2023. március 27., hétfő

Meteorológiai esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
#72477
Kicsit szándékosan sem latolgattam az esemény lefutása közben, de valóban sokat lehetett tanulni ebből a helyzetből is. 
Az alapfelállás eléggé bejött, Észak-Európában a megszokottnál hidegebb lesz a következő időszak, de ahogy jeleztem is, hozzánk ez nem biztos, hogy el tud jutni, és ez összességében így lesz végül.
Egyébként december közepe óta a következő hét hozhatja az északabbi térségben kb. a legnagyobb hideg anomáliát. Ez nem is meglepő, hiszen azóta most először számottevően negatív egyszerre az AO-NAO páros.

beillesztett kép

 

beillesztett képbeillesztett kép

Csak akkor szinte tisztán troposzférikus eredetű volt ez, most kevert, ahogy írtam korábban. Sőt ezekben a napokban már egy egyértelmű lecsatolását láthatjuk az SSW magasbeli negatív AO-jának. Erről még a hsz. végén.

Addig is egy latolgatás a hónap közepéig. Az SSW lehatásával összhangban a keleti féltekére költöző troposzférikus poláris örvény mellett csak kisebb alacsony geopotenciálú területek maradnak nyugaton. 

beillesztett kép


Viszont a grönlandi AC peremén kijutó hideg levegő ciklonképződést indít el az óceánon.

Ezek a negatív indexes felállás alapján délebbre találhatók szokásos pályájukhoz képest, déli oldalukon pedig gyűlik a meleg levegő, ez az Ibériai-félszigetet el is éri, mintegy szimmetrikus felállásként az északi hideggel szemben ott anomáliásan meleg levegő felhalmozódása indulhat meg. 

beillesztett képRáadásul a jet behullámzása az USA felett downstream hatásként ráerősíthet, északabbra nyomhatja a dny-európai gerincet.

beillesztett képViszont mivel a hideg levegő közel maradhat, valamint a gerinc előoldalán akár újabb teknő létrejöhet, hidegöblítéssel, ezért bizonytalan, nagy hőkontrasztot hozó helyzet alakulhat ki Közép-Európában. (Pl. friss GEM).

beillesztett kép


Ezzel a háttérrel értelmezném a mostani, a hónap közepén több tagjában is a 10 fokos T850-et meghaladó, de nagyon szóró GFS fáklyát is. 

Visszatérve az SSW lehatására, több jele is van ennek. Egyrészt a már februárban is jelzett örvény áthúzódás Eurázsiába a sztratoszféra-troposzféra teljes légoszlopában, a legerősebb geopotenciál kontraszttal az alsó sztratoszférában.

beillesztett kép


A geopotenciál mező hullámfelbontásában ez az "egy" poláris gerinc-"egy" teknő (wave-1) helyzet lefelé terjedése odafentről, ennek anomáliájának maximuma pedig részben a jet szintjében is megjelenik, ott egész télen nem volt ilyen erős. 

beillesztett kép


beillesztett kép


Valamint lefelé terjedés után a negatív AO lehúzódása a troposzférába pont az előbbi hullámanomáliával kb. egy időben.

beillesztett kép

#72476
Link Automatikusan lefordított felirattal minden nyelven érthető. Sokféle variáció van még egész Európára, leng a GFS operatív is ide-oda.
#72475
Egy kis esélylatolgatás magyar szempontból, várható időjárásra vonatkozóan?
#72474
Izgatottan várom, egy ilyen borulás mikre képes, tényleg full "poláris azonalitás" lesz ebből most már, 282 óra nem olyan sok oda fentre:

beillesztett kép
Ez már igazán ellenkező irányú örvény, de persze ettől még sose fog 200hPa-n megfordulni a szél, azért ez a 25-30km-es magasság és az a pár molekula nem olyan sok nevet
Ez már azért viszont nem egy átlagos örvény lent sem: Link
Kis túlzással ilyen fáklyát az idei szezonban az izlandi akciócentrumra nem is láttunk: Link És ez még nem is közvetlenül és azonnal a poláris örvény hatása. Az inkább később rajzolódik ki a hidegbázis Grönland felé, majd felénk mozdulásával. 
Jó indikátor a jó öreg "Nuuk", ahol megenyhül az idő: Link ez nyugat-grönlandi partvidék, így elég erős jelzője, hogy anticiklonos enyhe oldalra kerül, hozzánk meg költözhet a hidegmag. (hozzánk = Európa északi része felé)
Szór is tisztességesen egy pl. pesti fáklya: Link de itt persze még semmire sincs garancia, egy jó csúszkáló azori ciklon kora nyári melege sem kizárt, a GFS 06 villantott hasonlót: Link ott a hideg, de a +15-ös T850 is megindult! vidám Link
Meglátjuk... Egy biztos, sokat lehet tanulni a mostani modell-figyelésből. Persze, aki csak fikáz, hogy "úgyis kiveszi meg visszateszi", meg "á itt sose lesz tél" valamint "ó a GFS csak húzza a mézesmadzagot, szar az összes modell", annak ez a sok infó nyilván haszontalan...
#72473
Zajlik az SSW, ráadásul két körben, és a második végére split-szerű felállás alakul ki. Ha nem is klasszikusan törik ketté az örvény, de végül egy kis leszakadó darabból Amerika felett létrejön egy másodlagos örvény. Valószínű, hogy a második kör után jelenhetnek meg csak felszíni hatások, egyelőre inkább a NAO index esetleges csökkenése várható előbb, AO inkább pozitívban szór..

beillesztett kép


beillesztett kép


A végső kimenetel nagyban függ attól , hogy a lenti és fenti folyamatok megfelelő módon összetalálkoznak-e.
A troposzférában a brit-Skandi térségben megjelenő, és több hullámban erősödő AC szerintem a kanadai hidegmag előoldali hatásának eredménye, az SSW-hez közvetlenül nem kötődik. 

beillesztett képViszont pont ennek létrejötte erősítheti fel a második gyengüléshez elegendő vertikálisan terjedő zavart. Illetve több modellben megjelenik, hogy végül retrográd módon Grönland felé mozdul el március elejére, klasszikus negatív NAO helyzetet előidézve.

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett képKözben a sztratoszférában teljesen behúzódik az ottani AC a pólus környékére, és ezzel a magas szélességi körökön jelentősen módosul a geopotenciál mező függőleges szerkezete, 72 órás, majd 300 óra feletti előre:

beillesztett kép

beillesztett kép


Az eredeti poláris örvény Szibéria fölé kerül, és alacsonyabb szinteken marad erősebb, hatását kifejtve a troposzférára is, ahol a legalacsonyabb geopotenciál értékek átkerülhetnek a kanadai térségből a Sarkvidék orosz oldalára (következő 500-as ábrákon is látható) Az új örvénydarab pedig 10 hpa fölött jelenik meg inkább, Amerika térségében. Ez egyébként hidegebb is azonos nyomásszinteken, az sem elképzelhetetlen, hogy innen indul majd az örvény valamilyen helyreállása, ha ez nem a tényleges final warming lenne.
Visszatérve lentre, látszik az 500-as mező átrendeződése (ENS átlag!):

beillesztett képa

beillesztett képA végső kérdés az lehet, hogy a troposzférikus folyamatok által kiváltott atlanti-skandi, majd grönlandi blokkosodás, és a második SSW után a vertikális szerkezetbeli változások megfelelő fedésbe kerülnek-e. Ha igen, akkor valahol az észak-európai, vagy orosz térségben nagy mennyiségű hideg levegő halmozódhat fel, ahogy ez a friss GFS-ben, és az ECM ENS legnépesebb űridős klaszterjéban látszik. A halmozódó hideg levegő további sorsa persze újabb kérdés. Egyelőre ilyen időtávon nem lehet nyilván semmi biztosat, sőt valószínűt sem mondani, de Észak-, esetleg később Közép-Európa számára egy hűvösebb márciusi időszakot ez elősegíthet.
Ez is csak egy forgatókönyv, és külön-külön az összetevői viszonylag jelentős ENS támogatással rendelkezik jelenleg. Rengeteg a kérdőjel jelenleg, azzal kezdve, hogy már 26-28-a körül kettéválik a fáklya az Ény-i AC teljes megerősödése körüli időszakban.

beillesztett képViszont az ÉK-Európába várt újabb hidegfelhalmozódás az időszak végén most eléggé támogatott.

beillesztett kép


#72472
Igen eléggé kifutottunk már, és ilyenkor, amikor nincs split, akkor inkább lassabb a lenti hatások megjelenése (AO indexben). Viszont ettől még nem biztos, hogy "rendes" végső felmelegedés ez, lehet szépen visszajön enyhe nyugatiasba a zónaszél.
Sőt még az sem biztos, hogy major warming lesz, mert az ECM, GEM ENS arra utal, de a GFS fáklya kb. fele-fele. vidám Viszont valamikor márciusra az ECM jelezné az AO negatívba váltását, de hát még az örvény pontos alakulása is bizonytalan, és az nagyon távoli

Én inkább a vertikális hullám szerkezetet nézem. Eleinte lefelé kelet felé dől az örvény gyengüléssel összhangban (a nyugat-orosz alsó-sztratoszférás teknőnek más, akár minket is érintő légköri tünemény lehet az eredménye de erről pár nap múlva egy másik topikban). 

beillesztett kép
Utána alsóbb szinteken részben nyugat felé is, és ez újból visszaerősítené a Kanada-Grönland hidegmagot (Amerika profitálna helyzet).

beillesztett kép

Viszont itt érdemes a troposzférát és a jetet nézni, az hat ránk végülis. Ettől függően az amcsi teknő rásegítésével egy hullámzó jetes felállás semleges-negatív AO-val is kifejlődhet az alsó klaszter szerint. A felső szerint viszont a pozitív AO nemhogy gyengülne, hanem erősödne, rajtunk AC a középtáv legvégén is. 

Amanita: ez egyébként érdekes téma nagyon, de önmagában az FW időpontja nem a legérdekesebb szerintem, de a tavasz eleji örvényerősségnek és zonális elhelyezkedésének lehet hatása március-áprilisban. Én az utóbbi 20 év visszatérő száraz áprilisait ehhez is kötném pl.

beillesztett kép

#72471
Kérdés, hogyha ez lesz a finálé (FW), akkor a szükséges "várakozási idő" után - amíg leér a talajra a hatás- akár néhány hidegbetörés után elkezdődhetne-e egy, elmúlt éveknél korábbi tavasz a mostanában már lassan szokásossá váló hidegbetörésekkel tűzdelt, időnként májusi fűtéssel fémjelzett tavasz helyett?
Vajon van-e az FW időpontja és a tavasz (méginkább nyár) kezdet időpontja között összefüggés?
Próbálkoztam az AI-vel, lövése sincs (nincsenek adatainevet).
Aztán ezt találtam (https://studenttheses.uu.nl/bitstream/handle/20.500.12932/38931/Thesis_Jonna_final.pdf?sequence=1):
In recent years, spring temperatures have been rising faster than yearly averaged temperatures. This spring amplification could be a result of the observed changed position of stationary waves near the surface of the earth. At the same time, it is observed that recently the seasons in the stratosphere, which is a layer of the atmosphere from approximately 10 to 50 km above the earth’s surface, are changing from winter to summer later in the year. This change of seasons is characterized by the stratospheric polar vortex, which is cyclonic in winter and anticyclonic in summer. Our hypothesis is that the spring
amplification has a connection to the delay of the stratospheric transition from winter to summer.
Using re-analysis of the ERA-Interim data of ECMWF, we investigate the changes in the behaviour of the stratospheric polar vortex and look for relations between the spring amplification and the stratospheric polar vortex. Potential vorticity and planetary waves form the connection between the stratosphere and the troposphere and will be used to explain possible relations. It is found that the transition to summer in the stratosphere might be delayed, but the correlation is weak and thus it cannot be said with certainty. The time lag between the reversal in the higher and lower stratosphere shows more variation, the planetary wave activity plays a big role in the early onset dates for the final warming but not in the later onset dates, the northern annular mode index, indicating the pressure distribution, is not showing a trend in the months of March to May, and a significant relation between the date of the reversal of the stratospheric polar vortex and the mean index of the NAM over the period of March to May could not be found. Further research is needed to investigate the role of the strength of the polar vortex in relation to the NAM-index.
#72470
Most már eléggé valószínű egy SSW, sőt ha március-május között ér véget a hideg poláris örvény, lehet ez egy final warming is lesz, hamarabb, mint szokott? Nem értek hozzá nevet Link De ezt elnézegetve nagy visszahűlés már nem lesz. Érdemes megfigyelni, rekord alacsonyról indultunk, rekord magasat jelez most előre. Persze az örvény kb. 16-án zavarodik meg a GFS szerint ( Link Link Link ), azt mondják, onnantól hetek, mire hat nálunk (ha hat), és akkor is ki tudja, hogy. Ez ugye irgalmatlan magasan van, messze a tropopauza felett, 50hPa már jobb példa: Link Itt egy kis split sejlik fel február harmadik harmadára, és még innen is hosszú az út 500 hPa-ig. 200 hPa-n én már nagyon észre se veszek semmit: Link
Addig pedig marad 10+ napig az AC-s idő Link napsütéssel, köddel, ezzel-azzal. Nem baj ez, eddig igen turbulens volt az időjárás, így a hegyekben is a rengeteg friss hó kicsit leülepedhet, lemehetnek a lavinák, stabilizálódhatnak a hórétegek, biztonságosabbá válnak a túraútvonalak. A sok napsütés pedig igazi síturizmus-csalogató időt szül: Link Link Link Link
Amúgy egy igen jó (de megint sajna német) videó a Kachelmannwettertől a poláris örvényről: Link jól elmagyarázza, hogy azért a 10hPa áramlatok azok csak súlytalan fuvallatok irgalmatlan magasan, és sok kell, hogy a fenti pár molekulányi fuvallatkák lent nálunk sarki hidegbetörést okozzanak. Plusz: futunk ki az időből, nincs igazán hatalmas sarki hidegdepó a közelben ( Link ), így azért nem is várható egy több hetes hideg, téli periódus már, ahhoz kisebbfajta csoda kéne március elejére.
#72469
Érdekesen alakul ez, azért 850-en elég hamar visszamelegszik majd, GFS is errefelé megy. Tartós, rendes Skandi AC nem lesz ebből, de azért egy ideig tőlünk északra lesz az AC központ.
Egyébként azt néztem, hogy ez az anticiklonosodás valójában  a Grönland-Kanada körüli hidegmagnak a kelet felé való kibillenésének hatása. Amibe jelenleg be van ágyazva egy tropopauzán analizálható örvény (3.pont a leírásban, aminek a  vége nem idénre vonatkozik). 

beillesztett kép

Ennek előoldali, downstream hatása hozza létre ezt az AC-t.

beillesztett kép

#72468
Félblokk után végül Skandi jellegű AC esélyek inkább? Most ENS-ekben is nagyobb utalások erre.
Északi nyomásfáklyák.

beillesztett kép


beillesztett képHozzánk lábas hideg beszivárgásának esélye, tartósabban csökkenő geopotenciállal, mint az előző futásban. Meglátjuk... nevet

beillesztett képbeillesztett kép


#72467
Igen, én is azt nézegettem, hogy az örvény legyengül és eltolódik, de a tolódás iránya se ideális, valamint az óceánra jutó hideg miatt a csigagyár se döglik be nagyon. Kár, hogy ez német, mert jó összefoglaló: Link
Izlandon nem néz ki magasnyomás: Link de a skandinávoknál se: Link és a briteknél is összeomlik: Link Jó kis szibériai hideghez, sarki hidegbetöréshez, extrém havakhoz ez nem lesz így jó, de szerencsére az Alpokban elég, ha van egy kis dinamika, ott hó fog esni valamilyen szinttől felfelé nevet és azért ezek a mennyiségek nem rosszak a hegyekben hó formájában: Link de nyilván a síkvidéki hó esélye lecsökkenne.

Annyiban nem törnék le, hogy egyrészt messze még a polar jet megzavarodásának kifutása (inkább 4-500 óra lehet az?), és a modellek ebben azért nem túl acélosak, a fenti változások sokféleképp kihathatnak a lenti légkörzésre, ami a modelleknek "későn eshet le", mire már legalább beröffent a folyamat. Szóval szerintem lehetnek még izgalmas kilengések. Most érte el a hirtelen felmelegedés a 0 fokot 10hPa-n. 50hPa-s szél is bemutat még kínlódásokat: Link az igazán extrém időjárás kedvelőinek ezek jó jelek azért nevet
#72466
Az utolsó kicsit optimistább hozzászólásom óta kiderülni látszik, hogy major warming" szélfordulással nem várható, két héten belül legalábbis. Első körben valóban lemegy átmenetileg 15 m/s alá a zónaszél, de a második kör jóval gyengébb lehet. Nem tolódik el az örvény eléggé.
Sőt a fenti örvény gyengeség nem jelenik meg idelent, az eddigi fenti pozitív AO neagatívra vált, de a troposzférában pont ellenkezőleg, pozitívra válthat.

Egyelőre félblokk jön, ahogy az előbbi hsz-ben leírt atlanti AC megmarad, utána viszont a grönlandi térség mellett délkeletebbre is aktivizálódik a csigagyár, NAO is tovább emelkedik. 
A félblokkos helyzet pontos lefutásának függvényében, esetleg további fennmaradása/kiújulása esetén persze havazás regionálisan síkon is lehet. De tartósabb és vastagabb hótakaró egyelőre nem látszik.
Összességében a mettársalgós hsz-em elég reálisnak tűnik most is: Link
#72465
SSW: kezd összeállni egy lehetséges forgatókönyv, És a troposzféra általános makroképe is érdekes.

Elég egyértelműen eltolódásos eseménynek tűnik mostanra, két fő hullámban. Az elsőben kb 15 m/s-ra lassulhat le az örvény ENS-ekben, ez még viszonylag messze lenne a szélfordulástól. De kis eséllyel már megtörténhet. A második kör a hónap utolsó napjaiban jönne, ez még távolabb lökné az örvényt a pólustól, és ekkor lehet nagyobb esély szélfordulásra (<0 m/s). 

beillesztett képA Kelet-Ázsiai hidegmag eleinte kifejezetten kirajzolódik, amikor a felmelegedési folyamat elindul, majd az időszak végére a grönlandi válik kifejezetebbé. A lefelé irányuló hatások az AO zuhanásának képében a következő 15 napban még várhatóan nem érik el az alsó sztratoszférát sem.

beillesztett képViszont az Alaszka feletti sztratoszférikus gerinc többszörösen "kényszerítheti" az alsóbb légrétegeket is abban a térségben anticiklonális helyzetekre. Lilával karikázva a közel azonos hosszúsági körön megújúló gerincek). Annak előoldalán a megerősödő kanadai-grönlandi hidegmag/teknő pörögne. Még keletebbre pedig az észak-atlanti térségben újulhat ki az AC. Hogy ez a kontinensre mennyire jut be viszont már igen bizonytalan. 

beillesztett kép


beillesztett kép


Végül a klaszterek: az atlanti térségbeli gerinc kivehető több forgatókönyvben. Odáig van valamilyen egyetértés, csak a poziciójában van természetesen nagy bizonytalanság.

beillesztett kép

#72464
Na igen, az már csak szokásos, hogy ők többet profitálnak. vidám
De azért legalább az Alpok és környezete most behavazódhat. Szurkoljunk, hogy hazánkból is minél nagyobb rész beleessen ebbe. nevet
Viszont a blokknál a végén inkább É-ÉK-re gondoltam, ahogy az utolsó kép is mutatja.
#72463
Lehagytad a legutóbbi mondatodat az elemézés végéről:vidám

"ebből a körből Amerika fog profitálni." 
#72462
Rövid verifikáció, majd mivel SSW fronton igencsak érdekesek lettek a modellek, a hosszútáv egyik kérdése ez lehet. 

A hónap közepére várt csapadékosság, amit írtam, bejönni látszik a teknő érkezésével. Viszont a "pár tag esetében fedezhető fel, hogy AC alakul valahol nyugaton, erősebben félblokkos, átmenetileg blokkos helyzettel" válik igazzá, ezzel a mettársalgóban tárgyalt hóesély is benne van a pakliban.  A teknő kialakulása logikusan várható volt 7-8 nappal ezelőttől, az erősebb Rossby-hullámok sora a végére az atlanti-európai térségben kerül több napra megfelelő fázisba. A GFS ehhez igazodott:

beillesztett képAz AO index végül nem fut fel 0-ig sem, de most a fentiek miatt a jet menti dolgok az érdekesebbek. A teknő feloszlása vagy cut-off kialakulása utáni dolgok erősen bizonytalanok.

Ami pedig a hozzászólásom többi része, az igen nagy fenntartásokkal kezelendő az SSW körüli nagy bizonytalanságok miatt, mert nem tudható az sem minor/major, eltolásos/szakításos esemény jöhet-e.

Major SSW: a decemberi DWD alapján egy enyhe valószínűség látszott rá jan. végére. Végül az év vége óta az örvény hetekre erős maradt. De most nem biztos, hogy elúszik az erős melegedés, indokolt volt a feltételes mód az előző hsz-ben. És most is az, hiszen ECM többhetes zónaszele nagy káoszt mutat. Ami jobban valószínű már: a hónap végéig annyi hullámzavar juthat fel, hogy a hideg örvényt eltolják, legalább minor SSW jöhet az utolsó dekádban. Ma már pedig több modell ENS-e a zonális szélfordulás közeledését várja, sőt split képe is felsejlik. 

beillesztett kép


A déli ECM ENS pedig valószínűleg közelebb mozdul egy értelmesebb SSW-hez, mert erősebb rajta a sztratoszférikus AC, mint az előzőn. A bizonytalanságot a tropszféra állapota adja, hisezn innen jutnak fel az örvényt gyengítő hullámok. Egy korábbi hsz-ben írtam a geopotenciál anomáliák föggőleges metszet menti szerkezetéről. Ezek akkor támogatják az örvény gyengülést, ha felfelé nyugat felé dőlnek. Egy ilyen nyugat felé dőlő komponens lenne a jobb oldali kék teknő az ábrán.

beillesztett kép


Vagyis ha a szibériai alacsony geopotenciálú hidegmag is legalább annyira kifejezett pl. 500-on, mint  a grönlandi, akkor nagyobb az esély a major warmingra. A friss ECM ENS pont a szibériait erősíti. 
12-es:

beillesztett képElőző:

beillesztett kép

A következő napokban lesz sokféle kimenet, meglátjuk mi lesz a vége. Viszont split esetére a GFS függőlegesen "egyenes", barotróp geopotenciál szerkezetet vár, ami ilyenkor jellemző is. Eloszlásban pedig ehhez hasonlót vár most, fog ez is változni nyilván:

beillesztett kép


vagyis az európai térségben gerincre való hajlam állhatna fent, ez megerősítené a 20-ától amúgy is várható emelkedő légnyomási tendenciát.

beillesztett kép

A további kérdés ennek pontos helye, valamilyen Ény-i-É-i AC blokkja lesz a dominánsabb, vagy a kontinens jobban benyúlva telepszik meg egy AC. Az SSW esetleges utóhatása pedig csak ezután kezdődne.

beillesztett kép

#72461
A reménytelennek tűnő helyzetről. Az északi félgömbön jelenleg Szibéria lesz az abszolút központja a hidegmagoknak, alacsony geopotenciál értékekkel. Részben a kamcsatkai térség, ahogy ezt már a poláris örvény átmeneti lassulása (de végül még az átlagig sem legyengülő) miatt írtam. 

beillesztett kép


Viszont a sarki térségben AC tanyázik. Vagyis a továbbra is erős örvény az AO index alapján nem tudott lehatni teljesen a troposzférára, de az látszik, hogy a csigagyár nem nyugszik ezzel együtt vagy ettől függetlenül sem.

beillesztett kép


A következőkben változás várható ebben, az AO index lassan elkezd emelkedni, és 8-10 nap távlatában már jóval alacsonyabb geopotenciálok jelennek meg az Arktisz körül is. Közben még erősebb lesz a ciklontevékenység nyugat felől, Kazahsztán körül AC épül ki, Szibéria távolabbi részein változatlanul hidegmagok. Rendes hidegbetörést ne is várjunk.

beillesztett kép


Viszont a hónap közepe táján ÉNY felől azért a frontok elérhetnek minket újra, ezzel a 9-e körüli helyzet ismétlődhet, és legalább csapadék talán lehet megint időről-időre. Mozgolódnak azért a tagok.
De óceáni eredetű levegő miatt hátoldal esetén is inkább csak a magasban érkezhet hideg levegő. Legfeljebb pár tag esetében fedezhető fel, hogy AC alakul valahol nyugaton, erősebben félblokkos, átmenetileg blokkos helyzettel. 

beillesztett képVégül a poláris örvényre visszatérve, mostantól folyamatos zavarok jutnak fel a sztratoszférába, viszont ezek melegedésként elsőre szép kezdetnek tűnnnek, de maga az örvény nagyon hideg anomáliás ebben a szezonban.

beillesztett kép

Emiatt is talán még ellenállóbb. Így most már egyértelmű: tartósan átlagnál erősebb, a január 3. dekádjára mutatott halvány esély rendes SSW-re elúszhat. Két héten belül még minor esemény sem látszik igazából. (Utóbbira GFS alapján láttam esélyt, de ECM végig gyengébb melegedéseket mutatott az örvény peremén. A zónaszél előrék meg egyértelműek.)
#72460
Nos ezzel most nem értek egyet. Mármint hogy, az egész januárt engedjük el. Oké az ECM fáklya egy nagy nulla, és valószínű hogy január eleje megy a kukába, DE ! Komolyabb hidegmagot mutat, majd hogy nem az összes modell január elejére Szibéria fölé.
Pl: ECM 12z 240 óra

beillesztett képJogos hogy, ha én ezt a futást tovább pörgetem fejben, akkor itt a cirkuláció pont rossz lenne, és valószínűleg megint Kanadában kötne ki.  +Messze keleten lenne.
 
De ez a hidegmag rajta van a GFS-en is.
GFS 00z 

beillesztett kép


 
06z


beillesztett kép12z (Mondjuk itt a Sarkkörön lenne egy kevésbé masszívabb hidegmag, de még itt is, Szibériában lenne a hideg súlypontja. Nem Kanadában.
Ráadásul itt már ebben az időpontban blokkosít pont rosszul.)

beillesztett képTehát kialakulhat komoly hidegbázis, január elejére Szibériában. A legtöbb modell most jelenleg ebben egyetért. Igaz most kb a fél sarkvidék leszakadt Amerikára, ezért újra kell tőltődnie a hidegdepónak. 
Hogy utánna mi lesz, az a jó kérdés. A GFS blokkosít űrtávban. Az ECM az ellenkezőjét várja, de a januárt még messze nem engedném el, legalábbis az egészet biztos nem. 
#72459
Egy normális téli periódus kezdete előtt 15-20 nappal már komoly hidegmagnak kell lennie. Lásd 2012 február. Már január közepén látszódott, hogy valami készül. Most semmi sem látszódik. Persze most olyan időszak kezdődik amikor ismét töltődni, erősödni kezd a hidegdepó, de hát mi a garancia arra, hogg utána megint nem billen át Kanadára az egyensúly? Nem tudom, nem vagyok túl pozitív, meglátjuk.
#72458
Gondolod ilyen vacak is marad?  
Összehasonlításként itt egy japán fáklya:     Link
#72457
Itt a karácsony és semmi előjele egy komoly, zord januárnak. Ezt is el kell engedni, nagyon úgy néz ki. Február még talán alkothat valamit. Érdemi hidegmag jelenleg nincs és talán január közepére fejlődik ki annyira, hogy ütős február lehessen, de ez pedig hol van még. ECM fáklyán a sok éves átlag alá kb 3 tag megy, január elején op is +10 fokon fut 850-en. Szánalom...

beillesztett kép

#72456

#72455
Egy rövid szösszenet a poláris örvényről.

Először egy rövid verifikáció, a sokáig egymással küzdő két verzióból a két ünnep közé végül egy öszvér alakult ki. A partoktól nyugatra leszakad a teknő vége, viszont erősebb AC nem bír felnyúlni a britekhez, így komolyabb hidegleszakadás nem fenyeget, csak megkarcol minket a -5 850-en.

A poláris örvény helyzete a DWD modell által jelzett úton halad tovább. A meginduló gyorsulást január elejére gyengülés követi, 10 hPa-n egy zavar keletkezik. Hogy egy minor warming felé elmegy-e, meglátjuk.

beillesztett képUtána a többhetes visszaerősít, de a végére van pár tag, ami SSW-t mutat, ami már nagyon homályba vész.
Viszont addig is az év végére az AO felmegy enyhe pozitívba, és az örvény gyorsulás hatása, ha csak átmenetileg (?) is, de megjelenik az alsó légkörben.

Hogy ezt valahol jobb helyen megtöri-e egy blokk (pl. a most ORSC friss GFS), az majd kiderül, erre nem tippelek. Viszont az tisztán látszik, hogy a legalacsonyabb geopotenciál értékek eleinte a sarkvidéken koncentrálódnak, majd várható, hogy messze Kelet-Ázsiában (Kamcsatka) jelenhetek meg.

beillesztett képEnnek lehet sztratoszférikus kapcsolata (lenti kép), a relative alacsonyabb geopotenciálok (szagatott fehér vonalak) és részben a magasabbak is (folytonos vonalak) erősen nyugat felé dőlnek majd a légkörben felfelé haladva, ez pedig a fenti örvény gyengülésére nézve kedvező felállás. Annak gyengülése logikusan várható ezért,. A kérdés az, hogy átlag alá lemegy-e, és egy újabb zavar esetén később feltűnik-e SSW.

beillesztett kép

#72454
Ez már több lehet szimpla véletleneknél!
#72453
Órákon belül kijön a friss többhetes, ezekkel a grafikonokkal. De ha ránézek az éjféli ENS-re, mivel abból készül, szinte biztosan rontott ezen... Plusz végül elkezd lecsatolódni az erős poláris örvény a troposzférába.
#72452
És most változott a helyzet?
#72451
Én is nagy örömmel olvasom az itt felbukkanó elemzéseket, de sajnos az én tudáskapacitásom nem éri el azt a szintet, hogy írhassak ide vidám
#72450
nevet
Örülök, hogy így látod. Jó lenne, ha még páran bekapcsolódnának, 3-4 ember ír gyakrabban ebbe a topicba.

Magyartölgy: igen, a lényeg valóban ez. kacsint A korábbi latolgatásnak is igazán az volt a lényege, hogy grönlandi AC jöhet dec elején, ez be is jött, bár reménykedtem, Skandiknál is marad az AC-ból. A  síkvidéki havat meg szokásosan buktuk...
#72449
Köszönjük a részletes és pöpec szakmai színvonalú elemzéseket, megéri ide ebbe a fórumba is benézni nevet
#72448
Bocsánat a szakmaitlan megjegyzésért, de bárhogy csűrjük-csavarjuk lehetnek stabil szelek vagy éppen behullámzások a lényeget ebben a mondatban foglaltad össze:

"ebből a körből Amerika fog profitálni." én még annyival gondoltam magamban tovább, hogy mint szinte mindig és miden helyzetből.nevet
#72447
Végül, mivel kijött a friss többhetes is, egy nagyon halvány latolgatás január első dekádjára, mert akkor látszik lefelé szórás tőlünk északra. Ez egybeesik kb azzal, amikor az óceánon újra inkább blokkra hajaz a modell. Mivel ennek kialakulása teljesen kiesik a szinoptikus skálából, inkább csak érdekeség. Egy halvány támpont lehet, bizonyos trópusi kényszerfeltételek jan. elejére jobbnak tűnnek, amik atlanti szektoros blokk előjelei lehetnek.

beillesztett képEgy összefoglaló skicc:

beillesztett kép

#72446
Folytatva ezt a gondolatot, a troposzféra blokkhajlama elég erôs, de ebből a körből Amerika fog profitálni. A sarki AC pedig ezután elvándorol Szibéria felé, közben a magasabb izobárszinteken legyengül (ez egyes tagokon is látszik, nem csak az átlagban), AO index hosszabb távon már felfelé szór, NAO kb semleges.

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép


Közben az atlanti szektorból az első előoldali gerincünk a jövő hét elejére megérkezik, most úgy látszik ezt a hétvégét is ellövi az ország nagyobb része hó nélkül. A komolyabb inverzió esélyeit ez rontja, érkezik talajon is enyhülés.
A karácsonyi ünnepek második felétől nyílik szét az olló. A legvalószínűbb, hogy valamilyen szinten hullámzóbb jet alakul ki, Amerika nyugati partjainál újra felnyúló gerinc indítja a sort.

beillesztett képbeillesztett kép


Ezt később már atlanti gerinc követheti, friss ECM opban is:

beillesztett kép


Ez az utolsó pont, ahol valamiféle egyetértés felfedezhető.
Innen kb három lehetőséget tartok valószínűnek, az egyik a fenti képen látható, teknő nyugaton, rajtunk újabb előoldal, vagy egy újabb melegedéssel, vagy hidegpárna beragadás, de inkább pozitív T-s verzió. 
A másik a mai korábbi gfs futás: a Ny-Európa feletti teknő vége leszakad az alapáramlásról, a gerinc "átbukik" és brit/ skandi AC-t kezd kialakítani, keleti oldalán irányunkba is hidegleszakadással. Ez most valószínűtlenebb verzió.

beillesztett kép


A harmadik esetben a teknőnek szintén nem alakul ki markánsabb előoldala, viszonylag alacsonyabb geopotenciálú terület lesz rajtunk, és ebben az esetben két reggeli ECM cluster is, AC-t fejleszt valahol a kontinensen, aminek déli oldalán keleties áramlással érkezhetne hideg levegő.

beillesztett kép


Egy másik klaszter egyik tagjában hasonló megoldás:

beillesztett kép

Magasbeli nagyobb hidegleszakadásnak tehát kisebb az esélye most két ünnep közt, főleg ha a friss gfs fáklyát nézem, ezért talajon a T-ket nagyban az inverzió pontos erőssége dönti el, de most inkább langyospárnának tűnik eléggé.

Végül megérkezett a friss ECM klaszter: felső kettő előoldalas, harmadik lehet gerinc átbukás, megerősödés tőlünk É-ÉNY-ra:

beillesztett kép


Totál űridőben szintén ilyesmi látszik:

beillesztett kép


Elmondottaknak megfelelően a déli ECM ENS melegített:

beillesztett kép

#72445
Először hozok egy poláris örvény előrét, aminek korlátozottan de lehet értelme így december elején. Később egy másik hsz-ben majd írok egy latolgatást év végéig.
Kijöttek a hó eleji futtatások eredményei, ebből a DWD évszakost emelném ki, ahhoz képest, hogy 1-jei adatokból indult, karácsonyig szuperül eltalálta, eltalálhatja a 10 hpa zonális szelét.

beillesztett kép


Két gyengülés után most jelentős gyorsulás következik, ezt jelzi most már a GFS, de ECM többhetes is egyébként.

beillesztett kép


Az előrékből pedig látszik, hogy az újévet is várhatóan erősen indítjuk. A DWD előre alapján pedig innentől nyílik a fáklya, esetleges SSW legnagyobb valószínűsége valamikor január második felében van (mj: nincs számottevő szisztematikus torzítás a modellben, a narancs és fekete vonalak közel futnak). Ennél többet nem is érdemes beszélni erről az esélyről, max annyit, hogy az örvény megerősödése a markáns sarki AC miatt képtelen lejutni alsóbb szintekre egyelőre. nevet

beillesztett kép

#72444
Az én térképen December 19-ére vonatkozott.
Szibéria Ac felejtős most, a Sarki Ac Alaszka és környéke központtal már 96 óránál ott van. 
----


Előző olvasatomban semmi nem változott maradunk 168 óránál már ami a alap makroszinoptikus helyzetképet illeti és még ez nem jelent automatikusan telet Közép-Európában. nevet Csak, hogy megjegyezzem. Csupán azt a felállást amivel esély nyílik alacsonyabb szélességek felé törő hosszú amitudójú hidegöblitésekre. 
Az előző hsz. -ban írt felállás továbbra sem változott. 
Korábbi hsz. idézve: " "Az "igazság", ami jelenleg nehezen nyomonkövethető valahol  168 óra körül tanyázik.  
GFS pajtinál maradva fejbe lekövettem a nyomás mintázatokat, hogy mi mi után hogy és miként kell(ene) következnie. " "

GFS pajti végre térképes formában is tovább vitte tegnapi gondolat menetemet. Időben viszont nem jöttünk közelebb.szomoru (Még.szegyenlos)

beillesztett kép
Nyilakat azért rajzoltam be, mert a további térképeken nem egyértelmű a helyzet, itt viszont MÉG az. szegyenlos  Az alacsony nyomású teknő kelet, ék felé helyeződik, északről pedig magasnyomású Ac híd épül ki, ami megnyitja a sarkvidéki levegő útját dél felé.

((A jelenlegi(12z 13.12.2022) GFS dny Eu.i Ac és skandi ciklonnal amolyan félblockinggal számol(na) ünnepek előtt nem sokkal. De tudjuk már; Már mint értem ezt évtizedes metnetesekre hogy sokszor és sokféle képpen balul is sülhet el a dolog Dny Eu. Ac esetén. Ezért maradtam az alapfelállásnál.))

A fenti térkép tetszetős.
Az Ac Brit szk. fölé helyeződésével kész lenne(!) a blocking Karácsony előtti napokra. Klasszikus ényi fronttal. Netán hf. hátoldali téli konvektív népünnep napokkal. Hózáporosdi és társai. szeret  Ahogyan lehet Skandi Ac ha északra kenődik vagy félblock amit jelenleg ad a GFS.

- de ne szaladjunk előre.
Egyenlőre nincsennek lefutva az ünnepek. E fenti alapfelállás egyenlőre nem mozdul/mozdult 168 óráról. szegyenlos
#72443
Mindig benne van a pakliban a dolgok hátulütője és a rossz felállások oldalára kerülés, de ez nem az a fajta tél lesz, meggyőződésem.

Nem 1 napot sem kellett várni és a GFS pontosan előhúzta azt, ami megfordult a fejemben a tartós sarki/szibériai AC kialakulásával. Íme:

ECMWF is már időnap előtt blokkosít, ott kissé más a forgatókönyv 240 óránál, de már előtte AC híd jelenik meg az óceánon+komoly sarkvidéki magasnyomással számol, ezzel párhuzamosan Szibériában is lecsengene a ciklonok ideje! Kérem szépen megyünk a télbe!

beillesztett kép

#72442
"a komoly tél is előbb utóbb feltűnhet a térképeken"
Ezzel nekem csak annyi a bajom, hogy nem megfelelő Ac központok esetén bilibe lóghat a kezünk. A hideg távol fog maradni tőlünk és ha lesz is Ac, max hidegpárna és a medence jelleg megment.szegyenlos

Összességében csapnivaló mint két királyi modell Európára. A mostani mínuszos satu padló AO-val nem tudnak mit kezdeni ilyen NAO index mellett.  laza Ha utóbbi jó mínuszos lenne nem lenne pardon. Folyamatos blockkoló AC és zutty blockingok. Ellenben  nulla felé húzó aktivitásnál akad ciklon az Atlanti középső, keleti felében, csúszópálya vagy egy egy északra feltekergő ciklon. Annyira nem lep meg, hogy nincs egyértelmű irány. A sarki Ac uralommal dacol az atlanti csigagyár. 
 
Az "igazság", ami jelenleg nehezen nyomonkövethető valahol  168 óra körül tanyázik. nevet 
GFS pajtinál maradva fejbe lekövettem a nyomás mintázatokat, hogy mi mi után hogy és miként kell(ene) következnie. szegyenlos

beillesztett kép
Aztán majd kiderül mi jönn be végül.  lazanevet
#72441
Már a december első fele is jóval téliesebb időt hoz, mint tavaly, viszont egyelőre a komoly tél nem látszik, de nincs ezzel semmi probléma. Korábbi hozzászólásomban azt írtam a december, január ígéretes is lehet. Legbelül éreztem, hogy ha a december alkot is valamit, na azt nem az első 10-15 napban fogja. Figyeljük csak a futásokat! Senki ne dőljön be ennek a néhány napos bemelegedésnek, amit a modellek jeleznek. Ez semmiképp sem rontja a kilátásokat a távolabbi dolgokra nézve. Egyébként nincs kizárva hogy hidegpárnás néhány nap is befigyel majd a magasban bekövetkező AC-s melegadvekcióval, de újabban nagyon érdekes dolog tűnt fel a 2 királyi modellen. Ha ezt 2-3 nap múlva is tartják és pl elmozdulna olyan irányban, amit most a friss GFS hoz ki ebből a helyzetből, akkor onnantól kezdve már akár 8-10 napra megérkezhet a tél komolyabb támadása.
Nézzük a két modellt 216 óránál. Egységesen adják a bivaly Sarki magasnyomás térhódítását, létrejöttét. Persze ilyen időtávban ez elég bizonytalan, de tegnap pl az AO nagyon elkezdett visszazuhanni és a NAO is újra 0 alatt van, eddig azon is táncolt. 


GFS-nek ugyan középtávon sem lehet sokat hinni, de érdekességként nézzük meg hogy mi történik azzal a sarki AC-val a mostani futásában. Egész Nyugat-Szibériára kiterjed a magas nyomás. Ez már tetszetős lenne! Ezért is mondom, ha 2-3 nap múlva is tartják hasonló formában ezt a brutál Sarki AC megjelenését, akkor onnantól kezdve a komoly tél is előbb utóbb feltűnhet a térképeken, közeledve a január irányában, de személy szerint egy erős támadást még decemberben is várok!

beillesztett kép
beillesztett képbeillesztett kép

#72440
Akartam hosszabb hsz-t írni, de most csak annyit, hogy érdekes módon a friss többhetes kb karácsonyig tartaná valamennyire a grönlandi AC-t, nálunk addig is ez keveredési zóna, átlagnál több csapival. Lentebb a köv 3 hét csapadék anomáliája.
Ezt megállapításként írtam, mert sokszor fedezhető fel az anomáliák perzisztenciája a többhetesben, részben erről lehet szó most is.

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép


#72439
Sajnos hiába a lelkesedés egyenlőre nem jó a helyzet.. 
Keveredési zóna, de inkább Délnyugati írányítás néha kevés hidegebb levegő.. 
Ez a hónap közepe után változhat, de az még jó 10-12 napnap szóval most marad az esős Mikulás és a néha pár kósza hópehely
Remélem és úgy látom ezzen túl, lehet Karácsony előtt megjöget amire vágyunk télen az igazi tél. kacsinthideg
#72438
Nem tudom hogy melyik modell fog közelebb állni a valósághoz, de GFS-en 168 óránál van az az AC ami olykor még erősebb Izlandi ciklontevékenység mellett is meg tudta számtalan esetben hozni a zord telet Európába...

beillesztett kép

#72437
Két diagrammot engedjetek meg. Az első azt mutatja, hogy az elmúlt 43 év során a negatív NAO események időszakában az átlagos hőmérséklet 3 C fokot emelkedett. Azaz hiába NAO, ez a NAO már nem azt a hideget hozza, mint születésem idején nevet

beillesztett képA másik diagram egy télfanoknak kedvezőbb információ. A Rutgers Egyetem hófedettségi adatait mutatja . Ez alapján látszik, hogy míg októberben átlag körül volt az Északi félteke hófedettsége, most november végére rekordmagas szinten van.

beillesztett kép

#72436
Rekord közelítően alacsony(december elején) NAO az ECMWF modellfutásán:

beillesztett kép

#72435
Egy kis érdekességkent annyit megemlítenék hogy ahogy az AC terjeszkedik, úgy az Észak-Atlanti térségben az általános Ny-K áramlás át válthat, K-Ny-ba. Így az Atlanti ciklonok inkább "visszapörögnek" Amerikába vagy Kanada felé veszik az irányt, mint sem Európa felé. Modellek válogatják hogy ez mennyire lesz tartós vagy erős de a legtöbb modellen ott van kb: 144 órától. Az elmúlt években erre azért annyira nem volt példa. (A rajztudásomért elnézést kérek, és ha full hülyeség, vagy felesleges amit megemlítek akkor azért is. Csak szerintem érdekess azért ezt is megemlíteni.)
GFS: 00z 168 óránál:

beillesztett képGFS: 06z 168 óránál:

beillesztett képECM: 00z 168 óránál:

beillesztett képECM: 12z 168 óránál:


beillesztett kép


#72434
Na akkor tegyünk egy kis latolgatást. Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy idén ezidáig minden pozitívan fog alakulni ahhoz, hogy végre egy tisztességes telet kapjunk. Ez utóbbira még várni kell, sokan már el is temették, de ők nagyon nagyot fognak koppanni, ha a cirkulációs folyamatok továbbra is így folytatódnak. Kezdjük mindjárt a tényekkel, melyek az átlagosnál hidegebb, esetleges kemény hidegbetörésekkel tarkított tél mellett szólnak. Ennek előjelei már középtávon ott figyelnek a modelleken és ezek bizony nem egy enyhe télre utalnak, de a végeredményt majd verifikáljuk márciusban.

10hPa szél jelenleg: 

beillesztett képMajd 144 órával később már íme:

beillesztett képÚgy néz ki, hogy tartósan legyengül az óceán felett 10 hPa-n a szélerősség. Ez komoly hatással lehet Európa időjárására és elősegítheti a komolyabb blokkok kialakulását, ami meg is valósul, de egyelőre a hideg nem szakad le, viszont ezt kell megérteni, hogy ez jelenleg nem baj. Az időjárás sokszor nehéz is megérteni, de semmi sem történik véletlen.

A következő tényező a folyamatos sztratoszférikus bemelegedések. Eddig csak minimális mértékű volt, de már ez is figyelemre méltó november hónapban. A GFS-en űridőben megjelenik már egy tartósabb, erősebb mértékű. Ezek mind próbálják zavarni az örvényt, mely idén csak látszólag áll erős lábakon.

beillesztett képNézzük a jelenlegi makrohelyzetet:

beillesztett képJól látható, ahogyan kifejtettem korábban is, hogy a geopotenciális maghelyzet kedvezően alakul. Grönlandra egyszerűen nincs meg egyelőre a hidegleszakadások hajlama=nincs ami beindítana komolyabb dolgokat az óceánon. Rendre Grönlandon túl az érdemi hidegmag 500 hPa-n is, de ez sem képes úgy bedurranni, hogy igazi nyugati drift módra, keletre elsöpörjön mindent! Ez teret szabhat a folytatásban további blokkok kialakulásának, akár a sarkvidéken, Spitzbergák környékén, mely fontos szerepet játszik a zord tél kialakulásában, de az elő példa hamarosan következik a Skandi magasnyomással. A térképen vegyünk pillantást a már-már brutális erősségű, Orosz magasnyomásra is. Ez a magasnyomás északi oldala rendkívül fagyos levegővel van kitöltve. A modellek azzal, hogy Izlandig a magasnyomás térhódítását jelzik, újabb nagy lépéssel kerítenek minket egy hidegebb, jobb december közelébe. Azt nem tudjuk még, hogy milyen irányba fog kifutni ez a hatalmas blokkhajlam, de erősen meglepődnék, ha decemberben legalább 1 komoly téltámadás sem lenne. Az hatalmas csalódás lenne, ilyen cirkuláció és blokkok felállását követően. 

A ma reggeli modellfutások továbbra is az északkeleti AC kirobbanthatatlanságát jelzik. Ez a magasnyomás futásról futásra ott van, igaz a modellek változtatják a helyzetét, de fagyos levegővel van kitöltve és ott van!

beillesztett képIdővel a hideg északról egyre délebbre és délebbre hatol ezeknek az AC-nak a peremén és halmozódik. A tartós északkeleti, fagyos AC és a sarkvidék, szibériai magasnyomások együttes felállása okozta pl a 2012-es brutális februárt, de ilyenekre rengeteg példa van. Ezek a magasnyomások jelenléte ha meg van a tél kezdetétől, az annál jobb.
Térjünk vissza a túlzottan Grönlandon túlra szakadó hidegre. Nos újabb is ez fogja előidézni a böszme Skandináv AC kialakulását, már másodjára 1 hónapon belül, ami nem semmi! Egész egyszerűen addig és addig fog ez menni, míg ránk nem szakad Szibéria felől a sarkkör. Megjegyzem hogy semmiféle elfogultság nincs bennem, nyilván nem biztos hogy ez bekövetkezik, de az elmúlt sok év során ha most nincs erre nagy esély, akkor soha nem is lesz... Én óvatosan azt mondom hogy ígéretes hetek állnak előttünk, de ehhez a mostani folyamatoknak nem szabad letérni a helyes útról.

beillesztett kép


#72433

beillesztett kép

beillesztett kép

hidegAzért rég láttam már Moszkvában ilyen fáklyát, lenne honnan érkezni a hidegnek.
December 4-én körvonalazódik egy komolyabb lehetőség, és ha össze jön komoly harmatpontok lehetnek itt is fagyos idővel. 
Ez azért nem gyenge óceáni hideg ez már az igazi Szibériai fagyos cucc. 
Remélem Mikulásra meg is érkezik havazas
#72432
A héten csináltam egy kis amatőr kutatást, belemerültem az archívumba, hogy milyen novemberi makroképeket milyen jellegű telek követtek. 

Úgy tűnik, hogy a hideg telek előtt szinte kivétel nélkül kiépült Kelet-Szibéria felett egy erős magasnyomás november-december környékén, ami épp olyan, mint amit a modellek 2-3 nap múlva várnak arra a térségre. Az összefüggést nem teljesen értem még, de szerintem valami olyasmi háttere lehet, hogy ez az ac megerősödve egyre inkább terjeszkedik és átnyúlik egészen a Skandináv-térségig, északabbra tereli a ciklonokat és déli peremén pedig hidegebb légtömeget szállít Európa fölé. 
 Link

Link

Ez az anticiklon az enyhe telek előtt, pl 2006/2007, 2013/14, 2014/15 vagy egyáltalán nem jelent meg ebben az időszakban, vagy valamilyen kevésbé markáns magasnyomású mező látható a térség felett. 

Mostanában az azori anticiklon is elég lelkesen nyújtózkodik, orrosodik észak, északkeleti irányba, ahogy ez a következő napokban is várható. Ezzel egyidőben a keleti ac is jó alakot vehet fel és nem kizárt, hogy összekapcsolódjanak egymással. 
Az óceán másik felén a hideg légtömeg kisebb mennyiségben és a korábbi évekhez képest nyugatabbra szakad le, amiből szintén profitálunk, mert nem tudnak olyan mély, markáns cikloncentrumok kialakulni, amik el tudnák kenni a formálódó skandi blokkunkat, vagy esetleg nagyon jó esetben Vojejkovunkat. 

Szerintem elég valószínű, hogy december első felében kelet, északkelet felől akár nagyobb mennyiségű hideg légtömeget kapjunk, ami talán a mediterráneumban is aktivizálná a légkört. Valahogy a mostani időjárás alapján is jó előérzetem van, sorozatos medik után is inkább hűvös, nyugodt periódus várható szinte végig negatív 850-es T mellett. Szerintem a hideg és a hó is megjön december elején, de persze a végső szó az Időjárásé lesz. Bízom benne, hogy ez a blokkhajlam kitart a tél egésze alatt, ránk férne már egy amolyan igazi, régivágású, hideg-havas Tél.hideghavazas
#72431
Jól összefoglaltad szaknyelven.kacsintnevet

Jó magam csak konyhanyelven tudok hozzászólni. nevet
Legalábbis is részemről első mondatodra reagálva. 
- Jó lesz ez.


Nagyjából 168 óráig lényegében az Ék. Eu.-i Ac egy helyben toporog. Az atlanti ciklongyár északra vagy front vonalak mentén leszakított magassági légörvények formájában a Földközi tenger középső és nyugati részét tartja aktívan. 
Az üveggömb tartomány határán, az kezd körvonalazódni, hogy bizony az Ac kimozdul jelenlegi helyzetéből. 
---
Ha látatlanban kellene tippelnem Skandináv fsz. felett erősödhet meg a magasnyomás, aminek peremén mi is kaphatunk jobbára száraz hideg légtömeget. Nem gondolom hogy ránk húzódna, s perem helyzet okán nincs kizárva a mediterrán térség középső része felől belógó csapadéknak. Az hogy ez csak a Balkánnak lesz jó vagy "a meleg kijelöli a hó helyét" Dk-nek nem tudom.  laza
#72430
AO NAO negatívba, de jó lesz-e ez nekünk, és kérdés mi lehet a folytatás....
A következő bő 7-10 nap során az óceánon a komolyabb ciklonrendszerek egyre kevésbé tudnak kelet felé hatolni, alacsonyabb geopotenciálú területeke átlagban egyre messzebb kerülnek Európától. 

beillesztett kép

 Közben előoldalukon a gerincek próbálnak észak felé törni, ennek 2. és 3. hulláma Link törhet később északabbra, és részben hidat képezhet az újra megerősödő ÉK Európa feletti AC-vel. Közben egy ciklonális terület szakad ki Európa irányába. Ennek súlypontja valószínűleg tőlünk NY-DNy-ra maradhat, de még ez nyilván bizonytalan. Link Link
Mindenesetre a megerősödő AC peremén szárazabb időszak nézhet ki nálunk.
Az utána levő időszak az érdekes lehet, és ebben a két fő ENS nem ért egyet: az ECMWF ENS alapján az északi AC végül inkább Grönland irányába mozdulna el súlypontjával, ez a clustereken is látszik, egyértelműen klasszikus negatív NAO-s helyzetet alakítva ki akár hosszabb távra nézve. 
Clusterek űridőben: 

beillesztett kép


 Az ENS-ek legvégén bontakozik ki az eltérés, északi féltekét tekintve a hidegmagok, melyek jól eltávolodtak, újra visszatérhetnek a Sarkvidék Európához közelebbi részére, az ECMWF-ben a clusteres képek jobb felső sarkában feltűnő módon inkább ÉK-Európa felé, ezzel a magasban is igen hideg levegő érheti el a Kelet-Európai-síkságot. Ez  a Grönlandhoz esetleg kihúzódó AC-vel szépen húzhatná  ahideget a kontinens felé akár.
Link később Link
GFS ENS ezzel szemben inkább Grönland felöl hozná vissza az alacsonyabb geopotenciálú területet, ciklonokat újra megerősítve az észak-atlanti trségben.
Link később Link
#72429
21 napja meg én:.. "Viszont nem árt majd figyelni Skandináv Ac hajlam esélyeit, mert ha odafentről valami lentebbi szélességekre akar majd "kéreszkedni" azt abból a magasnyomás előretöréséből.... "
laza Teljesen mindegy melyik volt előbb, a lényeg az, hogy élvezzük az saját előrejelzés készítést, mások elemzéseit és modell nézegetéseket, egyéb latolgatásokat. És a végén magát a havat, fagyot az országban, a képeket satöbbi. nevet
Ami azt illeti jó a tendencia, de még mindig rengeteg a bukó a Kárpát - medence télies és nem téli időjárását illetően. Jó esély van arra hogy a hónap utolsó dekádjában meglehet a szezon első hegyvidéki havazása ne tán pár órás, napos megmaradása.
Síkvidéki hóesélyek sokszor a medi esetén az utolsó pár óra, 24 órára lehet az.
Most csak a makroszinoptikai helyzetkép alakulgat, de Viharkémmel értek egyet semmi nem dőlt még el. szegyenloskacsint
#72428
Pont 15 napja írtam be ECM ENS alapján a várható Skandi AC-t, ez egy-két nap késéssel ki is alakul. Közben az alá becsúszó ciklonális mező/keveredés csapadékosabbra fordíthatja az időt, ez már jól látható. Mennyiség persze kérdés.
Valóban tetszetős képek előkerülnek a folytatásra is, akár már közép-hosszú távon.  Akár sarki és a Skandi AC együtteséből negatív AO-s helyzet, többször csapadékeséllyel Közép-Európàban is. Egyelőre nem ez a többség az ECM tagoknál, de a lehetőség ott van. nevet

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2023-03-27 14:50:42

Kõszeg

7.0 °C

00012

RH: 59 | P: 1006.9

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

98457

Hírek, események

2023. Március 23. - Meteorológiai Világnap

MetNet | 2023-03-22 22:49

pic
1950. március 23-án lépett életbe a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization - WMO) alapokmánya.