2024. május 02., csütörtök

2012. július 19-i hidegfront hazánkban

MetNet - Publikálva: 2012-07-20 17:49 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A konvektív elõrejelzésekbõl és az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetõ elõrejelzésébõl már számítottunk arra, hogy ez a hidegfront bizony okozhat erõsebb zivatarokat és csapadékot. Potenciálisan zivatar veszélyeztetett területek az északnyugati régiók voltak.
Storman elõrejelzésében már felhívta a figyelmüket arra, hogy a nyugati határszélen és a Dunántúl nyugati részén  szupercellákra kell számítani.

Izolált szupercellák a nyugati határszélen: Link

 

Ettõl kicsit bizakodóbban vártam az esti eseményeket Gatzen az estofex elõrejelzõje, aki szinte az egész északi országrészben hevesebb eseményekkel számolt.

 

 

Az elsõ cellák már kibontakozóban voltak a késõ délutáni órákban, Ausztria területén. A radaron pedig jól látható volt, hogy a zivatarok hazánk felé közelednek. Ekkor már az Országos Meteorológiai Szolgálat is kiadta az elsõ fokú riasztását az északnyugati régiókra, amelyben felhívták a figyelmünket, heves zivatarra és nagymennyiségû esõre, mely esetlegesen villámárvizekhez vezethet.

 

A hidegfront az ország északi részén többfelé okozott zivatarokat, a legfõbb veszélyforrás a hirtelen erõssé, esetenként viharossá fokozódó szél volt, mely károkat is okozott. Az országban több helyen mértek 100 km/h feletti széllökéseket is.

 

A vihar érkezésével a szokványos égi jelenségeken kívül, egy tubát is sikerült fotóznia észlelõnknek.
A képért köszönet Gergely 21-nek, aki Sopronból, a Kurucdombról készítette a felvételt, a képen pedig jól látható a felhõtölcsér.

 

 

A zivatarok érkezésérõl számos gyönyörû felvétel is érkezett, az egyik leglátványosabb felvételt Gál Ervin készítette Balassagyarmaton.

 

 

A Metfickó álta beküldött villámfotó, melyet Budapesten készített.


 

 

Gyönyörû felvételek érkezett a képtárunkba, amit köszönünk feltöltõinknek!
Esemény képtára: Link
Esemény fóruma: Link
Meteorológiai társalgó: Link

 

Cikket írta: Balázs - Tomka - Tamás

Vissza a hírek főoldalra