2023. június 08., csütörtök

Globális jelenségek

Adott napon: 
Keresés:
#10893

beillesztett kép

#10892
NG szemezgetés: Mennyi az annyi?

A bozóttüzek is hozzájárulhattak a hosszú La-Ninához
Link 

Csökken a légszennyezés Kínában
Link 
#10891
Pedig a tavaly április is nagyon hasonló volt. Csapadékos és csak 0,7 fokkal melegebb (nálam), mint az idei.
#10890
Globális átlaghőmérséklet-ugrás? Úgy hiányzik, mint üveges tótnak a hanyattesés. szomoru Ejjj, pedig piszkosul élvezem ezt a régen látott jellegű áprilist a maga szeszélyével, visszafogott hőmérsékletével. Komolyan, szerintem gyerekkoromban voltak ilyesmi tavaszok zsinórban, mint ez a mostani. Pár napja jutott eszembe, hogy bezzeg most tud átlagos hőmérséklet lenni, nyáron, meg télen aztán megint sorban dőlnek a melegrekordok. beteg
#10888
Az pont nincs, de sok egyéb nyalánkság igen Link
#10887
Van olyan térkép ott, ahonnan ez jött, ami emelkedésre érzékeny partvonalak változásait mutatja?
#10886

beillesztett kép

#10885
Azért egy közepesen erős El Nino szerintem bőven benne van, sőt akár több is. Azt nem mondanám ennyire előre, hogy 1997/98-at vagy 2015/16-ot megközelítő, de a modellek elkezdték szépen melegíteni az óceánt. 
Viszont akárhogy is lesz, a következő 1-2 évben a globális átlaghőmérséklet akár jelentősebb emelkedésére számítok. Ezt három dologra alapozom:

1. Erről kevés szó volt szerintem a fórumban, de a Hunga-Tonga vulkán nagyon jelentős mennyiségű vízgőzt jutttatott nagy magasságba, ami azóta is megfigyelhető a sztratoszférában. jóideig a déli féltekén és a trópusi régiókban terült szét, de az idei évben már az északi félteke mérsékelt területei fölött is látványosan észrevehető. Ennek pedig a vulkanikus kénnel ellentétben a felszínen pont inkább melegítő hatása lehet. A NOAA mérései alapján a vízgőz csóva kiterjedése így  néz ki animálás után:

beillesztett kép
2. Maga a La Nina-El Nino váltás, ami elég gyorsan bekövetkezett. Szépen látszik, hogy az év eleje óta tartó melegedés, ami a perui partoknál a leghevesebb a klasszikus régiókban, hullàmokban a többi régióban is zajlik, a felszín alatt meg nagy tartaléka van a melegnek.

beillesztett kép

Ezt a hullámzást részben az évszakon belüli változékonyságért felelős egyenlítői hullámok okozzák (MJO főleg), illetve az ahhoz kapcsolódó nyugatias szélanomáliák (piros átlós színezés március elején a lenti képen), amik megtörik a La Nina erősebb paszátszeleit.

beillesztett képSzemléletes kép a következő, amin látszik, hogy amikor áthalad egy ilyen hullám összeáramlási zónája hátoldalán a nyugatias szélanomáliával (fekete folytonos kontúrok), akkor kiterjednek a pozitív tengerfelszíni anomáliák. Amikor pedig a divergens zóna (szaggatott vonalak március közepétől), akkor visszahúzódnak.

beillesztett képÖsszességében a Középső-Pacifikus régióban március második felében lassult-megállt a melegedés, de nemrég újabb egyenlítői hullám haladt át és májusban jöhet a következő a hozzájuk tartozó nyugatias anomáliákkal. Újra gyorsulhat a melegedés, a friss modellek is emelték a várható El Nino erősségét, mind a statisztikusak mind a dinamikusak, CFS abszolút nevetséges. 

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép

Egyébként 2015 tavaszán is nyugatiasabb szeleket behozó MJO epizódok (rózsaszínes átlós területek) után robbant be az El Nino, azzal a különbséggel, hogy akkor eleve pozitívból indult 2014 után.

beillesztett kép


beillesztett kép3. Pár hónapja olvastam először, hogy az elmúlt évtizedek csökkenő SO2 kibocsátása után az utóbbi évtizedben, és különösen 2020-tól radikálisan lecsökkentették a hajók üzemanyagának kéntartalmát, emiatt hirtelen látványosan csökkenhetett a sűrű hajóforgalmú területeken (ebbe erősen beletartoznak az északi mérsékelt óceáni vizek is) a visszavert napsugárzás. Van egy kutató, aki most megszállottan nyomja ezt a témát, tőle van a következő ábra a kénkibocsátás és a visszavert (illetve itt a képen az elnyelt) sugárzás korrelációjáról.

beillesztett képValószínű, hogy ez közrejátszik a Nano által is belinkelt megugrott tengerhőmérsékleti anomáliában is

beillesztett kép

(Plusz elvileg a mérsékelt területeken a La Nina, főleg ha ilyen hosszan tart, végsősoron emelheti a tengerfelszín hőmérsékletét. Amellett, a globális átlagT meg La Nina alatt alacsonyabb természetesen. Kicsit visszanéztem pár grafikont, néhány La Nina végén tényleg jelentkezett ez. És most 2020 óta különösen elszabadult az északi mérsékelt régió, pont mióta La Nina és a lecsökkent SO2 tart. Ráadásul ez a több okból adódó mérsékeltövi tengerfelszíni anomália most összetalálkozott a hirtelen berobbanó EL Nino-féle trópusi óceáni melegedéssel, innen jön a mostani durva globális óceáni anomália.)

Ha ezekhez hozzáveszem a napciklus csúcspontját, akkor még csak extrém ELNino sem kell egy globális átlagT ugráshoz. Aztán meglátjuk, összeadhatóak-e ezek a dolgok...
#10884
Nem hiszem, hogy erős El Nino-ra kell készülnünk. Legalább is engem ez lepne meg még inkább. Ilyen hosszantartó La-Nina fázis után, nullához közeli semleges vagy gyenge El Nino-ra számítok. - persze ez vélemény. 

Nani linkelt képén is, az Észak-Amerikai hideganomália még vígan a La-Nina fázist mutatja. El-Ninonál a nyugat, közép amerikai térségben meleg anomália van és a Floridai térség szokott alacsonyabb nyomású, egyúttal csapadékosabb is lenni. Igy ha a hurrikán szezon lightosabb formát fog ölteni vagy vannak erre előrejelzések, akkor következtetni lehet rá, hogy azért olyan acélos ereszd el a hajam El-Nino fázis nem lesz/várható. Emellett megemlíteném, hogy nem tudom mennyire "átlagos" ekkora negatív anomália esetén ez a hómennyiség Usa-ban:
( csak kiragadott akt. futás alapján illusztrációként vett első kép kocka)

beillesztett képSzerintem az ott lakók kiváltképpen 'imádkoznak' egy lassú, vontatott, nyugodtabb fázisért, nem pedig "bele a lecsóba". A ló túlsó felére. szomoru Szerintem semleges lesz, nyugodtabb, kiegyensúlyozattabb. Legalább is bízok benne.szegyenlos


Európa időjárását illetően is a kiegyenlítettebb időjárás oldalán foglalok állást. Persze ez is csak "remény",vélemény.  
( Persze egy mozgalmasabb zivatar szezon azért ránkférne, károk nélkül persze.. lazanyelvnyujtas)
#10883
Megerősítem a véleményedet. 1972/1973-ban érettségire készültem, a telet követően tavasszal rettenetes szelek dühöngtek, szokatlanul meleg volt. (Nem tudom elképzelni, mennyire lehet még enyhébb a következő tél az elmúlt telekhez képest.) El Ninó idején a legjellemzőbb a ciklonok délnyugat-északkeleti irányú pályája, régiónkban tartósan a meleg szektor húzódik fölénk, amivel rendszerint kevés csapadék jár. Bolygónk számos helyén a viharciklonok hatalmas károkat okoztak.   
#10882
Tényleg. A legerősebb El Ninós epizódok (1972/1973, 1982/1983, 1997/1998 ) esetében egészen kifejező volt az enyhe tél Európa-szerte.
#10881

beillesztett kép

#10880
Ez így lesz. Vagy másképp.
#10879

beillesztett kép

#10878
A  víztározókat  jó  és  szép  dolog  mielőbb  megépíteni,  de  szerintem  a  Kiskőrösön  fölszedett  vonat  síneket  is  üdvös  lenne   -  most - vissza  lerakni...    Ha  a  professzorod  igazat  mond,  akkor  nem  kell  görcsölni  az  akku  gyárakon.  Mire  fölépülne - az  ő  elmélete  alapján - okafogyott  lesz  úgyis.
Több   kínai,  meg  szláv  szót  hallok  az  utcán,  mint  magyart.  Engem  az  egész  sztori  a  Bábel  tornya - legendára  emlékeztet.  
#10877
Link
Mi a véleményetek erről az interjúról? 
#10876
Nem tudom, mintha ilyesmi rémlene, de a tévedés jogát fenntartom. nevet
#10875
Az El Nino tényleg magasabb (téli?) hőmérsékletet hoz (egész?) Európába?
#10874
Elég fura ez most. Emlékeim szerint szokott lenni pár év szünet La Nina és El Nino között. Amellett elméletileg El Nino december körül kezdődik, nem? Azért hívják El Nino-nak. Amúgy tudomásom szerint El Nino esetén növekszik a hőmérséklet, pláne Európában, szóval jó hír elhalasztva a télkedvelőknek.
#10873
Ezt most nagyon megdobta a kegyetlenül bekezdő El Nino. Peru partjainál 6-8 fokos SST anomália van. Meg is dőlt egy rahedli minimum maximuma rekord mára virradóra Peruban. Sok parti állomáson csak 25-27 fokig csökkent a hőmérséklet, az ilyenkor szokásos 15-20 helyett (mondjuk La Nina-El Nino függő ez is.) De hát máskor is volt már Nino…

beillesztett képÉs a jövő…

beillesztett kép

#10872
Nyitnak a strandok.kacsint
#10871

beillesztett kép

#10870
Hidrogén?
#10869
G. A. úr jövő-víziója megkérdőjelezi azt, amit egy hanyag társadalom haladásnak nevezett. "Mint minden utópia, ez az ember sorsdöntő kérdése: én csak azt írtam meg, milyen ne legyen. " (Déry Tibor 'G. A. úr X-ben') szomoru
#10868
Nekem is kb. hasonló a véleményem. Egyrészt szkeptikus vagyok, mert minimális illúzióim sincsenek a politikusokat és a gigacégek vezetőit illetően, másrészt mind a klímának, mind a jelenleg fennálló gazdaságnak akkora a tehetetlensége, hogy ha ma estétől egy varázsütésre minden zöld lenne, akkor is beletelne néhány évtizedbe, mire észhez térne a rendszer. Az ÜHG légkörbe pumpálásán kívül is van még gebasz bőven, szóval én sem vagyok feldobva. Nem tudom, szerintem piszokul felgyorsultak a folyamatok, nekem nagyon rossz érzéseim vannak. Semmi modell, semmi tudomány, pusztán csak a hideg futkos a hátamon, ha kinézek az ablakon, vagy ha felnézek az égre. Egyik nap huszonhárom fok, másnap maximum 6-8. Tudom, vótmá' ilyen, meg még lesz is, de pár éve másról sem szól az időjárás, mint a melegrekordokról, a szárazságról, a néhány napos hideg periódusokról közöttük néhány melegrekorddal. Megint mondom, ez részemről messze nem tudományos igényű, pusztán megérzés, de annak a rosszabbik fajtájából. Nem tudok jobb szót rá, minthogy "zaklatott". Az érzésem is, meg az aktuális időjárás is. A következő télről meg mindenféle dac és hiszti nélkül azt gondolom, hogy game over... Ez ám a rekord, már kora tavasszal eltemetni a következő telet.  laza Mondom megérzés, semmi egyéb, talán még magam sem veszem teljesen komolyan. vidám
#10867
JMA szerint a február

beillesztett képA 4. legmelebbre sikeredett.
#10866
biden, olaj, klímacélok. laza
Link
#10865
Ha hihetünk a klímamodelleknek, ami szerint a jelenlegi ÜH gázok kibocsátási szint a század végére krétakori hőmérsékletek közé röpíti a bolygónkat elég rövid történet lehet ez sokak számára. Sokkal kisebb éghajlat változás is döntött be számos civilizációt, de ott még volt hová hátrálni. A mai túlnépesedett, és roppant sérülékeny civilizáciőnkra ez beláthatatlan következményekkel járna. A magam részéről szkeptikus vagyok, a fosszilis energia plusz szaldósan kitermelhető részét fel fogja használni az emberiség! Lehet bohóckodni a megújulóval, de nyomokban sincs az elektromos áram ellátásbiztonsági szinten való tárolhatósága. Mondhatjuk hogy majd lesz, , de belátható időn belül biztosan nem. A kocka már most el van vetve. Ki lesz az a világcsendőr, aki majd ki tudja kényszeríteni a fosszilis energiák elhagyását?! Éppen nem globalizálódó, hanem polarizálódó világ felé haladunk! Majd a nyugat, az USA küld "erős ajánlásokat" a feltörekvő országoknak? Erkölcsi alapja ehhez nulla, ők is élni akarnak a fosszilis adta félisteni emberi léttel, életmóddal. Nem fognak vacakolni egy bizonyos szinten túl a pillanatnyilag húsz százalék fajlagos teljesítményt sem elérő napelemnel, szélturbinával. Persze majd meg lesz oldva a probléma (ha meg lehet egyáltalán) de mikor, hiszen már most elkéstünk vele, ráadásul csillagászati bekerülési költségei vannak, ami szintén komoly akadály. Nem a cinizmus vezérelt, így látom. 
Kenya! A politikusoknak azt nézd mit tesznek, ne azt hogy mit mondanak! A kezüket figyeld, mert csalnak, sőt akár még lopnak is! vidám
Érdemes elolvasni ezt a riportot, hogy vélekedik egy tudós ember a témáról :
Link
#10864
Egy különbség azért van. Mi tudjuk, hogy gáz lesz, a lemmingek nem. Ráadásul vagyunk olyan elbizakodottak, hogy azt hisszük, majd mi jól megoldjuk. Na persze. nyelvnyujtas 
#10863
Csak ugyanazt csináljuk, amit minden más élőlény a helyünkbe tenne. Kedvező körülmények, élettér és a tudomány fejlődése. Mindez a túlszaporodáshoz és egyéni szinten a harácsoláshoz vezet. Lásd az északi országokban a lemmingek esetét, a túlszaporodást, majd a populáció visszaesését. Vagy a fákon elszaporodó gombák esetét amivel elpusztítják a saját táplálékukat. Vagy az erjesztőgombákat az alkoholban. Ugyanezt az utat járja be az emberiség is. Ez van genetikailag az élőlényekbe és az emberekbe is programozva. És ez a program felülírja az emberben meglévő előrelátó gondolkodást is, mivel az ösztönök sokkal erősebbek, mint az észérvek. Főleg, ha nem az egyén, hanem a sokaság együttes viselkedését vizsgáljuk. Fizikai törvényszerűség, mint ahogy az alma is lefelé esik a fáról. Mi még örülhetünk, és az aszfaltba verhetjük a seggünket, mert a felfutó szakasz végén élünk. Sokkal rosszabb lesz azoknak, akik majd akkor élnek, amikor már nem lesz ilyen jó világ. 
#10862
Az ÜHG-kibocsátáson kívül csinálunk mi még épp elég disznóságot az ökoszisztémával. Ha egyszer csak eltűnnénk innen, előbb-utóbb nyilván kiheverné, bár mi a jelek szerint elég masszívan azon ügyködünk, hogy alaposan kicsesszünk magunkkal. Engem ez az álszenteskedés és gátlástalan hazudozás háborít fel, de nagyon, ami a "zöld" politika körül zajlik. Amikor kilóra megvett politikusok szemrebbenés nélkül hazudnak a szemünkbe, nagyobbnál nagyobb ökörségeket akarnak megetetni velünk a "környezetünk védelmében", és közben napnál világosabb, hogy honnan fúj a szél, na attól kinyílik a bicska a zsebemben. 
#10861
Azt már ugye mondottam volt valahol (lehet, hogy itt), hogy ez a jelenleg zájló antropogén ÜHG-kibocsátás akár több szálzmillió évvel meghosszabbíthatja a Földön a diverz életet. Mi (Homo sapoens) persze erős kihívások elé nézhetünk az elkövetkezendő párszáz évben is, de az eltűnésünkel (legalábbis ilyen egyedszábman) igenis sok felhabzsolható CO2-t, plusz rengeteg ÜHG-t hagyunk az elkövetkező millió évekre, amivel a C3-típusú fotoszintézis újra aranykorát élheti. Szóval hagyjuk a siránkozást, és örüljünk a 0,1M-10M közötti felvirágzásnak, ami nekünk lesz köszönhető. nevet Persze addigra, a Hs már a múlté lesz. Hacsak közbe nem lép az intelligencia…

Kiindulópontnak: Link - Carbon dioxide starvation, the development of C4 ecosystems, and mammalian evolution.
#10860
És ilyenkor durran el az agyam, amikor a szarvasmarhákra fogjuk az üvegházhatást. Inkább nem írok semmit, mert még ki leszek tiltva. beteg Egyszerűen vérlázító ez az ócska, cinikus, szemforgató hazugságcunami, ami erre (is) jellemző. Létrejött egy (ki tudja hányadik) kereskedelmi egyezmény az EU és négy dél-amerikai ország között. Ők gépeket és alkatrészeket kapnak, mi meg mezőgazdasági termékeket/terményeket, amiknek az előállítása során nyilván messzemenőkig figyelembe veszik a környezetvédelmet és az élelmiszerbiztonságot. Ja, nem. duhos De mi itt az EU-ban kihúzhatjuk magunkat, hogy milyen frankók vagyunk környezetvédelem terén. Ez kb. annyit ér, mint a medence egyik felében megengedni a vízbe pisilést, a másik felében meg megtiltani. 
#10859
Kegyetlen beteg világot élünk…
#10858
Az EU - ban már csak a földgáz maradt mint "fenntartható" (sic) fosszilis tüzelőanyag, tehát hétköznapi nyelven, mint egyelőre megtűrt. (Biden ugye nem röhögsz?! duhos) A cikk logikáját követve akkor ez komoly zseni lesz., ugyanis a vezetéken szállított földgáz esetében elég jelentős, egyesek szerint 10 % elérő metán szivárgás van, ami tudjuk hogy hatvanyozottan jelentősebb üvegházhatású gáz mint a CO2 , emellett a földgáz a többi fosszilishoz képest jóval kevesebb kormot , és más szennyezőt bocsát ki. (CO2 kibocsátás kb. fele a szénnek, de a szökött metánnal, és kikényszerített tanker szállítással együtt már érdekes számok jönnének ki.) Mondjuk - szintén a cikkből kiindulva - aggodalomra semmi ok, ugyanis a nyugat eurázsiai félsziget nyugati részén kívül a helyén kezelik a megújuló projektet. kacsint
#10857
Na, miket nem szúrok ki menet közben.  laza Közben megnéztem, tényleg kijavították. Egy hajszálnyit jobban mutat, de csak egy hajszálnyit. nevet
#10856
És tényleg! laza Kössz!
#10855
Megkérdeztem őket, ez a válasz:
"Thanks for your note -- will fix today!
In short: I updated the data viz script & climatology file to correct the latitude coordinate variable that was reversed (90S to 90N instead of 90N to 90S).  The new script is deployed for Today's Weather Maps and Hourly Forecast Maps, but alas I forgot to deploy it for Forecast Outlook Maps.  The problem here is that the old script is reading the new climatology file (with the correct latitude variable) and then unnecessarily flipping the latitude values.  Take a close look at the erroneous maps and you will see the Northern Hemisphere continents ghosted in the the SH and vice-versa."
Magyarul extrém röviden: "Egy frissítés után invertálódtak a szélességi koordináták, kijavította a többi térképen, de elfelejtkezett erről a térképről, emiatt az északi és déli félteke szellemképesen amúgy látszódik is." És valóban, Dél-Amerika felett ott van fejjel lefelé Észak-Amerika nevet
Ja és javítja is ma nevet
#10854
A climatereanalyzer.org háromnapos előrejelzés-oldalán. Az a fura, hogy a tíznapos már tök normálisnak néz ki, közel sem ilyen színes. Ráadásul például pont Kínára átlag alattit jelez, pedig Nanovich most tette ki a százkét melegrekordot ugyanott, ugyanakkor. 
#10853
Hibás generálás. Hol találtad?
#10852
Ez a lenti térkép nem tudom, hogy hogy jött össze, de ma pl 102 kínai állomáson dőlt meg a napi rekord

beillesztett kép

#10851
Azt a leborult! Hát ilyet se mostanában láttam. Ezmegmiez? Ilyen színes még talán sosem volt ez a térkép. Ölég beszédes.... zavarban

beillesztett kép

#10850
Az aeroszolok hűtik a légkört....
Link
#10849
Igen, az Északi-sark jege is rekord-közeli alacsony: Link (2016-2017 volt hasonlóan gyenge) és a nagyja itt a Kara- és Barents-tenger környékén hibádzik: Link ami nem tudom, mennyire számít az ottani ciklonoknak, de hogy az AC-osodást nem segíti, az biztos...
#10848
Globálisan pedig:

beillesztett kép

#10847

beillesztett kép

#10846
Link
Gleccserek 2022-ben és a korábbi évszázadban az Alpokban... Micsoda telek lehettek a XIX. században, hogy ilyen havak össze tudták gyűlni, valószínűleg nem csak 1-1 alkalommal lehetett méteres havakat vadászni nevet 2021 egész pofás tavaszi hava után 2022 brutálisan meleg és hószegény lett, meleg tavasz, sárga hó, rekord rekord hátán, aszály a hegyekben is, nem csoda ha egy év alatt talán most fogytak a legtöbbet a gleccserek az utóbbi évtizedekben. Csomó hegy ugyan járhatóbb, de sok hegy - főleg a magasban - inkább járhatatlan kezd lenni, kőomlások, instabil gerincek... Miközben a hegyi sport pont hogy kezd nagyon népszerű lenni.
#10845
Kár volt elbontani. Végre jön a havas, hideg téli időjárás hozzájuk.
Ez a szomszéd falu diagramja.

beillesztett kép
beillesztett kép

#10843
Magyar változat: Link Szüleim tanultak itt síelni, gyerekkoromban (uramisten, 20-25 éve szomoru ) jártunk ki ide rendszeresen szánkózni, hóban fürdeni, téli kirándulni. Nem hiszem, hogy az utóbbi 6-7 évben volt itt pár napig síelhető hó...
#10842
Link

Utolsó észlelés

2023-06-08 14:22:54

Piliscsaba

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

102723

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 38. sorozata

MetNet | 2023-05-02 07:20

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 38.