2019. november 14., csütörtök

Hurrikánok és tájfunok

Adott napon: 
Keresés:
#637
Hú de félelmetes voltam... tiszta Nostradamus. :I
#636
gbond: valóban, 26C-nál még nemigen alakul ki potens trópusi ciklon, jobb szereti a min. 28-29C-ot. Ahhoz hogy kialakuljon egy TS-nek nevezhető képződmény, igen nagy párolgási felületekre és kezdeti mozgástérre van szükség. Ha jobban megnézed a Földközi-tenger földrajzát, akkor láthatod, hogy jo az mindenre, de erre nem. Mindemellett maga az egész mediterrán térség akkora cca. mint egy-egy jobb hurrikán születési területe. Apró, elszigetelt jelenségek persze előfordulhatnak, megjegyezném itt, hogy Vince nem TS hanem STS, tehát subtropical storm. Ha, tegyük fel, a földközi térségben kialakul egy tengeri vihar, akkor azt már kérem ne nevezzük hurrikánnak, még ha esélyesen olyan erejű is, hanem mondjuk tuningmediciklonnak, mittomén.
A katasztrófafigyelőknek azért nem kellett volna ennyire pánikolniuk, a brit szigetek évente kap egy-egy ciklont Izland felől, aminek a közepén TS nyomásértékek uralkodnak és 130-150 km/h-s szelek fújnak, mégsincs pánik. Ez egy inkább precedensértékű TS volt, egy apró kis figyelmeztetés a természettől. Ha majd egy cat. 1- cat. 2 hurrikán szeretne bejönni Giblaltárnál, és méreteiben legalább megközelíti cape verde társait, akkor lesz mitől félnünk.
Mellesleg itthon inkább a tornádókra kell majd készülnünk, unokáink már lehet hogy jól fogják ismerni a sziréna hangot, ahogy nagyapáink tették azt 60 éve, más kontextusban.
#635
"A Vince nevű trópusi vihar az Atlanti-óceánon Madeira szigetétől 200 kilométerre északnyugatra alakult ki, de már hétfőre trópusi viharrá gyengült. Portugália felé haladva tovább veszít erejéből és nem jelent komolyabb fenyegetést a kontinensre, bár szélviharokat és heves esőzéseket hozhat magával - közölte a Meteomedia hamburgi időjárás-előrejelző szolgálat. Thomas Sa:vert hurrikánszakértő szerint idén már ez a 20. trópusi vihar a térségben, de ez az első, amely ilyen szokatlanul közel került az európai szárazföldhöz. " - ergo, egy meteorológus közleménye baromság. No...most azon kezdek gondolkodni, kinek kezdjek el hinni.

Amit nem értek...azok a hurrikánok, amelyeket felsoroltatok, valamennyi az egyenlítő közelében alakult ki, és haladt fel Európa térségébe, és NEM a közvetlen közelébe. Az én meglátásom az, hogy a Vinceben az a furcsa, hogy olyan térségben alakult ki, ahol nem lett volna "szabad". Itt belinkelem ismét a Nanovich által közzétett linket:
Link

Amúgy csupán annyit jegyzek meg, hogy ez a "kis pamacs" vörös riasztást váltott ki a nemzetközi katasztrófafigyelőknél...persze még a H1-es fokozatnál. Abba bele sem lehet gondolni, mi lett volna Madeirával, ha átgázol rajtuk.

...tessék, nekem lehet esni....

Usrin, emiatt szóltam a ma.hu-nak, aki szólt az MTI(!)-nek, hogy baromságot hoztak le. Szerintem megint valaki nagyon jól fordított. Az a vicc, hogy aki átvette az MTI-től a cikket, mindenütt tornádót írtak. a ma.hu meg ezt benne felejtette.
#634
Gbond: csak ne feledkezz el, hogy nyáron a Földközi-tenger a passzát leszálló ágában van! Ezenkívül, ha egy ilyen rendszer elkezdene pörögni, akkor előbb-utóbb szárazföldbe ütközne, ami azonnal disszipálná az energiáit! Azaz lehetetlen, kapásból 2 ellentmondás...
#633
Ez a mini-"hurrikán" kialakulása azt mutatja, hogy mégsem teljesen igaz a 26 °C-os felszíni tengervíz hőmérséklet feltétel. Ennyi erővel a Földközi-tenger középső vagy keleti részén is simán kialakulhatna egy ilyesmi ciklon.
#632
Üdv!

Nahát, ez a kis mérges bors tényleg érdekes volt partjainknál. nevet Sztem Rita szeme nagyobb volt..nevet)
De attól még rövid ideig H1 volt, Madeirán gondolom majd összeszarták magukat.
Attól még csemege, igen ritka kialakulási-támadási terület, elraktam a csemegék közé, mint a "94-es Brisbane-t megközelítőt. Az az egyetlen amit élőben is volt szerencsém megcsodálni. Most néztem vissza archívumban, ritka egy kis dög volt (24 nap, 920 hPa min., hihetetlen kacifántos életút)
Link

A Földközi tengeriről valahol van infó?? Érdekelne....
#631
Köszönöm Kuzmi!
#630
Ez a mondat is furcsa egy kicsit: "Eddig csak a T-betűhöz jutottak el, 1995-ben, amikor a Tanja nevű tornádó alakult ki." Tornádó? nevet

Földrengések: valóban, 1956 januárjában 5,6-os erősségű rengés volt Bp. közvetlen közelében, okozott is károkat, de ez sem "döntötte romba" a fél várost. (Igaz, én sem állnék 4-es földrengésnél pl. az ELTE TTK Déli Tömbje mellett, amiről egy-két burkolólap magától is leesett már; de az egy éve újjáépített kollégiumomban sem lennék, ahol magától is le tudnak hullani m2-es vakolatdarabok a mennyezetről...)
#629
Úgy van Cauchy, nevetséges...

Miközben keresgéltem, találtam az 1969 Camille melett egy még erősebb általam még nem ismert H5-öt, 1980 Allen, mindketten átlépték (egyedülálló módon, utánuk 296 km/h a következő) a 300km/h szélerősséget, a legerősebbek ők, az Allen 899hPa-os értéke is rekordközeli.
#628
Segítek egy-kettőnél:
1973 Fran, 13W-nél lett átminősítve H1-ből extratrpicla 1-é (16W:978hPa/120km/h).
1993 Floyd, ő csupán túl Északra tévedés folytán lett mnég messzeaz óceánon extratr.1-é nyílvánítva, de ereje még Bretagne partainál is szép volt (966hPa/130km/h).
#627
Snowhunter: ez csak a "hangulatkeltős ilyenmégsohasevolt" szöveg. megszokhatnánk végre, de sajna nekem ettől mindig összerándul a gyomrom
#626
Újabb badarság a főoldalon az RSOE hírei között.
A feljegyzések szerint 100 év óta az első hurrikán Európa partjainál ...
Csak az elmúlt 30 évben többet találtam még közelebb kontinensünkhöz, némelyik szó szerint "landolt" Spanyolországban, immár extratropcal ciklonként, mások az Ibériai fsz, és a Brit szigetek között lett extratropicalból mérsékelt ciklon.
Tessék keresgetni az unisys-on.
#625
urpa: Itt az infó:
Colima (Guadalajara) környéki éghajlat: Most van a hidegévszak kezdete, az ősz szeptember végéig tartott. Eddig a mindenapi délutáni nagy esők voltak, éjszakai villámlásokkal(Floo kedvence) felhőszakadásokkal. Mostantól csendesebbé és kevésbé csapadékossá válik az időjárás, csapadékhajlam lassan csökken.
Jelenleg még mindennap van kisebb eső, bár kezd elmaradozni(szemelkélések)
Viszont borultabb az idő.
Jelen időjárás: Nappal 22-27°C, éjjel 12-17°C, éjszakák egyre hűvősebbek.
Várható időjárás: Csapadékhajlam lassan a 0-hoz közelít, változóan felhős és napos időszakok követik egymást. A hőmérséklet tovább csökken, a napi maximum 10-15°C, a minimum 5-10°C körül várható. Fagy esélye gyakorlatilag: 0.
Még a magashegységekben is csak 0°C-főlé hűlhet le.
A Délebbi területek időjárása fekvéséből adódóan melegebb, de nagyban függ elhelyezkedéstől. Mert a sivatgtól az őserdőig, az óceántól a magashegységig minden megtalálható. Én most a Guadalajara adtam bővebb infót.
Mexikóvárosban is hasonló az időjárás jellege, ott viszont hűvősebb éjszakák és gyengébben (25°C) meleg nappalok vannak. Viszont Monterrey igazi nyári meleg 30-35°C, ott még zivatarok is előfordulnak. Éjszaka 20°C körüli a T.
De napokon belül ott is jelentősen csökken a meleg 27-29°C.
Valódi csapadékmentes idő most Chihuahua környékén van, ott kellemesen meleg az idő: 30°C körüli maximum, de a Tmin: 10°C csak.

No, ez nem teljes tájékoztatás, hanem közelítő kitekintés az időjárásra, és a szenzonalitásra. Remélem nagyjából képbe vagy.
Jó utat kívánok!

#624
Nekem is tetszett, s pont azért is írtam róla!

Én eddig még nem láttam ennyire hasonló kinézetűt ennyire közel hozzánk, bár nem oly régóta figyelem a neten őket...

A Földközi-tengeren lévő is nagyon szép lehetett, kár hogy nincs róla műholdkép!
#622
Derick: mindössze H1-es volt... Viszont, ha jól tudom Madeira szigete Európához tartozik, s ez attól szépen északra ment el, szóval lehet ezt európai hurrikánnak nevezni, nekünk ilyen jut csaknevet
#621
Legközelebb ide írd légyszi, mert akkor már csak törölni fogom, s nem lesz áthelyezés, köszi!


dagobertbácsi Tiszaújváros °C
2005-10-10 17:26:07
Kirogi trópusi vihar

Aktuális állapot 2005-10-10 - 16:10:20 időpontban.
Vízszintes sebesség: 9.26 km/h
Külső sebesség: 55.56 km/h
Széllökés: 74.08 km/h
Hullám magasság: 3.66 méter
Szem átmérője: Nincs v. nincs adat
Légnyomás: Nincs adat
Besorolása: Trópusi depresszió

Directions: To here - From here

Vince trópusi vihar

Aktuális állapot 2005-10-10 - 16:10:03 időpontban.
Vízszintes sebesség: 33.34 km/h
Külső sebesség: 74.08 km/h
Széllökés: 92.60 km/h
Hullám magasság: 3.66 méter
Szem átmérője: Nincs v. nincs adat
Légnyomás: 1002 MB
Besorolása: Trópusi Vihar

Directions: To here - From here

#619
Ez természetes Nomad !
A tervezéskor arra is ki kell térni, bár nem 7,4-es rengésekre tervezták az épületeink java részét.
#618
Akit érdekel esetleg, és rendelkezik Google Earth progival:

Link
Link
Link
#617
Visszatérve a fórum témájához, tud valaki segíteni h hol találok műholdképeket Vince-ről? Emlékszem egy adatbázisra ahol nagyfelbontású, szép színes képek voltak + az érdekesebb események kommentekkel.
#616
Nem szeretnék érezni magam alatt egy 4.4-est, mert lehet, hogy meglepődnénk. Szerinted odafigyelnek a földrengés biztos építkezésre a fővárosban? Mert én kétlem. A Kleopátra Ház és a Caesar ház is a legkisebb esőtől beázott, ha alattuk pattanna ki egy 4.4-es rengés, nem szeretnék mellette állni. A Müncheni elemzés egy dolog, de a cikket egy geológus írta, feltehetően nem a sajtó nyomására.
#615
A pakisztáni földrengés azonban tényleg más kategória, ezen térségekben végezheti a legnagyobb pusztításokat egy ilyen földrengés, az okokat részben érintettétek.
#614
Nomad:
Még véletlenül se hidd, hogy újra neked gázolok, de mentségemre szóljon, hogy a média és az álhírek túlzásai az érzékeny pontom.
Egy 4,4-es rengés nemhogy fél Budapestet sem döntené romba, de csak mérsékelt károkat okozna, nem elírás volt ?
Tudtommal egy földrengés az 5-5,5-ös rengéserősségtől (pl. Dunaharaszti 5,6-os rengés) tudna nagy károkat okozni.
Nem, véletlenül biztosítótársaság (...) általi volt az a müncheni elemzés, mely a linkben szerepelt ?
#613
Köszönöm szépen kuzmi, rendes Tőled! Holnap megyek és 29én jövök haza!
#612
Kali: Való igaz, az építkezési szokások rengeteget számítanak. A katasztrófa súlytotta területeken az épületek jelentős része vályogból vannak, a kőépületek viszont már más kérdés. Csupán arra akartam rávilágítani, hogy a rengés ereje rendkívüli volt, egy ilyen szeizmikus esemény máshol is ugyan ekkora kárt okozott volna. Száz szónak is egy a vége...sajnálom őket. Miközben szedtem össze a tájékoztató anyagot, a torkom összeszorult.

[Csendesen megjegyezve, az atomfegyverek fejlesztése helyett vehettek volna Chinok helikoptereket, meg kiépíthetnének egy normális katasztrófavédelmi csoportot is. No comment, a mostani helyzeten ez már nem segít.]
#611
Vicne 24 órán belül disszipálódik. 8 UTC:
Pmin 994 hPa
szél: 93/112 km/h

Link
#610
urpa: Délutánra meglesz az éghajlati, szezonális és aktuális infó.
Akkor jelentkezem.
Mikor utazol és mennyi időre?
#609
Nomad: persze, biztos nagyon erős volt a rengés, de láttam én az eseményről beszámoló videokon állva maradt több (6-nál több) emeletes házakat, szóval az építési szabályokon is elég sok múlott, ami ugye nem menthet meg mindenkit, de biztos vagyok benne, hogy több ház a gyenge szerkezet miatt dőlt össze...
#608
A cikk alján a szerző megjegyzése szerintem mindenre érvényes:

"Ha valami régen volt, arról hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a jövőben többet már nem fordulhat elő. Pedig az emberi emlékezés egyik fontos feladata, hogy a múlt tapasztalatait a jövőbeli cselekvések tervezésekor hasznosítsa. Éppen ezért hívjuk fel nyomatékosan a figyelmet egy jövőbeli budapesti rengés lehetőségére, veszélyére és az arra való felkészülés fontosságára. Mert lehet, hogy 1956 januárjában fővárosunknak szerencséje volt. De nem biztos, hogy ez így lesz a következő, nem tudni, mikor kipattanó földrengés esetében is. "
#607
Figyelmedbe ajánlom:

Link
#606
No meg azért, mert a 7.4-es rengés már a pusztító fajtából való. Arról nem beszélve, hogy szombat óta folyamatosan, kb 14-16 közepes erejű, a Richter skála szerinti 4.4-6.3 rengések vannak a térségben. Akkora volt a főrengés [7.4] ereje, hogy szó szerint végig hullámzott a Földön.

Egy 4.4-es rengés fél Budapestet lerombolná...gondolj bele, milyen lehet egy 7.4-es...
#605
kuzmi: janevet

Amúgy a földrengéseknek azért is van olyan sok áldozata Pakisztánban, mert ott még nagyon elmaradottak az építési szabályok (úgy mint az ország), szóval ennek is nagy köze van ahhoz, hogy bőven van 0 az áldozati számban...
#604
köszönöm a válaszokat! Amúgy kb a Mexikóváros-San Luis Potosi-Durango-Colima négyszöget járom be teljesen, de remélem hogy akkor nem lesz csapadékos! Szeretnék lebarnulni!nevet
#603
urpa: Ha pontosan megmondod merre leszel Mexikóban, akkor pontos infót tudok adni.
Ebben szakértő vagyok:nevet)
Kali tudja miért:nevet)
#602
Nézzétek meg, a hurrikánok pusztításai sehol sincsennek a földrengésekhez képest. Ennyi emberáldozat, ez ellen tenni sem lehet:szomoru(
"Pakisztánban már negyvenezer áldozata van a szombati nagyerejű földrengésnek - jelentette ki az elnöki szóvivő. Csak Kasmírban húszezren haltak meg, és milliók váltak hajléktalanná. Folyamatosak az utórengések, közülük több önmagában is pusztítónak számít, 5-ös, 6-os erősségűek. Pervez Musharaf elnök minden idők legnagyobb pakisztáni katasztrófájának nevezte a szombati földrengést és három napos gyászt rendelt el."

#601
Bocs,nem tudom mit nyomtam meg.Van duplázó billentyű?A múltkor a Pacifikumban két ciklongyanús képződményt láttam,az egyik lecsapott Vietnamra(regisztrálták),de a másik bár létezik,sehol sem beszélnek róla(Kína felé tart)Mögötte újabb kettő van kialakulóban.Mikor nyilvánítják őket legalább TD-nek ?
#600
Vince hurrikán iránya Portugália kellős közepe felé mutat és valóban csak gyengus trópusi viharként fog lecsapni rá(a fizika törvényei még hatnak rá).
#599
Vince hurrikán iránya Portugália kellős közepe felé mutat és valóban csak gyengus trópusi viharként fog lecsapni rá(a fizika törvényei még hatnak rá).
#598
Hurrikán csak ott tud képződni, ahol kellően meleg a tengervíz... Épp ezért mert abban a térségben hideg az SST, fel is fog omlani gyorsan...
Ha a hurrikánok pályáját vizsgáljuk, az is elmondható, hogy a 20°szélességi fokot átlépve a pályjuk északkeleties komponenst vesz fel...Ez már kialakulásának fázisában is ehhez a szélességhez közel lehetett, az erős örvényesség kiváltásában pedig szerepe lehetett a nagyobb Coriolis-paraméternek valamint a nyugatias szélkomponensnek is...
#597
#596
Viszont az egy kicsit gyanús hogy hideg a tenger a Vince alatt.
Link

Lehet hogy tényleg nem trópusi....
#595
Vine H1 lett!!!
21 UTC:
Link
Link
Link
Link

P min 995 hPa, az előrék szerint 12-18 óráig lesz hurrikán

Cauchy! Nincs az 1000 km!
#594
Urpa: az egész ország túl nagy lenne ahhoz, hogy mindenütt essen az eső... Vannak Mexikónak sivatagos részei is, ahol az éves csapadék 100 mm alatt van...
Amit te a prognózisokban látsz, az rendszerint délutáni, trópusi menetrendszerű zápor, vagy zivatar (ami egy adott pont felett nem is biztos, hogy kialakul naponta, sőt...), ettől függetlenül pedig jó időd lesz, és élvezni fogod az utat!
#593
Sziasztok!

lelkes időjárás vizslatóként, de cseppet sem szakértőként segítségetekre szorulok!A héten elutazom Mexikóba és utánanéztem, hogy milyen idő van arrafelé, és kicsit meglepődtem, amikor azt láttam, hogy mindenhol esik és egy pár napig még fog is...Utánajártam és kiderült, hogy ott szeptember végén van általában vége, viszonylag hirtelen az esős évszaknak, gondoltam akkor biztos ez egy kicsit eltolódott valami miatt. Aztán rájöttem, hogy épp most húzott el arra a Stan hurrikán, és akkor nyílvánvalóvá vált, hogy emiatt is van. A kérdésem az, hogy ezután a hurrikán után, meddig marad esős az idő, és egyáltalán milyen méretű területre van kihatással ez a hurrikán? Javítsatok ki, ha rosszul tudom, de én úgy tudom, hogy hurrikánok után hirtelen lesz nagyon fülledt meleg. Írjatok bármit, ami ezzel kapcsolatos, mert minden info érdekel! Köszönöm előre is
#592
A www.flhurricane.com-on a "Atlantic Tropical Weather Discussion" alatt a Vincéről: "PRELIMINARY EXAMINATION
SUGGESTS THIS IS THE FARTHEST EAST AND NORTH A TROPICAL CYCLONE HAS EVER FORMED IN THE BASIN".
Viszont a folytatásban az is ott van, hogy szét fog esni napokon belül.
#591
Szeptember végén a Fekete-tenger NY-i részén beragadó ciklon is "jól" nézett ki:
Link
Link
Link
De ami Marokkótól NY-ra van az tényleg trópusinak néz ki. Nem tudom mennyire függhet össze a NY-Afrikai partvidék közelében hetek óta kialakuló zivatarokkal. Lehet hogy mégsem olyan hideg most a Kanári-áramlás?
#590
Link
#589
Na végre egy műholdkép amin látszik Vince...
Link

Ez azért nem mindennapos, hogy Európa partjainál trópusi vihar tűnik fel. Először azt hittem, hogy az NHC csak szeretne idén végre kifogyni a nevekből, és ezért nevez el minden kis légörvényt, de a műoldkép meggyőzött.
#588
nevet))

Floo: amúgy azért én még nem élném bele magam annyira a jövőhét végi időjárásba, mert még messze is van, illetve 6 órás futás, amit erősen fenntartásokkal kell kezelni a beválását tekintve!

Tehát, ha péntek 0 órás futás is ezt adná, akkor érthető lenne a reakció, de így....nevet

Amúgy meg most megmondom neked, hogy az a hideg nem erre fog jönni, s csapi is alig lesz:-)