2019. január 24., csütörtök

Meteorológiai esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
#71808
Nekem térképeken az "utóbbi" időben (az Északi Hemiszfériában) két akció centrum kölcsönhatása tűnt fel. Az egyik az Észak Amerikai hidegmag, a másik az Azori szk. Ac. 
Nos nekem az a megérzésem, hogy az utóbbi ránk is hatással bíró légköri képződmény(AC) továbbra is közös áramlási rendszerében az Izlandi csigagyár hátoldali löttyeivel Nyugat - Európát öntözi/szórja majd.

Kezd - elnézést a kijelentésért(!),de nekem olyan - "télvégi cirkulációt" felvenni a helyzet. Főleg ezek a megjelenő nyugati hidegöblitések, amikkel nem lenne baj, ha nem szivárogna időnként a spanyolokhoz is belőle. ( Zárójelbe megjegyzem. Tudjátok ti is,hogy tél vége jellemző mikor még a spanyolok is kapnak a fehér "jóból", s itthon hallunk a TV-ben mediterrán növénykék behavazódásáról..stb.Nálunk persze eloldal. Hol száraz, hol esősebb verzióval.)
Legalább is nekem ez ötlött fel.
Nem temetem a telet félre ne értse valaki, csak kicsit elmozdult a hidegiránya nyugatabbra, amiből ugye van az a helyzet amibe vagyunk és Thermometer kolléga lentebb jól kivesézett, de vannak jelek, ha Skandináviában csak időlegesen, de Ék-Európában "gyökeret verő" magasnyomásnak, s látom jeleit annak, hogy egyre inkább nyugat kaphatja majd a hideg "óceáni kevert"( ) löttyöket. Én a korábbi hsz.-omra is reagálva ( 19/01/13 22:45 Link ) a mostani ciklus még a héten kitart,de ha bejönn a még nyugatabbi súlypontú hidegöblitések sorozata, akkor hullámzó frontrendszeren át(amit már korábban említettek lent) és az általam említett mediterrán dömpingig minden lehet, csak számottevő hidegünk nem. eso Ebből előoldal lenne, regionális havazásokkal hátoldalon,már ami még maradna a hidegöblitésből és nem fújná el a nyugatias, északnyugatias légpálya. Egyetlen bizodalmunk tél várás szempontjából, ami igazság szerint első száraz hideg "felvonás" lenne, a felénk teret hódító vagy érintőlegesen belógó ugynev. lábas hideg Ék-Eu.i anticiklon jó voltából. 13-ai hsz.-omban "megpendítettem" annak jelét, hogy a ha minden jól megy felépülHET. Most annak lászodnak jelei, ha skandinávoknál nem is lepi meg a "lábát", akkor majd Urál hg. feletti központtal gyakorolhat befolyást az Európai régióra. 
Ez lehet a mostani csúszópályás idő folytatása vagy mint korábban taglaltam inkább az Észak-Amerikai hidegmag mentén futnak majd a ciklonok karjai és a kontinensre rátelepszik az Ék Eu. az. száraz, verő fényes napos hideggel. kacsint Ha porul jánánk rosszabbik esetben gyenge déli,délkeleti áramlással inverzió, majd Kárpát-medencében boritékolható egésznapos egészségtelen szmogos, jellegtelen, ködös időjárás..( fúújj..beteg ) ..míg tart az AC hajlam.
#71807
A következő kb. egy hét időjárása, de legalábbis a modellek térképein látható történések igencsak érdekesnek ígérkeznek. Egyelőre ez utóbbi tekintetben elég nagy káosz látszik, mégis, sok futás és több op. képeit figyelembe véve, egy csúszópályás alaphelyzet körvonalai tűnnek elő.
Persze, maga a csúszópályás szituáció nagyon instabil dolog, nem véletlen a modellek hezitálása. Ebbe az alaphelyzetbe ugyanis két "verkli" van "összeépítve" Először is, van egy atlanti komponense: egy ismételten a blokk felé tendáló félblokk, izlandi-brit ciklonnal, azori AC-al.
Másodsorban van egy szárazföldi összetevő, ami egy észak, északkelet-európai hideg anticiklonból és mediterrán ciklonokból áll. E kettő aránya, erőviszonyai határozzák meg, merre tendál végeredményben a felállás. Ha az első kerül túlsúlyba, az ék-i AC egészen visszaszorul keletre, a kontinens nagy részének vonatkozásában félblokkos, félzónás kép áll elő. A másik összetevő uralkodóvá válásával a mediterránná lett ciklon teljes, tartós lefűződése figyelhető meg az atlanti alacsony nyomású területről, hátoldali áramlásának összekapcsolódásával az északi AC előoldali hidegáramlásával. Ezzel ék-i hosszú légpálya jön létre a szárazföld középső része felett, térségünkben sarki-szárazföldi hideglevegő beáramlásával.
Megjegyzendő, hogy vélhetőleg két hidegmag, nevezetesen az észak-amerikai és az északnyugat-eurázsiai erőviszonyai határozzák meg döntően, hogy a csúszópályás szituáció melyik összetevője válik túlsúlyossá. Ha az első dominál, az atlanti összetevő lesz az uralkodó, ha az eurázsiai az erősebb, úgy a szárazföldi-mediterrán.
Fentiek előrebocsájtásával nézzük a konkrét helyzetet. Tegnap és tegnapelőtt voltak futások (GEM, GFS) melyek a második lehetőséget villantották fel: ék-i légpálya, térségünkre nézve határozott sarki-szárazföldi hidegelárasztás a jövő hét vége felé. Mára a mérleg nyelve az ellenkező irányba lendült. A jelenleg induló lefűződés még megtörténne, de az így létrejövő "ék-i AC, mediterrán ciklon" elrendeződés nem tartósodna, még kevésbé kapcsolódna össze a medi hátoldala az ék-i anticiklon előoldalával, nem jönne létre hideg ék-i légpálya. Az Észak-Atlantikumban gyorsan, erőteljesen süllyedő légnyomást adnak most a nagy modellek, az északi AC gyors meghátrálásával k felé. Emiatt az atlanti ciklontevékenység nem szorulna le a Mediterráneumba, nem lenne második alácsúszás: a csúszópályás felállás átmenetileg(?) megszűnne.
A kontinens nagy része vonatkozásában gyorsan a teljes blokk irányába menő félblokk, majd a blokkban térségünkre nézve előoldali pozició néz ki az űrtávlat határán. Ilyen jelenleg  a GFS:

Link      Link      Link

Megjegyzendő, hogy a többi modell inkább fenntartja a csúszópályát, tehát GFS verziója a potenciálisan előfordulható változatok szélső pontja.

ECM:     Link      Link      Link

GEM:     Link      Link      Link

Még két kép a fentiekhez:     Link
Feltűnő az észak-amerikai hideg terület túltengése. Ennek alapján nem túlságosan meglepő a "lelőhetetlen" észak-atlanti ciklontevékenység. Ugyanakkor az északkelet-európai, nyugat-szibériai hideg terület sem fejletlen, ezért lehet egyáltalán csúszópálya. Viszont ez utóbbi nem expanzív, átmenetileg visszahúzódhat keletre. Hogy az európai makrokép nem válik mégsem zonálissá, az se csoda. Az AO a pincébe megy, és ez már a sokadik ilyen futás:
Link

A közelebbi, jobban megfogható kilátásokra térve el lehet mondani, hogy a nemsokára kialakuló, lefűződő mediciklon hátoldala, az északi, északkeleti komolyabb hidegbetáplálás most már szinte bizonyos elmaradása miatt, nem fog jelentős hideg légtömeget tartalmazni.

ECM:     Link      Link      Link

GFS:     Link      Link      Link

Első megközelítésben az csak a Dunántúl nyugati fele számára jelent nagy valószínűséggel havazást, máshol vegyes halmazállapot, ill. inkább eső feltételezhető. Ha megnézzük a T925 térképeket, azt látjuk, hogy kedden napközben még az egész ország felett negatív értékek láthatók. Szerdán és csütörtökön nagyjából az ország nyugati kétharmada a 0 fok alatti, míg a keleti harmad az a fölötti értékek alá esik. Pénteken aztán nyugatról ismét előretörne, az ország legnagyobb részét elfoglalva, a fagy 925 hepán. Ehhez ECM szerint kedden nem tartozna csapadék. Szerdán dny felől csapadékzóna érne el, a Dunántúlon nagyobb, keleten kisebb csapadék-mennyiségekkel. A halmazállapot nyugaton szilárd lenne, középen feltehetőleg vegyes, egészen keleten folyékony. Csütörtökön a Dunántúlon még ígérkezik havazás.  Pénteken szintén nyugaton
lehet hó, de ekkor már délkeleten is mutatkozik csapadék, szintén hó formájában. Megjegyzendő, hogy nem nagy mennyiségekről van alapvetően szó, és külön kiemelendő még most is a bizonytalanság.
#71806
Érdekes lehetséges trend.  szegyenlos - de még semmi sincs maradéktalanul boritékolva. 

Skandináv magasnyomás jelei már látszanak,de a magasnyomás központja a lényeg. S az még se a ECM-en se túl biztos, a GEM elvetemült verzióval nem foglalkoznék,de meglátásom szerint makroszinoptikai helyzetképek korai észrevételéhez jó a modell, de részeleteiben ( hőmérséklet,csapadék) nem igazán. Erősen csapong, sőt túlozz. 

Ha csak a nyomást veszzük alapul igen valószínű, hogy lesz skandináviai maganyomás kiépülése, csak ugy ránk nézve nem mindegy milyen központtal. 
Nahh meg:

- Meddig? szegyenlos

Az a böhöm mediterrán ciklon miatt aggódnék, hál' az égnek addig 1000x változik majd a felállás.
Az AO a pincébe tart, s a sarkok felől kiáramló "brutális" nevezzünk inkább markáns hidegöblitések szépen lassítják a NAO korrelációs területeit is. 
Tehát ha az indexek szemszögéből nézem nagyon dolgozik az Észak-Sark,hogy Európára rántson egy jó adag hideget. Negatív NAO esetén beáll az óceánra a magas AC hajlam, aztán vagy Nyugat- vagy Közép-Eu. fog a hideg szakadni. 

Legalább is hazánkra nézve, aki Közép- és Nyugat Eu.-i rácspontokat néz össze-visszaságot lát, pedig nincsen.  Csupán a dny-atabbra helyeződött Ac utat nyitott a nyugatot is elérő hidegöblitésnek, ami beindította a medigyárat. 

Hosszútávon pedig északról magasnyomás terjeszkedik Eu. felé, tehát "szorul a hurok".
- és nagyon nem mindegy hol lesz egy-két kulcsfontosságú blokkoló anticiklon központja. 
#71805
71782. hozzàszólásomban, majdnem 1 hete megemlítettem a hullámzó frontrendszer lehetőségét, már akkor látszott az ECM-en,  hogy benne van a pakliban és a vele párosuló jelentősebb csapadék  (eső ,később latvanyhó) úgyhogy ezt az elmúlt  hetet sikerült elég jól fogni, igaz a csütörtök sokkal melegebb lesz, mint amilyennek akkor látszott, tehát tavaszias nap lehet nagy területen, észekkaleten is kienged a fagy. 
#71804
Egyelőre a Nyugat-Európa feletti magasnyomás peremén érkező melegfront határozza meg az időjárásunkat, majd fokozatosan az észak-európai  többközéppontú ciklonrendszer melegszektorába kerülünk.
Link   
Link
Ezért a a mai és holnapi napon is az átlagostól enyhébb, holnap kifejezetten tavaszias napunk lehet, tetőzik a januári kora tavasz, az ország déli területein akár +10, +13 fokot elérő maximummal, sőt kisebb körzetekben megkockáztatom, hogy elérjük a 14-15 fokot is. Északkeleten maradhat lényegesen hűvösebb, ott a legmelegebb órákban a határ mentén csak +1, +2 fok lehet a maxi.  Ehhez több-kevesebb napsütés is társul majd. Természetesen délnyugatira fordul a szél iránya és megélénkül, helyenként megerősödik.  Link

Ezt követően pedig hidegfront érkezik, északnyugatira vált a szél és nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik, már péntekre virradóan esőkkel, később vegyes csapadékkal, záporok mellett hózáporok, havas eső záporok alakulhatnak ki. Az Azori AC orrosodásából lefűződő magasnyomású centrum felénk helyeződik, 1020 hPa köré emelkedik a légnyomás.
Link  
Tőlünk délre a hidegfront hullámot vet és ehhez kapcsolódik majd egy sekély ciklon, lényegében nem egy klasszik mediciklonról van szó. Link
Ennek  áramlási rendszerében, átmenetileg kissé enyhébb, nedvesebb levegő érkezhet a magasban, legyengülő és keletiessé váló légmozgás mellett. Link    Tehát véget is ér gyorsan a felbokkból, félzónára váltó viharos északnyugati szeles, átmenetileg kora tavaszi időjárás.
Elsősorban az Alföld déli és keleti vidékein valószínű vasárnap többfelé gyenge havazás, hószállingózás az ECM alapján.  Link

A GFS mindkét verziója kiterjedtebb csapadékkal számol valamivel, de mérhetőbb mennyiség szintén az Alföldi, déli, és keleti súlyponttal látszik, amibe persze a Dél-Dunántúl is bele tartozik. Link   A friss operatív szinte országos csapadékot ad, de szerintem ennek kicsi a valószínűsége és már szombat estére teszi a kezdést.
Link

DE a lényeg viszont, hogy jövő héten azaz 20-a után is maradni látszik a hétvégén visszatérő tél! Az Észak-Atlanti teknőből lefűződő ciklonok által akár egy jó kis csúszópályás medis helyzet is megvalósulhat, és egyelőre nagy kérdés a lefűződő ciklon erőssége és annak mértéke.  120 óránál most így néz ki. Link  
144 óránál már látható, hogy a Skandináv-félsziget felett megjelenik egy egyelőre nem túl vérmes, 1020 hepás AC centrum. Link
Az Azori AC 168 órától is tartósan a kontinens észak részei felé orrosodik majd, illetve Észak- Északkelet -Európában egyre inkább a magasnyomás kezd majd teret hódítani, és az északkelet-európaivá váló AC-t fagyos, sarki létömegek kezdik kitölteni. 
Link

Kicsit erősebbé váló AC esetén már biztosabb lehetne a hidegelárasztás esélye, de a jelen futás az így is a tél felé hajaz, kilőtte azt a böszme ciklonális előoldalt. Emellett persze a tőlünk délre örvénylő és soron következő ezúttal már nagyobb kiterjedésű mediterrán ciklon áramlásában nedves léghullámok érkezhetnek, egy-egy nap a jövő héten azért benne van legalább kisebb havazások esélye, amiből még persze nagy is lehet ebből a távból tekintve. havazas
A cirkulációs kép egyre inkább az északkeleti, keleties áramlatok kialakulását kezdi pedzegetni a hónap utolsó hetére, amihez a társuló csapadék igen kérdéses tehát. Egyelőre kevés csapadék látszik, térségünkre a magas légnyomás központok nagyobb hatást gyakorolhatnak mint az alacsony vagyis ciklonális nyomásúak. Ebben a helyzetben bőven benne lehet a ködös, fagyos, zúzmarás téli idő is, ami bár nem túl izgalmas, de mindenképp az évszaknak megfelelő.


#71803
A következőben vagy havasan,vagy szárazon,de egyre keményebb téli modellfutásokra számítok.
Link
Igaz az indexek is folyamatosan változnak,de ez azért így meredek ami az AO-t illeti.Egyébként a modellek nagyot fordultak tegnapról mára.Érdemes lesz a mediket figyelgetni a modelleken,bőven benne vannak a legkeményebb forgatókönyvek is a mutatott makroképek szerint.ECM ENS kifejezetten érdekes,bár kétlem hogy este ugyanezt a képet látnánk majd rajta hosszabb távon.
#71802

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Külföldi időjárási események (#10799)
#71801

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Külföldi időjárási események (#10798)
#71800
Sajnos egyre rosszabbul néz ki az összes modellen, amiről 2 napja írogattam. Gyengült a hidegadvekció és a kicsit keletebbre is helyeződött annak súlypontja. szomoru
#71799
Thermometer, csokito18:  kimerítő elemzések, eléggé eltérő következtetésekkel.  A friss GFS ENS-t végigpörgetve nekem úgy tűnik, hogy egyre nagyobb valószínűséggel elérkezhet a csúszópályás ciklonok ideje, ebben bőven megvan a medképződési potenciál, és ahogy az előbbiekben már elhangzott, szerencsére nem egy helyben álló, ´reménytelen´ előoldali pozícióval riogató ciklomokról lehet szó, hanem nyugatról kelet felé áthelyeződő, hátoldalukon viszonylag nagy mennyiségű hideg levegőt berántó képződményekkel lehet dolgunk. Így, ha minden igaz, a Kárpát-medencében (beleértve a síkvidéki részeket is) ebben a hónapban akár többfelé, újra fehér köntöst ölthet majd a táj. Habár az alpesi országokra igencsak ráférne már egy szárazabb időszak, az időjárási térképeket végigpörgetve nincsenek igazán jó híreim a számunkra, hiszen a többfelé amúgy is tetemes hótakaró a hónap második felében időszakosan újabb, tizen-centiméterekben mérhető nagyságrendekkel gyarapodhat majd. Ahogy minden jóból, a túl sok hóból is megárt a sok, így végeredményben annak szorítok, hogy csokito18 latolgatása jöjjön be, és a hónap vége felé szárazabb, csendes hideg időszak vehetné kezdetét. Főleg Ausztriában, az Alpok északi oldalán biztos vagyok benne, hogy nem vennék zokon, ha az idei télen már egy deka hó nem esne arrafelé, ám ha egy üzlet, vagy ha úgy tetszik, verkli, egyszer beindul,  még hosszú hetekig eltarthat, míg kezdetét veheti majd egy teljesen más típusú időjárási alaphelyzet. Ez még viszont, szerény meglátásom szerint, még jócskán odébb van/lehet még nevet
#71798
"későbbiekben lehetőséget ad igazán "zimankós" elrendeződések megjelenésére" 

Nekem csak annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy az anticiklon súlypontjának áthelyeződésével párhuzamosan most már Nyugat-Európát is el-el érik a meleg/hidegfrontok.

Különös tekintettel a hidegfrontra figyelnék oda,ahol az óceánon kint "tanyázó" magasnyomás beránt(/hat) maga alá némi hideget, amit a Földközi-tenger nyugati és középső medencéjében; különösen inkább a nyugati felében mediterrán ciklon tevékenység félfokozódásához vezet/vezethet. Európa nyugati és középső részén alacsony nyomás, míg messze előbb északkeleten majd inkább északon ilyen nyomás elrendeződés magasnyomású hajlam megerősödését vonja maga után. Mivel a modellek többsége ugyan nem adja - teljesen - ezt a fajta verziót elég egyértelműnek tűnik, hogy számomra ez fikció (lenne).
Pedig az AO jelentős bizonytalansága és ránk különös tekintettel számottevő hatást bíró NAO index stabil(!) pozitívja ezt valószínűsíti. Ráadásul most már a jól fejlett hidegdepo Amerikára is rá-rá csurran",tehát az AO jelentős szórása még nem feltételezi, hogy a következő adagot mi fogjuk kapni.

Itthon pedig, tehát marad az óceáni ciklonhajlam. De nem vonalzós felállás, hanem északnyugati. Az Ural térségében pedig szerintem teret fog hódítani a magasnyomás. Noha nem minden ciklon veszi a "kanyart" Európának, mégis úgy látom sokakkal ellentétben, hogy huzamosabb "enyhébb" időjárás jöhet.

A hidegöblitések súlypontja fokozatosan Nyugat - Európa felé tolódik, felénk pedig teret hódit a dél-nyugatiasabb légpályák, még ha egy ciklon előoldalán is átmenetileg,de nem leszünk a meridionális áramlási fázis "jó helyén". 
Persze nézőpont kérdése.nevet 
Változékonyság borítékolható, de amennyiben létre jön az Ural hg.-i magasnyomás,s az Izlandi ciklongyár is "békén hagyj" minket és csak a hidegdepo mentén rója köreit,akkor két magasnyomás közé szorult alacsony nyomású terület keleti peremén lehetünk, alkalmanként elérő frontokkal, s északkelet felől teret hódító magasnyomással. Nagy kérdés,hogy északkeletre felépülő Ac ( ha kiépül) tud e a Jeges-tengeri területekről hideg levegőt maga alá húzni, s azt ( kiszárítva) Európa keleti végei felé "tessékelni". Így megtörhet az átmeneti enyhébb északnyugati áramlásos korszak, amibe most csöppentünk (épp) és kezdetét veheti a szárazabb, anticiklonosabb ködre hajló vagy mázli esetén verő fényes napsütéses téli hideg. Ez inkább a hónap utolsó napjaiban lehetséges. Ez a mostani leendő "korszaknak" 7-10 napot adnék. Persze elnézve a jelenlegi ciklus hajlamát, az indexeket, s az elmúlt évek megszokott statisztikáját. szegyenlos Aztán inkább anticiklonosabb korszakot, északkeletről belógó vagy érintőleges magasnyomás térhódítására tenném voksomat a Kárpát-medencében. 
#71797
Az előttünk álló hét nagy részében folytatódik a nyugat, délnyugat-európai anticiklonnal, észak, északkelet-európai ciklonokkal jellemezhető, ény-i irányítású időjárás. Azzal az el nem hanyagolható különbséggel, hogy a ny-i AC a brit térségből d-re, dny-ra húzódik az Azori-szk. fölé: az áramlási kép átmenetileg zonálisabbá válik.

Link      Link      Link

Azonban mielőtt ez bekövetkezne, még lesz egy epizódszerű, de érdekes fordulata a szinoptikai képnek. A jelenleg fennálló (fél)blokkoló nyugat-európai, atlanti AC keleti oldalán  "legörög" egy erősen kimélyült északi ciklon. Igen erőteljes, gyors poláris expanzióval számolhatunk a következő napon,  az alacsony nyomások és a gyors áramlási zónák brutális erővel szakadnak térségünkre északról. Jellemző, hogy a mostani, 1010 hPa körüli légnyomásról holnap reggelre az ország egészén 1000 hPa alá esik majd a légnyomás, sőt az északkeleti határvidéket a 990 hPa-os izobár is "megnyalja" A ciklon hidegfrontja valamikor az éjszaka első felében éri el ény-ról az országot, és holnap délelőttig át is robog felette. A fronthoz fejlett csapadékzóna tartozik, ebből késő estétől sokfelé lesz majd eső, zápor. A 925 hPa-os hőmérséklet viszont csak a reggeli óráktól vált negatívba ény felől, addigra viszont jórészt elfogy a csapadék. Mégis, elsősorban a Dunántúli-khg. területén előfordulhat halmazállapot-váltás a reggeli órákban. A front mögött, a még mindig elég nedves légtömegben délután újra számolhatunk szórványos, záporszerű csapadékkal. Ennek halmazállapota ekkor már szilárd lehet: hó ill. graupel záporokra van kilátás. Ennek a Dunántúl északi felén a legnagyobb a valószínűsége, de máshol is előfordulhat futó hózápor, graupel vagy havaseső-zápor. Egyúttal megerősödik, a szélcsatornában időnként viharossá fokozódik az ény-i szél. A legmagasabb hőmérséklet országszerte 5 fok körülinek ígérkezik, késő estére viszont már a mérséklődő szél, kiderülő ég és a fölöttünk tartózkodó hidegebb légtömeg hatására az ország legnagyobb részén fagyni fog.
Kedd délelőtt, ill. a déli órákban az északnyugati áramlásban ismét enyhébb, óceáni levegő érkezik, a melegfront hatására ekkor -elsősorban a Dunántúlon- még számíthatunk gyenge, "sirató" hóesésre. Ez aztán  esőbe mehet át, ha addig el nem áll (ez utóbbi a valószínűbb)
A zonálisabbá váló cirkuláció ezúttal nem jelent majd tartós nyugatias légpályát, a jet a későbbiekben nagyon gyorsan újra behullámzik az előrejelzési térképek alapján. A változás 96 órától válik megfoghatóvá, ettől fogva egy köztes AC erősödik meg az észak-európai és az atlanti-óceáni ciklonok között.

Link      Link      Link

GFS-nél kevésbé kifejezett a köztes anticiklon, de 144 óránál azért itt is feltűnik.     Link

Az erősödő köztes AC az ECM-nél 168 órától keletiesbe fordítja az áramlási irányt, és ennek, de legalábbis a nyugati légmozgások megszűnésének köszönhetően az ék-i hideg nagyon lassan közelebb lopózna térségünkhöz.

Link      Link      Link      Link

Ez utóbbi kép már a "csúszópályás" felállás előszobája lehet. Megjegyzendő, hogy GFS ilyesmiről nem "tud", ez a modell most 192 órától visszahozza, és egyre meridionálisabbra fordítja az ény-i irányítású makroképet. 216 órától ebből az elrendeződésből nyugat-európai teknőt csinál, nálunk C előoldallal, de -főleg eleinte- nem túlságosan enyhével.     Link
Később aztán ebből GFS-nél is mediciklonos felállás lenne erősödő északi anticiklonnal, keleti légpályával, térségünket megközelítő északkeleti hideggel.    

 Link      Link

De ez persze már űrtávlat. Megjegyzendő viszont, hogy korántsem ez az első futás, amiben GFS és PARA az Észak-Atlantikumból a Földközi-tenger nyugati medencéjébe szakadó ciklontevékenységet, nálunk eleinte előoldalt, majd alácsúszást ad. Bár nagy időtávról van szó, de az említett kép ismételt jelentkezése elgondolkodtató. Modellösszkép alapján mindenesetre elmondható, hogy kb. 120 órától fokozatosan egyre meridionálisabbra vált a makrokép. Ez a későbbiekben lehetőséget ad igazán "zimankós" elrendeződések megjelenésére, de ez nem a jövő hét "története" A hét közepétől a végéig téli enyheséget "élvezhetünk", elsősorban a déli országrészben 10 fokot megközelítő, elérő maximum-hőmérsékletekkel. Számottevő lehűlésre jövő hét legvégén van először esély.
#71796
A 86-87-es télnél a 84-85-ös, de kiváltképp a 2002-03-as is jelentősen hidegebb volt, a hideg fokmérőjeként nem lehet tekinteni csak a január 12-13-i hóhelyzet alapján. 
#71795
Mielőtt kileheli magát az utóbbi másfél hetet is meghatározó északi típusú blocking, még a kedvében jár kicsit a konvektív csapadék kedvelőinek is... és zárul le ezzel a tél szempontjából egy nagyon gyümölcsöző időszak. Az utóbbi 5-10 nap ugyanis az ország legalább felén átlag alatti időt hozott hőmérsékletileg, de a pozitívban maradt Dunántúli területek sem búsulhatnak egyáltalán, mert hó és hózápor ott is volt bőven. Ez a tél eddig párját ritkítja Budapesten, máshol persze azért történtek komolyabb dolgok az utóbbi 6 szezonban is ennél.

Nem szeretnék a következő 10 nap minden mozzanatára kitérni, megkímélnék mindenkit egy másfél oldalas elemzéstől, de érdemes megemlítenem, hogy a hétvégén skandinávok felett kialakuló (kvázi) viharciklon és a hozzá tartozó gyors mozgású meleg, majd hidegfronti páros mögött ismét kapunk egy sarkvidéki hideglötty mixet, ami bár megjárta már az óceán feletti területeket is, így az alja nem lesz keményen fagyos, de a légoszlop átlag hőmérsékletét tekintve azért elég hideg lesz, utalok itt annak alacsony geopotenciáljára.

Ami miatt jobban tetszik ez (hétfő estétől szerda délig), mint a múltkori hózáporos helyzet:

- a hidegbeáramlás irányát tekintve a múltkorítól eltérően nem É-ről, hanem ÉNY-ről érkezik a változó nedvességtartalmú, sarkvidéki levegő (a fővárosnak kevésbé árnyékol be a Tátra, de a megszokott Dunántúli területekhez képest keletebbre is nagyobb számban és erősebb állapotban maradhatnak fent a hózáporok)
- a légoszlop alja annyira nem hideg, de alacsony a légoszlop geopotenciája (támogatja a viszonylag erősebb konvekciót, így nagyobb lehet a hózivatarok valószínűsége a múltkori alkalomhoz képest)

Ami egyértelműen hátrány, bár én ezt pont letojom, mert nekem többet számít a egy hózápor durvasága, minthogy minden egyes pehely megmaradjon, hogy nappal azért gyengén pluszban leszünk, bár egy-egy intenzív hózápor azért gyorsan vihet le a hőmérsékleten, illetve az éjszaka érkező hózáporokból maradhat is meg hó.

A távolabbi kilátásokhoz hozzászólva, mivel gyakran van szó az SSW-ről vagy MW-ről .... számomra nem úgy néz ki, mintha ennek valami extrém jelentősége lenne az időjárásunkat tekintve a jelenlegi kilátások alapján. Ilyen blockingok ezek nélkül is lazán elő tudnak fordulni, annyira keményen azonális képek azért jelen kiinduló adatokból azért nem látszanak, mint pl a 2017. januári vagy 2018. márciusi. Persze mint mindig, ez még változhat... valószínűleg hosszú ideig azért túl melegünk nem lesz.
#71794

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Globális jelenségek (#9757)
#71793

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Globális jelenségek (#9756)
#71792

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Globális jelenségek (#9755)
#71791

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Globális jelenségek (#9754)
#71790
3-4 hétbe is telhet mire megmutatkozik a szàmottevő hatása.
#71789
Lassan már látni kellene jeleit a sztratoszférikus felmelegedés vagy polar split várható hatásának nem? Már lassan a hónap közepe, de egyelőre se híre se hamva ennek, és pont miatt mondják a szakértők, hogy hideg folytatás lehet, de kérdés az, hogy bejön e egyáltalán.
#71788
10 napra az akkori futások alapján próbáltam felvázolni egy képet, ami továbbra sem esélytelen, sőt még mindig enyhébb idő látszik az átlagosnál, ebben persze most még eleinte ahogyan Snowhunter is írta lesz egy átmeneti kontinentális hideglötty, északkeleten kemény fagyokkal, majd a jövő héten amolyan se igazi tél, se igazi tavasz, átmeneti idő, nagy szelekkel, olykor esőkkel, északkeleten az átkeveréstől mentesebb napokon még fagypont alatti maxokkal akár, de a legmelegebb napokon is gyengén pozitív értékekkel, frontokkal, délnyugaton délen a legmelegebbel.
Tehát amit írsz teljesen igaz,  lentebb írtam, hogy megfigyeltem már és közel 4 évtized alatt csak sikerült valamit. nevet
99-et is lehet említeni, északkeleten 40-70 cm hó hullott, szélvihar is volt egy-egy nap, persze nem -10,-15 fokban havazott mint 87-ben, de az is egy cudar világ volt a lakosságra, elzárt településekkel stb. Így másik oldalról igazi csemege egy ilyen helyzet mint tudjuk. Azt megelőzőleg is enyhe időszak volt, január végén jött a hidegbetörés első hulláma.  DE még megannyi példát írhatnék, hogy ne csak mindig 87 legyen a porondon, bár ez nem az a fórum, így nem megyek bele. A lényeg, hogy most enyhébb időszak jöhet, aztán a görbe ismét lefelé indulhat el, akár kifejezetten emlékezetes események is lehetnek még ebből.  Ne feledjük február már a tél meggyengülése, a tavasz közeledtét jelzi, de sokszor a legkeményebb téli hónapunk annak ellenére. Szóval 1,5 hónap múlva verifikálhatunk mire jutottunk. Eddig ez a tél más mint az előzőek, több fantázia van benne, aztán majd meglátjuk mint írtam. kacsint
#71787
A 86/87-es télnél a 84/85-ös keményebb volt. Igaz, hogy a legendás hóvihar (lásd alább) miatt sokakban mélyebb nyomot hagyott.
#71786
Nincs olyan tél ahol a néhány napos,komolyabb enyheség ne lenne jelen nevetMég 86-87-ben is jelen volt...Persze nem hetekig! vidám
#71785
Az addig világos, de a latolgatásom 10 napra terjedt és 20-a körül, után meg is pedzettem a váltás esélyeit mint megfigyeléseimre alapozott tényezőt és amúgy több példával is alá lehetne támasztani a múltból ezt a megfigyelést, a helyzet pedig tényleg afelé tendál. Persze nem mindig jön be, mivel az időjárás már csak ilyen, de számtalan eset van.
Nagyon messzi még az a táv, az ECM most is tartja a viharos északnyugati légáralmást egy-egy napra, 60-90 km/h széllel. A napközben mérhető +3, +8, délnyugaton +10 fok körüli csúcsok pedig nem éppen kemény telet sugallnak. Északkeleten ott kevésbé érvényesül majd ezeknek az óceáni légtömegeknek a hatása, ezért ott az esetek többségének napközben is csak gyenge pozitív T max lehet. Azonban az ország jó részén 5 fok körül, vagy afölött, sőt mint említettem délen, délnyugaton akár 10 fok körül lehet.
Inkább a félblokkra hajaz egyelőre, nem egy tartós kora tavasz az összkép, de enyhébb a szokásosnál. Aztán 20-a felé közeledve és utána akár a teljes blokkba fordulás esélyei adottak lehetnek, és persze a mediterrán ciklongenezis is.
#71784
Nem sok esélyt látok a nyugati drift felerősödésére.Pont az Izlandi 1020-1025 hPa magasnyomás megjelenése fogja kibillenteni az egyensúlyából,s ekkor már a skandináv teknő is döglődni kezd,majd egyre inkább az ott lenyúló(Izlandtól keletre)sarki AC-nak szentelnek jelenleg több figyelmet a modellek,így attól keletre már nem fog tudni ciklon tevékenykedni,teljes makrováltást eredményezhet.Az Izlandi magasnyomás megjelenése egyebként meridonális áramlásba csusszanást eredményezhet nagy eséllyel,akár több meddel.
#71783
Szerintem se vonalzós lesz a nyugati áramlási kép, orrosodásokat és  gyengusz északnyugati áramlási képet látok a 12-20-a közötti időszakra.
Mivel a vasárnap-hétfői peremciklon után egy kontinentális hideglötty várható, ez konzerválódhat jövő hét keddtől.
Ez speciel újra előrevetíti a kelet-európai-síkság decemberben már ténykedő  hidegdepójának (Minszk: Link ) újra a Kárpát-medencéig eljutó hatását.
Íme újra a Vereckei-hágó felszíni t-diagramja, beszédes: Link
Ez rácspontomé: Link

Azaz a Kárpát-medence északkeleti harmadában a tél nem akarja a hadállását feladni.
#71782
Az elkövetkező időszakban változik felettünk a cirkuláció. Ha nem is lesz egy gyökeres fordulat, de mindenképp a zonálisabb áramlási kép kibontakozása figyelhető meg. Nem a "vonalzós" változata, félblokk, félzóna felé billen inkább.
A most még majdnem a Brit-szigetek feletti középponttal elhelyezkedő AC és a tőle keletre érkező ciklonális peremhullámok határozzák meg a medence időjárását. A középpontjukkal tőlünk északra haladó ciklonok meleg,hideg, esetleg okkludált frontjai érintenek, illetve el is érnek minket. Leginkább óceáni esetenként maritim vagyis tengeri eredetű légtömegek váltakozása valószínűsíthető hosszabb távon.  A növekvő bárikus gradiens hatását jól tükrözi a szél előrejelzés, miszerint nem ritkán élénk, erős, helyenként viharos légmozgás várható, aminek iránya délnyugati és északnyugati között változhat.  Lényegében az AC már 120 óránál délnyugat-északkeleti tengelyűvé válik, ugyan itt még látható egyfajta orrosodás a hidegfront után Link
168 óránál már az AC centrum az Azori-szigetek felett helyezkedik majd el. Link
Ezt követően pedig hullámzó frontrendszer okozhat kiadós esőzést, ugyanis enyhe maradhat az idő eleinte. Utána az időszak végén ugyan ismét érkezhet hidegebb levegő, de kemény téli periódus egyelőre nem látszik.
A NAO index Link pozitív tartományát erősíti az  Azori AC elég masszívvá váló mivoltja, valamint az erős atlanti (izlandi) ciklontevékenység is. Az AO az inkább lefelé szór éppen. Link
Megfigyeléseim szerint 20-a körül és nem sokkal utána szokott lenni egy újabb fordulópont januárban. Nem egy tél volt már, amikor 20-a körül és kicsivel utána történt erősebb hidegbetörés vagy alakult ki komolyabb mediterrán ciklon, és okozott nagy havazást. Előtte viszont a január első, vagy második fele zonális áramlatokat, óceáni levegőt hozott.
Tendenciáját tekintve a dolgoknak a jövő heti enyheséget értelemszerűen előbb-utóbb lehűlés követheti, már csak annak mértéke és tartóssága kérdés, illetve az, hogy kialakul-e ténylegesen mediterrán ciklon és mennyire lesz erős az északkelet-európai hidegdepó, egyáltalán maga a ciklon ha jelen lenne, mennyit hideget tudna magával berántani. Belátható 10 napban erre nem sok esélyt látok, sőt erősödhet a nyugati drift, de kissé görbülhet északi, északkeleti irányúvá a pálya az Azori AC észak felé terjeszkedésének következtében, így az Izland felől északkelet felé rohanó ciklonok Kanada, az Egyesült-Államok keleti partvidékei felé indíthatják meg a hideget.
Az időszak végén megjelenő hidegmag Kanada keleti részén a Hudson-öböl térségében nem túl jó előjel, persze nagyon messze van még, így addig a változás jogát fenntartja.  Azonban elnézve a hemiszféra északi részének 850 hepás hőmérsékleti és nyomási viszonyainak alakulását hosszabb távon nem annyira kecsegtető. Link
#71781
Ezzel én is egyetértek pár napja, a sarkkörön belüli nyomásátrendeződések is erre következtetnek. Nagyjából 20-ától már várhatóak, láthatóak, érezhetőek lehetnek vagy lesznek a változások.  Ez valószínűleg összekapcsolódik azzal hideg fázissal, aminek február első hétvégéje környékén így is úgy is jönnie kell.
#71780

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#425040)
#71779
Lehet valami keszul az AO nagyon lezuhant, a NAO meg nem, de mar az is mintha latna valamit. nevet
Link
Link
#71778
Link
Az előttünk álló hét igazi, mérsékelten télies időjárást hoz. A mi (Dny-Dunántúl) szempontunkból azért ez nem komoly télnek tekinthető helyzet lesz. Ény-i irányítás, amely rövid időre É-i, Ék-ibe vált majd ugyan-ekkor felénk is lehet rövid ideig tartó keményebb intermezzó, de gyorsan vissza is rendeződik majd a hétvégére a fennálló alaphelyzet. Majd a jövő hét néhány napos enyhülést, de csak átmeneti enyhülést fog hozni. Azt követően majd egy komolyabb átrendeződés indulhat el Európa időjárási alaphelyzetében. A Földközi-tenger nyugati medencéje is végre aktivizálódhat majd, azaz med. ciklonok indulhatnak el keleti irányba, melyek Közép-Európa déli-délnyugati részének is alapjaiban meghatározhatják majd az időjárását. Közben Ény-Eu. felett marad a blokkosodási hajlam, valamint Skandinávia felett is tartósan nagy mennyiségű hideg levegő gyülemlik fel. Mindezek eredményeként igazi TÉL köszönthet be talán országosan is hazánkba jan utolsó dekádjában, mely február elején még inkább kibontakozhat majd!havazashideg
#71777

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#424597)
#71776
Jó, hogy ismét visszatértél, szerinted a január maradhat csapadékos és hideg?
#71775
Rövid és középtávon (tehát a jövő héten) marad a brit-atlanti AC-al, annak keleti peremén ény-ról dk felé "legörgő" ciklonokkal, fél és teljes blokk közötti ingadozással jellemezhető makrokép. Kedden közelíti meg északnyugatról térségünket egy ilyen ciklonális hullám:

Link      Link

Szerdára teljessé válik a blokk, a kontinens középső részén szép teknő jön létre egy mediterrán és egy északi cikloncentrummal:

Link      Link      Link

Majd csütörtöktől újabb  ciklon-legördülés, amely azonban már nem fut ki végig, az alacsony nyomás nem a kontinens belseje felé mozog, hanem északon, északkeleten marad. Ez már jelzi a következő makroszinoptikai változást, az ény-i irányítású makrokép "szétcsúszását", a brit AC délre kenődését, a cirkuláció zonálisabbá válását. De ez utóbbi már nem a jövő hét történése.

Link      Link      Link

Link      Link      Link

A gyakran közelünkbe kerülő alacsony nyomások azt eredményezik, hogy az előttünk álló hét nagy részében ciklonális hatások uralkodnak majd. Változékony, gyakran csapadékos,  mérsékelten hideg, illetve kissé enyhe idő a legvalószínűbb. Az északnyugati irányítás jellegzetessége következtében a hidegebb idő országunk északkeleti, míg az enyhébb a nyugati, délnyugati részén valószínű. A szerdára várható, ciklonrendszeren belüli pozícióhoz képest a modellek most elég kevés csapadékot jeleznek erre a napra. A csapadék halmazállapota kissé bizonytalan, bár 925 hepán végig negatív hőmérséklet látszik most, a keddi napot kivéve, mikor a magasban átmenetileg kelet felé meghátrál a hideg. A keddi, az ország északi, majd középső és keleti részeit érintő csapadékhullás sokfelé havazással indulhat, ami aztán nyugat felől havasesőbe, esőbe megy át. Szerdán már ismét kisebb havazás, gyenge hózáporok lehetnek.
A következő csapadékos etap pénteken veheti kezdetét az északnyugatról beáramló nedvesebb, csak alig-alig enyhébb levegő hatására. A csapadék hónak ígérkezik.

Ami a hosszabb távot illeti, érdemes lesz megfigyelni, hogy reagál a makrocirkuláció a major sztratoszférikus melegedésre, a poláris örvény gyengülésére, esetleges szétesésére. Ez a nyugati sodrás erős csökkenését, blokkhajlamot, északkeleti áramlásokat hozhat magával január folyamán. Ez "ráülhet" a januárban amúgy is általában jellemző meridionális hajlamra. Mindebből kifolyólag azt feltételezem, hogy a jelenlegi félblokk/atlanti blokk helyzet szétcsúszása, a  makrocirkuláció zonális irányba való eltolódása alighanem átmeneti jelenség lesz. Az űrtávba "látó" GFS és PARA 300 óra után csakugyan vissza is hozza a blokkot. Természetesen ez egyelőre csak lehetőség, de fenti meggondolások miatt figyelni kell rá.
A meridionalitásnak nyugati teknős formája, nálunk erős C előoldali d-i, dny-i áramlásokkal (ami felmerült a latolgatásokban) egyelőre nyomokban sincs a modelltérképeken, így ezzel a verzióval egyelőre nem kell foglalkozni. Ez egyébként is késő tavaszi, nem pedig januári tipikus felállás. Annyi megjegyzésem mégis van ehhez, hogy a nyugati drift gyengélkedése mellett, jelentős északkeleti hidegdepó jelenlétében ez csúszópályás, C "alácsúszós" helyzetbe torkollhat.
#71774

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#423923)
#71773
A szerda hajnali front is nagyon ígéretes konvektív események szempontjából - legalábbis a GFS szerint.

30-34 fokos VT, örvényességi mezők, labilitás.

beillesztett kép

#71772
Rövidtávon nézelődve érdemes beszélni a holnapi eseményekről is. Bevallom én kicsit csalódott vagyok a város északi részén történt események miatt, de Budapestnek sok tőlünk szerencsésebb része élvezheti a vastagabb hópaplant, ami engem bár nem vígasztal, de azért irigykedve olvasom és nézem, ahogy mások örülnek vidám. Elég gyümölcsöző melegfront ez a mai sok helyen, talán kicsit tovább és nagyobb területen tart ki a hideg, mint ahogy az eredetileg kinézett, így északnyugaton nem csak a Bakonyban, de síkvidéki területeken is nagyon szép hótakaró alakult ki. Persze most jön majd némi enyhülés átmenetileg, de ekkora hótömeg azért nehezebben fog teljesen elolvadni.

A melegfront átvonulása után nagyon gyorsan utoléri a hidegfront a témát, a ciklonunk tőlünk keletre eléri a végstádiumát, már csak egy okklúziót tartalmaz  majd Link  és ezzel párhuzamosan egy magassági hidegörvény is lefűződik a tőlünk keletre lévő teknőről Link , aminek köszönhetően beáll az északi áramlás. Ezzel változó nedvességtartalmú és egyre hidegebb levegő érkezik. A holnapi események okozója ez a makrohelyzet és az orográfiai adottságainknak köszönhetően kialakítja a jól megszokott Duna-Tisza közén keletről nyugatra tartó konvergenciát, ami mentén kisebb havazások, beágyazott hózáporok jöhetnek létre Link  .

Ezek mellett a szokásos Dunántúl leginkább nyugati területeit érintő sávban és az északkeleti csücsökben is lehetnek újra hózáporok.

Ami a csapadékot illeti, szerintem a Duna-Tisza köze Tiszához közelebbi részén, nagyjából a Jászberény-Szolnok-Szeged vonal környékén várom a legaktívabbnak a csapadékot és még az is lehet, hogy Budapestet is megcsípi majd, de nyilván nem mi leszünk ismét főszerepben, pláne nem a város északi része, ahol én is lakom.

Ezeken a területeken azért lepel-3 cm hó hullhat, de napközben azért olvadni fog... viszont sötétedés után még aktív marad az összeáramlás.

#71771
Természetesen nem gondolom, hogy csak Európa lehet a célpont, egyetértek, hogy hideg szempontból kerülhetünk a rossz oldalra is, sőt lehet majd ellaposodik az egész helyzet, gyengébb marad a sarki AC, ahelyett, hogy erősödne, vagy nem kapcsolódik össze délebbi AC-vel stb. Többhetes előréket azért linkeltem, mert pl. az ECM a tavalyi polar split után meglátta már a 3. hétre előre a szitut. Majd a modellek tendenciáit kell figyelni ezügyben a következőkben. nevet
#71769
Tartalmas hozzászólás. nevet
A végén jól belenyúltál a tutiba. A CFS-t azért fenntartással kezelném. 
Az Északi sarkköri AC kevesebb mint 48-72 óra múlva kezd formát ölteni, de kifejezetté 96 óra múlva válik. Igy igazság szerint látszik amiről írsz, lentebb szinte egyszerre írtuk majdnem ugyanazt. vidám
Én hsz.linkje: Link

Annyival nem értek veled egyet, hogy nem törvényszerű,hogy csak felénk szakadhat le a hideg. A következő "kanyart" kaphatja nyugodt szível az USA. De landolhat az Atlanti - óceánon is, ami akkora bődületes előoldalt generálna, hogy nálunk futószallagon érkezne délnyugatról a "tavasz". Persze ez az utóbbi lefűződés igen csak nagy pocséklás lenne,s valószínű elcseszné az idei (hátralévő ) tél jelentősebb részét.
Szeretem ha más is észreveszi a változás előjeleit. 
Ez már az lesz. - csak mondom szerintem nincs még "lefixálva" hova szakad le a hideg.

Még valami: "hosszabb távon ez még bekövetkezhet, és a létrejövő sarki AC-t jelentősen megerősítheti, egy nagy poláris AC-t létrehozva. " - űrtávlatban a modellek ezt adják. A "hosszabb táv" meg betyár dolog,mert most nekem az a gyanúm, hogy ebből a mostani hidegöblitésből Európában enyhülés lesz, ami szinte törvényszerű a mértéke és hossza erősen kérdéses még.
#71768

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#423304)
#71767
Utolsó kiegészítésnek még két hőmérsékleti térkép az ECM és CFS 4 heteséből, amin jobban látszanak a hőmérséklet anomáliák: Link     Link
#71766
A CFS 3., 4. heti hőm. előre link helyesen, amin látszik, hogy ilyen távra egész Észak -Eurázsiába hideget jelez:  Link

Természetesen mindezt nagyon nagy fenntartással kell kezelni, csak feltűnő, hogy tavaly februárban pont így kezdte a többhetes anomália előre mutatni a hideget több hétre előre, 
#71765
Hosszabb távú latolgatás következik, több hétre előre. Először több hetes előrejelzési térképeket linkelek az ECMWF-ből majd a CFS-ből, utána elemezgetném, hogy vajon mi miért lehet.
ECMWF többhetes jövő hétfőtől hetenkénti bontásban:
Link
Link
Link
Link

Látszik a mostani hideg anomália, majd ehelyett a második 2 hétben markáns hideg anomália jelenik meg északon, vagyis ez egy újabb blokkoló AC felépülését veti fel, ezúttal nem az atlanti térségben, hanem még magasabb szélességeken, esetlegesen sarki-grönlandi AC-re utalhat a kép.

CFS előre 1-2. hét: Link
3-4. hét: Link
Ehhez pluszban a geopotenciál anomáliák északi félgömbre
Link és Link

Ebből jól leolvasható  a jövő heti atlanti-óceáni blokk helyzete, és az is, hogy ez leépülhet a modell szerint hosszabb távon, viszont a 3. és 4. hétre kialakul egy sarki AC, tőle délre ciklonok, klasszikus negatív AO helyzet, ez lehet a kulcsa az előrejelzett hideg anomáliának Észak-Európában.

És a februárra előrejelzett anomália, a beválási esélyek gyengeségét jól jelzi a szürke rész az alsó ábrákon: Link

Két szempontból érdekes ez: egyrészt  a makroszinoptikus térképeken már jelentkezik a pólus körüli anticiklon kifejlődése a köv 10-12 napban:
pl. friss ECM: Link
Link
Link

Látható az is, hogy ezzel összefüggésben Skandinávoktól északra hideg halmozódna, Eurázsiai hidegmag is tovább erősödik:
Link
Link

GFS-ben szintén erre vannak jelek: 
Link
Link
Link

Másrészt: tegnapelőtt óta hivatalosan is major warming van a sztratoszférában, és bekövetkezett a polar split is odafent, egyelőre azonban a sztratoszférikus negatív AO rezsim nem igazán akar betörni a troposzférába, ellentétben a 2018 februári esettel. Viszont hosszabb távon ez még bekövetkezhet, és a létrejövő sarki AC-t jelentősen megerősítheti, egy nagy poláris AC-t létrehozva. 
GFS vertikális AO előrejelzésben látszik miről írtam: Link
200 hPa felett masszívan negatív AO, ami a  poláris örvény legyengülését jelzi, alatta a troposzférában viszont pozitív az előrejlezett AO végig jan. 20-ig, csak a talajfelszín közelében,800-1000 hPa-n negatív enyhén. (A sokszor a fórumba belinkelt AO előrejelzések pont a "hagyományos", 1000 hPa szintre vonatkoztatott AO-t szokták mutatni, ami azért részbe). Mondjuk már ez az alsó troposzférában mutatott negatív AO is részben a sarki AC-ből ered.
#71764
Ezt még lefelejtettem: 
Nem árt majd nézegetni a skandináv és izlandi nyomást.

- Ha megtudná vetni a lábát vagy ott vagy a másik térségbe a magasnyomás, a sarki anticiklonnal karöltve tetemes mennyiségű hideg lódulna/lódulhat meg északról. Persze központtól függne majd,hogy milyen irányba, merre..stb. - de ez már csak fikció.
#71763
Sejtettem, hogy ez a jövőhét makroszinoptikailag "kemény menet" lesz. szegyenlos (Ezért is utaltam arra korábban, hogy nem dőlt még el maradéktalanul az a hét. )
ECM: 
Link
Link
GFS:
Link
Link

Az AO ugye negatívba zuhan, amit az Északi - Sarkvidék felett magasnyomású képződmény térhódítását jelzi. A gond, fenti térképeken az anciklon kp.-ja, ami Európára nézve nincs túl közel, igaz kárpótlásul "szinte mindenhol" van kisebb, nagyobb mennyiségű -10, (-15) fok alatti 850hPal-os magasságban vett hideglégtömeg. Hál' az égnek a telünk szempontjából kulcsfontásságú területre Grönland északi és északkeleti partvidékeire továbbra is érkezik (nagyon) hideglégtömeg.
A nagy kérdés az,hogy ez a magasnyomású légköri képződmény milyen irányokban mozdítja el a fenti vaskosabb hidegmagokat, valamint a magasnyomás mennyire és hova(??) tud utat találni alacsonyabb szélességek felé. ( Akár összekapcsolódva mérsékelt övi anciklonnal is. ) 

Európára nézve a NAO nullához közeli szórása, ennek a jelentős bizonytalansággal terhelt időszakot körvonalaz az Atlanti - óceánon.
Fő okául annak, hogy észak felől a már még markánsabb eredetű hideg légtömegek már-már vesztegelnek az Északi - Sarkkör vonala mentén, s attól kissé északabbra. Kétségtelenül a magasnyomású anticiklon és azok peremeinél kialakul szibériai- és kanadai ciklonok miatt nagyon bizonytalanná kezd vállni a jövőkép.
Nálunk a jelenlegi képek mind két modellen(GFS,ECM) a kiélezett hőmérsékleti hőkontraszt miatt, horizontálisan kezdetben(!) kis kiterjedésű, de mély ciklonok alakulnak a hidegmagok peremei mentén, s a mérsékelt magasnyomású anticiklont Európában ellaposíthatja. Félblock irányába.

  A folytatásban én azt tartom a legvalószínűbbnek, hogy ez a jelenlegi hosszúra nyúlt hidegöblités(ünk) után, a következő "adagot" Amerika kaphatja. Földrajzi szempontból is blokkolt nyugati szelek/700,850,925hPalos hőmérséklet/ miatt lásd. Sziklás hegység. Az jelentősen "betart" a Észak Csendes Óceáni(PNA index) területnek.
(( De nem kizárt olyan is, mert volt már rá példa, hogy mint USA mind Európa kap újabb lefűződést észak felől. Ahhoz pont elég lenne a markáns - AO mellett gyenge +NAO is. ))

Európára nézve itt a jelentős bizonytalanság a jövőhét második felét illetően. Egyrészt a jövőhét közepi ciklon + medi kombo, valamint hogyan fog viselkedni az eddig - kitartóan blokkolt- Brit. szk.-i anciklon(unk).
(( Azt hagyj jegyezzem meg zárójelben, hogy az indexek nem képesek és nem is tudják előrejelezni pl.egy mediterrán ciklont, mert ahhoz olyan beesési szögű hidegöblités kell, ami az Alpok nyugati felén keresztül bukva éri el a térséget. Ha rajtunk keresztül akkor abból Balkán fsz. menti keletkezés lesz. Van persze kivéltel, mikor délnyugat Eu.ra fűződik le a hideg és ott generált ciklon kanyarodik fel,de ahhoz már Volyekov - tengely kell, vagy ahhoz hasonló szintén blokkoló magasnyomású Ac..A fent említett mediterrán ciklonok keletkezési helyét vagy esélyét egyik index se. Se az AO, se pedig a NAO index területeihez nem tartozik, az indexek csak nagy térségű folyamatok előrejelzésére használhatok jól. Ebből már tanultabbak kibarkobázhatják modellek segitségével a várható további trendet. )) 

Makroszintoptiakilag a blocking végét felételezem, egyenlőre nem látható kimenettel. Lehet átmeneti félblock és újra meridionális fázis, de az is lehet tartósabb marad az enyhülés. 
Hazánkra nézve még komplikáltabb a helyzet. Ha beragad felettünk a magasnyomás kihúzhatjuk télies, száraz, köd hajlamra hajazó idővel(magasban enyhüléssel) talajon meg konvervált faggyal. Vagy északról belógó enyhülésekkel vegyes halmazállapotos frontokkal. 

Hazánkra nézve nem mennék bele a jövőhét hétvégébe, azt valószínűleg jövőhét közepén már többet tudhatunk. 

Ebből sok féleképpen elsülhet a dolog, főként azért, mert mindkét koninens északi pereimeinél illetve annak közvetlen közelében ott toporog majd szinte minden északias irányból egy egy -10,(-15) fok vagy alatti(!) hidegmag. :P
#71762

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai társalgó (#423116)
#71761
Összességében van ok optimistának lenni a következő 1 hétre nézve. A modellek legnagyobb része erre az időszakra egyetért az időjárás várható alakulásában, most a GEM jár kicsit külön úton a többitől, mert egyedül rajta szakad le keletebbre a hideg 150 óra körül, és nem csak a peremciklon lenne kevésbé karakteres ennek köszönhetően, hanem mediterrán ciklon sem alakulna ki, így kevésbé lenne blocking jelleg, mint a többi esetben (közelebb lenne a verzió a zonalitáshoz, még ha nem is beszélhetünk arról, inkább nevezzük félblocknak).

A jelenlegi kiinduló helyzet, a brit blokkoló AC-val és a rajtunk keresztül vezető sarkvidéki hidegleszakadással fontos lesz a jövőt tekintve. A mai napra nézve egyértelmű, hogy északkelet és az Dunántúl bizonyos részein történnek majd az események, ha a délkeleti havazást nem vesszük már figyelembe, mert annak lassan vége. Az északkeleti hózáporok minden modellen rajta voltak, már zajlanak is az események, de a Dunántúlra várható intenzív csapadéksávot tekintve a GFS OP és PARA kicsit külön úton jár a többi modelltől. A GFS a Dunántúl közepén viszi súlypontjával a... a többi modell pedig ennél nyugatabbra. Ez majd estére biztos kiderül, de esélyes, hogy nem a GFS-nek lesz igaza, hacsak nem felszívta magát és most bemutat a többi modellnek. 

A péntek estétől vasárnap délelőttig várható helyzet szép, az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadékkal és időszakosan vagy tartósabban megmaradó hóval. A legnagyobb mennyiség az Észak-Dunántúlon természetesen (pl a Bakonyban, de csapadékban az egész területet említhetném). Oda elég kiugró csapadékot adnak a modellek. Szombaton közben északnyugatról szépen kezd beenyhülni és főleg azokon a részeken lehet majd aggódni a váltás és az olvadás miatt. Mire megérkezik az enyheség, addigra szerintem 5 cm-t meghaladó hó össze fog jönni, ami majd szép lassan fogyhat, megcsappanhat. Az északkeleti részeken és a Tiszántúlon észak felé haladva szerintem szépen kitart majd a fagy és ott nagyon halmazállapot váltásra sem számítok a jelenlegi állás alapján, lévén hogy a leginkább enyhe GFS OP is faggyal számol a környékre, a többi modell pedig ettől csak hidegebb. Az átmeneti szombat délutáni beenyhülés után gyorsan megérkezik a ciklon hátoldal és elkezd újra áramlani a hideg légtömeg. Szerintem ennek a helyzetnek a Tiszántúl északi részén és az északkeleti csücsökben lesz a legjobb kicsengése, itt lehet majd tartósabban téli jellegű tájra számítani. Ott is olyan 3-5 mm csapadékot az összes modell vár fagyban.

A következő esemény pedig a 7 napos periódus vége felé a jelenleg brit térségben blokkoló anticiklon kicsit délnyugatabbra való helyeződéséből és egy annak a peremén érkező ciklonból jóvoltából születhet majd. A modellek egyetértenek abban, hogy a ciklon tőlünk kicsit nyugatabbra érkezhet, így kialakul egy peremciklon-mediterrán ciklon páros. Ez a helyzet okozhat majd nagy örömöt és elsülhet a visszájára is. Az ECMWF elkezdte adni a szokásos jelentős mennyiségű havazásokat a GFS OP is elég bőkezű, bár ebben az esetben a Dunátől keletre már aggódni lehetne a halmazállapot miatt, a GFS para alapján pedig a peremciklon maradéka lenyomva tartaná a medit és tőlünk délre menne el a csapadék jelentős része. Itt majd 4-5 nap múlva már biztos minden szépen letisztul.

Hosszabb távon az AO-NAO index vizsgálatából nem leszünk sokkal okosabbak, legalábbis én. Az AO kilátások alapján bármilyen irányban lehet változás... a NAO egy hangyányit egyértelműbb. Ez utóbbi alapján én úgy gondolom, hogy marad az erősebb ciklonaktivitás ÉNY-on. Így tekintve hogy ha kialakul a peremciklon és mediciklon páros, ami kicsit megfoghatja a dinamikát... utána könnyen kiépülhet hasonló makrokép, mint amit mostanában tapasztalunk. Vagy jöhet majd félblock is.

Addig írtam ezt a hozzászólást, hogy megjelent a csapadékmező északnyugaton. Hát esélye, hogy nem a GFS-nek lesz igaza. nevet
#71760
Én azt nem bánom ha beteszi a -20  a lábát Európába csak akkor nyugatra szakadjon jó helyre.lazaIlyen hideg szárazon nekem se hiányozna ami ezen a tagon volt.Egyébként tökéletes a -10 fokos izoterma egy jó medi hátoldalán amit beránt.Csapadékos a fáklya is rendesen január 10-től.Véleményem szerint ez a január jó eséllyel hoz nagy havazást is.Most picit optimista vagyok,jók az esélyek nevet
#71759
A durva hideg helyett én inkább egy kevésbé zord (mondjuk a -24-es T850-hez képest még a -15 is lájtos), de a mostaninál jóval csapadékosabb időt jövendölök a 15-21. közötti időszakra, akár mediterrán ciklonnal. Hőmérsékleti jelleget utóbbi miatt nem is nagyon írnék mellé.
#71758
Nos hát arra jutottam a GFS-t átnézegetve és saját véleményem szerint is,hogy ez még mindig a legkeményebb támadása a télnek....
1 dologra felhívnám itt mindenki figyelmét az pedig nem más mint a Skandináv T850 fáklya diagramm!Nagyon úgy néz ki és a GFS tagok elkezdték pedzeni hogy oda nagy területen érkezhet a -20 fokos levegő a hónap közepe táján.Űridő,de azt gondolom nem véletlen kerül a kártya lapba már ilyen tag is...

Link

Persze 20 tagból több mint 10 nagyon komoly,inkább Skandináv hidegmaggal számol,de jócskán akad,mely nagyon a nyakunkra hozza,már-már a fejünkre a közel -20 fokos izotermát a távolban! Néhány napon belül,ha folytatódik a tendencia,drasztikus fordulatra számítok a modelleken és a fáklyákon!
Még egyszer megismétlem hogy tendencia ként fogom figyelni a tagokat,de sokat mondo a Skandináv fáklya!
A legkeményebb kiragadott tag ránk nézve,szándékosan,hiszen ez még akkor is kuriózum,ha nem is valósul meg!
Link