2021. október 20., szerda
Elindult a légszennyezettség mérő hálózatunk! Olvass róla bővebben itt.

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2021-10-20 08:52:16

Kõszeg

10.3 °C

18005

RH: 88 | P: 1021.5

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

76655

Hírek, események

Hidegfront vet véget az indián nyárnak

Idõjárás-változás | 2021-10-19 18:44

pic
A meleg őszi napok után péntekre megérkezik a már napokkal ezelőtt beharangozott hidegfront.

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#12637
Na, az összes körte leszedve. Utolsó mohikánként a füge még hoz pár termést, 1 tuti be is fog érni (pár nap kell neki), a többi az öreglányokon múlik nevet Most eléggé áll nekik  a zászló szerencsére. Ráér a tél meg a hó meg a jég majd novemberben nevet
Narancs egyelőre továbbra is kint, amíg nem fagy. Max nem érik addig tovább a termés, le meg csak nem dobja.... most víz se kell neki annyi, nem fodrosodnak a levelei úgy, mint nyáron már 2 nap után is.
#12636
Habi paprikák az udvari cserépben. Kicsit elkésett ( febr.10) csíráztatás miatt éppen hogy beérnének;

beillesztett kép


beillesztett kép

#12635
Az egyik vessző alakú gesztenyémen fejlődő, növekvő szép nagy termés tegnap leesett. Gyerekkel szét is trancsíroztuk, és volt benne 3 kicsi, összeaszódott szem gesztenye.
Csodák nincsenek, és itt nem is a 2 naponta 7-8 liter víz volt neki a kevés: egyszerűen túl hosszú és túl vékony "tövön" (inkább vesszőn") át kellett volna kifejlődnie egy bazi nagy termésnek - nyilván nem jöhetett össze. Még így is szép teljesítmény a kb 7 cm átmérőjű szúrós gubacs...

Közkívánatra: a narancs köszöni, él és virul nevet már nagyjából teljesen sárga, és az utóbbi hetekben ismét sokat nőtt, már olyan 8-9 centi az átmérője! Ha így folytatja, és be is érik, tényleg többen is meg fogjuk kóstolni. Nagyon izgalmas nevet
Egyelőre marad kint, az első fagyveszély közeledtekor hozzuk csak be. Kíváncsi leszek, arra hogyan fog reagálni? 
A gesztenye:

beillesztett képbeillesztett kép

#12634
Szívesen!
Szerintem az egyik legfinomabb fajta.
Krémesebb, szilárdabb állagú. 

beillesztett kép

#12633
Nem csak Te! kacsint
Érik az első szem jégfügém is. Köszi Endre! kacsint

beillesztett kép

#12632
Csak én pörgök itt? nevet
Narancs helyzet:

beillesztett kép

#12631
Nagyon szívesen, örülök hogy találkoztunk, remélem sok gyümölccsel ajándékoznak meg kacsint
#12630
És ami nagyon fontos még: hálás köszönet Floo-nak a 3 új jövevényért! (2 indián banán és a káki)
#12629
Na, most már tele lett a kert gyümölcsökkel!
Balról jobbra: káki, (alul) áfonya, füge, paradicsom, szelídgesztenye, indián banán, meggy gyökérsarj (épp csak kilóg a medence mögül bal szélén, indián banán, szelídgesztenye. A másik áfonya nem fért be, meg a málna és a körte. Bal oldalt hátul szilva és cseresznyefák. A két őszi barack meg ki lesz vágva. A narancs már szép sárga, ő elől van nevet

beillesztett kép

#12628
Mi jelenleg tobzódunk a paradicsomban, a zöld zebra nevűből mostanra kezd tömegével beérni. Különösebben nem édes, de nagyon jó zamatos, igazi paradicsom íze van, csak nagyon fura, hogy tök zöld belül. Erről amúgy raktam képeket fel a társalgóba, mivel éppen lecsó készül belőle vidám

A kisebb, hosszúkás Blush Méhecske pedig most már örökre a kedvencem marad. Özön mennyiség, eszméletlenül finom (pirosasra érve mézédes, de simán sárgán is nagyon nagyon jóízű), és ami a fő: amíg a bolíviai vad mézédes kerek, és a zöld zebra is folyamatosan nagy mennyiségben megy tönkre (a kicsit a poloskák szívják főleg, a nagy meg be is rohad simán valamitől), addig ebből szinte nincs is olyan ami elromlana. Baromi jól ellenáll a kártevőknek, a poloska mintha nem is tudná megfúrni (pedig volt rajta sok), egyetlen állat ami kárt tud tenni benne az egy közepes méretű élénkzöld hernyó (tippeket elfogadok, hogy milyen faj lehet), ami belefúrja magát jó mélyen és zabálja, még zölden.

Szóval ez a méhecske ez tuti lesz minden évben, zöld zebra tuti nem lesz többet, a bolíviain még gondolkodom. 
#12627
Jó reggelt, elkezdtük az almaszüretet, 6 fát hagytunk meg helyhiány miatt. Nagyon sok van ritkitás ellenére is.
Másfél fát sikerült megszedni tegnap, hétvégén jön a többi.
Az egészséges megy a pincébe télire, a betegesebb, potyogott pedig reszelve üvegbe, illetve friss fogyasztásra.

beillesztett kép


A legkisebb volt a legnagyobb segítségem a minőségellenőrzésben. nevet

beillesztett kép1 hete a szőlőt is leszedtük, az elmúlt évek ifjítása után végre érdemi mennyiség volt, kb 60 kg borszőlőt szedtünk le melyből körülményekhez képest irányított erjesztéssel rozé cuvée készül. Következő években mennyiségi növekedést várok, minőséget is szemelőtt tartva, még a  tőkeszám által várt 4-6 mázsát el nem érjük.


beillesztett kép


Ifjú szőlőmunkások itt is kivették a részüket.

beillesztett képKlasszikus módon feldolgozott, "kézzel" zúzott, feltárt bogyók, kocsánnyal együtt. Majd ~ 1 óra áztatás után kosaraspréssel préseltük. A must 1 napot ülepedett, színmust lefejtése után választott élesztőkultúrával lett beoltva. Zajos erjedés 4 napja tart, jövőhétre valószínűleg kierjed a tétel,és mehet demizsonba pihenni novemberi első fejtésig. nevet
#12626
Meleg nyár ide vagy oda, Mihálygergén jelentős késésben van a termények érése. Van 2 körtefánk, az egyik szept. 1-2. hetében érik, a másik a 3. hete után. No most a korábban érő még kemény mint a kő, a másik meg még gyakorlatilag zöld. 2-3 hét késést prognosztizálok. Okt. közepére talán megérik.
A Konkordi szőlőn még zöld szemek vannak és elég savanyú, a ház előtt, a fal alatt kicsit jobb a helyzet, az már nem zöld, 2 hét még biztosan kell nekik, a kert végében lévő meg lehet, hogy meg se érik...szomoru Volt már ilyenre példa, nem ez lenne az első eset.
A csemege szőlő itt reménytelen vállalkozás, max ha ecetet akarsz télire nevet
#12625
Nekem a mangóval volt így, az NAGYON szereti a vizet és ha bent van, akkor nem árt 1-2 havonta még zuhanyozni is. Most már 13 éves (mint a fiam)laza
#12624
Nekem is úgy állt be, hogy amikor teteje a földnek teljesen kiszárad, megy rá vagy 5L víz, ez elég 2 napig kb. Ezt szerette a legjobban, de ráment egy évem mire rájöttem, hogy a 2 naponta 1 literrel épphogy el nem pusztul. Virágzás és kisterméses korában is csak napi 1-1 litert kapott, hát nem csoda hogy eldobált majdnem minden termést szomoru
Tanultunk belőle, sokkal több vizet fog kapni innentől nevet
#12623
Igen, nálunk kint szokott virágozni, teleltetés után olyan júni környékén. Akkor stimmelhet a dolog, ha nálad meg bent.
Én mindig úgy öntözöm őket, hogy hagyom a talaj tetejét kiszáradni és utána kapnak vizet, rendesen. Ez bent 2-3 nap lenne, kint max. 1-2 nap.
Ledobálással kapcsolatban még mindig azt mondom, hogy jobb lenne neked leszedni a kis termések nagy részét és csak néhány terméskezdeményt meghagyni.
#12622
Mikor virágzó citromról beszélünk?
Nálunk már február elején virágzott a narancs nevet
Garázsba nem fér, ott amúgy sem lenne fény.
Megint bekerül a nappaliba, most sokkal, SOKKAL több vizet fog kapni itt bent, és akkor hátha nem dobál le mindent magáról. Szerintem tavaly majdnem kiszárítottam, anyám téves utasításai alapján.
Kifejezetten vízkedvelő fa ugyanis....

Lujó: még olyanról nem hallottam, hogy egy füge íztelen maradjon.... érdekes. Illetve a harmadtermés, ami kb. november közepére kezd el érettnek kinézni, annál tapasztaltam olyan, hogy beleharapok, és mint a fűrészpor.... de nyári első vagy őszi másodtermésnél még eddig mindig jó édes volt a régi otthoni fán a termés.
#12621
A paradicsom nagy ajándék nálunk is. Mellék nekünk még van egy csomó pirosbogyós ezüstfa termés. Mindkettő tele likopinnalnevet Maradék paradicsomot mi be szoktuk főzni, télen nagyon jó tud lenni (pláne ha van benne bazsalikom is).

Narancs: nálunk a citrom a garázsban szokott áttelelni (tudom az nem narancsnevet), aztán jövő tavasszal érik csak be.
#12620
Szarvason tegnapra földbe került a tulipán, a jácint, a nárcisz, elvetettem a lila hagymát. Kapott bőséges gyökereztető - kelesztő öntözést, mert erre felé a bizonytalan távoli jövőben lesz érdemi csapadék. Az előbbiek kevesebbet, vagy nem virágzanak, ha későn gyökereznek, az utóbbit pedig megeszi a fene, ha nem erősödik meg a fagyokig. 

Datolyaszilva alig van (tavaly egyáltalán nem volt, tavalyelőtt megszakadt volna a fa, ha nem rikítom), a késői fagyok károsíthatták a rügyeket.

Donnie: Felénk a füge első hulláma augusztus elején érett. Megpuhult ugyan, de nem édesedett meg, "fűízű" maradt. Valószínű a hűvös nyárelőtől. Minden egy-két hét késéssel érik.
#12619
Tegnap ünnepélyesen elfogyasztottam a 2 éve ültetett fügénk első beérett termését. Egészen kiválóan édes volt nevet
A többinek (10-12 szem) kell még 1-2 hét, de ahogy nézem a fákylát, meglesz.

Ez (a csapadékhiánytól természetesen erősen elvonatkoztatva) klassz hír a körtének is, amiből már 2 hete eszegetünk, de még sok tucat szép nagy termés van a fán, amik tovább édesedhetnek. Eszméletlen finom fajta, szerintem Vilmos lehet, bár ezt sosem fogom már megtudni.

Aztán a paradicsom is ontja a termést, most indult be a nagyszemű, bár nem egy extra, de még a kis sárga hosszúkás is napi 10-15 szemet érlel be, úgyhogy már mindenhez IS paradicsomot eszünk.

Na és persze ne feledkezzünk el az 1-1 szem narancsról és gesztenyéről, amiből az utóbbi már tuti beérik, a narancs meg sárgászöld, szerintem annak nem lesz elég hosszú a napos meleg időszak, de talán idebent sem dobja le, és karácsonyra beérik vidám
#12618
Hú mennyi almanevet Gyerekeimet ismerve a felére vevők lennénk, kár hogy ilyen messze vagytoklaza
Milyen almafajták? 
#12617
A paradicsom képes leszedve is érni még, és ha a hidegtől rátámad a penész,  szedésre  az a legutolsó határidő...
Finom csalamádé lehet a többiből.
#12616
Tisztába vagyok vele mi hol mennyi nevet
Ne görcsölj,nem éri meg, nekünk most van vagy 2500màzsa alma,ha normális csapadék eloszlás lett volna az idén akkor ugyan ez a mennyiség most sokkal több lenne súlyra nevet 
Evvan.
#12615
Nézz utána hol van az ország, SŐT EURÓPA legjobb minőségű termőföldje Ukrajna egyes régióit nem számítva. Itt, pont a Hajdúság ezen részében, és a böszörményi löszháton. (A tankeros kollégám napkori, és ő is gazdálkodik, tudom mi számít arra jónak és rossznak.)
Ez nem szabolcsi homok, hanem igazi, vérbeli feketeföld. Megfelelő talajmunkával, továbbá kiadós "etetéssel": legalább 3 évente érett szarvasmarhatrágya, vetés előtt 2-3 q ammónium nitrát/pétisó, vetéskor starter műtrágya, folyékony műtrágyák (NitroSol, DAM), húzatáskor ismét szemcsés műtrágya, esetleg még lombtrágya is (AMALGEROL), és persze jó minőség vetőmag együttesen ritkán okoz csalódást. Persze, ha abszolút nem esik eső, ami mellé tartós és pokoli hőség párosul, mint idén, akkor nincs mit várni, nem fognak csodák történni.
Szóval ha minden optimális, itt nem nagyon illik 120 q alatt teremnie a kukoricának napjainkban. 140-160 q-ra mondjuk azt, hogy jó volt a termés. Efölött pedig nagyon jónak. Szóval a befektetett összeg is hatalmas, amely idén nem fog megtérülni hiába van soha nem látott magasságban a kukorica felvásárlási ára.
#12614
Amíg nem fagy el, én biztosan nem bántom az enyémeket.
Én 2 éve (asszem) november végén szedtem le az utolsó zöldeket és pont szilveszter napján fogyott el az utolsó, addigra ért belaza
#12613
A nagy áthelyezések okozta elsikkadás miatt megismétlem:

Szerintetek a lassan érkező időjárás változás (15 fok körüli vagy alatti tmaxok) miatt érdemes már most leszedni az összes paradicsomot, vagy lehet még esélyük érni picit, ha 1-2 héten belül lesz még 20+ fok?
Mikortól mennek tönkre kint végleg a félig érett termések?
#12612
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#535172 - 2021-09-15 10:09:09)

Hát itt felénk a 80/ha már nagyon jó, jól elvagytok kényeztettve, bejön egy Szabolcsi átlag oszt roty vidám
#12611
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#535170 - 2021-09-15 09:57:50)

Igen mázsa, és hektáronkénti átlagokról beszélek természetesen. (én nem szoktam tonnákban beszélni, nem is szeretem)
Nálunk, 40 aranykoronás földeken egy 82 mázsás hektáronkénti átlag katasztrofálisan gyenge. A 90-es évek közepén még talán elment volna.
120-tól 180-ig felénk azért szokott, illetve illik is teremnie a kukoricának a jelenleg alkalmazott technológia mellett.
#12610
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#535168 - 2021-09-15 08:21:37)

Nem hektárt írt, hanem táblát, amin megtermett ez a mennyiség. Gyanítom, hogy egy tábla akár több hektár területű is lehet.  De majd válaszol rá, mert én is csak találgatok.
#12609
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#535166 - 2021-09-15 08:05:57)

Mi az a q? Mázsa? 82 mázsa az már nagyon jó termés, nem?
#12608
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#535165 - 2021-09-15 07:28:33)

Megkezdődött a roppantott kukorica aratás nálunk is. Ahogy azt vártuk, illetve amitől féltünk az bekövetkezett. 1992 óta ez lesz messze a leggyengébb termésátlagokat produkáló évünk.
Az eddigi táblánkénti átlagok, 20 q és 82 q között váltakoznak. Ez pont 100 q-al kevesebb a megszokott mennyiségektől. Mind e melett gyakorlatilag lehetetlen szántani és altalajlazítózni is, mert vagy a vontatvány törik-szakad, vagy csak egyszerűen még a hevederes IH vontató is csak kapar egy helyben, nem tud megindulni benne. Döbbenetes év, 30 éve nem látott termésátlagokkal.
#12607
Szerintetek a lassan érkező időjárás változás (15 fok körüli vagy alatti tmaxok) miatt érdemes már most leszedni az összes paradicsomot, vagy lehet még esélyük érni picit, ha 1-2 héten belül lesz még 20+ fok?
Mikortól mennek tönkre kint végleg a félig érett termések?
#12606
Kösz hogy szóltál, nevet én is gyorsan meglocsoltam a frissen ültetett íriszeket, hát bizony rájuk fért...nevet
#12605
Most jöttem be a locsolásból.
Nagyon sajnálom a vegetációt ebben a mocsok szárazságban.
#12604
Érik a szőlő

beillesztett kép
beillesztett kép

beillesztett kép

#12603
Helyzetjelentés gránátalma fronton...érdegélnek, pirosodnak egy kicsit, de gondolom még van jópár hetük.

beillesztett kép

#12602
Üdv,

Sajnos az almamoly megtizedelte a 6 almafánk termését,de ígyis várhatóan őszre, tél első felére tudunk annyit tárolni, hogy legyen gyümölcs  az asztalon. nevet Augusztus 15-e körüli rovarölős növényvédelem már kicsit késő volt,de megállította a kártételt. 

Viszont amit kisérletképp vetettünk borsót, zöldbabot augusztus elején, minden bizonnyal sikeres akció lesz. Borsó már hüvelyesedik.
#12601
Mai szüret: 15-20 szem paradicsom, 5 db leesett körte, 4 szilva (ebből 3 kukacos).

Szilva nagyon nem szerette a tavaszi hideget, alig kötött. A körte viszont roskadásig volt, most is rengeteg van rajta pedig vagy 10 kg berohadt már ment a komposztba...
Fügék majd talán október végén, 1 szem gesztenyének is van még hátra pár hét, a paradicsom meg addig nyomja úgyis amíg meg nem jön az igazi hűvös idő. Trópusi növény vagy sem, ezt a dög forró száraz nyarat nem komálta.
Az a jó a fügében, hogy sokszor még november közepén is lehet ehető gyümölcsöt találni a kertben nevet
Naspolya kellene még, hogy kitoljuk ezt decemberre is.

Szerk: majd kifelejtettem: az egy szem narancs is megvan még, továbbra is majdnem teljesen sötétzöld, picit sárgul foltokban, de az szerintem inkább vízhiány. Sajnos a termés növekedése még valamikor nyár elején megállt, 6-7 centi lehet az átmérője, szóval egy nagyobb fajta lime méretet tud.
De hátha ettől még beérik valahogy (jó eséllyel már idebent), és még ehető is lesz nevet
#12600
Nálam ma du. 3-tól mázsányi Ageni, 30 kg Besztercei, levezetésnek 150 kg szabadföldi paradicsom. Ez mind a befőtt- és lecsókommandó részére. Nem sok pálinkát főzök az idén.
#12599
Ebben a szép időben öröm volt szüretelni a jó kis szatmári szilvát nevet

beillesztett képbeillesztett képbeillesztett kép


#12598
Érik életem első fügéje, amit megkóstolok. Nagyon kíváncsi vagyok az ízére. nevet
És pirosodnak a gránátalmák is lassacskán. 

beillesztett kép


beillesztett kép

#12597
Hát ja, ez merőben más évjárat, mint a tavalyi.
#12596
Hát azzal tényleg nem lesz gond.
Tavaly november közepén lett levágva az utolsó táblánk, este 10-kor a lehető legsűrűbb ködben, 25 fölötti vízzel.
Idén szerintem már szeptemberben be lesz takarítva ez az idei szenzációs termés.
#12595
Kíváncsi leszek. nevet
Ha már ilyen siralmasan alakul többfelé a kukorica termés,legalább egyáltalán ne kellene szárítani.
Ehhez jól jönne a kb. 25 fok, napos,száraz idővel.
#12594
Lesz itt még meleg elég! -sajnos-
#12593
Valószínűleg vasárnap megyek a telekre,akkor lefotózom.
A jövő heti időjárást nézve most csökkent az esélye annak, hogy a tavaszi 3-4 hetes ( nekem minden rügy lefagyott, alvórügyekből indult újra) lemaradást behozzák az éréshez.
A nagyon korai, korai fajtáknak lehetne sansza normális évben.
#12592
Hogy állnak jelenleg a gránátalmáid Norbi? 
#12591
Ebben a sokszor aszályos térségben legbiztosabb szántóföldi növények a napraforgó és a kalászosok.
Pl. az őszi árpa szinte rendre meglepően jó eredményeket produkál.
#12590
Szóval és tettel; nem való a kukorica elsősorban az Alföldre.  Talán az őszi vetésű gabonák adják le a termés tonnáját.szomoru
Pedig ahogy látom , elérte a termés magasságot a növény. Csak hát utána.
Májusban voltak szép növesztő esők, de pont a július hónap a vízválasztó- vagy aszály hónapja.szegyenlos
#12589
Jászság...

beillesztett kép

#12588
Ilyen szőrkoszorús füvet,  a Bikás park buszmegállójában  láttam (Bp. XI.), a fák kibetonozott  tányérjában. Egyelőre 1 db volt, a csillagpázsit és a leszáradt egércsenkesz társaságában.  Nem lehetetlen,  hogy a galambok is terjesztik.