2024. május 02., csütörtök

Július - átlag feletti középhõmérséklet és erõsen eltérõ csapadékeloszlás -

Érdekességek - Publikálva: 2012-08-21 20:15 | Becsült olvasási idő: kb 6 perc.

A júliusi hónap ismételten nem a hûvös idõjárásról szólt. A június végén elkezdõdött hõség és forró napok sorozata több, mint 10 napig tartott, konvektív csapadék elõfordult ugyan elszórtan ebben az idõszakban, de nem mindenhol enyhített a szárazságon. Ekkor kezdõdött a Sopronban és környékén keletkezõ csapadéktöbblet, mivel ezeken a területeken több napon is elõfordult jelentõs mennyiségû csapadékot adó helyi jellegû toporgó zivatar, közben sorra dõltek meg a melegrekordok is. A forró idõszakot követõen a hónap többi részén is maradtak a nyárias hõmérsékletek, azonban már hidegfrontokkal tûzdelve. Csapadékilag viszont az említett térség profitált jóval az átlag feletti csapadékösszegel, illetve az ország északi felén sem volt aszály, ellenben a déli országrésszel, ahol a frontok nem hoztak magukkal esõt, így ott az aszály nagy gondokat okozott a hónap során a mezõgazdaságban.
Részletesen a hónap idõjárásáról, eseményeirõl:

A június végén Afrika felõl beköszöntõ hõség igen hosszú ideig, több, mint 10 napig éreztette hatását hazánkban. Többfelé napokig 35 - 40 °C közötti csúcshõmérsékleteket mérhettünk, emellett az éjszakák, hajnalok sem nagyon hoztak magukkal felfrissülést már, valamint sorra új hivatalos melegrekordokat jegyezhettünk fel. Csapadék záporok, zivatarok formájában ebben az idõszakban elszórtan elõfordult, de természetesen nem mindenhol és nem tartósan okoztak ezek felfrissülést. 3-án nyugaton már egyre többfelé, majd másnap északon és északnyugaton is elszórtan fordult elõ konvektív csapadék, néhol rövid idõ alatt igen nagy mennyiségû záporral, ez köszönhetõ volt egy tõlünk nyugatra hullámzó frontrendszernek, így egyre nedvesebb levegõ áramlott felénk, de a forróságnak még közel sem volt vége. A következõ napokban is folytatódott a trópusi jellegû idõjárás, a fülledt levegõ mellett ismét röbb helyen pattantak ki zivatarok, jellemzõek voltak a felhõszakadások, például 5-én Sopronban 56,2 mm csapadék hullott. 6-án, pénteken már keleten is elõfordult csapadék. A következõ napokban tovább folytatódott a hõség, emellett északon, és északnyugaton többször fordultak elõ záporok, zivatarok, Sopron környékén továbbra is jelentõs csapadékkal jártak zivatarok.

                                                     Metfickó gyönyörû, esti villámfotója 5-érõl (Budapest): 

11-én, szerdán egy hidegfront hozott felfrissülést, többfelé zivatarokkal, néhol igen látványos szupercellák is elõfordultak. Az említett front másnapra 5 - 10 fokos hõmérséklet-csökkenést eredményezett, így fellélegezhettünk, keleten még elõfordultak kisebb csapadékok.
                            Topi fotóján egy nem mindennapilátványt nyújtó szupercella érkezésével ez volt látható:

13-án nagy eltérés volt az ország északnyugati és déleketi fele között, északon, északnyugaton többször fordult elõ csapadék, emellett igen hûvös idõ volt, eközben az utóbbi területen 30 fok körül alakult a hõmérséklet esõ nélkül.
Másnap ismét egy hidegfront érte el hazánkat. A légköri fronthoz kapcsolódóan délutántól nyugat felõl ismét egyre többfelé fordultak elõ záporok zivatarok, elszórtan ismét jelentõs csapadékkal, viharos széllel, eközben az oszág déli felén sajnos nem hullott csapadék, 15-én, vasárnap hûvösebb idõben volt részünk, de hasonlóan alakult az idõ, a csapadéktevékenységet vizsgálva.

Ezt követõ idõszak valamelyest nyugodtabb idõvel telt, kisebb csapadék elszórtan még mindig volt. A hajnalok a felhõzet függvényében fõleg nyugaton és északon csípõsnek ígérkeztek, nem egy helyen mérhettünk 10 °C alatti minimum-hõmérsékleteket, ezeket kellemesen meleg, nyárias nappalok követték.
Július 19-én, pénteken azonban ismét 30 - 35 fokos kánikula köszöntött be, de délután már jött is a felfrissülés, azonban ez leginkább ismételten csak az ország északi felére volt igaz. Útját ezeken a tájakon többfelé kísérte zápor, zivatar és viharossá fokozódó szél. Másnapra így a légköri képzõdmény leginkább az északi, északnyugati tájainkat hûtötte le leginkább, itt továbbra is elõfordult esõ, zápor, zivatar, néhol ismét jelentõs mennyiségû csapadékkal. Ezzel szemben a déli tájainkon jobbára is napos, száraz idõ volt 30 °C feletti maximumokkal.

     Az elsõ fool* képe Mihályiról, a másodikon pedig egy igen közeli lecsapót sikerült Dzsibonnak elkapnia Budapesten:


21 - 22-én a mérsékelten meleg idõben, többfelé elõforduló csapadékkal találtuk szembe magunkat. Már a nagy szárazságban szenvedõ déli tájainkon is esett néhol jelentõsebb mennyiség. Egy átmeneti esõmentes nap után 24-étõl kezdõdõen meleg, ám labilis, nedves rétegzõdésû levegõ alakította idõjárásunkat, ebbe majd egy magassági hidegörvény is közrejátszott. Hatására eleinte többfelé, majd kevesebb helyen alakultak ki záporok, zivatarok, felhõszakadások és jégesõk is elõfordultak. 

                                               ZivatarPeti lenyûgözõ képe 26-áról, amit Miskolcon fotózott:

28-án, szombaton aztán egy hidegfront elõfutáraként a késõ délutáni, esti óráktól nyugat felõl egy zivatarrendszer lépett be hazánkba, ami a Balatont érintve egészen az Északi középhegységig eljutva okozott szélerõsödést és ezeken a területeken jelentõs mennyiségû esõt is.

                           A vasárnapi hidegfront elõfutára a kora hajnali órákban Siófok partjáról nézve (bluli képe):

A vasárnap több helyen forró napnak ígérkezett, de a felfrissülést a kora délutáni órákban már a láthatáron volt. Többfelé fordult elõ esõ, zápor, zivatar, néhol heves zivatar is elõfordult, szupercellákat is meg lehetett figyelni. Ezen a napon voltak helyek, ahol ismét megúszták a frontátvonulást csapadék nélkül, ez fõleg a déli, délnyugati tájainkra volt igaz, ezzel szemben az ország északi felén hullott inkább jelentõs esõ. Példaként Miskolcon 108 mm, de Királyréten is jelentõs, 94,1 mm esõ hullott észlelõink csapadékmérõjébe 24 óra leforgása alatt. 

Dotya (elsõ kép, Balatonkenesérõl) és Sprinterx2 (második kép, Fonyódról) képei a Siófok feledt áthaladt szupercelláról, ami heves kísérõjelenségekkel, de gyönyörû stuktúrával járt:


A hónap utolsó 2 napja nyugodt, kellemesen meleg, nyaralóidõvel telt el, csapadék csak itt-ott fordult elõ.

Összességében a júliusi hónapban sok idõjárási jelenségnek lehetünk szemtanúi, ami szem-szájnak ingere volt: Konvektív események sokasága, átmeneti (de közel sem õszies) kellemes felfrissülések, és többszöri rekkenõ hõség, ami a vízparton lehetett csak igazán elviselhetõ és kellemes. Igaz, a déli országrészben is elõfordultak zivatarok, de nem akkora számban, mint az ország másik felén, így ott a csapadékhiány volt a jellemzõ. Sopronban pedig a hónap 31 napjából 18 bizonyult zivatarosnak a MetNet adatbázisa alapján, ezt az adatot tökrözi a havi csapadékösszeg is, amely jóval az átlag felett zárt.

Júliusi hivatalos hõmérsékleti rekordok:
Júliius elsején a napi minimum-hõmérséklet maximuma dõlt meg Tatán 25 °C-kal. Ugyan ezen a napon 38,8 °C-os rekordot regisztráltak Pakson.
2-án Pécsett volt a legenyhébb az éjszaka, ekkor újabb rekord született, 24,9 °C-kal, majd napközben ismét rekordot mérhettek Túrkevén, 38,4 °C-ot.
3-án ismét 2 rekordunk lett, szintén Pécsett dõlt meg a minimum, ami 24,8 °C volt, délután pedig Káldon volt a legmagasabb a hõmérséklet, 37,6 °C.
4-én csak a minimum rekordja dõlt meg Budapesten, ahol 24,5 °C-ig csökkent a hõmérséklet. 
5-én szintén 2 hõmérsékleti maximum-rekordot tudhattunk a hátunk mögött, hajnalban Szegeden 24,5 °C-ot, délután pedig Túrkevén 39,4 °C-ot.
6-án a maximum-hõmérséklet íródott felül 2 tized fokkal, Tiszaroffon 39,5 °C-ot mértek.

A havi középhõmérsékletek 21 és 26 fok között szóródtak, a "hûvösebb" északkeleten és a Nyugat-Dunántúl térségében volt. Az egész ország területén melegebb volt az átlagnál a hónap, 3 - 5 °C-kal múlta felül a sokéves átlagot. (Link) A beillesztett térkép a júliusi abszolút maximumokat mutatja be. 35 - 40 °C közötti csúcsokat mérhettünk, ez többnyira a hónap elsõ felében történt meg.


A havi csapadékösszeg eloszlása igen szesélyesnek bizonyult, az ország ezt tekintve "ketté szakadt". Körülbelül Lenti - Dunaújváros - Nyíregyháza vonaltól északra átlagos, vagy jóval e fölötti, ettõl délre pedig ez jóval ez alatti a sokéves átlagtól való eltérés. Északon, északnyugaton, kiemelten Sopron térségében voltak helyek, ahol 2 - 3-szorosa, délen pedig ahol a harmada sem hullott le az elfogadható hetedik havi mennyiségnek. A térképen a júliusi csapadékösszegek láthatóak.



Júliusi szélsõértékek a MetNet adatbázisából: 
Legmagasabb hõmérséklet:                      Gyomaendrõd, 39,5 °C 5-én (petko)
Legalacsonyabb hõmérséklet:                         Borsodnádasd, 7,2 °C 17-én (Donát)
Legmagasabb havi középhõmérséklet:         Gyomaendrõd, 26,4 °C (petko)
Legalacsonyabb havi középhõmérséklet:     Somoskõújfalu, 21,2 °C (Beszterce)
Legnagyobb havi csapadékösszeg:                 Sopron, 256,4 mm (Sauber-Bmv)
Legkisebb havi csapadékösszeg:                Kaposfõ, 18,5 mm (djrafy)

A hónapban megjelent cikkek:
Csapadékszegény és az átlagosnál melegebb nyárkezdet
Hõség melegrekordokkal július elején
2012. július 19-i hidegfront hazánkban
Szélsõséges csapadékeloszlás jellemzi eddig a júliust
Ernesto hurrikán és Hector trópusi vihar - Mexikót keresztezõ trópusi ciklon 

A cikket írta: Nagy Bálint (bluli)

Vissza a hírek főoldalra