2024. április 29., hétfő

Változékony az idei tavasz, erre érdemes figyelni

Reklám - Publikálva: 2023-11-13 15:22 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az idei tavasz meglehetősen változékony volt, és az előre jelzések alapján áprilisban sem lesz ez másként. Március elején még a téli kabát sem volt túlzás, de akadtak napok, amikor még a naptej sem volt túlzás. De mire is érdemes odafigyelni, ha ilyen kiszámíthatatlan, hogy mikor milyen idő lesz?

Nem véletlen mondják, hogy az április egy szeszélyes vészek, de úgy tűnik idén a márciusra is ugyanúgy igaz ez az állítás. Az előző hónapban volt hideg is, meleg is, szél és eső, így aki reggelente útnak indult dolgozni, sosem tudhatta, mire számítson a nap végére: fázni fog vagy melege lesz, esetleg kelleni fog majd egy esernyő is. A változékony időjárás miatt könnyen megbetegedhetünk, de az autósoknak sincs könnyű dolgok, mert nem tudják, mire készüljenek, még a télre, vagy inkább már a nyárra. Lássuk, mire érdemes figyelni, ha az április is hasonlóan változékony lesz?

Tippek a tavasszal útnak indulóknak: eltehetjük már a téli holmikat?

Áprilisban jellemzően már bőven benne járunk a tavaszban, tehát a téli ruhákat, cipőket ilyenkor már el szoktuk ásni a gardrób mélyére, hogy elő kerülhessenek a tavaszi holmik. Idén azonban van, aki már a nyári ruhákat is készenlétbe tette a szekrényében, mert volt már 29 fok is. Az előrejelzések alapján azonban még nem örülhetünk a felhőtlen jó időnek és kellemes melegnek, ugyanis várható még lehűlés is, és akár 4-6 fok is lehet az éjszakai, kora reggeli hőmérséklet.

Érdemes tehát reggelente megnézni az időjárás előrejelzéseket, és ennek fényében tervezni meg az öltözködést. A gyerekeket is rétegesen érdemes öltöztetni, ugyanis lehet, hogy reggel még kelleni fog a vékony sál és sapka, de délutánra, lehet, elegendő lesz egy vékony felső is.

A túrázni, kirándulni indulók is készüljenek fel minden eshetőségre, meleg ruha is legyen a táskába, de a naptej se maradjon otthon. Az enyhe idő miatt a vírusos és bakteriális megbetegedések is gyakoriak, érdemes tehát megfelelően öltözködni, és a vitaminkúrát sem feltétlen célszerű most abbahagyni.

Tippek autósoknak, avagy mikor lesz esedékes idén a gumicsere?

Tavasszal az autósokat érintő egyik legfontosabb kérdés a nyári gumicsere. A változékony időjárás miatt azonban sokan nagyon tanácstalanok, hogy mikor is jön el végre az idő, amikor a téli gumi végre lekerülhet. A 25-28 fok, amely április elején jellemző volt már bőven indokolná a cserét, viszont a reggeli fagyok miatt sokan még inkább fenntartanák a téli abroncsokat. A gumiszakértők véleménye az, hogy akkor jön el az abroncscsere ideje, ha a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik.

Bár az időjárás változékony, a hőmérséklet már jellemzően meghaladja a hét fokot, még akkor is, ha lehűlés érkezik. Igaz, hogy reggelente, lehet 4-6 fok is, de napközben inkább 12-15 fok a jellemző, és az előrejelzés is erről árulkodik. Aki tehát már lecserélte a téli abroncsokat nyári gumira, az nem hozott rossz döntést, és lassan mindenkinek időszerű lesz ezt megtenni. Szóval az időjárás már nem igazán akadályoz meg minket abban, hogy időpontot foglaljunk a legközelebbi gumiszervizbe, és felkerüljenek a nyári gumik az autónkra

Vissza a hírek főoldalra