2024. szeptember 21., szombat

Ernesto hurrikán és Hector trópusi vihar - Mexikót keresztezõ trópusi ciklon

Érdekességek - Publikálva: 2012-08-18 09:19 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A 2012-es észak-atlanti hurrikánszezon viszonylag aktívan indult, június végéig már négy trópusi rendszer - közülük egy hurrikán - keletkezett a térségben. Ezek azonban mind a magasabb szélességeken fejlõdtek ki, mérsékelt övi vagy szubtrópusi ciklonokból átalakulva. Ezt követõen hosszú szünet következett, júliusban egyáltalán nem alakult ki trópusi ciklon. A hónap végén azonban már egyre szervezettebb trópusi hullámok érték el az óceánt Afrika felõl, ami elõrevetítette, hogy az augusztus már aktívabban fog telni. Ennek megfelelõen mindjárt a hónap elsõ napján kifejlõdött egy trópusi depresszió, mely késõbb trópusi viharrá, majd hurrikánná erõsödve végighaladt a Karib-tenger felett, majd Mexikóban fejezte be útját. De csak az atlanti térségben, a maradványa ugyanis a Csendes-óceán keleti felére átjutva ismét trópusi viharrá fejlõdött. Ez viszonylag ritka ezen a területen, itt ugyanis Mexikó magas hegyei gyakran magakadályozzák a trópusi ciklonok vagy maradványaik egyes térségekbe való átjutását. Délebbi szélességeken, Panama, Costa Rica és Nicaragua környékén viszont gyakoribbak a hasonló események, sõt ott több olyan eset is elõfordult már, hogy az Atlanti-óceán felõl érkezõ rendszerek végig trópusi ciklonként fennállva jutottak át a Csendes-óceánra.
Ernesto hurrikán

Július végén hagyta el Afrikát az a trópusi hullám, melyben északnyugat felé haladva a hónap utolsó napjaiban egyre erõteljesebb lett a zivatarképzõdés. Augusztus 1-jén már zárt talajszintû örvénylés is kialakult benne, és ennek megfelelõen trópusi depresszióvá nyilvánították. Másnap a repülõgépes mérések alapján a szélsebesség elérte a 40 csomót (75 km/h), így trópusi vihar lett, és megkapta az Ernesto nevet. A következõ napokban azonban a Kis-Antillák érintésével Karib-tenger felett végighaladva csak kis mértékben növelte erejét, miközben a zivatarlépõdés szervezettsége is gyakran változott. 6-án Jamaica és Közép-Amerika között északnyugat felé fordulva viszont az örvénylõ zivatarfelhõzet teljesen körbevette a központot, és a szélsebesség elérte az 55 csomót (100 km/h).

A formálódó Ernesto trópusi vihar a Kis-Antilláktól keletre augusztus 2-án, illetve már szervezettebbé válva a Karib-tenger nyugati része felett augusztus 6-án:
Augusztus 7-én Ernesto megközelítette a Yucatán-félszigetet, miközben tovább fejlõdött. A délutáni repülõgépes mérések alapján a szélerõsség már 70 csomó (130 km/h) lett, vagyis a ciklon 1-es kategóriájú hurrikánná erõsödött. Este a szélsebesség már elérte a 75 csomót (140 km/h), a központi légnyomás pedig 979 hPa-ig csökkent. Ezzel együtt azonban Ernesto partot ért a mexikói Mahahual közelében, majd a szárazföld felett éjjel gyorsan vesztett erejébõl. 8-án végighaladt a Yucatán-félsziget felett, majd ezt követõen tovább folytatta útját a Mexikói-öböl és a szárazföld határán. A víz közelségének hatására éjjel kissé visszaerõsödött, de a 60 csomós (110 km/h) szélsebességgel már nem érte el újból a hurrikán kategóriát. 9-én dél körül ismét partot ért Mexikóban, ezúttal Coatzacoalcos környékén, és ezzel megkezdõdött a végleges gyengülése. Éjszaka már trópusi depresszió lett, majd nem sokkal késõbb megszûnt a talajszintû cirkulációja.

Az 1-es kategóriájú hurrikánná erõsödõ Ernesto a Yucatán-félsziget partjai elõtt augusztus 7-én, illetve trópusi viharrá gyengülve a félsziget és a Mexikói-öböl partvidékén másnap:
Hector trópusi vihar

Ernesto maradványa augusztus 10-én érte el Mexikó csendes-óceáni partjait, ahol már ekkor jelentõs zivatarképzõdés zajlott. Másnap reggelre a talajszintû örvénylés is teljes mértékben regenerálódott, így trópusi depresszióvá minõsítették a képzõdményt, mely néhány óra múlva trópusi viharrá erõsödött. A Hector névre keresztelt ciklon nyugat felé haladva a következõ napokban azonban már csak kis mértékben tudta növelni erejét, mivel a nagy szélnyírás miatt a zivatarfelhõzet az alacsonyszintû cirkulációs központ nyugati oldalára korlátozódott, illetve gyakran el is távolodott tõle. A legnagyobb szélsebesség 40 csomó (75 km/h), míg a legalacsonyabb légnyomás 993 hPa volt a rendszer környezetében. Hector 15-én észak-északnyugat felé fordult, de ezzel együtt trópusi depresszióvá gyengült, majd két nap múlva poszttrópusi ciklon lett.

Az Ernesto maradványából kialakuló trópusi depresszió Mexikótól nyugatra augusztus 11-én,  illetve már Hector trópusi viharként augusztus 14-én:
A két trópusi ciklon kiadós esõzéseket okozott Mexikóban, viszont más szárazföldektõl viszonylag távol haladtak el. Ezért az általuk okozott károk mérsékeltek voltak, de sajnos így is elõfordult néhány haláleset.

A mûholdképek forrása: NASA Rapid Response LANCE Web Mapping Service

NHC-NOAA mûholdkép-animáció a két trópusi ciklonról (480p-s minõségben érdemes nézni):



Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra