2020. október 31., szombat

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2020-10-31 11:32:12

Rákóczifalva

11.0 °C

04502

RH: 84 | P: 1020.7

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

61449

Hírek, események

Milyen idő lesz mindenszentekkor?

Idõjárás-változás | 2020-10-29 20:17

pic
Vasárnap csendes, nyugodt és mérsékelten meleg időben látogathatjuk meg elhunyt szeretteink, ismerőseink síremlékét.

Globális jelenségek

Adott napon: 
Keresés:
#10502

beillesztett kép

#10501
Lassan 2012 is már csak messziről, előre köszön :/
#10500

beillesztett kép

#10499
Olvasd csak el nyugodtan! nevet Lehet találsz benne kapaszkodót, amit én nem vettem észre vagy félre értettem.
Nekem speciel elment tőle a kedvem. 
Lehet másnak nem fog. laza
#10498
Akkor inkább nem olvasom át, köszi, hogy leírtad a lényeget! kacsint
#10497
Ezt ha valaki átolvassa "elmegy a kedve" az idei téltől. 
Ilyen alapon csapadékos, enyhe tél lehet a 
reális Közép-Európában. 

Link  
#10496
Még mindig nem indult el a jégképződés az északi-sarkvidéki tengeri jég bölcsőjének tekintett Laptyev-tengeren. A rendszeres időjárási mérések kezdete óta nem történt még olyan, hogy október vége felé ne indult volna el a jégképződés a szibériai Laptyev-tengeren.Az északi-sarkvidéki tengeri jég bölcsőjének tekintett Laptyev-tengeren az elhúzódó, rendkívül meleg észak-oroszországi időjárás, valamint a meleg atlanti-óceáni áramlások betörése késlelteti a fagyást – írta szakértőkre hivatkozva a The Guardian brit napilap honlapja.Hosszú időbe telik, míg a megrekedt hő eloszlik a légkörben még az évnek ebben a szakaszában is, amikor a nap alig több mint egy-két órán át kúszik a horizont fölé naponta. Ennek eredménye, hogy rekordot döntött a jégmentes nyílt vízi felszín kiterjedése az Északi-sarkvidéken.
#10495

beillesztett kép

#10494
Nyugi, ez sem tart örökké...nevet lesz ez még fenntebb is!
#10493
És hozzá a jég

beillesztett kép

#10492
Ezen nincs olyan hupli.
Link
Egy frissítés?
#10491

beillesztett kép

#10490
Ez eléggé aggasztó....
#10489
Olybá’ tűnik...
#10488
Az arktikus Szibéria április-szeptemberi átlagai az elmúlt 65 évben

beillesztett kép

#10487
Október második felében megállt a jég gyarapodása az Arktiszon? beteg
#10486

beillesztett kép

#10485
Elvileg gyarapodni fog. Új ciklus kezdődik odafent. Lásd. indexek. Hízni fog a hideg és jég is.
#10484
Törölt tartalom
#10483

beillesztett kép

#10482
Pár korrekció így gyorsan, mielőtt hamis dolgokat állítasz rólam, a többit Rád és az olvasóra hagyom nevet

* az előjeles eltérés valóban ott van, de egy előjel nem ugyanaz +3 és -3 között mint -0.2 és +0.5 között, ezzel gondolom egyetértünk... értem én, hogy ettől még szuperül hangzik, hogy "előjelnyi eltérés!" és kíváncsi is vagyok az okokra. Te nem? Persze, nem kerestem meg minden konkrét okot a felvetésedre reagálva helyetted, csak feltételezéseket mondtam, amik szerintem magyarázhatják, utána még nem néztem (de Te sem, aki kiemelte a különségeket!). Korábban Te ennyit se tettél, kapásból vádaskodtál, hogy hamisítanak. Most se tettél többet. Melyik a jobb?! Ha feltételezel, az egy laza beszélgetés és fejtegetés és az okok keresése kevés idő mellett, ha vádaskodsz, ahhoz jobb helyen súlyos érvek kénének.
* Nem egy hozzászólás 10%-án lovagolok, hanem az utóbbi hozzászólásaid döntő részében található hamisítással vádaskodáson, ami az elmúlt hónapban volt része itt a fórumnak. Mert ezzel igen, nem értek egyet. (Szerintem ha ferdítenek, ennél dörzsöltebben csalnak az adatokkal kacsint )
* Hogy Szilszakállt idézzem: "Oldal? Én nem állok senki oldalán, mert az én oldalamon sem áll senki!" Engem a szakmai része érdekel a kérdéseknek és felbosszant a szélsőségek felől jövő alaptalan vádaskodás, minden irányból. Nem a meggyőződésemhez próbálok illeszteni támadási felületeket az adatokat görgetve, hanem a valóság és az igazság érdekel, a ferdítés és megtévesztés pedig zavar. Legutóbb egy "klímariogató" megtéréséről szóló könyvet ajánlottam itt, melynek "Bocsánat a klímariogatásért" a címe, nem hiszem, hogy egy Gréta mellett álló klímariogató a túloldalról ilyeneket linkelne. Ugyan csak összefoglalót olvastam, de érdekesnek tűnt a könyv és pont azokra világít rá, amiket szerintem sem a GW okoz: szélsőséges időjárás, állatok tömeges kihalása stb.
* Nem említetted meg a tényleges okot (amit kiderítettem Neked) egy hónapja sem, amikor először a különbségeket felhoztad vádaskodva, és most sem, csak miután kikerestem Neked. Te a lehetséges okoknak szándékos csalást vagy véletlen tévedést véltél felfedezni, egyik sem a válasz volt, hanem egy harmadik: Te tévedtél. Erre utaltam csak, ez nem a 10%, hanem sok-sok hozzászólás eredménye.

És a "guglizás": sose nézel utána rendesen a dolgoknak basszus! Én végezzem el mindig helyetted a kutatómunkát? Ne már! Adtam egy feladatot, keresd meg a 81-10es NOAA-t, visszavágsz, hogy én meg keressek meg neked megint valami mást, amit épp Te hoztál fel és utána se néztél. Majd ha egyszer is végre rendesen utánanézel, esetleg veszem a fáradtságot, hogy megint helyetted végezzem a következő kutatómunkát. Hisz Te hoztad fel, hogy különbözik a két 71-00s adatsor is, nem? Nem érdekel, hogy miért? Miért nem? Miért velem végeztetsz el mindent? Nem értem!
(Hozzáteszem, kicsit előre akarok dolgozni, és tényleg levadászni a különbségek okát, mert érdekel és nekem nem csak újabb muníció nekem nem tetsző álláspontot képviselő tudósok hiteltelenítésére. Csak az elmúlt 4 napban örülök, ha a gép elé ülhettem nem munka céljából és alvásból is elkélne már pár óra. Kár, hogy Neked ez a kutatás az előző kérdésben egy hónap alatt se sikerült.)

A legutóbbi törlés (amihez engedélyt kértem Tőled, igen!) pedig azért volt, mert véletlenül egy mondatban kétszer Antarktiszt írtam Arktisz/Antarktisz helyett. (Hozzáteszem, szerintem logikus volt, hogy egyszer Arktiszra, 3 szóval később pedig Antarktiszra gondoltam, de még én is benéztem másodjára, annyira nem vettem észre az elírást. Lévén a mondat kb. így szólt: "Az Antarktiszon 40% a mínusz, ugyanakkor az Antarktisz viszont átlagos." ) Ehelyett Te ezzel jöttél: "Viccelsz? Ismered egyáltalán a % számítást (számtan, általános iskola, felső tagozat)?" Miközben tudod, hogy egyetemet végeztem én is nevet Nem meggondolatlanság volt, hanem elírás, amire szerintem igencsak prosztó színvonalon reagáltál. Ez nem meggondolatlanul írt, megkérdőjelezhető tartalmú írás volt így utólag, nem? nevet

Egy fura felvetésed pedig, hogy miért nem vizsgálják a rekordmagas antarktiszi jégkiterjedtséget. Egyrészt most épp nem is rekordmagas (az utóbbi 2 évben tuti), csupán átlagos/magas (és (itt) télen 2019-ben bőven lefelé lógott ki a 10%os burkolóból), el sem hagyja az átlag 10%os burkológörbéjét: Link Másrészt nem lehet, hogy egy 40%os mínusz jobban érdekli a kutatókat, mint egy 1-3%-os plusz? Harmadrészt (és megint a hiányos/nulla utánanézésed...) persze, hogy kutatott terület ez is: Link   Link   Link   Link   Link   És ezek csak az Antarktisz jegével foglalkozó cikkek egy pici része, "a jéghegy csúcsa" kacsint .
Foglalkoznak vajon azzal a kérdéssel, hogy miért csökken drasztikusan az Arktisz és stagnál/gyengén növekszik Antarktisz átlaga? Hisz érdekes kérdésnek hangzik, amit itt is (közvetve) feszegetünk. Gondolom a szemedben nem kutatják ugye. Pedig de: Link   Link   Link   Link (és így tovább, és így tovább) Vagy az a kérdés, hogy ezeket miért nem szemlézgeti a bulvár- meg a mainstream média, amiket linkelsz néha? Mert esetleg elfogultak? Az meg kit érdekel? Minket nem kéne, (természettudományos) szakmai szemmel ez nem érdekes kérdés, max a politológusoknak meg a társadalomtudósoknak...

"Tényleg utána kell járni a dolgoknak." - írod. Hajrá!
#10481
A helyesírásban a szavak egybeírásáért elnézést kérek. Szövegszerkeszőből másolva, szerkesztési időn belül a javítással - pofozással eddig jutottam. Köszönöm.
#10480
Nem nagyon volt kedvemérdemben válaszolni erre a #10468 hsz-odra, de sajnos meg kell tennem. Kérlek,figyelmesen olvasd el!

Egy kis szövegelemzés: 


Elsőbekezdésed a saját #10466 hsz-od folytatása, nem az én #10467 hsz-omra válasz:


Az icipicieltérés lehet azért…, …nagy eltérések nincsenek rajta, az a lényegesebb.”

Csak egy icipici előjel az eltérés nálad. Azonos-ea két térkép? Nálam (NOAA / CDAS) térképeken egy kicsit nagyobb volt az eltérés, de nálad
is van egy icipici, elhanyagolható előjel különbség. Én nem találtam saját esetemben az
eltérés okát, szerencsére te megtaláltad. Köszönet érte.

 
Asajátodnál feltételes módot használsz: „lehet azért…”.


Ha eltérés van, az okra konkrét válasz kell.  Lehet esetleg forrásadat azonosság, de kell atényleges ok megnevezése. Tényszerűen. E nélkül mindketten PONTOSAN UGYANAZT a
hibát követtük el, csak „sajátjában a gerendát nem leli”.


Második bekezdésed:

"De akkor a két lehetőséged egyike sem megoldás”:


Ennek már abszolút semmi köze a #10466hsz-omhoz, hanem a #10464 hsz-om utolsó 10 %-ára a reakció, teljesen figyelmen
kívül hagyva ugyanannak a hsz-nak első 90 %-át, valamint a #10466 hszt, amire a tulajdonképpen
válasz volna a #10468 hsz-od, ha az válasz volna.


Harmadik bekezdésed:     

„Ugyanakkortaláltam … olyan NOAA produktumot is, ami havi SST anomália, … azt írják, hogy
1981-2010 adatsorból indulnak ki a havi térképhez.”:


Ha szükséges egy adatbázis egy cáfoláshoz, mit bizonyítasz azzal, hogytaláltál egy harmadik adatbázist, ami a keresett és 29 másik adatbázis átlaga?
Ráadásul szerinted két példányban találtad, de azelőjel eltérést szőnyeg alá söpörted.  
„Szóvalkétségkívül kicsit kaotikus a dolog, de - mint mindig - általában csak
alaposabban utána kell járni, hogy kiderüljön a dolgok miértje, főleg ha
keresed a választ egy kérdésedre, nem pedig azonnal GW csalást akarsz kiáltani.”Tényleg kaotikus a dolog. Nem kicsit,nagyon. Tényleg utána kell járni a dolgoknak.
„…főleg, ha keresed a választegy kérdésre, nem pedig GW csalást kiáltani.”: Ha választ keresel egy kérdésre, nem egy hsz 10 %-án lovagolsz. Haválaszolsz egy hsz-ra, az abban egészében leírtakra válaszolj, ne csak egy
töredékén kötözködj. Aláírom, hibáztam a #10464-ben , nem elemeztem kellően a
lehetséges okokat. Elhamarkodottan döntöttem valami mellett, de meg volt említve a tényleges ok, mint lehetőség.
 5   
„Aprótanács (a tied): néha érdemes tudományosabb szempontból megközelíteni a kérdéseket, nemazonnal GW-felkentezni meg csalásozni, mert így lehet csak igazán érdekes
szakmai vitát folytatni.. Elvakultszélsőséges hozzáállással mindig nehéz (mindegy melyik oldalról). ”:


Temelyik oldalon állsz? Azt ne mondd, hogy középen, mert tőled nem hallottam
megemlíteni a déli pólus jégborítottságának rekordértékeit (az össz global
rekord jégborítást sem) a klímaváltozás lehetséges irányainak elemzésével. A GW felkentek ilyen apróságot nem említenek. A tudományos szempontokat meg ne emlegesd: Olykor középiskolai matematikai - fizikai tudást igénylő probléma megoldásokban legtöbbször csak a síri csendet hallottam itt, ezen a fórumon. Tőled is. 
 
Apró tanács (nem a tied, hanem az enyém): A #10468 hsz-od tartalmaz számomra némi kioktatást. Egy kicsit magas lóról, amit szerintem le kellene szállnod,mivel a témában tett hozzászólásaid nem igazán indokolják. Nem ártana, hogy
egyes hsz-oknak nem csak töredékeire, hanem egészére reagálnál. Úgy
értelemszerűen. Máskor is előfordult,  már, szerintem fogadd meg. 
 
Egyébként különös módon elgondolkodtatónaktartom, hogy nem túl régen a te saját meggondolatlanul leírt, megkérdőjelezhető
tartalmú hozzászólásod szálának törléséhez kértél tőlem jóváhagyást. Hozzájárultam
egy bekezdés törléséhez, amivel az irónia kivonható lett volna a szálból és a szál full
szakmaivá tehető lett volna, de te az egész szálat törölted. Nyoma sem maradt a
meggondolatlan állításodnak.


Ezek után most meg Ki-mit-talál-a-guglin versenyt akarszjátszatni velem, amikor nem találsz semmit? Ne viccelj már velem, fiatalúr!
#10479
Én adtam előbb a feladatot! Oldd meg, aztán én is keresek szomoru
#10478
Ezek szerint semmit sem találtál, azért utaltad vissza.
#10477
Ahogy jössz az adatokkal, én is kacsint
#10476
Én is találtam számodra egy ujjgyakorlatot: A #10468.ban beszélsz egy icipici eltérésről, ami mindössze egy előjel. Mivel engem fedsz meg, hogy valaminek  nem néztem alaposan utána (ami igaz, Mea culpa!), kérlek nézz utána annak hogy KONKRÉTAN azonos-e a két állomány az icipici eltérések ellenére, és ha igen, nézz már utána, hogy KONKRÉTAN mi okozza azt az icipici előjel hibát. Nem szeretném, ha te is ugyanabba a hibába esnél, mint jómagam.
#10475
Gyakorlófeladatnak pedig ideális, keress egyet! nevet

Tippem a Laptev-öbölre: November 4.
#10474

beillesztett kép

#10473
17+
#10472
Tippverseny 5 staropramen sör díjazással: November melyik napjára fog teljesen befagyni?
#10471
Ez meghalt...laza
#10470
Ha tényleg csak 5 percedbe kerül, keress már egy NOAA terméket bolygó szinű napi SST anomáliára  térképi kimenettel, szabványos 1981-2010 viszonyítási alappal!
#10469
Zutty

beillesztett kép

#10468
Az icipici eltérés lehet azért, mert az egyik "NOAA high resolution" a másik meg "NOAA Coral Reef Watch Daily 5km". Persze lehet, hogy ez a kettő teljesen ugyanaz, és picit más csak az interpoláció, (vagy csalni akarnak,) vagy ilyesmi. A nagy eltérések nincsenek rajta a másikhoz képest, az a lényegesebb.
De akkor a két lehetőséged egyike sem a megoldás: nem ők tévedtek, nem ők csaltak, hanem csak Te nem néztél alaposabban utána, hogy mit vettek kiinduló értéknek. Nekem amúgy kb. 5 perc google-zésbe került, mert engem érdekelt is a válasz a kérdésre, nem okot kerestem vádaskodni.
Ugyanakkor találtam közben olyan NOAA produktumot is, ami havi SST anomália, és ott meg kétszer meg azt írják, hogy 1981-2010 közötti adatsorokból indulnak ki a havi térképekhez: Link Szóval kétségkívül kicsit kaotikus a dolog, de - mint mindig - általában csak alaposabban utána kell járni, hogy kiderüljön a dolgok miértje, főleg ha keresed a választ egy kérdésedre, nem pedig azonnal GW csalást akarsz kiáltani.

Apró tanács: néha érdemes tudományosabb szempontból megközelíteni a kérdéseket, nem azonnal GW-felkentezni meg csalásozni, mert így lehet csak igazán érdekes szakmai vitát folytatni... Elvakult szélsőséges hozzáállással mindig nehéz (mindegy melyik oldalról). Utóbbiakat hagyjuk meg a bulvármédiának meg a politikának, egyik oldal sem ártatlan (ezt elismerem, nyilván!) és nagy valószínűséggel az igazság sem a tengely két szélén lesz.
#10467
Nem teljesen: Kanada északi partjain az egyiknél (+), a másiknál (-) az anomália.

A NOAA - CDAS összehasonlítás így nagyjából almát a céklával. Nem ordít a NOAA ábráról a jelenleg általánosan szokásostól eltérő viszonyítási alap, és csak akkor keresi az ember a bibit, ha valami nagyon sántít, de akkor sem találja meg 2 perc alatt. 

Az adatbázis legalább harmadában ('70-es évek) csak lézengenek az adatok: nem volt műholdas megfigyelés és tele van interpolációval. Ennél csak az 1800-as évekhez tartozó SST anomália recon-ok viccesebbek. Azokban olyan területeket festenek ki szép színesre a Csendes-óceánon , ahol hónapokig csak az albatroszoknak, a pingvineknek és a fókáknak lehettek közvetlen megfigyeléseik.

Összességében finoman szólva nem túl szerencsés a nem szokásos viszonyítási alap használata egy ilyen terméknél. A hibás következtetések lehetősége jelentős. Hamisan drasztikus hőmérséklet-változási sebességre lehet belőle következtetni. Ha így kezdték is ábrázolni és már új "szabványok" keletkeztek a viszonyításban, célszerű lenne párhuzamosan azokat is használni, ordító módon feltüntetve az aktuális esetben melyikről is van szó. Anélkül olyan káoszt teremthet, mint az amerikai mértékegységek használata. Ronald Reagan idejében egy lézerfegyver kísérletben a hegyet sem találták el, mert láb helyett valaki mérföldben adta meg a magasságát (vagy fordítva).
#10466
Hm, ez a kép: Link eléggé egybevág az eredeti képpel: Link és eszerint a LTM (long term mean) az 1971-2000. Innen viszont mindkét adatforrás letölthető (1971-2000 és 1982-2010) : Link
Írják is: "Caveats: Daily Anomaly files are calculated relative to a 1971-2000 climatology"
#10465
Hm, ha a NOAA nem a 1981-2010 CFS reanalízishez viszonyítja az anomáliát, hanem mondjuk egy kicsit korábbi 30 éves átlaghoz, vagy csak pl. 1981-2000 átlagához, és tegyük fel, hogy tényleg az északi félteke SST-je melegszik, akkor az anomália-térképek akár stimmelhetnek is, nem? Hisz északon (ahol melegszik a SST) van az eltérés, délen (ahol nincs / nem akkora a SST melegedés) meg nincs, és ez így még reális is lenne.
Persze ehhez kéne egy forrás, hogy a NOAA mihez képest számol anomáliát.
Még jobb lenne, ha mindkettőnek lenne SST térképe is (nem csak SST anomália térképe), mert azt összehasonlítva már nem kéne ekkora eltérésnek lennie - gondolom.
#10464
Az adatok többsége nyilván műholdak  szenzoraitól származik, másrészt hajók, bóják méréseiből. A műholdas méréseket nyilván folyamatosan hozzá igazítják, kalibrálják a felszíni mérések adataihoz. A két anomália térkép eltérése az egyenlítőnél és az egész déli félgömbön minimális, az északi félgömbön (különösképpen a sarkvidéken) lényeges,  tendenciózus, megengedhetetlen eltérések vannak. 

A forrásadatokról: Túlnyomóan azonos, vagy azonos megbízhatóságú szenzorokból származnak az adatok: Bár elég sok műhold röpköd odafenn, meglehetősen kevés van olyan, amelyik felszíni hőmérsékletet érzékelő szenzorral van felszerelve és bejárja bolygónk teljes felszínét (pólusok fölött áthaladók). A mérést végző hajók és meteorológiai bóják száma is korlátozott. Az egyenlítő környéki és déli félgömbi kétféle anomália térkép gyakorlati azonossága pedig legalább túlnyomóan azonos, de legalább is azonos megbízhatóságú forrásadatokra utal. 

Az északi félgömb anomália képei mégis jelentősen és tendenciózusan eltérők. A napi anomáliát nyilván a napi SST-ből számolják, mert mi másból? Az anomália egyik számítási adata, a napi SST adatbázis nyilván helyes, közel azonos mindkét esetben, mert azonos, vagy azonos megbízhatóságú szenzoroktól származik. A két SST anomália közötti érdemi eltérés kizárólag a számításához a napi SST-ből kivont, valahogyan számított SSTátlagok érdemi eltéréséből származhatnak.

A CDAS anomália ábrához tartozó SSTátlag az 1981-2010 évek SST átlaga, amihez mostanában mint megbénult mozgóátlaghoz mindent hasonlítunk. A NOAA SST átlaga az északi féltekén - különösen a sarkvidék környékén - ennél tendenciózusan lényegesen alacsonyabbnak kell lennie, különben hogyan lehetne az anomália a CDAS anomáliánál tendenciózusan és lényegesen magasabb??? Ha nem a 1981-2010 évek átlaga "szabványhoz" hasonlít a NOAA, akkor mihez, de akkor miért nem közli? Nano ábrája szerint lehet kiválasztani pl. 1980. évvel kezdődő 10 - 20 éves időtartamot, melynek átlaga lényegesen alacsonyabb a "szabvány" 1980-2010 évek átlagánál. 1981-nél korábbi évhez, évekhez nem hasonlíthat, mert előtte nem volt műholdas mérés.

Ha a "szabványtól" eltérő az összehasonlítási alap, miért nem közlik? Talán így "szebbnek", pirosabbnak látszik az ábra? Így is gyakran az almát a körtével kell összehasonlítani, de miért kell a céklával, vagy a vízilóval? 

Az SST anomáliát az 1981-2010 évek átlagával könnyebb számolni, mint a 30 éves mozgóátlaggal, mert így az SST napi átlagokat elegendő egyszer kiszámolni, mozgóátlag esetén minden újabb naphoz egy új SST mozgóátlag tartozik, ami kiszámítandó.

Megjegyzem, napi SST adatok körülbelül egy éve léteznek, előtte rosszabb felszíni felbontásban heti 2 teljes bolygóra kiterjedő SST volt elérhető, minden egyéb napi adat interpolált.

Innentől számomra két változat lehetséges.

- A hiba: Valamit véletlenül elbaltáztunk, elszámoltunk, elfelejtettünk közölni,  stb.
- A hamisítás, megtévesztés: Valamit szándékosan elszámoltunk, "elfelejtettünk" közölni, stb.

Megjegyzés: Arról a gw felkentek diszkréten el szoktak felejtkezni, hogy amíg az északi sarkvidék jégborítása negatív, a déli sarkvidék jégborítása és az összes jégborítás pozitív rekordokat döntögetett. A déli félgömb érdemben nem melegedett, így a NOAA esetleges korábbi / rövidebb SST átlaga a déli félgömbi SST anomáliát érdemben nem befolyásolja(ta).
#10463
Az egyik a CFSR 1981-2010 reanalízishez képest számol anomáliát, a másikat nem tudom, de ha nem pont ugyanaz, vagy más akár az időszak, akkor megint más anomália-értékek jönnek ki... De ha mindkét forrásnak van aktT térképe is, az segíthet már.
#10462
Okozhatja a tengerfelszín-hőmérséklet származtatásának módja, ami önmagában más átlagokat eredményezhet. Az egyes adatbázisok nagyon messze tudnak lenni egymástól, szárazföldi adatbázisokra is igaz ez. A modell reanalízisek produktumaira pedig halmozottan.
#10461
Jól látom, hogy az egyenlítőnél a Csendes-óceánon az egyenlítőnél (La Nina) mindkettőnél ott a -5 °C környéki anomália? Jól látom, hogy a két "forrás" között délen a 60 °, északon a 70 - 80 ° szélesség környékén változatosan, de szisztematikus irányba legalább 2 - 4 °C eltérések is vannak? Nagy területen, nem a mérés és ábrázolás felbontásában? Korábban említettem, hogy ami ugyan mindkét ábrázolásban hőmérsékleti anomália teknő volt, az egyiknél  -4 °C-os, a másiknál +1 °C- körüli anomália? Ugyan némileg színtévesztő vagyok, de azért a mélykéket a naranccsal nem keverem.

Mi okozza a különbséget? A mért pillanatnyi értékek az eltérők (de az hogy lehetséges), vagy a helyi átlag (de az hogy lehetséges)?
#10460
Jól látom, hogy ez a két anomália-térkép más források alapján dolgozik?
#10459
Igen.
#10458
Amit te linkeltél, az tenger, amit Nanovich, az meg levegő.
#10457

Link  

A kettő közül az egyik vagy hibás, vagy hamisítás. Egyszerre igaz mindkettő nem lehet: 

Link  

Link  

Olyan, mint ha az északi féltekén győzött volna a kommunista SST világforradalom.

Mindmeghalunk. 
#10456

beillesztett kép

#10455

beillesztett kép

#10454
Sziasztok erre tud valaki véleményt mondani?
Link
mostanábban nem nagyon hallani DAI ről. Cikkben meg van említve idén vajon hogy áll ez az index..
#10453
Nem férnél bele a köztársasági elnök tanácsadói csapatába. Link
Tényként kezelik és tolják le a diákok torkán a dolgot. beteg