2019. augusztus 25., vasárnap

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#34806
Pl. itt lehet venni: Link Sajna elég drága, 3 éve 3-ad ennyi volt.
Majd csinálok képet is, mert itt (a felettébb gyenge talajon!) 3 év alatt elérte a 2,5 métert, a honlapon meg 2,5-3 m-nek írják a maximális magasságát.
Nekem sikerült szaporítani sima dugványozással (bár most elég sok elszáradt, lehet locsolni kellett volna többetzavarban). Ha erre jársz (vagy ismerős) akkor szívesen adok ágat, amit darabokban is lehet még dugványozni.
Viszont brutálisan életerős, USA-ban már invazívnak számít!

Ja igen: nem örökzöld, de majdnem. Az első fagyokig folyamatosan nő, illetve nagyon korán megindul, a fagyok utána már nem zavarják. Tüske nincs.
#34805
Huhh, de szép,  ő örökzöld?  - és hol  lehet venni? - és tüskés az ága?  most szeretnék vmi hasonlót élősövénynek...
nevet Köszönet!
#34804
Gomba nálunk sem (ha már eső se), viszont érik a szeder az erdőkben és lassan a som is. A kertben meg ő is (nem saját kép) Link
#34803
Nálunk viszont semmi.
#34802
Igazából 20-án Makón jártam, rengeteg fecskét láttam. Gondolom helyfüggő.
#34801
Gombász ismerős mondta: Bükk, Borsodi-karszt és Mátra tele GOMBÁVAL!
#34800
Igy igaz, Szegedre autózva 40 km. több gólyafészek már üres. Pedig direkt Démászos védett fészkek. Elindultak. Fecskék meg alig voltak a nyáron. Kevesek a napsütötte ló-marha szar … meg a trágya szagú Tsz. majorok.
Pedig ez a biosz--féra.
#34798
Üresek a gólyafészkek, beindult a sakálüvöltés és a szarvasbőgés. Végéhez közeledik  a nyár.
#34797
Brazília füstöl: Link
Nem lesz jó vége...
#34796
Biztos sokan ismerik, de hátha nemvidám. (Dendrománia)
Link
#34795
Egyelőre csak feltételezik a kigyulladás okát. Mindenesetre így lecsonkolva látszik igazán, milyen hatalmas volt.
Link
#34794
Azt olvastam,hogy szándékosan gyújtotta fel valami nyomorult suttyó barom.  duhoszavarban
Több száz évig biztonságban volt,senkinek eszébe nem jutott volna,hogy bántsa,óvták,gondozták is,erre jön egy ilyen ember alatti képződmény és felgyújtja.      Nagyon szomorú és dühítő,hogy ilyen korban élünk.
#34793

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Agrometeorológia (#11228)
#34792
Szomorú hír egy régi tölgy pusztulásáról, amely a Dendrománia c. könyvben is szerepel.
Link

Link
#34791

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Agrometeorológia (#11227)
#34790

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Agrometeorológia (#11226)
#34789

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Agrometeorológia (#11225)
#34788

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Agrometeorológia (#11224)
#34787
Ha már liliomok: A fehér liliom (Lilium candidum) virágát anyukám pálinkába áztatta és a reumás térdét borogatta vele. Ezen cimboráim (amikor megkóstolták az eredeti pálinkát) rendkívül fel voltak háborodva. 
#34786
Ez a  liliom egy Margit- vagy árnyékliliom,  Hosta.  Köszönet a képért,  grat. hogy Nálatok már virágzik!
Az illata ha Téged nem zavar, ez a növény tudtommal  nem mérgező.
Az a királyliliom (L. regale) amelyikről én is hallottam olyasmit,  hogy nem jó zárt térben tartani.
#34785
Szép esős napot!
Még hétfőn szedtem a kertből egy szál fehér liliomot. Az a kérdésem, igaz-e , hogy az illata zárt szobában nem éppen szerencsés, aki ott van elalszik örökre?
Link
#34784
Kinéztem vasárnap reggel a közelebbi gomás helyre. Nem volt ott semmi ehető se mérges. Most viszont annyi eső eshetett arra is, hogy ismét van remény !
#34783
Viszont ilyen fatális dolog mindenkivel előfordulhat, sajnos.
#34782
Nem egyedül erőlködöm. A májsejtjeimet meg más fogja elpusztítani, vesére meg vannak bőven rokonok.nevet
#34781
Rengeteg világító volt tegnap, de nem voltak aszalódva. Vargánya van bőven, főleg király meg bronzos, de faragni kell őket... Császárgombából sem láttam még ennyit. Lehet a védettsége jelent valamit. Fene tudja.
#34780
Nagyirtás- Koppány: van sok világító tölcsér, zavarban  de azok is aszalódnak.  Viszont a Koppány teteje szépséges!  Álmaim sziklagyepje.  Egyre többen jönnek fel, szépen fel van festve a Kék kereszt. A kisvasút vonala parlagfű  mentes, kivéve 1 db méter magas  tövet a Márianosztra kisvasút-állomáson.
#34779
Király van bőven, császár is akad, rókagombából 1 darabot találtunk tegnap. Pedig arra mentünk.nevet
#34778
Van, de én a vörösből meg tölgyfából mindig keveset találok, szerintem azokra gondoltál. Ott a Mátra a nyerő nekem. Setét és barna viszonylag szép számmal volt.
Most pöfeteget szedtem, elég pudvásak voltak, több mint a felét ki kellett kanyarintani. Volt még ízletes csiperke, meg ami számomra meglepő, hibátlan déli tőkegomba. Mindig kukacosak, úgy látszik más gombákhoz pártoltak át.
#34777
Az egri piacon megjelent a vargánya, érdes és kevés róka is ! Vasárnap lehet én is kinézek hátha...  (ismerős talált királyt, császárt, őszi vargányát is a környéken keveset)
#34776
Ha érdesnyelűt látsz,  szóljál,  azért már én is kimegyek nevet
#34775
Nincs szándékomban kipróbálni. Azért én is szakértő vagyok, nagyjából van érzékem hozzá, meddig lehet elmenni. Tegnap szedtünk egy vagon bronzost a Börzsönyben. Néha a majmok is gyűjtenek finom gombákat, de ezt már Lujónak írtam.
#34774
Amikor az OÉTI-be kerültem dolgozni, akkor rendre küldtük az import szárított vargánya tételeket kontakt sugárzásmérésre a Joliot-Curie-be. a micélium felhalmozhat dolgokat (pl. nehézfémek)  de a szerves, főleg nagy molekulákat többnyire azért lebontja. - Igen,  a kontakt felszívódó gyomirtókat ismerjük...  ezért érdemes a termesztett gombát is bevizsgálni néha pl. rovarirtókra...
#34773
Egy régóta nyugdíjas munkatársam beszólása, amikor fizikailag a határainkat próbálgattuk: Lassabban, hé! Kellhet az az erő egyszer még szarásra is! 

A te esetedben kellhet az a vese-, vagy májsejt később még az eredeti funkciójában is. Az LD50 görbe meghatározásához egyes gombafajokra kellene még néhány majom rajtad kívül is. Egyedül mit erőlködsz? 
#34772
Több nagyságrend túlbiztosítás. Nem fog belehalni senki, költsége sincs, így ártalmatlan. 

Nem tudom, emberre mekkora gyilkosból a félhalálos adag, emlékeim szerint egy emberre 50 g halálos lehet. Ha szabványos 75 kg-os emberre vonatkozik, 0,67 g/ttkg, ha egy anorexiás divatmodellre, az 1 g/ttkg-t is jóval meghaladhatja. Csak érzésből, nem tudom, van-e erre mért érték, a spórák tömegét a termőtest tömege szerintem legalább 3-4 nagyságrenddel haladja meg. Ha a spórák amatoxin koncentrációját a termőtest átlagának tételezzük fel (szerintem alacsonyabb, mert a spórák nem fehérjéket, hanem olajat tartalmaznak tartalék tápanyagként), több kosár, valószínűleg több mázsa gyilkosgalóca spórája kellene egy ember elpusztításához. Annyi galóca spórával befűszerezni a gyűjtött gombát gyakorlatilag lehetetlen. 

Más dolog a törmelék. A legtöbb ellenőr nem vizsgálja, (nálam is) megy a kukába. Abban lehet halálos adag amatoxin, meg egyéb más nyalánkság. A fészkes fene fogja pár a mm-es darabokat mikroszkóppal vizsgálgatni. 

Gallér: szintén városi legenda. Kalapbőr minősítés, ha el is tér a toxin koncentráció, nem lehet halálos adag.
#34771
Az a "legenda" mennyire lehet igaz, amit megjegyeztem belőle: vadon termő ehető gombát heti rendszerességgel fogyasztó embercsoportnál ismeretlen a daganatos megbetegedés (az hogy hol milyen nép azt sajnos elfelejtettem) ez jól hangzik nevet.
Én nem próbálnám ki a mérgező gombák fogyasztását
#34770
Ha a gombaellenőr gyilkit talál egy kosárban,  lehetőleg a kosarat is kimosatjuk...  a gallérja is lehet elég egy alabárdosnak. -  a csúnya májkárosodásról nem is beszélve.  Sejtosztódásgátló anyag van benne, csak a kemoterápiás szerek szelídebbek...
szomoruez nem jelenti azt,  hogy a rák meggyógyul a galócától szomoru
#34769
A légyölőt ne próbáld ki, parázni nagyot lehet tőle,  de a gyomrodat szépen bealtatja és benne marad...  ilyenkor oktatjuk,  hogy 1.gyomormosás, 2. lélegeztető tubus behelyezés,  mert fordítva nem megy...
#34768
A farkastinórut még nem próbáltam, nyilván a mennyiség is lényeges, most áltriflában utazom.nevet Hát a légyölővel még nem  ismerkedtem meg, de hasonló hatása lehet.
#34767
Igen. Találtam én már gyilkos galóca alatt királytinórut is. Semmi baj nem lett belőle. Szerintem ez hülyeség. A gombaspórák amúgy is itt vannak a levegőben, ha levegőt veszek, akár fel is fordulhatok.
#34766
Akkor a mérgező gombaspóra az legenda?  Gondolom a "biztonságot" szolgálhatja ez is.
#34765
Ismerős ismerősének az ismerőse a városi legendákban. Ilyen legenda még az ehető gombák közé szedett és később kidobott gomba kihulló spórája által okozott mérgezés.

Szerk: az írói fantáziába sok minden belefér.
#34764
Link   nevet
Azért a gombák emberre mérgező anyag tartalma függhet  a termőhelytől. Az ehető gombákat azért érdemesebb fogyasztani, mint a hánytató, fosató, bénító "mérgezőket".  Egyik ismerős mondta, azóta nem eszik gombát , mióta egy erdész ismerőse úgy halt meg ehető gombától, hogy a rókaméregnek kitett anyagot a gomba átszőtte, a mérget a kalapban felhalmozta...
#34763
Azért a farkastinórut ne próbáld ki.

A légyölő galócából a kalapbőr mehet tejbe áztatva a legyeknek, a húsában meg csak hőrzékeny méreganyag van, de azért reklámozni nem kell.
#34762
lazalaza
#34761
és melyik kórházhoz tartozol?
#34760
Hát most van csak igazán. A fentiekhez hozzászólva - a legtöbb "mérgező gomba" csak egyes embereknél okozhat rosszullétet. Ha ismered a gyilkos meg a fehér gyilkos galócát, akkor már nagy baj nem lehet.
Ettem én már sátántinórut is, meg egyéb "különlegességeket" nekem semmi bajom se lett ezektől. Én Smotlachy professzor kísérleti mikológiájának követője vagyok.nevet
#34759

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Agrometeorológia (#11209)
#34758

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Agrometeorológia (#11208)
#34757

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Agrometeorológia (#11207)
#34756
Piaci csili paprika, éppen átültetve a kisebb müa. ibrikből. Olyan ez, mint én kaptam "bi pass" müa. eret a bal lábamba a télen. Van hely, és életerő benne. nevet
Link