2024. március 28., csütörtök

Hullámzó frontrendszer vetett véget az idei első hőhullámnak

Szélsőségek - Publikálva: 2019-06-17 13:19 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Egy rekorddöntögetős hétvége után vasárnap északnyugat felől egy hullámzó frontálzóna érte el hazánkat. Nyomában többfelé alakult ki intenzív zápor, zivatar felhőszakadás és jégeső kíséretében. 

Az idei első hőhullámnak vasárnap északnyugat felől egy hullámzó frontálzóna vetett véget. Ezelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján szombaton az országos, valamint a fővárosi melegrekord is megdőlt. A korábbi rekordtartók Tiszakécske, Körösszakál, Örkény voltak, itt 1987-ben ezen a napon mindhárom állomás 35,0 fokos rekordot állított be. Ezt a korábbi 35,0 fokos rekordot szombaton felülmúlta Budakalász, ugyanis itt 35,8 fokig melegedett fel a levegő, ezzel a 32 éves rekord dőlt meg. A fővárosi melegrekordot Újpest állomás állította be, itt 34,7 fokot regisztráltak, ez fél fokkal magasabb mint az 1986-ban Krisztinavárosban mért 34,2 fok.

 

Vasárnap érkezett a változás...

 

Vasárnap délelőtt ért el minket nyugat felől az a hullámzó frontrendszer, ami a mai nap folyamán gyengül illetve feloszlik a Kárpát-medence térségében. Nyomában sokfelé törtek ki intenzív záporok, zivatarok. A legintenzívebb zivatarok kezdetben délnyugaton, a középső valamint az északi, északkeleti, majd később az ország északnyugati felében alakultak ki. A zivatarok elsődleges veszélyforrása a nagyméretű jég (a csontszáraz légkörnek köszönhetően adottak voltak a feltételek nagyméretű, helyenként szignifikáns méretű jég kialakulásához) valamint a felhőszakadás (az igen nagy kihullható víz mellett, ami 35-40 mm volt az ország nagy részén nem volt kérdéses az esemény nagy bekövetkezési valószínűsége) volt. A MetNet mérőhálózatában csapadékügyileg ma reggel 8 óráig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamaz település vitte a prímet, ugyanis itt 144,4 mm mért Németh Péter (digiptr) észlelőnk. 

 

A zivatarcella, ami lepakolt Rakamazon csaknem három havi csapadékot

 

 

Felhasználóink fényképei:

 

Bajusz Edit fényképe Tiszalökről (Időfórum)

 

Fülöp Ádám János fényképe Komlóról (Időfórum)

 

KisHosi fényképe Zombáról

 

 

Tápiószelén jelentős károkat is okozott a zivatar. Gyarmati Ágnes fényképe (Időfórum)

 

Szintén Tápiószele (Időfórum)

 

KisHosi meteorológiai állomásában is kárt tett a nagyméretű jég

 

Mazsu István délután tubát is fotózott Püspökladányban (Időfórum)

 

A Békés-megyei Kertészsziget térségében tevékenykedő zivatarcella a környéken is felhőszakadást okozott, így átmenetileg egy kisebb tó alakult ki a szántóföldön. Mellé sajnos jég is társult, ami károkat is okozott a vetésben. Nyulpesta észlelőnk fényképe.

 

Pappné Szebellédi Tünde és csapata viharvadászaton valahol Tolna megyében (Időfórum)

 

 Igen magas labilitásra utaló mammatus felhőzet Örkény felett Patus Ádám fényképén (Időfórum)

 

Szintén mammák Vép felett (szélkerék21)

 

Tóth Krisztián fényképe Mezőcsátról (Időfórum)

 

Tamás József fényképe Pécsről (Időfórum)

 

 Zivipötty fényképe Egyházasrádócról

 

Videók:

 

KisHosi videója Zombáról

 

Zivipötty videója Egyházasrádócról

 

Boros Zoltán videója Nagyváradról

 

Mit hoz a folytatás? Várhatóak további heves zivatarok? Esetleg visszatér a kánikula? 

 

A hét további részében is folytatódik az átlagos nyári hőmérsékletű időjárás. A fölöttünk lévő légtömeg nedves-labilis marad, kedvező feltételeket teremtve a záporok, zivatarok képződéséhez. Ezek jellemzően a délutáni, kora esti időszakban tevékenykedhetnek, éjszakánként várhatóan csökken a csapadékhajlam. A tartósabban derült, szélvédett helyeken hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. A hétvégén egy gyenge front érintheti az országot, további kényszerhatást nyújtva a konvektív csapadékképződéshez. Ekkor hevesebb zivataroknak is nagyobb a valószínűsége. Vasárnapra pár fokkal visszaeshet a hőmérséklet, az addig inkább délies szél északnyugatira fordul.

 

 

Köszönjük észlelőink fényképeit, beszámolóit! 

 

MetNet facebook csoport: Időfórum

Vissza a hírek főoldalra