2021. május 17., hétfő
Elindult a légszennyezettség mérő hálózatunk! Olvass róla bővebben itt.

Utolsó észlelés

2021-05-17 23:21:32

Szokolya - Jókai út (Tszfm 187 m)

10.5 °C

RH: 82 | P: 1006.0

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

71155

Hírek, események

Szállóporadatok a fűtési szezonból

Érdekességek | 2021-05-13 22:38

pic
A MetNet szállópormérő hálózata már a fűtési szezon alatt is országszerte gyűjtötte az adatokat.

Meteorológiai esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
#72284
Meddig tart a változékonyság, átlagos vagy annál valamivel hűvösebb idő? Szerintem kb. 20-áig a jelleg elég letisztult, változás majd a pünkösdi hétvégén jöhet az alapfelállásban, de kérdéses, hogy milyen irányban. Addig a tőlünk észak-északnyugatra lévő ciklonok szólnak bele időjárásunkba. Link
A jövő kedd környékére várható lehűlés is elég valószínű például.
Eközben a futóáramlás hosszan szép, meanderektől mentes tőlünk nyugatra. Link
Ez először Amerika felett válik hullámzóbbá. Link
Majd több modell, illetve ENS képe szerint az Atlanti térségben is. Akár megint viszonylag szabályos csoportos hullám terjedés is lehet, bár ez most nem tűnik egyértelműnek.
Link
Itt el is érkeztünk a pünkösdi hétvégéhez. Ezzel párhuzamosan, és részben a kettő összefügg, a sarki térségben kb. 18-a után anticiklonális hatások épülhetnek ki, az alacsony geopotenciálú terület több részre szakad és legyengül és a maradék hidegbázisból dél felé mozdul ki a légtömeg. Link majd Link
(Negatívabb AO felé mozdulás, bá az index fáklyája kevésbé hasznos már ilyenkor.) 
Összességében 20-a után nagyon széttartóak a kimenetek, de az előzőek miatt egy gyors bemelegedés, akár több napra is, de akár egy újabb, több fokos lehűlés is bekövetkezhet. Ez utóbbi erősebben tőlünk nyugatra, mert jelen állás szerint az Atlanti térség lehet a pólus felől lemászó újabb hidegadag egyik célpontja. De mi is kaphatunk belöle. Addig is a következő bő hetet jó lenne kihozni minél több csapival, ha a várható átalakulás jól sül el, utána is lehet persze (konvektív) csapadék.
#72283

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#520565)
#72282
Jol nez ki Gronlandtol keletre 200 oratol a Gfs, +10 izoterma, az valami fon? 
#72279
Mobilos kattintgatás a Horvölgyi víztározó környékén. Sistergett a tavon a hártyajég, néhány ártatlan süllózó még be bírta vetni a horgait . Reggelre szerintem beáll.-

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett képBogácsi völgy, romhalmaz hófogókkal. Majd hómarózhat február 29. - én! laza

beillesztett kép' ... Háta mögött farkas, feje fölött holló..'hideg

beillesztett kép

#72278
19-re húz lapot az időjárás? 

Megérkezett a fagyos hidegbetörés, de mivel sokfelé szárazra sikerūlt, így én már a távolabbi kilátásokkal szemezek.
Jelenleg igen nagy mennyiségű hó van felhalmozódva északkeletre, északra. Íme: Link
GFS Op 168 óra Link

Kicsit távolabb 264-nél: Link
ECM 240 óra: Link

Norvég nyomásfáklya szinte csont száraz, ez pedig tartós magasnyomásra utal. 1050 hepáig szórnak immár visszafelé a GFS pertubált tagok. 
Link

Ha valaki azt mondaná hogy ez volt a tél legerősebb lehűlése ami a 850 hepára vonatkozó hőmérsékletre vonatkozik akkor nem biztos hogy azt válaszolnám rá hogy valószínű igen! Kételkedem abban hogy elviszi ez a lehűlés az idei tél legerősebbje trófeát!

Érdekes a modelleket figyelgetni tehát, mert elképesztő mennyiségű hó hideg van elérhető kozelségbe. Folyamatosan megújúló, erős blocking a legvalószínűbb. 
#72277
Bár mindenki -én is- csütörtökre várja a viharos széllel érkező hidegbetörést, de előtte, szerdán: a délkeleti áramlás az északi területekre is átmenetileg akár több fokkal enyhébb levegőt sodorhat, az esők pedig gyakrabban váltanak záporokká. Mint fővárosi lakos, a mai +2 fok körül maximum után holnapra: szerdára +4 és +7 fok közötti legmagasabb hőmérséklettel számolhatunk. Link
#72276

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#512373)
#72275
Jelenleg 6 óránént változik a helyzet, naponta van olyan futás, amelyik brit vagy skandináv AC-vel számol 7-e és 10-e közé. Ha bejön, akkor nyakunkba zuhan a szibériai hideg!
#72273

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#510801)
#72271
A CFS is bekékítette É-Európát februárra. Mi mondjuk a meleg zónában lennénk, de hátha változik.
#72270
Keményedik is:
Link
#72269
Vannak jelek, hogy február első dekádjában még negatívabbá váljon az AO, vagyis a magas szélességeken anticiklonális hatások érvényesüljenek többfelé. Ez a GFS ENS 500-as anomáliája most Link és 200 óránál: Link Vagyis átlag szintjén is jól látszik ez a mostani együttes alapján.
Egész érdekes folyamatok zajlanak majd a napokban a jet stream-el összefüggésben. A friss GFS egészen beteg, ez pontosan így nem fog megvalósulni az időtáv okán, de érdemes végignézni. Erősödő hullámzás várható a jet-en, valamennyire hullámcsomag jellegű, ez egyébként most indul be a Kamcsatkától délre örvénylő erős ciklonnal: Link   Tőle keletre egy gerinc épül fel a Csendes-óceánon., az Aleuti-szigeteknél nyúlik fel a magas szélességek felé. Link
A következő gerinc az USA felett épül fel, az az utáni pedig az Atlanti-óceánon: Link Közben fent a Jeges-tengeren megfigyelhető, hogy továbbra is ott van az AC, ez az előzőekhez képest tovább is erősödik, és egyre jobban felnyúlik nagyobb magasságokra, 500 hPa-n is jobban megjelenik itt már a geopot.mezőben.
Ezekről linkelek egy animációt. Link
Az előbb linkelt Csendes-óceáni gerinc olyan nagy amplitúdójú, hogy a jetből egy önálló örvény szakad ki, és feljut a Jeges-tenger fölé, ez erősíti meg a sarki anticiklont nagyobb magasságokban. Az érdekes az az animáción, hogy a mostani GFS szerint ez áthalad a sarki régión az orosz partok mentén, és az animáció végén már közelíti az előbb említett a jet hullámán kialakuló és északra egyre jobban feljutó atlanti gerinc északi végét: Link Végül pedig, az animáció ez már nem látszik, űrtávban beleolvad az atlanti gerinc segítségével kialakuló izlandi AC-ba. Link  Link Ezzel kész is, megindul a sarki hideg Európába a GFS szerint. 
Ez a nagy területű anticiklon végül 3 hatás eredőjeként tudna így megerősödni a modell szerint:
- az atlanti gerinc
-már a gerinc odaérkezése előtt Izland környékén emelkedő légnyomás látszik, így erősödik meg a GFS-ben majd az izlandi AC Link
-végül pedig a sarkvidék felől terjeszkedő anticiklon is összeolvad ezzel, és ez az ami lertántaná űrtávban a hideget.
Nagyon hosszú lett ez a hsz, így már csak annyit, hogy valami látszik nemcsak egy kiragadott futáson, hanem ENS-eken is, pl. a tegnapi többhetes ECM a február eleji előoldal után a hideg előretörését mutatja dél felé, a rezsim előrejelzésen pedig jól látszik egy északi, Izlandtól keletre, Skandinávia felé elnyúló blokkoló AC lehetősége: Link  Link  
Rezsim előre: Link
Nem mernék arra fogadni, hogy ez így vagy akár hasonlóan alakul,kb. február 5-ig, az előoldalas helyzetig lehet nagyvonalakban mondani, hogy lehet tudni mi lesz, utána nagy kérdés. De elég érdekes futások jöttek mostanában. nevet
#72268
Ez alapján lesz még tél februárban:
Link


#72267
Na, hogy is állunk odafent?
Végre, végre talán csillapodik a nyugati drift felettünk 10 hPa-n is: Link
Ezt már lehet split közeli állapotnak nevezni egyébként? Link
Mintha jelenleg is SSW lenne egyébként, és bár látszik a sarki hidegmag újjáéledése, a polar jet már egész végig nem áll vissza karika formára, és ami főleg tetszik, hogy a durva, állandó nyugati áramlás pont felettünk szintén nem akar kiújulni.
Itt van ez is, szintén zenész: Link
AO szépen megy ezzel párhuzamban vissza le negatívba, a NAO érdekes módon pedig emelkedni kezdett - bár a végén az is menne vissza lefelé.

Fogalmamam sincs, mire lehet számítani ezek alapján, de talán nem unalmas időre nevet
#72266
Az északi azonalis áramlat is adja alá a lovat majd... Ez látszik is.
#72265
Ahogy írod bőven pozitív a grönlandi T850 anomália,  azt izlandi csigagyár alul működik lásd NAO/AO.
Akkor mégis mi hajtja a ciklonokat, mi okozza ezt a masszív ciklon genezist?
#72264
Hát, szerintem is mindig megalapozottan ír a Severe Weather EU, de ezúttal mintha a kiinduló állapotot is kicsit félreértelmezné. A polar splitre január 5-ei dátummal hivatkoznak, és ha a leghosszabb 2-3 hetes "átfutási" idővel is számolunk, akkor is annak a hatása már nem biztos, hogy úgy alakul, ahogy 1929-ben vagy ahogy egy jó kis split után kéne. Vagy már megtörtént, és történelmet írt - Madridban.
Sajnos úgy tűnik, bár valóban erős a magasnyomás hatalma a sarkkör környékén: Link (a piros az átlagosnál magasabb nyomás, kék alacsonyabb), de ettől délre ciklonok uralják a terepet - még ha nem is igazán erősek, mint egy igazi vonalzós zonalitásnál, azért van bennük kraft, és ilyen felállás csak nyugatias, "lábas meleget" hoznak a kontinensre. Még itt az Alpokban is sok csapadék mellett az igazi tél 1300-1500m fölé költözik, időnként még magasabbra. És persze ez a cikloncsalád tényleg kisöpri a hideget Európából és a Kelet-Európai Síkság egy részéről, de azért 120 óránál még mindig Szibéria nagy részén jelentős a negatív anomália: Link Ugyanez igaz az észak-skandináv területekre, és bár Moszkvában pólóra vetkőznek az 1 fokban, Szentpétervár az átlag környékén / alatt marad: Link Link ráadásul a favorit Nuuk (Nyugat-Grönland) is bőven pozitív T850 anomáliát jelent jó sokáig: Link ami általában a rettegett izlandi csigagyár alulműködését is jelzi (meg a NAO/AO is ugye). Ez azonban ezúttal kevés lehet nekünk, hisz bár valóban ott a magasnyomás északon, gyűlik a hidegbázis, ettől délre mintha láncot akarnának a ciklonok alkotni, hogy meleget hozzanak a kontinensre. És ez nem 200-300+ órás kép, hanem 120-150 órás: Link Persze a sarkkör környékén összegyűlő hideg azért 2-3 nap alatt be tud rontani hozzánk, ha jó a makrofelállás, szóval ez 180 órán túl szinte bármikor bekövetkezhet... Jelenleg nem komálja egy fáklya sem, max 1-2 tag. Pl. P22 60 óra alatt: Link Link .
Ráadásul most éppen - erősen átmenetileg - szétszakadt a gyenge polar vortex: Link (0 órás "előrejelzés"), de szinte azonnal összekapcsolódik a kettő, és bár átlagos telekhez képest nagyon elgyötört képet mutat a vortex, nem szakad ketté, ami kicsit erősítené az SWEur cikkjét. Persze lehet (reménykedem), hogy ez a gyenge vortex megzavarja a modelleket, és bizonytalan lesz a jövőkép, de jelenleg a GFS-ECM ugyanazt adja, a fáklyákon sincs valami irgalmatlan szórás és 240 óra felett sincsenek nagyon nagy pálfordulások mostanság. Persze az is lehet, hogy már az elejétől fogva rosszul számolnak, és ahogy ezt később "realizálják", együttesen változtatnak a jövőképen, szinte "váratlanul", mint 2012- januárjában, amikor egészen messziről érkezett a hideg levegő, és Gibraltárig nyomult: Link Link Link Link .
Érdekes, hogy ebban a SWEur cikkben a nyomás-anomália nagyon hasonló a most kialakulóhoz, ahogy írják is: Link viszont ez miért nem volt rossz nálunk 1929-ben? Hisz ciklon az óceánon, ciklon felettünk, anticiklonok csak északon, ahogy most... Mi volt akkor más? Egyrészt akkor innen indultunk: Link másrészt akkor bitang blokkok voltak az óceánon, vagy a brit térségben volt 1040 ( Link ) vagy Izland felett ( Link ), vagy szimplán a kontinens felett ( Link ). Most: Link úgy érzem, fényévekre vagyunk azoktól a blokkoktól. Akkor úgy viselkedett az óceán, mintha szárazföld lenne. Hiába volt erős ciklon az USÁ-ra szakadó hideg miatt (igen, ha ott hideg van, itt is lehet 1929-es szintű hideg!!): Link hiába volt izlandi ciklon: Link Link (igen, izlandi ciklon - és pozitív NAO/AO? - mellett is berobbanhat egy -30-as rekord T850 hozzánk!) mégis annyira halott volt a nyugati drift, hogy szinte bármi megérkezhetett hozzánk - ahogy azt jól szemléltetted is. Most erre nem érzem hajlamosnak az időjárást, de hát elképzelhető, hogy a rendkívüli helyzetekre a modellek sincsenek felkészülve, és húznak a nyugatias driftek irányába, de az is lehet, hogy ez totál hülyeség, és a modelleknek mindegy, hogy mennyire fejreállós 1-1 makrokép, mert adnák ha lenne esélye, és nincs semmiféle "ilyennek kéne lennie az átlagos időjárásnak" paraméter beledrótozva? Nem tudom.

Pali: attól, hogy most nem jön be, ne írd le az SWEur-t, mert ez nem így működik nevet Az elemzés az elemzés, adatokkal alátámasztva, és ha nem jön be, nem azt jelenti, hogy minden elemzésük rossz és sose fog bejönni. Ugyanígy: ha a GFS elveri az ECM-et, ezentúl nem kell leírni az ECM-et, legközelebb majd fordítva lesz... Pláne a jövőt firtató elemzések ilyenek - latolgatások. (Még ha amúgy szerintem is picit elvetették a sulykot ezzel az 1929 analógiával, bár lehet, hogy az az év Nyugat-Európában és Észak-Amerikában nem akkora kuriózum, mint a Kárpát-medencében. Hisz most még csak a split se jött össze, ami azért kéne...)
#72263
Telente mindig elolvasom a Severe Weather elörejelzéseit, és eddig az volt a benyomásom, hogy nem egy klikkvadász oldal. Ez a mostani előrejelzés azonban elég kemény.
Márciusig kiderül, hogy érdemes lesz-e a jövőben is komolyan venni.vidám
#72262
Ha azt vesszük, az idei szezon elején és őszön a hidegöblitések javarészt Nyugat-Európára szakadtak le illetve lenyúlottak rendre Spanyolországig. 
Most végre mi is kaptunk egy kis hideget, meg havat. 

Ha sikerül belőnie Severe Weather-nek a nyomás elrendeződést, akkor tartósabb magasnyomás költözhet a Brit Szk.-re míg ránk rendre ránk fog zúdulni északról a sarkvidéki eredetű hideg. Már 48-72óránál tök mindegy melyik modellt lapozom fel mindegyiken ott kacsingat Európa északi határainál a -20 és -25 fokos hideg magok peremei. Ha tartósan kinyílik Közép-Európára az északi "sarki ajtó" hamisítatlan sarkvidéki hideg szakadhat le hozzánk. Ami akár hetekig itt tekereghet rajtunk. 
Izgalmas felvetés, hogy 1929 január vége ill. február. 

Sőt ők azért ilyesmit is várnak a hideg mellé: 

beillesztett kép


Ha ez bejön, előtte fel kellesz töltenem egy kis fagyállóval a kocsit mert -30-ot nem 100% hogy kibírja...lazalazalaza Másfelől krv. mázlistának fogom érezni magam hogy 100 évente egyszer volt szerencsém átélni ilyen beteg állat, abnormális hideg korszakot. Kitudja talán ekkora medvére még szibéria és thermo is hazajön(metnetre). :P


(( Egy kis visszatekintő a témához kapcsolódva. Csak T850-en lapoztam  fel Európát, mert kíváncsi voltam milyen "beteg" volt a Február. Bár bele lestem Januárba is, ott is voltak szép kis hidegöblitések. De lássuk. Az igazi nagyvad: 
Link  
Link amiből ez lett 
Link majd
Link  
Link mikor bizonyára kezdtek fellélegezni, hogy jön a tavasz. Jahh jön, csak nem úgy: Link Ebből a puskaporból áprilisra marad. Link  
Biztos fagytak rendre a gyümölcsösök. Link  
22-én még volt egy távoli 'nyalás' Link és ennyi volt. Úgy néztem májusban "eszébe jutott" az időjárásnak kitavaszodni. Úgy összevetésben januárit ugyan nem linkeltem ugyan, de a februárival együtt meg áprilisig elhúzta a zimankós hideg betöréseket? Hááát elhiszem, igen. Nem volt semmi. Bár szerintem csapadékkal nem voltak elkényeztetve. ))
#72261

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#506303)
#72260
Köszi. Mellesleg csodálkoznék, ha bejönne. Ilyen 100 évente csak 2X történik meg.:'29 február, meg '56 február. Szóval van még 9 évünk.vidám
#72259
Link
#72258
Ez itt azzal riogat, hogy 1929 február rilódid. (Severe Weather)

Link

 Végül is a tavalyi téltemetése maradéktalanul bejött...nevet
#72257
Egy kis érdekesség...

Korábban már linkeltem nem olyan régi ECMWF előrejelzett makroképet, ami kísértetien hasonló volt, mint az 1987 január első napjaiban lezajló nagytérségi folyamatok.

Na most egy GFS futás 186 óránál és az 1987 január negyedikei felállás. Az hiszem lényegesen hasonló a 2 modellkép. Nem csodálkozom azon hogy olyan durva kinenetelek szūletnek a 2 GFS futásain, mint ami akkor volt. Mint mondom ez most csak egy szimpla, de annál érdekesebb dolog. Sarkvidékről lefelé tūremkedő magasnyomás, kemény hidegmaggal elindulva, míg Izlandról ciklon lefűződés, rajtunk egy hosszabban elnyúló, óceánra kilógó AC-val. Aki szeretné nézze meg hogy az akkor Izlandróp lefűződő ciklonnak 87-ben végūl mi lett a sorsa.

beillesztett képbeillesztett kép

#72255

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Külföldi idõjárási események (#12452)
#72254
Az (is) nagy kérdés, mi lesz kb.18-ától az Atlanti-térségben, a 0-ás GFS felvillantotta zonálisabb kép után jött a 6-os óceáni-grönlandi AC-vel, átmenetileg a sarki AC-vel összekapcsolódva. Ebben is van ráció, mivel Amerika irányából egy hullámcsomag is jöhet a jet-en, aminek egyik tagja lenne az újra felnyúló Atlanti gerinc. 13-án indulna a 210. hosszúságtól ( nyugati hosszúság 150°). Ez a 0-ás GFS volt, 6-oson ennél erősebbek lennének az atlanti terület meridionális szelei a gerinc miatt. Ez jól leforgatna egy újabb adag hideget Európára a végén. De emiatt pont az óceánon a legnagyobb a bizonytalanság: Link  

beillesztett kép


Az AO fázisa is erősen bizonytalan onnantól már, felfelé szórás is van, illetve az operatív futások is időnként adták, hogy a troposzférában pozitívra váltson.
#72253
Hazánkra nézve a hosszabb távú előrejelzések egyre hidegebb téli időt sejtetnek a jövő hét második felétől, de most szeretnék kitérni arra hogy napról napra növekszik az esélye hogy az elmúlt évtizedek egyik legkomolyabb hidegmagja helyeződjön elérhető közelségbe! Az esély adott lesz, érdemes lesz rá odafigyelni hogyan alakulnak a modellképek a továbbiakban és végül mi lesz a valóságalapja ennek. 
Vorkuta fáklya: Link

Ebből ered hogy a Skandináv és Orosz térségekre is jelentősen megnő a szórás.
Moszkva: Link
Oslo: Link

ECMWF 216 óra: Link
GFS 
Link

**Minden elfogultság nélkül, de halkan megjegyezve hogy ez már tényleg kezd kemény irányba elmenni.** Az érdemi hidegmag úgy néz ki nagyon közel kerülhet Közép-Európához. Egy nagy télnek mindig vannak előjelei, na most az előjelek kezdenek mutatkozni, de mire megy majd a hideg???
#72252

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#504268)
#72251
Hosszú, hosszú évek óta beteszi a lábát Európába a ZORD tél?

Sokan túl optimistának gondolnak, de jól látják, de most csak egy óvatos latolgatást szeretnék és szakmaibbat. Az hogy én mit szeretnék látni a térképeken azt mindenki tudja és hogy erre lesz-e esély azt meglátjuk, de most erre a semminél nagyon is több mutatkozik!

Kezdjük azzal hogy pénteken lefűződik egy ciklon Grönlandról, mely Skandináviát elérve meggyengülhet, majd a jövő közepe tájékán találkozhat a sarkvidéki hideggel és a Balti-tengernél újra erőre kaphat, majd a hideget leforgatva és jelentősen gyengülge egy döglődő alacsony nyomású területet kialakítva bejuthat a Kelet-eu síkságra, ezáltal egyre lassabb, de kellő áramlásokat biztosítva a hideg bedurranásához, leforgatásához és ezzel párhuzamosan egy magasnyomás erősödhet meg nagyjából q Spitzbergák és a Kara-tenger térségében. Pontosan nincs letisztulva ez még. Nézzük a térképeket:
Szombatra virradóan már Izlandnál a megszületett ciklon
Link
Jövő szerdára virradóan már Skandináviában örvénylene s mindeközben egy V alakzatú gyenge AC Izlandra nyúlva délebbre szoríthatja az amúgy sem túl erős óceáni ciklon.
Link
Ezt követően nagy kérdés hogy a ciklonunk mögött milyen erőssé tud kialakulni az AC híd Izland és Skandinávia között.
Link
Január 15-16-án most a GFS átlag is 1020 hepán fut, de vannak 1030-1035 hPa-ra felszóró tagok is. Ebbe most pl a friss GEM operatív futása is beleilleszkedik.
Link
GEM és ECM is érdekesen mutatják hogy az atlanti csigák ebbe az AC hídba ütközve folyamat bedöglenének, legyengülnének, majd az újabb és újabb ciklonok egyre délnyugatabbra, déli pályára kerülhetnek. Ha a gyengébb AC híd jön létre amit ECMWF mutat 
Skandinávokra akkor sem lenne probléma, de ha pl a GEM által jelzett erősebb verzió jönne létre az valószínűleg még gyorsabban vezetne a kemény téli időbe, persze ez sokmindenen függ.
ECM a friss futásában ha tovább folytatódna a folyamatot nem nehéz összerakna, de nyilván ez csak 1 futás a sok közül.
Ezen az amerikai teknő szépen délre helyeződne, Grönlandnál gyengülő haldokló ciklon, alatta délnyugatról érkező magasnyomás és összeállna a kemény blocking akár egy hosszan elnyúló dny-ék tengelyű magasnyomású zóna északkeleti légpályákat kialakítva. 240 óránál a modellek egyetértenek q sarkvidéki/szibériai AC jelentős megerősödésében, a nagy hideg térhódításában és az óceán további ellaposodásában, a gyengélkedő ciklonokban.
GFS Link
ECMWF Link
Link
Tökéletesen "hasonlítanak" főleg makroképben és a lezajló folyamatokkal.
Link

Link
Link

Ebben is egyetért az összes modell. A tartós negatív AO elkezd szépen kifizetődni egy hosszadalmas folyamat eredményeképp.
A tartós negatív NAO is január 2.felére fizetődhet ki. A nagy télnek időre van szüksége, mire megveti a lábát a kontinensen. Ez van amikor hamarabb következik be jobb években, de én azt mondom hogy a január, február az a hónap ami durva tud lenni és ekkorra érik be a tél (már amikor...) a jobb évek statisztikái is ezt mutatják.
Olyan átalakulás folyamatai látszódnak ami akár olyan télbe is vezethet amit néhányan itt csak álmaimban sem gondolnának, de ez a legoptimistább verzió lenne! A Vorkutai fáklyát most már érdemes lesz sasolni. A -30 -35 fokos 850 hőmérséklet már nem gyerekjáték és ez azt jelentené hogy attól délebbre is lenne nem kevés hideg...
Link
Az efféle fáklyadiagram Vorkutára ebben a formában nem egy ócska téli hónapra vall az a megérzésem. Egy kemény téltámadás legalább 2-3 héttel előtte elkezdi megmutatni magát pl hidegraktár formájában. Most jelei vannak a zord télnek legfőképp Észak-Északkelet Európában már biztos, így mi elkezdhetünk bizakodni.
Ehhez egy Moszkvai fáklyát is bemutatnék:
Link  
Na és még egy Stockholmi:
Link

Kara-tengertől nem messze keletre is jól megerősödhet a magasnyomás:
Link
Izland-Brit nyomásfáklya
Link

Atlanti óceán középső területe
Link

Érdekes fordulatokat is tartogathat számunkra a hónap második fele, érdemes lesz a fáklyákat szemmel tartani mert benne van a pakliban hogy megjelenik a bitang szórás rajta lefelé.
#72250
Severe weather január, február első hete. Nem is lenne olyan reménytelen.
Link
#72249
Az ECMWF jó izgalmas makroképet mutat a végére, Amerikánál kiürül a hideg tartalék, sarkvidék Európa felőli részén halmozódik. Anticiklonok magas szélességeken. Gfs is érdekes, a végén a sarki AC miatt a talajtól végig a teljes troposzférában-sztratoszférábsn keleties szelek a sarkkörön belül. A többhetes ECM egyre inkább negatív NAO felé tolódott legutóbb, Észak-Európában negatív T anomália, délebbre, minket is beleértve viszont pozitív hosszabb távon. A mai frissítésre kíváncsi leszek, most tényleg érdemes figyelni a többhetes tendenciáit. De továbbra is a helyén kezelve azt és a többi modellt is. nevet
#72248
Érdekesség szinten egy ilyen északi ciklon is tudna érdekeset alkotni.

beillesztett kép

#72247
Sikeresen elrontottam a linkeket, elnézést érte.
ECMWF 240 óra (Északi magasnyomás)
Link

GFS 240 lemászó ACLink
GFS 240 Északi-Hemiszféra 850 hPa Link
#72246
Polar Split? Őszintén fogalmazva az ECMWF és a GFS negatív zonaszeles előrejelzése önmagában sejtette hogy az örvény szétesésére igencsak nagy esély mutatkozik, de a GFS operatív még nem igazán adta, de mára már fordult a kocka és néhány futás óta január közepére, akár egy nagyon komoly örvény szétesés is bekövetkezhet! A modellek ehhez igazodva olyan dolgokat mutogatnak ami Európában nem kis túlzással nagy télhez vezethet!
 SSW=POLAR SPLIT, tartós negatív AO/NAO amit már sokan nem tartottak semmire a napokban, de még is úgy tűnik igen is fontos most hogy tartósan a pincében van mert kezd megmutatkozni az eredménye...(modellfutások keményednek)

AO: Link

Továbbra is tartom egyébként az előző posztomban leírtak alapján a mediterrán ciklon geneziseket, melyben nagy lehetőségek is lehetnek, de ezt már összefoglaltam lentebb miért.

Nem véletlen linkeltem az AO-t. A GFS erőltette a tartós skandi alacsony nyomást, ugyanakkor most a 00-s szondás futás egészen mást mutat ami annyival kezd az ECM felé sodródni hogy Észak-Skandinávia és Svalbard, illetve sarkvidéken újra elszabadulhatnak a magasnyomások! 
GFS 192 óra 
Link
ECMWF 240 óra Link

Jól látni hogy Svalbard térsége elkezdene "acésodni" ami egybeesik a szinte már brutálisan tartós negatív AO-val. Ez reálisabb mint a tartós nagyon alacsony skandi teknő...

Ebből GFS most űridőben olyat vett elő ami nagyon hasonlít már az 1987-es nagy havazásos makrofelállásra! Megjegyzem hogy most ez még holmi érdekesség csak, kiindulva a modellek nagyfokú bizonytalanságából, de szó nélkül ne menjünk el amellett hogy Vorkuta, Moszkva a GFS fáklyán nagyon elkezd bezuhanni! Miért? Mert valószínű egy sarki AC peremén rendkívüli hideg lopózhat Észak-Európa közelébe. 
Link


GFS 240 óra és a lemászó sarki AC: Link
GFS 240 óra Északi-hemiszféra 850 hPa térkép: 
Link
Jól láthatjuk hogy bivalyul megerősödhet mint a sarki mind a szibériai hidegmag! Mivel valószínű az örvény szétesése bekövetkezik majd, innentől nem zárom ki a lehetőségét hogy akár nagyon el is csunyulhatnak a dolgok a tél szempontjából ami Európát illeti! Nagyon kíváncsi leszek a folytatást és a következő modellfutásokat illetően......
#72245
Újabb jelentős, immár téli fordulat jön?

Nézzünk kezdésnek egy NAO indexet, mely alapján valószínűsíthető az Atlanti csigagyár gyengélkedése.
Link
A modellek gyönyörűen adják a tartós Atlanti magasnyomást, de még mindig nem látunk 240 óráig rajtuk telet... Ez jelenleg nem baj!
ECM 168Link
GFS 168Link
GFS ENS 168Link
ECM ENS 168Link

A modellek rendesen küszködnek hogy a nyugati-európai teknőből kap-e kraftot az azori szigetenél kóborló alacsony nyomású terület vagy sem, de ma este ECMWF op és ENS verziója alapján úgy tűnik hogy nem ér át Spanyolország, Portugália felett és nem okoz majd előoldalt, vagy is ha okoz valami is akkor nem ebben a formában, de ez persze változhat!
Az Izlandi-atlanti blokkoló magasnyomású képződmény alakzatával, erősségével, pontos helyével szintén bajban vannak mert annyi meg annyi tényező miatt változik naponta ezba dolog hogy egyelőre halvány fingjuk nincs a modelleknek hogy 96-120 óra felett mi lesz pontosan, de...Nézzünk egy ECM ENS-t és most ezt 240 óránál, tudom messze van, de ezért is latolgatok itt.

ECM ENS 240 Link
Hosszan elnyúló atlanti AC és gyönyörű med kezdemény a teknősödéssel.
GFS ENS 252 Link
Szintén egy Grönland-Izland-atlanti blokk és teknő, medi ciklonnal spékelve, eleinte előoldallal.

Nézzünk egy nyomásfáklyát hogy ugyan milyen lehetőségek lehetnének a jók, ha a blocking tökéletes helyen lenne ahhoz hogy egy komoly havazás kialakuljon, persze az is lehet hogy semmi nem lesz az ég világon sem, még medi se, de akkor legalább latolgattam egy jót...(feleslegesen)

Egy Szerb-Koszovó határára szóló nyomásfáklya: Link

Ha ezen a rácsponton összejönne a 995 hPa nyomás akkor akár ezt is jelenthetné: 
Link
És ezt a jelenlegi ECMWF 240 órás ENS-el vessük össze. Ez ugyebár már 300 óra, de a med genezises makrofelállás 240-nél...

Link
A teknő túl nyugatinak tűnik, de valószínű ez szépen tolódna kelet felé és akár az átmeneti előoldal után szép dolgok következhetnének. 
Egy szónak is száz a vége, atlanti blocking, teknősödés, mediciklon(ok) jöhetnek a jelenlegi futások szerint, akár "nagy" lehetőségeket is önmagukban rejtve... Hogy ebből profitálunk-e azt majd meglátjuk, reméljük a legjobbakat!
#72244
És még várjuk ki a következő napok futásait. Lesznek itt még cifra futások januárban.
#72243
Az ECMWF után most először már a GFS ENS átlag is major SSW-t ad, vagyis egyre nő az esélye, hogy definíció szerint is major warming jön. Érdekesség, hogy az éjféli GFS főfutás legvégén a modell ténylegesen egy olyan gerincet is felépít Alaszkánál, ami erős kapcsolatban van a sztratoszféra magas nyomásával. Link  

beillesztett kép

 (Geopot mezőben a piros lenyúló paca a 120-as nyugati hosszúságnál). Emellett mutat grönlandi AC-t is. A kontroll futás vége pedig pl. tele pakolja a magas szélességeket anticiklonokkal. Most először látni igazán, hogy befolyásolja a modelleket hosszútávon az SSW.
#72242
A hidegbetörés realizálódott de sajnos a havas folytatásba beleköpött a britt ciklon előoldala.
Várjuk a kedvező fordulatot.
#72241
Hát a szentestei hidegbetörés kezd egyre biztosabb lenni, a gfs alapján a nap második felében a hegyekben már havazhat is, de estétől az ecm szerint is (kérdés persze a csapadék). Viszont síkvidéken ehhez még gyúrni kéne, mondjuk 1 derültebb, szélcsendes éjszaka is elég lehet, hogy kicsit megüljön a hideg, aztán jöhet a csapadék nevet Az ezt követő felállás pedig egyenesen a “meleg(hideg)ágya” lehet egy szebb havas periódusnak. Jó végre ilyeneket látni (és nem űridőben) a modelleken, annyi biztos.

beillesztett kép

#72240
Itt a tuti. NYEUR-nak áll a zászló, de hátha mi is kapunk belőle. (Severe weather december forecast)
Link
#72239

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#498536)
#72238
Minden elemzés és régi szinoptikus térképek böngészése nélkül arra jutottam, hogy most egy telivér szendvics index tél kezdetünk lehet.
A szendvics alsó része ma vette kezdetét, jellemzője, hogy a frankó negatív indexek dacára nuku tél van,  kb. 10 nap után jön a szendró közepe, jellemzője, hogy  pozitív indexek és aktív csiga gyár miatt  nuku tél várható és az utolsó dekádra kialakulhat az atlanti blokk, indexek ismét negatívban, nálunk pedig valami peches szitu miatt ismét nuku tél lehet.
Latolgatásomat tilos komolyan venni.:P Hajrá indexek, Ja nem,  hajrá TÉL!
#72237
Hosszabb távon "vonalzó" zónára áll a széna? Vagy még se? 
Az, már borítékolható, hogy a jelenlegi téli ízelítőből átcsapunk egy új immáron átlagostól jóval melegebb periódusba.  Ezen nincs mit boncolgatni, hiszen egy blokking történik  Dny- Európára szakadó lefűződéssel. (Szinte ez már a sokadik alkalom. Ha a mostanit is kis túlzással az őszhöz számoljuk. Nincs dinamikus nyugati áramlás.)  
Viszont!
Ez nem épp a klasszikus felállás.
Az átlagostól délebbi légpálya a fő nyomvonal és a "cél" 168óra


beillesztett képJet-et is linkelhettem volna,de nem ez a leglényegesebb szempont. Ibériai félsziget felé vonulnak. Elsőre nem a legjobb,de ez lehetőség újabb ciklusra. Teret enged(het) december 10 dike után az északon teret hódító magasnyomásnak. Lesz hely bőven a negatívba úszó AÓ index korrelációs terültein terjeszkedő magasnyomásnak és mint az Ék-Eu Ac.nak. 
Ez nálunk egyenlőre melegpumpát és délkeleti, jobb esetben keleti áramlást sugal,de a modellek a magasnyomás térhódításával és a keleti áramlással nem tudnak mit kezdeni, nem képesek rendesen előrejelezni, megfogni se ne nagyon. 
Nem azt mondom, hogy hó eleje helyett most inkább hóvégén fog "odacsengetni" a tél Európában, hanem azt, hogy a jelenlegi negatívba eső AO,NAO indexek és az Atlanti ciklon tev. délebbre húzódó gerincét látva dec.10-e után esély nyílik MASZFEJ felállásra. 

Hogy ez a szokatlan déli drift mire lesz elég nem tudni, ugyanis sajnos távkapcsolati szinten a PNA se pihen, s új periódus kezdődik Amerika időjárásában. Űridőben már meg-meg jelenik az erősebb hideg öblítés USA-ra,ami nekünk nem jó ómen, hogy +-ba csaphatja a NAO-t se ezzel nem kedvez majd Európában tartósabb blocknak. Remélhetőleg elodázódik majd az USA-s markánsabb hidegöblités és lesz esély Makroszintoptikus fejre állásra.  nevet Meglátjuk.
A másik verzió, hogy nem történik meg a magasnyomás térhódítás északon és zóna újra félblockba fordul rövid időre, kapunk egy "kortyot" aztán újabb spanyol lefűződés és kezdődik minden előről(zona)... Ha meg ha USA megint megkapja lassan Karácsonyra a magáért, akkor ez hónap is meg a kukába immáron nem Ibériai lefűződéseknek "köszönhetően", hanem stabil zónázással. szomoru

Nem sok esélyünk maradt erre a hónapra, mindenesetre kíváncsi leszek erre a délebbi ciklondömpingre fognak e a modellek 24-48 óra alatt hirtelen Pál fordulni és MASZFEJ-t adni. Mindenesetre én esélyt látok rá Dec.10 után. nevet 
#72236
Az nudli.
#72235
Azt is láttad, hogy milyen hidegmagot pakolt É- Amerikára szintén űridőben? duhos
#72234
Jó 1 hét múlva vígan benne leszünk egy elég macerás előoldalas időjárási helyzetbe, persze ha nem változik nagyot a dolog. Sokaknak a télre nézve pocsék és siralmas lehet, de várható volt hogy előbb utóbb vagy így vagy úgy megszakad az átlag alatti időjárás megléte és enyhülés jön. Igazság szerint 144 óránál, míg nálunk melegpumpa lehet addig a sarkvidéken és Szibériában most emelkedő légnyomást jeleznek a modellek és ezzel együtt lehet hogy december közepére elkészül a nekünk kellően kiterjedt hidegmagunk, mely aztán szépen lassan közel és közel lopózhat "lőtávon" belülre is. A mostani negatív AO tökéletesen egybefutna a modellek által várt magasnyomás kiépülésével, de helyzetük és erősségük nagyon bizonytalan. Ezzel együtt hosszú távon egyre komolyabb hidegmag, döntően csak Szibériára és a Spitzbergáktól északra koncentrálódó, egyre alacsonyabb hőmérsékletű hideg levegőt jelenítenek meg a friss számítások. Az Európa térképen (wetterzentrale) nem sok fog látszani ebből egyelőre csak a dög nagy előoldal, de legyünk kissé türelemmel...
168 óra ECM nyomási elrendeződés. Jól nézzük meg Szibériát és a sarkvidéket. Nyilván ebben is lesz variálás mire odaérnénk, de ez ígéretes most. 
Link
Link
Gfs szintén egyre jellegtelenebb, de már magasabb légnyomásokkkal számol azokra a területekre. Itt egyébként már látszódna az aktuális egyelőre negatívba szóró NAO eredménye is, hiszen az Atlanti-óceánon is ott a magasnyomás kezdeménye
, illetve Izlandnál is 1020 hepa.
192 óra GFS 850 hPa szint hőmérsékleti elrendeződése:
Link
Szibériában egyre komolyabb hidegmag kezd el kiépülni. Gfs itt továbbra is inkább jelegtelenebb nyomási mezőkkel számol, ezzel szemben ECMWF-en már AC lenne mindenütt...
Link
Link
A hidegmag ezen sem lenne még az igazi, de a modellek ezeknek a gyors kialakulását nagyon nehezen fogják. Űridőben a ciklonok megpróbálnak majd behatolni a Kara-tenger térségénél a szárazföld belseje felé, de ott bizony már a hideg Szibériai magasnyomással is szembe találhatják magukat.
Mivel a GFS tovább pörög, így érdekességből egy 270 órás modellkép: Link
A hideg elkezd lopakodni délebbi területekre is amit egy Vorkutai Orosz fáklya is kezd megérezni mert bizony elkezdett szórni. Nyilván felfelé is van bőven szórás, de érdemes lesz figyelni mert -20 fok alá is érkeznek már tagok, de egyelőre kevesebb.
Aztán a Jakutföldön, Verhojanszk-ban a GFS 850 hPa fáklyjája:
Link
Stabilan átlag alá megy majd és látszik is hogy a -30, de olykor a -35 fokot is nyaldossák a tagok majd. Ez nem lesz csoda, hogy miért? 
Link
Pontosan ezért. Tulajdonképp a Kanadai havas terület 2-szer beleférne az Orosz hó födte területekbe, leszámítva Grönlandot és a sarki jégtakarót! Ebből én személy szerint mindarra következtetek hogy idén jóval komolyabb téllel találjahtjuk szembe magunkat Európai oldalon, legalább is az esélyeink elég jók! Érdekes hetek elébe nézünk én úgy gondolomnevet
#72233
Engedjétek meg, hogy az időjárás-megfigyeléseim alapján próbáljak egy kicsit telet jósolni. 
A lassan, de folyamatosan csökkenő őszi hőmérséklet engem arra enged köv etkeztetni, viszonylag stabil hideg télbe fogunk "belecsúszni. Gyakran jött erős déli széllel meglepően hűvös csapadékos időjárás, Ebből arra következtetek, hogy a télen bejövő mediterrán ciklonok sem okoznak majd nagy hőmérséklet-ingadozást, így jó része havat hoz majd, s a déli szél lehet, hogy az völgyek helyett a miénkhez hasonló magasabb hegyvidéki medencékben okoz majd hóviharokat.
Ami viszont a karácsonyt illeti: mivel mind Katalin, mind a nálunk őt helyettesítő András kopogósnak ígérkezik, valószínűbbnek tartom, hogy enyhe. locsogós karácsonyunk lesz.
#72232
Majd nem két hét távlatból azt kell mondanom ez a próbálkozás is szépen elcsökevényesedett. Hideg jött, sőt ezekben az órákban érkezik, sőt a két lépcsős lehűlés is körvonalazódott korábban a modelleken, végül úgy fest az se fog jól alakulni. Mondanám azt, hogy a sírás környékez, mert már lassan kezdtem dörzsölni a tenyerem, erre meg paff...

A közép-hosszútáv határán mozgó portugál-spanyol lefűződéstől meg egyenesen még az életkedvem is elment, ahogy a modelleken rendre adták futásról futásra.
Egyrészt attól, hogy tél végi cirkulációra jellemző ilyen bődületes hullámzás, hidegöblités.
Másfelől ha ránk szakadna le annak jobban örülnék. Mert az eddigi évek "gyakorlata" általában az, hogy ahova leszakad, ott néhány száz km.-nyi eltéréssel a többi is oda fog. zavarban Jó persze nem mindegy mennyi az annyi,de nem vagyok elégedett. Inkább csalódott. Egy ígéretes helyzetből így kihátráljanak a modellek. Elkeserítő. ( Nem hiába vártam csapadékos novembert még az ősz elején, mert arra tippeltem dinamika marad és lesznek lefűződések mindig oda, s ha lesz november végén Észak- Ék Eu. Ac akkor lesz a keleti felén ék-i szélel hidegbeszivárgás is ami felkanyarodó medit generálhat. Az már más kérdés, hogy nézzük Balkáni webcamikat meg belefulladnak a hóba vagy mi méricskéljük azt. De ezt vártam nem ez lett.szegyenlos Elismerem.) 

Másik kedvenc vesszőparipám az indexek.  nevet
Nincs rajta értelmes tendencia, mert az AO és NAO karöltve pozitívba vannak és a 0 vagy negatív előjelek esélyét is rendre futásról-futásra tologatják. 

Egy valami halovány reménysugár van, amit észre vettem az a PNA index. Ez távkapcsolat, amit itt nyilvánosan nem latolgatnak. De ebben most "jeget török".  ( Tehát: Az én saját nézetem alapján az fordítottan működik. Nekünk az a jó ha pozitív. A PNA az AO indexre nézve téli félévben van jelentősebb hatással magasnyomás azaz mínuszos tartományba tereli az AO indexet. . A PNA Alaszka térségében alacsonyabb a nyomás míg  tőle délre és a Sziklás hg.-ben magasabb. Ilyenkor meleg levegő nyomul fel északra a ciklonok előoldalán, ami olyan áramlást idéz elő, ami támogatja a magasnyomású anticiklon létrejöttét az említett térségben. )

Jelenleg a PNA lassú, de határozott erősödése zajlik (ami a kelet Ázsiai hideg mag aaszem POL jóvoltából történik. Tiszta távkapcsi.nevet). 
Önmagában ez kevés mint apró fénylő pont. Valakinek ez hasztalan nekem nem az. Ha ez bedönti az AO-t negatívba, akkor már másnak sem lesz hasztalan dolog. nevetDe mivel minket hazánk érdekel és nem Alaszka biztos nem azon fogunk vacilálni. 
Az a baj önmagában a negatív AO magasnyomást jelent fent az Északi Sarkkörön. Ez eddig oké,de ahhoz hogy profitáljunk belőle 0-ás vagy mínuszos NAO kell. - és itt a bibi. 
Negatív AO nem feltétlenül jelenti azt, hogy Európában beköszönt a tél. Láttunk már tavalyi és az előtti példákat rá, hogy e kettő fent stimmelt csak hogy a hideg végül Amerikára szakadt le nem is kevés mennyiségben. 
Továbbá, ha ilyen beteg dolgok  ( spanyol hidegöblités ) óceánra kiömlő lefűződések vannak már most a tél elején akkor mi a fenét várhatok? Költői a kérdés de tényleg. 

Várom a folytatást, csak kevesebb életkedvvel. szegyenlos
Ez a bejegyzés kivételesen nem előrejelzés, hanem inkább "sírás", mert jelenlegi trendet elnézve az igazi vaskos tél várat magára. Nálam ez nappali fagyot és havat takar. A régi szép időket. Már tippem sincs mikor kaphatunk sík vidéki havat. De hogy nekem ez a spanyol lefűződés elvette az életkedvemet az időjárástól az egyszer már biztos.
Még ha a spanyol teknő ékként az izlandi ciklonok közé egy Brit Act felépítene és közben gyorsan fel is oszlana csak-csak..de hát nem látszik "Dikkk te gyerek az se" .Vagy ahogy Torrente mondaná: "Ha meg kell ba..odni meg kell ba..odni." szegyenlos 
#72231
Ha az alábbi képek valamilyen formában megvalósulnak és tartósnak tudna bizonyulni akkor a tél szerelmesei félig már dörzsölhetik a tenyerüket. Elengedhetetlen a sarkvidéki és szibériai magasnyomás a nagy téltámadások előtt és ezt most az AO index is kezdi támogatni. Nagyon remélem hogy megvalósul az hogy tartósan beáll a magasnyomás legalább a Szibériai területek fölé és megerősödik a következő hetekben mert akkor már decemberben is jó esély lehet egy komolyabb téli epizódra, plusz a hidegmag is robbanásszerűen fejlődne.
Link

Egyébként a GFS is folyamat kacérkodik a magasnyomás térhódításával.Most az egyszer remélem így alakul!

beillesztett képbeillesztett kép


#72229
Két nap elteltével így alakulna a nov. 17-re várt hidegmagok mozgása:

beillesztett kép


A Hudson - öböl fölött komolyabb hideg maradna és a Szibéria fölötti hideg bázis nem lenne annyira hideg ill. koncentrált mint az két nappal korábbi várakozásban.
Valószínű a Jeges- tenger feletti ciklonokat gyengébbre várja.