. A napsugárzástól és kisugárzástól védett szabványos hőmérőház vagy árnyékoló azért kell, hogy olyan adatunk legyen melyet nem befolyásolnak az előbbi tényezők, amit össze tudunk hasonlítani a szomszéd faluban mért adatokkal, vagy a földgolyóbis bármely pontján lévő mérésekkel. 
#20235
Kisugárzási hőmérsékletet mérek én is, persze csak úgy magamnak érdekességképp, de előfordult már, hogy közel 4 fokkal volt alacsonyabb a rendes hőmérsékletnél az érték.
#20234
Köszönöm ezeknek a dolgoknak én is utánanéztem, csak az zavart, hogy az árnyékoló melletti szenzor több mint két fokkal hidegebbet mutatott mint az árnyékolóban, és az az alacsonyabb érték szinte egyezett a nagy hazai időjós oldal közeli észlelőinek méréseivel. Emiatt úgy gondoltam, hogy az én árnyékolómban van a hiba. Később megpróbálom a méréseimet az OMSZ hozzám közeli (Nyíregyházi) méréseivel összevetni, azzal csak az a bajom, hogy csak óránként van adat, az is kerek szám (nincs tizedfok), és tőlem az állomás kb. 16 kilométerre van, szóval elég távoli.
#20233
Ahogy előttem is írták. A hőmérőket mindenképpen hőmérőházban vagy tányéros árnyékolóban kell elhelyezni, mert a napsugarak által közvetlenül vagy közvetve felmelegített hőmérőtest jóval melegebb, mint a vele érintkező levegő hőmérséklete. Éjjel pedig a kisugárzás, ha nem is akkora mértékben, mint a talaj közelében, de befolyásolná a mérést, ha árnyékolás nélkül használnánk a hőmérőket. És még ott van a csapadék, amitől szintén védeni kell az érzékelőket. Hiszen egy vizes hőmérő a valóságosnál kevesebbet mutat.
Létezik amúgy árnyékolás nélküli mérés, de ennek más a célja. Ilyen  a talaj felszíntől 5 cm-re elhelyezett hőmérővel történő mérés, és a radiációs minimumot mérik vele.
Sajnos a városokban látható, nagy kijelzős hőmérők zöme elégtelen árnyékolású, nem valós adatot mutat.
#20232
Ez az árnyékolóm. A tányérok belül feketék, az alsó tányér teli, belül az is fekete. A kép nyilván nem most készült, annyi eltérés van, hogy van benne egy 12 voltos ventillátor, de nem vettem észre, hogy bármit is jelentene. A legközelebbi fűtetlen épület kb. 4 méterre van.

beillesztett kép

#20231
Nem. Bármilyen kisugárzási felületen. (lásd pl autók, házak teteje)  Az árnyékolónál ez már nem játszik, mert "leárnyékolja" ezt a hatást is. Bár kérdés, hogy milyen árnyékolót használsz.
#20230
5 percenként.
#20229
Az nem csak talajközelben jelentkezik? Mert ezek a szenzorok 1,9 méteren vannak. Az értékeket az egyik sok észlelővel rendelkező oldal adataihoz szoktam hasonlítani, és az ottani hozzám közeli mérések 80%-ban az én árnyékolón kívüli szenzorom értékéhez közelítenek. Ilyen nagy eltérés olyan napokon jelentkezik amikor kint este tiszta, derűs, szélcsendes idő van és rohamosan hűl a levegő naplemente után.
Gondolom az adott oldal megköveteli az észlelőitől, hogy a szenzor árnyékolóban legyen elhelyezve.
#20228
Mert a kívül lévő szenzor kisugárzási hőmérsékletet mér.
#20227
szia azt hiszem a ws 20-80-as 48másodpercenként küld adatokat nekem bevált a lombik kft-nél nézheted a paraméterjeit.üdv Tufa
#20226
Üdv. Szeretném a tisztelt hozzáértők segítségét kérni. Miért van az, hogy az árnyékolóban mért hőmérséklet 2-3 fokkal több, mint az árnyékoló mellett szabadban felakasztott szenzorral mért érték? A két szenzor ugyan olyan, a kívül lévő most -10 C°-t mér, az árnyékolóban levő -7,5 C°-t. Az árnyékoló szellőztetve van egy 12 V-os ventilátorral.  A szenzorok értékei egyébként ugyan olyan körülmények között 1 tizeddel térnek el egymástól.
#20225
Nem írtál max. árat. Érdemes lenne visszaolvasnod a régebbi bejegyzéseket, 2-3 havonta van ilyen kérdés. Pl. beírtam a keresőbe (itt az oldalon), hogy meteorológiai állomás, (de írhatsz időjárás állomást is) kidobott egy listát, aztán kinéztem egy kérdést és, hogy mikor tették fel, első próbálkozásra kiválasztottam 2018.07.07-ét,. Lehet napra rákeresni itt fölül, próbád ki!  
#20224
Olvasd el mit linkelt Taki 17-én reggel! Én ott nem látok beltéri egységet.
#20223
Áthelyezve innen: Kérdések és válaszok (#18871 - 2019-01-19 21:58:07)

Sziasztok!
Szeretnék itthon meteorológiai állomást telepíteni (légnyomés , T,  RH,  csapadék). Olyat, amilyet beltéri egységen tudok követni, esetleg az adatok számítógépre letölthetők . Ha van megbízható, pontos készülékre ötlet, azt megköszönném. Üdv
#20222
Szerintem ez nézőpont kérdése. Mivel nem vagyok pesszimista, ezért én úgy látom, hogy az amatőr eszközök alapvetően az árukhoz képest jók. Igaz,  van néhány eszköz ami valóban sok bosszúságot okoz a tulajdonosának, de ez nem alap arra, hogy kategorikusan ki lehetne jelenteni, hogy alapvetően rosszak.
  
A jelvesztés csak akkor fordul elő a WS-eknél, ha nem aleírásban megadott körülmények között telepítik azt. A 100 m-es távolság csak közvetlen rálátás esetén igaz. A hibát könnyen ki lehet küszöbölni, ha nem rádiós, hanem vezetékes összeköttetés van a kültéri és beltéri között. Nálam 54 m-es kábellel van összekötve a két eszköz, jelvesztés nincs. 

Mit értel az alatt, hogy felülmért a TH? vedd elő a leírásátés nézd meg mit írnak benne: ±1°C a pontosság. Ennél szerencséresokkal pontosabbak ezek az eszközök. Ne akard olyan eszközzel összehasonlítani, amely árában összemérhetetlen ezekkel! A saját műszerem természetesen nem felelne meg az OMSZhálózatában. Nem is ezt írtam, hanem a kalibrálást végző szakember véleménye volt, hogy a pontossága (elsősorban a hőmérséklet mérés) elfogadható lenne az OMSZ-nél is.

Az INNOMET oldaláról pedig csak annyit, ha valaki el akar adni valamit, akkor az írja le mit és mennyiért akar eladni. Ez olyan mintha egy autókereskedő csak azt írná, vannak járműveim, amellyel közlekedni lehet. Ha érdekel keress, majd adok részletesebb ajánlatot. 
#20221
Sziasztok! 
A jövőben én is szeretnék kiépíteni egy kisebb időjárás állomást. Szétnéztem az interneten és nekem a Netatmo a legszimpatikusabb(kialakítás, mobil app), viszont több helyen láttam kommentben, hogy 10 percenként frissít. Ez azt jelenti, hogy 10 percenként küldenek adatokat a beltéri egységre a kültéri egységek?
#20220
Szerencsés vagy. Én több típust kipróbáltam, és előbb-utóbb lett valami gondjuk, többek között volt az Általad használt típus is. Az óra döglött meg benne, valamit már nem lehet kommunikációra bírni a számítógéppel. Amíg működött, a TH szenzora elég jól felülmért.
Én nem mondom azt, hogy nem lehet jó darabokat kifogni, csak kell némi szerencse is hozzá, nekem sajnos nem volt. Sok pénzem elment rájuk, és újabb típusba már nem merek/szeretnék fogni.
Az a gond a hobbiműszerek egy nagyobb részével, hogy a TH szenzoruk tokozása meglehetősen zárt, kvázi "dobozszerű", így a hőmérséklet-változásokra lassabban reagálnak illetve kicsapódó légnedvességnél nagyon sokáig konstans értéket mutatnak.
De komoly műszerparkot, mi, magánfelhasználók nem tudunk létrehozni, az ilyesmi csak intézményes keretek között kivitelezhető. Ha lenne sok pénzem, akkor magamnak egy hagyományos, analóg eszközökből álló állomást hoznék létre, olyat ami egykor az OMSZ K2-es, K4-es hálózatában volt.
Így hiteles mérés kapcsán nálam marad a csapadékmérés.
Nyilván nincs minden info az Innomet-es oldalon kint, de akit érdekel, a megadott elérhetőségeken részletesebb információkkal szolgálnak.
Véleményem szerint az általunk használt érzékelőket nem érdemes összehasonlítani az OMSZ állomáshálózatában operatívan használt érzékelőkkel, amelyek magas precizitással készített érzékelők, azért kerülnek annyiba, amennyibe. (pl. Vaisala HMP 155).
Amivel nagyon jó tapasztalatom van és magánember részére megfizethető, az a német Greisinger cég műszerei. Ezek általában viszont nem automata műszerek, így kézi kezelést igényelnek. Viszont nagyon igényes szondájuk van, és kalibrálás nélkül is nagyon pontosak. Nekem egy olyan változat van, amellyel a párolgásmérő kád vízhőmérsékletét szoktam mérni. Pt-1000-es érzékelővel kb. 21 000 Ft.
Rengeteg típusú műszer kapható, a kínálat bőséges, sokszor nem egyszerű választani.
#20219
Köszönöm a megerősítést!
#20218
Ide katt: Link és ugyan azzal a mélcímmel és jelszóval, amivel regisztráltad az állomásodat, már bent is vagy. nevet

szerk: elkerülte a figyelmem, hogy megtaláltad már, de másnak hátha hasznos lesz.
#20217
Nemsokára a 3. év kezdődik, hogy egy szintén amatőr met. oldal (nevét privátban írom, nem akarok itt reklámot) közel 30 állomásból álló hálózatát üzemeltetem. előtte persze én is telepítettem őket. Évente 1x  körbejárom az országot és elemeket cserélek mindhárom szenzorban. elemkifolyással még nem találkoztam. Igen, érdekes módon, pont a saját állomásom, a veszprémi bohóckodik az RH értékkel, ami más állomásoknál 90%, nálam már tuti 100%. szomoru Ez valóban nem jó, de a többi állomásnál ilyet nem tapasztaltam. Ami nagyon jó:
- mobil alkalmazás (Ios, Android)
- az állomás saját webes felületéről a mindenkori mérések letöltése nyers Excelben, minden, amit a szenzorok adnak. Így nem a gépeden tárolódik az adat csak, ha lemented, amúgy a Google kegyeire vagyunk bízva
- minden szenzor, a szél, a csapadékmérő, a hőmérőszenzor külön kalibrálható (ha van mihez vidám)
Én kicsit sem bántam meg, nem hiányzik a WS-ek folyamatos jelvesztéses bohóckodása, pedig lehúztam velük 10 évet.
(Coontac! Köszi a javítást)

ui: nem vagyok érdekelt a Netatmoban, csak az árnyékolóban. laza
#20216
Időközben rájöttem, tehát tökéletesen ki tudom exportálni az adatokat számítógépre is. A gyenge pont természetesen a csapadékmérő, de az minden amatőr műszernél gyenge pont. Helyette érdemes felvenni a kapcsolatot egy olyan céggel, akinek az jól mér (lásd a szolnoki cég, vagy Nanovich pár nappal ezelőtti linkje).
#20215
Link
Én ilyet vettem pár hónapja, eddig jól működik. Telefonon látom az adatokat, elvileg valahogyan a gépen is lehet, nekem eddig nem sikerült még rájönnöm, hogy hogyan.
#20214
Kedves Tamás!

Az INNOMET oldallal az a probléma, hogy csak nagy általánosságokat írnak, de egyetlen eszköz sincs megnevezve, így érthetően azok árai sem. 
A hobbiműszerekről pedig csak annyit, hogy a MetNetes észlelők között sokan üzemeltetünk 5-10 éves, vagy idősebb műszereket. Az enyém például egy 12 éves, LaCrosse WS 2350-es. Az őszi MET-ÉSZ találkozón kalibrálva lett. A kalibrálást végző véleménye szerint a pontatlansága, vagy inkább pontossága alapján, akár az OMSZ-nél is lehetne alkalmazni.
#20213
Kedves Taki!

Közben volt egy kis időm utánajárni a Netatmo-nak. Alapvetően nagyon szimpatikus eszköz, ami funkcióit és az árát illeti. Csapadék és szélmérővel együtt 125.000 Ft körül megvásárolható. Ami elbizonytalanít kissé, az az edigital-on olvasható negatív visszajelzés, miszerint a szenzor egységben hajlamos elfolyni az elem, további meghibásodást okozva, illetve páratartalom mérése sem pontos. Ez igazából csak két vélemény, de a termék támogatásra és a külföldi fórumokon való panaszokat is megemlítik.
Ha jól látom, az időkép webshop oldalán 250.000 ft körül lehet komplett állomást szerezni, "profi" kivitelben. A kettő között van esetleg valakinek javaslata, távolról is olvasható adatokat szolgáltató állomás beszerzésére?
Ezen kívül, akinek jó tapasztalatai vannak a Netatmo-val, várom! nevet

Köszönöm!
#20212
Szerintem ezt is érdemes megnézned,mert a hobbiműszerek rövid életűek.

Link
#20211
Köszönöm szépen!
#20210
Netatmo. Ez az alap: Link külön tudsz hozzá rendelni szélmérőt és csapadékmérőt.

[A link végéről a vesszőt kivettem, így már működik. - coontac]
#20209
Ha rögtön nem is, de hamarosan biztos jönnek a szakik és útba igazitanak a témába. 
#20208
Üdv!
A kedves fórum társak segítségét szeretném kérni az alábbi témában. Mezőgazdasági üzemünk van és szeretnék üzemeltetni egy meteorológiai állomást, amelynek az adait távolról is elérhetem mobiltelefonon keresztül. Látom, hogy vannak erre olcsóbb és nagyon drága lehetőségek is, de sajnos nem volt még időm kiigazodni. Ebben kérnék segítséget. A tanyán csak mobil internet van (router, sim kártyával), így vezetékkel nem tudom a műszert a hálózatra csatlakoztatni. Tehát olyan lehetőség érdekelne, ahol a műszer wifi-n keresztül tud csatlakozni a hálózatra és esetleg mobil aplikáció segítségével elérhetem az információkat. Elsősorban hőmérséklet, légnyomás, szélsebesség, szélirány, csapadék mérés lenne a fő feladat. Természetesen a gyűjtött adatokat szívesen szolgáltatnám a metnet, vagy más információs oldal részére is, ha technikailag megoldható. Ha kicsit kusza voltam, akkor elnézést kérek, remélem hamarosan nekem is eltisztul a kép!

Köszönöm!
#20207
Emlékeztem rá, hogy csináltad és igen jól sikerült kalibrálnod. 
#20206
Szia!
Elvileg továbbra is meg tudom csinálni, csak annyi ronda lesz, hogy nem szívesen adom ki a kezemből. Utoljára Paluinak készítettem hosszas győzködés után. Kérdezzétek meg őt, mi a véleménye. Kb. 2 éves elmúlt már nála a cucc. Igazából csak a külcsínnel van problémám, a mérése amúgy teljesen rendben lenne. Az 50 ezer kevesebb, mint feléért tudom egyébként.
#20205
Sajnálom. szomoru
#20204
Taki sajna már nem csinál csapadékmérőt szomoru
#20203
Taki?
#20202
Ó hogyne! Link Még annyi, hogy a az árban nincs benne a hókereszt sem, ha jól emlékszem, de érdeklődj, mert ez már jó’ 1 éve volt.
#20201
Néztem én is a Lombikost. Ezek szerint gagyi?
Tudsz adni egy linket az említett céghez? 
#20200
Úgy tudom, hogy egyetlen cég gyárt Hellmann/Oláh-Csomor rendszerű csapadékmérőt. Legutóbb 50+ÁFA árat kaptam rá, és türelmet kértek. Egyébként ők szállítanak be az OMSZ-ba is tudtommal.
Rendes Hellmannt én még webshopban/üzletben nem láttam. Egyszer a Lombikost be is szoptam.
#20199
Sziasztok!

Örömmel jelentem, hogy végre kész a észlelőrendszerem: 

beillesztett képBaloldalt a Hikvision DC-2032-es igen jó képminőségű kamera szolgáltatja a képeket. Link  
Középen  van az allsky kamera, jobboldalt pedig a HUVCSE05 meteorfigyelő kamerája. 

Az Allsky kamera objektívje tegnap érkezett meg és most beszereltem: Link

Allsky kamerára azért van szükségem, hogy tudjam figyelni vele éjszaka a csillagokat és az esetleges átvonuló felhőzetet amik problémát jelenthetnek az asztrofotózásnál.

A kamera így néz ki:

beillesztett kép


Most már az új objektív van rajta.

A kapcsolódoboz ismerős. A plexibúrát 1500 Ftért vettem ebay-ről. A színes, vicces kábel egy ellenállásfűtés, mely automatán bekapcsol és felfűti a házat. A múltkori 10 centis havazást egy éjszaka alatt leolvasztotta. -8°Cban volt egy kis jégvirág csak a búrán. Párát még nem láttam rajta. 

A házban egy Raspberry Pi 3-as számítógép dolgozza fel az adatokat és LAN-on küldi tovább a képeket az internetre.  Természetesen a kártyán eltárolja az utolsó 10 nap összes képét. 

A kamera egy ASI120 MC kamera, amit a Zselici Csillagparktól kaptam kölcsön kísérletezésre. Színes, tehát este kissé zajos, de a lényeget jól megmutatja. Most majd visszaadom nekik és veszek egy monokróm kamerát ami sokkal érzékenyebb, sokkal gyorsabban exponál, ezáltal sűrűbben tudom felküldeni a képeket. 

Az objektív egy Arecont Vision 1.55mm f2.0 CS mountos kis cuki nagylátószügű lencse. Ezt ma szereltem be, és a korábbi kb 130-140° helyett most 180° a látómező a hosszabbik képszélnél.

Egy ventilátor is be lett építve, amit majd tavasszal be kell kötnöm és majd belül termosztáttal el kell indítanom, ugyanis 15°C környékén elkezd túlhevülni a Pi egység. Így azzal vigyáznom kell. 
nevet 

Az Allsky kamera kb. 120 ezer Ft körül van a teljes bekötéssel, infrastruktúrával együtt, ami szerintem egy nagyszerű ár. 350 ezer Ft alatt nem kap az ember Allsky kamerát, ami látja a csillagokat... ráadásul utóbbinak mindegyiknek bivalyerős PC kell az üzemeltetéshez, és csak 640x480as képet ad...

Jó persze, nem egy Alcor kamera 4000x4000-es élőképpel ami .... 6000dollár na. nevet 

Remélem más is kedvet kap ilyen kamerához, vagy akár más objektívvel mondjuk NLC-t lesni, vagy csak simán mutatni az időjárást. nevet 
#20198
Szia! A C meghajtón a Cumulus mappában van egy konfigurációs fájl (Cumulus névvel és fogaskerék jellel) abban a RolloverHour-t átállítod a 19-re (nyáron 20-ra) és onnantól akkor nullázza  napi szélsőértékeket!
#20197
Köszönöm a linket is.Nagyon nagy segítség volt.Feltelepítettem és gyönyörűen működik.Még azért ismerkedem vele.Egyetlen egy kérdésem lenne még,hogy a kiolvasásnál csak a 0-24h-ig tartó időszakot tudom megadni,vagy esetleg visszamenőleg pár nappal pl. a 19h-19h-ig tartó időszakot is?Előre is köszönöm!
#20196
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#424387 - 2019-01-07 20:53:29)

Sziasztok.

Szeretnék vásárolni egy időjárás állomást és ha esetleg valakinek van tapasztalata vagy véleménye megoszthatná velem köszi.
Ezeket néztem:
Link
Link
Link

Ez a 30K körüli összeg megállítja a dolgot, csak otthonra kellene, de a szél mérése fontos!
#20195
Hello!

Egy faiskola tulajdonosa szeretne egy állomást a faiskolajába. Szeretné követni az adatokat élőben is, illetve utólag visszanézni, elemezni. (Adatok, grafikonok)
Jelenleg egy időképes komplett állomáson gondolkodik. Ezzel az a baj, hogy árnyékoló és csapadékmérő kuka, valamint kellene vagy 30 méter kábel a szélmérő és hőmérő között.
Hellmann-t honnan és mennyiért lehet beszerezni?
Illetve tudtok ajánlani alternatívát?  
#20194
Link
#20193
Még mindig nem boldogulok ezzel a szerkezettel.Na szóval ha a hozzáadott programban a beállításoknál 5 percre állítom a mérést, ott csak a pont ötpercenkénti szelet látom és a legnagyobb szelet pl.nem,de ha a legmagasabb hőmérséklet is pont a kettő közé esett akkor azt sem.A rendszer-/Max/min/-nál meg törölnöm kell mert különben meg mutatja a tegnapelőttit is,bár ott pontos adatokat látok.És ha itt a szoftveren törlöm a memóriát attól még a beltérin ottmarad.Ha beltérin is törlöm a memóriát, még mindig látom a tegnapelőtti max/min-t.Csak ha egyesével törlöm akkor tűnik el minden.Az a cumulus megjelenítő program az mi?Neten nem találtam semmit.Sajnos az angol tudásom se tökéletes.Esetleg egy linket kérhetnék!
Előre is köszönöm!
#20192
Eladnám egy jelképes összegért a WS 1600 -s meterológiai állomásom egyszer sem használt szélmérő szenzorát.
Mivel én panelben lakom így nem volt értelme telepítenem hátha valaki hasznát veszi.
#20191
Nem kell törölni semmit, a tárolt adatcsomagon belül mindig a legrégebbi adatok törlődnek automatikusan. Az adatokat txt fájlban tárolja, onnan bármikor importálhatsz adatokat akár Excel táblázatba is. A hozzáadott program pedig lehetőséget biztosít a beállításokhoz és az adatok folyamatos nyomon követésére. Ha letöltöd hozzá Cumulus megjelenítő programot, akkor pedig kényelmesen leolvashatod a min-max értékeket is aznapra és az előző napra is!
További szép napot és jó időtöltést!
#20190
Sziasztok!
Van egy WH-2080 -as állomásom.Most kaptam karácsonyra.Ez váltja le a 10 éves 1600-ast.
A kérdésem az lenne,hogy ha kiírom a napi adatokat és utána törlöm a memóriát,de megmaradnak a min/maxok,akkor csak egyesével tudom őket törölni vagy van rá lehetőség egyszerre törölni, csak nem találtam meg?Ti ezt hogy szoktátok?10 éve jegyzetelem a hőmérsékleten kívül a szelet ,légnyomást, páratartalmat is,de ez most így 20-25 percemet vesz igénybe naponta.Valamire biztos nem jöttem rá.
Válaszotok előre is köszönöm!
#20189
Nálam a netatmo műszernél pl 4 m változtatás 1 hPa változás, szóval nem egyszerű. Anticiklokális időben van lehetőség pontos belövesre. Magasság nagyon pontos meghatározása fontos ahogy már írták is.
#20188
Szia!

Értelemszerűen a kültéri egységet kívül, tányéros árnyékolóban vagy hőmérőházban, a beltérit pedig a lakásban helyezd el. Azt kellene valahogy megnézni a kézikönyvben, hogy melyik légnyomás megjelenítésére alkalmas a készülék. Létezik ugye műszerszinti és létezik tengerszintre átszámított légnyomás. Utóbbi esetében a műszernek be kell adni a pontos tengerszint feletti magasságot, már amennyiben ez lehetséges. Ha igen, a műszer fogja tudni számítani a tengerszinti légnyomást.  Én pl. az én magasságadatom nem tudom pontosan. A Google térkép bár megjeleníti a magasságot, de itt több méter tévedés is lehet, csakúgy mint az általunk használt  GPS-eknél. A földmérők azonban már jóval pontosabb műszerrel mérnek. Amikor az utcánkban volt földmérés, én megkérdeztem, mennyi a magasság, de sajnos ott, ahol a műszer van a falon, ott már nem tudták megmérni, mert a lakásban már nem látta a műszer a műholdat.
Amikor telepítenek egy hivatalos met. állomást, rögtön meghatározzák a pontos magasságát az állomásnak cm pontossággal.
Derült, anticiklonális időben a legközelebbi hivatalos állomás adatához lehet viszonyítani valamennyire, de azt tudni kell, hogy a tengerszinti légnyomás hőmérséklet-függő is, eltérés mindig lesz valamennyi két mérőpont között. De amikor legközelebb ilyen időjárási helyzet lesz, akkor nagyjából be fogod tudni állítani a műszeredet.
Mivel pontos magasságadatom nincs, én a műszerszinti légnyomást állítottam be magamnak. A tendenciákat így is látni, sőt hivatalos meteorológiai jelentésekben, amikor a légnyomásváltozás mértékét írják, azt mindig műszerszintiből számolják.
Ha csak műszerszintit tud a műszered, és mindenképp szeretnél tengerszintit is számolni, akkor tudok küldeni egy Excel-számolót.
#20187
Sencor.