2024. július 14., vasárnap

Hydroinfo

Adott napon: 
Keresés:
#4858
Gotthárdnál odarottyantott a Rába egy finom harmadfokot.

beillesztett kép


Micsoda tankönyvi fűrészfogak.nevet
#4857
Kisapostagnál a Duna

beillesztett kép

#4856
" A hosszútávú meteorológiai modellek az átlagosnál melegebb és szárazabb nyarat prognosztizálnak"
Gratulálok a BM-nek, jöhet az újabb vészhelyzet. No és a jövő héten milyen lesz az idő? Ja, azt még nem tudni.
No comment ...
(törölhető)
#4855
A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) hétfőn közös közleményben.
A közlemény részletezi, hogy a tartósan vízhiányos időszakban vízjogi engedély nélkül is lehetőség nyílik az öntözési célú vízhasználatra 30 napig, ehhez csupán egy gazdálkodói bejelentésre van szükség. Emellett a vízkészletjárulékot sem kell fizetni. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a megfelelő vízgazdálkodással mérsékelhetők legyenek a rendkívül száraz tavaszi időszak hatásai.
A tájékoztatás szerint az Országos Aszálytérkép, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatsorai, valamint a NAK megyei szervezeteinek jelzései alapján április elején Magyarország egész területét érintette a talajok vízhiányos állapota. Felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt 1 évben sorra dőltek meg a havi melegrekordok Európa-szerte. A hosszútávú meteorológiai modellek az átlagosnál melegebb és szárazabb nyarat prognosztizálnak, ezért a NAK és a MAGOSZ fenntartotta a tartósan vízhiányos időszak kihirdetésének szükségességét.Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb 120 milliméter/hektár (1200 köbméter/hektár) vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból, legfeljebb megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatása – ismertették a közleményben. Hozzátették, hogy a rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz (a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz) írásban kell bejelenteni, amelyhez a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének (területileg illetékes vízügyi igazgatóság) hozzájárulását is csatolni kell.
#4854
Igen, jól áll a tó, asszem ez már a középvízszint környéke. Ehhez persze kellett, hogy a Pátkaiból folyamatosan engedjék. Ennek egy hátránya van, több a szerves anyag az ottani műtrágyabemosódás miatt, de még ez is jobb, mint egy 110 centivel indítani a nyarat.
#4853
Már 145 cm nevet
#4852
732 cm 
Szolnok
 A Tisza és Zagyva torkolata szeptemberben és ma.

beillesztett kép

#4850
Csodálatos hír. Ha Pázmándon vagyok, mindig lesem, hogy mi a helyzet a Bágyom-érrel (avagy a Pázmándi-Verebi vízfolyással), de mostanában mindig fullon láttam. nevet Helyes, nagyon helyes.
#4849
Na szépen emelkedik a tó vízszintje, az agárdi mérce 123 cm-en van, ami azért kezd elfogadható lenni, közben a pátkai tóból is engedik, úgy vannak vele, inkább most engedik, míg hideg, akkor talán nem okoz akkora gondot a túlzott szerves anyag, mintha ezt a nyári félévben tennék.
#4848
Ma 608 cm-en tetőzött a Duna Dunaföldváron.

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

#4847
Közben a Duna Nagybajcsnál már a III. fokú szint (610 cm) felett van 2 centivel

beillesztett kép

#4846
A múlt heti árhullám megint látványosra sikeredett Győrnél A Rába zavaros és a Mosoni-Duna tiszta vizének találkozása. 
O. Jakócs Péter fotói

beillesztett képbeillesztett kép

#4845
A Duna tegnap és október 23-án

beillesztett kép

beillesztett kép

#4844
Nem néztem utána, szóval még igazad is lehet.nevet

De hogy ON is legyek, egy kis Fekete-Körös Gyula mellől offtopic süllővel.vidám

beillesztett kép


beillesztett kép


beillesztett kép

#4843
Szerintem meg az a sokszor bebizonyosodott eset áll fenn, hogy az érintett médiaforrás egy szakember nyilatkozatából kiragad és kissé bulvárosít néhány neki tetsző mondatot, ami simán belefér az etikájukba.
#4842
Látom, le kell már egyszer rándulnom oda a Nyírségbe. laza
#4841
Sok volt a polcozás és átaludtad mint mackó a medve sajtot  laza
#4840
Valszeg elfelejtette a menyecske, hogy maholnap 2024.
Időnként velem is megesik, pár éve még ezressel kezdődött az év... Egy szakembertől meg nyilván nem várható el, hogy figyeljen ilyesmire.
#4839
Link

"Somogyi Boglárka limnológus, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatárs a sonline.hu megkeresésére arra hívta fel a figyelmet, hogy egy-kéz évtizede még akár száz napig is eltartott az akár 50–70 centiméter vastag jégpáncél a Balatonon, ami védte, melegítette és nyugalmat biztosított a telelő élővilágnak."

Egy-két évtizede akár 100 napig 50-70 cm vastag jég a Balatonon?
Én erről hogyan maradtam le? laza
#4838
Jelenlegi helyzet (nem tudom miért van a két videó között ekkora üres terület, sorry): 558 cm-en van a Tisza vízállása Vásárosnaménynál és kb. még szűk 2 métert fog emelkedni a tetőzéséig.#4837
Köszi a képeket, infót. Én hétfőn vagy kedden megyek a naményi hídhoz, kedd vagy szerda a cigándi hídhoz fotózni, majd jelentkezek. 
Az biztos hogy nem mindennapi gyors és magas áradás várható, amolyan mindent visz kategória lesz. 
#4836
Most délután még az eső előtt/két eső között elfutottam Gergelyiből (ha már itt vagyok a hétvégén) a Jánd után található Beregi záportározó gáthoz. Egyrészt kíváncsi is voltam rá, mert még nem jártam itt, másrészt meg akartam nézni, hogy készülnek-e az árhullámra. A térkép alapján ez a záportározó a Tisza egyik holtágával van kapcsolatban, a holtág pedig állandó kapcsolatban van az élő Tiszával. Javítson ki valaki, aki konkrétabban tudja. nevet De beszéljenek a képek:

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett képItt pedig a holtág, befagyva:

beillesztett képLájtosan engedik, kb. 15-20 cm víz van az árapasztóban. Az élő Tiszánál most nem voltam lent, kár hogy nem ma van a tetőzése, hoztam volna onnan is képeket, de sajnos nem leszek már itt kedden, amikorra várják a maximum vízszintet.

#4835
Főleg ezután a hét után nevet
Jön egy kis víz odaátról... 

beillesztett kép


beillesztett kép


beillesztett kép

#4834
Lesz egy kis víz a Tiszába'

beillesztett kép

#4833
Megint?
Azt vagy 6-7 éve hazavágta egy vadbarom aki a nyaralója előtt kotortatta meg a vizet,csak épp átvágták a vízzáró réteget is oszt eltűnt a víz szomoru
Azóta üres a Vajai főfolyás petneházi szakasza is,pedig micsoda sügerek naphalak voltak benne mikor ide költöztem .
Úgy tudom nincs gazdája és azóta nem is volt benne víz,aztán lehet már változott a helyzet.
#4832
Maczkó! Csokaly tényleg megint üres?
#4831
03:45 421 cm
#4830
Közben már 403 cm (22:00 adat). 
#4829
Azóta már 3. fokú készültség is átlépve.
397 cm 
#4828
Sárvárnál valamit nagyon benéztek most a szakemberek, mert az előrejelzésnek nem sok köze van a valósághoz. Gyakorlatilag már ma meghaladta a holnapra várt tetőzést is.

Előre:

beillesztett képÉs a valóság:

beillesztett kép


#4827
Jaja, kicsit félrement az értelmezésem (értelmezésünk)szegyenlos Maradjunk annyiban, hogy a kódolás és a dekódolás sem volt szerencsés vidám
#4826
Neked elsősorban erre válaszoltam "Bár elsősorban a téli-tavaszi olvadás szokott ilyen hirtelen nagy árhullámokat okozni ezeken a folyókon, de azért az elmúlt 10-15 évben láttunk már pár nyári nagy csapadékos helyzetet " nevet Arra gondolva, hogy ennél jóval régebbi LNV-k dől(het)nek most meg.
#4825
Ennyire nem volt érthető, hogy mire írtam? 
1972-es nagy árvíz szintjeit döntheti meg most a Dráva. Pl. Őrtilosnál már meg is dőlt 
Nem akartam bulvárosan írni, és főleg nem is írtam többszáz éves rekordokról, de akkor maradok az 51 éves rekordok dőlnek most meg - fogalmazásnál. Hátha ez elfogadható nektek is.
#4824
Ahogy Nándi írja.
Kb. mint a meteorológiai mérések. Ha nem is körte alma, de 1:1-ben nem összevethetőek az adatok.
#4823
“évszázados LNV-k dőlhetnek meg.” 
Ezzel “csak” az a baj, hogy
1; az LNV-k mindig megdőlnek kacsint
2; a medrek és kifejezetten az árterek már nagyon nem nagyon nem ugyanazok, amik “többszáz éve”
3; nincsenek pontos LNV szintek, illetve azok viszonyítási alapja mondjuk T- 400 évre

A szabályozás előtti folyóknak elég volt csak szétterülni a hullámtérben, oszt a többit tette a gravitáció.  Manapság már a bevégódás ellenére sem elég a hely ezen vízhozamok
levezetésére.
Szóval direktben nem összehasonlítható sem a régi, kiterjeszkedett folyó maximum vízszintje, sem a mai szintek. Át kéne már állni a vízhozam alapú mérésekre.
#4822
Az lehet, hogy előfordultak már nagy árhullámok, de ez annyiban mindenképp rendkívüli helyzet, hogy évszázados LNV-k dőlhetnek meg. 
A Rábán megúsztuk, hogy megdőljön, itt már nehezebb lesz. 
#4821
Így okés, félreolvastam, azt hittem a lenti grafikonra hivatkozol.
"Szép" egyébként, tipikusan viselkednek az alpi eredetű folyóink. Bár elsősorban a téli-tavaszi olvadás szokott ilyen hirtelen nagy árhullámokat okozni ezeken a folyókon, de azért az elmúlt 10-15 évben láttunk már pár nyári nagy csapadékos helyzetet (medicici, beragadó teknők stb.). Sajnos vagy sem, ezeknek a folyóknak ilyen a természete. Nagy esés, relatíve szűk, mély meder, rohanó vízzel. Az Alpok keleti feléről alig néhány nagyobb folyó szállítja el ilyen paraméterek mellett a vizet, gyakorlatilag törvényszerű a "működésük".
#4820
Pl.:

beillesztett képbeillesztett kép

#4819
Megközelíti, de el nem éri az LNV-t. A harmadfokra igaz, ami írtál.
Illetve ez természetesen "csak" előrejelzés.
#4818
Elképesztőek az előrejelzések... Link
Van ahol több napig az eddigi LNV felett 30-50cm-rel szomoru
#4817
Gasztonyban kajakozni lehet a falu utcáin   Link
#4816
Látod.  vidám
#4815
Jujj, akkor nem fog kiszáradni a szemétláda MAHART miatt?
#4814
Balaton átlag péntek óta +2 centi. Így most az átlag 105 cm. Elnézve mennyi csapadékot kapott a vízgyűjtő pár centis emelkedés még benne van.
#4813
A vízügy honlapján elérhetőek a vízmércék 30 napon túli adatai is?
#4812
Most jön a Dráva, kiadós esők után korrigálták az előrét. Drávaszabolcsnál 627-es tetőzést várnak (LNV 596) Link
#4811
A kár sajnos már így is jelentős, rengeteg az épülethez szánt faanyag ázott át. 

beillesztett kép

#4810
Jól elhúzódik a tetőzés. Szerencsétek, hogy végül nem jött még egy 20cm emelkedés. Kívánom, hogy minél kevesebb kárral sikerüljön átvészelni ezt az egészet!
Jóval kevesebb lett végül az előrejelzett csapadék a környéken, ezért állhatott meg még időben az emelkedés.
#4809
Nem fogja meghaladni. Csákánydoroszlón vagyok, itt 3 körül állt neki apadni a szint. Nagyon örülök, de ezt az éjjelt már buktam. Szivattyúzni kell sajnos, hogy a pince ne ússzon. 
#4808
Körmendnêl 499cm a Rába vízállása. 520cm LNV. Közel van itt is és még árad. 
Pinka is árad még mindig, ami pont Körmendnél ömlik a Rábába...

Utolsó észlelés

2024-07-14 17:44:38

Dorog

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

125443

Hírek, események

Miért nem láttam (még soha) a sarki fényt?

Időjárás-változás | 2024-05-13 08:01

pic
Pár infó az idei év eddigi egyik legizgalmasabb eseményével kapcsolatban.