2020. december 05., szombat

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2020-12-05 11:56:31

Kõszeg

5.9 °C

13505

RH: 87 | P: 1008.3

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

62757

Hírek, események

Ónos eső és hó is érkezik csütörtökre

Idõjárás-változás | 2020-12-02 15:28

pic
Az utóbbi napokban már említettük, hogy csütörtökön veszélyes időjárási jelenség, az ónos eső ütheti fel a fejét a Dunántúlon.

Hydroinfo

Adott napon: 
Keresés:
#4658
Ma reggeli peca Gyálon kellemetlen meglepivel indult - a tó 80%-a, igaz csak vékonyan, de kopogott.nevet Mély fekvésű kis tó, tagolt partvonal, a fele sekély, másik fele mély, szóval igazság szerint semmi meglepő nincs benne, de azért na.nevet
#4657
A Sajó Kazincbarcika és Múcsony között tegnap. Normál vízállás esetén át lehet sétálni a híd alatt

beillesztett képbeillesztett kép

#4656
Jó magyar firkászok..zavarban
#4655
Az semmi. Az Ipoly Borsodig árad!

beillesztett kép


beteg
#4654
6 centire az LNV-tőlzivatar

beillesztett kép

#4653
Link   

Elmarad az eddigi legnagyobb vízállástól,de így is falvakat fog körbezárni a Hernád-völgyében.
#4652
Törölt tartalom
#4651
Azért ez elég aczéloss

beillesztett kép

#4650
Pontosan, ez csak egy előrejelzés. A két folyón ma délután az elsőfokút már elrendelték.
#4649
Azért meg kell várni, míg az előre jelzett csapadék lehull, utána lehet majd verifikálni.
#4648
A Hernádon jelentős áradás várható.

beillesztett kép

#4647
Jókor jött ez a csapadékos pár nap, Tiszabecsnél október 25.-én már csak 13 centi hiányzott az Lkv-hoz, akkor reggel - 249 en állt a mérce. 

beillesztett kép

#4646
Nem ártana kalibrálni a békési automata vízszint mérést. Szép fűrészfogat produkál az emberi leolvasással együtt.

beillesztett kép

#4645
Sok idő nem lehet a két fotó között, ez úgy du. ötkor készült.

beillesztett kép


#4644
 A Duna híd 2020.09.05;  Bajai Duna part, Potyka csárdai lehajtó; 
laza

beillesztett kép

beillesztett kép

#4643
Abbahagyhatná már, így is 2 méterrel vagyunk a "horgászható" szint felett itt Pesten is.nevet És csak holnap estére várható a tetőzés 5m feletti vízállással.

beillesztett kép


(vizugy.hu)
#4642
Sziasztok!
Győr-Szúnyog sziget Mosoni Duna reggel 7 órakkor.
Magas,405cm víz magasság,még árad.
Az elkövetkező órában várható a tetőzés!
A víz hőfoka 20.9

beillesztett kép

#4641
A frisítések után a tetőzést előb várhható!
Holnap hajnalban 385cm-rel!
#4640
Sziasztok!
Győr-Szúnyog sziget Mosoni Duna reggel 7órakor 329cm.
Az elmúlt 24 órában 209 cm emelkedett a víz.
A víz hőfoka 21.6.
Tetőzés csütörtök este 414cm.
#4639
LNV megdöntve:

beillesztett képbeillesztett kép

#4638
Extrém csapadék miatt a Balaton vízgyűjtőjén a Kiskomáromi csatorna, Orosztonyi-patak, Sári-csatorna, Zala-Somogyi-határárok érintett, egyik másikon a LNV meghaladva.
#4637
Törölt tartalom
#4636
Azért az nem olyan rossz így elsőre. Én vasárnap kimegyek, valószínű kocsi lerak a töltésen, aztán gumicsizmás baktatás, nagyon necces lesz a vízállás, de ilyenkor nagyon jó harcsázni, közvetlen partszélbe, fák, bokrok alá ahol áll a víz nevet Akkor hajrá, tarsalgoba jöhet a beszámoló. A zöld ár az igencsak sokat késett akkor, plusz rátett egy lapáttal  a rengeteg csapi is a vízgyűjtőn. 
#4635
Megkésett a zöld ár.nevet
Dunán is elég jó vizek vannak, pedig mennék már egyet peccantani én is.
Mondjuk most jöttünk haza a Tisza-tóról, 3 nap, de nagyon gyatra volt, pár keszeg, néhány ponty, meg egy jó 2.5-es sütyi, aztán annyi. Ez az állandó záporos-zivataros idő nem jön be a halaknak.
Lehet elnézek inkább az RSD-re, ilyen nagydunai vízállásánál ott biztosan eresztik a vizet, az meg azt jelenti megy a hal.
#4634
Úgy néz ki kicsit több víz jön a vártnál, jó pár helyen meglehet az első fok. Ilyet még nem nagyon láttam az elmúlt jó pár 10 évbe, hogy június közepe után ilyen vízállás legyen. 

beillesztett kép

#4633
A pecahelyemhez legközelebbi vízmérce dombrád, normális vízállás 50-60cm között szokott lenni, már egy jó másfél hónapja elég magas a víz, mondom vasárnap kinézek, harcsázni jó a víz, de úgy néz ki bese tudok menni majd, 4 méterrel van feljebb a víz 

beillesztett kép

 pedig jó lenne az öböl, csakhát valahol a fák tövébe lehet a szint. 

beillesztett kép

 ha még az alatt van akkor nyert ügy. Meglátjuk. 
#4632
Nem tudom, itt van-e a helye ennek a Rácz Lajos tanulmánynak a Duna befagyásáról 1767 és 1849 között.
Link
Mindegy, most már itt van.laza
#4631
További bozótosodásra, erdősödésre lehet számítani. A főbb okok: 
- A háztáji állattartás gyakorlatilag megszűnt, a gátak fűmennyiségére sincs vevő. Ha nincs kaszálás, az ámorvessző, a kőris meg minden egyéb terjed rendesen az ártéren belül. 
- A zunijós előírások miatt parlagon kell hagyni jelentős földterületeket. Épeszű gazda nem a 44 aranykoronás földjét hagyja parlagon, hanem a kaszálókat, gyenge termőképességű, vagy kockázatosan művelhető (mentetlen oldali) területeket. Megérheti parlagon hagyás céljából bérelni gátakon belüli területeket.

Gombászterületemnek (1,000, hektár nagyságrend) annyi: Az előbbiek miatt évek óta nem kaszálják. Az ámorvessző és a vadrózsa terjed.
#4630
Sziasztok! Egy kis segitseget szeretnék kerninevet Érdesség (novenyzetboritottsag) tanulmanyozok hullamterekben légi fotokon 1960as evektol napjainkig. Minden teruleten erdesseg novekedest tapasztaltam, nőttek az erdovel boritott teruletek. Arra a kerdesre keresem a valaszt, hogy a jovoben milyen tendenciakra szamithatunk a hullamterek művelési ág változását illetően? Előre is köszönöm a segítségeteket!
#4629
Nem sokáig csapolták a Balatont, elsején leálltak. A párolgás viszont dolgozik, mondjuk ilyen száraz levegőnél nem csoda.

Link
#4628
Március 21-én megnyitották a Sió zsilipet. Jelenlegi vízhozam 15,7 m3/s, a korábbi kapacitás kb. negyede.
#4627
Árad a Zagyva. Bár itt Jászberényben 2020-ban még csak 63 mm csapadék hullott, de így is tetőzéskor aluról fogja súrolni a 350 cm-es I. fokú készültségi szintet.(Jelenleg 331 cm-es a jásztelki mérce.) A talajok 100%-ig telítődtek vízzel, itt-ott kisebb foltokban megjelent a belvíz. Várjuk a szeles -napos tavaszi szárazabb időt.
#4626
6 hétig a minimumon tartották az alvízszintet, amit nem szoktak: A zsilip lezárása után pár nappal valami alsó zsilip zárásával szoktak az alvízszinten emelni, ami csak pár napja történt meg, Nyilván valamit birizgáltak lenn az átépítő projekttel kapcsolatban.

Párolgás egész télen alig volt, ami belefolyt a tóba, az benne is maradt. Imádkozni esetleg lehet a kevesebb esőért, hátha meghallgatja a Zúristen. 
#4625
Továbbra is zárva a zsilip, mert a lentit építik. Jelenleg is magas a vízállás (123 cm, ha jól emlékszem), ráadásul csapadék kinéz tisztességes mennyiségben. Lesz sírás-rívás Fenyvesről megint.kacsint
#4624
Lezárták a Sió zsilipet.

Link
#4623
Kimentem ma a Tiszához is Link
#4622
Ismét csapolják a Balatont:

Link
#4621
A mai napig nagy probléma a Szamos szennyezése. A magyarországi szakaszt a Lápos vágja tönkre nagyon durván, több komolyabb szennyezőforrás is van. Müködő és bezárt bányák egyaránt. Ezt megfejeli egy kicsit Szatmárnémeti mocska is. Pl. Link Persze itt azt írják minden rendben, nem okozott semmi gondot a fémekkel teli bányavíz (palackozni kellene olyan finom). Pár nappal később kiderült, hogy konkrétan a folyó megdeglett. Link
#4620
Szubjektív minősítésre gondoltam. A 90-es évek elején-közepén Ugornyánál lehetett fürödni utoljára a Tiszában , mert ott még nem keveredett el a Szamos vize a Tiszáéval. Egy - két km-rel lejjebb mart a kevert víz, mindenféle bőrproblémákat okozott. Nagyjából Benkre érve tisztult le annyira, hogy ismét lehessen fürödni. Nyilván nem hordtunk magunkkal akkreditált laboratóriumot, meg amúgy sem ismerem a vonatkozó határértékeket, meg csak a tezsvírek tudták, vagy még azok sem, hogy miféle anyagokat nyomtak a Szamosba. Nem a tisztított, vagy tisztítatlan kommunális szennyvíz volt akkor a probléma, hanem egyéb durva dolgok.

Szerk: Az akkoriban "kutatási célból" a Szamosból fogott harcsák ehetetlenek voltak.
#4619
Apukám elbeszélése alapján gyerekkorában sokszor át lehetett a Szamoson sétálni vagy akár még szekérrel is átkelni. Az 1970-es árvíz mosta el Panyolán a házat, ahol a nagyszüleim laktak. Manapság Olcsvaapátiban szoktunk a Szamoshoz lemenni, 18 éve járunk oda nyaralni.
#4618
"Még mindig elképesztő a folyók romboló, építő hatása."
Bizony, ilyen kisebb folyókon olyan dolgokat láthat az ember, hogy csuda. Utáltam is, hogy az Ipolyon mindig eltűntek a kedvenc horgászhelyeim...vidámSzakadó partok, vándorló homok- és kavicspadok, imádtam vissza-visszajárni és a változásokat szemügyre venni.nevet (Pont az Ipolyból akartam szakdolgozatot is írni, de kicsit nagyobb falat volt ez egy kis Bsc-s dolgozatnál, meg persze győzött a lustaság, pedig a folyóvizek morfológiája mindig is izgalmas téma volt számomra, ráadásul ott volt a "hazai pálya"... Következő életemben megcsinálom... hideg)
#4617
Nem tudom. Havi minőségi mérés van Csengernél elvileg (persze nyílvános adat nyetu), de gondolom az a másodpercenkénti 19 köbmétere egy jó része a szőröstalpi tisztított szenyvíz.

Mackó! Már ‘Halmon vagyok. 
#4616
Azt hiszem a 2013 as lkv szintnél voltunk itt asszonnyal, akkor egy pali konkrétan kiszalt a csónakból és tolta át a torkolaton a térdig erő vízbe a csónakot. Csak lestem. Az ember azt hinné, hogy jó mély víz lehet egy ilyen torkolatba. Gondolom azért az a pár méter fonom homok a tavaszi aradasoknal éltünik, aztán a nyár 2. Felétől kezdve kezd szépen visszaépülni. Még mindig elképesztő a folyók romboló, építő hatása. Vasárnap le is nézek. Otthon leszel még? 
#4615
Kellemesebb átgázolni rajta nyáron, 24-25 °C körüli vízhőmérsékletnél. Milyen a vízminőség? A 90-es években a Szamos torkolat alatt legközelebb Benknél lehetett komolyabb kockázat nélkül fürödni.
#4614
A Szamos már megint jellemzően LKV alatt szinte végig a lentebbi színtájakon. Egy napokban készült kép a Tisza-Szamos torkolatról. Látszik, hogy a Szamos (jobbról) szinte átgyalogolható. Forrás: Légbőlkapott

beillesztett kép


#4613
Eddig tartott. A Balaton átlag zuhant 3 cm-t, és már zártak is.
#4612
Köszönöm!
A kérdésre megszületett a válasz.
#4611
Link
#4610
Lehet akár vicces is, de a projekttel kapcsolatos jelenlegi információim alapján (semmilyen információm nincs) számomra nem kizárható. 
Egy lehetséges magyarázat: Vízszintcsökkentés egy olyan időszakra, amikor az átépítés miatt a zsilip nyitása nem lehetséges. Aláírom: ez a magyarázat  lehet akár bődületes baromság is. 

Ui: Gondolj bele, mennyi marhaságot hordok össze olyankor, amikor társszakmákban észlelt súlyos problémákra kell magyarázatot találnom olyankor, amikor a társszakma ráadásul ellenérdekelt. Olykor azért eljutok a tényleges okokhoz.

Szerk: Jelen esetben pl. fel kéne hívni a helyi Vízig-et.
#4609
Én is néztem. Nem nagyon értem/értettem. 
A leendő (?) projekttel kapcsolatos magyarázat vicces.