2022. július 04., hétfő

Utolsó észlelés

2022-07-04 07:14:37

Makó - /Ószentlõrinc városrész/ Balaton u.

24.5 °C

RH: 60 | P: 1016.9

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

88225

Hírek, események

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#35813
Nem egy arany buci?szeret  Link
#35812

Zöld  küllőt  láttam  reggel  gyomlálás  közben, igaz  itt a  keserűvíz-telepen  egész  sokféle  madár  lakik...  ki  korán kel, zöld harkályt  lel.
#35811
Ha szerencséd van gyurgyalagot is láthatsz, bár az mondják nincs Fundoklián évek óta. Én még láttam ott bőven.
#35810
A cikkből
"A kísérleti területek közül az egyik legmeglepőbb a Rákóczi híd pesti hídfőjénél található rézsű volt: „Érdekes, hogy ez az egyik legszuperebb vadvirágos rétünk, a botanikusok is a fajgazdagság csodájára jártak itt”

Érdekes, pláne ha az emberfia nem emlékszik, hogy ugyanezt lejátszották talán 2003 nyarán, amikor a budai hídfőnél egy fogolypár miatt nem nyírták a füvet egész nyáron. Hihetetlen volt még nézni is minden nap (biciklivel jártam), ami ott történt. Azaz a sok-sok fajta színű vadvirágot. Akkor nem vonták le a tanulságot, következő évben újra legyalulták, minta mi se történt volna.
/lehet 2010-ben volt, akkor bocs, bár sokat talán nem változtat a dolgokon/

Hamár... akkor egy kép alább a mi méhlegelőnk egy részéről (háttérben az idei fejlesztéssel, azaz 1-2 "rózsakapu" lett a felesleges akácrönkökből):

beillesztett kép

#35809
Fenn a  dombon  törpe  nyárfa-erdő
sárgul  a  királydinnyés   homokban.
Oda  fészkel  a  visító  vércse,
gyermekektől  nem  háborgatottan.

(Petőfi)  - a  szarka-tapodta  nyárast is  a  tüske  védte...
#35808
Mindkettőt elég jól ismerem sajnos, ősszel az Alföldön tájfutóként versenyezve rendre az egyik legbosszantóbb és legfájdalmasabb szúrós kis görcsök ezek. Beleragad a zokniba, és bármennyire is nyomná az ember, muszáj megállni kiszedni, annyira szúr. Háziállatoknak biztos, hogy rémálom...
#35807
Régen, 10 éve alig tudtuk,győztük rendelni a bicikli belsőket, rengetegen jöttek vásárolni ilyentájt, augusztusig. Királydinnye-bicikli út Majsa fürdő felé...kacsintzavarban
#35806
Életemben  először  láttam  Cenchrus  incertus-t (átoktüske) -és  mindjárt  Bp. XI. Kelenföldön, egy újonnan  ültetett  kis  fa  tányérjában.
Hamar  kitéptem...  és  kukáztam,  remélem  nem  fog  itt  elterjedni...
Képzeljetek  el  egy  rendes  kalászos  pázsitfüvet,  aminek  a  kalászában  kicsi  királydinnyék  vannak!
Zöld még,  de  engem  is  jól  megszúrt.  Hogy  örülnének  egy  ilyennek  a  kutyulik...
#35805

beillesztett kép

A házi méhlegelőnk...elsősorban a poszméhek "legelnek", de van saját "kolibrink" is.

beillesztett kép

beillesztett képbeillesztett kép

beillesztett kép

#35804
két hetesek, már a bokor külső részén...

beillesztett kép

beillesztett kép

#35803
Tegnap kénytelen voltam megpiszkálni egy lopódarázs fèszkèt,2 dajkapók potyant ki belőle, legalább is a duci biztos az,a másikba nem vagyok biztos.
Természetesen még éltek,csak levoltak zsibbadva laza
Pár évvel ezelőtt egy keresztespók méretű Sárga Dajka került elő a lány bicikli ülèse alóll vidám

beillesztett kép

#35802
Kis mellékszálként meg a méhlegelős témára is felülve, a tízker déli fele kifejezetten sok zöldfelülettel bír, gyakorlatilag "hozza" az általad írtakat (kivéve talán a fecskék, bár vízfelületek közelében velük is találkozni, de ők távolabbról járnak ide kifejezetten a víz miatt; illetve egy-két fajban van még "elmaradás"). Az Újhegyi-tavon (=Guttman-tó; ami azért finoman szólva sem egy természetközeli vizes élőhely, konkrétan 30 méterre a partjától csörömpöl egész nap az egyik legforgalmasabb fővárosi autóbuszjárat) simán fészkel a vízityúk, de szűk hónapja még egy csörgő réce hímmel is találkoztam. Sőt, kissé kitekintve, két hete a járókelőktől szó szerint fél méterre rakta éppen tojásait egy mocsári teknős.
Közben eszembe jutott a csóka, mint bohókás kis urbanizálódott madár, Szegeden figyeltem fel rájuk először, de mindenütt ott vannak.vidám Egy dolmányos pár napja "támadta meg" a kutyát sétáltató páromat, gondolom "rossz helyre" tévedt...tornado A kis fakopáncsok konkrétan a panelek szigetelésébe is vájják a lyukakat, olyan hangja tud lenni ahogy megsorozzák, mintha géppityuval lőnének...vidám Az egyik fészekalj amúgy éppen egy járda feletti faodúban hangoskodott pár nappal ezelőttig, de már kirepültek...nevet A zöld küllőn szoktam meglepődni, egészen gyakran látom sasszézni, pedig - elvileg - félénk madárról van szó, ahogy búbos banka is akad, főleg a csendesebb időszakokban.
Szóval ha csak egy kis teret is kapnak az alkalmazkodóbb fajok így vagy úgy megtalálják a helyüket a városokban is. Élni és élni hagyni...nevet
Persze nincs párja annak, amikor hazaérve az Ipoly-völgyben mindenféle-fajta állat-növényvilággal találkozik az ember.szeret
#35801
Az szép! Én nem ismerem őket, de itt elsősorban feketerigók vannak (folyamatos az éneklés, imádjuk), aztán elég gyakran szarka, illetve szajkó is előfordult pár. Galamb is van a környéken persze. Ezen kívül nyilván van sok más, de nem vagyok annyit kint illetve nem figyelem őket direktben, ezért nem tudok ilyen listát prezentálni. 
Az biztos, hogy vannak mások is, elég közel a tájvédelmi terület.

Anyóséknél Balkányban rengeteg fecske él a házon és melléképületeken is, nagyon hangulatos nevet
Sógoréknál Nagyrábén meg körben rengeteg a gólya, a kertben is sokszor gyalogolnak. Nem csoda, van ott 1-2 mocsár a Berettyó mellett.
#35800
Nálam tegnap este fél hét körül egy mókus ugrált a tujákon és a bodzafán, akartam is írni.szeret Ez a kemény! Télen néha fácán(!!) pihen a kőrisünkön. Ha újra látom a mókucit lefotózom!

Pati viszont már nincsen egy sem (mondjuk kapták is az ívet tőlem).:P
#35799
De jó, még sosem vetettem erről számot vidám Na lássuk!

Állandók (mármint nálam a kertben, nem az Medencében): vörösbegy, ökörszem, széncinege, kékcinege, fenyvescinege (ez utóbbi 3 faj minden évben rendszeresen fészkel a kihelyezett odúkban), barátposzáta, házi rozsdafarkú, kerti rozsdafarkú, szajkó, szarka, balkáni gerle, feketerigó, karvaly, egerészölyv, házi veréb, mezei veréb, őszapó, barátcinege, csuszka, nagy fakopáncs, kis fakopáncs, 

Átmenetiek: örvös légykapó, sárgarigó, macskabagoly, fülemüle, örvös galamb, meggyvágó, énekesrigó, füstifecske, sarlósfecske, zöldike, tengelic, erdei pinty, búbos banka, seregély, zöld küllő, vetési varjú, dolmányos varjú.

Biztos kimaradt 1-2, meg biztos van olyan,  amit nem ismertem fel, de azért látszik, hogy nem a betonba' lakoklaza
#35798
Méhlegelők fajszáma megnőtt Budapesten 1 év után: Link
Remek kezdeményezés, de gyanítom van sokaknak ellenérzése, ha csak abból indulok ki, hogy milyen sokat kell küzdenem a szüleimmel, hogy ne tekintsenek egy (amúgy virágos növényekkel teli) gondozatlan területet "gazosnak". (Vagy ne égessék el az avart. Vagy ne gyomirtózzák le a füvet...szomoru
#35797
Mondjuk a Kőszegi-hegység vagy az Őrség megérne egy misét. Nem is értem, miért Mátraszentlászlóra ment táborozni unokahúgom.vidám
#35796

beillesztett kép

#35795
Itt a Karancs oldalában semmi varesz, róka egy marékkal... beteg Kellene még eső bőven...

beillesztett kép

#35794
Voltunk ma Galyatetőn, Mátraházán, aztán Sástónál. Utána átugrottunk a Kóspallag-Királyrét vonalra a Börzsönybe. Hát bátyám kitett magáért. Vargánya, róka kevés.
#35793
A mi  fűzfánkon  dolmányos  varjú  költ,  szóltam  a  szomszéd  gyerkőcöknek,  ne idegesítsék. - őnáluk  itató  van,  oda  jár,  remélem barátságos  lesz  velük.
Tavaly  a  szajkókkal  jól  összevesztem,  amikor  a  kirepülő  csibe  a  fűből  rám  kajabált...  Varjúék  óvatosabbak,  igaz  látták,  amint  fűmagot  vetettem  az  etető-csúzliból.  Lehet,  a  csúzlit  nem  szeretik... 
#35792
Fekete rigó, vörösbegy, veréb, galamb, gólya, szajkó, fakopáncs....meg még néhány számomra ismeretlen énekesmadár.
Mindezt Szekszárd, családi házas részén. nevet Mondjuk fél5kor madárdalra, gólya kelepelésre kelni felbecsülhetetlen. vidám 
#35791
Nálunk ilyen bagolyfélék voltak tömegével fenyőfákon, szerintem kuvikok. Néhány utcával odébb, azok is csináltak szemetet. A tulaj inkább elköltözött Dunafüredre, majdnem kilövette őket. Bár lehet, hogy azért ment el, mert mindenki utálta.nevet
#35790
Igen, a rigók állnak ebben a versenyben győzelemre...Nálunk veréb is van, már reggel 5 kor üvöltöznek a tetőn, szóval viheti őket akinek hiányoznak nevet. Itt a városban szoktam látni fecskéket is, de az Ő idejük még később jön el. Na, és a galambok. Hatalmasak, és mindet lexarnak azok is...
#35789
Fecske van, több is, mert akkor nem lenne nyár. A rigók nálunk még a macskakaját is megeszik. Pedig az életükkel játszanak.
#35788
Egy évben fekete rigóból  4 kör is lehet.! Lezabálják nálam  az epret ,barackot, fügét, szőlőt (ügyesen kiszedik a talajból a gilisztát). Igaz időnként eszik a kukacokat és a csigát is. Minden kerti bútort  összeszarnak, ez bodzaéréskor látványos. A veréb , fecske szinte elűnt, mindenhol rigó fészkel.
#35787
A 2. kör...

beillesztett kép

#35786
A vörös-piros all toro féle gránátalma virágokon kívül azért volt szerény ártatlan leányka színű virág is az északi oldal csak ezekről mesél;
A tegnapi 06-09-es égkép Szeged ÉNy.  Érdekes a felhővonulás , Délről távolodóban.

beillesztett kép


beillesztett kép

#35785
Vadvirágok-Szépvirágok:

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

#35784
Beindult a zabálás

#35783
Volt egy nézelődős fél órám…

#35782
A  nagyezerjófű  sokára  éget...  de  akkor  nagyon. Egyszer  beültem  közé  fotózáshoz  fényt  deríteni, észre  se  vettem,  hogy  hozzáértem.
Másnap  hólyagosan  lejött  a  bőröm,  és  3 hét  múlva  is  sötét  "égett"  foltok  voltak, karomon-nyakamon...  ne  próbáljátok  ki. 
Rutaféle,  több  mérgező  növény  is  van  a  rokonságában. 
Ennek  ellenére,  próbáltam  vetni  a  kertben,  kőrisfa  alatt  kikelt,  de  nem  virágzott; hamar elszáradt.
#35781
És tényleg! Pedig eléggé hasonlított a turbánliliomra is.
#35780
Szerintem nagy ezerjófű Link érzékenyeknél jó kis allergiát okozhat ez a szép gyógynövény.
#35779
Fundoklia, tegnap. Valaki be tudja azonosítani? nevet

beillesztett képKözben megtaláltam, turbánliliom nevet
#35778
Hosszú évek óta először nem az történt, hogy elvirágzott az orgona a ballagásra, így a zanót lett a fő díszítőelem, meg a labdarózsavidám, hanem  az orgona mifelénk még csak most kezdett el virítani a labdarózsával együtt.
#35777
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#559620 - 2022-05-14 12:52:02)

A kis rozsdafarkú fiókáink is hamarosan kirepülnek. szeret
Non-stop hordják nekik a kaját a szülők. nevet

beillesztett kép

#35776
Nálam  4-5 telel a lakásban, azt  hittem  zöld  keresztesek. nevet Ezek  szerint  sárgadajka.  Dajkálni  sose  láttam,  de  a  szörpöt  szereti, kijön  érte  a  konyhaasztalra.  - Vacsorázni  belőlem  csak a fekete,  tömzsi  rövidbundás  szokott, kb  14  mm  lábastól, laza  ezt  ha  szembejön,  dobozolom és  kihajítom  a  kertbe. (a  cikkel  ellentétben,  valóban pár év  alatt  többször belém  kóstolt, nem  haragszom  rá.)  A  többiek  itt  vannak  békén  tavaszig,  akkor  kinyitom  az  ablakot  és  beengedem  az  összeset...  sose  volt  gondom  a  csípésekből, kicsi  karfiolnak  megnő,  5-6 napig  ég  oszt'  annyi. Cserébe  se  szúnyog,  se  atka,  és  jól  alszom...
Végülis a  fekete  pókot  se  lehet  elítélni,  idejön  a  párnámra  és  ekkora  nagy  finom  falatot  talál...  vidám
#35775
Akit érdekel,   Link

"Tévhitek s tények Magyarország pókjairól marásáról, veszélyességéről"
#35774
Aham, Link

#35773
Vazz, tegnap a laptopomon mászott egy ilyen, kihajítottam egy papírlapon, bár a teraszon leesett, pedig a kertbe akartam. Nem akartam megsemmisítő csapást mérni rá. Pont így nézett ki

beillesztett képEz veszélyes?

Amgy 2 db masszív csípés is van a karomon, duplafogas, remélem nem az van, hogy a párja itt pihen.szomoru
#35772
Amúgy igen...meglepett a dolog. Mivel fészeklakó madarak, valahogy több fészekbe töltött időre gondoltam. Bár, most hogy utánanéztem, teljesen rendben van a növekedési ütem nevet
#35771
Most irigykedsz? vidám
Mi az a 25 év nekünk, nem? :P
#35770
11. nap. Csak a ki nem kelt tesó maradt. 11 nap alatt...

beillesztett kép

#35769
Ma délelőtti vendég a kertben nevet

beillesztett kép

#35768
Új fejlemény nevet Már csak 1 van a fészekben, 1 mellette ül az ágon, egy meg 40 centivel alattuk egy másik részén a bokornak. És csak 10 naposak nevet
#35767
10 naposak...

beillesztett kép

#35766
Csak egy kis eső kellett...

beillesztett képbeillesztett kép

#35765
A legújabb háziállataink kacsint

beillesztett kép

#35764
Örűjjé neki!  Esetleg ha gyünne egy 3 napos lajhogó eső akkor utána gombaölö permettel bebiztosítod az éréskor földre lepotyogó s. barack dömpinget. ( szóval  az opt. szüret, ha dög meleg lesz, akkor 2-3 nap.) Ezt kell kisakkozni.laza