Agrometeorológia
Most még csak Zala-Somogy-Baranya megye, ahol terjednek a mediterrán gyümölcsök.
20-30 év múlva meg a meggy-cseresznye,netán az õszibarack alma lesz különleges, amit az északi országokból importálunk(Lengyelország-tól,Finn,és-észak- Oroszországból.)
20-30 év múlva meg a meggy-cseresznye,netán az õszibarack alma lesz különleges, amit az északi országokból importálunk(Lengyelország-tól,Finn,és-észak- Oroszországból.)
Nagyon szép minden, a tájkép, és a lényeg.Aranyat ér minden vízcsepp.
Úgy nevezett "izraeli öntözés" nem felülrõl történik, hanem takarékosságból földfelszínen, vagy 10-20 cm.magasról ha jól tudom és szinte csak csöpögtetéssel, hogy minél több nedvesség hasznosuljon a gyökérrendszerhez.Azért még ott a hegyek lábánál ez a fajta öntözés reális, elfogadható,pláne estefelé.
Itt a Dél-Alföldön esetleg a gombás fertõzésekkel arányos az öntözés.
Már sokan,(kistermelõk) felhagytak a szabadföldi öntözéssel, a nagy kipárolgás végett is.Persze vannak nagygazdák, nagy területtel, akik beruháztak elõre erre a lehetõségre.
Úgy nevezett "izraeli öntözés" nem felülrõl történik, hanem takarékosságból földfelszínen, vagy 10-20 cm.magasról ha jól tudom és szinte csak csöpögtetéssel, hogy minél több nedvesség hasznosuljon a gyökérrendszerhez.Azért még ott a hegyek lábánál ez a fajta öntözés reális, elfogadható,pláne estefelé.
Itt a Dél-Alföldön esetleg a gombás fertõzésekkel arányos az öntözés.
Már sokan,(kistermelõk) felhagytak a szabadföldi öntözéssel, a nagy kipárolgás végett is.Persze vannak nagygazdák, nagy területtel, akik beruháztak elõre erre a lehetõségre.
Egy neves, magyar kertész szakember honlapján ez áll a fügérõl:
" A nyár folyamán azonban az új hajtás levélhónaljában is fokozatosan megjelennek a gyümölcskezdemények, amelyek októberig - ha hosszú és meleg az õsz - ugyancsak beérnek. 1983-ban például mind az elsõ, mind a második termés bõséges volt. Napfényes, hosszú õsz esetén a második termés is beérik. Ezeket a gyümölcsöket októberben, a szõlõ szüretével egyidejûleg lehet betakarítani. "
Ehhez képest elég jól állunk itt Zalában, ugyanis már érik a fügék másodtermése, isteni finomak Link Link Link Link
Ínyenceknek Link Link
Mamám minden évben ültet dinnyét a kertbe, régebben nagyon sok volt, naponta 3-4 dinnyét megettünk, aztán egy idõben elmaradt a dinnyézés, múlt éven lett újra ültetve, meg az idén május vége felé, elég késõn. Mondtam neki már hetekkel korábban, hogy ültesse el, de neeem mert megfagy meg minden, fogtam a fejem, dehát nem lett elõbb elültetve. Se fólia, se fekete föld, se semmi, csak simán egy kis pupra, isten nevében.
Az elsõ érettet szombaton vették le mamámék, de mire hazaértem, már darabokban volt, az volt a legnagyobb, ez a mostani egy kisebb, de érett, finom, édes Link Link Link
Az elsõ érettet szombaton vették le mamámék, de mire hazaértem, már darabokban volt, az volt a legnagyobb, ez a mostani egy kisebb, de érett, finom, édes Link Link Link
Mire alapozod, hogy a Kiskunság és Kecskemét környéke az igazi baracktermõ vidék? Õszi vagy kajszi?
Sajna Magyarországon a gyümölcstermõ vidékek kijelölése nagyon elhibázott dolog volt, elég csak a Szeged melletti szatymazi õszibarack ültetvényekre gondolni, ahol bizony az elmúlt 10-15 évben gyakran fordult elõ -20-25 fokos hideg, ami már komolyan károsítja a fákat, illetve a nyári aszály sem biztos hogy jót tesz nekik.
Meteo Te meg ne gúnyolódj
Sajna Magyarországon a gyümölcstermõ vidékek kijelölése nagyon elhibázott dolog volt, elég csak a Szeged melletti szatymazi õszibarack ültetvényekre gondolni, ahol bizony az elmúlt 10-15 évben gyakran fordult elõ -20-25 fokos hideg, ami már komolyan károsítja a fákat, illetve a nyári aszály sem biztos hogy jót tesz nekik.
Meteo Te meg ne gúnyolódj
Pedig az igazi baracktermõ vidék mégiscsak a Kiskunság, különösen Kecskemét környéke.
Most kimondottan jó volt a kajszibarack terméshozama, egyik viszonylag fiatal fánkon 43kg barackot szedtem le. A csonthéjasok idei termése a tavalyi évhez képest ég és föld! Le a kalappal csonthéjas gyümölcsfáink elõtt, eddig kiválóan teljesítettek, bár a bogyótermésûek viszont csapnivalóak (ellenben tavaly õk voltak a jobbak). Málnánk, eprünk, ribizlink a száraz tavasz miatt jóformán tönkrementek. Ami a további csonthéjast illeti: a szilva, alma, körte és a leendõ dió kiváló lesz, ha nem jön nagyobb vihar.
Most kimondottan jó volt a kajszibarack terméshozama, egyik viszonylag fiatal fánkon 43kg barackot szedtem le. A csonthéjasok idei termése a tavalyi évhez képest ég és föld! Le a kalappal csonthéjas gyümölcsfáink elõtt, eddig kiválóan teljesítettek, bár a bogyótermésûek viszont csapnivalóak (ellenben tavaly õk voltak a jobbak). Málnánk, eprünk, ribizlink a száraz tavasz miatt jóformán tönkrementek. Ami a további csonthéjast illeti: a szilva, alma, körte és a leendõ dió kiváló lesz, ha nem jön nagyobb vihar.
Tudom, tudom. Ki gondolná, hogy ilyen szép barack terem a hûvös, esõs Zala megyében.
Mert erõsen ökölbe kell szorítani a kezet, hogy megállja az ember, hogy nem szedei le õket, csak a fényképezés után
Egyébként télleg nem az én kezem, én a fotómasinát fogtam!
A kéz a méretarány miatt van ott!
Egyébként télleg nem az én kezem, én a fotómasinát fogtam!
A kéz a méretarány miatt van ott!
A júliusi szárazság megtette hatását, ennyire futotta az egész havi 8,3 mm-bõl:
Link Link Link
...ezen a területen - nem saját, hál'istennek - valószínûleg vége a dalnak. Hiába jött még augusztus elejére szûk 16 mm, nincs már jelentõsége, elkésett.
Szerencsére nem ez az általános még itt a szûkebben vett környéken sem, bár a csapadék éppúgy hiányzik, de a kötöttebb talaj - némi meglepetésemre - teljes mértékben pótolta a szükséges mennyiséget. (Tudni kell, hogy errefelé a legsoványabb homok és a kiváló csernozjom itt-ott szinte méterrõl méterre váltja egymást. Nem mennék jobban bele, a lényeg: sokan nem tanulták még meg hogy homokon életveszélyes a kukoricatermesztés, már a szárazság leghalványabb elõjelére el kell vetni a puszta ötletet is, ha nincs öntözési lehetõség.)
Nagyon száraz tavaszvég és nyárelõ után az egy szál csapadékos június mentette meg többek közt a mi tábláinkat is a maga 105,3 mm csapadékával. Jóllehet, az év elsõ három havának kiváló alapozása nélkül (rendre 26,8-49,7-40,0 mm) tán ez se ért volna fabatkát sem.
Így azonban, leszámítva képeken is látható homoki állományokat, legalább közepes-jó termésre számítok a kukoricaföldeken.
Link Link Link
...ezen a területen - nem saját, hál'istennek - valószínûleg vége a dalnak. Hiába jött még augusztus elejére szûk 16 mm, nincs már jelentõsége, elkésett.
Szerencsére nem ez az általános még itt a szûkebben vett környéken sem, bár a csapadék éppúgy hiányzik, de a kötöttebb talaj - némi meglepetésemre - teljes mértékben pótolta a szükséges mennyiséget. (Tudni kell, hogy errefelé a legsoványabb homok és a kiváló csernozjom itt-ott szinte méterrõl méterre váltja egymást. Nem mennék jobban bele, a lényeg: sokan nem tanulták még meg hogy homokon életveszélyes a kukoricatermesztés, már a szárazság leghalványabb elõjelére el kell vetni a puszta ötletet is, ha nincs öntözési lehetõség.)
Nagyon száraz tavaszvég és nyárelõ után az egy szál csapadékos június mentette meg többek közt a mi tábláinkat is a maga 105,3 mm csapadékával. Jóllehet, az év elsõ három havának kiváló alapozása nélkül (rendre 26,8-49,7-40,0 mm) tán ez se ért volna fabatkát sem.
Így azonban, leszámítva képeken is látható homoki állományokat, legalább közepes-jó termésre számítok a kukoricaföldeken.
Biztosan, nekem 63 dekás volt a legnagyobb eddig. Látványos és az íze is finom, jó húsos. A baj csak az hogy nem bírjuk megenni egyszerre és másnapra már nem olyan friss.
Nálunk is vannak hasonló méretûek, de még zöldek. Talán még híznak kicsit.
Ahhoz képest, hogy Zala megyét akalmatlannak minõsítették a baracktermesztésre, ezek a permetezetlenül termelt gyümölcsök ennek ellenkezõjét bizonyítják, pláne jégesõk és egy csapadékos idõszak után Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link Link
Szóval vagy az érintett szakmák tévedtek óriásit, vagy a képeken nem õszibarackok és nem nektarinok vannak.
Szóval vagy az érintett szakmák tévedtek óriásit, vagy a képeken nem õszibarackok és nem nektarinok vannak.
A kert pedig maga a gyönyörûség, látszik, hogy hozzáértõ kéz gondozza.
Elõzõ írásomra reagálva, napi közelségbe vagyok (többek között) az etilénnel, alaposan ismerem a szagát.
Elõzõ írásomra reagálva, napi közelségbe vagyok (többek között) az etilénnel, alaposan ismerem a szagát.
Fantasztikusan szép, gondozott a kerted Grat.!
Nálunk is szépen érik a "Boldogasszony"szilva,sajnos egy két arra sétálónak is megtetszett és az egyik legnagyobb faágat le is törték a hét közepén, majd gondolom még nem ízlett nekik így ott hagyták az ágat tele szilvával.
Nálunk is szépen érik a "Boldogasszony"szilva,sajnos egy két arra sétálónak is megtetszett és az egyik legnagyobb faágat le is törték a hét közepén, majd gondolom még nem ízlett nekik így ott hagyták az ágat tele szilvával.
Annyi kiegészítést had tegyek, hogy az etiléngáznak jól behatárolható édeskés szaga van.
Szép estét!
Igen, az etilén érésgyorsító hatású. Az öregedésért-érésért felelõs növényi hormon.
Az almatermésûek jelentõs mennyiséget bocsájtanak ki, ezért gyorsítják a megromlást, de hasznos is lehet mert bizonyos gyümülcsök, zöldségek utóérését segítik. Link
Egyébként az oxigénkoncentráció csökkentésével tovább növelhetõ a tárolási idõ. Erre szolgálnak a legkorszerûbbnek számító ULO (ultra low oxigen) tárolók is, ahol a hõmérséklet és a páratartalom mellett a légtér CO2-koncentrációját növelik, az oxigénét csökkentik.
Más: helyzetjelentés a kertbõl: szépen fejlõdik-érik a paradicsom (Kecskeméti jubileum) a szabadföldön: Link A paprika is belehúzott: Kaliforniai wonder (sárgára érõ): Link Albaregia: Link Rekord, csípõs: Link Fûszer: Link
A fóliában a folytonnövõ típusú Brill: Link Link és a Lugas paradicsom: Link
Földimogyoró: Link Érik a nálunk "Boldogasszony" szilvának mondott fajta: Link valamint a "szentAnnai" szilva már érett: Link
A végére virágok: Link
Igen, az etilén érésgyorsító hatású. Az öregedésért-érésért felelõs növényi hormon.
Az almatermésûek jelentõs mennyiséget bocsájtanak ki, ezért gyorsítják a megromlást, de hasznos is lehet mert bizonyos gyümülcsök, zöldségek utóérését segítik. Link
Egyébként az oxigénkoncentráció csökkentésével tovább növelhetõ a tárolási idõ. Erre szolgálnak a legkorszerûbbnek számító ULO (ultra low oxigen) tárolók is, ahol a hõmérséklet és a páratartalom mellett a légtér CO2-koncentrációját növelik, az oxigénét csökkentik.
Más: helyzetjelentés a kertbõl: szépen fejlõdik-érik a paradicsom (Kecskeméti jubileum) a szabadföldön: Link A paprika is belehúzott: Kaliforniai wonder (sárgára érõ): Link Albaregia: Link Rekord, csípõs: Link Fûszer: Link
A fóliában a folytonnövõ típusú Brill: Link Link és a Lugas paradicsom: Link
Földimogyoró: Link Érik a nálunk "Boldogasszony" szilvának mondott fajta: Link valamint a "szentAnnai" szilva már érett: Link
A végére virágok: Link
Nem csak a banánt, szinte minden "mûanyag" zöldség/gyümölcsöt, hisz az etilén növényi hormon, többek között az érésért felelõs.
Ez így van.
Egyébként a 10. osztályos szerves kémia könyvben olvastam, hogy a gyorsabb érlelés érdekében a banánt etilénnel (C2H4) érlelik. A különbözõ gyümölcsök illatát az ún. észterek okozzák, ezek mindenesetre jelen vannak a gyümölcsök környezetében.
Arról viszont nincs pontos információm, hogy a nitrogéntartalmú szerves vegyületek reakciója során mi keletkezik (?) , bár a levegõ nitrogéntartalmának (N2) reakciókészsége lényegesen kisebb, mint az oxigéné (O2)
Az elállóság érdekében a száraz homokban való tárolás ajánlott (répa,alma, stb.)
Egyébként a 10. osztályos szerves kémia könyvben olvastam, hogy a gyorsabb érlelés érdekében a banánt etilénnel (C2H4) érlelik. A különbözõ gyümölcsök illatát az ún. észterek okozzák, ezek mindenesetre jelen vannak a gyümölcsök környezetében.
Arról viszont nincs pontos információm, hogy a nitrogéntartalmú szerves vegyületek reakciója során mi keletkezik (?) , bár a levegõ nitrogéntartalmának (N2) reakciókészsége lényegesen kisebb, mint az oxigéné (O2)
Az elállóság érdekében a száraz homokban való tárolás ajánlott (répa,alma, stb.)
Ne kímélj, szerintem metnetes roham lesz. Ja és nem kell mosott mert igaz, hogy mutatósabb, de akkor nem elálló.Segítenék eladni dehát......
Amit a képen láttál az megrendelésre lett kiszedve ezt még meg is kell mosni kb 130 láda + még vagy 5-ször ide-oda rakni,az ára számunkra kevés,de a vásárlóknak viszonylag drága amit meg is értek a mai gazdasági helyzetben.
Ne menedzselj és ne alkugj ,otthonról mennyi az ára kilónként Kitûnõ reklám volt a fotó(k) lehet. hogy metnetesek mind megvesszük. Így kell bizniszt csinálni.
Legjobb lenne, ha csak tápoldatos permetet kapott volna.A sok vegyszerezés is káros, elvégre a gumókban raktározódnak el nemcsak a fotoszintézis által átkeresztelt tápanyagok is.
Ide kívánkozik, hogy ha huzamosabban tároljuk a burgonyát, megvannak annak a fogásai is.Most nem sokat írok,de hallottam arról, milyen más növényekkel, gyümölcsökkel nem szabad egy légtérben tárolni.Pl; alma.(vmi.etilén gázok és a nitrogén nem szeretik egymást, és rohadást okoznak.)
Ide kívánkozik, hogy ha huzamosabban tároljuk a burgonyát, megvannak annak a fogásai is.Most nem sokat írok,de hallottam arról, milyen más növényekkel, gyümölcsökkel nem szabad egy légtérben tárolni.Pl; alma.(vmi.etilén gázok és a nitrogén nem szeretik egymást, és rohadást okoznak.)
Köszi mindenkinek!
Elültetés után 4-szer lett berotálva,1-szer legyomírtózva (kikelés elõtt a bakhátat)1-szer lemûtrágyázva, 2-szer kigyomlálva,3-szor lepermetezve,6-szor leöntözve, és végül meg lett az eredmény mennyiségét illetõen, sajnos a haszon már más tészta......
Elültetés után 4-szer lett berotálva,1-szer legyomírtózva (kikelés elõtt a bakhátat)1-szer lemûtrágyázva, 2-szer kigyomlálva,3-szor lepermetezve,6-szor leöntözve, és végül meg lett az eredmény mennyiségét illetõen, sajnos a haszon már más tészta......
Fujj de randa krumplik. Nem is télálló, meg biztos beteg, meg ilyesmi .Mennyi az ára?? Amúgy nem kell csak, hogy segítsek .Most komolyan, mennyiért vesztegeted????Ja és persze, hogy már megint irigyellek.
CSodás krumplik! HA nem olyan messzi laknál, el is mennék bevásárolni Hozzátok! Jó látni, hogy van még, akinek a munkáját ilyen szép termés dicséri!
Köszönöm!
Hát a lépcsõházunk szerintem melegebb, mint a lakásunk, az ablaknak meg nincs "köze". A leghidegebb szobánk, amit nem fûtöttünk soha, nem megy 17 fok alá... Pedig tök jó volna ilyen jószégot tartani, annyira szépek!
Hát a lépcsõházunk szerintem melegebb, mint a lakásunk, az ablaknak meg nincs "köze". A leghidegebb szobánk, amit nem fûtöttünk soha, nem megy 17 fok alá... Pedig tök jó volna ilyen jószégot tartani, annyira szépek!
Ez aztán bõséges termés.Itt az Alföld közepén nem biztos hogy túl élte volna a szárazságot (ha csak nem locsolják),ti locsoltátok?
Echinopsis-fajok. Valóban ennek a nemzetségnek vannak talán a legszebb virágai, nagymamámnál egy idõs példányon volt év, hogy 4-5 virág is kinyílt egy este alatt.
Amikor nagy kaktusz-birodalmam volt, lépcsõházban vagy a két ablak között teleltettem õket (mindig tömbházban laktunk). Sajnos, a gyûjteményem kb. 8 évvel ezelõtt fokozatosan a nullára épült le.
Amikor nagy kaktusz-birodalmam volt, lépcsõházban vagy a két ablak között teleltettem õket (mindig tömbházban laktunk). Sajnos, a gyûjteményem kb. 8 évvel ezelõtt fokozatosan a nullára épült le.
Gyönyörû!
Egyébként ez milyen fajta kaktusz? Panelban vajon ki lehet teleltetni, vagy túl meleg van ott neki?
Egyébként ez milyen fajta kaktusz? Panelban vajon ki lehet teleltetni, vagy túl meleg van ott neki?
Ja...nálunk is így néz ki a fû az udvaron.A gáton még rosszabb.Nem rég adtam minden kisfának,virágnak egy-egy nagy vödör vizet.Így talán kihúzzák még egy darabig,persze a csapvíz nem a legjobb