2019. július 23., kedd

Meteorológiai társalgó

Adott napon: 
Keresés:
Hasznos linkek
>> Sat24 műholdképek
>> Sat24 Magyarország mozgó műholdkép
>> Magyarországi radarképek archívuma
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
>>Tippelek az előrejelzési verseny aktuális fordulójában!
#445394
Sziasztok!

Valaki elmagyarázhatná nekem, hogy ezen a nyáron miért ilyen kurva kevés a zivatar itt a Közép-Dunántúli régióban?

Elsősorban a szeretett városomra és környékére gondolok, itt botrányosan szar ez a szezon, alig volt valami!

Ezzel szemben Budapest-Miskolc-Debrecen-Nyíregyháza-Szeged-Békéscsaba, stb. más Kelet-Magyarországi települések ezzel szemben nagymértékben profitálnak idén a zivataros szituációkból!

Ez itt idén eddig nem sikerült, csak érintőleges zivatarok voltak, a 2019.06.22.-i viszonylagos cellát leszámítva!duhoszivatar 
#445393
Egy nagy frászt 32 fok... Megvolt a ZAMG szokásos 2 fokos alálövése, eddig 33,4 foknál járunk :P
Cs-P 33 fok az előrében, azaz megint irány a 35...beteg
#445392
Időállás, tegnap a Tmax 30,7 fok lett,
ma 30,8 fokon tetőzött a hőmérséklet.

Talán egy árnyalattal több a gomoly,
de semmi komoly.
#445391
Nyáron az északi szárazföldek és a mellettük levő tengerek között sokkal nagyobb lehet a hőkontraszt, mint az óceáni területek légkörében. Ergo a ciklonok is itt lehetnek aktívabbak.
#445390
"szárazföldi patkány" nevetnevet
#445389
Számomra 2 dolog feltűnő, szokatlan a mostani cirkulációs érában. Először is, az atlanti hatás gyengesége, és keleti expanziós hajlamának (ami a normális volna) szinte teljes hiánya. Az atlanti hidegfrontok, mögöttük a hűvösebb tengeri levegővel rendszerint a kontinens nyugati partvidéke körül vesztegelnek, előttük pedig az "égig" nyúlnak a szubtrópusi melegnyelvek.
Másodszor, a kelet-európai, "orosz" ciklontevékenység élénk volta.
Például:     Link
Ez a "szárazföldi patkány" bizony veri az atlanti vetélytársait. Az erős keleti ciklogenezis bizonyára kapcsolatban van a kelet-európai negatív hőanomáliával  -a kérdés csak az, melyik az ok, és melyik az okozat.
#445388
Itt a Rába folyó már egy hónap múlva jelzi az ősz közeledtét, s a reggelek is párásabbak, hűvösebbek a Vendvidéken. Ma reggel a kétvölgyi völgy alján mindössze 13 fok volt. 
#445387
Elhiszem, egy percig sem kételkedek benne, mert én is ezt tapasztalom egy-két üdítő kivételtől eltekintve. A minap már kitárgyaltuk, hogy nálam is csak épp 20 miliméterrel esett több eső idén, mint Sazo-nál, de ha kiveszem a képletből szenzációszámba menő június 21-i 51 milit, akkor rögtön jóval kevesebb esett volna, mint ott. Nagyon gyászos a környék egy része...egy másik része meg pont az ellenkezője. Nylíván nem csak a vak szerencsén múlik a dolog. Biztos van magyarázat rá miért vannak évről-évre jól "bejáratott" és teljesen száraz területek. Ezek a területek persze változhatnak, de egy-egy szezonban kirívó külömbségek is lehetnek.
#445386
Homokkert. Úgy tudom. Link
Egyébként az Asszony is Debrecenben dolgozik, és pont a Homokkertben egy középiskolában. És idén még nem sokszor ecsetelte, hogy esett volna az eső. De hazafelé jövet, Ebes magasságában már több alkalommal ment bele kisebb-nagyobb záporokba és zivatarokba miközben hazafelé tartott.
#445385
Nem tudom mennyi eső esett Battàn a nyáron, de hogy az Érdinek a többszöröse, az sanszos. 
Na meg Érden belül is elég komoly eltérések lehetnek, nem kicsi a területe szintén.
#445384
Ez augusztus 23-a körül csak nagyon nagy szerencsével következik be, sajnos. Én inkább szeptember közepére, második felére tenném ezt a váltást, megintcsak sajnos, mert felőlem már egy hónappal ezelőtt mehetett volna vidám
#445383
Köszönöm az infót! Ez alapján nem fogja magát mutatni teljes szépségében a Matterhorn a hétvégén, és még finoman fogalmaztam...Így jártamszomoru
#445382
Búcsú a 33+ - októl.. 
Esténként megjelenik az őszies időre utaló páraréteg a Rába folyó felett, hűvösebb hajnalok.., élhetőbb időjárás. 
#445381
Link
#445380
Tudna valaki dobni egy  előrét 1 hétre  Zermatt  (Svájc) térségére? Előre is köszönöm!!
#445379
Nézegettem az archívumban a havi körképet Tközép szempontjából. Csak a hiánytalan adatsorokat vettem figyelembe. Ebből az jött ki, hogy a metnetes mérések szerint az északnyugati országrész volt július eddig eltelt 22 napjában a legmelegebb.
A sorrend:
Budapest XI. kerület
Siófok
Győr
Kskunmajsa (Bububá a kakukkfióka)
Sopron 1
Bécs
Budapest III.
Budapest XVIII.
Sopron 2
Budapest XIX.

Érdekes, mert az adatok ismerete nélkül én a délkeleti országrészt tippeltem volna a legmelegebbnek.

A kánikulával kapcsolatban a következő a véleményem: szerintem sokkal könnyebb elviselni a meleget - akár a 35-36 fokot - azokon a helyeken, ahol éjszaka kellemesen lehűl a levegő és 20 fok alá csökken a hőmérséklet. Ahol viszont éjszaka is marad a meleg, ott a 32-33 fok is már meghaladja az ingerküszöböt és az idegeire megy az embernek.
#445378
1-2 éve nálunk is volt egy ilyen. Itt 0,6 mm, Keszthely meg a híradóban az 51 mm-el 1-3 óra alattlaza Akkor még mérgesebb voltam, mint most; most legalább lehetőség sincs csapadékra egyelőrevidám
Bazsának: Dabrony pszichológiai szempontból értette (szerintemnevet), azaz nekem sem gáz ha 33 fok van 85% páratartalom, ha tele vannak a víztartályok és nem kell naponta 1,5 órát locsolászni.
#445377
Szerintem meg nem. 
Ha nem érkezik önmagában szárazabb levegő, pl. egy front által, akkor a sok csapadék után egy darabig párásabb a levegő, főként a talaj közelében. 
#445376
Nem is lenne baj maga a meleg, ha nem lenne amúgy is már k...rva nagy szárazság, pár napos, vagy akár egy hetes 30-33 fokot sokkal jobban el lehetne viselni, ha előtte normális esők lettek volna.
Persze ez csak az én véleményemnevet
#445375
A belvárosi 220 mm honnan van?
#445374
De ha már ezen kell szőrözni: a reptér a Debrecen táblán kívül van már azt hiszem. nevet
Debrecen amúgy is rohadt nagy város, simán elképzelhetőek a nagy eltérések városrészeken belül. Van is erre egy remek példám. 2012-ben egy zivatar nálam 0,6 mm-t adott, tőlem északra a takarmány szárítóban, 1200 méterre meg bő 54 mm-t. Azért hoztam fel ezt példának, mert itt pontosan emlékeztem a számokra, és tudom mekkora a távolság köztünk. Ja! És ez közúton értendő...légvonalban 1 kilóméter alatt vagyunk jóval. Ilyen példája nyílván van mindannyiunknak, de tény, hogy a "szeszélyes területi eloszlás" kifejezés méltán gyakran kerül elő a mindennapokban.
#445373
Én is beszállok:
Reggel 14 °C, napközben 19°C. Nekem ez tetszene.
#445372
És mi van akkor, ha egy másik Győri mérés 200 mm, Debrecen meg mondjuk 150 mm.
Merthogy ugye konvektív csapadék. 

Szerintem nem érdemes úgymond "versenyezni", hogy hol kevesebb a csapadék. 
Mindkét városban kevés csapadék hullott az elmúlt 2 hónapban. 
#445371
Egy-két mondat erejéig én is beszállnék, mivel ´csak´ az ominózus ötnapos előre főcímének a szerzője lennék laza Nos, ahhoz képest, hogy 2-3 nappal ezelőtt a legtöbb modell (beleértve az ECM-et) a hét végétől ránk húzta volna a 2003-hoz hasonló keményvonalas meleget (amely 40 fok fölé hajtotta a T-t a Kisalföldön - augusztus 8.), a helyzet annyiban módosult, hogy a július végén teljesen megszokottnak mondható, kevéssel 30 fok fölötti értékek a legvalószínűbbek július utolsó napjaiban. 
Elismerem, aki alapvetően nem kedveli a meleget, annak egyre megy, hogy 31-32 vagy éppen 36-37 fok van-e. Viszont azok, akik hozzá vannak szokva a szokásos nyárközépi meleghez (ez nálam a 28-33 fokos tartomány), véleményem szerint nagyobb gond nélkül elviselik majd ezeket a T-viszonyokat. 
Amire viszont még külön felhívnám a figyelmemet, az a szokatlanul hűvös oroszországi nyár, melyre arrafelé a következő napokban még egy lapáttal rátesznek, ez az ECM-féle anomália térkép önmagáért beszél:
Link
#445370
Ez konvektív jellegű csapadéknál benne is van a pakliban, de ezt szerintem Te is nagyon jól tudod. Az itteni mérések alapján a győri éves csapadékmennyiség 244-256 mm között szóródik. 

A mondandómban az elmúlt 90 nap csapadékösszegére utaltam (sajnálom, hogy nem jött át) és ott nálam Győr környéke 146-149 mm Debrecen repülőtér pedig 197 mm. Győr környéke még mindig kevesebb mint Debrecen... 
#445369
Ami a zivatarszezont illeti, valóban csapni való itt nálunk. Sokszor csak egy adott nap úgy lett zivataros, hogy volt egy-két dörgés, aztán annyi, meg egy kevéske csapadék. Ami volt hűvösebb hét, ott se volt érdemi csapadék. Hőség ill. nyári napokból, nem állunk rosszul. A fű most már szinte mindenütt sárgul.
#445368
Ha már burkoltan meg lettem szólítva. 
Debrecen esetében a reptéri adat van a térképen, a városban annál a mennyiségnél mintegy 40-50 mm-el kevesebb esett júniusban, júliusban... (Ez is jól mutatja, hogy többször is a város határában ment el a csapadék.) 
Belvárosban az éves 220 mm, Győrben mennyi? 

Jövő héten már augusztus, utána gyorsan itt a szeptember és vége ennek az évszaknak. 
Egy hűvös, csapadékos ősz tökéletes lenne. Nekem. 
#445367
Én a MetNet 5 napos főcímszavairól beszéltem, ahogyan Feri fogalmazott. A címet úgy kéne kiírni, hogy kánikula- nekem mérsékeltebb kiadásban? nevet Kicsit furcsán jönne le szerintem az olvasóknak, mert nem tudnák pontosan kinek és miért csak neki. Egy szó mint száz, a 30 fokot alig meghaladó, 30 pár fokos hőmérséklet esetén ÉN mérsékelt jelzővel illetem. Azt tudom, hogy mindenkinek más az ingerküszöbe ilyen téren, viszont erről máskor esett szó, hogy 30 foktól hőségnapról beszélünk.  Na persze azt nem mondom, hogy egy 34 fok mindenkinek mérsékelt kánikula, ha egy 29-34 fok közöttit veszünk alapul intervallumba lőve, de szerintem az erősebb kánikula 35 körül kezdődik, ami megfelel a forró napnak. Hozzá teszem az én nézeteimben értelmezve. nevet
#445366
Bazsa szeretném felhívni a figyelmedet a napi vlogolásra írásba,kezdesz elcsúszni vele pedig tuti voltak jó történések!
És mi sem tudjuk így mi történt veled,egy kicsit lehetnél kommunikatív.
Ma árnyékban egész elviselhető a meleg,csapadékkal nem foglalkozok beindítom a locsolót és készlaza
#445365
Tessék má a 30 fokokat nem kijelentő módban mérsékelt kánikulának titulálni, mert rögtön kirakok mindenkit a fórumból hideg
Maradjunk inkább a szubjektív formulánál, azaz pl. "nekem ez mérsékelt kánikula", különben általános érvényűnek hat a kijelentés és mint olyan, idegesítő laza
#445364
Az oroszoknak nem sok nyara van idén, újabb hidegbetörés a láthatáron a térségbe, amit a hőmérséklet anomália is jelez, illetve a ciklon jelenléte.  Link    Link
Szerencsére ez minket nem ér el várhatóan, sőt nálunk 30 fok körüli, kevéssel 30 fok feletti, ahogyan Feri fogalmazott az 5 naposban, mérsékelt kánikula a legvalószínűbb. Persze a bizonytalanság miatt a hosszútáv könnyen változhat majd.
#445363
Mi lesz 1 hónap múlva? laza
#445362
Tegnapi ECM után a mai teljesen nullázta a hétvégét. Akkor még volt rajta egy kis szöszmötölés, mostanra viszont maradt a meleg. :/
GFS, GEM 1-1 mm. Mint halottnak a csók.
Fh.: Keszthely, mindjárt állítom 
#445361
Isten áldja ezt a felhőzetet, valami egészen isteni levegőt hoz be a mocorgó szellő, imádom!
#445360
Friss volt a reggel 15 fok alatt kacsint
Már csak 1 hónapot kell túlélni. 
#445359
"A csapadék anomália térképeket megnézve Győr vonzáskörzetében valóban igen kritikus a helyzet, nektek van csak igazán okotok panaszra a szezont illetően"!

Pont ezt akartam írni, hogy ott Győr környékén még Debrecenhez képest is sokkal rosszabb a helyzet. Ezzel szemben...
#445358
Kérdés, hogy kinek mi az ideális?
Nekem például a reggeli 15, délután max. 28 fok.
#445357
23,6 fok lett a minimum... és már most 25,6 fok van. Hála a napközben várhatóan megélénkülő É-ias szélnek "csak" 32 fok körül lesz a maximum... :P
#445356
A csapadék anomália térképeket megnézve Győr vonzáskörzetében valóban igen kritikus a helyzet, nektek van csak igazán okotok panaszra a szezont illetően! Bízom benne, hogy normalizálódik a helyzet hamar.
Most úgy néz ki, hogy az előttünk álló hosszú időszakban nagyobb volt a kánikula füstje, mint a lángja. Csapadék terén továbbra sem vagyunk elkényeztetve, "hála" az északkeleti áramlásnak. Az OMSZ előrejelzésen 33 foknál magasabb Tmax nem látszik, ahogy 20 fok feletti Tmin is alig, ami teljesen ideális, nem túlzóan forró. Ennek ellenére az északkeleti áramlásnál haszontalanabb széljárást el sem tudok képzelni, semmi értelme nincs.
#445355
4 éve ezen a napon 38.4 fok volt a tmax, ma szerencsére ettől bőven elmaradunk, takt 19.1 fok. Borult idő van, néha csepereg az eső. 
#445354
A Mondsee is hasonló ott a közeledben. 
Ott mentünk el 2-szer mellette a turné alatt. 
#445353
Még a tavalyi nyár is csapadékosabb volt az ideihez képest. Abban bízhatunk, hogy az ősz esőket hoz magával. 
#445352
Én ma bevallom elmenekültem a várható hőség elől. Sajnos semmi csapadék újabb egy hétig. 
Itt viszont üdezöld minden. Még a víz is nevet
Ennél az eldugott tónál 24fok volt ma délután. 
Link
#445351
Jaj de jó lenne, lenne végre egy szép tél (én mérsékelt hideggel is beérném) semmim se kívánja a téli +10 fokos reggeleket!
A szép télhez viszont hócsapadék is dukál viszont az utóbbi időben a nyárhoz hasonlóan nem nagyon fordult elő országos csapadék. Reménykedjünk, hogy változnak a paraméterek, még a vonalzóval húzott zonalitást is jobbnak tartom mint a mostani helyzetet.
#445350
Kelet-Ék-Eu viszont meglepően hűvös eddig egész nyáron, a folytatás pedig kifejezetten ősz eleji állapotokat fog arrafelé tükrözni...talán ez jó előjel lehet számunkra  az őszi-téli időszakot tekintve...lazanevet
#445349
Na igen míg a skandinávok megfőnek, addig az oroszok a szomszédban hógolyóznak a végén júliusban laza
1 évvel ezelőtt így július végén azért rendesen ki volt szorítva a kontinens területéről mind az óceáni, mind a sarkvidéki levegő. Link

Ez mindenképp übereli a várhatóakat természetesen, bár akkor a 20+ fokos izotermák nem nagyon törtek így előre, igaz keleti, északkeleti áramlás volt a jellemző a bazi nagy észak-, északkelet-európai AC peremén.
#445348
Hát nagyon rossz a helyzet. A sarkvidéki jég 40 éves mélyponton van (2 millió km2 hiányzik az átlaghoz képest), Link
 nyilván ez is közrejátszik, hogy elmaradnak a heves európai hideg betörések.
#445347
Tegnap a GFS-nek volt olyan futása, ami síkvidéki havazást várt abból az orosz ciklonból. hideg
#445346
Juj ez elég beteg felállás. A skandinávokon a 15-17 foltokban 18 fokos izoterma, míg az oroszokra leszakad a sarkvidék, 0, -5 fok közötti izoterma. Nyilván ez is lehet egy elszállt verzió, de mindenképp látványos! Rendkívül magas szélességekig eljut a szubtrópusi légtömeg. Link

A vége felé északnyugat felől kapnánk a hőhullámot augusztus 1-jén ráadásul Oroszország felett ciklon örvénylene. A magas szélességekig eljutó levegőnek hatására még északról, északnyugatról nyomulna be a forró levegő. Link
#445345
Akkor mi jobban állunk. nevet 244,6 mm eddig az éves, de ennek a tetemes része április legvégétől esett május közepéig, ami nyílván akkor is aranyat ért, de most kellene csak igazán a víz, hisz most kezdené kinevelni a kukorica a csöveket. Most dől el, hogy keres valamit idén a paraszt, vagy kidobta a pénzt az ablakon. szomoru