2025. december 17., szerda

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#9058
Szép a paprika füzéred! nevet
Hogyha kell erõs is, nem csak zamatos, akkor privátban add meg a címedet és majd küldök neked pár fajtát, amivel kísérletezhetsz. nyelvnyujtas
#9057
Anyukámnál Békéscsabán egy erõsebb tavaszi metszés után egy éven belül 10-bõl 8 néhány éve kipusztult a metszést követõ esõs, hideg idõszak miatt. Szarvason a Sharka vírus fertõzés ellenére más gond nincs, tavaly õsszel és idén tavasszal nem engedtem metszeni, helyette idén augusztusban metszettek. Beszáradt metszési seben keresztül a gutaütést okozó baktériumok, gombák nem fertõznek. Tavasszal csak akkor szabad metszeni (akár közvetlenül virágzás utánig), ha elég 4-5 napra elõre meleg és száraz idõjárás várható. Ha ki kell hagyni idõjárási okokból a tavaszi metszést, augusztus 10. után lehet metszeni. Olyankor már nem hajtanak ki a képzõdött rügyek. Augusztusra is követelmény a száraz, meleg idõjárás.
Fontos még a fiatal fák korona kialakításánál a nyári zöldválogatás, zöldmetszés, amivel késõbbi metszésnél csökkenti fertõzés behatolási helyeket, valamint a fejlõdõ fa nem a késõbb eltávolítandó ágakra pocsékolja az erejét.

Egyébként az õszi és a tavaszi bordói leves lemosó permetezés feltétlenül szükséges, valamint azt is javasolják, hogy a fák alatti terület ne legyen füves, gazos (a Pseudomonas baktériumok ideális élettere).

A rózsabarack fajták a késõbbi fakadás és virágzás miatt nagyobb eséllyel metszhetõk tavasszal is. Ezek jobb eséllyel kerülik el a virágzás környéki fagyokat is, de hát ha a legjobb minõséget a Magyar kajszi és a Gönci Magyar adja.

A fajtákról: Gutaütés ellen rezisztens fajta nincs (többféle baktérium és gomba okozhatja), monilijával, Sharka vírussal szemben toleráns, vagy rezisztens fajta van.

#9056
Szia! Nálam már 4 éves múlt a C 235 magyar kajszi, kétévre már hozott termést, tavaly csak hajtást, de az idén betermelt vagy 20 kg. gyümölcsöt.Magassága ár 4 méter, nem érem el.
Nem tudom mért kérdezed, de nálam szép egészséges. Talán ott valami baj van? Elsõre a talajra gondolok, nem volt pár éve -2-3 valami drasztikus gyomirtó elszórva, vagy beforgatva?
Nem jellemzõ felénk a fapusztulás, csak valami köztes dolog lehet a háttérben.
Mostani jelenés, erõs esõben;
Link
A diófám, kb.10 éves, sokszori felszedés kb.5x8 kg. 40 kg. és még van rajta. (persze ahogy írtam 3-szor kapott védõ-tápláló permetet a nyáron.
Link
A nyári kiültetett paprikáim felfûzve, igaz nem erõs, de zamatos;
Link
laza
#9055
Bergeron kajszi: 4 éves, egészséges, közel 3 méter magas már. Tavasszal már volt pár virág, de végül ledobálta (Szál vesszõs csemete, idén kezdett el igazán szétágazni, lesz vele meló).
Gönci magyar kajszi: 3 éves, szintén egészséges, formás darab. Fejemre nõtt már, pedig én sem vagyok kicsi(193cm~) nevet Jövõre tõle mindenképp néhány termést várok már.

Õszibõl csak nektarin van, azt idén nagyon elkapta a levélfodrosodás, jelentõs volt a termésveszteség. Amúgy jól van, köszöni. nevet
#9054
Lekopogom, a miénk szép egészséges, fejlõdik. Már majdnem megtartja magát kikötözés nélkül, de azért még ezen a télen megkötjük. A fajtáját sajnos nem tudom.
#9053
Ti hogy álltok a kajszifákkal? Elég nagy a probléma velük országszerte, 10-70 % közötti pusztulás van, kíváncsi vagyok itt mi a helyzet. Ha lehet írjatok fajta nevet is. nevet
#9052
Tegnap este fél 11-kor (!!), lámpa mellett elültettem a Tolnáról hozott málnákat. Muszáj volt, mert hétfõ reggel óta zacsiban voltak, nem akartam kockáztatni.
Kíváncsi leszek, mire viszik az itteni talajon. A régi helyén már nagyon szenved az eredeti bokor, mert a szomszéd teleültette fával a délre esõ kertet (a kerítés mellett van a málna), és még nyáron se kap direktben napot szinte egyáltalán szomoru

Na most nálunk lesz neki bõven nevet
#9051
Paprikashow Szegeden;
Link
kacsint
#9050
Pontosan, száraz idõ esetén október közepéig lehet locsolni gyümölcsfákat. Én is 2 napja locsoltam be mindet jó alaposan, idén várhatóan utoljára, már amennyiben bejön a jövõ heti csapadékos idõ.
#9049
Floonak is; A mostani szeptember havi szárazság nem tesz jót a gyümölcsöknek se, pláne amik még a fán, bokrokon vannak. A füge is érzi ezt, és diszkréten,de magára hagyja a termést szünetelteti az érést.
Egy fontos szempont; A hydro-sztatikai víznyomás lecsökken ilyenkor, és a fa a felszívó erejét arra használja, hogy a vesszõk és a jövõ évi rügyek fejlõdjenek. Ha csak egy-két vödörrel belocsoljuk, mindjárt könnyebben veszi fel a víz éltetõ erejét.
Én mindig be szoktam alaposan öntözni érés elõtt a meggy-barack-szilva fáimat, most szept.derekán is kaptak, a termõ rügyek jó differenciálódása miatt.
Hosszú még az október, 31 nap alatt sokat fejlõdnek a rügyek.
Persze a trágyázással várni kell, az a novemberi aláforgatás hónapja lesz. laza

#9048
Beszereztem azokat is laza Persze, hogy nincs kacsint
#9047
Szerintem a végefelé tarthat, gondolom mostanában már csak az ország északabbi tájain takaríthatják be.
#9046
vidám
#9045
Tudnátok-e infót mondani arról, hol tart a napraforgó betakarítása?
A parlagfû akkor rúgja (belénk) az utolsókat, amikor a leszárított napra táblákba bemennek a gépek, és jól felverik a port... szomoru
Komisz asztmám van tõle, és már alig várom, hogy vége legyen...
(meg egy kis levegõ-tisztító országos esõt [esõ] is alig várok...) nevet

Köszönöm szépen a segítséget.
#9044
Köszi a linkeket.
#9043
Én személy szerint nem tudok itt helyben, de az alábbi link alapján Kecelen lehet. Az innen 10 km.
Link
Sõt találtam még egyet:
Link megye
#9042
Csak kicsit agro a kérdésem: minden évben szoktam almát venni leginkább szedd magad, de idén mindegyik környezõ forrásomon a tavaszi fagyok leszedték az almát. Kérdésem: Szeged felé esetleg nem tudtok ilyen forrást (hétvégén arra autózom, Solt-Kiskõrös-Soltvadkert-Majsa...), idared és/vagy jonathán érdekelne, nem kereskedelmi méretekben nevet
#9041
Az igen.
Nekem a tulipán nem akar beérni. Plusz lepik a poloskák..nem egy már le is rohadt zölden. szomoru
#9040
Azért lett pár szép..
Link
Link
Link
kacsint
#9039
Jó étvágyat kívánok hozzá, meg dörzsölésmentes, tûzálló WC papírt. zivatar
Szép példányok. Remélem nincs szükséged az összes magra. kacsint
#9038
Kérlek alássan! kacsint
#9037
Köszi! vidám
#9036
Link nevet
#9035
Honnan sikerült beszerezni? vidám
#9034
Fogadjátok szeretettel új ellenségünket:
Link
Link
#9033
Friss magok érkeztek: Link laza
#9032
Nagyon szépek a diók. Ahogy a fényképen látszik, egészségesek, semmilyen gombafertõzés nincs.
Nem csak karácsonyig kell elállnia diónak. Nekem még van most is tavalyi, az is szép, egészséges.
#9031
Érik, hull a dió! Pénteken még csak egy kiskosár- 1 kg. szedtem össze, ma reggel meg össz: 7,8 kg. lett.
Érdekes a diók közt volt olyan szilánkosra tört példány is, tavaly is volt. Igaz,olyan papírhéjú, Milotai fajta, lehet hogy a kocsibejáró betonján pattan szét.
Link
Aztán vittem a mérlegre:
Link
Régi erdõkertesi ismerõsöm pedig mondja lehetõ leghamarabb fel kell szedni a diót, hogy az esõ és pára ne érje, ha lehet ki kell rakni szárítani a napra. Így megmarad épen karácsonyig, és nem penészedik meg a magbél. Így tettem;
Link
Remélem nem esik holnap, és azután. nevet
#9030
Egy pici darabot. kacsint Kisujj körömnyit. Így azért vállalható.
A felkerült képen gagyi a fény. Azt aláírom. Az a paprika szép csoki színû volt.
#9029
Azt elfelejtettem írni, hogy vágd fel (legalább ketté) a kínai paprikákat, egészben az istenért nem akar megszáradni. Meleg helyen meg lehet próbálni egy tányéron kiszárítani, de egy aszaló biztosabb eredményt hoz (az aszaló tányérjait ezután másra nem használnám, csak chilire). Érdemes összeszedi jónéhány darabot és egy menetben kiszárítani.
Nálunk az idei nem egy nagy év, sem a paradicsom sem a paprika terén, de a paradicsomfõzésbõl már ígyis elegem van. Vagy 40 liter cukkinis lecsó és legalább ennyi paradicsomlé készült, de még hol a vége, ezen kívül egyszer már a chiliknek is neki kéne kezdeni érdemben, mert a fejemre nõnek...
Nem fogok unatkozni az elkövetkezõ bõ 1 hónapban, az tuti...
#9028
Érdekesen csíp a csokihabi, lassan indít, de fütyülni kéne tõle a füleidnek. Hogyha szendvicsbe simán belevagdosod, akkor vagy teflonbélésû a szád, vagy valami gebasz van. Ez fél millió szkóvil körül kell, hogy legyen, nem igazán szendvicsbe vagdosós paprika. Egyébként a képednél amit a kesztyûs szeletelésnél láttam kérdezni akartam, hogy a fények olyan furák, vagy tényleg hóka olivás színû az a paprika, mert akkor nem érett meg rendesen és azért fogyasztható könnyedén. A teljes színesedés után még több hétig hagyd a tövön, mert folyamatosan erõsödik, ne szedd le egybõl, amikor késznek látod, mert még nincs kész (sokan elkövetik ezt a hibát és azt hiszik, hogy az 1 millás paprikát eszik, holott "csak" mondjuk 200 ezres...).
#9027
Jól csinálod! A levélfoltosság ilyentájt nem csak a dión, de a meggyen-cseresznyén is látszik.Azért ez még nem pusztítja a fát, csak élõsködõ gomba betegség. Akkor van baj, ha nyár derekán támad, és korai lombhullást okoz. Épp láttam a mellék utcában egy õsszel kicsinosított gesztenyefát, de utána semmivel se védték, leette a geszt.aknázómoly. most csak a zöld levélnyél látszik, szenved, megfullad szegény. Tehát a szempont; minél tovább védjük a leveleket,a természetes lombhullásig. laza nevet
#9026
A 2. képen a dió baktériumos levélfoltossága látható, amely terméskiesést, végsõ soron pedig a fa pusztulását okozza, illõ komolyan venni. Nekünk több ismerõsünk is panaszkodik, hogy hasonló betegség tizedeli a diófáit. A fa közepét kimetszem a francba, túl sûrû, nem lehet rendesen bepermetezni sem... Fagélt természetesen vettem, anélkül manapság nem érdemes metszeni.
#9025
Itt van úgyis a dió szüret ideje. Diófákat inkább csak vissza nyesni, fûrészelni kell, a lelógó rossz felé növõ oldal ágakat az elsõ alsó ez évi hajtásig.
A népnyelvben ugye "verik a diót". Ezt inkább hagyjuk el. Rázással,vagy a szél majd megoldja.
A lepottyant diókat viszont szellõs kosárban, vagy kiterítve szárítjuk, mert vizesen berohadhat a magbél karácsonyig.
Ha nagyobb ágat,10-50 forintos vastagot vágunk le, azért érdemes sebkezelõvel, akár valami olajfestékkel lekenni, mert a dió fõként tavasszal könnyezik, nedvezik.
A második képen látható rozsdásodás még nem veszélyes, az máshol is van. Viszont a lehullott levelet ne forgasd be máshol, mert egy esztendõig csíragátló a hatása.

#9024
Többszöri kóstolás után nem is olyan durva ez a csoki habanero. Nagyon jó például szendvicsbe, pörköltbe szelve.
Ami van abból meg majd õrlemény készül. Valakinek ez ügyben tapasztalata?
Elvileg túl vastag a húsa, ezért csak karikázva szárítható.

Eddig idén cirka 10 kg paradicsom befõzve, pár kg még összejöhet.
2 beföttes üvegnyi cseresznye paprika savanyítva, még pár üveg összejön szezon végéig (remélem).
Szõlõ: saját+nagyszülõk 4,3 mázsa. Tavalyit sikerült megfejelni 40-50 kg-val. Már forr is.Lesz mit inni jövõre is nevet

Almát amint kicsit szárazabbra fordul az idõ, leszedjük és ládákban eltesszük télire, legalább meg lesz a vitamin. Fajtánként változó, de összességében szép mennyiség. Jonagoldból (elvileg) 420 grammos gyümölcs is összejött.
#9023
Ilyen módú csili fogyasztás után jöhet rá a zember, hogy a WC használat elõtti alapos kézmosás legalább olyan fontos, mint a használat utáni. Van, akinek már volt része benne...
#9022
Eltudom képzelni laza . Ma volt egy riasztásunk, egy 57 éves emberhez, akinek fogadásból egy Trinidad Moruga-t kellett megennie és leinni 1 dl Borovièkával. Mikor odaértünk kb. a halálán volt, óriási hasi fájdalmakkal(kb. egy alkoholistával volt dolgunk akinek gyomorfekélyes panaszai voltak). Végül elkezdtem érdeklõdni, hogy honnan van az anyag laza
#9021
Mintha csak én írtam volna nevet


Czaki: egyszer szárított thai csilit csipegettem valami kajába. Utána 2 hétig minden kézmosás alkalmával aládugták a körmöm alá a tüzes spaklit. Kiváló élmény volt az is laza
#9020
A Mályi tóban is vannak édesvízi medúzák?
#9019
Nálam most egész szépen termett a jalapeno és én is elkezdek csuklani tõle, már amelyik csíp, mert egy-kettõ nem is csíp... nevet
#9018
"De hogy mennyivel finomabb az alap íze is az ilyen csípõs paprikáknak, mint a sima "TV" verziónak, az döbbenet!" Igen, ez nekem is sokszor eszembe jut. A sima TV paprika gyakorlatilag natúr, enyhe paprika ízû, de inkább olyan semleges, vízízû, már egy kosszarvúhoz képest is. Nem is beszélve a kápia típusokról, a pritaminról vagy a kaliforniaiakról. De van számos más édes paprika, ami nagyon finom, viszont nálunk gyakorlatilag ismeretlen (pl. a marconi, vagy a bébi snack paprikának árult yummy).
A chilik pedig egy teljesen más ízvilágot hoznak, a fûszer típusok vagy a jalapeno még csak-csak hasolít a mi paprikáinkra, de a kínaiak teljesen új íz (és csípõsség) dimenziót hoznak. Olyan érzésed van, mintha gyümölcsöt ennél, azzal a különbséggel, hogy lemarja a fogzománcodat is. vidám
#9017
Link
Link
Van a fán pajzstetû, gombás és baktériumos fertõzés is, továbbá drótférget is találtam. Most jött el az idõ, hogy holnap a fa 30 százalékát kivágom a picsába.. Eddig is kellett volna metszeni, csak senki nem törõdött vele.
#9016
Ez a tünet nem köthetõ a nemesített fajtákhoz, ez egyszerû rovar fertõzés. Gondolok én a gyampjas tetûkre, szeretik az orgona vesszõket is, fehéres-lisztes bevonatot képezve az ágakon,levélnyélen, de nem a levélen. Hát én megpermeteztem vagy háromszor idáig a diófámat, Most ritkább a bebarnult-fekete gubó,de van ilyen is. A mostani meleg õszi hetek okozhatják, meg a csapadékhiány (száraz lombozat.)
Még a körte levélbolhára tippelek, az is okozhat ilyen tünetet,fehéres- mézgás harmatos a levél.
Utolsóra érdemes egy gomba-rovarölõs kombival szétfújni a fára, és környezõ növényre, kevesebb lesz a jövõ évi fertõzés. Tavaszi induláskor pedig rezes,vagy nevikénes lemosó. Sajnos permetezni kell már minden haszon növényt valami védõ réteggel. szomoru
#9015
Szerencsétlen diófánk vergõdik egy kicsit. Valakinek volt már gondja pajzstetûvel? Olyan, mintha kókuszreszelék lenne a fán. Undorító és elég nehezen irtható. Továbbá gombás betegség is jelen van. Sajnos megdõlt az a közhely, miszerint a diófákat nem kell permetezni. szomoru Kérdés, hogy ez az egyre nagyobb fertõzési nyomás miatt van, vagy pedig egyre szarabb nemesítéseket forgalmaznak.. Esetleg a kettõ egyszerre.
#9014
Kuriózumként tegnap még egy utolsót csobbantam a még 23-24 fok közötti vízhõfokú Mályi-tóba. nevet
Nem gyakori, hogy szeptember második felében még megtehettem, úgy, hogy nekem a fürdés csak 23 fok feletti vízhõfok felett történik meg.
A ma délutáni már nem valósul meg, mert lehûlt levegõ és víz is ebben a szeles, hûvös idõben (nomeg most kaptam vezénylést a 12 órás éjszakai készenlétre).
#9013
Nem vagyok szakértõ a témában, nagyon szeretem, de nem igazán bírom a durván erõset: volt, hogy már pepperónitól is instant heveny csuklás kapott el az elsõ harapásra vidám - a kedvencem amúgy a jalapeno (pl. ecetben), de savanyítva cserkópaprika is sajttal, stb. Após is nagyon finom darálmányt csinál (házi erõs pista), illetve amikor tõlük kapunk étkezési paprikát, akkor a pirosas árnyalatúakkal nem árt vigyázni: volt olyan, hogy a kés, amivel kivágtam ez erét, még mosogatás után is csípett vidám
De hogy mennyivel finomabb az alap íze is az ilyen csípõs paprikáknak, mint a sima "TV" verziónak, az döbbenet!
#9012
A szószok, krémek is szerintem akkor a legjobbak, ha meghagyjuk a paprika ízét dominálni, nem csinálunk agyonsózott, agyonecetezett, meg agyoncukrozott, sûrített ragacsot.
Én a natúr készítmények híve vagyok, de ha valamit rakok is bele, azt úgy szoktam, hogy a paprika ízét inkább kiemelje, azzal harmonizáljon.
Egyébként a szuper chilik is nagyon finomak, van amelyik kicsit füstös (a barnák), van amelyik édeskés, virágillatú (trinidadi fajták és változatok), mind nagyszerû a maga módján, de csak ízesítõként, fûszerként adjuk az ételhez, mert legyilkolná töményen az idegvégzõdéseket.
Nekem is valahol a habaneronál van az elfogyasztható plafon, igaz attól is szuszogok, lever a víz, de az élmény pont "jó" és még elviselhetõen kínoz. Az íze, állaga is szuper.
Én mindenkit óva intenék a nagyüzemi, szintetikus kapszaicin hozzáadásával elõállított mûborzalmaktól, ha valaki igazi minõségi chilire vágyik, akkor keressen a közelében egy kistermelõt, aki a mennyiség helyett a minõséget helyezi elõtérbe.
#9011
Mondjuk én imádok szenvedni tõle, fõleg mikor kaja után elfeledkezek magamról és megvakarom a szememet és 2 napra megvakulok(vizelésrõl nem beszélve, az is nagy élmény) laza .
#9010
laza

Amúgy ezen a szinten már teljesen mindegy, hogy 2 millió, 2,5 millió vagy 16 millió. Emberi fogyasztásra nyersen gyakorlatilag alkalmatlan mindegyik. Legalábbis úgy, hogy beszálljon a kulináris élményekbe. Szószok készítéséhez lehetnek jók, de ott is jól meg kell vállogatni a fajtákat,mind a paprika, mind az egyéb összetevõk (pl paradicsom, egyéb fûszerek) terén, különben szintén fogyaszthatatlan lesz.

Bellone Zoli errõl sokat tud mesélni kacsint

Nekem amúgy nagy kedvenc a habanero. Csíp is, ízletes is, nem ver pofán egy baseball ütõvel; szóval pont jó. Felette is lehetne jó csiliket csinálni, de inkább rámentek az erõsségre, mint az ízekre, és így nem olyan jó élmény. nevet
#9009
Gyõztél!

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2025-12-17 07:16:40

Rákóczifalva

-0.2 °C

na00

RH: 91 | P: 1024.1

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

149388

Hírek, események

Újabb mediterrán ciklon érkezik

Időjárás-változás | 2025-11-23 10:49

pic
Alig ment el az előző, máris jön a következő ciklon.