2021. január 22., péntek

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2021-01-22 12:55:34

Szentmártonkáta

9.6 °C

na00

RH: 74 | P: 1006.8

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

65679

Hírek, események

Jelentős enyhülés érkezik

Idõjárás-változás | 2021-01-17 09:58

pic
Bár sokáig úgy tűnt, hogy tartósan vendégünk maradhat a tél, elég egy "rossz helyen" beragadó ciklon és rögtön a meleg javára billen a mérleg.

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#35424
Tegnap csodás idő  volt, viszont betyárul szédültem: egy nap szabadság. A kert rendben; jó lenne pedig kertészkedni. - no kimentem a buszmegállóhoz, most laza kigyomlálom a járdaszigetet!  - hát gyáérekek,  ez ám az extrém sport,  nem a bandzsi zsamping...  pedig fényes szalagot is vettem föl... Fele kész lett, no azért  nem tiszta - de legalább takaros.
A zsákmány: 200 liter gizgaz, kb. 60 liter televény föld csodás magbankkal... FKF zsákba pakoltam,  hátha elviszik. Ha napos lesz vidám a hétvége, lehet az egészet legyomlálom. - pályarekord lesz,  mert a kerület minimum 3 éve nyúlhatott hozzá utoljára laza
#35423
Mai kutyafuttában-gombászat: fél kiló egészen fiatal lilatönkű pereszke, meg ugyanannyi kicsit öregebb déli tőkegomba.
#35422
Köszi a tippet, de nem akarom őket elüldözni/kicsinálni, csak érdeklődtem, hogy máshol is-evidám? Tegnapelőtt ültettem a kertben némi feketeberkenyét, meg somot és majdminden lyukra lyutott 1-2 cserebogárkezdemény, így aztán a vakondok maradnak, a sátorhelyek meg lassan teljesen megszűnnek a ~4000 m2-en. Részemről éljen a biodiverzitásvidámMás. Mindenkinek, aki nem szereti:
Kicsit utánanéztem a dióburok fúrólégy természetes ellenségeinek, ezeket találtam:
Biosteres sublaevis, LarvaeCoptera occidentalis,Trybliographa sp.
Ezekből állítólag a Coptera occidentalis szlovákoknál jelen van, a többi csak Ámerikában (vagy nincs, sajna nekem nem egyértelmű): Link

Plusz info (angolul, bocs):
Link
Walnut husk fly (Rhagoletis completa) is an economically important fruit fly, which attacks several species of walnuts (Juglans spp). The insect is indigenous to North America, the best method for trapping the walnut husk fly adults is a yellow sticky board with ammonium carbonate as an attractant. In the present paper the bionomics, geographical distribution, methods of monitoring and controlling the walnut husk fly with special emphasis on biological control of the pest are presented. In a scientific literature is a lack of information regarding biological control, however if we take into consideration the foreign researches, Slovenian legislation and our experiences we suggest for biological control of walnut husk fly the foliar application of entomopathogenic fungi Beauveria bassiana against adults, soil application of entomopathogenic nematodes against larvae in autumn and spring soil application of entomopathogenic nematodes against adults, when they emerge from pupas. Monitoring of domestic parasitoids of walnut husk fly will be in the future needed in areas where the walnuts are expanded. On different areas of the world several species of parasitoids (Coptera occidentalis, Diachasmimorpha juglandis) are mentioned as an alternative biological control agents to chemicals.
#35421
Felfordított borosüveget a nyakánál be a kiszabadított járatba, az üvegben a betiltott naftalin helyett egy wunderbaum (autó illatosító). Pár hetente cserélendő úgy, hogy ne omlaszd be, ne dugítsd el a járatot. 
#35420
Szeretném megkérdezni, hogy nálatok/másnál mi a helyzet a vakondokkal? Itt úgy tűnik helyreállt a talaj vízkészlete és szépen széttúrják a kertet, egymás hegyén-hátán vakondtúrás (szinte már engem is kezd zavarnividám). Bár még van helye a földnek, de gondoltam azt majd a walipiniből kijövő földdel oldom meg (ha valamikor nekiállok).
#35419
A szép színes szamócafa (arbutus unedo), most először terméssel, a második (így fénykép alapján, levelek nélkül nehezen kitalálható) pedig kínai datolya. Ő még nem akar teremni, de 3 év után végre (nagyon) elkezdett nőni.
#35418
Vadrózsa -csipkebogyó ? Ahhoz meg túl rövid, a levele se olyan...kacsint
#35417
Régen volt már itt hozzászólás, képek (múlt hétről, most itt még süt a Nap; persze holnap már nem):

1. Nem fagyott szét az előző télen, így most vannak rajta termések (no meg virágok isvidám)

beillesztett kép2. És egy kis rejtvény:

beillesztett kép#35416
Szerintem ő:
Link

A kalap színe a korától - víztartalmától függően fehértől közepes barnáig  változhat.

Ehetőnek ugyan ehető, de Szekács ángyunk (nyugodjon békében) szavaival élve:
"Se íze, se bűze, mint a rác Istók tót anyja valagának".
#35415
Így nehéz ügy, kellene a kalapról felülnézeti kép, esetleg a tönkről hosszában kettévágott, a lemezekről egy, és némi leírás a környezetről (füves, fás-bokros), az illatról, es hogy van-e pl. bocskora.
#35414
Sziasztok! A napokban jelent meg az alábbi páciens a kertben, ráadásul van belőle jónéhány fiatalabb darab is.Mihez van szerencsém?!

beillesztett kép

#35413
Ha folyamatosan szedik, 3-4-5 naponta lehet szedni és jó minőségű, ha egyszer hagyod megöregedni, nem terem tovább.
#35412
A Borsodi mezőségen nem ritkaság az őzlábgaloca. Főleg a juh, marha karámok környékén. Volt hogy tucatszámra jöttek elő. 
Múlt hét csütörtökön egy wader lilatökűt szedtem legelőn, jó másfél óra alatt, úgy hogy már jártak előttem. Leltem vagy két éppen extra minőséget dobó boszorkánykört, onnan jött a fele. Egyébként nekem tetszik ha szedik, csak ne aznap menjek oda. Ilyen helyen szinte mindig van extra, tenyérnyi félgömb minőség ujulat. Szárítva is kiváló. Ezt kedvelem, meg a vargányát szárítva, a többi felejtős számomra. 
#35411
Krónikus lyme (Dr. Lakos András): Link

"ÖSSZEGZÉS: Van egy egyre kiterjedtebb csoport, orvosok és laikusok szövetsége, akik azt hiszik,
hogy szinte minden betegség, aminek
nem tudjuk az okát, a  „krónikus Lymekór” megnyilvánulása. Ez a tudományos
gondolkodással sújtott szakemberek számára abszurdum. Nagy kérdés, hogy azok
az orvosok, akik ezt az elképzelést támogatják, valamennyien szélhámosok-e, akik
anyagi érdekeltségből vallják ezt a teóriát,
vagy talán rájöttek, hogy a sok, hasonló
tüneteket panaszoló beteg nagy része
javul a nagy dózisú, elhúzódó, kombinált
antibiotikumkezelésektől. Egyszerű logikai hiba (ha az antibiotikum használ, akkor
igazolódott a borreliafertőzés) révén megszületik „krónikus Lyme-kór” diagnózisa.
Három olyan lehetőséget találtam, ami
megmagyarázhatja ezt az elképzelést. Az
egyik a gócbetegség, ami talán a leggyakoribb oka ennek a bizarr tünetegyüttesnek. Ez
antibiotikumokkal ugyan nem gyógyítható,
de átmeneti javulás a kezelés hatására gyakori. A másik a Lyme-betegségben adható
antibiotikumok neuroprotektív hatása,
a harmadik a minociklin (és állatkísérletek
szerint a doxiciklin) immunmoduláns hatása, ami a sclerosis multiplex progresszióját
késlelteti. Hogy e három tényezőn túl van-e
még más is, illetve a három lehetőségnek
milyen arányban van szerepe a téveszmék
kialakulásában, ma még nem tudjuk."


Egy éve meglehetősen felháborított a fenti cikk. Azóta sajnos/szerencsére kezdek neki igazat adni.
#35410
Link
Egy olyan fehérjére akadtak, amellyel a krónikus Lyme-kór is kezelhetővé válhat. Remek hír! Igaz, hogy korán felismerve antibiotikummal viszonylag könnyen gyógyítható, de előfordul, hogy átterjed több szervre, és akkor már nem. szomoru
#35409
A laska szezon felénk el sem kezdődött, nem kapta meg a szükséges hidegsokkot. A stratus mostani eltűnésével a szezon be is fejeződött. Eső hiába volt, jött utána a viszonylag alacsony rh, megszáradt minden. Laskára, júdásfülére, lilatönkűre ideális időjárás lenne a délelőtt 10-kor felszálló és 3-kor leereszkedő köd, amikor az aszfalt nappal sem szárad meg. 

Tegnapi kutyafuttában - gombászás eredménye néhány lilatönkű, 1 db. megkésett nagyspórás csiperke, meg egy csomó ragadós bocskorosgomba - de az meg minek?  

#35408
Én tavaly sem.
#35407
Lehet ezért Békéslaza
Idén ősszel nem láttam se júdásfülét, se trombitagombátzavarban
#35406
A mai gombászat a dobozi erdőben majdnem zéró. A laska és a júdásfüle ott sem volt, néhány óriás tölcsérgomba és egy gyilkosgalóca a zsákmány. Békés megyében a gyilkos ritkaság. A telós kép sajnos nem sikerült, életlen.

#35405
Egy elgondolkodtató videó a gyümölcsfanevelésről komplex ökológiai szemlélettel, vegyszermentesen (Gyulai Ivántól). NEM nagyüzemi gazdaságokról szól (bár biztos ott is lehetne mit javítani). Arra érzékenyek óvatosan fogyasszákvidámLink
#35404
Itt az fajankóságomról van szó. Ígértem mindenkinek, most meg rohangálok. De a gombák nem vették figyelembe az én előzékenységem. Amikor meg csak úgy simán van egy zsák, nem tudom elosztogatni.
Még a kullancs is megtalált.nevet
#35403
Budai hegység tele van pedig, de látod, még itt az Annahegyen is mekkorákat fotózott zseegee... lehet, hogy a hétvégén mindenhol lelegelték a kirándulók?
Én is kb 1 törzsről szedtem anno másfél kilót:

beillesztett képEzt például egy biciklis turistaúttól kb. 15 méterre találtam anno legutóbb nevet
#35402
Hát nem érte meg össze-vissza karistolni magam. Megint 2-3 kg. De ez egy dzsungelharc árán. Annyi nyárfa-dög van, mint a nyüvek, de mégsem. Holnap megint harcolok az ép testrészeimmel, nem nyugszom, nem ezt szoktam meg.
#35401
Az Anna-hegyi kilátónál voltunk ma kirándulni. Mi is rengeteg gombát láttunk:

beillesztett kép


beillesztett kép

#35400
Őzlábgalócát idén láttam először élőben. A Tisza-tótól hozták meghatározni. El is gondolkodtam rajta, mert a könyvek nem szeretik megemlíteni. Aztán beugrott. Állítólag Magyarország viszonylag jól áll belőle európai szinten, de védett itt is. Nyírfa szőrgombát meg imádom nézegetni.
#35399
Ma szerencsém volt. Volt rizike bőven. A vörösödő tejű vitte a prímet. Az erdő szélén, egy ilyen csúszós-mászós susnyában. Elég sok volt a kukacos is. Érdekes, a vöröstejű meg az ízletes nem volt férges. Őzláb igen sok volt. Ma megpróbálok egy komoly laskanapot, metszőolló már a táskámban. Áthatolhatatlan tüskés helyeken lehet csak megközelíteni az ígéretes tuskókat. Ami csak azért jó, mert épeszű ember nem megy be oda... Viszek egy üveg bort, hogy én is bátrabb legyek, ja meg eldobható ruhát, mert szétszakad mindenem. Az a gyanúm rengeteg van.
#35398
Eszetlen mennyiségű gomba van az erdőkben, kombájn kellene hozzá.
 Párat próbáltam beazonosítani, az app szerint volt köztük gyűrűs tuskógomba, zsemleszínű fakógomba,  húsbarna pénzecskegomba  (szerintem ezt csak hasból tippelte a "gép"...), szürke tölcsérgomba, vagy 5-6 nagy őzláb (pár hatalmas is), egy helyen vagy 1 kg laska, sárga kénvirággomba, petrezselyemgomba és még egy rakás amit már neki sem álltam azonosítsani. Volt olyan hely, ahol rendesen gázolni lehetett köztük.

Ja és ez mind 2-3 méteren belül egy tanösvény mentén, egy település határában, a Budai-hegységben.

NYILVÁN nem volt nálam még egy nyamvadt papírzacskó sem, pedig az őzláb+laska+petrezselyem trióból simán meglett volna legalább 2 étkezés nevet

Viszont a nagyon jó hír, hogy a feleségem teljesen rákattant a gombászásra, most már mindenképpen akar velem jönni majd valamikor kettesben nevet
A gyereket annyira most éppen nem érdekli, de majd hátha ő is megint ráérez.
#35397
Lilatönkűt én is találtam, ráadásul a kertben. Az egyik tujaágakból összerakott dombon növögetett a főzőtök"bokor" alatt. Lehet vele vajon gyökérkapcsolt, vagy puszta véletlen?
Bocskorosgomba is volt (1 db)nevet és amiknek nagyon örültem, gyönyörű nedűgombák (kalap piros, lemez sárga), valamiért ők nagy kedvenceim, nagyon szépek.
#35396
Mai gombafajok időrendben: Gyapjas tintagomba, Lilatönkű pereszke, Laska, Ragadós bocskoros, Nyírfa szőrgomba, Őzlábgalóca. 

A laska egy közeli kaukázusi szilfán volt, megpróbálom átoltani útban levő szilfákra, fehérnyárra. Ha sikerül, a gombaözön mellé a tavaszi pöhölymentesítés  is megoldódik.
#35395
Igen, fiatal koromban ijesztgettek vele. Jó pár özönvíz előtti könyv még nem engedte.
#35394
A gyapjasban meg nincs koprin, lehet mellette nyugodtan tintázni.
#35393
Én többre tartom, mint például a laskát. Macerás, mert hamar meg kell csinálni, így gyakorlatilag csak magunknak szedem. Szerintem nagyon értékes gomba kajailag.
#35392
Felénk lilatönkűből van szedhető mennyiség. Laska elvétve van, Eddig nemigen kapta meg a szükséges hidegsokkot sem. Egy indikátor fámon a laska embriók már megjelentek, de a mai alacsony rh és a szárító szél  miatt lehet, hogy végleg meg is áll a növekedésben. 
#35391
Tintázni otthon is lehetlaza /csak vicc vót, én sem szoktam/
Végre süt a Nap, lehet suli után kinézek az erdőbe a gyerekekkel.nevet
Mi történt a társalgóval? Elvitte a Covid?
#35390
Nekem jó lenne a tinta is. Sajnos nagyon nehéz időt találnom rá, amikor el tudnék szakadni a melótól.
Hétvégén meg csak napközben tudnék menni, addigra a könnyen elérhető helyeken már nem nagyon szokott lenni semmi.
#35389
Én hajnali lődörgés eredményeképp találtam hasonlókat. Gyapjas tinta borzalmas mennyiségben van, és elég sok az ehető csiperke is. Persze laska kell mindenkinek.
#35388
Hajnali futás eredménye:

beillesztett kép

#35387
Ragadós bocskorosgomba.
Link
Lelőhely: útpadka. Bolygatrott helyen, szántáson a leggyakoribb. 
Ehető, de értéktelen gomba. Amikor terem, mindig van sokkal jobb gomba.
Gallér nincs. Kezdetben világos, idősebben húsbarna lemezek.

A bocskor (itt) hozzásimul a tönk tövéhez, a képen nem igazán jól látszik:

beillesztett képTalán itt jobban látszik:

beillesztett képA kép életlen, de talán ezen látszik legjobban a bocskor:

beillesztett kép

#35386
Most valahogy nehézkes itt nálunk. Akárhogy megyek utánuk, nincs ilyen mennyiségben. Pedig kidőlt, haldokló nyárfákból van bőven. Sőt, több az agonizáló, mint az egészséges. Szedtem most is 3 kilót, de valahogy nem az igazi itt. Nincs az az érzés, hogy "de nagy barom voltál, most caplathatsz egyedül a tonna gombáddal haza."
Mindegy, a király hely holnap jön. Ha az sem jön be, akkor 2 nap letargia.nevet
#35385
Nano egyik gombájánál marad a ragadós bocskorosgomba határozás. Holnap jönnek a fényképek.
#35384
A mai termés 17 kg lett, brutális mennyiség lesz még, nagyon sok az apró.

beillesztett kép

beillesztett kép

#35383
Tegnap. 

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép


#35382
Szintén zenész.
#35381
Sokan megeszik, én nem szeretem... Képről határozni... Olyan [email protected] léptem a múltkor, hogy még az óriás pöfeteget sem.vidám
#35380
Nincs kizárva, felülnézetből nemigen lehet gombát határozni, de a második (profil) képen sem a tönkön, sem a kalap peremén nincs részleges burok maradványnak nyoma sem. Még lehet a gomba nem látható túloldalán, esetleg Nano kitolásból leszedte. Én például a helyszínen meg szoktam enni a gyűjtött nagy őzlábgombák gallérját. A távolabbi gombák a képeken elmosódottak, nem értékelhetők.

Tarlógombák: Link

Összességében: Ha van gallér, a tarlógombák közé tartozik, de hogy melyik faj, határozza meg az, aki nagyon akarja.
#35379
Amennyiben tényleg nyárasban volt, valószínű, hogy valamilyen használhatatlan pereszke. Sok van mos köztük, nálunk a szappanszagú a leggyakoribb. Szaglászni kell, ha még van szaglásod.
#35378
Szerintem igen.
#35377
zöldesszürke döggombát is kaszálni lehetne...

sajnoseso eszik is...  de legalább a gombász kollégákat idebent mindennap látom.
#35376
A pereszke valami tölcsérpereszke (lepista), lehet akár egy elöregedett lilatönkű is. 
#35375
Persze. A legutóbbi 2 képen két külön cucc van.