2021. június 25., péntek
Elindult a légszennyezettség mérő hálózatunk! Olvass róla bővebben itt.

Utolsó észlelés

2021-06-25 12:13:57

Kazincbarcika

32.1 °C

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

72266

Hírek, események

Heves zivatarokkal érkezik a hőség szüntető hidegfront

Idõjárás-változás | 2021-06-25 09:21

pic
Pénteken délutántól több helyütt számíthatunk záporokra, zivatarokra, melyekhez heves események is társulhatnak.

Globális jelenségek

Adott napon: 
Keresés:
#10565
A déli poláris örvény idei felépülése:

beillesztett kép

#10563
Link
A vaslédi nem volt egy mindennapi figura az biztos. Már 1990-ben meglátta a szomorú jövőt , minden úgy alakult , ahogyan eltervezte. Inkább nószénlédinek kellene nevezni , de vaskemény volt az biztos , nem egy dzsonika. Wallace Broecker sem állt a látnokságtól távol , már 1975-ben megalkotta a GW szófordulatot , holott akkor még a jég éppen hízott mint az állat én meg 14 évesen azon szurkoltam, nyáron, hogy legyen már végre 30 fok és napozhassak (meg persze végre olvadjon el a balatoni jég , mert a szúnyogok sem tudnak kikelni a nyári hidegekben ).
Nem olvastam Broecker jóslatait, de gondolom azt jelezte előre, hogy strandok nyílnak a kanadai tundrán és expedíciók indulnak az utolsó antarktiszi jégkocka felkutatására 50 év múlva. A Himalája hegymászói meg  jégcsákány helyett bermudanadrágot visznek felszerelésként.szegyenlos
#10562
"Ez a forró égövi óceáni áramlás ma gyengébb, mint bármikor a korunkat megelőző ezer évben, ezt már világosan látjuk az üledékekből és a jégmagokból."
Ezen kívül egy viking sírban megtalálták a Vörös Erik idején mért SST adatok térképi ábrázolását napi felbontásban egy 50 éves időszakra. Mindezt a Zöldföldi Mérésügyi Hivatal hitelesítő pöcsétjével ellátva, Vörös Erik által ellenjegyezve. 
#10560
100% bulvár. Semmi érdemi nincs benne, ami eddig ne lett volna ismert. A cikk tárgya: "A klímarettegés fenntartása a covid19 járvány alatt"
#10559
.."Nature Geoscience tudományos folyóiratban arra a következtetésre jutottak, hogy a történet egyértelmű: a Golf-áramlat legalább 1600 éve nem volt ilyen gyenge."

Az se kizárt, hogy ezek bizonyos kilengések, ciklusok a hőáramlásban.  Csak még jóval korábban nem volt műszer, hogy feljegyezzük. Mivel ez a folyamat már javába zajlik, igy páholyból nézhetjük mi fog ebből kisülni. 
Meglátjuk..
#10558
Pont most olvastam erről egy cikket. Nagyon rossz dolgokat írnak benne.
Link
#10557

beillesztett kép

#10556
20 forgatókönyv, amivel elkerülhető a klímakatasztrófa Link

Akárhogy csűröm-csavarom, nem tudom elképzelni, hogy ezt meg tudjuk ugrani. Ahhoz előbb a kapitalizmust, de minimum a fogyasztói társadalmat kéne megszüntetni. Akkor lenne esély, ha a zöld energia használata valamilyen módon versenyelőnyt jelentene a szabad versenyes kapitalizmusban, és a gazdasági szereplőknek közvetlen érdeke fűződne ezeknek a használatához (egyáltalán lehetséges lenne arról működni), illetve a hatékonyság növekedése és a robotizáció lehetővé tenné, hogy a fogyasztás visszafogása miatt munka nélkül maradt 10 millióknak alapjövedelmet biztosítsunk. Ehhez képest ott tartunk, hogy Bitcoin.
#10555
Elindult az erdőtűz szezonja. Szibériai itt-ott már perzselődik, csakúgy mint Kalifornia. 
#10554
Sötétzöld iránytű a Neten. Egyoldalú cikk. Van néhány szélerőmű valahol Törökszentmiklós és Tiszafüred között. Azokat működni még nem láttam. Ahol nem fúj a szél, oda szélerőművet építeni baromság. Németországban 20 év feletti szélerőműveket bontanak el, mert állami támogatás már nem jár rájuk és a termelt áram nem fedezi az üzemelési költségeket. Németországban az áram ára duplája a magyarnak és az nem nyújt tényleges fedezetet a szélerőművek üzemeltetésére. Szerinted Magyarországon, töredék üzemidővel nem lenne kidobott pénz az építésük?
#10553
Hm, egész jó cikk a szélenergiáról globális viszonylatban, valamint annak fejlődéséről :
Link
#10552
Én nem tudom, de ha forró a nyár, hűvös a tavasz, enyhe a tél, sok a csapadék, kevés a csapadék akkor mindjárt ott van a Jolky Joker magyarázat: globális felmelegedés.
#10551
Extrém szélsebességű viharokra számíthatunk Magyarországon
Link
#10550
Ki mit tud, és gondol a klímaváltozásról!?
Íme egy néhány napos OMSZ cikk a témáról : Link
#10549
De akár említhetném Tóth Attila eme cikkét az OMSZ-tól :
Link
#10548
Egy újabb néhány napos OMSZ cikk a WMO állásfoglalásáról : 
Link
#10547
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#520833 - 2021-04-25 16:58:09)

Globális jelenségek fórumba 

Politikusok azt felejtik ki - direkt - hogy a fogyasztás csökkentése nélkül nem lesz itt semmi klímasemlegesség 2050-re, természetesen akkor a GDP sem vágtatna előre évente 2-3%-kal vagy magasabban. 
Miközben a különböző előrejelzések a fogyasztás bővülését mutatják a következő 15-20 évben!
Miről beszélünk?
#10546
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#520832 - 2021-04-25 16:11:51)

"Ambiciózusabb éghajlatvédelmi intézkedések szükségesek az üvegházhatású gázok rekordmagas szintjének csökkenése érdekében".
Áll az OMSZ pár nappal ezelőtt közölt cikkében.
Érdekes téma ez. Nekem kicsit sántít! Mindenki beszél róla, és tenni kéne ellene, de nem vagy alig tesznek ellene intézkedéseket.
Most akkor mégsem akkora nagy a probléma ezek szerint, ahogy előadják!? Ha tényleg hatalmas lenne a baj, akkor az emberek tennének ellene többet. Vagy a lexarom elv működik. Erre is lehet gondolni.
Vicc amit az ENSZ művel, vagy épp az USA, vagy Kína, bár utóbbinál ennél is meg van a nagyobb törekvés.
Link
#10545
Gleccser szimulációs játék: Link
#10544
Úgy érted, ő a meteorológus társadalom Oravecz Coelhója?(-:
#10543
Azt hiszem, a mettársalgóban ilyen gunyoros utalásként volt róla szó.

Kár, hogy nem ekkorák most is a gleccserek: Link Tippre izgalmasabb lenne a hegyek időjárása, illetve a hegyi túrák útvonala.
Itt is vannak még jó képek a gleccserek változásáról: Link
#10542
Ez volt már?
Link

Kis Anna cikke az évszakok időtartamának változásáról az utóbbi ötven évben.
#10541
Na megszületett az új mantra.
Link
#10540

beillesztett kép

  


Érzékeltetésképpen linkeltem. 
Az, hogy a Golf így viselkedik,az egyértelmű bizonyíték arra, hogy az óceáni áramlatok kiegyenlítődésre törekednek, s ennek visszacsatolása annak gyengülése. Az, hogy ez tartós lesz vagy erősebb nem tudjuk. 
#10539
Igen. Elvileg a naptevékenység váltott tartósan alacsony fokozatba.

Egy ideje mi is azt éljük, az alacsony naptevékenységet. 
 
Az, hogy a Golfba zavarok vannak, én magát a megnövekedett jégolvadást teszem felelőssé.
Ez a globális klímaváltozásnak egy negatív visszacsatolása, hogy megzavarja az óceáni áramlás kényes egyensúlyát. S mivel ahogy a légkörzés a hideg és meleg légtömeg közt egyensúlyra törekszik, úgy az óceáni áramlatok is ezt képezik le.
Ugyanezt az egyensúlyra való törekvést. nevet
- de nem hiszem, hogy Kis jégkorszakba csöppennék.

Inkább vissza a korábbi évtizedek klímájához, megfűszerezve a jelenkor szélsőséges időjárásaival. szegyenlos
#10538
A kis jégkorszak nem valami hasonlót produkált? Akkor is elsősorban NYEuR volt lényegesen hidegebb, mint ma. Aztán csűrődött keleti irányba.
#10537

beillesztett képHa jól olvasom ki, akkor hamarabb fordul vissza a Golf áramlat. Oka a Grönlandról és a sarki területek felől érkező  megnövekedett olvadékvíz s annak alacsony sótartalma megzavarja az áramlatot. Ez "dugót képez", ami meleg anomáliát idéz elő. A piros terület, ahol az átlagostól melegebb a Golf. A hidegebb terület pedig az, ahol már süllyedni kezd a meleg avagy az én olvasatomban hamarabb fordul vissza. A lenti fejtegetéssel, hogy mi lenne ha megállna meg ilyenek... meg hogy mennyivel lenne alacsonyabb a hőmérséklet nem értek egyet. nevet Nem azért, mert totál bele vagyok esve a globális felmelegedésbe. Nem vitatom, hogy létezik, de azt hogy természetes vagy emberi folyamat-e és a kettőnek még súlya nagyobb, abban már nem tudok konkrétumokba fogadkozni. Is-is..csak nem tudjuk az arányokat. De vissza a témához, a Golfra.

Kijelenthető, hogy bizonyítottan gyengül. És nem gyengén, jócskán.
Azért is a szalagcím, hogy akár kihathat a "következő időjárási szezonra".
 
Ami az én véleményemet illeti:
Nos, mivel hamarabb fordul vissza illetve zavarok vannak a hőszállításban, nem tartom valószínűnek, hogy akár Észak - Európa éghajlata Hudson -öböl féle időjárási viszonyba csapna át. 
Én úgy látom mivel rövidül a ciklus, a kevesebb hőmennyiségtől mérsékeltebb felmelegedés avagy "fűtőanyag" lesz elérhető a kontinens peremein, ami az itt kialakuló és minket elérő ciklonok lesznek gyengébbek vagy dinamikus helyet vonagló és egy helyben toporgó ciklonpályák valószínűbbek.  Az anticiklonos hatások felerősödnek, Ac központok múlik majd hogy hol lesz épp tartósan meleg avagy hideg. S az alá, mögé beakadó teknőktől lehet regionálisan bárikus mocsárhelyzet(KÜN) vagy épp télen Hcs és azok jellemzői.

Összességében ez a kontinentálisabb éghajlattá válás irányába mutat.szegyenlosszegyenlos
Ami nem most fog eljönni, hanem már benne élünk. Tehát már évek óta zajlik....

Lehet valakinek nem fog tetszeni amit írok, de Lász-nak már korábban igaza volt . Ő előre szólt, hogy kontinentálisabb klíma korszak következik. Ő oké, hogy klíma korszakokban gondolkodott/gondolkodik de viszont az adatokból ő is ezt hámozta ki, hogy kontinentálisabb klímára utaló időjárás jegyek avagy anomáliák ciklon/anticiklon sajátosságok szaporodtak fel az utóbbi körülbelül egy évtizedben. 
Az akár idei példát is mondhatnék, hogy a Hollandok és Angolok nem voltak hozzászokva a -8 alatti hidegekhez és bő 5cm feletti hóhoz. Aztán nem megkapták. Aztán kaptunk mi is,de míg mi ránk keletről belóg a kontinentális klíma ( a Kárpát-medencébe), addig Nyugat-Európában kontinentális klíma a 30+ fokok és télen a -10 és alatti fokok nem voltak ennyire gyakoriak. Francia középhegységekben meg az Alpokban oké,de síkon nem. Nem beszélve a klasszikus óceáni klímájú Egyesült Királyságról.

Tehát minden jel és már ez a cikk is egyértelműen abba az irányba mutat, hogy Európa időjárása sokkal gyorsabban változik míg eddig hittük. 
((Magyarország tekintetében korai lenne feltevésekbe esni, ehhez sok kis magamhoz hasonló és jóval okosabb emberkének összekellene ülni valahol és egy este alatt sorra venni, hogy ha csökkentjük a Golf áramlat hatását Eu.-ban akkor egyes régiókban milyen helyi és más távolibb hatások erősödnek fel, terjednek el ott ahol eddig nem volt illetve milyen új hibrid eddig nem deffiniált éghajlat alakulhat ki egyes vidékeken... -de ez off. ))

Ha még is belemegyek én igy látnám:
Észak-Európára a Golf áramlat gyengülése folytán lehűlést kellene várnunk, de szerintem a kontinentális hatások erősödésével (dél,délkelet felől) itt inkább nem látnék változást a jelenlegi klímában. A száraz kontinentális éghajlat jobban teret nyer Közép- és Kelet-Európában. A Kárpát-medence a közeli Földközi és Adriai tenger folytán mint nedesség forrás továbbra is a száraz- és nedves kontinentális klíma "ütközőzónájában" tudom elhelyezni, viszont itt is felerősödött szélsőségesebb időjárással. Adott makrohelyzettől függő rekord melegek, forróságok, aszályok,míg az érem másik felén regionális áradások, lokális özönvizek, rekord csapadékos tavaszok és nyarak..stb. 
Nyugat-Európában pedig egyértelműen nedves kontinentális klímát. Korábbi óceáni klíma, helyett csak sávokban talán az Ír szk.-re meg egy két part menti részre korlátozódna. A nedves kontinentális éghajlat pedig télen hidegebb és havasabb síkokon, míg nyáron viharosabb és a korábbi évtizedekhez képest melegebb tehát jócskán és napok/hetek 30 fok és feletti hőmérsékletei, amihez valljuk be a 20-25 fokhoz vannak szokva,tehát nekik a 25 már bőven sok...


Ez a cikk nekem inkább "pozitív visszajelzés", arra, hogy jól sejtette Lász is; és én is azt az érát képviselem, hogy bár klímakorszak nem, de mindenképpen kontinentálisabb klíma kerül térnyerésre Európában. Az (egyik) ok pedig a cikk alapján a Golf áramlat gyengülése lesz. 

#10536
Megjavult az nsidc.

Nem a legrosszabb, de nem sokkal vagyunk elmaradva. Valószínű elértük az idei évi legnagyobb kiterjedést:

Link
#10535
Itt vannak újabb adatok, elvileg három napja rekord méretben nő a jég, de ez lehet annak az oka is, hogy a széttöredezett elvékonyodott jég jobban szétterjed a viharok miatt. 

Link

meg itt:

Link

#10534
Igen és köszi!
A korai és drasztikus csökkenés lepett meg.
#10533
Gondolom erre a hatalmas negatív kilengésre gondolsz: Link

beillesztett képNem kell aggódni, csak hibásak a mérések/adatfeldolgozás: "Sea Ice Index processing is currently having problems. Daily values after February 19 are erroneous. NSIDC is investigating the issue and will correct it as soon as possible." (Magyarul: febr. 19 óra problémás/hibás a Sea Ice Index feldolgozása, az NSIDC dolgozik a hiba feltárásán és javítja amint tudja.)
Az, hogy jó nagy a kiterjedése, kissé túlzás, de kétségkívül nem rekordalacsony épp, csupán az utóbbi 20-30 éves burkológörbéjének alján fut. Viszont a szórás télen mindig csökken és nyáron a minimum környékén nő meg.
#10532
Jó nagy a kiterjedése, úgy látom. Erre vonatkozna a kérdésed ha jól gondolom...
#10531
Sziasztok!
Van sejtése valakinek mi történik az északi sarki jéggel?
Link
nem nagyon láttam még ilyet...
#10530
Aztán majd kiderül, hogy nálunk attól is csak melegebb lesz.laza
#10529
Link

Egy kis érdekesség...
Már sok-sok éve ezért tartják ezt a versenyt Ausztriában, Karintiában, a 930m magasságban fekvő Weissensee-nél.
Na ott garantált a megfelelő jégvastagság. Legalább is egyelőre.
#10528
Link
Gyengülhet a Golf-áramlat? Csak belefutottam, nem olvastam át alaposan, de érdekesnek hangzik, hogy bár melegszik az áramlat, de csak az eleje, és a cirkuláció viszont gyengül.
#10527
Link

Ezt itt hagyom vita indítónak. Újszerű álláspontba helyzi az ottani jégtakaró korábbi körülményeit. Jó volt olvasni. nevet
#10526
Mert sem a cikkírónak, sem a tömegnek halvány lövése nincs róla, hogy az egy hűtőtorony, viszont mivel nagy, füstnek látszó dolog száll fel belőle egyenesen a zoxigéndús levegebőbe, igen hatásvadász dolog. És a cikkírónak egyetlen célja van, hogy minél többen elovassák, és ő minél többet profitáljon belőle. Persze ez előtted is világos, csak leírtam, ha esetleg valaki más is idetéved. vidám
#10525
Megmagyarázná nekem valaki, hogy a klímapornó cikkekben füstölgő kéményekként mi a f...ért mutatnak be erőművi hűtőtornyokat?
Manapság csak a földgáztüzelésű erőművek kéményei "füstölhetnek" az esetleges párakondenzáció miatt.
#10524
Azért egyvalami nem hagy nyugodni. Ki kezdett ekkoriban széndioxidot pumpálni a légkörbe?  (Semmi kétség, az eredményt látva jól csinálta.vidám)
Link
#10523
Egyrészt érdekes, hogy eddig nem gondoltak arra, hogy az idáig alapul vett adatsor évszakos torzítást tartalmazhat, ezért nem lehet egy az egyben levezetni belőle a globális átlaghőmérséklet alakulását, másrészt nehéz elképzelni, hogy az északi félteke nyarainak "meleg trendjei" akkora kilengéseket tudtak volna produkálni függetlenül a globális átlagtól:
Link
#10522
Kicsit gyorsabban olvad a jég a vártnál: Link de ezt azért tapasztaljuk is a rekordok döntögetésével...
#10520
A Jeges-tenger és környéke még nálunk is jobban melegedett, csak ott ritkábbak a mérési pontok, ezért nem vöröslik annyira. Ha megnézed ott az egyes pontokat, sötétvörös mindegyik.
Sajnos mi is vörösben izzunk, ami azt jelenti, hogy a nyarak kínzóan forrók, a telek pedig gyatrán enyhék lettek az ötven évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Két normális évszakunk maradt, a tavasz és az ősz.
Hogy mi az oka, hogy a környékünk jobban melegszik a globális átlaghoz képest? Szerintem ezt még a szakemberek is csak találgatják.
#10519
Európa azon belül közép és kelet  jól belehúzott.
Vajon mi lehet ennek az oka?
#10518
30 éves átlagok változása

beillesztett kép

#10517

beillesztett kép

#10516
December első felére az ECM egyértelműen erősebb örvényt vár, utána gyengíti (a többhetes ENS).
A szezonálisból most csináltam pár képet érdekességne ka télre (a képcímek nem mindig pontosak, az egyik félén zonális szél anomália van színezéssel és szélzászlókkal, a másikon geopotenciál és hőmérséklet anomália):
T: Link  Link  Link
Szél: Link  Link  Link

Összességében januárra vár gyengébb, áthelyeződött örvényt...
#10515
Igen, az ECM előrejelzése karácsonyig szól, és a hónap közepétől mutat gyengülést. Majd meglássuk.
#10514
Jaaa. Én benéztem a dátumotlaza Simán elsiklott a figyelmem a “DEC” felett. Bónuszként a november 31. sem tűnt hibásnakhideg
#10513
Szerintem nem nagy az egyetértés, csak az ECMWF előrelát december végéig. November végéig kis túlzással együtt futnak.

Itt elnézegetne az operatív sem kacérkodik gyengülő örvénnyel: Link