2019. december 06., péntek

Földtan

Adott napon: 
Keresés:
#4830
Ezt örömmel hallom!

AD971: egy kármentes, de érezhető rengésre én azért befizetnék, mert még nem volt hozzá szerencsém. nevet
#4829
Amikor 2013-ban volt a 4,8-as hevesi rengés (cca 100 km-re Budapesttől az epicentrum) a panel 10. emeletén (11 mert a földszint 1 emelet nálunk) nagyon durva érzés volt az néhány mp hullámzó érzés és ahogy az épület kilengett   érezni lehetett a csillapodó szitáló  mozgást.

A 2011-es oroszlányi rengés se volt piskóta de az legalább nem éjjel "tört rá" az emberre

Na akkoriban sokan úgy voltak hogy ez lópikula ahhoz képest ami Kaliforniába meg Japánba folyik akár napi szinten van 3as 4es erejű rengés és nyilván a lakosok "megszokták"
Már ha meg lehet szokni. 
#4828
Igazad van, egy közepes rengés is durva pusztítást végezne.
Az újépítésűekkel kapcsolatban lenne egy megjegyzésem. Egy éphat. ellenőrrel beszélgettem talán két éve és azt mondta, hogy nagyon sok dolgot megmernek csinálni az újépítésűek esetében (villanykapcsoló mögött nincs behúzva vezeték, fürdőkád alatt nincs lefolyó stb.), de egy dologgal senki nem mer szórakozni, a tartószerkezettel, cölöpözéssel, résfalazással. Remélük ez valóban így van és így lesz ez a jövőben is.
#4827
Én nagyon nem örülnék egy M=5 környéki rengésnek a fővárosban, mert

- a lakosság nincs rá felkészülve, óriási pánik törne ki;
- ami rosszabb, hogy a hatóságok sincsenek rá felkészülve;
- dugók, torlódások állandóan, nincs hova menekülni, rendőr, mentő, tűzoltó alig tudna közlekedni egy súlyosabb esetnél;
- még mindig nagyon sok az öreg, rossz állapotú, romos épület; nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni, de ledőlő kémények, potyogó téglák, leszakadó ereszek igen nagy számban lennének;
- és őszintén szólva az elmúlt 10-15 év őrült tempóban felhúzott lakóparkjairól, társasházairól is sok rosszat hallani, ami az építési minőséget, statikai állapotot jellemzi, ráadásul személyesen is tapasztalom;
- a munkámból kifolyólag pedig szintén látom a sok problémás alul/felüljárót, támfalakat, töltéseket;
- aztán ott van a budai oldal hatalmas mennyiségű karsztos üreggel, de épített pincékből, alagutakból is rengeteg van, ez sem biztos, hogy jó ilyen szempontból.

Szóval bár nagy földrengésnek elenyésző az esélye, de jobb, ha azt sem tudjuk meg mit okozna egy közepes.
#4826
Mai napig felfoghatatlan, bár pont egy szakitól is kérdeztem (aki elmagyarázta), mi a "Jó Istentől" pattant ki pld Dunaharasztinál az a hírhedt 1956-os rengés, mert az 1985ös rengésnél ott van a Móri árok közelsége meg két rögtábla (balatoni és dunántúli)  "találkozási pontja" ami akkor elmozdult egymáshoz képest, okozva a 4,9-es rengést.

Persze nyilvánvaló túlzóak mindenféle aggodalmak  egy jövőbeli rengést illetően a Kárpát medencében, ahhoz képest amit pld Kaliforniának "jósolnak", vagy ami az említett Isztambult fenyegeti.
#4825
Budapest viszonylatában az mondható el, hogy az 50-éves visszatérésű események várható felszíni gyorsulása ~0,1g, míg a ~0,2g már 475 év.
Persze ez mindig csak a historikus adatsor alapján állítható fel, és egy olyan - jelenleg aránylag kevésbé aktív - területen, mint a Kárpát-medence, ez elég rövidnek mondható.
Ráadásul ott vannak még mondjuk Bp esetében, pl a rétegdőléssel, csapásiránnyal, fészekmélységgel , kilépési amplitúdókkal stb stb kapcsolatos kérdések, amire nem egyszerű a válasz.

beillesztett képNem beszélve arról, hogy a medencealjzat tele van olyan mikrolemezekkel, vetőkkel, törésvonalakkal stb, amiről még nincs is tudomásunk.
#4824
"A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki."
Link
#4823
Azért marha szerencsések vagyunk itt a medencében, hogy a balkáni rengésekhez fel se érnek a nálunk keletkező 3.0 és 4,5 esetleg nagyobb rengések, amelyek tudnak ijesztőek lenni.

Az aggodalmam oda terjed ki voltak a fentieknél komolyabb rengések (lásd Dunaharaszti  1956, sőt 1763-ban Komáromnál 6,3-is), és hát ezek oly régen történtek esetlegesen     "érhet a jövőre" egy hasonló rengés ha az eltelt időszakot (63 év illetve 256 év) nézzük érheti meglepetés az országot.   Nyilván nem lehet erre felkészülni előre, csak pld vajon végeztek-e, végeznek-e valószínűségi számításokat ezekről a hazai kutatók?
#4822
Üdv!

Olvastam én is Isztambult "fenyegeti" egy pusztító rengés , kérdés ugye mikor következik be és valóban pusztulhat-e a város.

Egyébként az 1999-es izmit-i rengés idején érdekes mód Isztambulról nem beszéltek, hogy ott komoly károk keletkeztek volna, pedig térképet nézve azért az nem távolság

Azt is olvastam Törökországban is tkp minden nap reng a föld (valamerre) mert a két Anatóliai lemez miatt állandó mocorgás van.

2012-ben jártam Denizli környékén (Hieropolis, Pamukkale), ott mesélték (idegenvezető) a környéken is állandó földrengésveszély van, szerencsére amikor ott jártam nem volt érezhető mocorgás.
#4821
OK, telón néztem :P

Kréta... Még mindig azon gondolkodom, hogy ez a rengéssorozat lehet-e pl. kiváltója a várt boszporuszi rengésnek (mert akkor Isztambulnak reszeltek...).
#4820
Hopp, közben egy 6-os Kréténál

beillesztett kép

#4819
Már akkor rengett. A bal alsó sarokban látszik a téglákon, meg a tujákon, attól riadt meg.
#4818
Wow... A macska fél másodperccel a rengés előtt elrohant a ház alól :P

Azért érdekes ez a mai nagyon sok rengés abban a térségben. Albánia, Bosznia, Görögország, most Törökország. Arrafelé esedékes egy pusztító nagy rengés, kérdés, hogy a maiakkal kissé leépült a feszültség, vagy ezek csak az előjelek volta és az egész csak rontott a helyzeten. 
#4817
Egy kamerafelvétel a földrengésről: Link
#4816
Hehe, megkértek, hogy írjak le pontosan mindent és kérik szépen a szeizmogramm szkrínsotját :P
Megküldtem nekik mindent, a zúttörő ahol tud, segít laza
#4815
ZAMG válaszolt is, a legnagyobb amplitúdójú felszíni hullámok 3:58:20 és 3:59:10 között érték el Bécset - azaz bingó vidám
#4814
Közben Bosznia is benyomott egy 5,4-est :P
#4813
Más az aljzat, más az üledékvastagság, a viszonyított irány stb stb
#4812
Az "éreztem" kicsit túlzás, csak az ajtó kopogására ébredtem, ahogy nekiütődött a könyvespolcnak. Meg a macska volt megbolondulva. Legfelső emeleten lakom, saroklakás, régi építésű. És hát Bern még messzebb van. 
#4811
Annak van egyébként realitása (ezt a térképet nézve), hogy Bécsben te érezted, de mondjuk Magyarországon sehol senki semmit?
#4810
Most már én is rajta vagyok Link
#4809
Oszt melyik országban van Bernben? vidám
Egyébként Albániára rájár a rúd idén földrengések terén...
#4808
Kúl, köszi! vidám
#4807
Bernben mellett is érezték

beillesztett kép

#4806
Mindenesetre írtam a ZAMG-nak, aztán majd kiderül :P
#4805
Mocorog a Mediterráneum, Görögország 4,6.
#4804
A főrengés 3:54-kor volt, én 3:59-kor ébredtem, hogy kopog az ajtó a polcon, na meg a macska is megzakkant. Ez nagyjából megfelelne a távolságból és a hullámterjedés sebességéből számítható késésnek. Na de hogy Bécsben "érezhető" lenne egy albán földrengés? 
#4803
Komoly károk vannak ahogy nézem a híradásokat. Több erősebb utórengés is volt, gondolom azokat is érezhetted.
#4802
És még mindig nyomja, a live szeizmogramm durva. 

OK, USGS szerint 6,4-es rengés Albániában... De hogy miért mozog itt is az ajtó... 
#4801
Felébredtem, mert kopogott az ajtó a mögötte lévő könyvespolcon

beillesztett kép

#4800
Egy kis őséghajlattan, Noli tollából (fb-link!):
Link
#4799
Igen, a fontossági sorrend fontos laza
#4798
Megjöttek a P-hullámok :P
Én is kaptam a riasztást jó 2 órája. Éppen targyaltam, de feloldottam a telefont, amikor láttam, hogy M=7,3laza (azóta módosítottak 7,1-re)
#4797
7,1-es rengés Indonéziában...
És az osztrák Conrad-obszervatórium ebben a pillanatban földrengést érzékel a live szeizmogrammon:

beillesztett kép

#4796
Holocén kitörések 2 perceben: Link
#4795
5,8-as rengés néhány perce Tiranától nyugatra...
#4794
Habkősziget a Csendes-óceánon: Link
#4793
Webkamerán a kitörés: Link
#4792
Mai Stromboli: Link
Volt egy nagyobb kitörése és utána piroklasztár, ami elől iszkolnak a hajóval.
Közelebbről, a szigetről: Link
Link
Távolabbról: Link  Link  
Ezen pedig a piroklaszt ár látszódik kiválóan: Link

beillesztett kép

beillesztett kép

#4791
Én azt olvastam leginkább vetődések okozzák a hazai rengéseket és bár a Dél-Európai törésvonalaktól (afrikai és európai kőzetlemez egymásnak feszülése)  ugyan távol vagyunk azért az is befolyásolja az ország tektonikai mozgásait Kétségtelen a Kaliforniában előforduló rengésekhez viszonyítva nyugodt helyen vagyunk de ha egyszer felhalmozódik az energia tud meglepetést okozni 30-40 évente 

Itt van forrás:

Link

meg a múlt "nagy rengéseiről"

Link

A Móri árokról szoktak beszélni amely nagyon aktív illetve Dunántúlon a Móri árok és a Balaton medencéje közti "vetődés" ahol a berhidai rengés keletkezett is szansos terület ahol később is kipattanhatnak komolyabb rengések.

És persze ne feledkezzünk meg az 1956-os komoly rengésről Dunaharasztinál.  
#4790
Valahol (bocs,  nincs forrás) olvastam,  hogy a Kárpát-medencében sok földrengés van,  de ezek rendre igen kicsik. 
Budapest pl. két törésvonal keresztezésében,  de nagyon könnyen mozduló talajon épült, ami az energiát elaprózza.
Még az rémlik,  hogy a Mecsek alatt van egy kőzetlemez-darab,  ami körül szintén sokasodnak a kicsi rengések.
#4789
"Sajnos" én már 3 alkalommal (1985, 2011,2013) éltem át itt a Kárpát medencében (egyszer a Beneluxban 1995)  földrengést, mindegyik 4,5-ös feletti erősségű volt, mindegyik "k"  ijesztő volt de különösen az első ilyen élmény (1985) a balatoni nyaralás alatt a 2013-as meg éjjel meglepetés szerűen a 10. emeleti panelban (100 km-re az epicentrumtól) nem volt élmény...zavarban

Igen ezek a földrengések "nudlik" Japánhoz vagy Kaliforniához képest de azért hazai viszonyokban  már komolynak számít  ha 4,5 vagy a feletti erősségű
#4788
Nem vészes... bár baz-megyeiként még nem éltem át effélét, de biztos élmény volt. kacsint
Tök nyugis ez a Kárpát medence egy tűzgyűrűs területhez képest. nevet
#4787
Ez a hír már nem hír Magyarországon?

Link

Volt arra "csúnyább is" 2013-ban Budapestig "felérződött"
#4786
Amikor kollégákkal ejtőzünk, és a szotyiból vulkán alakul ki: Link
laza
#4785
Wow, szemrevaló kitörési felhő! Link
Itt egy cikk, műholdképekkel: Link
Eléggé aktív mostanában...
#4784
Az Ulawun nyomatott egy 20 km-es kitörési felhőt zivatar
#4783
A Popocatépetl-n van egy új kráter, meg hó is, ahogy néztem.
#4782
Aztabasztafári! Ez állat!zivatar
#4781
Egy kitörés ilyen: Link
"Általában" a hang lassabban halad, később ér oda a megfigyelőhöz, mint a látvány kacsintlaza