2019. május 19., vasárnap

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#11104
Pontosan ugyanez történt nálam is a kajszival, én is csak néztem értetlenül. Ráadásul valamilyen másik okból kifolyólag egy nyárson minden levél lehervadt (nem monília, mert nem volt virág a hajtáson), ami még jobban aggaszt, mert kajszi esetében ez többnyire a vég jele. Idén teremne először többet, nagyon remélem, hogy nem ez lesz az utolsó szezonja.
#11103
Na végre elállt ma az eső, 39,3 mm. lett összesen.
Most már melegedhetne, mert a nyeszlett 11,2 fokban még nem repülnek a méhek, az akác pedig totál kivan nyílva.
Reggeli hajnaltáj - (falu rádió) -ban keseregnek a méhészek.
szomoru
#11102
Talán már elmúlik ez a katyvasz, és lehetne egy jóízűt permetezni. Szőlő és meggy. Bezzeg a franciáknál több napja verőfény van, érik a cseresznyéjük.
Link
nevet

#11101
Természetesen. Nálam csak télállók jöhetnek szóba.kacsint
#11100
Ezek télállóak? 
#11099
Yucca baileyi x thompsoniana

beillesztett kép


Echinocereus triglochidiatus

beillesztett kép

#11098
Én meg teleltettem őket, ahogy Bellone javasolta. Már kint napoznak az erkélyen, tényleg sok apró kis levél van rajtuk. Lassan jöhet az átültetés. 
#11097
Enyémek is vidám
Link
#11096
A csili paprikák egyenlőre még az ablakon innen, 23 fokban.
Link


#11095
Alakul a csemegekukorica is.kacsint

beillesztett kép

#11094
Valami sodrómoly (pille) lehet, ami bírja ezt a hűvös időt. Nálam is van a kajszin, meg triptsz. Majd ha végre 15 fok felé megyünk, kifújom én is a mospilant, + Dithane-t.
Régen, ha elhúzódó esős napok voltak, be pöttyöződött a barack, tűzfolt szerűen, ez is gombafertő. A dithane megállítja.
( a rezet nem bírja a kajszi ilyen zsenge állapotban )
#11093
Megtörtént Mospilannal. Még sosem találkoztam érdemi rovar kártétellel kajsziban a barackmolyt kivéve, az idén - különösen a fiatalabb fák esetében - jelentős a fertőzöttség. Érdekes volt az a kb. másfél cm átmérőjű, 4-5 levélből összesodort levélszivar. 
#11092
Valamilyen sodrómoly lehet, szedd le, égesd el, ha megoldható. Plusz rovarölős kezelés.
#11091
Nálunk a levéltetvek okoztak ilyen tünetet az egyik sárgabarackfán. Épp ma permeteztem le felszívódó rovarölővel (is).
#11090
Ez nálam is látható, bár még csak kevés helyen. Én tegnap le is permeteztem.
#11089
Ilyet még nem pipáltam:

Békéscsabán a kajszi hajtásvég leveleit valamilyen szörnyeteg szivarrá sodorta. Tippek a hozzáértőktől?

Sajnos a vicces kedvű Úristen miatt egy hét késésben vagyok Szarvason az aktuális növényvédelmi munkákkal, Békéscsabán kb. két héttel (a meteorológiai hátráltatást nem számítva). 
 
#11088
Igen, a hozzápótlásra én is gondoltam, nem is kelt ki megfelelő arányban (lehet hogy csak egyelőre).
Köszi! nevet
#11087
Lehet, hogy az uborkák ki vannak kelve, de nemszereti az 5 fok alatti hőmérsékletet sok sok vízzel, jobban  jársz ha egy hét múlva újat ültetsz mert ezek biztos megfáztak, tapasztalatból tudom , hogy majd sokáig csak vegetálni fog és nem biztos , hogy az alatt az idő alatt nem kap el valami talajból fertőző gombabetegséget.
zavarban
#11086
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#436556 - 2019-05-08 08:57:11)

A paprikáim a szobában, 22 fokon be-be gyújt a kazán. Május 20 után esetleg kiültetheted, akkor is fátyol fólia legyen kéznél.
#11085
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#436547 - 2019-05-08 03:34:24)

Szerintem jól mondta apukád. Most úgy néz ki, hogy ha ezt az éjjelt kihúzzuk, akkor már nem kell tartani a fagyoktól, de ha tutira akarsz menni, akkor vársz még egy hetet és figyeled az előrejelzést. Nálam most +0,4 van az Időkép szerint (tőlem 20 km-re, Taliándörögd -2-nél jár), a dió már -1-től lekókad. Meglátjuk.
#11084
Áthelyezve innen: Meteorológiai társalgó (#436546 - 2019-05-08 02:16:09)

Tisztelt Metnet lakók!

Szerény kérdésem csak annyi lenne, hogy látjátok, mikor lenne érdemes kiültetnem féltve őrzött paprika palántáim itt az Alföldön? Amennyire a hozzászólásaitokból megítélem (mert közületi híradót már régen láttam...). A fagyosszentek sem az igaziak már. Pedig édesapám arra tanított: "Kisfiam, Május 15-16 előtt bármi történhet - csak ez után palántázunk!" ...

Köszönöm!
#11083
Röhej ez a május 8. T.min.4 méteren +3,8 fok.
szomoru

#11082
Én uborka magot vetettem kintre olyan 1,5 hete, ezekből már vannak kibújt hajtások, a dinnye még nem került földbe...
Paprika paradicsom múlt hét végére volt ütemezve, de látszott, hogy hideg lesz, így még elmaradt, most hétvégén már ideje lesz.
#11081
Igen, a mostani nagy esőzés előtt nem voltak megrepedve...

Nekem a paradicsomok még mindíg bent vannak, lassan ki kéne ültetnem, mert az ablakpárkányban 80 centisek és virágoznak is laza
#11080
Nem vagyok egy nagy genetikus, de az esőre gyanakszom.zavarban

Más: valaki már kiültette a paradicsomokat, uborkát, netán paprikát? Tök, cukkini, sárgadinnyéről nem is beszélve. Én lassan már abban sem vagyok biztos, hogy ki lesznek ültetvelaza
#11079
Nem teljesen értem, hogy mitől, de A korai cseresznyén a szép nagy szemek szét vannak repedve... nagyjából az összes, pedig még épp csak színesedik.
#11078
Nem tudtam mi az a bundásbogár, most utánanéztem. Nálunk is volt rendesen. Itt kárt nem csinálnak (a zöldikét itt is szerettéknevet). Itt inkább rét van, mint fű, így válogathatnak rendesen a virágokból, a gyümölcsöket békénhagyják.  Ha van pitypangod, akkor azt érdemes meghagyni nekik, nagyon szeretik (meg a méheknek hideg időre!) és talán kevésbé bántják majd a gyümölcsöket.
#11077
Erre felénk meg bundás bogár invázió volt a gyümölcsfák virágzásakor (még most is sok van). Rengeteg volt főleg a körte és almafák virágjain.Megrágják a virágokat,a porzót,még a bibéket is zabálják a nyavalyás férgek,és terméketlenek maradnak a virágok. Rengeteg bogarat leszedegettem és agyontapostam. Ennyi még nem volt eddig egyik tavasszal sem,még 2013-ban sem.  Még a csapadékmérőt (zöldikét) is eltömítették,egy nap alatt 5 centi vastagon álltak benne. Romániából terjedtek át ennyire főleg Békés és Csongrád megyékre,de egyre tovább terjednek az országban.  Ha jövőre is ilyen invázió lesz,valami méh kímélő permetszert kell beiktatnom (pl.:  Calypso vagy Biscaya),mert ez így nem állapot.
Link
#11076
Hűvös tavaszi képek:
Egyke dióka, orgona fás szőlő, csemege szőlő.
Link
Link
Link

#11075
A szomszédunk pár éve lenyilazta a vakondokat.
Azóta se ott, se nálunk nem túrnak.

Piliscséven a munkahelyemen viszont hihetetlen mennyiségű túrás van.
Több száz. 
#11074
Én abból sokat nem láttam még itt, talán csak erdőkben pár éve, lehet, a Keszthelyi-hg-ből le-le vándorolnak hozzátok, megnézni, mi a szitu?
#11073
Na, se áfonya, se mézbogyó nem lesz.
Eső nélkül, csak locsolással nem megy a pár éves növényeknek, érthető módon szomoru
#11072
Helyzet jelentés szóban;
Nagyon megugrott a zöld övezet 0-40 cm. magasságában. Hála voltak esők kevéske 3-7 mm.
A málna, dió és a szilva elég visszafogottan hoz termést. A diófán csak 1 dióka zöldül a hajtás végen, nem kettő vagy három.
A meggy ami most kirobbant nálam, igaz tavaly kevés közepest produkált.
Az eggyetlen magyar c-235-ös kajszi meg meg-akar szakadni, sok van rajta, alá kell dúcolni, illetve felkötni középre a villás oldal ágat. Vannak tetvek, de nem vészesen, készül az első mospilan permet Dithane helyett, ( új név újár; Manfil 75 wg/20 g.)

Meglássuk mit tud.
Szóval érdekes, hogy a szilvám alig hoz, pedig tökfehér volt a virágzás, nem is volt túl hideg, de azért látszott a virág bogokon valami gyengeség, éppen hogy rövid virág szár. Szerintem a öszi- téli szárazság tett be ennek is.
A csemege szőlő sem hoz annyit, mint tavaly, ott is egy fürt/ hajtásvég.
szomoru


#11071
Nálunk most ormányosbogár invázió van, egészen nagy intenzitással pusztítanak majdnem mindent. Valaki tud valami absz. bio csapdát, stb? /ha akarnék, sem lehetne permetezni ennyi mindent, bár nem is akarokvidám/
#11070
Egyetértek én is, igaz valóban pl. pont ma megjegyeztem, hogy hú, itt aztán jól föltúrták a szép füves területet, de igazából maradandó kárt nem okoznak, együtt tudunk élni velük, a fűnyíró néha nyög egyet-egyet, de ez van. Mindig röhögök főleg az öreg "nagyfalusijólmegmondomhogykellvidékenélniésviselkedni" embereken, szomszédokon, akik a cseresznyefánkról áthulló virágszirmokon bosszankodik, meg persze a vakondtúrásokon, faleveleken, békakuruttyoláson és tulajdonképpen mindenen, ami a kertben van, ami a természet. Valójában abszolút panelbe valók, s sajnos sokan meg pont a panelből akarnak szabadulni, de nem tehetik meg sajnos...
Nekünk van egy macskánk (volt több is), minta azóta jóval kevesebb vakond merészkedne a kertbe.
Ami viszont valóban, ténylegesen bosszantó tud lenni, az a poloska helyzet nyáron, most idén már hálóval próbálok majd védekezni ellenük a paradicsomnál, meglátjuk beválik-e...
#11069
Nálunk a levéltetveket a fülbemászók rendezik el általában, bár nem minden évben bírnak el velük sajnos, és addig is nagyon sok friss hajtást pöndörítenek össze szomoru
#11068
Solymáron a vakond a komposzthalom alatt lakik.  Melegedni is tud: szobát készített a kőfal mögött, én gonosz  megszüntettem neki,  amikor átraktam a kőfalat. Egy biztos tippem van: a járatba öntött forrásban lévő cefre (gyümölcsből is lehet) - attól úgy berúgott,  hogy kifeküdt a fűre és a macska megölte.
A vakondtúrás a legjobb magvető föld és palántaföld, főleg köves talajban,  mint a miénk. Sok kártevőt elpusztít: mellesleg a vaddisznók is pajormentesítették a kertet,  de ahogy kinézett...
Ha van öntözött terület,  odamennek a pajorok és utánuk a vakond is;  akkor a többi felületet hanyagolja.
Fűről a túrásokat érdemes egyben leemelni,  hogy ne kopaszodjon ki a helye.  Akkor meg se látszik.

Már sok éve, két kezemben ásó-csákány-vödör-stb.  Töksötétben mentem föl a kertből.  Húgom: "miért ilyen lassan?" - Sok a vakondtúrás,  félek hogy elesem. - "most szedtem össze mindet,  gyere nyugodtan"- puff...zavarban
más. Fiatalok voltunk,  erdőt jártunk - focilabdával...  Nagyszénáson, a hegytetőn játszottunk egy meccset, mentünk tovább.  Találtunk egy lucernás vadföldet.  "Focizzunk egy kicsit!" - térdig ért a lucerna, csak sejteni lehetett,  hol a labda. UTE atlétaedző volt akkoriban,  a kapus, rárúgtam...  egy csomó földet,  mert ott domborodott egy túrás!  A kapus úgy elkezdett nevetni,  hogy a ráismétlés simán bement.   (focicsapatoknak nem drukkolok.  vannak dolgok,  amit jobb alapszinten művelni,  mint a profikat a pálya széléről nézni...)
#11067
ON: Teljesen egyetértek. Néha túrnak, de elég sok kártevőt megesznek.
Ami nekem még plusz: ha néha ehhez-ahhoz kell föld, akkor ott a vakondtúrás. Illetve külön kis "mikroklíma" minden egyes túrás, néha hangyabojjal, vagy csak szárazságtűrőbb növényekkel (biodiverzitás növelése), valamint lehet bele ültetni borsót, miegymást ásás nélkül.
Jelentős kárt nálam még nem csináltak, néha a kisebb facsemetéket körbetúrják, de soha nem károsítják.

OFF: megindultak a harcok a kertben:
- ormányosbogarak vs. szúfarkas, pókok (idén még egyértelműen az ormányosbogarak állnak győzelemre, de tavaly még nem is láttam az ellenségeit, most már vannaknevet)
- levéltetvek vs. katica, közönséges lágybogár (durván fertőzött levéltetű telepek tűntek el akár 1 nap alatt)

+1: volt szerencsém 2 hársfaszendert is látni a kertben, ebből az egyik a kezemről repült el, mint egy 2. vháborús repülő, azaz szépen lassan növelte a csapásszámot, amíg már nem láttam a szárnyát, aztán elrepült (ez volt az 1. repülése)vidám
#11066
Feltúrja a helyet ahova megy a fű. 6 db föld kupac lett reggelre. Feltúrja a növényeket ahogy nyomja fel a kertet és földi gilisztákat is megeszi ami ugye a termő talajnak haszon állat.
#11065
Mint rovarevő, miért várna a fűmagra?
#11064
Fiatal növénykéim vannak. De nem is ott túr hanem ahol a fűmagot szornánk el. A talaj már elő van készítve csak a fűmagra vár 
#11063
Nekem egy érdekes tapasztalatom van a vakonddal. Nyáron ültettem néhány ezer tő szamócát. El is kezdtek fejlődni, de megjelent(ek) a vakond(ok). Túrtak össze-vissza, kész dombvidék volt a terület. Kipróbáltam ellenük minden praktikát, nem használt semmi. Sík ideg voltam hetekig. Pontosabban a végén egy valami használt, de az nem legális. Kb. 1-2 hónapra el is tűntek, de aztán újra visszajöttek. Most pedig ott tartok, hogy örülök hogy vannak. Mégpedig azért, mert ahogy tártam fel a földet több helyen is, számtalan pajorra bukkantam. Iszonyat ciki lett volna, ha lezabálják a palánták gyökereit. (A szamóca ugyanis az egyik kedvenc kajájuk.) Ezzel szemben 1 palánta sem ment ki, megerősödtek már bőven annyira, hogy a vakond nem ellenfél, a pajor és lótetű viszont igen. Viszont mivel van vakondom, tisztogatja a területet folyamatosan. 
Persze azt is megértem, hogy nem mindenki ilyen szerencsés, fiatal és gyenge növényeknek komoly gondot okoznak az alagútrendszerek. 
#11062
Óvatosan megnyitod a túrást, hogy minkét irányba szabad legyen a járat. Mindkét irányba beraksz a járatba egy- egy fólia lapba betekert Wunderbaumot (autó illatosító, én józanul tudok tőle hányni, olyan büdös). A betekerést - csomagolást úgy készítsd, min ha bájglit tekernél össze - a cél a bűzbomba megvédése a közvetlen nedvességtől úgy hogy a szag bejuthasson a járatba. Ha mindkét oldal kész, töltsd vissza, tömörítsd. Az eredeti recept naftalin, de azt már a Zunijó betiltotta. Ha esetleg Szerbiában jársz, ott még lehet kapni néhány klasszikus vegyszert, aminek nincs helyettesítője, talán még naftalint is.
B verzió: tarts lovat, a lódobogástól a vakond elmenekül.
#11061
Sziasztok!
Nem kapcsolódik a témához de remélem tudtok segíteni. Vakond költözött reggelre a kertbe. Hogy tudnám kilakoltatni?
#11060
Én is látom ezt a jelenséget a kajszijaimon, de csak tippelni tudok. Levéltetvek vannak nálam is, illetve a fagyos reggelek is okozhattak kárt a zsenge levelekben. Egyébként nagy jelentőségét nem látom, mindhárom kajszi intenzíven fejlődik és csupán néhány ilyen hervadást látok, amit igyekszem eltávolítani kézzel. 
#11059
Nem a virágzásáról, hanem a keléséről írtam. A kelés kb. 2-3 héttel hamarabb történt a szokásosnál. Nyilván ez a virágzását is előbbre hozza. Nem a legpontosabban fogalmaztam. "Hamar" helyett "korábban"-t kellett volna írnom. Bocs...
#11058
Azt meg hogy? Augusztusban szokása ez, nemde?
#11057
A parlagfű kelésben. Hamar fog kezdődni az allergia szezonja.
#11056
Nálam is látszódik a hervadás itt-ott. Van sajnos egy másik gombás kór is ilyenkor. Ha visszaemlékszek, ilyenkor a kaptán bázisú mindenható a Dithane-m45 a megvédő. Ez nem monília. Van egypár szivarozó (sodrott) levél is, de ezt túléli a fa. Lényeg még nálam, hogy 3-5 cm.-ként van már mogyoró nagyságú zöld barack, nyilván alá- fel kell kötöznöm, támasztanom majd a lehasadás veszélye miatt.


#11055
Kajszi-kór: Találkozott-e valaki a következővel?

Sok hajtásvégen kb. araszos hosszon elfonnyadtak a levelek. Olyan, mint ha monilia fertőzte volna meg. Monilia ellen megfelelő felszívódó szerrel permetezve volt. Minden hervadt hajtás csúcsán a levelek egy kicsit összesodródtak, levéltetvek, vagy valami más szörnyetegek kezdeti telepei találhatók. Eddig nemigen láttam kajszin levéltetveket. Olyan szörnyetegről sem hallottam, ami a kajszin a körte hajtáshervasztó darázséhoz hasonló tüneteket produkálna. Itt még friss hajtás sem igen van, a hervadás kb. egy arasz hosszon kiterjed az előző évi fás ágrészre. 

Az idén nincs monilia fertőzési nyomás, szárazság van, virágzáskor, illetve a fagyvédő öntözés után is megkapta a felszívódó szert. Ha a hajtáshervadás a monilia, vagy gutaütés kezdeti tünete, akkor azt az a szörnyeteg terjeszti, amit a hajtáscsúcsokon láttam. Sajnos (vagy inkább szerencsére) érzékenyen reagáltak a körte levélbolha dózisú Mospilánra, a nyomukat sem találom.

Floo, van tipped? Lehet, hogy valami új migráns?