2024. február 26., hétfő

Informatika

Adott napon: 
Keresés:
#9037
Sziasztok! Volna egy bagatel- egyszerű kérdésem, hibám, hogy nem tudok egyszerű levelet küldeni, saját szerkesztéssel a Win10 van a gépemen, és annak a posta része.
Levél fogadás oké, de ha írok egy új levelet, a szerkesztés, címzett, minden jó, de a küldésnél kiírja "hiba lépett fel a továbbításban, és-- kilépés. Nem mondja meg mia a baj. És átteszi a piszkozatok- küldésre váró mappába.zavarban
Talán a windows tűzfala, vagy valami vírusfigyelő blokkolja a küldést?
szomoru
#9036

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Metnet információk, fejlesztések (#19062)
#9035

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Metnet információk, fejlesztések (#19061)
#9034
Éppen azért gondoltam zoomra, hogy lehet állítani a látószöget hogyha mégsem lenne jó a kép. Délnyugatra a falura,hegyekre állítva senkit nem fog felvenni, maszkolni nem kell , de a hozzáértés hiánya miatt a napsütés meg éjjeli fényviszonyok miatt a képek milyensége számomra rejtély még. Viszont ha egy cég speciel tájkép-égkép specifikus kamerát gyártana, akkor nem kellene a százezer féle arcfelismerő,mozgásérzékelő,infra meg szirénázó biztonsági kamerák közül válogatni. Közel kétszáz államban ha csak  több 100 ezernyi ilyen kamera van, akkor egy cég tarolhatna, ha gyártana ilyet is.
#9033


"attól,hogy kiteszek egy táblát már felvehetek bárkit, hogy hova megy,mit csinál ?"
Nem, nem lehet akármit felvenni! Ennek ismegvan a törvényi háttere és akinek olyan helyre néz a kamerája, ami ennek hatálya alá esik, jobban teszi, ha utánanéz. De az is elég tud lenni ilyenkor, ha kimaszkolja a problémás területeket. Az legtöbb biztonsági kamerán van legalább 3 különböző helyre kirakható maszkolási lehetőség. Tehát szépen ki lehet takarni a szomszéd medencéjét.
Kifejezetten égkép figyelő kamerát meg nem fognak gyártani, mert nincs meg rá a megfelelő kereslet. Egy igazán jó ilyen célra szánt kamrának tudni kéne nem csak zársebességet állítani, hanem rekeszt is. Továbbá fejlett súlyozott fénymérési módszerrel is kéne rendelkezni, mert az időjárásból fakadó fényviszonyok komoly erőpróba elé állítják a kamerát. Ezek a követelmények már egy komolyabb DSLR gépben vannak meg. A kérdésedre adott válaszból nekem épp ez hiányzott. Volt szó minden olyan paraméterről ami szerintem igencsak másodlagos vagy fölösleges ha az égképfigyelés az elsődleges cél. Engem pl. az érdekelne elsősorban, hogy hogyan reagál a kamera a kontrasztban gazdag napsütésre? A biztonsági kamrák hajlamosak beégni ilyenkor. Milyen ellenfény kompenzáció van rajta? Milyen az érzékelő lapka minősége? A megapixelek semmit sem jelentenek ebből a szempontból. Az sem mindegy milyen optika van benne. A nagy látószög jellemző a biztonsági kamerákra, és ebből fakadóan nagy a szférikus torzításuk. Ezt elviseljük, ha a bejárat figyelése a cél, de pl. tájképnél kifejezetten zavaró. Sajnos én sem tudom az optimális megoldást, marad a próbálkozás, amit segít az, hogy a neten rendelt cuccok 14 napon belül visszaküldhetők, ha nem tetszik.Elrettentőpéldaként itt az az én két kamerám:
Link
Ez egy ősrégi ip kamera, szerintem inkább való égképre, mint ez:
Link
Utóbbi, egy infravető meghalás miatt lecserélt biztonsági kamera, aminek lehet hogy jobb a felbontása, de rendre beég napsütéskor, különösen déltájban. Zavaró a nagy látószög miatti torzítás is.
#9032
Igazából nem értem az egészet (attól, hogy kiteszek egy táblát már felvehetek bárkit, hogy hova megy, mit csinál ?) Persze éppen ez a lényege, hisz pont ezért van milliárdnyi kamera a Földön...hogy a rosszfiúkat nézegessük. Ha valaki nekivetkezik a medencéje szélén persze nem biztos, ha örül, ha a világ a neten értékeli bájait...nyelvnyujtas
Azt sem értem, hogyha tele van a net égfigyelő,tájnéző kamerákkal, miért nem gyártanak ilyeneket ? Annyi van már a neten, hogy bele lehet a variációkba zavarodni(persze mindegy, hogy tv,pc,kamera,porszívó,autó vagy hűtő.telefon,kerékpár,router stb.), de olyan, ami nem infrás,hangrögzítő,riasztós stb. ami felesleges a tájnézéshez, olyat meg nem találni.
#9031
Az még az élőképet/streamelést is elfogja bírni. vidám 
Igen az jogos, hogy a Nap zavaró tud lenni, itt pld a kontraszt ilyenkor megemelkedik és nagy fekete az előtér és sok részlet nem is látszódik. 
Jó dolog a zoom egyébként. vidám 

Mindenki mást mond, amikor a kamera-utcára néz kérdést felteszem. Van aki aztmondja, hogy csak táblával, van aki aztmondja, hogy nemlehet, és van aki telibevereti az utcát kamerákkal, de állítólag felvenni nem szabad. Fene se tudja, mi most a hivatalos jogszabály.

De azért egy ilyen égfigyelő kamerán, ami majdnem felfele néz, az ember max 1-2pixel, ott sok nem látszódik, de a szomszédok esetében kitudja. vidám Nálam egy csokorban van négy kamera amit a fél falu lát, ha egyáltalán látja, hogy mik azok, bár örülnek nekik mert alkalmanként lementegetek képeket és megosztom a közös csoportba azokat. 
#9030
Köszönöm, akkor megnyugodtam, megrendelem. Ma igérte a srác, hogy jön. A padláson van dugalj(áram), lentről felhúztuk a múltkor a modemből az UTP kábelt,most rákötjük a netre meg feltesszük a rudat, amin lesz(ha megjött) a kamera. Szándékosan szerettem volna zoomot, mert nem tudom, hogy milyen látószög lenne a legoptimálisabb. Sajnos mivel a várra lesz irányítva  és az délnyugatra van délután belesüt a nap, ha itthon vagyok (persze lehet, hogy nem jól gondolom)  esetleg leveszem a látószöget,és akkor nem a napot mutatja.(nem csak időjárási megfigyelésre gondoltam, mivel benne vagyok nyakig a cseszneki idegenforgalomban, úgy gondoltam dukálna egy kis reklám a falunak, várnak) Persze évszaktól függően az irányt is kéne módosítani, meg ha éppen egy cb nem délnyugatra van esetleg ráirányítani. Jó lenne egy észak felé néző is, de ez a tetőgerinc és tetőablak miatt elég zűrös lenne, meg nem lenne jó ha az utcáról látnák (azt hinnék, hogy veszi őket, ami gondolom tilos). Gigaerős netre fizettem elő (Telekom 1000/1000) és nincs sok fogyasztó(négy cucc köthető a modemre, abból egy a Wifi), gondolom elbírja.
#9029
Igazából mindent tud amit kell. PoE azért jó, mert csak egy UTP kábelt kell kihúzni hozzá, viszont kell majd egy PoE tápfeladó is hozzá.
FTP-je szintén van, amit én feltöltésre szoktam használni, ekkor a képfájlokat egyedi számozással látja el. Ezt a szervernek kezelnie kell. 

Nálam viszont valamiért a Google nem szereti a webszerverét, ezért külön NWR programmal szoktam meglesni az élőképet. 
Jó cucc na,bár a zoom-ot nemtudnám mire használni, de a többi okés. Zoom talán akkor lenne jó, ha PTZ-s tehát forgatható. 

Láttam olyat valamelyik csillagászcsoportban, hogy a srác 200mm-en felvette a Holdkeltét a térfigyelőkamerával, gondoltam tök jó lenne egy olyan állítható meg minden... egész frankó opciói voltak, csak az ára nem tetszett az a bizonyos másfélmilliófelett. vidám 

Feltöltéskor azért jó, ha van sávszélesség, nekem azért a hat kamera megeszi az internetet  és az annyi is volt. vidám Másik interneten netezek. vidám 
#9028
Nem tudom melyik fórumba való (légköroptika ?), ide írom: Meteorológiai állomás helyett(tavaly még azon gondolkoztam, de nagyon drága nekem és nem értek hozzá meg ismerős informatikusaim sem hallottak róla) IP kamerát szeretnék beüzemelni. Ezt a típust választanám :
Link
Aki ért hozzá vagy van már kamerája mondana véleményt róla ? Ja, nem riasztásra,hanem égkép(táj) figyelésre szeretném (pl.időképen is vannak, nem tudom a metneten van-e mód a beillesztésre) Persze nem én telepíteném, van egy emberem, aki vállalná.
Számomra a zoom, a nagyobb látószög,a WDR, a felbontás és az ár (95 ezerért is elérhető) a mérvadó. Van olyan paramétere szerintetek, ami miatt nem lesz jó képe ?
#9027
Megoldódott a probléma.
Nem volt pin kód hozzá, és nincs rajta újlenyomat olvasó.
Sok adat nem volt ami elvesszen róla, így egy teljes visszaállítás segített.
#9026
Szia!
4 jegyű pin kód nem párosult a mintához?
Nekem is Huawei van csak én az ujjlenyomat olvasót használom és ott altenatívaként van pin kód is.
#9025
Sziasztok!
Jó 3 év után ma szerettem volna újra használatba venni a tebletem (Huawei MediaPad).
Na igen, de képernyő mintát kér a feloldáshoz, de fogalmam sincs, hogy mi is volt az.vidám
Hogyan lehet ezt a problémát elhárítani?
#9024
Próbáltam úgy is.
Megy vissza gariba. 
Azért köszi 
#9023
Szia!

A BIOS -ban a "secure boot" ki van kapcsolva?
#9022
Hát... garanciába ez simán belefér. Én visszavinném, kezdjenek a sz*rjukkal valamit. vidám
#9021
Igen,
és nem,mert nincs mit sorrendbe rakjak. Totál üres a bootlista.
#9020
BIOS-ban az usb-n engedélyezve van az UEFI támogatás?
Boot-sorrend rendben van?
Ezek ugrottak be.
#9019
Sziasztok,

Hétvégén hozzám került 1 Lenovo V15 g2 notebook, rendszer nélküli, addig a pillanatig bontatlan gép, még hozzá nem nyúltam.
x+1-k alkalommal végrehajtott feladatnak tűnt, pendriveból bootlható windows10 telepítő,bedug, bootol, telepít, örül.
Na ezzel szemben..
A gép nem látja a csatlakoztatott pendrive-t,még a beépített SSD-t sem.
Google..gyakori hiba.
Lenovo NOVO gombot hosszan nyomva gép reset, jó lesz, nem lett.
Intel VMD Controller kikapcsolása sem segített.
Ha nem nyomok semmit, akkor megjelenik "checking media" a kijelzőn, majd rövidesen IPx4/6 .....failed boot hibát kapok.

Ajánlották még több fórumon,hogy szét kell szedni,  merevlemez csatlakozását ellenőrizni,de hát garanciális a gép így inkább nem.
Van-e esetleg ötlete valakinek?

Köszi
#9018
Végül inkább erre szavazok, ez olcsóbb 35 ezerrel, de talán nem rosszabb, színek/fényerő tekintetében picit jobb is akár:
Link
#9017
Köszi a választ!
#9016
Nekem kellően erős gépnek tűnik. Ha nem használod játékra, grafikai/térinformatikai alkalmazásokra, akkor teljesen rendben van (azokhoz "rendes" vga kellene). A win11 mondjuk mehh, lehet elég lenne rá a win10.
#9015
Szerintetek ez jó ár-érték arány? Link
#9014
Köszönöm. Könnyen lehet, a 10-et még nem is használtam.
#9013
Mi nem spellcheckelünk. A windowsod csinálja szerintem
#9012
Miért van az, hogy egy csomó helyesen írott szót aláhúztok pirossal?
#9011
Tisztelt fórum társaim  !
Biztosan van olyan köztetek, aki....weblap-mágus, és tudna nekem segiteni.....

válaszokat privát üziben kérném,  amit előre is nagyon köszönök !

#9010
Talán sok a cromos szemét, és a foglalt terület. Optimalizájj. Lehet hogy pár Gb. már a foglalt terület,+ memória faló.
#9009
Hát szerintem ez bug.
#9008
Köszönöm, akkor mégiscsak én voltam hülye. Ez van akkor, amikor az ember, vagy állat 8-kor fekszik, és 10-kor kel. És ráadásul bamba.
#9007
Workaround:  Írd meg a szöveget, az off részt jelöld ki, és nyomd meg a gombot.  Akkor csak a kijelölt rész offolódik.
#9006
Sziasztok! Miért kapcsol vissza az off, amikor mindig kikapcsolom?  Amikor egyszer benyomom, utána lehetetlen megszűntetni.
#9005
A chrome-ban néhány napja furcsa fehér négyszögek jelennek meg, egyszerre több is (főleg a gmail-ben). Most kikapcsoltam a hardveres gyorsítást (neten talált javaslat), eddig nem segített. Lehet ez valami chrome-os frissítési hiba? /más gépen is ugyanez itthon, vírus ugyanezért nem annyira valószínű/

beillesztett kép

#9004
Kopnak a kontaktok. Otthon javasolt a laptopokat külső billentyűzettel használni. Ha a gyerek is játszik rajta, pláne. Külső billentyűzet cseréje 3 - 4 e. Ft, egy laptopé 20 e körüli és nem is egyszerű.
#9003
Én se öntöttem semmit a távszabályozóra, sőt új elemeket kapott. Nem tudom van-e rejtett biztosíték valahol,, vagy csináld magad, bemérni pár modult. Az a "alapból cserélünk ezt- azt" féle kijelentés eléggé pénzízű, miért nem modják meg, hogy mi volt a hiba.
Meg tényleg cserélték?
Még nem vittem be, mert jó a régi Tv.szegyenlosszomoru
#9002
Billentyűzet csere. Ha lehet, használd külső billentyűzettel, tovább kitart.
#9001
Dell, Isnpiron 3542
Nem öntöttem rá semmit. És a család többi tagja sem, elvileg. 
Tegnap jött  win frissítés, ma nem tapasztaltam a korábban leírt hibát. 
??? 
#9000
Még tavajról;  vettünk a szomszédtól egy  használt Samsung  132-es szines-digi TV.-t .  Jó volt pár hónapig, majd egyszer csak elment a kép, és nem sokára a hang is ( Flip tv. csomag) . A szervizben azt mondták, hogy alapból ők tápot cserélnek, meg led-panelt, ami kb. 50 ezer Ft.
Namost menjek bele cserélni, vag csak egy bagatell beállítási  hiba? ( van olyan menüpont, hogy kép-Hang kikapcsolása...  A bekapcsoláskor 5. villant a tesztelő lámpa (led az alján,) oszt semmi tovább... szegyenlos
#8999
Milyen laptop (márka, típus)? Megnézted a Vezérlőpult -> Eszközkezelő -> Billentyűzet -> Tulajdonságok -> Események fülön, hogy miket ír a naplóban?
Nem ömlött véletlenül rá valami?
#8998
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, ha tudtok, kérlek segítsetek.

Win10 fut a gépemen (notebook), frissítések jönnek rá rendszeresen, amelyek mindig elfogadásra kerülnek.

Pár hónapja a hosszú ékezeteket ill. ö, ü "ékezetes" betűket nem minden esetben tudom begépelni, alkalmanként 2-szer, 3-szor is le kell ütni ezen betűkhöz tartozó billentyűgombokat, hogy azok megjelenjenek. Nem minden esetben van ez a "hiba", de többször előfordul.

Vélemény? Megoldási javaslat? 
#8997
Köszönöm a segítséget!
#8996
Szia.itt kérdezd meg Link
#8995
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy az oldalra feltölthetem az állomásom adatait Wunderground-ról átemelve? Amennyiben igen,  milyen kritériumoknak kell megfelelni?

Köszönöm a segítséget!
Üdv
#8994
Ért valaki az Anaconda környezethez?
#8993

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Időjárási visszatekintő (#27045)
#8992
A hirdetés jobb felső sarkában az X-el be tudod zárni. Visszajelzést is küldhetsz, akkor talán nem dobja fel annyiszor...
#8991
Fiúk,  újabban egy számlanyitást propagáló hirdetés ugrál fel. Eddig meg voltam elégedve,  de ezt próbáljátok letiltani,  ha lehet. Már a színezése is stresszelő, undorító. A meteorológia érdekel, nem a börze. Köszönet.
#8990
Köszi  a választ !

Megoldottam.... ez lett helyette :

Link
#8989
Köszii !
#8988
Sziasztok, egy kis segítség kéne nevet Van egy Galaxy 20+ mobilom pár hónapja, eddig Android 10 volt rajta. A Samsung most kiadta hozzá az Android 11-et. Eleinte nem akartam installálni, de a Samsung (szemmel láthatóan) van annyira rohadék, hogy ha valaki nem installálja az új verziót, akkor a teló egyre lassabb lesz... én hülye meg nem kapcsoltam ki az automaikus letöltést... mindegy. A lényeg az, hogy lement az installáció, viszont újstart után az A11 a telefont úgy akarja berendezni, mintha új lenne. Minden eddigi adat rajta van, de ennek ellenére kéri a régi telefont, hogy áthozzon onnan mindent. Átugrani ezt nem lehet, így csak szüneteltetem, de folyton jön a jelentés, hogy a telefon berendezése nincs befejezve. Van valakinek ötlete? Félek, hogy ha végigjátszom ezt az új berendezést, akkor elvész minden. Azt sajnos csak későn olvastam, hogy az A11 egy nagy retyó...

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2024-02-26 10:50:07

Nyíregyháza

15.5 °C

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

118294

Hírek, események

Két nap alatt három front

Időjárás-változás | 2024-01-16 17:28

pic
Az előttünk álló időszakban alaposan felbolydul hazánk időjárása! Ősz, tél, tavasz, NYÁR.