2024. május 04., szombat

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#2442
Egyik kollégám szokott olyat enni, hogy bolognai rántott hús, ami b. makaróni a tetején két szelet rántott hússal... Nem lennék egyik ízülete sem, az tuti. :-)))
#2440
Errõl a gyros-os pizza jut eszembe... zavarban
#2439
Ez nem fog menni, 21 éve nem eszem állatot. :-)
#2438
Szintén francia konyhai remek: füstölt lazacfilé sárgadinnyével - csak elsõ hallásra lehet ijesztõ, ha azonban megkóstolod, nem tudod az evést abbahagyni.
A szalonka és az éti csiga elkészítási módját volt szerencsém látni (nem túl publikus, de akit érdekel, pü-ben szívesen megírom), nem is ettem egyikbõl sem... zavarban
#2431
Egyszer valamikor a hetvenes évek elején fateromhoz eljött egy francia haverja látogatóba. Õ hozott olyan aszalt szilvát, ami meg volt töltve szilvalekvárral. Ha ettél már fenségeset! :-)
#2428
Én is köszönöm a tanácsokat, jó tudni ezekrõl a kis "fortélyokról"! nevet
#2427
Szívesen. nevet
A diós aszalt szilváról magam is hallottam, halvány gondolatként minden aszaláskor motoz a fejemben - meg kellene próbálni. Ám örökké futó-rohanó életemben már-már az is csoda, hogy a magvalásra jut idõ.
A szilvát akkor érdemes aszalásra fogni, amikor húsában eléri azt a cukorszintet, hogy beleharapva cseppet sem érzed savanyúnak. Lehet, hogy kissé "lazának" fogod ítélni magvaláskor, de a szárítás során majd "összeáll". Kiszáradni bizonyosan nem fog. Túl sokáig nem érdemes aszalni, mert megkeményedik és ezáltal élvezhetetlenné válik. Inkább legyen puhább, finomabb... nevet
#2426
Kösz! Diót nem szoktatok közé tenni? egyszer kóstoltam egy ilyet (aszalt szilvában 1/4 dióbél - hosszanti szelet - ha érthetõ nevet) remek csemege. De vigyázni kell, mert ha nem elégé száraz a "köpeny" megavasodik a dió.
Idén nekem nem jött össze a szilva aszalás, piacon vett szilva napokig aszalva (nem sütõ, aszalógép) sem vesztett eleget borzasztó sok nedvességébõl és ami fura, jó pár a sötétkék színét bordós-barnásra váltotta és messze nem volt eléggé édes. az adag kb 1/3 lett használható....
A magot eddig és félkész aszalt állapotban próbáltam "kilõni" ilyenkor a magvaválók könnyen kiadják. Nagyon babra munka.... Eddig ódzkodtam attól, hogy felvágjam a gyümölcsöt, mert attól féltem kiszárad utána.
#2425
Mag nélkül aszalom (magvas aszalt szilvába gyerekkoromban a fogam beletört, azóta óvatosan harapdálom a bolti aszalmányokat).
Megmosom a szilvát, hagyom lecsepegni, hogy lehetõség szerint minél kevesebb víz maradjon rajta, majd késsel hosszában bemetszem (de nem vágom teljesen ketté!) és kiveszem a magot. A magjától emígyen megfosztott gyümölcsöt a vágott nyílással lefelé rácsra rakom (így melegedés közben nem nyílik szét), s mehet a szárító-sütõ-aszalóba. Némi nedvesség cseppenni fog belõle, ezért egy vékony tepsit teszek a rács alá, ami azt felfogja.
Aszaláskor utánozhatatlan finom, édes illat lengi be a házat.. nevet
#2424
Érdemes kimagvalni, mert különben rászárad a húsa a magra. Tapasztalat.
Hogyan? Kézzel. "Magvaváló" szilváknál könnyû. vidám
#2422
Volt az elõzõ hsz-emben egy kérdés, (ezek szerint nem olvastátok szomoru) akkor újra feltenném:
"Azt hadd kérdezzem meg hogyan aszaljátok a szilvát; maggal vagy mag nélkül, és ha utóbbi akkor hogy kerül ki a meg belõle?"
#2421
Hmmmmm. nyelvnyujtas nevet
#2420
Igen. Légkeverésés sütõ 50 fokra állítva. Pár óra alatt tökéletesen megaszalódik benne a szilva. Télen vörösborba áztatva, lecsepegtetve, olyan gyümölcslevest fõzök belõle...(sóhaj) nevet
#2419
Van gyümölcsaszalótok?? nyelvnyujtas

Szeke: írtam kommentet a képedhez.
#2406
Megmaradt szilváink mézédesek és kiváló zamatúak nevet))

Utolsó észlelés

2024-05-04 19:24:24

Tát - Kertváros (106m tszf)

25.0 °C

00000

RH: 45 | P: 1013.1

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

120768

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 40. sorozata

MetNet | 2024-05-03 15:08

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 40.