2020. július 04., szombat

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#11846
Jó ötlet és legalább a gömbaölő is le van tudvavidám
/én most nagyüzemben a szomszéd által lemetszegetett leylandikat aprítom fel és mulcsolok mindent, amit érek/
Amúgy igen, szépek ezek az orchideák. Nekem azzal van bajom, hogy a tűző napot nem szeretik (ablak mögött sem), de azért valamennyi meg kell nekik, főleg így nyáron nem mindig egyszerű. Most számolom, hogy 15 éves az egyik orchideánk (és annyi ideje is vagyok nős/hőslaza), pedig az még banánból is soknevet
#11845
Lehet hogy a bioszférába illene a bejegyzésem, de ott olyan jól el vannak a gombászolók, végre műsor van nekik is! nevet
Na  most nyitottam fel a banános-lé féle tápanyag utpótlásomat az orchideák világában. (feleségem kapta még karácsony tájékán ezt a gyönyörű növényt, ami engemet is meg varázsolt. (nemcsak az élénk bugyi színe), na...nevet
A lényege ; 2-3 jó féle, nem barnult banán héjjat felaprítok egy 5/4-es  800 ml. üvegbe. felöntve vízzel 2-3 napig , áztatom a fedél alatt, néha megrázom. Utána leszűröm másodszor is feltölve, teaszűrőn egy  Cola2 l. pet palack alsó harmadába. És aztán beleállítom a műa . átlátszó cserepes orchideát egy-- 3 óráig. Kész tápanyag, és nedvesség bomba,N-P-K. nem csak az orchideáknak, más virágoknak, fűszernövényeknek, díszfáknak. Ismétlés virágzás idején 2 hetente.laza

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

#11844
Ez igen.. Bear Grylls nek már csorog a nyála.. vidámlaza
#11843
Krumplibogártalanító berendezés.... hát ötletes, na: Link vidám
#11842
Újra kell permetezni.Biztos legombásodtak a sok esőtől.Csak 2 hétig tart a hatása a felszívódó permetszereknek is max. Valami lombtrágya is kéne rájuk gondolom. 
#11841
Május elején még nem így nézett ki az 50-100as réteg. 
#11840
Eddig sem a mélyebb rétegekkel volt baj, az őszi és tél eleji csapadék ott van annál fogva, hogy a tavasz nem volt olyan meleg, hogy ott is kiszáradjon.
Sokkal inkább a talaj felső és középső rétege volt száraz.
0-20 centi 2 héttel ezelőtt Link  , itt kezdett pótlódni a csapadék, nem sokkal előtte 20-30 %-os adatok voltak.
A középső rétegekben 20-50 centi között 2 hete még száraz volt nagyon a talaj Link
Sőt, a mélyebb rétegek van ahol az elmúlt 2 hétben száradtak, nem nedvesedtek.
#11839
Lassan de biztosan azért helyre áll a rend, végre telitődnek a mélyebb rétegek is. 

beillesztett kép

#11838
Pedig minden vegyszer élet-erő-egészség, szerintem csak rosszul látsz:P
#11837
Apukám egyik kertész haverja pont 4 hete, máj. 21-én volt lefújni nálunk kompresszoros permetezőgéppel a fáinkat, bokrainkat!
Utána szebbek lettek, de mostanra minden eddiginél rondábbak lettek, főleg az örökzöldek! szomoru
Mi a bánatos fene történik! szegyenlos
#11836
Igen, állítólag a meszes talajt nem szereti a szelídgesztenye, szóval lehet hamut ne, mert az lúgosít, maradjon meg a lúgosítás a hanyatló nyugat ópiumánaklaza Nekem is van szelídgesztenye, első évben helyet változtattam neki, akkor alig nőtt, aztán a volt tulaj mondta, hogy nagyon szerette, vigyázzak rá.
Trágyát, tápszert, mittoménmit nem kapott, de nagyon nő (60-70 cm-es hajtások egy év alatt) és szépen bokrosodik, illetve ami nagyon tetszik, hogy nagyon szépen vastagszik a törzse. Amit kapott: 3-4 naponta 10 liter esővíz, a fű szigorúan NEM lett levágva mellette tövig, kapott még házi zöldhulladékot, talán levágott füvet is némi vakondföld-takarással, illetve amikor elkezdtek az új levelek fehéredni és kis méretűek lenni, akkor kapott még...***(attól rendbe jöttlaza)
Szóval a szelídG tud nagyon jól nőni, pedig itt meszes a talaj, amit nem szeret (elvileg)!

*** Titkos, humanoidokból furcsa reakciókat kiváltó összetevő, igény esetén privátban.vidám
#11835
vidám vidám
Az a durva, hogy wikipédián azt írják, hogy gyorsan fejlődik...hát nem tudom, amit én ismerek a környéken, az mind kifejezetten lassan nő. A trágya az első 1-2 évben segít, de aztán a gyökerek túlnövik az ültetőgödröt. Felülről trágyázni, és rendszeresen locsolgatni gondolom mindenképpen érdemes. Azt írják, hogy a meszes talajt nem szereti.
#11834
Nekem az előző helyen (amit béreltünk) volt egy gesztenyém már, az 4 évet túlélt! De iszonyatosan lassan fejlődik, ez tény. Még mindig nem érte el a fejem magasságát se, amikor elköltöztünk, a törzse nem volt szerintem 3 cm átmérőjű sem.
Itteni ültetés előtt nagyon körbe fogom járni, mit érdemes csinálni a gyors fejlődése érdekében: baromi nagy gödör, sok trágya, PH érték javítás, hamu, stb...
Aztán ráérek, még van hátra 19 év a törlesztőből vidám
#11833
Ha nem akarsz permetezni, és nem fontos a gyümölcs, akkor én inkább díszfákban gondolkodnék a helyedben. A szelídgesztenye tök jó, én is ültettem olyan 15 éve, de sajnos következő évben elpusztult. Mivel a kertészetben azt mondták, hogy kétlaki (igazából nem), ezért kettőt vettem, a másikat a szomszéd háza elé ültettem, engedéllyel. vidám Egy ideig locsolgattam azt is, de aztán cikinek éreztem átjárni (nem közvetlen szomszéd), és hagytam a francba. Érdekes módon az a fa még mindig él, de borzasztó lassan fejlődik, még mindig csak olyan 1,5 m magas, mondjuk jó terebélyes.
Na igen, az illatok...most virágzik a hárs, én azt is nagyon szeretem. A városban sok helyen van, tőlem viszonylag messze, kb. egy km-re az első sor, de ha enyhe déli áramlás van éjszaka, akkor a nyitott ablakon keresztül érzem az illatát. A nyári illatok közül talán azt szeretem legjobban. Aztán jön a jezsámen, a kukoricatábla, a széna és a görögdinnye és az akác. vidám
#11832
A legerősebben illatozó gyümölcsfa egyébként - az én tapasztalataim alapján - a narancs! nevet
Szüleimnek van egy otthon, még gyerekkoromban én ültettem el a magját az egyik dísznövény cserepébe (rendszeresen keltek ki narancsok és datolyák mindenfelé egy időben bent vidám), úgyhogy közel 40 éves fa - plafonig ér, jó nagy dög. Érdekes módon csak pár éve kezdett el virágzani, és általában bent, télen teszi ezt. 
3 éve karácsonykor otthon voltunk, és olyan erős a virágának az illata, hogy bent a házban szinte már büdös volt tőle. Simán elnyomta a karácsonyfa/fenyőfa illatát, úgyhogy narancsvirág-illatban telt az ünnep.
Egyáltalán nem hasonlít a gyümölcs illatára, egy kicsit sem - de ez más gyümölcsfáknál is így van, szerintem.

Most nyomja amúgy a hárs - annyira szeretem, mindig ahhoz fog kapcsolódni, ahogy az 1-2 hetes kisfiamat tologatom kint babakocsiban a virágzó hársfák alatt Miskolcon nevet
Még azon is gondolkodtam, hogy ültetek, de aztán beüt a realitás: az aztán akkorára nő meg, és olyan árnyéka van, hogy semmi más nem marad meg a közelében, szóval kiskertbe, sőt közelébe nem való. Az utcán meg már van más, meg elég keskeny helyünk van amúgy is.
#11831
Én a virágzó almafákért vagyok legjobban oda, nekem az a legszebbvidám Persze az összes többi is nagyon. Egyébként érdekes, hogy mennyi-de-mennyi illatot vettek kölcsön a kedves "illatvegyészek" a virágzó fáktól, virágoktól. Gyerekkoromban ez Bp-en nem tűnt fel, de itt vidéken a majd mindenféle fával/virággal eléggé.
Pl. volt tinédzserkoromban egyetlenegyszervidám egy márkás cipőm, aminek gyengén, de konkrétan sárgabarack-virág illata volt.
Aztán ott van az elaeagnus umbellata, aminek szintén valami gyerekkori illatosító, mosószer, vagy csak háztartási bolt(Azúr?) illata van, még nem tudtam rájönni, hogy melyik, de szélcsendes tavaszi napokon a kert szép nagy részét belengi.

#11830
Köszi a részletes tippeket! nevet 
Én komolyan gondolom, hogy nem fogok permetezni - idén az egyetlen kivétel a magról ültetett egzotikus paradicsomok voltak, de ott se rájuk ment, hanem körben a magaságyás szélére. Nincs is gond a tetvekkel, mindenhol máshol elszaporodtak a katica lárvák meg a fülbemászók, szépen le van irtva mindenhol.
Úgy vagyok vele, hogy a kivágandók helyére egyelőre szelidgesztenye megy, azzal elleszek 15-20 évig alsó hangon. Itt a városban sok helyen van, és csodálatosan szép fák, a gyümölcs majd csak bónusz lesz, sok év múlva, esetleg.
Szeder, josta stb: szeretem, de kicsi a kert amúgy, nem nagyon van hely. A málna az egyik sarokban van, max 1-2 nm-en, de eleget hoz nekünk. 
Meggy finom, de annyira nem vagyunk oda érte, ha ezt ki kell vágni, nem kell másik. Kajsziban sem gondolkodom, nem létszükséglet.
Az őszik egyelőre nagyon szépek, meglátjuk, mit hoz a jövő. A körte kicsi, de amúgy csodás a virága tényleg: a szomszédé majdnem átlóg hozzánk, fantasztikus volt tavasszal - már jó öreg, nagy fa. Birsük is van, az is csodás.
#11829
A cseresznye szinte biztos, hogy Szomolyai fekete. Legjobb választás, aközé a 2-3 fajta közé tartozik, amelyik nem kukacosodik, mert előbb pirosodik, mint hogy a cseresznyelegyek belerakhatnák a petéiket. Teljesen feketére érve mézédes. Viszont ha sok az eső, akkor hajlamos a gombásodásra, de nem vészes.
Meggyből a Feketicsit ajánlom, ha nem akarsz monília ellen permetezni, mondjuk én meggyet nem monília rezisztencia alapján választanék, mert azt az egy, max. két jól időzített Chorusos permetezést még kibírja az ember, viszont a kukacok ellen erősebb vegyszer kell és a permetezés idejét is nehéz eltalálni, szóval ott is inkább egy korai, ezért kukacosodásra kevésbé hajlamos fajtát választanék. Ilyen szempontból a Korai meteor még jobb választás, mint a Feketicsi. Ízre valahol félúton van a cseresznye és a meggy között.
Szilvából a Sharka rezisztenciára kell figyelni, emiatt sajnos a Besztercei kiesik, pedig a legfinomabb szilva szerintem. Sok rezisztens fajta van már, én Top Taste-et ültettem tavaly, de van Stanley-m is. Szilvadarázs ellen mindenképpen permetezni kell sziromhulláskor, de szerintem a szilvamoly elleni védekezés sem megúszható.
Kajszi: szerintem az íz és a terméshozam a döntő, mert nagyjából egyformán érzékenyek a moníliára, permetezés nélkül nem nagyon lehet megúszni. Pár éve ültettem egy Göncit, nem rossz, de a Ceglédi óriás, ami előtte volt, nekem jobban ízlett.
Őszivel szerintem nem éri meg bajlódni. Körtém sajnos nincs, de szeretnék majd egy nyárit.
Kiskertbe a málna mellett szerintem fekete szedret, ribizlit, fekete ribizlit, jostát is érdemes ültetni, nincs velük gond.
Nálam az esztétikum is számít, emiatt van birsalmafám, nagyon szép, amikor virágzik. (Persze mindegyik fa szép, amikor virágzik, a körte virágának még az illata is nagyon jó.)
#11828
Akkor má' tényleg csak az ima van hátra.
#11827
Pont Teldorral permeteztem meg másnap reggelnevet
#11826
A korábbi években találtam néhány hegesedve beérett kajszi gyümölcsöt. Permetezz és imádkozz. Ha nem jön be káromkodj keményen. A zember tervez, a Zúristen vicces kedvében sok mindent kitalál, hogy érdekesebb legyen a zember élete.
#11825
Hu ez nagyon durva!szomoru  Nem tudom, használsz-e növényvédőszert, ha igen azonnal Teldor 500 SC - vel kezelném le a fákat, mert a monilia biztos totálkárt csinál. Akkor talán még lekvárnak való leszkacsint
#11824
Én is adok egy kis helyzet jelentést. Lassan jöhetne egy kis naposabb és szárazabb idő, itt egyelőre elég eső esett. A tavaszi fagyok megkímélték a kis kajszi fák terméseit, de a múlt heti jégverés mindennek odatett. A szilva, őszibarack, paradicsom és paprikapalánta oda. Várhatom a 2021-es évet.

beillesztett kép

#11823
Itt meg a cseresznye reped szét éretten (!) a sok esőtől. Két napja még semmi baja nem volt. zavarban
#11822
Nálunk a meggy fantasztikusan nézett ki még egy hete. Most reped szét a sok esőtől duhos
#11821
Lol, meggy, nem menny nevet
#11820
Első teljes év az új, immár saját házban, eddigi kert-összegzés:
Negativ: a kajszi és az alma menthetetlenek. Volt gyümölcs kertészeti  vezető apósom is megnézte, és egyértelműen támogatja a döntést: ősszel fűrész.
Bizonytalan: menny. Hatalmas szemű, nagyon jó ízű, a fél fa moníliás viszont.  Ősszel lesz egy erős ritkítás, talán még kap egy év esélyt.
Pozitiv: cseresznye! Korai, nem nagyszemű, de feketére érve mézédes, és nulla kukac. A fa egészséges. Remek!  Málna: óriás szemű, nagyon zamatos, édes, roskadozik a bokor. Tanulság: nagyobb karókra lesz szükség. Körte: csak 3-4 szem van rajta, de a tetvek ellenére kiválóan egészségesen néz ki. Őszi 1: csodálatosan egészséges, majd megszakad annyi van rajta, tavaly csak pár szem volt de éppen meg tudtuk kóstolni és nagyon finom. Ezek szerint jól sikerült életem első metszése nevet. Őszi 2: elkapta csúnyán a tafrina , de szépen kirúgja magát belőle. Nincs rajta özön, de 5-6 kg simán. Ez is nagyon jó ízű. Ezek mind maradnak. Ja igen, szilva: tavaly kukacos volt az összes, jó eséllyel idén is az lesz a többség. Szinten roskadozik, meghagyjuk szerintem.
A füge idén lett ültetve, egyelőre a gyökerére gyúr nevet
#11819
Két hét után Szarvason újra le kellett nyírnom az 1000 m2 füvet. Bő egy hétre hagytam magára a telket. A zöldikében ma 74 mm-t találtam. Lassan lehetne menni gombászni, ha volna a környéken legelő, vagy évente kétszer kaszált gyep. Így bakfitty.
#11818
Köszönöm!
#11817
A Topas-ból 2 ampulla kell 10 liter vízhez. A Penncozeb DG-ből 1 tasak (20 gramm) pedig 10 liter vízhez.kacsint
#11816
Harmadik fotód, 1. oldal táblázata alján:
"Házikerti felhasználás: ... 5 ml ... 10 l vízhez.
#11815

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

Ma egy órával vettem növényvédőszert a kis gazda boltban.
Balkon rózsákat elkapta a lisztharmat, és kértem valami 10 literhez való "zacskós" szert. Volt is, + egyéb retkek ellen is vettem másik zacskóval, kb 550 Ft.-ért.
 Na , ha nem mondta el volna az eladó, de mondta, de már felejt az ember, hogy 10 vagy 20 literhez kell kalkulálni a tasakok tartalmát.  Hát olvasom a bolhabetűs referencikat, hát minden blabla le van írva, hol gyártották, óvórendszabályok (egész oldal)  - deee:  legalább egy mondatban, vastagon szedve mért nem lehet beírni; A tasak tartalma 2,5 ml vagy 20 gramm  ELEGENDŐ  10 vagy 20 Liter permetlé készítéséhez.:P
 Nem vagyok arra kíváncsi, hogy mennyi szer kell 1 hektárra ,  amikor is adva van a kis ampullás kiszerelés a kezemben.duhos
Képek:

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép


A vegyszerek leírása;   Bocsánat a képek sorrendje fordított. Már nem merek belenyúlni. laza
 A fentieket ajánlom Nagy I. Agrár miniszter úrnak, hogy csapjon bele a lecsóba, kereskedelmi szinten.laza
#11814
Felénk, ahol kivitelezői takarékosság miatt gyakran nem rakták homokágyazatba a vízvezetékeket, 1,5 - 2 m-es mélységben úgy nyírja el az ilyen repedés az azbesztcement vezetékeket, mint ha lézerrel vágnák el. Ugrabugrál egy darabig a csapat, ha egy kb. 100,000, embert ellátó egyetlen vezeték törik el.
#11813
Majdnem sírtam egy sort a met. társalgóba, de így inkább csöndben maradok. Mindenesetre sok esőt kívánok!
#11812

beillesztett kép

Hát ilyen repedéseket kellene befoltozniszomoru
#11811
Beöntözésre én inkább a Volldünger® Linz Classic -ot javasolom. Egyébként a Wuxal is eredményes lehet beöntözéssel is, de a szilárd kiszerelésű Volldünger-t szerintem jobb. Mint a műtrágyákat általában a talaj felszinére kell kiszórni, majd az öntözővizzel belocsolni.
Talaci: nagyon sajnálom, hogy így jártál, mert látom nagy szakértelemmel csinálod a kertet. Az elfagyott fákon most a termőegyensúly megtartása lesz a legnehezebb, mert most termés híjján az is felborul.


#11810
Az áprilisi fagyos napok - összesen 14 - megtették a hatásukat, a kb. 50 db különböző fajta gyümölcsfák egyikén sincs egy szem termés sem. Egyedül a szőlő úszta meg fagy nélkül. Azon nagyon szép termés ígérkezik. Most kezd virágozni.
#11809
Igen, a meggy előbbre látszik, mint amikor márciusban is a fakadáskor. A meggy szinte azonnal virágzott, a csercsi csak pattogzott. Nem baj ez, csak teremjenek.
nevet
#11808
Wuxal párti vagyok, most már csak a cserepes paprikáimat, disznövényeket öntözöm vele. Régi gyümis kertemben is wuxalt használtam, de csak lombtrágyázásra, a kiszórt permettel. Nagyobb fácskákat nem érdemes vele öntözni, ahogy Lujó is írta, megkötődik részben. A látványos hatást a levél-trágyázással lehet elérni, a gyüm érés előtt pláne. A max adag tényleg 0,3%, = 30 ml./10 liter., légporlasztásos géppel (motoros) esetleg fel lehet menni 0,5% , 50 ml/10 literre.
nevet
#11807
Köszönöm a gyors és hasznos választ.
#11806
Elképesztő különbség van a meggy és cseresznye érése között most. A cseri szinte sehol nem tart, a meggy mindjárt leérik...

Kíváncsi vagyok a most feromonos ragacslapok eredményére a nyűmentesség szempontjából.

Az őszibarackon továbbra sincs semmi tetű, meg tafrina sem..Wuxallal kétszer megszórtam már, meg a kíméletes Scudo-val, nagyon egészségesnek néz ki, tavaly ez nem volt elmondható, akkor lehet, hogy elkéstem vele, már nem emlékszem.
Most mondjuk nagyon visszavágtam, lehet, több energia marad az egészség fenntartására? Fene tudja.
#11805
A mikroelemekből a talaj nagyobb hányadot megköthet, így nem feltétlen jut el minden teljes mennyiségben a gyökerekig. Kevesebbet és lassabban vehet fel a növény, mint lombtrágyaként használva. Az általad használtnál nagyobb töménységben a Wuxal perzselhet.
#11804
Érdemes közepes-nagyobb gyümölcsfákat (cseresznyefát) tőre öntözni Wuxalos vízzel lombtrágyázás helyett. És ha igen,hány liter víz/ml Wuxal arányban vajon? (Már volt idén kétszer lombtrágyázva vele - 30ml/ 10 l víz.)
#11803
Akkor ez a zöld, bocsánat, csak  a zöld levélhez képest kékesnek tűnik nekem.
#11802
Megvan a Wuxal super 1000ml. / 1690 ft. , meg a Mospilan !  Csók a kisegítő Nejemnek!nevetvidám
#11801
Nálam is megjelentek a tetvek a piacról vett paprika palántákon. Előtte csak nem akartak fejlődni, gondoltam a hideg miatt. Most átmustrálva vannak bambi szívogatók.  Elküldtem a nejemet a büdösboltba, ( gazdabolt) hogy hozzon valami gyógyszert a tetvek ellen, meg wuxalt lomb és öntöző trágyát.  A woldünger féle kristályos nem vált be, majdnem pörköl. A wuxalt nem lehet túl lőni.nevet
 Ja a bankszámlám 1890 ft. ebből nem lesz wuxal, se tetűőlő, beindul a koplaló hét. Várni kell 12.-ig. a nyugdíjra, sajnos itt tartunk.duhos
#11800
Hát, a magas napállás mellett a 20-25fokos idő már nevezhető melegnek. Ráadásul extra száraz időszak ez a mostani. 
Nálam is megjelentek sajnos a tetvek, de én egyelőre megbírkózom velük a kézi éltávolításos és lemosásos módszerrel. Mondjuk nekem szó szerint kiskertem van vidám
Ami jobban aggaszt, hogy tanulva az elmúlt évek tapasztalataiból (gomba, lisztharmat)csak és kizárólag alulról öntözöm a paprikát, oaradicsomot, meg úgy általában mindent. De mivel eső meg nincs, nincs ami természetes módon tisztítsa a leveleket, félő, hogy megjelennek az atkák...
#11799
Érdeklődöm, hogy ez a kék tetű valami újfajta? Eddig hallottam zöld, fekete, sárga és piros levéltetűről, de kékről még nem.
#11798
Nekem még ezen felül jött a lugasparadicsomomon :lefújtam
Sütőtökön is támadott: a levélfonákot finom vízpermettel lecsapattam.
A szamóca új sarjhajtásain is megjelent: levágtam.
Kaporon is megjelentek: a hajtáscsúcsokat visszavágtam, ahol kedvükre dorbézoltak.
Ahogy a salátát megemlítetted, irány a kert, megnéztem a sóskát.... és ott is megjelenteknevet
Mit tanultunk az egyetemen? A levéltetű a meleg, száraz időjárást szereti. Hol volt itt meleg?nevet
#11797
Nálunk is brutál sok, igaz, ahová ragacsokat raktam a fa törzsére, ott jó a helyzet, kivéve a szilva, mert ott az a kék tetű van rendesen így is. A rózsa friss képleteiről NAPONTA!!! nyomogatom össze, mert valami egészen elképesztő módon - minta az idő nekik más fogalom lenne - másnapra megint tele van. Volt egy sor kapor = kuka, ahol nincs már rajta, annak is tetű íze van. A salátát, rukkolát nem bántják. Érdekes, az őszibarackon 0, azaz nulla a tetű, oda lehet később szoktak menni? Már nem emlékszem az elmúlt években, hogy jöttek, de jöttek az tuti. Ja, a piros ribizlin vannak szépen nálam is, de a feketén alig..érdekes egy jószág, vagyis rossz-szág...