2020. december 05., szombat

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2020-12-05 12:16:24

Szentmártonkáta

11.0 °C

13502

RH: 80 | P: 1012.2

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

62757

Hírek, események

Ónos eső és hó is érkezik csütörtökre

Idõjárás-változás | 2020-12-02 15:28

pic
Az utóbbi napokban már említettük, hogy csütörtökön veszélyes időjárási jelenség, az ónos eső ütheti fel a fejét a Dunántúlon.

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#12052
Szőlő decemberben nevet
Link  Link

beillesztett kép


beillesztett kép

#12051
Szőlő (11.29.) : Link majd feljebb behavazva (kb. 280m): Link
Kontrasztosak: Link  Link + Link
Egy korábbi kép (11.21.) Link

beillesztett kép

#12050
Völgy fölött 60-70 méter az már sokat, nagyon sokat. Hogy mennyit, az helyzete válogatja, de majd úgyis kiméred.
Én pl. itt a hegyen már 110 m-en is jóval magasabb minimumokat szoktam mérni, mint az OMSZ a közeli állomásán (a Tokaji-hegytől ÉNY-ra lévő dombon)  124 m-en, hiába nagyobb ott fagylefolyás. 
#12049
Én idén januárban ültettem először folytontermő málnát (Polkát). Az elültetett töveken is lett málna a nyáron, majd később a tőről hajtottakon is pár szem, de sajnos minden elültetett tő csak 1-1 sarjat hozott, amik elég gyengék lettek. Szóval nincs miről szelektálni. Egyébként én azt olvastam, hogy az új hajtásokat a letermett részig kell visszavágni ősszel (az egy éveseket pedig tőből, ahogy írtad).
#12048
Sziasztok,

Elhelyeztem egy Taki féle ármyékolóban egy dataloggert ismerősöm szőlőhegyén.
Tegnap kint voltam megnéztem, menti az adatokat rendesen. (DL210TH)
Elméletben a lakhelyemnél kb 60m-rel feljebb található, a völgyhez képest  67m-rel magasabban, fagylefolyás van 3 irányban is.
Kíváncsi leszek mennyire számít ez, alig várom a méréseket eredményeit! nevet
Mennyit jelenthet ez szerintetek hőmérsékletben?
Tegnapi fagy nálam -5,4 fok lett lent, fent -3,7 fok volt.vidám 
#12047
Szia! Inkább tavasszal javasolnám. Ezekben a fagyos napokban nem ajánlatos. Tavasszal amikor a rügypattanás elindul célszerű a lemosót elvégezni.
#12046
Sziasztok. Érdemes még  most lemosó permetezni??
#12045
Akitől hoztuk azt mondta nekünk, hogy tavasszal mindig vágjuk ki az összeset. Így is tettünk, ezek szerint ezért teremtek ennyire későn. Volt olyan, hogy Mikuláskor még virágzott...
Köszi a választ, meg fogjuk hagyni az egy éves vesszőket.
#12044
A kétéves, elfásodó vesszőket metszd vissza tövig, a zöld vesszőket pedig válogasd ki, csak a legszebb példányokat hagy meg. Ezek a következő év nyár elején teremnek. A nyáron kihajtott új hajtások pedig szelektáld, ezek teremhetnek ősszel.  Ezzel a módszerrel erős kora nyári termést kaphatsz, de az őszi termés is meg fog jelenni, mert ez benne van a" folyton termő málna" genetikájában.
#12043
Lefagyott a folyton termő málna anyumnál Mihálygergén, pedig még vagy 2-3 kiló lett volna rajta.szomoru
Valaki meg tudná mondani mit kell vele csinálni, hogy ne augusztus eleje és január 15 között teremjen?
#12042
Örömmel jelentem, hogy Hajdúszovát határában az előbb levágásra került az utolsó tábla kukorica is. A sors fintora, hogy ez a tábla, pont a miénk volt. Iszonyat sűrű ködben, és már vaksötétben került rá sor, nagyon magas szemnedvesség mellett, de sajnos ez már hosszú hetek óta elkerülhetetlen volt. A termésátlagok a végre igazán csapadékos tenyészidőszak ellenére sem lettek kiemelkedőek, amit én személy szerint az áprilisi hidegekkel magyarázok. Iszonyatosan fel van ázva föld, rengeteg az elakadás. A búza is csak ezen a héten lett elvetve, ami már nagyon nem egészséges időpont, de egyszerűen eddig nem lehetett megtenni.

beillesztett kép

beillesztett kép

#12041
Itt a november eleje. Az elvetett búzák szépen fejlődtek, szinte tobzódtak az októberi csapadékos és enyhe időjárásban. Sok izgalom és küzdelem után(98 mm csapadék hullott hullott) így néznek ki a vetéseink.vidám

beillesztett kép

beillesztett kép

#12040
Szia!

Köszönöm szépen a hozzászólásod! Feltétlen átolvasom majd az ezzel kapcsolatos vitaanyagokat.
Nekem is az a meglátásom, hogy az üveg-rad. min. hőmérő kvázi nedves hőmérőként viselkedik, és a párolgás hőt von el, ahogy írtad is. Ezt használták ki a pszichrométereknél is annak idején anno, amikor még a légnedvességet így mérték. A nedves hőmérő szinte mindig alacsonyabbat mutatott a száraz (állomási) értékhez képest, kivéve, amikor 100% volt a rel. páratartalom, mert ugye akkor mindkét hőmérő azonosat mért jobb esetben.

Nekem mondjuk digitális érzékelőm van a rad. min. méréshez is, itt jóval kisebb a felület, a mérőszonda 3 mm átmérőjű és 10 cm hosszú Pt-1000-es ellenállás-hőmérő. De ettől függetlenül hasonlók az eddigi tapasztalataim, mint Neked a témában. 22-én pl. 3.1 fokot mértem 5 cm magasan és 7,9-et 2 méteren. Ez majdnem 5 fok eltérés! Igaz, egy igen nyílt helyen mérek, nem zárt udvarban, de elvileg ez az optimális mérési hely is.
Tehát még ez a típusú mérőeszköz is túlhűl, ezért gondolkodom, hogy árnyékoló alá teszem...

#12039
Írtam erről a Kérdések és válaszok fórumban Link
Ha bírod a keresőbe a radmin szót, kidobja a diskurzust.
Röviden: a csupasz higanyos radmin mérő a mérő felületéről a kisugárzás miatt fokozottan párolgó nedvesség hőelvonása miatt durván alámér. 
Nem léghőmérsékletet mér. 
Mint amikor +2 fokban jeges a kocsi teteje.
Ha a met. társalgóba, visszatekintőbe vagy ide az agromet fórumba a keresőbe beírod a radmin szót, ki dobja az erről szóló eszmecseréket. 
#12038
Kedves László!

Köszönöm válaszod!


A növényzet árnyékoló hatása bennem is felmerült (és itt már kicsit áttértünk az állományklíma tárgykörébe), de pl. ritka térállású, alacsony egynyári gyomnövényeken sem tapasztaltam fagykárt.
Szerintem az, hogy egy növény a leveleivel igyekszik magát védeni, csak egy lehetséges alternatíva a sok közül. Hisz számtalan biokémiai folyamat zajlik egy növényen belül, és tucatnyi gén felel a növényt ért stresszhatások csökkentésében, agy egy növény egész másképp reagálhat a fagypont körüli hőmérsékletre, mint egy hőmérő. Viszont persze az is igaz, hogy növényből nem készíthetünk hőmérőt, valamivel pedig mérni kell.
Az OMSZ-nál úgy tudom, technikai okok miatt tértek át a fűszinti hőmérséklet mérésére, hiszen analóg eszközt nem lehet az adatgyűjtőhöz kapcsolni. Az árnyékoló alkalmazásával viszont az adatsor megszakadt, hiszen az árnyékoló alatt mért adatokat nem lehet összevetni a korábban évtizedekig árnyékolás nélkül mértekkel.
Bár az elektronikus mérőszonda nem zárja ki az árnyékolás nélküli mérést, pl. az osztrákok talaj közelében nem tesznek árnyékolót:
Link

Tehát még nemzetközi szinten sem egységes ennek a mérése.
Kicsit kutakodtam, az észrevételem nem egyedi, jó pár éve elég komoly vita alakult ki a témában:

Link

Azt sajnálom, ebben a témában nem nagyon végeztek kutatásokat, nem születtek publikációk. A mostani Légkör újságok matematikai egyenletekkel vannak tele, míg, ha megnézzük pl. a 60-as éveket, rengeteg gyakorlati tudnivalóról olvasni bennük.
Lehet, hogy jövőre beállítok egy, több növényből álló kísérletet...
#12037
Pedig elég egyértelmű a válasz. Ha árnyékolod a hőmérődet, akkor nem a tényleges hőmérsékletet méred a talaj közelében (5 cm-en), hanem az árnyékolás miatt a talaj kisugárzását megakadályozva egy magasabb értéket. Gondolj bele, hogy ugyanez játszódik le a két méteren mért hőmérséklet esetén is. Ha derült az égbolt erősebb a lehűlés. Ha borult, akkor nem olyan erős. Már az OMSZ-nél sem beszélnek arról. hogy  az árnyékolóban lévő szenzor radiációs minimumot mér, hanem un. fűszinti hőmérsékletet. A radiációs minimum a valós minimum érték. A tök valószínűleg azért nem fagyott el, mert a levelei szintén árnyékolóként működtek, ezáltal megakadályozva az alacsonyabb hőmérsékletet, így fagyásról sem lehet beszélni. És még valamit vegyél figyelembe, a nővény nem csak 5 cm magasságban nő, hanem magasabban is, ahol már melegebb van.
#12036
Ez engem is érdekelne, de szerintem ezt a kérdést vagy a met. műszerek csoportba tedd fel, vagy a met.társalgóba.
#12035
Tanácsaitokat, tapasztalataitokat szeretném kérni, mivel amatőr vagyok a témában, kevés tudással rendelkezem.
Tavaly tönkrement az automata állomásom, és nem ruháztam be újra, egy kis analóg állomást hoztam létre.
Igaz, a hőmérők digitális kijelzésűek, de olvasni kell őket naponta helyszínen.
Felvetődött az ötlet, mivel mezőgazdasággal, kertészkedéssel foglalkozom, hogy érdemes lenne felszín közelében is minimum-hőmérsékletet mérni.
Viszont nem tudom eldönteni, árnyékoltan mérjem, vagy csupaszon, tehát mint radiációs minimumot. Egy ideje mérem már árnyékolás nélkül, és volt is gyenge fagyunk, de a növényeknek semmi bajuk, nem fagytak el érdekes módon. Az állomás közelében volt sütőtök vetve, hát az nem bír el semmi fagyot, ennek ellenére nem fagyott meg, hiába volt közel -1 fok felszínközelben.
Melyik mérési módot válasszam szerintetek, az árnyékoltat vagy a rad. min.-t?
Előre is nagyon köszönöm segítségetek!
#12034
Meg van a tettes a komposztról eltüntetett poloskák ügyében. A tettes egy japán csapat a szomszéd gátőrházból. Beszéltem a gátőrrel. Tavaly csak a pulykák és a gyöngyösök ették a poloskákat, idén már a tyúkok is, nem is akárhogy: egy ponyváról lerázott liternyi mennyiséget kép perc alatt felcsipegettek. A poloskák közben dolgoztak, de a bűz a tyúkokat egyáltalán nem zavarta. A japik meg a gyöngyösökhöz hasonló félvad jószágok, nem csodálom, hogy ők is megeszik a poloskákat.
#12032

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35294)
#12031

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35293)
#12030

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35292)
#12029

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35291)
#12028

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35290)
#12027

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35289)
#12026

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35288)
#12025

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35287)
#12024

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35286)
#12023

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35285)
#12022

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35284)
#12021

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35283)
#12020

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35282)
#12019

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35281)
#12018

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35280)
#12017

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35279)
#12016

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35278)
#12015

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35277)
#12014

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Bioszféra (#35276)
#12013
Szerintem betett nekik a hosszú csapadékmentes etap. Nálunk a kertben nagyjából februártól nyár elejéig/közepéig nem volt olyan eső, ami be tudott volna jutni egyáltalán talajszintig náluk. Plusz tavaly is voltak már csapadékproblémák.
"A vízhiány miatt az egyedek fiziológiai állapota leromlik, védekezőképességük pedig a jelentősen gátolt gyantaképződés miatt csökken, így az aszályos időszakot a rákövetkező évben rendszerint gyengültségi kórokozók kiterjedt epidémiái követik [LENGYEL 1961, KOLTAY 1999]" Link
/szomszédunk néhány hektoliter vegyszert szórt a tujáira múlt héten, így ő jövő tavasszal méltán fogja azt gondolni, hogy muszáj vegyszerezni őket, lám milyen szépek lettek tavaszranevet/
#12012
Sajnos a leylandi kártevői is elkezdték megtalálni az eddig támadhatatlannak hitt leylandi ciprust, nagyon sok helyről hallom hogy szenvednek velük. Egy ismerősöm leylandi sorát atka-féle támadta meg, a legkeményebb vegyszerekkel is alig bírja megmenteni őket... 
#12011

A hozzászólást a moderátor áthelyezte ide:
- Metnet információk, fejlesztések (#18340)
#12010
Nálunk szépen kiépített kerítés van 3 irányban. Az utcafrontra értelemszerűen nem kell sövény. A déli szomszéd felől egyszerre nő át vadszőlő, lila akác és borostyán, nekünk már csak alakítani kell nevet Ez direkt jó, mert nem túl nagy a kert, és nem szívesen foglalnék el belőle még 60-80 centit belülről tujával vagy sövénnyel.
Keleti (hátsó) szomszéd felől borostyán szintén jön át. Ott nincs ház, konyhakertnek vette meg a másik utca túloldalán lakó szomszéd, és szépen fásítja be folyamatosan gyümölcsökkel, úgyhogy hangulatos. Északi szomszéd felé meg részben jó minőségű palánk-kerítés van, a ház mögött pedig sima drót, előtte pár érdekes növény - oda gondolkodom a mogyoró ültetésben: egyébként egy különösebben semmire sem használható, nagyon hosszú (12+m) falszakasz és tőle 2 méterre a kerítés, de a talaj erősen lejt, mivel domboldalban lakunk. szóval kissé "elpazarolt" terület, nem nagyon lehet vele mit csinálni azon kívül hogy a gyerek körbe tudja rohangálni a házat.

A fagyal az előkerti, utcafront felőli teraszunkat fogja körbevenni. Szép nagy terasz, de teljes premier plánban az utcára néz. Nem akarunk nagy falakat, már egy jó 1 méteresre megnőtt diszkrét sövény is lehetővé tenné a délutáni napozást kint - DNy-i a fekvés ugyanis, és ott már áprilistól nagyon kellemes meleg van (a rengeteg üvegről visszavert fény miatt is, igazi kis hősziget). Meg ősszel is ott még a hűvös napokon is kellemes meleg tud lenni. Szóval ki szeretnénk használni, ezért kell elé némi takarás.

Csodasövény: egy borzalom. Csak az vegye, aki hetente kétszer tudja nyírni. Még szárazságban is havi 1 métert (de lehet, hogy többet is) nőnek az ágai. Elképesztő. Ja és minden vizet elszív, körülötte ne akarj még füvet sem, kb. a csupasz föld marad meg 1-2 méteren belül.
Senkinek nem ajánlom....
#12009
Pedig a Leylandi az egy állat. Nálam a "sövény" egyes részei már elérték a 10 métert. Aki szörnyülködik rajta, annak mindig elmondom, hogy ezek még gyerekek, 25-30 méter is lehetvidám Mindenesetre nálam fügétől 1-1,5 méterre van egy indián banán, meglehetősen jól nő, őt nem zavarja, legfeljebb az árnyék.
Sövény: vadcitromvidám, illetve nálam még illatos jezsámen, valamint most ültettem téli, vagy tavaszi bangitát is. Másik helyre az ezerszer emlegetett elaeagnus umbellátát. Asszem rendesen kell majd metszegetni (meg eszegetni). Részemről a mályvák is jól néznek ki, van mostmár mindenfajta színben. Amin én még gondolkozok hozzám a kihalt tuják helyett az a nyári orgona. Szépen nyáron virágzik, így jó a rovaroknak is, van több színben és hihetetlen illata van. No persze fentiek csak az én amatőr ötleteimnevet
Vagy ha nem fagymocsár a hely, akkor lehet gránátalmát is, valami jó termő fajtá(ka)t, hogy legyen is értelme (nekem már 2-szer visszafagytakzavarban). Illetve én még ültettem japán törpe meggyet is a sövénybe, tavasszal szépen virágzik és meglehetősen gyorsan nő (a termésnek nincs kocsánya).
#12008
Az a valamilyen szil az turkesztáni szil. Évi 3-4 métert nő. Ha hagyod, 15 méteres fává nő. Amúgy meg egy igénytelen sövénynek való, csak vágni kell, mint a szart. Ahol levágtad, ott 15-20 új hajtást hoz oldalra. Brutál sűrű. Gyorsan nő rettentően, de pont ezért van vele meló is, a visszavágásával. Vagy leszarod, és hagyod megnőni 4-5 méterre, majd októberben visszavágod egyszer 1 méterre vagy még mélyebben. Aztán nő, ahogy az anyatermészet adja.
#12007
Kitől, mitől akarsz térelhatárolódni?

Szomszédtól pitbullostól: Gleditsia
Szomszédtól németjuhászostól: Tűztövis

Az előzőek viszonylag lassan alakíthatók ki.

Gyorsan nőjön: Csodasövény, valamilyen szil.
Fagyal: Viszonylag gyorsan, olcsón kialakítható. Ha most lenyesegetsz valahol egy csomó vesszőt és elduggatod, tavasszal kihajt.

Mindnél fontos, hogy kezelni, kialakítani és alakítani kell, különben felkopaszodik.
#12006
Mi télizöld fagyalból ültetünk.
#12005
füge alá szomszédasszonyom makacsul palántázza a Leylandi dugványokat.  Körben a kert élősövénnyel, szeret szépséges Leylandik sora, szeret az ő keze munkáját dícséri.  A füge alatt elpusztult esomég az a két nagy (80 cm, 3 cm) fácska is egy év után (!) amit gyökeresen ültettem oda.  Gondos locsolás,  füge hízik, eso termés alatt roskadozik, Leylandi kipusztul.eso
Hallottam allelopátiás hatásáról (F. carica vs. zöldségek, rutin, fenolok) - Nektek van-e tapasztalatotok a témában?
Kis diófa nevet magonc a füge tövében szépséges. kacsint Tudtok tippet,  miből ültessünk sövényt?  kb. 12 méterről van szó...
#12004
Ez bizony velem is megesett. Nem messze levő nyárfák ostorfák győkerei az aszfalt alatt begyökereztek a kertbe a komposztba. 
#12003
Ásóval, csákánnyal, foggal, körömmel sűrűn káromkodva szétszedtem.  
#12002
szablya fűrésszel (orrfűrész)  esetleg kockára tudod a komposztot vágni?  Az a gép a földet is elviszi,  a láncfűrésztől eltérően. Sokat tuskóztam vele, jó eredménnyel.