2020. június 05., péntek

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#35078
Nyüzsögnek a harlekinkatica-lárvák.
#35077
Udvarunk, házunk, utolsó képen a kertecskénk ( a parik még karó nélkül). 
A képek múlt vasárnap délután, máj. 17-én készültek :

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép

#35076
Kurándulni voltunk arrafelé. Szeretem azt a kis falut. 
#35075
Mi jót csináltál Piliscséven!? Ott dolgozom. nevet 
Igaz, nem az erdőben, hanem Piliscsév és Leányvár között egy nyílt placcon egy Logisztikai központban. 
#35074
Múlt hét végén Piliscséven az erdőben találkoztam én is egy szép nagy példánnyal. Ha jól gondolom ő a gyászcincér:

beillesztett kép


#35073
Újabb cincérfajba botlottam, Novajidrány főutcáján...
Legvalószínűbb, hogy kis hőscincér, mert bár nagy hőscincér méretű volt (3cm-es), nincs a szárnyfedőjén barna szín. Íme, a fotó erről a pompás állatról:

beillesztett kép

#35072
Vásároltam ma egy Photinia-t (Korallberkenye), és el is ültettem. nevet
Szinte zéró nedvesség van a földben...délelőtt pedig a szokásos vendégünk, -egy közelben fészkelő- gyönyörű Búbos banka jött az udvarunkra tízóraizni. nevet
(ne kattintsatok a linkre, a feltöltő oldal mellékterméke)
Link

beillesztett kép


Link

beillesztett kép

#35071
Édesanyámék még leforrázták és megetették a kacsákkal. Talán a disznó is szívesen megeszi, hiszen a pajort is kitúrják a földből,  ha tehetik.  - gyümölcsösök védelmét, azt hallottam,  néhány disznó ellátja vidám, abszolút bio... volt,  a pestisjárvány előtt.eso
#35070
Itt is kevés van, de annál több a földben pajor formájában, akkorák, mint a kisujjamzavarban Itt főleg a növényi hulladékból készült dombjaimat szeretik sajnos, szerintem jövőre rajzanak, valahogy készülnöm kellene rá. Olvastam, hogy reggel/hajnalban le kell rázni őket a fákról és indulhat a megsemmisítés (csak ugye hogyan, nem vagyok az a tömeggyilkos fajta)? Ha van ötlet, azt megköszönnémnevet

Más: Ormányosbogarak (kerti zsizsik?laza)
Tavaly nagyon sok volt, aztán betett nekik a hideg, szeles, csapadékos május, de azért idénre is maradt jócskán. Kézzel szedegettük, amennyire tudtuk.
Tavaly láttam kettő, azaz 2 szúfarkast, idén már vagy 20-szor annyit, meg valami harci poloskát (piros-fekete) is a mogyorón, na arról konkrétan eltűntek az ormányosok, pedig az a kedvencükvidám. Ezek rendesen tizedelik őket, remélem jól elszaporodnak. Csak ugye az ormányosok lassan visszabújnak/visszabújtak gyökereket rágcsálni, a ragadozók meg maradnak. Mindenesetre jó látni, hogy a természet szépen reagál a változásokra.
#35069
Köszi, igen, közben én is rátaláltam, hála az orosz keresőoldalnak. kacsint
#35068
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#473719 - 2020-05-19 02:17:37)

Háromévente van nagyobb rajzás, de minden évben lehet velük találkozni. Közelről én is csak egyet láttam idén, de röptében többet is.
#35067
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#473715 - 2020-05-18 23:17:14)

Google- cserebogár 2020 - első találat.
Rossz fórumban vagyunk.eso
#35066
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#473714 - 2020-05-18 23:14:06)

Itt is csak 1-2 van. Átlagosnál is kevesebb. 
#35065
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#473713 - 2020-05-18 23:07:27)

Nem tudom, hogy másnak is feltűnt-e, ill. esetleg a szárazsággal is összefüggésbe hozható - e, de idén felém nincsenek májusi cserebogarak.
Nagyjából 1 hónapja, ápr. közepén láttam egyet az egyik este locsolás közben a házfalon, azóta egyet sem láttam. 
Máshol mi a helyzet!? Tényleg nincsenek idén!? 
#35064
Szerintem egy tölgyes-tövisescincér (Rhagium sycophanta)
#35063
Valakinek van-e ötlete, mi ez? Jó 2-3 cm-es, kemény hátú, leginkább cincérszerű bogár (elég nagyot koppant az autó oldalán): 

beillesztett kép

#35062
Remélemkacsint
#35061
És a végén mérgesedik pirosra? Nekem csak egyszerű csilim lesz, 4 tőt ültettem egy óriás cserépbe.laza
#35060
Már terem is drágaszáglaza

beillesztett kép

#35059
Most másodjára láttam a fekete rigók eszközhasználatát. A csigaházat addig ütik a kőhöz/járdához, amíg az össze nem törik és kiehetik belőle a lakóját. kacsint
#35058
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#472631 - 2020-05-10 19:47:32)

Nincsen május labdarózsesz nélkül. 
Mamám udvara az imént Pilisszentivánon. 1 hete kezdett nyílni, mostanra teljesedett ki :

beillesztett képbeillesztett kép#35057
Észrevettem a diófa hajtásain vöröses-barnás foltokat, méghozzá elég sűrű jelleggel. Tudja valaki mi lehet ez? 
#35056
Ittt nagyon durván kevés a csapadék már február óta szomoru 
#35055
Tegnap kimentem a Dél-budai Egér út mellett lévő nagy berekbe, ott sétált a Menyecske u. lakótelep apraja-nagyja.  A kutak kerítéssel elzártak,  de a terület többi része látogatható:  csodás hely lett!  Kis kölök koromban sokat bicikliztem arra, azóta szárazodott a terület,  most üde rétek, sűrű szürke nyár újulat, sok-sok diófa és egy-egy vadszilva, cseresznyefa... és harsogó madárdal,  ezek a vonatokat és a  gyorsforgalmi utat is, túlharsogják!  A kosborokat nem láttam, amikre régről emlékezem,  de a gyep amúgy szép, és a levegő extra friss és párás volt... nulla szúnyoggal!

 Ma viszont a Tétényi-fennsíkon elszomorodtam. A gyep vegetál, a csenkesz kalászkái rászáradtak, a gurgolya friss hajtása  a földön hever, a kakukkfű illatos levélkéi épphogy kihajtottak. Csak a mélyen gyökerező lappangó sás  ragyog zölden,  és a madártej (Ornithogalum) hófehér csokrai virítanak hősiesen...  A mannakőrisek árnyékában azért van ternye, csüdfű szépen,  de az árvalányhaj léhán hajladozik,  a levele alig tízcentis...  A magyar szegfű rózsaszín csokrocskái olyan alacsony száron nyílnak,  mintha vissza akarnának bújni a földbe...  Esőért sóhajt az egész gyep.
#35054
Ne szidjad mert visszabeszél!  Egy solymári autószerelő műhely teljes szerszámparkját hallottam valamelyik tavasszal egy fenyőfáról. Öt (5 db)  szajkó előadásában!  Karaokezni is tudnak...
#35053
Ahhoz képest, hogy a szajkó tavasszal-nyáron elvileg szigorúan erdei madár, itt dorbézol a kertben egy, eszi a bogarakat, az előbb meg a kerítést sz**ta le, remek nevet
#35052
Hát ez nem jött össze rendesen nevet Megint este jutottam csak ki, altostratusoktól terhelt fényekben. Ráadásul megint csak telefonnal és egy sánta drónnal. Így a sárgabillegetők, bíbicek, cankók, és a zoomos-makrós képek továbbra is csak a talonban maradtak. De bejártam, berepültem a területet, szóval bazsásan beteszek néhány hangulatképet.

beillesztett képbeillesztett kép
beillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép

#35051
Ma kilátogattam a pulyákkal az egyik zsombékos-belvizes területre. Találtam egy kis kristálytiszta vízű, kb fél méter mély és néhánytíz m2 felületű pocsolyát. Na ott burjánzik az élet rendesen. Puhatestűek, rovarok, kétéltűek. Még egy szerkő pár is oda fészkelt. Legalábbis gondolom, mert folyamatosan kiabált felettünk körözve és próbálta a figyelmünket elterelni. A gyerekek miatt nem tudtam semmi komolyabbat dokumentálni, csak beledugtam a telefonomat a vízbe egy fél percre: Link

Holnap lesz egy néhány órás programom ott, úgy érzemlaza
#35050
Gomba, baktérium és élettani hatások együttesen jelentkeznek a kajszinál. Éghajlati szempontból a termeszthetőség északi határán vagyunk, így elég nehezen viseli a szélsőséges hideget és sok számára kedvezőtlen hatást. Elég gyakori, nemcsak fiatal fáknál jelentkezik. Egy jó déli fekvésű, szélvédett jó mikroklímáju kertben azért ott a helye a kajszinak. Meg kell újra próbálni egy új csemetévelnevet
#35049
Érdekes, még nem hallottam erről eddig. nevet
Rákerestem, nagyon összetett egy dolog ez, baktérium okozza, ami a cukrot megvonva a fától sokkal fagyérzékenyebbé válik. Plusz a baktériumban található fehérje jégmagként működik, így a növény szövetnedve már -1 fokon megfagy, e baktériumok nélkül ez az érték -6-7 fok! Tehát végülis el is fagyott, de valószínűleg amúgy is kicsinálta volna a kórokozó.
#35048
Kajszi gutaütés (apoplexia) okozta, nem a fagy. A fiatal fák legveszélyesebb betegsége. Sokszor már a faiskolában megfertőződik. Sajnos nem tudunk ellene hatékonyan védekezni. Vörös szilva alanyon kevésbé jelentkezik, mint a myrabolán alanyon.
#35047
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ki tud-e fagyni egy kis embermagasságú barackfa, vagy egyéb probléma lehet vele?!

Kiszáradás jeleit mutatja egyébként, lógnak a levelei hetek óta, el még nem pusztult látszólag, de valószínűleg az utolsókat rúgja. Vízhiánya nem nagyon lehet, napi 2x bőségesen öntözve van. Másra nem tudok gondolni, mint hogy a -7 fokok nem tettek neki jót még március végén, amikor már hajtott csóri.
De a diók is elég érdekesek, hogy még a rügyfakadásig is épp, hogy eljutott mindegyik. Ilyenkorra már a virágai szoktak potyogni..
#35046
Köszönöm!

Le lett vágva most a fertőzött rész. Az egyik fánál 50% feletti a kár, bízom benne sikerül újranevelni a koronát a megmaradó részekből. 
#35045
Tuti mahónia, erős illatosak a virágai. Termése c vitaminban gazdag állítólag enyhén mérgező, de az indiánok gyógyítottak vele.
#35044
Igazán nincs mit, különösen azért nem, mert Mártinak van igaza nevet
#35043
mahónia
#35042
Köszönöm Nándi báttyanevet
#35041
Az egyik kerti odúba becsokosítottak a szén cinegék. Nyóc puckos fióka kelt ki a napokban

beillesztett kép

#35040
Valamilyen magyalnak tűnik.
#35039
Tudja valaki, hogy ez milyen növény?
Előre is köszi a segítséget:

beillesztett kép

#35038
Vértetű kártétel, látszik, hogy már elhúzódó a szívogatás nyomán rákos tumorok is megjelennek (fajtafüggő) A vértetű elleni védelem nehézsége abból adódik, hogy a szívó kártevő viaszos fehér bevonat védi a vegyszerek hatása így nehezebben érvényesül.
Javaslom Calypso 480 SC rovarölő alkalmazását, bőséges permetlével bevonva megtámadott felületet. Ősszel a lombhullást követően alapos kéregápolás, rákos részek lemetszése és Vektafid R lemosó permetezés.
#35037
Link
Keltikékről Turista magazinos "képriport".
Ez meg egy saját fotó, még a keddi futásról:

beillesztett kép

#35036
Üdv. 
Több almafán ilyen kártétellel talalkoztam a kertben. Van amelyiken a fa jó 30%-án. Ilyen jelentős esetben több 1 éves fás rész is elszáradt. (tavaly jelentős fehéres bevonat volt a fán - amerikai lepkekabócának gondoltam akkor - lehet annak ez az eredménye?)
Link

Remélem látható a probléma. 
Válaszotok előre is köszönöm. Google nem segített megoldást találni. 
#35035
Ó a kekeckedő mindenedet. Amúgy nyilván igazad van, deakkoris! nevet
Fajra gondoltam. Mindegy. 
Közben azt súgták, hogy valamelyik trágya gomba faj lehet, talán  coprinellus, vagy ilyesmi szegyenlos
#35034
De mire gondolt??? A szarkának is csak a nyelvtörőben van fajtája, hacsak nincs ember által nemesített változata, amit kétlek.
#35033
De fajtát kérdezett laza
#35032
Nem véletlen, hogy nem írtam fajt...
szegyenlos
#35031
Köszönöm! Fajtáját lehet tudni? Vagy egy ilyen képből lehetetlen...
#35030
Semmi kárt nem okoznak ezek a gombácskák. Hiába "húzkodod" ki őket: azok csak a termőtestek, a vegetatív rész a talajban él és virul. Amíg ott van kajája, élni és teremni fog, ha minden egyéb feltétel (talajnedvesség, levegő rh, hőmérséklet megfelelő.
#35029

beillesztett kép

A paradicsompalántáim kineveltek saját kis mini gombákat is... nevet
Tudja esetleg valaki, mihez van szerencsém? Kihúzkodjam őket? Tele van vele a föld