2020. augusztus 05., szerda

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#35174
Szia!
Köszönöm a gyors beazonosítást. "Rágugliztam", és valóban nagy a hasonlóság. Én mindenesetre 34 év alatt még nem találkoztam itt a szülőfalum környékén soha ilyen fával. nevet
#35173
Szerintem zselnicemeggy  (Prunus padus)
#35172
Ez milyen fa lehet, tudja valaki? Kint akadtam rá az előbb a határban egy árok parton. Kb. 4 méter magas lehet.
Talán fagyal?

beillesztett kép

#35171
Segítségem akadt a szilvaszedésben. laza

beillesztett kép



beillesztett kép

#35170
Nagyon szép lett. A szépségért meg kell szenvedninevet
#35169
Az eredmény:

beillesztett kép

#35168
Vedlik a pókom: szeret

beillesztett kép



#35167
Na, megettem az első érett paradicsomot: a bolíviai vad - ahogy eddig is sejtettem - kb. ugyanaz, amit "Sungold" néven is árulnak: kicsi, fürtös, narancssárga, és a legédesebb paradicsom amit valaha kóstoltam. Király lesz, ha végre a rengeteg fürt is elkezd érni: tele vannak a növények.
A másik 3-4 fajtából még nincs érés közelben egy sem, remélem azok is finomnak bizonyulnak majd nevet
Akkora őrült dzsungellé vált a magaságyás, hogy hihetetlen... a két szomszédos fára is felkúsztak már a paradicsom indák, és semmi jelét nem mutatják, hogy le akarnának állni, már közel 3 méter magasban nyúlnak tovább - közben ontják minden irányban az újabb virágokat. Jó lesz ez vidám
#35166
Nem volt véletlen. kacsint
Direkt ezért jöttem, ide és most. laza
A Bükknek kb. az összes lapos, rendzinás, mészköves hegyhátán előfordul, csak az időzítésben nem voltam biztos, azért mentem az egyik "tuti" helyre. A legsűrűbb lelőhelyek meg Répástól Hollósig vannak, a Hór-völgytől északra, csak ott gyakran irtogatják az erdőt. szomoru Meg Olaszkapunál volt egy rendkívül jó lelőhely, afelől is kikapták az erdőt. eso
#35165
Van ám két "helyem" is a Bükkben, ahol általában augusztus végétől, szeptemberben valamikor elő szokott jönni az óriáspöfi. Az a kérdés mikor. Volt már hogy lemaradtam róluk, tulértek. Ha időben elcsípem lehet tudni kb mikor érdemes értük menni. Az ilyen szorgos erdőjáró mint te, megérdemli az esetleges véletlen találatokat is! laza
#35164
Aprócska gombácska laza

beillesztett kép

#35163
Ma reggel elmentünk szerencsét próbálni gomba ügyben. Ketten, fejenkét egy jól megpakolt 10 l-es vederrel tértünk haza, talált gombák: vargánya (ízletes, nyári, bronzos), galambgomba (mindenféle hátú, kenyérgomba, keserűgomba), piruló galóca, rókagomba (felénk csirkegomba), tölcsérgomba.
Össz-vissz meglett a 10 kg!nevet
Képek: (sajnálom, hogy nem kaptam le még feldolgozatlanul egybe az egészet, az erdőbe meg kütyüt nem vittünk...)

beillesztett kép


beillesztett kép



beillesztett kép


beillesztett kép


beillesztett kép



beillesztett kép



beillesztett kép



beillesztett kép

#35162
Örülök, hogy van akinek megy növényvédelem nélkül a paradicsomnevelés. Nálunk amilyen jól indult most néhány tővel szívok. Paradicsomvész és a szeptóriás levélfoltosság rendezi az állományt többszöri(főleg a bokrosodó, balkonjellegű fajtákat amik közül vannak a talajszinthez) kénes, rezes permetezés ellenére. 
De azért 2-3 kg-val már szedtünk, ami az eddigi évekhez képest pozitívum az év ezen időszakához mérten.
Valószínűleg sokat segít a rendszeres öntözés, kaccsozás, illetve az ősszel talajba forgatott nyúltrágya is.
Kb 40 tőnk van.

Pozitívum, Bergeron kajszin 6-8 kg barack lett idén, hagytam,hogy a lekvármaffia győzzön.  Majd jövőre. kacsint 
Szőlő szép, 1-2 bogyón találtam lisztharmatra utalójeleket. Még 2(-3) permetezés és várjuk az őszt. nevet
#35161
Az enyémen sincs semmi vegyszer, egyiken sem nevet
Óriási nagyra nőttek, és nem hagyják abba. Ami a legnagyobb öröm: eddig összesen 1 levelet találtam poloska petékkel, ezt meg is semmisítettem gyorsan. Azóta semmi! 2 éve volt paradicsomunk (akkor csak hagyományos, bárhol kapható 2 koktélfajta), és iszonyat poloskainvázió volt mindig rajtuk. Most semmi!
A bolíviai mostanra már inkább sárga, mint zöld, de a tanácsod alapján rajtahagyom, hadd érlelje az első bogyó a többit nevet
A lentiek közül a kerek feketedő nem is indigo kumquat, mivel utóbbiak nagyobbak, és kissé "körtébb" alakúak. Egyre inkább úgy fest, hogy Helsing Junction( Link )lesz: mostanra már majdnem teljesen fekete a lentebb lefotózott bogyó. nevet
Nagyon izgalmas a dolog, minden évben fogok ezután is ültetni.

Ehh ezt most találtam, lesz miből válogatni vidám Link
#35160
Nagyon szépen fejlődnek a növényeid.  A türelem most a legfontosabb.nevetAz érési fokozatok érzékeléséhez küldök néhány fotót a sajátjaimról:
Ökörszív: nagy bogyók, lédús és sok rekeszes a belső szerkezete. Folyton növő, kacsozni kell, mintegy két hete szedjük.

beillesztett kép


Ez a másik "fogott magból" (by aldi) egy télen vásárolt nagyon finom spanyol paradicsomból sikeredett előállítani. Szép hosszú, szilva alakja van, rendkívül bőtermő.

beillesztett kép


A növények semmilyen peszticidet nem kaptak(növényvédelmi szakmérnökként írom ezt), vagy éppen azértnevet , de biot akarok legalább nyáron enni. lazaTovábbi jó kertészkedést kívánok, sok-sok örömet fog még okozni.kacsint
#35159
Jelenlegi állapot, a tippelt fajtával:
Boliviai vad, a picit már szineződővel:

beillesztett kép


Blush méhecske (ebből is van iszonyat sok bogyó):

beillesztett kép


Ez pedig asszem Indigo Kumquat, fekete lesz nevet


beillesztett kép

#35158
fajta.

A növése nem feltétlen az alátrágyázás, hanem genetikától függő: folyamatosan növekszik.
#35157
Bréking! Határozottan színesedni kezdett a kb. egy hónapja változatlan méretű, zöld paradicsom a bolíviai fajtából. Nemsokára kóstoló!
Nagyon jól sikerülhetett a magaságyás alátrágyázása, mert iszonyat méretűre nőtt majdnem az összes tő (2m fölé), és eszetlen mennyiségű gyümölcs és további virág van rajtuk nevet
Eddig 3 egyértelműen külön faj, egy negyedik
meg gyanús, hogy más. Még 2 tő rejtély, hogy mit hoz majd (ha egyáltalán).
#35156
Hát a szél az hatványozottan rájátszik, nálunk az északkeleti szél nagyon makacs, idén még szerencsénk volt gombaszezonban. Pár nap és képes offolni. Október derekáig bármikor lehet még. nevet
#35155
Szép!
Hát, sajnos a környékbeli hegyek már 3 hete száradnak, az ilyen 5-10 mm-ek nem hoznak újabb gombaözönt. Leszek még szabin Augusztusban is, hátha... nevet
#35154
Mivel tavaly igen jó év volt vargánya szempontjából, lehet róla szó
A kökény számomra igazi kuriózum, de jelképes mennyiség is megteszi. Gyakorlott pálinkafőző vagyok, már akkor is míveltem amikor még lőttek érte. laza Részletek privátban. kacsint
(Ez a részlet a Kalmár - Makara könyvből rémlik. Elég buták, vagy csak kényelmesek manapság a Gombászok nem kis része. Minden a fagyóba megy. Soha nem hagyom ki hogy szárítmány legyen a vargánya egy jelentős része, mert számos ételhez kiváló fűszer. Vagy például amikor kevés a vargánya, egy vegyes erdei gombapöri elképzelhetetlen nélküle, csodákra képes.) 
#35153
Tankönyvből: Nehéz magyarázatot találni arra, hogy a szárítmánya miért jobb ízű a friss gombánál?

Felénk semmi. Holnap a piacon körülnézek, mi a felhozatal?

Szerk: Barterüzletben szívesen cserélnék ezüst-közép+ minősítésű kökény, vagy barackpálinkát vargánya szárítmányra.
#35152
Ütni vágni kell amíg van, főleg míg minőséget lehet szedni. Teljesen kukacmentesek kemények voltak a nagyméretű vargányák is. Ezeket, a kifejlett termőrétegűeket szeretem szárítani, ebből hihetetlen zamatos szárítmány lesz! Zömmel "rántani való" méretűek a kosárba, de a sérülékenyebb nagy vargányák vannak a kosár tetején. Nem sok időnk volt, úttal együtt három óra alatt a fiammal. A bandanagy mérete a kosárhoz képest. Rókagomba is akadt egy főzet. Galambgomba is rengeteg van, a varashátút ha félgömb, akkor felszedem. Még a héten kitart a térségben, lehet tovább is 

beillesztett kép

beillesztett kép



beillesztett kép



beillesztett kép



beillesztett kép

#35151
Tegnap voltunk a budakeszi vadasparkban, illetve rövid sétán a környékén. Nem gondoltam volna, de láttam 3-4 varashátú galambot, kettő közülük még teljesen friss volt. Ha ezt előre tudom...
Pedig már jó ideje nem esett ott, Zsombor tényleg nem túlzott, 2 hete tele lehetett teljesen az erdő.
Kár, hogy mire rá fogok érni,  (júli 15 után) mert be lesz tokosodva a szárazság megint szomoru 
#35150
Mocorgás van újra, jó minőséget lehet szedni, némi utánajárással, és ez csak jobb lesz a napokban, még most kezdenek tobzódni. Soha vissza nem térő alkalom! A túrabakancsom is látszik a képen. laza

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

#35149
Nemezes gubacsatka garázdálkodik rajta.nevet A dió elég jól tolerálja. Terméskiesést nem okoz, inkább esztétikailag rondít a levélzeten. Ősszel, lombhullás után a levelet érdemes a talajba leforgatni, úgy kevésbé tud áttelelni.
#35148
Milyen kórokozó kaphatta el a diófát?

beillesztett kép

#35147
Ilyenkor napnyugta környékén félelmetes milyen vircsaftot csapnak a fecskék. Olyan 20-25 madár cikázik az égen, komoly sebességgel és hanggal. (én meg "lent" hajkurászom a szúnyogokat).
#35146
Előfordul a magas harmatpontú éjszakákon , nagyon nedves erdőtalajon a vargányánál . Jellemzően ez a múlt, hiába nem kifejlett gombák, ezek rosszabb, kedvezőtlenebb napok múmiái. Kedvező körülmények között akár egy éjjel alatt nőtt, szedhető méretű vargánya vár rád. Nincs ideje ennek a penészgombának kárt tenni. 
#35145
Ezek jó tippek, köszi nevet. Április közepén ültettem őket ki, de egy hónapig semmit nem fejlődtek a hideg miatt. Utána viszont berobbantak de rendesen. A bolíviai már simán megvan 2 méter magas, mondjuk annak 2,5-et írnak
amúgy is.
Hogy pirosság - na igen, nekem kb egyik sem piros lesz éretten nevet Majd rakok fel róluk képeket!
A legrégebbi óta növő bogyó amúgy már elég világos, fehéredős, szerintem az pár nap és érik nevet
#35144
Ha jól emlékszem, tavasszal én kb két héttel előbb kiültettem, mint Te. Nálam már érik az ökörszív paradicsom(nem korai fajta). Alapvetően a magvetés ideje a legmeghatározóbb. Mindenesetre az éréhez közeledő paradicsom a haragos zöld színéből fehéres-világos árnyalatúvá válik, majd ezt zöldes-sárga szín követi, majd a jellegzetes piros szín az érés jele. (bár nálad elég egzotikus fajták vannak) 
Fontos: az első megérett bogyókat ne szedd le gyorsan, mert az érést elősegítő etilént termel. Így az érés a többi bogyón is előbb megindul.nevet
#35143
Ha többet locsolod, zöldeket hoz,  ha megszomjaztatod,  megpirosodnak.
Szerencsére a citromfa mutatványát  (visszazöldül,  tovább növekszik a termése) nem tudja a paradicsom...
#35142
Ezért kérdeztem, hogy mennyi szokott lenni, nagy általánosságban a paradicsom érési ideje nevet
#35141
Mi hiányzik a beéréshez? Az idő. Várj türelmesen.
#35140
Meddig marad zöld a paradicsom? Már több mint 3 hete van zöld az egyik paradicsomon, azóta már 3 másik fürt is elkezdett kifejlődni rajta, de a legelső még mindig nem érett be.
Lehet, hogy hiányzik neki valami hozzá? Vizet kapnak rendesen, már 2 méter magasak, létráról kell majd szedni, iszonyat hogy maga a növény mennyire nő....
Ők a legjobban kifejlettek, hatalmasak: Link
Már ebből Link és ebből Link  is van zöld jó pár nevet  
Van még egy tő ilyen Link és ilyen Link  is, de ők még eléggé küszködnek, bár az egyiken megjelentek a virágbimbók. Csak azt nem tudom, melyiken! A másik meg teljesen máshogy néz ki már levél szintjén is, mint a többi, hát ő még nagyon küszködik, sajnos.
8 tő van összesen, irdatlan sok pari lesz idén nevet
#35139
Kezdenek beérni drágaszágok, a kép alján látható kis darab kb. 4-5 mm-es, na azt megnyaltam, hát mint mondjak, rettentő finom gyümölcsös ize van de QRVÁRA ERŐSzivatarzivatarzivatar
Kb. 10 perce kóstoltam, még zsibog a nyelvem, sztem ezzel embert lehetne ölni.
Kér valaki?lazalazalaza


beillesztett kép

#35138
A reggeli eső után csak kimentünk mi is. 
Volt néhány matuzsálem is (ők maradtak a helyükön):

beillesztett kép





beillesztett kép



Fiatalabbak:

beillesztett kép



A kép kedvéért egy kis (fosató) cifra korallgomba:

beillesztett kép

#35137
Mai, és még van-leszlaza
A 3. helyezett vareszoknak(bronzos) kifejezetten örültemkacsint
Kis játékvidám

beillesztett kép



beillesztett kép



beillesztett kép


Kb. 4 kg a vége, de ketten szedtüklaza

beillesztett kép

#35136
Zsérc - cserépfalu vannak nem túl közel hozzá, a szokásos, elég hűvös gyertyános tölgyes. Még most indul, de eső nem ártana, és napsütés. Lehet jobb lett volna még hegylábi erdőt vallatni, de itt mindig jobb a minőség, és a mennyiség is ha kicsit is beindul. Viszonylag kevesen járják, vadregényes, és zergés terep, de megéri a fáradságot, már csak a gyönyörű szálerdők miatt is. Évtizedek óta járok e környékre. kacsint




#35135
A Bükk melyik részén szedted? 
#35134
Gyenge még az általam kedvelt terület, az élénk szeles időben repedeznek a vargányák. 

beillesztett kép



beillesztett kép



beillesztett kép

#35133
Két kiló vargánya penészesenzavarban (a bébi is,) szomoru szétázva,  dohos savanykás íze volt...esoesoeso 
érdesnyelű mint a vizes szivacs, még ilyet nem láttam...  Csiperkéből és érdesnyelűből láttam már lábon penészedettet, de vargányát zavarban
nem is megyek többet a héten...
#35132
Délután Szarvason végigjártam az indikátor helyeket. A nyárfa érdestinóru még sehol, szürke selyemgomba leöregedve, őzlábgalóca volt egy helyen vagy 8 - 10 db. A nagyspórás csiperke és a kétgyűrűs  csiperke leöregedve, kukacosak. Egyedüli zsákmány egy marék szegfűgomba. A holnapi reggelim már biztos: gombás rántotta lesz.

Visszatérve az üregestönkű szegfűgombára: Az elnevezés nem szerencsés. Gombáéknál az üreges tönk általában nem jelent másik fajt, sőt alfajt sem. Bőven belefér a varietas - változat kategóriába. Nem vagyok biztos abban, hogy a mezei szegfűgombának esetleg nincs-e üreges tönkű változata? Ezentúl figyelni fogom. 
#35131
Én is voltam önjelölt keresztapa úgy 35 éve a szakellenőri vizsgámon. laza A tanfolyamon a vizsgára ki mit talál alapon mindenkinek hozni kellett gombákat. Volt egy kinézetre tipikus kígyógomba, a tönkje viszont olyan volt, mint egy gyapjas fülőkének. A vizsgán rámkérdeztek, mi lehet? Mondom, hát szőröslábú kígyógomba! laza A kígyógombát eltaláltam, de hivatalos magyar neve annak sem volt. 

Szegfűgomba talányra gyerekkoromból emlékszem. Több, mint 40 éve egy aug. végi - szeptember elejei gombászaton tömegesen szedtünk szegfűgombát, aminek nem volt szegfűgomba illata. Nem készítettük el, kidobtuk az egészet. Valószínű, hogy jól tettük.

A szakellenőri tanfolyamon az egyik előadónk mondta, hogy futkos a hátán a hideg, amikor "profi módon" szedett, visszacsípett tönkű szegfűgombát  az ellenőrök egy rétegre kiterítve, "ránézésre" vizsgálnak. Így pl. egyes fülőke fajokat lehetetlen kiválogatni a szegfűgomba közül. Komoly mérgezést nem okoz, sőt legtöbbször semmilyet, de mennyiségtől függően tönkreteheti az ételt, esetleg gyomorrontást okozhat. Én mindenesetre az erdőben szedett szegfűgombákat illat-ellenőrzéssel vizsgálom.
#35130
Ott van Nálad a két pont.  Mindazonáltal  vizsgáltam olyan  - nyugdíjas,  sok évtizedes gombász házaspártól érkező - ebédet,  ami névleg "szegfűgomba és csiperke leves" volt, kétféle sus. spórával...  és kétféle sus. tisztítási maradékkal! - és én csak a "besegítő" vagyok,  a többiek mesélhetnének jobbat.  Ha a szegfűgomba tönkje eltéphető,  akkor nem megenni való,  és köszönet a szép képekért!
#35129
Indul a Bükk is, ma szedtem 3-4 kg vargányát ! Egy hétig remélem minden nap ehetek.
#35128
Mai Mátra, sok frissen levágott tönköt találtam, de nem panaszkodom, a napi limitet (bőven) megszedtem, de még mindig csak előszezon van,  egy hét még biztosan kellkacsint

beillesztett kép




beillesztett kép


.

beillesztett kép

#35127
Link

Magyar fajnév nincs, az "Üregestönkű" nevet egy önjelölt keresztszülő adhatta.
#35126
Öröm látni ezeket a szép gombákat. Ha nem esik kitekerek a Bükkbe hátha itt is előjött már. Szerintem hamarosan robban a vargánya és a rókagomba is remélem. Tegnap szegfűgomba volt nokedlivel.  Ahol szedtem a legelőn volt "üregestönkű" is távolabbról összekeverhető .
#35125
Ha úgy alakul, ma meglesem a Mátrát, van egy-két hely, amit meg szeretnék néznikacsint
Csak előtte Debrecenbe kell mennem, és nem pulykakakasért:P