2020. október 31., szombat

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2020-10-31 10:22:51

Kõszeg

17.9 °C

RH: 65 | P: 1023.7

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

61449

Hírek, események

Milyen idő lesz mindenszentekkor?

Idõjárás-változás | 2020-10-29 20:17

pic
Vasárnap csendes, nyugodt és mérsékelten meleg időben látogathatjuk meg elhunyt szeretteink, ismerőseink síremlékét.

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#35368
Valóban. Amin gomba van, attól sok jót ne reméljünk. De nem mindegy az idő. Van itt pontosan a szomszéd utcában egy meggyfa. Sanyargatja a géva. Szerintem már legalább 6 éve. És semmi baja amúgy. Más fákat meg szétszednek 2-3 év alatt.
#35367
Már nemcsak néhány átkóborolt farkas hanem több falka él a Zemplénben.

Link
#35366
A végeredmény sajnos egy kiodvasodott, kivágott fa.  eso
#35365
A diókon, a környező utcákban jól mutatnak. Mindig jobban tetszettek, mint amik a nyárfákon szoktak vadulni. Persze -amennyiben sportban gondolkodunk- a végeredmény a lényeges sokszor.
#35364
Ez a furcsa, amiket tegnap szedtem, azokból csavarni lehetett a vizet. Ki is dobtam őket, még ajándékba, senkinek se.
#35363
Rengeteg az apró (lsd harmadik kép) egy hét múlva ismét esélyes egy tizeslaza
#35362
De még nem bundafa. Azért látszik, hogy a gomba  bár kikínlódta magát, halovány, vízhiányos. Ha a bébik feketék lennének, ez a fa holnaputánra húsz kilót adna. De hát szikkadtak, szürkék.
#35361
Laskafalazazivatar
#35360
Felénk egy darab sincs.
#35359
Mai laskavadászat eredménye 10 kg

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

#35358
Vadmacska a Sajó-ártéren: Link
Pár hete a Tiszadob-Tiszalúc műút mellett, a Bárányszögben láttam elütve egy nagyméretű példányt. szomoru
#35357
Köszönöm!
#35356
Kb. 25-30 db.
#35355
Összesen mennyi volt? Tudom, hogy mindig megszámolod...vidám
#35354
Egyébként a r. norvegicus populációt sikerült 100%-ban megsemmisíteni az ingatlan teljes területén, sőt - miután csapásokat mértem a kerítésen kívüli fészkekre is - így azon kevés telek a miénk, amelyik patifészek-mentes (sőt a kerítés 10 méteres körzetében sincsen rágcsálófészek). 

Igenis lehet győzni, ha igazán elszánt az ember.:P
#35353
De jó lenne a kertben néhány, fák vannak szép számmal... 

#35352
Tegnap.... 

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép

#35351
Déli tőkegomba alulról és keresztmetszet. Kicsit ráncos, gödrös kalap, fehér hús, kissé lefutó lemezek, barna spóra, gallér (ahol a tönkkel együtt le nem került)

beillesztett kép

#35350
Déli tőkegomba. Keresztmetszeti kép később, a gombát elajándékoztam:

beillesztett képSárguló csiperke:

beillesztett képLilat9nkű pereszke:


beillesztett képRossz időjárás van a gombákra. Szél, alacsony páratartalom, meleg.


#35349
Ez egy tanfolyam, áteresztenek mindenkit, aki kipengeti (az én időmben 90ezret). Az, hogy valakiben nincs semmi önkritika, az más kérdés. Nekem két dolog miatt nincs igazolásom erről. 1. nem csináltam preparátumokat, 2. éppen a Csóványoson voltunk metnetesekkel a vizsga idejében. Nem bántam meg, ritka jó ködpárna volt.
#35348
Gyűrűs tuskónak FEHÉR a spórapora,  és a lemezei ha már rózsaszín foltosak,  akkor öreg,  ehetetlen.
A lentebbi kalapokon is látod a fehér spóraport kihullva. Immunerősítő,  főleg daganatos betegségben használják.
Értékes  gyógygomba, a kínai a micéliumot termeszti és kapszulázza. Az erdész utálja, mert tönkrezabálja a legszebb tölgyeket.
A magyar 20 percig főzi, hogy a hatóanyag kimenjen (mert betyár futkosást okozna) és fölfalja pörinek!
#35347
Őzláb pite:
kalap
sajt
kalap
pöri
kalap
sajt
kalap
besamel

sütőben megsütni, torta alakban szeletelni. jó étvágyat!
#35346
Okés, kinézek még. A tönköket már helyben leszedtem.

Viszont annyi biztos, hogy legközelebb nem este megyek. Tegnap 7-8 körül voltam, lámpával felszerelkezve. Sosem féltem az erdőben este, ha jön valami vad, és mindig jön, akkor az úgyis eliszkol, amikor zajt hall. Hittem eddig. Szedegetem a gombát guggolva, fejemen a fejlámpa. Jövés-menés jobbról-balról, őzek, szarvasok, oda sem figyelek. Pár röffenés, még mindig nyugodt vagyok. Röfögés megint, aztán megint. Kezdtem egy kicsit ideges lenni, hogy ez miért nem megy már el, ahogy azt illik? Felállok, körbenézek, de annyira nem világított messze a fejlámpám, csak néhány őz/szarvas szempárt láttam távolabbról. Zörgök egy picit, röfögés a válasz. Pásztázok a lámpával, csöndben maradok, mindent kipróbálok, de a röfögés ugyanolyan hangos, más nesz akkor már nincs, tehát egy helyben állhatott a hang hallatója (vagy nagyon óvatosan lépdelt). Ekkor már kifejezetten be voltam szarva, két percig nem is pisszentem, vártam, hogy mi történik, közben nézegettem a fákat, hogy melyikre tudok gyorsan felmászni szükség esetén. Volt a közelben egy vékonyabb, megdőlt, odasomfordáltam. Közben a röfögés már a hátam mögül jött, kb. ugyanolyan távolságból, mint az előbb (20 méterre saccoltam). Mi legyen...? Itt éjszakázok a fán? Ahogy egy picit ritkulni kezdtek a röfögések, összeszedtem a bátorságomat és elkezdtem lélegzet visszafojtva eloldalogni arra, amerről jöttem. Fel voltam rá készülve, hogy futni kell, de sok esélyt nem láttam rá, hogy menekülés közben egy fára fel tudok mászni a kellő magasságig, mert vastagok és egyenesek voltak. Ahogy osontam el, a röfögések egyre távolibbnak hallatszottak, szóval kezdtem fellélegezni, hogy nem jön utánam a lelki szemeim előtt 200 kilós vadkanként megjelenő fenevad. Nem tudom, hogy mennyire volt jogos az ijedtségem, de ilyennel még tényleg nem találkoztam, hogy egy vad nem próbál meg elmenekülni, amikor meghall/meglát.
#35345
Hát hallod, elég veszélyesen élsz.... szomoru
#35344
Beszálloknevet Én is a sárga kénvirágra tippelek (nem a vörös, az eléggé más, meg jóval ritkább is), csak nem jönnek vissza a színek rendesen.
#35343
Esetleg ha arra jársz, profil, közeli keresztmetszet kép,  jobb géped van, mint nekem, sok mindet lehetne látni rajta (pl. lemez - tönk csatlakozás). Ügyelni kell a gallérra ha van, azzal együtt  kell fényképezni. A gomba húsának, a tönk metszetének színe, milyen változik-e az idővel, ha igen, milyen átmenettel milyen színre? A sárgát nem téveszti senki. Spóra hullatása fehér papírlapra (ráteszed egy éjszakára) - ha a spóra színe fekete, kénvirág, ha barna, nem az. A gomba szaga? A kénvirág név a szaga miatt van.

Ha esetleg kénvirág, és nem lettél rosszul tőle: A méreganyag tartalom termőhelytől függő, az egyéni érzékenységben is nagy különbségek lehetnek.
#35342
Amúgy képek alapján tényleg arra hasonlít legjobban...
#35341
Ezt a gombát pont ugyanott szedtem, ahol tavaly egy jó nagy adag gyűrűs tuskóbombának mondottat. Akkor is fényképeztem, de sajnos nem találom a képet. Emlékeim szerint pontosan ugyanúgy nézett ki, mint ez. Tudatosan ugyanoda mentem, ahol tavaly ilyen volt, hátha lesz most is. Ez volt. Tavaly elsőre nem szedtem össze, mert nem ismertem, de hazafelé belebotlottam egy gombászba, aki egy pont ugyanilyen csokrot szabadított meg a tönkjeitől. Ő mondta, hogy ez gyűrűs tuskógomba. Hazamentem, rákerestem, de nem igazán hasonlítottak a képek a gombához. Viszont amit pucolt, az tényleg tök ugyanaz volt. Kimentem, hazahoztam a gombát, megcsináltam, finom volt (mintha lett volna benne egy pici "savasság". Így esetleg stimmel?). De mondom, a képek alapján szerintem sem gyűrűs tuskó, gallérra sem emlékszem. De akkor miért nem voltam rosszul tőle? laza Tinórunál szoktam olyat csinálni, hogy egy kis darabot megízlelek, hogy nem keserű-e. Lehet itt is ezt kellene a sárga kénvirág kizárásához. (Amúgy egyszer - mint utóbb kiderült - sikerült elkészítenem egy jó kis farkastinóru pörköltet. szegyenlos Persze az első falat után ment a kukába, annyira keserű volt, szerencsére.
#35340
Ez szerintem kénvirággomba, még az is lehet, hogy a vöröses.
#35339
Igen tavaly nálunk is ment még a kertben a "DE CUKI" a poloskákralaza A suliba a gyerekek meg a verőköltő bodobácsokkal játszanak és azokat is nagyon szeretik, hogy az überbrutál cukiságról, azaz NÜNÜKE ne is beszéljekvidám
A poloskákkal nekem sincs óriási bajom, ellentétben a szuperul megépített házunk "falában" szaladgáló egerekkel éjszaka, amikor aludnék. Ki kéne már raknom a csapdákat, de mindig csak éjszaka érdekes. Tavaly én voltam az egérTAXI, mert azért megölni már én sem...
#35338
Nem érdekes. A déli tőke eszembe sem jutott, holott mindig gallér nélkül hozzák. Itt a néhány nyári vihar rommá dönti a nyárfákat. (Bazsa örülne a szélviharoknak...) Iszonyatos mennyiség van, holott ők is délebbre valók. Éngöm csak az izgat, hogyan tudnak cégek bioterméket árulni, amikor a kukac belemászik, akárhogy tetszik, vagy sem. Rákérdeztem mindenhol, választ nem kaptam.
#35337
nevet Az egyik lányom, nem engedte, hogy tavaly télen kidobjak a kertbe két poloskát. Átteleltette bent a lakásban, sőt egyik éjjel az ágykeretre rakta, hogy majd együtt alszanak....nevet Na ebbe nem szabad beleszólni, hagytam is... mit számít 1-2 poloska, engem pl. nem is zavar igazán, csak néha repked és az hangos, főleg elalváskor...
#35336
Ok, visszavonva. A fénykép sok mindent nem ad vissza. Téves a meghatározás. Lemez - tönk kapcsolat miatt nem lehet déli tőke, annak lemezei kissé lefutók. Nem gyűrűs tuskó, annak pikkelyes lenne a kalapja.
#35335
"Visszatérve arra az asszonyságra, akinek a gombászföldön kidobott gombája helyett ehetőt adtam, mondta, hogy olyan gombásszal eddig még nem találkozott, aki nem arra hajt, hogy a másik gombász orra előtt is letaroljon mindent, hanem az idegen gombásszal megosztja a leszedett gombáját."

Lehet én hülye vagyok, de 7végén az erdőszéli csiperke negyedét direkt otthagytam másnak (hó a kisebbeket persze)nevet Lassan változik a világ, a gyerekeim meg még jobban. A 12 éves fiam úgy megsíratta a kivágott (lényegében halott) fűzfánkat, mint ahogy a legkisebb hétfőnként az oviba megynevet

Amúgy egyszer volt szerencsém gombaszakellenőrökkel 2-3 napig Ispánkon. Hát ott is mondtak olyat, hogy gombaszakellenőr közül is volt már olyan, aki (mittoménmilyen) vizsgán halálosan mérgező gombát átengedett.zavarban
#35334
Szerintem most sincs gond, csak a fényképek alapján nem vagyunk előrébb. Semmiképp se edd meg.vidámAmennyiben keserű, pláne. A gyűrűs tuskónak illene megmutatnia valóban a gyűrűjét, gallérját. Lehet, hogy azt te elhagytad, de én nem látom egyik fényképen sem.
Igazi beszari csávó vagyok, sok gombát bevállalok, de hogy más egyen valami ótvart... Inkább szedek neked, viccen kívül....
#35333
Tuti nem sárga kénvirággomba? (én sajnos színtévesztő vagyok amúgy) 
#35332
Hol a "gyűrűje" ???

Jobb lesz ez inkább déli tőkegombának. Ehető, sőt kimondottan jó ízű.
#35331
Ajjaj, én ma ehhez nagyon hasonlót szedtem "gyűrűs tuskógombának". Így néz ki, még nem lett megsütve. Tavaly ugyanott szedtem ugyanilyet (legalábbis ugyanilyennek hittem), azzal nem volt gond.

beillesztett kép


beillesztett kép


beillesztett kép

#35330
Van nálunk egy mesterségesen iderittyentett szilfa"erdő". Minden télen -van hogy decemberben-, találok ott gombát. Odáig eljutottam magamtól, hogy ezüstszürke döggomba. (Ez sem volt biztos, de az Entoloma, az igen.) Magyarán haláleset megint nem lesz a bulvárlapok címlapján, ha megkóstolom.
Februárban bevittem a TIT-re, ugyan nézzék már meg, mi a rosseb ez, mert ha saundersii, akkor sokkal később kell teremnie. És mikroszkóp alá vetették szerencsémre, így derült ki, hogy az Entoloma saundersii var. hiemale-t találom nagy számban. Magyarán az ezüstszürke döggomba téli változatát, ami ehető, és inkább a mediterrán országokat kedveli, de mint oly sok élőlény, fittyet hányt a térképre, és besunnyogott ide Pest megyébe is. Tömegesen.
Nem egy nagy szám, van szárítva jobb raktáron, de ha az ember friss gombát akar enni január-február környékén, kifejezetten jó. Persze ehhez kellenek ezek a lagymatag telek is.
#35329
Közben a NÉBIH oldalán találtam egy jó hosszú leírást gombapárokról. (hasonló kinézetű ehető, ill. nem ehető és/vagy mérgező gombapárok) 
Link
#35328
Mai gyapjas tintagomba csokor nevet

beillesztett kép

#35327
Amikar 30 éve tanfolyamra jártam, miatt a megváltozott jogszabályok minden korábbi ellenőrnek újra tanfolyamra kellett járni és vizsgázni. Egy anyóka, akihez korábban hordtam a gombát, velem együtt vizsgázott. Amikor vizsgált, és olyan gombához jutott, amit nem ismert, magabiztosan mondott egy hülye gombanevet, még ha rendszertanilag sem volt köze a hozzá, és kidobta az adott gombát. Ő közepesre vizsgázott. 

Egy  oktatónk, egy fiatal harmincas gyerek egyszer nagyot nőtt a szememben azzal, hogy azt mondta: nem tudom. Rendszertanilag meghatározta, hol is van a gomba. Mondta, hogy kéne hozzá mikroszkóp mindenféle pacsmagokkal, határozókulcs, meg mi értelme volna egyáltalán fajszinten meghatározni ezen a (gombavizsgáló szakellenőri) szinten, ha 95%, hogy ha még magyar neve sincs?  Ő mondta azt is, hogy kétféle gomba van: Amelyeket felismerek és amelyeket nem. Amelyeket felismerek (legalább csoport szinten), azok között vannak ehetők. Ezek közé viszont nem tartoznak pl. a susulykák úgymond ehető fajai, mert minek reklámozni, hogy a súlyosan mérgezőktől nehezen elkülöníthető néhány fajban nincs méreganyag?

Az is igaz másrészt, hogy egy szakellenőr nem lehet bizonytalan, mert esetleg helytelen reakciókat válthat ki a páciensekben: Nem ért hozzá, bizonytalan az ellenőr, inkább kidobom a gombát - kisebb baj. Nem ért hozzá, bizonytalan az ellenőr, kidobja, lenyúlja az ehető gombámat - nagyobb baj.

Visszatérve arra az asszonyságra, akinek a gombászföldön kidobott gombája helyett ehetőt adtam, mondta, hogy olyan gombásszal eddig még nem találkozott, aki nem arra hajt, hogy a másik gombász orra előtt is letaroljon mindent, hanem az idegen gombásszal megosztja a leszedett gombáját.

Szerk: A lilatönkűnek és a laskának a környékünkön betett a száraz, szeles idő. Szarvason vagy három napja hajnali harmat sem volt a kocsimon. A hét végén körül nézek.
#35326
Hozd át nyugodtan, vagy megnézzük Érden. Legfeljebb megy mind a kukába. Ha kimégy az erdőbe, és leszedsz 10 fajta gombát, és odaadod egy szakellenőrnek, és ő mind a 10-et meghatározza, akkor nagy valószínűséggel hazudik. Ez Lukács Zoltán tanárom egyik kedvenc mondata.
És itt tényleg nem a kaszásról meg a végítéletről van szó, de ahogy Lujó is írta, nem jó dolog 3 napig a klotyón ülni.
#35325
Találkoztam a Börzsönyben olyan házaspárral, aki a gyilkos galócát sem volt hajlandó kidobni a "természetesen műanyag" szatyorból. Én sosem megyek oda senkihez tanácsot adni, sőt ha megkérdeznek kb. ugyanaz, mintha semmit sem mondtam volna. Elkerülök mindenkit, mert csak ideges leszek. Félelmetes, hogy milyen nemtörődöm emberek vannak.
Volt olyan is, aki csak azért szedte a gombát tonnaszámra, mert "...a Pista is itt szedte."
#35324
Sárga kénvirággombának tűnik. Csak a felebarátaidnak...nevet Mérgező, de egy igazi ellenségnek nem ez való.
#35323
Egyébként nagyon sok icipici apró gomba volt, nem is vesződtem velük.
Ez meg nemtommi, de nagyon látványos volt nevet

beillesztett kép

#35322
Köszi nevet

Ma csak kirántás lesz (abból is finom a laska, boltiból szoktunk és az is jó, ez még jobb lesz), a maradék másfél kg. megy a fagyasztóba, abból később lehet pöresz nevet
#35321
Laskából pörkölt, őzláb rántva. kacsint
#35320
Kb 2 kg laska és 8 kalap őzláb vidám

beillesztett kép

#35319
Na, kint vagyok nevet laska van szépen, 2 korhadó fáról szedtem vagy másfél kilót... illetve eddig 6 szép nagy őzláb feje (fiatalok de már rendes kalappal), és 2 szép csengettyűgomba. Ezekből mit érdemes csinálni? 1 óra múlva leszek kb. az ellenőrnél.