2020. december 05., szombat

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2020-12-05 12:07:42

Sárisáp - Újtelep - 147m

9.1 °C

na05

RH: 81 | P: 1011.0

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

62757

Hírek, események

Ónos eső és hó is érkezik csütörtökre

Idõjárás-változás | 2020-12-02 15:28

pic
Az utóbbi napokban már említettük, hogy csütörtökön veszélyes időjárási jelenség, az ónos eső ütheti fel a fejét a Dunántúlon.

Meteorológiai esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
#72237
Hosszabb távon "vonalzó" zónára áll a széna? Vagy még se? 
Az, már borítékolható, hogy a jelenlegi téli ízelítőből átcsapunk egy új immáron átlagostól jóval melegebb periódusba.  Ezen nincs mit boncolgatni, hiszen egy blokking történik  Dny- Európára szakadó lefűződéssel. (Szinte ez már a sokadik alkalom. Ha a mostanit is kis túlzással az őszhöz számoljuk. Nincs dinamikus nyugati áramlás.)  
Viszont!
Ez nem épp a klasszikus felállás.
Az átlagostól délebbi légpálya a fő nyomvonal és a "cél" 168óra


beillesztett képJet-et is linkelhettem volna,de nem ez a leglényegesebb szempont. Ibériai félsziget felé vonulnak. Elsőre nem a legjobb,de ez lehetőség újabb ciklusra. Teret enged(het) december 10 dike után az északon teret hódító magasnyomásnak. Lesz hely bőven a negatívba úszó AÓ index korrelációs terültein terjeszkedő magasnyomásnak és mint az Ék-Eu Ac.nak. 
Ez nálunk egyenlőre melegpumpát és délkeleti, jobb esetben keleti áramlást sugal,de a modellek a magasnyomás térhódításával és a keleti áramlással nem tudnak mit kezdeni, nem képesek rendesen előrejelezni, megfogni se ne nagyon. 
Nem azt mondom, hogy hó eleje helyett most inkább hóvégén fog "odacsengetni" a tél Európában, hanem azt, hogy a jelenlegi negatívba eső AO,NAO indexek és az Atlanti ciklon tev. délebbre húzódó gerincét látva dec.10-e után esély nyílik MASZFEJ felállásra. 

Hogy ez a szokatlan déli drift mire lesz elég nem tudni, ugyanis sajnos távkapcsolati szinten a PNA se pihen, s új periódus kezdődik Amerika időjárásában. Űridőben már meg-meg jelenik az erősebb hideg öblítés USA-ra,ami nekünk nem jó ómen, hogy +-ba csaphatja a NAO-t se ezzel nem kedvez majd Európában tartósabb blocknak. Remélhetőleg elodázódik majd az USA-s markánsabb hidegöblités és lesz esély Makroszintoptikus fejre állásra.  nevet Meglátjuk.
A másik verzió, hogy nem történik meg a magasnyomás térhódítás északon és zóna újra félblockba fordul rövid időre, kapunk egy "kortyot" aztán újabb spanyol lefűződés és kezdődik minden előről(zona)... Ha meg ha USA megint megkapja lassan Karácsonyra a magáért, akkor ez hónap is meg a kukába immáron nem Ibériai lefűződéseknek "köszönhetően", hanem stabil zónázással. szomoru

Nem sok esélyünk maradt erre a hónapra, mindenesetre kíváncsi leszek erre a délebbi ciklondömpingre fognak e a modellek 24-48 óra alatt hirtelen Pál fordulni és MASZFEJ-t adni. Mindenesetre én esélyt látok rá Dec.10 után. nevet 
#72236
Az nudli.
#72235
Azt is láttad, hogy milyen hidegmagot pakolt É- Amerikára szintén űridőben? duhos
#72234
Jó 1 hét múlva vígan benne leszünk egy elég macerás előoldalas időjárási helyzetbe, persze ha nem változik nagyot a dolog. Sokaknak a télre nézve pocsék és siralmas lehet, de várható volt hogy előbb utóbb vagy így vagy úgy megszakad az átlag alatti időjárás megléte és enyhülés jön. Igazság szerint 144 óránál, míg nálunk melegpumpa lehet addig a sarkvidéken és Szibériában most emelkedő légnyomást jeleznek a modellek és ezzel együtt lehet hogy december közepére elkészül a nekünk kellően kiterjedt hidegmagunk, mely aztán szépen lassan közel és közel lopózhat "lőtávon" belülre is. A mostani negatív AO tökéletesen egybefutna a modellek által várt magasnyomás kiépülésével, de helyzetük és erősségük nagyon bizonytalan. Ezzel együtt hosszú távon egyre komolyabb hidegmag, döntően csak Szibériára és a Spitzbergáktól északra koncentrálódó, egyre alacsonyabb hőmérsékletű hideg levegőt jelenítenek meg a friss számítások. Az Európa térképen (wetterzentrale) nem sok fog látszani ebből egyelőre csak a dög nagy előoldal, de legyünk kissé türelemmel...
168 óra ECM nyomási elrendeződés. Jól nézzük meg Szibériát és a sarkvidéket. Nyilván ebben is lesz variálás mire odaérnénk, de ez ígéretes most. 
Link
Link
Gfs szintén egyre jellegtelenebb, de már magasabb légnyomásokkkal számol azokra a területekre. Itt egyébként már látszódna az aktuális egyelőre negatívba szóró NAO eredménye is, hiszen az Atlanti-óceánon is ott a magasnyomás kezdeménye
, illetve Izlandnál is 1020 hepa.
192 óra GFS 850 hPa szint hőmérsékleti elrendeződése:
Link
Szibériában egyre komolyabb hidegmag kezd el kiépülni. Gfs itt továbbra is inkább jelegtelenebb nyomási mezőkkel számol, ezzel szemben ECMWF-en már AC lenne mindenütt...
Link
Link
A hidegmag ezen sem lenne még az igazi, de a modellek ezeknek a gyors kialakulását nagyon nehezen fogják. Űridőben a ciklonok megpróbálnak majd behatolni a Kara-tenger térségénél a szárazföld belseje felé, de ott bizony már a hideg Szibériai magasnyomással is szembe találhatják magukat.
Mivel a GFS tovább pörög, így érdekességből egy 270 órás modellkép: Link
A hideg elkezd lopakodni délebbi területekre is amit egy Vorkutai Orosz fáklya is kezd megérezni mert bizony elkezdett szórni. Nyilván felfelé is van bőven szórás, de érdemes lesz figyelni mert -20 fok alá is érkeznek már tagok, de egyelőre kevesebb.
Aztán a Jakutföldön, Verhojanszk-ban a GFS 850 hPa fáklyjája:
Link
Stabilan átlag alá megy majd és látszik is hogy a -30, de olykor a -35 fokot is nyaldossák a tagok majd. Ez nem lesz csoda, hogy miért? 
Link
Pontosan ezért. Tulajdonképp a Kanadai havas terület 2-szer beleférne az Orosz hó födte területekbe, leszámítva Grönlandot és a sarki jégtakarót! Ebből én személy szerint mindarra következtetek hogy idén jóval komolyabb téllel találjahtjuk szembe magunkat Európai oldalon, legalább is az esélyeink elég jók! Érdekes hetek elébe nézünk én úgy gondolomnevet
#72233
Engedjétek meg, hogy az időjárás-megfigyeléseim alapján próbáljak egy kicsit telet jósolni. 
A lassan, de folyamatosan csökkenő őszi hőmérséklet engem arra enged köv etkeztetni, viszonylag stabil hideg télbe fogunk "belecsúszni. Gyakran jött erős déli széllel meglepően hűvös csapadékos időjárás, Ebből arra következtetek, hogy a télen bejövő mediterrán ciklonok sem okoznak majd nagy hőmérséklet-ingadozást, így jó része havat hoz majd, s a déli szél lehet, hogy az völgyek helyett a miénkhez hasonló magasabb hegyvidéki medencékben okoz majd hóviharokat.
Ami viszont a karácsonyt illeti: mivel mind Katalin, mind a nálunk őt helyettesítő András kopogósnak ígérkezik, valószínűbbnek tartom, hogy enyhe. locsogós karácsonyunk lesz.
#72232
Majd nem két hét távlatból azt kell mondanom ez a próbálkozás is szépen elcsökevényesedett. Hideg jött, sőt ezekben az órákban érkezik, sőt a két lépcsős lehűlés is körvonalazódott korábban a modelleken, végül úgy fest az se fog jól alakulni. Mondanám azt, hogy a sírás környékez, mert már lassan kezdtem dörzsölni a tenyerem, erre meg paff...

A közép-hosszútáv határán mozgó portugál-spanyol lefűződéstől meg egyenesen még az életkedvem is elment, ahogy a modelleken rendre adták futásról futásra.
Egyrészt attól, hogy tél végi cirkulációra jellemző ilyen bődületes hullámzás, hidegöblités.
Másfelől ha ránk szakadna le annak jobban örülnék. Mert az eddigi évek "gyakorlata" általában az, hogy ahova leszakad, ott néhány száz km.-nyi eltéréssel a többi is oda fog. zavarban Jó persze nem mindegy mennyi az annyi,de nem vagyok elégedett. Inkább csalódott. Egy ígéretes helyzetből így kihátráljanak a modellek. Elkeserítő. ( Nem hiába vártam csapadékos novembert még az ősz elején, mert arra tippeltem dinamika marad és lesznek lefűződések mindig oda, s ha lesz november végén Észak- Ék Eu. Ac akkor lesz a keleti felén ék-i szélel hidegbeszivárgás is ami felkanyarodó medit generálhat. Az már más kérdés, hogy nézzük Balkáni webcamikat meg belefulladnak a hóba vagy mi méricskéljük azt. De ezt vártam nem ez lett.szegyenlos Elismerem.) 

Másik kedvenc vesszőparipám az indexek.  nevet
Nincs rajta értelmes tendencia, mert az AO és NAO karöltve pozitívba vannak és a 0 vagy negatív előjelek esélyét is rendre futásról-futásra tologatják. 

Egy valami halovány reménysugár van, amit észre vettem az a PNA index. Ez távkapcsolat, amit itt nyilvánosan nem latolgatnak. De ebben most "jeget török".  ( Tehát: Az én saját nézetem alapján az fordítottan működik. Nekünk az a jó ha pozitív. A PNA az AO indexre nézve téli félévben van jelentősebb hatással magasnyomás azaz mínuszos tartományba tereli az AO indexet. . A PNA Alaszka térségében alacsonyabb a nyomás míg  tőle délre és a Sziklás hg.-ben magasabb. Ilyenkor meleg levegő nyomul fel északra a ciklonok előoldalán, ami olyan áramlást idéz elő, ami támogatja a magasnyomású anticiklon létrejöttét az említett térségben. )

Jelenleg a PNA lassú, de határozott erősödése zajlik (ami a kelet Ázsiai hideg mag aaszem POL jóvoltából történik. Tiszta távkapcsi.nevet). 
Önmagában ez kevés mint apró fénylő pont. Valakinek ez hasztalan nekem nem az. Ha ez bedönti az AO-t negatívba, akkor már másnak sem lesz hasztalan dolog. nevetDe mivel minket hazánk érdekel és nem Alaszka biztos nem azon fogunk vacilálni. 
Az a baj önmagában a negatív AO magasnyomást jelent fent az Északi Sarkkörön. Ez eddig oké,de ahhoz hogy profitáljunk belőle 0-ás vagy mínuszos NAO kell. - és itt a bibi. 
Negatív AO nem feltétlenül jelenti azt, hogy Európában beköszönt a tél. Láttunk már tavalyi és az előtti példákat rá, hogy e kettő fent stimmelt csak hogy a hideg végül Amerikára szakadt le nem is kevés mennyiségben. 
Továbbá, ha ilyen beteg dolgok  ( spanyol hidegöblités ) óceánra kiömlő lefűződések vannak már most a tél elején akkor mi a fenét várhatok? Költői a kérdés de tényleg. 

Várom a folytatást, csak kevesebb életkedvvel. szegyenlos
Ez a bejegyzés kivételesen nem előrejelzés, hanem inkább "sírás", mert jelenlegi trendet elnézve az igazi vaskos tél várat magára. Nálam ez nappali fagyot és havat takar. A régi szép időket. Már tippem sincs mikor kaphatunk sík vidéki havat. De hogy nekem ez a spanyol lefűződés elvette az életkedvemet az időjárástól az egyszer már biztos.
Még ha a spanyol teknő ékként az izlandi ciklonok közé egy Brit Act felépítene és közben gyorsan fel is oszlana csak-csak..de hát nem látszik "Dikkk te gyerek az se" .Vagy ahogy Torrente mondaná: "Ha meg kell ba..odni meg kell ba..odni." szegyenlos 
#72231
Ha az alábbi képek valamilyen formában megvalósulnak és tartósnak tudna bizonyulni akkor a tél szerelmesei félig már dörzsölhetik a tenyerüket. Elengedhetetlen a sarkvidéki és szibériai magasnyomás a nagy téltámadások előtt és ezt most az AO index is kezdi támogatni. Nagyon remélem hogy megvalósul az hogy tartósan beáll a magasnyomás legalább a Szibériai területek fölé és megerősödik a következő hetekben mert akkor már decemberben is jó esély lehet egy komolyabb téli epizódra, plusz a hidegmag is robbanásszerűen fejlődne.
Link

Egyébként a GFS is folyamat kacérkodik a magasnyomás térhódításával.Most az egyszer remélem így alakul!

beillesztett képbeillesztett kép


#72229
Két nap elteltével így alakulna a nov. 17-re várt hidegmagok mozgása:

beillesztett kép


A Hudson - öböl fölött komolyabb hideg maradna és a Szibéria fölötti hideg bázis nem lenne annyira hideg ill. koncentrált mint az két nappal korábbi várakozásban.
Valószínű a Jeges- tenger feletti ciklonokat gyengébbre várja.
#72228
Nekem kifejezetten tetszik ami az ECM-en van 144 órától kezdődően, csak kár hogy távoli ami utána zajlana a legutóbbi futásán. A Grönlandnál örvénylő markáns ciklon a 120 óránál látható erős Grönland-Kanadai hidegmagból (atlanti ciklonok üzemanyagából) kiszakít egy jókora adagot és egészen Szibériág vinné azt, ezáltal jelentősen meggyengítve a Kanadai hidegbázist még ha csak átmenetileg is.A sarkvidéken innentől kezdve markáns ciklonok lehetnek jelen, de eddig úgy tűnik hogy Szibéria jöhet ki ebből a helyzetből ki győztesen ez pedig nekünk nagyon sokat számíthat a továbbiakra nézve.

120 óra T850 Grönland.Link
120 óra a markáns ciklon Kanadánál.Link

168 órára a markáns ciklon a jeges tenger felett örvénylik.Link
T850 Link


216 óránál már nagyon érdekes a kép. Szibériába benyomul a ciklonrendszer az előoldalán is nagyon hideg levegőt szállítva ezzel oda.
Link
Link

Tulajdonképp ekkorra már a Kanadai hidegmag gyengébb lenne mint a Szibériai, plusz az 500 hPa geopotenciálú hőmérsékletek is eléggé gyengének mutatkoznának Grönland, illetve Kanada környéken, így az esetleges Azori-AC és a Kanada fölé behúzódó magasnyomás, plusz még az esetleges szintén magasnyomás Grönland felett próbálná a nem túl erős atlanti csigák életét megsanyarítani és eközben Szibériában szinte berobbanna az egyre keményebb tél úgy hogy ott van egy bivaly keleti hideg AC!!! 

Véleményem szerint nagyon jó eséllyel nem a legrosszabb forgatókönyvekkel fogunk kijönni a hamarosan elkezdődő makrováltásból majd a picit állandósulni látszó szituációból. Személyem szerint ha novemberben még nem is, de a decemberi hónap már meghozhatja akár az első komolyabb hidegbetörést és az igazi téli időt. Ha erre nem kerülne valami oknál fogva sor amit most erősen kétlek, akkor olyan nincs hogy a tél közepére, januárban ne alkosson valami komolyabbat ez a tél. Kiindulok a nem túl forró nyárból és a pozitív csalódást okozó hűvös medes szitukból az ősz folyamán és a szintén alacsony ködpárnás hőmérsékletekből, mely ugye a magasnyomásra utal ami általában ha tartós ilyen tájt az bizakodásra adhat okot! nevet
#72227
Az elmúlt napokban csendben nézegettem az eddigi tendenciát. Jelenleg pedig úgy fest hó vége izgalmas lehet.

Alig kóstolunk bele a hamisítatlan novemberi ködös időjárásban, Európa tágabb környezetében új makroszinoptikai átrendeződés jelei/illetve annak jele zajlik. Ráadásul nem kell keresni az űridős futásokban sem pedig a aktuális naptevékenységben. 
Hogy mire alapozom ezt? Két dologra.

-  Az egyik jel a Grönlandi tenger északi részéről csak "időlegesen" lehet kirobbantani a -10 fok alatti 850-es T-ét. Grönland éki felén tehát folyamatosan van hideg utánpótlás, igy állandóan adott megfelelő magasnyomású hid esetén egy markánsabb hidegöblités Európa keleti és középső részei felé. 

- Másik jel a "kirobbanthatatlan" álláspont a Keleti - Európai síkságon az elkövetkezendő 48-72 órában lábot vető magasnyomás hál' Istennek ha nem is markáns de legalább -5 < alatti hideggel. Mivel ez a szárazabbik (megülősebb) fajta tehát alul van a vaskosabbja igazi (metnet nyelven) lábas hideggé száradhat idővel, ha sokáig rostokol az orosz sztyepp felett. Ilyenkor a 850hPalos hőmérséklet csalóka 925 vagy jobb esetben a T2m és a harmatpontok a mérvadóak mennyi lehet a lábas hideg alja. 

E két felállás átrendeződés irányába tereli a dolgokat Európa időjárásában.
Hisz mind "meredeken" északabbra s mind keletre "zárt ajtókat" találnak a ciklonok így vagy átpréselik magukat a sarkkör irányába (csak igen csak lefogyatkozva magassági örvényként megmaradva) vagy folyamatosan fognak egymás "kardjába" dőlni. A kardjába dőlést én költőiesen a melegfronti szakaszok folyamatos felmorzsolódásában látom végbe menni. Vagy a másik álláspont, hogy súlypontjukkal délebbre húzódnak majd ebből blcok is lehet. Sőt Csúszópálya...?

Amit most látunk az,az hogy űridőben már mindkét jelnek meg vannak megint csak a megfelelő (nyers) kimenetei. Egyik a Ék Eu. Ac központ létrejöttén egy Európa keleti felét elérő hidegbe törésre. - ECM most épp ezzel kacérkodik.  GFS ellenben az északnyugati irányítás térhódításár vizionálja űridőben. - ez pedig a másik Grönland tenger északi,északkeleti fele felől lesettenkedő hideg.  
Nos e két kimenet között vacillálnak a modellek nem hiába.  szegyenlos
Lesznek még ilyen olyan kimenetek az elkövetkezendő napokban mindkét nézőpont felől. Ék-i hidegbeszivárgás vagy ényi frontos verzió. laza A nagy csata a két "királyi" modellek közt újra beélesedik! vidám
Magam részéről inkább a Gfs szavazok,de nem azért mert azt csípem. ECM jobban szeretem de a GFS most racionálisabb lefutást taglal mint az ECM. A Kelet Eu. Ac lefogja rendre törni az izlandi ciklongyár melegfrontjait. Északabbra pedig állandóan adott lesz a Grönland északkeleti vidékeire rendre ciklonok hátoldalán visszarendeződő masszív hideg bázis.
Az ECM is kapizsgál valamit csak ő az északkeleti áramlás térnyerését erőlteti szemben a ciklonok délebbre való húzódásával. 

Én abba a hiszembe, személyes meglátásba de cseppet sem DM-eskedésbe vagyok hogy november második felében megmutathatja magát a tél Európában síkon is, nem csak a hegyekben. Ez a két dolog megakasztja a mostani épp csak felépülő jelenlegi felállást és ha tovább tippelném ezt, akkor előbb északi zonázásással majd félblock vagy totál teljes blockkal. 
De kétlépcsős lehűlést tartanék valószínűnek előbb félblock majd csak aztán a teljes block. 

Mivel a GFS lát el erősen űridőben 20-dika utánig igy gyakorlatilag azt hihetnétek, hogy "egy lapra" teszem fel véleményemet, pedig a kezdődő jelek ott vannak középtávon már a modelleken.
A jelenlegi áramlás megtöréséhez időre van szükség. De ha marad a tendencia, ennek végkifejlete körülbelül a hó végén nem lesz avagy "nincs pardon".  vidám

És újra összegezve csak abból hogy tartós Kelet - Eu. központú(!)  anticiklon és az Grönland tenger északkeleti részein rendre "sarat álló" masszív hideg bázis meglétéből kifolyólag.  ( Persze ebből csúszópályás mediterrániumba landolós ciklontevékenység is lehet,de akkor is latolgatunk vagy nem? laza Én olyan félblockra szavaznék. Nekem azt közelebb állónak látom. )
#72226

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#496047)
#72225
Hogy ön hiszi-e vagy sem, az az ön dolga, ami mit sem von le abból, amit én tapasztalati úton szereztem négy évtizede. Sorrendben a Carrington-féle 25. napciklus már korábban elkezdődött, mielőtt a mostani hatalmas napfelszíni aktív terület megjelent volna, amely több, 4 vagy 5 helyről dob ki magából röntgensugárzást. A NASA-nak igazat adhatunk: a naptevékenység természetesen normálisan működik, hiszen aktivitása felszálló ágon van. 
#72224
Jó megfegyilés tényleg szépek azok a napfoltok viszont nem hinném hogy ez befolyásolná az Északi félgömb időjárását. A NASA szerint a nap tevékenység illetve a napfolt tevékenység normális. A szoláris UV sugárzás pedig nem kimagaslodó mértékű.
#72223
A keleti napperemen beforduló hatalmas napfoltcsoporttal közel egyidejűleg megerősödő szoláris UV- és röntgensugárzás megfigyeléseim szerint melegadvekciót indít el az egyenlítői térségből magasabb földrajzi szélességek felé. A melegebb légtömeg legtöbbször vagy beépül a ciklonok melegszektoraiba vagy pedig a térítői anticiklonokba, erősítve, dinamizálva azokat. A ciklonok magukkal szállítják a szoláris hatásból származó többlet-meleget, míg a térítői anticiklon pedig nagyobb területre terjed ki. Jelen esetben a fölöttünk levő igen magas nyomású mérsékelt-égövi anticiklon lehet, hogy gátat szab az enyhülésnek. Ez a szoláris hatás általában legalább 7, legfeljebb 14 napig terjed, nem hosszú életű. (A napfoltcsortról találhatunk képet itt: www.spaceweather.com . A napkorongon a foltcsoport balról jobbra mozog. A nap keleti peremétől a nyugatiig egy napfoltcsoport 12-13 napig tartózkodik, míg át nem fordul a nyugati napperemen.)      
#72222
Hogy lenne enyhülés most őszinten? Nem értem miről beszélsz ezzel a melegedésekkel vagy hogy mit akarsz egyáltalán ezzel mondani?!?!?!
#72221
Dél- és Észak-Európában a melegedés jelenleg látványosnak tetszik. Figyeljük a kontinens izotermáit: a Közép-Európában meglévő hidegebb terület NY-K irányú sávot mutat, amelyet É-on, továbbá D-en és DNY-on melegedő terület övez, ami - a folyamatot figyelve - terjeszkedik. Előfordulhat, hogy az erős anticiklon ezúttal gátat szab térségünk légterének felmelegedésének. Hogy itt is lesz enyhülés vagy sem, erre a kérdésre a következő napok választ adhatnak.   
#72220
"Ezek alapján várható, hogy az előttünk álló napokban dél felől kapunk a jelenlegi előrejelzésektől eltérően melegebb levegőtömeget, sem pedig ÉNY-ról hideget."

Ezt elég nehéz lenne úgy érteni, hogy nem a közeljövőre értette. 
Már pedig jelenleg is inkább északi áramlás van, ami holnapra már ÉK-i lesz leginkább:  Link

Tartós, akár 1 napon át is tartó déli áramlásnak sem a jelenben, sem a közelmúltban, sem a közeli vagy távolabbi jövőben nem látni jelét továbbra sem a modelleken.

Nagy hideg pedig eddig sem volt a modelleken, nem is írt ilyenről senki semmit.  Ha bejönnek a mostani modellképek, bő 1 hét múlva átlag körüli idő várható, reggeli fagyokkal, az inverziótól függően 10 fok közeli, vagy köd beállta esetén jóval alacsonyabb tmaxokkal: Link
#72219
Ény gondolom erre hétre értette. Naptevékenység nincs modellekbe építve azokon ezt a tendenciát nem lehet követni. De valami alakul amit Kollega mondott nézd a GFS mai 12h ás fáklya diagramot azon eltűnt a nagy hideg.
#72218
ÉNy-ról hideget? Ilyenről sehol nem volt szó.

Egyelőre a legvalószínűbb, hogy keletről fogunk lassacskán egyre hidegebbet kapni. Amiről írsz, annak jelenleg nincs nyoma a modelleken.
#72217
Hatalmas méretű napfoltcsoport fordult be a Nap keleti peremén, néhány nap múlva eléri központi csillagunk É-D irányú centrálmeridiánját (középvonalát), majd a csillag tengelyforgásának megfelelően kb. hat nap múlva átfordul a nyugati napperemen. Tapasztalatom szerint az ilyen foltcsoport megjelenését legtöbbször enyhülés követi régiónkban: az UV-sugárzás az egyenlítőt sokkal jobban melegíti, mint amennyire az ugyanabból az aktív napterületből (Active Area=AA) származó plazmarészecskék a Föld pólusainál belépnek (fölmelegítve a sztratoszférát, az alatta levő felső- és középtroposzférában pedig örvényt indukál és hidegadvekciót indítva el). Ezek alapján várható, hogy az előttünk álló napokban dél felől kapunk a jelenlegi előrejelzésektől eltérően melegebb levegőtömeget, sem pedig ÉNY-ról hideget. Meglátjuk.
#72216
Ez nem túl zonális nevet 

beillesztett kép

#72215
Ez utóbbiról bőven tudnék mesélni, ugyanis 86 február 3-án születtem, és számtalanszor végighallgattam már a család anekdotáit, hogy mi-hogy volt azokban a napokban, és hetekben. nevet
#72214
85/86 teléből a december rendkívül, a január mérsékelten enyhe, a február viszont valóban hideg és havas volt.
#72213
Köszönöm a kiegészítést és pontosítást! (Most én egészítem ki saját szövegemet: a kirívó jelzőt kontinensünk egészére értettem.) A legjobbakat kívánom!
#72212
85 novemberében Márton napján esett 5 - 9 cm hó a Mecsekben legalábbis nálunk.
Amit én mértem. Márton fehér lovon érkezett. Volt is kemény tél! Azóta nem emlékszem hogy márton napján esett volna hó. Mégis néha volt keményke tél. De olyan hosszantartó havas és hideg télre nem emlékszem mint azokban az években volt. Még előtte 68 - 69 volt kemény.
#72211
ezt véletlenül magamnak címeztem de neked szántam:
Link
#72210
Nagyon szereted a 87-es nagy havazást ezért hátha érdekel az remek tanulmány.
Ha már olvastad akkor sorry.
Link
#72209
Itt mindössze a következő 4-5 hét megmutatja szerintem merre fog állni majd a zászló nevetLegyen is ott hideg mert kell a mély délkeletre szakadási hajlam is.
#72208
Igaz, hogy űridőben van, de itt már lenne még Kazahsztánban is fagyos izoterma:
Link

Ha november közepénél tartanánk akkor azt mondanám én is, hogy nem túl fényes előjelek a tél kezdetre, de most indul be elméletileg az északi hűtőszekrény, két hét alatt is sokat tud változni a hidegmagok kiterjedése és poziciója.

#72207
Nem vitatkozni akarok, de szerintem észre lehet venni csak akkor ha végig pörgeted  a satnya vs kemény zord telek előtti cirkulációs folyamatokat és figyelemmel kíséred a Kelet-Eu síkságot hogy ott mi zajlik és milyen légtömegek cserélődnek nevet Ezzel én sem mondom azt hogy 100%-ig bizonyítható tények ezek...mert nyilván nem, de apró jeleit igen is észre lehet venni. 

Pl miért van az hogy rendre a nagy tél előtt már korán betör a tél a Kelet-eu síkságra érintve vígan Kazahsztánt pl? Illetve hogy ezeket megelőző novemberi hónapokban 80%-ban csak fagyos légtömez uralta Moszkva tágabb több száz km-es környezetét is( kelet-eu síkság). Itt végig teknősödés volt megfigyelhető az ősz folyamán, nem volt AC meleg előoldal mint pl 2019 november legjavában vagy 2007-ben stb ugyanígy. Ha hiányzik a teknősödés a mélyre hatoló hidegleszakadások ősszel akkor általában pecsétet rak a télre ez. 
#72206
"Meggyőződésem hogy zord,havas és hideg telek előtt már október végén, november teljes egészében vannak előjelek hogy "itt valami készül"."

Még mindig jobb, mint a gyíkemberek kacsint
De viccen kívül, nagyjából teljesen biztos, hogy nincs igazolhatóan ilyen jel.
Már amennyiben a Kárpát-medencéről beszélünk.
Kapásból egy másik GFS tag, máris mennyivel más a kép: Link
#72205
Meggyőződésem hogy zord,havas és hideg telek előtt már október végén, november teljes egészében vannak előjelek hogy "itt valami készül". Nem nálunk,hanem a Kelet-Eu síkságon, illetve a "szokásos" Kazahsztáni masszív hidegbetörés mely ezen telek előtt sosem maradt el október legvégén/november első 20 napjában. Úgy is fogalmazhatunk hogy van 4-5 hét hogy mind az északi hidegmag, mind az időjárás összekapja magát, mert ha nem akkor könnyen elképzelhető hogy csak a szokásos szarakodós tél jön ismét a soron.Nem negatív szeretnék lenni, de sajnos komoly előjelei vannak egy soron kívüli kemény telet megelőző ősznek ezen térségekben és sajnos most egyelőre nem jó irányba mozdulnak a dolgok. Kíváncsian várom a következő hetekben hogy milyen irányba megy el a hidegfelhalmozódás és lesz-e egy erősebb hidegleszakadás a Kelet-Eu síkságra Kazahsztánt is érintve. Ami szintén aggodalomra ad okot az a Moszkvai tartós átlag feletti hőmérséklet. Ott nem jellemző a pozitív légtömeg jelenléte október végén, illetve a teljes novemberi hónapban sem egy normális tél előtt...Szinte sosem!

Vagy így vagy úgy de az időjárás azért halkan szokott árulkodni...

Ez pont árulkodó és egyben GFS 162 óránál totális karasztrófa.

beillesztett kép

#72204
Tévedés, az általad említett telek ugyan valóban az átlagosnál hidegebbek voltak, de nem kirívóan, a két leghidegebb tél ebben az időszakban 1984-85-ben és 2002-03-ban volt. 
#72203
Biztos hogy van köze hozzá de...Azt se felejtsük hogy a nagyobb jég Európai oldalról hiányzik.Az USA-nak ott van Grönland is.Ettől független persze lehet nagy tél itt is majd a rekord alacsony jégborítottság ellenére is.
#72202
Alacsony jég ide vagy oda az USA - ban októberi minimum dőlt meg -35 fokkal. Vagy oda kedvez ide meg nem, ez nem tűnik logikusnak szerintem sem. Lehet persze enyhe csapadékos telünk de annak nem hinném hogy köze lenne a jég boritottsághoz.
#72201
vidámNa majd meglátjuk ezt...
#72200
Link

Belinkelem ide is, hogy meglegyen. szegyenlos
Ilyen alapon, véleményem szerint csapadékos enyhe telet valószínűsítek Közép-Európában. 
#72199
Bármelyikkel kiegyeznék az említett telek közül. Ha jól tudom, most is fennáll mindkét feltétel (erős La Nina és napfolt-minimum), de hogy mi lesz belőle...? A zászló sajnos egyre kevésbé a hideg teleknek áll, persze azért még becsúszhat pár ilyen periódus is. nevethideg 
#72198
Tökéletes megállapítás. Egyetértek. Kirívóan kemény tél volt 1986-1987-ben és 1995-1996-ban sok csapadékkal, nagy hideggel. Az említett években naptevékenységi minimumot is tapasztaltunk. A legjobbakat kívánom!
#72197
A legerősebb El Ninós években a telek Közép-Európában rendszerint igen enyhék és viszonylag szárazak az óceáni ciklonok tartós DNY-ÉK irányú áramlása miatt. Erős La Nina esetén a helyzet épp fordított: a telek csapadékban bővelkednek, a hőmérsékletek is jóval alacsonyabbak a megszokottnál. Jelenleg a Humboldt- vagy Perui-áramlás jelentős negatív hőmérsékleti anomáliája lehet, nem fog okozni nálunk kemény telet a globális felmelegedés miatt (meglátjuk). A legjobbakat kívánom! 
#72196
Hát az előző meg pont egy végtelen rakat kaki volt.
Tényleg nincs egyértelmű korreláció.
#72195
Köszi.
Lassan olyan a szitu hogy ha van rajta sapka azért lesz szar a tél ha nincs rajta akkor meg azért. 
Abból sok van ami betesz a teli esélyeknek, de mi segít nálunk hideg vagy legalább átlagos T850-es télhez az izlandi vulkán kitörésen kívül?:P
#72194
Sajnos nem. De a XXI. század jó telei szinte mind La Nina idején voltak szeret
#72193
“Egy erős El Niño-évben Magyarországon szokatlanul enyhe a tél, és csapadékos a tavasz. “
Ebből következhet az hogy erős La Nina hideg telet eredményez nálunk?
#72192
Erős La Nina.
#72191
Jól értelmezem, La Nina alakul?
#72190

beillesztett kép

#72189
Ezzel igazából igazat adtatok nekem úgy gondolom. Nem temetem  telet.. ímádom csak sajnos most a feltételek gyengék én úgy látom. Ahogy írtam is november közepén talán változik valami. 
#72188
Én nem tudom mit kell ennyire előre temetni, mikor a Kékesen havazott is. Tehát a kora télies próbálkozás meg is volt. Ráadásul "téltábornoknak" ez igen sokba került ( negatív NAO és AO) miatt az Északi Sarkon valószínűleg átmenetileg meg is torpant a jég gyarapodás. Azt hiszem Nano linkelte is egy másik topikban erről. 
A mostani fázisban valószínűleg gyarapodásnak indul az fent a jég növekedés, de én a hidegbázis egészséges mivoltát hiányolom. Bazsa hiába linkel bazsulós cidriket, komolyan makroképeket a múltból a Met társalgóba. Most már nincs kellő "munició". Nulla fokot meg kicsivel hidegebbet forgat egy egy makrokép. Hegyekbe jó de síkon nem igen. 

Tehát ami most van, csak maradjon odafent és hízzon. 
- én ugy gondolom. 
Húzzon rá 1 hónap zonalitást ( Novembert), majd decemberbe szeretettel várom. laza
#72187
A több hetes anomália térkép nem mutat 2m- en a következő hetekre pozitív anomáliát. A CFS úgyszintén átlagos novembert és enyhén pozitív decembert vizionál. Az indexek is a felfutás után az átlagot célozzák meg. Kiváncsi leszek a ciklon gyár meddig bírja szuflával.