2019. november 17., vasárnap

Hurrikánok és tájfunok

Adott napon: 
Keresés:
#589
Na végre egy műholdkép amin látszik Vince...
Link

Ez azért nem mindennapos, hogy Európa partjainál trópusi vihar tűnik fel. Először azt hittem, hogy az NHC csak szeretne idén végre kifogyni a nevekből, és ezért nevez el minden kis légörvényt, de a műoldkép meggyőzött.
#588
nevet))

Floo: amúgy azért én még nem élném bele magam annyira a jövőhét végi időjárásba, mert még messze is van, illetve 6 órás futás, amit erősen fenntartásokkal kell kezelni a beválását tekintve!

Tehát, ha péntek 0 órás futás is ezt adná, akkor érthető lenne a reakció, de így....nevet

Amúgy meg most megmondom neked, hogy az a hideg nem erre fog jönni, s csapi is alig lesz:-)
#587
Jön a világvégeeeeeeeeeeee...
Nem vicc ámnevet)))
#586
Becslések szerint több mint harmincezer ember vesztette életét Pakisztánban a szombaton bekövetkezett földrengés következtében - közölte a leginkább sújtott tartomány, Kasmír egyik minisztere.
#585
Egyre több a természeti katasztrófa:
Meghaladja a 18 ezret a mindenekelőtt Pakisztánt és Indiát sújtó földrengés halálos áldozatainak a száma - közölte helyi idő szerint vasárnap reggel Iszlámábádban a pakisztáni hadsereg szóvivője.
#584
Látjátok elég egy 1 fokozató hurrikán is a komoly tragédiákhoz:
Majdnem kétezer embert ölt meg Stan Guatemalában!
#583
hi-hi hi
#582
Horrobaby tudtál Te az életben egyszer is pozitivan állni valamihez???
#581
vidám
#580
...sok értelme nincs az elnevezéseknek , de azért csináljátok, jó szórakozást...
#579
Nocsak!!
Ti itt fejtegetitek az ötletemet??nevet)
Nem is tudtam róla,Snowhunter emlitetted Harcinyul ötletét csak nem tudtam hogy hova irta be,igy meg sem találtam...
Egészen eddig...

Szal ezt ki kell ötölni normálisan,össze kell irni mondjuk 100 nevet,és mindig bedobni egyet ahogy jön a mediciklon,és meg kell adni egy idöintervallumota,mitöl már megérdemli az elnevezést...
Mondjuk 3 nap vagy nem tudom,persze ha 2 nap alatt átrobog felettünk és lepakol átlag 30 centi havat,akkor is kaphat nevet,szal az erösségét és az élethosszúságát együtt kell figyelembe venni....

Majd kidolgozzuk metnet talin...
#578
A ciklon nevekkel kapcsolatosan ha esetleg mégis kapnának nevet a Mo-felett kifejtett vagy várható aktivitásuk, hatásuk alapján egy meghatározott besorolás szerint lsd.hurrikánok. erõsségét is megadhatnánk.
#577
Egyet nem értek: a trópusi ciklonok (a kezdeti fázisban, ami pl az egyenlítő közelében alakul ki Afrika partjainál) hogy a fenébe haladnak a passzáttal szemben? Bocs ha esetleg amatőr a kérdés (így néhány sör utánnevet ) de nem vágom. Esetleg hasonló a mechanizmus a SC-nál megfigyeltekhez?
Hmm?
#576
TS Tammy is megadja magát hamarosan és TD-vé fejlődik vissza. (18 UTC-re adják az előrék)

Egy-két adat és kép:
Link

Link

Link

Link
#575
Szerintem ha egy rendszer valahol már 30éve bevált, akkor azt nyugodtan le lehet másolni. Ez nem feltétlen majmolás.
#574
Hogyan kopaszt csirkét egy tornádó?
Link
#573
Abszolut jogos Harcinyúl véleménye, bizony vannak buktatók.
Az Atlanti-ciklonokat a németek már több, mint 30 éve nevezgetik, ebben szerintem nem kellene majmolnunk őket, noha jogos, hogy mi alapján "válogatnánk" szét a ciklonokat.
#572
A neveknel mehetnenk a Lado fele utonevkonyv alapjan, az kvazi hivatalos nevgyujtemeny. A szukseges parameterek valoban erdekesek lehetnek, szerintem mindent erdemes belevenni, ami ciklonnak nevezheto, legyen az sekely, vagy sem, es szarmazzon az a foldkozi tenger kornyekerol, vagy mashonnan, szulessen peremciklonkent, extratropical-kent, vagy barhogy. Es persze ha az europat erinto ciklonokat nezzuk, akkor a muholdkepeket az Uralig es a Kaukazusig kell nezni. Ki lenne az, aki azt mondja, hogy igen, ezt a ciklont igy es igy hivjak? Lesz lelkesedes az elnevezesre nehany ev mulva is? Hol fogjuk tarolni az adataikat, kepeket roluk, vagy a palyajukat, nevuket, stb?
#571
Befejezésül jogosnak érzem ama konzervatív igényeket is, hogy nem kell nekünk feltétlenül a nyugat után mennünk, kvázi majmolnunk.
Majd megmondja a közeljövő, hogy egy ténylegesen profin összeállított és mindenki számára érvényes rendszer lesz belőle, avagy egy fellángolás szülte szűk körbe alkalmazott "félsütemény".
Jómagam a korrekt megoldás híve vagyok, vagy profi megalkotás, vagy semmi.
#570
A névválasztósdinál szerintem érdemes megfontolni, hogy amiként a trópusi ciklonok is egy bizonyos kategória (trópusi vihar) elérése esetén kapnak nevet, úgy a mediterrán ciklonoknál is egy bizonyos határ átlépése után kapnának nevet (1005hPa, és/vagy legalább 2 napi zárt izobármező).
Aztán nem mindegy miket nevezünk ki annak, egy leszakadó peremciklont, egy felettünk kiépülő (13) "Kárpáti-ciklont", egy a nyáron oly divatos épphogy sekély (de igen akciódús)ciklont, avagy egy igazi (meridionális hideg levegő Alpokon ciklonális görbületet kapása) med.ciklont, szóval vannak buktatók.
Sokszor nem könnyű a ketagorizálás.
A névválasztás jóval bonyolultabb, mindenképp az alfabetikus sorrend a jogos, természetesen kerülve az angolszász neveket, váltogatva a fiú és lánynevekkel, ám jól megvizsgálni a gyakoriságot, ennek megfelelően előrejegyezve a névsort, ld. a "nagytestvéreknél".
Egyszóval jól megfontolandó, ha belekezdünk, fél és mosolyogtató szüleményt nem érdemes kihozni.
#569
Ha már így belejöttem E155,N15-nél nem egy tájfun születik ?Gyanús a Hajnan és Luzon közti kerek tömb is,bár nem minden papsajt...
#568
Az elnevezés ügyében alapjában egyetértenék. ám vannak komoly buktatói is a történetnek, ennek fényében ténykedjetek.
#566
Amúgy a med-ciklonokról az a véleményem, hogy egész Európát figyelembe kellene venni. Így nem csak a minket közvetve érintő ciklonokat kellene kategórizálni. Ha már itt tartunk... a neveket milyen logika szerint adnánk? Fiu, lány, stb???
#565
Bakonyvárnak bejött. Tammy életre kelt az Atlantin. Az előrejelzések szerint trópusi viharnál jobban nem ereösödő rendszer 24 órán belül eléri Floridát, ott depresszióvá alakul. A várható csapadék hozamról még nem adtak ki tájékoztatást.
#564
A névadás jó ötlet!
1. Csak a Mo-on áthaladó med.ciklonokat neveznénk el vagy az áttételesen a mi idõjárásunkra közvetve hatást gyakorlókkal is (vagy feltételezhetõ, jósolható a késõbbi mozgásából vmilyen hatás)?
2.ABC rendben is haladhatnánk lsd. névjegyzék.
#563
A NY-Pacifikumban még mindig nagyon meleg az óceán úgyhogy ott még kipattanhat valami érdekes. Persze a Mexikói-öböl sem hideg de jóval kisebb területen van megfelelő melegvíz.
#562
Sziasztok! Floo az észlelési naplóban felvetett egy jó ötletet, amelyet most bemásolnék ide:
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Floo Becsehely (Dél-Zala) 14 °C
2005-10-05 09:30:22
Egy javaslat!
Január 26 óta (csak) mediterrán ciklonok határozzák meg idöjárásunkat,olykor napokon,némelyik esetben heteken át!!!
Mi lenne ha nevet adnánk nekik,mint a hurrikánoknak!!
Amikor kialakulnak,bedobjuk a közösbe a neveket és kiválasztjuk!!
Nem kellene 1 hétig "ciklonként" emlegetni öket,lenne nevük!!
Hmmm??
nevet)
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
...én bátortalanul, de támogatom ezen javaslatot...szerintetek?
#561
Gyanús nekem a Bahamáknál lévő felhőzet - de ne riogassuk az amcsikat ! :-)))
#560
Az Atlantikumban záróakkordként (?) Stan éppen H1-ként érte el Mexikó déli szegélyét, a Ny-i part mentén lévő Otis végül is nem érve partot a hideg vízbe szép lassan disszipálódik.
Tájfun ügyben csend van, a Déli féltekéhez hasonlóan.
#559
Szívesen, de mint ahogy Gyuri írta, nem nagy ügy… kacsint

Annyit azért jeleznék, hogy a bója adatok automatikusak, így ha kihagyás van, arról nem mi tehetünk. Mi minden órában szinkronizáljuk a NOAA adatait a szerverünkön lévővel.

Have a nice day...
#558
Nomad: Gratulálok ehhez a rengeteg információhoz, amit nekünk adsz!
Lassan már nem is kell mást nézni csak a Google Earth-ot, és mindent le tudunk olvasni róla.
Csak így tovább és köszönjük!
#557
Google Earth rajongók:

Tengermeteorológiai adatok a világtengerekről:
Link

Have a nice day...
#556
Köszi Gyuri, he-he !
Az adsl hátulról közelíthet, évek óta küzdöttünk érte (plusz a chelloért), amíg meg nem untuk.
Az év végére megvalósulni látszik azonbana kábeles net, hosszú vajúdást lezárván(?).
#555
Tüntessünk a Mályi adsl-ért
#554
A Longwang Taiwan után már szerencsére nem erősödött vissza, Kína partjához érve már csak T1-ként landolt, és gyorsan leépülőben lesz.
#553
Kuzmi: Igen, félreértettük egymást, azt hittem az rsoe monitorjára gondoltál.
A Google Earth, és egyéb kmz-k nekem megnézhetetlenek, azokra nem is gondolhattam sajna...
#552
nanovich:Link

Ez alapján lehet a google earth-ra fejleszteninevetMutasd meg Nomadnak,nem is olyan nehéznevet
#551
Nomad!
Snowhunter ékesen szólott! nevet
Nem neked szólt a kritika, az sem tudtam hogy benne van a kezed csak annyit hogy a Google Earth-ről vannak az adatok. Nem használom... Csak ha ilyen adatot látok hogy egy IV. fokozatú tájfun 45 m-es hullámot generál majd később egy gyenge II. fokozatú hurrikán 12 m-est akkor joggal mondhatom azt hogy ez a program ezek szerint nem alkalmas a hullámmagasság meghatározására. De (mint ahogy gyanítottam) egyszerű mértékegység-prolémák voltak. Örülök hogy orvosoltad...
Üdv: Nanovich
#550
Snowhunter: A Google Earth-térképen eddig nem volt felszámozva az útvonalon (1-2-3-4-5-4-3-2-1 stb.) a trópusi viharok. Csak az aktuális helyzetben volt ráírva. Most az is látszik, szerintem elértetted, amit írtam.
#549
A Longwang átrobogva Tajwan-on, T3-má szelidült, ám újra tengerre "szállván" ki tudja nem-e T4-ként érkezik meg Kína partjaihoz.
A többi nem sok szót érdemel, az Otis várhatan a Kaliforniai-félsziget mexikói patjához érve azonnal disszipálódásba fog.
Az Atlanti 19 és 20 közül a 20 gyengécske (a Yucatán-félsziget környékén maximum 120km/h néz ki belőle), a 19 pedig csupán messze a partoktól Észak felé vándorol "semmiként".
#547
Snowhunter na ez nekem uj információ,eddig ezt nem tudtam...
#546
Még 2 trópusi vihar alakult ki az egyik Közép Amerikánál a másik pedig az óceán közepén.
#545
Utóljára lefekvés előtt.
Nomad: A Déli-féltekén ténykedő ciklonok nevét tájfunról szándékozod átnevezni valamikor, vagy álljak le eme kérréssel ?
#544
Kuzmi: Az eddig is fel volt tüntetve, he-he !
Ami újdonság, hogy a havi felsorolásnál is ott van már a kategória (javaslatomra, nem hátsó szándékból, he-he).
#543
Ki mondta, hogy októberre leáll a hurrikéánszezon ?
Nem áll le, csak addigra a java lezajlik, Októberben még szoktak lenni kisebb-nagyobb hurrikánok, a nylt Atlanti-vizeken még késöbb is (némely évben bebolyongván a Karibi-térségbe).
Floo: Persze, szoktak lenni a nyugati-parton is (Kelet-Pacifikum), sőt általában jobban kitolódva a szezon vége arrafelé.
Nomad: Kicsivel kisebb gyanakvás szerintem üdvözítő lenne, hidd el, nem akar senki rosszat neked, ha hiszed én sem.
Örülök, hogy ilyen profi oldalt vezetel, néha tanácsot adok, néha (talán ritkán erős hangnembe is, ám mentségemül szóljon: a média nagy rákfeném) kritizálok, de a rossz szándék nélkül, ez mindenkire igaz.
Csak azért írom, mert szerintem talán még mindig rosszallóan nézel rám, emiatt mással ne konfrontálódj.
Ui: Ez jótanács, nem hátsó szándék, hidd el, he-he (ez mosolyjel) !
#541
Hmmm...közben megtaláltam a hibát, és javítva...Sorry, még1x
#540
Sziasztok! Ahogy látom, Nanovich kiásta a csatabárdot ellenem. A magasság érték az ÉN hibám. A fehlesztés során elfelejtettem beépíteni függvényt, amely átszámolja az angolszász értéket. Ergo, valóban: 30 méter = 30 feet Bocs, sorry, tévedtem. Ha még esetleg megkapom azt az oldalt, ahol hibásan szerepel az érték, azonnal javítom. (nomad@x3.hu) Nanovich, a Google Earth egy megjelenítési forma, majdnem mindenre jó... ha nem hiszed, tessék valamit rá fejleszteni... Üdv: Nomad