2019. május 19., vasárnap

Meteorológiai esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
#71860
A következő időszakban Európa időjárási helyzete csak kismértékben változik. A kontinens északnyugati vidékein továbbra is nagy kiterjedésű anticiklon alakítja az időjárást, a Földközi-tenger térségében pedig fennmarad a lefűzött alacsony nyomú mező. A lefűződéshez tartozó, leszakadt hideg légtömeg majd feldarabolódik, lassan melegszik a kontinens északi és középső részei felett:    Link      Link      Link     
A hét második felében a jelenleg a Brit-szigetek és az Északi tenger fölött elhelyezkedő AC központja a Skandináv-félsziget fölé helyeződik, és ez a magasnyomás a grönlandi anticiklonnal kapcsolódik össze. Ezzel párhuzamosan a mediterrán alacsony nyomású mező nyugati része aktivizálódik, a Földközi-tenger nyugati medencéjében mélyül ki ciklon. Mindezek következtében térségünk felett északiból keletire, majd déliesre fordul az áramlás. A délnyugat-európai ciklon az előoldalán "felhúzza" majd a meleg légtömegeket, de az is látszik, hogy a meleg levegő jobbára Délkelet-Európát árasztja el. A melegedés nagyobb mértékben a tőlünk keletre fekvő területeket éri majd, azonban a magasban zajló melegedés kisebb mértékben a Kárpát-medencét is érinti:     Link      Link      Link
Az érkező melegebb levegő nedvességtartalma várhatóan tetemes lesz, így a melegedés nem jelenti időjárásunk szárazra, stabilra fordulását. A részletek:
Kedden még az országunktól délre örvénylő mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. Egész nap erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé lesz csapadék. A Dunántúlon csendes eső várható, keleten inkább záporszerű csapadékkal számolhatunk. A keleti határvidéken zivatarok is lehetnek. A Dunántúl nyugati felén erős, gyakran viharos lesz az északi szél, északkeleten viszont az északkeleti szél erősödik időnként meg. Az ország középső sávjában gyengébbnek ígérkezik a légmozgás. Kora reggel 6-10 fokot mérünk majd, ehhez képest nyugaton alig emelkedik a hőmérséklet a délutáni órákra. A Dunától keletre ezzel szemben a nappali felmelegedés eléri a 12-16 fokot.
Szerdán a Dunántúlon nagyrészt marad az erősen felhős vagy borult idő, a középső és a keleti országrészben azonban csökken a felhőzet. A felhős Dunántúlon többfelé várható tartósabb eső, kezdetben a déli területeken, később északon is. A számottevő mennyiség a Dél-Dunántúlon várható. A Dunától keletre, ahol huzamosabban kisüthet a nap, délután záporok képződnek. A jelentősebb záporok északon, északkeleten várhatóak, ott zivatar is előfordul. A Dunántúlon gyakran megerősödik az északi, északnyugati szél, máshol mérsékelt lesz a keleties légmozgás.
Kora reggel keddhez hasonlóan 6-10 fok ígérkezik,  míg délután A Dunántúlon 10-15, máshol 16-21 fok valószínű. A legmelegebb várhatóan északkeleten, a leghűvösebb nyugaton, délnyugaton lesz.
Csütörtökön már némileg csökken a felhőzet, de az ország nagy részén még erősen felhős idő várható. Ezen belül a kevesebb felhő északkeleten valószínű. Főleg a Dunántúl északi  felén lesz további eső, zápor, de záporok máshol is előfordulhatnak. A Dunántúl nyugati, északnyugati részén még élénk lesz az északi szél, a középső és keleti országrészben ugyanakkor mérsékelt vagy gyenge déli, délnyugati szél valószínű. Kora reggel 6-10 fokot mérhetünk. Délután 12-21 fok valószínű, és egyelőre marad a délnyugat-északkeleti kontraszt.
Pénteken várhatóan a délnyugati, nyugati tájakon lesz a kevesebb, keleten a több felhő. Záporok elsősorban északon és keleten fordulnak elő, ott zivatar sem kizárt.  A Dunántúlon számottevő csapadékra már nincs kilátás. A délire fordult szél északnyugaton időnként megélénkül. A derültebb Dunántúlon hajnalra 4-9 fokig is lecsökken a hőmérséklet, az Alföldön 10 fok körüli értékek valószínűek. Délután 17-22 fokra számíthatunk. Még mindig nyugat lesz a hűvösebb, északkelet a melegebb.
A hétvégén a délnyugat-európai ciklon megközelíti hazánkat, vasárnap várhatóan már döntően ez határozza meg időjárásunkat.     Link      Link      Link
Amint látjuk, e légörvényt a magasban a jelenleg itt tartózkodónál melegebb levegő tölti ki, sőt az előoldalán igen meleg levegő áramlik északra. Az erős melegedés azonban előreláthatólag a Kelet-Balkánt és Nyugat-Ukrajnát érinti, térségünket ez elkerüli.
Szombaton napközben viszonylag kevés lesz felettünk a felhő, és majd csak az esti óráktól indul nyugat, délnyugat felől határozott felhősödés. Ekkor a nyugati határvidéken már eső is előfordul. Napközben többfelé élénk lesz a délkeleti szél. Reggel 10 fok körüli, kevéssel az alatti hőmérséklet valószínű, a délutáni felmelegedés pedig eléri a 20-25 fokot.
Vasárnap sok lesz a felhő felettünk, és délutántól egyre több helyen fordul elő zápor, zivatar. Az ország keleti felén heves záporok, zivatarok lehetnek, a hozzá tartozó kísérőjelenségekkel. A délkeleti, déli szél sokfelé megélénkül, zivatarban erős lökések lehetnek. Majd este délnyugatira fordul a szél. Nyáriasan meleg idő lesz, a hőmérséklet kora délután eléri a 22-28 fokot.
Távolabbi kilátások: jelen számítások szerint a hétvégén érkező ciklon legalább a jövő hét közepéig a vendégünk lesz. Időjárásunk csapadékra hajló jellege megmarad. A hét közepén a kelet felé tovább mozgó ciklon hátoldalára kerülhetünk, emiatt akkor valamivel hűvösebb levegő érkezhet majd.
#71859
A következő időszak elején az időjárásunkat most változékonnyá, csapadékossá, igen hűvössé tevő ciklon kelet felé távozik a térségből, nyugatról AC húzódik fölénk. Ez azonban nem jelenti, hogy hosszabb időre megnyugszik időjárásunk. A modelltérképek tanúsága szerint tipikus köztes anticiklonról lesz szó, mögötte az Atlanti-óceán felett hamarosan feltűnik az a légörvény, ami jelen kilátások szerint gyorsvonati sebességgel közeledik majd a kontinens felé. A ciklon pár nap múlva a Brit-szk. fölé ér, majd a ciklontevékenység mindinkább Észak-Európa térségébe helyeződik.
Link      Link      Link      Link      Link      Link
Egyúttal azt is mutatják a térképek, hogy az átmenetileg zonálisabbra váltó áramlási kép a hét legvégén ismét meridionálissá lesz.
A bárikus felállás ezen változása hőmérsékletileg természetesen azt vonja maga után, hogy a közeledő ciklon előoldali meleg légtömegei fokozatosan teret nyernek a kontinens középső részei felé. Ezúttal nem kell robbanásszerű, erős melegedésre, nyári melegre gondolnunk. A felmelegedés csúcspontján várhatóan az 5 fokos izoterma környékén helyezkedik el térségünk, ami a 850 hPa-os hőmérsékletet illeti.
Link      Link      Link      Link      Link
A nyugat felől közeledő ciklon felhő és csapadékzónáival majd csütörtöktől kell számolni. Mindez részletesebben:
Kedden napközben a zárt felhőzet kelet felé levonul térségünkről. Majd vonuló gomolyos felhőzetre, több-kevesebb napsütésre számíthatunk.
Országon belül számottevő csapadék várhatóan már nem hullik, a keleti határ környezetében fordulhat elő helyenként gyenge zápor. Az északnyugati szél kezdetben még gyakran megélénkül, később jelentősen mérséklődik. A hajnali 2-7 fokról délutánra 12-16 fokig emelkedik a hőmérséklet.
Szerdán sok napsütésre van kilátás, több gomolyfelhő a középső és a keleti országrész fölött lesz. A délután második felében nyugat felől a Dunántúlon is lassan növekszik a felhőzet, de ezek a felhők nagyrészt magas szintűek lesznek. A felhősebb keleti országrészben néhol előfordul gyenge zápor, máshol csapadék nem várható. A délire forduló szél a Dunántúlon időnként megélénkül. Hajnalban 2-7 fokot mérhetünk, a derültebb nyugati országrészben néhány helyen gyenge talajmenti fagy is lehet. Délután 15-20 fokig melegszik a levegő, nyugaton mérhetjük a magasabb értékeket.
Csütörtökön nyugatról megérkezik az említett felhő és csapadékzóna. Kora hajnaltól erős felhősödés kezdődik, és délelőtt a Dunántúlon és a középső országrészben, később másutt is többfelé lesz eső. A délkeleti, déli szél a Dunántúlon eleinte gyakran lesz élénk, majd délnyugatira fordul és mérséklődik. A Dunától keletre végig gyenge marad a délkeleti, déli szél. Hajnalban keleten mindössze 3-8 fokot mérünk, míg a Dunántúlon 10 fok körüli minimum-hőmérsékletek lesznek. Délutánra 12-20 fok várható, ezúttal keleten a magasabb értékekkel.
Pénteken a zártabb felhőzet kelet felé már korán távozik, majd napsütés mellett a délutáni órákban erős gomolyfelhő-képződés indul. Ebből többfelé lesz zápor, néhány helyen zivatar is. A szél nyugatira, északnyugatira fordul, és gyakran megélénkül. Hajnalban 6-10, délután 16-20 fok lesz jellemző.
Szombaton egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő frontrendszer befolyásolja időjárásunkat. Időnként erősen megnövekszik a felhőzet, de csak helyenként fordulhat elő kisebb zápor. Megélénkülő délies légmozgás mellett délutánra már 20-23 fokig kúszik fel a hőmérők higanyszála.
Vasárnapra fölénk helyeződik a frontálzóna felhőzete, nyugatról mind többfelé ered el az eső, záporeső. Keleten pedig zivatarok törhetnek ki. A szél északira fordul, a Dunántúlon megerősödik. A maximum-hőmérséklet a Dunántúl nyugati részein már csak kevéssel haladja meg a 10 fokot, keleten viszont még 20-23 fokot érhet el.
Távolabbi kilátások: a jelen számítások szerint a jövő hét első napjaiban egy erős brit-grönlandi blokk-AC épül fel. Ennek, és a Délkelet-Európa feletti ciklonnak közös áramlási rendszerében észak felől hideg, sarki levegő éri el térségünket.  Eszerint fennmarad  időjárásunk "fagyosszentes" jellege.
#71858
Hát igen, ennyire előremenni felesleges, meg aztán egyáltalán nem biztos az sem, hogy pl. nem a Kisalföld marad majd ki és lesz szívásrégió, ugyanis ilyen is volt már.
#71857
Üdv benéztem már ide is hosszú idő után


"...aztán július, augusztus hozhat majd nagy eséllyel közel 10 napos tartós hőhullámot, viszont a tavalyihoz hasonló hosszadalmas, szinte zavartalan hetekig fennálló hőségperiódusra nem számítok. .."

A próféta szóljon belőled !

Bár ha "egybe jön le" az a 10 nap hőhullám az se lesz szeretni való

 "...Talán ez az előttünk álló nyár kevésbé lehet aszályos, azonban forrónak nagy eséllyel forró lesz, amit erős hidegfrontok szakíthatnak félbe komoly viharokkal, heves konvektív eseményekkel..."

Ez miből látszik most, hisz a Kárpát medence "sajátossága" a frontok nyáron a medencétől északra vonulnak el, nálunk kis fuvallat marad belőle eső nélkül. Legalább is sok esetben ez történik, a Kisalföld kap belőle valamit de attól délebbre gyakran semmi, egész délen délkeleten meg pláne...
#71856
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#435762 - 2019-05-01 23:37:28)

A következő 24-48 órában a középpontjával a Skandináv-félsziget felett elhelyezkedő ciklonhoz kapcsolódó hullámzó frontálzóna áramlási rendszerében nyugat, délnyugat felől szárazabb, átmenetileg melegebb, mediterrán léghullámok áramlanak a térségünk felé. Ezért holnap, azaz csütörtökön kellemes, zömmel napos időben lesz részünk, csak kevés helyen növekedhet meg a gomolyfelhőzet, és csak itt-ott lehet egy-egy zápor.
A nyugatira, délnyugatira forduló szél megélénkül, az északi, északkeleti tájakon megerősödik. A hőmérséklet csúcsértéke zömmel 20-22 fok köré emelkedik, de a délnyugati, nyugati megyékben helyenként a 24-25 fokot is elérheti.
Pénteken egyre közelebb kerül térségünkhöz az észak felől lenyúló teknő, és az észak-európai ciklonhoz kapcsolódó hullámzó frontzóna hidegfronti szakasza. Már ekkor is sokfelé ered el az eső, záporeső, aztán ez a front a mediterrán térségben, a Földközi-tenger medencéje felett keveredő eltérő hőmérsékletű légtömegek hatására mediterrán ciklont generál. Ennek áramlási rendszerében délnyugat felől nagy nedvességtartalmú levegő érkezik és újból nagy területen valószínű, immár jelentős mennyiségű eső. Vasárnapra az északi, északkeleti szél egyre inkább megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt szombaton, hiszen keleten még a ciklon előoldalán enyhébb levegő áramlik ekkor,  ezért ott 15-18 fok közé emelkednek a maximumok, miközben a Dunántúlon csak 6-11 fok között tetőzhet. Vasárnapra országszerte lehűl az idő, és az erős, a Dunántúlon időnként viharos északi szél tovább rontja majd a hőérzetet. A csapadékzóna hétfőn elhagy minket északkelet felé, szárazabb levegő érkezik, így átmenetileg csökken a csapadékhajlam. A mélypont után kissé emelkedik a hőmérséklet, az északi szél csak lassan mérséklődik, még hétfőn is többfelé kísérik erős lökések.  A következő hét közepétől újra ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontok tehetik változékonnyá az időjárásunkat, gyakori esőkkel, záporokkal, és a hőmérséklet csúcsértéke elmaradhat a sokéves átlagtól.
Hosszabb távon is maradhat az élénk cirkuláció, időnként ciklon előoldal prefrontális melegadvekciókkal, majd a hidegfrontok mögött lehűléssel, esetleg további hullámzó frontrendszerek jóvoltából nagyobb esőkkel, mediterrán ciklonokkal. Május idén is tökéletes hozza a csapadékosabb, hűvösebb intermezzók lehetőségét,  esélyes, hogy tovább mérséklődjön és szűnjön az aszály fokozatosan az arra kitett helyeken is.

Drasztikus változást a hónap közepéig nem várok, száraz kánikulától pedig nem is tartanék, hiszen május, aztán itt van Medárd időszaka, az igazi esők, viharok majd csak most kezdenek támadni igazán, aztán július, augusztus hozhat majd nagy eséllyel közel 10 napos tartós hőhullámot, viszont a tavalyihoz hasonló hosszadalmas, szinte zavartalan hetekig fennálló hőségperiódusra nem számítok. Persze azt nem tudom melyik az elviselhetőbb inkább, 3-4-5 napig 38-40 fok, vagy a tavalyihoz hasonló 20-30 napig tartó kevésbé meleg, 30-33 fok körüli értékek. A tudat több kitartást ad mondjuk, hogy már látszik a vége! Ellenben a tavalyival... Talán ez az előttünk álló nyár kevésbé lehet aszályos, azonban forrónak nagy eséllyel forró lesz, amit erős hidegfrontok szakíthatnak félbe komoly viharokkal, heves konvektív eseményekkel.

Na az előrejelzés mellé némi jövendölés is ment, lehet nagy kapufát lövök vele, de az sem kizárt, hogy lesz benne valami és messze az ellenkezője lehet az idei a tavalyi nyárnak. Igaz a tavalyi nekem nagyon jó volt, zavartalan nyaralás, rengeteg szabadban kint eltöltött kirándulás amit nem tett gallyra az időjárás, elsősorban július 25-től kezdődően. Ebből a szempontból szép volt a második fele és számomra abszolút elviselhető az a 30 pár fok és az éjszakák sem voltak olyan melegek még a panelban sem, az északi, északkeleti szeleknek hála felfrissült általában a levegő, vagyis 20 fok alá ment. Nyilván mindenki másként élte meg, részemről viszont az elmúlt nyarak között az etalon 2018 nyara, míg konvektív szempontból Kecskemét viszonylatban a leggyengébb.
#71855
A következő néhány napban térségünk időjárását egy, viszonylag alacsony szélességen elhelyezkedő, át nem helyeződő ciklon alakítja. A ciklon középpontja makacsul a Fekete-tenger nyugati partvidéke fölött marad:     Link      Link
Szerdára a ciklon aktivitása kicsit fokozódik is, középpontjában 1000 hPa-ra száll a légnyomás.
Ugyanakkor oda kell figyelnünk Észak, Északkelet-Európára: ott hamarosan klasszikusnak mondható poláris expanzió és hidegleszakadás kezdődik. Az alacsony nyomások, gyors áramlási zónák, és a sarki hideg légtömeg mind délebbre törnek, hatásukra majd a hétvégén alaposan megváltozik időjárásunk:      Link     Link       Link   Link
A poláris expanzió fejlett teknőt hoz létre a kontinens centrumában, amit egy meridionális tengelyű blokkoló AC támaszt nyugatról, az Atlanti-óceán felett.  Tipikus "fagyosszentes" felállás ígérkezik tehát. Jelen kilátások szerint a szubarktikus anyaciklon szombat/vasárnapra peremciklonokat "fial" Közép-Európa, majd a Mediterráneum térségébe, ahogy "illik" is. Megvalósulás esetén hideg, szeles, csapadékos időnk lesz a hétvégén. Ugyanakkor nyugat-keleti hőmérsékleti megosztottságot szül a szituáció, ami ilyen esetben igen gyakori. Országunkban nyugaton várható a hidegebb, keleten az enyhébb idő.
Részletesen:
Kedden általában erősen felhős, vagy borult idő lesz. Északon és a középső megyékben azonban kevesebb lesz a felhő, ott hosszabb időre is kisüthet a nap. Az ország középső sávjában egy összeáramlási vonal mentén többfelé lesz zápor, esetleg egy-egy zivatar is. Az északnyugati "csücsökben" ugyanakkor tartósabb, bár gyenge eső is lehet. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon megélénkül, máshol gyenge lesz az északkeleti, északi szél. A legmagasabb hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul, nyugaton lesz a hűvösebb, északkeleten pedig a melegebb idő.
Szerdán, május 1-jén a reggeli órákban a délkeleti, keleti határvidéken még lehet zárt felhőtakaró, tartósabb eső. Ezek azonban kelet felé gyorsan elhagyják az országot, majd keleten több, nyugaton kevesebb vonuló gomolyfelhő lesz az égen. Már csak elszórt, gyenge záporeső várható. A nyugati és középső országrészben az északnyugati, északkeleten az északi szél gyakran megélénkül. Hajnalban mintegy 6-11 fok lesz, délután a 20 fok körüli, néhány fokkal az alatti hőmérsékletek lesznek jellemzőek. Az időjárás tehát nem nagyon zavarja majd a szabadtéri programokat.
Csütörtökön napközben változóan napos-gomolyfelhős idő lesz, helyenként, nagyobb valószínűséggel délkeleten, gyenge záporokkal. A nyugati, északnyugati szél csak időnként élénkül meg kissé. A hajnali 6-11 fokról délutánra 20 fok köré melegszik a levegő.
Pénteken napközben északnyugat felől növekszik a felhőzet, és először északon, majd máshol is, mind többfelé várható eső, zápor. Délen zivatar is előfordulhat. A délnyugati, nyugati szél sokfelé megélénkül. Hajnalban 10 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk, délután nyugaton 17-22 fok lesz. A keleti és középső tájakon viszont még 20-23 fokig melegszik a levegő.
Szombaton egy frontálzóna hidegfronti szakasza határozza meg várhatóan időjárásunkat. Az országban többfelé lesz eső, zápor. A csúcshőmérséklet a Dunántúlon és a középső országrészben 15-18 fok lesz, míg keleten még többfelé mérhetünk 20 fokot, illetve pár fokkal a fölötti hőmérsékletet.
Vasárnap egy térségünktől délkeletre örvénylő mediciklon hatására valószínűleg erősen felhős vagy borult lesz az ég, és az északnyugati határszél kivételével sokfelé lesz eső, zápor. Sokfelé megerősödik az északi szél. Kifejezetten hűvös idő ígérkezik: a legmagasabb hőmérséklet csupán 7-12 fokot ér el. Igazi "rondaidőt" feltételezhetünk tehát erre a napra. Megjegyzendő viszont, hogy a felállás jellegénél fogva a ciklon kialakulása, pályája, ezzel együtt a vasárnapra vonatkozó prognózis rendkívül bizonytalan.
Távolabbi kilátások: a lehűlést és csapadékot hozó teknő később keletebbre helyeződik, a nyugati támasztó anticiklonok pedig térségünk fölé jönnek. Csökkenő felhőzetre, már jobbára száraz időre van kilátás a jövő hét elején.  A hőmérséklet azonban várhatóan csak lassan, nem robbanásszerűen emelkedik.
#71854
A következő napokban az atlanti partok előtt markáns alacsony nyomású teknő alakul ki, tőle keletre, a kontinens keleti részei felett pedig hasonlóan markáns anticiklonális gerinc. Ezek a légnyomási képződmények kezdetben alig változtatják a helyüket, és közös áramlási rendszerükben erősödő délies légmozgással igen meleg szubtrópusi, észak-afrikai eredetű léghullámok indulnak el térségünk felé.
Link      Link
Ugyanakkor az is látszik, hogy a teknőt nyugatról, délnyugatról támasztó AC a hét közepétől meglehetősen gyorsan kelet felé helyeződik, miközben a teknő főciklonja kelet felé peremhullámokat, peremciklont kezd "növeszteni." Ezeknek a folyamatok majd a hétvégi időjárásunkra lesz hatása.     Link      Link      Link
A délnyugat-európai AC beorrosodó nyúlványa és a lefűződő peremciklon áramlásában nyugat, északnyugat felől hűvösebb légtömegek érik el a Kárpát-medencét a szombati napon. Addig azonban napról-napra melegedő, déli szeles időre, igazi nyárias hőmérsékletekre számíthatunk.
Kedden viszont még az északkelet-európai AC peremén mozgó hideg légcsepp viszonylag hűvös, nedves levegője lesz felettünk. Napközben délnyugat felől megvastagszik a felhőzet, és sokfelé elered a eső, záporeső. A délkeleti szél megélénkül, erős széllökések is lehetnek. Az északkeleti és délnyugati országrészben ellenben gyengébb lesz a légmozgás. Délutánra az ország nagy részén csupán 12-17 fokig melegszik a levegő. Északkeleten, kis területen viszont ennél lényegesen melegebb lesz: 18-23 fok.
Szerdán már valamivel kevesebb lesz a felhő, és elsősorban az ország nyugati és keleti vidékein több órás napsütésre van kilátás. A középső megyékben azonban estig erősen felhős lesz az ég. Elszórtan lehetnek gyenge záporok. A délkeleti, déli szél elsősorban Észak-Dunántúlon élénkül meg. A hajnali 6-11 fokról délutánra már 19-24 fokig emelkedik a hőmérséklet.
Csütörtökön a kevés nappali gomolyfelhő mellett már csak fátyolfelhőzet lesz az égen. Csapadék nem várható, és mindenütt sokat fog sütni a nap. A déli szél főleg a Dunántúlon élénkül meg. A hajnal sem lesz már hideg, csak 8-13 fokig süllyed a hőmérséklet.  Délután nyárias meleg lesz, a csúcsértékek elérik a 23-28 fokot.
Pénteken napközben még mindig elég kevés lesz a felhő, több órás napsütés várható. Északon, északnyugaton a délutáni órákban már előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. Hajnalban 10-15 fokot mérhetünk,  a délutáni hőmérséklet pedig eléri a 25-30 fokot.
A mostani számítások szerint az említett hidegfront felhő és csapadékzónája a szombatra virradó éjszaka éri el nyugatról az országot. Ekkor a Dunántúlon sokfelé lesz eső, zápor. ECM szerint a front szombaton napközben lelassul és gyengül térségünk felett. Eső, zápor egész nap lehet, északkeleten-keleten zivatar is. A szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megerősödik. A Dunától keletre estig délnyugati marad a szélirány. A hőmérséklet nyugaton várhatóan nagyot zuhan a megelőző napokhoz képest: a Dunántúlon  napközben már csak 10-15 fok lesz.
Keleten, északkeleten ezzel szemben még 20-25 fokot mérhetünk. Vasárnap változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés várható. Az ország keleti felén még lehetnek szórványos, gyenge záporok. A Dunántúlon továbbra is gyakran megélénkül az északi, északnyugati szél, keleten jobbára gyenge lesz a légmozgás. Hozzávetőlegesen 15-20 fokos maximum-hőmérsékletekkel számolhatunk.
Távolabbi kilátások: jelenleg különösen bizonytalanok. A hét kifejezetten meridionális, teknős/gerinces makroképe után "ahogy illik", zonálisabb cirkuláció alakulhat ki, a kontinens északi részei felett nyugatias légpályákkal. A részletekkel viszont most még nem érdemes foglalkozni.
#71853
Érdekesen alakul Európa időjárási helyzete húsvét hetében. A kontinens legnagyobb részének időjárását az Észak-Európa feletti középpontú hatalmas kiterjedésű, tartós anticiklon alakítja. Az anticiklon előoldalán a magasban fagyos levegő tölti ki Kelet-Európa egyre nagyobb területét, ugyanakkor a hátoldalán meleg, szubtrópusi légtömegek áramlanak Nyugat-Európa fölé.     Link      Link      Link      Link
A Kárpát-medence mind  ECM, mind GFS szerint mindvégig a magasnyomás hatása alatt áll majd, sőt idővel bárikusan kissé erősödik is az anticiklon befolyása. Kezdetben az 1020 és 1025 hPa-os izobár közé esik térségünk, később  1025 és 1030 hPa közé. Ciklon nem lesz a közelünkben. Első benyomásként, nagy vonalakban állandósult időjárásra gondolhatunk, de ez a látszat megtévesztő lehet. Nézzük ezeket a térképeket:     Link      Link      Link      Link
Az AC keleti oldalának hideg levegője "szétspriccelve" magassági hideg légcseppek formájában nyugatias irányba mozog az anticiklon "hasának"  -déli peremének- keleti áramlásában.
GFS hasonló jellegű:     Link      Link   Link        Link
A hidegcseppek roppant szeszélyes mozgása kifejezetten bizonytalanná teszi a következő napok kilátásait felhőzet, csapadék, sőt hőmérséklet szempontjából. Éppen ezért hangsúlyozandó, hogy a prognózis a jelen állapotot tükrözi, és a kilátások akár már holnap egész máshogy festhetnek. Mindezek előrebocsájtásával a várható időjárás: kedden a tiszta, hideg (-3, 4 fok) reggelt az ország legnagyobb részén derült, napos idő követi. A délután folyamán északkeletről lassú felhősödés indul, azonban ez estig csak az északkeleti "csücsköt" érinti. A határvidéken jelentéktelen eső előfordulása sem kizárt. A Duna vonalától keletre időnként megélénkül az északi szél, a Tiszántúlon egy-egy erős lökés is lehet. A Dunántúlon ezzel szemben gyenge, változó irányú szél fúj. A hőmérséklet 15 fok környékén, jellemzően 1-2 fokkal a fölött tetőzik.
A szerdára virradó éjszaka a szakadozott felhőzet kelet felől fokozatosan beborítja az országot. Ezekből a felhőkből azonban csapadék általában nem hullik.
Szerdán napközben változóan felhős idő lesz, a keleti és középső országrészben elszórtan gyenge záporok lesznek. Az északkeleti, északi szél északkeleten, illetve a Dunántúl nyugati részén időnként megélénkül. A hajnali 0, 5 fokról délutánra 15 fok köré emelkedik a hőmérséklet.
Csütörtökön változóan, keleten erősen felhős idő várható, helyenként jelentéktelen záporok előfordulhatnak. Az északkeleti szél Észak-Dunántúl kivételével időnként megélénkül. Hajnalban 1-6 fok valószínű, kora délután pedig 17-22 fok.
Pénteken jobbára kissé felhős ég mellett napos, száraz időnk lesz. Az északi, északkeleti szél  keleten megélénkül. Kora reggel 2-7 fokot, míg délután mintegy 19-23 fokot mérünk.
A mostani kilátások szerint húsvét hétvégéjén napos idő lesz, szombaton kevés, vasárnap valamivel több felhővel. Csapadék egyik napon sem valószínű. Már csak gyenge szél fúj kezdetben északkeleti, majd délnyugati irányból. Hétfőn a GFS "locsol" a tőlünk északra vonuló hidegcseppből, ECM a mostani futásában száraz marad ezen a napon is.
Ami a távolabbi kilátásokat illeti, a modellösszkép makacsul tartja a nyugat-európai teknősödést 10 napon túl. Ez ciklon előoldali helyzetet jelent nálunk, erős melegadvekcióval, kora nyárias hőmérsékletekkel. Az előoldali peremhullámok lehetősége csapadék szempontjából némi bizonytalanságot jelent, bár összességében inkább száraznak imponál az űrtávlati időjárás.     Link      Link
Érdekes a GFS legújabb verziója a magas északkelet blokkoló anticiklonjával:     Link
Ez jó adag hideg levegőt lódítana felénk, viszont minden bizonnyal eltévedt futásról van szó.
#71852
A következő napokban Európa időjárási helyzete, bár nagy vonalakban az eddigi marad, részben mégis megváltozik. A kontinens északi része felett stabilan anticiklon, míg délen ugyanolyan tartósan ciklonális mező adódik.     Link
A részbeni változás oka is jól látszik a térképen. Ez nem más, mint a középpontjával a Finn-öböl fölött kialakuló ciklon. Ennek az említett anticiklonnal közös, északi áramlása dél felé löki az Európa északi felét már jó ideje kitöltő hideg levegőt. Ez a levegőfajta észak felől fokozatosan közeledik térségünkhöz, ugyanakkor a dél és közép-európai sekély ciklonzóna, annak enyhe, nedves légtömegei is a közelünkben maradnak.
Link      Link      Link      Link
Az eltérő tulajdonságú légtömegek térségünkben keverednek, ez ránk nézve tartósan csapadékos időt jelent, a hidegebb levegő térhódítása következtében pedig jelentős lehűlést a hét második felében.
Kedden a napsütés mellett elsősorban a Dunántúlon lesznek szórványos záporok, zivatarok. Nyugaton és északkeleten gyakran megélénkül az északi, északkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 18 és 24 fok között valószínű. A felhősebb, csapadékosabb nyugaton lesz a kevésbé meleg, a nyárias hőmérsékletek pedig az Alföldre lesznek jellemzőek.
Szerdán a Dunántúl délnyugati részein akár tartósabb eső is lehet, délkeleten pedig szórványos zivatarok törhetnek ki a délutáni órákban. Időnként megélénkül, zivatarban pedig megerősödik az északi, északkeleti szél. A reggeli 6-10 fokról délutánra mintegy 12-22 fokra emelkedik a hőmérséklet. A nyugati határ mentén kifejezetten hűvös idő ígérkezik, míg másutt még késő tavaszi meleget tapasztalhatunk.
Csütörtökön erősen felhős vagy borult idő várható, sokfelé lesz eső, zápor, délkeleten zivatar is. Nyugaton és északkeleten időnként megerősödik az északi, illetve az északkeleti szél. A reggeli 6-8 fokról délutánra 8-18 fokig emelkedik a hőmérséklet. A leghűvösebb a Nyugat-Dunántúlon, a legmelegebb délkeleten lesz.
Pénteken is sok lesz a felhő felettünk, és főleg az ország északi felén további eső valószínű. Az északkeleti határ közelében záporok esetleg zivatar is előfordul. Az északi szél napközben nyugaton és északkeleten gyakran megélénkül. kifejezetten hűvös idő várható: a reggeli 3-6 fokról délutánra mindössze 6-14 fokig emelkedik a hőmérséklet. A leghűvösebb idő a Dunántúl északi és nyugati részein, a legenyhébb pedig északkeleten várható.
Ezt követően, a hét végén és a jövő hét elején az északkelet-európai ciklon felszámolódásával térségünk ismét az északi AC és a déli alacsonyabb nyomások által fenntartott keleties áramlási zónába kerül. Ez a Közép-Európába északról benyomult hideg levegőt elviszi nyugatra, fölénk keletről ismét valamivel enyhébb légtömegek érkeznek.      Link      Link      Link      Link
Emiatt főleg keleten visszatérnek a késő tavaszi magas hőmérsékletek, a Dunántúlon azonban várhatóan marad a kissé hűvös idő. A leginkább fagyveszélyesnek a szombati és vasárnapi reggel tűnik, de igazi tavaszi "fagyhelyzet" várhatóan nem lesz a nem teljesen leálló légmozgás, valamint a nem túl alacsony, 0 fokot nem elérő harmatpontok miatt. Gyenge fagyot azonban elsősorban nyugati, esetleg az északi "végeken" nem zárhatunk ki.
A távolabbi kilátások nagyon bizonytalanok. A mostani modellösszkép mégis ismételt nyugat-európai teknősödést, nálunk C előoldali helyzeteket sugall 10 napon túl.
#71851
A jövő hét nagyon jelentős makroszinoptikai átrendeződéssel indul. A hétfői nap időjárását még az Északkelet-Európán keresztül haladó hidegfront mögött, térségünktől északra felépülő anticiklon határozza meg. Az anticiklon előoldalán a hidegebb levegő északkeletről kissé közelebb lopózik hozzánk:        Link       Link
Az említett hidegfront felhőzónájának legvége a hétfőre virradó éjszaka elér északnyugatról, majd napközben összekapcsolódik a kontinens délnyugati területein elhelyezkedő sekély ciklon melegfronti felhőzetével. Meglehetősen sok lesz tehát felettünk a felhő ezen a napon, csapadék azonban várhatóan sehol sem hullik. Az északkeleti szél elsősorban a Dunától keletre eső országrészekben élénkül meg, ott egy-egy erős széllökés is előfordulhat. A legmagasabb hőmérséklet 16-22 fok között valószínű, azaz árnyalatnyival alacsonyabb lesz a vasárnapinál. Ennek oka az északról beszivárgó hűvösebb levegő, melynek hatása főleg északkeleten és a nyugati határvidéken érvényesül. A számottevően 20 fok alatti hőmérsékletek ezeken a tájakon valószínűek, míg a legmelegebb délkeleten lesz.
Kedden aztán elkezdődik a szóban forgó makroszinoptikai váltás. A hétfő délre vonatkozó térképen már látható a poláris expanzió kezdeménye Izland térségében. Keddre ebből rapidan fejlődő teknő alakul, mely Nyugat-Európán át nyúlik dél felé. A teknő kiképződésével, az áramlási kép meridionálissá válásával a légköri képződmények keletre helyeződése erősen lelassul. Az időjárásunkat hétfőn még döntően meghatározó anticiklon is "lecövekel" Északkelet-Európa felett, valamint fejlett marad. Az anticiklon és  a nyugat-európai ciklonrendszer között délies  áramlás alakul ki és erősödik meg. Ezzel pedig változó nedvességtartalmú, meleg légtömegek érik el a Kárpát-medencét:     Link    Link
Az érkező levegő nedvességtartalma kedden még aránylag csekély lesz, így ezen a napon gyengén vagy közepesen felhős ég mellett sokat fog sütni a nap, csapadék nem lesz. Megélénkülő délkeleti, keleti szél mellett a reggeli 0-6 fokról délutánra többnyire 16-21 fokig melegszik a levegő.
Szerdán aztán már nedvesebb, egyben labilis egyensúlyi állapotú levegő érkezik délnyugatról. Elsősorban a Dunántúlon napközben már várhatók helyenként kisebb záporok. A délkeleti szél sokfelé megélénkül. Kora reggel mintegy 3-8 fok lesz, a nappali hőmérséklet pedig 17-20 fokban tetőzik.
Csütörtökre és péntekre nagyjából "befagy" a minket illető áramlási kép. A ciklonrendszer "beragad" tőlünk nyugatra, ennek előoldalán erős déli áramlással dől be térségünkbe a meleg levegő:     Link      Link
Csütörtökön változó felhőzet mellett szórványosan fordulnak elő záporok, délnyugaton zivatar valószínűsége is számottevő. A délkeleti szél sokfelé megélénkül, Nyugat-Dunántúlon erős lökések lesznek. A reggeli 4-8 fokról délutánra 18-21 fokig emelkedik a hőmérséklet.
Pénteken délután egy hidegfronthoz tartozó szélesebb felhő és csapadékzóna ér el délnyugatról. Ebből akkor, és egész este is sokfelé lesz eső, zápor, zivatar. A délkeleti szél eleinte élénk, gyakran erős lesz ezen a napon, majd a csapadékzóna nyomán délnyugat felől gyorsan mérséklődik, és délire fordul a szél.
Kora reggel 4-9 fok valószínű, majd délutánra jelentős hőkontraszt alakul ki országon belül. Míg a Dunántúl délnyugati részein csak 12-13 fokot mérünk majd, addig az Alföldön 22-23 fokos melegek lesznek.
Távolabbi kilátások: a jövő hét végétől ha nem is rendeződik teljesen át, de előreláthatólag módosul a makroszinoptikai kép. A kontinens északi része felett anticiklon terjed ki és erősödik meg. Ezzel párhuzamosan a nyugati teknő maradványának tekinthető ciklon a Mediterráneumban egyre keletebbre kerül. Emiatt térségünkben déliesről fokozatosan keletiesre fordul az áramlás. A déli cikloncentrumok továbbra is közel maradnak, emiatt egyelőre nedves, és elég enyhe levegő érkezik. Csapadék többfelé, több alkalommal valószínű.
A helyzetben bizonytalanságot jelent az észak-európai magasnyomást szinte kitöltő száraz, hideg levegő. Ez elég közel helyezkedik majd el térségünkhöz, de a jelen számítások szerint belátható időn belül nem áraszt el. Megjegyzendő, volt nem egy futás, ami észak-északkeleti hidegadvekcióval számolt 240 óra környékén és azon túl. A kérdés még nem dőlt el teljesen.
#71849
Bocsánat a néhol lemaradt "n" betűkért, valamiért vacakol a klaviatúra és későn láttam meg nevet
#71848
ECM alapján elhamarkodott lenne azt írnom még, hogy jövő héten beköszönt a kora nyár, de jelenleg ízelítő látszik belőle, bár em mintha nem kaptuk volna már május végének megfelelő hőmérsékleteket az elmúlt időszakban.
Egyelőre ami egyre valószínűbb: A PARA, ECM, GEM trió alapján az látszik, hogy a hosszan elnyúló AC övet jövő hét elején, úgy kedd tájékára már pedzik a modellek, ketté hasítja az észak-atlanti térségből lenyúló hosszú hullámú teknő. Az ehhez kapcsolódó ciklon egészen Grönland partvidékétől peremhullámai által elérve a Mediterráneumot, a Földközi-tenger térségében mediterrán ciklont generálhat.

Nézzük a PARA alapján: A ciklont lenyomja az Atlanti-óceán felett elterülő AC, így tőlünk délre marad, érdemi csapadékot em okoz, maximum a déli részeken eshetne, többnyire gyenge eső, zápor.
A GEM alapján is ez látszik, igaz ott közelebb kerülne átmenetileg a mediterrán ciklon csapadékrendszere, így több ízben is előbb délnyugatról, majd dél, délkelet felől is kapnánk akár kiadósabb esőket. Hőmérsékletileg változó, talán a PARA kicsit szórtabb, csapadék/napsütés függvényében.
ECM abban különcebb, hogy itt em az óceá felől benyomuló magas nyomás préseli lefelé a ciklont, hanem az oroszok feletti AC mag délnyugat felé való retrogresszív mozgása. Ennek köszönhetően a ciklon retrográd északnyugat felé venné az irányt, hisze kelet felől blokkolva lenne szerencsétlen, így valószínű az Alföld egy része kimaradva a jelentősebb esőkből. Viszont nem lenne teljesen száraz előoldal, hiszen mint Thermometer is említette akár zivatarokra is pályázós idő lehetne, az Alföldön kora nyári 22-25 fok körüli maxikkal, erős déli, délkeleti széllel. Persze ilyen helyzetbe maradnak szárazon területek, folytatódó aszállyal, egyre kritikusabb csapadékhiánnyal.
A többi modell azért hidegebb időket vár, hiszen nem ezt a ciklonpályát számolja. PARA az olykor fázós is lehetne, a GEM még kedvezőbb némileg a hőmérséklet terén.

Egyelőre az ECM előoldali verzióját látom közelebb, legalább az Alföldön jó esély van egy-két vagy több kora nyári napra, nem zárom ki, hogy látogatást tesznek az első kerekített 25 fokot is elérő csúcsok.
#71847
Valóban, GFS op. egyelőre konokul nem akar beállni a nyugati teknős "kórusba" Jelenleg PARA is makacskodik. Az összkép a mai "termés" alapján kicsit visszatáncolt a masszív C előoldali verziótól a keveredési zónás, sőt hátoldali verziók felé. Egyelőre azonban véleményem szerint  még nem múlt el teljesen a nyugati teknősödési hajlam (ECM, GEM) Viszont tény, hogy ezen belül a szabad szubtrópusi melegáramlás valószínűsége csökkenni látszik.
#71846
Eddig én is a teknő-előoldali folytatást favorizáltam, de a friss GFS-fáklya igencsak elbizonytalanított: 
Link
Eszerint a jövő héten szinte végig a sokévi átlagnál jó néhány fokkal hidegebb idő érkezne, ami önmagában nem olyan nagy baj április
elején, azonban ehhez kevés csapadék társulna - ez azt sugallja, hogy a teknő helyzete alapvetően más lenne, mint az ECM/GEM kettősnél. 
Remélhetőleg nem EZ a ´se pénz, se posztó´, uram bocsá´, teljesen gagyi verzió fog bejönni, hanem legalább a keveredési zóna - azaz nyugaton jobbára csendes eső, 10 fok körüli T maxokkal, keleten kellemes meleg 15-20 dok, záporokkal, zivatarokkal. A felhős, hideg, egyben többnyire száraz idő a legkevésbé sem hiányzik. A GFS-fáklya sajnos eléggé letisztult, azaz alapvető fordulatnak kellene bekövetkeznie 2-3 napon belül, hogy ez végül ne így süljön el. Érdemes lesz figyelni, ezt az újabb ECM-GFS párviadalt ki nyeri majd kacsint
#71845
A modellösszkép immár másfél napja makacsul mutatja a makrokép meridionálisra váltását 120 órától. Az is világos, hogy a felálló teknő tőlünk nyugatra lenne. Ez jövő hét közepétől a mi vonatkozásunkban markáns, déli szeles felmelegedést jelent. A teknősödés mediciklont is szül 192 óránál az Appenini-fsz. térségében mind ECM, mind GEM szerint. Bár ilyen időtávban egy med felállása több mint bizonytalan, maga a nyugati, hosszú teknő kiképződése ezt elég hihetővé teszi.
A szituáció a napos, prefrontális időszak(ok)ban kora nyáriasan meleg időt sejtet. A nyugati, délnyugati frontok, nedves levegő közelebb kerülésével csapadékesélyek is vannak, bár ilyen helyzetben ezek a Nyugat és Dél-Dunántúl kivételével nem nagyon szoktak vérmesek lenni. Viszont elég vastag konvektív esélyek lehetnek, nem kizárt, hogy a zivatarok szerelmesei jövő héten szezon-nyitást ünnepelnek.
Ha a modellek tartják a mostani verziót, jövő hét közepétől kitör nálunk a kora nyár. Elég vicces lenne egy, a tavalyihoz hasonló áprilisi nyárkezdet az idén is.
Megjegyzendő, hogy GFS legutolsó két futása viszont "elfelejtette" az előoldali szituációt a jövő hétre. Teknősödés nála is van, de keletebbre hozza a mediciklont, mi hátoldalra kerülnék. 5 fok körüli T850-ek helyett -5 fok körüliek lennének a Kárpát-medence fölött. Mondani se kell, milyen más időt jelent ez. Frappáns lenne azt mondani, hogy nagy "modellcsata" lesz. De az összkép annyira nem C hátoldali, hogy GFS verziója nemigen vehető komolyan. Az a valószínűbb, hogy a következő futásokban beáll majd az ECM mögé.
#71844
"- e fórum hagyományaihoz hűen - megpróbálok egy kicsit távolabbra is kitekinteni"

Ehhez reagálva szerintem az általad elsorolt három verzió közül az első és legutolsó látszik körvonalazódni. Annyi azért leszűrhető ebből a "beteges", száraz állapotból, hogy a Grönland térségében és annak keleti partvidékei felett nagyon nem akar felszámolódni a hidegbázis.
Ráadásul kemény vonalas hideglégtömegek bújnak meg a terület "árnyékában". Ebből az Atlanti - óceán középső és keleti szegmensében folyamatos az epizódszerű hidegöblitések. Ezzel együtt az indexeken Thermo által jól felvezetett módón összhangban van a modelleken várható eseményekkel. Tehát (-) AO ami Sarkvidék felett magasabb nyomást és lefűződéseket déli szélességek felé, míg a (+) NAO élénkebb ciklonaktivitást jelez. A folytatás valószínűleg Április első hetére tolodhat, a fent megemlített óceáni hidegöblités(3) vagy Európára terpeszkedő ciklonrendszer(1) képében. 

Az, hogy kedves Feri az általad leírtak közül melyik is jönn be, talán az óceáni hidegöblitésre tenném voksom -személy szerint- tipikus nyugati hidegöblitéses tél végi cirkuláció miatt.
Brit szk. térségébe vagy attól némileg nyugatabbi központtal, ami Nyugat,Dny.-Európában teknösödéhez vagy hullámzó ék-dny tengelyirányú frontálzónához vezet/vezethet. Ebből kifolyólag nálunk déli,délnyugati áramlással berobbanó kora nyárt valószínűsítenék megjelenő konvektív csapadék ígéretével, majd - ha a nyugati magassági szél engedi - a közeledő frontzóna ( esetleg medi ) meg hozná a régen várt kiadós csapadékot is hazánkban.nevet 
#71843
Én azért - e fórum hagyományaihoz hűen - megpróbálok egy kicsit távolabbra is kitekinteni. Mint minden verkli/maghelyzet, ez is egyszer kilendül a nagytersegi hőeloszlás által meghatározott egyensúlyállapotbol, és egy másfajta maghelyzet veszi át az uralmat. Nagyjabol három verziót látok, mint reális folytatást: az egyik az izlandi/grönlandi AC, melynek következtében Európát egy nagyméretű teknő vonna uralma alá. Ez a kontinens nagy részen hűvös,  változékony időt eredményezne. Ez szerencsére egy viszonylag kevéssé valószínű szcenario. Egy másik lehetőség az északi zonalitas, tőlünk több száz km-de kígyózó frontzonaval, nálunk nyugodt, száraz, igazi tavaszi időt eredményezve. A harmadik az óceánra szakadó hideg által generált hosszú hullámu teknő, nálunk erőteljes déli, délnyugati igen enyhe, időnként nedves légtömegek beáramlásaval. Ez utóbbival főleg a gfs PARA kacérkodik időnként. Hogy melyik variáns kerül ki győztesként, meg nem dőlt el, viszont a mostani verkli sem folytatódhat a végtelenségig és mikor lenne reális esély a váltásra, ha nem a télirol a nyári cirkulacios muszterre való átállás idején? 
#71842
A jövő héten a makrocirkulációs "verkli" nem változik: északi zonalitás és félblokk között ingadozó áramlási képek mutatkoznak, illetve a hét elején atlanti teljes blokknak minősíthető felállás is jelentkezik, de csak egészen rövid időre. A nyugati drift továbbra is gyors, a hidegáramlást támasztó AC-k elég hamar ránk kenődnek, így megszűnik a sarkvidéki hideg levegő utánpótlása. Az ilyen anticiklonok északi oldalán aztán minduntalan regenerálódik a nyugatias légpálya, melynek enyhe légtömegei lassan, de biztosan minden esetben kiszorítják a kontinens középső részéről a hideg levegőt. Az összképhez hozzá tartozik még a jelentősebb, tartósabb ciklon lefűződések hiánya az alacsonyabb szélességekre. Ebből egyenesen következik időjárásunk egyelőre folytatódni látszó száraz jellege.

Link      Link      Link      Link      Link      Link      Link

Az indexek tökéletes összhangban vannak mindezzel:     Link      Link

A hétköznapok nyelvére lefordítva összességében a tavaszi melegeket hirtelen megszakító, gyors mozgású hidegfrontok, szeles, eléggé száraz időjárás, a tavaszi melegekkel éles ellentétben álló, kifejezetten fagyveszélyes epizódok jellemzik továbbra is időjárásunkat.
A hétfőn érkező hf ECM szerint valamennyire hullámot vetni látszik, ezért a szórványos záporok mellett délnyugaton tartósabb eső is valószínű. A délnyugati és az északkeleti országrész kivételével megélénkül, időnként megerősödik az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke még eléri a 12-18 fokot, késő délutántól azonban északnyugat felől gyors hőmérséklet-csökkenés indul. Kedd hajnalban nyugaton és északon már nem sokkal lesz fagypont felett a hőmérséklet, viszont ekkor még az élénk szél és a viszonylag sok felhő megóv az igazán harapós minimum-hőmérsékletektől. Kedden napközben az átvonuló felhőzet mellett számottevő csapadék már nem várható, és élénk, főként a Dunántúlon erős lökésekkel kísért ény-i, é-i szélben már csak 9-14 fokig melegszik a levegő. Jelen kilátások szerint a szerdára virradó éjjel sem tud még jelentősebb fagy kialakulni, ugyanis az éjszaka második felében észak felől megnövekedhet a felhőzet GFS szerint, és ECM szerint a záporok se fognak messze járni északi határainktól. Ehhez időnként megélénkülő északnyugati szél is társul. Mindez oda vezet, hogy elég valószínűen a leghidegebb órákban se fogunk -1, 4 foknál hidegebbet mérni. Szerdán napközben folytatódik a változóan felhős, száraz idő, nyugaton és északkeleten élénk, gyakran erős északi széllel. A legmagasabb hőmérséklet 10 fok körül alakul ezen a napon.
A csütörtökre virradó éjszaka lehet az első "rázósabb" fagy szempontjából. Ekkor várhatóan kiderül az ég, és mérséklődik a szél. Az előrejelzett harmatpontok a Dunántúlon csak kevéssel 0 fok alattiak, viszont a Dunától keletre már "röpködnek" a harmatponti mínuszok, a keleti határvidék -7, -8 fokáig. Ebből következően szinte országos fagy néz ki, amiből legfeljebb a Dunántúl legnyugatibb részei maradhatnak ki. Jelen pillanatban 0 és -5 fok körüli értékek adhatók  jellemző hőmérsékletként erre a hajnalra. Keleten azonban ennél erősebb, akár -10 fokot megközelítő fagy sem elképzelhetetlen!
Csütörtökön napközben változó, általában már elég kevés felhőzet, és időnként megélénkülő északnyugati szél mellett 9-14 fokig emelkedik a hőmérséklet. A péntekre virradó éjszaka még mindig meglehetősen fagyveszélyes lesz. Kevés felhő ígérkezik, és csak a csütörtök hajnalinál árnyalatnyival élénkebb légmozgás, és a kicsivel magasabb (bár az ország legnagyobb részén még mindig negatív) harmatpont hat oda, hogy ez az éjszaka az előzőnél valamivel enyhébb lehet: -3 és 3 fok közötti minimumok tűnnek valószínűnek az ország legnagyobb részén. Pénteken aztán kevés felhő, száraz idő valószínű, már csak néha megélénkülő északnyugati széllel. A nappali hőmérsékletek 12-17 fok között alakulnak.
#71841
A holnapra várható időjárás, ahogy én látom:
Az általában kevés, átvonuló gomolyos felhőzetből említésre méltó csapadék sehol sem valószínű. A déli határvidéken, valamint a Duna vonalában eleinte lehetnek tartósabban felhős területek is. Emellett országszerte sokat fog sütni a nap, késő délután már zavartalanul. Az északi szél Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon gyakran megélénkül. A legalacsonyabb hőmérséklet -1 és 5 fok közé várható, a kevésbé felhős nyugati és északi tájak lesznek a hidegebbek. Ott többfelé előfordul gyenge talajmenti fagy. A legmelegebb órákban 10-14 fokot mérhetünk majd.
#71840

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Kérdések és válaszok (#18872)
#71839
A hét első napjaiban az elvonult hidegfront mögött északnyugatról egyre hűvösebb levegő éri el térségünket:     Link      Link      Link
A hűvös levegő nedvességtartalma aránylag csekély, ezért számottevő csapadék se kedden, se szerdán nem várható. Kedden még viszonylag sok lesz a felhő az ország felett, és időnként megélénkülő északias légmozgás mellett mintegy 9-14 fokig emelkedik délutánra a hőmérséklet. Estétől aztán északnyugat felől jelentősen csökken a felhőzet, a szerdára virradó éjszaka, annak is főleg a második fele az ország nagy részén gyengén felhős, illetve derült lesz. Ennek, valamint a leálló légmozgásnak köszönhetően mélyre süllyed a hőmérséklet. Szerda hajnalban északon és nyugaton általában csak kevéssel fagypont feletti értékeket mérünk, sőt ott több helyen lehet gyenge fagy. A tovább felhős délkeleti, déli országrészben nem lesz ennyire hideg a reggel, arrafelé 3-5 fok körüli hőmérsékletek lesznek jellemzőek.
A hét közepén a kontinens felett a nagyjából az 50. szélességi kör mentén kiépült, fejlett zonális anticiklon határozza meg Európa középső részének időjárását. Az anticiklontól északra, Észak-Európa fölött hosszú nyugatias légpálya jön létre: északi zonális alapfelállás várható. Ezzel az áramlással a magasban enyhébb, óceáni levegő érkezik, ami azonban csak elég lassan szorítja ki a hideglevegőt az anticiklon által fedett területről:     Link      Link
Szerdán, csütörtökön és pénteken viszonylag kevés lesz a felhő térségünk felett, csapadékra nincs kilátás. Szerdán sok napsütés és megélénkülő északi szél mellett 10-14 fokos csúcshőmérsékletek várhatóak. Csütörtök hajnalra éppen a kevés felhőnek és a gyenge légmozgásnak köszönhetően a szerdainál is erősebben lehűl a levegő. Sokfelé fog fagyni az országban, a minimum-hőmérsékletek -4 és 1 fok között alakulnak.
Csütörtökön napközben egy térségünktől északra elvonuló hidegfront felhőzete érintheti az ország északi részeit, ezért ott a szerdainál kicsivel több lehet a felhő. A szél visszafordul északnyugatiba, és már csak kissé élénkül meg. Árnyalatnyival erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek 11-15 fok között alakulnak.
Ahogy láttuk, péntekre a makrokép még nem változik jelentősen, térségünk fölött továbbra is erős anticiklon tartózkodik. Ennek megfelelően továbbra is kevés lesz a felhő felettünk, csapadékra ezen a napon sincs kilátás. A reggel kicsivel enyhébb lesz a csütörtökinél, a hőmérsékletek 0 és 7 fok között valószínűek. A magasban zajló enyhe melegedés miatt a hőeloszlás várhatóan tipikusan inverziós képet mutat majd: az alacsonyan fekvő vidékek lesznek a hidegek, a magasak az enyhébbek. Napközben mérsékelt északnyugati, északi szél mellett nagyjából 16-19 fokot mérhetünk.
Ami a távolabbi kilátásokat illeti: továbbra is nagy részt északi zonális, térségünk fölött anticiklonális képek mutatkoznak. Azonban ez instabil északi zóna lesz, ami folyton a poláris expanzió, meridionálisba fordulás határán táncol. Az anticiklon zóna "súlypontja" hajlamos nyugatra, a Brit-szk. térségébe tolódni, ekkor a magasnyomás keleti peremén szabad utat kaphatnak a hidegebb légtömegek dél felé. Egy ilyen epizódot mutat most az ECM 144 -168 óránál, aztán 216-240 óránál ismét. Bár modellösszkép szerint a sarki légtömegek inkább a tőlünk keletre fekvő területeket, az orosz táblát fenyegetik, még nem dőlt el, hogy belőlük nagyobb mennyiség eléri vagy sem országunkat. Erősebb magasnyomású, száraz hidegbetörés egyáltalán nem zárható ki 240 óra környékén, valamivel utána. Az elkövetkező 10 napban, 2 hétben a jobbára tavaszias idő mellett jelentős fagyveszéllyel is számolhatunk.
#71838
Korábbi latolgatásomat immár kibővíteném és folytatnám. Egyelőre a tőlünk északnyugatra hullámzó frontrendszer alakítja időjárásunkat, hideg-melegfrontok keserítik meg a frontérzékenyek napjait.
Link
Vasárnap a középpontjával Norvégiai déli részei felett örvénylő ciklon hullámzó frontrendszerének a melegszektorában helyezkedünk majd el. Link   Link
A közeledő hidegfront előterében szubtrópusi eredetű, meleg léghullámok áramlanak a medencébe, élénk a Dunántúlon erős lökésekkel kísért délnyugati, déli széllel. A hőmérséklet csúcsértéke egy napra az ország nagy részén 18-20 fok köré emelkedik, de az Alföld déli részein, a Dél-Dunántúlon akár 22-24 fok körüli csúcsértékekkel is találkozhatunk. A melegrekord 2012 Baja +24.5 fok. Ennek megdőlési esélye a sok napsütés, és a zömmel csak magas szintű felhőzetnek köszönhetően nem is olyan elhanyagolható.
Már hétfő hajnalban fordul a szél, érkezik a hidegfront északnyugat felől. Túl fejlett csapadékzóna nem párosul hozzá, inkább szórványos kisebb esők, záporok valószínűek, esetleg egy-egy zivatargóc kialakulása sem kizárt.
A hűvös levegő beáramlása megkezdődik már hétfő hajnalban, de napközben az Alföldet még nem éri el egészében. Link A front előtt az alföldi részeken még 15 fok köré, helyenként 17-18 fok közelébe várható a maximum.  Később aztán az addig délnyugati szél, ott is befordul északnyugatira és élénk légáramlással párosulva beáramlik a hűvösebb óceáni eredetű levegő.
Ezt kedden az Azori orr követi. Link
Élénk, olykor erős északnyugati széllel, az ország túlnyomó részén 10-12 fok körüli legmagasabb hőmérsékletekkel,  kezdetben elszórt záporokkal, kisebb esőkkel, melyre nagyobb esély délen és keleten van.
Szerda, csütörtök hajnal a gyenge fagy szempontjából a legkritikusabb.
A hét második felében az Azori AC a kontinens nyugati és középső részei felé helyeződik, így délnyugat felől enyhébb, mediterrán jellegű léghullámok érkeznek felénk.Link
 Kezdetben 10-14 fok közötti délutáni értékek lehetnek, aztán ahogy az AC-t kitöltő meleg levegő felénk keveredik, 15-20 fok közötti nappali csúcsok alakulhatnak ki, kiváltképp a hétvége felé közeledve.
Ebben az időszakban a légmozgás sem lesz túl mérvadó, legfeljebb élénk lehet, viszont szélvihartól mentesen telik el a jövő hétvége, ami a mostani modellfutások szerint szép, tavaszi időt hozhat, kirándulásra különösen alkalmas.
A most következő hét utolsó napján, vagy az ezt követő hét első napjaiban (itt a GFS előbb hozza be a 06Z futásban) a modellek felvetették a Brit-szigetek felé helyeződő AC centrum lehetőségét egy, az óceánra lefűződő újabb magas nyomású mag jóvoltából. Link
Az ECM-en jól látható, hogy vasárnap még igen meleg levegő lenne felettünk, majd hétfőn az AC peremén hidegfront törne előre és az akkor Északkelet-Európa felett örvénylő többközéppontú teknővel alkotott közös áramlási rendszerben Link   északnyugat, észak felől Grönland térségéből sarkvidéki eredetű levegőt szállíthatnának Európába, az erős, helyenként viharos északnyugati, északi szelek.   Link      Link
ECM alapján nálunk ez még nem olyan vérmes, de a GFS 06Z már komolyabb hidegleszakadást számol. Link
A 12Z-t nem látom még, de mire leírom már aktuális lesz, valószínű tartja a Brit blokk esélyét. 
Amennyiben ez megvalósul, március utolsó hetében hózáporokat is produkálhatnak az AC peremén érkező hidegfrontok, erős, viharos szél kíséretében.
Igaz nagy távlatokban mozog még ez az esemény, de az esélye nem elhanyagolható, hiszen a hidegmag felmorzsolódását, érhetik újabb és újabb hidegleszakadások térségünket is bele értve, ami a korán kezdődött vegetációnak alapos pofon lenne az időjárás részéről.
#71837
A következő majdnem 1 hetes periódusban is az Észak-Atlanti térségben képződő ciklonok/peremciklonok áramlási rendszerében helyezkedünk el. A zonális áramlás délnyugati és északnyugati komponense válthatja egymást, mellyel a középpontjukkal ugyan tőlünk északra elhaladó légörvények frontjai rész/egész arányban, de befolyással lehetnek időjárásunk alakulására.
A hosszú hétvége első napján jól látható, hogy szerepet kap egy északkelet-európai anticiklonális centrum, lényegében a  felettünk elhelyezkedő köztes magas nyomás északkelet felé terjeszkedik. Link
Pénteken a medencét az Azori AC peremén közeledő, az akkor már valószínűleg az Északi-tenger felett örvénylő ciklonhoz kapcsolódó hullámzó frontálzóna éri el. Előbb gyenge hidegfront hozhat kisebb csapadékot, majd az érkező melegfronti felhőzetből több helyen alakul ki eső, záporeső.  Országos átlagban nem látszik nagyobb csapadék, de helyenként jelentősebb, 5 mm-t elérő esetleg hevesebb záporos csapadékhoz kötötten azt meghaladó csapadékösszeg sem kizárt az esti óráktól.  Link  Link   Link
Aztán szombaton már a hidegfront előterében délnyugat felől szubtrópusi légtömegek áramlanak Közép-Európa irányába.  Link
Vasárnap hajnalban a prefrontális áramlás hatására a 10 kis területen akár a 12 fokos izoterma is tiszteletét teheti 850 hepán. Link
Napközben az ország túlnyomó részén 18-20 fok köré melegszik a levegő, a Dél-Alföldön lehet a legmelegebb, itt helyenként 22-24 fok körüli maximumot sem zárok ki. A melegrekord erre a napra vonatkozóan 24.5 fok, melyet 2012-ben Baján mértek. Nem zárnám ki, hogy megdől. A délnyugati szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik, de szélvihar szerencsére nem fenyeget a szél előrejelzés alapján. Link

Aztán a jövő hét elején hétfőről keddre a hidegfront meg is hozza a lehűlést, de tartósnak ez sem ígérkezik. Link
Itt nincs túl nagy egyetértés az operatív futások között, a GFS inkább tartja az enyhe, tavaszias időt, a frontot nem vágja telibe hozzánk, feloszlana jó eséllyel, ellenben az ECM 2. hullámot is vár szerdára a hűvösebb légtömegből. Link
Mindenesetre az ENS átlagokat nézve az évszakos átlag közelébe eshet a hőmérséklet ismét. Ez napközben 10 fok körüli maximumokat jelentene, hajnalban mivel magas nyomás telepedne ránk amire kitérek a következő mondatban, az már fagyokat jelenthetne ismételten. 
Az Azori AC a kontinens belseje felé orrosodna, sőt helyeződne ezáltal nálunk száraz, eseménytelen időjárás alakulhatna ki, viszonylag kellemes, tavaszi idővel. Link
Egyedül a csapadékhiány aggasztó ebben a helyzetben, hiszen országos lefedettségű, kiadósabb eső nem látszik még mindig.  Összességében elmondható, hogy a csillagászati tavasz nem éppen drasztikus melegedéssel kezdődik, ha melegszik is, de előtte a Mediterráneumot is elárasztja a hűvösebb levegő, Link masszív áramlás viszont nem lesz az AC alatt, így a szubtrópusi légtömegek eztán nem kapnak szerepet míg  nem változik a szinoptikus felállás.
Az biztos, hogy hirtelen kezdetű, kora nyárias felmelegedés tartósan még nem fenyeget, de a vegetáció fejlődési folyamatát az egyes napokon tomboló 20 néhol 20+ fokok támogatják. Ellenben a kevés csapadékkal.

Március utolsó hete is valószínűleg a további, fokozatos kitavaszodás jegyében telik majd, hűvösebb-melegebb napokkal,  de az ehhez köthető elemzésekbe már az idő távlata és a modellek bizonytalansága miatt nem megyek bele.

#71836
A jövő héten is fennáll majd a félzónalitás és félblokk között ingadozó, északnyugati irányítású makrokép. Kifejezett nyugati drift miatt jönnek-mennek a légköri képződmények, változatos időjárás várható. Térségünket különböző nedvességtartalmú és hőmérsékletű, de az elmúlt napokhoz képest általában hűvösebb óceáni légtömegek érik el. A leghűvösebbnek most a keddi nap ígérkezik.
A makrokép ezen a napon produkál egy ciklonális lecseppenést a mediterrán térségbe, a mediciklon hátoldala "leszivattyúz" térségünkbe valamennyit az Észak-Európában felhalmozott hideg levegőből:     Link
A lefűződő mediciklon csapadékos területének egy része hétfőn a késő délutáni órákban okozhat tartósabb esőt is országunk délnyugati részén, de összességében is sok lesz a felhő ezen a napon, és kisebb záporok bárhol előfordulhatnak. Megélénkülő nyugati, északnyugati szélben a délutáni hőmérsékletek jellemzően pár fokkal 10 fok felett alakulnak.
Keddre csökken a felhőzet, ennek valamint a magasban érkező viszonylag hideg levegőnek a hatására elég erős lesz az éjszakai lehűlés. Hajnalra -1 és 4 fok közé hűl a levegő, a kevésbé szeles északkeleti és délnyugati országrészben fordul elő gyenge fagy. Napközben jelentősebb csapadék nem várható, napsütés viszont mindenhol lesz. Mérsékelt északi, északnyugati szélben nagyjából 6-12 fok közé emelkedik a hőmérséklet délutánra.
Szerdán ismételt ciklonális legördülés kezdődik az atlanti-óceáni AC északkeleti peremén:     Link
A ciklon melegfronti felhőzete a szerdára virradó éjszaka második felében nyugat felől érinti az országot, a Dunántúl nyugati részein ekkor már sok lesz a felhő. Előtte még az ország nagy részén kevéssel 0 fok alá csökken a hőmérséklet, a "fagyizásból" várhatóan a Dunántúl északnyugati tájai maradnak csak ki.
Szerdán napközben tovább növekszik a felhőzet, az ország északi felében gyenge eső is előfordul. Időnként megélénkülő délnyugati szél mellett a keddihez hasonlóan 6-12 fokot mérhetünk a délutáni órákban.
Csütörtökre kissé szétcsúszik a bárikus kép, a ciklonális legördülés nem megy végbe. Viszont ismét lesz egy jelentéktelen lecseppenés a Mediterráneumba. A sekély mediciklon középpontja az Adria felett mutatkozik:        Link
A mediciklon felhőzete délkelet felől "belóg" majd az országba, de a jelenlegi kilátások szerint ebből számottevő csapadék sehol sem hullik. A mediciklon hatása a csütörtökre virradó éjszaka  átmenetileg  keletiesre forduló légmozgásban szintén megnyilvánul. Csütörtökön napközben a szél nyugatira, északnyugatira fordul. Ez már jelzi, hogy a mediciklon lefűződése, eltávolodása után a térségünk ismételten a délnyugat-európai AC és az észak-európai ciklonok közös, nyugatias áramlásába kerül. A csütörtöki minimum-hőmérsékletek -1, és 4 fok közé várhatók, fagy csak kevés helyen valószínű. A maximumok pedig kevéssel 10 fok fölött alakulnak.
Péntekre a magassági nyugati áramlás újra igen enyhe levegőt kezd térségünk fölé sodorni:     Link
Ez a levegőfajta azonban meglehetősen nedvesnek is ígérkezik. Emiatt pénteken, elsősorban az északi országrészben többfelé lehet eső. Megélénkülő délnyugati szél mellett a reggeli 1-6 fokról délutánra 8-15 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Északkeleten lehet a hűvösebb, délen a melegebb idő.
Ami a távolabbi kilátásokat illeti, a jövő hétvégén változékony, de az évszakhoz képest kifejezetten meleg idő a legvalószínűbb.  Szombaton, de méginkább vasárnap, a legmagasabb hőmérséklet csúcsértéke többfelé megközelíti, el is éri a 20 fokot. A rá következő hét első napjaiban a jelen kilátások szerint hidegebb levegő ér majd el északnyugatról. Hétfőn még csak északnyugaton, kedden az ország nagy részén jelentősen visszaeshet a hőmérséklet.
#71835

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#432098)
#71834
A jövő héten időjárásunkat nagyrészt a kontinens északi része felett kialakult ciklonzóna, annak nyugatról keletre gyorsan áthelyeződő központjai  -közelebbről a zóna déli oldalán nyugatias áramlással érkező különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú, de általában enyhe légtömegek határozzák meg. Más szemszögből a ciklonokhoz tartozó, nyugat-keleti irányban hosszan elnyúló frontrendszer, aminek hol a meleg, hol a hideg oldalán lesz majd térségünk.
Hétfőn a meleg oldal hatása alatt lesz országunk, prefrontális helyzetben. Fátyolfelhős ég, élénk déli, délnyugati szél mellett délutánra sokfelé eléri a hőmérséklet a 15 fokot, elsősorban a déli országrészben számottevően meg is haladhatja azt. Keddre virradó éjszaka egy nyugat felől közeledő hidegfronthoz tartozó csapadékzóna ér el. Főleg délnyugaton, délen lesz többfelé záporeső, helyenként erős zápor is. Keddre a front mögött nyugatira, északnyugatira fordul a szél, a maximum-hőmérséklet pedig mintegy 5 fokkal alacsonyabb lesz a hétfőinél. A késő esti órákban pedig már egy melegfront felhőzete éri el nyugatról az országot, ebből főleg az északi országrészben többfelé esik eső a szerdára virradó éjszaka.

Link      Link

Szerdára annyiban változik a makrokép, hogy a nyugati légpálya átmenetileg "beleng", a kontinens atlanti partjai előtt teknő képződik. Ennek térségünk az előoldalán helyezkedik el, emiatt a szerdára virradóra átvonult melegfront mögött napközben megkezdődik a melegebb levegő beáramlása az országba. Időnként fátyolfelhős ég, sok napsütés, és főleg nyugaton megélénkülő szél mellett a nappali hőmérséklet hozzávetőlegesen 10-15 fokot ér el.     Link
A nyugati áramlás belengésével a ciklonáthelyeződés lelassul, csütörtökön még mindig az előoldalán lesz térségünk az Északi-tenger fölé helyeződő cikloncentrumnak.     Link
Látható, hogy szinte dől majd be az országba délnyugat felől a szinte már kora nyáriasan meleg levegő. Fátyolfelhős ég, sok napsütés, megélénkülő, a Dunántúlon megerősödő déli, délnyugati szél várható. Jelen kilátások szerint ez lesz a hét legmelegebb napja. Az ország északkeleti harmada kivételével a nappali hőmérséklet többfelé eléri, helyenként némileg meg is haladja a 20 fokot. Az évszakhoz képest szokatlan melegben lesz tehát részünk. Péntekre virradó éjszaka aztán menetrendszerűen egy gyenge hidegfront éri el nyugatról az országot.
Ennek csapadékzónája lefékeződik, majd feloszlik országunk felett, előreláthatólag csak gyenge záporokat ad kezdetben a Dunántúlon, délután másutt is. Pénteken a  nyugatira forduló széllel a magasban már valamivel hűvösebb levegő érkezik fölénk. Ennek hatása a talaj közelében is megmutatkozik: az ország nagyobb részén a csúcshőmérséklet már nemigen lépi túl a 15 fokot, de délkeleten még mindig lehetnek 20 fokot elérő, esetleg meghaladó értékek.     Link

Ami a távolabbi kilátásokat illeti, modellösszkép alapján a jövő utáni héten fokozatosan meridionálisabbra válthat a makrokép, félblokkon keresztül teljes blokkba fordulás is lehet a hónap közepe táján, valamivel utána. A pontos részletek azonban egyelőre nem világosak.
#71833
Még egy utolsó neki futásra még telhet a télies időből, ami valószínűleg Március 12 és 16 között fogja magát "kiforrni". Aztán én is befejeztem a telet. Legfőképpen hosszútávú esélylatolgatások terén. Maximum extrém hidegbetörések alkalmával aktivizálom magam. 
Átállok nyári üzemmódra, konvektív dolgok "lesésére". vidám 
#71832

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#431544)
#71831
A jövő héten a tőlünk nyugatra, illetve részben térségünk fölött elhelyezkedő magasnyomású gerinc, és annak előoldalán, Kelet-Európa fölött legördülő ciklonok határozzák meg időjárásunkat. A két légnyomási képződmény közös áramlási rendszerében tartós északnyugati áramlás uralkodik, ebben különböző hőmérsékletű, de jobbára enyhe légtömegek mozognak majd. Az áramlási irány a ciklon-legördüléseknek megfelelően a nyugat és észak közötti tartományban ingadozik. Mivel a magasnyomás centruma közel lesz a Kárpát-medencéhez, időjárásunk leginkább száraznak ígérkezik.
Link      Link      Link      Link      Link

Változó felhőzet valószínű, gyenge eső legfeljebb pénteken, a Dunántúlon képzelhető el a jelen állapot szerint. Mivel a gerinc peremén a jet mindvégig közel fekszik térségünkhöz, a magassági áramlás elég gyorsnak látszik.      Link      Link      Link      Link      Link
Ehhez a talaj közelében is élénk északnyugati, nyugati szelek társulnak. Mindezek következtében a Kárpát-medencét most kitöltő hideg légtömeg helyben maradása, jelentősebb megülepedése meglehetősen kilátástalannak tűnik. Az országos éjszakai fagyok mindenképp megszűnnek a héten. Hétfőn reggel ugyan még kiterjedten fagyni fog, a későbbiekben 0 fok alatti reggeli hőmérséklet már csak északkeleten, viszonylag kis területen várható. A leginkább fagymentesnek  a szerda reggel ígérkezik, akkor még az ország keleti, északkeleti harmadán is jobbára fagypont fölött maradhat a hőmérséklet. Nyugaton mindvégig 0 és 5 fok körüli, sőt pénteken 5 fok körüli minimum-hőmérsékletek várhatóak.
Az északnyugati nagytérségi áramlásos alaphelyzet jellegzetességéből következően a maximum-hőmérsékletekben is ék-dny kontraszt alakul ki.
Északkeleten, kis területen általában kevéssel 10 fok alatt maradnak a délutáni értékek, míg az ország nagyobb nyugati és déli részén 15 fokot megközelítő, sőt meghaladó nagy enyheség lehet, elsősorban kedden és csütörtökön.
Ezt követően modellösszkép szerint a bárikus kép szétcsúszására, átmenetileg zonális áramlás jelentkezésére számíthatunk. Ez az enyhe idő tartósodását sejteti. Egyelőre úgy néz ki, a meteorológiai tavasz igazi tavaszi idővel köszönthet be.
#71830
Nekem sem, de az akkorra jelenleg mutatott 6-11 fok (északkeleten lehet, hogy picit kevesebb) azért már inkább kora tavaszias, mintsem késő téli érték. Viszont a GFS vasárnapi lekváros buktáján okulva nem érdemes azzal foglalkozni, hány fok lesz 1 hét múlva :-) 
#71829
A GFS utóbbi néhány hónapban mutatott teljesítménye miatt nekem nem ad plusz információt a NAO. Tudva azt, hogy 3 napra előre sem megy a modellnek, mit is szerertnénk tőle? Rudolfking írása: Link   Az ECM hosszútávúja pedig ugyanez a kategória. Csak ennél a modellnél 5-7 napra még lehet körvanalazni. 
Ez alapján még nem a madárcsicsergős tavasz jut eszembe, az biztos. Link Kivételesen, most a GFS is hasonlóan gondolja: Link
#71828
Érdekes, kimerítő elemzés, melyhez azért hozzátennék egy-két gondolatot: tegnaphoz képest jelentős változás következett be a modellek által felvázolt jövőképben: a hét végi lehűlés végül csaknem az ECM egymás utáni, a saját ENS átlaga és egyéb modellek által eddig következetesen megcáfolt, elég drasztikus formában következhet be végül, vasárnap hajnalban néhány helyen akár -10 fok alatti fagyokkal. Ha hótakaró is lenne hozzá, bizony nem lenne ritkaság a -15 fok alatti kemény fagy sem. A jövő hét elejére az áramlás északnyugatira fordul, ezzel felváltva enyhébb és hűvösebb légtömegek érkeznek, majd egy új mozzanat jelent meg az ECM-nél, azaz az omega - blokk teljes leépülése, az anticiklon kihátrálása Grönland és Izland irányába, ami kedvező feltételeket teremtene egy télies március elejéhez. Ennek viszont ellentmond egyrészt az AO és a NAO index (mindkettő pozitívban van és hosszabb távon sem akar negatívba lemenni), továbbá pedig az ECM hosszútávú anomáliatérképei sem éppen a tél visszatéréséről tanúskodnak (Közép-Európában végig a sokévi átlagnál pár fokkal enyhébb idő mutatkozik). 
#71827
E hét első felének időjárásáról sok mondanivaló nincs. A hét vége felé esedékes hidegleszakadás előszobájaként nyugati, délnyugati hosszú légpálya jön létre a kontinens északi részei felett.
ECM:     Link      Link      Link
GFS:      Link      Link      Link
A kontinens centrumában továbbra is AC mutatkozik, azonban ez már eléggé meggyengült. Az anticiklont a magasban enyhe levegő tölti ki, holnap az 5 fokos terület is rajtunk lesz 850 hepán, szerdán és csütörtökön aztán valamivel már csökken a hőmérséklet ezen a nyomásnívón.
A magasban zajló  lehűlésnek a talaj közelében még nemigen lesz jele, a maximum-hőmérsékletek kedden, szerdán és csütörtökön a legtöbb helyen elérik, valamivel meg is haladják a 10 fokot.
Szerdán a kora hajnali, reggeli órákban északnyugatról egy gyenge,érintő hidegfront érkezése várható (ennek lesz majd köszönhető a magasban lejátszódó lehűlés), melynek csapadékzónája azonban várhatóan azelőtt feloszlik, hogy az ország területére lépne. Hatása némi felhőzet-növekedésben, az északnyugati szél megélénkülésében, valamint abban merül ki, hogy szerda reggel nem ígérkezik kiterjedt fagy az országban (leginkább még a kevésbé szeles északkeleten és délnyugaton fordulnak elő 0 fokos, ill. az alatti értékek)
Jelenleg úgy tűnik, a hét második felének "története" egészen más, sokkal érdekesebb lesz. 96 órától feláll a blokk-AC, ennek keleti oldalán markáns hidegleszakadás indul:     Link      Link
A modellösszkép jó ideje az, hogy a hidegleszakadást nyugatról támasztó AC túl közel lesz térségünkhöz, ezért kifejezetten magas légnyomású, nem nagyon dinamikus, "oldalzsebes" hidegáramlás néz ki a Kárpát-medencére nézve. Bár minden jel szerint nem egy "ajtóberúgós" hidegfront lesz, valamennyi esőt jelen állás szerint ad majd csütörtök este, és a csütörtökről péntekre virradó éjszaka. Pénteken napközben megerősödik az északnyugati, északi szél. Bár ezen a napon a legmagasabb hőmérsékletek még elérik az 5-10 fokot, szombat reggelre a kiderülő ég, mérséklődő légmozgás és a hideg légtömeg hatására viszonylag erős, -5, -10 fokos fagy ígérkezik. A nappali hőmérséklet is csak pár fokkal haladná meg a fagypontot szombaton az ECM szerint. Megjegyzendő, hogy a modellek, valamint az egyes futások között elég nagy egyet nem értés mutatkozik a tekintetben, hogy a száraz, hideg levegőnek milyen mennyisége tud majd a Kárpátokon belülre kerülni. A telitalálatos hidegbetöréstől a totális "gellerig" mindenféle változat előfordult már. Jelen pillanatban így fest a dolog:     Link      Link      Link
Több modell több futása alapján az az összkép alakult ki, hogy a lehűlés mélypontján országunk nagyjából a -5 és a -10 fok közötti T850 tartományba esik majd. Jelentős, bár nem drasztikus hőcsökkenés a mostani állapothoz képest. Sarki-szárazföldi légtömeg esetén mindig érdemes megnézni a harmatpontot is. Ez az effektus szempontjából sokat számíthat:     Link
Meglehetősen alacsony értékek néznek ki (a GFS-féle túlzásokat belekalkulálva is) Azaz, elég kifejezett száraz hideglevegő hatásra számíthatunk.
Bár mostani állás szerint a hideg "banán" már 144 órától fokozatosan lemászik rólunk dk felé, és a magasban ismét enyhébb, óceáni légtömegek érkeznek a Nyugat és részben Közép-Európát fedő AC területére, az űrtávlati modellösszkép korántsem egyértelműen tavaszias.
Félblokk és blokk között ingadozó felállás az összkép, a (fél)blokkoló AC nyugatabbra, a brit térségbe helyeződésével. Ez megvalósulás esetén változékony, időnként csapadékos, szeles időt jelent. Az északnyugati,északi áramlással érkező légtömegek hőmérséklete nagy kérdés, pl. PARA most teljes, skandináv blokkban elég drasztikus hidegbetörést ad 300 órától. GFS az utóbbi futásaiban elég szelíd e tekintetben, de nála is volt már pár elég durva változat a napokban.


#71826
A jövő hét folyamán egy klasszikus szinoptikai ciklus fog lepörögni a poláris expanziótól a hideg AC-ig térségünkben. Bizonyos egyéni arculata azért lesz ennek a ciklusnak: nagyon hamar eljut a hideg AC fázisig, tulajdonképp ez lesz a túlnyomó, ez adja meg a helyzet "arcélét"

Link      Link      Link      Link      Link      Link

A ciklusból hiányzik a mediciklonos fázis, pontosabban, a poláris expanzióból alakult teknő mediciklonja nagyon gyorsan távozik kelet felé, a Földközi-tenger medencéjének keleti végeire. Így ez számottevő hatást időjárásunkra nem gyakorol. A hidegleszakadás sarki légtömegei is nagyon gyorsan helyeződnek délkeletre, leszakadnak a sarki/szubarktikus hideg területről. Majd a Balkánon és a Kárpát-medencében izolált "sündisznóállást" foglalnak el. Valamivel később a hideg légtömeg a közép-európai AC déli peremén messze nyugatra, a nyugati Mediterráneumba, szinte a Pireneusi-félszigetig törne előre, jókora MASZFEJ-et hozva létre a kontinensen.

Link      Link

Azt azért meg kell mondani, a hidegleszakadás eleve nem túl vérmes, nem mozgat nagyon alacsony hőmérsékletű levegőt. Az elmúlt napokban voltak futásai nemcsak az ECM-nek, de más modelleknek is, melyek kicsit komolyabb hidegadvekciót adtak, ránk húzták a -10 fokos területet 850 hepán (tapasztalat szerint a kérdéses időponthoz közeledve a hőmérsékleti, légnyomási értékek inkább szelídülni szoktak)
Ha van valami bizonytalanság modellösszkép szerint a helyzetben, az az, hogy a hideglevegő útja egy kelet-balkáni leorrosodással inkább dél felé, a Balkán-félsziget keleti része irányába mutat, avagy ilyen leorrosodás híján a légpálya északkeletire váltva be tud fordulni felénk. ECM az elmúlt napokban elég sokat "vacillált" ezen. A hideglevegőt először délre fordította a Kelet-Balkán felé, majd északkeletire váltó pályán ránk rámolta "fagyos gombóc" formájában. A többi modell is nem egy futásban adott ilyen kimenetelt. Emiatt azt lehet mondani, a jelenlegi állás nem holtbiztos. Ezzel összefüggésben kérdés, hogy a MASZFEJ hideg és enyhe légtömegeinek pontosan hol lesz a határa, és meddig tart a hidegadvekció az AC által fedett térségünkbe.
Ezek előre bocsájtásával a kilátások: északnyugatira, majd északira forduló széllel hideglevegő-beáramlás. Kedden még erős lehet a szél, majd a hét többi napján  már csak gyenge, mérsékelt szél néz ki. A hétfői hidegfront csapadékzónájának elvonulása után már csak elszórt záporok, majd keddre hózáporok alakulhatnak ki, az áramlási iránynak megfelelően főleg nyugaton, és északkeleten. Megjegyzendő, hogy ECM csütörtök délutánra egy északnyugatról érintő melegfront hatására gyenge havazást ad a Tiszántúlra   -véleményem szerint ez már teljesen bizonytalan.
Kedd hajnalban az erős szél miatt még általában kevéssel fagypont felett alakulnak a hőmérsékletek, majd szerda reggel országosan gyenge vagy közepes fagy várható. Csütörtökön a valószínűleg  megérkező melegfronti felhőzet miatt lenne fagymentes az éjszaka az ország nyugati felén/kétharmadán. Az országos éjszakai fagy pedig péntekre se térne vissza. A nappali felmelegedések terén figyelembe veendő az anticiklon hátoldaláról  a magasban lassan ránk kenődő enyhébb levegőt. Ez, és AC középponti helyzetünk elvileg kedvezne hidegpárna kialakulásának. Viszont erre már aligha lesz elég idő, főleg ha hozzá vesszük a február közepi, már elég magas napállást.
Kedden 5 fok körüli, szerdán szintén 5 fok körüli, pár fokkal az alatti maximumok mutatkoznak. Csütörtökön és pénteken azonban már az 5-10 fokos tartományban adja a délutáni hőmérsékleteket az ECM, ennél hidegebb az ország keleti harmadán lehet.
Megjegyzendő, hogy jelen állás szerint mind az ECM, mind a GFS 240 óra környékétől északi zonalitással új ciklust indít. Az utóbbi futások következetesen ezt mutatták (bár megjegyzendő, ebben nincs teljes modell-egyetértés), ezért lassan komolyan vehetjük a dolgot.
#71825
"Mivel kezdenek a makrováltás irányába alakulni a dolgok" - valóban ugy fest.

Az indexek fényében próbálkozásnak tűnik és félmegoldásnak, de én -személy szerint- ( s nem csak statisztikai alapon beszélek) maradok a hónap második felénél. nevet ..kemény vonalasabb tél szempontjából(Egész napos fagy).
Kizárólag az indexekből kiindulva.
Főként az AO index negatívba való váltását várnám, mert ez a mostani próbálkozás arra lesz jó, hogy északkeletebbre "gyökeret verjen" a magasnyomás Északkelet - Európában. Viszont, ha felüti a fejét a magasnyomás magasabb szélességeken az megfelelő Ac kp. esetén "lábas", száraz hideg esélyét újra "fellebbenthetik" a modellek, " a takaró alól avagy a pakliból". :P

Valóban ez néz ki mint írod Professzor Úr.
Én a továbbiakban tartósabb Skandináv vagy ÉK Eu. Ac-t tippelek körülbelül a hónap második felében érdemibb lehűléssel, amennyiben az AO negatívba fordul, a NAO meg 0 közeli tartományba süllyed. De ez már látszodni fog a modelleken,amennyiben "erre billen a mérleg nyelve". Egyenlőre annyi boritékolható, hogy lesz egy újabb makrováltás. A vége még nem látszik, illetve jelentős a bizonytalanság.
#71824
Így van egyébként,  az oda az nálam Észak-Amerikát jelentette.  Jó a meglátás a lényeg, mint ahogyan írod is az igazán hideg, fagyos légtömeg messze marad. Bizonyos mértékű lehűlés szerintem esedékes,  persze nem a drasztikus kiadásban úgy tűnik.
#71823
Mivel említetted Észak Amerikát érdemes egy kicsit odafigyelni. Ha megfigyeljük Link ezt a helyzetet jól látszik, hogy a hidegmag elég jól zsugorodik, inkább arktikus részekre, illetve kelet szibériába összpontosul . De mivel a Szibériai hideg ,ahogy ezen a télen egyszer sem végzett retrográd mozgást, és a Skandináv ac-ban sem lesz túlságosan hideg, ezért újabb hideg leszakadás éri (inkább Link ) Észak Amerikát.  Számomra kérdésessé válik a jövőhéten esedékes hideg amely minket érhet el. 
#71822
Azt nem írtam, hogy negatívba  szalad, maradjunk annál, hogy gyengül a pozitív intervallum, igazából én erre értettem. nevet aztán majd kiderül...
#71821
Azért ez a NAO, AO is lefelé szór, az én szememmel nézve erős barokkos túlzás kacsint
NAO végig nulla fölött megy átlagban, AO pedig bődületes pozitív után - nyilván - elkezd lefelé menni, de ez egyrészt statisztikailag nem is igen lehetne máshogy, másrészt még a bezuhanása után is pozitívban marad a futások átlaga.
#71820
Mivel kezdenek a makrováltás irányába alakulni a dolgok, nézzünk egy kis szinoptikus analízist. Jelenleg magasnyomás alakítja időjárásunkat, tehát anticiklon helyezkedik el az ország területe felett. Link
Ez az anticiklon centrum fokozatosan kelet felé mozdul. Link

A Brit-szigetek felett örvénylő markáns ciklon előoldali áramlásában, majd melegszektorában enyhébb óceáni valamint mediterrán léghullámok érkeznek.  Link
A hétvégén átmenetileg, de jelentősen emelkedik a hőmérséklet, ezek közül vasárnap lehet a legmelegebb, akár 10-15 fok közötti maximumok is összejöhetnek a Dunántúlon és a délnyugati, déli szél többfelé megerősödik.

Hétfőre már elér minket ennek a hullámzó frontálzónának a markáns hidegfronti szakasza. Link Esőkre, záporokra lehet számítani sok helyen és a kezdeti délnyugati szél, egyre inkább északnyugatira vált. Link

A front mögött kedden megerősödő, viharossá fokozódó északnyugati széllel óceáni majd egyre inkább maritim levegő zúdul a medencébe.  Link
Link

Az óceán felett elhelyezkedő anticiklon észak, északkelet felé terjeszkedik, orrosodik a hét első napjaiban, a hét közepére előbb nyugat, majd észak-európai (Skandináv-félsziget) feletti centrumot képezhet. Ez már 168 óránál jól látható. Link
Eközben egy  mediterrán ciklon alakulhat ki tőlünk délkeletre az Égeti-tenger közelében. A lefűződő hidegörvény és a ciklon áramlási rendszerében északi, északkeleti irányból ugyan mérsékelten hideg, de kelet felől nedves léghullámok érkeznének, vegyes halmazállapotú csapadékkal, ami az eső mellett, természetesen havazás formájában is megnyilvánulhat amennyiben bejön a várható csapadék előrejelzés amit például, de nem utolsó sorban az ECM vár.

A szél tartósan erős maradna, iránya északira, északkeletire vált. A gond az, hogy a megfogható közelünkben nem lesznek poláris, sarki légtömegek, az óceáni levegő túl domináns marad, illetve némi maritim, tengeri eredettel keveredhet. Nappal ugyan zömmel kissé fagypont feletti, éjszakánként valamivel fagypont alatti hőmérsékletek valószínűek a modellek alapján.  Magát a blokkoló anticiklont sem fogja kitölteni igazán hideg levegő, a peremén sem tud alacsonyabb hőmérsékletű izotermákat áramoltatni Közép-Európa felé.  az igazán hideg Kanada, valamint Észak-Amerika északabbi részeit érinti, a ciklonok folyamatosan lerántják oda az arktikus légtömegeket. Nálunk zord tél ebből ugyan nem igazán jöhet össze, némi szerencsével talán lehetne valami, ha bejön a csapadékzóna és a havazás + viharos szél kombó. De ha nem, akkor alapjában szeles, amolyan késő téli idő a legvalószínűbb a fentebb is említett hőmérsékletekkel.

Az indexeket elnézve az AO, és a NAO is lefelé szór, Link Link ez már a nyugati drift megingását is jelezheti nekünk, illetve blokkra való hajlamot amivel a modellek számolnak, javarészt meg van az összhang köztük. 

Összefoglalva az átmeneti hétvégi újabb tavaszias epizódot, mérsékelten hideg, de késő télies idő válthatja fel, akár szilárd csapadék megjelenésével, nem ritkán tomboló, viharos északias szélirányokkal.
#71819
Viszont blokkosít kacsint
#71818
Emlékeim szerint az ECMWF nem támogatta a skandináv magasnyomást. kacsint
#71817
Az Észak-Brit fáklyához rosszat linkeltem,így korrigálnám.
Link
#71816
Thermometer említette zonálisabb áramlási képek továbbra sem tűnhetnek tartósnak ha alaposabban "körültekintünk".

Az AO ugyan most jelentősen megindult felfelé,de azért van szórás visszafelé is,illetve van amelyik tag ott sem emelkedik pozitív tartományba,tehát bőven február második felére lehet ez még erősebben negatív is.
Link

A NAO enyhén pozitív tartományban,de ott is látszódik visszaesés,sőt február második felében már negatívba is szór,így feltehetően lesz még gyengélkedése az óceáni ciklonaktivitásnak,mely az utóbbi modellképek alapján már elég lehet hogy akár egy újabb átmeneti,vagy tartósabb szinoptikai átrendeződés kezdetét jelentse.
Link

Észak-Brit fáklya:
Link
Skandináv nyomásfáklya:
Link

Izland:
Link
Itt még hatalmasabb a káosz,ami utalhat szintén arra hogy még ez fordulhat akár kedvező irányba,s valóban elég egy hajszálnyi elgyengülés,így akár egy Brit-AC hídból könnyen a GFS P által vizionált verzió is kisülhetne,de ennyire részletesen még szerintem nem érdemes ezzel foglalkozni,hiszen az elmúlt napokban is nagyot fordult a felfelé szóró Skandi nyomásfáklya és gyorsan elfelejtették a makrováltást a modellek,de legalább újabb esélyek jelentek meg a váltásra.Az északkeleti hidegdepó kissé visszaszorul,de egy jó blokkal pillanatok alatt megérkezhet,melyre sok-sok példát fel lehetne hozni.

Véleményem szerint ez a tél még nincs lefutva,kíváncsian várom hogy tovàbbra is tendencia marad-e az emelkedő Brit és Skandi magasnyomás a fáklyákon.A lehetőségek adottak lehetnek ismét nevet
#71815
Az a teknő, amelynek előoldali déli áramlását "élvezhetjük"  -pontosabban a poláris expanzió, ami a teknőt szülte- azért lehúzott egy adag hideglevegőt északról:     Link

Nem sok, nem is nagyon hideg, de ott van. Az is látható, hogy ez a hideg "zsák"  egyaránt összefüggésben van az észak-urali és az észak-grönlandi hidegdepókkal. A teknő némi keletebbre helyeződésével, lefűződésével az erős déli áramlás megszűnik térségünkben, és a mérsékelten hideg levegő ránk löttyen északnyugatról.     Link

A lefűződéssel az anticiklonális "bilincs" kattan a teknő maradványaként a Mediterráneumban örvénylő ciklontól északra. Nálunk 1030 hPa-t megközelítő nyomás lesz már 48 óránál, azaz a következő 1-2 napban gyors, jelentős légnyomás-emelkedés valószínű. Ez a magasnyomás aztán a hét további napjaiban is vendégünk marad. A nyomásgradiens pedig olyan, hogy az AC továbbra is képes egy kevés hideglevegőt lecsorgatni az észak, északkelet-európai "raktárból":     Link      Link      Link

A halvány hidegadvekcióval párosult anticiklonális hatás adja majd a következő napok időjárási "arcélét" Összességében szárazabbra, naposabbra, és a most hétvégén uralkodónál mindenképp hidegebbre fordul az idő. Persze, valódi téli időre senki se számítson. Éjszakánként ugyan északnyugatról délkeletre haladva mind több helyen lesz gyenge vagy közepes fagy. A nappali órákban viszont 5 fok körüli, inkább kicsivel a feletti értékeket mérhetünk a hét legnagyobb részében. Olyan jó kora tavaszi, március legeleji idők néznek ki. ECM szerint kedden a mediciklon még képes lesz kis esőt varázsolni a Tiszántúlra, egyébként csapadék nem várható. A szél elég sokáig északi, északkeleti lesz, majd a hét második felében befordul délkeletibe. A gyenge légmozgású éjszakákon, hajnalokon előfordulhat párásság, ködfoltok. De nagyobb kiterjedésű, tartós köd nem valószínű.
Ez a meridinális fázis végén megrekedt szinoptikai kép, voltaképpen hideg AC rendkívül jellemző a tél végére. Tartós magas nyomás, északkeletről szivárgó szárazföldi levegő, száraz, jobbára napos, se nem igazán hideg, se nem enyhe idő jár vele. A hemiszférikus hőkontraszt rendszerint már kicsi ilyenkor, emiatt nem indul új ciklus, ismételt északi zonalitás. De ez inkább február végének, március elejének a "története"
Ha azonban van még regenerációra, expanzióra hajlamos északi hidegdepó (február elején még szokott lenni) akkor felállnak a nyugatias légpályák tőlünk északra. Jelenleg ez utóbbi kimenetelt sugallják a modell-térképek.
ECM:     Link      Link      Link
GFS:     Link      Link      Link

Hogy a zonálisabb áramlási képek meddig állhatnak fenn, kérdés. Február elejének általánosan nagy blokk-hajlama mellett valószínűleg nem nagyon sokáig. Bár ez csak vélelem, nem valószínűség. ECM 216 órától már ismét blokkosít:     Link      Link
Sőt, GFS is elkezd félblokkosítani jelen futásában:     Link       Link

A mostani kilátások szerint tehát gyorsan ismét a meridionalitás felé lendülhet az inga. De hogy ez pontosan mit hoz: röpke félblokk/blokk epizódokat, vagy tartósabb nagy blokkot, határozottan végigfutó szinoptikai ciklust  a végén mediciklon-szakkal, az még igencsak a jövő zenéje.
#71814
"..függ NAGYBAN attól mennyire sikerül az Azorinak teret hódítani a konitnens belsejében. Mert ha csak "félmegoldásra" tellik majd, az olyan Nyugat-,Közép-Eu.-i lesz és északnyugatról némi lefűződéssel Közép-és Kelet-Európába."

"Félmegoldásra" tellhet, rövid- és középtávon nagyon ugy fest. GFS-en és ECM-en a jövöhét nagyobbik fele ebben telik majd; lassú, fokozatos lehűléssel.

Tekintsünk kicsit távolabbra:
A mostani helyzetben egy Nyugat-, Délnyugat - Európai blocking van, aminek vaskos előoldalán helyezkedünk el.

Ami leszögezhető, az az, hogy a maghelyzeti Grönland éki régiójában "tanyázó" hidegmag továbbra sem számolodik fel, s átmeneti "enyhébb" időszakok után újra feltöltődik. Sőt a mostanra vaskosra hízott hidegdepo nem csak azon térség felett hanem Grönland-tenger egészében és a Barrents - tenger felett is -10 vagy az alatti 850-ek vannak. Történetesen a Jeges-tenger vizeinek felett vaskos hidegbázis blokkoló hatásának oka, egy Közép-Szibériai tartós anticiklon belógó pereme és egy Északi-Sarki ciklon közös áramlási rendszere, ami "betart" a konyha nyelvben elhíresült= Izlandi ciklongyárnak.

A ciklonok az enyhén pozitív NAO -t jól tükrözve aktívak az Atlanti - óceánon,de mivel a "felkanyarodási" út a Jeges tenger irányába "rendre zárva van", jobbára Izland és Grönland keleti partjai előtt pörgetik ki magukat vagy kényszeresen Skandináviára csúsznak.(Skanidnáv fsz. is belógó ciklonosodás miatt nem tud jó pozicióban lenni a magasnyomás Ék Európában, hogy Európa belső területei felé történjen hidegöblités.)
- A folytatás vegyes.
Mivel Európára nézve a AO + tartomány felé "lépdel" és korrelációs területi felett a magasnyomás helyett, az alacsony nyomás kerül előtérbe. Igy hosszútávon felveti a ciklonok felkanyarodási esélyét, ne talán két ciklon között behullámzó jet-et és közé ékelt anticiklont valahol az óceánon vagy Európa nyugati partjai felett.
Most az látszik, hogy a fent említett Nyugati blocking utáni magasnyomású hid és önálló bizonytalan Ac központú idő jöhet a kontiens belsejében, jobbára átlagoshoz közeli vagy néhány fokkal melegebb időjárással.
Két út lehetséges. S az utak közt is eltérő kimenetekkel.

1. Pozitív NAO.
a), Anticiklon domnancia a kontinens belsejében.Bizonytalan központokkal, jobbára enyhébb téli/télies idővel.

b), Skandinváia fölé is belógó ciklontevékenység hazánkat is elérő nyugati, északnyugati frontokkal. Átlagoshoz közeli hőmérsékletekkel.

2. Negatív NAO.

Itt pontokba nem szedem, mert negatívba fordulása esetén magasabb szélességek felett jelenik meg a magasnyomás (hajlama), ami bizonytalan, hogy hol és milyen központtal üti fel a fejét az antciklon. Télvégi cirkulációra jellemző az óceán közepi kialakulás, viszont a jet által mozgatott keletebbre vándolás is, s épp úgy lehet példát felhozni a tartós egyhelyben lecövekelt anticiklonra is. szegyenlos Ez a fajta behullámzások kezdetben Nyugat,Délnyugat Európai lefűződésbe torkolanak általában mediterrán ciklon képződéssel és csak északkeletebbi, keletebbi magasnyomás áthelyeződésével tud a blocking Európa belseje felé lógulni. Tehát a - NAO nem garancia arra, hogy mi nálunk újra zimankó jöhet, csupán jobb lehetőségek adódhatnak mint + NAO esetén. Itt a magasnyomás kp.-jának a helyén van a hangsúly, hova szakad le a hideg és mennyi.

A mostani délnyugati Európai lefűződés után zonális kép jönn. Tartósságába nem bocsájtkoznék tekintettel lassan közeledő télvégi cirkulációra, ami kora tavasszal is jellemző. A hidegöblitések nyugatabbra helyeződő súlypontja. Nem naptárhoz igazodik az időjárás. Volt már havas márciusunk és volt hogy már a februártól tavaszodott. Azt nem tudom megmondani mikor lesz vége, de azt sem, hogy a következő érdemi hidegöblités a leendő zonális ciklus után félblock, block vagy ék-ei Eu.i hidegöblitésből jönn-e össze. Annyit viszont igen, hogy most ugy tűnik erre a hónap második dekádjában(15-ei napok után) kerülHET majd sor. Nem tartom kizártnak, hogy ez a leendő zonálisabb korszak ugyanolyan makacs lehet mint tél elején mint a ki-ki újúló délnyugat-Eu. anticiklon.
Gyakorlatilag a vortex arra volt jó pincébe vágja az AO-t de mivel ez a terület lefedi az Északi - Hemiszféria körülbelül 1/3-át és földrajzi okok miatt Észak-Amerika jobbán áll hidegöblitések terén mint a nyitottabb Európai területek USA kapta "ajándékba" a hideget. Mi meg "szívunk" az általa bebikázott NAO-nak, ami enyhén pozitív volta mellett is képes volt ellenállni -eddig- az észak, északkelet felől támadó magasnyomásnak, ami szintén a negatív AO hoz volt köthető. Ez a skandi alacsonynyomás miatt, ami túlsúlyban van nem tud jó szögben kialakulni a kontiens északkeleti felét jól lefedő antciklon nem tud délnyugat fele lódulni a szibériai hideg. Ez a helyzet most ugy fest megy a levesbe. Én meg ezt a helyzetet jól benéztem. - marad a bevezetésemben idézet "félmegoldás", hosszútávon bizonytalan jövőképpel.

Viccesen fogalmazva: "Ott van még a Március!" laza
#71813
Az ECM-en 144órától ott a Skandináv magasnyomás. nevet 192-ön túl pedig;
űridőben persze beindul a szibériai jegesmaci. Talpaslábas..hideg Nem az ordasabbikból, de az idei télen még nem volt ilyen felállás. Magam részéről szorítok neki, már csak azért is mert 1. nem volt ilyen makrokép az idei télen, 2. a mostani enyhe időt inkább száraz hidegre cserélném. Ugyanis jószögben pl. egyes Ék-i irányú főként lengyelországi tengelyű lefűződésből Alpokot nyugatról kerülve(hidegnyelv iránya), hozzánk pedig északról beszívárogva még lehet Észak-olaszországi partok mentén kimélyülő és felkanyarodó medi. laza ) 

Kíváncsian várom marad-e a trend. Szép február lehet(ne), ha bejönn(e). kacsint 
#71812
Szépen összefoglaltad. nevet 

Ahogy Professzor Úr is mondta lentebb az az Azori Ac orrosodása látszik hosszútávon, ami felveti félblock vagy blockba fordulás eshetőségét. 
Nos elötte lesz egy bődületesenek mondtható( de lehet csak számomra az) 96órától az ECM-en de a többi modellen is egy jókora T850 0'C fokos Nyugat - Eu.-i hidegöblités, ami jócskán "berongyol" Észak-Afrikába. 144 ó: Link 168ó: Link ( Ez a tipikus "híradós eset" szokott ilyenkor lenni, mikor az első adag Marokkót, Algériát is megnyalja és az Észak-Afrikai hegyekben havazik. A laikus fogja a fejét, ""Klímaváltozás ÁÁÁ", mi meg mosolygunk az egészen, mert az Atlasz hegység cirka 2000-2500 méter közötti hegyei között laza 850T-s 0 fok (~1550méter) nem nagy ördöngöség néhány cenitnek összejönni. Mellesleg megjegyzem: Legmagasabb csúcs ott: 4165m Toubkal /Marokkó/)

Szóval. 
Hosszútávon úgy fest egy a csúszópályás felállás marad, majd a skandináviai hideglégtömegek kisöprésével párhuzamban esély nyílhat a ciklonok nyugat-keleti vándorlásának, ami felveti az Azori Ac keletebbre való orrosodásának vagy központjának esélyét/áthelyeződését. Az áthelyeződésnek azaz magának az anticiklon kp. helyzetének elmozdulását inkább kívánnám, mert délnyugati központ esetén skandi alacsony nyomás állhat elő félblockkal, kis eséllyel Brit block is lehet belőle, amennyiben vagy annyi hajlam a magasnyomás északabbra való helyezkedését illetően. 
A kitartóan ugyan 0 közeli de mégis pozitív NAO nem ezt a verziót támogatja. Jó eséllyel marad az Azori orrosádásra való hajlam, ami nálunk északról némi óceáni hüvös, váltakozó nedvességtartalmú levegőt fűzhet le.

Hosszútávon a messze ék-Európában lévő igen hideg Ac-ról ne feledkezzünk meg, mert amennyiben az Atlanti ciklon tevékenység Izland térségében korlátozdóHAT, ugy a kontinens belseje felé utat törő Azori Ac és Ék Eu.-i Ac össze is kapcsolódhat. - ez persze fikció.
Ez majd függ NAGYBAN attól mennyire sikerül az Azorinak teret hódítani a konitnens belsejében. Mert ha csak "félmegoldásra" tellik majd, az olyan Nyugat-,Közép-Eu.-i lesz és északnyugatról némi lefűződéssel Közép-és Kelet-Európába. Ha viszont, ha összekapcsolódik leginkább a hónap közepétől Voyekov. :Phideg ..utóbbiban a folytatást tudjuk.
#71811
Tél Tábornok átmenetileg pihen egyet, hogy erőt gyűjtsön az újabb, egyelőre még bizonytalan mértékű támadására, ugyanis elnézve a modelleket a GFSP és  GFS op is egyre inkább az Azori AC kontinens belseje felé való orrosodását, terjeszkedését mutatja a távolabbi kilátások terén, ami akár a blokk kialakulását is jelentheti. Link
Igaz ez már az időszak második fele lehet, (inkább február 2. hete) előtte azonban még túl kell lennünk az egyre biztosabbnak és elkerülhetetlennek látszó nyugat- északnyugat-európai ciklonok által előidézett előoldali áramlásának köszönhető bemelegedéseken. Link  
Az operatív és a PARA kérészebb életű enyhüléssel számol, és nyugat-európai, majd jó esetben Skandináv blokkba hajló képest prognosztizál a távolabbi kilátások alapján. Az ENS átlaghoz képest számottevőbb lehűléssel ezt ki kell emelni, tehát van ebben bőven bizonytalanság, de akár az ENS is elindulhat még meredekebb lejtőn.
Link

Az enyhülésről: különösen az Alföld lehet érintett a történetben, térségem és attól délre-keletre február első hete meghozhatja a kora tavaszi ízelítőt hosszabb idő után, ám a melegadvekció kiterjedése jelentősebb is lehet azt meg kell jegyezni, akár országos átlagban is kialakulhat az első igazán enyhébb, tavasziasabb jellegű időjárás. Az előző ECM futás megpedzett délkeletre 15-18 fok körüli maxokat is, ellenben a friss futás visszafogottabb, szerényebb, de még így is lennének 11-13, kisebb körzetekben 14-15 fok közeli maximumok várhatóan.
Dinamikáját tekintve elég szeles idő néz ki, nem ritkán erős , helyenként viharos déli, délkeleti szél hozhatja az átlagosnál magasabb hőmérsékletű izotermákat hazánkba.
Jelen futások a ciklonokhoz tartozó frontok, hullámzó frontálzónák alapján akár gyakori, jelentős mennyiségű esőzéseket, amennyiben a Dunántúlon kevésbé teljesedne ki a melegadvekció, látványhavazást, havas esőt eredményezhetne, de kevésbé sem izgalmas téli időt.  Erre én kisebb esélyt látok, van rá sansz, hogy behúzzuk legalább 1-2 napra országosan az első kora tavaszi 6-13 fok közötti csúcsértéket, sőt délen nem kizárt a 15 vagy 15+ fok sem!

A lényeget összefoglalva, február első hete nagyobb eséllyel hoz kora tavaszias időt az ország jelentős részén, ez esőkkel, záporokkal járhat, és nagy területen élénk, erős esetenként viharos déli, délkeleti széllel. A naposabb időszakok simogató jellegűbbek lehetnek a déli tájakon. Az éjszakai kiterjedt fagyoknak is búcsút lehet inteni egy időre. Ha minden jól alakul továbbra is tartom, hogy akár félblokk, Brit, nyugat-európai AC, vagy a megelőlegzett GFS által tartott észak-európai AC által kialakuló teljes blokk tiszteletét teheti  február 2. hetében.  Mivel északon -ha egyelőre most messzebb is kerül a poláris légtömeg- de van tartaléka a hidegnek, és nem valószínű, hogy az februárban, legalábbis annak bizonyos mértékű hulláma ne érjen el minket és sorozatos előoldalak álljanak fel, a medencébe ragadó kora tavasz vagy kettőség ( dunántúli késő tél vs. alföldi kora tavasz) képében. 
Alapjában megerősíteni tudom, hogy vissza fog még térni a tél, erősebb hidegbetörés esélyei nem elhanyagolhatóak, hiszen még csak most kezdődik február, és tavaly sem kényeztetett el minket a hó vége, illetve március eleje ami a tavaszt illeti nevet Úgyhogy korai lenne még temetni a telet!
#71810
A következő időszak alapvonását és érdekességét ez a két diagram adja:     Link      Link

Az AO a "pincében" van, és ez már a sokadik ilyen futás. AO és NAO rendszerint együtt mozog. A jelen eset a ritka kivételek egyike: tetemesen a negatív tartományban tartózkodó AO görbe mellett a NAO enyhe pozitivitása figyelhető meg.  Ehhez még nézzük a következőt:

Link      Link

Ezek a képek "visszaigazolják" a negatív AO alapján vártakat: viszonylag magas szélességeken erős AC-k, alacsony szélességeken élénk ciklontevékenység, "lábait" messze délre nyújtó izoterma "amőba"  -sarki hidegleszakadási hajlam. Közbevetőleg megjegyzem, hogy az alacsony AO értékű éra nálunk is megnyilvánul a légnyomási bal térfelességben. Gyakran és tartósan 1013 hPa alá zuhan térségünkben a légnyomás. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy éppen az Atlanti-óceántól az Ural vidékéig terjedő ciklonális "cellában" a magas szélességeken sincs anticiklon. Ez a tény fejeződik ki a NAO relatív magas voltában. Egyben ez azt is jelenti, hogy éppen a mi félteke-szegmensünkben nincs olyan anticiklon, ami a ciklontevékenységet végérvényesen az alacsonyabb szélességekre szorítaná, lefűzné. Az Észak-Atlantikumban sorozatosan képződnek ciklonok, melyek a negatív AO-s jelleg miatt lenyúlnak az alacsony szélességekig, de csak inkompletten  fűződnek le. Tulajdonképp csúszópályás felállás, amihez még az északkeleti, finn-skandináv hideg terület is adott, mely a délre került cikloncentrumok lefűződését bizonyos mértékig lehetővé teszi.
96 óránál még mindig nagyon hasonló a kép, a skandináv hidegraktár gyengül csak meg kissé:     Link      Link

168 óránál:     Link      Link

A "verkli" nagyon tartósnak tűnik. De, minthogy a szárazföldi hidegnek egyelőre nincs terjeszkedési hajlama nyugat, délnyugat felé (mi több, a skandináv térségből valamennyire ki is takarodik az igazán fagyos légtömeg) a csúszópályás elrendeződésnek egy "melegebb" változatával lesz dolgunk. Ez tökéletlen, időleges mediciklon-lefűződéseket jelent, továbbá a perem(medi) ciklonoknak másfajta pályáit, mint mikor igazán erős északkeleti AC-t kell "kerülgetniük" A lefűzött mediciklonok azonban még így is "beszipkáznak" majd valamennyit a kontinens északi részeit kitöltő nem igazán zord hőmérsékletű, de azért hideg levegőből.
Az első lefűződés 30 óránál:     Link      Link      Link
A csapadékos területeken ha halványan is, de negatív T925   -azaz "pengeél" helyzet halmazállapotra. Kis szerencsével azonban többfelé lehet hó az országban a havaseső, eső mellett.
A következő mediciklon lefűződés 96 óránál:     Link      Link
Csapadék:     Link      T925:     Link
Jó eséllyel ez is vegyes halmazállapotú lesz, kis szerencsével többfelé havazás. Összefoglalva a jövő hét gyenge csúszópálya, nem az a kimondott komoly tél, de hóesélyek azért mutatkoznak.
Távolabbi kilátások tekintetében űrtávban sem látszik térségünket érintő hidegleszakadás, de tekintve a meridionális, negatív AO-s érát, bármikor megerősödhet anticiklon akár a skandináv-északorosz, akár az észak-atlanti térségben. Kialakuló, megerősödő skandináv vagy észak-atlanti blokkot egyáltalán nem zárhatunk ki.