2020. szeptember 24., csütörtök

Meteorológiai esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
#72146
Viszont csapadék is lenne mellette ezért nagy izzadást én már nem godolnék.
#72145
Ez alapján jön mégegy kellemesebb löket október első felében:
Link
#72144
Hál'Istennek az a terület ahol a hóréteg először épül fel, nem alföldi terület. Asszem felföld ill. középhegység,de most nem lapozok fel egy földrajz könyvet. (Időhiány miatt:most készülök mindjárt éjszakára dolgozni 6ra.) Ha átlagos a légkörzés és nincs markáns nyugati drfit még szibériai régiókban sem, akkor elsőnek ott veti meg "lábát" a tél. Behavazódnak a régiók. Aztán ha nő a hőkontraszt egy-egy markánsabb ciklon kii is takarítja onnan a hideget. Nem szokatlan trend ez idő tájt te is tudod. Aztán a Grönlandi hideg mag hízása következik, amiből forgácsolódnak ill. a sarkról csurrannak hidegöblitések rátekeredve(Baffin öbölnek), ennek déli széleiből pedig Kanada északi fele kezd majd havazódni. 

Szerintem a trend a helyén van. 
Viszont a hideg elég koncentrált és a mérsékelt övünk még jócskán tele van +10-es és feletti T850-es hőmérsékletű levegővel. Ez valahol lefog "csapódni", s ha marad a meridionális hajlam, akkor ez batár kemény hosszú lefűződésekben végződhet,de míg nincs érdemi hideg addig csak esőre fogja futni. Viszont a november? Háát...:P Ezen vacilálok én is. Ha mázlink van akkor jól járunk vele, ha nem, akkor majd ülünk előoldalon vagy más felállásban  az AC-ban,ködben vagy átlag feletti hőmérsékletű napsütésben. 
#72143
A CFS is hozza a szokásos európai pozitív anomáliát és az észak amerikai negatív anomáliát a téli hónapokra.
Ami persze nem kötelező érvényű.
#72142
Bocsi összekevertem a 2 hsz-t.Azt hittem a Grönlandi dologra reagáltál nevet Nem is ide írtam azt.laza
#72141
Ma délre -20 fok alatti hőmérsékletek lesznek a GFS szerint.Nagyon komoly és egész Grönlandot érinti.Este megpróbálok kutakodni még, de nem hinném hogy találok hasonló évet amikor ilyen volt szeptemberben.
#72140
Elkezdődik a hótakaró felépülése. Link majd Link Mondjuk a T850-anomália valóban végig így néz kb. ki: Link
#72139
Pontosan ez jutott nekem is eszembe. Az az AC ilyenkor ott igen dinamikus lehűlést jelent.
#72138
Még nincs veszve semmi.Szibéria elkezd határozottan hűlni a hó legvégétől.
#72137
A hideg depó alakulása a GFS szerint 144 óránál:

beillesztett képmajd 300 óránál:

beillesztett képErre mondják, hogy nem a legjobb start.
#72136
Még az idei évben(20/21) meg jövőre(21/22) van rá esély, hogy nyomhat a latban.
--------------
Most Közép-Európában újabb próbálkozás körvonalazódik átlagos hőmérsékletek visszahűlésére  kicsivel az őszi napéjegyenlőség után. nevet Nos szerintem ez "rendben is van", hisz mint korábban elmondtam 1 hónapos csúszásban vagyunk. Október derekára talán beérjük az átlagot, sőt hosszabb ideig (nem csak pár órára) ködös helyzetek is tiszteletét tehetik egy-egy front után felépülő Ac alatt reggelenként. De ez teljesen jól van.

Érdemileg ha nem változik radikálisan az Északi félgömb meleg-hideg hőmérsékleti eloszlása, véleményem szerint leghamarabb novemberben lehet esély "korai izgalmakra" telet illetően. Addig a következő hónap is inkább az átlag feletti mint alatti hőmérsékletekről fog szólni. Csapadék tekintetében is inkább az a szárazabb verzió mellett foglalok állást. 
Esni szerintem novemberben fog,de jó sokat. -de ezek persze fikciók. vidámMielőtt máglyán elégetnétek! :Pvidám 
#72135
Ide nem, de máshová azért bőven, és a meridionális irányítás is gyakori volt. Elég csak visszagondolni Floo gyakori panaszkodásaira, "hol vannak már a régi zonális telek", hasmenés/szorulás elméletére stb., amiknek azért bőven volt alapja, valóban domináns volt a meridionális időszak sokszor. Az már csak a mi drámai pech-sorozatunk, hogy ebből tisztességes tél mindig kevésen múlott, illetve a meridionális hullámok nem északi, hanem déli szeleit kaptuk gyakrabban... De lehet, hogy a Balkánon már nem ezt mondanák az utóbbi 5-6 év teleiről.

Nekem is nagyon ködösen rémlik, de mintha ebben a napciklus-sztoriban lenne valami eltolás, azaz a napfoltminimumok később váltják ki hatásukat (pár évvel?). Illetve hogy a kis jégkorszak idején nagyon gyengék voltak a ciklusok (talán sokkal-sokkal gyengébbek, mint most), és most ez a 24. ciklus is gyenge volt és a 25.-et is gyengére várják: Link Még press release is van: Link nevet
2014 áprilisában volt az előző ciklus tetőzése, 2025 közepére várják a következő tetőzézt (jön a második hullám!). Egy jó felbontású grafikon: Link


Donnie: igen, ő mindenben úgyis kemény hideg telet lát. Ha van érv ellene, azt fel sem hozza inkább vidám Ebben is: "Low solar activity has shown to be strongly correlated with cold periods on this planet."
#72134
Talán mindegy is, a minimum sem hozott kemény teleket. 
#72133
Hát ez fura, én is így emlékszem, sőt így is emlékeztem, ezek szerint a lenti linkeléskor kapcsolt valami félre az agyamban....
Link

Na, persze volt már, hogy tévedett az öreg, nem is kicsiket vidám Nekem kicsit olyan ő, mint megboldogult Szilárdunk amerikai, testépítő, TISZ-tag verziója vidám
#72132
Hm, én pont fordítva emlékszem, napfoltminimumok idején jöhet több meridionális/kemény tél.
#72131
Vagy kéne egy 2010-eshez hasonló izlandi vulkánkitörés. kacsint
Igaz, március 20-tól tört ki az Eyjafjallajökull vulkán, és előtte volt a kemény tél az északi féltekén, de utána is pár évig egész jó telek következtek.
A nagyfokú téli szerencsétlenkedés hazánkban pl. 2013. óta tart.
Kis kivétel volt 2017. január. 
#72130
Keményebb telek jöhetnek ismét? Joe Bastardi, meg mások is ezt mindig összekötötték ezzel: Link
#72129
Nem mondom hogy nincs igazad, de azért nem mindegy hogy szibéria kezd el jobban hűlni vagy éppen Kanada/Grönland.Persze kiforrja magá majd Szibéria is csak nem mindegy hogy decemberre vagy január végere...Ha már az ősz folyamán úgy mint tavaly Grönlandnál kezd el előbb összpontosulni a hideg az szerintem nem túl pozitív, de természetesen nem azt mondom ezzel hogy kuka lehet a tél, mert nyilván sok tényező együttes fennállása kell a történésekhez.Igazából lehetetlen bármit is megjósolni 2 héten túlnevet Csak próbálunk következtetni több kevesebb sikerrel.2012 február is egy jó példa.
#72128
Én vagy három tucatot átnéztem pár éve. laza
Mégegyszer nem lapoznám fel a wettert. Felfogtam hogy vannak dolgok amiket nem lehet előrejelezni( modellek alapján, archívum, indexek stb)
Pl. hideg telet. De ha átlagost és csapadékost, ahhoz is kell mázli hogy + 2-3 fokos eső helyett - 1 fokon neked hó essen síkon. Ez egyszerűen lehetetlen modellek nélkül megsaccolni, ráadásul olyan speckó helyen mint Magyarország. Az egész történet több sebből vérzik.

Makroszinoptikailag betudod lőni az akció centrumokat, mire hol lehet hajlam de maximum 1 hónapja előre. A többi már lottó kategória vagy DM eskedés. 

Arról nem is beszélve hogy Ac alatt lehet napos időd mert még a távoli frontok szelei meg meg mozgatják a medence légkörét és kicsivel átlag feletti az időjárás, míg ugyan ilyen makroszinoptikai helyzetben meg beáll a köd. És átlagosra is kijöhet egy hónap. - és akkor ennyit a makroszinoptikai helyzetekről. Hiába lövöd be hogy milyen lehet a tél, egy pici változó és borul az egész.
#72127
Nyilván nem néztem át 100 jó telet megelőző 100 szeptembert, de mint látni javarészt Svalbardtól északra jelentek meg az első 500 hPa geopotenciál legalacsonyabb hőmérsékeltek és Sziberiában volt inkább teknősödés,míg Grönlandnál még " meleg" volt szeptemberben...
#72126
Magyarán leforditva eddig nem a jó télnek áll a zászló... Senki nem lepődök meg inkább legyenek jó epizódok a télen teljesen más.... 
#72125
*Jó teleket megelőző ősz kezdeteken hol alakultak ki* nevet
#72124
Érdemes megnézni hogy a legjobb teleken hol alakultak ki az első leghidegebb geopotenciális hőmérsékletek és idén hol alakul ki...Sokat elárul és az is hogy a Kara-tengertől kelet,északkeletre szeptember 15-20 körül már a szárazföldön is vastagon teknő húzodott ellenben idén egyelőre gyér és túl meleg a mutatvány arrafelé.

Aki olvassa ezt a sorokat az nézze meg a dátumokat és keresse a térképen a lényeget Ott lapul az idei is...


beillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép

beillesztett kép

#72122
"Márciusban meg nem akar tavaszodni. Április Március, Május befeljel mert melegszik de hideg is van még odafent. Május helyett június. Hát köbö.. A mostani év is hasonlóan. "

Csak szólok, hogy az idei március 1,5 °C-kal, április 1 °C-kal volt melegebb a 30 éves átlagnál. Tehát nem hasonló.
A második és harmadik mondatot sajnos nem tudom értelmezni.
#72121
Nem az utóbbi években egyre inkább egy hónapos eltolásban zajlik az időjárás. A nyári hidegbázis csökevenyedése miatt egyre vontatottabban indul el a felhalmozódás. Október néha inkább szeptember. Novemberben már kezd dolgozni egyre inkább odafent a fél éjszaka ezért meg a mi szélességünkön a rövid naplal, hosszabb éjszaka  meghozza a ködöt. Meg akkor tájt kezd mocorogni a hidegbázis is. Márciusban meg nem akar tavaszodni. Április Március, Május befeljel mert melegszik de hideg is van még odafent. Május helyett június. Hát köbö.. A mostani év is hasonlóan. 


Ami meg a folytatást illeti hóvégén várható érdemi lehűlés. Valószínűleg arra lesz elég hogy átlag körülire hűljünk. Viszont az USA s féle szokatlan hidegbetörés részben jelzés, hogy a nyugati drift még mindig szakaszos, tehát van valami hajlam meridionális irányításra. Nem hiszem h USA a befutó. De ha Belső Szibériában már október elején megtudná vetni a lábád a hideg. És a sarkitól eltérő kontinentális hidegmag alakulna ki, tartós Acval még bizakodnék is az idei télben. vidám 
#72120
Hatalmas pozitív hőmérséklet várható Szibériában és az Északi-sarkon. Sajnos ez 10-12 napig csak egyre fokozódik majd.. Nekem sincsenek jó megérzéseim olyan helyeken van még 5-6fok ahol már rég fagyni kellene... Majd az idő eldőnti, Október hátha belehúz majd és megindult a hidegfelhalmozodás.. hidegszegyenlos
#72119
Szerintem van rá reális esély, hogy ezt a hónapot kibekkeljük még utó nyár jegyében. Valószínűleg az őszi napéjegyenlőséget követően lesz egy tőrés avagy megkísérlés az időjárás részéről hogy (sokévi) átlagos hőmérsékletekre hűljünk vissza. 
Ez nem DM hozzászólás akar lenni részemről. 
Pusztán a mostani feltételeket elnézve még nem elég nagy a hőkontraszt hogy érdemi változás kezdődjön. 
Nagy általánosságban hajlok a csendes őszi időre következő hónapban is. 
Számomra ez Észak Sarki hidegbázis elkeserítő. Nagyon gyenusz. Hiába a hosszú apitudójú lefűződések volumene ( űridőben az ecm kacerkodik ránk észak, ék felöl) vagy a nem régiben lezajlott Amerikai hidegöblités, cseppet sem vagyok optimista az idei év véget illetően. 
#72118
Vajon a száraz jannuár és az igen száraz április után kapunk egy igen száraz szeptembert? Még jó, hogy 1-jén a Tiszántúl területi átlagban is kapott 5 mm felett, helyenként 10 mm felett, meg utána a Rábától nyugatra lévő területek kaptak, mert különben a hónap első fele kb zéró lenne az ország döntő részén. Nagyobb változás pedig csak a jövő hét második felében lehet, de én nagy esélyét látom egy észak-északkeleties légpályán érkező lehűlésnek, egy tőlünk északra megerősödő AC peremén. Ezt legtisztábban talán a GEM mutatja most, ha ez így jönne be, akkor a második dekád gyakorlatilag nulla csapadékkal futna ki. Link (Persze ennek más felállásban érkező hidegfrontnál/lehűlésnél is megvan az esélye.)
Az utolsó dekádról persze fogalmunk sincs, ott még bármi lehet.
#72117
Novembertől nem lesz az!laza
#72116
Elég inaktív lett ez a fórum sajnos pedig az egyik kedvencem volt hosszú - hosszú éveken át. Természetesen nem tudok szakmai hozzászólást beírni, de gondoltam megszakítom a több hónapos csendet bízva abban, hogy páran leírják latolgatásaikat.
június végétől mostanáig egy- két kivétellel negatív tartományban voltak az indexek és egy hasonlót elfogadnék novembertől kezdődően is.
A CFS hasonlóan a nyári hónapokhoz ameddig “ellát” max.0.5 fokos pozitív anomáliát mutat T2m-en ill. október, december és január átlagos lehetne. Ez persze nem jelent semmit, de az elmúlt években lényegesen durvább anomáliákat mutatott az őszi / téli hónapokra.
At ECM több hetesen sincs nyoma pozitív anomáliának.
Hátha az ősz is és a tél is mellőzné a pozitív anomáliás hónapokat mind T850-en, mind T2m -en.
#72115

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#487354)
#72114

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#475892)
#72113

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#474631)
#72112
Hazánk időjárását szerdán egy tőlünk délnyugatra örvénylő peremciklon és az
északnyugat felől érkező hidegfront határozza meg.

Valamikor a déli óráktól kezdődően először főként a Dunántúl nyugati felén, majd később
már másutt is egyre többfelé számíthatunk zivatarok kialakulására. A
zivatarokat intenzív csapadékhullás is kísérheti, jellemzően 10 és 20 mm
közötti csapadék eshet le egy intenzívebb zivatargócból, de nagyjából a
Keszthely-Budapest tengelyen, ahol a délnyugat felől érkező meleg
nedves levegő és a hidegfront összeütközik, akár 20-30 mm, néhol 30 mm-t
meghaladó csapadék is lehullhat.

A zivatarokat a felhőszakadás mellett kis méretű jég, illetve erős, de északkeleten néhol, viharos, 70 km/h
körüli széllökések is kísérhetik. Az erős szél főként az Alföldön
ismételten porvihart okozhat.

beillesztett kép

#72111
Egyetértek. Jó kis csapadékos, de nem hideg etap jól jönne.
#72110
Nem érdekelnek. 
Átáltam nyári üzemmódra. laza
Zápor,zivatar lesre. 
A telet már fejben elraktam a ruhásszekrénybe. xD

A körvonalazódó nem mostani hanem újabb lehűlést már csak a nagy időtáv miatt is remélem elmarad és nyugatabbi hidegöblités lesz. Masszív eloldalra záporokkal és az első nyári napokkal vagy mediterrán ciklonra szavaznék. 

Mai frontra is kíváncsi leszek. Remélem erre jut valami zivi élmény. Éven erre még nem volt zivi amit láttam is volna. 

beillesztett kép#72109
Na most nézd meg az indexeket
mert ilyet nem láttunk egész télen. laza
#72108
Most némileg érdemes eljátszadozni egy márciusi,akár komolyabb hidegleszakadás esélyével,melyet a GFS az elmúlt napokban számtalanszor erőltetett 200 óra felett,rendre 240/300 óra között.ECMWF egyelőre 240 óránál az elmúlt 3 futásában sem talált semmi érdekeset,de egészen odáig még nem is következik be a stabilan mutatott GFS szerinti poláris örvény meghanyatlása.
Napok óta a március 18-25 közötti időszakra a Skandináv nyomásfáklya is jelentős,magas tartományba való szórását sem lehet figyelmen kívül hagyni a saját véleményem szerint amiből ugye ECMWF még mindig nem lát semmit,de a ma 00-s futásában már Oroszország nyugati területe felett megjelent egy 1020-as hosszan elnyúló AC kezdemény és ami szintén figyelemfelkeltő hogy egyre karcsúbb ciklonokat jelez mindezek mellé az óceánon és annak közelében is.Tehát egy esetleges hidegleszakadás Közép-Európára,megfelelő AC elhelyezkedéssel és nyomásviszonyokkal nem lehetetlen a hónap második felében,hiszen szépen felhalmozódhat tőlünk északkeletre a hideg.
GFS 10 hPa hőmérsékletek 240 óránál: 
Link

Link

A 144 óránál kezdődő erős felmelegedés erősen legyengítheti,akár 2 részre is szedheti  poláris örvényt,majd nagyon nagyon űridőben teljes csődöt mondhat a polar vortex.Ez akár komoly blocking helyzeteket eredményezhet a kontinensünkön,így az átlagosnál hidegebb,téliesebb időjárás is kialakulhat.
A friss AO index 1 tag kivételével március 17-től meredek zuhanásba kezd: Link

Nézzünk néhány helyre egy légnyomás fáklyadiagramot.

Északi-tenger Link
Norvégia Link
Svédország Link
Link
Elég kecsektetőek az alábbi fáklya diagramok egy jó blocking kialakulásához,bár jártunk már így a télen hogy a bíztató,egyre magasodó Skandináv nyomásfáklya 2-3 nap alatt ciklonos értékekre esett vissza és gyors ütemben elpárologtak a magasnyomást jelző tagok is,de most ez nem feltétlen jelenti azt hogy ismér ez fog történni,hiszen akkor nem jelezték a Polar Vortex egyértelmű halálát a modellek nevet
Összegezve mindezeket valóban nem lehet kizárni egy télies periódust még ebben a hónapban,persze minden egy adott,még nem kialakult! AC helyzetén múlhat...
#72105
Az indexek meredeken zuhannak akár a 0 alá is kevéssel. Vajon maradnak majd tartósabban a 0 közelében ?
#72104
A már említett jövő hétre mutatott helyzetből sem valószínű tartós blocking, egy hidegleszakadást hozhat, de tartósabb fordulatot így nem nagyon. Közben az SSW-ből sem lesz igazán vérmes helyzet, a major warming esélyei gyakorlatilag minimálisra csökkentek, GFS, CFS szerint is. A második felmelegedési hullám ugyanis elmaradni látszik, vagy nagyon gyenge lesz csak...
#72103

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#463273)
#72102

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#463272)
#72101

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#463271)
#72100
Űrtávban, február 5. után blokkosodik a kép a GFS-ben, a fáklya is lefelé szór. Eközben a főfutás végén, újra ott van az örvény szakadás előkészítő fázisa, az ENS átlag is a major warming definíció közelébe került a legfrissebben.
Főfutásnál 30 km fölött már keleties a szél (0 alatti értékek a bal oldali ábra tetején): Link Lent a troposzférában persze hiába a briteknél az anticiklon, a nyugatias szelek továbbra is erősebbek a normálisnál, ha az egész féltekét nézzük (jobb oldali ábra alsó része). Ennek oka a továbbra is pozitív AO lenne, a sarki ciklontevékenység okán. Link
#72099
Hát kíváncsi leszek, a GFS ENS előrejelzéseit nagy fenntartással kell kezelni ilyen poláris örvény ügyben, már decemberben is eljátszotta, hogy akár major warming legyen. Ma az éjféliben 4 tag mutat szélfordulást. A GFS OP, CFS mérvadóbb lehet, illetve az ECM ENS, abból tegnap láttam egy bélyegdiagramot, amin van pár tag, ami örvényszakadást mutat febr. 7-8 körül. CFS elmúlt 16 (4x4) futtatásából meg 8 ad szélfordulást, de inkább csak február második felében.
Nekem egyelőre ezzel az a bajom, hogy a major SSW valószínűsége sem túl nagy, talán ha 10-11 nap távolságban megszaporodnak az ezt támogató tagok, akkor érdemes jobban figyelni. Ha kialakulna, akkor utána kérdés, mennyire lesz lefelé terjedő hajlama (2018-as eset) vagy sem (2019). És ha megbolygatja a felszíni időjárást, jelent majd-e valamit a térségünkre nézve. Ha a sok kérdésre igen a válasz, akkor megint oda juthatunk, hogy a tél legvége, tavasz eleje hoz olyan hidegbetöréseket, amit akkor már jobb lenne kihagyni. De túl sok még a "ha".
#72098
Remélem jobban bejön most az előréje, mint a múltkori, mert az akkora zakó volt, hogy a fal adta a másikat.
#72097
Link ??
#72096
Fordulat jelei hosszabb távon sem nagyon fedezhetők fel a modelleken. AO index marad pozitív, habár már nem extrém pozitív az előrejelzés szerint: Link
NAO is marad pozitív, esetleg átmenetileg a két fázis között: Link
Valamint az Oroszország európai részére a következő napokban érkező hideg Link is egy hét távlatában ismét "felszívódik" az oda várható újabb előoldali helyzetben: Link

Persze egyszer csak lehet kialakul egy erősebb blokkoló AC a megfelelő helyen, aminek a peremén megindulhat a hideg, de egyelőre komolyabban ennek lehetősége nem látszik még.
Egyetlen dolog viszont változhat, legalább az átlagosnál erősebb sztratoszférikus örvény a GFS által belátott időszak végére átlagos erősségűre gyengülhet. Sőt, a mostani déli GFS a legvégére már-már major SSW-vel kacérkodik, örvényszakítás körvonalazódik az utolsó időlépcsőben: Link
Ezutóbbi esélye még kicsi, de fokozatos gyengülés után február második hetében a CFS is mutatja az örvény további (akár jelentősebb) gyengülését.
#72094
A NAO most valóban jobban néz ki, és január végén van is  rendes szórás a fáklyán ( több tag fönt mint lent) de hát az  is közel 300 órára sajnos.
#72093
A többség kellemes  meglepetésére, és hála a medence effektusnak. Ha nálunk is kialakult volna hótakaró, talán alá is másztunk volna.
Mellesleg ha ez a feltételezhető jövendölés nem jön be, akkor gondolom alaposan az átlag fölé mennénk, kellően erős légmozgás esetén.