2019. október 20., vasárnap

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#34886
Ú, nem is tudtam, hogy a  Vágó Pista festi a haját... laza
#34885

beillesztett kép

Jobb kézben cafrangos galoca, a balban nagy őzláb gomba. 
#34884

beillesztett kép

Cafrangos galoca (Amanita strobiliformis) 
#34883
hámozd le a kalap tetejét,  forró vízbe  kell belemártani.
#34882
   A fenyőtinóru nekem sem a kedvencem. Viszont megjelent végre egy-két bátrabb vargánya.
#34881
A komposztdombom mellett belebotlottam néhány lilatönkű pereszkébe. Néhány hete esőztetővel segítettem  a komposztom, nyilván a gomba mellette ennek a következménye. A környékbeli lelőhelyeket ellenőriztem: a holtág melletti párás - nyirkos szokásos termőhelyeken sincs semmilyen gomba. Benn a telken az öntözött gyepen előjött a szomszéd erdei fenyő gyökerei felett némi fenyőtinóru, de azt fiatalon sem szeretem: nyálkás. Felénk a teljes idei szezon rebetli. 
#34880
Igen, itt össze is fogtak egymással, vannak mindketten, hogy a fene egye meg őket...duhos
#34879
Pár napja már minden van. Eddig csak poloskából volt sok.
#34878
Másutt is poloska invázió van az országban, vagy csak nálunk? Az előző évben a harlekinok árasztottak el bennünket, most alig látok mutatóban egyet-kettőt.
#34877
Igen, a lágy kullancsok (óvantagok) egy nemzetségérről tudjuk, hogy vektora a betegségnek. További bizonyított ízeltlábú vektorról egyelőre nincs tudomás.
#34876
A pertist (sertés) a disznón kívül terjeszti valami más is. Erről van több hiteles (tudományos) infó?

Nebih: " A beteg sertések valamennyi váladékukkal (bélsárral, vizelettel, nyállal, orrváladékkal, ondóval, hüvely- és méhváladékkal) ürítik a vírust és ezáltal közvetlenül megfertőzik a velük érintkező társaikat. A sertéstartók, az állatgondozók, az állatfelvásárlók és a fertőzött állatok tartási helyén megforduló más személyek az említett váladékokkal szennyeződött lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel (villa, lapát, vödör, takarmányos kocsi stb.) szintén elhurcolhatják a betegség kórokozóját.Európában a keletről nyugat felé terjedő vírus nagyon virulens, ezért a házisertés és vaddisznó állományokban tömeges megbetegedéseket, valamint elhullásokat okoz."

Légy szúnyog bögöly más élősködő rovar vajon hordozhatja?
#34875
Erdész szemmel nézve inkább áldás ez az átok. Főleg a magyar erdőkre, vagy a rommá túrt hegyvidéki, dombsági kaszálóinkra, rétjeinkre, mezőinkre, letaposott, legázolt erdőfelújításokra nézve. Az agrár vadkárokról már nem is beszélek. ASP-től függetlenül már régen komoly állományapasztásba kellett volna fogni, de ez elég súlyos konfliktus felvállalását jelentené pl. a vadászatban érdekeltekkel. Jelenleg 30-40%-al emelték az éves lelövési terveket, zömmel az érintett területeken, valamilyen mértékben kártalanítják is a vadgazdálkodókat a kilövések után. De tovább kellene emelni a kvótát és a dotációt is, mert elképesztően túltartott a haza vaddisznó populáció (is). És ez egyébként az állomány genetikai satnyulásához is vezet, ami meg a disznóknak nem jó. 
#34874
Nem igazán értettem, hogy amikor megjelent Magyarországon ez az átok, miért nem kezdtek drasztikus állománycsökkentésbe? A kilőtt egyed nem kaphat el és nem terjeszthet semmilyen fertőzést. Most lényegesen rosszabb körülmények között kell megtenni.
#34873
A vadaspark és a vadaskert nem ugyanaz...a vadasparkban nincs ASP fertőzés...a vadaskert egy attól távolabb eső körülkerített 1000-1200 hektáros vadászterület Budakeszi és Telki között..az onnan kitört és elhullott disznókban fedezték fel az ASP-t, melyet valószínűleg egy külföldi vendégvadász hurcolt be...
#34872
Óriás bocskorosgomba és bükkfataplo egy bükkfa törzsen, a cseszneki vár közelében. 

beillesztett kép

#34870
Sajnos, a sertéspestis elérte (úgy olvastam) a Budakeszi Vadasparkot.  Túracipőt  ajánlják fertőtleníteni, ételmaradékot nem szétszórni, és úgy olvastam,  plakátok is lesznek, arról hogy az erdőjárók hogyan segíthetik a  védekezést. 
Ez főleg azoknak rossz hír,  akik malacot tartanának háztájiban, mert a vírus az emberre egyáltalán nem veszélyes,  viszont eléggé stressztűrő és az erdőt járók fertőzőforrássá válhatnak. esoesoeso  Most nem a kolbászokért aggódom, azt lehet struccból is csinálni.
  - viszont  a disznók takarmányozása eléggé eltérő a többi haszonállathoz képest, és sok mindent hasznosítanak, ami  kárba fog menni esetleg. 

nevetviszont Keszthelyen arról is hallottam,  hogy harcsa ivadékot jól lehet malactáppal nevelni nevetnevetnevet
#34869
laza
Ennyire még nem hajoltunk el, a mohóság egyelőre legyőzte a bennünk lappangó gourmandot. Majd a következő körben!kacsint
#34868
őzláb,  sajt,  őzláb, dar.hús, őzláb, sajt, stb., sütőbe, torta!
#34867
Na megvolt az első rántott őzláb orgia. Vargányát nem találtam.
#34866

beillesztett kép

Rhododendron a Jeli arborétumban. 
#34865
Végre nálunk is megjelentek a gombák. Ha lesz időm, hétvégén akció. A rántott őzlábbal csak a rántott pöfi vetekszik.
#34864

beillesztett kép

Ozlab gomba eredeifenyvesben. 
#34863
Gyökeres fülőke (Hymenopellis radicata) 

beillesztett kép

#34862
Ahogy gyalogoltam ki a buszmegállóba telibe kaptam őket a reptér mellett. A poloskák is elkezdtek behúzódni az épületbe. 

Fh: Budapest, Népliget. 
#34861
(Valószínűleg ló)hagya hímek. Alias szárnyashangyák.
#34860
Nagyon komoly rovarrajzás van, füstölnek a fák az út mentén. 
#34859
"Lehet utánuk csinálni": Link       vidám  Bár nem javasolt...
#34858
Az augusztus végi-szeptemberi esőzések a Soproni-hegységben is előhozták a gombák termőestjeit. Sajna mára már kiszáradt az erdő, de vasárnap még akadt gomba bőven.
Az őzlábak (nagy, piruló, vörösödő) már lábon aszalódnak, de találtam keményre száradt vargányákat is.
Érdekes volt tapasztalni, hogy szinte egyszerre jött elő három vargányafaj is (ízletes, nyári, bronzos, tölgyfa érdes, sötét érdes).
Sok volt a tinóru is (arany, molyhos, cékla, piros, változékony, tehén, borsos, sárga gyűrűs). A galócákat a sárga, piruló és párduc fajok képviseltették. Gyilkos galóca nem akadt az utamba. Találtam még erdei és gumós csiperkét is az erdőn.
A galambgombák is szép számmal képviseltették magukat (sajtszagú, piros, feketésvörös, dióízű, papagáj, törékeny, büdös, kékhátú).
Jó lenne így folytatni, de ahhoz eső is kellene. Remélem nem lesz csontszáraz az október (is).
#34857
Mikről marad le az ember, gombahatározás élőbenlaza
Na meg Nano kaulája, fúúúúhideg
Azza poharadon volt?
#34856
Bimbos pofeteg (Lycoperdon perlatum) 

beillesztett kép

#34855
A kaulámra fájt a csáprágója vidám Mohos ugrópók (valszeg)

beillesztett kép

#34854
Itt jó kis felhőszakik voltak a közelmúltban, pacallá ázott az erdő. A gombafotók ennek köszönhetőek. De pl. már a Balaton-felvidéken, Balatonfüred környékén szárazak az erdők, nagyon kevés a gomba. Még reménykedhetünk egy-két csapadékos időszakban, ami megmenti az őszi gombaszezont.
#34853
Nálunk idén még ez sincs. Pedig átlagos csapadékú években kaszálni lehet.
#34852
Gyerek és gomba. A mieink az oviban is sok "környezetismeretet" tanultak, így nem akadtak fenn azon, hogy a gombák táplálják a füvet, és az udvaron/kertben,  beletapossuk a fűbe az apró gombákat. Gombatrágya terítés,  öklömnyi csiperkék.  Keresztlányom meglátta: Hű, de szép nagy gombák !!  Zsippzsupp, már nem is voltak ott!  A fű viszont tényleg szép lett... kacsint
#34851
Köszi megjegyeztüklaza (na jó én már vagy 20 évekacsint)
Ha megyünk gyerekes családokkal (nekünk is van 3) és meglátnak egy gombát, rögtön kitör a pánik, hogy a gyerekeknek SZIGORÚAN TILOS szinte még ránézni is a gombára, nemhogy megfogni. Nálunk azért a galambica megkóstolása engedélyezett. Bocs csak eszembe jutott a gyilkosról.
Mindemellett a kirándulás legeleje a kullancsirtóval (pl. N,N-dietil-meta-toluamid) kezdődik. Szerencsére az gyerekbarátvidám
#34850
Szürke pofeteg (Bovista plumbea) 

beillesztett kép

#34849
Tintaszagu csiperke (Agaricus meleagris) A szerencsére kevés számú ehetetlen, enyhén mérgező csiperkefaj egyike. 

beillesztett kép

#34848
Horogra akadt a gyilkos. Ezennel bemutatom a gyilkos galocat (Amanita phalloides)
Nagyon, nagyon jól jegyezzetek meg ezt a gombát! 
Egyetlen ilyen példány 3 ember halálos méregadagját tartalmazza. 

beillesztett kép

 

beillesztett kép

#34847
Elnézve az előrejelzett T minimumokat, a laska és a lilatönkű pereszke is megkapja a hidegsokkot, két hét múlva akár teremhetne, ha a csapadék istene is úgy akarja. A laska tuskókon akár csapadéktól függetlenül is megjelenhet.
#34846
Kerti tintagomba (Coprinellus micaceus) 

beillesztett kép

#34845
Molyhos tinoru (Xerocomus subtomentosus) 

beillesztett kép

#34844
Begöngyölt szélű tejelogomba (Lactarius zonarius) 

beillesztett kép

#34843
A miénk Solymáron ezüsthátú és 2 méteres, ez az alfaj ott több példánnyal képviselteti magát. A fiatal, idei állat színe zöld-kockás, a fehér holdacska ott van már a füle mögött. Nagy, 4 m3 komposztunk van, ez télen is meleg, több faj is menedéket talál benne.  Biztatnék mindenkit,  hogy -esetleg szomszédokkal összefogva - építsenek menedéket ezeknek a szép, és hasznos állatoknak! Ha pincébe-sufniba behúzódnak, segítsük áttelelni őket!  Nálunk 10 méteres, méter széles-magas garád is van, száraz ágból - lombból- fűből, szintvonalba rakva a kert alján. két évig nem forgatjuk, utána megy a komposztba.  Ezt is nagyon szeretik az erdei állatok. A lábatlan gyíkokból is hárommal találkoztam idén. A garád a lejtőn lezúduló esővizet is szépen megfogja, nem mosódik le az értékes termőföld: begyűjtjük a garád alól, és fent használjuk ültetésre.
#34842
Erdei sikló mindenütt van. Ami a Dunántúlon fordul elő (inkább), az a haragos sikló. De édesapám elmondása alapján előfordulhat, hogy régen az itteni legelőn is élt a haragos sikló. Idén azt figyeltem meg, hogy amikor erdei siklóval találkoztam, az olyan színű volt, mint a környezete.
#34841
Bogáncs (Carduus nemzetség, Dr. Szathmáryne Pilbauer Hedvig felvétele) 

beillesztett kép

#34840
Vörös tinoru (Boletus queletii) 

beillesztett kép#34839
Rafkós sápadtarcú vagyok A tövön száradtra gyúrok.laza
#34838
Már elkéstél, nem fog rendesen kiszáradni. A rákövetkező tél (2020-2021) tuti hideg lesz arra már gyűjtheted  nevet. Egy biztos (100%) télen sötét lesz!
#34837
Akkor most kezdjem el veszettül gyűjteni a fát, vagy ne?
#34836
Egy kicsit (?) elrontottad a viccet...
Helyesen -legalábbis általam ismerve - így van: Egyik ősszel az indiánok bemennek a sámánhoz megkérdezni, hogy milyen tél lesz. Kemény, mondja ő, bár belül nem nagy meggyőződéssel. Az indiánok erre elkezdik erősen gyűjteni a fát. Egy héttel később megint bemennek hozzá az indiánok, és megkérdik: sámán, tényleg kemény tél lesz? Tényleg, mondja, mert mit mondhatna mást ezek után ugye. Az indiánok persze még veszettebbül elkezdik gyűjteni a fát.
Fel is hívja a helyi meteorológiai szolgálatot, és megkérdi őket: szerencséjére ők is azt mondják neki, hogy kemény tél lesz.
Következő héten az indiánok ismét jönnek, megint megkérdezik a sámánt, milyen tél lesz. Immár nagyobb meggyőződéssel rávágja, hogy nagyon kemény! Erre azok eszement módon gyűjtik a fát, mindent kivágnak.
Megint aggódni kezd a sámán, és most már direktben a vezető meteorológust hívja: "Te Dick, azt írjátok, hogy kemény tél lesz." "Azt." "Biztosan?". "Hát persze, hogy az, az indiánok már 3 hete egyre veszettebbül gyűjtik a fát vidám

Ha nem ölted meg volna a poént a végén előre, még jobb lehetett volna kacsint Na de majd máskor!