2019. május 25., szombat

Kérdések és válaszok

Adott napon: 
Keresés:
Infó
Régi adósságunknak eleget téve ezentúl sokkal pontosabb, az esetleges félreértéseket kizáró definíciókat olvashattok a Gyakori kérdések menüpontban az Éghajlati napló feltöltésével kapcsolatban, a 25. pont alatt. Kérünk tehát mindenkit, hogy az Éghajlati naplót a definíciók alapos tanulmányozása után töltse fel és egyben megköszönjük munkátokat :)
#18879
Ez nem szakmai, csak az én véleményem. Az a baj a csapadékkal szerintem, hogy többszörösen származtatott érték, annyi minden van rá hatással, T, helyi hatások stb., hogy lehetetlen pontosan számolni minden előfeltételt, és azok előfeltétele is bizonytalan és így tovább. 
Erre szoktam mondani, hogy miért nem a 700hPa-n mérhető hőmérsékletre kíváncsiak, az tök pontos nevet
És míg a csapadék nem baj az előrejelzés pontosságát illetően, ha pontatlan (10-900%-os tévedés), egy azt követő hidegbetörés pl. ugyanúgy bekövetkezik, az egyszeri ember számára tévedtek, és kész. 
Ugyanez igaz a szélre 10m-en, felhőzetre, hőmérsékletre. Bárcsak a T850 érdekelné őket nevet
#18878
Sziasztok,
Azt szeretném megkérdezni, hogy a téli félév középhőmérsékletét mettől meddig kell számolni? Mi a hivatalos eljárás? 
Pl.: október 1-től március 31-ig, vagy november 1-től április 30-ig, vagy október 16-tól április 15-ig? Vagy valami más?
Továbbá mi a helyzet a jelzőnapokkal? Tavaly az első fagyos nap nálam szeptember 26-án volt, ami egyértelműen nyári félév, de azért a fagyos napot, mint jelzőnapot, inkább a téli félévhez venném. (meg előfordulhat májusi fagy is.)
Vagy lehet olyan, hogy novemberi vagy márciusi nyári nap, bár 11 éves mérésem alatt ilyet még sose mértem, igazából közel se voltam hozzá, de bármi előfordulhat a jővőben.
Ha valaki tudja a választ ezekre, akkor előre is köszönöm a segítséget.
#18877
Üdv!
Mitől van az, hogy csapadékmennyiséget csak 2 napig lehet pontosan előrejelezni? Ismerőseimtől kaptam a kérdést, és nem igazán tudtam megválaszolni a miértjét, illetve arra gyanakszom, hogy a vízgőz (avagy a kihullható víz) mennyisége annyira nehezen megfogható a légkörben, hogy 2 nap után túl naggyá válik az előrejelzés hibája/szórása.
Ti mit tudtok, gondoltok erről? Mit mondjak, ha legközelebb ezt kérdezik? vidám
#18876
Érdekes és elgondolkodtató. Köszönöm az infót!
#18875
Talán ez a nyilvánosság segíti a pontos fizikai mechanizmus megtalálását is:
Link
#18874
Természetesen. A hipotézis önmagában nem elég, azt a következő lépésben bizonyítani kell. Pl. hogy A-ból  B lett, a feltételezett mechanizmus jól magyarázza. Ugyanez a mechanizmus C-ből elvileg D-t csinál, D-ből meg E-t, etc. Ezeket kell a valóságban megfigyelni, hogy úgy van-e.
#18873
Szerintem pedig a hipotetikusan felállított összefüggési mechanizmusok veszélyesek, mivel bizonyítás híján ezek is csak találgatásszinten maradnak. Szerintem kizárólag bizonyított prediktorokat lenne szabad nyilvánosságra hozni. 
#18872
Áthelyezve innen: Meteorológiai esélylatolgatások (#71840 - 2019-03-18 21:02:23)

Pár nappal ezelőtt ismét a kezembe került Koppány Györgynek "Az időjárás hosszútávú előrejelzése" című könyve. Ezt az 1984-es kiadású, rövid könyvecskét sok évvel ezelőtt egyszer már végigolvastam, és most megint. Mondhatom, ezúttal is "tágult a fejem"  Lényegre törő, világos,  elejétől a végéig érthető írás. Nélkülözi a manapság oly gyakori erőltetetten tudományos hangvételt, az adatok, táblázatok, diagramok özönét, ami gyakran zavarja, elfedi az alapkoncepciót. Aki hozzá tud jutni a könyvhöz, olvassa el.
Bár gyanítom, hogy a numerikus modellek kifejlesztése, tökéletesítése miatt a könyvben foglaltak jó része mára csupán tudománytörténeti érdekesség, mégis gondolatébresztő dolgokkal ismertet meg, amelyek talán itt, a Metneten is közérdeklődésre tarthatnak számot.
Elhatároztam, hogy heti egy alkalommal "szemezgetek" a könyvből. Íme, az első "adag":

"A múlt század utolsó évtizedeiben Indiában, majd pár évtizeddel később Indonéziában kísérletek történtek a monszunesők mennyiségének előrejelzésére. Az évszakos csapadék-előrejelzés céljára kidolgozott tudományos módszert az indiai meteorológiai szolgálat akkori vezetője, T.G. Walker  az 1900-as évek elején publikálta. A módszer kidolgozásához az akkor már a világ öt kontinensén elszórtan működő, elég gyér állomáshálózat mérésadatait használta fel. Feltételezte, hogy a világ bármely pontján fellépő időjárási anomáliák nem elszigetelt jelenségek, hanem olyan általános cirkulációs rendellenességeket tükröznek, amelyek valamilyen formában továbbterjednek, és hosszabb-rövidebb idő múlva eljuthatnak a világ legtávolabbi vidékére is. Ezért összegyűjtötte valamennyi kontinensről a rendelkezésre álló havi időjárási adatokat, így pl. a hőmérséklet, légnyomás és csapadék havi anomáliáit. Ezután kapcsolatot keresett a tárgyévben lehullott monszuneső mennyisége és az ezt megelőző évből vett különböző havi anomáliák között. A legjobb korrelációt mutató havi anomáliákat kiválasztva, ezeket az indiai monszunesők prediktorainak használta. Mivel a kiválasztott prediktorok az északi és déli félteke különböző pontjai és az indiai nyári esőmennyiség közötti statisztikai kapcsolatra, azaz korrelációra épültek, azt a módszert világkorrelációs módszernek nevezték el.
A módszer hiányossága, hogy a világ legkülönbözőbb helyeiről és a megelőző év legkülönbözőbb hónapjaiból összeválogatott prediktorok, valamint az indiai nyári esőmennyiség közötti statisztikai kapcsolat konkrét fizikai magyarázatával adós maradt"

Megjegyzés: mi is ismerünk ilyen prediktoros távelőrejelző módszert. Azaz, nincs új a nap alatt. A szóban forgó statisztikai módszer esetében is az ötletgazda deklaráltan adós maradt a fizikai magyarázattal. Véleményem szerint legalábbis hipotetikusan mindenképp fel kell állítani valamiféle mechanizmust, ami két, statisztikailag összefüggeni látszó jelenséget összekapcsol. Egyébként könnyen mondhatják mások, hogy látszat-összefüggésről lehet szó.
#18871

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Meteorológiai műszerek otthon (#20223)
#18870
Jó estét Minden Kedves Fórumtagnak!

Érdeklődni szeretnék: külső meterológiai állomás által mért adatokat lehet feltölteni az oldalra, pl: 1 perces feltöltés hőmérséklet, csapadék, szél, légnyomást...stb...

Köszönm előre is a választ!!!
#18869
Ezt sejtettem én is. tornado exante, JoeJack, köszönöm! Szép estét kívánok! 
#18868
Ami így néz ki: 1 B/h = 60 km/h kacsint
#18867
1 Bazsa/óra, viccesen utalva fórumtársunk szélmániájára. nevet
#18866
Mit jelent az "1 b/h" jelzés a szelek világában? A kérdést előre is megköszönöm! Szép napot kívánok!  
#18865
Pedig ha más nem, akkor Imrénk biztos tudja...
#18864
Nem kaptam meg nevet
#18863
El, csak titkolgatják, mintha valami szupertitkos adat lennehányLehet azóta már privátban meg is kaptad a módszert.
#18862
Köszi!
#18861
Szia! Nem. 
#18860
Sziasztok!

Elérhetőek az OMSZ állomásainak tizedre pontos hőmérséklet adatai valahol az oldalukon? 
Köszi.
#18859
Szia "coontac" !

Köszönöm szépen, megtaláltam.
#18858
Szia!

Természetesen megvan. Itt Link válaszd ki a mappát (KIVÉVE a "Friss képek"), majd a megfelelő almappát, és ott a bal felső sarokban látnod kell a "Kép feltöltése" linket, arra kattints, és jöhetnek a képek. A feltöltésre vonatkozó szabályzatot a képtárban találod, azt olvasd el kérlek, hogy minden rendben menjen nevet
#18857
Sziasztok Modik!

Korábban volt kép feltöltési jogom.
Megvan ez még, csak én nem találom a megfelelő helyet?
#18856
Köszi a helyesbítést!

Már nem emlékszem hol olvastam, valami cikkben, de lehet akkor sem volt hiteles.
#18855
A felbontás valóban 25 km-re nő, de a linkbeli pdf 3. oldala szerint azért 80 tag nem lesz. Tízzel növelik, 30 perturbált + a kontroll lesz. Viszont úgy néz ki, hogy 35 napig fogják futtatni. Link
#18854
Köszi!

Azt hittem, valamelyik a konvektív, de úgy sehogy se stimmelt.
#18853
Zöld=eső, lila=vegyes, kék=hó.

A fagyott eső általában kék, a lila időnként hó, máskor meg eső. Az ónosra most így nem emlékszem.
#18852
Köszi a válaszokat!

Akkor még egy, mert az istennek nem akar magától kiderülni:
Mi az a három színskála az UM-csapadéktérképeken?
#18851
80 tag... szeret
#18850
Ha minden igaz, akkor 80 tag lesz és az ensemble előrejelzés horizontális felbontása is nő 35 km-ről 25 km-re.
#18849
Most még nincsenek, ill. nem nyilvánosak.
#18848
És neki nincsenek perturbált tagjai?
#18847
A fáklyán szerepel, mintha egy perturbált tag lenne. Link
#18846
A Para látszik valahol térképek helyett idődiagramok, pl. fáklya formájában?
#18845
Sőt, ha záporos az ónos csapadék, akkor az ónos eső mellé a zápor ikont is kirakom. nevet 
Nagyon akarom tudni, hogy melyik napokon van könyvek vagy nem konvektív csapadék. 
#18844
Köszönöm a válaszokat, a tegnapit javítom is.
Próbáltam ezt a hsz-t egy "tetszik" gombbal elintézni, de frissítés után is "0"-t ír ki.
#18843
Ha csak ónos eső esett, akkor csak az ónosat kell jelölni.
#18842
Csak az ónost kell. 
#18841
Egy egyszerű kérdésem lenne, mert elbizonytalanodtam.
A napi adatok felvitelekor ónoseső esetén csak az "ónos" négyzetet, vagy ezzel együtt az esőt is be kell pipázni?
Én eddig mindig az esőt is bejelöltem.
#18840
A Vojejkov tengely.Mért tud ilyen ritkán kialakulni? Pedig az egy jó kis időjárási helyzet ami jó kis telet tudna okozni nálunk.Gondolom az csak száraz hideggel járna csak.
#18839
Hát sokféle helyzetben tud itt azért sok hó esni, csak ezek ritkák.
#18838
Értem.
A másik az,hogy akkor milyen időjárási helyzetnek kénne kialakulnia ahhoz,hogy legyen tél? De leginkább ilyen epizód szerű téies időjárás tud kialakulni.
#18837
Azért, mert nem alattunk vannak a hegyek, hanem körülöttünk. Plusz a Golf-áramlat. És a Földközi-tenger is lehetne közelebb.
#18836
Nekem több kérdésem is lenne.
Először az,hogy mért nem tud olyan időjárási helyzet kialakulni a téli időszakban,hogy nálunk az  igazi tél is legyen belőle?
#18835
Sziasztok! Valaki meg tudja pontosan mondani mikor is regisztráltam ide a metnetre pontosan?
Én 2003 január vagz februárra emlékszem, reg. számom: 1213.
#18834
Valóban, csak szét kell nézni jobban, köszi a választ!
#18833
Szia! A radarkép alatt, a jobb oldalon találsz egy rövidebb összefoglalót a kettő közötti különbségről, részletes leírást pedig a Radar ismertetőben olvashatsz. nevet
#18832
Sziasztok! Az OMSZ radarképen mit jelent a jobb felső sarokban látható CMAX? Rákkantintva egy országos radarkép jelenik meg valamivel több jellel, mint az "Országos" radarkép.
#18831
Én meg jó pár évig dolgoztam fent a radarállomáson, és bőven volt éjszakai jégveszélyes helyzet és jégverés is sajnos. Mint említettem, ugyan drága a beavatkozás, de a jégkár még annál is nagyságrendekkel nagyobb lehet.
Az is közrejátszik még, hogy nem egyesével megy a bekapcsoltatás, hanem nagyobb térségenként egyszerre, így pl előfordulhat, hogy a terület keleti peremén zivatarok vannak, emiatt az egész térségben mennek a generátorok. Nem tudom, most mekkora egy klaszter, de régebben itt Somogy-Tolna-Baranyában először  kettő, majd 4 részből állt a hálózat. 
#18830
Én is üzemeltetek egy talajgenerátort, itt helyben, a kertemben van elhelyezve.
A védekezés hatékonysága azért javulhat majd, mert Kárpát-medence szerte elhelyeznek majd ilyen eszközöket, így nagyobb területen gátolhatjuk majd az esetleges jégveréseket.
Maga a rendszer egyébként szerintem még bőven fejlesztésre szorul. Nagyon sok a "felesleges" beüzemelés, főleg, amikor komplett éjszakákat töltöttem füstöléssel, miközben 32 év alatt (ennyi idős vagyok) még soha a büdös életben nem esett jég éjszaka nálunk.
Egyébként sem gyakori jelenség a jégeső-jégverés felénk, évente jó ha fél tucatszor poytog jég az égből. Igazán károkozó és emlékezetes jégverés is mindössze 2 szerepel az emlékeimben: az egyik tavaly volt, amikor a fél falut szétverte a jég és letiporta a microburst, illetve 2005 májusában volt a másik, amikor kevés, de alma méretű jegek potyogtak mindent összetörve amit csak értek.