2021. január 16., szombat

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2021-01-16 06:22:15

Vép

-1.5 °C

31507

RH: 70 | P: 1020.0

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

65092

Hírek, események

Megérkezik az igazi fagyos tél

Idõjárás-változás | 2021-01-10 12:32

pic
Az elmúlt napokban már téliesebbre fordult az idő, nyugaton, délnyugaton hó is esett, de az előttünk álló héten megérkezik az igazi fagyos, téli időjárás is.

Középszintű felhők (Cm)

A 2.5 és 6 km között képződő felhőket értjük bele ebbe a kategóriába. Két klasszikus típust sorolunk ide, amelyek alto-előtagot kaptak. Azonban nemcsak e két fő felhőfajta található ebben a rétegben, mivel több olyan is létezik, amelynek felhőalapja alacsonyabb szinteken található, de a tetejük bőven felnyúlik ebbe a rétegbe is.

[Cm 4] - Altocumulus lenticularis - lencsefelhő, vagy folytonosan változó altocumulus felhőzet (Ac4)

pic
Igen gyakran jelenik meg az égbolton, de tipikusan a hidegfrontok átvonulása után. Az Ac lenticularisok légköri hullámmozgások során jönnek létre, a hullámok feláramlási szakaszában. Lencse vagy mandula formájúak, vagy hosszan elnyúló, pados szerkezetet mutatnak, körvonalai rendszerint élesek. A padok állhatnak szorosan egymás mellé simuló felhőelemekből, vagy lehetnek többé-kevésbé simák, ekkor határozott árnyékot vetnek. A lencse alakú felhők mellett ebbe a kategóriába sorolják azt az esetet, amikor a középmagas gomolyfelhők döntően az erős magassági szelek hatására folyamatosan formálódnak, átalakulnak, ill. gyorsan fel- vagy eltűnnek az égboltról, ugyanakkor a későbbiekben vázolt egyetlen magasabb kategóriájú formációt sem veszik fel. Csapadék ebből a felhőtípusból sem hullik.

További Középszintű felhők (Cm)

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic