2024. május 23., csütörtök

Globális jelenségek

Adott napon: 
Keresés:
#11066
Látványos sivatagi homokréteg a Mont Blanc gleccserén, a hórétegben a homok 2022ből (március) származik:

beillesztett kép


Forrás: Mountain Challenge, Facebook

Ez Münchenben is durva volt anno...

beillesztett kép

#11065
Az UAH műholdas adat egészen ütős lett áprilisra, a tetőzés késése a felszíni adatokhoz képest viszont annyira nem meglepő.

beillesztett kép

#11064
Fájdalmas, de sok pozitívummal is jár, ha elfogadjuk, hogy a klímakatasztrófa elkerülhetetlen Link
#11063
Ennyi? szomoru
#11062
Nem hiszem, hogy közvetlenül "köze van" hozzá, de 9. vagy 10. hónapja dől meg a Föld egészén valaha mért legmelegebb hónap rekordja, azaz majd' egy éve minden hónap rekord-meleg az egész Földet nézve.
#11061
Mit gondoltok, mi okozta nálunk az átlagtól jóval melegebb februárt és márciust?
Konkrétabban: az El Ninonak köze van-e, és mennyire ehhez?
Ezt tanulmányozom éppen: Link , de nem hiszem, hogy a rekord enyheségnek mondjuk 10%-nál jobban köze lenne az ENSO régióhoz.
Hamarosan végignézem a februári-márciusi térképeket, de nekem az Északkelet-Afrika felől benyúló magassági gerinc rémlik többször is, és hogy amikor a skandináv hideg "mocorgott" volna, akkor a szubtrópusi anticiklon "behúzódott" Észak-Afrika és a Földközi-tenger fölé, megakadályozva, hogy hozzánk is eljusson a gelida.
Másik okként a medence-hatás (már több éven át tartó) elmaradását gondolnám, hogy a köd ritkán látott vendég lett.
Mi a véleményetek?
#11060
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#628780 - 2024-04-12 11:05:16)

Van itt baj a CO2-n kívül is bőven. beteg

Link
#11059
Csak, hogy vigyünk illetve vigyek bele egy kis aktualitást.nevet

"A tengerfelszín napi hőmérséklete (°C) az extrapoláris globális óceánon (60°S–60°É) átlagolva 2015-ben (kék), 2016-ban (sárga), 2023-ban (piros) és 2024-ben (fekete vonal). Az 1979 és 2022 közötti összes többi év szürke vonallal látható. Adatforrás: ERA5. Köszönet: Copernicus Climate Change Service/ECMWF." - google translate-ról fordítva.

beillesztett képKép forrása: Link 
#11058
Én meg attól tartok, hogy ez a sok édes víz számottevően megborítja a tengeráramlatokat. S bár hőmérséklet csökkenést talán nem is (melegedő éghajlat változás gyanánt), de a melegebb tengervíz nagyobb energiát képes elnyelni. Mivel melegebb az átlagnál, jobban párolog, igy jövőben nem tartom kizártnak a gyakoribb medikánt a a Földközin, meg Európát elérő TS-ek meg Kat.1.-esek és társaik. Nem fognak kipurcanni a mérsékelt öv ezen részén, hanem még ha a szélnyírás zabálja is őket legfeljebb mérsékelt övi ciklonná vagy azok vihar ciklonná alakulnak. 
Talán annyi, "meredek pozitívumot" látok benne, hogy a melegebb trópusibbá váló tengervíz hő csapadékosabb időjárást idézhet elő Afrika északi,ényi felében. ( Mondjuk ilyen téren jobb lenne utánne keresni hogy a miocén idején milyen volt az éghajlat Afrika ezen területein? szegyenlos
Nem hiszem, hogy megtudnánk ezt állítani. Emlékezz a covidra. A nagy bezárások miatt Kinában "tisztább volt a levegő" meg másutt se volt annyira mozgás, persze ettől függetlenül nem állt meg a növekedés tudomásom szerint. 
Bár ha az ingerküszöbünket már ami a világ összes számottevő és jelentős döntéshozóit illeti nem üti meg a mércét a melegebb klíma akkor a jégsapkák, Grönland olvadása, ha majd kellően visszafordíthatatlan méreteket ölt, akkor már késő lesz. Valahogy mindenképpen magasabbra kellesz költözni azoknak a városoknak, metropoliszoknak a keleti parton meg Európában is szerte. Délkelet-Ázsiáról ne is beszéljünk. ( Az lesz még csak az igazi migráns áradat.szegyenlos Mikor komplett népek indulnak meg, mert az országa vagy annak a fele víz alatt lesz.Ez sajnos benne van a pakliban.) 
Ha még talán akkor kapcsolunk mérsékelhetjük a leendő és keletkezett/keletkező károkat,de csak mérsékelni fogjuk tudni az elkerülhetetlent. 
Ha én saccolnék, hogy mekkora a "grizz" akkor ez 50 éven belül megtörténik. A 17 fokos átlaghőt szerintem pikk pakk elérjük hamarosan. Én pesszimista vagyok az emberiséggel kapcsolatban. Nagyon fogyasztói társadalom lettünk..szomoru
#11057
Link
Gyorsitott videó mindossze 4 év gleccserolvadásáról az Alpokban, elég durva...
Van egy tippem, nem idén fordul a trend.
#11056
Na azért azt, amit ők novembernek neveznek, pláne Közép-Nyugaton, meg a Nagy-tavak környékén, szerintem a Metnet TISZ-tagjai zokszó nélkül aláírnák, velem együtt.  laza
#11055
Hehe. Na ugye? Ők is átvették a  télre vonatkozó metnet szlogent. Le kellett volna védetni! laza
"Winter weather expert Cohen, who is based outside of Boston, joked that the U.S. no longer has four seasons: "We have two seasons. We have
summer and we have November.” "

(Idézet egy amcsi klíma cikkből.)
#11054
Á ez még a korábbi cikk újabb bulvárfeldolgozása lesz akkor... "René M. van Westen" mind2 cikkben van és ők írták a korábbi itt kitárgyalt cikket.
#11053
Hát igen, délkelet az délkelet  laza
Én csak itt olvastam, az eredetit nem is akartam megkeresni nyelvnyujtas Link
#11052
Szerintem a szokásos "újságírói" faszság: Link Noha most meló közben sehol sem láttam utalást az eredeti cikkben (nem rövid,  Link ), attól még a tévedés jogát fenntartom vidám Maximum 3,5 fokos csökkenést láttam évtizedenként és azt is csak Bergenre.
#11051
laza
#11050
Nem sikerült kigugliznom, meg tudsz osztani valami linket? nevet Szerintem 30 fokos lehűlés esetén is esőbe váltana délkeleten...
#11049
A holland kutatók most egy újabb tanulmánnyal rukkoltak elő, melyet egy szuperkompjúter modellfuttatása alapján állítottak össze.
Ez alapján már 2025-ben mindmeghalunk, mert a lassulás ilyen gyorsan eléri a billenési pontot és a hőmérséklet 30 fokkal (!!!4!) esik majd vissza. 
Én butuska meg már el akartam adni a téli cuccaimat nyelvnyujtas
Az a baj, hogy pont az ilyenek miatt nem vesszük aztán komolyan az igazi folyamatokat és veszélyeket.
#11048
Hát így másodszorra azt mondanám, hogy ez inkább egy olyan fandrézing cucc, vagyis adakozzatok a kutatásra, hogy vehessek mán egyújautót cucc. "Majdnem kiesett a kávé a kezemből", "Nem az én kutatásom" stb.
Azér' valaki ebben a pozícióban ilyen tudományos fokozatokkal talán magától is eljuthatott volna idáig.  Szóval az ember - a régi jó brezsnyevi univerzumon kívüli világra gondolok - nem telefonon szokta kapni az infarktust. laza
#11047
Az Azori szk.  nagytérség, nyugat Afrika térségi Atlanti óceán nagyon durván pozitív anomáliás, az egész bolygón az egyik legnagyobb kiterjedésű ilyen terület. Lövésem sincs hogy ez miért alakul így szinte egész télen, az AMOC zavara lenne? Az időjárásunkra komoly hatása lehet szerintem egy ilyen "melegbázisnak", és a szubtrópusi Ac északabbra törésének, ezen belül az Azori Ac "túlsúlyának" az átlagos viszonyokhoz képest. Egész télen büntetett bennünket. A 88 - 95 közötti időszakban is hasonló rezsim uralom volt, főleg a 90 körüli teleken, de persze hidegebb telekkel. 
#11046
Na pont erre voltam kíváncsi, mi a fene lehet az oka ennek a mostani agymenésnek. Nyilván csak az egyik, de elég jelentősnek tűnik. 
#11045
Vagyis az a hőtöbblet, ami a gyenge áramlású években keletkezik odaát, az itt érezteti a hatását?
#11044
Kicsit beleástam magam az AMOC témába, és egy érdekes összefüggést találtam. (Ugye szeretjük a távkapcsolatokat a met témában!szeret) 1980 óta konkrét, előtte becsült adatok (Tengerszint stb) a Floridai áramlás évszázados adatait mutatja be, és az áramlás gyengül folyamatosan . Ez az AMOC szerves része. Nos nem lehet nem észre venni, hogy mennyire kollerál több esetben a nagy teleinkkel a Floridai áramlás erősebb áramlású (vagy csak szimplán a normális áramlású) időszaka, és fordítva, a gyengelkedese rendszerint egybeesik a mi gyengébb teleinkkel.Kezdve a 85/86, és 86/87  hideg tél párossal, a 95 /96 - al kezdődő, 02/03 tél igazi kontinentális jegyeit hordozó teléig, . Ugyanígy látszik a gyengélkedő áramlás a 90 körüli enyhébb telek kapcsán, de a 2005 utáni időszakban, vagy a hetvenes évek első felében . De a szimuláción tetten érhető a 62/63, 63/64 páros, illetve a 69/70 szintén kiemelkedően hideg tél, de a 78/79 is már kiugró a hetvenes évek eleji viszonylag enyhébb telei közül. Nem kívánok feltalálni semmit, csak az erdekességre próbáltam rámutatni. A korrelálás nem mondható azért teljesnek, hiszen a 2010 körüli jobb  (bár nem igazán hideg) telek nem látszanak az áramlási viszonyokon , de több más példa határozottan!
Link

Link

És itt jön képbe hogy az utóbbi időszakban volt hogy Florida térségi óceán szinte felforrt, de hozhatjuk újra az egész télen tapasztalt durva SST anomáliákat, főleg a mi atlanti melegbázisunkra utalva. Hát hogy rendellenes állapotok vannak az biztos! 

Link

Link
#11043
Véleményem szerint azért biztos nagy hatása lenne Európára nézve az AMOC összeomlásának, ennyire északon ennyire melegebbre másutt nincs is nagyon példa. Viszont az esélyeket illetően azért én nem gondolom, hogy túl hamar bekövetkezne ez, az a 80-szoros édesvíz-betáplálás a modellben igencsak magas érték (ami ahhoz kellett, hogy a modell az AMOC összeomlását prognosztizálja). Van egy elmélet, miszerint a korábbi legjobb leállás-példa a Younger Dryas Link korszakban történhetett. Akkor hirtelen, évtizedek alatt esett 4-10 fokot Grönlandon a hőmérséklet és akkor a rengeteg édesvizet egy gleccserek és jégself olvadásából táplált tó, az Agassiz-tó Link "átszakadása", óceánba áramlása okozhatta. Az a hosszú ideig gyűlő vízmennyiség már egész más méreteket ölthet nagyon rövid idő alatt (évtizedek?), mint most a jég olvadása. Az is igaz, hogy ezt az elméletet a 2010-es évek óta meg-megkérdőjelezik, és inkább vulkanikus kiváltó hatásokat feltételeznek. A fő érv, hogy nincs igazán "nyoma a földben" a rengeteg víz óceánba áramlásának. Persze ettől még létezett és eltűnt ez az Agassiz-tó, szóval lehet, hogy azért még mindig vaskosan hozzájárult, ha máshogy nem, túláradó folyókkal, hosszú évtizedek alatt...

Szóval az AMOC leállása nem (feltétlen) lenne példa nélküli és van még mit kutatni és keresni, hogy megértsük a korábbi eseményeket.
#11042
Ehhez jól ilik: "Én csak azt a tanulmányt vagy statisztikát hiszem el, amit én magam hamisítottam."nyelvnyujtas
#11041
Pár hete olvastam egy megdöbbentő dolgot: rengeteg tudományos publikációt vontak vissza, mert hamis(ított) adatokon alapultak. Az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatások kb. nyolcvan (!!!) százaléka fals alapokon nyugszik. Részben azért, mert publikációs kényszer van a tudósokon, részben pedig azért, mert sok esetben nagyvállalatok finanszírozzák a kutatásokat, annak minden következményével együtt. 
Szeretném leszögezni, nekem SEMMILYEN konkrét információm nincs senki munkájával kapcsolatban, ez csak azért szomorú, mert sajnos sok nagy tudású és becsületes kutató eredményeire is rálegyinthetnek emiatt. A gyerek kiöntése a fürdővízzel tipikus esete. 
#11040
Még mindig nem tudom eldönteni - hogyan is tudnám -, hogy komolyan kell venni a dolgot, vagy csak arról van szó, hogy néhányan a szakemberek közül felültek a vonatra ilyen-olyan érdekből.
#11039
Nagyon kemény. szomoru A legvalószínűbb időpont 2057. Nyilván lehetetlen pontosan kiszámolni, de a modell szerint a valószínűsített intervallumon belül ez a legvalószínűbb. Persze a 2057-ig tartó időszak sem lesz egy fáklyás menet.
#11038
Aki nem nézi meg :
- Dr Gál Tamás : "3 - 4 fokkal lenne hidegebb (AMOC leállás), de a nyarak hőmérséklete nem nagyon változna, a telek lennének nagyon hidegek." 

Remélem nem ezekhez a nyamvadt telekhez képest, mert akkor épp csak a 2013. előtti jobb telekhez ruccannánk vissza! Bohóc
Viccet félre téve, brutális hatása lenne. 

#11037
Ez vótmán? (Gál Tamás SZTE, leáll az AMOC)
Link
#11036
Ok, igazából az összefoglaló videót még nem tudtam megnézni, de hamarosan sort kerítek rá. 
#11035
Igazából nem is a Golf-áramlatról van szó, hanem az észak-atlanti-áramlatról, ami - csakúgy, mint a Golf - az atlanti átforgató cirkuláció (AMOC - Atlantic Meridional Overturning Circulation) része. Múlt hét óta elolvastam néhány tanulmányt, és igazából nincs egyetértés a hatások tekintetében. Tavalyi tanulmányok csupán pár fokra tetszik a nálunk kifejtett hatását, miközben É-Európa jelentősen lehűlne, a trópusi csapadékzóna délebbre csúszna, a Száhel-zóna még szárazabb lenne.
És mivel maga az AMOC is csupán a Globális Szállítószalag egy része, így az összefüggések nagyon komplexek, ezt itt leírni csaknem lehetetlen.
#11034
Annak idején földrajzból azt tanultuk, hogy még a Nyugat.szibériai-síkságra is van némi hatása.
Ami a vikingeket illeti, ezen még soha nem gondolkodtam. Viszont a Középkori klímaoptimumot a Kis jégkorszak követte, ami véget is vetett a grönlandi viking civilizációnak. Kérdés, hogy ennek van-e köze a Golfhoz.
#11033
Vagy egy másik, valószínűleg szintén nem túl okos felvetésem: ha akkor, amikor a vikingek északra mentek, mert pl. annyira kizöldült Grönland (ergo el kellett ehhez olvadnia egy csomó jégnek), akkor miért nem akart leállni a Golf-áramlat? *gondolkodó smiley*
#11032
Én azt nem értem teljesen, hogy a Golf-áramlatnak Európában milyen mélységig van tényleges hatása. Ok, az egész zonalitás ezen alapul, de pl. Oroszország európai felén is számít? Mert ott eléggé vígan termesztik most a gabonát, pedig messze van az óceántól és északabbra is van, mint Bécs. Ha arrafelé is van hatása, akkor viszont mi lenne Moszkvában, ha "Bécs 2000 m fölé kerülne"?
#11031
Nem tudom. Én ezt az egészet még mindig túl meredeknek tartom. Akkor fogom komolyan venni, ha még egy-két évig tart ez a senki által nem várt ütemű felmelegedés, mivel akkor bármi bekövetkezhet.
Ja, meg ha megindul a fordított migráció mondjuk Csádba, vagy Mauritániába.
#11030
igen-igen túl stabilnak veszik, bocsi.

Amúgy Hansen is erről beszélt többek között a Warming in the Pipeline paper kapcsán, hogy nagyon távol állnak a globál klíma modellek ha a megfigyelésekkel összetevit őket.
#11029
Köszi, ez is egy jó forrás!
A 4. ponthoz egy apró korrekció (így értetted, csak elírtad): "a klíma modellek szisztematikusan túlbecsülik az AMOC stabilitását".
#11028
A szerző maga is szó szerint említi, hogy azért kellett 80-szoros mennyiséget beletenniük, mert túl stabil a modell és hogy ezt is bizonyítsák, hogy közelebb kerüljenek a valódi megfigyelt változásokhoz. 
Ajánlom még Stefán blogját a témában:

Link

3. pont (és ez szó szerint van a science paper-ből idézve) " a tavalyi Ditlevsen tanulmány pontos lehet a billenési pont idejét tekintve (95% konf. melett 2025-2095 között)"
4. pont " ez az új tanulmány megerősíti a korábbi aggodalmakat, hogy a klíma modellek szisztematikusan alábecsülik az AMOC stabilitását.."

Stefan utolsó sorát még itt hagynám: "Más szóval: az Atlanti-óceán déli részéről származó megfigyelések adatai arra utalnak, hogy az AMOC billenő pályán van. Nem a modell szimulációja, amelyet csak arra használunk, hogy jobban megértsük, mely korai figyelmeztető jelzések működnek, és miért."
#11027
Valóban hasznos volt, szó sincs róla a tanulmányban, hogy 2025-re vagy bármilyen dátumra ez a tanulmány "jósolna". Csak annyit állapítottak meg, hogy a billenás felé haladunk. Ahhoz, hogy az átbillenést a tanulmányban triggerelni tudják, a jelenlegi olvadáshoz képest 80-szoros mennyiségű édesvizet kellett bevinni a modellbe. Kiemelte azonban, hogy kicsi az esélye, hogy még meg tudjuk állítani a folyamatot, és ne tartsunk az átbillenés felé, valamint hogy a rendszer rendkívül összetett, egyáltalán nem biztos, hogy sokkal több édesvíz kell a billenés gyors megérkezéséhez, ennél bonyolultabb a rendszer.
#11026
Ez egy jó kis rövid összefoglaló a szerzővel.

Tulajdonképpen szépen haladunk a billenés felé (mivel az AMOC gyengülése maga egy negatív visszacsatolás ami még konstans jégolvadás esetén is megemeli az édesvíz/sósvíz arányt, ami ugye magát a lassulást kiváltja).

#11025
Fura lett volna a Sievert (Sv), ja...
#11024
Innen származik: Link

Az eggyel fentebbi menüben az óceáni reanalízis további paraméterei is elérhetőek. Rövid leírások is vannak hozzájuk, lehetnének bővebbek. nevet
#11023
1 Sverdrup (Sv) = 10^6 m3/s
#11022
Igen, így látom én is. Növénytermesztés, állattenyésztés (mondjuk a rénszarvast leszámítva...) nem lenne lehetséges. 
#11021
Azon gondolkodom, hogy ezt Európa jelenlegi formájában nem tudná túlélni. Persze, igen pöpec telek lennének az első pár évben (kevés csapadékkal), de az a 2000m-es klíma nem túl barátságos se nyáron, se télen, a fűtésre/élelmezésre/közlekedésre terhelődő nyomást pedig nem lehetne elviselni...

Viharkém, ez a grafikon merről? Látom, hogy ECM, csak szeretném érteni a Sv mértékegységet meg az anomáliát valamihez képest, a fura exp. skála is eléggé zavaró... nevet Szívesen olvasgatnék még erről.
#11020
97 körül is nagyot gyengült, azóta is egyre csak melegebb van. vidám
#11019
És azóta egyre melegebb van. Történhet itt bármi: elninnyó, laninnya, vagy a kretén gendersemleges tesójuk (loninnyu???), leállhat a golfáram, föltámadhatnak a mamutok, székrekedése lehet a metánfingó teheneknek,  itt attól csak melegebb lesz.
#11018
Hmm, ez érdekes, eszerint nagyot gyengült tavaly-tavalyelőtt. Csak nemrég jött szembe velem, ezért tovább nem is kommentálnám...

beillesztett kép


#11017
Akkor haladj a b) pont mentén tovább, hogy a későbbiekben ne érjen nagy meglepetés  laza

Utolsó észlelés

2024-05-23 21:02:06

Szolnok

19.0 °C

na00

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

122084

Hírek, események

Miért nem láttam (még soha) a sarki fényt?

Időjárás-változás | 2024-05-13 08:01

pic
Pár infó az idei év eddigi egyik legizgalmasabb eseményével kapcsolatban.