2020. február 19., szerda

125 éves hidegrekord dőlt meg az éjjel

Rekordok - Publikálva: 2011-05-06 10:38

Szerdán megjelent cikkünkben írtunk a következő napokban várható hűvös, hajnalonta hideg időjárásról: http://www.metnet.hu/?m=hirek&id=257

 

Ma reggelre megállapítást nyert, hogy Budapesten, ugyan csak néhány tizedfokkal, de megdőlt az Országos Meteorológiai Szolgálat által jegyzett 125 éves hidegrekordunk.

A Budapesten élők utoljára 1886-ban ébredhettek hasonló hőmérsékletre. Akkor +1,8 fokot mértek meteorológus elődeink. Ma kora reggel ennek az értéknek mondhattunk búcsút: a feljegyzésekben ezentúl 2011.05.06-án egy +1,3 fokos érték fog szerepelni, amit a ferihegyi állomás regisztrált. Természetesen a város belső területein ennél kissé mérsékeltebb volt az éjszakai lehűlés.

 

A budapesti érték mellett a Magyarországon 1999-ben a zabari hidegzugban mért -1,9 fokos hidegrekord is megdőlt. A mára virradó éjszaka Zabar saját rekordját adta át a múltnak, méghozzá igen komoly rekorddöntés született, egészen -4,2 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.

 

Kora reggeli hőtérképünkön is jól látszik, hogy az Északi-középhegység és a délnyugati országrész volt a legfagyérzékenyebb, de több alföldi településen is fagypont közelében alakult a minimum-hőmérséklet.

 

 

Az eddig beérkezett adatok alapján észlelőink közül többen regisztráltak 0 fok alatti értékeket, sőt a fagyzugokról híres Bükk-fennsíki töbrökben ma hajnalra ismét -10 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála. http://www.metnet.hu/?m=napi-adatok⊂=1&date=2011-05-06&order=2 (Az adatsor a későbbiekben még bővülhet.)

 

Május elején a növények jó része már abban a fenológiai állapotban van, amikor a fagypont alatti hőmérséklet már komoly sejtroncsolást és terméskiesést okozhat. Ezért nagy jelentősége van a fagykárok elleni védekezésnek.

 

Korábbi cikkünk és előrejelzéseink felhívták a figyelmet erre, és észélelőink, fórumozóink közül többen is mindent megtettek a károk elkerülése érdekében. Volt, aki takarással, fóliázással, volt, aki kisebb-nagyobb tüzek, illetve füst segítsével, esetleg locsolással védekezett a hideg ellen.

 

 

Füstölés és locsolás együttes védelme /Vikarel/

 

 

Jégcsapok csillannak a felkelő Nap első sugaraiban /Vikarel/

 

Sikeres, nagyon hatásos és egyben praktikus védelemnek bizonyult mindegyik védekezési módszer. A fagy elleni védekezésről, annak sikeres és sikertelen mivoltáról bővebben az agrometeorológia fórumban olvashatnak oldalunk látogatói:http://www.metnet.hu/?m=forum&topic=t=agrometeorologia

 

Írta: Kerékgyártó Róbert  /Kerekrobi/

Vissza a kategória főoldalra