2019. május 25., szombat

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#34691
A tejpereszke biztosan ehető némi korábban leírt korlátozással. Jó vízellátottságú, de nem vizenyős szikes agyagos öntéstalajú legelők gombája. Az őzlábgalóca megítélése vegyes, a legtöbb leírásban "nem ehető" kategória, de előfordul "ehető minősítés is. Ebben közrejátszhat az összetéveszthetőség: sok olyan gombafaj került a "nem ehető" kategóriába, amiben nincs a fajcsoportra jellemző méreganyag, az íze sem rossz, de a vele könnyen összetéveszthető közeli rokonfajok mérgezőek (példa: susulykák). 
#34690
Amúgy másutt is ekkora fülemüle aktivitás van?
#34689
Aszta. Mi itt aktívan dézsmáljuk a gombaállomány 4-5 fajtáját amit ismerünk, de ilyet itt még nem láttam.  Ehető?
#34688
Áthelyezve innen: Agrometeorológia (#11106 - 2019-05-21 00:45:16)

Télálló hibrid jukkák
(Yucca aloifolia x stricta) x arkansana

beillesztett kép


Yucca karlsruhensis x elata

beillesztett kép


Yucca baileyi x thompsoniana

beillesztett kép

#34687
b0mb: Köszönöm a közreműködést!

A tejpereszkéről még annyit, hogy nagyon ritkán kukacosodik, gyakorlatilag csak akkor, amikor más gomba nincs a környéken és a gombalegyek "ha ló nincs, jó a szamár is" alapon kényszerből a tejpereszkére fanyalodnak.
A képen látható gomba saccra kb. 70 dekás volt, a legnagyobb, amit valaha találtam 1,37 kg volt.

A tejpereszkéről még annyit, hogy nem csak az íze jellegzetes, hanem az illata is. Nyitott konyhaablak mellett kell elkészíteni. Egy cimborám mesélte hajdan, miután elkészítette, hazaérkezett a fia és a pár órája a folyosón hagyott görkoriját szégyenkezve kivitte az erkélyre.
#34686
A csökkenő élettér miatt lett védett néhány éve a tejpereszke. Ha jól emlékszem a 30+ évvel ezelőtti tanfolyamon elhangzottakra, Mezopotámia környéki eredetű. 22 példány volt a körön. Mint minden pereszkefélének, erőteljes, egyedi íze van, van aki nagyon szereti, van aki  utálja. Elég jól akklimatizálódott, április legvégétől november közepéig találkoztam vele.

Az őzlábgalóca is az élettér csökkenése miatt lett védett a tejpereszkénél korábban. Az egyetlen galócaféle, amelyik nem gyökérkapcsolt. A hűvös, nyirkos idők gombája, tavasszal most találkoztam vele először. Biztosan nem délvidéki származású.
#34685
Szépségesek!  - ezek délvidéki fajok, azért védettek?
#34684
Tegnapi gombászat, tejpereszke, Leukopaxillus lepistoides, kalap átmérő kb. 25 cm, védett: 
Link
Múlt heti fogás, őzlábgalóca, Amanita vittadinii, védett:
Link
Link
#34683
Sziasztok.
Más is úgy látja, hogy harlekinkatica-lárva-invázió van?
#34682
Szervusztok! Már régen írtam ide. Azért írok, mert mostanában sok helyütt látom dicsérni az izlandi zuzmót. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy hideg,, száraz téli napokon a madarak mennyire szeretik leeszegetni a szürke zuzmót a gyümölcsfáinkról, leginkább szilvafákról. Lehet, hogy ez is egészséges, csak nem nő akkorára, mint az izlandi? Ti mit tudtok, vagy gondoltok erről?
#34681
Ha marad ez a hűvös május, akkor igencsak elfog húzódni a tiszai kérészrepülés. Jelenleg a Tisza Magyarországi szakasza 8.5-14.5 fok között van Tiszabecs - Szeged. Normális átlagos tavasz után június 15 körül szokott megindulni a repülés. Persze lehet már május utolsó napjaiban és június elején már röpködni fognak a 35 fokok,és nem lesz gond a víz melegedésével. 
#34680
Nekünk a sziklakert állandó vendégei voltak, de pár éve már csak elvétve látni őket, nem tudom mi lehet az oka. Igaz egy igazi kis őrült a belga juhászunk, párat elfogyasztott közülük...eso
#34679
Nálunk van a kertben saját, éppen pénteken találkoztunk is vele. Jó nagy már, most nem volt ennyire élénk kék, de 1-2 éve egyszer hasonló pompában feszített a teraszon. A fészer alatt lakik, alighanem ott is telel át.
#34678
Üdv!

Tegnap volt szerencsém látni 1 pár sárgarigót ,illetve fecskét is repülni Szőlőhegyen. Ezenfelül gólya is gyakori vendég a völgy aljában lévő szántásokon. 
Viszont az eddig évekig az udvar díszét képező boroshordóban fészkelő búbos bankák szükséges hordócsere után elpártoltak tőlünk. Pedig a hangjuk hallatszik naponta többször is.
#34677
Pénteken voltunk egy kicsit hűsölni a Tököli-erdőben. Némi cserkészés és bizalomgerjesztés után telefonnal lekaptam ezt a szerelmes fiút.

beillesztett kép


#34676
Évekig egy bálványfa állt a helyén, valószínűleg az kiszipolyozta a talajt. Lehet kártevő is a talajban.
#34675
Inkább az lehet,  hogy az aerob rhizoszféra sérült,  még száraz talajban is árt a gyökérzetnek a levegő (oxigén) hiánya.  A  juhar szereti a lazább talajt,  és érzékeny a gyökér károsodásaira.  Elásott sitt, ilyesmi is árthat neki. A fagyot az ezüstjuhar nagyon jól tűri.  Itt nálunk alapesetben magas a talajvíz és kénes.  Ezt is jól viselte.
#34674
A november végi ültetés után szinte azonnal több rétegben lefedtünk a gyökér feletti talajrészt fóliával. Lehet, hogy a december közepi fagy mégis megsértette a gyökérzetet?
#34673
De cuki! nevet
#34672
Még pár pele-mentő kép...
Azt hitte, fa vagyok: Link Link , de rátessékeltem a rajztáblámra, és bevittem az erdőbe: Link
Aztán mentem vissza az "irodába": Link nevet
#34671
Újabb pele koma került szorult helyzetbe: Link  Link
Talajon kicsit ügyetlenül mozgott, de fára tettem a közeli erdőben, ott villámgyorsan eltűnt. nevet
Meg volt ugyanabban a gödörben egy egérféle is: Link
Jól gondolom, hogy erdei egér, és nem házi? Hosszabbnak tűnt a lába, meg a farka is...
#34670
"Megható" történet, a winterspeck-et fölhalmozó r. norvegicus kiszabadításáról: Link

Ezt valaki meséli, lehet el sem hiszem...duhos
#34669
Lódarazsat már én is három helyen láttam. - egyiket   agyonütöttem.  Itt Kelenföldön a kertben,  valami megcsikart,  amikor a bokor alját gazoltam.  csalán sehol,  tüske sehol,  3  pici szúrás.  6 rovátka a kezem hátán, hamar jól feldagadt,  picit égett csak.  Szóltam a szomszédoknak,, hogy lehet kiskígyó a kertben,  ne bántsák,  de vegyenek kesztyűt.  Egyik szomszéd már két éve is látott a kertjükben kiskígyót.  Másnapra megszűnt a dagadás,  estére a viszketés is.  A 3*2  rovátka 2 mm-re fut egymástól.  Lehet,  hogy fiatal V.rákosiense lenne?
#34668
Máshol is annyi a darázs, mint égen a csillag? És még csak a királynők repkednek.
Március óta csapdázom a szőlőben, de lassan cserélném kell annyira tele vannak. Ami a legijesztőbb a rengeteg elfogott lódarázs királynő. Ennyit még sose láttam. 
Enyhe telek sorozata lehet a nagy létszám oka? 
#34667
Nálunk is: Link
#34666
Lila akác, az elmaradhatatlan kék dongóval. A dongók sokat segítettek a beporzásban.
Link

nevet
#34665
Indul a bogár szezon is;
Poloskák és katica.
Link

Levélsodró eszelény.

Link

#34664
Értem. Szarvasmarhatrágyát adtam neki, remélem ettől erőre kap.
#34663
A mi ezüst juharunk magról kelt, és mire észrevettük már két méteres volt. most 30 éves, 20 méteres, szépséges. A gyökere lassan érte el a talajvizet,  azóta nőtt ilyen hatalmasra.  ne aggódj érte,  szereti a homoktalajokat.
#34662
Nem megfelelő talaj, betegség, vízhiány stb
#34661
Valakinek van ezüst juhar fája?
Mi novemberben ültettünk egyet és alig indulnak a rügyei, máshol viszont már kisebb leveleket hoztak ezek a fák, igaz, azok legalább 2-3 évesek.
Miből adódhat ez a különbség? Nálunk lassan indul rügyezés, a kicsit öregebb fák viszont már "leveleznek".
#34660
A hörcsögöknek valót? Az hatékony, csak életveszélyes belélegezni...
#34659
Link

Erre kell megjönnöm?!duhos

Egy hasonlóan méretes lyuknál elkezdtem végigkapálni, majdnem elcsíptem a kis szemetet, de a fagyökerek között futott tovább a járat, a fát viszont nem akartam károsítani, így meglépett. Viszont kapta a patront...:P
#34658
Kiszedek minden állatot, ami beesik a lelőhelyünkön (építik az M30-ast tovább Miskolctól, én most épp Garadnán dolgozok egy bronzkori, germán régészeti területen) valamelyik gödörbe, bogarakat, rágcsálókat, de még kétéltűeket is... semmi értelme nincs otthagyni a fogukat már most. Elég lesz, ha kész az autópálya, de az ellen már nem tehetek.
Amúgy csak nemrég láttam, hogy védett a kis aranyos, pedig alig különbözött egy átlag mezei egértől (kb. mindenben? kacsint)
#34657
ezek szerint  megmarad...nevet jó,  hogy megmentetted!
#34656
Nomen est omen, az egyik kedvenc állatom nevet nevet vidám
#34655
Ez egy kis méretű állatka volt, kb. mint egy egér, szóval inkább mogyorós pele lehetett, de köszi a tippet, legalább el tudtam indulni valamerre. Ügyes volt amúgy, a saját farkán felhúzta magát, úgyhogy majdnem megharapott. vidám
#34654
Pele, valószínűleg nagy pele. padláson és komposztban szeret télen meghúzódni,  most ébredeznek.  magvakat eszik, pl. napraforgót, és gyümölcsöket.
#34653
Van valakinek ötlete, ez milyen jószág? Link
Beesett egy jó mély tárológödörbe szegény, de kiszedtem, még időben... kacsint
#34652
És tegnap márc. 31-én vasárnap este, 9 nappal az első után megérkezett a második gólya is.
Jó eséllyel idén is lesznek kicsik : Link
#34651
Persze, a kajszi is csak most virágzik teljes erővel... észak is, meg domboldal is. Viszont minden fagyot megúsztunk eddig tavasszal kacsint
#34650
Nagyon le vagytok maradva... kacsint  Nálam ma a rigók a téli álmukból előbújó lóbogarakat szedegették össze! laza
#34649
Na megvolt az első cserebogár a házban idén. Egyből kettő is betévedt!
#34648
Solymáron a rozsdafarkú  a bejáratnál a villanydobozban fészkel  (bergmann-tok) , és amikor a leejtett zöld hernyót visszatettem a falra a tok mellé, egészen békét kötöttek velem.  Ha górom a komposztot, a hat fióka körbeállva lesi évről évre a falatokat.
A cinkék dobozát megragasztottam csomagoló szalaggal,  mert félig le volt esve a feneke.  Benne ült cinke anyó, nem szólt semmit (akkor)  - node aztán ha a kertkapun betettem a lábam, úgy össze voltam szidva,  mintha vaddisznó / macska / kertislag lennék...  csak esztendőre rá bocsátották meg.
#34647
lazalaza

Na ez lesz a következő!
#34646
Link
#34645
Nekem ez a kedvenc házi szárnyasjószágom, bár picit szabadcsőrű nevet:
Link
#34644
Top3 énekesmadaram:

Aranymálinkó Link
Fülemüle Link   (éjszaka is dalol)
Énekes rigó Link

Egyelőre csak az énekes rigót hallani...nevet.


(A legéletképesebb viszont a fekete rigó, erdei pinty és a házi rozsdafarkú - mert ők városban is szépen énekelnek.)
#34643
Mert akkor nyílnak a kedvenc kaktuszaim. Kilinccsel.
#34642
Miért szoktál éjszaka nektár gyűjteni?