2023. április 02., vasárnap

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#35939
Esős időnek hála beindultak a kucsmák vidám

beillesztett képbeillesztett kép
A keltikék meg a szokásos tavaszi pázsit-módban nyomják a Bükkben:

beillesztett kép
#35938

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Agrometeorológia (#12932)
#35937
Most, hogy hűvösödik, nem nagyon fog megszólalni, főként délután estefelé lehet hallani a fákon a vak-vak hangját.
Na majd gyüvő héten péntek felé. laza
#35936
Balatoni inváziós fajok a tó vízrendszerében - Limnológiai Kutatóintézet -  Link
(Blankávak amúgy én is elmennék csigászni, de ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz laza )
#35935
Ma hátra mentem az autóhoz, hallotam valami kaparászást a garázsoknál.
A két fekete rigóm müvelkedett a garázs csatornában. Tisztították ki a faleveltől eltömődött horg csatornát. És más is mondta,az itt lakóktol, hogy okos madarak, ha meggyülik a víz a csatornában kész itató töb napig, meg alkalmi fürdőhely 30 fok környékén.
A tetthely, lerugdosott falevelek;
Az elkővető;

beillesztett kép

beillesztett kép

#35934
Zsolti a béka 3 napig nálunk lakott (lehet még most is, de nem találom).
/sőt ma egy búbos banka is nálunk vadászott tücsökre, egész nagy sikerrel/

beillesztett kép

#35933
Köszönöm.
A szomszéd vizgazd. telepén van, tör felfelé, de olyan kellemes zöld levelei vannak. laza

#35932
Zöld juhar. Inváziós amerikai faj.
#35931
Ez milyen fa lehet?  Most virágzik, olyan bojhos, szélben lebegő virágai porzói vannak;

beillesztett kép

beillesztett kép

#35930
Magyarországon ragadhat a Svájcból hozzánk kóborló farkas - Inforádió - Link
#35929
Remélem nem lesz most nagy fagy, mert a mandula teljes virágzásban van, a kajszi kb. 10 %- osban…
#35928
Ma meg ki derült, de voltak tegnapi szelek. A madáretetőm felavatás után kapott egy kis huzatot, a müa. tányéros itatót elvitte a szél, de csináltam egy drótos   megoldást ;

beillesztett kép

#35927
Az én ollóm, igaz már 3 éve vettem egy gazdaboltban. Japán gyármány, de akkor kb. 2000 Ft volt. Jó az anyaga, és a retesz zárja, spirál rugós. Ez is max. 2 cm-es ágakat is visz.

beillesztett kép

beillesztett kép

#35926
A  könyv  is  nagyon  szép, Édesapám  is  kapott  egyet  és  nekem is  egyik  legkedvesebb  olvasni  valóm.
#35925
Köszi a megosztás, nagyon színvonalas betekintést adott és nem utolsó sorban eszembe jutatta a selmeczi, soproni szakestélyek hangulatát. nevet
#35924
Szerintem maradj a bicska-fűrésznél. Egy-két idényt
biztos kiszolgál, meg olcsó is.
#35923
Link  Pár éve még csak kétezer körül volt az ára. Nekem bevált van több méretben is.
#35922
Tudtok valami jó ár-érték arányú metszőollót, ami azért száraz fára is jó, meg metszésre is? A fiskars, gardena szerintem elszállt árban. Volt nekem egy 3 ezer Ft- os noname, egész jó volt, persze nyoma veszett.
#35921
Nem akartam hinni a szememnek, de már tetvesedik a rózsa!!
#35920
Ma  szabadság,  mentem  egy K'Miklós - Kunadacs - Kecskemét - Mizse - Népliget  kört.  A  vetések  növögetnek,  a  táj  szépségesen gondozott,  még  az erdő -ültetvények  is,  még  a  példás-rövidre legelt  tocsogó-szélek  is.  Fájó  a  különbség  Újbuda elegánsnak  megálmodott,  gyámoltalanul  elhanyagolt   köztereihez,  utcáihoz  képest...  Talán  mert  a  Kunságban  az  emberek  magukénak  érzik  a portájuk  elejét,  földjeiket,  útjaikat.  - amiben  sajnos Budapest nem  igazán  segíti  az  itt  lakókat...  Kint  már fehér  fátylat  vont  az  útszélre  a  ködvirág (Draba verna),  aggófű  és pásztortáska  virágait  borzolja  a  szél.  Volt-e  sár,  nem  tudom.  A  tavalyi  komiszul  aszályos   esztendő  után,  a  vetések reménykedve  zöldellnek,  a  szántások  gondozottak.
"a  föld  bölcs  rendje  visszatér,  amit ó csillagok  szakállas  fénye  áztat:
állatok  és  kalászok  rendje  ez,  nehéz,  s  mégis   szelíd  szolgálati  szabályzat."
#35919
Négy darucsapat húzott el felettünk a mai napon.
#35918
Kínai "szuszogó" kacsák.
Valahogy nem fejlődött ki bennük a hangot adó hangszálak, ez néha jó is a tenyésztőknek,  csak szuszognak. Ellemben sokkal jobb a hús-testtömeg arányuk. Nekem is volt még Majsán.
Ellentétben a japán futókacsák lefussák a rájuk rakódott zsirt, cingárabbak.kacsint
#35917
Megbeszélve, elfogadva.vidám Nem tudtam kik szedegetik peca közben az elhullajtott finomságokat a hátam mögött... Köcce!
#35916
Há' némakacsa vidám Amúgy pézsmaréce hivatalosan, de csak tipp.
#35915
Hölgyek-urak, nekik mi a becsületes nevük?

beillesztett kép

#35914
A mikroszinaptikus előrejelzés szerint is nemsokára vége a télnek: már vagy 2 hete hullik mindkét macskánk szőre laza
Lassan jöhetne egy olyan tavasz, amikor nem fagy el majdnem minden és májusban már nem kell fűteni. Ellőhetné a (tél)koratavasz, illetve a finalwarming a puskaporát márciusban (akár március első felében).
#35913
Tegnap illetve ma is szép nagy csapatok húztak északra,lassan tényleg vége a téli évszaknak.
#35912
Tegnap a Bodrogközben  több 10ezer szürke Daru volt a réteken, szántásba, legelőkön....hihetetlen látvány volt hogy 10-15 kilométeren keresztül az út két szélén kisebb nagyobb pár 100-as csoportokban gengszterkednek vidám

beillesztett kép

#35911
Beindultak a haverok, ez épp a vasárnapi műszak kacsint

#35910
Hát ez van dögivel. Mert ezüstszürke döggomba téli változata, (Entoloma saundersii var. hiemale) nem egy vargánya, de ilyenkor ekmegy.

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

#35909
Hú köszönöm! vidám
Sőt, lehet, egy következő kérdésre is választ kaptam. Nevezetesen, hogy Magyarországon miért volt jellemzőbb a monokultúrás erdőtelepítés, pl. egy bükk régióban, míg pl. Szlovákiába átmenve (pl. Jósvafőtől északra) a fennsíkon a bükk régióban ott van a magas kőris, nagylevelű hárs, egy-egy nyír, juhar ( természetesen nem a mezei juhar) is a bükkök között min. 30 %-ban. Nem lehet, hogy ezek ellenállóbbak is adott esetben?
De nálunk a csonka Mo.-on hirtelen a kevés erdőből gyors és egyszerűbb módon kellett erdőt “csinálni”, ahogy hallhattuk előadásodból, míg a szerencsés szlovákoknak ilyenen nem kellett agyalni? Vagy csak szakmai különbözőségről van szó? 
Kérlek tényleg rövidenkacsint!
#35908
Szia Bölke!

Nem feledtem a kedves megkeresést és a sok érdekes kérdést!
Mindig szívesen és örömmel válaszolok, amire tudok.
De szakmai ártalomból (grafomán) eredően hosszabb, udvariasan nevezve, részletesebb kifejtést igényelnek, mert több kapcsolódó résztémát érintenek, amiből összeállhat egy bizonyos kép az erdőgazdálkodás, vagy ahogy ma jobban szeretjük hívni, az erdőkezelés mibenlétének összetett alapjairól.
Meg jó kérdésekről jó emberektől fontos dolgok jutnak eszembe és arról pedig mindig eszembe jut egy másik fontos dolog, úgy, hogy haladok előre, mint lymantria-gradáció a tölgyerdőben. kacsintDe ezek így szépen egymásba fonódva talán nem "l art pour l art" és ad hoc dogok.
( Csak egy kóstoló: pl. a szálalás: sokszor elővett jolly joker megoldás, de kevés erdei állományt génerodáló, degradáló üzemmódot ismerek ,mint a híres őrségi kisparaszti szálalást. Majd elmondom miért.)
Jelentkezem, majd inkább egy-egy kérdésedre adott válasszal, ha jó így,  ahogy az időm engedi. (Kedvem mindig van, ezért voltak a régi Metnet-Ipoly Erdő Zrt. Nyílt Napok)
Talán még a régi Bioszfórum időket idéző eszmecsere is lehet belőlenevet.
Addig is minden magamutogató, nagyképű célzat nélkül!!

Elsőre egy kis videót ajánlanék, amivel "kedves" meglepetést okoztak nekem az átadó, avató rendezvényt szervező kollégáim, mivel csípőből felkértek, hogy tartsak előadást a kútbereki vendégházunk, kulcsos turistaházunk átadásán, mert a háttérben lévő két roll up tartalmát úgy is én szerkesztettem. Az indokot nem tudtam kohézióba tenni, főleg, hogy szólhattak volna egy telefonal előtte este, hogy Isten szent szabad ege alatt kell majd prezentálnom, de mindegy, megoldottuk, így vagy úgy, ennek megítélését a nézőre, hallgatóra bízom. 

Jó volt, mert én mint meghívott vendég mentem oda, szakfolyóirat főszerkesztői minőségben tudősítani, és nem a mikrofon és nagy kamera elé állni, így séróból kellett vagy 5-6 évvel ezelőtti kutatások anyagát valahogy értelmesen és érdekesen előadni, és röviden, a megjelent prominens személyek miatt, akik a dög melegben és a cikázó millió szitakötő között, inkább már a cateringre voltak kíváncsiak.

De hát Ipolyos is vagyok, így a meghívott vendégből a vezérigazgatói ukázra (joggal) szakmai ismeretterjesztővé kellett avanzsálnom, s az ottani erdőket egykor kezelő Prímácia (Esztergomi érsekség) erdőgazdálkodásáról beszélnem (Maga az épület is az érseki erdőgondokságé volt valaha.).

Szerencsére akkor már terveztük a Börzsöny monográfia második kiadását, mivel az első 2000 példány egy év alatt elfogyott és jajongott napi szinten a nép, hogy venné, keresi, de nincs. Ez persze öröm. A 600 oldalas, 35 szerzős Vadregényes erdőtáj - a Börzsöny az első hegytáji monográfia a hegségről, aminek nem csak vezető szerkesztője lehettem, de szerzője is voltam és pl. a történeti részben (II. nagy fejezet) az erdők történetén keresztül mutatjuk be a tájtörténetét, hiszen a táj meghatározó eleme a hegtájon mindig is a zárt, egybefüggő erdőtakaró volt.
Karátson Dávid vulkanológus prof. ( korábbi egyetemi tanárom) anyaga itt elérhető, ez a nyitófejezet és ebben a borító, a tartalomjegyzék és a hátsó könyvajánló is benne van.

Link

Batizi Zoltán régész kolléga ( Ma a Börzsöny Múzeum igazgatója) a török kori időket írta meg, kiválóna, rengeteg levéltári anyagból. Az előtte lévő fejezetekben a nemzetközi hírű várrégész Miklós Zsuzsa alkotott nagyon komoly váras anyagokat. Sajnos a hiánypótló könyv első megjelenést, 2014 októberében már nem várta meg, májusban az örök régészmezőkre költözött.

A második kiadás 2019-ben jelent meg. Összesen 3500 példány talált már gazdára és vitték mint egy ponyva regényeket, pedig vagy 45 kiló a kötet. Szerintem a másodikból sincs már sok. Az ebben megjelent szakírásai voltak sajnos az utolsóak.
Batizi Zoli fejezetét folytatva, én a Hódoltság utáni Habsburg- korszakokból adtam összefoglalást a könyvben, meg a következő másik fejezetben Trianontól a II. világháború végéig, az erdők teljes államosításáig. Az utóbbit dr. Oroszi Sándor professzorral jegyezve közösen - de ő akkor már inkább csak lektorált, s nem írt, megfáradt korára tekintettel.  (A Mezőgazdasági Múzeum erdészeti-vadászati kiállítás főkurátora volt, erdőmérnök, főmúzeológus.)      

Nem hosszú az egész, talán érdemes meghallgatni, nézni, a Hazai Erdész/Hazai Vadász vette fel és adta le műsorban még a Echo TV-én, majd már később az M5-ön. Békési Janiék. Ez még a muszteres anyag, azért látszódnak a két kamera mozgásai is időnként.
Szerintem ebben sok alap benne van, amiből majd pl. a Sajkúti vágásokat is meg lehet érteni, ha leírom a  következőkben.
Íme:Hát most se lettem rövid, pedig esküszöm koncentráltam!vidám
#35907
Szia LAM!

Inkább ide való a kérdésem:

de nem akarom rabolni az idődet egy hosszú válasszal: 15-25 évvel ezelőtt rengeteget túráztunk a Börzsönyben, és pl. emlékszem, hogy ki voltam bukva, hogy pl. a Bugyihó déli lejtője elég szépen le volt tarolva (annak is inkább a kelet felé eső része, vagy a Kenyeres Balázs forrás környéke fölötti északi oldali bükkös, vagy a Saj-kút feletti rész, ahol a kék jelzés megy fel a Foltán kereszthez, majd tovább.
Ezek teljesen normálisak voltak anno? Esetleg betegség volt, és azért kell ekkora területen vágni? Persze a Mátrában ez hatványozottan volt jelen, sőt a Bükkben is egy helyen. A  Börzsönyt ezért is szerettem, mert itt kevés ilyen helybe botlottam. Persze a Mátra "csak" TK, nem NP, lehet ez is számít. Egyébként mostanában pont, hogy kevesebb ilyet látok, mintha több lenne a szálalás, kisebb területek kivágása, felújítása, stb, pl. itt a Velencei hg-ben ezt látom. (Na pl. a Vértesben láttam talán a legnagyobb területű vágást fent a fennsíkon, de ott több helyen, de mintha itt is teret kezdene nyerni a szálalás.
#35906
Fújja a szél a mogyoró bokrot. Csak úgy füstöl! laza
Gyanítom, hogy igen korán kezdődik idén az allergia szezon.
#35905
Alvó hattyúk:

beillesztett kép

#35904
A friss napi-olajjal nincs is baj, amig csak 2-3-szor használjuk, hevítjük. Én a második sütés után leszüröm, a harmadik után megy a gyűjtőbe..Oxidok miatt.
#35903
Amennyire én tudom a napraforgóolajban a kettős kötések nagy hő hatására jó kis rákkeltő vegyületekké (is/részben) át tudnak alakulni, de erről persze temérdek cikk van a neten. Desznyózsír nem tud ilyet, mert telített. No meg nem is hexánnal vonják ki a desznyóból laza 
#35902
Úgy emlékszem,  számít hogy mennyire  telítetlen  a  zsír (ezért jó a kacsazsír illetve  busa,  és nehézkes a marhafaggyú / tejzsír)  illetve  hogy  az oldalláncai milyen alakzatot  formáznak  (cisz és  transz)  - volt  egy  nagy  növényi  olaj  divat,  most ez  lecsengett.
Erős  a  gyanúm,  hogy egyforma egészséges,  hacsak  nem  viszi  túlzásba  az  ember.  Arra  is  emlékszem,  hogy  egy réges-régi  gyerektábor  egyik  napján, a fánkok  benne  maradtak  a  napraforgó-olajban  véletlenül.  Délután  sorban állás  volt...  friss  jó  fánkok  voltak,  csakhát  olajkúrát  kapott  a  társaság.
#35901
Újabban állítólag a disznózsír egészségesebb mint a növényi olaj. Mi az igazság?  Mind a kettö elég drága, de ez most nem számít, csak az egészség..
#35900
Ebből eredően már régi kérdésem volna,  Mi a különbség - egészség ügyileg és alapanyag miatt -  a zsirban (disznó, kacsa,) sütés, és vagy az olajban (napraforgó, olíva, len) sütések közt. ??
Ha veszek egy nyers kolbászt és hurkát, (disznó alapanyag) azt a "saját zsírjában" - > fólia alatt,  vagy ha más nincs olajban süssem ki? 
#35899
Köszönöm a gombás főző tanácsokat.!vidám
#35898
Fodros papsapkagomba Laokoón-csoport.

beillesztett kép

#35897
Nagyon  szépek  a  csiperkék, remélem  finomak lettek!  Tipp: kicsit lemosva, nyersen húsdaráló, és fasírtgolyónak elkészítve zsírban kisütni ropogósra!  Finomra fölszeletelni, és levesben megfőzni  zöldséggel.  Darálva hústöltelékbe  is  finom a jó gomba.  Ami a lényeg:  aprítva sokkal  jobban  kijön  nemcsak  az  íze,  de a fehérje-tartalma is. A  gomba  ellenálló jószág,  nem  hagyja  magát könnyen  emészteni. Sokkal többet  nyerünk  belőle, ha  fölaprítjuk.

Lehet  kapni  Tescóban,  egyéb  helyen, belga  Shiitake , tinóru  gombás, (plusz még ötféle  gombás)  félkilós  fagyasztott  csomagokat.  Volt  aki  a zacsin  található  leírást  követve,  megette  mind  az  egészet és magyarázhattam, hogy ezek  fűszergombák...   Kár  érte,  mert  ezek  a  gombakeverékek  finomak,  csak  otthon  szét  kell  tízfelé a fagyóba csomagolni,  és  tízszerre  megenni  aprítva... A  Rozmár  magyar  keverékre  legalább  ráírják,  hogy  a  konyha  mestereinek.  Finom a  fagyott  vegyes  gomba, jó  termék,  de  odafigyelést igényel.
#35896
Igen, ezt sok helyen komolyba’ is alkalmazzák amúgy vidám
Én még kontaktig nem jutottam el, csak jelezték, hogy natakaroggyáel!  laza
#35895
Ezért előbb utóbb csak helyrezökken a világ. Madör nécsör téx hör rivendzs.(-:
Link
#35894
Helló Satya!  Szép gombász közeli képjeid vannak, de ezek hogy néznek ki a fazékban?
Kérdésem; meg kell mosni hideg vízben a dombát, méghogy a tálcán, fóliában lévőt is?
Ha már megmostam, a nagyobbakat fágjam ketté hosszában?
A Horty Miklós féle 5 forintosakat, és a 200-50 féle mostani átmérőjüket feleztem. A  20-10-forintos és 50 filléreseket hagytam egybe. Mind fenn van avízen mint a záptojás, de a végén szépek, és finomak 1-1,5 óra fözés alapjáraton elég? laza

A Lidl-ben vettem egy félkilós tégelyest. Már feltettem főni.
Képek:

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

#35892

beillesztett kép

Gyünnek a fagyok. az udvari cserepes papikat meg kellett szednem. Ha megfagy a papi, akkor annak annyi?
Na nem várom meg. A lakásban felfűzve "teleltetem elfogyásig". laza
#35891
Ha valaki szándékosan berepül drónnal egy vonuló madárcsapat mellé, az bizony zavarhatja őket.
Nekem nincsenek ilyen irányú heppjeim, de bizony “engem” is megtámadott már sok madár. Természetesen a prédaállatok a     legpotensebbek; szarka, szajkó, galamblalkaúak. De a ragadozók sem tűrik sokszor, hogy a területükön “eszed a kenyerüket”. Leggyakrabban héjják, ölyvek és karvalyok rontanak rá a drónra pedig én csak meteorológiai megörökítés szándékából szállok fel.  nevet

A legburvább az volt, amikor a Zemplénben (valahol Hollóházától délre) eredtem egy lecsapózós zivatar nyomába, erre kb 5 család méh lekísérte a cuccost (sajnos lehetett hallani, ahogy a forgószárny darálása  a földi rovarevők asztalálra juttatja a raj számos tagját, de leszálláskor nekem is be kelletett menekülnöm a kocsiba laza

Ja és igen, nyáron a fecskék látak “bennem “ rgadozót, de azok csak leszarnak, köpködnek vidám
#35890
Köszönömkacsint
Laskát még csak egyszer szedtem, nem nagyon ismerem, engem főleg a vastag tönk hozott zavarba..
Ha még lesz belőle, megmutatom,
a Flórián téren korrektek az ellenőrök.
#35889
Laskának (kései laskának) látszó gombák. Ekkorát  még  sose láttam. Érdemes bemutatni ellenőrnek, mert évről-évre arathatjátok, minden  nagyobb eső  után. 

Utolsó észlelés

2023-04-02 13:07:23

Budapest XVII. - Rákoskert

14.8 °C

31502

RH: 64 | P: 1008.7

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

99221

Hírek, események

2023. Március 23. - Meteorológiai Világnap

MetNet | 2023-03-22 22:49

pic
1950. március 23-án lépett életbe a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization - WMO) alapokmánya.