2023. június 04., vasárnap

Földtan

Adott napon: 
Keresés:
#5313
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#590349 - 2023-03-30 22:59:29)

Bocs ha off a téma de én pont itt állók teherautóval és érezhető volt hogy reng a föld.. Bécsújhely közelében
Egymás után jönnek a rengések 

beillesztett kép

#5312
Korrigáltak, 4,2-es volt nyelvnyujtas alaposan érezhető volt, egy lökést követően ropogtak a falak és remegtek az ajtók.
#5311
10 perccel ezelőtt 3,9-es rengés volt innen úgy 60 km-re, természetesen éreztem, pár másodperccel később csináltam is egy screenshot-ot a live szeizmogrammrólvidám

beillesztett kép

#5310
Az “Új-Zélandi” 6,9-es 06:41:16-kor

beillesztett kép

#5309
07:04 UTC körül volt egy az összes hazai szeizmogramon látható rengés, de sehol sem találok infót róla.

beillesztett kép

#5308
Hangok:
Link
Rengések magyarországon:
Link
#5307
Nincs.
Jó kis előadások. én is tanultam sokat belőle.
Már csak a csillagászat- űrtanba esetleg vázolnák hogy miért jön szinte félévenként - "pusztító"-  kisbolygó, meteroit, a burvár szerint, osztán elsuhan több milla km.re arrébb.zavarban
Meg az égi hangok újjabban... dínók megkésett hangjai kész katasztrófa.
#5306
Mi a kérdés?
#5305
A folytatás? ;
Link
#5304
Nem mertem idáig benézni, most már tudom, miért.
laza
#5303
#5302
Kissé megrongálódott épületek dőltek most össze újabb sérültek, halottak lehetnek szomoru
Link

Még 2-3 évig is el tarthatnak az utórengések amik gyakran érik el az 5-ös erősséget! 
#5301
Igen, tényleg főrengés lesz az.
#5300
Ez egy főrengés volt, noha szinte biztos, hogy indukált

beillesztett kép


#5299
Újabb rengés DK-Törökországban... ugyan "csak" 6,4-es, de ez egyrészt főrengésnek is elmenne, másrészt tekintve az épületek állapotát ez újabb rombolás lehet...
#5292
Na, ideért... Budapesten is érezni lehetett az újabb román rengést.
Link
#5291
Amennyiben február 14.-én volt akkor valószínűleg Pest megyében történt rengést érezhette két adatot is rögzítettek 12 óra 44 perckor 1,9-es, míg 13 óra után 2,0 magnitúdójú földrengést észleltek. Illetve 10:30 kor 1,4- es  Komárom-Esztergom megyében, nem sokkal később 0,4- es erősségű volt Fejér megyében. Éjfél után pedig a Bükkben volt 1,6-os.
Illetve Török-szír határnál a földrengés után továbbra is folyamatosak az utórengések ma egy erősebb is volt 4,9-es.
Közben már 50.000 felett a halálos áldozatok száma szomoru
#5290
Nincs
#5289
A horvátoknál is meglett ma a 4,8-as.
#5288
- és  a  Csomád  környékén  nincsen  mozgolódás?  Őkelme nem  teljesen  inaktív, még  lehet  hogy  egyszer  föléled, úgy hallottam.
#5287
laza laza laza laza laza laza laza
#5286
Nagyon érdekes ez amúgy. A 2020 december 29-ei horvát rengést itt a munkahelyemen a Feketehegy-Szárazréten (és a januári utórengést a maroshegyi telken) elég rendesen lehet egy lökéshullám formájában érezni, feleségem a 9.-en ezeket sem észlelte (Vízivárosi városrész). Biztos a helyi talaj-összetételtől függ minden, a 2011-es oroszlányi rengés idején "sajnos" nem laktam még itt.
#5285
Hát egy biztos, a török földrengés óta a munkahelyemnek otthont adó telephelyen nagyon furán viselkednek a kutyák. Sokkal idegesebbek mint voltak, a két román rengés alatt szaladgáltak-össze vissza, a portás szerint ma éjjel és vinnyogtak, valamint ma 11 óra előtt az egyik kaparta a bejárati ajtót. De már békésen napozgatnak..
#5284
Igazából én meg ezeket a híreket tartom hülyeségnek, pánikkeltèsnek mert előre sajnos nem tudjuk pontosan mikor lesz. Én mèg nem láttam olyat hogy szólnak hogy lesz földrengés és be is jött volna illetve meg is menekültek az emberek. Te láttál már ilyen esetet? Max utorengès után figyelmeztetnek. 
#5283
Jajj hát semmi képpen nem szántam ijeszkedèsnek nevet
Ha lesz is akkor lesz úgy se tudunk mit tenni ellene szomoru
#5282
Vagy utórengés... tényleg felesleges pánikolni.
Amúgy tegnap Északrajna-Westfália tartományban több ezren a szabadban illetve autókban töltötték az éjszakát, mert a "szociális" médiákban egy fake riasztás terjedt el futótűz módjára (főleg az ottani román közösségben...), miszerint perceken belül hatalmas, romboló földrengés lesz ott...
Így aztán ezért is óvatosan... nyelvnyujtas
#5281
Nem tudom, de az alább leírt okok közrejátszhattak.
#5280
Jújj, ne ijeszkess, mi közelebb vagyunk.
Vagy elaprózza, hogy ne egy nagy legyenzavarban
#5279
Romániai:  Tegnap se maradt el újabb 4 es erősségű rengés vagy előrengés volt. 
#5278
Én csak azt nem értem, ha Fehérváron érezni lehetett, akkor a nagy Budapesten senki se észlelte? Ráadásul jóval közelebb is volt az epicentrumhoz. 
#5277
Oké, 120 km-rel nagyobb a távolsag. 
Viszont - pár éve írtam éjszakai live screeenshottal megspékelve - nálam az albániai rengés is megmozgatta a hálószoba ajtaját úgy, hogy a kopogás felébresztett, pedig az sokkal messzebb voltnyelvnyujtas
Sok múlik a talajösszetételen, a ház építési módján, magasságán, stb.
#5276
Azért az közelebb van jócskán, mint Fehérvár Dél Romániához. nevet
#5275
Én a horvátországit észleltem annó Bécsben.
#5274
Igen sajnos a kérdésemre csak ellen választ lehet adni, mivel ezeket nem tudjuk előre jelezni. De előjelei lehetnek pl 1940 es Romániai földrengést is számos előrengés kísért ezek általában 5-ös erősségűek voltak. Tavasszal kezdődtek és kitartottak novemberig amikor 7,4 erősségű volt a rengés. 
Sajnos Török-szír földrengés áldozatai már közelíti a 40.000. A mostani becslések szerint még több 100 ezeren vannak a romok alatt és már kicsi az esély hogy élve tudják kiszedni az embereket. Így valószínűleg a 100.000 - ret jóval meg fogja haladni az áldozatok száma szomoru
#5273
Semmi se kezdődött el. Csak a Török katasztrófa után nagyítóval keresi a média, hogy hol van még földrengés a világban. Eddig is rengeteg volt Romániában.
#5272
Még nem. Csak este 9-kor kezd a PSG-Bayern
#5271
A Romániai földrengést észlelte Fehérváron? 
#5270
Ismerősöm érezni vélte Székesfehérvár-Maroshegy városrészen (épp ebédelt), miközben feleségem a 9.-en a Belváros közelében semmit sem észlelt.
#5269
Valami elkezdődött?

Itt már vannak károk is.... 
#5268

beillesztett kép

#5267
13 perce egy 5,8-as

beillesztett kép

#5266
Nekem hideg lenne, persze egy gyakran -20-as télen nem is rossz.
Ha jó emlékszem Izlandon voltak régen olyan földbe süllyesztett földkunyhók (méteres falvastagsággal, zöldtetővel) amikben télen is volt 15 fok fűtés nélkül. Ha jól emlékszem.
#5265
A lakoták is  vándoroltak...  sőt sztem az  iglut/ gyephant  kunyhót  se  most  fedezték  fel,  és a  medve  is  ellakik  egy  fenyő / bükk  kifordult  tányérja  alatt.  A barlang  kiegyensúlyozott  klímája  viszont  páratlan,   nyilván  ez  volt  a  No.1-es  szálláshely.
#5264
Tudom, hogy nem illik ide, de kiszámolta már valaki, hogy az a "rengeteg" ember hogyan fért el a barlangokban annó?

Szerény véleményem szerint sehogy, inkább kultikus/szakrális helyek lehettek, persze nyilván néha behúzódtak (meg a medve isnevet) de nem mindenki.
A helyi kutatások laza laza laza szerint (azaz a kertemben a vakondok által kiásott leletek alapján) nálunk is lakhatott (N)ősember, egész jó kis kő-vágószerszámok kerültek elő, helyben nem jellemző kőből. Valószínűleg bejött nekik a hévízi hőforrásvidám Mondjuk barlang van a környéken, de nemigen hiszem, hogy az 50 méter mély (akkor még nem "feltárt") kútbarlangban tengették volna az életüket.
#5263
17 óra előtt pár percel 5,2 erősség földrengés volt Romániában Zsilvásárhely környéké. Ezt 2 utórengés is követte. Magyarországról illetve más környező országokban is lehetett érezni. Károkról eddig nem találtam semmit de gondolom rosszabb állapotban lévő házakban már tudott kárt tenni szomoru
#5262
30- 40 ezer emberáldozat. Szörnyű...szomoru
De akkor is, kezdik visszafejteni, ki "lehet" a katasztrófa mellékes okozója. Kezdik a törökök hatóságok kutatni a gyorsan meggazdagkodó építési vállalkozókat, hogy, hogy mertek olyan sekély alapra építeni több emeletes lakóházakat? És pont a legnagyobb törésvonal körül? (
Mert ott volt a város központja, -sajna- 20-50 vagy mégtöbb éve ?  szomoru
Lehetett vona mélyebb vasbeton, és még újabb kivitelezéssel egy kevésbé kilengő, esetleg elferdülő toronyházakat , több emeletes társasházakat építeni de nem omoltak volna el a föld színiig.
Talán konzultáljanak a japánokkal, okos emberek most, egy idejig.
#5261
Még ha visszalapozunk Dunaharasztira is, nem valószínű 4-5,8 as rengés ott, se az országban 4 feletti  rengés nem valszínű.( 100 évet vettem alapul)
De lehet valami "csusszanás" a  kitermelt földgáz réteg nyomásának csökkenése  miatt. Pont délmagyarban. 
#5260
Magyarországon Budapest éppen  az  egyik   törésvonal-kereszteződésben épült,  a bőséges,  meleg vizű  források  csalogatásának  engedve.  De  mivel  itt  a  talaj  szerkezete  "kenőanyagként"  viselkedik,  még  metrót  is  építettünk  bele. Van  sok  földmozdulás,  de  kicsi  energiával.  Ahol  szilárdabb  a  szerkezet,  ott  évekig  gyűlik  a  viselős  vonal  energiája,  míg  egyszerre  kipattan.  Láttam  fotót  elmozdult  utcáról  a  Szent András  mentén  is,  de  ott  szépen  álltak  a  házak...  gondolom  a  lazább  talajszerkezet  részben  kivédte  a  rombolást  ott  is.
#5259
Szóval ha úgy van, kilépek emme fórumból, nem vagyok a toppon, annyi...zavarban
Szaa mindenkinek.
#5258
Kicsit erős volt a paradoxon, Török-Magyar történelem kapcsán.
Természetesen nagyon sajnálom őket, ez más idő, mint 1526 ban. 
A földrengésről; Én arra akartam utalni, hogy "esetleg" 10-20 km.-re arrébb húzzák fel a több emeletes lakóházakat, mint ahol a törésvonal van.  Esetleg behatárolt pár5-50 km. mellett! Talán kissebb lenne a pusztulás, talán majd kitalálják az un. Faradey kazetta féle falvédelmet, ha már eldül az egész ház, mint a dominó.
Az utak, meg a vasúti vágányok csavart, töréseire;  azok tán nem annyira életveszélyesek mint az állandóan lakott toronyház. Talán  "pont" nem megy arra jármű féle kitételre gondolok.
Tudom esetleg futurisztikus a jövö, de látunk már karón ülő varjút chippet csipegetve (jeladó)  laza
Vannak ezek a talaj dobbantó olajkereső tankok,( Zsana- Pécel- Algyő-Debrecen palagáz-olaj searching) ezekkel meg lehetne térképezni a 15-30 km.nyi altalaj szerkezetét.kacsint

Utolsó észlelés

2023-06-04 15:23:44

Makó - /Ószentlõrinc városrész/ Balaton u.

26.8 °C

RH: 50 | P: 1020.9

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

102403

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 38. sorozata

MetNet | 2023-05-02 07:20

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 38.