2024. március 28., csütörtök

Trópusi érdekességek: Gati és egy medikán

Érdekességek - Publikálva: 2020-11-24 09:16 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

Az elmúlt héten két olyan ciklon is kialakult, mely nem várt fordulatokkal szolgált a trópusi ciklonokkal foglalkozó meteorológusok számára: az Arab-tengeren a Gati nevű ciklon hirtelen megerősödése borzolta a kedélyeket, míg a Földközi-tengeren egy mediterrán ciklon öltött trópusi jelleget.

Gati

 

A ciklon előzményeként szolgáló zivatarrendszer (95A jelzéssel) november 20-án alakult ki az Arab-tenger középső részén, és nyugati irányba, Szomália északkeleti csücske, azaz "Afrika szarva" felé haladt. Mivel a várható útvonala mentén kis mértékben csökkent a tengervíz hőmérséklete (a kialakulási helyén még 28-29 °C körül volt, míg a szomáliai partoknál már csak 26-27 °C-os), és a légköri feltételek sem tűntek kedvezőnek (különösen a nedvesség), mind a modellek, mind a hivatalos előrejelzések azzal számoltak, hogy a zivatarrendszer trópusi ciklonná fejlődik ugyan, de nem lesz erősebb gyenge vagy közepes trópusi viharnál, azaz 65-85 km/h körüli szeleket produkálhat csak.

 

A számításokat ugyanakkor keresztülhúzta egy másik zivatarrendszer (96A jelzéssel), mely a 21-ére már trópusi viharrá fejlődő Gati-tól kissé délnyugatra helyezkedett el, és bár hivatalosan nem lett besorolva, a műholdas szélmérések alapján rövid időre szintén gyenge trópusi vihar lett 65 km/h körüli szélsebességet produkálva, és zárt, jól fejlett cirkulációt kialakítva. Ez utóbbi a műholdképeken is megfigyelhető volt a körszimmetrikusan elrendeződő alacsonyszintű felhőzet képében (sárgás színek), ugyanis a vastagabb konvektív felhőzet a jelen lévő szélnyírás miatt ciklon nyugati oldalára korlátozódott.

 

 

A Gati és a 96A jelzésű ciklon 21-én délelőtt (Metop-C/EUMETSAT)

 

Mivel a két ciklon közel helyezkedett el egymáshoz, köztük fellépett az úgynevezett Fujiwhara-hatás, amikor két ciklon kölcsönösen hat egymásra. Az északabbra lévő Gati erősségben ekkor még hasonló volt a másik ciklonhoz, de a cirkulációja fejlettebb és kiterjedtebb volt, így ezúttal leginkább ez gyakorolt hatást arra, mégpedig úgy, hogy fokozatosan bekebelezte azt.

 

A két ciklon összeolvadása (Meteosat/EUMETSAT)

 

Minden bizonnyal az ezzel a folyamattal nyert plusz nedvesség és örvényesség segítette hozzá az ezt követő gyors erősödéséhez, hiszen 12 óra alatt gyenge, 65 km/h-s szélsebességet produkáló trópusi viharból 3-as erősségű ciklon lett 185 km/h-s átlagszéllel és 230 km/h körüli széllökésekkel, miközben egy határozott szemet is kialakított.

 

A Gati ciklon gyors erősödése 22-ére virradó éjszaka és reggel (Meteosat/CIRA RAMMB)

A Gati ciklon a partot érés előtt 22-én délután (NASA MODIS)

 

A ciklon végül kissé gyengülve, a hivatalos adatok alapján 2-es erősségűként ért partot Szomáliában 22-én, bár az erősségében viszonylag nagy szórás volt a műholdas becslések között. Ezzel Gati lett az első olyan ciklon, ami hurrikán erejűként érte el "Afrika szarvát", és bár olyan területet érintett, ahol viszonylag csekély a beépítettség, a nem ilyen erős ciklonokhoz szokott "bódéfalvak" így is jelentős - sok helyen teljes -  pusztulást szenvedtek, mind a szél, mind a kiadós, több helyen két évnyi átlagnak megfelelő csapadékot kísérő villámárvizek miatt. Szerencsére az emberek többségének a parthoz már igencsak közel történt gyors megerősödés ellenére sikerült biztonságba menekülnie, így egyelőre alacsony az áldozatok száma, ugyanakkor még több tucat embert eltűntként tartanak nyilván. A ciklon a szárazföld felett gyorsan legyengült, és bár 23-án kijutott az Ádeni-öböl fölé, ott már nem tudott regenerálódni a kedvezőtlen légköri feltételek miatt.

 

"Medikán" Tunéziában

 

November 20. körül az előrejelzések már pedzegették, hogy 1-2 napon belül a Földközi-tengeren is történhet némi szubtrópusi érdekesség. Az a sarkvidéki hidegbetörés ugyanis, mely hazánkba meghozta az első kiterjedt és erősebb fagyokat, Olaszország térségében egy mediterrán ciklont generált, mely dél felé mozdult el, és ezzel kissé melegebb, 21-22 °C-os víz fölé került. A legtöbb modell azt várta, hogy a ciklon magja 21-én Szicília és Tunézia között leszakad a frontálzónáról, és egy önálló, jól fejlett örvényként élheti tovább életét, ami a szubtrópusi ciklonok jellegzetessége.

 

A nagy felbontású Arpege modell 20-ai futásának felhőzet előrejelzése 21-én estére, melyen jól látható a frontálzónáról leszakadt, kis méretű ciklonális örvény (sárga kör), mely szubtrópusi jellegre utal (Wetterzentrale)

 

Ez a leszakadás végül be is következett, így a ciklon 21-én valóban "medikánná", azaz szubtrópusi ciklonná alakult át, noha az örvény környezetében még viszonylag gyenge maradt a konvekció.

21-ei nappali műholdkép-animációk a ciklonról (nagyítva a központi rész), melyen jól látható a leszakadt, de még viszonylag gyenge és szervezetlen konvekciót produkáló örvény (Kachelmannwetter/EUMETSAT)

 

22-ére virradóan viszont szervezett és erősebb zivatarképződés kezdődött a ciklon központjában, mely napközben is tartósan fennmaradt, emellett pedig kisebb spirális felhőkarok is kialakultak a központ körül. Bár a kis méretű légörvény bizonyos mértékben még kapcsolatban maradt a korábbi frontálzóna maradványával, illetve egy ahhoz tartozó futóáramlással, ami tőle délkeletre húzódott, a szervezett struktúrája és a tartós mélykonvekció miatt már közelebb állt egy trópusi viharhoz, mint egy szubtrópusihoz. Hogy a ciklon valóban trópusivá alakult-e, vagy megmaradt szubtrópusinak, további adatok alapján lesz eldönthető.

22-ei nappali műholdkép-animációk a ciklonról (nagyítva a központi rész), mely ekkorra már jól szervezett, tartós és viszonylag intenzív konvekciót alakított ki a központja körül (Kachelmannwetter/EUMETSAT)

 

A ciklon ezen a napon átmenetileg nyugat felé fordult, így délután ért partot Tunéziában, Mahdia közelében, ahol 100 km/h körüli széllökéseket okozott. A part menti területeken aznap helyenként az 50 mm-t is elérte vagy átlépte a csapadékösszeg, a ciklon teljes, 3 napos csapadéka pedig (20-ától 22-éig) egyes helyeken 100 mm körül alakult, ami a térség novemberi csapadékmennyiségének kétszerese. Ennek ellenére jelentősebb károkról nem érkezett adat. A szárazföld felett a ciklon ismét fokozatosan délies irányba kanyarodott és gyorsan legyengült, majd 23-án feloszlott.


Infravörös tartományú műholdkép-animáció a ciklon teljes élettartamáról, november 20. és 23. között (Sat24/EUMETSAT)

 

Vissza a hírek főoldalra