2021. június 19., szombat
Elindult a légszennyezettség mérő hálózatunk! Olvass róla bővebben itt.

Utolsó észlelés

2021-06-19 18:09:55

Ercsi

31.4 °C

09002

RH: 40 | P: 1012.4

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

72266

Hírek, események

Fokozódó hőség

Idõjárás-változás | 2021-06-18 20:09

pic
Az előrejelzetteknek megfelelően megérkezett a 2021-es nyár első hőhulláma, és a mostani számítások szerint a jövő hét közepéig nem is távozik a meleg levegő.

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#12410
Kártevői : gyapjas pajzstetű, a takácsatka, vagy a levéltetű...
#12409
Köze nincs az almához, nem a rózsafélék családjába tartozik. Éppen ezért pl. a tűzelhalás kizárt, a monilija kizárt. Abszolút csak tipp: Nem teljesen beért vessző téli fagysérülése, rovarkár (valami farontó lepkéhez hasonló), mérgezés típusú (a körte hajtáshervasztó darázshoz hasonló), stb. Hasítsd hosszában ketté a vesszőt, talán találsz valami érdemi elváltozást!
#12408
Sajnálom. szomoru
Én takartam az enyémet télen is, meg tavasszal is. Amikor minimális esély volt a fagyra februrában-márciusban-áprilisban, már bugyoláltam is befelé. Januárban pedig szalmabálákkal fogtam közre oldalról, és felülről is.
Csupán 1-2 hajtásvégen látható, hogy elfagyott, de ezek csak pár centimétert jelentenek.
Tavaly Neked termett is, mutattál olyan fotót, amin látható volt a termés.
#12407
Ejjha!
A Tiéd milyen fajta, mikor ültetted, hány éves, honnan szerezted be?
Az enyémen még világban sincs semmiféle virág.
#12406
Fotót nem szívesen tennék fel róla, az összes teljesen elfagyott...Eléggé elment a gránátalmától a kedvem. Szépen kirügyezett, majd a húsvét utáni fagyok 100%-ban lerendezték... Kérdés,mennyi alvórügy hajt ki, de olyan tartósan hűvös van,hogy képtelenek magukhoz térni...
Egyébként tavaly is a tavaszi fagyok csinálták ki és most is. A téli -11 fokot meg sem érezte.
Egyre jobban utálom a  tavaszt!
Még egy ilyen év és kiszedem a gránátalmákat.
Már néztem jóféle szamóca fajtákat.nevet
#12405
Egyébként ez az a fajta gránátalma, amit Te ajánlottál, ami Neked is van. (üzbég)
A Tied hogy áll, milyen fejlettségi állapotban van? Tudsz esetleg fotót mutatni? Nagyon kíváncsi vagyok! nevet
#12404
 A reggeli zápor kiütötte a mára tervezett fűnyírást, így kivágtam a beteg meggyfát végre, és a cseresznyefa körül hátul kicsit visszavágtam a szomszédtól átnyúló, hatalmas nagy bodzát, úgy 3 méter magasságig. Sajnos feljebb nem tudtam menni, megfelelő létra híján. A méretekre jellemző, hogy a 4-5 métetes cseresznye fölé még jó két méterrel magasodik a bodza, szóval tényleg gigantikus nagy. Igaz, van egy pici szintkülönbség is, de max fél méter.

Nagyon vicces volt, mert amikor kimentem, borult volt az idő teljesen, sőt 20 perc után cseperegni kezdett. Alig pár percig, és mire elállt, vakító napsütés lett- max 10 percig. Utána ismét teljes borultság, most meg már megint esik. Elcsíptem kint az egész nap egyetlen napsütését nevet

Nyáron még kimegy a kajszi, és jövőre a 2 őszi is. Tavaly ezek közül az egyik még termett is pár ehetőt, és nem volt tafrinás, a másikon csak rohadt termés volt és elég sok tafrina. Idén nulla termés (elfagytak a virágok) és mind a két fa full tafrinás. Jövőre fűrész, már meg is van mi lesz helyettük.

A körtén pár levél és 1-2 termés elkezdett feketedni, remélem nem fog terjedni, mert amúgy nagyon szép egészséges a fa.

Cseresznye meg egészen sok lesz, meg is lepett mennyi tudott kötni végül. A málna is csodás, nagyon kellett neki a karózás, na meg a sok eső is rásegít most, brutál dzsungelt alkot nevet
#12403
A kórokozó tönkretette a szállító edénynyalábot,így a víz és a tápanyagáramlás azon a részen megszűnt vagy nagyon lecsökkent.
Emiatt hervad, majd szárad el.
#12402
Igen, a közepén sötétbarna a vessző.
#12401
Ez valamilyen kórokozó okozta vessző, ágelhalás.
Szerintem, ha feldarabolod a hervadásos vesszőt, belül biztosan lesz barna elszíneződés.
A beteg részt+ alatta még egy pár centit érdemes eltávolítani.
#12400
Moníliára hajaz, de az ugye közvetlenül virágzás után jelenik meg, a gránátalma meg gyakorlatilag épp csak kihajtott, virágokról még szó sincs.
Mindenesetre este lefújtam minden fajta gomba ellen. Más ágán egyelőre nem vettem észre semmi ilyesmit.
Úgy tudtam a gránátalmának nem nagyon van betegsége. De mivel az ősszel lett ültetve egyelőre nem ismerem. 

beillesztett kép

#12399
Nagyon drasztikus, gyors fertő. Én nem tudom új nálam is a gránátalma.  Zöldből barna-feketébe.! szomoru
Remélem nem valami ágelhalás, mert az lassan hervaszt, vagy ki sem hajt.. Monilia viszont klappol az lehet ilyen gyors. Bár alma termésüeknél a varasodás-féle a domináns.
#12398
Ma megküzdöttem a gazzal, 2 hét alatt rengeteget nőtt. 
Videó: Link
3 óra alatt meg is lett szegélyekkel. 
Egyik almafán megjelent a lisztharmat, tetű is egyre több. Védekezni kell mielőtt nagyobb gond lesz. 
#12397
Sziasztok!
Szerintetek mi lehet ez a gránátalmán? Moníliának tűnik.

beillesztett kép


beillesztett kép


A napokban jelent meg, egyelőre csak egy ágon.
#12396
Köszönöm, akkor is szép lesz.vidám
Más:  Járkáltam Szeged utcáit, és az akácfák virágai alig illatosak. Az esők miatt, vagy mert hűvös van? T 13-18 fok közt.zavarban
#12395
A fotón látható virágbimbók közül egyik sem termős.
#12394
A ts.házban lakik egy kertész- jány, ill. asszony, aki gondozza az udvart.

Virág különlegességek ;  tátikák, egyéb virágok. Tátika nálam a - kimondom - a punci virág.laza

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

#12393
A gránát almára visszatérve; a jelen helyzet:
3képben, eső kezdetén.  Ez maga az alma? Tapintásra kemény a kopoltyúja. Kb. 5-8 van a fán. (Szeged, társasház, udvara)

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

#12392
Tegnap leesett az utolsó előtti narancs.
Pár napja már sárgult és méretben le is maradt a másikhoz képest, úgyhogy nem volt nagy meglepetés. A szél adta meg a kegyelemdöfést. 
Nagyon cuki, meg kis magok is voltak benne, és meglepően erős narancsillat, amikor elvágtam. A formáján kívül most már az illata is biztossá tette, hogy nem citrom nevet

beillesztett képNagyjából 3 cm átmérőt kell elképzelni.
Az utolsó szem fent a fán egyébként már jóval nagyobb, bőven 4 centi felett, és sötét haragoszöld. Nagyon drukkol neki az egész család vidám
#12391
Én palántát nevelek, kb 4-5 leveles méretűeket ültetek ki. A tejfölöspohár jó ötlet, majd kipróbálom.
#12390
Nekem ugyanez a problémám szokott lenni. A tavalyi fejlesztés, hogy a tejfölöspohár (mármint a legnagyobb kiszerelésű, inkább "kisvödör") alját levágom és ezzel próbálom őket védeni. Néha ezen is átmásznak, naponta ellenőrizni kell, de így jobban működik. Plusz már nem szórakozok a magok egyesével ültetésével, megy 3-5 db egy helyrevidám
#12389
Tegnap a zöldségesnél vettem 2 cukkinit és 1 tárkonyt. A tökfélék kiültetése nálam kicsit problémás a csigák miatt, de ma reggel még mindkettő életben volt. Ha növesztenek még fejenként 2 levelet, akkor megúszták. Van olyan év, hogy csak a harmadik ültetés marad meg.
#12388
A kertünkben a fű versenyt nő a tövisalja gombával.
#12387
Áthelyezve innen: Bioszféra (#35523 - 2021-05-17 14:30:30)

Én Pórszombaton vettem az almákat, körtéket, mogyoróbokrokat Kovács Gyulánál. Ő kissé messze van, kivéve ha éppen arra jársz valami miatt. Ő is max 40-50 cm-es oltott csemetéket árul, de konténereseket, amiket nem kel visszavágni, megvan a főgyökerük, stb-stb (majd próbálok fényképezni).
Szentgotthárdi barátomnak nem jöttek be a fái (lehet a talaj, vagy a sok eső?), nálam szépen nőnek az almák, mogyorók. A körték valamiért lassúak az én kertemben. 
#12386
A telken anyukáméknál is sok kárt tett a monília, a Pándi meggyek ki is pusztultak. Csengődi ültettem helyette, egyáltalán nem volt moníliás az elmúlt 8-10 évben. egyedül a metszés nehéz, nagyon sűrű a koronája.
Nálam kevésbé rossz a helyzet, permetezés nélkül is elég enyhe a fertőzöttség, majd levagdalom. Permetezni az időjárás nem engedett. Hideg volt, szél és/vagy eső virágzáskor.
Helyzetjelentés: Őszibarack szerencsére jól kötött, az első adag virág lefagyott, a második nem. Cseresznye jó, meggy közepes. Alma sok lesz. Szilva kevés. Füge első menet jól néz ki, tavaly a szárazság miatt tavasszal egyáltalán nem jöttek termések, csak nyár közepén.
Magnólia, lila akác lefagyott. 
Most az őszi tafrinás és nagyjából minden tetves, tegnap és tegnapelőtt permeteztem.
Veteményben a spenótot ma szedtem először, máskor ilyenkor már felmagzik. Még nem tetves, de amúgy sem lehetne már permetezni a szedés miatt. Borsó kikelt, de le van maradva. Zöldbab, cékla, répa, kapor most kel. Fodroskel palánták kiültetve, jól vannak. A többi palánta tragikus. Tök/cukkiini elpusztult, szégyenszemre vásárolni kell. Paradicsomok, paprikák kicsik, de nem sürgős, mert a spenót, ill a borsó helyére mennek. Később lesz a termés. Rebarbara elpusztult, majd vetek újra. Zellert mindig vásárolni szoktam, de még nem volt időm. Fogok kapni batáta palántákat, az  3 éve nagyon jól sikerült.
Most kezd szépen beindulni minden, csak nehéz időt szakítani a 3 állásom meg a kőműves segédmunka mellett. Ma főzöm az első adaG fagyasztani való spenótot.
#12385
Megjött a csereáfonya nevet
Postán küldték végül, belehajtogatva egy fele olyan magas dobozba, úgyhogy kicsit megnyomorodott, de gondolom, kiegyenesedik majd - még zöld a szára. Nagyon szép egészséges, üde zöld, és egész sok virágbimbó van rajta nevet Hátha még összeporzás is lesz.
#12384
Köszönöm a választ, ez így a adatközlés normális mikéntje.
Jó hogy írtad, agro művelt ember vagy, én nem voltam ilyen, csak a "terepen mozgolódás" behatásait írom le.
Szegény néhai nagyapám emléke kisért sokszor, az oltások, körtére-almát, a meteor meggyre- cseresznyét, a bos kobak körtére árpával érő (legkoraibb apró körte, de ízletes) körtét, a néhai háznál terebélyesedő  óriás sárgabarackokat látom.(ceglédi óriás, de lehet más is.) meg hogy megvette álmom permetezőjét, a japán motorost 1976 -ban.laza
 
Kellemes kertészkedést kívánok!
#12383
Nem tudom lehet-e ilyen, de lehet még valami mikorrhizás gombával is együtt élt a fenyő és rátaláltak a málnák isnevet
Nálunk a nyírfák vannak gyökérkapcsolva, még a 1,5 méteres is 2 métert nőtt ittlétünk első évébennevet. Az egyik begöngyöltszélű cölöpgombával él, a másik nyírfa-szőrgombával; boszorkányoslaza
#12382
Köszi nevet
Jó nagy cserepekben vannak, azokban el lesznek 2 méteres korukig bőven, fenyőfa amúgy sincs a környéken, és nem is lesz nevet

Egyébként a legjobb turbósító a kivágott fenyő gyökérzete. Szüleim kivágták 3 éve, vagy 60-70 cm átmérőjű törzse volt, szóval nem volt pici, a gyökérzete vélhetően szintén masszív (jó nagy területen megemelte a talajfelszínt láthatóan). Következő évben kinőtt a tönk mellett egy málna. A következő egy évben t vagy 10 nm területen hozott 40-50 új, egyenként néhol 2-3 méteres hajtást.
Szinte már ijesztő, komolyan..... sajnos nem annyira édes málnafaj, de azért nem rossz. De úgy nő, ahogy még életemben semmit nem láttam.
Jó kis korhadó fenyőgyökérzet adja a cuccot neki durván. Nem hiába olyan hatékony a hügelkultúra is.

Ja igen, még egy szintén nagyon gyorsan növő eperfa is kisarjadt mellette.... nevet
#12381
A fenyő árnyéka és talajt savanyító hatása nagy előny nekem is ott vannak az áfonyák. A veszély abban állhat, hogy a nagy fenyő mindent behálózó gyökere pikk-pakk kirántja a vizet az áfonya gyökerei közül ha nem vagy résen.
#12380
Semmi vész, látványos levélpödrés, ki fogják heverni. Ha maradt is termés kezdemény, a következő hetek mondják meg a mennyiséget. Kajszi gyüm. növekedés kezdetén még a rozsdás-szeplős gombásodás tesz keresztbe. --> rezes 0,3%-os mosdatás a zöld barackokra. laza
( Tapasznyaltam)
#12379
Obiban 3-4ezer között kapsz 1 kisebb bokrot. Nálunk szépen megeredt. Indításként tőzeges földet kevertem az ültetőgödörbe. Plusz ami segít, hogy 10-15 méter magas fenyőfa lombja alatt van. Fenyőtüske meg savanyítja a talajt. Szeder tővek is élvezik az áldásos hatását már jó néhány éve. 
#12378
Ezekkel tisztában vagyok, pont emiatt ültettem őket jó nagy cserépbe, amibe marhatrágyát tettem (úgy, hogy a gyökereket ne érje közvetlenül, valamint 1:4 arányban virágföldet és tőzeget. Azaz nagyrészt tőzegben vannak, és nem tud keveredni semmivel a cserép miatt.

Nem, ezek a kis sárga izék tojások voltak, valamilyen rovaré, esetleg csigáé? Szétnyomtam egyet kézzel, onnan tudom.
A műtrágya-golyócskákat ismerem, azok inkább fehérek amúgy is, és nyilván teljesen máshogy nyomódnak szét nevet
#12377
Az áfonyák savanyú, tápanyagszegény talajt kedvelnek. Érden szerintem sehol nincs mészkerülő termőhely, vagy tévedek? A Tétényi-fennsík környéke meg a dunai ártér is kifejezetten mészben gazdag. Van egy műtrágyaféle, amit rendszeresen belekevernek a virágföldbe indítónak, nem lehet hogy azok a "tojások"?
#12376
Kiszedtem a kipusztult áfonyát. A gyökerei tele voltak apró (2-3mm) átmérőjű, sárga tojásokkal, és teljesen el voltak halva. Esetleg valami tipp, hogy az mi lehet?
Azért elég undorító, hogy 6-7000 forintért esélyesen fertőzött növényt adnak el. 
Az új áfonyát már egészen más jellegű helyről rendeltem!
#12375
A bújócskázó meggyek igazi meggyek, a sajmeggynek teljesen más a levele (már-már körte), rendes termésük van (persze savanyúnevet), valszeg valami helyi fajta.
Őszibarackkal egyetértek, meglehetősen érzékenyek a tafrinára, mindig csak nyár közepére jönnek rendbe, viszont a helyi félvad fajta jó leszvidám Most kaptam a szomszédtól még csak 10 cm, rendes gyökere lesz, azon aztán nem lesz tafrina, meg testvérei (remélem).
Sárgabarack nálunk teljesen rendben van (lenne). A régi is nagyjából egészséges, meg a 2 fiatal is. Egy bajuk van: a kedves kis ormányosbogarak, na azokat most fogdossuk ezerrel (meg a pókok és a szúfarkasok isnevet), de ez szerencsére ~ 2 hét múlva lecseng.
Egyébként csak az utóbbi 50-100 évben lett általános ez a vegyszerezés, előtte mindenki bio volt (persze tudom már az egyiptomiak is használtak vegyszereket, de mégsem ez volt az általános).
A bio nem a gyönyörű termésről szól, hanem arról, hogy a kukacok, kártevők mellett nekünk is jusson valami.

Más: virágzik az indián banán, remélem terem is majd, teszek majd fel képeket, igazi "szecessziós ötvösmunka" a virága. Azon aztán nincsenek kártevők.

Donnienak: ha még mindig ennyire bejön az áfonya, próbáld már ki a kamcsatkai mézbogyót. Korábban terem és mindegy neki a talaj. Termése nagyon hasonló.
#12374
Kár ezért a folyamatos lesajnáló/beszóló hangért, és jelzőkért szomoru
Személy szerint sosem ültettem volna őszibarackot, sem meggyet (mondjuk szilvát sem, de az még valamennyire él is). Ezeket már elhanyagolt állapotban örököltük, és kaptak tőlünk még egy(két) esélyt. 
A kajszi érdekes kérdés. Sajnos nem tudom, az előző lakhelyünkön milyen fajta volt, de az 4 éven át, nulla méereggel kezelve is csodálatosan egészséges, bőtermő fa volt már az első évtől. Apró szemű, de makk egészséges, édes, nagyon finom. Nagyon korán termett minden évben. Esetleg ez alapján valaki be tudja azonosítani? nevet Kiváló ellenpélda arra, amit írtál.

Egyelőre csak 2 gesztenyét ültettem, gyönyörűen hajtanak. A meggy helyére a feleségem valamilyen díszbokrot akar, ami teljesen jó, mivel fát már nem akarok a két gesztenye közé féltávra. A kajszi helyén nem lesz semmi. 
A körténk csodálatosan egészséges, öröm ránézni nevet Csakúgy, mint a cseresznye - az is bio harmadik éve, és az egész fa ragyog, tömve volt virággal és a szorgos helyi méheknek hála lesz rajta 1-2 vödör cseresznye tuti. 
A szilva első évben 100, másodikban már csak 70%-ban volt kukacos. Remélem, idén még tovább tud gyógyulni.
Levéltetű invázió volt tavaly mindenen, katicák nyár közepáre lerendezték, attól nem tartok.  

Nemcsak a kistkert miatt nincs értelme vegyszerezni: egyik szomszéd sem csinálja. A fejem tetején is pöröghetnék a monilia megy egy rakás minden más miatt, ha úgyis visszajönne minden. Így meg van adva a lehetőség minden fának. 
A két őszi eleve nincs jó helyen, túl közel is vannak egymáshoz, meg a körtéhez. A lombjuk szép, és jó irányból takar, ezért még kapnak 1-2 évet. Ha valami földöntúli csoda folytán megmaradó gyümölcsöt is hoznának - ám legyen, de ezzel nem számolunk.

Én pedig ezentúl is úgy fogok ültetni, hogy ne kelljen semmivel permetezni. Emellett maximálisan tiszteletben tartom, aki más iskolát követ, még azt is, aki semmi másban nem képes esetleg gondolkodni.
#12373
A Feketicsi meggyről vélemény / tapasztalat? Én kukacosodás alapján választottam meggyet, mert monília ellen úgyis permetezni kell, cseresznyelégy ellen viszont nem vagyok hajlandó. Így lett Feketicsi és Korai meteor. Még egyik sem ért termőkorba. Van még egy öreg Pándim, de kb. fele kukacos mindig, az még tűrhető arány. Egyszer permeteztem meg most áprilisban monília ellen, egy-egy hajtás hervadt csak le. A környékben minden meggyfa le van kókadva, kivéve a szomszédomét, de szerintem az azért nem, mert virág sem volt rajta. nevet Nem tudom milyen meggy lehet, de minden évben csak egy-két szemet terem...Nekem volt még egy aprószemű, édeskés valami, de kivágtam, mert az is mind egy szemig megkukacosodott mindig.
#12372
Az a baj, hogy a legjobb minőséget adó meggyfajták mind nagyon érzékenyek a monilijára. Ha virágzáskor nem kapja meg a felszívódó védelmét és jön néhány napos esős, nyirkos időszak, egy-két éven belül elpusztul a fa, nem csak a termésnek annyi. A meggy, a kajszi és az őszibarack általában nem alkalmas biobuziskodásra (értve: nem permetezek oszt majd csak lesz valahogy). Erre még házikertben sem szabad ültetni őket, nemhogy nagyüzemileg.

Az elbujócskázó meggyeid valószínűleg alanymeggy (sajmeggy) gyökérsarjak, a termesztett meggyeknek elég távoli rokona. A meggy a cseresznye és a csepleszmeggy spontán hibridjéből keletkezett. A sajmeggy íze nem az igazi, kesernyés, a pálinkája viszont igazi kuriózum.

Ha kevés gondozást, permetezést igénylő bio-közeli meggyet akarsz, ültess Csengődi csokrost, ami elég jó minőségű és a monilijára nagyjából rezisztens. Ültetvénynek nemigen alkalmas, nem egyenletesen érik. Kajsziból válaszd a minél később virágzót-érőt, pl. valami Rózsa kajszi szelektált klónt, vagy keress más késői fajtát. Moly ellen a sárga lapos feromonos csapda nagyobb fák esetén reménytelen, megfelelő időben végzett felszívódó permettel megvédheted, a várakozási időket pedig akár meg is hosszabbíthatod. 
#12371
Ma beszéltem a szomszéddal, aszongya az egész utcában reménytelenek a meggyfák, annyira mindent üt a monilia.... 
Azért “jó tudni”, hogy a miénknek amúgy se lett volna szinte semmi esélye.
Az egyik áfonyát pedig én nyírtam ki, megfulladt alighanem, túl mélyre is ültettem, meg túl sok vizet is kapott. Mindig tanul az ember...
#12370
Totál moníliás lett a szomszédtól örökölt meggyem, gondolom vmi "kertészeti" fa zavarban A kert hátsó részében elbújócskázó, nem  túl ideális körülmények között vegetáló, valszeg helyi meggyeknek meg kutya bajuk, azt sem tudják mi az a monílija.vidám
#12369
Levéltetű kajszin:

beillesztett kép

#12368
Kedves Bubu, én is megértem az érveket, a fülem nem zöld nevet, bár nyugdíjig van még jó két évtizedem. Mégis, a talán kicsit erősnek ható reakciómat az a (számomra ma már) meghökkentő ambivalencia váltotta ki, amit a permetszerek kontra emberi komfortérzet kapcsán olvastam. Igen, ez egy életstílus, nem kell nekem sem messzire mennem, hisz' nagybátyámnak 25 éven át ebben a felfogásban segítettem a kertjében és a földeken. Agrár végzettségem van, próbálták belém oltani a nagybetűs mezőgazdálkodás modernkori csínját-bínját -  nem sikerült, de legalább visszafelé sült el. Mi tagadás, a belső késztetés mellett kellett hozzá egy olyan kor, amiben már hozzá lehetett jutni a "követendő" technológiát sulykoló könyvek mellett az ún. "alternatív", nem a nagygazdasági érdekeket kiszolgáló módszereket ismertető anyagokhoz. Nem azt, amit a 60-as évektől fogva kizárólagosan elénk oltottak. Szerintem mindenkiben ott bujkál a hajlam a motorzúgás-, vegyszer- , és műanyagmentes kertművelésre, csak letompítja a megszokás. Bizonyítja ezt a csatolt kép a kíméletlenül letérkövezett majsai térről, és a nem tetsző fölöslegként kínált úszéli gyomról. A két kőbányai, na, abban viszont egyezik a két stílus. nevet
Lujó: sűrű az élet, van nap hogy nem ülök gép elé. A hozott példák biztos így vannak, de sosem próbáltam ellenük tenni, az akut kezelést nem szeretem.  Az Amanita által következetesen képviselt gyümölcstermesztési módszerekben hiszek én is, bár nekem csak pár fám van, amik sosem kaptak semmi kezelést, meg metszőollót sem láttak.  
#12367
Na, veszek egy nagy levegőt és egy kicsit bővebben írok az általam gondozott 2 kertről.
Tudom nem trendi, de tegnap megtörtént a monilia elleni 3. permetezés. Örömmel jelentem, hogy semmi nyoma ennek a nyomi fertőzésnek...A 2 kertben 19 fa van, egyedül egy nagyon fiatal őszin találtam tafrinás leveleket, de remélem már annak is vége a tegnapi nap után ( már a tafrinának...)
A saját kert az egyszerűbb...Az 1 db kajszim, köszöni szépen jól van. Vagy egy ág, amin nincs termés, de máshol örömmel tapasztaltam, hogy vannak már kis barackok. Az más kérdés, hogy majd ezekből mennyi érik be, de a tavalyi 2 db baracknál remélem több lesz.
Anyósoméknál a szomszéd faluban jóval több fa van. 
szilva: 6 db, 3 féle, a virágokból közepes termésre következtetek
alma: 2 db, 2 féle, a bővebben termőn alig lesz valami, a máskor kevesebbet termő ellenben csurig van virággal
meggy: 2 db, 2 fajta, mind a kettő roskadozik a virágoktól
körte: 1 db, csurig virággal
és van másik 7 kis fa, amelyekről hirtelen sokról nem is tudom, hogy milyenek, itt találtam az őszin tafrinát.
büszke: 5 bokor tele virággal, 
ribizli: 3 bokor közepes virágszámmal
málna: 20-25 tő épek és egészségesek akárcsak a 2 tő szeder
rebarbara: 2 db, jól néznek ki
fokhagyma, újhagyma: büszkén meredeznek az ég felé
retek: szépen sorjáznak
cékla, cukkini: az elvetett magokból nagyon kevés mutatja magát
szamóca: 1-2 kósza virág már van, de nagyon sok várható
szárzeller, saláta, zöldség: még bent a földben, nem sok látszik belőlük
Idáig könnyebb volt a dolgom a kerttel, mert az online tanításnak voltak előnyei is, holnaptól szorosabb a program, de jó úton haladnak a dolgok úgy látom.
#12366
Egyre több növényen tudom realizálni a tavaszi fagykárokat: őszibarack 100% (itt a levélhajtások 50-70%-a is tönkrement, a rejtett rügyeiből hajt), Boldogasszony szilva 90-95%, Stella cseresznye 85-90%, Újfehértói fürtös meggy 50%, szamóca 20% eddig de a holnap reggel megint learatja a virágokat.
Az őszibarackon nem csodálkozok, az 10 évből 8-9x eddig is lefagyott de a szilva az nagy érvágás. 2-3 évente 1x szokott lefagyni de most 3 éve zsinórban.
A körte most van a virágzás közepén, a Freedom alma nagybimbós, jövő hét közepére, végére az is kinyílik.
#12365
Igen, meglehetősen nem ideális, a "lapályon" van, mint nemrég megtudtam a helyiektől, közel a helyi fagymocsárhoz, ami még nyáron is simán be(sekély)ködölnevet Ráadásul a domb DNy-i oldalán, ami délutánonként jó, de ilyenkor reggel +1,5 óra a Nap. No beugrott a DNy-ról, hogy a szőlőt még nem is néztem, remélem túlélte.
Fagy már itt sem volt 2-3 hete legalább, már nem nagyon számoltam vele, ezért is felejtettem el tegnap este majd mindent letakarni, amit még lehetett volna. Nemrég kaptam egy kis félvad őszibarackot, most annak is lekonyul a vége (olyan jófajta, kicsit keserű ízű, de nem kell permetezni és gyorsan nő, ha túléli).
#12364
A Gazállatok leköveztek mindent..
#12363
Hát, nem annyira ideális a kerted elhelyezkedése akkor fagy szempontból.  Nálunk itt már nagyon régen nem volt talaj menti fagy sem, ma is 4-5 fok körül volt az alja.
A parik ezt sem szerették, de legalább bele nem haltak...
Nagyon frusztráló évszakokat élünk át, az biztos szomoru
#12362
Nyugodtan kifejtheted a véleményedet, az Agromet fórumban való hozzászólás nincs szakmai joghoz kötve.
#12361
Mai reggel is megvolt. Talajmenti fagy mindenholzavarban Értem én, hogy hideg levegő volt felettünk, de akkor is hihetetlen! Tegnap egész nap esik, ma már május 8-a és ugyanúgy fagy ma reggel, mintha február lenne.
Néhány arra érzékeny növényt betakartam. Pl. az 5 éve sorozatban szétfagyó pekándiót, aminek idén sokadjára megint legalul jön 1-2 új hajtása, mert a korábbi 1 éves már korábban szétfagyott. Viszont az új szerzemény pisztáciákat kiültettem vagy 1 hete. Úgy néznek ki, mint akiket fagyvédő öntöztek, vastag jég a levelükön. Túl sok reményt nem fűzök hozzájuk. Sajnos őket teljesen elfelejtettem, eddig a garázsban biztonságban voltak.
Hihetetlen ez az idei "tavasz" is, kezd tényleg semmivel sem jobb lenni, mint a tavalyi. Még szerencse, hogy a paradicsomok még mindig bent, pedig rajtam kívül már szinte mindenki kiültette.

Valaki esetleg tudja, hogy az eper mennyire bírja a talajmenti fagyot? Pont annyira, mint gondolom, azaz virágok OFF?