2022. december 05., hétfő

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#35904
A friss napi-olajjal nincs is baj, amig csak 2-3-szor használjuk, hevítjük. Én a második sütés után leszüröm, a harmadik után megy a gyűjtőbe..Oxidok miatt.
#35903
Amennyire én tudom a napraforgóolajban a kettős kötések nagy hő hatására jó kis rákkeltő vegyületekké (is/részben) át tudnak alakulni, de erről persze temérdek cikk van a neten. Desznyózsír nem tud ilyet, mert telített. No meg nem is hexánnal vonják ki a desznyóból laza 
#35902
Úgy emlékszem,  számít hogy mennyire  telítetlen  a  zsír (ezért jó a kacsazsír illetve  busa,  és nehézkes a marhafaggyú / tejzsír)  illetve  hogy  az oldalláncai milyen alakzatot  formáznak  (cisz és  transz)  - volt  egy  nagy  növényi  olaj  divat,  most ez  lecsengett.
Erős  a  gyanúm,  hogy egyforma egészséges,  hacsak  nem  viszi  túlzásba  az  ember.  Arra  is  emlékszem,  hogy  egy réges-régi  gyerektábor  egyik  napján, a fánkok  benne  maradtak  a  napraforgó-olajban  véletlenül.  Délután  sorban állás  volt...  friss  jó  fánkok  voltak,  csakhát  olajkúrát  kapott  a  társaság.
#35901
Újabban állítólag a disznózsír egészségesebb mint a növényi olaj. Mi az igazság?  Mind a kettö elég drága, de ez most nem számít, csak az egészség..
#35900
Ebből eredően már régi kérdésem volna,  Mi a különbség - egészség ügyileg és alapanyag miatt -  a zsirban (disznó, kacsa,) sütés, és vagy az olajban (napraforgó, olíva, len) sütések közt. ??
Ha veszek egy nyers kolbászt és hurkát, (disznó alapanyag) azt a "saját zsírjában" - > fólia alatt,  vagy ha más nincs olajban süssem ki? 
#35899
Köszönöm a gombás főző tanácsokat.!vidám
#35898
Fodros papsapkagomba Laokoón-csoport.

beillesztett kép

#35897
Nagyon  szépek  a  csiperkék, remélem  finomak lettek!  Tipp: kicsit lemosva, nyersen húsdaráló, és fasírtgolyónak elkészítve zsírban kisütni ropogósra!  Finomra fölszeletelni, és levesben megfőzni  zöldséggel.  Darálva hústöltelékbe  is  finom a jó gomba.  Ami a lényeg:  aprítva sokkal  jobban  kijön  nemcsak  az  íze,  de a fehérje-tartalma is. A  gomba  ellenálló jószág,  nem  hagyja  magát könnyen  emészteni. Sokkal többet  nyerünk  belőle, ha  fölaprítjuk.

Lehet  kapni  Tescóban,  egyéb  helyen, belga  Shiitake , tinóru  gombás, (plusz még ötféle  gombás)  félkilós  fagyasztott  csomagokat.  Volt  aki  a zacsin  található  leírást  követve,  megette  mind  az  egészet és magyarázhattam, hogy ezek  fűszergombák...   Kár  érte,  mert  ezek  a  gombakeverékek  finomak,  csak  otthon  szét  kell  tízfelé a fagyóba csomagolni,  és  tízszerre  megenni  aprítva... A  Rozmár  magyar  keverékre  legalább  ráírják,  hogy  a  konyha  mestereinek.  Finom a  fagyott  vegyes  gomba, jó  termék,  de  odafigyelést igényel.
#35896
Igen, ezt sok helyen komolyba’ is alkalmazzák amúgy vidám
Én még kontaktig nem jutottam el, csak jelezték, hogy natakaroggyáel!  laza
#35895
Ezért előbb utóbb csak helyrezökken a világ. Madör nécsör téx hör rivendzs.(-:
Link
#35894
Helló Satya!  Szép gombász közeli képjeid vannak, de ezek hogy néznek ki a fazékban?
Kérdésem; meg kell mosni hideg vízben a dombát, méghogy a tálcán, fóliában lévőt is?
Ha már megmostam, a nagyobbakat fágjam ketté hosszában?
A Horty Miklós féle 5 forintosakat, és a 200-50 féle mostani átmérőjüket feleztem. A  20-10-forintos és 50 filléreseket hagytam egybe. Mind fenn van avízen mint a záptojás, de a végén szépek, és finomak 1-1,5 óra fözés alapjáraton elég? laza

A Lidl-ben vettem egy félkilós tégelyest. Már feltettem főni.
Képek:

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

#35892

beillesztett kép

Gyünnek a fagyok. az udvari cserepes papikat meg kellett szednem. Ha megfagy a papi, akkor annak annyi?
Na nem várom meg. A lakásban felfűzve "teleltetem elfogyásig". laza
#35891
Ha valaki szándékosan berepül drónnal egy vonuló madárcsapat mellé, az bizony zavarhatja őket.
Nekem nincsenek ilyen irányú heppjeim, de bizony “engem” is megtámadott már sok madár. Természetesen a prédaállatok a     legpotensebbek; szarka, szajkó, galamblalkaúak. De a ragadozók sem tűrik sokszor, hogy a területükön “eszed a kenyerüket”. Leggyakrabban héjják, ölyvek és karvalyok rontanak rá a drónra pedig én csak meteorológiai megörökítés szándékából szállok fel.  nevet

A legburvább az volt, amikor a Zemplénben (valahol Hollóházától délre) eredtem egy lecsapózós zivatar nyomába, erre kb 5 család méh lekísérte a cuccost (sajnos lehetett hallani, ahogy a forgószárny darálása  a földi rovarevők asztalálra juttatja a raj számos tagját, de leszálláskor nekem is be kelletett menekülnöm a kocsiba laza

Ja és igen, nyáron a fecskék látak “bennem “ rgadozót, de azok csak leszarnak, köpködnek vidám
#35890
Köszönömkacsint
Laskát még csak egyszer szedtem, nem nagyon ismerem, engem főleg a vastag tönk hozott zavarba..
Ha még lesz belőle, megmutatom,
a Flórián téren korrektek az ellenőrök.
#35889
Laskának (kései laskának) látszó gombák. Ekkorát  még  sose láttam. Érdemes bemutatni ellenőrnek, mert évről-évre arathatjátok, minden  nagyobb eső  után. 
#35888
Sziasztok, segítsetek gombahatározni, ha meglehet a mellékelt képekből,
kertben nőtt fűzfagyökéren:
Jelenleg is ott tartózkodikkacsint

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép


#35887
Pénteken a nagy "kártya feltöltő ünnepen"  megyek a Lidl.-be gombákat venni . 3 jó féle kinálat, barnás-fehér pereszke,laska gomba. Ha már a hal az egekbe ugrik kinjában!
A Márton napi ajánlat libából kicsit elszállt; 5-7 ezer/ kg. ( már megint menetrend szerint megérkezett Bácskiskun-Csongrád felé a madárinfluenza, mint ár felhajtó..Röhelyes!!! szomoru
#35886
Tegnap ismét Tétényi-fennsík,  csodálatos hely lett, amióta elköltöztek  róla  a  katonáék.  Ligetes  virágos-kőrises  foltok az arasz-magas zuzmóval fedett  kövön. Az ültetett   fenyőerdőkben  a  rizikét  már  felváltotta  a sokféle (kesernyés, rózsás lemezű, rákízű, szappanszagú, sárgás lemezű) pereszke  és a fenyőtinóru, helyenként  járhatóvá  szelídült a  sűrűsége.  A tisztás felületeken, ahol jártak  a  szárzúzóval, ott  szépséges  sziklagyepes  területek  zöldellnek, még a  nyári  aszály után  is... a mostohább fenyérfüves  foltok  a  szabadság  tágas látványával kedveskednek. Ahol  a  cserjés  uralkodik (és még  a  kutyák  számára is inkább átjárhatatlanul)  ott  se  aljnövény,  se  gomba. (Sajnos  tegnap  belekeveredtem, 150 méteren egy órát  küzdöttem  hogy  kijöjjek, rég  sikerült ilyen  alaposan  eltévedni...) Viszont  biztató jel,  hogy  a galagonya  monoton uralmát,  felváltja  lassan  a feketefenyő újulata, a fagyal, és a pusztaszil, vadkörte.  A  galagonya  karvastag tövei  pedig  olyan  alaposan  kiszáradtak (és nagy  területen, ez általános) - hogy könnyedén kijönnek  a  földből  is.  Viszonylag  könnyen  haladtam,  mihelyt  az "áttöréses"  technikára  rájöttem. Elgondolkoztam  azon,  hogyan  lehet,  hogy ennyi  szép  száraz  rőzsére, senki  nem  tart  igényt  a  környékben...  Igaz,  a  terület védett,  sok  kutyás jár,  és a BV lőtér  is  közel  van;  de Nagytétényből nem  lenne  nehéz  feljönni, és  a  Balatoni-út  túloldala  már,  nem  védett. Ha  helyi  környezetvédő  lennék,  bizony áthordanám a  túloldalra,  hadd  vigyék  a  célszörű szögény  embörök tüzelőnek.  A  vegetációnak  is,  bizony  jót  tenne,  ha a  száraz  faanyagot   letisztítanák. Vaddisznónak  nem  láttam  nyomát;  róka  lehet,  a  szagát  két  helyen  is  éreztem.
#35885
Fűszeres olivaolajon, megfuttattam  2 deka Croogomphus gombát és egy marék  rizst. 3 deci  vízzel,  20 perc alatt  csodás  gombás rizs lett! Nem  véletlen  hogy a Croogomphus a kedvencem nevet
#35884
Finom lilatönkűek és vörös-nyálkásgombák  pihennek  a  fagyóban. vidám Vörösfoltos csigagomba "elvetve"  a  kertben, fenyőtinó és fenyőpereszke  kíséretében; hátha  valamelyiket nevet  felveszi  a  Gingko gyökérkapcsoltnak. Mások  már szürke  tölcsér(pereszkét) is  találtak.  eso Jöhet a TÉL! esoeso
#35883
A Mátráig kellett érte jönnöm..

beillesztett kép

#35882
Ne haragudj, de nem értelek.
#35881
Értem, igaz, valahol jogos is, elfogadom.
#35880
Én a darvak közti reptetését minősítettem, mert a Tvt. 37. szakasz (3) bekezdés alapján szerintem ez simán zavarásnak minősül.
#35879
A Tisza nevében.
Link
Szerintem értékes munkát végez.
Érdemes a COVID "hiszti" alatti kivonulását is megnézni.
Az első:
Link
A többi jön magától. nevet
#35878
Szerintem ez kimondottan nagy [email protected]ág és felelőtlenség volt tőle...
A Hortobágyi Nemzeti Park is biztos lájkolta.
#35877
Drón a darvak között a Hortobágyon.
Link
#35876
Régi bejegyzés, de ez a begöngyöltszélű cölöpgomba, majdnem az amit bölke írt. Az egyik leggyakoribb mérgező faj, Paxillus-szindrómát okoz.
#35875
De hogy a galagonya is másodvirágozzon, olyat még nem láttam.

beillesztett kép

#35874
Én a vargányát -  ha van -  akár egy héten keresztül reggel délben este képes vagyok megenni. Szerencsére emésztési problémám (eddig) nem vot tőle. Kedvencem lesütve, tejföllel friss kenyérrel. 
#35873
Én ma több mint 1 kg rántottnál járok már, meg se nyikkan laza lazaMost jön a vacsora lazaAz idei lilatönkű felénk prémium minőségűkacsintOlyan finom rántva hogy arra nincsenek szavak, természetesen tartármártással laza Ma így kezdődött a napom, volt gomba dögivelnevet

beillesztett kép

#35872
Kicsit drámaira sikeredett.nevet Évekig tartok szárított gombát, semmi baja sincs, a gombapornak sem. Ki az aki megvárja, míg belerepül a moly? Van azon fedő is. Az emésztés meg nemigen egyforma. Viszont szerintem sem kell sokat zabálni, de ez más kajákra is vonatkozik.
#35871
Pulyasètáltatás közben, se kés, se szatyor laza Majdnem lekéstem, holnap komolyabban ráállokkacsint

beillesztett kép

#35870
Kedves  Talaci,

Panaszkodtam  a  kialvatlanságra...  Nos.
Gomba  van  hála Istennek,  és  vadásszák  is,  többnyire  olyanok,  akik  ismerik.
A  gomba finom, jó  fehérjeforrás,  értékes.

- de -
Sokan  meg  se  rágják,  pedig  a  gomba  amúgy  is  nehezen  emésztődik,  legszívesebben  mindenkit  arra  kérnék,  hogy  darálja  meg.
Leér  a  vastagbélbe, ((mint  pl.  a  tejcukor)) és ott  a  bacikkal  keresztbe  reagál  és  ott  a  "másnapi" hasfájás...
Aztán  sokan  meg  se  főzik  rendesen,  pedig  elolvashatnák pár  helyen,  mi  mindent  kell 20 percekig  főzni...
Aztán  sokan  az  epekövükre  ráfalatozzák  a gombát,  és  epegörcs  vagy  hasonló  miatt  okolják  az őzlábat...
Aztán  sokan  annyira  szeretik,  hogy  négynapi  adagot  is  fölfalnak,  pedig  50  fölött napi 10 deka, 70 fölött  napi 5 deka  lenne  a megfelelő  maximális adag.... Kisgyerek  kétéves  korig  egyáltalán nem  kaphat  gombát. Utána  meg  kell  tanítani,  hogy  csakis  főzve  ehető,  a  fűből nem!
Aztán a Covid  miatt  páran annyira szagvakok, hogy még a karbolszagú  csip.  is a fazékba  kerül.
Aztán  jönnek  föl  délről  a  mediterrán  gombák, újság  a  hasunkba.
Aztán páran  annyira  szagvakok,  hogy  a  hűtőládából  előjött gombáról  nem  veszik  észre, hogy  undi már...
Aztán  ha  a  szárított  gomba  felét  megette  a  moly,  inkább már mi  ne  együk meg a  maradékot.
Aztán a Zinterneten  szép  fotók  vannak,  de  szaga/illata  egyiknek  sincs, és a "fogása"  is  fontos  határozóbélyeg  a  gombának...

Caeterum  censeo, meg  kell  mutatni  ellenőrnek .
Aztán megfogadni  a  diétás  tanácsokat is.
Mennyivel  kevesebb  munkánk lenne...
#35869
A cölöpgombák termőrétege lehántható, úgy mint a  tinóruké.  Erről egyből felismerhetőek nevet
#35868
Laskanap a mai, remélem holnap leszedjük Unkaszt, az utolsó pöfeteget.nevet
#35867
Sötétspórás cölöpgomba esetleg? Nekem is van hasonlónevet
Mindenesetre nálam amelyik fát "eléri" a kertben, az utána nagyon jól fejlődik. Együtt lakik az egyik nyírfával, ami nő is mind a bolondgomba. Mostanában ér majd el egy szelídgesztenyét, kíváncsi vagyok mit hoznak majd össze együtt.
#35866
Ezért kell az óriást szedni.nevet Bármint pöfeteget. A körték itt jók. Entoloma egész télen is volt már. Entoloma saundersii var. hiemale pontosan.
#35865
Egyik barátom Hollandiában evett ilyet, és nem tudott felállni a bárszékről..persze nem józanul evett belőle, az sem segített a dolgon nyilván...
#35864
Igen, én is láttam a Velencei-hg.-ben sokfélét (pedig majdnem megjegyeztem, hogy na, hozza a formáját a hegység még ilyenkor is, és nem lesz gomba...aztán beljebb haladva szép számmal jöttek elő, meglepetésemre már a gyűrűs tuskógomba is, igen nagy számban. Szóval én is láttam susulykát, világító tölcsérgombát, viaszfehér tölcsérgombát, ha már a mérgezőkről beszélünk), de volt pár db aranytinórú, természetesen fehér penészes állapotban is már, pár kisebb őzláb, barna csengettyű, 1 db pici csiperke, galambgombák (több bordó példány, meg 1 db varashátú), természetesen az ilyenkor szinte mindig fellelhető harkály tintagomba, ráncos, gyapjas is, de azokból kevés.
#35863
Nem emlékszem ennyi lencse formájú gubacsra a tölgy leveleken. Olyan sűrűn potyognak mintha havazna. Vastagon áll a fák alatt.
#35862
Érkeznek a világító  tölcsérgombák, a  napokban  az  első kettő Entolomát (döggombát) is  megkaptam, és érkezett  már  Hebeloma (fakógomba) is. Itt  az  ősz... bár  ez  a  susulykák  nemzetségét  láthatóan  nem  zavarja: szorgosan tevékenykednek.
Tétényi-fennsík  tele  gombákkal, de azokkal  is  az  történt,  mint 'Tarjánban a  körtékkel:  apróbbak lettek  a  szokásosnál. Csiperkéből  a  "Minores"  gondolom, nem  a  kétcentis  idős  példányt  jelenti vidám  és a pici vörös mmérges  őzlábra  az  alig centis  kalapjával, alig ismertem  rá...  a  pöfik 3 - 5 milliméteresek lettek  odafent.
#35861

beillesztett kép


Őszi tölgycsokor a kertünkből
#35860
Na van rizike is, több a vörösödőtejű, mint az ízletes. De az előző a jobb. Vörörstejű  nem volt., az a legjobb.
#35859
Nem. Mondjuk a lemezeket sem ártott volna fotózni, és megszagolni.

Tegnap találkoztam egy becsavarodott csávóval, és kérte hogy szedjek neki hallucinogén gombákat. Mondtam, hogy rendben. Addig álljon fél lábon, mikor szedek neki. Most őt is kerülnöm kell. Még egy kocsma, ahova nem megyek be. Szűkül a kör. laza
#35858
Semmi jóra nem  hasonlít... mutasd meg  ellenőrnek, a telken  növő  jószágoknak jó tudni  a  nevét.  Fagyökérről  nőtt  vagy  földből?  Kihulló  spórapora lila, barna  vagy dohányszínű? esetleg  fehér...  Alulról  hogy  néz  ki?  Van  valami  fátyolszerű  gallér-szövet a  fiatalján,  vagy semmi?  A  tönk  és  a  lemezek, milyen  figurával  csatlakoznak? (felkanyarodó, lefutó,  pereszkefog?)  Van-e  a  fiatal  kalapon  boholy, selymesség, pikkely? Milyen  a  fazonja  egész  fiatalon? Van-e  a  tönkjén  valami boholy, csíkosság, rece, akármilyen  mintázat?  Mélyek  és  szélesek,  vagy sekélyek  a lemezei? Ereszt-e tejnedvet  ha  eltöröd? Milyen  színűt  először,  és  öt  perccel  később? Üreges-e  a  tönkje?  Mennyire kemény  a  húsa?
#35857

beillesztett kép

beillesztett kép

szegyenlosTelkemen található szerintetek jó? 
#35856
Köszönöm!
Nem szeretném elfogyasztani, csak a kíváncsiság szólt belőlem.nevet
#35855
A "vöröset"  rétgombának  nézem (Agrocybe).
Csiperkéből (a  fotón is  az van)   kb. 80 fajt  írtak le  idehaza, mind  megnevezni  lehetetlenség. Azt,  hogy  ehető-e,  a  mikrózási  teszt  jól elkülöníti,  a  többi  a  molekulár - biológusok  dolga.
#35854
Nem vagyok egyáltalán gombaszakértő, ezért kérdeznélek Titeket, hogy ezek amúgy milyen gombák? A fehéreket csiperkének gondolom, de a vöröset nem nagyon tudom hova tenni.

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2022-12-05 21:00:29

Budapest IV. - Káposztásmegyer

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

92614

Hírek, események

Lehűlés és a sok csapadék mellé érkezik az első hó is!

Idõjárás-változás | 2022-11-15 09:24

pic
Közel másfél hónapnyi eseménytelen időjárás után változás kezdődik hazánk és egyben Európa időjárásában is.