2019. július 21., vasárnap

Hurrikánok és tájfunok

Adott napon: 
Keresés:
#6346
Barry megcsinálta, 1-es kategóriájú hurrikán lett.
#6345
Barry várhatóan szombaton hajnalban éri el Louisiana-i partokat. Élő kamera New Orleans-ból:  Link

Plusz, ha lejjebb görgettek, akkor van ott még pár kamera. A part menti is érdekes lesz... 
#6344
Idén először kúp előrejelzési ábra a Karibi térségre:

beillesztett kép


#6343
GFS

beillesztett kép

#6342
Nem lesz ez rossz első ATL hurrikánnak nevet

beillesztett kép

#6341
Hullámzó frontból, sekély ciklonból hurrikán elég betegül hangzik. Ez olyan EU-s szubtrópusi megoldás. laza
#6340

beillesztett kép

#6339
Link
Itt is van. Kedden major lesz belőle.
#6338
Ők is olvassák a MetNet fórumot. kacsint
#6337
Már a hivatalos is várja kacsint
#6336
A hivatalos előrejelzés még ugyan nem várja, de szerintem jó eséllyel az első "major" lesz majd a szezonban.
#6335
Barbara keddre várhatóan hurrikán lesz 
Link
#6334
Link
Barbara is megszületett.
#6333
És végül igaza is lett a HWRF-nek, Alvin hurrikánná erősödött.

beillesztett kép

#6332
Mondjuk a műholdkép alapján azért alakul szépen, és a friss HWRF hurrikánt csinál belőle.
Link
Link
#6331
Tényleg lassan, mert azóta sem volt ott semmi. laza Talán a mostani 93E jelzésű Investből lehet majd depresszió, esetleg gyenge trópusi vihar, de a korábbi várakozásokból itt is eléggé visszavettek már a modellek.

Viszont az én célterületem szépen alakul a májusi gyengélkedés után, már csak egy megfelelő makrofelállás kell majd szeptemberben. kacsint
Link
Link
#6330
Az EPAC-on lassan indul a szezon. A modellek többsége egy nagy ciklonális örvénnyel számol Közép-Amerika térségébe, amihez kapcsolódva alakulhat(nak) ki az első trópusi depresszió(k)/vihar(ok).
A mostani GFS szerint először egy TD lenne a partoknál, ami utána átkeletkezne TS-ként a Karib-tengerre, majd visszakeletkezne TS-ként az EPAC-ra. laza
Link
Link
Link
#6329
Fani: Link       (Puri, Odisha szövetségi állam)

blob: Link
#6328
Fani majdnem 5-ös lett az indiai partok közelében. Mondjuk a radarkép alapján talán jöhet egy szemfal-kicserélődés, ami megfoghatja az erejét.

beillesztett képbeillesztett kép

#6327
Akkor a második, elnéztem.vidám  Link  
_________________________________________________________________________________________
Trevor még Ausztráliában: Link      zivatar

#6326
Sajnos áthoztad a hülyeséget a zidőképről szomoru  

Eline

beillesztett képHudah

beillesztett kép

#6325
Így ért partot Pemba városánál:  Link     zivatar

Link      Példátlan, hogy egy szezonban két ciklon erősségű elkapja Mozambikot egyébként. Ez kb. olyan mintha, Magyarországon egy nyáron 2 derecho száguldana keresztül.
#6324
Mozambik kap egy 4-est (Kenneth).

beillesztett kép

#6323
Már wikipedian is díszeleg az ötös. Sejthető volt, hogy ez lesz. nevet
#6322
Michael-t utólag felnyomták Cat 5-re a partot éréskor, és ezzel az 1992-es Andrew után ez lett az első ciklon, ami 5-ösként ért partot az USA kontientális területén.
Link
#6321
Kelet felől kapja a nyírást rendesen, de nyugat felé szép egészséges outlowja van. Lassan azért majd így csökken a nyírás a keleti negyedekben is, és akkor jelentősebben is erősödhet. Egy jó cat1-2 benne van a fiúban nevet

beillesztett kép

#6320
Bummm!zivatarWallace bemorcult rendesen.

beillesztett kép

#6319
Na! Induljon a 2. menet! (Van nem egy kimenet, ami a szárazföldre kanyarítja)

beillesztett kép

#6318
Szép munka! kacsint
#6317
Zorbika is készen van: Link (vagy innen: Link )
#6316
Szegény Iba-t is szétcseszte a nyírás, úgyhogy a hurrikános álmok szertefoszlottak, sőt már nem fog várhatóan semmit sem erősödni, megmarad gyenge TS-nek amíg fel nem oszlik.
Minden esetre azért szép volt ez, főleg, hogy akár csak tavaly a Földközi-tengeren Otilie, úgy itt is ez volt az első ciklon, ami tisztán trópusi volt mérsékelt övi és szubtrópusi előzmények nélkül (természetesen a megbízható megfigyelések kezdete óta). nevet
#6315
Csóri Verának már csak a DK-i kvadránsában van mélykonvekció. Persze attól még pörög, mint a búgócsiga. Karrathaban stabil TS szél van.

beillesztett kép

#6314
Az ASCAT 35 csomós (65 km/h) szelet mért benne, amivel elérte a TS erősséget, és a brazilok azzá is nyilvánították Iba néven. Szép spirális karocskái kezdenek lenni, fog ez még erősödni.

beillesztett kép

#6313
A Legendre-szigetnél alig csúszott be 980 alá, mégis szép szellők fújdogálnak (valahol tőle ÉK-K-re van a szem 956 hPa-lal)

beillesztett kép

#6312
Bumm. zivatar

beillesztett kép

#6311
A brazilok trópusi depressziónak nyilvánították, ami kicsit talán még korai, de minden esetre fejlődik rendesen. Szépen nyomja a hot tower-eket is már: Link

Érdekes, hogy a korábban erősködő GFS már szinte semmit nem vár belőle most, miközben az ECM-nél a mostani futásban lett a legerősebb 992 hPa-os központtal és 100 km/h-s széllel. Link Link
Tegnap és tegnapelőtt még az UKMO is erősnek várta, voltak 970 hPa-os futásai is, mára ebből ő is visszavett, cserében viszont ráviszi a partra 300-400 mm csapadékkal. Link Link

Napi animáció, estére azért egész szervezett lett:

beillesztett kép


#6310
Hát elkezdődött...

Link

"SPECIAL WARNING ISSUED AT 2000 UTC - THU - 21/MAR/2019
POSSIBLE TROPICAL CYCLOGENESIS AT 15S038W STARTING AT 231200 UTC MOVING TO SOUTH."
Link
#6309
Tavalyról Florence és Michael lett visszavonultatva, Francine és Milton lesz helyettük 2024-ben. Link
#6308
Sajnos a Centre islandi automata végül kívülesett még a külső szemfalon is (kb 70 kilométerre volt a szemtől), de így is cat1-hez közeli szelet mért 100+-os átlaggal, 130-140 közötti lökésekkel.
#6307
Veronica meg kapott egy kis szárazabb levegőt keletről, de nagyon nem hatotta meg (a vízgőzös hullámhosszon készült műholdanimackón persz e látszik). Továbbra is 200 km/h körüli max széllel nyomja. A vihardagály itt még keményebb is lehet, mint Trevor esetében. A hatóságok térképeket adtak ki a partraszállás idején a dagály által várhatóan legjobban érintett településekre vonatkozóan, hogy mely területek kerülhetnek víz alá a maximum idején. Példának okáért Port Hedland

beillesztett kép

Itt 7,6 méteres szintemelkedést várnak. ~36 óra múlva kiderül...

beillesztett kép


#6306
Pont most akartam linkelni, hogy még a végén ő lesz 5-ös, ha ez így "kilyukad".
Veronica eléggé gyengélkedik most, és már nem is nagyon várnak erősödést, az ausztrál skálán is megtartják a mostani 4-es erősségét.

Közben az Indiai-óceán déli részén megszületett Joaninha, aki a mostani előrejelzések alapján (legalább) Cat3-ként kapná telibe Rodriguez szigetét.
Link

beillesztett kép

#6305
Trevor is közeledik a 2. partraszállásához. 160-as szél, bőven 200 feletti löketek kísérik most. Ráadásul a kikötés előtt még "löknek rajta" a modellek egy jó adagot.(ami elnézve a CDO fejlődését, nem is meglepő) Ami viszont most (is) veszélyesnk tűnik a parti régiókban, az a vihardagály.

"The VERY DESTRUCTIVE core of Severe Tropical Cyclone Trevor is forecast to cross the southern coast of the Gulf of Carpentaria between Port Roper and the NT/Queensland Border Saturday morning with VERY DESTRUCTIVE WINDS, with gusts to 275 km/h near the cyclone centre as it approaches and crosses the coast.

Coastal residents between Port Roper and the NT/Queensland Border are specifically warned of a VERY DANGEROUS STORM TIDE as the cyclone centre approaches the coast. Tides will rise significantly above the normal high tide, with DAMAGING WAVES and VERY DANGEROUS FLOODING during Friday night and Saturday"

Úgy tűnik, hogy pont a szem közelében nem lesz online állomás, de azért a Centre Islandi automata (Pellew-szgk) 50-70 kilométeren belül lesz. Ott éppen ezekben a percekben haladta meg a szél a trópusi vihar erőséget. Annyi a hétvégi kerti partyknaklaza

beillesztett kép

#6304
Az UKMO is megszaladt rendesen. zivatar

beillesztett kép

#6303
A JTWC be is adta éjjel a cat5-ös előrét, de mára ""csak"" high-end cat4-re taksálja majd csúcsban 

beillesztett kép

#6302
Szerintem meglehet a Cat 5 (a SS-skála alapján is, mert az ausztrál skálán annak várják).
#6301
Egyébiránt 165 km/h-s 10 perces átlag, 230 km/h-s lökésekkel, 954 hPa. 
Villoghat a beszarásjelző

beillesztett kép

#6300
Aztamindenit, mekkora mélykonvektív csomó a nyugati spirálkarbanzivatar

beillesztett kép

#6299
Kezd valamiféle modellegység kialakulni a dél-atlanti ciklonnal kapcsolatban, igaz az erősségben még mindig jelentős különbségek vannak. Most viszont minden nagy modell trópusinak adja (egyedül az ICON nem lát még(?) belőle semmit), azért az nem lenne semmi. Utoljára 2010-ben volt ott valódi trópusi ciklon (előtte 2004-ben pedig a híres Catarina, ami máig az egyetlen ami hurrikán erősségű lett), úgyhogy most már ideje lenne. Link
A GFS verziójában még mindig benne van egyébként a hurrikán lehetősége is (most a PARA száll el), de egyelőre inkább egy gyenge-közepes trópusi vihar a valószínűbb, ha valóban lesz belőle valami.
GFS: Link
PARA: Link
GEM: Link
ECM: Link
#6298
Na, kezdődjék a reformáció!

beillesztett kép

#6297
Már most tetszik nekem ez a Veronica lány 

beillesztett kép