Voltam a piacon, kifejezetten a zöld husú őszibarackot kerestem, kaptam is egy szatymazi árústól. Elég keveset árult, a sárgahúsú - S.dinnye-tök ízű barackok meg dögivel. Kezd kimenni a divatból az igazi izek világa (fehér-zöld húsú gyümölcsök, mint a barackoknál, meg a  s.dinnyéknél is az okkersárga, dominál, pedig a zöldes fehéreknek van igazi íze, pld. az ananászra hasonlító, de a vanília beütés is érződik..
Na más; az u.n. vad, vagy kései őszik íze csodálatos, egy baj van esetleg, a szőrős héjj. Volt ismerősöm akinek vittem nagyon jó ízű Sampion barackot, aug. végén, de nem ette, mert mikro-szőrős volt a héjja, csak nagy nehezen ette meg hámozva. A gyerekeknél is lehet valami háttér undor, hogy nem eszik a gyümölcsöt, lehet ez az epernél málnánál a mikró szőr, vagy virág gyök, érdességet érez a nyelve, mint a szőrös baracknál.
Vagy még a mag-undor, hogy ki kell köpni a magot, meggy cseresznye, vagy akár a paradicsom, dinnye
ha lenyeli kikel a hasában, ezért undorodik.Talán a kopasz barack nektarin? azoknál sokáig volt a vízízű ( vagy korán leszedett) fajta, most már kezdik az aromásabb fajtákat termeszteni. laza