2021. május 18., kedd
Elindult a légszennyezettség mérő hálózatunk! Olvass róla bővebben itt.

Utolsó észlelés

2021-05-17 23:21:32

Szokolya - Jókai út (Tszfm 187 m)

10.5 °C

RH: 82 | P: 1006.0

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

71155

Hírek, események

Szállóporadatok a fűtési szezonból

Érdekességek | 2021-05-13 22:38

pic
A MetNet szállópormérő hálózata már a fűtési szezon alatt is országszerte gyűjtötte az adatokat.

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#12388
A kertünkben a fű versenyt nő a tövisalja gombával.
#12387
Áthelyezve innen: Bioszféra (#35523 - 2021-05-17 14:30:30)

Én Pórszombaton vettem az almákat, körtéket, mogyoróbokrokat Kovács Gyulánál. Ő kissé messze van, kivéve ha éppen arra jársz valami miatt. Ő is max 40-50 cm-es oltott csemetéket árul, de konténereseket, amiket nem kel visszavágni, megvan a főgyökerük, stb-stb (majd próbálok fényképezni).
Szentgotthárdi barátomnak nem jöttek be a fái (lehet a talaj, vagy a sok eső?), nálam szépen nőnek az almák, mogyorók. A körték valamiért lassúak az én kertemben. 
#12386
A telken anyukáméknál is sok kárt tett a monília, a Pándi meggyek ki is pusztultak. Csengődi ültettem helyette, egyáltalán nem volt moníliás az elmúlt 8-10 évben. egyedül a metszés nehéz, nagyon sűrű a koronája.
Nálam kevésbé rossz a helyzet, permetezés nélkül is elég enyhe a fertőzöttség, majd levagdalom. Permetezni az időjárás nem engedett. Hideg volt, szél és/vagy eső virágzáskor.
Helyzetjelentés: Őszibarack szerencsére jól kötött, az első adag virág lefagyott, a második nem. Cseresznye jó, meggy közepes. Alma sok lesz. Szilva kevés. Füge első menet jól néz ki, tavaly a szárazság miatt tavasszal egyáltalán nem jöttek termések, csak nyár közepén.
Magnólia, lila akác lefagyott. 
Most az őszi tafrinás és nagyjából minden tetves, tegnap és tegnapelőtt permeteztem.
Veteményben a spenótot ma szedtem először, máskor ilyenkor már felmagzik. Még nem tetves, de amúgy sem lehetne már permetezni a szedés miatt. Borsó kikelt, de le van maradva. Zöldbab, cékla, répa, kapor most kel. Fodroskel palánták kiültetve, jól vannak. A többi palánta tragikus. Tök/cukkiini elpusztult, szégyenszemre vásárolni kell. Paradicsomok, paprikák kicsik, de nem sürgős, mert a spenót, ill a borsó helyére mennek. Később lesz a termés. Rebarbara elpusztult, majd vetek újra. Zellert mindig vásárolni szoktam, de még nem volt időm. Fogok kapni batáta palántákat, az  3 éve nagyon jól sikerült.
Most kezd szépen beindulni minden, csak nehéz időt szakítani a 3 állásom meg a kőműves segédmunka mellett. Ma főzöm az első adaG fagyasztani való spenótot.
#12385
Megjött a csereáfonya nevet
Postán küldték végül, belehajtogatva egy fele olyan magas dobozba, úgyhogy kicsit megnyomorodott, de gondolom, kiegyenesedik majd - még zöld a szára. Nagyon szép egészséges, üde zöld, és egész sok virágbimbó van rajta nevet Hátha még összeporzás is lesz.
#12384
Köszönöm a választ, ez így a adatközlés normális mikéntje.
Jó hogy írtad, agro művelt ember vagy, én nem voltam ilyen, csak a "terepen mozgolódás" behatásait írom le.
Szegény néhai nagyapám emléke kisért sokszor, az oltások, körtére-almát, a meteor meggyre- cseresznyét, a bos kobak körtére árpával érő (legkoraibb apró körte, de ízletes) körtét, a néhai háznál terebélyesedő  óriás sárgabarackokat látom.(ceglédi óriás, de lehet más is.) meg hogy megvette álmom permetezőjét, a japán motorost 1976 -ban.laza
 
Kellemes kertészkedést kívánok!
#12383
Nem tudom lehet-e ilyen, de lehet még valami mikorrhizás gombával is együtt élt a fenyő és rátaláltak a málnák isnevet
Nálunk a nyírfák vannak gyökérkapcsolva, még a 1,5 méteres is 2 métert nőtt ittlétünk első évébennevet. Az egyik begöngyöltszélű cölöpgombával él, a másik nyírfa-szőrgombával; boszorkányoslaza
#12382
Köszi nevet
Jó nagy cserepekben vannak, azokban el lesznek 2 méteres korukig bőven, fenyőfa amúgy sincs a környéken, és nem is lesz nevet

Egyébként a legjobb turbósító a kivágott fenyő gyökérzete. Szüleim kivágták 3 éve, vagy 60-70 cm átmérőjű törzse volt, szóval nem volt pici, a gyökérzete vélhetően szintén masszív (jó nagy területen megemelte a talajfelszínt láthatóan). Következő évben kinőtt a tönk mellett egy málna. A következő egy évben t vagy 10 nm területen hozott 40-50 új, egyenként néhol 2-3 méteres hajtást.
Szinte már ijesztő, komolyan..... sajnos nem annyira édes málnafaj, de azért nem rossz. De úgy nő, ahogy még életemben semmit nem láttam.
Jó kis korhadó fenyőgyökérzet adja a cuccot neki durván. Nem hiába olyan hatékony a hügelkultúra is.

Ja igen, még egy szintén nagyon gyorsan növő eperfa is kisarjadt mellette.... nevet
#12381
A fenyő árnyéka és talajt savanyító hatása nagy előny nekem is ott vannak az áfonyák. A veszély abban állhat, hogy a nagy fenyő mindent behálózó gyökere pikk-pakk kirántja a vizet az áfonya gyökerei közül ha nem vagy résen.
#12380
Semmi vész, látványos levélpödrés, ki fogják heverni. Ha maradt is termés kezdemény, a következő hetek mondják meg a mennyiséget. Kajszi gyüm. növekedés kezdetén még a rozsdás-szeplős gombásodás tesz keresztbe. --> rezes 0,3%-os mosdatás a zöld barackokra. laza
( Tapasznyaltam)
#12379
Obiban 3-4ezer között kapsz 1 kisebb bokrot. Nálunk szépen megeredt. Indításként tőzeges földet kevertem az ültetőgödörbe. Plusz ami segít, hogy 10-15 méter magas fenyőfa lombja alatt van. Fenyőtüske meg savanyítja a talajt. Szeder tővek is élvezik az áldásos hatását már jó néhány éve. 
#12378
Ezekkel tisztában vagyok, pont emiatt ültettem őket jó nagy cserépbe, amibe marhatrágyát tettem (úgy, hogy a gyökereket ne érje közvetlenül, valamint 1:4 arányban virágföldet és tőzeget. Azaz nagyrészt tőzegben vannak, és nem tud keveredni semmivel a cserép miatt.

Nem, ezek a kis sárga izék tojások voltak, valamilyen rovaré, esetleg csigáé? Szétnyomtam egyet kézzel, onnan tudom.
A műtrágya-golyócskákat ismerem, azok inkább fehérek amúgy is, és nyilván teljesen máshogy nyomódnak szét nevet
#12377
Az áfonyák savanyú, tápanyagszegény talajt kedvelnek. Érden szerintem sehol nincs mészkerülő termőhely, vagy tévedek? A Tétényi-fennsík környéke meg a dunai ártér is kifejezetten mészben gazdag. Van egy műtrágyaféle, amit rendszeresen belekevernek a virágföldbe indítónak, nem lehet hogy azok a "tojások"?
#12376
Kiszedtem a kipusztult áfonyát. A gyökerei tele voltak apró (2-3mm) átmérőjű, sárga tojásokkal, és teljesen el voltak halva. Esetleg valami tipp, hogy az mi lehet?
Azért elég undorító, hogy 6-7000 forintért esélyesen fertőzött növényt adnak el. 
Az új áfonyát már egészen más jellegű helyről rendeltem!
#12375
A bújócskázó meggyek igazi meggyek, a sajmeggynek teljesen más a levele (már-már körte), rendes termésük van (persze savanyúnevet), valszeg valami helyi fajta.
Őszibarackkal egyetértek, meglehetősen érzékenyek a tafrinára, mindig csak nyár közepére jönnek rendbe, viszont a helyi félvad fajta jó leszvidám Most kaptam a szomszédtól még csak 10 cm, rendes gyökere lesz, azon aztán nem lesz tafrina, meg testvérei (remélem).
Sárgabarack nálunk teljesen rendben van (lenne). A régi is nagyjából egészséges, meg a 2 fiatal is. Egy bajuk van: a kedves kis ormányosbogarak, na azokat most fogdossuk ezerrel (meg a pókok és a szúfarkasok isnevet), de ez szerencsére ~ 2 hét múlva lecseng.
Egyébként csak az utóbbi 50-100 évben lett általános ez a vegyszerezés, előtte mindenki bio volt (persze tudom már az egyiptomiak is használtak vegyszereket, de mégsem ez volt az általános).
A bio nem a gyönyörű termésről szól, hanem arról, hogy a kukacok, kártevők mellett nekünk is jusson valami.

Más: virágzik az indián banán, remélem terem is majd, teszek majd fel képeket, igazi "szecessziós ötvösmunka" a virága. Azon aztán nincsenek kártevők.

Donnienak: ha még mindig ennyire bejön az áfonya, próbáld már ki a kamcsatkai mézbogyót. Korábban terem és mindegy neki a talaj. Termése nagyon hasonló.
#12374
Kár ezért a folyamatos lesajnáló/beszóló hangért, és jelzőkért szomoru
Személy szerint sosem ültettem volna őszibarackot, sem meggyet (mondjuk szilvát sem, de az még valamennyire él is). Ezeket már elhanyagolt állapotban örököltük, és kaptak tőlünk még egy(két) esélyt. 
A kajszi érdekes kérdés. Sajnos nem tudom, az előző lakhelyünkön milyen fajta volt, de az 4 éven át, nulla méereggel kezelve is csodálatosan egészséges, bőtermő fa volt már az első évtől. Apró szemű, de makk egészséges, édes, nagyon finom. Nagyon korán termett minden évben. Esetleg ez alapján valaki be tudja azonosítani? nevet Kiváló ellenpélda arra, amit írtál.

Egyelőre csak 2 gesztenyét ültettem, gyönyörűen hajtanak. A meggy helyére a feleségem valamilyen díszbokrot akar, ami teljesen jó, mivel fát már nem akarok a két gesztenye közé féltávra. A kajszi helyén nem lesz semmi. 
A körténk csodálatosan egészséges, öröm ránézni nevet Csakúgy, mint a cseresznye - az is bio harmadik éve, és az egész fa ragyog, tömve volt virággal és a szorgos helyi méheknek hála lesz rajta 1-2 vödör cseresznye tuti. 
A szilva első évben 100, másodikban már csak 70%-ban volt kukacos. Remélem, idén még tovább tud gyógyulni.
Levéltetű invázió volt tavaly mindenen, katicák nyár közepáre lerendezték, attól nem tartok.  

Nemcsak a kistkert miatt nincs értelme vegyszerezni: egyik szomszéd sem csinálja. A fejem tetején is pöröghetnék a monilia megy egy rakás minden más miatt, ha úgyis visszajönne minden. Így meg van adva a lehetőség minden fának. 
A két őszi eleve nincs jó helyen, túl közel is vannak egymáshoz, meg a körtéhez. A lombjuk szép, és jó irányból takar, ezért még kapnak 1-2 évet. Ha valami földöntúli csoda folytán megmaradó gyümölcsöt is hoznának - ám legyen, de ezzel nem számolunk.

Én pedig ezentúl is úgy fogok ültetni, hogy ne kelljen semmivel permetezni. Emellett maximálisan tiszteletben tartom, aki más iskolát követ, még azt is, aki semmi másban nem képes esetleg gondolkodni.
#12373
A Feketicsi meggyről vélemény / tapasztalat? Én kukacosodás alapján választottam meggyet, mert monília ellen úgyis permetezni kell, cseresznyelégy ellen viszont nem vagyok hajlandó. Így lett Feketicsi és Korai meteor. Még egyik sem ért termőkorba. Van még egy öreg Pándim, de kb. fele kukacos mindig, az még tűrhető arány. Egyszer permeteztem meg most áprilisban monília ellen, egy-egy hajtás hervadt csak le. A környékben minden meggyfa le van kókadva, kivéve a szomszédomét, de szerintem az azért nem, mert virág sem volt rajta. nevet Nem tudom milyen meggy lehet, de minden évben csak egy-két szemet terem...Nekem volt még egy aprószemű, édeskés valami, de kivágtam, mert az is mind egy szemig megkukacosodott mindig.
#12372
Az a baj, hogy a legjobb minőséget adó meggyfajták mind nagyon érzékenyek a monilijára. Ha virágzáskor nem kapja meg a felszívódó védelmét és jön néhány napos esős, nyirkos időszak, egy-két éven belül elpusztul a fa, nem csak a termésnek annyi. A meggy, a kajszi és az őszibarack általában nem alkalmas biobuziskodásra (értve: nem permetezek oszt majd csak lesz valahogy). Erre még házikertben sem szabad ültetni őket, nemhogy nagyüzemileg.

Az elbujócskázó meggyeid valószínűleg alanymeggy (sajmeggy) gyökérsarjak, a termesztett meggyeknek elég távoli rokona. A meggy a cseresznye és a csepleszmeggy spontán hibridjéből keletkezett. A sajmeggy íze nem az igazi, kesernyés, a pálinkája viszont igazi kuriózum.

Ha kevés gondozást, permetezést igénylő bio-közeli meggyet akarsz, ültess Csengődi csokrost, ami elég jó minőségű és a monilijára nagyjából rezisztens. Ültetvénynek nemigen alkalmas, nem egyenletesen érik. Kajsziból válaszd a minél később virágzót-érőt, pl. valami Rózsa kajszi szelektált klónt, vagy keress más késői fajtát. Moly ellen a sárga lapos feromonos csapda nagyobb fák esetén reménytelen, megfelelő időben végzett felszívódó permettel megvédheted, a várakozási időket pedig akár meg is hosszabbíthatod. 
#12371
Ma beszéltem a szomszéddal, aszongya az egész utcában reménytelenek a meggyfák, annyira mindent üt a monilia.... 
Azért “jó tudni”, hogy a miénknek amúgy se lett volna szinte semmi esélye.
Az egyik áfonyát pedig én nyírtam ki, megfulladt alighanem, túl mélyre is ültettem, meg túl sok vizet is kapott. Mindig tanul az ember...
#12370
Totál moníliás lett a szomszédtól örökölt meggyem, gondolom vmi "kertészeti" fa zavarban A kert hátsó részében elbújócskázó, nem  túl ideális körülmények között vegetáló, valszeg helyi meggyeknek meg kutya bajuk, azt sem tudják mi az a monílija.vidám
#12369
Levéltetű kajszin:

beillesztett kép

#12368
Kedves Bubu, én is megértem az érveket, a fülem nem zöld nevet, bár nyugdíjig van még jó két évtizedem. Mégis, a talán kicsit erősnek ható reakciómat az a (számomra ma már) meghökkentő ambivalencia váltotta ki, amit a permetszerek kontra emberi komfortérzet kapcsán olvastam. Igen, ez egy életstílus, nem kell nekem sem messzire mennem, hisz' nagybátyámnak 25 éven át ebben a felfogásban segítettem a kertjében és a földeken. Agrár végzettségem van, próbálták belém oltani a nagybetűs mezőgazdálkodás modernkori csínját-bínját -  nem sikerült, de legalább visszafelé sült el. Mi tagadás, a belső késztetés mellett kellett hozzá egy olyan kor, amiben már hozzá lehetett jutni a "követendő" technológiát sulykoló könyvek mellett az ún. "alternatív", nem a nagygazdasági érdekeket kiszolgáló módszereket ismertető anyagokhoz. Nem azt, amit a 60-as évektől fogva kizárólagosan elénk oltottak. Szerintem mindenkiben ott bujkál a hajlam a motorzúgás-, vegyszer- , és műanyagmentes kertművelésre, csak letompítja a megszokás. Bizonyítja ezt a csatolt kép a kíméletlenül letérkövezett majsai térről, és a nem tetsző fölöslegként kínált úszéli gyomról. A két kőbányai, na, abban viszont egyezik a két stílus. nevet
Lujó: sűrű az élet, van nap hogy nem ülök gép elé. A hozott példák biztos így vannak, de sosem próbáltam ellenük tenni, az akut kezelést nem szeretem.  Az Amanita által következetesen képviselt gyümölcstermesztési módszerekben hiszek én is, bár nekem csak pár fám van, amik sosem kaptak semmi kezelést, meg metszőollót sem láttak.  
#12367
Na, veszek egy nagy levegőt és egy kicsit bővebben írok az általam gondozott 2 kertről.
Tudom nem trendi, de tegnap megtörtént a monilia elleni 3. permetezés. Örömmel jelentem, hogy semmi nyoma ennek a nyomi fertőzésnek...A 2 kertben 19 fa van, egyedül egy nagyon fiatal őszin találtam tafrinás leveleket, de remélem már annak is vége a tegnapi nap után ( már a tafrinának...)
A saját kert az egyszerűbb...Az 1 db kajszim, köszöni szépen jól van. Vagy egy ág, amin nincs termés, de máshol örömmel tapasztaltam, hogy vannak már kis barackok. Az más kérdés, hogy majd ezekből mennyi érik be, de a tavalyi 2 db baracknál remélem több lesz.
Anyósoméknál a szomszéd faluban jóval több fa van. 
szilva: 6 db, 3 féle, a virágokból közepes termésre következtetek
alma: 2 db, 2 féle, a bővebben termőn alig lesz valami, a máskor kevesebbet termő ellenben csurig van virággal
meggy: 2 db, 2 fajta, mind a kettő roskadozik a virágoktól
körte: 1 db, csurig virággal
és van másik 7 kis fa, amelyekről hirtelen sokról nem is tudom, hogy milyenek, itt találtam az őszin tafrinát.
büszke: 5 bokor tele virággal, 
ribizli: 3 bokor közepes virágszámmal
málna: 20-25 tő épek és egészségesek akárcsak a 2 tő szeder
rebarbara: 2 db, jól néznek ki
fokhagyma, újhagyma: büszkén meredeznek az ég felé
retek: szépen sorjáznak
cékla, cukkini: az elvetett magokból nagyon kevés mutatja magát
szamóca: 1-2 kósza virág már van, de nagyon sok várható
szárzeller, saláta, zöldség: még bent a földben, nem sok látszik belőlük
Idáig könnyebb volt a dolgom a kerttel, mert az online tanításnak voltak előnyei is, holnaptól szorosabb a program, de jó úton haladnak a dolgok úgy látom.
#12366
Egyre több növényen tudom realizálni a tavaszi fagykárokat: őszibarack 100% (itt a levélhajtások 50-70%-a is tönkrement, a rejtett rügyeiből hajt), Boldogasszony szilva 90-95%, Stella cseresznye 85-90%, Újfehértói fürtös meggy 50%, szamóca 20% eddig de a holnap reggel megint learatja a virágokat.
Az őszibarackon nem csodálkozok, az 10 évből 8-9x eddig is lefagyott de a szilva az nagy érvágás. 2-3 évente 1x szokott lefagyni de most 3 éve zsinórban.
A körte most van a virágzás közepén, a Freedom alma nagybimbós, jövő hét közepére, végére az is kinyílik.
#12365
Igen, meglehetősen nem ideális, a "lapályon" van, mint nemrég megtudtam a helyiektől, közel a helyi fagymocsárhoz, ami még nyáron is simán be(sekély)ködölnevet Ráadásul a domb DNy-i oldalán, ami délutánonként jó, de ilyenkor reggel +1,5 óra a Nap. No beugrott a DNy-ról, hogy a szőlőt még nem is néztem, remélem túlélte.
Fagy már itt sem volt 2-3 hete legalább, már nem nagyon számoltam vele, ezért is felejtettem el tegnap este majd mindent letakarni, amit még lehetett volna. Nemrég kaptam egy kis félvad őszibarackot, most annak is lekonyul a vége (olyan jófajta, kicsit keserű ízű, de nem kell permetezni és gyorsan nő, ha túléli).
#12364
A Gazállatok leköveztek mindent..
#12363
Hát, nem annyira ideális a kerted elhelyezkedése akkor fagy szempontból.  Nálunk itt már nagyon régen nem volt talaj menti fagy sem, ma is 4-5 fok körül volt az alja.
A parik ezt sem szerették, de legalább bele nem haltak...
Nagyon frusztráló évszakokat élünk át, az biztos szomoru
#12362
Nyugodtan kifejtheted a véleményedet, az Agromet fórumban való hozzászólás nincs szakmai joghoz kötve.
#12361
Mai reggel is megvolt. Talajmenti fagy mindenholzavarban Értem én, hogy hideg levegő volt felettünk, de akkor is hihetetlen! Tegnap egész nap esik, ma már május 8-a és ugyanúgy fagy ma reggel, mintha február lenne.
Néhány arra érzékeny növényt betakartam. Pl. az 5 éve sorozatban szétfagyó pekándiót, aminek idén sokadjára megint legalul jön 1-2 új hajtása, mert a korábbi 1 éves már korábban szétfagyott. Viszont az új szerzemény pisztáciákat kiültettem vagy 1 hete. Úgy néznek ki, mint akiket fagyvédő öntöztek, vastag jég a levelükön. Túl sok reményt nem fűzök hozzájuk. Sajnos őket teljesen elfelejtettem, eddig a garázsban biztonságban voltak.
Hihetetlen ez az idei "tavasz" is, kezd tényleg semmivel sem jobb lenni, mint a tavalyi. Még szerencse, hogy a paradicsomok még mindig bent, pedig rajtam kívül már szinte mindenki kiültette.

Valaki esetleg tudja, hogy az eper mennyire bírja a talajmenti fagyot? Pont annyira, mint gondolom, azaz virágok OFF?
#12360
Gaz elvihető; zsenge disznó paréj ültetvény a Petőfi téren. ( el felejtették gyomírtózni )
Meg a proli ház -Buszmegálló mellett!!
Bezzeg a Templom környéke makulátlan, térkő. Nesze neked polgár.
#12359

beillesztett kép

beillesztett kép

Haza libbentem Szegedről Kiskunmajsára busszal, és a központi parkon végig gyalogolva, majd a tér után ezeket láttam;
-Új formula, a térkő -minden zöldet kirekesztve - hódít. ( ja mi lesz ha 32 fokon stagnál pár napig a cágér ?)
- A zöldövezet reklámja, sajnos;

beillesztett kép

beillesztett kép


beillesztett kép

#12358
Kedves válaszoló!
Megértem az aggályait, a mostani világrendben, évtizedre bontott történésekben, (beleértve az emberekre épp most veszélyes vírustámadást.)
Már most én  egy nyugdíjas, nem éppen trotty ember vagyok. A saját összeszedett életciklusomból merítettem pár példát, és ez nem minden embernek elfogadható. 
A mérgek- vegyszerek tekintetében;  csak bizonyos előírt dózisra értem a permetezés mérgességét, tehát nem öntök dupla tripla vegyszert a permetelőbe, nem állok szembe a széllel, és nyelem le a permetet. ( isteni érzés-szaglás amikor a motoros permetező kipufogó gáza és a permet illat anyaga megcsapja az orromat.) Régen csak napszemüvegem volt, semmi maszk.
Ez egy életstílus, amit megszoktam, és jó érzéssel tölt el, mint az is, ha befejeztem a napi permetet. ( sőt, menet közben, és utána védőitalként egy két üveg kőbányait lekupakoltam a permetező állvány mellett, hagy hűljön a gép.laza És aztán másnap enyhe izomláz pár óráig, de mükszik a térdem- kezem, jól vagyok.
Természetesen elfogadom, és tisztelem a saját felfogást másoktól, tehát a vegyszer mentes élet módot, a csendes tevést, kapa-kasza csendes suttyogását.
vidám( a zöld szín mellőzését, a föld szín-  s.szürke gyomlált térköz - kedvelését)nevet
#12357
Nemtom kinek válaszoljak, ezért inkább csak a vakvilágba, remélem nem lesz sértődés.

Szőlő: vannak jó kis rezisztens fajták (pl. Bakonyi László előadása Link  , ő itt van a környékenlaza
Nekem is néró, pölöskei muskotály, meg mégegy rezisztens fajta van, soha nem voltak betegek, bár a tavalyi fagy nem tett nekik jót, csak néhány alvórügyből hajtottak ki (idén is csak néhány napon múlt).

Szerintem érdemes helyi, régebbi fajtákat választani, lehetőleg nem szabadgyökereseket, legjobb (lennenevet) a helyben növő kis magoncokra oltani. Amúgy elvárjuk a fáktól, hogy levágott gyökércsúcsokkal, ágakkal, kevés növény és állatpartnerrel ne legyenek betegek.
A mai kiskerti növénynevelés szerintem párhuzamba állítható az "otthoni" egészségüggyel. Sokan a tüneteket kezelik ezzel-azzal (s persze mellékhatásokkal), a valódi okokat nem szüntetik meg és a helyes életmódot (alapállás by H.B. laza) hírből sem szeretnék művelni, amivel elhagyhatóak lennének az orvosságok.

Hogy legyen valami értelmes is az írásomban: a tavaly ültetett eper mellet megjelent a szénában a kucsmagomba, nem is egy helyenvidám
#12356
Tegnapi volt a harmadik fűnyírásom idén. Készült is pár fotó:
Link

Burgonya szépen beindult a szőlő sorok között, az elvetett 50 vetőkrumpliből 40+ darabszámban kikelt már. 
Első pár paradicsom már 2 hete szabadföldben van, tegnap az első virág is megjelent már.
Szőlő hajt,mintha húznák, az első fürtkezdemények is látszanak már. Jónak tűnik eddig.
Meggyet próbálom megszabadítani a moniliás ágaktól több kevesebb sikerel, remélhetőleg nem pusztul ki. 
#12355
Egyetértek, de ez nehéz terep, mert vannak, akik csak egyféleképpen tudják elképzelni a kertművelést, és velük beszélgetni sem könnyű alternatív megoldásokról, növények saját immunrendszeréről, stb.

Nálam idén sajnos a meggyfa beelőzte a kajszit, ő megy ki először. Mikor ideköltöztünk (lassan 2 éve), már akkor vagy 40%-ban elhaltak voltak a hajtásai a moníliától. Permetet nem toltunk rá, kapott egy szakszerű metszést (nem tőlem), idén szépen is indult, de ez az április megadta neki a kegyelemdöfést.
Mondjuk semmiképpen sem maradt volna 3-4 évnél tovább, kell másnak a hely, így legalább hamar eldőlt a sorsa. Amúgy sem vagyunk annyira oda a meggyért.

A kajszi szegény is eléggé rottyon van, de a tavalyi teljesen vegyszermentes évnek hála már most (!) jelentős száma katica populáció van a kertben - 4-5 napja tele volt tetűvel a fa, ma kimentem és kopaszra zabálták róla katiék nevet Egyből sokkal szebbek a hajtások, úgyhogy sokszor ha fájdalmas is nézni egy tetűtől szenvedő fát, ha kibírjuk és nem mérgezzük agyon zsigerből a kertet, akkor egy éven belül a tetű gondokat az anyatermészet is meg tudja oldani.
#12354
Kérdezd meg a szőlőt, mit kezdjen tartós nedves időben a peronoszpórával, a meggyet, hogy mit kezdjen virágzáskor a monilijával? A növény sem marad meg.
#12353
Már elnézést, hogy beleugatok, nem akarok vitagerjesztő és permetezésellenes hangulatot kelteni (túl hosszú a történet), de természetszerető emberként azért megkérdezem, hogy hol van itt az élőlényekre (emberre, növényre, állatra, gombára) nézve jótékony hatás? Ámulatba ejtők az érvek. A különféle mérgek kipermetezésétől bizonyára finom és friss az a levegő, amely serkenti a tüdő- és gyomorműködést. A zöld színt célszerű csak a nekünk fontos gazdasági haszonnövényekre érteni, mert minden más a környezetében csak fuldoklik tőle (egyébként azok is, megmenekülnek egytől, jön helyette három másik kártevő), torzul, sárgul, elpusztul. A telekszomszéd, aki pedig  óvná a növényeit a hatásoktól, magában szentségel. Növényvédelem és munkavédelem - kéz a kézben jár, csak a pénzt viszi és a kertművelő ember kreativitását.
A tavaszi fáradtságot a permetlé kiszórása helyett egy kis kézi sarlózással vagy kaszálással sokkal egészségesebb elűzni, a fák sok mindent megoldanak maguk, ha hagyják őket.
#12352
Már két monilia elleni permetezésen vagyok túl, 2 különböző szerrel.
#12351
Na, hát igen, monília.
Eddig is elég gyengén nézett ki a meggyfánk, az idei tavasz úgy tűnik, megadja neki a kegyelemdöfést - az ágak 70-80%-a moníliás.
Pár évet adtam volna még neki, így nincs értelme - fűrész szomoru
Így a teljes hátsó sor búcsúzik 1 éven belül. Ősszel ment az almafa, idén a kajszi és a meggy. A helyükön a két gesztenyének legalább lesz helye nevet
Az oldalsó soron egyelőre marad a 2 őszi és a körte, utóbbi nagyon szépen teremhet idén. A másik oldalon a cseresznye és a szilva is rendben vannak teljesen.
#12350
Tudom sokaknak már unalmasak a tavaszi permetezések, de mégis megéri, mert most van az ideje, mint nálunk a vírus elleni oltásoknak. 
És még több jótékony hatása is van, elűzi a tavaszi fáradságot az emberből, emeli az anyagcserét, D-vitamin növelő friss levegő, napfény aranyat ér. A zöld szín nyugtatja az idegrendszert, a mozgás, emelés, fordulás--> máj-tüdő- vese, és a gyomor aktiválódik.
Azért vigyázzunk az alkalmazások munkavédelmi (védő anyagok) dózis alkalmazások betartására.
Az időpontok... annak kiválasztása,  ..éppen most szél van... majd holnap talán-- örök probléma májusban.laza
 
#12349
Ahogy a szekszárdi kolléga is utalt rá, sajnos a moníliának nagyon jó az időjárás. A hajnali alig 5-8 fokokban vigyorognak a monília gombák.
Azt javaslom, gyorsan áztasd le a kajszi-őszi- meggyes fák terméseit, vázágait, utó virágait felszívódó moni elleni szerrel!  Régebbről láttam olyan "csúnya gyüm.hullást ), pont a májusi rosta-hetek alkalmával.( v.10-25 )
szomorulaza
#12348
Meggy monília virágzáskor tarolt..legalább 10%-os veszteséggel indul a fánk.  Hiába a permetezés, 2 forduló között 12 nap hűvösebb csapadékos időszakok mellett nagy luxus volt. [email protected] Minden más eddig szuper.
Szőlő némi atkafertőzés, de szombat reggel megkapta a maga Thiovit jet adagját, remélhetőleg elég,és nem kell atkaölőt bevetni.
#12347
Az őszi elfagyott, a cseresznye és szilva csak részben kötöttek, most éppen a szél cs**i szét a szépen felkarózott málnát.
A paradicsomok, ha meg is maradnak, kissé le lesznek maradva - ez persze az én hibám is, de az időjárás is mindent megtesz ellenük.
Az egyik áfonya egyáltalán nem hajtott ki, tőből kicsit furán "lötyög" is, fogalmam sincs mitől krepált be, de elég nagy bosszúság amikor a 7-8 ezer forintért vett, jó nagy cserje egyetlen tél után bemondja az unalmast.... duhos
A kajszi olyan beteg, hogy rossz ránézni, a levéltetvek már rajzanak, de a jó hír, hogy már most vannak rajta katicák nevet
Ettől függetlenül szerintem nem várom meg az őszt, pár héten belül kivágom, ne fertőzzön. Az egész fa iszonyat rosszul néz ki, ahogy eddig minden évben, mióta itt lakunk.
Egyelőre pozitív csalódás a cseresznye mégis: hogy egyáltalán valamennyi kötött, fogalmam sincs, hogy, valamint nagyon szép körte, sok pici termék kezdeménnyel nevet
#12346
Igen, van. Nem erőteljes, de van. nevet
#12345
Hát ez versenyre kelhet a nagyvirágú magnóliával, gyönyörű; én nem tudnék nyugodt szívvel győztest hirdetninevet Van illata?
#12344
A kajszim ma délelőtt...piros bimbós virág és már kis "gyümölcs"...

beillesztett kép

#12343
Yellow Bird

A legszebb magnólia hibrid, amivel eddig találkoztam, illetve ültettem.

beillesztett kép

#12342
Ápdét!
Kajszi, őszi: semmi új.
Cseresznye: nem fagyott el, és van kötés! Egész kis területen relatíve sok kötöttet találam, pár tállal lesz rajta tuti, ami pont elég, mert csak enni szoktuk, egyéb felhasználása nincs.
Málna: bimbók megjelentek, szép lesz nevet
Áfonya: még mindig majdnem semmi az egyiken, miközben a másik már virágzik (az egy szem fürt).
Füge: 3 áttelelt termés is van rajta, kíváncsi leszek ki tudja-e hordani vidám
Körte: teljes virágban, elvileg kell legyen kötés is rajta szépen, járnak a rovarok, ha nem is sok.
Meggy: semmi új, még sok a virág rajta, ergo lehet bőven.
Szilva: annyira nem néz ki jól, de hátha tudott kötni.
Paradicsom: még sokkos állapotban, de a központi hajtások zöldek, pár nap és talán meg tud erősödni. Jövő hét közepétől jön el az ő időjárása, ha minden jól megy.

+1 Narancs: a 2 nagy termés megvan, a 2 kicsit eldobálta. Hoz egy rakás új ágat, szóval új fenológiai szakaszba léphetett, remélem ez a gyümölcseldobálás szüneteltetését is jelenti egyben nevet
Jövő hét közepén végre ki merem már tolni, ha ez bejön:  Link
#12341
Köszönöm az elismerést! A paprikák január közepén lettek elvetve szemenként egy keltető ládikóba, palánta földbe.  Február közepén ültettük át nagyobb tejfölös poharakba. Az ablak elé egy asztalon nevelkednek. Mivel kevesebb fényt kapnak ott. ezért egy lámpa világított felettük kora reggeltől késő estig. Később még paradicsom és padlizsán is került melléjük. Most már azt várom, hogy ki lehessen öltetni. 
A füge olyan nagyra nőt, hogy már nem lehet megoldani  a betakarását. Tavaly nem volt kemény fagy, nem is télen, hanem tavasszal fagyott el. A másodtermés későn indult, így abból semmi nem ért be, pedig rengeteg lett volna. Az idén bizakodóbb vagyok, hátha lesz első termés is.
#12340
2021. áprilisi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép termésbecslésekkel :
Link
#12339
Az ilyen mértékű fagy mindent takarít.
Donnie! 
Szomorú 2 tavasz ez - ráadásul egymásután- a gyümölcstermelők számára.
Most már a március, áprilistól kell rettegni, nem a téli zord hidegektől.