2020. szeptember 24., csütörtök

Hydroinfo

Adott napon: 
Keresés:
#4645
Sok idő nem lehet a két fotó között, ez úgy du. ötkor készült.

beillesztett kép


#4644
 A Duna híd 2020.09.05;  Bajai Duna part, Potyka csárdai lehajtó; 
laza

beillesztett kép

beillesztett kép

#4643
Abbahagyhatná már, így is 2 méterrel vagyunk a "horgászható" szint felett itt Pesten is.nevet És csak holnap estére várható a tetőzés 5m feletti vízállással.

beillesztett kép


(vizugy.hu)
#4642
Sziasztok!
Győr-Szúnyog sziget Mosoni Duna reggel 7 órakkor.
Magas,405cm víz magasság,még árad.
Az elkövetkező órában várható a tetőzés!
A víz hőfoka 20.9

beillesztett kép

#4641
A frisítések után a tetőzést előb várhható!
Holnap hajnalban 385cm-rel!
#4640
Sziasztok!
Győr-Szúnyog sziget Mosoni Duna reggel 7órakor 329cm.
Az elmúlt 24 órában 209 cm emelkedett a víz.
A víz hőfoka 21.6.
Tetőzés csütörtök este 414cm.
#4639
LNV megdöntve:

beillesztett képbeillesztett kép

#4638
Extrém csapadék miatt a Balaton vízgyűjtőjén a Kiskomáromi csatorna, Orosztonyi-patak, Sári-csatorna, Zala-Somogyi-határárok érintett, egyik másikon a LNV meghaladva.
#4637
Képes beszámolót követel a nép!!! Már egészen a bemeneteltol! nevet
#4636
Azért az nem olyan rossz így elsőre. Én vasárnap kimegyek, valószínű kocsi lerak a töltésen, aztán gumicsizmás baktatás, nagyon necces lesz a vízállás, de ilyenkor nagyon jó harcsázni, közvetlen partszélbe, fák, bokrok alá ahol áll a víz nevet Akkor hajrá, tarsalgoba jöhet a beszámoló. A zöld ár az igencsak sokat késett akkor, plusz rátett egy lapáttal  a rengeteg csapi is a vízgyűjtőn. 
#4635
Megkésett a zöld ár.nevet
Dunán is elég jó vizek vannak, pedig mennék már egyet peccantani én is.
Mondjuk most jöttünk haza a Tisza-tóról, 3 nap, de nagyon gyatra volt, pár keszeg, néhány ponty, meg egy jó 2.5-es sütyi, aztán annyi. Ez az állandó záporos-zivataros idő nem jön be a halaknak.
Lehet elnézek inkább az RSD-re, ilyen nagydunai vízállásánál ott biztosan eresztik a vizet, az meg azt jelenti megy a hal.
#4634
Úgy néz ki kicsit több víz jön a vártnál, jó pár helyen meglehet az első fok. Ilyet még nem nagyon láttam az elmúlt jó pár 10 évbe, hogy június közepe után ilyen vízállás legyen. 

beillesztett kép

#4633
A pecahelyemhez legközelebbi vízmérce dombrád, normális vízállás 50-60cm között szokott lenni, már egy jó másfél hónapja elég magas a víz, mondom vasárnap kinézek, harcsázni jó a víz, de úgy néz ki bese tudok menni majd, 4 méterrel van feljebb a víz 

beillesztett kép

 pedig jó lenne az öböl, csakhát valahol a fák tövébe lehet a szint. 

beillesztett kép

 ha még az alatt van akkor nyert ügy. Meglátjuk. 
#4632
Nem tudom, itt van-e a helye ennek a Rácz Lajos tanulmánynak a Duna befagyásáról 1767 és 1849 között.
Link
Mindegy, most már itt van.laza
#4631
További bozótosodásra, erdősödésre lehet számítani. A főbb okok: 
- A háztáji állattartás gyakorlatilag megszűnt, a gátak fűmennyiségére sincs vevő. Ha nincs kaszálás, az ámorvessző, a kőris meg minden egyéb terjed rendesen az ártéren belül. 
- A zunijós előírások miatt parlagon kell hagyni jelentős földterületeket. Épeszű gazda nem a 44 aranykoronás földjét hagyja parlagon, hanem a kaszálókat, gyenge termőképességű, vagy kockázatosan művelhető (mentetlen oldali) területeket. Megérheti parlagon hagyás céljából bérelni gátakon belüli területeket.

Gombászterületemnek (1,000, hektár nagyságrend) annyi: Az előbbiek miatt évek óta nem kaszálják. Az ámorvessző és a vadrózsa terjed.
#4630
Sziasztok! Egy kis segitseget szeretnék kerninevet Érdesség (novenyzetboritottsag) tanulmanyozok hullamterekben légi fotokon 1960as evektol napjainkig. Minden teruleten erdesseg novekedest tapasztaltam, nőttek az erdovel boritott teruletek. Arra a kerdesre keresem a valaszt, hogy a jovoben milyen tendenciakra szamithatunk a hullamterek művelési ág változását illetően? Előre is köszönöm a segítségeteket!
#4629
Nem sokáig csapolták a Balatont, elsején leálltak. A párolgás viszont dolgozik, mondjuk ilyen száraz levegőnél nem csoda.

Link
#4628
Március 21-én megnyitották a Sió zsilipet. Jelenlegi vízhozam 15,7 m3/s, a korábbi kapacitás kb. negyede.
#4627
Árad a Zagyva. Bár itt Jászberényben 2020-ban még csak 63 mm csapadék hullott, de így is tetőzéskor aluról fogja súrolni a 350 cm-es I. fokú készültségi szintet.(Jelenleg 331 cm-es a jásztelki mérce.) A talajok 100%-ig telítődtek vízzel, itt-ott kisebb foltokban megjelent a belvíz. Várjuk a szeles -napos tavaszi szárazabb időt.
#4626
6 hétig a minimumon tartották az alvízszintet, amit nem szoktak: A zsilip lezárása után pár nappal valami alsó zsilip zárásával szoktak az alvízszinten emelni, ami csak pár napja történt meg, Nyilván valamit birizgáltak lenn az átépítő projekttel kapcsolatban.

Párolgás egész télen alig volt, ami belefolyt a tóba, az benne is maradt. Imádkozni esetleg lehet a kevesebb esőért, hátha meghallgatja a Zúristen. 
#4625
Továbbra is zárva a zsilip, mert a lentit építik. Jelenleg is magas a vízállás (123 cm, ha jól emlékszem), ráadásul csapadék kinéz tisztességes mennyiségben. Lesz sírás-rívás Fenyvesről megint.kacsint
#4624
Lezárták a Sió zsilipet.

Link
#4623
Kimentem ma a Tiszához is Link
#4622
Ismét csapolják a Balatont:

Link
#4621
A mai napig nagy probléma a Szamos szennyezése. A magyarországi szakaszt a Lápos vágja tönkre nagyon durván, több komolyabb szennyezőforrás is van. Müködő és bezárt bányák egyaránt. Ezt megfejeli egy kicsit Szatmárnémeti mocska is. Pl. Link Persze itt azt írják minden rendben, nem okozott semmi gondot a fémekkel teli bányavíz (palackozni kellene olyan finom). Pár nappal később kiderült, hogy konkrétan a folyó megdeglett. Link
#4620
Szubjektív minősítésre gondoltam. A 90-es évek elején-közepén Ugornyánál lehetett fürödni utoljára a Tiszában , mert ott még nem keveredett el a Szamos vize a Tiszáéval. Egy - két km-rel lejjebb mart a kevert víz, mindenféle bőrproblémákat okozott. Nagyjából Benkre érve tisztult le annyira, hogy ismét lehessen fürödni. Nyilván nem hordtunk magunkkal akkreditált laboratóriumot, meg amúgy sem ismerem a vonatkozó határértékeket, meg csak a tezsvírek tudták, vagy még azok sem, hogy miféle anyagokat nyomtak a Szamosba. Nem a tisztított, vagy tisztítatlan kommunális szennyvíz volt akkor a probléma, hanem egyéb durva dolgok.

Szerk: Az akkoriban "kutatási célból" a Szamosból fogott harcsák ehetetlenek voltak.
#4619
Apukám elbeszélése alapján gyerekkorában sokszor át lehetett a Szamoson sétálni vagy akár még szekérrel is átkelni. Az 1970-es árvíz mosta el Panyolán a házat, ahol a nagyszüleim laktak. Manapság Olcsvaapátiban szoktunk a Szamoshoz lemenni, 18 éve járunk oda nyaralni.
#4618
"Még mindig elképesztő a folyók romboló, építő hatása."
Bizony, ilyen kisebb folyókon olyan dolgokat láthat az ember, hogy csuda. Utáltam is, hogy az Ipolyon mindig eltűntek a kedvenc horgászhelyeim...vidámSzakadó partok, vándorló homok- és kavicspadok, imádtam vissza-visszajárni és a változásokat szemügyre venni.nevet (Pont az Ipolyból akartam szakdolgozatot is írni, de kicsit nagyobb falat volt ez egy kis Bsc-s dolgozatnál, meg persze győzött a lustaság, pedig a folyóvizek morfológiája mindig is izgalmas téma volt számomra, ráadásul ott volt a "hazai pálya"... Következő életemben megcsinálom... hideg)
#4617
Nem tudom. Havi minőségi mérés van Csengernél elvileg (persze nyílvános adat nyetu), de gondolom az a másodpercenkénti 19 köbmétere egy jó része a szőröstalpi tisztított szenyvíz.

Mackó! Már ‘Halmon vagyok. 
#4616
Azt hiszem a 2013 as lkv szintnél voltunk itt asszonnyal, akkor egy pali konkrétan kiszalt a csónakból és tolta át a torkolaton a térdig erő vízbe a csónakot. Csak lestem. Az ember azt hinné, hogy jó mély víz lehet egy ilyen torkolatba. Gondolom azért az a pár méter fonom homok a tavaszi aradasoknal éltünik, aztán a nyár 2. Felétől kezdve kezd szépen visszaépülni. Még mindig elképesztő a folyók romboló, építő hatása. Vasárnap le is nézek. Otthon leszel még? 
#4615
Kellemesebb átgázolni rajta nyáron, 24-25 °C körüli vízhőmérsékletnél. Milyen a vízminőség? A 90-es években a Szamos torkolat alatt legközelebb Benknél lehetett komolyabb kockázat nélkül fürödni.
#4614
A Szamos már megint jellemzően LKV alatt szinte végig a lentebbi színtájakon. Egy napokban készült kép a Tisza-Szamos torkolatról. Látszik, hogy a Szamos (jobbról) szinte átgyalogolható. Forrás: Légbőlkapott

beillesztett kép


#4613
Eddig tartott. A Balaton átlag zuhant 3 cm-t, és már zártak is.
#4612
Köszönöm!
A kérdésre megszületett a válasz.
#4611
Link
#4610
Lehet akár vicces is, de a projekttel kapcsolatos jelenlegi információim alapján (semmilyen információm nincs) számomra nem kizárható. 
Egy lehetséges magyarázat: Vízszintcsökkentés egy olyan időszakra, amikor az átépítés miatt a zsilip nyitása nem lehetséges. Aláírom: ez a magyarázat  lehet akár bődületes baromság is. 

Ui: Gondolj bele, mennyi marhaságot hordok össze olyankor, amikor társszakmákban észlelt súlyos problémákra kell magyarázatot találnom olyankor, amikor a társszakma ráadásul ellenérdekelt. Olykor azért eljutok a tényleges okokhoz.

Szerk: Jelen esetben pl. fel kéne hívni a helyi Vízig-et.
#4609
Én is néztem. Nem nagyon értem/értettem. 
A leendő (?) projekttel kapcsolatos magyarázat vicces.
#4608
17-én megnyitották a Sió zsilipet, most kb. 45 %-os kapacitással üzemel.
Link
A megnyitást egészen biztos, hogy nem a Balaton átlagvízszintje (jelenleg 100 cm) tette szükségessé
Link

hanem egyéb oka lehet:

Link

Feltehetően a fejlesztési projekt valamely munkájának részeként, vagy esetleg hajót kell felúsztatni a Sión?
#4607
Tegnap késő délután úsztam az igen kellemes hőmérsékletű és nyugodt Balatonban a nyugati medencében, és zöldes színe volt az algáktól. Mai szeles, és várhatóan hűvösebb csapadékos idő csökkenti az algásodást.
#4606
A kért oldal nem jön be. Amúgy sajnos évtizedes probléma, ukranba, románba a legtöbb gyökér az ártereket használja szemétlerakónak, aztán a természet meg végzi a dolgát egy-egy áradás során duhos Most naménynál végre történt valami. Link kérdés, mennyire lesz hatékony nagyobb áradasok során amikor is elég sok dzsuva jön. De ez is több mint a semmi. 
#4605
Érdekes, egy csomó cikk van erről a népcsoportról a neten, de linkelni nem lehet őket, csak olvasni. A második link jó.
#4604
Hát hogy jönnek a szemétdombok a Tiszán Ukrajnából. Link és a hucul ló Link
#4603
#4602
Ez a briganti hucul banda, néhány ménest is küldhetne, persze nem úsztatva, hanem hajón.
#4601
Úgy látom,sajnos az eset nem egyedi.Itt szabolcsba,vagy jó 2 hete a lónyai főcsatornából pár óra alatt 2 méter vizet engedtek le,az ártereken lévő tiszai utánpótlásnak annyi,illettve a lónyaiból egy holtágba,majd a tiszába folyt a cucc.Ami érdekes ,hogy több 10 folyamkm-el lejebb is voltak döglött halak a tiszába.  Link   rengeteg fészbúkos képet láttam a felsőtiszai horgászok csoportba. duhos
#4600
Még egy szeg a Kákafoki holtág koporsójára: A Malomzugi főcsatornán (a holtágba csatlakozik és korábban a holtág ivadék bölcsője volt) teljes halpusztulás van. Nincs érintkezése a Hortobágy-Berettyóval.Nem a sügérfélék, hanem a törpeharcsa teljes kipusztulásáról van szó. Jelenleg  ez a csatorna a holtágba folyik, belvizet nyom bele, meg minden mást, amit  beleengednek. Néhány éve egy helyi  a biogáz üzem engedte bele a fermentlevet, ami kierjedt disznószar. Ha egy szennyvíztisztító telepünkről kerül ki ennyi szennyező anyag, milliárdos bírságot kellett volna fizetni ilyen mértékű szennyezésért, de nyilván kitaláljátok, hogy a biogáz üzem mennyi bírságot is fizethetett. 

A legszebb az egészben, hogy azért történik a szennyezés, mert a csapadékos időszak miatt megteltek a hígtrágya tavak. A tavak meg azért telnek meg, mert a seggfej milliárdos, aki a seggével is ehetne, spórolt a műszaki tartalmon 80 %-os unijós támogatás mellett. Kisebb gödör kevesebbe kerül, oszt a végén úgyis elintézik a csicskák, hogy ne kelljen bírságot fizetni.
#4599
Szarvas, Kákafoki holtág: Pár napja megindult a vízfrissítés. 2 cső üzemel a 7-ből, mert a békésszentandrási duzzasztó alvize még magas, gravitációsan leengedni nem lehet, szivattyúzni drága lenne. Annyi vizet engednek a holtágba, amennyit kiöntöznek. 

Következmények: A vízi csigák és a kagylók úgy örültek a friss víznek, hogy örömükben a házukból is kibújtak. A rákok a víz szélén fürödtek, a halivadékok pipáltak.

Felhívtam a halőr ismerősömet, van-e valami a Hármas - Kőrösön, mert a holtágon van némi gond. A válasz : Hortobágy - Berettyó.

Link

Az előző hasonló eset kb. 10 éve történt. 600 - 800 mázsa hal pusztult el, valamint a Hármas - Kőrösbe torkollva a Hortobágy-Berettyó vize a Hármas-Kőröst a viszonyított kb. tízszeres hozama ellenére annak vizét vízi életre alkalmatlanná tette. Egy ilyen halpusztulás még nem érte el a média ingerküszöbét, az minimumként kb. a tiszai ciánszennyezés nagyságrendjére van beállítva.

Akkor az illetékes Környezetvédelmi Felügyelőség rendkívül komoly vizsgálatot folytatott le: 

A KÖFE bekérte a Hortobágy-Berettyó menti potenciálisan lehetséges szennyezők saját maguk által ön-ellenőrzéssel mért kibocsátási eredményeit, majd ezekből megállapította, hogy a katasztrófának nem volt külső oka, az TERMÉSZETES OKOK MIATT (árvíz, meleg, rothadó növényzet, rothadó iszap, stb) a kedvezőtlen körülmények összhatásaként következett be. 

Ezzel szemben egy horgász a hétvégéjét feláldozva nekiindult motorcsónakkal a Hortobágy-Berettyón a torkolatától felfelé. Ezt a következő k...va magas szellemi színvonalat igénylő eszmefuttatás után cselekedte:

- Ha egy folyó k...va hosszú szakaszán történt halpusztulás, estetlegtalánvalószínű, hogy a szennyezés nem egyidejűleg alakult ki a folyó mentén, hanem valahol k...va messze a torkolattól felfelé. 
- Mivel a nagyobb haltetemek lebomlási ideje néhány naposnál hosszabb, valamint a haltetemek sodrással szembeni felfelé úszása nagyon alacsony valószínűségű, a szennyező forrás feltehetően a halpusztulással érintett folyószakasz felett néhány méterrel lokalizálható: A döglött halak meg a part menti növényzeten gyakran fennakadnak.

Ez a horgász megtalálta a szennyező forrást, egy Debrecen környéki sertéstelepet. A tulaj úgy gondolta, hogy a Hortobágy-Berettyó árvízi hozamában elfér a pár tízezer m3 hígtrágya. Hát a folyóba fizikailag belefért. A szennyező kilétére meg senki nem volt kíváncsi. Legkevésbé a KÖFE. Ők már korábban megállapították a tutit. Van néhány lehetőség: teljesen hülyék, vagy mégsem.

Most a helyzet azonos: a helyi igazmondó média már meg is állapította a tutit a katasztrófa bejelentésekor. Talán a szájukba adhatta valaki, aki a tényleges helyzetet ismeri.
A Hortobágy-Berettyó megint teljes hosszában döglött meg. Ezek szerint megint valahonnan odafönt engedték bele a szart a vízbe. Az öntisztulás mérhetetlensége miatt valószínű, hogy megint k...va sokat. Semmi sem zárja ki, hogy a katasztrófát ugyanaz a gátlástalan, pénzéhes ostoba f...sz okozza most is, mit tíz éve.

Mielőtt bárki az aktuális politikát belekeverné: A két esemény között eltelt időszak szerint ellentétes országos politikai irányítás mellett történt.

A baj - véleményem szerint - nem esemény, hanem rendszer szintű. Létrehozták valamikor a Vízügyi Igazgatóságokon belül a Környezetvédelmet, majd leválasztották őket a VÍZIG-ekről. A rossz nyelvek szerint úgy végezték az átszervezést, hogy az átirányított adott személyek legalább ne a VÍZIG-eknél okozzanak kárt. Ez - véleményem szerint - magyarázatot adhat néhány dologra, de sok mindenre nem. 

Általános problémám dióhéjban:

Egy paraszt, ha eléget néhány műanyag műtrágyás zsákot (pár kg), százezrekre büntetik. Olyanról még nem hallottam, hogy ha valaki a sokhektáros fóliás telepének több tonna műanyag fóliáját égeti el, bármire is megbírságolnák volna.
#4598
Ráadásul ez sem rossz a mederteltségekre nézve

beillesztett kép

#4597
Így azért bőven meglesz rá az idejük (már ha akarnak, persze nevet )

beillesztett képRáadásul a holtág fokok is valahol 300-400 centi körül záródnak átlagosan és az sem baj, ha ott is marad jó kis nyurga állomány :P
#4596
Nálunk Szarvason meg leállt a vízfrissítés a holtágon. A legjobb süllőző, balinozó, pontyozó időszakban. Majd ha 300 cm-re csökken a szentandrási duzzasztón az alvíz, talán két hét múlva, újraindulhat. Rendes ívás nem lesz az élőn, mert medren belüli szinteket jeleznek előre. Annyi előnye azért van az árhullámnak, hogy ami halat letolt a tavalyi jeges ár, most felvonulhat a szentandrási duzzasztó fölé.