2022. július 04., hétfő

Utolsó észlelés

2022-07-04 08:11:20

Ercsi

26.5 °C

00000

RH: 54 | P: 1015.9

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

88225

Hírek, események

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#12826
Köszi.
Még jó, hogy ilyen megbízható a netes irodalom.... állítólag van amelyik szeptemberben (!) érik.
Meg olyan baromságok, hogy 30 napig nő a bogyó, és utána még 30 napig színesedik... hát ez elég nagy marhaság.
Bő 1 héttel a lilulás kezdete után nálam már puhák, és mézédesek nevet Úgy nézem, pár hétig el fog tartani az érés, mivel a bogyósokra jellemző módon nem egyszerre érik, hanem szépen sorban színesednek. Szóval pár hétig eltart, mire mind leérik - de hogy hónapokig nem tartana még több kg. terméssel sem ez a folyamat, az szerintem tuti.

Mondjuk málnáról tudok olyanról, amelyik május végétől novemberig érik, sőt szamócában is láttam már, de nekem ezek ilyen ufók.

Kivéve a paradicsom és persze a FÜGE vidám

Ja és ha már itt vagy: írtam, hogy a kiszáradtnak tűnő paw-pawról kiderült, hogy tetszhalott: (pont) 3 hete hirtelen mégis elkezdett hajtani, mostanra meg már több 10-15 centis ágat kitolt, nagy és élénkzöld levelekkel.... úgyhogy úgy néz ki, megmarad. Be is árnyékoltam gyorsan, meg locsolom ezerrel.
#12825
Jönnek már a bimbók a selyemmirtuszokon? nevet
#12824
Nekem júniusban érett az elmúlt 3 évben!
#12823
Áfonyával van valakinek komolyabb tapasztalata?
Az idei első termések már vagy 2 hete lilák, ma leszedtem egyet ami elég puha tapintású, és nagyon kellemes, édes volt ízre is, azaz teljesen érettnek tűnt.
Utánanéztem ezer helyen, de mindehol nyári végi beérésről írnak... a legkoraibb beérési idő említése is július *vége*.
Lehetséges, hogy az extrém meleg időjárás miatt ez (is) ennyivel hamarabb beérett idén?
A növények amúgy gyönyörű egészségesek, 15-20 szem lesz mind a kettőn, alig várom, hogy rendesen beinduljanak majd nevet

A málna egyébként javában érik még mindig, és most már a paradicsom is. Utóbbi eddig július végén kezdte mindig, gondolom itt is a már mostanra elért durva napfény- és hőösszeg lehet az ok?
#12822
Miért éppen Alacska?! laza
Jók voltak azok a talajos terepgyakszik, esténként átcsapva sommelier-be... bár sok tudásnem kellett ahhoz, hogy tudjuk: az a bor nem finom. :P
#12821
Alacskán azért megtrágyáztuk kicsit annakidején. laza
#12820
Orosházi talajszelvény elemzés Dr. Dobos Endrétől, és a forgatás nélküli földművelés hasznosságáról (fb-os videó) : Link

Régésztechnikusként elég sok talajszelvényt látok, láttam az országban, és elég elkeserítően néznek ki a talajaink. A szántott réteg legtöbbször fakó szürke, és kemény, mint a beton, ami nem "okés" a növényeknek. Talaj meg nem képződik minden száz évben, vigyázni kéne rá...
#12819
Van valakinek ötlete a lonc ellen? Mert itt benő a paradicsomba meg mindenhova. Gyakorlatilag úgy kell vetődni, hogy ne menjen át a 91 éves szomszéd bácsihoz, aki rendkívül pedánsan tartja rendben a kertet.
#12818
Most ebben a hőségben inkább ne lombtrágyázd, ráér az még a nyáron. Le van esve a pára tartalom is 30%, meg a hőség miatt nehogy sokkot kapjon az a fa.vidám
#12817
3 év után újra...

beillesztett kép

#12816
Igy van, a felső kép bolti mag a tipikus nagyobb sokágú spenót(új zélandi).
Az alsó kép is új zélandi ,de "kapott" mag ,olyan apró kerek ,mint a karalábé mag .
Ja és a növények különböznek.Ez lenne a gondom.
#12815
Spenótra hasonlít.
#12814
Ma délelőtti szedés:

beillesztett képMivel ezek hatalmasak (3-4 cm az átlag szem, lásd pár kommentel lentebb), ez a mennyiség kb. fél kg. lehetett.
Minden nap beérik mostanában ennyi, vélhetően még 2-3 héten át. Csak a legérettebbeket szedem, le, rengeteg piros, de még nem bordó fent maradt ma is. Holnap lesz majd finom  igazán!

Nem számítottam ilyen méretre, mennyiségre nevet. Azt tudtam, hogy az íze fantasztikus, de soha még nem voltak ekkorák a szemek, mennyiségben pedig ennek a töredékét hozta, szerintem összesen ha 1 kg lehetett rajta egy nyár alatt, most meg lesz 8-10 kg. alsó hangon.
Hogy mikre nem jó a visszametszés, karózás, locsolás kacsint 
#12813
Szakik! A kajszifámat permetezném lombtrágyával, de alatta már érő málna van. Takarás nélkül permetezhetek? 
#12812
Azért a visszinteshez közelitő ág elrendezés legyen azért fajta függő, pld. a francia bigaró burlat szétterülő, a Germersdorfi pedig égbe törő koronát fejleszt. A meggyeknél is ha jól emléxek a meteor korai felfelé törő a pándi meggy meg szétterülö. A meggyeknél még van az ostorozás féle rügy ritkulás a vesszőn, aminek vége már szinte lefelé csüng. Na ekkor van a fiatalítás ,visszametszés ideje, ősszel, 1/2-ed arányban lombvesztés idején , okt. eleje-közepe. Egy kicsit lehangoló művelet, de jövő évre szépen fog új rügyes hajtásokat hozni, ha alul megvan az utánpótlás a tápanyagban.
( persze utána, ha engedi az időjárás, egy közepes rezes lefújó csurgó permet nem árt, még a csercsinek sem.) laza
#12811
Azt említette még az általad említett dolgok mellett, hogy a vízszintes közeli gallyakon jobb a termés berakódás. Ilyen korona kialakitásra törekszik, persze nyilván kompromisszumokat is kell kötni. 
#12810
Nagyon érdekes amit írtál, meg a csercsi fa is a képen. 
Érdekes irányzat a fa alakja, - kivágott fősudár, mellékvezérek, és olyan tányéros őszibarack ruhája van a fának. Talán ez is előnyös a leszedéskor nem kell magasra mászni-létrázni. A seregélyek is nem szeretnek alacsony fára támadni, félnek a macskától is pld.
A másik pedig a fehér meszelés- meszezés a fatörzseken. Ez pedig a korai-májusi-áprilisi fagyok ellen is véd,  - lassitja a beinduló nedvkeringést - ideig pár héttel, hogy ne fagyjon el korán a virágzáskor.vidámlaza
#12809

beillesztett kép

Felismeri valaki őket?

beillesztett kép


#12808
Egy barátomnak több tucat fából álló cseresznyése van. Egy húszas vastag falu műanyag kanna oldalát veri egy nagy doronggal. Jó intenzív hangot ad, meg tobbszaz méterről is riad a seregely. Mondjuk éjjeli nappal kint van szinte míg a cseri, meggy le nem ballag. A seregelyek a lövést már megszokták. Ez a gyönyörű fat ott fényképeztem. 

beillesztett kép

#12807
Voltam a piacon, kifejezetten a zöld husú őszibarackot kerestem, kaptam is egy szatymazi árústól. Elég keveset árult, a sárgahúsú - S.dinnye-tök ízű barackok meg dögivel. Kezd kimenni a divatból az igazi izek világa (fehér-zöld húsú gyümölcsök, mint a barackoknál, meg a  s.dinnyéknél is az okkersárga, dominál, pedig a zöldes fehéreknek van igazi íze, pld. az ananászra hasonlító, de a vanília beütés is érződik..
Na más; az u.n. vad, vagy kései őszik íze csodálatos, egy baj van esetleg, a szőrős héjj. Volt ismerősöm akinek vittem nagyon jó ízű Sampion barackot, aug. végén, de nem ette, mert mikro-szőrős volt a héjja, csak nagy nehezen ette meg hámozva. A gyerekeknél is lehet valami háttér undor, hogy nem eszik a gyümölcsöt, lehet ez az epernél málnánál a mikró szőr, vagy virág gyök, érdességet érez a nyelve, mint a szőrös baracknál.
Vagy még a mag-undor, hogy ki kell köpni a magot, meggy cseresznye, vagy akár a paradicsom, dinnye
ha lenyeli kikel a hasában, ezért undorodik.Talán a kopasz barack nektarin? azoknál sokáig volt a vízízű ( vagy korán leszedett) fajta, most már kezdik az aromásabb fajtákat termeszteni.laza
#12806
Feltámadt a másik, eddig idén semmi életjelet nem mutató indián banán! vidám
Úgy látszik, a medárdi esőkre már ő is azt mondta: na, akkor tán mégis belevágok nevet
Délután gyorsan össze is dobom neki az árnyékolót!
Remélem, valamennyire utol tudja majd magát érni már idén nevet
#12805
Mihálygergén a virágzás után azonnal támadó levéltetvek kicsinálták a 2 Boldogasszony szilvafát, (lepermeteztem de már késő volt...) a levelei haragoszöldek, felcsavarodottak, gyakorlatilag alig van levélfelülete, sok termőrügy egyszerűen leszáradt róla. Most potyogtatja a szilvát is, a közepesnek ígérkező termés ma már inkább harmatgyengének néz ki. (Az 1-2 cm-es szilvák csúcsa elkezd világosodni, majd sárgulni és midőn a sárgulás eléri a a kocsányát lehull.)
Más szilvafákon még jó termés ígérkezik.
A meggyen megmaradt 10-20%-nyi termés most "érik", sárgul, pirosodik, a magon van vagy 1-2 mm hús... A bogyóméret 6-9 mm. Megérve 1 centi lesz talán. (Fajtája Újfehértói fürtös...) Minimális moníliás fertőzése volt, úgyhogy nem értem a dolgot...

A körtét már ritkítanom kellett, 3-400 termést vágtam le ággal együtt: kisujjnyi ágakon 20-30 körte volt (az egyiken, ami történetesen függőleges volt és kb 80-90 cm hosszú, 37-et számoltam). Többnyire megfeleztem az ágak hosszát, hogy elbírják a termést (sok ág már a 3-4 centis körtéktől is karikába hajlott és hol van még a 10-12 centis érett méret...)
Salgótarjánban a Somlyóbánya nevű helyen (Pécskő hegy oldala 380m-en) a körtefákon szinte semmi sem maradt. Százával van lehullva alatta. Megfázott volna a termés? És nem csak a körte járt így, hanem a meggy és a cseresznye is, (csak a barack fagyott el), a többin szép termés volt kilátásban.
#12804
 2 éve iszonyú finom volt, idén is be fogok tudni számolni az ízéről kacsint

Most 2 napig nem voltunk itthon, kimentem a cseresznyét megnézni, de már aszalódik, romlik, nem szedhető szomoru A nagyját senki nem ette meg, 1 hete szedtem egy csomót a vendégseregnak, alig kóstolta meg valaki. Gyerek meg szelektív evő, semmilyen gyümölcsöt nem hajlandó megkóstolni (régebben banán, alma még mentek), úgyhogy kinek van a fan, nem tudom szomoru
Málna füge áfonya körte szilva őszi és idén már káki (!) is el fognak fogyni, egyrészt kevesebb (bár málna özön mennyiség van), másrészt nagyon finomak, és a többség nem egyszerre érik, mint a cseresznye.
#12803
Az enyém egy eléggé beépített környéken van, ide nem jár be sok madár. Azért megcsipkedik, de minimális arányban. Ja, ha esős az idő, akkor a tömött fürtök be tudnak penészesedni. Én mindig megvárom, amíg rendesen beérik, ha nem fekete, akkor csak 1-1 szemet eszek a feeling kedvéért (a család többi része meg pont fordítva: már pirosan megeszik a maguk "részét", mire jó lenne, már megunják). Idén ez a stratégia nem igazán jött be, mert pont az érés csúcsán volt sok eső, így a gyümölcs jelentős része a fán fog rohadni.
#12802
U.n. rideg tartású őszi esetén a fertőzések ellen magas a védettség, de az íz anyagok kifejlődése és a méret kivánja a nemesítést. Ez meg megint a fertőknek kedvez. Adok - kapok féle dilema. Ha viszont célzott metszést, és jó tápanyag feltöltést, és öntözést alkalmazunk, elég szép és jóízű barackokat kapunk cserébe.szomoru
#12801
Nekem is ez a fajta uralta az udvar egy részét. Előnye; nem kukacosodik, mert közép korai. Hátránya;  Nagyon erős késztetést kap a seregély csapat részéről, amikor kezd pirosodni. 
Elrettentő hadművelet; csillogó sztainol csíkok ezüst szalagok fekötése a fára. Ha már sötétpiros-fekete sötét a csercsi akkor már nem támadják. Ha nedves párás az érés hete, akkor a szürkepenész nyammolja, tehát minél előbb le kell szedni, mosni folyó vizzel, és gyorsan fogyasztani hűtőzés után.laza
#12800
A miénk pont egy hete volt ilyen nevet 
#12799
Donnie, ha szigorúan egy napot kéne megjelölni, hogy mikor "érett be", mikor a legjobb a Szomolyai idén, akkor a mai napot mondanám. laza Nagyobb már nem lesz (hízott még az elmúlt napokban, teljesen beérve amúgy egész szép nagy tud lenni), édesebb sem, innét már lefelé megy.

beillesztett kép

#12798
Látom akkor ott is szépen jönnek az eredményekvidám
Tafrina, ha jól tudom, csak 12 fok alatt támad, ha felette van (nyilván éjszaka is), akkor jöhetnek az új levelek. Aztán jövőre kezdődik megint.
Előbb linkelt Gyulai Iván mondja azt, hogy minek kezelje az őszibarackot tafrina ellen, aztán metszegesse szanaszét, ha a kezelés és metszés nélkül nagyjából ugyanazt érheti el. Persze azért más módszerekkel vigyáz a fáira (mindenféle növénytársítás). 
#12797
A teljesen rideg tartású őszi pedig :

beillesztett kép

#12796
Ekkora málnát én még nem láttam nevet közepes szamóca méretűek!

beillesztett képbeillesztett kép

#12795
Nálunk a levéltetű így nézett ki:
2020: katasztrofális állapotok, a fák többsége nem látszik ki alóla. Javulás: augusztusra, utána egy ideig minden tele volt katicával, fülbemászóval és zengőléggyel.
2021: durván sok levéltetű még mindig, de azért jelentősen kevesebb. Javulás: nyár közepe, megint rengeteg jótékony rovarral ismét. A nyár második felében már csak elvétve volt tetű itt-ott.
2022: nagyon kevés levéltetű, az olyan fákon ahol 21-ben még totális "ellepés" volt, is már csak foltokban, számos fán egyáltalán semmi. Katicák, fülbemászók és zengőlegyek hemzsegnek már április végétől mindenhol szeret

Szóval igen, 3 év nulla méreg után csodálatosan beállt. Elképesztő mennyiségben és minőségben lesz minden gyümölcs (málna körte füge áfonya, de még a káki is!), és teljesen egészséges mindegyik fa. Egyedül a szilva gyengébb kicsit, ott pár foltban még van tetű, de fogynak ütemesen.

Na de az őszi az nagyon nagyon meglepett. Már megkapta az utolsó kenetet, 2 éve nem metszem, úgy is néz ki - erre idén nemhogy telis-tele van egészséges terméssel, de a tetejébe a (minden évben szokásos, tavaly mindkét fán egész évben kitartó) tafrinát is ledobta mind a két fa! 
Pár napja fedeztem fel elképedve, hogy megszűnt a levelek ronda fodrosodása, az elmúlt 1-2 hétben kinőtt új levelek gyönyörű egészségesek.

Szóval erre aztán totál nem számítottam! 
A "hagyományos", szőrös őszin 2 éve is volt pár szem, de a kopasz barackfáról még a büdös életben egyetlen szemet nem tudtunk enni, mert mindig tönkrement az a pár is, ami kötött.
Most meg még azon is van 1-2 tucat, és egyelőre normálisan fejlődnek. Tafrinát ez is lerúgja magáról, ahogy nézem.
Hihetetlen jó nevet
#12794
Az a vicces/furcsa/érdekes, hogy ezek a dogmák (főleg a permetezős része) meglehetősen újak, bár majd mindenki úgy kezeli, mintha ezek nélkül lehetetlen feladat lenne a gyümölcstermesztés.
Pont tegnap néztem a cseresznyét, van rajta néhány penészes szem (mondjuk ~1%), de a többi teljesen egészséges, pedig 4 éve nem látott permetlevet; katicalárvát, meg katicát annál többet. Amikor átvettem a kertünk egy részét a szomszédtól, tavasszal mindent elleptek a levéltetvek (persze maradt úgy), aztán évről-évre csökkent a számuk. Most úgy tűnik beállt a katica/levéltetű egyensúly a kertben (kivéve a hangyákkal támogatott hadosztályoknál, de már ott is van ahol a katicák nyertekvidám).
Nálunk még az ormányosbogarakkal van baj (a kicsikkel), azokat még muszáj vadászni, de idén talán belőlük is kevesebb van, megjelentek a természetes ragadozóik. Konkrétan van egy két növény, amin (gyilkos) poloska őrjárat van. A növényt nem bántják, ellenben az összes kártevőt likvidálják.

Van egy felvetésedről (is) szóló videó Gyulai Ivánnal, bár kissé hosszú és a minősége is..., de nagyon hasznos és érdekes: Link
#12793
A két éve nem metszett őszibarackfa telis tele gyümölccsel, és a kezdeti tafrinát 90%-ban ledobta. Mióta itt lakunk, sose nézett ki ilyen egészségesen.
Pedig már eldöntött tény volt, hogy idén kivágom.

Imádom, amikor dogmák dőlnek össze, mint pl. a folyamatosan metszős-permetezős, mást elképzelni sem tudó elméletek vidám
#12792
Köszönöm szépen!
#12791
Szia!
Én egy tábla facéliát tudok a Jászságban.
Jászapátit elhagyjuk a főúton Heves irányába és a település szélétől kb  1 km-re van, bal kézre.
#12790
Nálunk csak porzós, virágzó gránátalmánk van;

beillesztett kép

#12789
Sziasztok!

A Jászságban és/vagy Karcag környékén tud valaki esetleg nagyobb facélia termőterületet?
#12788
Káki (Floo-tól) nevet
#12787
Na őt nem vágom. (?)
#12786
Nice kacsint

beillesztett kép

#12785

beillesztett kép

#12784
Ha leszárad a fürt/fürtrész akkor peronoszpóra, ha kireped "sérves" lesz a bogyó akkor lisztharmat. nevet
#12783
Az internetről: "A KÁLIUM-HIÁNY TÜNETEI
K-hiány esetében a fiatal, még nem teljesen kifejlõdött levelek szélén kezdõdõ, majd a levéllemezre is átterjedõ barna/vöröses-barna elszínezõdés, nekrózis a jellemzõ..A levélszélek besodródnak a nekrózis kezdete után.
A levélnyélhez közeli részeken a levéllemez elsárgul, majd nekrotizálódik. Fehérbor szõlõ fajták idõsebb
levelei feketés-barnára, a vörösbor szõlõfajták lilára színezõdnek. A bogyók aprók, fejletnek és savanyúak , az egész tõkének vízhiányos,
fonnyadó jellege van.
Rossz a vesszõ beérédése, fokozott a fagyveszély."

Aaaaah, sok baja lehet szegény szőlőnek. Ezekre a tünetekre ráismerek...
Aug. elejéig gyönyörű volt, a hónap végére meg már alig volt levele és fonnyadtak a bogyók. Decemberre meg már le volt fagyva az egész...
2-3 éve 50-60% os fedettségű peronoszpóra (v. lisztharmat...a fene se tudja) mi volt rajta, megette a fürtöket. Elég szöszös a levél fonákja, azért vagyok mindig bajban, hogy peronoszpórás már vagy még nem...szomoru
Majd hozok még levélképeket ha látok szép kifejlett betegségtüneteket rajta.

Anyum a gyökere közelébe öntözi a konyhai maradékok vizeit, mondán hadd igyon szegény. Abban a mosogatóleves vízben simán lehet foszfor...szomoru
#12782
Nekünk van egy 14 éves mangónk, egyelőre még bőven elfér a lakásban, de lassan építeni kellene neki egy walipinit. De azzal meg lenne egy "kis" földmunka, meg jó lenne úgy megcsinálni, hogy a teteje nyárra levehető legyen. Ötleteket szívesen váromlaza Aztán majd lehet jönni mangót szüretelni, már ha egyáltalán önbeporzós, stb-stb.
#12781
Kiegészítés képpen; szerintem nem annyira perenoszpóra,  amúgy se voltak 3 napos esők,,hanem a szőlő egy tavaszi betegsége, a szőlő-orbánc, az okoz ilyen barna vöröses erezést, és még a tápanyag kereszt-zárlat, nem tudja felvenni a tőke a tápanyagokat. Talaci jól közelít. A fajta jellege is bejátszhat, a nitrogén és a kálium hiány mutatkozik. A terméskötődésért felelős foszfor viszont túlsulyban lehet.
Esetleg még ássál fel 2-3 ásónyomnit a tőke közelében, és nézd meg a gyökér körül nem -e vannak föld-gyökér gócok, a gyükér golyva gombás fertőre is gondolok. Akkor nincs más, ki kell vágni a sort, és szellőztetni 2 évig nem szőlővel...szomoru
#12780
Mindenre is.nevet 
#12779
Tudtam, hogy ez a szőlő érzékenyebb a peronoszpórára de hogy ennyire...
No, majd lesznek még levelei. Kénytelen leszek rendszeresen permetezni, hogy legalább azok megmaradjanak...
Köszönöm a tanácsokat!  nevet
#12778
Az ennyire fertőzött levfeleket már nem tudod megmenteni permetezéssel. Inkább távolitsd el a fertőzőtt leveleket és égesd el. A levél színének változása mikro és makroelemek hiányát jelzi. Link
Érdemes lenne rendszeresen valamilyen levéltrágyával permetezni.
#12777
Ez pedig nagyon erős peronoszpórás fertőzés.  Bordói lén helyett lehet mást kellene használni. (champion) Illetve megelőzés fontosságára itt felhívnám a figyelmet!
Ezenkívül felszívódószereket (pl Armetil C) is tessék használni. 8-12 napos permetezési fordulókkal megvédhető a szőlő. 
Mindemellett a lisztharmatról se feledkezzünk meg,és minden permetezéskor menjen kén hatóanyagú szer is.
Május elejétől védekezni kell peronoszpóra ellen is(!) megelőzésképp,mert ha egyszer berobban akkor nagyon nehéz megfogni