2024. július 21., vasárnap

Meteorológiai társalgó

Adott napon: 
Keresés:
Hasznos linkek (és egy infó)
>> Sat24 műholdképek
>> Sat24 Magyarország mozgó műholdkép
>> Magyarországi radarképek archívuma


>>Tippelek az előrejelzési verseny aktuális fordulójában!
>>Rádiószondás felszállások élő követése!


>>Észlelés (közeli villámlás, jégeső, viharos szél, villámárvíz, szupercella, tuba, porördög, tornádó, víztölcsér, viharkár) beküldése a szupercella.hu-nak!

----------
Képek beillesztése esetén kérjük azokat megvágni, reklámok, mobilok fejléce, stb. csak feleslegesen foglalja a helyet és áttekinthetetlenné teszi az oldalt - a vágatlan képek ezért törlésre kerülnek.
Fotózáskor kérjük a mobilt fektetve használni, egy keskeny de magas kép egyrészt szintén sok helyet foglal, másrészt a kép sem túl élvezetes.
Köszönjük az együttműködést és a megértést.
#640728
El, viszont lokális záporok, zivatarok azért továbbra is lehetnek.
Most pár napig enyhén csökkenő, de továbbra is nyárias maximumokra van kilátás, majd jövő hét végén újra bedurranthat a nyár, akár 2-3 forró nappal, majd előreláthatólag mérsékelődik a hőség. 
#640727
"Egyébként úgy nézem, hogy a június után most elzárták a csapokat."

Bölcs, okos megállapítás.
#640726
Az a helyzet. hogy az előző hőhullámos évek tapasztalatából kiindulva ritkán van csak egy ebből a rettenetből, bár a következők általában már nem ennyire durvák. Aztán hogy idén mi lesz, ki tudja. 
#640725
Este ill. az éjszaka már nem volt csapadék, igaz a délelőtti is tulajdonképp nulla volt, hiszen még a kisebb fák alatt se vizes a talaj. Legközelebb úgy nézem talán keddről szerdára virradó éjszaka lehet eső, bár az se lesz komoly. Egyébként úgy nézem, hogy a június után most elzárták a csapokat.
#640724
Hőség nevet)) na ennyire zavart már meg. 
#640723
Rengeteg hó lehetett volna ebben a háromhetes hidegben, de nem lett. hofuvas
#640722
Három hetes hideg kimegy egy csapadeknyommalszomoru itt már nagyfokú a szárazság sajnos. Fájón is latszodik. Ki tudja mikor jön neg az eső szomoru
#640721
Egészen a Yosemite Nemzeti Parkig kellett jönnöm egy kis zivatarozásértnyelvnyujtas

beillesztett kép

#640720
Akkor nagyon hasonlóan állunk csapadék terén. Itt 222.4 mm eddig az éves termés. Éjszaka összeszenvedett még újabb 4 tizedet, így a júliusi csapadék elérte az 1.2 mm-t.  Mára kivételesen nem kaptunk figyelmeztetést zivatarra, úgyhogy még annyira se kell izgulnunk, mint az előző 10 napban, bár az is lehet, hogy pont ezért talál be valami. nyelvnyujtas A következő csapadékesély a kedd-szerda, (várhatóan újabb maximum 1-2 mm) aztán utána túl sok mozgolódás egyelőre nincs a modelleken, valószínű visszatér a kánikula, száraz idővel.
#640719
Augusztus elejétől?
Már a jövőhét legvége is bőven kánikulai hőmérsékleteket mutat. 
Az pedig még mindig csak július 28. nevet
Itt a hét nagy attrakciója a pár nappal ezelőtti esti zivatar volt, előtte és utána sem történt igazán megmozgató dolog és ahogy látom valószínűleg a napokban sem fog.
A fű már sok hete kiégettt, azt legalább nem kell locsolni. 
 A lakásban viszont végre nagyon kellemes a klíma. 
#640718
30,5 mm lett végül a peremhullám vége, ma reggel pedig köddel indítottuk a napot. Tegnap hajnalban elvileg volt zivatar is, apa azt mondta, hallottak egy-két távolabbi dörgést.

Pestimrén/Ferihegyen igen gyenge volt a cucc, és a mai zivataresélyekből is visszavettek a modellek, valószínű, hogy szokás szerint inkább az északkeletebbre/keletebbre lévő részek lesznek a befutók. A hétfő otthon, illetve és a kedd-szerda itt középen viszont jónak néz ki egyelőre.
#640717
Itt a csapadékos nap vége 19,9 mm lett eso
#640716
Még csak a nyár közepén vagyunk, biztos lehetsz benne hogy lesz még hőhullám augusztusban, de talán még szeptemberben is!
#640715
Nálam 36 mm lett a csapadék  vége. Kíváncsian bárom a folytatást. Lesz-e augusztusi hőhullám is?
#640714
Jó reggelt!
21 fok, borult, szélcsend. vidám

Szerk.:
"Bálint20"!
Melyik év?kacsint
#640713
A szerda egészen máig olyan szépnek tűnt, de ahogy nézem folyamatosan csökkentik a csapadékot a modellek. Augusztus elejétől pedig jöHET vissza a kánikula, oh yes. 

Ez a 12-13 mm nálunk ez a fűnek és a lelkemnek tökéletes volt, a fák gyökerei ebből sokat nem érzékeltek. De majd ősszel..
#640712
de legalább cserébe csapadékhullás sem veszélyezteti a lehülést már legalább 1 hónapja...
#640711
Minden évben érdekes dolog ez, pedig nincs benne semmi extra. Ha egyszer nincs nedvesség és megfelelő kényszerhatások, akkor jöhet az 52 fok után a 13 fok is, akkor sem lesz belőle semmi az égvilágon. Nem egyenesen arányos a hőmérséklet a várható viharok erejével, ha még eddig nem vettük volna észre, maximum a lehetséges potenciálok nagyobbak, ha a helyzet is úgy adja. A forró sivatagot sem szokták betakarni a szupercellák jéggel, mikor megy a lehűlés..
#640710
Lezártuk? kacsintInkább csak 1 nap boru volt és folytatódik a hőség pár fokkal enyhébb kivitelben.Talán szer,csüt. pén. lehet ami kb. 25-30 között marad ,bár egyre lightosabbnak néz ki az is.
#640709
Elég érdekes hogy eső, vihar, villám, nagyobb szél, nélkül tudtuk lezárni ezt a hőhullámot ! szomoru  Csak úgy finoman..... zavarban
#640708
Jó, de ti felétek egészen más a klíma, olyan mintha Egerszeget akarnám összehasonlítani Ljubljanával!
#640707
Alig győzöm kihasználni az üdítő felfrissülést. Bohóc

beillesztett képSzoba így 23 órára felfrissült 28,7-re, reggelre talán elérjük a 28-at, hogy aztán délre visszamenjen 30-ra.
#640706
223,7 mm…BohócBohóc

——————-
Ez az önmagában sem acélos konvergencia jöhetne 5-10 km-rel északabbra, HRBAF, mert a mai kétrészletes 0,4 mm-es összeg csak arra volt jó, hogy a macska kelletlenül lépkedjen a fűben.
#640705
Tiszta Zegerszeg.vidám
#640704
Annyi volt ma a T max, mint az elmúlt 2 hétben a T min!
#640703
Nálunk még az sem. A radarképekből ( de. és du. is) látszik a Velencei medence hajszárítózása. Félelmetes. Igaz, most van némi pilickázás felettünk. 
Holnap elvileg elruccanunk a Visegrádi hg- be, ott befigyelhet zivatar, kíváncsian várom majd.
#640702
Itt is csak 2,5 mm lett a vége, lófasz, valószínűleg sokkal több nem lesz a jövő héten sem...
Itt a rekord az 44 nap eső nélkül, úgyhogy ettől még messze voltunk.
#640701
Itt 1,8mm-el zárult a mai özönvíz,így a hónap már  2,2 mm. Gyászos,de ez van. Ha hisztizek se fog esni. Marad a locsolás csapvízzel,mert kút az nincs. Ma lenyirtam a füvet,már ami maradt belőle,mert hát ugye ki van elég jól égve. Hagytam hadd nőjön,úgy talán tovább bírja a hőséget,de már nagyon csúnya volt így is. Egy hajszál választ el attól hogy elérjük a 300mm-es éves csapimennyiséget. Nem tudom hogy a hiányzó 2mm meglesz e még ebben a hónapban. Már bizakodni sincs kedvem. 
#640700
Most öntöztem,reggel pedig folytatom.Mai csapadék 12 csepp négyzetméterenként. zavarban Nem bír,nem akar esni,egyedüli pozitívum az élhető hőmérséklet.
KB, 10 nap után lekerül rólunk a zivatar riasztás,holnapra nem várható  laza micsoda megkönnyebbülés!
24 napja nem volt mérhető csapadék,kezd rekord szagú lenni.
#640699
Mi kifejezetten jól jöttünk ki ebből a cuccból, 30 mm esett estig.
#640698
15 mm után vízszintes, füves területen.
Egész nap felhős, borult ég után.
Füves helyen ez majdnem csak a fűnek volt jó.

beillesztett képbeillesztett kép

beillesztett kép

#640697
Tökéletes időjárás volt fent (NHH), néha még az eső is esegetett nagyon picit. szeret

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép

#640696
Zalaszentgrót 8,2mm.
Semmi panasz.
A környékemen több is volt, de az országban sok helyen ennyi sem.
#640695
Hátha szerdán és csütörtökön már itt, északkeleten is így lesz.

Azt nem nevezném felfrissülésnek, hogy 31 fok helyett csak 30 fok lett a max, szinte minden tömb hetek óta feloszlik amint a megyehatárt eléri, az 1 km/h-s alapszél pedig gyakorlatilag semmi. Szoba 30 fokról lement 29,3-ig, szintén nem érezhető különbség
#640694
Kemény ez a hőségzáró szöszmötölés...
#640693
Esett kemény 0.8 mm, ami egyben a havi mennyiség is. Egyetlen pozitívum, hogy ma tényleg meglepően kellemes, már-már hűvös idő volt az elmúlt két héthez képest. Délután is alig emelkedett 25 fok fölé, és azt is csak egy rövid időre, ezzel egy 14 napos hőségnap sorozat szakadt meg.  
#640692
Csóró erdők ebből semmit sem éreztek, ott gyakorlatilag száraz maradt a talaj, a nyitott részekre tűzoltásnak jó volt. De legalább az alvás az minőségi lesz ma éjjel. nevet
Takt : 21 fok.
#640691
Végre egy élvezhető "nap".Nem kellett megdögleni az izzaccságba ,bújkálni ,kocsiklímázni ,redőnyt huzogatni ,figyelni ,hogy mikor nyithatok ablakot amikor már nem melegebb jön be stb. .. Élveztem a rég látott esőt,párszor ki is álltam rá ,hisz nem vagyunk cukorból,nyári eső meg csak víz.  laza Mondjuk a 3 mm -nél kicsit több jöhetett volna.Fh.:Tapsifalva
Még több ilyet a forró időszakok között,kicsit több zivivel.
#640690
De jó, ma sem esett egy csepp sem.
Még vagy negyven ilyen napot!
Nyár, én így szeretlek.
[irónia]
#640689
Szép estét!
Na kérem.
16.50.-től 17.50.-ig volt gyenge eső. cca. 1 mm. Özönvíz ... beteg

Idézve a söréről is híres nyugat-magyarországi város kedves észlelőjének újabb gyöngyszemét:
"Holnap, illetve hétfőn ismét jöhet a napsütés és a 30 fok. nevet"

20 fok, borult, gyenge NY légmozgás.
Mindent összevetve élhető nap volt, csapi lehetett volna több. szegyenlos
#640688
Egész jól teljesített ez a kis csapadékzóna, huszonhárom milliméter jött össze. Takt.: 23,4 Több, mint kiváló! vidám
#640687
Nem tudták elkerülni a figyelmemet a kép bal oldalán látható fenyők, és távolabb a ciprusok.
Az ok az, hogy itt Szegeden (és jellemzően délen) egyre több szárad ki (vagy talán más az ok, de azt nem tudom). Egyre kevesebb olyan van, ami még egészségesnek mondható.
Na nem az utóbbi napok, hanem az utóbbi évek miatt. Valahogy ezek a növények már nem bírják az itteni klímát.
Nekünk a "hétvégiben" 2 fenyőnk (kb. akkorák mint a te képeden hozzánk legközelebb eső nagy) is megadta magát, pedig rendszeresen öntöztük is. Jellemzően a környéken sok ilyent látok.
u.i.: a gyep klassz lett nevet
#640686
Egy pillanatra majdnem úgy tettem, mint aki meglepődik, de teljesen nyilvánvaló volt hogy ez lesz. BohócBohóc
#640685
Fehérváron volt kb 0.3 mm... Tényleg elképesztő, ami itt és a Bakony keleti részén van. Teljesen mindegy, hogy milyen irányból közelít a csapadék, egyszerűen nem akar értékelhető mennyiség esni. 
#640684
Már majdnem lejött 4 mm, szóval át is léptük a havi 5-öt! Új cél a 10 mm elérése akkor.Bohóc
#640683
Itt szinte semmi ! szomoru
#640682
Közben friss ICON, GFS kiadósabb esőt várnak a középső országrészre szerdára.  laza
#640681
Közben  Nemesnépen már 60 mm esett a mai nap!
#640680
Jól néznek ki a gödöllői alpesi rétek. laza
#640679
Hajnalban végre megérkezett a várva várt égi áldás az éltető eső délelőttig esett elállt kicsit kitisztult délután volt még egy kisebb adag és azóta a nap is megmutatta magát nevet

beillesztett kép

Utolsó észlelés

2024-07-21 10:23:30

Csesznek

23.5 °C

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

126131

Hírek, események

Miért nem láttam (még soha) a sarki fényt?

Időjárás-változás | 2024-05-13 08:01

pic
Pár infó az idei év eddigi egyik legizgalmasabb eseményével kapcsolatban.