2019. január 24., csütörtök

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#10837
Igen, jól írod. Ültetés előtt körbejártam egy két arborétumot. 16m-es ültetési távolsággal (házaktól kb szintén ilyen távolságra) helyeztem el őket, tehát hosszabb távra rendezkedtem be, a többit meg majd az égiek eldöntik... nevet
Aki tudja, hogy hol áll Magyarország legidősebb libanoni cédrusa, az rossz ember nem lehet... nevet Tavasszal tervezem megnézni azt a pompás fát.
#10836
Budapesten a II. ker. Kondor úton van Fedák Sári színművésznő villája előtt egy öreg libanoni cédrus. Ketten sem értük át a törzsét!  szóval a cédrusok igen nagyra tudnak nőni, vigyázzatok vele. 
A korona akkor kezd szétterülni,  amikor a háztetők fölé kiérkezik, és cibálni kezdi a szél.  (Csapody körben egy fenyő-tudóstól hallottam, Ő pedig a terepen az ottani tv. szakemberektől hozta az infót.)
#10835
"2-3 centi vastag volt, mikor ültették."

Akkor egy pár évet növekedett cserépben mielőtt kiültették, már ez is számíthat, hogy pár fokkal többet kibírjon. Az enyémet fél centis vastagsággal, 54 centis magassággal ültettem ki tavasszal. Egyelőre tökéletes telünk van ilyen szempontból. Vannak hidegek, de semmi károkozó, remélem marad is ez a hátralevő kicsit több mint 1 hónapban (március közepén már ritka madár a -15...).
Ok, várom a képeket tőled is bárki mástól akinek van valamilyen atlasz vagy himalájai - ne adj Isten libanoni - cédrusa. Erre felém ritkán látni legalább 10-15 éves példányokat arborétumon kívül. De jöhet még mocsár ciprus vagy kínai mamutfenyő kép is, előre is köszönöm, ha veszi valaki a fáradtságot nevet...
#10834
2-3 centi vastag volt, mikor ültették. A háztól kb. 3 méterre lehet. Szintén 2-3 méterre, de a házhoz közelebb van a füge, ami azért az elmúlt 20 évben legalább 3x elfagyott, ebből kétszer tövig, pedig igen vastag ágai voltak.
Szóval 1-2 -16 fok alatti hideget hozó telet már simán kibírt már fiatal korában.

Igyekszem majd lefotózni, ha legközelebb arra járok!
#10833
Én 2016 októberének végén (zuhogó hóban, szélben, sárbannevet) ültettem tele az akkor még hasonló méretű kertet legalább 100 növénnyel (általában kis fákkal). A gránátalmák visszafagytak, de gyökérből kihajtottak (a 4 közül 2 június közepén!), egy mandula nem bírta még ki (ott nem a fagy lehetett - szerintem - a probléma. Illetve a hurmák (khákiszilva) szintén visszafagyogattak (később ők is kihajtottak).
Mindenki más túlélte gond nélkül és takarás nélkül, még a kivik is. 
#10832
"Anyáméknak van egy 20+ éves atlasz cédrusa. Sose takarták/védték semmivel."

Ez megint fura/félrevezető így. Hamis biztonságérzetet kelthet. Nem tudni milyen fekvésben van ültetve, első pár évében érte-e keményebb fagy (-12, -14 vagy hidegebb), volt-e komolyabb talajfagy akkoriban...
Mellesleg irigy vagyok rád is nevet, gyönyörű fa lehet. Be tudnál tenni képet róla? És te gulyasme?
#10831
Miért nem nőne? Csak egyre több bálát kell hozzá használni. Ha figyelmesen megnézed a fényképet, láthatod, hogy közel 3 m magas. És még egy kis trükk: a hajtások hegyét vissza kellett vágni. 
#10830
2001-ben ültettük az atlaszcédrust,  fiatalon nem kapott extrém hideget,  valóban. 
Takarni csak a teltvirágú gránátalmát takartuk, az kb. 6 éves koráig kapott két falevéllel töltött krumplis zsákot a tövére,  hogy a levelet ne hordja szét a szél. 
A selyemakác  se kapott soha takarást, most az 20 cm törzsű, 6 méteres nagy fa. Elmúlt télen a -17  -nél  fagyléces lett, és egy hónapot késett a lombfakadással is, csupa alvórügyek hajtottak ki, de a koronán nem látszik... viszont idén rengeteg termése volt a selyemakácnak.
A gránátalma mostanában szabadon telel, és azon meg se látszott a -17 fok.
#10829
A téid nem nő, hogy évről-évre így be tudod takarni?
Tavaly télen nekünk elég volt rá egy 400 literes esővzes hordó, de idén már olyan magas, mint én és vagy másfél méter széles is....

Anyáméknak van egy 20+ éves atlasz cédrusa, lassan a környék legnagyobb fája, simán van 40 centi a törzse ámérője, és bőven 10 méter fölött van már. 
Sose takarták/védték semmivel.
#10828
Yucca neomexicana hideg

beillesztett kép

#10827
Amiket én olvasgattam és tanácsokat kaptam róla az az, hogy az első évében 40 centisen -12 alatt javasolt teljesen letakarni és nem engedni hidegebbnek kitenni...  A többivel kapcsolatban szintén hasonló tanácsokat kaptam. Tudom, nem most volt, de a tiédet érte vajon ennél hidegebb az első 2-3 évben?
A tőtakarással kapcsolatban szívesen vennék még további tanácsokat.
#10826
Az atlaszcédrus  (glauca)  Solymáron 2001 óta van meg, szép és egészséges, most 10 méter magas és 6 méteres a koronaátmérője. Még fiatalkori fazonja van (lucfenyő forma,  nem terülő),  a törzse 25 cm, lombja extra sűrű, mindez locsolás nélkül.  Két éve kezdett teremni, barkát már öt éve hoz, 1-5 magonc/m2 alatta.  Soha nem volt fagy ellen takarva, ültetéskor  40 cm volt...  meszes/dolomitos aleurit talajban van,  a hegyen az összes atlaszcédrus nagy és egészséges. A másik kettőről "habitat" cikkeket lenne jó olvasni,  t.i. hogy a hazájában milyenek az extrém hidegek.
#10825
Atlasz cédrus "glauca", himalájai cédrus "simla" és kínai mamutfenyő. Persze, 2017 extrém eset volt, talán nem volt szerencsés azt felhozni példának. Olyan tél viszont, amikor kialakul 2 hétnél hosszabb 20-30 centis talajfagy, már azért nincs annyira ritkán. Vagy egy ilyen még nem árt egy első telét kint töltő 40-60 centis csemetének?

"de addig felesleges betakarnod a tövüket, amíg nem követezik be a nagy hideg"
Egy héttel ezelőtt, azért dobáltak szép dolgokat a modellek (meg ez a polar split is...). 2-3 nap -6, -8 fokos minimumok után már 10 centi körül is fagyos volt a talaj nálam, így úgy döntöttem szombaton, hogy inkább beszalmázom őket. 130-150 centis átmérőjű körben 20-25 centi szalmát kaptak. Csak aztán elbizonytalanodtam, hogy ez elég lenne-e egy hosszabb fagyos időszak esetén, amire azért pár napja még nagyobb esély volt.
#10824
Jöhet akár -30°C is, a fügém biztosan ki fogja bírni: 
Link
#10823
Pontosan milyen fajta fákról van szó?
Az örökzöldek esetében valóban okozhat problémát a nagyon hosszú ideig tartó komoly talajfagy, de addig felesleges betakarnod a tövüket, amíg nem követezik be a nagy hideg.
Ugyanis a 2017 januári talajfagyhoz hasonló talajfagy 50 évente van 1-2 alkalommal.
A szalma talajtakarás hátránya, hogy a pockok előszeretettel költöznek be alá, összefurkálják a gyökérzónát és a gyökérben is kárt tehetnek.
#10822
Lehet félreérthető voltam. Első illetve második telüket kiültetettként kint töltő csemetékről van szó.
#10821
én minden  el nem ültetett növényt a komposztba szoktam konténerestől/szabad gyökerestől beleásni, igaz ott túl hamar megindul tavasszal, de nagyon könnyen kiszedhető és 100% nem fagy meg.
#10820
Üdv!

Van egy 2000nm-es kertem, ami minden évben kap egy két jövevényt (díszfák, cédrusok, ciprusok...). 2017 januári talajfagy állapotokat feltételezve mit javasolnátok, mekkora átmérőjű és milyen vastagságú szalma takarást kapjanak a fa csemeték (40-60 centisek), hogy átvészeljenek egy olyan 3 hetes időszakot? Milyen magasságnál/kornál lehetne már elhagyni a téli tőtakarásukat?
#10819
Leginkább rajnait szoktam. Ez van legkorábban. 2 szedésből meg van. Május közepén már lehet cserélni meleg igényes növényre. Most találtam ilyen kevertet vetőmagot. Majd látom nyári friss fogyasztásra meddig bírja nyárig. Május végén már megtámadja a csiga, tetű + meleg. 

Idén megkezdjük a porta benépesítését is. Tavaszra mindenképpen akarunk kutyát. Szóval aki tud drótszőrű tacsit sikítson! Remélem ez évre még 10-15 db fürj is belefér a programba.  
#10818
Most nálam elmaradt a borsó... Milyen fajtát vetettél?
#10817
Tavasszal kiszedtem a kertbe menő fal melletti járdánál a haszontalan mályva bokrokat. Helyébe 2-2 golden és stark alma került kordonos nevelésre. Egész szépen kipofásodtak, mert odafolyik a csatorna. Ősszel voltak rajta kártevő fúrások, de kezelés után most nincs rajta mocorgás. Ellenben az ág végeken zöld levelek vannak, miközben múltkori hó földig húzta őket és -10 fok volt. Az egyik fajtán a bimbókat is ki lehet venni. Kérdezném, hogy aggódjak-e?
A kertben a borsó szépen ki kelt az esőzések után. Hagyma nem nagyon mutatja még magát, mert porba lett duggatva.  Jövőre igyekszem bedurrantani minden jóval a kertet, mert idén hanyagolva volt a felújítás miatt. 
#10816
bambusz

beillesztett kép

#10815
Yucca flaccida 'golden sword'

beillesztett kép

#10814
Kikelt a fű, amit két hete vetettem, most gereblyézhetem róla a falevelet. vidámvidám  Remélem a gyökerét is lecseréli,  mire a hó alá kell vonulnia...  sok esztendőben volt már jól sikerült tél alá vetésem,  remélem ez is olyan lesz.
#10813
Ez már teljesen döbbenetes, hogy ma is tudtam szedni paradicsomot. Itt-ott gombás a pari, de simán vannak üdén zöldellő hajtások és egészséges parik, egyszerűen hihetetlen.
#10812
A csoki haba talán olyan paradicsomos. De nehéz ezeket leírni, mert minden fajta egyedi.
Szósz vagy krém lesz, vagy paradicsomos (vannak színenként passzírozott paradicsomjaim) lötyi. A hawaiian pineapplehöz talán passzolna is.
#10811
Nagyon ízlik, bár annyira nekem nem ízes, mint a chocolate haba. Csirke mellé nagyon ajánlják. Én mindenbe belerakom. vidám Szósznak tetted el?
#10810
Haba peach/orange. Szép növény. Neked bejön az íze?
Tettem el belőle úgy 4-5 kilót, csak annyira egyedi gyümölcsös, parfümös, hogy nem tudom mivel párosítsam össze... vidám
#10809
Az őszi meleg időnek is megvan az előnye: Link  
Ha így haladunk, a karácsonyi halászlébe is friss habanerót fogok szedni az erkélyről.
#10808
Yucca rostrata Budapesten, a XX. kerületben.

beillesztett kép


beillesztett kép

#10807
Én nem is tudom, mikor esett utoljára itt eső (de, ma, de az szánalom a gyök alatt), talán 35-40 napja...

Viszont azt sem gondoltam volna, hogy okt. 21-én paradicsomot fogok szedni. Nyilván már picit kesernyés az íze, de a miénk.vidám

A vadszőlő a ház oldalán kezd gyönyörűen színesedni, azért szép ez az ősz, régen nem szerettem, de egyre jobban kedvelem.. A nyárban meg már lassan csak a zivatarokat szeretem, meg ha lehűlés van...
#10806
Amióta a földet túrom, ilyen botrányos őszöm még nem volt. Az elmúlt évek alatt elég jól alkalmazkodtam az áprilisi szárazsághoz (májusi eső aranyat ér) a korai vetésekkel, de idén az ősziből eddig semmi nincs.  Általában az évszak váltó frontoknál augusztusban el lehetett kezdeni az előkészületeket. 2 hete lett szántva, de csak nagy traktor, nagy eke ment bele a földbe. Délután megpörgettem a Robit, de minta sivatag. Szerintem hét közepén belocsolok egyrészt, hogy a salátát retkek el tudjam vetni. Plusz el tudjam kezdeni a hagymát. Remélem novemberre jön valami özönvíz, ha nem akkor a karácsonyra kutat kell fúratni a pulykából. vidám 
#10805
Becsehely - kivi és füge

Link
#10804
Szépen érik a füge másod (ha az idei hajtásokat nézzük) vagy harmad (ha az áttelelt vesszők első termését is beleszámolom) termése, és ilyen szép októberi időben a még zöld virágokból is sok beérhet. Alma, körte, szilva már úgy is idejekorán leérett, így most  marad némi szőlő, málna és a füge. Felőlem lehetne egész ősszel ilyen idő, fagyok hiányában még a paprika is simán terem.
#10803
a mienket megette a pele.  A diót úgy rágta ki, hogy a zöld burokban maradt az üres dióhéj! - a komát a komposzt mellett láttam elsurranni.
#10802
Üdv!

Az idei dió termés gyakorlatilag értékelhetetlen. 20- 30 szem eddig egy ~4 emeletes panelnyi méretű fáról. Még jó, hogy tavaly 2 hálós zsáknyi volt. Így van tartalék.
Friss eperpalántákat elraktuk  egy 10 m2-es darabon a kertben. A héten trágyázás, rotálás után a  fokhagymát tervezzük, 50- 60 db környékit. Hármunknak teljesen elég. nevet
#10801
Nekem is van két bokrom ( csoki és narancs) és már az idén is rengeteg termést hozott, sajnáltam volna veszni hagyni. Köszi a tanácsokat, megpróbálom a második módszert! 
#10800
Ok, ott remélhetőleg jó helye lesz. Tavasszal feltétlen ültesd át, meghálálja. Nem 15 termés lesz rajta, hanem vagy 150, és akkorára tud nőni mint egy ember (kell mellé majd 1 erős karó is). Az egész környék ezt fogja csodálni. nevet
#10799
Szia!
A képen látható paprikák magjai két éve (2017 januárban) lettek elültetve, majd palántázva. Nyáron üvegházban volt, és szépen termett. Télen a szoba ablakban volt teleltetve, majd idén tavasszal ki lett téve az üvegházba, ott hozta ismét a terméseit. A fénykép ma készült, és ismét megpróbálom az ablakban teletetni. Kíváncsi vagyok, ismét áttelel-e?

beillesztett kép

#10798
Köszönöm a tanácsokat. Majd leviszem a társasház alatti garázsba teleltetni. Ott a fal mellett folyik le a szennyvíz-fürdővíz, még télen is 8-6 fok van, és felső ablak.
Marad a műa. cserépben, esetleg van zeovit-tom, fertőtlenítésre jó lesz. Nyáron ez idáig csak tripsztek támadták meg, (apró fehér tetvek.
Attól függetlenül majd jan. végén ültetek a magjából 2-3 kis cserépbe.
nevet 
#10797
Szia Bubu!

A 2 habanero fajta kb. egyforma erős, de teljesen más az ízviláguk (és persze a színük).
A teleltetés 2 féle képen történhet. Vagy megpróbáljuk "éber" állapotban átküldeni a télen (sok fény, meleg), amikor aktív marad a vegetáció, de ez sok energiabefektetéssel jár és bármi, ha nem ok-s neki akkor megérzi (nyurgulás, satnyulás, tetvesedés, stb.). Szerencsésebb a lombhullatónak tartás. Visszametszés a 2 főágra és pár kis elágazásra, levél nélkül, hűvös, kevesebb fényű helyen tartás. Ritka öntözés, ez a legfontosabb, csak akkor adni neki vizet, ha már kiszárad a cserép teteje, lehet kis gombaölőt is tenni bele (havi 1-2 alkalommal), különben a talajlakó gombák megeszik a szép gyökeret a pangó vízzel és tavaszra elpusztul. Ha szép zöld marad a törzse, ágcsonkjai, akkor tavasszal mehet a meleg napos helyre és szépen megindul. Eleinte több apróbb levéllel mint idén, de később hatalmas bokorrá nőhet. Érdemes lesz majd átültetni egy lyukasztott aljú diszperzites vödörbe.
Feltétlen próbáld ki, a második verzió egyszerű, szinte befektetésmentes, csak nyerhetsz rajta. A fagymentes (5-10 °C-os) pince is megfelel teleltető helynek, mint a muskátliknak, leandereknek, fügéknek, csak a pangó vízre figyelj nagyon oda! nevet
#10796
Sziklakertem a vegetáció végéhez közeledve.

beillesztett kép


beillesztett kép


beillesztett kép


beillesztett kép


#10795
Paprikások! le szüreteltem a termés javát. 3/50g. zacsókba ment a fagyasztóba,csutkázás után. 
Tippek a teleltetésre esetleg? Eredete Bellonétól van, 2 éves magokból termett. A Habanero-csokitó vejemnél van, remélem ez a piszok erős. Nekem megfelel a piros Hab.  
Link
nevet
#10794
Nagyon szép képek! Igen praktikus az a tönkölő fa (csumiszló) a darálóban. Egészségetekre!nevet
#10793
Szeptember elején megtörtént a kékmedoc szőlő szürete. Kb. 70 liter must lett belőle. vidám A kisfiam segített préselni nevet 
Link
Link
Link
#10792
A tavaly májusban nulláról kihajtott fügénk a napoban éri el az én magasságomat (~175 cm), hihetetlen mekkorát nőtt.
5 áttelelt hajtásból kettő beérett (3-at a kölök lefocizott), most érik a második kör, ami 10-12 szem. Csodálatos nagy és mézédes gyümölcsök nevet
Telis tele van harmadik körös kis termésekkel, ha az extra meleg kitart november közepéig, akkor abból is ehetünk még akár nevet
Aztán utána jöhet a hó :P
#10791
Ha Jonathán almáról van szó, kicsit óvatos lennék. Sok a betegsége, főként a lisztharmat egérfüles (rügypattanástól). + a nyári kártevők. A fekete-barna foltosodás is jellemző tünete, a kalcium hiány okozza, nem a vírus. Az ízvesztést is ez okozza, végül kesernyés ízetlen lesz. Hasonló mint a paprikánál. Szóval kényes alma fajta, de ha védve van ezek ellen, és a környéken (100 m) nincs lisztharmat, akkor egy finom alma.laza
 
#10790
Nekunk is volt ez, eleg sokat kutattam utana egy idoben es az derult ki, hogy ez valami virusfertozes is lehet, amivel nem nagyon lehet mit kezdeni. Voltak faink, amin jo sokaig nem volt ez a baj, aztan egyszer csak lett.
#10789
Igen,tárolásnál tényleg foltosodik (hűtőházban biztos jobb a helyzet). Nekünk is volt Jonathan almafánk,de már kiszáradt.Akarok is ültetni egyet.
#10788
Igen, őszi alma, de idén kb. minden 3 héttel korábban van. nevet
Az eltarthatóságáról más a véleményem. Pincében tárolva hamar tönkremegy, pár hét után tele lesz fekete foltokkal, és az íze sem lesz az igazi már, a héjája pedig hártyásodni kezd.