2021. október 20., szerda
Elindult a légszennyezettség mérő hálózatunk! Olvass róla bővebben itt.

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2021-10-20 08:01:37

Kõszeg

7.9 °C

18002

RH: 91 | P: 1021.5

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

76655

Hírek, események

Hidegfront vet véget az indián nyárnak

Idõjárás-változás | 2021-10-19 18:44

pic
A meleg őszi napok után péntekre megérkezik a már napokkal ezelőtt beharangozott hidegfront.

Meteorológiai esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
#72297

beillesztett kép

beillesztett kép

fazikEgyre jobban tetszik amit láttok.
Szép hideg felhalmozodás az Orosz területeken, és Szibériában is beindulnak a dolgok. 
Nyilván ez nem meglepő Októberben de az igen, hogy Kanadában egyenlőre elég gyenge a hideg felhalmozodás. 
Remélem a jővőben is így marad és szép tél várható majd. 
Eddig a jég kiterjedése és gyorsan hízásnak indulása, a jó helyen történő hideg felhalmozodás jó előjel a későbbiekre nézve. 
#72296
Ez a szeptemberi hónap a tavalyihoz képest másképp alakul. De jelenleg még nem "ástam bele magam" hosszútávba, de elnézve az eddigi látottakat/olvasottakat jók az előjelek. 
Ha lendületetes marad fent a növekedés októberben meglehet az első komolyabb hidegbetörés Európában. 
Novemberben akár hazánkban középhegységinkben megjelenő átmeneti hóréteggel. 

Legalább is lyukas közepű tél esélye is jó eséllyel növekszik, ahogyan egy normális*(*kinek definíció szerint mi) télé is. Legyen az csapadékos vagy száraz átlagos/hideg

Jó lesz az... 
#72295
Elég nagy egyetértés van most a 3 nagy modell között a bal alsó sarokban látható atlanti hurrikán mellett abban is, hogy a hónap legvégére már elég komoly hidegbázis épülhet ki az orosz területeken mind a tenger, mind a szárazföld felett. Ha ez megvalósul (és tartós lesz, ahogy a GFS várja), akkor idén talán gyorsabb lehet a jégnövekedés a tavalyinál ebben a kezdeti időszakban, főleg, hogy akkor épp ezeken a területeken alakult ki jelentős lemaradás október közepére-végére, ami lehúzta a teljes sarki kiterjedtséget.

beillesztett kép


beillesztett kép


beillesztett kép

#72294
Valóban meridionalitás látszik kiterjesztett középtávon. A következő hét tiszta, hétvége felé néhol már 30 fok közeli, GFS-ben akár meghaladó hőfokok. 
Az igazán érdekes a 13-i hét lesz, ekkorra egy még jobban meanderező jet-re megérkezik az óceánon az extratrópusivá váló Larry hurrikán is. Attól függően, hova érkezik, illetve hol van a hullámsorozat többi teknő/gerinc párosa, hozzánk akár tartósabb 25-30 közeli idő is jöhet (ECM ENS):

beillesztett kép


Vagy igazán hűvös izotermák is (GFS ENS tagjaiból). Kulcsidőszak kezdete.
Link
Link
GFS-ben a nyugati partokon pont gerinc lesz teknő helyett, előoldalán pedig kapnánk a hideget...
#72292
A NAO mintázata alapján úgy látom,  hogy a mostani / jövő heti több-fokos  lehűléshez hasonlóra,  október 20  -körül  kerülhet újból sor.  Addig gyenge frontok lehetnek, sűrűbben szeptember vége felé, ezekből kaphatunk kismértékű hidegöblítést is,  csapadékot is.  Nem várok egyelőre ködös,  nyirkos etapokat, inkább a poros levegő, és a nagy napi hőingás lehet domináns. A napforduló még messze van, ezért nem jelenteném ki,  hogy a hőségnapok sorozatának vége van; Békésben megtörténhet még az is,  hogy az előoldali időszakban  behúznak egy-egy forró napot a következő hetekben. Ezt a mintázatot komolyabb vulkánkitörés,  esetleg medikán kialakulása meg tudná változtatni,  de alapjáraton szelíd, száraz  nyárutóra és vénasszonyok nyarára tippelek, frissítő hajnalokkal.
#72291
Itt az augusztus vége, hamarosan befellegzik a nyárnak ha a naptárat nézzük és bizony ha még lesznek is jó idők az országban a következő 1-1,5 hónap folyamán, de a következő hetekben megkezdődik az északi félteke lassú lehűlésének folyamata és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint pl egy Jakutföldi (Verhojanszk) fáklya amin inkább már az átlag alá szórnak a tagok jelentősebben.
Link
A következő 2-3 hétben elég jó eséllyel a blocking fog dominálni a NAO index szerint is, nem tűnik valami túl aktívnak amúgy sem az Észak-atlanti térség, bár ez valamilyen szinten érthető is, hiszen nincs túl nagy hőmérséklet különbség. Hazánk több alkalommal kaphat a blokkoló AC-k peremén hűvösebb léghullámokat amellyel már a kora őszi hőmérsékletek is megjelennek majd akár a nappali órákban is, főként a csapadékos, borongós területeken.
Pozitív előjel lenne ha az ősz folyamán többször visszatérnének még a határozott Atlanti blokkok és néhány alkalommal akár határozott erejű lehűlés is elérné az országot ezzel közel kerülve a hajnali, reggeli minimum rekord hőmérsékletek megdöntéséhez. Egyébként nem oly régen 4 tized fokon múlt az Augusztusi napi hidegrekord megdöntése is ha jól emlékszem. Forrónak mondható a magunk mögött hagyott néhány hét, de ne felejtsük hogy volt egy nagyon hűvös tavaszunk és nyár indulónk! Ezzel ugyan nem céloznék semmire, de abban reménykedem hogy az elkövetkező 6 hónapban is lesznek tartósan átlag alatti, kifejezetten hideg periódusok is! Meglátjuk...
#72290
Hidegfront, majd érkező kánikula...
11-12-e utánra vártam, hogy hűvösebb légtömeg indul térségünk felé, ezt átmenetileg a ma esti hidegfront magával is hozza. A végére ráadásul a konvektív esélyek sem olyan rosszak hozzá. zivatar Utána, ahogy később a modellek alapján jeleztem, érkezhet a kánikula. Ez is most már egész biztos, a pontos mértéke és hossza a kérdés. beteg 
A 17 fok körüli T850 egészen reálisnak tűnik már, sőt akár a hét legvégén a 18-19 fok is. Link  Ez a legmelegebb pontokon bizony 35-36, sőt, ha a 18-19 is bejön akár kicsit efölötti hőfokokat is jelenthetne. Mivel a napforduló környékén érkezik, rövid éjszakáknál, így a hétvége a városokban eléggé erős lehet.
De hogy mi az oka és meddig tarthat? Alapvetően a klasszikus hőhullámos helyzet, Ény-Európában ciklonális hatások, lenyúló teknő az atlanti partoknál, előtte pedig a gerinc. A hét közepére a már eleve tőlünk NY-ra meglévő gerinc és meleg levegője kezd behúzódni fölénk. Link
Utána a nyugati partoknál megerősödik a teknő, ez újabb adag meleget pumpál be a kontinensre. Link
Eddig szerintem a helyzet el is dőlt, egyébként a mostani hidegfrontot is a Rossby-hullámok szabályos fejlődésének köszönhetjük (lila vonal, 1-essel jelölve), utána pedig a nyugati teknősödés és a gerinc tovább erősödése egy újabb ilyen hullámterjedés eredménye lesz (zöld vonal). Link  
A kép alján bekarikáztam narancssárgával azt, hogy a teknő-gerinc párosok egy ideig az úrtávú előrejelzésekben kb. egy helyben maradhatnak. Ez rossz hír, mert akár tartósabb hőhullám lehet belőle, ha ez így bejön. Ezt térképesen is meg lehet mutatni az ECM ENS-ben. Átmenetileg gyengül a nyugati teknő, majd akár újra erősödhet, de el is mozdulhat kelet felé, ez utóbbi viszont a hőség kiszorulására is utalhat a kontinens egy részéről. Link  Link

Összegezve hétvégén- utána hét legelején még maradhat a kánikula valószínűleg, de már nem száraz formában, hanem nő a hőzivatarok esélye. Szerintem igazi változás a mostani számításokat nézve 21-22-e környékén lehet, de ha újból megerősödik a teknő nyugaton, nálunk pedig a gerinc, és nem változtatják helyüket, akkor akár a kánikula igazi lezárása tovább is tolódhat. Ezt megerősíti az ECM ENS diagarmos verziója is, 21-től nő meg a bizonytalanság. Link
#72289
Szigorúan érdekességnek, de azóta itt a friss, jól feltolta az anomáliát pozitívba a többhetes. A jövő hétre akár 3 fokos pozitívat vár, az eddigi átlagos-kissé az alatti helyett. Térképesen még nem frissült. 

beillesztett kép


Az előbb leírtak okán (esetleg közelebbi HCS) viszont ez mérséklődhet még. De ezek után az egész júniust-július elejét pozitívban tartja már. Az ilyen fajta előrében megjelenő perzisztencia miatt ezt azért ne vegyük meg látszik is a boxok magasságán, addigra mennyit ér a sok hetes ENS.
Persze egy összességében melegebb nyár a reálisabb. 
#72288
"Lehet,hogy a jövő héten már igazi országos kánikulai napok is jöhetnek..."
Az nagyon rossz lenne,hiszen itt már elkezdődött a szárazság,öntözni kell a növényeket.
#72287
Nagyon a gerinc gyors behúzódása felé mennek az előrék. Vasárnap-hétfőn valóban belöttyenhet/súrolhat egy HF képében a kissé hűvösebb légtömeg. Ennyiben helyes volt a legelső latolgatás. Még azért kisebb esélye van, hogy egy hidegcsepp is leválik a közelben. Utána viszont lehet, hogy a jövő héten már igazi országos kánikulai napok is érkeznek, mivel teljesen ránkhúzódhat a gerinc. Az ECM OP már omega-blokkot vár, bár nem nyúlna túl északra a gerinc teteje. Ebben a portugál partoknál lenne a másik hidegörvény. 
Továbbra sem tiszta a kép, de a holnapra frissülő többhetes anomália jövő hétre át fogja fordítani pirosba hazánkat, a kérdés, hogyan realizálódik majd ez. 
#72286
Link
Ez a latolgatás három napja a jövő hét legvégétől kezdődő időszakra szólt. Bár pár tag szórt lefele a GFS fáklyán, de hiába van több tagja már, még mindig kevésbé jól írja le a ENS a bizonylalanságot, mint az ECM-é. Most épp több tag szór lefele, de az átlag nem mozdul meg szinte. Az Op meg a magasban van, ECM-é is inkább. De ECM ENS-en van nagy szórás, átlag most elindult pár fokkal lefele. Link
Megnéztem a clustereket. Magyarázat: a napokat balról jobnra látni, az első képen naponta, a másodikon két naponta. A 3 cluster (fentről le) a két képen nem azonos méretű elemszámú! 

beillesztett kép


14-étől hétfő-keddre 14 tag egyértelmű teknősödéssel számol a térségben, a többinél behúzódik a gerinc a kontinensre, bár az egyik csoport HCS képződéses még lehet. 

beillesztett kép


Annak a hétnek a további részében vagy teknősödünk, nyilván több konektív csapival, és előoldali esetleges melegedés után valamilyen fokú lehűlésel, majdnem a tagok fele ilyesmi, vagy akár HCs. Vagy behúzódva a gerinc, csak kelet felé kikerül vagy meglöttyint egy picit a hűvösebb légtömeg, ez utóbbi pl. más OP-okon is látszik.
Nehéz helyzet, hiszen űrtáv, de van esély hűvösödésre, de lehet csak nagyon átmeneti/gyenge lesz. nevet 
#72285
  11 nap eltelt, lehet verifikálni :
"Addig is a következő bő hetet jó lenne kihozni minél több csapival, ha a várható átalakulás jól sül el, utána is lehet persze (konvektív) csapadék. "
Ez tökéletesen bejött. Volt és van sok csapadék, ma még konvektív zivatarzóna is végigveri remények szerint az országot. Lett az ünnepi hétvégére meleg is (délen 25 fok körül) és hideg is (északon 12 fok körül), valójában mindenfajta előrejelzés bejött.
A folytatásban is lehetnek száraz meleg és hideg esős időszakok is , bár hogy hol lesz egyik és mikor a másik nem taglalom, attól függ milyen futásokat nézünk.
#72284
Meddig tart a változékonyság, átlagos vagy annál valamivel hűvösebb idő? Szerintem kb. 20-áig a jelleg elég letisztult, változás majd a pünkösdi hétvégén jöhet az alapfelállásban, de kérdéses, hogy milyen irányban. Addig a tőlünk észak-északnyugatra lévő ciklonok szólnak bele időjárásunkba. Link
A jövő kedd környékére várható lehűlés is elég valószínű például.
Eközben a futóáramlás hosszan szép, meanderektől mentes tőlünk nyugatra. Link
Ez először Amerika felett válik hullámzóbbá. Link
Majd több modell, illetve ENS képe szerint az Atlanti térségben is. Akár megint viszonylag szabályos csoportos hullám terjedés is lehet, bár ez most nem tűnik egyértelműnek.
Link
Itt el is érkeztünk a pünkösdi hétvégéhez. Ezzel párhuzamosan, és részben a kettő összefügg, a sarki térségben kb. 18-a után anticiklonális hatások épülhetnek ki, az alacsony geopotenciálú terület több részre szakad és legyengül és a maradék hidegbázisból dél felé mozdul ki a légtömeg. Link majd Link
(Negatívabb AO felé mozdulás, bá az index fáklyája kevésbé hasznos már ilyenkor.) 
Összességében 20-a után nagyon széttartóak a kimenetek, de az előzőek miatt egy gyors bemelegedés, akár több napra is, de akár egy újabb, több fokos lehűlés is bekövetkezhet. Ez utóbbi erősebben tőlünk nyugatra, mert jelen állás szerint az Atlanti térség lehet a pólus felől lemászó újabb hidegadag egyik célpontja. De mi is kaphatunk belöle. Addig is a következő bő hetet jó lenne kihozni minél több csapival, ha a várható átalakulás jól sül el, utána is lehet persze (konvektív) csapadék.
#72283

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#520565)
#72282
Jol nez ki Gronlandtol keletre 200 oratol a Gfs, +10 izoterma, az valami fon? 
#72279
Mobilos kattintgatás a Horvölgyi víztározó környékén. Sistergett a tavon a hártyajég, néhány ártatlan süllózó még be bírta vetni a horgait . Reggelre szerintem beáll.-

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett képBogácsi völgy, romhalmaz hófogókkal. Majd hómarózhat február 29. - én! laza

beillesztett kép' ... Háta mögött farkas, feje fölött holló..'hideg

beillesztett kép

#72278
19-re húz lapot az időjárás? 

Megérkezett a fagyos hidegbetörés, de mivel sokfelé szárazra sikerūlt, így én már a távolabbi kilátásokkal szemezek.
Jelenleg igen nagy mennyiségű hó van felhalmozódva északkeletre, északra. Íme: Link
GFS Op 168 óra Link

Kicsit távolabb 264-nél: Link
ECM 240 óra: Link

Norvég nyomásfáklya szinte csont száraz, ez pedig tartós magasnyomásra utal. 1050 hepáig szórnak immár visszafelé a GFS pertubált tagok. 
Link

Ha valaki azt mondaná hogy ez volt a tél legerősebb lehűlése ami a 850 hepára vonatkozó hőmérsékletre vonatkozik akkor nem biztos hogy azt válaszolnám rá hogy valószínű igen! Kételkedem abban hogy elviszi ez a lehűlés az idei tél legerősebbje trófeát!

Érdekes a modelleket figyelgetni tehát, mert elképesztő mennyiségű hó hideg van elérhető kozelségbe. Folyamatosan megújúló, erős blocking a legvalószínűbb. 
#72277
Bár mindenki -én is- csütörtökre várja a viharos széllel érkező hidegbetörést, de előtte, szerdán: a délkeleti áramlás az északi területekre is átmenetileg akár több fokkal enyhébb levegőt sodorhat, az esők pedig gyakrabban váltanak záporokká. Mint fővárosi lakos, a mai +2 fok körül maximum után holnapra: szerdára +4 és +7 fok közötti legmagasabb hőmérséklettel számolhatunk. Link
#72276

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#512373)
#72275
Jelenleg 6 óránént változik a helyzet, naponta van olyan futás, amelyik brit vagy skandináv AC-vel számol 7-e és 10-e közé. Ha bejön, akkor nyakunkba zuhan a szibériai hideg!
#72273

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#510801)
#72271
A CFS is bekékítette É-Európát februárra. Mi mondjuk a meleg zónában lennénk, de hátha változik.
#72270
Keményedik is:
Link
#72269
Vannak jelek, hogy február első dekádjában még negatívabbá váljon az AO, vagyis a magas szélességeken anticiklonális hatások érvényesüljenek többfelé. Ez a GFS ENS 500-as anomáliája most Link és 200 óránál: Link Vagyis átlag szintjén is jól látszik ez a mostani együttes alapján.
Egész érdekes folyamatok zajlanak majd a napokban a jet stream-el összefüggésben. A friss GFS egészen beteg, ez pontosan így nem fog megvalósulni az időtáv okán, de érdemes végignézni. Erősödő hullámzás várható a jet-en, valamennyire hullámcsomag jellegű, ez egyébként most indul be a Kamcsatkától délre örvénylő erős ciklonnal: Link   Tőle keletre egy gerinc épül fel a Csendes-óceánon., az Aleuti-szigeteknél nyúlik fel a magas szélességek felé. Link
A következő gerinc az USA felett épül fel, az az utáni pedig az Atlanti-óceánon: Link Közben fent a Jeges-tengeren megfigyelhető, hogy továbbra is ott van az AC, ez az előzőekhez képest tovább is erősödik, és egyre jobban felnyúlik nagyobb magasságokra, 500 hPa-n is jobban megjelenik itt már a geopot.mezőben.
Ezekről linkelek egy animációt. Link
Az előbb linkelt Csendes-óceáni gerinc olyan nagy amplitúdójú, hogy a jetből egy önálló örvény szakad ki, és feljut a Jeges-tenger fölé, ez erősíti meg a sarki anticiklont nagyobb magasságokban. Az érdekes az az animáción, hogy a mostani GFS szerint ez áthalad a sarki régión az orosz partok mentén, és az animáció végén már közelíti az előbb említett a jet hullámán kialakuló és északra egyre jobban feljutó atlanti gerinc északi végét: Link Végül pedig, az animáció ez már nem látszik, űrtávban beleolvad az atlanti gerinc segítségével kialakuló izlandi AC-ba. Link  Link Ezzel kész is, megindul a sarki hideg Európába a GFS szerint. 
Ez a nagy területű anticiklon végül 3 hatás eredőjeként tudna így megerősödni a modell szerint:
- az atlanti gerinc
-már a gerinc odaérkezése előtt Izland környékén emelkedő légnyomás látszik, így erősödik meg a GFS-ben majd az izlandi AC Link
-végül pedig a sarkvidék felől terjeszkedő anticiklon is összeolvad ezzel, és ez az ami lertántaná űrtávban a hideget.
Nagyon hosszú lett ez a hsz, így már csak annyit, hogy valami látszik nemcsak egy kiragadott futáson, hanem ENS-eken is, pl. a tegnapi többhetes ECM a február eleji előoldal után a hideg előretörését mutatja dél felé, a rezsim előrejelzésen pedig jól látszik egy északi, Izlandtól keletre, Skandinávia felé elnyúló blokkoló AC lehetősége: Link  Link  
Rezsim előre: Link
Nem mernék arra fogadni, hogy ez így vagy akár hasonlóan alakul,kb. február 5-ig, az előoldalas helyzetig lehet nagyvonalakban mondani, hogy lehet tudni mi lesz, utána nagy kérdés. De elég érdekes futások jöttek mostanában. nevet
#72268
Ez alapján lesz még tél februárban:
Link


#72267
Na, hogy is állunk odafent?
Végre, végre talán csillapodik a nyugati drift felettünk 10 hPa-n is: Link
Ezt már lehet split közeli állapotnak nevezni egyébként? Link
Mintha jelenleg is SSW lenne egyébként, és bár látszik a sarki hidegmag újjáéledése, a polar jet már egész végig nem áll vissza karika formára, és ami főleg tetszik, hogy a durva, állandó nyugati áramlás pont felettünk szintén nem akar kiújulni.
Itt van ez is, szintén zenész: Link
AO szépen megy ezzel párhuzamban vissza le negatívba, a NAO érdekes módon pedig emelkedni kezdett - bár a végén az is menne vissza lefelé.

Fogalmamam sincs, mire lehet számítani ezek alapján, de talán nem unalmas időre nevet
#72266
Az északi azonalis áramlat is adja alá a lovat majd... Ez látszik is.
#72265
Ahogy írod bőven pozitív a grönlandi T850 anomália,  azt izlandi csigagyár alul működik lásd NAO/AO.
Akkor mégis mi hajtja a ciklonokat, mi okozza ezt a masszív ciklon genezist?
#72264
Hát, szerintem is mindig megalapozottan ír a Severe Weather EU, de ezúttal mintha a kiinduló állapotot is kicsit félreértelmezné. A polar splitre január 5-ei dátummal hivatkoznak, és ha a leghosszabb 2-3 hetes "átfutási" idővel is számolunk, akkor is annak a hatása már nem biztos, hogy úgy alakul, ahogy 1929-ben vagy ahogy egy jó kis split után kéne. Vagy már megtörtént, és történelmet írt - Madridban.
Sajnos úgy tűnik, bár valóban erős a magasnyomás hatalma a sarkkör környékén: Link (a piros az átlagosnál magasabb nyomás, kék alacsonyabb), de ettől délre ciklonok uralják a terepet - még ha nem is igazán erősek, mint egy igazi vonalzós zonalitásnál, azért van bennük kraft, és ilyen felállás csak nyugatias, "lábas meleget" hoznak a kontinensre. Még itt az Alpokban is sok csapadék mellett az igazi tél 1300-1500m fölé költözik, időnként még magasabbra. És persze ez a cikloncsalád tényleg kisöpri a hideget Európából és a Kelet-Európai Síkság egy részéről, de azért 120 óránál még mindig Szibéria nagy részén jelentős a negatív anomália: Link Ugyanez igaz az észak-skandináv területekre, és bár Moszkvában pólóra vetkőznek az 1 fokban, Szentpétervár az átlag környékén / alatt marad: Link Link ráadásul a favorit Nuuk (Nyugat-Grönland) is bőven pozitív T850 anomáliát jelent jó sokáig: Link ami általában a rettegett izlandi csigagyár alulműködését is jelzi (meg a NAO/AO is ugye). Ez azonban ezúttal kevés lehet nekünk, hisz bár valóban ott a magasnyomás északon, gyűlik a hidegbázis, ettől délre mintha láncot akarnának a ciklonok alkotni, hogy meleget hozzanak a kontinensre. És ez nem 200-300+ órás kép, hanem 120-150 órás: Link Persze a sarkkör környékén összegyűlő hideg azért 2-3 nap alatt be tud rontani hozzánk, ha jó a makrofelállás, szóval ez 180 órán túl szinte bármikor bekövetkezhet... Jelenleg nem komálja egy fáklya sem, max 1-2 tag. Pl. P22 60 óra alatt: Link Link .
Ráadásul most éppen - erősen átmenetileg - szétszakadt a gyenge polar vortex: Link (0 órás "előrejelzés"), de szinte azonnal összekapcsolódik a kettő, és bár átlagos telekhez képest nagyon elgyötört képet mutat a vortex, nem szakad ketté, ami kicsit erősítené az SWEur cikkjét. Persze lehet (reménykedem), hogy ez a gyenge vortex megzavarja a modelleket, és bizonytalan lesz a jövőkép, de jelenleg a GFS-ECM ugyanazt adja, a fáklyákon sincs valami irgalmatlan szórás és 240 óra felett sincsenek nagyon nagy pálfordulások mostanság. Persze az is lehet, hogy már az elejétől fogva rosszul számolnak, és ahogy ezt később "realizálják", együttesen változtatnak a jövőképen, szinte "váratlanul", mint 2012- januárjában, amikor egészen messziről érkezett a hideg levegő, és Gibraltárig nyomult: Link Link Link Link .
Érdekes, hogy ebban a SWEur cikkben a nyomás-anomália nagyon hasonló a most kialakulóhoz, ahogy írják is: Link viszont ez miért nem volt rossz nálunk 1929-ben? Hisz ciklon az óceánon, ciklon felettünk, anticiklonok csak északon, ahogy most... Mi volt akkor más? Egyrészt akkor innen indultunk: Link másrészt akkor bitang blokkok voltak az óceánon, vagy a brit térségben volt 1040 ( Link ) vagy Izland felett ( Link ), vagy szimplán a kontinens felett ( Link ). Most: Link úgy érzem, fényévekre vagyunk azoktól a blokkoktól. Akkor úgy viselkedett az óceán, mintha szárazföld lenne. Hiába volt erős ciklon az USÁ-ra szakadó hideg miatt (igen, ha ott hideg van, itt is lehet 1929-es szintű hideg!!): Link hiába volt izlandi ciklon: Link Link (igen, izlandi ciklon - és pozitív NAO/AO? - mellett is berobbanhat egy -30-as rekord T850 hozzánk!) mégis annyira halott volt a nyugati drift, hogy szinte bármi megérkezhetett hozzánk - ahogy azt jól szemléltetted is. Most erre nem érzem hajlamosnak az időjárást, de hát elképzelhető, hogy a rendkívüli helyzetekre a modellek sincsenek felkészülve, és húznak a nyugatias driftek irányába, de az is lehet, hogy ez totál hülyeség, és a modelleknek mindegy, hogy mennyire fejreállós 1-1 makrokép, mert adnák ha lenne esélye, és nincs semmiféle "ilyennek kéne lennie az átlagos időjárásnak" paraméter beledrótozva? Nem tudom.

Pali: attól, hogy most nem jön be, ne írd le az SWEur-t, mert ez nem így működik nevet Az elemzés az elemzés, adatokkal alátámasztva, és ha nem jön be, nem azt jelenti, hogy minden elemzésük rossz és sose fog bejönni. Ugyanígy: ha a GFS elveri az ECM-et, ezentúl nem kell leírni az ECM-et, legközelebb majd fordítva lesz... Pláne a jövőt firtató elemzések ilyenek - latolgatások. (Még ha amúgy szerintem is picit elvetették a sulykot ezzel az 1929 analógiával, bár lehet, hogy az az év Nyugat-Európában és Észak-Amerikában nem akkora kuriózum, mint a Kárpát-medencében. Hisz most még csak a split se jött össze, ami azért kéne...)
#72263
Telente mindig elolvasom a Severe Weather elörejelzéseit, és eddig az volt a benyomásom, hogy nem egy klikkvadász oldal. Ez a mostani előrejelzés azonban elég kemény.
Márciusig kiderül, hogy érdemes lesz-e a jövőben is komolyan venni.vidám
#72262
Ha azt vesszük, az idei szezon elején és őszön a hidegöblitések javarészt Nyugat-Európára szakadtak le illetve lenyúlottak rendre Spanyolországig. 
Most végre mi is kaptunk egy kis hideget, meg havat. 

Ha sikerül belőnie Severe Weather-nek a nyomás elrendeződést, akkor tartósabb magasnyomás költözhet a Brit Szk.-re míg ránk rendre ránk fog zúdulni északról a sarkvidéki eredetű hideg. Már 48-72óránál tök mindegy melyik modellt lapozom fel mindegyiken ott kacsingat Európa északi határainál a -20 és -25 fokos hideg magok peremei. Ha tartósan kinyílik Közép-Európára az északi "sarki ajtó" hamisítatlan sarkvidéki hideg szakadhat le hozzánk. Ami akár hetekig itt tekereghet rajtunk. 
Izgalmas felvetés, hogy 1929 január vége ill. február. 

Sőt ők azért ilyesmit is várnak a hideg mellé: 

beillesztett kép


Ha ez bejön, előtte fel kellesz töltenem egy kis fagyállóval a kocsit mert -30-ot nem 100% hogy kibírja...lazalazalaza Másfelől krv. mázlistának fogom érezni magam hogy 100 évente egyszer volt szerencsém átélni ilyen beteg állat, abnormális hideg korszakot. Kitudja talán ekkora medvére még szibéria és thermo is hazajön(metnetre). :P


(( Egy kis visszatekintő a témához kapcsolódva. Csak T850-en lapoztam  fel Európát, mert kíváncsi voltam milyen "beteg" volt a Február. Bár bele lestem Januárba is, ott is voltak szép kis hidegöblitések. De lássuk. Az igazi nagyvad: 
Link  
Link amiből ez lett 
Link majd
Link  
Link mikor bizonyára kezdtek fellélegezni, hogy jön a tavasz. Jahh jön, csak nem úgy: Link Ebből a puskaporból áprilisra marad. Link  
Biztos fagytak rendre a gyümölcsösök. Link  
22-én még volt egy távoli 'nyalás' Link és ennyi volt. Úgy néztem májusban "eszébe jutott" az időjárásnak kitavaszodni. Úgy összevetésben januárit ugyan nem linkeltem ugyan, de a februárival együtt meg áprilisig elhúzta a zimankós hideg betöréseket? Hááát elhiszem, igen. Nem volt semmi. Bár szerintem csapadékkal nem voltak elkényeztetve. ))
#72261

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#506303)
#72260
Köszi. Mellesleg csodálkoznék, ha bejönne. Ilyen 100 évente csak 2X történik meg.:'29 február, meg '56 február. Szóval van még 9 évünk.vidám
#72259
Link
#72258
Ez itt azzal riogat, hogy 1929 február rilódid. (Severe Weather)

Link

 Végül is a tavalyi téltemetése maradéktalanul bejött...nevet
#72257
Egy kis érdekesség...

Korábban már linkeltem nem olyan régi ECMWF előrejelzett makroképet, ami kísértetien hasonló volt, mint az 1987 január első napjaiban lezajló nagytérségi folyamatok.

Na most egy GFS futás 186 óránál és az 1987 január negyedikei felállás. Az hiszem lényegesen hasonló a 2 modellkép. Nem csodálkozom azon hogy olyan durva kinenetelek szūletnek a 2 GFS futásain, mint ami akkor volt. Mint mondom ez most csak egy szimpla, de annál érdekesebb dolog. Sarkvidékről lefelé tūremkedő magasnyomás, kemény hidegmaggal elindulva, míg Izlandról ciklon lefűződés, rajtunk egy hosszabban elnyúló, óceánra kilógó AC-val. Aki szeretné nézze meg hogy az akkor Izlandróp lefűződő ciklonnak 87-ben végūl mi lett a sorsa.

beillesztett képbeillesztett kép

#72255

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Külföldi idõjárási események (#12452)
#72254
Az (is) nagy kérdés, mi lesz kb.18-ától az Atlanti-térségben, a 0-ás GFS felvillantotta zonálisabb kép után jött a 6-os óceáni-grönlandi AC-vel, átmenetileg a sarki AC-vel összekapcsolódva. Ebben is van ráció, mivel Amerika irányából egy hullámcsomag is jöhet a jet-en, aminek egyik tagja lenne az újra felnyúló Atlanti gerinc. 13-án indulna a 210. hosszúságtól ( nyugati hosszúság 150°). Ez a 0-ás GFS volt, 6-oson ennél erősebbek lennének az atlanti terület meridionális szelei a gerinc miatt. Ez jól leforgatna egy újabb adag hideget Európára a végén. De emiatt pont az óceánon a legnagyobb a bizonytalanság: Link  

beillesztett kép


Az AO fázisa is erősen bizonytalan onnantól már, felfelé szórás is van, illetve az operatív futások is időnként adták, hogy a troposzférában pozitívra váltson.
#72253
Hazánkra nézve a hosszabb távú előrejelzések egyre hidegebb téli időt sejtetnek a jövő hét második felétől, de most szeretnék kitérni arra hogy napról napra növekszik az esélye hogy az elmúlt évtizedek egyik legkomolyabb hidegmagja helyeződjön elérhető közelségbe! Az esély adott lesz, érdemes lesz rá odafigyelni hogyan alakulnak a modellképek a továbbiakban és végül mi lesz a valóságalapja ennek. 
Vorkuta fáklya: Link

Ebből ered hogy a Skandináv és Orosz térségekre is jelentősen megnő a szórás.
Moszkva: Link
Oslo: Link

ECMWF 216 óra: Link
GFS 
Link

**Minden elfogultság nélkül, de halkan megjegyezve hogy ez már tényleg kezd kemény irányba elmenni.** Az érdemi hidegmag úgy néz ki nagyon közel kerülhet Közép-Európához. Egy nagy télnek mindig vannak előjelei, na most az előjelek kezdenek mutatkozni, de mire megy majd a hideg???
#72252

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#504268)
#72251
Hosszú, hosszú évek óta beteszi a lábát Európába a ZORD tél?

Sokan túl optimistának gondolnak, de jól látják, de most csak egy óvatos latolgatást szeretnék és szakmaibbat. Az hogy én mit szeretnék látni a térképeken azt mindenki tudja és hogy erre lesz-e esély azt meglátjuk, de most erre a semminél nagyon is több mutatkozik!

Kezdjük azzal hogy pénteken lefűződik egy ciklon Grönlandról, mely Skandináviát elérve meggyengülhet, majd a jövő közepe tájékán találkozhat a sarkvidéki hideggel és a Balti-tengernél újra erőre kaphat, majd a hideget leforgatva és jelentősen gyengülge egy döglődő alacsony nyomású területet kialakítva bejuthat a Kelet-eu síkságra, ezáltal egyre lassabb, de kellő áramlásokat biztosítva a hideg bedurranásához, leforgatásához és ezzel párhuzamosan egy magasnyomás erősödhet meg nagyjából q Spitzbergák és a Kara-tenger térségében. Pontosan nincs letisztulva ez még. Nézzük a térképeket:
Szombatra virradóan már Izlandnál a megszületett ciklon
Link
Jövő szerdára virradóan már Skandináviában örvénylene s mindeközben egy V alakzatú gyenge AC Izlandra nyúlva délebbre szoríthatja az amúgy sem túl erős óceáni ciklon.
Link
Ezt követően nagy kérdés hogy a ciklonunk mögött milyen erőssé tud kialakulni az AC híd Izland és Skandinávia között.
Link
Január 15-16-án most a GFS átlag is 1020 hepán fut, de vannak 1030-1035 hPa-ra felszóró tagok is. Ebbe most pl a friss GEM operatív futása is beleilleszkedik.
Link
GEM és ECM is érdekesen mutatják hogy az atlanti csigák ebbe az AC hídba ütközve folyamat bedöglenének, legyengülnének, majd az újabb és újabb ciklonok egyre délnyugatabbra, déli pályára kerülhetnek. Ha a gyengébb AC híd jön létre amit ECMWF mutat 
Skandinávokra akkor sem lenne probléma, de ha pl a GEM által jelzett erősebb verzió jönne létre az valószínűleg még gyorsabban vezetne a kemény téli időbe, persze ez sokmindenen függ.
ECM a friss futásában ha tovább folytatódna a folyamatot nem nehéz összerakna, de nyilván ez csak 1 futás a sok közül.
Ezen az amerikai teknő szépen délre helyeződne, Grönlandnál gyengülő haldokló ciklon, alatta délnyugatról érkező magasnyomás és összeállna a kemény blocking akár egy hosszan elnyúló dny-ék tengelyű magasnyomású zóna északkeleti légpályákat kialakítva. 240 óránál a modellek egyetértenek q sarkvidéki/szibériai AC jelentős megerősödésében, a nagy hideg térhódításában és az óceán további ellaposodásában, a gyengélkedő ciklonokban.
GFS Link
ECMWF Link
Link
Tökéletesen "hasonlítanak" főleg makroképben és a lezajló folyamatokkal.
Link

Link
Link

Ebben is egyetért az összes modell. A tartós negatív AO elkezd szépen kifizetődni egy hosszadalmas folyamat eredményeképp.
A tartós negatív NAO is január 2.felére fizetődhet ki. A nagy télnek időre van szüksége, mire megveti a lábát a kontinensen. Ez van amikor hamarabb következik be jobb években, de én azt mondom hogy a január, február az a hónap ami durva tud lenni és ekkorra érik be a tél (már amikor...) a jobb évek statisztikái is ezt mutatják.
Olyan átalakulás folyamatai látszódnak ami akár olyan télbe is vezethet amit néhányan itt csak álmaimban sem gondolnának, de ez a legoptimistább verzió lenne! A Vorkutai fáklyát most már érdemes lesz sasolni. A -30 -35 fokos 850 hőmérséklet már nem gyerekjáték és ez azt jelentené hogy attól délebbre is lenne nem kevés hideg...
Link
Az efféle fáklyadiagram Vorkutára ebben a formában nem egy ócska téli hónapra vall az a megérzésem. Egy kemény téltámadás legalább 2-3 héttel előtte elkezdi megmutatni magát pl hidegraktár formájában. Most jelei vannak a zord télnek legfőképp Észak-Északkelet Európában már biztos, így mi elkezdhetünk bizakodni.
Ehhez egy Moszkvai fáklyát is bemutatnék:
Link  
Na és még egy Stockholmi:
Link

Kara-tengertől nem messze keletre is jól megerősödhet a magasnyomás:
Link
Izland-Brit nyomásfáklya
Link

Atlanti óceán középső területe
Link

Érdekes fordulatokat is tartogathat számunkra a hónap második fele, érdemes lesz a fáklyákat szemmel tartani mert benne van a pakliban hogy megjelenik a bitang szórás rajta lefelé.
#72250
Severe weather január, február első hete. Nem is lenne olyan reménytelen.
Link
#72249
Az ECMWF jó izgalmas makroképet mutat a végére, Amerikánál kiürül a hideg tartalék, sarkvidék Európa felőli részén halmozódik. Anticiklonok magas szélességeken. Gfs is érdekes, a végén a sarki AC miatt a talajtól végig a teljes troposzférában-sztratoszférábsn keleties szelek a sarkkörön belül. A többhetes ECM egyre inkább negatív NAO felé tolódott legutóbb, Észak-Európában negatív T anomália, délebbre, minket is beleértve viszont pozitív hosszabb távon. A mai frissítésre kíváncsi leszek, most tényleg érdemes figyelni a többhetes tendenciáit. De továbbra is a helyén kezelve azt és a többi modellt is. nevet
#72248
Érdekesség szinten egy ilyen északi ciklon is tudna érdekeset alkotni.

beillesztett kép

#72247
Sikeresen elrontottam a linkeket, elnézést érte.
ECMWF 240 óra (Északi magasnyomás)
Link

GFS 240 lemászó ACLink
GFS 240 Északi-Hemiszféra 850 hPa Link
#72246
Polar Split? Őszintén fogalmazva az ECMWF és a GFS negatív zonaszeles előrejelzése önmagában sejtette hogy az örvény szétesésére igencsak nagy esély mutatkozik, de a GFS operatív még nem igazán adta, de mára már fordult a kocka és néhány futás óta január közepére, akár egy nagyon komoly örvény szétesés is bekövetkezhet! A modellek ehhez igazodva olyan dolgokat mutogatnak ami Európában nem kis túlzással nagy télhez vezethet!
 SSW=POLAR SPLIT, tartós negatív AO/NAO amit már sokan nem tartottak semmire a napokban, de még is úgy tűnik igen is fontos most hogy tartósan a pincében van mert kezd megmutatkozni az eredménye...(modellfutások keményednek)

AO: Link

Továbbra is tartom egyébként az előző posztomban leírtak alapján a mediterrán ciklon geneziseket, melyben nagy lehetőségek is lehetnek, de ezt már összefoglaltam lentebb miért.

Nem véletlen linkeltem az AO-t. A GFS erőltette a tartós skandi alacsony nyomást, ugyanakkor most a 00-s szondás futás egészen mást mutat ami annyival kezd az ECM felé sodródni hogy Észak-Skandinávia és Svalbard, illetve sarkvidéken újra elszabadulhatnak a magasnyomások! 
GFS 192 óra 
Link
ECMWF 240 óra Link

Jól látni hogy Svalbard térsége elkezdene "acésodni" ami egybeesik a szinte már brutálisan tartós negatív AO-val. Ez reálisabb mint a tartós nagyon alacsony skandi teknő...

Ebből GFS most űridőben olyat vett elő ami nagyon hasonlít már az 1987-es nagy havazásos makrofelállásra! Megjegyzem hogy most ez még holmi érdekesség csak, kiindulva a modellek nagyfokú bizonytalanságából, de szó nélkül ne menjünk el amellett hogy Vorkuta, Moszkva a GFS fáklyán nagyon elkezd bezuhanni! Miért? Mert valószínű egy sarki AC peremén rendkívüli hideg lopózhat Észak-Európa közelébe. 
Link


GFS 240 óra és a lemászó sarki AC: Link
GFS 240 óra Északi-hemiszféra 850 hPa térkép: 
Link
Jól láthatjuk hogy bivalyul megerősödhet mint a sarki mind a szibériai hidegmag! Mivel valószínű az örvény szétesése bekövetkezik majd, innentől nem zárom ki a lehetőségét hogy akár nagyon el is csunyulhatnak a dolgok a tél szempontjából ami Európát illeti! Nagyon kíváncsi leszek a folytatást és a következő modellfutásokat illetően......
#72245
Újabb jelentős, immár téli fordulat jön?

Nézzünk kezdésnek egy NAO indexet, mely alapján valószínűsíthető az Atlanti csigagyár gyengélkedése.
Link
A modellek gyönyörűen adják a tartós Atlanti magasnyomást, de még mindig nem látunk 240 óráig rajtuk telet... Ez jelenleg nem baj!
ECM 168Link
GFS 168Link
GFS ENS 168Link
ECM ENS 168Link

A modellek rendesen küszködnek hogy a nyugati-európai teknőből kap-e kraftot az azori szigetenél kóborló alacsony nyomású terület vagy sem, de ma este ECMWF op és ENS verziója alapján úgy tűnik hogy nem ér át Spanyolország, Portugália felett és nem okoz majd előoldalt, vagy is ha okoz valami is akkor nem ebben a formában, de ez persze változhat!
Az Izlandi-atlanti blokkoló magasnyomású képződmény alakzatával, erősségével, pontos helyével szintén bajban vannak mert annyi meg annyi tényező miatt változik naponta ezba dolog hogy egyelőre halvány fingjuk nincs a modelleknek hogy 96-120 óra felett mi lesz pontosan, de...Nézzünk egy ECM ENS-t és most ezt 240 óránál, tudom messze van, de ezért is latolgatok itt.

ECM ENS 240 Link
Hosszan elnyúló atlanti AC és gyönyörű med kezdemény a teknősödéssel.
GFS ENS 252 Link
Szintén egy Grönland-Izland-atlanti blokk és teknő, medi ciklonnal spékelve, eleinte előoldallal.

Nézzünk egy nyomásfáklyát hogy ugyan milyen lehetőségek lehetnének a jók, ha a blocking tökéletes helyen lenne ahhoz hogy egy komoly havazás kialakuljon, persze az is lehet hogy semmi nem lesz az ég világon sem, még medi se, de akkor legalább latolgattam egy jót...(feleslegesen)

Egy Szerb-Koszovó határára szóló nyomásfáklya: Link

Ha ezen a rácsponton összejönne a 995 hPa nyomás akkor akár ezt is jelenthetné: 
Link
És ezt a jelenlegi ECMWF 240 órás ENS-el vessük össze. Ez ugyebár már 300 óra, de a med genezises makrofelállás 240-nél...

Link
A teknő túl nyugatinak tűnik, de valószínű ez szépen tolódna kelet felé és akár az átmeneti előoldal után szép dolgok következhetnének. 
Egy szónak is száz a vége, atlanti blocking, teknősödés, mediciklon(ok) jöhetnek a jelenlegi futások szerint, akár "nagy" lehetőségeket is önmagukban rejtve... Hogy ebből profitálunk-e azt majd meglátjuk, reméljük a legjobbakat!
#72244
És még várjuk ki a következő napok futásait. Lesznek itt még cifra futások januárban.
#72243
Az ECMWF után most először már a GFS ENS átlag is major SSW-t ad, vagyis egyre nő az esélye, hogy definíció szerint is major warming jön. Érdekesség, hogy az éjféli GFS főfutás legvégén a modell ténylegesen egy olyan gerincet is felépít Alaszkánál, ami erős kapcsolatban van a sztratoszféra magas nyomásával. Link  

beillesztett kép

 (Geopot mezőben a piros lenyúló paca a 120-as nyugati hosszúságnál). Emellett mutat grönlandi AC-t is. A kontroll futás vége pedig pl. tele pakolja a magas szélességeket anticiklonokkal. Most először látni igazán, hogy befolyásolja a modelleket hosszútávon az SSW.
#72242
A hidegbetörés realizálódott de sajnos a havas folytatásba beleköpött a britt ciklon előoldala.
Várjuk a kedvező fordulatot.