2024. április 29., hétfő

Ez a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztó a háztartásban

Reklám - Publikálva: 2023-11-02 19:52 | Becsült olvasási idő: kb 6 perc.

Miközben megszoktuk, hogy a hűtőszekrény folyamatosan zümmög, és a WLAN router állandóan villog, a villanyszámla könnyen felgyűlhet észrevétlenül. De mely készülékek a legnagyobb energiaszükségletekkel rendelkeznek a háztartásokban? Hogyan lehet csökkenteni a fogyasztást?

A folyamatosan növekvő elektromos energia árak miatt az energiafogyasztás kérdése mind gazdasági, mind ökológiai szempontból egyre hangsúlyosabbá válik. De hová tűnik az elektromos energia a háztartásokban? Mely készülékek rejtett energiaköltségekkel járnak? Cikkünk ezen, szinte minden otthont érintő problémát vizsgálja részletesen, és megoldásokat kínál arra, hogyan csökkenthetjük a költségeinket, hogy ne szembesüljünk magas villanyszámlákkal.

 

A 10 legnagyobb energiatolvaj

 

Ebben a listában áttekintjük és rangsoroljuk azokat a mindennapi készülékeket, amelyek a legnagyobb részt teszik ki az energiafogyasztásból. Nem csupán a közismert energiafogyasztókat, mint például a mosógép vagy a hűtőszekrény, vizsgáljuk, hanem azokat az eszközöket is, amelyek gyakran elkerülik a figyelmünket, annak ellenére, hogy folyamatosan energiát használnak. Nézzük meg a 10 legnagyobb energiafogyasztót a háztartásokban:

 

 

10. helyzett: WLAN router

 

Napjainkban az állandó internet-hozzáférés szükségessé vált, meglepő lehet, hogy egy olyan láthatatlan eszköz, mint a WLAN router, a rangsor 10. helyén landol. Ez a kis technológiai csoda, amely sok háztartásban éjjel-nappal működik, több energiát vesz fel, mint azt először feltételezték. Amikor a WLAN az 1990-es években elindult, még szerény kivitelű volt. Azóta azonban a technológia gyorsan fejlődött. A modern routerek nemcsak lényegesen erősebbek, hanem fejlett technológiákkal is fel vannak szerelve, amelyek optimalizálják az adatforgalmat és stabilan tartják kapcsolatunkat. Ezeknek a csúcstechnológiás funkcióknak a használata azonban megnövekedett energiafogyasztással jár. Egy kereskedelmi forgalomban kapható router átlagosan napi 0,12–0,24 kWh-t igényel. Bár ez első pillantásra kicsinek tűnik, egy egész év alatt összeadódva már jelentős mennyiség. Szerencsére számos modell kínál energiahatékony üzemelési módokat az inaktivitás időszakaira. Még az éjszakai órákra történő kikapcsolás is jelentősen csökkentheti a teljes éves fogyasztást.

 

9. helyezett: Televízió

 

Bár a képernyők az idő múlásával nagyobbak és élesebbek lettek, a technológia lehetővé tette, hogy a modern tévék ne feltétlenül fogyasztanak több energiát. A korai idők egyszerű fekete-fehér képétől a mai lenyűgöző 4K és 8K Ultra HD kijelzőkig a képminőség jelentősen javult az energiafogyasztás növelése nélkül. Ugyanakkor a legújabb modellek közül sok, különösen a LED-technológiás, jelentősen energiatakarékosabb, mint elődeik. Egy modern TV azonban még mindig 0,05 és 0,2 kWh között fogyaszthat óránként, mérettől és technológiától függően. Az energiatakarékos funkcióknak és az automatikus kikapcsolásoknak köszönhetően azonban számos jelenlegi modell minimalizálhatja az energiafogyasztást, és így hozzájárulhat az éves villamosenergia-költségek csökkentéséhez.

 

 8. helyezett: Mosógép

 

 

Az első elektromos mosógépek a 20. század elején jelentek meg a piacon, és azóta lenyűgöző fejlődésen mentek keresztül. Míg a korábbi modellek gyakran kevéssé hatékonyak, ellenben vízigényesek voltak, a modern mosógépeket úgy tervezték, hogy vizet és energiát takarítsanak meg. Az olyan fejlett funkcióknak köszönhetően, mint az automatikus hangerő felügyelet, amelynek keretében a gép a víz- és energiafogyasztást a ruhanemű tényleges mennyiségéhez igazítja, vagy a speciális ökoprogramok, amelyek alacsonyabb hőmérsékleten mosnak, a jelenlegi modellek jelentősen hatékonyabbak. A modelltől és a kiválasztott mosási programoktól függően egy mosógép mosási ciklusonként 0,5 és 2 kWh között fogyaszt. A használat gyakoriságától és a villamosenergia-áraktól függően ez számottevő tételt jelenthet az éves villamosenergia-számlán. Tipp: Ha rendszeresen alacsonyabb hőmérsékleten mos, és teljesen feltölti a gépet, tovább csökkentheti az energiafogyasztást.

 

7. helyezett: Mosogatógép

 

Egy átlagos mosogatási ciklus 1 és 1,5 kWh közötti fogyasztást jelent. A mosogatógép jelentős energiaétvágyát a technológiai fejlődés csökkentette: a mai készülékek már olyan érzékelőtechnológiával vannak felszerelve, amely a mosási ciklust az edények szennyezettségi fokához igazítja, valamint fejlett szárítórendszerekkel, amelyek minimalizálják az energiafogyasztást. Ennek ellenére van lehetőség az optimalizálásra: ma már sok modell kínál speciális ökoprogramokat, amelyek csökkentik az energiafogyasztást. Egy másik tipp a mosogatógép teljes feltöltése a hatékonyság maximalizálása érdekében.

 

6. helyezett: Szárítógép

 

Esős napok, a szárítókötél helyének hiánya vagy egyszerűen a kényelem az oka, hogy a szárítógépet sok háztartásban használják. Hátránya, hogy jelentős energiafogyasztó. De a mai, különösen a hőszivattyús szárítók, amelyek már hatékonyan használják fel az elszívott levegő hőjét a szárítási folyamat támogatására, mutatják, hogy milyen messzire jutott a technológia időközben. De még ezek is 2-4 kWh-t fogyaszthatnak szárítási folyamatonként, modelltől és terheléstől függően. Figyelemre méltó érték, amely rangsorunkban a szárítógépet a 6. helyre helyezi. A megfelelő szárítási program gondos kiválasztása és a szárító csak teljesen feltöltött állapotban történő használata kétségtelenül segít az energiafogyasztás optimalizálásában.

 

5. helyezett: Világítás

 

 

A fény központi szerepet játszik mindennapi életünkben, de miközben megfelelő látási viszonyokat vagy épp hangulatot teremt, a villanyórát is megpörgeti. Ma a LED-es fényforrások uralják a piacot, amelyek nemcsak hosszabb élettartamúak, hanem sokkal energiatakarékosabbak is. De ezen előrelépések ellenére egy átlagos háztartás világítása még mindig körülbelül 1 kWh-t fogyaszt naponta, vagyis a teljes villamosenergia-fogyasztás körülbelül 10% -át. Vannak azonban egyszerű módszerek az energiafogyasztás csökkentésére. A szabályozható lámpák, mozgásérzékelők vagy egyszerűen a világítás kikapcsolása, ha nincs rá szükség, csodákra képesek. Ha odafigyel a megfelelő színhőmérsékletre és fényerőre, nemcsak energiát takaríthat meg, hanem tökéletes környezetet is teremthet.

 

4. helyezett: Hűtőszekrény

 

Az egyszerű hűtőszekrény mára a modern kialakítással, jégkocka-adagolóval technológiai csodává vált, ami folyamatosan gondoskodik az ételek frissen tartásáról. De ennek az állandó készenlétnek ára van. Bár a technológiai fejlődés sokkal energiahatékonyabbá tette a modern hűtőszekrényeket, még mindig éjjel-nappal kell működniük. Ez az állandó használat jelentős energiafogyasztást eredményez éves szinten. A mérettől és az adott modelltől függően ez évi 100 és 400 kWh között változhat. Vannak azonban stratégiák az energiafogyasztás minimalizálására: A gyakori és hosszú ajtónyitások elkerülése, az élelmiszerek megfelelő tárolása és az optimális hőmérséklet beállítása - általában 5 és 7 fok között - jelentősen csökkentheti a fogyasztást.

 

És most következzenek a dobgósok!

 

 

3. helyezett: Fagyasztó

 

Míg a hűtőszekrény frissességet biztosít, a fagyasztó hozzájárul ahhoz, hogy az élelmiszerek hónapokig megőrizzék minőségüket. Azonban az állandó hideg fenntartásának van ára. Különösen nagy terhelés nehezedik a kompresszorra, ha a fagyasztót gyakran kinyitják vagy meleg ételeket fagyasztanak le. A fogyasztás évente 150 és 500 kWh között változhat a modelltől és mérettől függően. Azonban vannak olyan technológiák, amelyek képesek ellensúlyozni ezt a magas fogyasztást. A modern No Frost technológiával felszerelt készülékekben nem képződik jég a fagyasztó belsejében. Ez azt eredményezi, hogy a bosszantó leolvasztás, amely régebbi modelleknél még szükséges volt, a múlté. A jégképződés hiánya lehetővé teszi, hogy az energiafogyasztás alacsony maradjon, mivel a fagyasztó hatékonyabban működik. Emellett ez a technológia egyenletesebb hőmérséklet-eloszlást biztosít a fagyasztóban. A hűtött élelmiszerek fagyasztásának minimalizálása és az ajtó gondos bezárása további lépések az energiafogyasztás csökkentése érdekében.

 

2. helyezett : Elektromos tűzhely

 

Az elektromos főzőlap fogyasztása évente 200 és 700 kWh között változhat a felhasználási mód és a modell függvényében. Az energiahatékonyság vitáiban gyakran a kerámia és indukciós tűzhelyekre összpontosítanak. Míg a kerámia tűzhelyek elektromos fűtőelemekkel melegítik az üvegkerámia lemez alatt elhelyezett serpenyőt, az indukciós tűzhelyek mágneses mezőt alkotnak, ami közvetlenül hőt termel az edény alján. Általában az indukciós tűzhelyek hatékonyabbak és gyorsabbak a főzés során, mint a kerámia társaik. Mindazonáltal mindig vannak lehetőségek a tűzhely energiafogyasztásának csökkentésére: rövid előmelegítés, a maradékhő kihasználása vagy fedél használata segíthet az áramfogyasztás mérséklésében. Bár a tűzhely elengedhetetlen eszköz a konyhában, fontos megfontolni az energiafogyasztást a főzés során.

 

 

 

 

A régi keringető szivattyúk az első számú villamosenergia-energiafogyasztók , és ki kell cserélni őket. Fotó: Panthermedia.net/rtbilder

 

1. helyezett: Régi keringető szivattyúk

 

Rangsorunk élén az első helyen a régi keringető szivattyúk állnak. Ezek a nem feltűnő berendezések, amelyek felelősek a fűtővíz keringetéséért, a fűtési rendszer teljes villamosenergia-fogyasztásának jelentős részét tehetik ki. Egyes modellek esetében ez akár 80% is lehet. Sok ilyen szivattyúval az a probléma, hogy folyamatosan működnek, függetlenül attól, hogy szükség van-e hőre vagy sem.

A régebbi modellek különösen kevéssé hatékonyak ebben a tekintetben, és évente 550 és 800 kWh között tudnak fogyasztani. De a technológia fejlődött. A Wilo modern, nagy hatékonyságú szivattyúi képesek teljesítményüket az aktuális felhasználói igényekhez igazítani. Ez jelentősen csökkenti az áramfogyasztást a régebbi szivattyúkhoz képest. Tehát ezek cseréje nemcsak csökkentheti az energiafogyasztást és a költségeket, hanem hozzájárulhat a környezetvédelemhez is.

 

Borítókép: https://unsplash.com/photos/black-roof-under-white-clouds-XPy3ZRkfoYo

Vissza a hírek főoldalra