2021. október 28., csütörtök
Elindult a légszennyezettség mérő hálózatunk! Olvass róla bővebben itt.

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2021-10-28 00:44:55

Makó - /Ószentlõrinc városrész/ Balaton u.

2.9 °C

RH: 78 | P: 1028.6

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

76655

Hírek, események

Téli időszámítás - Október 31-én óraátállítás

Érdekességek | 2021-10-25 14:02

pic
Az Európai Bizottság valószínűleg a járványhelyzet miatt továbbra sem döntött arról, hogy mikortól szünteti meg az óraátállítást, így tehát október 31-én hajnali három órakor időmérő eszközeinket egy órával vissza kell állítanunk.

Középszintű felhők (Cm)

A 2.5 és 6 km között képződő felhőket értjük bele ebbe a kategóriába. Két klasszikus típust sorolunk ide, amelyek alto-előtagot kaptak. Azonban nemcsak e két fő felhőfajta található ebben a rétegben, mivel több olyan is létezik, amelynek felhőalapja alacsonyabb szinteken található, de a tetejük bőven felnyúlik ebbe a rétegbe is.

[Cm 7] - Altocumulus duplicatus - többrétegű Ac, vagy Altocumulus és altostratus különböző szinteken (Ac7)

pic
Duplicatus esetén altocumulusok legalább két rétegben figyelhetők meg. Általában időjárási frontok érkezése előtt tűnik fel, amikor a frontális nedvességi mező még nem összefüggő, vagy csak magasabb rétegekre koncentrálódik. A másik esetben As-réteg alatt Ac-padok láthatók. Általában sötétebb és világosabb részek váltják egymást. Gyenge intenzitású eső-, vagy hó hullhat belőle. Ha az égbolton döntően altocumulus opacus található, akkor is ebbe a kategóriába kell sorolni a középmagas felhőzetet. Az altocumulus opacus olyan, viszonylag nagy mennyiségben feltűnő felhőréteg, amelynek legnagyobb része elég sötét ahhoz, hogy teljesen eltakarja a Napot vagy Holdat. Alapjuk általában egyenletes, és zömmel egymást érintő felhőelemekből állnak, amelyek a felhő tetejének egyenletlenségei miatt látszódnak ilyennek. Az Ac7-típus meglehetősen gyakori felhő, ugyanis éjjel, korlátozott látási viszonyok között, illetve ha nagyon nem egyértelmű, hogy milyen felhő borítja az eget, akkor gyakorta ezt a felhőtípust adják az észlelők, mondván, ezzel „nem tévednek sokat”. Ugyanis As-réteg alatt rendszeresen előfordulnak Ac-felhők, amelyek esetenként az árnyékoló felhőzet miatt nehezen vehetők észre még napközben is, éjszaka pedig nem is lehet elkülöníteni. Ilyen esetekben, hogy meg lehessen különböztetni más fajtáktól, érdemes figyelni a felhőalap finom változásait is.

További Középszintű felhők (Cm)

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic