2019. december 06., péntek

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#34934
Igaz. látszik az árnyék. nevet
Nekem is fekteti a kép megjelenítő, hiába álló a kép. Mi az a több kalapú gombák mögött? (zöld izé) Fatörzs mohával?

#34933
A békéscsabai piacon volt nagyobb mennyiségű óriás tölcsér, szerintem öregek, meg jó minőségű nagy őzláb. Az indikátor helyeken a lilatönkű leöregedett, a laskára nem jutok ki. Vagy leöregedett, vagy leszedte más. Remélem az utóbbit.
#34932
Párok (fekveszomoru)

beillesztett kép

#34931
Kaptam ismerőstől ilyet, most szedte a Bükk déli részén , rengeteg volt elmondása szerint. Ma ezt ettem  rántva. Finom volt a nagy őzlábgomba így november utolsó napján, végül is őszi gomba nevet .
#34930
Nem vakuztam, pont hátulról jött a fény.nevet
#34929
Vakufény mellett.
nevet
#34928
Napfürdö az utolsó őszi napon Mátrafüreden: 

beillesztett kép


#34927
Most kezdtük el zöldtrágya növények beforgatását. Hatalmas varjúcsapatok jelennek meg, güzüegérre vadásznak. Van bőséges kínálat. A szántás ideális: kis energiával gyorsan fogynak a hektárok.
#34926
Szórványosan virágzik az ibolya.
#34925
Birge hús helyett szép felhozatal az asztalon. Felénk ritkaság. Egykét zöldséges árul csak, olyan kutyafuttában, hétvégén, a garaboly kosaras slusszkulcsot markolászó nasságos asszonyoknak. nevet
#34924
Ooo

beillesztett képbeillesztett kép


Mai fogásokvidám
#34923
A békéscsabai piacon nagy őzláb és óriás tölcsér jelentős mennyiségben.
#34922
Megjelent a déli tőkegomba is. Ami most garantáltan kereskedelmi mennyiségben terem, az a laska és a lilatönkű. Sajnos egy héten belül nem jutok ki gombászni. A lilatönkű leöregszik, a laskát meg leszedik előlem a vadászok.
#34921
Kaszálni lehet... 
#34920
Nálunk tömegesen megjelent a lilatönkű pereszke. Néhány napja még semmi, most már lehet szedni bőségesennevet
#34919
A szomszédom is szedett csiperkéket. Szerintem a tejpereszke is elő fog jönni. Szedtem már kevésbé meleg novemberben tejperit.

Más: Egész nyáron egyetlen nyárfa-érdestinórut nem láttam.
#34918
Kihasználva a tegnapi szép, napos időt: gombavadászatra indultam a kedvenc gyepemre. Remek séta volt, mert kocsival nem lehetett megközelíteni. Nem volt teljes kudarc, mert 1 kg nagyon friss csiperkét és mintegy 20 dkg szegfű gombát sikerült szedni. Sajnos a fő célt nem értem el, mert a lilatönkű pereszke egyeltalán nem található még. Még nem adtam fel: néhány nap múlva újabb szemle lesz, mindenesetre a mai csepergős, esős idő még segíthet. Ma viszont remek tejfölös gomba lett az ebéd. nevet
#34917
Indikátor helyen a komposztom mellett 1 db. viszonylag fiatal lilatönkű. Péntek délután, vagy szombat reggel körülnézek a fő helyeken.
#34916
Nálunk megint megeszi a fene: a modellek holnap - holnaputánra megint 20 °C maxokat adnak, tegnap meg amikor máshol ködölő eső, vagy frankó ködök voltak, felénk élénk szárító szél volt. Úgy nyavalygok, mint egy télimádó tartós előoldal idején. A Dél-Alföld az idén gombailag mindenestől katasztrófa.
#34915
A mai gombavadászat eredménye sovány 1 kg laska,  viszont rengeteg az apró, körömnyi méretű, indul a második hullám, jövő hétvégére meg is nőnek.
A réten viszont 19 db lilatönkű pereszke került horogra, szépen növögetnek a fiatal példányok isnevet
#34914
Kenuból szedtük a gévagombát Lupa-szigetnél. Kicsit billent a hajó, kiesett a halfiléző a kezemből, berúgtam ügyesen a hajóba... tulaj: Szerencséd...  nemtom a lábamra értette,  vagy a késére laza
#34913
4-5 naponta kell szedni a lilatönkűt. Ha nem szeded le fiatalon, nem fog folyamatosan teremni, heteket kihagy. Amúgy is csak fiatalon jó ízű.

#34912
Hogy ismét borzoljam a kedélyeket, finom rántott lilatönkű a vacsorám, rengeteg van, az aprót meg kaszálni lehet, alakul ez kérem szépen laza
Reggel korán ismét laskavadászat, meglátjuk mi lesz.nevet
#34911
Én a jó múltkor gereblyével másztam végig a falut, mert nem értem el egy sereg gévagombát. Mindenki nézett, a halastónál, hogy mit akarok ott gereblyézni. Nem is nagyon törtek össze, pedig nem bíztam benne.
#34910
A hidegsokkot már megkapta, sajnos utána a melegsokkot is. Nem tudom, az visszakapcsolta-e a billenő kapcsolót? Ma futtában körülnéztem, néhány 10 naposnál idősebb lekvár példányt találtam lilatönkűből. Fiatalok még sehol. Letettem a hétvégi gombászatról. Talán 4 - 5 nap múlva.
#34909
A csapadék már meg lenne lila tönkű pereszke indulásához, talán még a hőmérséklet is meglesz az elkövetkező héten. Az idő az ami kétséges: marad-e elég idő a termőtestek megjelenésére? Az elmúlt év teljes kudarc volt, az idei még azt is felülmúlta.
#34908
A tied a jobb, négy méteres nyelű késsel oldalra irányítva precíziósan vagdosni sokkal nehezebb, mint a sarlót beállítani egy pozícióba és meghúzni. Szabadalmaztatnod kellene. És még azt hittem, milyen profi szerszámot találtam ki. laza

Sarlóm nekem is van gyerekkoromból, módosítom a szerszámomat. Csak legyen vele mit vagdosni. 
#34907
Nekem is volt ilyen laskavágó szerszámom, 9 db egyenként 1,2 m-es vascső, az egyik végén egy sarlóval, ez 10 m feletti gombákat is lesarabolt, sajnos már kivágták a fákat, csak a tuskókon nő a gomba, ahhoz meg már nem kelllaza
#34906
Jók ezek a muzeális gombászkések, különösen a tőr. A kocsiban a csomagtartóban kell szállítani, mert egy közúti ellenőrzésnél egy túlbuzgó rendőr esetleg fegyvernek minősíti. laza 
Nálam hasonlóan kockázatos szállítású a precíziós digitális mérleg és a fecskendők, amiket a növényvédő szerek adagolásához használok. 

Van egy speciális laska gyűjtő szerszámom: egy 4 m-es cserépléc, a végére egy hosszú pengéjű kés van gyógyítva. A cserépléc két darabból van összetoldva két átmenő csavarral, hogy szállítható legyen. Álló fákról ezzel majdnem 6 m magasságig le tudom szüretelni a laskát. 4 m-es létrát csak nem vihet az ember gombászni.
#34905

beillesztett kép

l

Lujónak sok szeretettellaza
5 kg színtiszta laskagombavidám
#34904
Szerencséd, hogy nem tudok képet feltölteni (valamiért nem engedi), mert ha meglátnád, még jobban felingerelnéd magadlaza
#34903
Legalább ne hergelj! Eddig tüzet lehetett volna csiholni a talajon felénk, eső után meg jött a viharos forró szél.

Most kiegyeznék 5 - 10 °C közötti ingadozó hőmérséklettel és szélcsendes idővel a következő három hétben. A nyár eleji - nyári szezon kimaradt, ősszel eddig a teljes zsákmány 6 db. lilatönkű pereszke.
#34902
31 mm esett két nap alatt, nő is szépen  a lilatönkű pereszke, négy darabot már találtam is, szombaton ismét laskavadászat, a múlt heti 17 kg-ot jó lenne még megfejelninevet
#34901
Igen, ezért gondolkodok más fajokban. És ezért írtam, hogy 30 év alatt nem voltam ilyen helyzetben. Menni kell, nézelődni. Azért a gombák jobban szeretnek szaporodni, mint az emberek.nevet
#34900
Hát, ez a fáklya nem éppen a késői pereszkefélék, sem a laska, sem a júdásfüle álma.

 Link

Ebből is csak annyit látok, hogy a telkemen 1000 m2-en 10 cm vastagon lesz az  utcáról befújt nyárfalevél, az előbbi gombafajok meg hőgutát kapnak. laza

Link
#34899
A lilatönkű  ilyenkor élvezkedik igazán, bár ezt neked jobban kell tudnod. Igaz a lére is oda kell figyelnünk, ami csordogál.nevet
#34898
Egy munkatársam aki méhész (is), mondta el az idei évről a következőt:

- A befogott rajokban a szokásossal ellentétben általában fiatal (ezévi) anya volt, gyakran 3-4 is (!). Általában az idősebb anya rajzik ki, a fiatal marad a kaptárban. 
- A kaptárban is fiatal anyák maradtak.

Ez annyit jelent, hogy nála és ismerőseinél a méhcsaládok kb. 95 %-a tavasszal anyát váltott. Másfelé mi  volt a helyzet?
#34897
Vízparton harmatos helyen a Szürke tölcsér sógora, a Lilatönkű pereszke szórványosan előkínlódta magát. A meleg nem nagyon kéne egyiknek sem. Éjszaka épp-hogx dér nélkül, nappal 8-10 °C lenne nekik az ideális. Nem kell nekik sok eső, csak ne legyen szárító szél. Imádják a nappal is ködös időt.
#34896
Én csak a Börzsönyben szoktam szedni, ott kevesebb eső volt idáig. A szürke tölcsérnek, szerintem annyi idő kell, mint mondjuk a rókagombának, egy hét, legfeljebb 10 nap. Ha marad az enyhe idő előmászhat, ha jól gondolom. Ezért írtam, hogy ilyenre én nem emlékszem, ekkora szárazság után jön a bazi nagy eső, ráadásul meleggel novemberben.
Érdemes a gombászfórumokat nézegetni.
Még az edulis is kimászik szerintem.
#34895
Fekete tölcsér előjöhet még az eddig száraz, arra amúgy alkalmas helyeken?
Illetve a sokkal ravaszabb kérdés: mennyi idő múlva?
Éshamárittartok, akkor ilyenkor hidegebb időben mennyivel lassabban jönnek elő a gombák, mint mondjuk nyár közepén (ha a peremfeltételek (nedvesség, szél, stb.) amúgy azonosak)?
#34894
Közeledünk a 30 mm-hez, meglepett megint. Nem bíztam benne. Ez gomba szempontjából egy általam soha nem látott szituáció, még lehet, hogy szegfűre is ki kell nézni. Kár, hogy messze van, és kocsival megközelíthetetlen.
#34893
Ezt nem írom alá, Budafokon láttam, hogy termesztik, ahol ha leásol 3 métert, rögtön pincét találsz... Szóval ott láttam bőven a pincékben, más kérdés mennyire éri meg. Nagyon finom gomba, amúgy meg nem ártana minden gombát mérsékelten fogyasztani. Kinek, mit bír a gyomra. Sajnos ezt ki kell tapasztalnia annak, aki szereti ezt a műfajt. Sok ember van, aki nem is eszi.
A gyógygombákról meg ne beszéljünk, mert erősen kritikus vagyok ezekkel. Amióta hallottam egy előadást a pecsétviasz gombáról, ami arról szólt, hogy gyakorlatilag csak placebo, kicsit eltérített ebből a hitemből. Adtam egy daganatos barátomnak belőle, hát ma délután megyek gyertyát gyújtani...
#34892
Első ránézésre mondtam volna, hogy ilyen állat nincs is, másodikra, hogy a fénykép egy vicces kertész ültetőfájáról készült, a harmadikra, hogy egy kifinomultabb rorschach teszt.
#34891
Közönséges tollasmoly (Emmelina monodactyla)

Ja, és az nem a feje, hanem a szárnyai nevet

beillesztett kép


#34890
Meg tudnátok mondani, ez miféle rovar?
Elég "érdekes" feje van...

beillesztett kép

#34889
viszont a vércukrot leviszi, emiatt akarták termeszteni és gyógygombának használni,  de nem jött össze.  Érdemes óvatosan,  kicsi mennyiségben fogyasztani.
#34888
A korábbi szakkönyvekkel ellentétben fogyasztható alkohollal is. Nincs benne érdemi mennyiségű koprin.
#34887

beillesztett kép

Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) a pécsi Tettyéről. 
#34886
Ú, nem is tudtam, hogy a  Vágó Pista festi a haját... laza
#34885

beillesztett kép

Jobb kézben cafrangos galoca, a balban nagy őzláb gomba.