2021. március 03., szerda

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2021-03-02 23:57:30

Ercsi

2.8 °C

00000

RH: 73 | P: 1032.3

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

68216

Hírek, események

Erős lehűlés érkezik hétvégére

Idõjárás-változás | 2021-02-28 12:46

pic
Az utóbbi két hét tavaszias melege után az előttünk álló hétvégére visszakacsintani látszik a tél.

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#12093
Én is ettől félek, helyet cserélt a február márciussal. Lesz még "hólapát fogd meg a végét."
Vagy száraz fagy, ami ellen a mésztejes- +  rezes hidroxclorid lemosó ér valamit, késlelteti a rügy pattanást,  a napos oldalon célszerű lemeszelni, permetezni a gyümi fát.
#12092
A paradicsomok kezdenek "lombosodni", 6-8 cm magasak és már 3 pár levél van rajtuk (a nagyokon).
A narancson a bimbók már nagyobbfajta bors méretűek, szép fehérek.
És még az egyik orchidea is elkezdett virághajtást indítani, ráadásul egy olyan ami vagy 4 éve nálunk van, de még egyszer sem virágzott.

Most már teljesen tavaszi hangulatban vagyok, ergo tuti jön valamilyen télies idő.... zavarban
#12091
Már bizony hasít a nyár, a fóliában hideg

beillesztett képbeillesztett képÉs az "első" bimbók szeret

beillesztett kép

#12090
Na így hogy saját, már értem a hihetetlen lelkesedésedet.vidám Gyerekkoromban én is citrom (vagy vmelyik. citrusféle magjával kezdtem), emiatt szerettem meg a növényeket. Meg azt hiszem egy szovjet könyv miatt, amit 12 évesen kaptam: Link
Szerencsére még lehet kapni, ennyi pénzért meg ingyen van, tele van érdekes növényekkel és még érdekesebb vicces, de szakmai leírásokkal. 

#12089
Lehet kap majd valamilyen tápot... nagyon izgalmas szitu, ilyen még sose volt.
Amúgy még én ültettem kisgyerek koromban, és szerintem narancs vagy mandarin lehetett, de egészen biztosan nem citrom.
Ettem, a magot kiköptem és bedugdostam őket anyukám virágai mellé a földbe. Egy csomó kikelt, volt egyidőben 6-7 kis fa is, ez az egy tudott ilyen szép kort megérni nevet 
Elég pici cserépben van a méretéhez képest, jó lenne egy bazi nagy ládát szerezni neki (kerekekkel), talán ősszel, meglátjuk.
#12088
Nem vagyok egy nagy tápozós, de neki lehet érdemes adni most kis segítségként (ha még nem) és akkor 1 év múlva lesz sok-sok biocitromod (nekem még a garázsban várnak a szabadulásra a kicsikékvidám
#12087
Kb. 40 éves, magról ültetett citrusfánkat ősszel átköltöztettük Tolnáról hozzánk, mert nálunk jobban elfér, és mivel több, mint fél mázsa, a szüleim már nem nagyon tudják ki-be hurcolni ősszel és tavasszal.
Na, hát miután december elején behoztam, jól elszáradt a levelei 90%-a.
Most viszont pár napja elkezdett ezerrel új hajtásokat hozni, és ami még szebb:

beillesztett kép

Nem túlzás, de százával van rajta bimbó, minden részén! Elképesztő lesz, ha ki tud virágzani nevet
Locsolom most már jóval rendszereresebben, mint télen.
Elég jó helyen van, rengeteg nap éri már itt bent is - sokkal több, mint az előző téli helyén.
Kíváncsi leszek.... azt tudom, hogy nagyon erős illata van, Tolnán párszor virágzott, de akkor alig néhány tucat volt rajta, most meg özön mennyiség!
#12086
A "nagy" mandulafánk alatt tavaly kinőtt egy kis mandulacsemete, amit átültettem, valamint ehhez - és a szelídgesztenyéhez - viszonylag közel kihajtott egy másik is. A magától kihajtott csemetét, ami ráadásul egy Huggel domb tetején nő és meglehetősen bénán is néz ki (2 ága van, az egyik 3 felé ágazik és közelebb van a vízszinteshez, mint a függőlegeshez) a könyv előtt simán kitéptem volna. Így marad a helyén és majd jól megharcolnak a saját helyükértlaza

Illetve van egy másik mandulafa, ami a szomszédé volt. Még a szomszéd 1,5 m-en visszavágta (állítólag betegeskedett, ő meg segíteni akartnevet). Ez meg természetesen 2 másik fához is nagyon közel van. Ő is harcol a fényért, most úgy tűnik egész sikeresen, talán idén terem is, ha nem fagy el.
#12085
Igazából nem tudom, hogy mennyire jó módszer, de én egy öngyújtóval szoktam megperzselni a metszőollót és az ágvágót. Egyszerűbb, gyorsabb, "tisztább" megoldás, de a hatásosságában csak bízni tudok.
#12084
Zöldalakítás, zöldmetszés, de célszerű metszőollóval végezni, mert úgy sokkal kisebb a sérült felület, amin keresztül fertőződhet a fa. Nyáron a huszonharminc fokokban pár nap alatt beszárad a metszési seb. Azért nyáron is  célszerű az esős, hűvös időszakot a metszéssel elkerülni.

Összességében: Egy elpusztult 10 - 15 - 20 éves, mázsa felett termő fát nem tudsz egy - két év alatt pótolni. Egy kajszi 5 - 6 évesen kezdhet érdemi termést hozni. Ha paranoia szinten vigyázol a növényi higiéniára, legfeljebb feleslegesen dolgozol, de ha kipusztul a kertből az az egy - két kajszi fa, a lekvárkommandónak sem jut, nemhogy pálinkának. 
#12083
Nagyon érdekes könyv, nekem is meg van, de nem vontam párhuzamot a gyümölcs fák és a bükkök lelki világa között eddig.vidám
#12082
Metszheted, de szigorúan hosszabb távú száraz, meleg időjárást igényel, ami alatt beszáradnak a metszési felületek. Magasabb hőmérsékleten a gutaütést okozó gombák, bacik  nem fertőznek. Ezért célszerű a melegebb időjárást és akár a virágzást is kivárni a metszéssel.  Az időjárás előrét meg figyelni, figyelni, figyelni.

A szerszámokat (metszőolló, fűrész) tömény hipóval fertőtleníteni kell kezdéskor és egyik fáról a másikra áttérés alkalmával, különben átvihetsz egy csomó fertőzést egyik fáról a másikra (pseudomonas bacik, gutaütést okozó gombák, sharka vírus, stb). Be fognak rozsdásodni rendesen, de inkább egy metszőollót, vagy fűrészt kelljen élezni, mint egy tizenéves fát kivágni. Ha alakító metszést végzel, a nagyobb átmérőjű metszési felületeket tömény, éppen nem pépes bordói "lével" kend le (nevesítő szer kell bele!), majd ha megszárad, mehet a felületre az oltóviasz, olajfesték, vagy amit akarsz.
#12081
Babérmeggy.
#12080
Növekszik a fertőzés veszély, mint a korai s.baracknál, ha utána nem permetezel gombaölővel.
#12079
Az én nagyapám a durbincs sógorral szemzett, amikor el tudta dugni nagyanyám elől.vidám S minden délután kint aludt az árnyékban, amikor még a tanyán laktak.

Más: metszés helyett (minimális metszés mellett) azért még próbálkozok majd a fiatal nem jó irányban menő hajtások leszedegetésével. Lehet hivatalosan ez is pikírozás, mint a paradicsomnál?
#12078
2.-eske; vad cseresznye. az 1-es inkább almavirágzatú vadkörte?
#12077
Szegény Pintér nagyapám jut eszembe, aki ha kint volt az "Illancsi" nagy szőlőben,a téglagyár mellett, de volt egy kisszőlő is pár fertállyal arrébb.
Ő nem nagyon metszett, inkább szemzett. (??) na mi volt az?
#12076
Elolvastam Peter Wohllebentől "A fák titkos élete" és úgy döntöttem, hogy semmit nem fogok metszeninevet (no eddig sem vittem túlzásba)
A kert nagy, a fákat úgy ültettem, hogy elférjenek nagyjából. A döntést segítette sok rész a könyvből, de volt egy meglehetősen érdekes:
bükkfaerdőben nézegette a kisebb fákat záródott lombkorona alatt és látott szemre 10 éves kis fácskákat, amik csak vegetálnak és arra várnak, hogy nyerjenek a "falottón" sok-sok fényt egy kidőlő öreg fa mellett.
No ezek a fák bizony 80 év körül voltak. Kifejtette az író, hogy ezek a fák (ha szerencséjük van, ami persze meglehetősen ritka) sokkal sűrűbb/ellenállóbb szövetekkel vágnak neki a felnőttkornak. 
Illetve volt egy másik érdekes rész is arról, hogy a szárazabb helyen lévő fák sokkal jobban bírták a kifejezetten száraz periódusokat.

Mai gyümölcsészet: a gyümölcsfák sok öntözésével, agyontrágyázásával az ember jó kis "kigyúrt/felfújt", de nem túl ellenálló fákat nevel (a kezdetekről: szabadgyökér, gyökérmetszés, stb. ne is beszéljünk), ezeket metszi és növényvédőzi, amik szintén nem sokat tesznek hozzá szegény fák "immunrendszerének" erősítéséhez és ha nagyon lelkes, még a leveleket is összesöpri ősszel és felássa a talajt.

#12075
Úgy döntöttem kísérleti jelleggel nem metszem a kajszikat, hátha tovább bírják.
#12074
Azért ő inkább tavasz közepén virágzik, mint az elejénvidám
Kis találós kérdés mindenkihez, aki szeretilaza:
1-es versenyző

beillesztett kép2-eske

beillesztett kép

#12073
Én is úgy tudom, hogy várjunk a lemosóval, a rügy duzzadásig, +-3 nap és berobban, ha meleg van. Esetleg kicsit lehet higítani is, ha kénes alapú.

A legalább kérdésre kaptam választ, a zöld bokor-fácska neve" babérmeggy" ami kora tavasszal virágzik, fehér hosszanti, mézelő, a termése pedig sajnos mérgező, lilás bogyó, szintén fürtben.
#12072
A csonthéjasokkal, de különösen a sárga- és őszibarackkal meg kell várni a fagyok elmúltát. Az almaféléket már nyugodtam lehet metszeni. A lemosó akkor a leghatásosabb, amikor már megduzzadnak a rügyek.
#12071
Mivel itt egész télen folyton csapadékos idő volt,így mi még most fogjuk kezdeni a metszést.
Haverék még december végén kezdték,de lesz március mire végeznek,az időjárás miden héten közbe szóltvidám
"Alma"
#12070
Kajszival mindenképpen várjál, akár virágzásig. Annál fontos, hogy a metszési felületen keresztül hideg, nyirkos időben ne tudjon fertőződni. Szerintem minden mást lehet metszeni.
#12069
Érdeklődnék, hogy álltok a lemosózással és a gyümölcsfa metszéssel, lehet már kezdeni vagy még várjunk vele?
Nálam még minden nyugalmi állapotban van.
#12068
Tavaszodik itt Szegeden is; a második kép milyen fácskát-cserjét mutat? 

beillesztett kép

beillesztett kép


#12067
Sziasztok,

Fent voltam a hegyen beolvasni az adatokat.
Január 18 reggelén a síkon -16,7 fokot mértem, beolvasva a hegyi mérőt ott -11,5 fok lett a minimum. hideg
Átnézve, simán +5 fokot tud a lenti síkhoz képest, nem rossz! 
Lent ábrázoltam a szilveszteri éjszakát, nem csak a difi a lényeg, maga az egész kép!

beillesztett kép

#12066
A hibrid neve Karen.
#12065
Komoly kis fagytűrő fajta. Régebben sok karfiolozó gazdálkodóhoz jártam. Megkérdezhetem a hibrid nevét?
#12064
Kezdek skizofrén lenni: egyfelől örülök, hogy nem lesz hó, így nem fagy minden szanaszéjjel, másfelől elég nagy ziccert hagyunk kizavarban
Node az agromet: a nagy mandulafánkon már egész szép nagyok a bimbók (mondhatni túl nagyok). Egy erős 1,5-2 hetes 15 fok után ki is nyílnának (szerintem). Hány fokot bírhatnak, valakinek ötlete/tapasztalata?
/ha a fűtésszámla miatt nem is, de a túl korai virágzás késleltetése miatt most örülök a következő 2 hét hidegnek/
#12063
A hatalmas levelek megvédték a fejet, mintegy ernyőként borultak a fejre, így gátolva a kisugárzást.
#12062

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

beillesztett kép

A 2020-as karfiol utolsó szedése 2021 február hetedikén, a januári -10  C   után.
#12061
Sziasztok, 

Hoztam egy szél és felhő mentes éjszakáról adatot. 
Egyértelmű a domb és sík közötti difi laza

beillesztett kép

#12060
Decemberi átlag hőmérsékletek Rakamazon. Méréseim óta ez a decemberi átlag a legmelegebb.
2007_  -0,5 °C
2008__  2,9 °C
2009__  0,8 °C
2010_  -2,2 °C
2011__  2,3 °C
2012_  -1,0 °C
2013__  0,4 °C
2014__  2,8 °C
2015__  2,6 °C
2016_  -1,6 °C
2017__  1,9 °C
2018_  -0,1 °C
2019__  2,4 °C
2020__  3,5 °C
 ----------------------
__Átlag: 1,1 °C  
#12059
Az idén nem szedtem fel a kardvirágokat. Egy munkanapnyi elmaradásom volt az őszi szarrá-ázás előtt. Ha esetleg 5 cm-nél mélyebb talajfagy lesz várható, kap két kiskocka-bála szalmát. Ha elfagy, hát bakfitty.
#12058
Sajnos még tanulnom kell a mérő kezelését, igy pár adat elveszett.
-6,7 volt otthon a hegyen -3,6 volt.
Otthon -2.6 fent +0.9 volt.
Ami kisugárzásos éjszaka volt, ott olyan 3 fok difi volt eddig, sajnos csak pár nap volt ilyen,  végig ködös/felhős volt vagy fújt a szél.(eddig mindegyik adat melegebb vagy közel azonos mint a lenti otthoni mérőhelynél)
#12057
Na szóval és látszattal;  olaszosodunk.vidámszegyenlos
#12056

Talajhőmérséklet az elmúlt 2 hónapban Rakamazon.

beillesztett kép

#12055
Az ország nagy részén szinte barack sem volt a fákon a tavaszi fagyok után. Nagyon szerencsés volt az idén ez a gazda! nevet
Gondolom, hogy csak a fagyok után virágzott.
#12054
Egy kis barack Zemplén északi részéről (2020.06.06.): Link   Link   Link   Link   Link  

beillesztett kép

#12053
Szőlő mikulás idején vidám

beillesztett kép

#12052
Szőlő decemberben nevet
Link  Link

beillesztett kép


beillesztett kép

#12051
Szőlő (11.29.) : Link majd feljebb behavazva (kb. 280m): Link
Kontrasztosak: Link  Link + Link
Egy korábbi kép (11.21.) Link

beillesztett kép

#12050
Völgy fölött 60-70 méter az már sokat, nagyon sokat. Hogy mennyit, az helyzete válogatja, de majd úgyis kiméred.
Én pl. itt a hegyen már 110 m-en is jóval magasabb minimumokat szoktam mérni, mint az OMSZ a közeli állomásán (a Tokaji-hegytől ÉNY-ra lévő dombon)  124 m-en, hiába nagyobb ott fagylefolyás. 
#12049
Én idén januárban ültettem először folytontermő málnát (Polkát). Az elültetett töveken is lett málna a nyáron, majd később a tőről hajtottakon is pár szem, de sajnos minden elültetett tő csak 1-1 sarjat hozott, amik elég gyengék lettek. Szóval nincs miről szelektálni. Egyébként én azt olvastam, hogy az új hajtásokat a letermett részig kell visszavágni ősszel (az egy éveseket pedig tőből, ahogy írtad).
#12048
Sziasztok,

Elhelyeztem egy Taki féle ármyékolóban egy dataloggert ismerősöm szőlőhegyén.
Tegnap kint voltam megnéztem, menti az adatokat rendesen. (DL210TH)
Elméletben a lakhelyemnél kb 60m-rel feljebb található, a völgyhez képest  67m-rel magasabban, fagylefolyás van 3 irányban is.
Kíváncsi leszek mennyire számít ez, alig várom a méréseket eredményeit! nevet
Mennyit jelenthet ez szerintetek hőmérsékletben?
Tegnapi fagy nálam -5,4 fok lett lent, fent -3,7 fok volt.vidám 
#12047
Szia! Inkább tavasszal javasolnám. Ezekben a fagyos napokban nem ajánlatos. Tavasszal amikor a rügypattanás elindul célszerű a lemosót elvégezni.
#12046
Sziasztok. Érdemes még  most lemosó permetezni??
#12045
Akitől hoztuk azt mondta nekünk, hogy tavasszal mindig vágjuk ki az összeset. Így is tettünk, ezek szerint ezért teremtek ennyire későn. Volt olyan, hogy Mikuláskor még virágzott...
Köszi a választ, meg fogjuk hagyni az egy éves vesszőket.
#12044
A kétéves, elfásodó vesszőket metszd vissza tövig, a zöld vesszőket pedig válogasd ki, csak a legszebb példányokat hagy meg. Ezek a következő év nyár elején teremnek. A nyáron kihajtott új hajtások pedig szelektáld, ezek teremhetnek ősszel.  Ezzel a módszerrel erős kora nyári termést kaphatsz, de az őszi termés is meg fog jelenni, mert ez benne van a" folyton termő málna" genetikájában.