2019. november 19., kedd

Meteorológiai esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
#72051
Munkálkodik is. Érik is a SSW. - de míg az ki nem fut, abból kell "gazdálkodnunk" amink van.

- És mink van? - jönne a kérdés jogosan. laza
A korábbi bejegyzésemben taglaltaknak megfelelően, ténylegesen tiszteletét teszi a Kara - tenger fölé érkező anticiklon, ami érdemi szibériai és sarkvidéki hideget indít(ana) Európa irányába. Csak, hogy a jó öreg Ac-nk nem áll meg itt, hanem az eddigi meleg Nyugat-Szibériai és Kelet-Európai hatalmas anticiklon helyét veszi át, ezúttal nem meleg levegővel töltve,hanem hideggel. ( Áthelyeződési okai: valószínűleg +NAO index masszív déli enyhe léghullámok valamint közös áramlási rendszerében egy sekély ciklon Közép-Szibériában.)
Bezzeg a Kelet-Európai síkságon laza 0 és -5 fokos 850-es tartomány lesz a meghatározó, ami csalóka mert bizony ez "szibériai lábas fajta", ezért az alsó pár száz méter hidegebbnek ígérkezik majd mint, ami felül van. Nyitva marad tán a kérdés, nem teszi e tiszteletét nálunk a Kárpátokon átbukva 925-ön. - nos a jelenlegi számítások szerint nem. 

Ráadásul a fenti légkörzés SSW-hez 'készülődik', mindeközben a gyengülő poláris örvény maximumát "éli".
Hideg magok javarészt a szokásos Kelet-Szibériában valamint az Északi - Sarkkörön belül helyezkednek el.

Öröm az űrömben, hogy a időjárás részéről, a még lehetetlennek ígérkező helyzetből is van "puska ami csőre van töltve" Észak-Európára. vidám Még pedig egy némi szünet után Grönland ék-i partjai fölé a sarki ciklonok rendre odarángatják majd a markáns hideget. ( Szakiknak +PNA index.) E fajta Grönlandi--tenger környéki hideg mag felhalmozódás estén, tehát egy egy ciklon hátoldalán adva van az esély Skandinávia felé lefűződő hidegöblitésre.-amivel a modellek is rendre "eljátszanak" a szituval.
A végső hidegöblitéshez az atlanti ciklontevékenység alább hagyása kellene tartósan -(negatívba) eső NAO-val mert igy megnyílna a hajlam magasnyomás létrejöttére Brit szk. térségben vagy valami duóra vagy tiróra futná "szokásos" Brit-Izland-Skandi háromszögben. 
Igy a kezdeti Ék-i hidegmag közeledését követően, másik irányból próbálkozhatna a "tél". nevet

Ráadásul ebből utóbbira nagyobb esély mutatkozik, mivel Usa-ban csak a kanadai magból adnak 'lightos' hidegöblitéseket, míg Alaszka irányából(+PNA miatt) nem igen érkezik hidegöblités. Tehát a - AO index leszakadási hajlama most nem Amerikára lóg ki,hanem felénk. A +NAO-nak kellene már végre "bedöglödnie",de azt most más (trópusi) szelek hajtják,amit nem részletezek.

Legyen annyi elég, hogy még a SSW előtt, amit amúgy is december végére meg januárra mondanak(ha lesz), lesz lefűződés előtte, ami jó eséllyel Európára indul majd el. Azon áll vagy bukik a dolog hogy a NAO mikor döglik be és vált mínuszba avagy az atlanti ciklon tevékenység mikor vesz fel szelídebb formát és teret enged a magasnyomás kialakulásának a fent említett hármas térségében. Az hogy aztán végül nálunk landol -e a hideg teljesen nem tudom garantálni, mert szigorúan Európára nézem mindezt. ( Az ördög a részletekben van. )
Főleg olyanokban hogy hiába pl. a - NAO index ha magasnyomás marad ÉK.Eu.ban olyan szerencsétlen kp. esetén hogy a hideg elhúz északra, míg az atlanti ciklonok kényszerpályára kerülve becsúsznak Dny.Eu.-ba mi meg kapjuk a dk-i előoldalt. 
Itt két dolgot érdemes figyelni:
1. mikor csökken az alacsony nyomásra való hajlam Dny-Eu.-ban és vált magasnyomásba, ami felveti átmeneti zonázás esélyét, ami tartósan mélyen negatív (-)AO index miatt újabb blockingra, meridionális áramlásra nyílik majd esély Európában.
2. NAO index negatívba való fordulása, atlanti ciklontevékenység alább hagyásával. Mert ha még marad is az alacsony nyomású hajlam a mediterrán térség középső és nyugati részén. Azori AC.-val félblockszerű kimenetek lehetnek Közép-Európa felé vagy Északi zonázás! vidámDe az utóbbit általában megint meridionális fázis követ, talán némi eséllyel most felénk szakadva le a hidegöblités nyelve.

Nekem maradt továbbra is hónap vége a voksom. Ha bukom, bukom. Tanulok belőle, mert ez a Kara - tengeri Ac is jól nézett ki korábban, ha marad volna a 'helyén' már várnánk a lábas hideget ék felől. :P kacsint  
#72050
Persze, ezt csupán az alább említett hír okán írtam, kitekintésképpen. 
#72049
De nem csak SSW hatására alakulhat ki normális havas hideg télen. Nem tudom az előző télen decemberben és januárban mi volt a helyzet az SSW-vel,de az biztos,hogy itt nálunk a Viharsarokban szép nagy havak voltak,hófúvások is,és januárban hóra hó esett többször is,ami nem volt túl gyakori enyhén szólva az elmúlt években.
#72048
Elnézve az aktuális dinamikus elrendeződést és a sztratoszféra és a troposzféra nyomás- és/vagy hőmérséklet-alapú kölcsönhatásából kiindulva nem kizárt egy SSW, viszont ennek bekövetkezte akár február elejéig is eltarthat. A poláris vortex az elmúlt 40 év legerősebb állapotát mutatja, azaz egy gyengülés igazából el is várható. Aztán kérdés, hogy ha be is következik az SSW, akkor az ténylegesen is hat-e nálunk (volt már olyan, hogy nem), illetve, hogy a visszacsatolásból adódó troposzférikus hatás nálunk hoz-e telet, vagy egy félhullámmal keletebbre, vagy nyugatabbra. Azaz összességében lehet bizakodni, de nagyon ne éljük még bele magunkat, hiszen egy potenciálisan akár +60 napos időszakról beszélünk :P
#72047
Mármint még idén?
#72046
Az OMSZ pedig egy ilyet osztott meg 1 órája facebookon. 

"GYENGÜL A POLÁRIS ÖRVÉNY - MÉG VAN REMÉNY A HAVAZÁSRAA Severe Weather Europe friss cikkében elemzi a poláris sztratoszférikus örvény aktuális állapotát. Ez az a magaslégköri örvény, amely télen nagy mértékben meghatározza, hogy enyhe, vagy inkább havas idő uralkodik nálunk.Jelenleg az örvény gyengülőben, szétesőben van, és a hosszú távú trendek is ezt a folyamatot erősítik - így van rá esély, hogy a hónap végére változzon a nagytérségi helyzet Európában, a hőmérséklet pedig bekússzon az átlag alá. Aki tehát hóra vágyik, a hónap vége felé már kezdhet reménykedni...Térképünk az északi félteke 500 hPa-os nyomási szintjének hőmérséklet-eloszlását mutatja a jövő hét közepére. Az itt analizálható légörvényeknek nagy szerepe van a poláris örvény gyengítésében. "
#72045

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#454638)
#72044
Nos korábbi lehűlési tippemből(11.10-15-re) nem lett semmi. Bebuktam.
A csapadékos periódus továbbra is kitart.
---
Ettől eltekintve, ami a hosszútávot illeti az indexeken az AO továbbra is a pincészeti mélységek felé törekszik mélyen mínuszba, s az oly sokat emlegetett NAO index is, noha sokkal szerényebb formában,de 0 fok körüli értékre csökkenhet a hónap közepe tájától. Tehát az Északi-Hemiszfériában marad a lefűződési hajlam és a Norht Atlantic Oszcilláció is szerényebb formát ölthet. Mindezek csak szavak lennének, ha nem mutatkoznának finom előjelek az Északi félgömb hideg magjainak áthelyeződésében. 

Észak-Amerikába korán jött hideg öblítéseket követően, 120 órától fokozatos átalakulás megy végbe az Északi-Sarkon.
850 és 500hPalos szinteken is kivehető, hogy egy szokatlanul enyhe léghullám bepréselődése történik a Kelet-Szibériai-tenger térségében, ami egy magasnyomású anticiklon létrejöttét von maga után.
48 óránál:
Link  
(Szándékosan 850-es szinten linkeltem és szerkesztettem rá a M=anticiklont, mert 500-on elveszik az ember a részletekben.)

Önmagában ez "nem jelentős hír",de az igen, hogy ez az anticiklon központja a GFS-en 168 órától, míg az Ecm-en (sajnos még) űridőben 192 óra felett a Kara-tenger fölé helyeződik. 
168óra: 
Link
Ilyen jó szögben felépülő anticiklon központtal lassan,de 'biztosan' az Ázsiában lakozó hideg magra lassú, de tartós hatást fog gyakorolni, ami a térképeken űridőben látszik csak, hogy egyre közelebb kerülnek majd hozzánk a sarkvidéki légtömeg, ami a hónap második felében Észak-, Északkelet-Európába érkezhet. A jelenlegi Kelet-Európai 'óriás' Ac pedig fokozatosan leépül majd, az időszak első felében, tehát új légkörzési forma előjelei mutatkoznak majd a hónap második felét illetően.

Számomra ez a néhány "apró morzsa", még igen távoli JEL(!), egyenlőre csak az látszik borítékolhatónak, hogy amennyiben létrejön ez a mechanizmus az Északi-Sarkvidéken, akkor közelünkbe kerülhetnek a jelenleginél jóval hidegebb légtömegek. Amik még néhány napos csússzással ugyan,de felvetik egy hónap végi lehűlés eshetőségét. Láttunk már rá nem 1x nem 2x példát,hogy csak szépen lassan forrja ki magát egy-egy váltás, nem pedig gyökeresen megy végbe expressz sebességgel az Északi-Sark irányából. Én további tippem a mostani 10-15-ei buktát illetően hó vége maradt,annyi biztató jelet azért látom,hogy talán ezt már nem fogja a sarkvidéki hideg Közép-Európára nézve elbaltázni(mint lehetőséget).lazakacsint
#72043
A héten az Észak, Nyugat és Közép-Európa időjárását most meghatározó több középpontú ciklon lassan keletebbre helyeződik. Hatása azonban  egy ideig még érezhető marad térségünk időjárásában. Ugyanakkor a brit-izlandi térségben újabb ciklon képződik, amely délkelet felé mozog majd, középpontja a Brit-szk. érintésével péntekre a Genovai-öböl fölé kerül. Ekkor a Kárpát-medence ennek a ciklonnak az előoldali áramlásába kerül, de a számítások szerint a magasban jelentős melegedés nem következik be.
A kilátások napokra lebontva:

SZERDA (11. 06.):     Link      Link      Link
Nyugat felől csökken a felhőzet, majd változóan felhős idő lesz, északnyugaton kevesebb, délkeleten több felhővel. Emellett napsütés az országban mindenhol várható. Estétől aztán ismét sok felhő érkezik, előbb a Dunántúl majd a középső és a keleti országrész fölé. A reggeli és a délelőtti órákban a Duna vonalától keletre még előfordul gyenge eső, zápor, majd ez a csapadékzóna fokozatosan elhagyja kelet felé az ország területét. Délután átmenetileg már sehol sem kell esőre számítanunk. A nyugati, északnyugati szél kezdetben főleg északkeleten időnként megélénkül. Később délnyugatira fordul a szél, és mérséklődik. A Dunántúlon mindvégig gyenge marad a légmozgás. Kora reggelre 6-13 fokig hűl, és délnyugaton erősen bepárásodik a levegő. Ott helyenként köd képződik. Délutánra 13-17 fokig melegszik a levegő.

CSÜTÖRTÖK (11. 07.):     Link      Link      Link
Napközben nyugat, délnyugat felől csökken a felhőzet, délután már a legtöbb helyen közepesen felhős égre nézhetünk fel. Csak a keleti, északkeleti határvidéken maradhat késő délutánig erősen felhős az ég. Reggel, délelőtt és kora délután még többfelé lesz eső, zápor. A délután második felére azonban ez a csapadékzóna is kiszorul kelet felé az országból, estére mindenhol eláll az eső. A gyenge déli, délkeleti szél délnyugatira fordul, és elsősorban a Tiszántúlon megélénkül. Kora reggel 5-10 fokot mérhetünk, délután pedig 11-18 fokot. Délkeleten lesz a melegebb.

PÉNTEK (11. 08.):     Link      Link      Link
Az éjszaka eleinte derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Majd éjféltől délkelet felől lassan növekedni kezd a felhőzet. Az ország tartósan derült, nagyobb részén hajnalra többfelé képződik köd. Napközben további felhőzet-növekedés valószínű.  Jobbára erősen felhős vagy borult időnk lesz, csak északnyugaton lehet kevesebb felhő. A Tiszántúlon többfelé fordul elő eső, másutt számottevő csapadék nem hullik. Napközben megélénkül a keleti szél. Kora reggelre 3-8 fokig csökken a hőmérséklet, Nyugat-Dunántúlon mérhetjük az alacsonyabb értékeket. Napközben 12-16 fok lesz, ezúttal a csapadékos délkeleten az alacsonyabb értékekkel.

Távolabbi kilátások: 240 órán belül marad a csúszópályás felállás, ény-dk irányú pályán az óceánról a Mediterráneum felé mozgó ciklonokkal. Ezeknek az előoldala érint minket, emiatt változékony, viszonylag enyhe, időnként csapadékos időre van kilátás. 120 órától Észak-Európa felett megnő a légnyomás a jelen számítások szerint, és az így megerősödött AC előoldalán hideg légtömegek árasztják el a kontinens északkeleti, keleti részeit. Ezek a légtömegek azonban egyelőre nem szólnak bele térségünk időjárásának alakulásába.


#72042
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#454096 - 2019-11-05 13:04:01)

23...nevet
#72041
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#454094 - 2019-11-05 12:57:09)

Persze, lehet skippelni és azt kívánni is, hogy ne legyen igaz, miért is ne. De szerintem az sem lenne bölcsebb dolog, ha egy 288 óránál látott 990 hPa-ra mélyült mediterrán ciklontól, ami épp havazást várt totális hátoldallal bezsonganék, és azt kezdeném el orrba-szájba latolgatni, hogy 12-13 nap múlva hóba fullad az ország. nevet Abban sincs sok eszmefuttatás, de a hosszabb távú lehetőségek felvázolása között ez is ott van. Lehet én nyári üzemmódban élő ember, aki bár szereti azért a havas telet is, kevésbé vagyok szerethető a téli esélylatolgatások témában, attól még előszeretettel próbálom felvázolni, hogy mi az, ami még lehetőségként felmerül. Ha nem jön be, akkor sincs okom szégyellni magam. nevet Viszont tényleg voltak itt 7-10 napja olyan latolgatások, amik már telet, havat vizionáltak november ezen napjaira, pont november 5-re nézett ki egy ütős medi, hóval, széllel, erre itt ülök a 19 fokban és a déli határ már 22 fok körül jár nevet Attól még elolvasom a latolgatásokat, de ha Te így látod, csak nyugodtan.
#72040
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#454088 - 2019-11-05 12:14:57)

Az már a gondolataim játéka volt, hiszen a hosszabb táv, a tél első fele bármit hozhat írhattam volna röviden ennyit is, de akkor talán nem állná helyét a latolgatás részleteit illetően.  A hosszabb táv egyelőre meridionális túlsúllyal vonulhat fel, ebben a déli-blocking, azaz nyugati teknő, kelet-európai AC szerepelhet, vagyis a ciklonok beragadása nyugatra, annak peremhullámai révén ugyan lehet csapadékos időszak is, ezt viszont nem tudni, hogy a gerinc vagy az alacsony izobárok lehetnek ránk túlzott hatással, mint pl. most a napokban. Jelzem, november közepe, utáni időszakban. A GFS friss 06Z pl. kelet-európai AC mellett tart ki, bár ez már nagyon november közepe körüli, utáni újabb lefűződő mag az Azori AC által képzett híd, teknő mélyülés következményeként kelet-európai magas nyomás képében.
A zonalitás a történetemben itt csak egy úttörőnek szerepelt, nyilván ha hullámzóbb formában mutatkozik meg a jet, az félzóna, félblokk képét is hozhatja, mint hibrid irányítású helyzetekét, és mint tudjuk, télen azért nem egy ritka vendég a zonális időszakok fellángolása, ami akár 2-3 heteket is kiiktathat igazi tél szempontjából.
Téltámadás jelei, ami hóval, komolyabb hideggel járhatna egyelőre kilátásban sincs. Az ember így a télre nézve a gondolataival játszhat inkább, tényleg a bármi alapon, de ha objektív hosszabb távú előrejelzéseket is alapul veszem, akkor értelemszerűen enyhe tél következhet, amit a tendencia csak megerősít, illetve a cirkulációs rezsim álláspontja, ami azért változhat a köztes téli intervallumot nézve. Annak ellenére, ahogyan írtam, havat jó eséllyel fogunk látni, azért 2006/2007 költőzi túlzással szinte hómentes tele az ország egy részén, nem mindennapinak számít.
#72039
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#454087 - 2019-11-05 12:06:13)

A november tipikusan olyan hónap amikor a hőmérséklet a hónap elején még szokott 20 fok felé menni a hónap közepére kissé csökken a hónap végére pedig általában 5 fok szokott lenni. Igazából 20 és 25. között várható a tél első támadása de ez se törvényszerű ilyenkor néha már várható havazás is. Mėg december eleje is 3 és 8 fok között szokott alakulni. Csapadék szempontjából pedig a november csapadékos sokszor ilyenkor pótolja be a száraz hónapokat. Ez egy 50 éves átlag nem én találtam ki. Sajnálattal olvasok sok hozzászólást miszerint a november eddig átlagtól magasabb és hónak kellene már esnie. Most még ősz van. Nyáron se májusba jön be a kánikula hanem június közepe vagy július. Mindenesetre nekem most még átlagos novemberi idő van. 
#72038
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#454084 - 2019-11-05 11:36:42)

""gyanítom, hogy a tél első fele nem fog túl sok izgalmat hozni". Ez így már nekem sok a végére"

Nekem az agyam már automatikusan skippeli az ilyeneket. Nemtom, talán a korral jár.... nevet
#72037
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#454083 - 2019-11-05 11:33:58)

Szeretem olvasni az elemzéseidet, beleértve a hosszútávú kitekintéseket is.

Ezúttal azonban a második bekezdésed kissé zavarosra sikeredett. Van benne déli blocking, zonalitás és mediterrán ciklonok lehetősége is. Gyakorlatilag a teljes étlapot felvonultatod, így ebből az eszmefuttatásból igazán érdemi információt nem lehet kiszűrni.  Majd a következtetésed: "gyanítom, hogy a tél első fele nem fog túl sok izgalmat hozni". Ez így már nekem sok a végére (főleg, mint TISZ tagnak).

Én a magam részéről annyiban maradnék, hogy a következő két hétben az átlagosnál enyhébb idő várható, előbb a csapadékos, majd a szárazabb fajtából.

Jelenleg meglehetősen hűvös idő van, +8 fok, folyamatos esővel.
#72036
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#454079 - 2019-11-05 11:08:42)

Ami a modelleket illeti, a folytatásban is az észak-atlanti ciklonok behatása alatt lehetünk. Ezzel változékony, többé-kevésbé, de csapadékos maradhat az időjárásunk. Az alacsony izobárok jelenléte, korrelál a ciklontevékenységgel. A GFS ilyen téren kilóg az op futást tekintve, ugyanis 200 óra felett kimélyülő nyugat-európai, hosszú hullámú teknőt számol, felettünk pedig gerinc alakulna ki, ennek hátoldalán a teknővel alkotott közös áramlásában, dél, délkelet felől szubtrópusi eredetű, meleg levegő érkezne a magasban.  Link Peremhelyzet lévén élénk délkeleti szél fújna többnyire, ami csökkentené ismét az inverzió kiterjedését és tartósságát, ezért több-kevesebb napsütés az ország szelesebbik részein lehetne, 300 óra körül a kánikula izoterma is megjelenik felettünk. Link Ez a tartósan szeles és napos időben ismét melegrekord gyanús.
Természetesen ez csak egy kimenet, változni fog az újabb futásokban, de az egyre biztosabb mindezek ellenére, hogy folytatódhat november 20-ig az átlagosnál enyhébb, eleinte zömében esős, nyákos idő, átmeneti kellemesebb, napos területekkel.

Ebben a felállásban ami a tél elsőre körvonalazódik cirkulációs rezsim a meridionalitás irányába hajlik, ami jelen esetben a déli-blocking képében nyilvánulhat meg, ez pedig afrikai eredetű levegőt szállíthat magával.  Ami fontos szempont, hogy az Atlanti-óceán pozitív anomáliás mivoltja, és a Kanada felett felhalmozódó arktikus légtömegek közti energiakülönbség a felerősödő jetnek 'táplálékforrás'. Ilyen esetben viszont mély ciklonmagok, nem ritkán viharciklonok alakulhatnak ki az óceánon, és fontos hangsúlyt fektetni arra, hogy a kanadai és eurázsiai hidegdepó relációs jele amennyiben Kanada felé mutat, az esetben a hidegmag déli peremén futó magassági futóáram is itt lehet a legerősebb, ez eredményeképpen a csigák a gyártósorról csak úgy pörögnek majd lefelé, és ha netán felszámolódhatna a blocking, akkor pedig zonalitás is felüthetné a fejét, tehát egyik kutya másik eb alapon, ugyanúgy lutri telünk lehetne, legalábbis a tél első felében nagy eséllyel. A blokk megmaradása legalább reményt adhat arra, hogy a telet várók örömére a déli-blokkot egy északias komponens váltsa és ha kialakul egy masszív hideg AC északkeleten, az orosz tábla környezetében, még jobb esetben Skandinávia felett, akkor az alácsúszások, mediterrán ciklongenezis révén hátoldali, közös északi áramlást, hidegbeáramlás lehetőségét produkálhatnák. Egyelőre ami a hidegmag álláspontját illeti azt már Joe meg is pedzette, a jelenlegi álláspont az elég csapnivaló, a folytatásban jöhet a szokásos jelleg, Észak-Amerika profitál a hidegbetörésekből, míg mi a Rossby-hullám 'pozitív' oldalán Afrika felől kapjuk az áramlatokat az óceáni ciklontevékenység előoldalán.
Gyanítom, hogy a tél első fele nem fog túl sok izgalmat hozni, természetesen valamennyi havat és hideget esélyes, hogy kapunk, ugyanis az enyhe telek is voltak már kifejezetten havasak. A blocking fennmaradása viszont mindenképp egy biztató jel lehet egy felettünk tartósan viharos, zonális áramlással szemben.

Középtávon csapadékos idő látszik enyheséggel, míg hosszabb távon lassan csökkenő csapadékhajlam, tartósan enyhe idővel, a köd ellenben itt már erősen benne van a pakliban egy gerinces, dinamikátlan helyzetben.


Ricsu1: én itt nem látom az átlagos hőmérsékleteket Link A napokban, főleg vasárnap még 20-23 fok is előfordult a Dunántúlon és tegnap is volt 20 fok a délkeleti tájakon és ebben a pillanatban is 15-20 fok között vagyunk az Alföldön, ami magasabb, mint a sokéves átlag.
#72026
Hosszú évek óta erős pozitív anomáliát van, kisebb megszakításokkal. 
#72025
Egy tartósabb zonális időszak eljövetele jelentheti az egyetlen lehetőséget véleményem szerint egy átlagnál enyhébb téli időszakra. Ha ez nem következik be, akkor ez az intenzív hidegleszakadási hajlam előbb-utóbb (sokak örömére) akár egy historikus téli időszak lehetőségét is felvillantja. 
#72024
Elég furcsa ez a folyamatos pozitív anomália, ami a modelleken kirajzolódik a köv. időszakra, úgy tűnik egyelőre nem nagyon akar megtörni a "novemberi átok", ami az utóbbi évek rendre az átlagnál magasabb középhőmérsékletű  (olykor jelentősen) novembereit eredményezi. Persze különösen így, hogy már benne vagyunk a téli cirkulációs rezsimben, egyre határozottabban növekedésnek induló hidegbázissal a magasabb szélességeken, a felvázolt jövőkép nagyon könnyen borulhat, akár már egy futás múlva is. Mindazonáltal csodálkozom azon, hogy a legtöbb hosszútavú előrejelzés viszonylag enyhe telet valószínűsít Európa nagy részére. Bár nem vagyok szaki, de nem igazán értem, hogy ennek mi az alapja. A napfolt-tevékenység minimumon van, ez rátesz egy lapáttal a mostanában amúgy is jellemző meridionális légkörzésre: a hideg folyamatosan leszakad dél felé az alacsonyabb szélességek irányába, ez aligha fog egyik hétről a másikra megváltozni. Persze nem mindegy hova szakad, de előbb-utóbb ez ránk is hatással lesz.
#72023
A hétvége hátralevő részében és a jövő hét legelején Európa jelentékeny részének, így a Kárpát-medencének időjárását egyetlen hatalmas mérsékelt övi ciklon határozza meg, melynek középpontja a Brit-szigetek térségében vesztegel. A ciklon előoldalán egy peremhullám képződött, mely a következő két napban majd végigfut délnyugatról északkeletre.  Mindezek következtében rég tapasztalt alacsony nyomású, eleinte kifejezetten meleg, változó nedvességtartalmú levegő áramlik térségünk fölé. Majd hétfőn már nedves, átmenetileg hűvösebb levegő érkezése várható. Ezzel együtt az áramlási irány déliből nyugatiba vált.

VASÁRNAP (11. 03.):     Link       Link       Link
Kora reggeltől nyugat felől csökken a felhőzet, a Dunántúlon a nap nagy részében napos-fátyolfelhős idő lesz. A Duna vonalától keletre délig erősen felhős, északon-északkeleten pedig borult marad az ég. Délután aztán ezeken a tájakon is csökken a felhőzet, ugyanakkor késő délután és este nyugatról ismét erős felhősödés kezdődik. Északkeleten, keleten eleinte többfelé lesz általában gyenge eső. zápor. Kisebb valószínűséggel a déli határvidéken is előfordulhat zápor. A délkeleti, déli szél sokfelé megélénkül, a Dunántúl északnyugati tájain erős lökések lehetnek. Hajnalban 5-12 fok lesz, északkeleten az alacsonyabb értékekkel. Kora délután 12-20 fokot mérhetünk. A tartósabban felhős északi, északkeleti vidékeken lesz hűvösebb, a naposabb Dunántúlon pedig a melegebb idő.

HÉTFŐ (11. 04.):      Link      Link      Link
Reggel és délelőtt borult, vagy erősen felhős lesz az ég az ország fölött. Majd délután határozott felhőzetcsökkenés indul nyugat felől, mind nagyobb területen süt ki a nap. Este már csak pár északkeleti, keleti megyében lesz erősen felhős idő. Reggeltől nyugatról kelet felé haladva sokfelé elered az eső, a záporeső. Délnyugaton még zivatar kialakulását sem lehet kizárni. Késő este a felhő és csapadékzóna kelet felé elhagyja az országot. A kezdetben többfelé élénk déli szél  először a Dunántúlon, majd máshol is mérséklődik ,és átmenetileg nyugatira, északnyugatira  fordul. Kora reggel 8-15 fok lesz, ezúttal a nyugati határvidéken az alacsonyabb értékekkel, keleten a magasabbakkal. Kora délután a Dunántúlon 11-13 fokig emelkedik a hőmérséklet, a Tiszántúl egy részén azonban ismét megközelíti a felmelegedés a 20 fokot.

Távolabbi kilátások: délnyugatról, nyugatról továbbra is változó nedvességtartalmú, általában enyhe levegő áramlik fölénk. Folytatódik a változékony, többnyire erősen felhős, időről-időre csapadékos idő. A hőmérséklet -főleg eleinte- több fokkal meghaladja majd az ilyenkor szokásosat.

#72022
Valóban, a kontinens közepébe lefűződő ciklonok, plusz az északon kiépülő magasnyomás komolyan felveti az északkeleti hidegáramlás lehetőségét, de csak hosszú távon. Egyelőre nem egyértelmű az összkép, illetve az utóbbi pár nap "modelltermésében" még túlnyomó a C előoldali enyhe, nedves légtömegek áramlása térségünkbe. A frissen jelentkező tendencia mindenesetre némi reményt kelt. Meglátjuk, kifutja-e magát, vagy hamvába hal.
#72021
Skandináviában egész jól kiterjeszkedik az igazi TÉL a következő napokban, egy-két hétben az előrejelzések alapján. Lappföld már eddig is hozott igen kemény fagyokat, ami azért ott sem annyira gyakori még az október végi időszakban. A friss Ecm körvonalaz egy próbálkozó blocking helyzetet 8-10 nap távlatában, aminek hatására bizony jókora TÉL-támadás is bekövetkezhet(ne) majd Közép-Európa térségében, így hazánkban is.hideghavazasBizakodjunk...nevet
#72020
"Nagyon nem hiszem, hogy az október második felében tapasztalthoz hasonló, hetekig tartó AC hátoldali magasnyomású melegbeáramlás következzen újra "  
- Én se erről beszéltem, hanem arról, hogy ezzel párhuzamosan létre fog jönni egy ellenpólus Kelet- és Északkelet-Európában. S ez a magasnyomás kiszámíthatatlan irányba viheti a dolgokat.  Ha esős időszakot követően nem lesz érdemi átkeverés fenntartottam a köd lehetőség ha lesz akkor id. magamat: "amennyiben lesz érdemi átkeverés még november első felében is 20 fok közeli maxik is lehetnek." 
Nem tudom mit értettél félre de én nem hajaztam bődületes melegre. laza
- A hivatalosban ott van vasárnaptól a 20 fok közeli Tmax esélye. Ez igy rendben is van. 
Én hóközepe elöttre 10-15-dike közé várom a lehűlést. De említettem is: "Csapadékosabb hajlamra hajlok, s majd magasnyomásra hideg öblítéssel. De lehet ez a meridonális áramlás átcsap majd északi zónázásba 10.dike előtt és még hó közepe előtt blockingba torkolik az egész. Az első komolyabb kora téli téltámadásba. Úgy "rendesen" síkvidéki esélyekkel."  
 ( #72016  Link )  
Ebből most ugye nem sok mindent látunk. Nem lett tisztább a kép. Nov.1-re se biztos hogy lesz konkrét kimenet a jövőt illetően.
szomoru

Ami viszont tanulságként eddig elmondható, hogy úgy fest a lefűződő teknők nem nagyon vagy egyáltalán nem lódulnak kelet felé. Tehát ahova betalál egy ilyen ott is marad. Télre nézve vegyes hír. Ha mázlink van akkor medi+hcs kombó és hóalatt az ország. De ha nem akkor Nyugat-Eu.-t temeti be és mi meg szívhatjuk a fogunk előoldalon. Vagy ködben ülve vagy +5-(+10) fokos esőbe, élénk déli szélbe. Szóval érdekes lesz télre nézve a verkli, ha az beragad és nem lesz érdemi dinamizmus, ami meg lesz, az meg nem lesz jó nekünk(pl. Ac mozgolódás/áthelyeződés, ciklon egy helyben tőpörgés) melyik melyik...
#72019
NAO és AO forecast index is abba az irányba mutat jelenleg, hogy november második dekádjára még bármi lehet.
AO és NAO is szétszakadva két irányba.

NAO:
Link
AO:
 Link
#72018
A hét nagyobb részében tipikus atlanti blokkhelyzettel, annak a szokásos irányba való fejlődésével lesz dolgunk. Kezdetben  a brit-izlandi térségben elhelyezkedő anticiklon és a kontinens északkeleti peremvidékén örvénylő ciklon közös, északias áramlási rendszerében érkező egyre hidegebb, eleinte még számottevő nedvességtartalmú levegő határozza meg egyre inkább időjárásunkat. Az anticiklon majd meglehetősen gyors mozgással helyeződik kelet, délkelet felé, és dél felé szorítja a hideg és meleg légtömegeket elválasztó, hosszan hullámzó frontálzónát. 72 óránál (csütörtök) az AC központi területe már Közép-Európa fölött lesz. Ezzel az érkező hideglevegő egyre szárazabbá válik, majd megszűnik az utánpótlása. 96 óránál (péntek) az anticiklon középpontja már túljut térségünkön kelet felé, annak hátoldalára kerülünk.
Itt, az atlanti ciklonrendszerrel közös áramlásban délnyugat felől már melegebb levegő érkezik a magasban.
A várható időjárás napokra lebontva:

KEDD (10. 29.):     Link      Link Link
Ezen a napon a hosszan elnyúló frontzóna felhő és csapadékzónája határozza meg időjárásunkat. Jobbára borult lesz az ég az ország felett, csupán északkeleten lehet valamivel kevesebb felhő. Majd csak a délután második felében kezd észak felől  csökkenni kezd a felhőzet.
Hajnaltól nyugat felől mind nagyobb területen ered el az eső, a záporeső. A legtöbb csapadék nyugaton, délnyugaton várható, északkelet felé haladva csökken a csapadék mennyisége. Az északi, északkeleti határ menti megyék a jelen kilátások szerint kimaradnak a csapadékhullásból. A késő délutáni, esti órákban a csapadékzóna dél felé elhagyja az ország területét. Legtovább délnyugaton tarthat ki a csapadék. Az északi szél északkeleten és a nyugati határvidéken néha megélénkül, máshol gyenge marad. A legalacsonyabb hőmérséklet 4 és 9 fok között valószínű. Délutánra 7-12 fokig emelkedik a hőmérséklet.

SZERDA (10. 30.):     Link      Link      Link
Az éjszaka némileg tovább csökken a felhőzet,  átmenetileg mindenhol eláll az eső. De még hajnalban, kora reggel is az ország nagy részén erősen felhős marad az ég. Északkeleten azonban ekkor csak közepesen, vagy gyengén felhős égre nézhetünk fel. Napközben az ország zömében ismét erősen felhős vagy borult idő lesz, és nyugat felől újabb csapadékzóna átvonulása várható. Ennek "súlypontja" a számítások szerint az ország déli felében lesz, észak felé csökken az eső valószínűsége. A legészakibb területek ismét kimaradhatnak a csapadékhullásból. A késő délutáni óráktól észak felől felszakadozik a felhőzet, mind nagyobb területen kiderül az ég. Az északkeleti szél keleten, északkeleten nagy területen megélénkül, egy-egy  erős lökés is lehet. A nyugat határ mentén szintén megélénkül kissé az északi szél. A Dunántúl nagy részén és az ország középső területein viszont gyengébb légmozgás ígérkezik. Hajnalban általában 2-7 fok várható, de a kevésbé felhős északi, északkeleti területeken helyenként gyenge fagy előfordulhat. Napközben 6-12 fokig emelkedik a hőmérők higanyszála. Nyugat-Dunántúlon lesz a leghűvösebb, míg a Tiszántúlon a kevésbé hűvös idő.

CSÜTÖRTÖK (10. 31.):     Link      Link      Link
A felhőzet maradékai még délelőtt elhagyják az országot, legtovább a déli és a nyugati határvidéken maradhat felhős az ég. Az egyéb országrészekben már sok napsütésre van kilátás. Csapadék éjszaka a délkeleti határvidéken még előfordul, napközben azonban már sehol sem számíthatunk rá. Az északkeleti szél a Dunántúl nyugati fele kivételével többször megélénkül. Kora  reggel -4 és 4 fok közötti hőmérsékletek valószínűek, a nyugati, délnyugati peremterületek kivételével sokfelé fagyni fog. Napközben 8-13 fokig melegszik a levegő.

PÉNTEK (11. 01.):     Link      Link      Link
Nagyrészt  derült, száraz idő lesz.  Az eleinte gyenge keleti szél napközben délkeletire fordul, és a Dunántúlon kissé megélénkül. A legélénkebb légmozgás az ebből a szempontból már megszokott Sopron-Fertő vidéken várható. Hajnalban elsősorban délnyugaton erősen párássá válik a levegő, ködfoltok képződhetnek. Hajnalra -6 és 1 fok közé süllyed a hőmérséklet. Ismét sokfelé lesz fagy, az erősebb északon, északkeleten.
Kora délután 10 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk.

Távolabbi kilátások: középtávon az atlanti alacsony nyomások masszív benyomulására számíthatunk a kontinens belsejébe. Változékony, délnyugati áramlásos, időnként csapadékos, de alapvetően enyhe időre készülhetünk a jövő hét első felében.
#72017
Bár fő-fő iránytűink a modellek, hébe-hóba előfordulhat, hogy kicsit "az orrunk után", "szimatra" kell menni. Nagyon nem hiszem, hogy az október második felében tapasztalthoz hasonló, hetekig tartó AC hátoldali magasnyomású melegbeáramlás következzen újra a most esedékes hidegleszakadás után. Hogy miért nem hiszem? Mert ilyen nincs. Nem fog változatlan formában visszaállni. Lehet, fatengelyes, "paraszti" gondolkodásmód ez, de majd meglátod...
Szerintem -és ezt a modellösszkép is támogatja- az atlanti alacsony nyomások ezúttal benyomulnak a kontinens centrumába. Emellett igen nagy valószínűséggel az atlanti ciklonrendszer előoldalán marad térségünk. A főciklon centruma igencsak "letáborozni" látszik a Brit-szk. környékén. Ennek a ciklonnak a hátoldalát mi nem fogjuk megkapni soha. Viszont mégsem tarthat örökkétig a meleg (vagy most már inkább csak enyhe) légtömegek beáramlása délies irányból. Ahogy mondtam, a nyugati teknőnek nem fogjuk megcsípni a hátoldalát, de indulhat közben friss poláris expanzió, hidegleszakadás ránk nézve kedvezőbb (keletibb) pozicióból. Ez aztán vagy összekapcsolódik a kiöregedő brit ciklonnal, vagy nem. Mindenesetre mindkét verzió alapjaiban új helyzetet teremtene Európa időjárását illetően. A második esetben direkt, és könnyedén kaphatnánk hidegáramlást, de az első esetben, összekapcsolódáskor is nagy valószínűséggel ránk fordulna az egyesült teknő. Hiszen a friss poláris expanzió ellátná azt az öreg teknőkből már jórészt hiányzó kelet felé mutató impulzussal.
Van még egy szép téli lehetőség, ami bár nem gyakori, de nem is teljesen kizárt így november elején.  Ha az expandáló atlanti alacsony nyomások nagyon "alányúlnának" Európának,  lefűződnének a Mediterráneumba, amellett kellő hidegtömeg halmozódna fel északkeleten, úgy egy lefűződő mediciklon a hátoldalán beránthatná fölénk a sarki-szárazföldi hideget (lásd pl. 2002 vagy 2009 december eleje)
ECM 240 órás képe kis jóindulattal mutathat ebbe az irányba:
Link
#72016
Pedig valószínű, hogy a hónap első feléig kitarthat. Max. Nov.15-éig, de elnézve a helyzetképet a délebbi légpályákra helyeződő ciklon tevékenység teret enged Kelet - Európában lábát megvető magasnyomásnak ami a belső Ázsiai területek felől vagy a később üveggömb tartományban az Északi-Sarkvidék felől húzódhat a térség felé. 
168ó (GFS) : Link
A tendencia egyértelmű miszerint nyugat atlanti ciklonosodás lesz, ami nagy általánosságban - modellektől függetlenül - magasnyomású terület kiépülését eredményezi Ék-Európában. 

Ránk nézve, (később) öregedő Brit teknő esetén Ék.Eu.-i anticiklon peremén való beszivárgáson át, a Skandináv Ac kialakulásáig és azon túl lefűződő hidegöblitésig bármi lehet... Jó szögben érkező hidegöblités esetén Adriai tengeri felkanyarodó medizéssel is. 

Én annyit tennék hozzá kedves barátom, hogy mint fentebb mondtam abból Kelet, Ék- Európai Ac lesz. ha nem is itt lesz a központja Európára eső felén, de mindenképp befog lógni a magasnyomás az Ural hg. felől.
A déli légpálya esős időszakot követően fenntartanám gyengébb légmozgás esetén a tartósan beragadó ködhajlamot, de amennyiben lesz érdemi átkeverés még november első felében is 20 fok közeli maxik is lehetnek. - de véleményem szerint nem tartom valószínűnek. 
Csapadékosabb hajlamra hajlok, s majd magasnyomásra hideg öblítéssel. De lehet ez a merdionális áramlás átcsap majd északi zónázásba 10.dike előtt és még hó közepe előtt blockingba torkolik az egész. Az első komolyabb kora téli téltámadásba. Úgy "rendesen" síkvidéki esélyekkel.
Nov.1 tájékán többet látunk majd... -ebből.nevet
#72015
Annyiban tisztult a kép, hogy  a 144 óránál ránk kenődő AC-t követően a nyugati -atlanti- ciklonosodás elég biztosnak látszik. A nagytérségi cirkulációs kép továbbra is eléggé meridionális jellegű marad, annyiban legalább, hogy a ciklonáthelyeződés csigalassúságúnak ígérkezik. A kelet-európai AC lestoppolja az atlanti ciklont, annak centruma "letáboroz" a Brit-szk. környékén. Azaz ismét tartós délies áramlás néz ki, ezen belül peremciklon-képződés, esősre forduló, enyhe idő lehetséges. Meglepő ez a roppant tartós, visszatérő délies légmozgás. Olyan szélsőségesen tartós, hogy az már nehezen hihető. Érdemes tovább figyelgetni a futásokat. Nem csodálkoznék, ha űrtávban végül másfelé fordulnának a folyamatok.
#72014
"Az áramlási kép meridionálisba fordulása immár biztosnak tekinthető, a pontos menetrend ellenben 120 órától egyelőre nem állítható fel. " - itt tartunk most. 

Úgy fest, az eddigi átlagostól melegebb őszt, átlag közeli értékek váltják majd, s belátható időn belül kora télies epizód még nem látszik. Az indexek távolabbi kilátási is(jelenleg), finoman 0 közeli érték felé szórnak. 
Okosabbak valószínűleg jövőhét közepétől lehetünk.

#72013
A hétvégén alapvetően még zonális elrendeződés lesz jellemző Európa makroszinoptikai helyzetére. Az 50. szélességi körtől délre eső területeken nagy kiterjedésű, a magasban szokatlanul meleg levegővel kitöltött anticiklon határozza meg az időjárást. A kontinens érintett részein jobbára napos, csapadékmentes, az évszakhoz képest kifejezetten meleg időjárással számolhatunk. Ez alól kivételt azok a vidékeke képezhetnek, ahol éjszakánként köd képződik, és az tartósabban meg is marad. Itt a nappali felmelegedés jelentősen elmarad a napos területek hőmérsékleti értékeitől. Ilyen területek elsősorban a kontinens centrumában, így a Kárpát-medence környékén is, fordulhatnak elő. Ezeken a területeken a pénteki igen gyenge, érintő hidegfront mögötti kismértékű lehűlés után szombatra már emelkedik a magasban a hőmérséklet. Ez megerősíti az inverziót, ezért szombaton és vasárnap a nap első felében többfelé várható köd országunkban is.
A kontinens északi felén, a Brit-szigetektől északra, a Skandináv-félszigeten, majd Oroszország európai területének északi részein, ciklonok határozzák meg az időjárást. Ezeket a légörvényeket jórészt hideg, a Dél és Közép-Európát elfoglalónál lényegesen alacsonyabb hőmérsékletű légtömegek töltik ki.  A kontinens északi peremvidékein változékony, téliesen hideg, nagy területen csapadékos idő jellemzi majd a következő néhány napot. Észak-Skandináviában, és az attól keletre elhelyezkedő orosz területeken kiterjedt havazás várható.
A kétféle légtömeg határán, nagyjából az 50.-55. szélesség közötti sávban, nyugati hosszú légpálya áll fel. Ebben hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer és a hozzá tartozó csapadékzóna fekszik majd az Atlanti-óceántól a Brit-szigeteken és Dél-Skandinávián át a Baltikumig, illetve Észak-Oroszországig. Az említett  zónában felhős, csapadékos idő és erős nyugatias légmozgás lesz jellemző. A vázolt kép szombaton és vasárnap nagyjából stabilan fennáll,  bár vasárnap már jelentkeznek az alapvető átrendeződés bárikus jelei. Ekkor a brit-izlandi térségben fejlett blokkoló AC épül fel, előtte északira fordulnak az áramlási vonalak  -másképpen ott ciklon-hátoldali kép áll elő. Ebben az áramlásban az Észak-Európát kitöltő hideg levegő meglódul dél felé, azaz Közép-Európa irányába. Végeredményben az addigi zonális alaphelyzet meridionálisba fordul.
Az előrenyomuló hideglevegő déli határán hidegfront mozog majd, viszonylag keskeny felhő és csapadékzónával. Ez várhatóan hétfőn, a késő délutáni, esti órákban éri el országunkat. A front viszonylag lassan mozog dél felé, ezért kedden a nap részében nálunk "vendégeskedik" majd. Ekkor több-kevesebb csapadék valószínű. A front mögött úgy a magasban, mint a talaj közelében jelentősen csökken a hőmérséklet.

SZOMBAT (10. 26.):      Link      Link      Link
Az éjszaka derült, vagy gyengén fátyolfelhős lesz az ég. A hajnali, kora reggeli órákra többfelé képződik köd, elsősorban a Kárpát-medence középső és északnyugati területein. Éjszaka és kora reggel gyenge, változó irányú szélre számíthatunk. Délre a ködök legnagyobb része feloszlik, majd országszerte szinte felhőtlen időnk lesz, sok napsütéssel. Napközben a déli szél a Sopron-Fertő vidéken időnként megélénkül máshol gyenge marad. A Duna vonalától keletre délnyugati lesz a szélirány. Kora reggelre 6-11 fokig csökken a hőmérséklet. Napközben többnyire 20-23 fok várható, de a makacsabbul ködös középső országrészben -a főváros környékét is beleértve- 20 fok alatt maradhat a hőmérséklet.

VASÁRNAP (10.  27.):      Link      Link      Link
Éjszaka és reggel felhőtlen lesz az ég az ország felett, és a szombathoz hasonlóan erősen párás lesz a levegő, hajnalra többfelé képződik köd. Ködre a Dunántúl nyugati felén a legnagyobb az esély, de a középső és északi országrészben is valószínűek ködök. A ködök várhatóan még délelőtt mindenhol feloszlanak, majd általában felhőtlen idő várható. Helyenként azonban a köd megemelkedve sodródó ködfelhőzetet képezhet.
A gyenge déli szél napközben délnyugatira fordul, és északkeleten kissé megélénkül. Kora reggel 6-11 fokot mérünk majd, a magasabban fekvő területeken lesz enyhébb az éjszaka. Napközben a köd feloszlásának függvényében 19-23 fokig melegszik fel a levegő.

HÉTFŐ (10. 28.):     Link      Link        Link
Az éjszaka második felében északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet. Előbb magas szintű felhők érkeznek, majd közepes szintű felhők is. Napközben már mindenütt erősen felhős, vagy borult égre nézhetünk fel. Délelőtt még csak az északnyugati, északi határvidéken, később az ország északi felén szórványosan lesz gyenge eső, zápor. Csapadékszünetet követően késő estétől nyugat felől ismét gyenge csapadékzóna húzódik az északnyugati tájak fölé, majd a keddre virradó éjszaka folyamán tovább halad kelet, délkelet felé. Az északnyugatira forduló szél délelőttől mind nagyobb területen megélénkül, a Dunántúlon és északkeleten helyenként megerősödik. Majd estére gyengül a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű, a felhősebb északnyugati országrészben a magasabb értékekkel. Napközben 11-22 fok lesz. Északnyugaton valószínű a hűvösebb, délkeleten a melegebb idő.

Távolabbi kilátások: a szinoptikai ciklus meridionális fázisának alakulása egyelőre nagyon bizonytalan. A modell-operatívok  erősen instabilak, modellenként és futásonként más és más jövőképet rajzolnak. Az áramlási kép meridionálisba fordulása immár biztosnak tekinthető, a pontos menetrend ellenben 120 órától egyelőre nem állítható fel. A modellösszkép mindazonáltal "kétlövetű" meridionalitást sugall, ismételt teknőképződéssel. 120 óránál Közép-Európára "kenődik" az elsőként kialakult teknő nyugati támasztó anticiklonja. Ezt követően nem a tartós zonalitás visszaállása, hanem ismételt teknőképződés látszik, inkább a kontinens nyugati része felett. Hangsúlyozandó azonban, hogy ez a kimenetel még korántsem biztos.
#72012
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452976 - 2019-10-21 10:36:34)

Egyre valószínűbb viszont, hogy Tél tábornok tartósan be fog rendezkedni Moszkva környékén is, és elkezdheti kiépíteni ott a bázisát ami majd később minket is érinthet majd. Mondjuk engem személy szerint nem igazán fog érinteni a lehűlés, mert 30-án elmegyek az országból egy jó pár napra,így nálam az Isztambul nóta fog szólni kacsint
#72011
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452974 - 2019-10-21 10:30:28)

Reméljük még sokáig szól a nóta! nevet Ó-ó-ó Afrika! nevet Ilyen mesés idő után annyira hiányzik a hideg, száraz, rosszabb esetben nyákos, esős idő, mint púp a hátamra. Havas esélyek izgalmasabbak lennének persze, de ez még amolyan próbálkozás. A 240 órás képre pedig semmit se tennék fel, az Észak-Atlanti blokk és Skandi teknő szcenárió hozhatna komolyabb hidegbetörést, viszont annak a blokkoló AC-nek a pontos helyzete ilyen távlatból kb. a nesze semmi, fogd meg jól kategória. Némi csúszás erre arra, lásd 12Z, máris másként fest. Ott pl. Skandinávia felé magas nyomást számolt. Lesz még itt pár verzió, az viszont egyértelmű, hogy a hónap legvége egy most még bizonytalan mértékű lehűlést hozhat. A pakliban ott van egy számottevőbb is, illetve a lájtosabb kimenet.
#72010
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452973 - 2019-10-21 09:11:25)

Lassan fogyatkozóban a mesetartalékok, azaz minden dalnak egyszer vége szakad(hat). Nagyjából szombatig folytatódik a bejáratott verkli: öngerjesztő, meleg levegővel kitöltött AC:
Link
Utána viszont az ECM előhúz a kalapból egy brit peremcicát, amely mintegy triggere a jövő heti váltásnak: 
Link
A jövő hét elejére kiépülhet az atlanti (Izland - Írország) közötti blokkoló AC: 
Link
A hideg levegő első hulláma valamikor keddről szerdára érné el az országot, majd jönne még egy, ezúttal skandináv peremcica, amely rátenne még egy lapáttal, így kettős hidegbetörés lenne a vége: 
Link
Link
A folyamat eredményeként a meleg levegő kiszorulna a kontinens nagy részéről, így igazi késő őszi (a hegyekben kora téli) idővel érne véget az október, megalapozva a talajt egy hűvös novemberi nyitánynak.  
Okulva a múltkori füstbe ment próbálkozásból, gyorsan hozzáteszem, hogy a viszonylag nagy időtáv miatt még mindig nem borítékolható a fenti szcenárió, ezzel együtt egyre valószínűbb, hogy egy fokozatos, a T értékeket  a sokévi átlag környékére mérséklő lehűlés a GFS-fáklya szerint is immár jó 70-80%-os valószínűséggel bekövetkezhet, így a huzamosabb ideje tartó indián nyár bő egy héten belül véget érhet majd nevethideg
#72009
A következő időszak makroszinoptikai " főszereplője" egy délnyugat-európai sekély ciklon, körülírtan alacsony geopotenciálú terület. Igazi mokány kis légköri képződmény, amely sokáig "kuruckodik",  dacol és borsot tör az orra alá nálánál sokkal nagyobb léptékű anticiklonoknak és ciklonoknak. Minden "szószba" belekeveredik, száz halált halhatna, de végül valahogy ép bőrrel kerül ki a "húsdarálóból". Például 24 óránál az azori AC és a kelet-európai magasnyomás egységes híddá záródik a "feje felett", ő pedig leszorul a Gibraltári-szoros környékére.
48 óránál aztán meglepetésre szétkapcsolódik az AC híd, és mi ismét a Földközi-tenger nyugati medencéjében "kalózkodó" kis desperádó előoldalára kerülünk. 72 óránál az Atlanti-óceán északi részén alakuló teknő befordul a kontinens felé, és látszólag felveszi, magába olvasztja az immár hírhedt kis ciklonunkat. 96 óránál viszont szétválik az így létrejött ciklonális terület, AC híd záródik a kontinens középső zónájában. Alatta, a Földközi-tengeren ott "vigyorog" a kis csibész (zárt izobár, alacsony geopotenciálú folt)  -mintha mi se történt volna.
Mindezek a folyamatok ránk nézve vagy melegbeáramlást, vagy pedig anticiklonális hatást jelentenek. Emiatt a héten folytatódik a száraz, túlnyomóan napos, az évszakhoz képest kifejezetten meleg idő.

KEDD (10. 22.):     Link       Link          Link       Link
Napos-fátyolfelhős időre számíthatunk. Hajnalra erősen párássá válik a levegő, Észak-Dunántúlon  -kiemelten a Sopron-Fertő vidéken- többfelé sűrű köd képződhet. Ez utóbbi területen a köd helyenként napközben is makacsul tarthatja magát. Máshol a déli órákig feloszlik a köd, illetve sodródó ködfelhőket képez. Gyenge lesz a déli, a Dunántúlon pedig a változó irányú légmozgás. Hajnalra 7-12 fokig csökken a hőmérséklet.
Napközben szokatlanul meleg lesz: többnyire 22-27 fokig emelkedik a hőmérők higanyszála, a 25 fok fölötti értékek főleg délkeleten, délen fordulhatnak elő. A sokáig ködös, erősen párás Északnyugat-Dunántúlon azonban  20 fok alatt maradhat a hőmérséklet.

SZERDA (10.  23.):     Link      Link      Link      Link
Folytatódik a napos-fátyolfelhős idő. Hajnalra a keddinél kevesebb helyen, ezúttal elsősorban a középső és a keleti országrészben képződnek ködfoltok, melyek napkelte után hamar feloszlanak. A gyenge délkeleti szél napközben Észak-Dunántúlon megélénkül. Kora reggel a keddihez hasonlóan 7-12 fokot mérhetünk. Az alacsonyabb értékek keleten, délkeleten, míg a magasabbak a Dunántúlon és északon valószínűek. Délután ismét nyárias, 22-26 fokos melegben lesz részünk.

Távolabbi kilátások: a következő napokban folytatódik a magasnyomás és a meleg légtömeg meghatározta, szinte késő nyárias idő. Jelen számítások (ECM és GFS) alapján aztán 168 órától gyökeresen átalakul az Európát érintő makroszinoptikai kép. Atlanti blokkoló AC és északkelet-európai ciklon közös áramlásában drasztikusan leszakadhat a sarki hideg a kontinens belsejében. Eszerint jövő keddtől nálunk teljes időfordulat, igen erős hőcsökkenés valószínű. Megjegyzendő ellenben, hogy a modellösszkép nem egyértelmű. Az elmúlt néhány napban az operatívok erősen csapongtak. A kialakuló blokk nagyon valószínű, de a részletek  -jelen esetben a komoly, gyors lehűlés- még nem tekinthetők biztosnak.
#72008

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Metnet társalgó (#57031)
#72007
Ez a hónap végi lehűlési fázis "alakul mint púpos a prés alatt."  laza:P

S mint írtad is idézem: .."a 2017. október 29-én betörő Nárcisszal, ami orkán erejű szelet, zivatarokat  is okozott és drasztikus lehűlést." Nem csak azért, hanem, mert a cirkuláció jellege arra hajaz. Akkor is volt egy lecseppenés a mediterrán térségbe, ami mediterrán ciklon lett belőle,csak akkor minket is elkapott, a hf+medi kombi.

Sok még a kérdőjel a részleteket illetően,de ezt a váltást nem fogja ellaposítani szerintem. Ebből mint Thermo is írta új felállás alakul. A kérdés az, hogy a klasszikus két lépcsős lehűlésbe torkollik-e a szitu vagy ritkaságban számban mennő szélsősséges,drasztikus lehűlésű utat választ-e az időjárás. Az utóbbi igazi ínyencség lenne zivatarokkal búcsúztatni a már már nyárias őszt, akár medis MNSZ alapú előoldallal vagy markáns hf.-el, hátoldali konvergenciás hózáporokkal,szél leállta után(1-2nappal) első kiterjedt 0-(-5)fok közötti fagyokkal. laza Hát igen,eddig az időjárás alaposan eltunyultatta az embert,de ha dátumot nézem, már ilyen 'finomságok' mint a fagy és hegyekbeli hózápor lazán belefér egy-egy markánsabb hidegöblités alkalmával.
Ha marad a trend akkor a jövőhét második felében okosabbak leszünk. Behullámzik vagy berongyol Európába az északnyugati áramlás. 
- S a kétkedőknek pedig: Tudom, hogy űrtáv és vannak kérdőjelek, de ez a magasnyomású Ac még most hétvégén rákontrázz egyet és újra építi magát másodjára is,de hogy harmadszora is felépüljön szerintem elhanyagolható az esélye. A lefűződéssel a Nyugat-mediterráni térségben már véget ér az eddigi "védettség". Tulajdonképpen onnantól akár még hamarabb is elérhetnek minket nyugat, északnyugat felől a hűvösebb léghullámok.
Én nem zárnám ki azt sem, hogy nem húznánk ki Nov.1 vagy október 30-31-ig. 
Mint amit most a friss GFS dobott kábé erre hajazok én is. Hogy hamarabb lehet lehűlés. 23-24-dike után szinte bármikor beszivároghat a hideg Északnyugat Eu.-ból. Legkésőbb nov.1-ig 'biztosan'. 
#72006
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452741 - 2019-10-16 11:25:11)

A hónap utolsó napjaiban véget érhet a hosszú ideig tartó késő nyárias időjárás. A tendenciát nézve, írtad Te is, hogy hidegleszakadásnak kell következnie és ez a körforgás értelemszerű. Véleményem szerint Észak-Atlanti blokk kialakulása sanszos, a kérdés, hogy a kelet-európai AC mennyire lesz masszív, és a teknő valóban hol mélyül ki. Ha nem hátrál meg kellően a kelet-európai AC akkor nyugat-európai teknősödésre voksolok ismételten, mi előoldalon maradnánk, nyugat-európai hidegleszakadással akár a spanyolokat, Marokkót szépen megnyaló formában, mint tavaly, így október utolsó napjai is enyhébben csengenének le az átlagostól.  Erre most egyelőre kisebb esélyt látok a modellek összképét nézve.
A másik, hogy a majd kialakuló AC híd az észak-atlanti térségből kissé Nyugat-Európa felé csúszik, így a peremén az észak-európai teknő peremhullámai által generált ciklontevékenység hátoldalára kerülhetnénk, a GFS izmos mediciklont ad, persze 300 óra környéke a dolog. Valami kezdemény a 240 óráig futtatott ECM esetén is látható, igaz ott még előoldal lenne, szerintem csak kezdetlegesen még be nem indulna a mediciklon genezis következő, akár markánsabb hulláma. Az óceán felett is élénk maradna a ciklontevékenység, ezért a besodródó AC mag nem igen akadna fent az óceánon sokáig, mindinkább Nyugat-Európa felé férkőzne, ezt a kimenetet látom, hogy hátoldalra kerülhetünk, északi áramlásos váltással, de a meridionalitás az maradhat, kevésbé gondolnék északi zónára felettünk megülepedő ködös, akár AC centrális helyzetre. Október végén meglehetősen gyakoriak a durvább ciklon/hidegfront betörések, esetenként szélviharokkal, erősebb lehűlésekkel, nyugati blokkal. A tavalyi október 30-i hidegfront igen gyengére sikerült, ellenben a 2017. október 29-én betörő Nárcisszal, ami orkán erejű szelet, zivatarokat  is okozott és drasztikus lehűlést. Ha bejön a komolyabb mediciklon fázisba érése a dolognak és nem csak átrongyoló hidegfronttal lesz dolgunk, hanem behullámzás, peremképződés realizálódik nekünk jó helyen, akkor a csapadékesélyek már sokkal adottabbak lehetnek, a csapigörbék mozgolódása is efelé hajlik. Viszont megjegyzem, már a most következő hétvégére is látszott egy lehűléses etap kibontakozása, ehelyett a friss futások szépen, alattomosan visszamelegítettek, teknő előoldal lett a hideg, orosz AC peremén esedékesen leszivárgó keleti hidegből.
#72005
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452739 - 2019-10-16 10:47:16)

Azért egy dolgot szinte biztosra kijelenthetünk, a másodikat pedig óvatosan említsük meg   -ez utóbbi se üveggömb-tartomány már.
A biztos, hogy kb. 72 órától indul  az első leszakadás, teknőképződés  -tőlünk nyugatra.
ECM:     Link      Link      Link
GFS:     Link      Link      Link
Ahogy látszik, ez végigfut a mediciklon-szakig, mi pedig végig előoldalon maradunk. Ez biztosítaná nálunk az indián nyarat jövő hét első felében. Illetve ECM most 144- 168 óránál ad egy kis északi hideg belötyit, a mediciklonnal ez szép kis keveredési zónát alkothatna nálunk:
Link      Link

A második lövés nagyjából 216 órától kezdődne. A dolog jellegénél, nemkülönben az időtávnál fogva ez rettentő bizonytalansággal terhelt. Annyi azért hihető az összkép alapján, hogy ekkor új poláris expanzió indul:
Link      Link
De hogy ez hova futja ki magát, egyelőre tényleg három kérdőjel. ECM például ezt is elviszi nyugatra, mi  meleg oldalon maradnánk (legalábbis 240 óráig)
GFS-nél is kissé nyugati súlypontú a teknő, legalábbis kezdetben. Ő viszont 240 órán túl fokozatosan ránk húzza a hátoldali hideg légtömeget.
Link      Link

Úgy néz ki, unatkozni nem fogunk a következő 2 hétben. Ahogy írtam, megvan a leszakadási hajlam. Én jobban örülnék egy 2-3 hetes északi zónának, nálunk inverzióval, köddel. Ne legyen már ellőve az a kevés puskapor is (persze ez így nettó hülyeség...)
#72004
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#452738 - 2019-10-16 10:37:05)

Tegnap Kecskeméten is igazi csúcsidő tombolt október 15-én, ha lett volna lehetőség, simán strandoltam volna egyet kora délután, ugyanis 26.1 fokig melegedett a levegő, a napon pedig kis túlzással, majdnem a kánikula feeling kapott el, a belvárosi hőmérő megzavarodott 30-31 fokon váltakozott, bár nem hivatalos, viszont október 15-én ilyet még sosem láttam és a hőérzet az lehet stimmelt is nevet  A mai reggel itt a szokásos módon kezdődött, szép, napos idő van, gyorsan emelkedik a T.
A következő napokban az óceán felett örvénylő ciklon aminek ma a peremhulláma érint minket és a hozzá kapcsolódó hidegfront, fokozatosan a Brit-szigetek felé helyeződik és Nyugat-Európa felett teknő mélyül ki. A kelet-európai AC peremén a gerinc hátoldalán a teknő előoldali áramlásában ismételten szubtrópusi légtömegek érkeznek hazánk térségébe. A hőmérséklet ismét emelkedik, a jövő hét elején tetőzhet újra a meleg, de általában véve is 20-26 fok közötti maximumok lehetnek. Ködfoltok alkalmanként, helyenként lehetnek, de a hétvégétől megélénkülő, megerősödő déli, délkeleti szél ez ellen dolgozik majd szépen. Leginkább a csütörtök, péntek esetleg szombat hajnal hozhat párásságot, ködfoltot, majd szombaton napközben szelesebbre fordul az idő. A jövő hétfői rekord 25.6 fokos, az már nem olyan vészes 1935-ből. Lehet rá pályázni, ugyanis a hétfő az hozhat akár 26-27 fokot is. A keddi rekord sem olyan magas, 26.2 fok 1943-ból. A jövő hét első két napja melegrekord gyanús, akár mind a két napot is behúzhatjuk ha minden jól alakul és felhőzet vagy egyéb nem rondít bele a lehetőségébe, hogy megdőljön.


Durván 10 napig kitart az indián nyár, úgyhogy érdemes kihasználni annak, aki teheti.,nevet
#72003
A hét folyamán Európa időjárását egy jellemző,nagyon gyakori,maghelyzeti stabilitású szituáció határozza meg.  Ennek lényegi  elemei egyrészt  az Azori-szk. térségétől  Közép-Európán át a Fekete-tenger és a Kaszpi-tó régiójáig, majd innen mélyen Ázsiába -gyakorlatilag Kelet-Ázsiáig- nyúló igen fejlett, több középpontú magasnyomású öv. Másrészt az ettől északra, a kontinens északnyugati, északi, illetve északkeleti részei felett örvénylő ciklonok.  Tehát egyelőre  komolyabb leszakadást, poláris expanziót, ciklon-lecseppenést kizáró felállás. Ennek szemléltetésére elég a holnap délre vonatkozó hemiszférikus izobár-térképet megmutatni.
Link
Ez a kép a mérsékelt szélességekre nézve alapvetően száraz, és legalábbis a magasban az évszakhoz képest enyhe időt jelent. A téli félévben a talaj közelében azonban az inverzió lehetősége miatt  az ilyen elrendeződés nem feltétlenül hoz meleg időt.
Az anticiklon-hatáson kívül időjárásunk arculatát az említett északi légörvények közül az Izland környéki középpontú, majd fokozatosan a Brit- szk. fölé helyeződő nagy kiterjedésű ciklon befolyásolja. Ennek 24 órától (kedd) peremciklonja képződik a Skandináv-fsz. déli része fölött. Ez a peremciklon a hét közepén beleszól a mi időjárásunk alakulásába. Majd 96 órától (péntek) kezdődően az alapvetően északi zonális kép meridionálisabbra vált a kontinens vonatkozásában. A poláris expanzió (mely felveszi majd az öregedő brit ciklont), az ebből adódó  teknőképződés térségünktől nyugatra, a kontinens nyugati területén játszódik.  Ez a jelen számítások szerint 192 órától (jövő kedd) eljut a mediciklon-szakba. A Földközi-t. középső területei fölé ekkor egy elég fejlett ciklon fűződhet le. Természetesen az időtáv miatt ez a kimenetel még több mint bizonytalan. Hosszabb távon a fenti makroszinoptikai folyamatok ránk nézve mérsékelten változékony, nem teljesen száraz (de semmiképp se kifejezetten csapadékos), az évszaknak megfelelőnél többnyire melegebb időt helyeznek kilátásba.

KEDD (10. 15.):     Link      Link          Link
Az éjszaka dél, délnyugat felől csökken a fátyolfelhőzet,  hajnalban már csak az északnyugati, északi peremvidékeken, illetve északkeleten fordulnak elő erősen felhős tájak. A kevésbé felhős, szélcsendes területeken az éjszaka erősen párássá válik a levegő, foltokban köd képződik. Ezek nagyrésze napkelte után gyorsan feloszlik, csak a nyugati határvidéken lehet helyenként makacsabb köd. Napközben sok lesz a napsütés, felhő alig mutatkozik az égen.  A délkeleti, déli szél a Dunántúl északi felén megélénkül, a  Fertő-tó vidékén egy-egy erős lökés se kizárt.  A Duna vonalától keletre azonban többnyire gyenge marad a légmozgás. Hajnalra általában 6-11 fokig hűl a levegő, de a szelesebb Kisalföldön ennél valamivel magasabb hőmérsékletet mérhetünk. Kora délutánra 21-26 fokig melegszik a levegő.

SZERDA (10. 16.):     Link       Link      Link
A dél-skandináv középpontú peremciklonhoz tartozó gyenge, feloszló hidegfront nyugat felől eléri országunkat. Kora reggeltől először magas szintű felhők, később alacsonyabb szintű, szakadozott felhőzet éri el a Dunántúlt. Ez a nap folyamán majd tovább halad kelet felé. Estefelé már csak keleten és délen lesz erősen felhős az idő, a nyugati és a középső országrészben ismét gyengén felhős égre nézhetünk fel. Délelőtt és kora délután a Dunántúlon -annak is elsősorban a nyugati felén-  szórványosan fordul elő zápor. A csapadékzóna a front feloszlása miatt keletebbre várhatóan már nem jut el, a Duna vonalától keletre gyenge zápor már csak kis valószínűséggel alakulhat ki. Reggeltől a déli szél nyugat felől mind nagyobb területen fordul északnyugatira, északira. A szél jobbára csak a Dunántúlon élénkül meg átmenetileg, máshol gyenge marad. Hajnalra 7-12 fokig csökken a hőmérséklet, de északnyugaton ennél pár fokkal enyhébb is lehet a kora reggel. Délután 15-25 fok lesz. Északnyugaton mérhetjük a legalacsonyabb, délkeleten, keleten pedig a legmagasabb hőmérsékleteket.

CSÜTÖRTÖK (10. 17.):     Link      Link      Link
Éjszaka már csak a déli, délkeleti területek felett lehet több a fátyolfelhő, máshol jobbára derült lesz az ég. Az északi, északnyugati, a Dunántúlon pedig a délkeletire forduló szél gyenge lesz. A délnyugati megyékben nagy területen szélcsend lehet, ezért ott hajnalra többfelé köd képződhet.
A ködök napkeltétől hamar feloszlanak, utána változóan, többnyire gyengén felhős idő lesz napsütéssel. A délnyugati területeken valamivel több lehet a gomolyfelhő, ott néhol kialakulhat rövid ideig tartó, gyenge zápor.  Napközben eleinte gyenge lesz a keleties légmozgás, majd délután  Észak-Dunántúlon átmenetileg megélénkül a délkeleti, déli szél. Hajnalban 5-11 fokot mérhetünk, az ország derült északi felében lesz hidegebb. Délutánra általában 19-24 fokig melegszik a levegő, a magasabb értékek délkeleten fordulnak elő. A makacsabban ködös délnyugati területeken azonban helyenként csak kevéssel emelkedik 15 fok fölé a hőmérséklet.

PÉNTEK (10. 18.):     Link       Link      Link
Az éjszaka derült, vagy gyengén felhős lesz az ég, és gyenge a keleties légmozgás. Erősen párásssá válik a levegő, hajnalra többfelé képződik köd.  Ezek egy része délelőtt csak nehezen oszlik, illetve sodródó ködfelhőket képez majd. Ettől eltekintve csak kevés fátyolfelhő várható, több-kevesebb napsütés a legtöbb helyen lesz. Napközben is gyenge marad a keleti, délkeleti szél, csupán a Dunántúlon élénkülhet meg kissé a légmozgás déli irányból. Hajnalban 6-12 fokig csökken a hőmérséklet. Délután pedig 20-24 fok lesz, nyugati alacsonyabb, délkeleti magasabb értékekkel.

Távolabbi kilátások: folytatódik az évszaknak megfelelőnél valamivel melegebb idő. Jövő hét elején az említett mediciklon-képződés következtében jelen pillanatban mérsékeltnek tűnő csapadékesélyek mutatkoznak.
#72002
A modellösszkép szinopja egyre inkább egy keleties áramlású intermezzo kibontakozását jelzi, bár lehet csak egy átfutó deviáns lesz ahogy mondani szokás. Nyilván ennek inkább délies komponense lesz/lehet a mérvadó az északkelet-európai AC peremén, így a tavalyihoz hasonlóan esetleg mégis a hideg áramlás helyett, inkább szubtrópusi légtömegeket kaphatunk egyelőre. Jövő hétvégére ismét teknő előoldalon lehetünk, a nagy északkelet-európai AC peremén déli, délkeleti áramlással, mellyel az átlagostól melegebb levegő érkezik a magasban változatlanul, újabb hullámban.  Aztán az összekapcsolódó Azori mag és északkeleti AC centrum által létrejövő magas nyomású zóna/öv alá ékelődhet be egy mediciklon és kapcsolódhat majd hozzá a leszakadó teknő maradványa, egy magassági hidegörvény, melyek előoldalán az északi AC híd között keletiesbe fordulhat az áramlás. Viszont úgy tűnik a Fekete-tenger térsége felől egyelőre meleg levegőt kapnánk, hiszen a közel-keleti térségbe nem jutna el a magas szélességeket uraló sarki hideg. Űridőben ott az újabb Skandi magas nyomású kp kezdeménye így talán a messzi északon örvénylő ciklonok lekeverhetnek a hidegből a kelet-európai térségbe, igaz ez még a távoli jövő zenéje, lásd GFS. A legvalószínűbb a tartós, száraz, vénasszonyok nyara, alkalmanként ködfoltokkal, ködmezőkkel a kevésbé szeles periódusokban. Egyébként elnézve a nyomási gradienst, mivel zömmel AC perem lenne, így a légmozgás is gyakran lenne élénk, néhol olykor erős is. 
#72001
Míg itthon sárgulnak a levelek, de a hőmérsékleti értékek vénasszonyok nyarát idézik, addig tél szempontjából biztató jel, hogy a tavalyi állapotokhoz hasonlóan most is Grönland északkeleti, északi részei felett alakulgat egy hideg mag.

A folytatásban is az ECM és a GFS is egyetért erősödésével, tartósságával. 
Ez valamelyest felemás hír ez jó lehet USA-nak is és Európának is. 

Ami a augusztus, szeptemberi AO indexeket illeti, idő hiányában fel-fel lapoztam ugyan, hogy némi hasonlóságot és egyezést keressek, kijött valami,de ugy érzem ez az idei év valahogy "nem az igazi".
1987 ősze és 1950 ősze jött ki leginkább.
Előrébb nézegettem a dátumokban és elnézve az eddigi(13-ig) eltelt októberi időszakot a térképeken egyik évszám sem, a most zajló októberi időjárásához illik, ahogy előrébb lapoztam az archívumban.

Vagy még visszább kellene lapozni az időben(nekem)? - hangzana a költői kérdés. laza Vagy egyszerűen ez a fent mondott "nem az igazi" érzés abból fakad, hogy annyira kevés a hideg fent északon, hogy nincs igazából kiélezett hőkontraszt. Magassági áramlás is lomha a mérsékelt övben. 
Érdemben én a GFS féle űrtávlatra ülnék fel ( mint vonatra/lóra ), mert szerintem az áll hozzávetőlegesen közelebb az igazsághoz miszerint hónap végétől lehet számítani markánsabb változásra, addig marad a jó idő. S hogy maga a változás lehűlés mértéke és csapadék miként mutatkozhat meg nos..abban bőven vannak kérdőjelek. Akár ÉK-i Ac alól beszivárgó hűvös légtömegek vagy ebbe a pakliba vígan lehet Azori Ac-ból kialakuló Brit block is. Szóval bármi. Előbb északi zonázás majd behullámzó jet.
De most úgy tűnik egy darabig a kellemes, átlag feletti hőmérsékletű időjárásé a szó hazánkban.
#72000
Tavaly is volt kelet-európai AC a hónap közepén, igaz az töménytelen meleg, a magas szélességekig eljutott szubtrópusi levegővel volt kitöltve. Vagy már amolyan átkonzerválódott kontinentális meleg levegőnek is mondhatnám. Keleti áramlás alakult ki, az tartósan biztosította a meleg levegő érkezését, annak ellenére, hogy a keleti áramlás a téli félévben már hideg áramlásnak minősül normális esetben, negatív anomáliát képes okozni a nyári pozitívval szemben.  Ezt csak így érdekességnek linkeltem be, hiszen mindenképp tanulságos egy helyzet volt a klasszikus, hideg kelet-európai AC-vel szemben.
Link
Link

Kitérve az esélylatolgatásra, a következő napokban a Kelet-Európa felé hátráló _AC és az észak-,északnyugat-európai ciklonrendszer közös áramlási rendszerében délnyugati áramlással, nagyon meleg, szubtrópusi eredetű levegő áramlik hazánk felé a magasban. Olyannyira meleg ez a levegő, hogy a nyári időszakban jellemző 15-16 fok körüli izoterma is elér minket 850 hPa-on. Ez az októberi viszonylag már alacsony napállás és ködképződésre hajlamos helyzet miatt nem jelent immár kánikulát, viszont a tartósan napos, déli szeles tájakon, kiváltképp délen, délkeleten 25 fok körüli, 1-2 fokkal az feletti csúcsértékeket sem zárok ki. A keddi melegrekord az, ami talán megcsíphető lenne egy olyan helyzetben, mikor minden együtt áll. Sajnos kicsi az esélye behúzni egy 28.5 foknál magasabb értéket, bár zavartalan napsütéssel, némi átkeveréssel megoldható lenne. Akkor elmondhatnánk, hogy volt egy melegrekord is a hidegrekord után 1 héttel. nevet

Ami a jövő hét közepe utáni periódust illeti. Skandinávia felett látható eme AC centrum kezdeménye: Link
Ez fokozatosan északkelet felé helyeződik délkeleties irányba, de mivel ezúttal ez a mag eleve hideg, sarkvidéki levegővel kitöltött területen aktivizálódik, így értelemszerűen a peremén lehetősége lesz lekeverni a hidegebb, sarki légtömegeket.  Persze a 168 órás kép után az ECM ad egy kis lefűződő hidegcseppet. Nálunk pedig a végén a mediterrán térségbe érkező hidegfront hatására gerjedő ciklongenezis előoldala kezdene újra befűteni. Ez egy sekély medi+ a hozzá kapcsolódó cut-off ciklon lenne.  Ha tovább képezném akkor gyanítom az északra megerősödő AC öv délre ékelné be, ezért hozzánk a hideg levegő nem jutna el.

Az viszont valószínű, hogy a kelet-európai AC déli peremén kelet felől immár némi hűvösebb, hidegebb beszivárgással normalizálódhatna a hőmérséklet, mint említetted lassan átlaghoz simulhatna. 

A fáklya is a lassú,  fokozatos lehűlés mellett tartja magát, ez támogatja is lényegében a kelet felől beszivárgó alacsonyabb izotermákat.  Link

Mediciklon esélyek révén némi mozgolódás is van csapadék ügyben, igaz, mint írtam könnyen délre préselődhet a ciklon, és az AC behatás győzhet, ami száraz időt jelenthet tartósan, a fokozatos lehűlés, hidegbeszivárgás mellett.
Mivel nagy még az időtáv, így változhatnak a dolgok mint tudjuk, viszont átlag alatti hideg időre a következő 10 napban nincs kilátás.
#71999
A jövő hét közepétől felépülhet a szezon első, kelet-európai hideg anticiklonja.

beillesztett képbeillesztett képEz már azért felkavarhatja kicsit az állóvizet nálunk is, bár esélyes, hogy csapadék szempontjából első körben nem sok minden változás lenne a mostanság jellemző, gyenge atlanti frontos témához képest.

Viszont az AC déli peremén hidegebb, hosszabb távon akár lábas jellegű légtömeg szivároghatna be térségünkbe, ezzel pedig az átlaghőmérséklet is lemehetne legalább az átlagos szintre.

Később pedig, amennyiben tartós maradna a keleti magasnyomás, befolyásolhatná az atlanti ciklonok pályáját, mozgását.
#71998
Jó megérzés volt. Már egy átlagos közép hőmérsékletű hónap is lassan szenzáció számba megy. Az persze nem lenne rossz ha éppen december vagy január hozna egy átlagos vagy alatti hónapot. 
#71997
Csak bejön a magasnyomás, meleg idővel.kacsint ( #71986 ) 
#71996
A következő napokban az elmúlt időszakban időjárásukat meghatározó hidegáramlás nyugati támasztó anticiklonja fölénk helyeződik. Majd ez az AC folytatja útját kelet felé, emiatt térségünk annak hátoldalára kerül, az áramlás délnyugatira fordul a Kárpát-medence környékén. Ezzel az áramlással az itt levőnél több fokkal melegebb, száraz levegő érkezik a magasban és  talajközelben is. A rövid délies áramlású intermezzót követően mintegy 48 órától (szerda) a nagytérségi cirkulációs kép zonálisra vált, térségünk a dél-európai anticiklon-zóna, és a kontinens északi részein tevékenykedő ciklonok közötti határterületre kerül. Ebből következőleg az északon vonuló frontok érintik majd országunkat, különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok érnek el a hét végéig.

KEDD (10. 08.):      Link    Link          Link
Az ország északi felén kora reggeltől lassan megnövekszik a magas szintű felhőzet. Később vastagabb felhők is érkeznek ide. Ezeken a tájakon kevesebb, míg délen több napsütés várható. Túlnyomóan száraz idő lesz országszerte.  Az északnyugati, északi határvidéken azonban nem lehet teljesen kizárni gyenge eső, zápor kialakulását a késő esti órákban, illetve az éjszaka első óráiban. A délnyugati szél a nap folyamán egyre élénkebb lesz, északnyugaton és északon egy-egy erős lökés is előfordulhat. Hajnalban -3 és 4 fok között alakulnak a hőmérsékletek. Északkeleten, északon lesz hidegebb, ott többfelé előfordul gyenge fagy. Délnyugaton, délen valamivel enyhébb lesz a reggel. Napközben 12-16 fokot mérünk majd. 15 fok körüli értékek Északnyugat-Dunántúlon állhatnak elő.

SZERDA (10. 09.):         Link      Link      Link
Az éjszaka első felében mindenhol megnövekszik, majd a második felében és reggel nyugat felől csökken a felhőzet. Délelőtt és kora délután az északkeleti, keleti területek kivételével kevés lesz a felhő.  Késő délután  északnyugat felől ismét felhősödés kezdődik. Este Északnyugat-Dunántúlon már előfordulhat kisebb eső, zápor. A délnyugati szél többfelé megélénkül a nyugati, délnyugati megyékben időnként megerősödik. Kora reggel 4-9 fok várható, de északkeleten pár fokkal ennél hidegebb is lehet. Délutánra 17-22 fokig emelkedik a hőmérséklet.

CSÜTÖRTÖK (10. 10.):     Link      Link       Link
Éjszaka és napközben nyugat felől egy  hidegfront keskeny felhő és csapadékzónája halad át az ország felett. A kora reggeli órákban borultságig növekszik, majd délelőtt északnyugat felől már csökken, szakadozik a felhőzet. Éjszakától északnyugat felől mind több helyen várható többnyire gyenge, főleg a délnyugati megyékben közepes intenzitású zápor. A felhő és csapadékzóna a számítások szerint megtorpan majd az ország déli fele fölött, ezért arrafelé még késő délután is előfordul záporeső, eső. A szél átmenetileg északnyugatira, nyugatira fordul, és északon, északkeleten megélénkül.  Hajnalban  7-13 fok lesz, kora délután pedig 15 fok körüli értékeket mérhetünk.

PÉNTEK     (10. 11.):     Link      Link      Link
Az elvonult hidegfront nyomán átmenetileg anticiklon épül fel térségünkben. A nap nagy részében kevés lesz a felhő felettünk, csupán késő délután növekszik meg kissé a felhőzet az északi, északnyugati megyékben. Csapadék sehol sem várható. A nyugatias légmozgás délnyugat kivételével napközben többfelé megélénkül. Az élénkebb szél az északi részeken lesz jellemző. A késő délutáni, esti óráktól nyugat felől mind nagyobb területen délnyugatira fordul, és gyengül a szél. Kora reggelre 4-9 fokig hűl a levegő. Délután 16-20 fok valószínű, északkeleten az alacsonyabb, északnyugaton a magasabb értékekkel.

Távolabbi kilátások: a kontinens fölött kialakult hosszú nyugati, délnyugati légpályában 120 órától (szombat) kifejezetten meleg, szubtrópusi levegő éri el  Kárpát-medence környékét. Emiatt a hétvégén beköszönthet nálunk a vénasszonyok nyara. Ekkor, és még a jövő hét első napjaiban is sok napsütés, száraz, nyáriasan meleg idő ígérkezik. Szerdán GFS átmeneti hidegöblítést helyez kilátásba egy észak-európai ciklon hátoldalán. A gyenge hidegfront átvonulása után Közép, majd Kelet-Európában AC épülne fel. Valamivel gyengébb kivitelben ECM is számol az északi cikloncentrummal, és némi hidegebb belöttyenéssel  térségünkbe. Ezután nála kiterjedt, zonális AC épülne fel a kontinens déli és középső területein. A ritka izobárok ebben a magasnyomású zónában általánosan gyenge légmozgást sugallnak, emiatt az inverzió, az őszi párásság és reggeli/délelőtti ködök megjelenésére gondolhatunk a jövő hét második felében, rá következő hétvégén.
#71994
A hétvégén és a jövő hét legelején még az északkelet, kelet és közép-európai kiterjedésű alacsony nyomású teknő, annak hátoldali hidegáramlása határozza meg időjárásunkat. A teknőhöz tartozó, kelet-európai középpontú ciklon hátoldalán olyan hideg, sarkvidéki levegő áraszt el vasárnap és hétfőn, hogy végül az ország teljes területét elfoglalja a fagypont alatti T850, mi több, északkeleti határainkat a -5 fokos izoterma is megközelíti. Szinte téli hidegségű képet látunk! Viszont a hidegbeáramlást hozó szinoptikai képnek ez lesz a hattyúdala, napjai mondhatni meg vannak számlálva. 96 órától (kedd) teljes és tartós makroszinoptikai átrendeződést ad GFS és ECM.
Egyelőre azonban a vázolt meridionális felállás eléggé életerősnek látszik. Az Atlanti-óceán feletti, hatalmas kiterjedésű ciklon peremciklonja, melynek középpontja ma a Brit-szk. fölé került, nem "bír" ezzel az elrendeződéssel.      Link
Kelet felé áthelyeződve délről megkerüli a teknő nyugati támasztó AC-ját, aztán "kénytelen" beleolvadni a keleti teknőbe. Mögötte zár és megerősödik az északnyugat-európai blokkoló anticiklon 24 óránál. A fuzionáló ciklon középpontja holnap (szombat) a nap folyamán végighalad országunk északi felén nyugatról keletre. 48 óránál (vasárnap) újabb, de már gyengébb brit peremciklon "próbálkozik". Sorsa ennek is a teknőbe való beolvadás lesz 72 óránál (hétfő). Ekkorra már a kelet-európai teknő mediciklont is generál a Földközi-tenger középső területei fölött, egyidejűleg nyugati támasztó anticiklonja végzetesen meggyengül. Hétfőn már csak egy erőtlen anticiklon-híd támasztja majd nyugatról a kelet-európai alacsony nyomású területet a Jeges-tengertől a Norvég-tengeren át az azori térségig. Ez a kép már megelőlegezi a nyugati támaszték összeomlását, az alaphelyzet felszámolódását, ami  96 óránál  -ahogy említettem-   meg is történik.

SZOMBAT (10. 05.):     Link      Link      Link
Az éjszaka nyugat-északnyugatról megnövekszik a felhőzet, reggeltől az ország északi felén jórészt borult idő lesz. A déli országrészben is sok lesz a felhő, de ott kevés napsütés helyenként és időnként előfordulhat. Reggel az északnyugati, északi megyékben elered az általában  gyenge eső. A délelőtt folyamán a csapadékhullás dél felé terjed, egyben fokozódik az intenzitása. A déli területeken azonban előreláthatólag csak kevés eső esik, és a délkeleti határvidéket ez is csak a késő délutáni órákban éri el.  A délután második felében aztán nyugat felől megkezdődik a zárt felhőzet felszakadozása, a Dunántúlon ekkor helyenként záporok alakulnak ki. A délnyugati szél mindjobban megélénkül, majd estétől a Dunántúlon nyugatira, északnyugatira fordul. Hajnalban 4-9 fokra számíthatunk. A korábban befelhősödő Észak-Dunántúlon lesz kevésbé hűvös a reggel, a tovább derült délkeleten pedig hidegebb. Délután 12-18 fokot mérünk majd, ezúttal északnyugat lesz hűvösebb, délkelet pedig a viszonylag meleg.

VASÁRNAP (10. 06.):     Link      Link      Link
Éjszaka nyugat felől csökken a felhőzet, reggel a Dunántúl nagy részén már gyengén vagy közepesen felhős égre nézhetünk fel. A Duna vonalától keletre azonban ekkor még erősen felhős, illetve borult marad az idő. A zárt felhőzet délután tovább hátrál kelet felé. Mind nagyobb területen süt ki a nap,  ezután felhőátvonulások kezdődnek az addig kevéssé felhős Dunántúlon is. Kora délutánig a folyamatos csapadékhullás elhagyja keleti határainkat Majd a késő délutáni órákban egy kialakuló összeáramlási vonalban záporok alakulhatnak ki a főváros térségében és lejjebb a Duna mentén. Az északi szél sokfelé megélénkül, északkeleten és nyugaton erős lökések is lehetnek. Kora reggel 6-10 fokot mérhetünk, míg déluránra általában 10-15 fokig emelkedik a hőmérséklet.

HÉTFŐ (10. 07.):     Link        Link       Link
Észak felől a nap első felében fokozatosan kiderül az ég. Reggel csupán az ország északkeleti felén lesz számottevő napsütés, a délnyugatin erősen felhős marad az ég. Délben viszont már csak a délnyugati megyékben lesz többé-kevésbé zárt felhőtakaró, máshol gyengén vagy közepesen felhős ég mellett a napsütés jut főszerephez. Estére pedig országszerte derült égre számíthatunk. Csapadék hétfőn már sehol sem várható az ország területén.  Nyugat-Dunántúlon az északi, máshol az északkeleti szél időnként megélénkül, északkeleten egy-egy erős széllökés is lehet. Kora reggel 2-7 fok valószínű, és kora délutánra a napsütés ellenére is csak 10-15 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: 96 órától (kedd) teljesen átalakul az áramlási kép Európában. A keleti teknő felszámolódik, annak nyugati támasztó anticiklonja gyors áthelyeződéssel térségünk fölé, majd 120 órára már a Fekete-t. és a Kaukázus fölé kerül. Ezzel együtt az áramlási kép általánosan zonálisabbra vált:  anticiklonális zóna jön létre az azori térségtől Közép-Európán át a Fekete-tengerig. A ciklonok a kontinens északi része fölött helyezkednek majd el.     Link
Ez a bárikus kép azt eredményezi, hogy térségünk fölé a magasban nyugat, délnyugat felől néhány fokkal melegebb levegő áramlik. Jelen kilátások szerint majd 216 órától vált újra meridionálisabbra az áramlási kép. Ekkor azonban tőlünk nyugatra, Nyugat-Európa felett képződhet teknő.  Mi részben  a teknő ciklonjainak előoldala, részben a kelet-európai AC hatása alá kerülhetünk.      Link
Az időtáv miatt viszont ez utóbbi történés egyelőre teljesen bizonytalan.
#71993
A jelenlegi teknős, hidegleszakadásos jelleget a téli cirkulációs rezsimben rendszerint már szabályos szinoptikai ciklusok szerint (északi) zonális, a hődifferenciát gyűjtő szaknak kell követnie. Tehát egyáltalán nem alaptalan egy huzamosabban anticiklonális, csendes etap feltételezése október közepe táján. Természetesen olyan is lehet, hogy a zonális, "gyűjtő" fázisok rövidek, ezért hamarosan újra poláris expanzióba megyünk  -ebben majd a következő modellfutások fognak dönteni.
Viszont azt se szabad elfelejteni, hogy októberben már a centrális anticiklonális felállás sem jelent feltétlenül nyárias melegeket nálunk. Inverzió, délelőtti ködök, az ebből adódó hűvöskés időjárás ilyenkor már simán előfordulhat ilyen szituációban is.
#71992
Pardon. Bocsáss meg.
Magasnyomásra tettem voksomat, melegebb vagy átlag közeli T-ékkel. A hónap második felében. Mondom szerintem ebből északi zónázás lesz erre felénk, magasnyomással.