2020. február 28., péntek

Hurrikánok és tájfunok

Adott napon: 
Keresés:
#665
Kirogi 3-as lett, 125mph-s szellel, Wilma pedig nevet kapott, szel 40mph. Utobbinak eddig szep cikkcakkos utja volt, jelenleg a Yucatan felszigetet tippelik iranynak az elorejelzesek.
#664
TD 24-et H2-H3 körülire várják az előrék péntekre. Ezzel beállítja az 1933-as szezon rekordját. Nevezetesen, akkor 21 TS v. HR (ezek kapnak nevet) volt az Atlanti térségben.
Link

Kirogi pedig fittyet hány az előrejelzésekre és még mindig T4.
Külső szélsebesség 222km/h, gust 260 km/h
Link
#663
A Kirogi ujjból 4-es a skálán!
Adatok:Vízszintes sebesség: 11.11 km/h
Külső sebesség: 231.50 km/h
Széllökés: 277.80 km/h
Hullám magasság: 12.80 méter
Szem átmérője: Nincs v. nincs adat
Légnyomás: Nincs adat
Besorolása: Tájfun IV.
Ezen kívül van még 3 trópusi vihar !
#662
Kali: Télen át kell keresztelni a fórumot:
Hóviharok és hófúvások(lavinák)
:nevet)
#661
Bakonyvár: bizony, s a viharod (AL24) akár 2-3-as kategóriát is elérhet lazán, szóval hallani fogunk még róla...

S van egy mégújabb is, a 16E, de az aztán még nagyon gyenge, s közel se veszélyeztett szárazföldet!
#660
Kezd ellaposodni ez a fórum,talán senki nem vár hurrikánt v. tájfunt ?
Mellesleg regisztrálták a tegnap jelzett jamaikai viharomat/TD/,Kirogi még 3-as és alig mozdul.
#659
Cipó, alias Dagobertbácsi!
Mielőtt beírsz, egy Word dokumentumlapra írd le, és helyesírás ellenőrzővel vizsgáltasd meg, majd másod be, ahová szeretnél írni.
Szerintem ez nem nagy művelet, biztos elboldogulsz vele.
Akkor nem fognak kötözködni Veled.
Csak egy jó tanács volt.
#658
Szerintem trópusi vihar/TD ?/ van Jamaikánál is.Csak vizuális észlelés - akinek van ideje utánanézni igazolhatja v. cáfolhatja,hogy lehetséges-e ez?Arrafelé szerintem nagyon meleg még a tenger.
#657
Sziasztok a Kirogi ujból 3-as fokozatú lett.
Adatok:Vízszintes sebesség: 5.56 km/h
Külső sebesség: 185.20 km/h
Széllökés: 231.50 km/h
Hullám magasság: 13.72 méter
Szem átmérője: Nincs v. nincs adat
Légnyomás: Nincs adat
Besorolása: Tájfun III.
Van még két ujjab vihar:01S trópusi vihar,16E trópusi vihar
Trópusi Vihar ,Trópusi depresszió
#656
Link
#655
Hurrikánméretű károkozásról hallok Barcelona környékéről (300 mm eső)!4 napig nem láttam műholdképet,ez az Ibériának beígért extrasubtropical vincemaradvány vagy valami egyéb- áprilisi-bocs ,októberi tréfa ?
#654
Kirogi még mindig jól nyomja, 166/204 km/h a szélerősség. Elég lassan gyengül, még 4 nap múlva is T1 lesz. ÉNY-i irányba halad Japán felé de nem fog partot érni.
Link
Link
#653
Dagobertbácsi, az senkinek se lenne jó..
#652
Dagobert:
Arrafelé nem hurrikán, hanem tájfun megnevezés a helyes ...
A szele pedig 213km/h, nem 260km/h.
#651
Link
#650
A kirogi Hurrikánná alakult méghozzá 4-es fokozatúvá.
Elérte a 260km/h szelet is. Mi leszz ebből?
Bárcsak lenne ilyen a földközi tengeren is, de az nekem nem lenne jó.
#649
Snowhunter: teljes igazságod vagyon, a tengerhőmérséklet magában csak egy kialakítási tényező a sok közül.
Azért szeretem ehhez mérni, mert egyrészt igen szemléltető, könnyen emészthető. Mindemellett igen nehezen találok megbízható, jól ábrázolt (és nem űrlénykódolt) adathalmazt a légköri viszonyokról a potenciális kialakulási területeken.
Amúgy nagyon fontos tényező a légköri hőmérséklet is, hiszen az nagyban befolyásolja a tengervíz párolgását illetve az egész rendszer mozgását.

kuzmi: Sto tavaris, dumajes, mene mazses scsasz novej pokazate porossziszkij?Davaj, dohovorem! kacsint
#648
Így van Nomad, ahogy írod; a fordításon csúszik el nagyon sok dolog. Annyi a véleményem, hogy aki nem hajlandó fizetni egy jó szakfordító összetett és magas szintű munkájáért, az számoljon a következményekkel, ingyen csak a kóklerek fordítanak, lásd sokszor a NAT GEO feliratait is. Az külön szépség, ha már az MTI-nél is tornádó szerepelt.
#646
Teljesen egsetértek Dunapartival.
Azért azt ne felejtsétek a nagy hurrikánozásba, hogy a tengervíz hőmérséklete csak az egyik feltétel (a magaslégkör milyensége legalább ennyire fontos kialakulásukba), ha csak az lenne, a Földközi-tengerben 2003-ban hemzsegtek volna a hurrikánok ...
Bizony az ilyen extratropical ciklonoknál az időnkénti "mezei" izlandi minimum sokal erősebb tud lenni, hisztéria nélkül.
Ennyit, mert az a néhány perc az összes mai netlehetőségem a gép előtt.
#645
Azért érdemes megnézni, hogy pörgött be a "Vince" Spanyol honba.
Link
#644
pitom, dunaparti: igaz amit írtatok.
Egyébként a Vince ha jól néztem egy É-ÉNY-ról leszakadt ciklonból jött létre - ezért különleges. Tud valaki olyan műholdarchivumot ahol ezt a területet látni lehet?
#643
Húúú mekkora lenne egyik ilyen ciklon bevadulna és 200 km/h-s széllel bevágtatna ide a Földközi-Tengerre...
Villámtérkép Barcelonától Adriáig piros lenne,szököár söpörne végig az olasz partokon....jó csak vicc voltnevet))
#642
Sokadjara latom itt ezt a tengerviz-homerseklet feltetelt hurrikanoknal. Ez biztosan abszolut homersekletkent szamit? Nem a kornyezo levegohoz kepest kellene szamolni vele? Az mas kerdes, hogy nagyobb szelessegeken a coriolis ero miatt egesz mas kepzodmenyek lesznek hosszabb-rovidebb idore stabilak, legalabbis erzesem szerint.
#641
imágom=imádom
:nevet)

#640
De, imágom mikor átmentek angolba, ezentúl én meg oroszul adom le az észleléseimet:nevet)
Erről ennyit...
#639
Hurricane VINCE is currently active. This Moderate Hurricane affected 2835 people as of 10/11/2005 12:00:00 PM UTC and is threatening up to 1878431 people according to the forecasted path.
#638
Csak hogy tisztázzuk!!
Tehát maga a képzödmény közel az európai partokhoz nem meglepö,hanem inkább a keletkezési helye a szokatlan??
#637
Hú de félelmetes voltam... tiszta Nostradamus. :I
#636
gbond: valóban, 26C-nál még nemigen alakul ki potens trópusi ciklon, jobb szereti a min. 28-29C-ot. Ahhoz hogy kialakuljon egy TS-nek nevezhető képződmény, igen nagy párolgási felületekre és kezdeti mozgástérre van szükség. Ha jobban megnézed a Földközi-tenger földrajzát, akkor láthatod, hogy jo az mindenre, de erre nem. Mindemellett maga az egész mediterrán térség akkora cca. mint egy-egy jobb hurrikán születési területe. Apró, elszigetelt jelenségek persze előfordulhatnak, megjegyezném itt, hogy Vince nem TS hanem STS, tehát subtropical storm. Ha, tegyük fel, a földközi térségben kialakul egy tengeri vihar, akkor azt már kérem ne nevezzük hurrikánnak, még ha esélyesen olyan erejű is, hanem mondjuk tuningmediciklonnak, mittomén.
A katasztrófafigyelőknek azért nem kellett volna ennyire pánikolniuk, a brit szigetek évente kap egy-egy ciklont Izland felől, aminek a közepén TS nyomásértékek uralkodnak és 130-150 km/h-s szelek fújnak, mégsincs pánik. Ez egy inkább precedensértékű TS volt, egy apró kis figyelmeztetés a természettől. Ha majd egy cat. 1- cat. 2 hurrikán szeretne bejönni Giblaltárnál, és méreteiben legalább megközelíti cape verde társait, akkor lesz mitől félnünk.
Mellesleg itthon inkább a tornádókra kell majd készülnünk, unokáink már lehet hogy jól fogják ismerni a sziréna hangot, ahogy nagyapáink tették azt 60 éve, más kontextusban.
#635
"A Vince nevű trópusi vihar az Atlanti-óceánon Madeira szigetétől 200 kilométerre északnyugatra alakult ki, de már hétfőre trópusi viharrá gyengült. Portugália felé haladva tovább veszít erejéből és nem jelent komolyabb fenyegetést a kontinensre, bár szélviharokat és heves esőzéseket hozhat magával - közölte a Meteomedia hamburgi időjárás-előrejelző szolgálat. Thomas Sa:vert hurrikánszakértő szerint idén már ez a 20. trópusi vihar a térségben, de ez az első, amely ilyen szokatlanul közel került az európai szárazföldhöz. " - ergo, egy meteorológus közleménye baromság. No...most azon kezdek gondolkodni, kinek kezdjek el hinni.

Amit nem értek...azok a hurrikánok, amelyeket felsoroltatok, valamennyi az egyenlítő közelében alakult ki, és haladt fel Európa térségébe, és NEM a közvetlen közelébe. Az én meglátásom az, hogy a Vinceben az a furcsa, hogy olyan térségben alakult ki, ahol nem lett volna "szabad". Itt belinkelem ismét a Nanovich által közzétett linket:
Link

Amúgy csupán annyit jegyzek meg, hogy ez a "kis pamacs" vörös riasztást váltott ki a nemzetközi katasztrófafigyelőknél...persze még a H1-es fokozatnál. Abba bele sem lehet gondolni, mi lett volna Madeirával, ha átgázol rajtuk.

...tessék, nekem lehet esni....

Usrin, emiatt szóltam a ma.hu-nak, aki szólt az MTI(!)-nek, hogy baromságot hoztak le. Szerintem megint valaki nagyon jól fordított. Az a vicc, hogy aki átvette az MTI-től a cikket, mindenütt tornádót írtak. a ma.hu meg ezt benne felejtette.
#634
Gbond: csak ne feledkezz el, hogy nyáron a Földközi-tenger a passzát leszálló ágában van! Ezenkívül, ha egy ilyen rendszer elkezdene pörögni, akkor előbb-utóbb szárazföldbe ütközne, ami azonnal disszipálná az energiáit! Azaz lehetetlen, kapásból 2 ellentmondás...
#633
Ez a mini-"hurrikán" kialakulása azt mutatja, hogy mégsem teljesen igaz a 26 °C-os felszíni tengervíz hőmérséklet feltétel. Ennyi erővel a Földközi-tenger középső vagy keleti részén is simán kialakulhatna egy ilyesmi ciklon.
#632
Üdv!

Nahát, ez a kis mérges bors tényleg érdekes volt partjainknál. nevet Sztem Rita szeme nagyobb volt..nevet)
De attól még rövid ideig H1 volt, Madeirán gondolom majd összeszarták magukat.
Attól még csemege, igen ritka kialakulási-támadási terület, elraktam a csemegék közé, mint a "94-es Brisbane-t megközelítőt. Az az egyetlen amit élőben is volt szerencsém megcsodálni. Most néztem vissza archívumban, ritka egy kis dög volt (24 nap, 920 hPa min., hihetetlen kacifántos életút)
Link

A Földközi tengeriről valahol van infó?? Érdekelne....
#631
Köszönöm Kuzmi!
#630
Ez a mondat is furcsa egy kicsit: "Eddig csak a T-betűhöz jutottak el, 1995-ben, amikor a Tanja nevű tornádó alakult ki." Tornádó? nevet

Földrengések: valóban, 1956 januárjában 5,6-os erősségű rengés volt Bp. közvetlen közelében, okozott is károkat, de ez sem "döntötte romba" a fél várost. (Igaz, én sem állnék 4-es földrengésnél pl. az ELTE TTK Déli Tömbje mellett, amiről egy-két burkolólap magától is leesett már; de az egy éve újjáépített kollégiumomban sem lennék, ahol magától is le tudnak hullani m2-es vakolatdarabok a mennyezetről...)
#629
Úgy van Cauchy, nevetséges...

Miközben keresgéltem, találtam az 1969 Camille melett egy még erősebb általam még nem ismert H5-öt, 1980 Allen, mindketten átlépték (egyedülálló módon, utánuk 296 km/h a következő) a 300km/h szélerősséget, a legerősebbek ők, az Allen 899hPa-os értéke is rekordközeli.
#628
Segítek egy-kettőnél:
1973 Fran, 13W-nél lett átminősítve H1-ből extratrpicla 1-é (16W:978hPa/120km/h).
1993 Floyd, ő csupán túl Északra tévedés folytán lett mnég messzeaz óceánon extratr.1-é nyílvánítva, de ereje még Bretagne partainál is szép volt (966hPa/130km/h).
#627
Snowhunter: ez csak a "hangulatkeltős ilyenmégsohasevolt" szöveg. megszokhatnánk végre, de sajna nekem ettől mindig összerándul a gyomrom
#626
Újabb badarság a főoldalon az RSOE hírei között.
A feljegyzések szerint 100 év óta az első hurrikán Európa partjainál ...
Csak az elmúlt 30 évben többet találtam még közelebb kontinensünkhöz, némelyik szó szerint "landolt" Spanyolországban, immár extratropcal ciklonként, mások az Ibériai fsz, és a Brit szigetek között lett extratropicalból mérsékelt ciklon.
Tessék keresgetni az unisys-on.
#625
urpa: Itt az infó:
Colima (Guadalajara) környéki éghajlat: Most van a hidegévszak kezdete, az ősz szeptember végéig tartott. Eddig a mindenapi délutáni nagy esők voltak, éjszakai villámlásokkal(Floo kedvence) felhőszakadásokkal. Mostantól csendesebbé és kevésbé csapadékossá válik az időjárás, csapadékhajlam lassan csökken.
Jelenleg még mindennap van kisebb eső, bár kezd elmaradozni(szemelkélések)
Viszont borultabb az idő.
Jelen időjárás: Nappal 22-27°C, éjjel 12-17°C, éjszakák egyre hűvősebbek.
Várható időjárás: Csapadékhajlam lassan a 0-hoz közelít, változóan felhős és napos időszakok követik egymást. A hőmérséklet tovább csökken, a napi maximum 10-15°C, a minimum 5-10°C körül várható. Fagy esélye gyakorlatilag: 0.
Még a magashegységekben is csak 0°C-főlé hűlhet le.
A Délebbi területek időjárása fekvéséből adódóan melegebb, de nagyban függ elhelyezkedéstől. Mert a sivatgtól az őserdőig, az óceántól a magashegységig minden megtalálható. Én most a Guadalajara adtam bővebb infót.
Mexikóvárosban is hasonló az időjárás jellege, ott viszont hűvősebb éjszakák és gyengébben (25°C) meleg nappalok vannak. Viszont Monterrey igazi nyári meleg 30-35°C, ott még zivatarok is előfordulnak. Éjszaka 20°C körüli a T.
De napokon belül ott is jelentősen csökken a meleg 27-29°C.
Valódi csapadékmentes idő most Chihuahua környékén van, ott kellemesen meleg az idő: 30°C körüli maximum, de a Tmin: 10°C csak.

No, ez nem teljes tájékoztatás, hanem közelítő kitekintés az időjárásra, és a szenzonalitásra. Remélem nagyjából képbe vagy.
Jó utat kívánok!

#624
Nekem is tetszett, s pont azért is írtam róla!

Én eddig még nem láttam ennyire hasonló kinézetűt ennyire közel hozzánk, bár nem oly régóta figyelem a neten őket...

A Földközi-tengeren lévő is nagyon szép lehetett, kár hogy nincs róla műholdkép!
#622
Derick: mindössze H1-es volt... Viszont, ha jól tudom Madeira szigete Európához tartozik, s ez attól szépen északra ment el, szóval lehet ezt európai hurrikánnak nevezni, nekünk ilyen jut csaknevet
#621
Legközelebb ide írd légyszi, mert akkor már csak törölni fogom, s nem lesz áthelyezés, köszi!


dagobertbácsi Tiszaújváros °C
2005-10-10 17:26:07
Kirogi trópusi vihar

Aktuális állapot 2005-10-10 - 16:10:20 időpontban.
Vízszintes sebesség: 9.26 km/h
Külső sebesség: 55.56 km/h
Széllökés: 74.08 km/h
Hullám magasság: 3.66 méter
Szem átmérője: Nincs v. nincs adat
Légnyomás: Nincs adat
Besorolása: Trópusi depresszió

Directions: To here - From here

Vince trópusi vihar

Aktuális állapot 2005-10-10 - 16:10:03 időpontban.
Vízszintes sebesség: 33.34 km/h
Külső sebesség: 74.08 km/h
Széllökés: 92.60 km/h
Hullám magasság: 3.66 méter
Szem átmérője: Nincs v. nincs adat
Légnyomás: 1002 MB
Besorolása: Trópusi Vihar

Directions: To here - From here

#619
Ez természetes Nomad !
A tervezéskor arra is ki kell térni, bár nem 7,4-es rengésekre tervezták az épületeink java részét.
#618
Akit érdekel esetleg, és rendelkezik Google Earth progival:

Link
Link
Link
#617
Visszatérve a fórum témájához, tud valaki segíteni h hol találok műholdképeket Vince-ről? Emlékszem egy adatbázisra ahol nagyfelbontású, szép színes képek voltak + az érdekesebb események kommentekkel.
#616
Nem szeretnék érezni magam alatt egy 4.4-est, mert lehet, hogy meglepődnénk. Szerinted odafigyelnek a földrengés biztos építkezésre a fővárosban? Mert én kétlem. A Kleopátra Ház és a Caesar ház is a legkisebb esőtől beázott, ha alattuk pattanna ki egy 4.4-es rengés, nem szeretnék mellette állni. A Müncheni elemzés egy dolog, de a cikket egy geológus írta, feltehetően nem a sajtó nyomására.