2022. augusztus 09., kedd

Indul a MetNet előrejelzési versenyének 31. sorozata

MetNet - Publikálva: 2019-11-04 20:12 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 31. alkalommal veszi kezdetét a hazánkban egyedülállónak számító előrejelzési verseny. A játékban bárki részt vehet, aki regisztrált tagja a MetNet-közösségnek.   

Az első versenykört még 2002-ben bonyolítottuk le. A játék indulása óta eltelt tizenhét év, menet közben kisebb-nagyobb szabályváltoztatások ugyan szinte minden évben történtek, ám jellegét tekintve azóta sem változott sokat játékos versenyünk. A változtatásokkal igyekeztünk finomítani a pontozáson, hogy az minél igazságosabb legyen.

 

A legutóbbi, 2019. évi nyári körben lépett életbe az a változás (mivel egyre több magyarországi állomáson szűnt meg az állandó észlelés), hogy több magyarországi helyszín esetében is csak előre megadott havi beosztás alapján lehet időpontot választani. Ezek a helyszínek: Békéscsaba, Kékestető, Miskolc-Diósgyőr, Pécs-Pogány, Sopron-Kurucdomb, Szeged, Szombathely.

havi beosztást mindig az adott hónapot megelőző hónap utolsó hetében közzétesszük az INFORMÁCIÓK AZ ELŐREJELZÉSI VERSENYHEZ c. fórumban.

Mivel az észlelési rendszerben pozitív változás nem következett be, így a 2019/2020. évi téli versenykörtől kezdődően (elsősorban a fent említett helyzet miatt) az észlelési helyszínek közé néhány amatőr meteorológus mérési helyszíne is bekapcsolódik. A megfelelő műszerezettséggel és észlelési tapasztalattal rendelkező felhasználók, illetve az észlelési helyszínek a következők:
- Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Zivipötty)
- Felcsút (Imi1995)
- Nyírbogát (homan)
- Siófok (Télember)

 

A 2019. évi nyári versenykört kiegyensúlyozott jó teljesítménnyel MacBook nyerte. A dobogó 2. fokára Misimókus állhatott fel, a 3. helyet pedig szabóka fórumtársunk szerezte meg. Az első három helyezett ezúttal nemcsak a többi versenyző elismerését, hanem értékes tárgynyereményeket is magáénak tudhat. Az első helyezett egy meteorológiai mérőállomással, az ezüstérmes egy szélmérő műszerrel, a harmadik helyezett pedig egy Felhőatlasz c. könyvvel lesz gazdagabb.

 

A most következő téli sorozatban is összpontszám szerint hirdetünk győztest, mégpedig húsz fordulóból a legjobb tizenhét forduló eredményét figyelembe véve.

 

A 14 hazai állomás mellett - az előző néhány versenykörhöz hasonlóan, lassan hagyományosan - több külföldi is szerepel a listában: Bécs (Wien-Hohe Warte), Csíkszereda (Miercurea Ciuc), Lomnici-csúcs (Lomnický štít), Zágráb (Maksimir), Palics és Kassa is a külhoni helyszínek listáját erősíti.

A viszonylag új szabály, miszerint az előző versenykör első 20 helyezettje (a helyezésük sorrendjében) határozza meg a soron következő forduló időpontját és helyszínét, ezúttal sem változik.

 

Érdemes tehát részt venni a versenyben, hiszen a mostani sorozat első 20 helyezettjének a következő, nyári körben jár majd ez a lehetőség! Emellett az első három helyezett ismét jutalomban részesülhet a versenykör végén.

 

Rögtön debütál az új rendszer, hiszen az 1. forduló helyszíne Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, időpontja 2019. november 10., vasárnap 19 óra (18 UTC). Az 1,2-es szorzójú tippek leadására 2019. november 7., csütörtök 19 óráig van lehetőség! Aki szeretne biztosabbra menni, az pedig a verseny időpontja előtt 24 órával, azaz legkésőbb 2019. november 9. (szombat) 19 óráig adhatja le előrejelzését.

 

A tipp leadására az alábbi linken van lehetőség: Tippelek

 

 

Minden kedves regisztrált felhasználót szeretettel invitálunk a versenysorozatban való részvételre, és egyúttal sok sikert, hasznos időtöltést kívánunk!

Vissza a kategória főoldalra