2024. július 20., szombat

Kérdések és válaszok

Adott napon: 
Keresés:
Infó
Régi adósságunknak eleget téve ezentúl sokkal pontosabb, az esetleges félreértéseket kizáró definíciókat olvashattok a Gyakori kérdések menüpontban az Éghajlati napló feltöltésével kapcsolatban, a 25. pont alatt. Kérünk tehát mindenkit, hogy az Éghajlati naplót a definíciók alapos tanulmányozása után töltse fel és egyben megköszönjük munkátokat :)
#19132
Ezt is köszönöm.
#19131
Jooo, akkor adok egy rendes választ is: ez a topik inkább szakmai kérdezz-felelek. Menj a Fejlesztések-infókba, ott vannak az illetékesek!
#19130
Köszönöm.
#19129
Valamelyik modi majd elveszi az üzi jogot, akkor se ki, se be, problem solved.lazaBohóc
#19128
Technikai kérdés.
Privit kapok, de küldeni nem tudok. Valaki tud segíteni?
#19127
A  Budafoki  tömb  a  Balatoni  vonal  /  Budai  vonal  találkozásánál  helyezkedik el?
#19126
Szia mert az Afrikai-lemez az Eurázsiai-lemez felé nyomul és a törésvonalak mentén így enyhül a feszültség.
#19125
Sziasztok lehet nem ide tartozik de Miért van annyi földrengés ország szerte ?
#19124
Utolsó hsz a témában. Tegnap este reszeteltem az állomást, csodák csodája most mindkettő 14,5 fokos minimumot mutat,lehet,hogy véletlen. Viszont a kinti páratartalom most 95 % rajta,minimumnak meg 20 %-ot ad. Mindkét adat kuka,nézve az OMSZ-os méréseket,jobb,ha nem írogatom be ezentúl az észlelésbe. Először vettem olyan állomást,ami páratartalmat is mutat.Bohóc
#19123
Sajnos az új hőmérő mára 6,4 fokos minimumot mutat reggelre,de a maximum is fura. A régi éjfélkor nulláz és mindkét értéke 6 fokkal eltér az újtól.A maximum felfelé,a minimum lefelé tér el tőle az újon.holott este,amikor Zircre mentem és reggel amikor hazaértem tizedre egyforma pillanatnyi értéket mutatnak. Kedvem lenne visszavinni.duhos
#19122
Köszönöm a válaszokat, különösen az épitő jellegűeket. Igazából a mai atomriadó gyakorlat megerősitett abban, hogy igazából nem érdemes (idő hiján ezt könnyű betartanom,éjjel itt Zircen vagyok,nappal vendégházat üzemeltetek meg még gazdálkodom is egy keveset a kertben meg a fiamnak segitek a vár üzemeltetésében - a tv-ben is láthattak azok bennünket, akik Várfoglalókra kiváncsiak-) ide irogatnom, hisz mindenki az 50 fokokra kiváncsi, én meg ebben nem vagyok partner.Nagyobb baj nekünk a politikusok meghibbanása,mint hogy lesz-e 40 vagy 50 fok egy napra valamikor. Viszont arra keresem a választ, hogy itt felénk miért mérek több fokkal hidegebbet, mint a vértesi,soproni vasi,somogyi vagy budai dombok,hegyek tövében élők vagy éppen a környék automatái. Sok éve mérek,de nem hitelesitett,szabványos körülmények közt, de most már ,hogy 3 gyermekem egyetemet végzett és dolgozik már a magam hobbijára is tudnék egy kis pénz áldozni (persze milliomos nem vagyok).Nanonak privátban a többi elküldve.
Fórumhelyszin : Zirc,10 óra előtt már csak 11,5 fokot mutatott itt a kocsi hőmérője a Cuha-partján.
#19121
laza hideg

De gonosz… vidám
#19120
A külsejét előtte fesd le feketére. kacsint
#19119
Szervusz Bakonyvár!

Értékelve a MetNet iránti elkötelezettségedet - még annak ellére is, hogy a GW-s agymenéseidért elég sokat nem látunk szerencsére laza - felajánljuk neked ezt a zsír új Taki-féle árnyékolót kacsint

beillesztett képHa a jogtulajdonos beleegyezik, te pedig privátban elküldöd nekem a címed, akkor még a héten megkapod nevet
Előre is köszönjük az adatokat!szeret

(Ha viszont átadod a gerinckepnek, személyesen megyek le felgyújtani laza )
#19118
Írj Takinak pü-t. kacsint
#19117
Szeretnék a mostani fából készült helyett egy szabványos hőmérőházat. A neten találtam egyet 17.900 Ft-ért. Tud valaki olcsóbbat ? (hátha abban nem mérnék ilyen hidegeket)
#19116

beillesztett kép

A múlt héten vettem egy elromlott helyett(az a kertben volt,van egy az udvaron meg az ablak alatt is az északi falon) egy digitális hőmérőt a Lidlben (időjárás állomás lenne jó,de azok elég drágák, még nem szántam rá magam és az IP kamerával is megszívtam,mert nem értek hozzá és kiderült,hogy nem éjjellátó ) . Az udvari mellé tettem egyelőre, hogy teszteljem, összehasonlítsam. Kicsit furcsának találtam,hogy a régi miért nem adja be azt a meleget,amit előre jeleznek, nálam még forró nap is alig volt rajta évek óta és hőség is kevés. Tizedre egyformán mutat a kettő többnyire( most 22,9-et mutatnak,holott ény - on az automaták 25-26 fokokat mértek) és mégsem nyugodtan meg . A minimumnak napok óta vagy 3 fokkal kevesebbet mutat az új mint a régi gagyibb. Itt a mai fotó,7,2 fok mindössze.
Van valakinek ötlete,hogy ez miért lehet ?
#19115
Tölrő-dik. kacsint
#19110
Én több ilyen esetre is emlékszek otthonról, amikor bejött a kifutószél éjjel, és akár több fokkal megugrott a hőmérséklet. A legjobb ilyen esetekre az, amikor a csapadék messze vonul, de a szele a száraz levegőben messzire kifúj. Nyilván ha közelebb van a csapadék, akkor nem annyira látványos a dolog, mert az gyorsan elkezdő visszahűteni a levegőt.
#19109
Így van. Lekeveri a planetáris határréteg feletti meleg levegőt.

Lásd pl: ma hajnali 2-kor Pest felett ~ 300 méteren ~ 30 fok
#19108
Hogy lehet az, hogy egy ilyen "száraz front" vagy "száraz kifutószél" hőmérséklet-emelkedés okozhat egy sávban? Már több futás is adja:

Felhőzet:

beillesztett kép


Szél:

beillesztett kép


T2m:

beillesztett kép


T850:

beillesztett képHajnali 2 az időpont, annak tippre van köze hozzá, satnya gondolatom valami csak a talaj mentén lehűlő réteg újrakeveredésére gondolnék, bár a T850 már egyértelműen zuhan. Gondolkodom rá, hogy kiülök hajnali 3 körül, megtapasztalni, milyen a feltámadó széllel hirtleen "felmelegedő" levegő nyáron, 19 fokról...
#19106
Sziasztok!

Ez az első hozzászólásom, de kisebb-nagyobb megszakításokkal a kezdeti idők óta MetNet olvasó vagyok és kicsi gyerekkorom óta érdekel az időjárás, a felhőzet, stb..

Eljutottam életemnek egy olyan szakaszába, amikor úgy döntöttem, hogy szeretném magam mélyebben beleásni a meteorológia témakörébe és ehhez szeretnék segítséget kérni: Milyen irodalmat tudtok ajánlani, ami segít elindulni a jelenségek jobb megismerésében? Legjobbak a könyv ajánlások lennének.

Köszönöm, és ha rossz topikba írtam, akkor elnézést kérek.
#19105
Na.

“WMO has accepted a new temperature record for continental Europe of 48.8°C (119.8 °F) measured in Sicily on 11 August 2021. A committee of experts has verified the accuracy of the temperature reading, but has not yet published the full report.”

Link
#19104
Se gépről, se telefonról nem ment. Fura, de az átnevezés oldotta meg a problémát. 
#19103

beillesztett kép

Én már csak telefonról küldök képet, a Redmi 9T- ről semmi gond, pedig jó pár Megapixel. A JPG.-jpg. közt nem tesz különbséget, valami más van a háttérben.

Előzőleg a Nikon Colpix 320. géppel én is átméreteztem, néha átment néhanem. Abbahagytam.
Valahogy a telcsiről készült képeket jobban lehet átküldeni, akár a facebox-ra, vagy a messengeren.
Ha ide küldesz, akkor előzőleg fókuszálj a témára, Nagyitás a kép elkészülte, és töltése után nem megy.
Példa:

beillesztett kép

#19102
Fél órát szenvedtem, mire fel tudtam tölteni 4 képet. Nem értettem, hogy miért nem megy. Mivel átméreteztem őket, gondoltam, megnézem, hátha egy normál 16:9 megy-e. Ment. De hoppá, az eredetileg feltölteni kívántak között is volt egy nem átméretezett. Ok, akkor mi a különbség. Az egyik JPG, a másik jpg. Átnevezem őket, jó. Hát a faszom. Most komolyan megvan adva a jpg engedélyezett formátumnak, a JPG meg nem, vagy mi?
#19101
Köszi. Jó hosszú folyamat nevet 
#19100
Még nem.
#19099
Sziasztok! Tudja valaki hogy 2021 - ben Szicília szigetén mért 48,8 fok azt sikerült e elfogadni hivatalossá? 
#19098
Megvolt nekem az összes link, csak 1nevet az ogimet állomásairól, valaki feltehetné. Napról napra vénebb vagyok. Úgy tűnik Ázsiában is megy a luft, nem csak mi érdemeljük meg a modellektől. Bár egy vietnami előrejelzést könnyebb csinálni. 30+°C Tmax, és sok eső délután októberig.
#19097
Nem tudom, de mostanában nem frissül, nincs másik városrész, amely frissít? Így a tegnapi vihar lemaradt adatokban. Szép volt, teljesen elérzékenyültem.nevet Tojok a hóra.nevet Vagy kimúlok, vagy lapátolhatok eleget. Az előbbi valószínűbb.nevet
#19096
Az a baj, hogy a sok nempornó miatt tönkremennek a merevlemezek, így a könyvjelzők is eltűnnek, én meg lusta vagyok, így egyszerűbb a lelkes ifjabbakat abajgatni, akik értenek is hozzá.vidám Valamelyest.vidám Ne vedd komolyan a végét.
#19095
Köszönöm, az ogimet az életben nem jutott volna eszembe, pedig használtam sokat.
#19094
Elmúlt egy hónap: Link

A link végén a 30-at átírod, amennyi napra szeretnéd megnézni a csapadékot. 
#19093
Ho Si Minh-város csapadékadataihoz hogy jutok hozzá?
#19092
Köszönöm, a vietnámi nyelv még egészen gyengén megy:...vidám Azt hittem senki nem válaszol, de 3-mal biztosan többen néztünk be, mint sejtettem.
#19091
Link
Link
Ilyenek vannak, nem tudom mi a cél, mennyire részletes kellene, de a hivatalos vietnámi oldalon nekem nem tölti be a radaros oldalt...
#19090
Tud valaki egy jó radart  Ho Si Minh-városra, néztem egy párat, de nem jó. 

#19089
Szia!

A 120 W/m^2-es határérték a direkt sugárzásra vonatkozik, a legtöbb műszer viszont globálsugárzást mér, ami nagyobb, mint a direkt sugárzás.
#19088
Szia!
Köszönöm a választ!
Az is érdekes, hogy As opacusnál a napkorongot
 nem látjuk, de a sugárzás 180W/m2 és napsütésnek
számít!
#19087
Szia!
A WMO valóban a 120W/m2 értéket ad meg. De hát ugye a bolygó geoid, a forgástengely hajlik a pályasíkhoz és a felhőknek is van 3458 fajtája, meg a vastagság sem mindegy, de ez van.

 “In 2003, WMO defined sunshine duration as the period during which direct solar irradiance exceeds a threshold value of 120 watts per square meter (W/m2). This value is equivalent to the level of solar irradiance shortly after sunrise or shortly before sunset in cloud-free conditions. It was determined by comparing the sunshine duration recorded using a Campbell-Stokes sunshine recorder with the actual direct solar irradiance.“

Lehet, hogy van szélességfüggő táblázat, ezt lehet, hogy éreme kereni.

A másik dolog, hogy nem mindegy, hogy naperőműhöz kell az adtat, vagy pálmaolaj-termeléshez kacsint
#19086
Sziasztok!
A kérdésem a kővetkező lenne.
A globálsugárzás mérőnél milyen értéknél beszélünk napsütésről?
Én láttam 120 w/m2, de olvastam 200 w/m2,vagy 210 w/m2.
Melyik érték a jó?
#19085
Köszönöm!
#19084
A jogot megadtam nevet
#19083
Sziasztok!
Szeretnék engedélyt kérni egy új "avatar" kép feltöltéséhez,  amennyiben lehetséges.
Előre is Köszönöm!

BjP
#19082
Miért nem tudok linkelni OMSZ adatokat?  Próbáltam néhány stratusos helyzetet találni, de nem engedi. Ennyi baj legyen a mai napra, korán keltem.
#19081
Link
Link
Link
Hirtelen ezek jutottak eszembe.
#19080
Kedves forumozók!

Segítséget szeretnék kérni múltbéli hőmérséklet adatokkal kapcsolatban. Van tudomásotok esetleg arról, hogy honnan lehetne ingyenesen megszerezni a mért hőmérséklet adatot egy adott városra, napi bontásban visszamenőlegesen ~3 évre legalább?
Kerestem, de eddig nem találtam forrást - reményeim szerint Ti tudtok segíteni.

Köszönöm a válaszokat előre is!
#19079
Köszönöm szépen ! kacsint
#19078
Sziasz! Kész kacsint

Utolsó észlelés

2024-07-20 17:42:48

Pusztavám - Május 1 utca (216,3 m)

23.0 °C

na00

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

126131

Hírek, események

Miért nem láttam (még soha) a sarki fényt?

Időjárás-változás | 2024-05-13 08:01

pic
Pár infó az idei év eddigi egyik legizgalmasabb eseményével kapcsolatban.