2024. május 01., szerda

Csapadékszegény és az átlagosnál melegebb nyárkezdet

Érdekességek - Publikálva: 2012-07-05 13:05 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

Szent Iván hava a sokéves átlagnál két-három fokkal melegebb és csapadékszegényebb volt. Hamisíthatatlan nyári idõben volt részünk: a meleg napokat, többször is záporok-zivatarok tarkították. A nyár minden kelléke bemutatkozott ebben a hónapban, volt perzselõ forróság és heves zivatar is, de szerencsére kellemes strandidõ és áztató esõ is.
A hónap eseményei részletesebben:

Június elsõ hajnalán egy markáns hidegfront vonult át hazánk felett, amely napközben fõleg keleten okozott zivatarokat. Itt kiadós csapadék is hullott. Nyíracsádon egy tornádót is megfigyeltek! A front után hûvös szeles idõ lett, majd lassú melegedés kezdõdött. Június negyedikén egy hullámzó hidegfront érte el hazánkat, mely többfelé okozott viharokat. Este egy MKR (Mezoskálájú Konvektív Rendszer) is kialakult a Tisza vonalában, útját heves villámtevékenység jelezte. Másnap ismét hûvösebb, szeles idõ volt a jellemzõ. Hatodikán reggel nyugaton igen hûvös volt a reggel, Vas megyében például 5 fok közelébe zuhant a hõmérséklet. Kora reggel zajlott le a Vénusz-átvonulás is. A következõ napokban fokozatosan melegedett az idõ, majd kilencedikén a kora esti óráktól DNy felõl egyre többfelé alakultak ki záporok zivatarok, helyenként szupercellák is voltak! Este és éjszaka többfelé hullott kiadós csapadék.


Godazoli
hihetetlenül látványos fotója, a június 9-én este, Baján áthaladó szupercelláról.


Szpeti
remek villámfotója ugyanerrõl az estérõl/éjszakáról.

Másnap is elõfordult néhány helyen zápor-zivatar, de már sokkal kisebb számban. A hevesebb események hazánktól keletre zajlottak. Június 11-én is igen változékony volt az idõjárás, többfelé volt kiadós csapadék, keleten zivatarok is elõfordultak. Másnap is felhõs-borongós idõ volt, többfelé kiadós esõvel. DK-en heves záporok-zivatarok is elõfordultak.


Balage
szegedi észlelõnk igen látványos mammákat fotózott a várost elkerûlõ szupercella üllõjén

Június 13-án a korábbi napok heves viharait okozó veszteglõ frontrendszer kelet felé elhagyta az országot, majd egy újabb, ezúttal erõsebb felmelegedés kezdõdött, helyenként záporokkal-zivatarokkal. Június 15-e után egy anticiklon uralma alá kerültünk, emiatt egy igen meleg periódus vette kezdetét.  A hõmérséklet egyre többfelé lépte át a 30 fokot, csapadék sehol sem volt. Az idõ elõrehaladtával, lassan elértük a 35 fokot is. Az éjszakák is egyre melegebbek lettek, hamisíthatatlan kánikulában volt részünk. A nagy hõségnek egy markáns hidegfront vetett véget, amely június 22-én, hajnalban érte el az országot ÉNy felõl. A hidegfront útját egyre többfelé kisérték heves zivatarok, felhõszakadással, jégesõvel.


Balixus
látványos fotója az érkezõ zivatarrendszerrõl


Fool
remekül elkapott szerteágazó üllõvillámja

A front estére átvonult hazánk felett, mindenhol megszûntetve a kánikulát. A lehûlés azonban nem tartott sokáig, a nyár hamar visszatért. A kezdõdõ kánikulának június 25-én egy újabb hidegfront vetett véget. Egyre többfelé alakult ki esõ, zápor, helyenként zivatar. A front után megélénkült a szél, ezzel eggyütt néhány fokkal hûvösebb levegõ érkezett térségünkbe. A következõ napokban kellemes nyári idõben volt részünk, csapadék nélkül. Június utolsó napjai újfent a kezdõdõ kánikula jegyében teltek el. Az igen meleg - afrikai eredetû - levegõ beáramlása elõtt, 28-án még egy hullámzó hideg- és melegfront alakította idõjárásunkat. Emiatt a keleti és ésszakkeleti országrészben jelentõs szélnyirás alakult ki, ami kedvezett a szupercellás konvekciónak. Az alacsony labilitás ellenére, a Miskolc-Debrecen-Nagyvárad vonalon egy zivatar vonult végig, amelyik Miskolc térségében és Debrecent elhagyva, szupercellává fejlõdött!


Egy igen fotogén szupercella halad el Nagyvárad mellett. Oberleitung örökítette meg nekünk.

A hónap utolsó két napján már nem történt említésre méltó konvektív esemény. Erõteljes felmelegedés kezdõdött, mely június utolsó napjára meghozta a hamisíthatatlan kánikulát!




Hõmérsékleti szempontból körülbelül 2-3 fokos pozitív anomáliával zártuk a júniust. A hõmérséklet igen változatosan alakult a hónap folyamán. A hónap elsõ felében többnyire kellemes, de idõnként már-már hûvös idõben volt részünk. Június közepén beköszöntött a kánikula, napról-napra emelkedett a hõmérséklet. A forró idõszak végére, a hõmérséklet egyre több helyen megközelitette, vagy meg is haladta a 35 fokot. Ezután jelentõs enyhülés következett be, majd a hónap utolsó napjain újra erõs felmelegedés kezdõdött. Az ország nagy részén a hónap utolsó napján volt a legmelegebb.



A csapadékhullás is igen változatos képet mutatott, mind a mennyiségét, mind a területi eloszlását tekintve. Számos hidegfront vonult át hazánk felett, de ezek a frontok többynire konvektív csapadékkal (zápor-zivatar) jártak, emiatt elég szeszélyes volt a csapadék eloszlása. Ezért sajnos az ország jelentõs részén, jóval a sokéves átlag alatt maradt a havi csapadékösszeg! A legtöbb csapadék a hónap elsõ felében hullott, általában a frontokat követõ kiadós esõzések jóvoltából. A legtöbb csapadék hazánk északkeleti harmadában és a Bakony térségében esett. A legkevesebb "folyékony arany" pedig délkeleten, a Balaton délkeleti felén és északnyugaton jutott a földekre, így ezeken a helyeken tovább folytatódik a szárazság. Nem egy helyen már alig néhány kilométeren belül is rendkivül változatos képet mutatott a csapadék mennyisége.


A hónap szélsõértékei a MetNet adatbázisa alapján:

Legmagasabb havi középhõmérséklet: Szeged, 23,1°C (gasparrobert)
Legalacsonyabb havi középhõmérsék:  Borsodnádasd, 19,5 °C (Donát)
Havi abszolút maximum-hõmérséklet:  Nagykõrös, 38,4 °C (lavina33), június 30.
Havi abszolút minimum-hõmérséklet:   Ják, 4,9 °C (Brighty), június 6.
Legnagyobb napi hõingás:                  Romhány, 24 °C (öccsi), június 3.
Havi legnagyobb csapadékösszeg:       Mezõtárkány, 120,1 mm (felhõcske)
Havi legkisebb csapadékösszeg:          Rábatamási, 26,9 mm (giver).


A cikket Boros Zoltán (Oberleitung) írta.

Vissza a hírek főoldalra