2021. április 13., kedd

Utolsó észlelés

2021-04-13 07:46:24

Sopron

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

70076

Hírek, események

Erős lehűlés érkezik sok csapadékkal

Idõjárás-változás | 2021-04-11 11:18

pic
A kellemesen meleg tavaszi időt ismét erős lehűlés szakítja meg, öröm az ürömben, hogy ezúttal sok csapadék is társul a lehűlés mellé.

Meteorológiai társalgó

Adott napon: 
Keresés:
#519742
Ugyanezt írtam szóról szóra, csak valaki nagyon védi odafent Bazsát... beteg

[Azt Donnie-nak írtad, és egyébként egy teljesen más jellegű hozzászólására, de abban igazad van, hogy nem bírtad megállni, hogy Bazsa felé is meglegyen a napi (legalább) egy odaszurkálós hozzászólásod. Viszont mi pedig majd a fórumjog megvonást nem bírjuk megállni, ha továbbra is folytatod ezt a magatartást az oldalon. - Zivipöty]
#519741
7,5 mm lett a tegnap vége, persze nyoma sincs már, elitta a föld, a szél persze tombol, talán ma is összehozunk ennyit, és akkor már elégedett leszek.
#519740
Hosszú idő után ismét mérhető csapadék: 2 mm (a csapadék tevékenység közben megszűnt) Hőmérséklet: 5,1 °C
#519739
Azért azt az egy db derült éjszakát most is összehozza ez a mocsadék időjárás.
Csütörtökön reggelre. 
Sóhaj!
Iszonyatos szél van, recseg-ropog az egész ház. 
#519738
Eddig a tegnap délutáni 3.5mm van a mérőben,és már csak 3 fok van.
Kíváncsi leszek a mai napra,remélem a csapadékot nem bukjuk be,az hogy mi esik nem érdekel,a hóból is víz lesz előbb-utóbbkacsint
Radar kép alapján töltődik a rendszer délen a határainkon túl.Jöjjön nagyon várjuk!
#519737
Itt egyelőre nem esett csapadék.
Egy jó 10 mm azért remélem leesik holnap estig majd.
Nagyon kellene, az éves csapi mindössze 62.7 mm. 
#519736
Grat! Igazi DM szint. Az ilyeneket inkább tartsd magadban. Ne rombold vele az oldalt... Kicsit több, mint 3 hónap telt el az évből. Kijelenthető mi? beteg
#519735
A hidegbetörés itt megint havazással járt, így április 12.-e ellenére szépen havazott nem csak a hegyekben, hanem síkvidéken is. Volt is megmaradó hó a városban, a hegyek közelében és a hegyekben is, ráadásul még síkon is -1 fokot mérhettem - este 6-kor, amikor a tisztességes télen már réges-rég sötét van, most még messze volt a naplemente nevet Lent 5 cm vizes hó hullott, ami a fákon szép volt, de az utakon már nem tudta legyőzni az áprilisi besugárzást és talajt, de a hegyekben 25-30cm hó is összegyűlt 1250m-en (itt visszafordultunk ma).
Kéne már unnom, meg várnom a tavaszt meg minden, de nem megy nevet Holnap és szerdán is havazni fog, de a munka ennyit tett lehetővé, majd hétvégén megnézem a megmaradt foltokat.

Hoztam nektek azért pár képet nevet

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett képFun fact: itt még nem tavaszodik, minden fa és bokor kopár, mintha csak tél közepe lenne.
#519733
Tegnap ápr. 11-én vasárnap este otthon Pilisvörösvár határában kutyasétáltatás közben csodálatos felhőzetet fotózhattam :

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép

#519732
Ápr. 11. vasárnap időjárása Pilisvörösváron :
Kora reggelig gyengén fátyolfelhős ég volt, majd kora reggeltől erősen megnövekedett a felhőzet, és csak kora estétől csökkent a felhőzet mennyisége. Este közepesen felhős, késő este, éjjel gyengén felhős ég volt.
Délután, kora este borult ég volt, és csepergő eső, sőt gyengébb zápor is volt.
Napi csapadékösszeg : nyom lett.
Déltől - késő délutánig megélénkült a dny szél.
Tmin : 1,2 fok, Tmax : 16 fok lett. Napi közép T. : 8,6 fok volt.
Rh. min. : 41 %, rh. max. : 85 % volt.
#519731
Most akkor visszafordul a csapadék délnyugat felé?
#519730
Hát áprilisban elég nagy szám hogy a hegyekben komoly hóréteg hullhat és az is hogy tartósabban havazhat síkon, úgy hogy kifehéredhet a táj...Na és akkor a kemény fagyokat nem is említettem amiken már túlvan az ország! (Áprilisban) 

Persze lehet csavarni ezt meg hogy "mi lett volna ha januárban jön stb" de most április van nevet Azért nem mindennapos ami holnap este/éjjel lehet síkon is, hiába tapadó hó!
#519729
szegyenlos
#519728
Itt eddig semmi sem esett, cserében 16 fok van!
#519727
Robbanás ellen:  Link
Elmegy egy kocsi akkuval is.
#519726
Itt a front. Bömböl a szél, zúg az erdő. Csak fa ne dőljön ránk, meg áramszünet ne legyen, mert akkor felrobban a kazán. Amúgy bíírom. Bár jobban bírtam volna, ha november derekán ért vón' ide,  meghozta volna a telet, aztán márciusig el se ment volna... .
No de nem olyan világot élünk.szegyenlos
#519725
Az első hullám 1,8 mm-t adott.  Jó lenne legalább 20 mm-t elérni.  
#519724
Megjött a front, a szélcsatornából szét is rebbent a csapadék azon nyomban. Holnap délig elvileg itt már csak csepergés lesz elvileg, na de aztán...vidám
#519723
Szerencsére nem kevés csapadékkal jön a hideg. Jó 30mm-re számítok péntek reggelig.

beillesztett kép

#519722
70 körüli löketek zúznak, 5 fok alá hűltünk.. 6 óra alatt gyakorlatilag a pólós időből télikabátos lett.
#519721
Az első hullám kemény csapadéknyomot csepegett össze..Gyenge kezdés után...
#519720
Had örüljek már ennyire a havazásnak, ha van rá esélye bármikor is. kacsint Felőlem júliusban is eshet.. 
Ettől függetlenül amit írsz, hogy nincs jó eloerzeted, sajnos mifelénk szinte csont száraz a föld, nagyon jót tenne jó pár mm!! Állandóan öntözni nem legjobb kivitel anyegileg.kacsintInkább örülni kéne a hosszantarto esős etapnak most, mint bedepizni. kacsint
Amúgy is szombaton már jó idő lesz. nevet Take it easy. 
Hogy nincs 20 fok felett a T? Bánja kánja.. Majd raer nyáron. vidám

U. I. : Nem, nem deka, de kiló se! vidám
#519718
Van igen. Minden a legnagyobb rendben van vele.
5.8 °C
#519716
Végül érdemi eseményt nem hozott a front, a távolban ugyan még volt valami peremfelhős próbálkozás, de az alja már akkor kezdett "szétcsúszni", mire ideért, pedig már teljesen jellegtelen lett az egész. Csapi viszont legalább van, 7,5 mm esett eddig, talán a 10 mm meglehet reggelre.
A holnapi nap nagy talány, van olyan modell ami 10 mm csapadékot is mutat ide, és van olyan, ami 1-es is alig. A realitás talán a 4-5 mm lehet.

Pár kép:

beillesztett kép


beillesztett kép


beillesztett kép

#519715
Arcom, amikor három és fél hónap után 50 mm csapadéknál járunk, éledne a természet, de porzik minden, végre megjön az esőcske, erre egyesek letargiába esnek, hogy nanemá. nevet
#519714
Dönget a szél, esik az eső.
#519713
Ugyan már, nagyon kell most az eső, ne legyen már az, mint tavaly, hogy 3 hónapig nem bírt esni, amikor a legjobban kellett volna. Én örülök, hogy végre esik és nincs por.
#519712
7mm lejött az első körből. Még sok ilyet kérünk szépen! 
#519711
Bízzunk a legjobbakban, 30 mm se lenne sok, persze az kizárt, ahogy írod is, talán egy 10-es reális várakozás lehet.
Most nagyon elvadult a szél, bentről hallom a nagyobb löketek zúgását.. a T közben szakadatlan zuhan, lassan 5 fok alatt leszünk..
#519710
Megerkezik már április derekára a télre várt "havas ciklon". Ez bizony télen telitalálat lenne gyakorlatilag országszerte. A csapadék tényleg nagyon kell, de a koszvadt hideg, ami egész hétre előre vetíti az árnyékát, egy cseppet sem. 
#519709
Most komolyan ez a 3 nap megérne annyit, hogy a kert helyen lassan sivatag legyen, a mezőgazdaság meg döglődjön? Ráadásul még csak nem is hét végén jön...
Lesz még itt 5 hónapon át végtelen sok este amikor kint lehet héderezni nevet
A tavalyi április elején nem volt mellig érő por mindenhol....
#519708
Egyre jobban csipázlak,ha fiatalabb lennék 2 nappal még akármi is lehetne.laza
Hasonló a meglátásom ,ez se most ,se télen nem tél ,csak locspos esetleg pár hópihével a sasszemeknek.Nem kárpótol semmit ,de elcsesz sokmindent .Mondom ezt annak ellenére ,hogy az április azé sokszor ilyen.
A hegyekbe mi lehet ,ez mindent elmond arról ,hogy mi van nálunk.Általában semmi.Persze ,ha már annyira odavagyok utazok én is,de nem szeretném ezt megszokni minden időjárási eseménynél.
#519707
Nagy, öröm ez itt, és ha minden igaz holnap legalább 2x ennyi jön hozzá nevet Hogy milyen formában, meglàtjuk.
#519706
Hát én nem vágyom erre a fosra,ami jön..kert ide vagy oda. Szeretnék kint is lenni hamár van,de idén ez még csak pár napot sikerült..A mai nap is milyen volt már.. délelőtt gyorsan elintézntem pár dolgot,majd rohantam a gyerekkel bringázni, focizni hogy kint legyünk egy picit..de majdnem,hogy folyamatosan az órát néztem,hogy mennyi időnk van még a szar időig..A tavalyi Április simán jöhetne inkább. 
#519705
Hát én nem vágyom erre a fosra,ami jön..kert ide vagy oda. Szeretnék kint is lenni hamár van,de idén ez még csak pár napot sikerült..A mai nap is milyen volt már.. délelőtt gyorsan elintézntem pár dolgot,majd rohantam a gyerekkel bringázni, focizni hogy kint legyünk egy picit..de majdnem,hogy folyamatosan az órát néztem,hogy mennyi időnk van még a szar időig..A tavalyi Április simán jöhetne inkább. 
#519704
2 hónap után végre érdemi csapadékot kap a Dunántúl északi fele. 
6.8 °C
#519703
eso Zöldike 10 mm csapadékot mutat és megjött a szél is.
#519702
Deka te vagy az? duhos
#519701
Ezt egyetlen modell sem támogatja.
2-3 esős nap miatt, 2 hónap aszály után talán még a legnagyobb nyárimádók sem vagdossák az ereiket nevet
Nektek van amúgy kertetek?
#519700
Kezdődik sajnos. Nincsen jó előérzetem, akár belefuthatunk egy 3-4 hetes hideg esős undormányba is. zavarban Valahogy most ez az előérzetem.
#519699
Na basszus, pedig már elkönyveltem magamban reggel, hogy zsinórban 9 db fagyos nap után ma reggelre már sehol sem fagyott az ország területén. kacsint
OMSZ mérései szerint valóban nem fagyott, 2 fok volt a TopMin ma reggelre országosan.
Ezzel zsinórban 9 db fagyos nap után ( ápr. 3. - 11. ) ma ápr. 12-e hétfő reggel már fagymentesen telt az OMSZ mérőhálózatában.
De amint látom, MetNetes hálózatban nem, így meg volt zsinórban a 10. fagyos nap is.
Köszönöm eme nagyszerű munkádat, munkátokat ezeken a szuper jó fagyzugos helyeken történő mérései pontokon. szeret
#519698
Tavaszi esőillat, csorgó eresz, zuhogó eső, hát eljött végre ez is - kemény egy böjt volt. Két óra alatt leesett a tegnap emlegetett két havi összeg, lassan 10mm-hez közelítünk. Most abszolút jó helyen vagyunk, Zalának még ki kell szurkolnia a csapadéktömbjét... hát hajrá.
#519697
6 mm eddig, végre vége a pornak, még eseget, reggelre a 10 is meglehet, ha marad a képződés.
#519696
Hosszú idő múltán ma először nincs por, átázott a talaj felső rétege. Erős löketek jönnek immár ény felől, 10 fok alatt a T, most éppen csak csepereg, de már lejött 5 mm.
#519695
Ma kora reggelre 2,5 fokig csökkent nálam a T. Ennyi lett a mai Tmin.
Az OMSZ mérései szerint ha jól láttam 2 fok szerepelt mára Tmin értéknek.
Ritka az, mikor nálam van a leghidegebb az OMSZ mérései mellett.
Hiába, a fagyzugok ma reggelig nem muzsikáltak túl jól.
#519694
A kora délutáni napsütéses +20 fok után, most elég kellemetlen a kinn tartózkodás a +6 fokban, a 70 km/órás szélben és a csapkodó esőben.
#519693
Viszont így ápr. közepén járva az már kijelenthető, hogy jó eséllyel az idei 2021-es év is a szárazabb, mérsékeltebb csapadékú, kevésbé csapadékos évek sorát gazdagíthatja felém, kis esélyét látom, hogy ennyire gyér első harmadéves csapadékösszeg után érdemben átlagnál csapadékosabban, vagy jóval csapadékosabban zárjon 2021 ( 700-800 mm közötti vagy 800 mm feletti éves csapadék ), így zsinórban idei lehet az 5. év, mikor nem tud komolyabb csapadékösszeggel zárni egy év.
#519692
Nyertél..nevet
#519691
Ne csináld már, majd szerdán gyere vissza e témában és skubizd a fórumot, meg a feltötött képeket. 
Síkvidéken -Dunántúlon - is lehet pár cm vízes hóréteg!! Link
Nálam is több modell várja a kedd éjszakai, szerda hajnali, délelőtti műsort.. Bakonyban, Kőszegi hegységben akár 10cm plusz is összejöhet véleményem szerint. 
Remélem választ adtam a kérdésedre! kacsint
#519690
Barabás 24,3°C a vége...