2019. május 25., szombat

Földtan

Adott napon: 
Keresés:
#4749
Mondom énlaza

beillesztett kép

#4748
A Gunung nyomatja a vulcanoi robbanasokat zivatar

beillesztett képbeillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

#4747
Péntek reggel gyenge, 2,7-es földrengés volt a tőlem alig 5 km-re fekvő Nagykovácsiban, mindössze 8 km-es mélységben. Hiába volt gyenge rengés, de mivel csak 8 km-en volt, így az epicentrum közelében többen érzékelhették, igaz távolodva hamarabb le is csengett, mintha több 10 km-es mélységben lett volna. Többen is érzékelték a Budai -hg-ben és a Pilisben : Link
#4746
Szerencsére régen elmúltak azok az idők, amikor gyermekeket áldoztak a hegy istenének kiengesztelésére. Csak vissza ne térjenek...
#4745
A Popocatepetl-t szerintem a mexicói turisztikai intézet irányítjalaza Nem okoz kárt (eddig), semmi heveskedés, ellenben csinálja a cirkuszt nevet

beillesztett kép

#4744
Földrengés volt, nem is kicsi, beleremegett a ház.
Link
#4743
Ehh, azért az kemény ébresztő. zivatar
#4742
Peruban ma volt egy 7,1-es rengés, két sógornőm a környéken van, szerencsére nincs bajuk, viszont írták, hogy kiestek az ágyból :P
#4741
Kicsit aktív a környék, az utóbbi négy év rengései: Link
#4740
Köszönöm az információt.kacsint

A szabolcsi régi(!) történések egy másik témakör. Én az intaktív törésvonalakkal kapcsolatban akartam kérdezni, mert nem fért a fejembe a lengyel rengés, ezért vontam vele párhuzamot. S nem értettem mi miatt rengett (lengyeleknél) arra a föld. Elnézést a más témáért. szegyenlos
#4739
Még a múltkori Manam-féle 18 kilométeres kitörési felhő: Link Hullik belőle a lapilli rendesen
#4738
A Sivelucsban mindig lehet bízni nevet

beillesztett kép

#4737
Ez volt az: Link Link
Valószínű a Glogówtól délre lévő törésvonalon pattant ki: Link

A szabolcsi történésekről nem tudok mit mondani. zavarban
#4736
Jujj
#4735
Lengyeleknél? Hol? Arra meg milyen lemez van? Vagy esetleg pontatlan a lemeztektonikai térkép és azok a törés vonalak amik több száz év alatt nem okoztak földrengéseket elvileg "nem is "léteznek".

Ez olyan mint a Közép - Magyarországi törés vonal folytatása, ami hazánkban általában folytonos vagy szagatott vonalal kettészakad és az egyiket a Zemplén hg.-t jelöli meg, a másik irány Szabolcs - Szatmár bereg megyén vezet át. Link  
De inaktív vonal az a pár vulkáni csonk is ami valamikor a Panon tenger idejében Szatmárba tevékenykedett. Kis, rövid ideig. Azt nem tudom 1000%-ig hogy a Tisza mentén van-e, de azt tudom, hogy alig pár méterre emelkedik ki a negyedidőszaki üledékes közetből. Google-s képtalálatok között találtal róla földtani képet: 
Link valamint a kiédesedő Pannon tó lehetéseg kinézetét. Link  

Szabolcsi földrengéssel kapcsolatban saját forrásból -elbeszélés alapján - a Rétközben élő szüleim szembeszomszédja(90éves) emlékszik egy földrengésre, ami lámpa burra inogással, pohár és bútorcsörömpöléssel járt Demecserben. Morajlásról beszélt, meg arról, hogy a határba( értsd Demecsertől néhány kilométerre északnak Domrád irányába.) forrás bukkant elő a földből. Az előbbi elbeszélés alapján kérdeztem én, hogy tudja-e a helyet hol szökött víz a felszínre, de nem tudta meg mondani mint ahogyan azt sem hogy meg van e még. Azt mondta az öregek beszélték akik a földet járták nap mint nap.(Mezőgazdaságból élők.) És valószínűleg nem az elmúlt 25-30 évben történt, hanem 60-70 éve. Sajnos nem emlékszem rá hanyas éveket mondott, aki érezte a rengést akkor. S maga az elbeszélés is, jó 10 éves. De az érdekes információk mindig megragadnak az ember emlékezetébe. Googlen ezt még sikerült előszednem: Link  
#4734
Bonyolultabban fejlődött az Andok, mint ahogy eddig gondolták: Link (lálykolásra alkalmas oldal, ha valaki még nem ismerte volna...)
Valamint a lengyeleknél volt ma egy erősebb, 4.8-as löket, ami viszonylag ritka arrafelé.
#4733
Anak Krakatau kicsit megszaladt: Link    fazik  (dec. 30; 2018)
#4732
Rég jártam erre, most fedeztem ezt fel, de lehet már találkoztam ezzel a térkép részlettel.

Azért nem egy megnyugtató, hogy aktív terület, persze mondhatják Japánhoz, Kaliforniához képest ez semmi...no igen, minden viszonyítás kérdése
#4731
Budapest (Ördög-árok Valley)–Soroksár–Alsónémedi–Kecskemét fault: is a line still active at present, along which the quake of 1956 occurred with focus at Dunaharaszti (Photo 1–2). At the mountain section (Ördög-árok) evidence of the fault provided by orographic positions of the terrace valleys, superimposing travertines and cave horizons. In the plain section (Pest Flat, northern part of the Danube–Tisza Interfluve) deformed shape of late Pleistocene– Holocene Danube channels (terraces II/a and II/b) and a former south-east direction of flow turning into south and then south-west and a sharp turn of Dong-ér Stream add to the morphological features to confirm its existence.Ördög-árok fault: connecting a row of intramontane basins in the Buda Hills; orographic position of travertines and deformed terraces testify to movements during the Pleistocene and Holocene. Its continuation is the channel of the Soroksár Danube branching south-eastward with quake focuses at Dunaharaszti and Alsónémedi.”

(Hungarian Geographical Bulletin 60 (3) (2011) 233–245.Relationships between geomorphology, neotectonics and earthquakes in the Danube Plain between Ercsi and Madocsa and on the Danube–Tisza InterfluveFerenc SCHWEITZER, János BALOGH, László TÓTH and Péter MÓNUS) 

beillesztett kép
beillesztett kép

#4730
Link
Link
Csak gyorsan gugliztam. Az oldal alján vannak források is.
#4729
Dunaharaszti rengés kiváltó okairól nincs sok infom, akár a Hevesi 2013-as mocorgásról. Esetleg forrás? Vagy itt jócskán lapozzak lejjebb? nevet 
#4728
Már megint Indonézia.
Na ott nem laknék.
#4727
Volt is cunami... Link
#4726
Celebeszen 7,4-es rengés volt, szökőárriadó van érvényben. Link
#4725
Hááát, ugye működő vulkánok kapcsán Etna, Vezúv, Stromboli ami az emberek eszébe jut Európából a többi az nagy homály (Eifelről olvastam én is ugyan), pláne, ha nem "tegnapelőtt" volt az utolsó kitörésük:P


Nolám a dunaharaszti rengés kiváltó okai érdekesek lehetnek, de a közelmúlt (Heves 2013) rengés okai is, ott pld a Mátra blokk és az előtte elterülő "hevesi sík" (lehet nem így hívják) közti vetődésről beszéltek (olvastam) 
#4724
Bizony, ritkán hallani ezekről.  Gyorsannevet gugliztam egyet.  Wikin igen szép gyűjtemény van. Lehet mazsolázni: Link
#4723
Hallott már valaki a spanyol, francia, német vulkánokról? (jó, néhányan igen, de általában ezek nem köztudottak, sőt.  nevet) Pedig vannak.
Sapnyolországban a Calatrava vulkáni mezőn (región volcánica del Campo de Calatrava) jelenleg is aktív vulkánok vannak. Például a Columba vulkán utolsó kitörése ~5500 éve volt. 

A németországi Eifel vulkáni mezőről talán többen hallottak. Itt egy VEI 6-os kitörés volt mindössze ~13ezer éve a Laacher See "jóvoltából" A legfiatalabb kitörések ugyanitt kb 9000 évesek.

A Francia-középhegységben a Chaîne des Puys utolsó működése nagyjából 6000 éve volt

Csak hát ezek sincsenek a napi hírekben (szerencsére?), sőt az iskolában sem, így az ember szinte sosem hall róla. Akárcsak a dunaharaszti földrengés kiváltó okairól, vagy a holland tektonikus mozgásokról nevet
#4722
"...El kell engedni azt a képzetet, hogy valami sima golyón ülünk, ami néhol ráncos, és csak ott lehetnek földrengések. ..."


No igen, mégis inkább hallunk komolyabb rengésekről hírt Olaszország, Görögország kapcsán, mint mondjuk Németország vagy Skandinávia országaiból.


Engem komolyan meglepett, hogy Belgiumban is oly gyakoriságú a 4.0-nál nagyobb rengés mint akár mifelénk. (20-30 évenként ott is előfordul), 1995 júniusában volt "szerencsém" egy 4,5-ös erejű rengéshez, aminek az epicentruma La Louviere közelében (DNY-ra Brüsszeltől 60 km), pedig olvasmányaim alapján a a Hautes Fagnes (német határhoz közel eső terület vidék) szeizmikusabb, Liege-t is megrázta egy komolyabb rengés 1983-ban.
#4721
És ide teszek példaként egy tetszőlegesen kiválasztott metszetet, ami nagyjából a Bükktől indul és a valahol a délkeleti csücsökben végződik. A lényeg, hogy látszik, az egész aljzat és a felszínen lévő képződmények is tele vannak vetőkkel, árkokkal, süllyedékekkel stb. Ezek mind potenciálisan alkalmasak szeizmikus események kiváltására. El kell engedni azt a képzetet, hogy valami sima golyón ülünk, ami néhol ráncos, és csak ott lehetnek földrengések. 


beillesztett kép

A (geologiai értelemben vett nagyon közeli) jövő pedig az, hogy a jelenlegi állapotok szerint Magyarország jelenlegi területén a legerősebb potenciális rengések valahol Mmax=6,5 környékén van (Imax=IX-X), melyek visszatérési ideje százéves nagyságrendű.
#4720
Így fakulnak meg az emlékek; 1980 augusztus 15. péntekre esett kacsint Jééélaza
#4719
29 ezer éve volt az utolsó kitörése (Karátson). És a magmakamra újabb kutatásai alapján ún. PAMS vulkán, azaz pontenciálisan aktiv tűzhányó (Potentially Active Magma Storage), hiszen a magmakamrában elegendő folyékony frakció van ahhoz, hogy egy esetleges bazaltos utánpótlás alkalmával kitörés történjen. Ráadásul 29 ezer év egy vulkán, különösen egy vulkáni terület életében szinte semmi. Szóval elég valószínű, hogy valóban inkább most csak "alszanak". Persze lehet, hogy a következő kitörés csak 53217 év múlva lesz. Ha lesz.

A Hévizi-tó nem utóműködés. Klasszikusan a savanyúvizek sem. Sőt, az itthoni szén-dioxid felszivárgások sem. Az erdélyiek között már akad ilyen. 

#4718
"...de a 80-as években előfordult berhida-peremartoni földrengés  is, ami ezekben a községekben nagy kárt, a Balatonon nyaralók között pedig nagy riadalmat keltett..."


Zamárdiban nyaraltunk, reggel egy hangrobbanás szerű dörej után a ház mint egy hajó imbolyogni kezdett, mire kifutott mindenki (üdülő ház) abbamaradt a rengés. 14 évesen "első ilyen élményként mély nyomott" hagyott bennem. Még a napra (csütörtök volt) is emlékszem azon a aug 15-én  (jéé, tegnap volt 33 éve)
#4717
Azt olvastam, hogy kb. Komárom és B.fűzfő között van egy vetődési vonal (amibe a Móri-árok is beleesik), ennek volt köszönhető az említett komáromi nagy rengés, de a 80-as években előfordult berhida-peremartoni földrengés  is, ami ezekben a községekben nagy kárt, a Balatonon nyaralók között pedig nagy riadalmat keltett.

Link

2 éve pedig Csép (KEM) központtal volt egy gyengébb rengés (2 egész valahány tized a Richter skála szerint) Gyengesége ellenére hangrobbanás-szerű robajt okozott Bábolnán, az orvosi rendelő nagyméretű, egyemeletes épülete észrevehetően megmozdult.
#4716
Ha már így szóba kerültek a hazai területek.

A Móri árokkal vajon mi a helyzet, amelynek nyomán (területén) pattant ki az egyik legnagyobb erejű rengés 1763-ban (6,3-as) Komáromban. Vannak errefelé mostanság is rengések (kisebbek) de vajon mi a jövő? Na persze ez amit nem tudhatunk

Link

Ezt a területet tartják a legaktívabbnak Magyarországon ma is

Az 1956-os dunaharaszti rengés is egy rejtély számomra, hogy ott "miféle" törésvonal, vetődés lehet (a területen), hogy ott se az 1956-os rengés volt az első és utolsó
#4715
Nekem is vannak fenntartásaim ezzel a szóval Olyan nagyon retro... Hát akkor legyenek szakemberek...
De egyébként akkor megvan a magyarázat.
Azért mutassuk meg, mi a Csomád hegység, hátha nem köztudott:

Link

36 ezer éve volt mindössze az utolsó kitörés? Lehet, még aktívak ott a vulkánok, csak egyelőre alszanak?
Ja, még egy kérdés: sokszor lehet olvasni, hogy a Kárpát-medencén belül itt-ott tapasztalható széndioxid felszivárgások, pl. a balaton-felvidéki savanyúvizek, vagy a hévízi melegvízű forrástó, vulkáni utóműködés következményei. Lehetséges ez?
#4714
A tudósok... ez a szó... A halálom.

Amúgy kb a 70-es évek óta tudjuk, hogy az Észak-Amerikai lemez közepén, a jelenlegi USA Kentucky, Arkansas, Missouri, Tennessee államai alatt egy neoproterozoós "félbemaradt" riftesedés van (még Rodinia felhasadásának idejéből), ami azóta is aktív.

LinkÉs persze nem ritkák egyéb krotonok, vagy lemezek belsejében sem a rengések hasonló okokból, vagy pl köpenyfeláramlás miatt.
A Kárpát-medencében persze más a helyzet itt a miocén alatt szubdukálódott óceáni lemez okkoz még elmozdulásokat (és vulkáni tevékenységet, lásd Csomád), nem beszélve a rengeteg mikrolemezről és törésről, amik a két gigász (Afrikai-lemez, Eurázsiai-lemez) randevújának köszönhető.
#4713
Valahol olvastam, hogy szeizmikusan nyugodt területeken is lehet néha nagy rengés. Ezt a Mississippi környékén előfordult katasztrofális földrengés kapcsán állapította meg az írás azt állítva, hogy a tudósok értetlenül állnak a jelenség előtt. Azóta lehet, megvan a magyarázat.
Megnéztem a net-en, a következőket találtam erről:

Link
Link
Link


#4712
Jó,  hogy a közelünkben (Európa) nincsenek ilyen szeizmikus események, bár Görögországban és Olaszországban tud komoly méretű földrengés kipattani.

Magyarországon a 4,0-át meghaladó rengések is komolynak számítanak, ami az "ijedtség faktort" illeti egész biztosan, nekem az 1985-ös majd 2011-es és a 2013-as hevesi rengéshez vannak kellemetlen emlékeim.
1995-ben Belgiumban is átéltem egy 4,5-ös rengést, arrafelé az se piskóta, számomra meglepő módon Hollandiában 1992-ben Roermond-nál még ennél is erősebb rengés is volt

  
#4711
OK

#4710
Kanadai adatok nem kerültek megjelenítésre. Az nem az USGS alá tartozik. Másik ország...
#4709
Durva, de Kanadában szinte semmi?
#4708
Így hullámzik az Észak-Amerikai lemez (is) a lomboki 7.0-ás után: Link
#4707
A lyány nyomja a műsort Link  nevet
#4706
Az Agung is elpöfékelget nevet

beillesztett kép

#4705
A Sakurajima durrantott egy nem is oly kicsit: Link
Puff! laza
#4704
Ma 27 éve volt az elmúlt 100 év legnagyobb kitörése: Link
#4703
A régi kerékvágás: Ismét kúpépítés folyik a Fuegon

beillesztett kép

#4702
Itt ez van:

Link

De a 2,3-ast aminek epicentruma Zágrábtól észak-nyugatra, magyar területen érezni?? A 3,8-as májusban volt
#4701
A miheztartás végett: Link

fazik (Van földtani vonatkozása is...)
#4700
Nem