2023. június 10., szombat

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#13025
Egy bordányi kert tulajnak sikerült a meggyese, 50 fája van, nem győzi szedni, vagy szedetni. Valami korai szép meggy, de leérik 10 napon belül. 2000/kg. laza
#13024
Jaj dehogy, elírtam,oyan 6-7 ezer. ez olyan nemes disznó, vagy vadhús kategória.szomoru
Sokat látni a Lidl-ben olyan kitálcázott marha dolgokat, persze ledekázott 40-60 dkg. fóliázva. Meg a halak is fenn vannak a polcon, nem a szatyorban...
#13023
Nálatok ilyen olcsó a marhahús?
#13022
Itt a fagy elvitte a cseresznye, meggy első részét, a monília a maradék 95%-át, aztán a megmaradt ~2% fele (állítólag) megfázott (gazdaboltos másodkézből az infó). A maradék meg majd lerohad laza
Dió azért lesz, meg néhány őszi is megmaradt.

Hátha Floo is olvassavidám: az egyik hurmám úgy döntött, hogy nekiáll virágozni (már majdnem nyílnak). Az hogy önbeporzó, vagy sem, az a fajtától függ? Csak mert a neten írták, hogy önbeporzó, meg hogy nem önbeporzó, meg a fajtától függést isBohóc

A mostanában bevándoroltakon (indián banán, pirosbogyós ezüstfa, gránátalma) jó termés várható, fekete berkenyén mondjuk nem annyira. A pekándióhoz meg már kéne egy porzó (mondjuk ő visszatérő vendégnevet).
#13021
Nem tudom, a csonthéjasok kötődésével mi a helyzet?
A piaci cseresznye (jabolay) megjelent, de jó nyakas marhahús áron, 3000 FT./kg. beteghány
#13020
A hidegebb idő tett be nekik,de így két hét elteltével már nyoma sincs semminek nevet

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép

#13019
Szerintem egy fellángoló de mégis veszétyes gomba betegség,  jól mondja az előttem levő.
A réz érzékenység miatt a levelekre esetleg a kurvára betiltott Dithane-M45- amerikai eredetű szert ajánlanám szinte egész nyárra.
Persze van helyette, megint betiltott  Fundazol magyar szer, felszívódó, de ugye azis pénztárca nyitogató..
Másnem egyszerű laza 0,30% -os ( 30 ml/ 10 liter, rézgalisc vagy réz hidrát. laza
#13018
Szerintem ez gombabetegség (levélfoltosság), megfelelő permetszerrel menthető, lépni kell sürgősen. Ha fonnyadna a fa (mintha leforrázták volna) vagy/és sárgulna az egész, majd elhalnának az ágai, akkor lenne még nagyobb vész (gutaütés, fitoplazma), az menthetetlen.
#13017
Sziasztok! A segítségeteket kérném. Remélem megfér itt.

Van egy nagyon öreg sárga barack fánk..saccra legalább 30 éves,de lehet alá lövöm. Eddig egész jól elvolt, de most szinte egy napról a másikra elkezdte ledobni a levelét. Nem a barackért tartottuk eddig sem, inkább a kellemes nagy árnyéka miatt. Pár hete még pár barackot is láttam rajta,ami nem fagyott le..de most nagyon gyászos... Képek alapján menthető,vagy ennyi volt neki?

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép

#13016
Van egy közös régi 42 m-es ásottkutunk a szomszéddal. Persze nem működikzavarban
Talaj: felül agyagos, 60-100 cm-től lösz, tenyérnyi méretűtől több 100 kg-os homokkövekkel tarkítva.
Minőség: olyan barna erdőtalajos, de a kukorica rendesen kivette az erejét. Viszont van egy része, ahol régen egy ház is lehetett, ahol brutál jó minőségű feketeföld van a bokrok alatt. Ez igazolja is azt az elméletet, hogy mindenhol lehet jó földet "készíteni", csak idő, akarat, no meg némi tudás kell hozzá, oszt lössz jó föld.
Most próbálok majd kissé átállni a Gyulai Iván féle jóvalkevesebbetlocsolok/többetmulcsolok vonalra. Tavaly nem ment, akkora szárazság volt, hogy mulcs is alig volt.
#13015
Én azt hittem mindenki (is) ismeri. Nekem is tőle vannak az almafáim (meg 2 körte és 3 mogyoró).
Youtubeon vannak fenn videjjói, nem rosszakvidám
#13014
Ezt találtam az Fb-on:

beillesztett kép

#13013

beillesztett kép

#13012
Én már rákészültem; csak pár csepp, az öntöző vízbe.

beillesztett kép

beillesztett kép

#13011
Nálad szerintem meszesebb a talaj, sőt, ha feljebb vagy, akár rendzina is lehet, ahol vékony a talaj és a víz hamar elmegy, lemegy. Fekete színű? Ha a hegy "szoknyáján" vagy, akkor löszös barna erdőtalaj is lehet, sőt szerintem inkább erről lehet szó, vagy akár ramman féle erdőtalaj, de ezek keverékéről is lehet szó. Ha olyan helyen laksz, ahol ún. löszmélyutak vannak, tehát jól be vannak vágódva az utak, szurdokszerűen, akkor egyértelmű löszös, sőt lösz van ott. Hát, az is jól elnyeli a vizet, úgyhogy ott aztán lehet locsolni. Viszont a gyümölcsfák, pari, szeretik. Milyen kutad van?
#13010
Lehet nálad jó(bb) a föld, itt van némi gond a minőségével laza Konkrétan első évben a tök, cukkini nem termett, pedig naponta kapott vizetzavarban

Más: hihetetlen ez az idő. Először a fagyok, aztán a telibe eső a cseresznye virágzáskor (nagyon kevés cseresznyénk lesz). Most meg (még mindig) sok eső és majd folyamatos hideg. Vannak indián banánjaim (köze nincs a banánhoz, inkább avokádó-mangó között), konkrétan alig-alig nőnek a levelei ebben a hidegben. Persze a többi sem sokkal jobb. Múlt héten kiültettük a paradicsom palántákat-paprikákat. Most lassan imádkozni kell, hogy kibírják szombatig (eső, hideg, holnaptól viharos szél).
Aztán gondolom majd egyszer JÓL elzárják a csapokat, valszeg nyáron a kánikulában (remélem nem annyira, mint tavaly).
#13009
Én meg így is, úgy is próbáltam, semmi különbséget nem vettem észre, az viszont nálam bejött, hogy a paradicsom területén meghagyom a gazt, sőt fűmagot is vetek oda, így kevésbé szárad ki, nem fertőződik fel a talaj felől, harmad annyit kell locsolni.
#13008
Én is így szoktam, azzal a különbséggel, hogy függőlegesen teszem a földbe. Ekkor a gyökerek eleve lejjebb vannak, az elején több vizet kal akkor is, ha  a felső réteg szárad. Ugyanígy a többi megnyúlt palántát (káposzta, karalábe stb.) is.
#13007
A magasakat én a helyedbe JÓ mélyre ültetném (előtte a földbe kerülő részeken le kell csipkedni a leveleket), én csak kb. 10 cm-t szoktam kin hagyni a napfényen; mondjuk én fektetve szoktam ültetni, ha már ennyire hosszú (kb. 10 cm mélyre). Ilyenkor a paradicsomon  VÉGIG a föld alatti részen gyökerek fejlődnek ki, sokkal jobb lesz a tápanyag-ellátottsága, stb-stb. Nálunk eddig bevált.
#13006
Meglett a válasz, kicsit összetettebb a dolog mint gondoltam.nevet
Link
#13005
A fügedarázs nem "feljön", hanem ahova behurcolják a nagyobb városokba, onnan terjed el!
#13004
Fóliába lettek nevelve,de ami bent van még most is azoknak is annyi.

beillesztett kép

#13003
Hol nevelted a palántákat? Kültetés előtt edzedte-e?. Nagyon úgy néz ki, hogy az UV sugárzást nem bírta. Visszaesik ugyan a növekedésben, de új leveleket fog hozni, azok már bíni fogják az erős UV-t. Permetezésre nincs szükség.
#13002
No,a saját nevelt paradicsom palánták összeszedtek valami csúnyaságot.sargulnak, gyengék illetve szaradnak a levelek lefelé.
Nem értek hozzá, permetezni sose voltak,most kapnak majd bordoi levet. Valaki tud mondani valami okosat?

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép

#13001
A szőlő még alig 10 centis de már "rothadnak" a levelei: durva peronoszpóra fertőzés van. Az Újfehértói fürtösön is kiteljesedett a monília, a fa kb 10-15 %-án látszanak a jelek. A Stella cseresznye most sem beteg.
#13000
Akkor vagy feljött már Gödöllőig a fügedarázs, vagy nem "Adriai füge". nevet Szerintem inkabb az utóbbi. 
#12999
Nem tudom, milyen fajta nevet Két dolog biztos:
- a Ciovo szigetről hoztuk el hajtásokat, ami már majdnem Splitnél van, Trogirral szemben, egy utcai sok méteres fügebokor tövéből, ahol tucatjával bújtak ki a friss hajtások
- és van rajta termés, mert miután a hajtásvégek elfagytak, most kezdett bő egy-két hete újra beindulni, és még így is látni rajta már 3-4 apró fügét, ami növekedésnek indult. nevet 
#12998
Az Adrián egy másik fajta füge jellemző, mint ami nálunk megél. Pontosabban az adriai is megél itt, csak nem terem, mert az a fügedarázs, ami porozza, viszont nem él meg.
#12997
Ilyen üde zöldnek még nem láttam az árpát, egyszerűen kicsattan, fantasztikus, reméljük, most jó termések várhatóak. A repcének is jónak kell lennie.
#12996
Igen, errefelé is rengeteg a barna meggyfa, és a kajszik is szinte mindenhol, sőt, a szilva is, mandula is, én rosszabbnak látom a helyzetet, mint tavaly, szerintem a tavalyi moníliának kedvező idő is szerepet játszik ebben.
De vannak érdekességek, az én szilvafám kegyetlen moníliás lett végül, pedig azt hittem nem érzékeny rá, a mellette lévő szomszédénak teljesen hibátlan. Gondolom fajta függő ez is.
Ha visszamehetnék az időbe, cigánymeggyet ültettem volna, mert az ellenálló, és szerintem rendkívül finom, olyasmi, mintha újfehértói lenne, csak édesebb, igaz belül nagyon el tud durvulni a fa, de egy kis foglalkozást megérne.
#12995
Bocsi, az Újfehértói (fürtös) az meggy nevet
#12994
Mihálygergén siralmas a helyzet:

Az Újfehértói cseri szirmai megfagytak, a kár 50-70%. Alatta a szamócák virágai feketéllenek. (pl. a fa töve mellett jobbra 2 db.) Szerencsére ez folyamatosan virágzik így 20%-nál több nem veszett oda.
A Boldogasszony szilva rosszabbul járt, a virágok megfogantak, a bibe megúszta, így hát a kis szilváknak kellett elfagyniuk. 20-30 centinként van 1-1 élő terméskezdemény, 90+ os kár van. A kezemben tartott széthasított virág hasa korom fekete.
A Stella cseresznye se bírta túl jól 70+ odalett. Egyébként itt van egy jó hírem azoknak, akik nem akarnak monília ellen permetezni: A STELLA NEM FOGÉKONY rá (igaz, hogy csak közepesen édes, gyerekes családnak nem a legjobb de befőttnek tökéletes és bőtermő)! Sosem volt még moníliás pedig nem permetezem, az Újfehértói is alig érzékeny. Most összesen 1 db. csüngő, megbarnult virágcsoportot láttam rajta (a meggyei viszont közepes vagy kis méretűek  - ez az ára...).

A vad őszibarackon lesz egy pár szem, meglepően jól bírják a virágai a fagyot.

beillesztett képbeillesztett kép

#12993
No erre még nem gondoltam, illetve nem hallottam róla.
Horvátországból "mentett", tősgyökeres adriai füge hajtások, az első 2 évben ládában éltek, pincében teleltetve, az elmúlt 2 telet már kiültetve töltötték, falevél halommal takarva. Valahogy én ebben jobban hittem, mint a körbefóliázásban...
Sajnos tavaly és idén is jött az áprilisi fagy... szomoru
Jövőre lehet megpróbálom a fóliázást.
#12992
Késön volt a kitakarás a fügénél, ezért tudott elfagyni. A fügét csak akkor és csak addig kell takarni, amig  -15°C körüli, vagy alatti hőmérséklet várható. Ha sokáig van takarva korán beindul a növekedés, és mint példád is mutatja károsodnak a friss hajtások.
#12991
Itt Szegeden alig 3,7 mm. szenvedett össze a front. Locsolók, kutak felkészülni, jön a szokásos csordul-cseppen Május.szomorukacsintViszont
felénk az utcán vannak beteg csercsi, és meggyfák, sajnos nem kaptak védelmet, se metszést, sok a "leforrázott" (moniliás) beteg fa.szomoru

#12990
Idei fagykár számvetés itt felém:
- őszi: 90%-os elfagyás - fiatal fa még, de a tavalyi termése sem lesz meg idén, 4 vagy 5 virág jutott el összesen terméskezdeményig az egész fán...
- dió: elsődleges rügyek mind elfagytak, másodrügyekről a múlt héten újraindult
- földieper: ez még most kezdi mutatni a károkat, a most nyíló virágokból több is fekete termőrésszel nyílik szomoru
- füge: a március végi kitakarás után már nem volt megoldásom április elején újra bevédeni, a rügyek és terméskezdemények elfagytak
- szilva: jobb időben virágzott, a fagyok után inkább, átlagos termés még lehet belőle

Most pedig, bár hatalmas esőzések nem voltak a virágzásban, de a meggyfákon is megjelent a monília ismét... szomoru
Szóval ez se lesz egy rekordterméses év.
De legalább az almafa szépen virágzik idén is nevet 
#12989
köszi
#12988
Szerintem igen. Valószínűleg monilia fertőzés miatt már ki se hajtott a vessző. Ha igen, akkor az elszárdt rész alatt az első ép hajtásrüggyel együtt kell levágni a fertőzés továbbterjedésének megállítása miatt.
#12987
Jut eszembe. MOst hogy elkezdett kihajtani a barack, lehet látni elszáradt gallyakat, vesszőket. Le lehet ezeket vágni bármikor??? Mert ugye metszeni virágzáskor kell.
#12986
A kajszi már mutatja magát. Van ilyen is, meg olyan is, de ha nem jön közbe valamilyen váratlan gebasz, akkor úgy néz ki, megérte az a pár átvirrasztott éjszaka...

beillesztett képbeillesztett kép

#12985
Érdekes, nálunk meg ormányos nincs, lehet, neked az erdő közelsége miatt van, fene tudja.
#12984
Nálunk van valami ernyő vagy fészkesvirágzatú növény, azt szeretik a lepkék, meg a poloskák is. Meg szoktam hagyni a paradicsom mellett (is), így, ha nem is teljesen, de inkább azt legelik a poloskák.
Nálunk az ormányosokkal van harc minden tavasszal, arra még nem találtam megoldást. A természet már igen, de még az elején vagyunk, azaz szaporodnak fel a pókok, szúfarkasok, gyilkos poloskák; ezek vadásznak az ormányosokra. Viszont ők meg júni közepe körül visszamásznak a gyökerekhez és eltűnik a vadászok zsákmányállata.
#12983
Az esti összeszedés tipp bejött, köszi, de a kártevő valóban hernyó volt. Hogy milyen lepkefajtáé, nem tudom, hogy valóban kormospille-e vagy más. nevet
Egy iker-szőlőtőkéről van szó, aminek ugyanazon az ágán araszolt felfelé így este fél 10-kor nyakon csípve a kövér (tegnap már jóllakott...) hernyó... Sajna ezen az ágon már közel minden előrehaladott rügyet letarolt, az iker tőke másik ágán viszont a hajtások még sértetlennek tűnnek. Remélem, magányos harcos volt nevet
#12982
Még a hangya sem kizárt.
#12981
Én is valami élősködőre gondolok, tetű biztos van,  mert azok a piros kidudorodások gyanúsak, a levél fonákján elég, ha csak pár tetűt látsz, az is látható tünetet okoz a levéllemezen. De mintha valami sodrómolyféle is odapihent volna, fene tudja. Mondjuk én nem rovarölőzök, mert eddig nem okoztak olyan problémát, ami leradírozta volna a termést, max kukacos lesz, az meg minket  totálisan hidegen hagy.
A poloskákkal kell fizikailag küzdeni, ami kimerítő tud lenni, meg esetleg a kék színű tetveket nyomorgatom össze az őszin. A hangyákat ragacsszalaggal távol próbálom tartani, hogy ne védjék a tetveket, meg katicákat szoktam a tetves levelekre telepíteni, hogy falatozzanak. 
#12980
Kártétel alapján kormospille hernyó is lehet, azt találtam. Ami egy normális tél után persze nem lenne gond... duhos
#12979
Különben a kén és a rézgálisos alapu permet jól elbirja egymást, Egy löketbe kijuttaható 1- 0,5% -os töménységben. (szélcsen körüli helyzet)
 A rézalapú szerek védenek a monilía ellen. Vannak felszívódó szerek is de szeritem a kontakt ( felületi védés a jobb) laza)
#12978
Furcsa az a fehér pöttyöződés,; pajzstetü tojások. Gyorsan adj egy vastag kénes lemosót, a kihajtott virágok kímélésével.(nevikén 0,5%-1% csak a veszőre.
#12977
Egy szürkés barna bogár is lehet, kendermagbogár kártétele. Jobb megoldás az öszeszedés estefelé. Kora tavaszikártevő, mint Talaci levélpirosító levéltetüi. Alapból nem nagy kárt okoznak, de jobb le dörzsölni a hajtásokról, és eldobni jó messzire.
#12976
Lehet némi füvet (nagyon nem túl mélyen) érdemes eltávolítani, aztán mehet a komposzt. Ami szerintem fontosabb, hogy én a komposztot is takartam némi földdel, levelekkel, ami éppen volt. Ajánlom Alwin Seifert: Kertészkedés mérgek nélkül című könyvét (aki persze építészmérnök volt, asszem laza) Mostanában sajnos már nehéz megszerezni, de ha kell elküldöm valahogy.

Utolsó észlelés

2023-06-10 13:15:48

Rákóczifalva

22.0 °C

RH: 86 | P: 1011.6

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

102723

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 38. sorozata

MetNet | 2023-05-02 07:20

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 38.