2020. július 04., szombat

Meteorológiai esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
#72114

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#475892)
#72113

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#474631)
#72112
Hazánk időjárását szerdán egy tőlünk délnyugatra örvénylő peremciklon és az
északnyugat felől érkező hidegfront határozza meg.

Valamikor a déli óráktól kezdődően először főként a Dunántúl nyugati felén, majd később
már másutt is egyre többfelé számíthatunk zivatarok kialakulására. A
zivatarokat intenzív csapadékhullás is kísérheti, jellemzően 10 és 20 mm
közötti csapadék eshet le egy intenzívebb zivatargócból, de nagyjából a
Keszthely-Budapest tengelyen, ahol a délnyugat felől érkező meleg
nedves levegő és a hidegfront összeütközik, akár 20-30 mm, néhol 30 mm-t
meghaladó csapadék is lehullhat.

A zivatarokat a felhőszakadás mellett kis méretű jég, illetve erős, de északkeleten néhol, viharos, 70 km/h
körüli széllökések is kísérhetik. Az erős szél főként az Alföldön
ismételten porvihart okozhat.

beillesztett kép

#72111
Egyetértek. Jó kis csapadékos, de nem hideg etap jól jönne.
#72110
Nem érdekelnek. 
Átáltam nyári üzemmódra. laza
Zápor,zivatar lesre. 
A telet már fejben elraktam a ruhásszekrénybe. xD

A körvonalazódó nem mostani hanem újabb lehűlést már csak a nagy időtáv miatt is remélem elmarad és nyugatabbi hidegöblités lesz. Masszív eloldalra záporokkal és az első nyári napokkal vagy mediterrán ciklonra szavaznék. 

Mai frontra is kíváncsi leszek. Remélem erre jut valami zivi élmény. Éven erre még nem volt zivi amit láttam is volna. 

beillesztett kép#72109
Na most nézd meg az indexeket
mert ilyet nem láttunk egész télen. laza
#72108
Most némileg érdemes eljátszadozni egy márciusi,akár komolyabb hidegleszakadás esélyével,melyet a GFS az elmúlt napokban számtalanszor erőltetett 200 óra felett,rendre 240/300 óra között.ECMWF egyelőre 240 óránál az elmúlt 3 futásában sem talált semmi érdekeset,de egészen odáig még nem is következik be a stabilan mutatott GFS szerinti poláris örvény meghanyatlása.
Napok óta a március 18-25 közötti időszakra a Skandináv nyomásfáklya is jelentős,magas tartományba való szórását sem lehet figyelmen kívül hagyni a saját véleményem szerint amiből ugye ECMWF még mindig nem lát semmit,de a ma 00-s futásában már Oroszország nyugati területe felett megjelent egy 1020-as hosszan elnyúló AC kezdemény és ami szintén figyelemfelkeltő hogy egyre karcsúbb ciklonokat jelez mindezek mellé az óceánon és annak közelében is.Tehát egy esetleges hidegleszakadás Közép-Európára,megfelelő AC elhelyezkedéssel és nyomásviszonyokkal nem lehetetlen a hónap második felében,hiszen szépen felhalmozódhat tőlünk északkeletre a hideg.
GFS 10 hPa hőmérsékletek 240 óránál: 
Link

Link

A 144 óránál kezdődő erős felmelegedés erősen legyengítheti,akár 2 részre is szedheti  poláris örvényt,majd nagyon nagyon űridőben teljes csődöt mondhat a polar vortex.Ez akár komoly blocking helyzeteket eredményezhet a kontinensünkön,így az átlagosnál hidegebb,téliesebb időjárás is kialakulhat.
A friss AO index 1 tag kivételével március 17-től meredek zuhanásba kezd: Link

Nézzünk néhány helyre egy légnyomás fáklyadiagramot.

Északi-tenger Link
Norvégia Link
Svédország Link
Link
Elég kecsektetőek az alábbi fáklya diagramok egy jó blocking kialakulásához,bár jártunk már így a télen hogy a bíztató,egyre magasodó Skandináv nyomásfáklya 2-3 nap alatt ciklonos értékekre esett vissza és gyors ütemben elpárologtak a magasnyomást jelző tagok is,de most ez nem feltétlen jelenti azt hogy ismér ez fog történni,hiszen akkor nem jelezték a Polar Vortex egyértelmű halálát a modellek nevet
Összegezve mindezeket valóban nem lehet kizárni egy télies periódust még ebben a hónapban,persze minden egy adott,még nem kialakult! AC helyzetén múlhat...
#72105
Az indexek meredeken zuhannak akár a 0 alá is kevéssel. Vajon maradnak majd tartósabban a 0 közelében ?
#72104
A már említett jövő hétre mutatott helyzetből sem valószínű tartós blocking, egy hidegleszakadást hozhat, de tartósabb fordulatot így nem nagyon. Közben az SSW-ből sem lesz igazán vérmes helyzet, a major warming esélyei gyakorlatilag minimálisra csökkentek, GFS, CFS szerint is. A második felmelegedési hullám ugyanis elmaradni látszik, vagy nagyon gyenge lesz csak...
#72103

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#463273)
#72102

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#463272)
#72101

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#463271)
#72100
Űrtávban, február 5. után blokkosodik a kép a GFS-ben, a fáklya is lefelé szór. Eközben a főfutás végén, újra ott van az örvény szakadás előkészítő fázisa, az ENS átlag is a major warming definíció közelébe került a legfrissebben.
Főfutásnál 30 km fölött már keleties a szél (0 alatti értékek a bal oldali ábra tetején): Link Lent a troposzférában persze hiába a briteknél az anticiklon, a nyugatias szelek továbbra is erősebbek a normálisnál, ha az egész féltekét nézzük (jobb oldali ábra alsó része). Ennek oka a továbbra is pozitív AO lenne, a sarki ciklontevékenység okán. Link
#72099
Hát kíváncsi leszek, a GFS ENS előrejelzéseit nagy fenntartással kell kezelni ilyen poláris örvény ügyben, már decemberben is eljátszotta, hogy akár major warming legyen. Ma az éjféliben 4 tag mutat szélfordulást. A GFS OP, CFS mérvadóbb lehet, illetve az ECM ENS, abból tegnap láttam egy bélyegdiagramot, amin van pár tag, ami örvényszakadást mutat febr. 7-8 körül. CFS elmúlt 16 (4x4) futtatásából meg 8 ad szélfordulást, de inkább csak február második felében.
Nekem egyelőre ezzel az a bajom, hogy a major SSW valószínűsége sem túl nagy, talán ha 10-11 nap távolságban megszaporodnak az ezt támogató tagok, akkor érdemes jobban figyelni. Ha kialakulna, akkor utána kérdés, mennyire lesz lefelé terjedő hajlama (2018-as eset) vagy sem (2019). És ha megbolygatja a felszíni időjárást, jelent majd-e valamit a térségünkre nézve. Ha a sok kérdésre igen a válasz, akkor megint oda juthatunk, hogy a tél legvége, tavasz eleje hoz olyan hidegbetöréseket, amit akkor már jobb lenne kihagyni. De túl sok még a "ha".
#72098
Remélem jobban bejön most az előréje, mint a múltkori, mert az akkora zakó volt, hogy a fal adta a másikat.
#72097
Link ??
#72096
Fordulat jelei hosszabb távon sem nagyon fedezhetők fel a modelleken. AO index marad pozitív, habár már nem extrém pozitív az előrejelzés szerint: Link
NAO is marad pozitív, esetleg átmenetileg a két fázis között: Link
Valamint az Oroszország európai részére a következő napokban érkező hideg Link is egy hét távlatában ismét "felszívódik" az oda várható újabb előoldali helyzetben: Link

Persze egyszer csak lehet kialakul egy erősebb blokkoló AC a megfelelő helyen, aminek a peremén megindulhat a hideg, de egyelőre komolyabban ennek lehetősége nem látszik még.
Egyetlen dolog viszont változhat, legalább az átlagosnál erősebb sztratoszférikus örvény a GFS által belátott időszak végére átlagos erősségűre gyengülhet. Sőt, a mostani déli GFS a legvégére már-már major SSW-vel kacérkodik, örvényszakítás körvonalazódik az utolsó időlépcsőben: Link
Ezutóbbi esélye még kicsi, de fokozatos gyengülés után február második hetében a CFS is mutatja az örvény további (akár jelentősebb) gyengülését.
#72094
A NAO most valóban jobban néz ki, és január végén van is  rendes szórás a fáklyán ( több tag fönt mint lent) de hát az  is közel 300 órára sajnos.
#72093
A többség kellemes  meglepetésére, és hála a medence effektusnak. Ha nálunk is kialakult volna hótakaró, talán alá is másztunk volna.
Mellesleg ha ez a feltételezhető jövendölés nem jön be, akkor gondolom alaposan az átlag fölé mennénk, kellően erős légmozgás esetén.

#72092
A január eddig is közel átlagos hőmérsékletű volt.
#72091
Lehet, hogy kapunk egy átmeneti legfeljebb átlagosan hideg időszakot?
Link
#72090
Pedig úgy fest elindultak lefele az indexek. S a hónap második fele blockingot ígér, megszaporodtak az AC-k január 20 és az után is. Ez pedig már nem csak nekem tűnt fel, hagyj idézzem egyik nagy, szakmailag elismert fórumtársunkat a Met.társalgóból: 
Link  
#72089
Hát az indexek ( AO;NAO ) nem kecsektetnek továbbra sem semmi jóval, január második dekádjában is maradni látszik a jelenlegi időjárás.
#72088
Feltételes mód!

Lenti hozzászólásomhoz annyit tennék még hozzá, hogy amennyiben marad a "jelenlegi trend" és továbbra is erőteljesen eshet negatívba a PNA, úgy nyomás átrendeződés következhet az Északi - Sarkkör régióiban.
Amennyiben a NAO index szubtrópusi befolyás alatt Feltételesen:"nem áll". ( S itt feltételes a mód, mivel kézzel fogható (naprakész) index a trópusokról; leszámítva az IOD-ot nem áll rendelkezésemre. Jelenlegi IOD: Link   )
- Úgy, ha nem áll, akkor a megváltozó északi nyomáselrendeződések hatására Január második felére vagy február elejére tolódhat érdemileg a NAO index negatívba való esése. NAO kisebb megingása Brit blockingot vagy az AO jelentősebb esése Skandináv Ac vagy Azori szk-i és Brit magasnyomású híddal Északkelet - Eu Ac összekapcsolódásával karöltve dny-ék tengelyirányú nagy kiterjedésű magasnyomású anticiklont, ezáltal szibériai hideg betörés esélyét vetné fel. 

Feltételesen mondom, mivel ilyen makroképet nem tanulmányoztam még, hogy markáns AO mellett vajon a sarkvidék iránya helyett téli félévben a szubtrópus felől érkező befolyásoló tényezők: lásd. A jelenlegi trend szerint markánsan negatívba forduló PNA okozHAT-e az AO indexben nyomásátrendeződést vagy nem befolyásolja-e azt a téli félévben?
A NAO index és a PNA bár szorosan egymás mellett találhatóak a mérséklet övben USA-Európai részén, s részben USA felett fedik is egymást,igy a PNA negatív fázisa esetén elméletem szerint a NAO is követni fogja. 
S ha igazam lesz a trend engem igazol. Ez által távkapcsolatok terén kicsit okosabbak leszünk majd. nevet

Ha még se az általam várt módon alakulnak a történek, akkor lehet vesztünk vele "egy telet", viszont nyerünk vele egy "zsáknyi tapasztalatot".vidám 
Hogy a szubtrópusok felől érkező hatások leginkább a nyári félévben érvényesülnek az északi mérsékelt övben és részben északi sarkvidék területén. Délről-északi irányban csökkenő intenzitással,figyelembe véve a domborzati és uralkodó széljárási adottságokat is. Pl. Bering - szoros, Baffin-öböl, Barrents tenger..stb. A téli félévben szigorúan a Északi - sarkvidék időjárása határozza meg a polár front aktivitását és nincsen benne szemernyi még részben is felfedezhető álláspont miszerint a szubtrópusi hatások másod és harmadsorban részlegesen hatással bírnának rá. Bár szerintem ez az utóbbi kijelentésem megdőlt már lásd. tavaly ősz. IOD miatt, amit a térítő övi magasnyomást stimulálta úgy, hogy ekképp rendezze be őszünket. -de ez már éghajlat tan.
#72087
Kicsit többet húztam rá mint 2-3 nap. laza
Nem sok minden változott.
Annyi pozitívum maradt, hogy a kemény vonalas zonázás helyett inkább északi zonázás lesz a "nyerő". Alkalmankénti félblokkal. Összességében marad a télies időjárás. Éjszakai mínuszok mellett nappali pluszokkal.
Részleteiben Újév első napjaiban magasban melegedéssel, majd jan.4-5 között délnyugat Európai Ac vs. skandi teknővel újabb hidegöblités. 
Erősen hosszútáv továbbra is északi zona és félblok közötti periódusok. Ugy fest ez a januári első dekád igy telhet. Az igazi áttörés még várat magára.

Indexek 'szemüvegén át' fürkészve: AO tartósan pozitív, míg a PNA negatív lehet,ez támogatná a NAO negatívba fordulását, de a hidegmag jelenlegi elhelyezkedése miatt a Grönland köré csoportosuló markáns hidegmag kiélezett hőkontraszot generál, ami mély ciklonokat eredményez. Önmagában ez nem jelentené azt, hogy tartósan esélytelen téli idő következzen, hiszen még ilyen feltételek mellett is "mázlistaként" kerülhet ki Kárpát - medencénk. A télies idő a legvalószínűbb hazánkban, viszont visszatérve az indexekre, ugy fest a NAO indexre szubtrópusi befolyás is bírHAT. Ha nem igy lenne a közeljövőben, akkor az áthelyeződő hidegmag súlypontja folytán eljönne a klasszikus Brit block. Ez nem látszik, mint azt sem, hogy mi lesz ennek a vége. 
A jövő a homályba vész..
Írhatjuk ennek a számlájára: Link  
Vagy maradunk annál hogy Link félig meddig csak annyi ment végbe,hogy bivaly erős lett tőle a polár front, ami átzavarta a hidegmagot oda ahol most van, és itt el is akadt a történet. 
Vagy USA-ra áll a zászló vagy előbb vagy utóbb bedöglik az a fran..os Atlanti cikontev. és beáll az Ac. oda ahova kell és lesz érdemi hidegöblités. 
Mint mondtam: Nem látni a végét, meddig marad ez a verkli. -de lehetne sokkal rosszabb. Ráadásul a jan.4-5-ei eshetőségnél még mediterrán ciklon képződés esélye is van, bizonytalan pályával. 

B.U.É.K
#72085
Téliesnek mondható időjárás pedig megérkezik. nevet
Sőt télinek mondható is,de kinek mi a saját bőre szerint az adott kritérium. vidám ( Megjegyz.: "téli nap: 0,0 °C-os vagy ez alatti napi maximum" - zivipotty ) 
Még pedig december 25-27-től a már korábban említett makrocirkulációs folyamat révén északnyugati irányból. Regionálisan téli nappal(Hegyekben és az Észak-Alföldön), másutt inkább téliesnek mondható száraz idővel. Északkelet-délnyugat irányú hőmérsékleti megosztottságban. Annyira nem temetném a hét második felét. 

Főleg azért, mert van ott a képbe egy ciklon vagy akár addigra már csak magassági örvényként működő légörvény is, viszonylagos erős szórás mellett. 
Nem temetős a helyzet,maga ez a hét, különösen a 27-dike péntek(friss GFS :P ) már ami a "ragadd meg a Napot illeti" jelmondattal élve,de a hosszútáv kissé borús, viszont nagy bizonytalanság mellett. 


Részletekbe még nem bocsátkoznék, húznék rá 2-3 napot. 
#72084
Van szórás a friss NAO index futásán, de a legalacsonyabban futó tag sem megy sajnos negatívba. A több napos előrejelzések is jó esetben a 0 körül mozognak.
Ez alapján nehéz szülés lesz a téli fordulat. :-(
Marad a kitartó várakozás.
#72083

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#459186)
#72082

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#459185)
#72081
December 25-27 közé lehet. laza - ezt csak hangulatkeltésként írtam.

Ellentétben veled, én nem az épp aktuális "hangulat futásokra" ülök fel, s nem mások nyelvezetét ragozom újra.
Én a tendenciát figyelem. 
S nem fogadkozom konkrétan az indexekre, azok csak a modellek "sablon vázlatai". De ha tudod mi mi hozzávetőlegesen megállapítható mikor milyen idő várható avagy abból kifolyóan milyen 'akció centrumok' várhatóak körülbelül hol. Nem pedig felülni az épp aktuális vesszőfutásra/ modellre. 
Például: Mint a pár nappal ezelőtt mutogatott Svalbard szk. pardon Spitzbergák vagy Skandi Ac kezdeményt. Van aki már tényként kezelte.
Én már két napja írtam, hol sehol nem látszott, hogy "  0-ás NAO mellett is inkább Skandi Ciklon+Azori szk.-i Ac hidegöblitéssel."
Ennyit jelent az, hogy nem arra ülök fel amit mutat, hanem a tudásomra alapozok és olyan diploma munkákra amit Magyartölgy kolléga linkelt. Köszönöm, olvastam hasonlót. nevetEz is jó.

A fenti címben ejtett dátum, - hangulatkeltésétől eltekintve- már csak némi szakmaiságot amatőrként hozzátennék. Ezt az ünnep körüli öblítést, ami egyenlőre ugyfest azért jó 3 napja pedzik a modellek. 
Sorjában tehát:
Mivel nem klasszikus blockról van szó - egyenlőre -, igy a részletek elveszlik az igazság amivel éppen éppen játszadoznak a modellek. Ha klasszikus block lenne, már nyilván beírta volna valaki, hogy űrtávba jön a hideg. laza
Nézzük csak az ŰRIDŐKET:
Mind három modell tulajdonképpen a terítői magasnyomású anticiklonról vagy leszakadó vagy erre felé benyúló kezdeménnyel számol. Félblockkal.
Nem éppen Azori szk.i kezdemény,de semmiképpen sem valami északi Ac
Ecm: Link
GEM: Ez már kicsit Azori(bb) lett. Link
GFS: A sokat szidott Géfées papó :P Ő is látja: Link de ettől kusszább kép mellé ő későbbre teszi az időpontot. 
Link

A jelenlegi NAO: Link (kimentett kép) szintén nem egyértelmű.

Összegezve: Érik valami pont Karácsonyra,de lehet igazából kiforrnia magát, majd ünnep utánra, Szilveszter előttre fogja. Félblockszerű kimenetek sokasodtak meg arra az időszakra. A fenti térképek csak kiragadott példák, pusztán azon célt szolgálja,hogy az adott időpontra megsokasodtak a jelek arra, hogy esély nyílhat télies epizodra. Ez nem 100% csupán feltételezés. 
#72080
Ha már ennyire sokat foglalkoztok az indexekkel ezért gondolom ezt érdekesnek  találjátok:

 Link
#72079
Helyedben vártam volna a NAO-val egy 10 percet még lefrissül...laza
Link
Ez már inkább negatívba fut.A friss AO meg elképesztő süllyedésben van.

Link

Alakulunk.
#72078
Míg a NAO pozitív itt nem lesz érdemben semmi.

Hiába kacsázik a közelünkbe a hideg. December végéhez közeledve általában megszokott dolog, hogy az Északi-Sarki hideg bázis ekkora kiterjedést ér el. Természetes, dolgozik az a fél év éjszaka. 

S, hogy stílusomhoz hűen ragaszkodjak ködösítést helyett a száraz tények:
Az AO index negatívba való esésével, amibe számolnak a modellek, majd egy átmeneti 0 hoz közeli visszatáncolás lehet, amitől gyakorlatilag szétnyílik az "olló" (jelentősen megnő a bizonytalanság). 

Lentebb hozzászólókkal ellentétben nem Skandi és más északi Ac-k tenném voksomat, hanem újfent arra a "régi" dinamikára, ami  inkább a NAO hóvégi alább hagyásával párhuzamosan Skandi ciklon+Brit-Izlandi Ac formáját valószínűsíteném, de 0-ás NAO mellett is inkább Skandi Ciklon+Azori szk.-i Ac hidegöblitéssel.
Annak iránya már erősen kérdőjeles, hogy végül Nyugat-Európába landolna mélyen és megjátszhatna Magyarország ilyen beesési szög esetén egy mediterrán ciklont két ünnep közé.. :P Vagy "telibe verős" hidegöblités, kezdetben eső, majd gyorsan folyó csapadék mellett némi hó.Esetleg hátoldalon klasszikus hózáporos összeáramlásokkal. (Fentebb, "Régi dinamikát" értsd: December elejei hidegöblitésünket.)
Odébb van ez még... ( Sejtem, hogy a karácsonyi készülődés kihozza az emberből a hóvárást. Még jobban mint eddig. )

Az AO negatívja magasnyomású hajlamot jelent az Északi-Sarkkör vidékei felett. PNA se túl egyértelmű. Szépen szór,de lesznek USA-ba is hidegöblitések. 

Igazság szerint itt semmi sincs lefutva. 
Néz ki valami  hó vége felé, de olyan üveggömb tartomány(240ó
#72077
Az ECM ENS-ben is látszanak erre utaló jelek (120h vs. 240h)
Link
Link

Ez csak abszolút tipp, de nem példa nélküli: lehet az enyhébb periódus két ünnep között, ill. szilveszterre fordulhatna alkalmass elrendeződés esetén hidegebbe.

Valamint, ez egy új megjelenítési mód, az ECM 46 naposból: Link  
22-e után a NAO+-os rezsim (kék) és a Skandináv blocking (piros) viaskodik egymással a többhetes ENS-ben. A 10 napnál mutogatott helyzetből, ha kifejlődne egy Skandináv blokk, az meg is indítaná felénk a hideget. De ez mind nagyon űrtáv, inkább még csak érdekesség. Viszont kíváncsi leszek, a holnap a met.hu-ra kikerülő többhetes anomáliára (az a ma éjféli ENS hosszabbításából készül): lehet a piros terület a térképen kifehéredik év végére térségünkben is, illetve megjelennek negatív anomáliás területek a  kétféle rezsim (NAO+/Skandi blokk) közel egyenlő előrejelzett  valószínűsége miatt.
#72076
Nos a kőkemény telet váróknak,azaz jómagamnak is felcsillant egy egy kis halvány "reményfolt".A negatív AO mellett most egyáltalán nem lep meg ami ECMWF-en látható.Már 48 óra múlva Svalbardtól északnyugatra megjelenik egy kis AC,mely úgy tűnik a továbbiakban egyre komolyabbá válhat és megindíthat egy komoly hidegmagot Európa irányába.Az Észak-Amerikai hidegdepó pedig nagy hanyattlás elé kényszerülhet,teljesen fel is sülhet,ha hihetünk az ECMWF-nek egy picit hosszabb távon :PA NAO-nak kell még csiszolódni,bár a nullás már nem lenne rossz.
Jelenlegi hideg elrendeződés:
Link

Link
216 óra múlva

Link
Link

240 óránál a GEM sem aprózza el,1040-es Svalbardi magasnyomás,melynek peremén igen hideg levegő indulna útjára,bár a nálunk előoldalt okozó ciklon egyelőre megálljt paracsolna a hidegnek.

Link
Link

Önmagában itt még lenne egy csiga az óceanon,de itt már azokat a területeket nagyon megközelítheti a komoly hideg ahonnan egy jó felállással ide is el tudja jutni,vagy akár a mediterrán térségbe,de ez elég összetett nevet
#72075
Ez ott olyan, mint nekünk egy -10-es öblítés. vidám
#72074
Ha az indexek(AO,NAO,PNA) jelenlegi trendjét vesszük alapul, ami erősen feltételes(!), akkor a hónap második felére (15 -dike utánra) tolódhat a következő érdemi hidegöblités. Addig marad a zónázás.
Szlogenem erre a dillemára: "Az időjárás a műsor változtatás jogát mindig fenntartja."laza
#72073
Amikor belinkeltem,akkor éppen az USA nagy részét beterítette a térképen a sarkköri fagyos levegő.Azóta északkeletebbre jelzi,de ott van most is 384 óránál is,meg előtte december 10 körül is,stb.,miközben Európában-Közép-Európában csak a nagy semmi lesz,a lagymatag enyheség.Ezt jelzi már futások óta.Úgy tűnik,rossz félzonális,zonális áramlások lesznek nálunk a következő időszakban.
Link  Link   Link  Link  Link
#72072
Valóban kinéz egy pofás hidegbetörés az USA ÉK részére,, de azért messze nem olyan extrém és tartós mint amikor ott volt a sarkkör náluk. Ez egy ottani fáklya:

beillesztett kép

#72071
Még mindig ott van "C" tervnek a napfolt minimum. :-))
#72070
Nem tudom ki nézegeti, de nekem úgy tűnik, mintha az SSW kezdene kifulladni.  180 óránál még ott figyel a -20 C fok Link  aztán 384 óránál már csak -30 C fok.  Link egyértelmű a tendencia, hogy az SSW kezd elgyengülni legalábbis a GFS előrejelzése alapján. Amennyire tudom az SSW előrejelzés elég pontos a normál troposzférikus adatokhoz képest, szóval lehet, hogy ennek is búcsút mondhatunk?
#72069
Sajnos mikor a hozzászólásom írtam,kicsit biztatóbbak voltak az indexek,de az erősebb szórás gyorsan megszűnt és inkább csak a nullás érték közelébe marad az.Sajnos egyelőre nem túl jók a kilátások,de bármilyen rossz makroképből van kiút akár 8-10 nap alatt is.Tartós zonalitásra én semmiképp sem számítok,sőt kizárnám a paklibőlnevet
#72068
Ja,tényleg,az SSW ! Jó,hogy eszembe juttattad. Annak a hatására létrejövő hideghullámban még valóban lehet bízni.
#72067
Ohh van még itt remény. nevet Ne temesd még.
December hó végére elvileg vagy épp januárra befuthat ez a SSW ha létre jön....  Az meg bele bonyolíthat a dolgokba.
Figyelni kell a trendet.
Legközelebb csak dec.10 tűnik regionálisan téliesnek, ha bejön. 
#72066
Nahát,csak nem megint Észak-Amerikában fog forgolódni újra és újra az északi-sarki hidegmag?  Rossz dezsávü érzés fogott el,mikor a link-re kattintottam. Pedig könnyen lehet,hogy úgy lesz,384 óránál is Kanada és az USA fölött terpeszkedik a böhöm nagy hidegtömb.Link E-közben Európában: 
Link
#72065
Hogy ne, csak úgy kilőttek a magasba. ÉS mivel az indexek is modellekből dolgoznak, amit más platfromokon nézünk futásról futásra, természetesen látszik december 10.-re az AO,NAO esése,de önmagában epizodszerű öblitési esélyen túl; túl sok sokat nem jelent. 
Siralmas ránézni. Zonának áll a fáma. szomoruA korábban írt " 19/11/23 22:37" bejegyzésemet lentebb ugye követte az 1 variáció, s történt meg a sarkvidéki hidegöblités. "Nem tudom mikor volt utoljára jobbára Skandi alacsony nyomás DNY-Európai magasnyomással karöltve, ami hozzánk menetrendszerű északnyugati frontokat, martim óceáni löttyöt hozhat. Legalább télies, akár igazi téli időt hordozva egyes esetekben. - ez a szituk leghavasabb része. "   - és bejött. nevet 
Élvezzük is varázsát(jelenleg még),de már váltott a cirkuláció (odakint az óceánon) és most 2.-es fázist kezdjük élni.Amit itthon a hét legvégén tapasztalunk meg majd.
És itt ki is fújt a téma. 

A modelleken se várható érdemi változás. Mivel az AO a polárfront aktivitással van kapcsolatban és az épp a maximumát éli(+) , ahhoz  /, hogy szétszakadjon a ménes/ várnunk kell. - Ménes értsd: hidegmagra gondolok.
Ráadásul a NAO december 10-ére kevésbé esik lejjebb mint az AO. S mivel az utóbbi elég nagy területet lefed, koránt sem egyértelmű ha negatív pont hozzánk landol a hideg. Ékes kiragadott példa itt is van. Érzékeltetés gyanánt: 192óra USA: Link Az AO önmagában nem jelzés értékű.
#72064
Az indexek már elkezdtek nevet
#72063
A CFS levette a pirosat decemberre kiváncsi vagyok az indexek mikor kapcsolnak és kezdenek el lefelé tendálni.laza
#72062
Átmenetileg...Legalább is az én véleményem alapján elég rövidke életet futhat be az átmanati északi zonalitás kép.Olykor van hogy a GFS amit többször előszed nagyon űrtávban az 200-240 órához közeledve már megjelenik egy-két másik modellen is.Ha ez megtörténik és nem az első alkalommal akkor ott valami sántít.Nekem elsősorban a mai AO index elég tetszetős.
Link  
Hajlam a sarkvidéki anticiklonosodásra+GFS,jegyezzük meg roppant távoli időben,de abból gyártana egy Skandi AC-t amilyen folyamat hasonlóképp már a mai ECMWF-en is ott szerepel.Itt egyelőre a távolság miatt nem a konkrét makrokép a lényeg hanen az esély a sarkvidék,illetve Észak-Skandinávia magasabb légnyomására.
Link

Link

Link
Link

Összetéve nem lepődnék meg rajta,ha a jövő héten akár egy komolyabb téli fordulat is feltűnne a hosszútávú modellfutásokon.
#72061
Pedig minden jel arra utal (egyenlőre), hogy a kezdeti "hurrá jön a tél" után "jaj megy a tél" valószínű. 
Egyenlőre az AO index rendületlenül tartják + fordulását, ami alacsony nyomású hajlamot feltételez a Sarkvidék felett, s ráadásul ha az aktuális modell futásoknak "felülök", a NAO index pozitívba ( + ) való fordulását is megerősítik a modellek. Az, hogy űridőben te láttál a GFS-en északi zonázás képből egy átmeneti óceáni Ac-t felépülni és némi epizodszerű blokkot az épp aktuális futás eredménye. ( Kimentett verzió: Link ) Ráadásul még ha trendszerű lenne 240 óra felett van, tehát felesleges vele foglalkozni. Az AO index azaz Artikus Oszcilláció a polárfronti ciklonaktivitással van kapcsolatban. 
A szakirodalomban az index negatív fázisa esetén a poláris területeken magasabb a légnyomás, míg pozitív fázis esetén alacsonyabb. 
Az utolsó mondatod meg túlzó. laza Kibeszél itt trópusi  mélységű ciklonokról. Itt azért más feltételek vannak. Én nem írtam 975 alatti vihar ciklonokról egy szót sem. Csak azt, hogy úgy áll a szitu epizodszerű lesz a tél kóstoló,de a folytatásban van némi remény, hogy skandi alacsony nyomású teknő vs Azori szk.i vagy Dny-Eu. Ac és időnként északnyugati hidegöblitések két zonás fázis közt. 
Persze, ha nagyon kötekedni akarok magammal. :P Akkor a "jaj megy a tél" se lesz annyira vészes. Lehet átmeneti köd hajlam valamint a magasban a T.-ék se épp lesznek magason átlagon felül. Átlag körüli értékek, kicsivel felette. Képlékeny még. De +AO mellé 0-ás NAO mellett (sokkal!) jobb lenne, igy több lenne a blocking esély Skandi teknővel. A mostani kimenetek épp aktuális hangulatváltozásaira meg nem érdemes jegyet venni. Tendencia alapon kell ezt vizsgálni, érzelmektől mentesen. Igy az ember nem lesz elfogult. Pedig szeretem a telet.