2023. december 02., szombat

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#13082
A megváltozott klímafeltételek mellett a szántás csökkentésére és kivezetésére is szükség lenne - mondta el Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián Siófokon.

Link

Kis ízelítő:
A mostani módszerekkel az ember hektáronként 20-40 tonna talajt tesz tönkre minden évben - mondta ki a MATE rektora, hozzátéve, hogy az országnak 20-25 éve van, amíg még lehet növényt termeszteni ezeken a területeken, utána viszont már egyszerűen nem lesz termőtalaj.
#13081
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#613760 - 2023-11-25 03:33:13)

15 fokon tudnám "teleltetni" egy füge dugványomat, amit a nyáron sikerült szaporítanom egy ismerős nagyon finom termésű, de ismeretlen fajtájú bokráról. Szerinted mit csináljak? Vigyem le a meleg pincébe, vagy ültessem el, temessem be az egészet földdel jó vastagon, aztán tavasszal, a fagyok elmúltával szedjem le róla? Nincs jobb ötletem.
#13080
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#613151 - 2023-11-19 13:13:27)

Hát, eleve a fügét nem kellett volna ősszel elültetned, én például kizárólag tavaszi ültetést javaslok a füge esetében.
Felesleges kitenni télre, mivel nem nő télen sem a gyökere, se a hajtása, csak van bent a földben, és már egy átlagos télen is tövig fog fagyni, mivel első évben kimondottan fagyérzékeny.
Később is, de első télen -10 fokban el tud fagyni.
Később -13,-15 fokot bír.
Ilyenkor nem kell takarni, most lefagynak a levelei, mivel lombhullató növény.
Persze ha a következő hidegbetöréskor -10 fok vagy annál hidegebb lehet, akkor igen.
Mekkora a fügéd, milyen magas, hány éves lehet?
Milyen fajta?
A selyemmirtusz -15 fokot kibír, csak akkor kell takarni, ha -15 fok közelében várható a hideg.
A felnőttebb selyemmirtusz -17,-18 fokot is kibír.
#13079
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#613146 - 2023-11-19 12:25:09)

Idén őszi ültetésű fügét, aminek zöld az ága és a tavalyi selyemmirtuszt kell már takarni ilyenkor? Mindkettőn vannak még levelek, sőt az utóbbi még csak most kezdett színt váltani. 
#13078
Az iskolai kis kertem november vége felé...

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép

#13077
Jó a meglátásod, én maradok az arany középúton;  dec. párás lucskos, +5 fok. Karácsony esetleg lepel-5 cm. látványhó.
Január keményít, jan 10. (születésnapom) -9-12, száraz hideg. Amugy is száraz hónap.
Február rákapcsol, eső, hó, 12 cm.
Marcius még St.Peter jóváírására vár, tehát  beleszólhatnak a démonok, -13+18 .... laza
De szerintem a langyos idő dominál. És nem a légszennyeződés, és kremtlén hülyeségek miatt.  ( a nemzetközi kutatások elfogadható szintje a mai világ gépkocsi forgalma miatti kibocsátás csak " 1 %%%! egy százalék. a többi az erdő tüzek, tüzhányók hozadéka.)
A francéé kell nekünk villanyos autó. Mondjuk elég csendes.,, és meglepetés baleset okozója, mint a semmiből előgördülő rolleres suhanó ember.
szeret
#13076
Én már nagyon várom azt az iszonyú nagy "pofont", ami jönni fog...Reisz Andris is világosan elmondta, hogy ha kedvezőek a légköri felállások, akkor Szibéria is a nyakunkba fog szakadni, úgy mint régebben is néha-néha. Az, hogy a telünk a T850 alapján valóban alkalmatlan a hóra, igazi téli időre, az részben igaz, de legalább olyan mértékben nem igaz. Ezt Andris szerintem kicsit túlzottan a meleg-esélyek dominanciája irányába hangsúlyozta...
#13075
Kissé kapcsolódik:

Múlt hét kedden egész nap vezettem, így néha hallgattam rádiót, nem kellett volna. Egy fickó volt az interjúalany (dísznövénykertész), aki mindenféle banánt és pálmát árul. Nyilván ezt jól csinálja, ért hozzá. A rádijósokkk rákérdeztek a klímaváltozásra, meg hogy akkor már mostantól mangót, akovádót, stb-t is lehet Magyarországon termeszteni? A Curtis meg rávágta, hogy igen, hiszen melegszünk. szomoruszegyenlos Még helyette is szégyelltem magamzavarban És ezt az emberek meghallgatják és el is hiszik neki.

(majdnem) más: itt a környéken (és szerintem máshol az országban is nyilván) nagy kiültetési hullám kezdődött, kiültetik a benti pálmákat, leandereket (persze ebből van ami úgy-ahogy túléli a -15-öt, de nem ez az átlag), meg mindent is, merthogy olyan enyhék a telek. No ha egyszer bejön egy -10, neadjisten -15, akkor ezeknek annyieso

Itt közben szépen terem a málnafa, szamócafa, gránátalma, majd teszek fel képeket bioszférába, ha lesz időmnevet
#13074
Szia Floo.
Jó volt a rólatok szóló, terebélyes cikket olvasni a Zalai Hírlapban. Káki és szedd magad, ritka kuriózum évek óta M.o-n. nevet
Ehhez azért nem árt egy"kis" szaktudás,  jól megválasztott domboldal fekvéssel és jó talajjal.
A fügék most nem kaptak lehetőséget az újság hasábjain.
#13073
November van...

beillesztett képbeillesztett kép

#13072

beillesztett kép

beillesztett kép

#13071
A paradicsom köszöni szépen, még jól van!

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

#13070
Köszi a választ!
Igen, arrafelé jó sok zivatar is volt idén, aztán meg a szárazság. És ilyenkor, már szept. közepén is jellemző lehet? Inkább októberben szokott ez lenni, nem?
#13069
Normális jelenség!
Esős évben és száraz években lehullanak a levelek, majd ilyenkor ha meleg van, újrahajt, és az új hajtásokon nyilván virág van, mivel már berakódtak a hajtások virágrügyekkel.
Múltévben a szárazság miatt lekopaszodott fák virágoztak ősszel, most meg a sok esőstől potyogtak le a levelek, és hajtottak újra a fák.
Az 52-esen idén mindkettő ok lehet.
#13068
Mi a fityfene van? Az 52-esről láttuk egy komplett ültetvényt virágozni ( a végét vettem csak észre, de vagy szilva, vagy sárgabari lehetett), Szeged-Baktón meg az almán voltak itt-ott virágok, de ott tényleg csak egy-egy.
Dupla virágzásról hallottam, de hogy pl. almánál?
#13067
Köszi a választ. Itt volt vagy -4,-5 fok virágzás után egyszer idén tavasszal is. Már ültettem tavalyelőtt egy fagytűrő Bergeront,hogy legyen normálisan termő barackfám is. -A hagyományos magyar fajták  évről-évre történő sorozatos elfagyásai miatt a gyümölcsfa nemesítők már új magyar sárgabarack fajták kinemesítését is tervezik.
#13066
vettem 7 db 180 cm magas bambuszfáklyát, azzal körberaktam. Középre pedig ( mivel van napelemem) 2 elektromos radiátort . Jelzem tavaly is megcsináltam de akkor a -6 fok tarolt, most pedig csak -3 volt...
#13065
Csúnya az a fagy. Mást nem tudsz tenni, fákjázz, alatta, mellette, amig tart a fagy.
Vagy esetleg fehér mésztejjel lepermetezed a várható fagy előt,még pirosbimbósan 1-2-3nappal előtte.
Nehéz kiszámítani.
#13064
Mivel fűtöttél alatta?Nagyon jó ízű barack,nekünk is van egy,de idén is alig volt rajta a hülye fagy miatt.Nem tudtam kivitelezni a fűtést és lombkorona lefóliázást.
#13063
Nagyon nemes, és lédus, édes, igazi kajszi barack.
Sajnos nagyon vigyázni kell a tavaszi fagyok idején reá.
Aztán nagy súlyú terméssel ajándékozza meg a tulajt.
Volt nekem is, szétterülő vázágak, ősszel- tavasszal  visszavágás,+ rézgálicos lemosó.
laza
#13062
Ez Ceglédi óriás. tavasszal fűtöttem alatta, így aztán olyan közepes termése volt. Ez azt jelenti, hogy négyen ettük ameddig bírtuk (nálam ez 3-4 barackot jelent naponta, mert akkora) aztán átáltunk lekvárra, 21 üveg lett tele. 
#13061
Milyen fajta sárgabarack? Sok megmaradt a fán?
#13060
Jó étvágyat!

beillesztett kép

#13059

beillesztett kép

Tegnapi képek, jégverés Aftermath

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép


#13058
Épp most voltak itt szatymazi barátaink, ők is panaszkodnak, hogy most már alakul szépen a szárazság ott is egy ideje sajnos
#13057
Nagyon szép lehet. 
Én naponta locsolom a nagy (10L.cserép-müanyagban) mert ha kimarad egy nap akkor konyulás. Sajnos itt Szegeden, 30 fok környékén.
 Demost végre beborult és esett is.
#13056
Igen, én is meglepődtem, hogy mennyire zseniális az íze is, nem csak a mérete. Nem savas, kicsit az ökörszív ízére emlékeztet, viszont csak egy palántát vettem május elején  próbaképp, mert 2500 ft volt, de azt kell mondjam, megéri, mert már közel 3 kiló lejött belőle, és még van rajta és a levele sem sárgul, rendkívül egészséges, a legfittebben kinéző. A többinél már van itt- ott levélsárgulás, barnulás.
Talán ideje kicsit levéltrágyázni, meg hoztam lótrágyát is.
#13055
És van íze is ezeknek az óriásoknak? Alap aqwafress, vagy igazi paradicsom ország? laza
Az enyém csak maroknyi, de fennséges ízvilága van, és édes is.nevet
#13054
Tavaly nem volt július végén ilyen frankó a kukorica.
Fhsz Jászapáti 
#13053

beillesztett képbeillesztett kép

#13052
Az idei szalmaterméssel nincs gond.
Kisújszállási határ.

beillesztett kép

#13051
Az esetek többségében a parinál a csúcsi feketedés ún. álkálciumhiány, ami tulajdonképpen vízhiány. Én szenvedtem anno vele, kalciumlevéltrágyáztam is, semmit nem ért, aztán egy szaki mondta, hogy több víz kell neki. Azóta egyszer sem fordult elő ez a csúcsi feketedés, csak egyszer, amikor nem annyira locsoltam, de időben észbe kaptam aztán. Lehet, a paprikánál is ez lehet, fene tudja.
#13050
Igen, félelmetes milyen jövés-menés van rajtuk egész nap. 
#13049
kacsint 
Visszatérve a levendulára, főként azért ültettünk, mert sokáig kiszolgálja nyáron a méheket, dongókat és egyéb porzó rovarokat. nevet
#13048
Ugye a feleségedről írtál. nevet
#13047
Igen, nálunk is ez a sors vár rájuk.
#13046
Talán a szélsőséges időjárás; (termékenyüléskor, és a hideg?) miatt a gyors növekedés kálcium hiányt okozott. Csonthéj megkeményedése nem volt jó.kacsint
Mostanság előtérbe került ez a kálcium hiány, főleg a paprika-paradicsom termesztésben. A vége a paprikának rohad, a paradicsom "feneke" pedig befeketedik.
Mészhidrátos víz belocsolása a talajra segíthet.
+ élesztős tej 1/3-ad és víz 2/3 ad.
#13045
Dísz, illatosítópárna, ajándék.. ezt a feleségemre bízom. nevet Szerencsére sokáig mutatós, illatos.
#13044
Szép! Mi lesz velük??
#13043
Tegnap szüreteltem le 9 bokrot. nevet

beillesztett kép

#13042
Én azért is életben tartom a fórumot...

beillesztett képbeillesztett kép

#13041
Tízből 8 barackban így el van törve a mag. Ötletek?

beillesztett kép

#13040
Itt Szegeden már a jelen van, pedig volt 500 szögöl kiskertem Majsán a füdrő felé, vagy 60 gyümifával... 2010...szomoru
Namost; itt a szegedi T

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

s. házban amit megengednek; a kocsibejáró az udvaron az enyém 3x4,5 méter. Na itt csináltam egy kis zöld felületet, tavaly csili paprika, most csak paradicsom a nagy cserépben.
Szóval ez csak is hobbi mutatvány, nem a sok termésért, csak úgy.
A másik lakó a kertművelő pedig jött, és kérdőre vont, hogy ki merte le metszeni a gránátalma (benyúló, autót karistoló) ágát? 
Hát én. laza
Meg ne etessem a madarakat, mert összeszarják az autókat az udvaron...zivatar
Na szóval vannak problémák, de jöjjenek a képek;
#13039
Na ugye...Néhacsak pár szösszeneten múlik a megmaradás.
Szüret után ne hanyagold el a fát, öszi gally ritkitás, pót-trágya, ha van szerves, esetleg meghintve P-K. vivő anyaggal.
Ágak, fesszők lepemetezése kékkű+ fehér mésszel nov.dec. elején. És várhatod nyugissan a tavaszi virágzást. laza
#13038
Megérte az a pár átvirrasztott éjszaka...

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép

#13037

beillesztett kép

beillesztett kép

#13036
Milyen fajta?? Fogalmam sincs. 18 éve vettük a házat, már akkor itt volt, szóval passz... vagy 5 éve kaptunk a szomszédtól az elmondása szerint folytonérő málnát, az még hamarabb ért vagy 3-4 nappal.
#13035
Milyen fajta, hogy ilyen korán érik? Nekem van folyton érő Polka, meg a sima mezei. Mindkettő most kezd el érni.
Locsolni csak a Polkát tudom. Jó fajta lenne, szép termése van, nagyon jó, hogy őszig folyamatosan terem, de jóval kényesebb a "simánál", illetve ízre is elmarad tőle. Idén azért nálam is jobban néz ki a málna, mint tavaly vagy tavalyelőtt, legalábbis az idei vesszők hosszabbak, erősebbek, de a tavalyi gyenge vesszőkön nem sok málna van, ami van, azok is picik. De legalább nem száradt még rá a vesszőkre, szóval azért lehet csipegetni.
#13034
Egy hete esszük marokszám szerencsére. Sok vizet kapot a természettől (meg tőlem) és meghálálja.
#13033
Tavaly és tavalyelőtt teljesen kiütötte a hőség a málnát, semmit nem tudtam szedni róla. Idén még kb. egy hetet kellett volna kihúzni 30+ fokok nélkül, nem fog összejönni. szomoru

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2023-12-02 13:03:23

Borsosberény

2.4 °C

na00

RH: 98

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

111348

Hírek, események

MELEGFRONT, ÉSZAKON KEZDETBEN HAVAZÁSSAL, KÉSŐBB ÓNOS ESŐVEL

Időjárás-változás | 2023-11-29 20:00

pic
Csütörtökön erős délnyugati áramlással enyhe-nedves, szubtrópusi eredetű légtömeg áramlik hazánk fölé.