2016. október 25., kedd - Blanka, Bianka napja van
napnyug 17:37

Szentmártonkáta

talaci

2016-10-25 06:45:31

T: 10,8 °C

RH: 88 %  P: 1021.2 hPa

Hosszútávú esélylatolgatások

Adott napon: 
Keresés:
inf

Kedves fórumozók!
Egy újabb fejlesztés nyomán az alábbi változás állt be a szakmai fórumok használatával kapcsolatban: A "Hó- és zivatarlesen" valamint a "Hosszútávú esélylatolgatások" fórumok használata ezentúl az ú.n. szakmai joghoz van kötve.
Részleteket ld. a Metnet szabályzat I/7. pontjában.

Módosítva: 2009.06.01 20:12


 • "Az előrejelzési térképek most még a blokk kiújulását, ismételt megerősödését sugallják..."

  Ez jól látszik, viszont a hétvégén Portugáliától nyugatra lefűzödő magassági (hideg)légörvény alaposan felránt "némi" meleget a Földközi - tenger térségébe. Az ilyes fajta mély lefűzödés(ek) jellemzően a téli félév második felében különösen februárban jellemzőek. Bár számomra ez nem meglepő mert ilyen szépen fejlett Skandináv és Kelet-Európai magasnyomás szépen betesz az Atlanti - csigagyárnak. ( Igaz maga az anticiklon ilyen masszívan szintén februári légkörzéseknél fordul elő leggyakrabban. )
  Igy vagy épp csak beszorul az anticiklon alá, ahogyan most a következő soron következő lefűzödő magassági légörvény fogja tenni lásd.: (aktuális GEM 48h) Link vagy megszalad mélyen délnek.

  Itt még zizeg a léc hétvégétől. Vajon hogyan tovább. szegyenlos Én hajazok némi csattanóra havazas mielött a naptárunk novemberre térne át és kissé enyhébb időjárás köszöntene ránk.

  Snaszos, s benne van a pakliban, hogy a magasnyomás súlypontja átmenetileg kiköltözHET az Norvég - tenger fölé. Amolyan Brit-Izlandi-Skandináv Ac vagy valamelyik a három közül formájában. Aztán majd ez is összetörik és jönn az északi zonalitás.. mi meg ködölünk.

  Akadt ilyenre is példa: 1983.11.11: Link T850 14-ére: Link 1997.10.25 pedig: Link T850 28-ára: Link a -10.

  Összegezve kíváncsi leszek rá mit kezdenek a modellek az Ac további sorsát illetően. Hétvégére okosabbak leszünk remélem.


 • Ha a "mások" én akarnék lenni, közlöm, hogy igenis figyelembe veszem az általad említetteket. Valóban, nagyon eltérő lehet az egyes fázisok hossza, és az is megér egy misét, mikor "rohan át" egy ciklus, és mikor stagnál. Valamint rendkívül érdekes, hogy a z-m váltások ugyan lehetnek egyszeri "aktusok", de ugyanúgy előfordul, hogy makrováltáskor egy ideig ingadozik a cirkuláció zonalitás, félblokk és blokk között.
  Ami viszont kijelenthető, hogy a változások egyirányúak, a fázisok egymásutánisága eléggé kötött. Persze, mindez a téli cirkulációs rezsimre jellemző igazán, nyáron az egész eléggé elmosódott (de gyakran ekkor is felismerhető!)
  Abban egyetértünk, hogy a ciklus gyenge "mankó" az előrejelzéshez, de mégis valami. Ha másra nem, arra jó, hogy az űrtávlati op. "őrültségeket" nagy biztonsággal egyből kizárjuk.


 • "Sokan még most sem ismerik, veszik figyelembe a Namias-ciklusokat, melyek pedig a téli félévben rendszerint szigorú menetrendet, a cirkulációs muszterek meghatározott egymásutániságát idézik elő."

  Mások pedig azt nem veszik figyelembe, hogy egy ciklus akár 1-2 hét alatt is le tud pörögni, vagy több hónapig eltart, mire kifut. Mindkettőre lehet számtalan példát találni, arról nem is beszélve, hogy egy cikluson belül az egyes epizódok hossza-erőssége szintén végtelen számú lehetőséget hordoz magában.


 • Egyetértek veletek!
  Tegnapelőtt ezt írtam egy jó ismerősömnek:
  "Szerintem november elején válthat át a makrohelyzet egy gyengus zonalitásba, majd egy átmeneti északnyugati-ciklus után dec. közepén (esetleg végén) a keleti blokk (skandináv Ac)."


 • "Kevéssé tartom valószínűnek, hogy a jelenlegi negatív anomáliás időszakot végül egyből egy hideg téli helyzet váltsa fel."

  Teljes egyetértésem! Akik most a valóban igen tetszetős, bivalyerős blokkból arra következtetnek, hogy majd az ősz hátra levő része, sőt még a tél eleje/közepe is blocking-hajlamos lesz, nagyon nagyot tévednek. Sokan még most sem ismerik, veszik figyelembe a Namias-ciklusokat, melyek pedig a téli félévben rendszerint szigorú menetrendet, a cirkulációs muszterek meghatározott egymásutániságát idézik elő.
  Bizony, a nagy blokk után zonalitás jön majd, ez törvényszerű. Az előrejelzési térképek most még a blokk kiújulását, ismételt megerősödését sugallják középtávon. Például ECMWF 216 órától egy észak-atlanti, nagy kiterjedésű AC és egy Jeges-tenger középpontú fejlett ciklon közös áramlási rendszerében masszív hidegleszakadást mutat, ami megvalósulás esetén akár korai telet is hozhat nekünk.
  Viszont a Namias-ciklus 4-6 hetes átlagos periódusidejét figyelembe véve, november közepére elég valószínűen előoldali-zonális jelleget ölthet a cirkuláció. Északi zonalitás esetén,AC centrum közeli helyzetben ez természetesen akkor már hidegpárnával, hűvös/hideg idővel járhatna -tehát a nagytérségi áramlások ellenkező állapotba fordulása sem jelent automatikusan vénasszonyok nyarát nálunk ősz végén. Természetesen azonban előfordulhat meleg, déli, délnyugati szeles időszak is novemberben. Ami valószínűleg nem lesz jellemző a hónapra, az az advektív hideg.
  A decemberről egyelőre csak igen óvatosan lehet bármit is mondani. Hogy a következő etapban esedékes előoldali-zonális kép meddig tart, több mindentől függ. Visszatérhet a blokk, a hidegelárasztás már a hónap elején is, de ellenkezőleg az sem kizárt, hogy csak az ünnepekre, vagy csupán január elejére, közepére jön meg a tél. Mindegyik figurára vannak múltbeli példák.
  Amit most is leginkább valószínűnek gondolok, az a "lukas közepű" tél. Vagyis a napforduló környékének enyhe, zonális volta, mely éles ellentétben áll a korai hidegekkel.
  Az idei októberi maghelyzet a rendkívül stabil észak-európai anticiklonnal engem legjobban 1979 októberére emlékeztet. Nagyon, nagyon hasonló idén ehhez a makroszinoptikai jelleg.
  1979-ben is hetekig blokkolva voltak a nyugatias áramlások, állandóan hűvös keleti, északkeleti szelek fújtak. Sőt, a hónap végére olyan hideg sarki-szárazföldi légtömeg ért el, hogy északkeleten -10 fok körüli hőmérsékletekkel dőltek a minimum-rekordok. Csak a mediterrán ciklonok viszonylagos gyengesége mentett meg akkor egy igazi, télnek is becsületére váló havazásos helyzettől október 3. dekádjában.
  Na és mi lett a hatalmas blocking sorsa a későbbiekben? Nyomtalanul felszámolódott, november közepére helyt adott az igen makacs zonalitásnak, félblokkoknak. Igaz, januárra csőstül jött vissza a hideg.


 • Megint egy olyasfajta halogatásnak tologatásnak vagyunk tanúi a fáklyán, amelyet nyáron is megtapasztaltunk, július közepén kezdte belengetni, majd tologatni végül a zónális nyári helyzet augusztus végére és szeptember első felére realizálódott. Így az 1-2 hete várt tartós felfelé szórás is megkésett a fáklyán, hog pontosan meddig tart a halogatás azt nehéz megjósolni, de kevéssé tartovm valószínűnek, hogy a jelenlegi negatív anomáliás időszakot végül egyből egy hideg téli helyzet váltsa fel.

  Azt látnunk kell, hogy a Rex blocking helyzet egy eléggi kitaposott, tartósan fennálló áramlási képet hoz létre, itt ha visszanézek 2008 szeptember közepére, az akkori drasztikus hidegelárasztás csak lassan kezdett engedni, október első hetéig szinte amostanihoz hasonló hőmérsékletek voltak jellemzőek. Majd ezt követően októberben megjelentek 20fok feletti értékek, november közepéig vissza- vissza köszönt a vénasszonyok nyara, míg végül egy szép havas koratéli helyzettel zártuk a hónapot. Némi hasonlóságot mutat a 2013 as évvel, aminek érdekessége hogy épp december 6 a táján fejlődött ki az egyik akkor ritka említésre méltó téli helyzet.
  Ami érdekes, hogy az ideihez némileg hasonló "lenyomatokat" viselt a 2009 és 2010 es év őszközepe is, az igen erőteljes októberi lehűlés 3-4 hétig maradt meghatározó, majd épp novemberre következett be egy szokatlanul enyhe időszak, és a december igencsak rapszódikusra sikeredett kemény, de rövid téli helyzetekkel, majd nyári zivatarokkal. Én eddigiek alapján egy az utóbbihoz hasonló folytatást helyeznék kilátásba. (Novemberben viszont az áramlási viszonyoktól függően egy igen magas (10-15 fok közötti) T850 es helyzet is inverzióba, síkvidéki területeken tartós stratusba és 5 fok körüli max-okba fulladhat. Gyakorta az ezt követő, nem túl erős hidegfront hozhat enyhülést, ahogy egyébként már a Dunántúlon ez a hétvége is megmutatta.)


 • "számomra elég nagy meglepetés lenne, ha a telet ujra hazavágná a zonalitas vagy a ciklon előoldali meleg délnyugati drift"

  Nekem is hidd el. nevet
  Mindenesetre semmi sincs még lefutva. Aktuális NAO,AO is Link Link arra enged következtetni, hogy megy a skander. A blocking és a zonalitás között, s a hízó fagyosabb(-15, s alatti 850T) légtömegek csak élezik a hőkontrasztot.


 • Kérdésedre a választ természetesen nem tudhatjuk most még. Abban egyetértek, hogy egy nagyon erősen kifejlett, tartós blokk tényleg mutathat bizonyos hajlamra, figyelmeztetés lehet az ismétlődésre nézve. De éppen a korán jött őszi/téli hidegek példája mutatja, hogy hatalmas blocking-ok nyomtalanul le tudnak épülni, hogy aztán hosszú zonális, enyhe időszak következzen -ez az igazság másik fele.
  Személy szerint majd' megveszek egy igazi fagyos, havas télért. De azokat a tényeket sem hagyhatjuk figyelmen kívül, melyek ennek ellenkezőjét sejtetik. Csak, hogy a végén nehogy nagyot csalódjunk.


 • Azt írtam alább, hogy "feltéve, de nem megengedve" A feltevésre az AccuWeather térképe adott okot, ami túl erős észak-atlanti ciklontevékenységet mutat (igaz, nem írja, a tél mely időszakára gondol, ami nagy hiba) Nos, ezt lehet komolyan venni, vagy félig komolyan, de legyinteni azért ne legyintsünk rá. Különösen, hogy az észak-atlanti szeptemberi légnyomás-anomália is negatív lett, legalábbis a referencia-időszakban. Természetesen nem hagyom figyelmen kívül a kis eltolással járó gyökeresen más eredményt, emögött valami -talán a hemiszférikus áramlási muszter instabilitása- áll(hat). Ez tényleg kétségessé teszi idén a DAI beválását.
  Viszont a fentiekkel összecseng a saját, több évtizedes megfigyelésem. Eszerint zimankós teleket, hideg télközepeket gyakran blockingos, hidegleszakadásos szeptember, majd (északi)zonalitásos, gyakran csendes, anticiklonális október-vég és november-elő előzte meg.
  Ennek az ellenkezője, tehát a túl meleg, nyárias őszelő, majd mozgalmas, szeles, hideg őszközép és vég (tehát meridionális jellegű) könnyen járhat a korai hideg teljes felszámolódásával, tartós előoldali-zonális időszakkal decemberben, január elején.
  Sajnos, az idei őszünk eddig eltelt része inkább ez utóbbira példa.
  Természetesen a lyukas közepű tél is hozhat nagyon szép zimankókat már korán (novemberben), de még inkább a tél második felében. Ez utóbbinak lehetőségére a szóban forgó térkép utal is.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Az erős blocking-hajlam bennem éppenséggel a hullámvasút télre enged következtetni, példának okáért előttem lebeg a 2009-es december, a maga emlékezetes porho, majd szinte nyárias zivatarokat hozó hajmeresztő alakitasaival. Ahogy Snowhunter is rámutatott a minap, elég egy héttel eltolni a számítás alapjául szolgáló időszakot es máris másként fest a DAI. Így jómagam mérsékelten optimista vagyok jelenleg, ebből ha nem is egy 1995/96-os, ám mindenképpen igen változatos, akár emlékezetes téli epizodokkal megtűzdelt hideg évszak is kijöhet egy kis szerencsével, számomra elég nagy meglepetés lenne, ha a telet ujra hazavágná a zonalitas vagy a ciklon előoldali meleg délnyugati drift nevet hideg


 • Ez a korai hideget hozó tartós, erős blocking-hajlam bennem azt a kérdést veti fel, hogy vajon ez is csak a korábbi néhány gyenge téli szezont megelőző "puskapor-ellövés"-e, s ezután tartós enyheség kövekezik, amit csak időnként szakít meg egy-egy lehűlés, vagy inkább egyfajta "Achtung!" ez, hogy az idei téli szezon merőben más lehet, mint az előzőek, s gyakori ismétlődő vendég lesz az ilyen bölöm AC ÉNY-on, tartósan blokkolva a nyugati áramlásokat, rég nem látott, szigorú, zord telet eredményezve Európában. Én erősen hajlok az utóbbi forgatókönyvre: már augusztusban (elvileg legkisebb hőkontraszt idején) jelentősen hízni kezdett a sarki hidegbázis, s a szokásos stabil, meleg idő helyett zúdult a nyakunkba a hűvös levegő északról. Az ezután következő szeptemberi nyár véleményem szerint inkább egyfajta kárpótlás volt a szokatlanul hűvös augusztusért. Ezt némileg igazolandó meg is kaptuk az első komolyabb hidegleszakadást szeptember 2. harmadában, s ezt néhány napos nyárias idő után egy újabb, még intenzívebb, s tartósabb hideg időszak követte, amiben még mindig benne vagyunk, s várhatóan egy darabig benne is leszünk. A naptevékenység eléggé alacsony (ezt már többen is említették), a sarki jég gyorsan elkezdett regenerálódni, már augusztusban elkezdett felhalmozódni a hideg, ami kisebb megszakítással néhány hete újból erős növekedésnek indult... szóval én személy szerint nagyon meglepődnék, ha újból enyhe telet kapnánk. A zonalitásnak egyelőre se híre, se hamva, nehezen tudom elképzelni, hogy a rendszer hirtelen összeomlik, megjelennek az erős atlanti ciklonok, s hetekig itt rohangálnak a kontinens fölött... persze ilyen is volt már, kizárni ezt az eshetőséget sem lehet. Meg különben is: nehogy már az idei tél is a GW-hívek malmára hajtsa a vizet, mutassa csak meg szépen az idő, hogy nem eszik olyan forrón a kását, s igenis a modern időkben is lehet igazi zord, téli idő. hideg


 • Feltéve de nem megengedve, hogy a telünk olyan fajta lesz, mint az elmúlt 3 szezon, kijelenthetjük, hogy Európa túlnyomó részének vonatkozásában zonális-előoldali tél körvonalazódik, erős atlanti ciklontevékenységgel, jórészt nyugatra szakadó hideggel, a szibériai téli légnyomási maximum befolyásának szinte teljes hiányával.
  Sajnos, az ősz eddigi történései a szememben egyáltalán nem zárnak ki egy ilyen folytatást.
  A tél közepi hidegek, egyáltalán a hideg tél szempontjából sokkal jobb lett volna egy szeptemberi blokk-epizód Közép-Európára szakadó hideggel, majd október közepétől, második felétől egy november elejéig, közepéig terjedő északi zonális időszak.
  A mostani masszív blocking eléggé valószínűen kiújul belátható időn belül, mikor is már télies időt hozhat október legvégén, november első felében. Ha nagyon masszív lesz, kialakulhat ebből az 1993-hoz hasonló korai, nagy tél, de persze az extrém eset volt -ismétlődésére nemigen számíthatunk. Akár komoly hideget hoz az idei ősz második fele, akár csak "hidegecskét", a tél közepi zonális, atlantikus, enyhe időjárás lepne meg továbbra is a legkevésbé. Hogy a tél második fele aztán újólag erős blokkot, igazi téli zimankót hoz-e, vagy gyakorlatilag északkeleti befolyás nélkül "elsunnyogó" vacak telecskét, most még senki meg sem tippelheti. Ezt természetesen a mutatott anomália-térképből sem olvashatjuk ki.
  De a magam részéről továbbra is erőteljesen voksolok egy "lyukas" télre.

70998. (előzmény: 70993. pali) 2016-10-10 19:27:25
- Válasz | privát üzenet

 • Hohó, az Accuweather téli kilátásait nem olvastam, ehhez képest egész egy véleményen van a latolgatásaimmal amely csupán hasonló évek "tapasztalata" alapján született.
  Sokan itt zónális folytatást várunk november- december elejére, nagy az egyetértés, némileg árnyalja a képet az egyébként a lehűlés előtt is mutatott felfelé szóró fáklya, ami az elmúlt 5 napban eltűnt, de most újra vannak 10 sőt 15 °C T850 es értékek felé merészkedő futások, ez október 23 a körül akár a 20-25+ fok közötti vénasszonyok nyara visszatértét is belerakják a pakliba, ilyenkor még épp "ki tudja nőni" az előoldali helyzet az esetleges inverziót, bár egyelőre 20 fok közeli értékekre csak délen van kilátás. Ha ez bejönne kötve hinném, hogy november közepénél tovább kihúznánk újabb hasonló drasztikus lehülés nélkül. Számít valamelyest, hova szakad le a sarki bázis lényege, de nem kell nekünk több novemberben egy -5 ös T850 nél ami ide blokkol, máris kész a téli helyzet. ( az elmúlt héten is ha globálisan nézzük, csak halvány löttyenetet kaptunk, a lényeg odébb van, mégis elég volt egy rekordkorai hegyvidéki havazáshoz) Sok év arhívumának végigpörgetése alapján azt látom, az igazi tartósan meghatározó acélos sarki hidegleszakadások e vidéken inkább a tél második felét sőt végét jellemzik. Persze vannak kivételek.

  Fiam kezd érdeklődni a téma iránt (7 éves) ő "berendelte" a fehér karácsonyt idénre. Ha a 2009 es analógiával megyünk neki, akkor nagyon attól függ majd, mikor érkezik decemberben a lehülést hozó fordulat. a 2009 es Karácsonyhoz hasonlóan éppen az ünnepekre enyhül -e meg, ha igen olyan drasztikusan, vagy éppenséggel csak épp az ünnepekre érkezne meg az igazi hidegelárasztás. Valószínűsítem, hogy december utolsó dekádjában (legkésőbb KArácsonykor) lesz a váltás.


 • Valóban, a DAI egyik "bibije" a referencia-időszak kiválasztása. A másik pedig a referencia-területé.
  Ahogy alább már írtam, véleményem szerint a DAI "működésének" feltétele, hogy a szeptembertől decemberig terjedő időszakban alapvető változás ne következzen be a féltekei hőeloszlási (és áramlási) muszterben. Ugyanis úgy sejtem, hogy Hari Seldon egyébként véresen komolyan veendő megfigyelése mögött egy stabil hemiszférikus hőeloszlás (tehát, hogy a hideg és meleg helyek hosszú ideig változatlanok), és a Namias-ciklus áll.
  Most úgy tűnik, elég jelentősen módosult szeptember hónap közepére a gerincek és teknők helyzete. Gerincbeli, illetve gerinc hátoldali helyzetünk fokozatosan gerinc előoldalivá vált: éppen ezért kaptunk mostanában hidegöblítéseket északról, északkeletről.
  A gerincnek ez a retrográd mozgása (pontosabban: újra képződése) lehet az észak-atlanti légnyomás-anomália gyors megváltozása hátterében. Ennek a retrográd újra felállásnak az egyik oka talán a sarki hidegdepónak, melyből eleinte csak a Kelet-Európai-síkság kapott hidegelárasztásokat, nyugat felé való kiterjedése, erősödése.
  A helyzet tehát DAI szempontjából instabilnak és képlékenynek tűnik, nem egy "klasszikus" eset. Ha a korai orosz hidegeket hozó sarki hidegraktár fennmarad, valamint ha a féltekei nyugati áramlási szalag sem gyorsul módfelett fel, úgy a Namias-ciklusoknak megfelelően ismételt hidegelárasztásokat kaphatunk a következő 2-3 hónapban. Látható, hogy több bizonytalansági tényező is van a dologban. A DAI elvére alapozva én ebben a helyzetben nem nagyon mernék a decemberi hőanomáliára előre jelezni.

70996. (előzmény: 70981. Snowhunter) 2016-10-10 09:03:58
- Válasz | privát üzenet

 • Ahogy ígértem, elkészítettem az egy héttel eltolt (09.07.-10.07) észak-atlanti légnyomás-anomáliát.
  Kérem szépen, ez komoly változással +3,0 lett!
  Ráadásul nem egy dekádnyi, csak egy hétnyi eltolás!

70995. 2016-10-09 19:39:58
- Válasz | privát üzenet

 • Valószínű, hogy a november zonális lesz, inkább klasszikus, mint északi fajtából. Modelleken is látszik már, hogy legközelebb Amerikára szakad le a hideg. Félzonál időszakok és vonalas egyaránt lehet. Decemberre viszont a ciklus haladásával és a hideg gyűlésével jöhet a tél.

70994. 2016-10-08 12:44:30
- Válasz | privát üzenet

 • A kollégák több, a mostanival analóg(nak tűnő) őszi szezont is megemlítettek. Bár tudom, az analógiák sántítanak, de én is említek egyet: 1979.
  Azért említem, mert a mostani makroszinoptikai felállások igencsak kezdenek hasonlítani arra az őszre. Akkor is viszonylag meleg kora őszt követően október legelején felállt a skandináv blokk, és az előoldalon megkaptuk a drasztikus lehűlést:

  Link Link Link

  A blokkoló AC tartósnak, ill. kiújulónak bizonyult: Link Link Link

  A mostani és a közeljövőben várhatóhoz erősen hasonlító képeket látunk itt.
  1979-ben a blokk november első napjaiban összeomlott, utána kifejezett, tartós előoldali, majd zonális képek jöttek. Kézenfekvő módon adja magát, hogy idén is a meridionális kép valamikor október második felében, legkésőbb november elején majd előoldali, zonális (esetleg félblokk)képeknek ad helyet. Egyébként a Namias-ciklusból is ez következne.
  1979-ben a zonális, enyhelevegő-beáramlásos etap december elejéig masszívan fennállt, csak ekkor jött ebben az első megingás. A tartós szinoptikai átrendeződés, az igazi tél pedig csak a hónap legvégén érkezett.
  Természetesen fentiekből nem következik, hogy idén is ezzel megegyező forgatókönyvvel számolhatunk. De egy enyhébb, változékony, óceáni légtömegek meghatározta időszakot elég valószínűnek gondolok az ősz második felében. Hogy ezután mikor fordul majd télire az idő, egyelőre teljesen bizonytalan.


70993. 2016-10-07 22:04:32
- Válasz | privát üzenet

 • Ha még senki nem linkelte volna:Link

  Aztán vagy így lesz, vagy nem.laza


 • Akkor ez egy jó verifikáció lesz a számoknak... Ha nem megyek annyira messze, egy 2009/10 es tél benne lesz a pakliban (a Karácsony záró zivatarról emlékezetes "kétlyukas" télről van szó, tekintve, hogy a február utolsó dekádjának langyosodását a március eleje még egy igazi téli fordulattal fűszerezte.)
  Az ősz eddigi fordulatait figyelembe véve és ezt hasonló évekhez mérve a következő időszakot egy valósznűleg inkább pozitív anomáliára hajazó november egy változatos olykor akár tavaszi :P zivatar , de kemény téli hideg havazas napokat is magában foglaló összegészében látszólag átlagos december egy inkább enyhébb felé hajló január és a tél második felében jelentkező komoly hideg havazas helyzetek jellemezhetik (a 2011 es ősz éas tél is hasonló képet mutat, 2012 jan vége, feb első feléről nem kell beszélnünk.)

70989. (előzmény: 70975. csokito18) 2016-10-05 20:23:45
- Válasz | privát üzenet

 • Én még akkor is maradok a lyukas közepű tél eshetőségénél. nevet Még ha egyes lyukas közepű telek, amiket példaként említettem korábban, nem 100%-ig felelnek meg mindenki követelményének, de azért többé-kevésbé azok.
  Mivel már ez lassan a 0 - dik hónap, igy nem igazán szeretnék még további bejegyzéseket fűzni álláspontomhoz.
  Csak annyit, hogy kijött a NAO index szeptemberi értéke, ami 0,74. Míg a SCAND index -0,99.
  1997-ben is ennyi volt 0,74 ,valamint a SCAND, ha nem is maximálisan egyezik, de -1,42 lett. Ez a -0,99 hez képest benne van az általam felvázolt max.+-0.50 belül mozogva-ba.


  Összegezve: Nem mondom azt, hogy 1997 vagy 1993 okt-nov-dec-re lesz avagy várható. Csak hasonlíthat a helyzetkép hozzá, hozzájuk. Igy kijöhet az idei 2016/2017-es tél egy lyukas közepüre is.


 • Akartam írni: A Dai is egy konkrét időszak alapján számolt konkrét szászerű érték. 1 hét eltérés itt is sokat számít.


 • Bármilyen időszakban 2 hónap utánra havi középhőmérsékletre vonatkozó számszerű távprognózist adni igen kockázatos. Télen és nyáron azért, mert nem számolható pontosan, mikor alakul ki tartós blokk tartósan veszteglő hőhullámot/HRHI-t okozó AC-val. (idekapcsolódva a nem annyira hideg T850 -ű de tartós inverziós helyzet is többnyire egy veszteglő AC peremhelyzethez köthető). Az sem mindegy, hogy mindez hónap derekán következik be, vagy megoszlik két hónap között, többszöri előfordulásuk 1 hónapon belül ugyanis ritka. Tavasszal és ősszel pedig a változó besugárzás/ energiaegyensúly miatt nem tudható pontosan, mikor borul fel egy adott makroszinoptikai helyzet, fix havi bontásra 1 hét csúszás is komoly különbséget jelenthet az átlagban. Kevésbé számszerűsítve tendenciákra lehet következtetni, csak a probléma az ezzel, hogy maga a DAI egy konkrét számszerű érték.


 • Erről könnyű adatsor alapján meggyőződni, és ez alapján igazad van.
  Az viszont kétségtelen, hogy a 60 as évek óta 1987 januárja lett a leghidegebb, másrészt pedig az adatsorokba tavaszi hónapként már nem kerül bele a március középhőmérséklete, ami 1987-ben az elműlt 50 év leghidegebbike volt, ez már így némileg árnyalja a képet.


 • Való igaz, itt többféle lehetőség is van. Télen (főleg a rövid nappalú, napforduló környéki hetekben) az inverzió lehetősége miatt nálunk nemcsak az igazi "hideg" makroszinoptikai felállások okozhatnak téli időt, mikor a magasban is hideg van.
  És az is vitathatatlan, hogy a december lehet úgy is "enyhe", átlagnál magasabb középhőmérsékletű, hogy az elején igazi hidegek vannak, a későbbiekben viszont nagyrészt enyheség (ld. 1993) Vagy a hó eleje enyhe, majd erre ünnepekben jön nagy hideg és hó (1976)
  Éppen ezért távprognosztizálni, főleg a téli hónapokra, nagyon kockázatos.
  Szerintem a DAI is csak nagyon nagy vonalakban ad tájékoztatást, és korántsem mindig válik be. Úgy gondolom, beválásának egyik fontos feltétele, hogy a félteke hőeloszlási és áramlási musztereiben ne legyen drasztikus változás az október-novemberi időszakban. Ez pedig nem mindig teljesül.


 • Pláne tegyük hozzá, hogy adott havi középhőmérséklet az időjárási helyzetek jelentős számú variációjából előállhat. Lehet átlag alatti december hetekig tartó, semmitérő, szürke, hómentes stratus-szal, de lehet átlag fölötti gyakori, igaz rövidéletű havazásokkal, vagy éppen 3 enyhe hetet követő emlékezetes, erős hidegbetöréssel, ami pont Karácsonyra jön vastag hótakaróval, stb., stb.


 • A levonható tanulságok: mivel idén negatív volt a szeptemberi észak-atlanti nyomásanomália, ezért a decemberi enyhe időnek "áll a zászló" Erősen negatív hőanomáliás, azaz kifejezetten zord december valószínűsége igen kicsi. Sajnos, egy nem emlékezetesen zimankós, de az átlagnál határozottan hidegebb, téli időjárású december sem nagyon valószínű.
  Minimál-anomáliás, átlagostól 0-1 fokkal lefelé eltérő december viszont elég jó eséllyel előfordulhat -a kérdés, hogy a télkedvelő ember szemében mennyi köszönet lesz ebben.

  És természetesen tudni kell mindehhez, hogy ez statisztikai elemzés, nem lehet egy az egyben távprognózisnak venni.

70982. (előzmény: 70981. Snowhunter) 2016-10-03 11:02:16
- Válasz | privát üzenet

 • Link

  Ahogy már többször megírtam, itt vízválasztó húzódik a hőanomáliák mértéke szerint. Ha az igazán markáns, átlagtól való eltéréseket vesszük (legalább 2 fok -tudom, ez kissé önkényes, de valahol határt kellett húzni), akkor a következő tapasztalható:
  1. az 1951-től 2013-ig terjedő időszakban 2 fokot elérő vagy meghaladó, negatív hőanomáliás december 9 alkalommal fordult elő. Ebből 8-ban pozitív volt a szeptemberi észak-atlanti légnyomás-eltérés, és csak egyszer (1963-ban) negatív.
  2 fokot meghaladó, pozitív decemberi hőanomália ezen idő alatt 12 alkalommal volt tapasztalható. Ebből 10 esetben negatív volt a szeptemberi észak-atlanti nyomásanomália, és csak kétszer pozitív ( 1970-ben és 1984-ben, ez utóbbinál viszont a január és a február volt szokatlanul zord)
  2. Ha az ennél kisebb, 1 és 2 fok közötti negatív hőanomáliákat vesszük, ebből 3 van a kérdéses időszakban: mind a 3 pozitív szeptemberi nyomásanomáliás. Ugyanilyen mértékű, de pozitív hőanomáliát hozó decemberek száma: 8. Ebből negatív szeptemberi nyomásanomáliás 7 eset (a kivétel 1965)
  3. Az egy fokot meg nem haladó negatív hőanomáliás decemberek száma 15. Ebből negatív nyomásanomáliás 8, pozitív pedig 7. Ugyanez a 13 pozitív hőanomáliás esetre: negatív nyomásanomália 5-ször, pozitív 8-szor.

  Látható, hogy nagy hőanomáliák esetén a szabály erős, viszont minimál-hőanomáliáknál nemhogy gyenge, de praktikusan nincs is.70981. 2016-10-03 09:56:55
- Válasz | privát üzenet

 • Hari Seldon mester fórumtársunk hiányában kiszámoltam a 2016-os észak-atlanti légnyomás-anomáliát.
  Ez -1,9 lett, ami az átlagnál melegebb, középértékben +1,2%C-os, 50%-os valószínűséggel +0,1 és +2,3 fok közötti decemberi átlag-hőmérsékletet jövendöl.

  Ami érdekessé teheti a képet az az, hogy az észak-atlanti térség hó végén fordult anticiklonos rezsim felé, azaz 09.10-10.10. közötti időszak egészen más értéket adna.

  Egy kis statisztikai adalék.
  Az 1951-2015 közötti 65 szeptember 30X adott negatív légnyomás-anomáliát, 32X pozitívat (3x volt semleges).
  A 30 negatív légnyomás-anomália 9X hozott átlagnál hidegebb decembert, azaz nagyjából minden harmadik.
  A 32 pozitív légnyomás-anomália 10X hozott átlagnál melegebb decembert, szintén nagyjából minden harmadik.

  Nekem van egy olyan sejtésem, hogy idén beleesünk a "minden harmadikba", egy kevéssel átlag alatti december vetül elém.
  Oka a La Nina felé fordulás és a makrocirkulációs rezsim kicsit korai télies befordulása.


 • Ha téves a kiindulópont, akkor a következtetés csak véletlenül lehet helyes. Az 1986-87-es messze nem a leghidegebb tél volt a 60-as évek óta. Az 1984-85-ös és a 2002-03-as tél lényegesen hidegebb volt. Ráadásul a 2005-06-os és az 1995-96-os tél is lényegileg hasonlóan hideg, sőt bizonyos tekintetben hidegebb is volt.

 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Persze, hogy nem veszünk össze, csak álláspontokat ütköztetunk. Nem kerülte el a figyelmemet, hogy mind 1993/94, mind pedig 1997/98 telenek az általam, véleményem szerint jórészt jogosan lagymatagnak titulált második felében akadtak téli epizódok, de ha egy összképbe illesztjuk a dolgot, mindkét ominózus tél 2. fele nagyrészt az enyhe idő jegyében telt. Klasszikus lyukas- vagy szendvicstel pld. az 1985/86-os volt: mar novemberben megérkezett az első síkvidéki kiterjedt havazás, karácsony körül megenyhült az idő, januárban is jó néhányszor erőre kapor a zonalitas, mígnem februárban megjött az igazi zimanko es ki is tartott március elejéig. Részemről ennyit a témához
  Hogy ON is legyen: a holnap kezdődő igen hűvös időszak könnyen akár a hónap közepéig is kitarthat, a változást majd egy nyugat-európai teknő előoldalan beinduló enyhe deli áramlás hozhatna meg, de erre leghamarabb 15-e körül van esély, ami a nagy időtáv miatt a nesze semmi, fogd meg jól kategóriába tartozik. nevet


 • Egy szó, mint száz, az itt felvetett telek összehasonlítása alapján nem kellene túl vérmes reményeket ápolni...
  De valahogy mindenkiben felsejlik, hogy ebből most bármi lehet. Furcsa ez a zónálisnak látszó menetbe bele-bele csőppenő blocking helyzet, majd HCS majd újra zónalitás, ezt vázolják most is a modellek. Azaz oktőóber közepére-második felére akár még egy kellemesebb 20 fok körüli idő is visszatérhet. Na de akkor a november eleje érdekes lehet! Ami biztos, hogy eztán nyári strandidő már nem lesz, a mostani HF bizonyosan évszakváltónak számít így ősz derekán.


 • Még jó, hogy Kora télies esélyek címszóval kezdtem bejegyzésem. nevet

  Egyébként ez már igaz visszatekintőbe való, de 1994-es február se volt piskóta. Kontientális száraz 12-től Link -5 majd 13-17-ig -10 és az alatt országosan a 850-en. Link Ráadásul PONT te nálad a HCS több ideig húzta 18-19-ig. Link ( Szerintem mindenki JÓL tudja a száraz kontienentális levegő alatt hidegebb is tud lenni mint 850hPalon éjszakánként. ) Ha ez neked nem lyukas, nem tudom mi legyek. nevet - de ezen ne vesszünk össze. Nézőpont kérdése. Az 1998-al, se értem mi a bajod Jan.25-től -5-ről Feb.1-re -15 alá is benézett a térséged Link ,majd a február 10-ei 'tavaszod' után márciusban 10-re beköszönt a -10 Link 12-ig, de a -5 vendégünk maradt a magasban 16-17-éig. Nekem a hideg 850pHalon vett -5 és -10 közé eső hideg a tél második felében. Az első felében azért még kicsit sovány -5 hideg télhez, de januárra vígan jó lehet sok mindenre. Aki nem hiszi járjon utánna ott a archivum. Link

  S, hogy még valami idevaló is legyen: A GFS,ECMWF az elkövetkezendő 72 órában kiépülő Skandináv magasnyomást 192óráig szépen adja. Sőt a GFS az Ék-i rácspontra -5-ig visszi le a magasban a T.-t. Szerintem túlozz, az ECMWF kezdte el hamarabb adni a leendő lehűlést, s amúgy is hajlamos túlzásokba esni a modell /GFS/ ,de ha nem, akkor lesz min izgulni kis eséllyel szerdán. :P Sekély ciklon lesz tőlünk északrkeletre. Talán az Északi - Középhegységben és az Észak - Alföldönön egy kis vegyest záporokban nem lehet kizárni. De nem veszem készpénznek amit jelenleg MOST add. Mindenesetre nem lep meg a Skandi Ac hajlam.

  Én inkább attól tartok, hogy a gyarapodó hidegbázis, a kiéleződő hőkontraszt miatt inkább a zonális utat választja majd, csak remélni merem, hogy amit tartok / álláspontot / bejönn. A zonalitást pedig majd tél közepén kezdi el.


70976. (előzmény: 70975. csokito18) 2016-09-28 08:53:20
- Válasz | privát üzenet
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Na, megvan végre az erdő is. A viccet félretéve, nekem bizony az 1993/94, illetve az 1997/98-as telekről egyáltalán nem az ugrik be, hogy lyukasak lettek volna, hanem mindkét téllel kapcsolatban inkább az ´erős kezdet - lagymatag folytatás´ képlet lebeg a szemem előtt. Ehhez gyorsan átfutottam a megfelelő statisztikákat is (Pozsonyra vonatkoztatva). Hol van itt a lyukas jelleg?
  1993/94 tele: november 10.-től december végéig nagyrészt hideg, havas, viszont 1994. január, február (talán egy pár napos februári téli epizódot leszámítva) nagyrészt enyhe, már-már tavaszias időt hozott. Azaz, ebben az esetben NEM volt ún. lyukas tél.
  1997/98: november 2. fele, illetve december átlagos ősz végi, tél eleji időt hozott - januárban enyhébb és hidegebb időszakok váltakoztak, mígnem ´98. február 10-én, beköszöntött a keményvonalas februári ´tavasz´
  1983/84: ez a tél úgy-ahogy kimeríti az ún. lyukas tél fogalmát: hideg november, december első fele, utána 2-3 hetes zonalitás, majd újfent zömében tél, ha nem is a kemény fajtából.
  Egy szó, mint száz, bizonyára előfordultak az utóbbi 30-40 év során lyukas/szendvics telek szép számmal, de az Általad felhozott 3 példából kettő nem stimmel.
  Hogy a közeljövőről is ejtsünk pár szót: az indián nyár vasárnap véget ér, Skandinávia felett blokkoló AC épül fel, keleti oldalán igen hűvös levegő érkezik, így a kellemes őszelő helyett következik/következhet egy újabb, az előzőnél akár még hosszabb hűvös időszak. Amennyiben ez a blockingosodási hajlam a továbbiakban is kitartana, ez az előző 3 télnél mindenképpen egy, a nevéhez méltóbb tél irányába mozdíthatná el a makrocirkulációs alapmusztereket. Ha egyszer a skandi blokkoló AC-verkli beindulna... na, nem is folytatom tovább, sok-sok hétnek kell ahhoz eltelnie, hogy ebből egy egyértelmű tendenciát lehessen levonni nevet

70975. 2016-09-27 20:53:49
- Válasz | privát üzenet

 • Talán igy érthetőbb lesz, mert táblázatot ide nem tudtam sajnos bemásolni. szomoru Sárga az id. belüli egyezés, a zöld az időszakon kivüli. ( A türkiz,piros,szürke az csak a példák)
  NAO: Link
  SCAND: Link


 • Az meglehet, mert sok mindent szerettem volna egybe(egy hozzászólásba) sűríteni. Úgy fest sikerült, de az átláthatósággal akadtak gondok. szomoru

  Nézzük az erdőben a fát! nevet Id. a múltkoriból:
  NAO indexnél: Mivel a NAO téli félévben használatos, ezért a keresési feltételek közül Októbertől Áprilisig terjedő időszakot vizsgáltam.

  Lyukas közepű telek (Thermo által) például 1983/1984,1993/1994,1997/1998-as téli félévet megelőző téli félév adataiban találtam összefüggéseket az ideivel. Vastagon jelöltem a közeli egyezéseket, az időszakon kívülieket pedig aláhúzással. Igyekeztem maximum (+-)0.50-es eltérésen belül maradni.

  SCAND indexnél:
  Ugyan, így mint a NAO indexnél, a viszonylagos egyezéseinél ( max. +- 0.50 belül mozogva ) ezt vastagon, a NAO index téli félévén kívül eső egyezéseket aláhúzással jelöltem.

  Összegezve az előző 2015/2016-os téli félévben és ezen kívüli egyezéseket figyelembe véve az 1993/1994-es év a befutó, második az 1983/1984, végül pedig 1997/1998 végzett.

  Tehát:
  Én a 1993/1994-es télre találtam a legvalószínűbb egyezéseket. Lentebb írtam még pár dátumot, de azokat részleteiben maradéktalanul nem futottam át. Sajnos idő hiány miatt meg az elmúlt 2 napba se nagyon értem magam utol.
  Szerintem megvárom, míg kijönn a szeptemberi indexek értékei és újra szemügyre veszem az indexek adatsorait. De azért majd a DAI-ra is kíváncsi leszek. Igazol? Cáfol? Vagy mindkettő?


 • Véleményem szerint a naptevékenység csökkenésének a hatása egyik évről a másikra az átlaghőmérséklet tekintetében nem értékelhető, különösen nem az általa generált éghajlati módosulások lokális vonatkozásai - hőmérséklet tekintetében. Még akkor sem, ha a makrocirkulációra a zónális/blocking muszter túlsúlyára hatása kimutatható. Napfolttevékenység
  tartós kimaradása esetén tapasztaltak visszaesést (Maunder/Dalton minimum), de ezek több 10 éves léptékekben mérhető hatások voltak.
  Jól tudjuk, hogy a blocking helyzetnél sem mindegy, hogy az adott területen az elő vagy hátoldal stabilizálódik, egy turbulenciában generálódott hidegleszakadás, milyen irányban halad, esetleg hidegörvényként meddig, hol stabilizálódik, ezek kaotikus jellemzők amelyek véletlenszerűek de jelentős hatással vannak egy adott terület adott időszakos mért hőmérsékleteire. Egy zónális áramlási kép általában jól kiszámítható, viszonylag pontos előrejelzést tesz lehetővé, amíg ez a kép össze nem omlik. Számítottam arra, hogy az idei nyár második felében végén stabilizálódó zónalitásra és erős ciklontevékenységre fut ki, de arra nem számítottam, hogy ez oly vontatott lesz, hogy a tartós meleg száraz időszakokat biztosító omegablokkos AC helyzet szeptemberre érik csak be, arra viszont számítottam, hogy ha ez létrejön, az erre való hajlam tartósabban fennmarad ( Az ősz előrehaladtával egyre nagyobb bizonytalanság mellett).
  Egy korai igen erős hidegöbltés generálta télies epizód benne van a pakliban, de elsősorban szerintem október utolsó dekádjában vagy november elején esélyes.
  De kérdés hogy az ilyen pár napos epizód után bekövetkező tartós enyhülés, ami akár a télelső feléig is elhúzódik, és az igazán ütős lehűlés a tél második felében érkezik, helyes -e lyukas télként definiálni. Mondjuk egy decemberi és február végi HRHI közötti enyhe időszak esetén képletesen már van némi létjogosultsága, de semmiképpen sem szakmai meghatározásként, éppúgy nehezen fogható meg, mint az évszakváltó hidegfront, ha azt akár több héttel később- akár októberben még tartós nyárias hőmérsékletű időszak követheti. Pl 2007 júliusában 40-43 fokra lett 1 hét múlva 15 fokos Tmax, és többé nem volt abban az évben közel sem ilyen erős hőhullám, de 30 fokok még igen, azaz 10 fokkal kevesebb, mint a SZR volt.

  Jelenleg a tél milyenségével kapcsolatban tanácstalan vagyok, Nekem pillanatnyilag az 1986, 2006 és 2012 es ősz sejlik fel igen különböző kimenetelekkel. Ha október 7 -e körül makrováltás és erős lehűlés következik be (legalább 15 fokos tartós T csökkenéssel 2009, 2011), valószínűbb egy enyhébb november (bár az inverzió ezt is megtréfálhatja), de az elmúlt 2 évnél eseménydúsabb, hidegebb téli kimenet. Ha ez jóval később következik be, akkor annak sokféle bizonytalan kimenetele lehet.


 • Ez a meglátás -legalábbis az elmúlt évtizedek tükrében- alapjában téves. Egymáshoz nagyon közeli telek időjárási jellege gyökeresen eltérhet. Mi több, ezek a nagy "fel-le ugrálások" tekinthetők a jellemzőnek. Az "elmúlt évek" telei alapján következtetni a küszöbön állóra könnyen hatalmas melléfogásokhoz vezethet. Példák: az 1982/83-as igen enyhe telet követő 1984/85-ös igen hideg. Az 1994/95-ös enyhe tél után jövő 1995/96-os legendásan zord. Az 1997/98-as enyhe tél, majd az 1998/99-es, zord és havas epizódjaival. A 2000/2001-es, értékelhetetlenül vacak tél, aztán a kivételesen hideg 2001-es december, és szintén téli 2002-es január. A 2006/2007-es, elképesztően tavaszias tél, vs a 2009/2010-es havas, télies tél. A példákat még lehetne folytatni.
  Ami az idei téli kilátásokat illeti, azokra, ahogy már mondtam, a kora ősz jellege vethet némi fényt. Mostanra világossá vált, hogy jobbára magas nyomású (barometrikusan jobb térfeles), száraz, túl meleg kora őszünk van, élénk észak-atlanti ciklontevékenységgel. Ezt a jelleget egy keletről érintő száraz, elég magas nyomású hidegöblítés modulálta.
  Az ilyen őszelő nem ritka, és roppant jellemző. Mindez együtt egy korán beköszöntő hideg, esetleg kifejezetten télies epizódot sejtet, majd tartósabban enyhe télközepet (bár igaz, a DAI még nem áll rendelkezésre)
  Természetesen sejtésről van szó, érvényesülhetnek ettől eltérő forgatókönyvek is -hiszen a variációk végtelen számúak.
  Egyébként a "lukas közepű" tél sem feltétlenül enyhe. Ami a naptevékenység, és az El Nino-La Nina kérdését illeti, abban Snowhunter-el értek egyet.


 • Az elmúlt évek telei adta támpontot ugyanúgy nem lehet egzakt alapon az idei télhez kapcsolni.

  Sajnos semmi időm nincs a régebben megszokott hosszabb távú elemzéseimre ( Link ), így most se tudok érdemben hozzászólni.

  Maximum annyit, hogy a csökkenő tendenciát követő naptevékenység és a tavalyi kemény El Nino La Nina felé haladása az, ami az elmúlt éveknél téliesebb télhez segíthet.

70968. 2016-09-27 10:03:04
- Válasz | privát üzenet

 • Nekem az a véleményem, hogy ebben a pillanatban nem lehet megjósolni a tél milyenségét, legalábbis tudományos alapon. Szerintem olyan szintű a véletlen (vagy ismeretlen) események hatása, ami nem tesz lehetővé olyan bizonyosságot, ami érdemi diskurzust tenne lehetővé. Ami a legjobb közelítést adja, az az elmúlt évek telei, ez alapján idén sem várható komoly tél.

70967. (előzmény: 70962. csokito18) 2016-09-26 23:05:12
- Válasz | privát üzenet

 • Részletes elemzés, de szerintem nem igazán átlátható.
  Érdekes felvetés a '86-'87 es tél, az elmúlt több mint 40 éves időszak legkeményebb teléről beszélünk... Ezt a Másfélmillió Lépés c. filmsorozat tanúsága szerint is dokumentáltan egy nem túl meleg augusztust követő hosszantartó meleg napos és száraz őszi időszak előzte meg, eddig stimmelünk, ha október 23 án túl kihúzza a vénasszonyok nyara, akkor gyanakodhatunk...

70966. (előzmény: 70965. marcimaci) 2016-09-26 15:42:57
- Válasz | privát üzenet

 • Manapság mindent definiálni kell, az a rendes dolog. Minthogy a "lukas tél" elnevezés tőlem származik (a szendvicstél másoktól), kötelességemnek érzem elmondani, pontosan mit értek alatta.
  Szóval: "lukas" a tél akkor, ha van egy korai hideg időszak ( október végén,novemberben, esetleg december legelejére átnyúlva) Majd valamikor fene távolságban, 1-1,5-2 hónap múlva, a tél második felében, vége felé jön még egy hideg, télies epizód. A kettő között hosszadalmas enyhe, előoldali vagy zonális, rendszerint közbe-közbe hidegpárnás időszak van.
  Ez szinte mindig magában foglalja a téli napforduló táját -december második, és január első felét.

70965. 2016-09-26 14:57:29
- Válasz | privát üzenet

 • Ilyen időtávon jobban bízom a számoknál a kvalitatív jellemzőkben. Az idei szeptember nagyon ellentmondásos: elég hamar hullámot vető hidegfront, aztán még meleg de nem igazi bárikus jobbfél (így záporok), aztán genovai ciklon nagy esővel, mostanra indián nyár. Legalábbis hangulatilag inkább 2012, mint 2011. Ezek után a legrosszabbra számítok (van miért), de a legjobbat remélem (talán nem alaptalanul).
  Ui. Van egységes definíciója a lyukas télnek?


 • Számomra nem sok kétség fér ahhoz, hogy az ilyen típusú kora őszöket, mint az idei (tartós anticiklonális befolyás Európa déli, középső és részben a keleti területein, erős atlanti ciklontevékenység, nálunk száraz, túl meleg, a talaj közelében keletitől déli áramlási irányú idő) igen gyakran (ha nem törvényszerűen?) követték enyhe közepű, "lyukas", alias "szendvics" telek. Igaz, idén eddig jelen volt egy stabil kelet-európai teknő, mely némileg árnyalja a képet. Ennek köszönhettük pl. a valóban elég drasztikus hőcsökkenést szeptember közepe után. De elnézve a középtávú térképeket, úgy látom, hogy a teknő tőlünk keletre, és az abból adódó hátoldali pozició csak "mellékszólama" lehet annak a "zeneműnek", ami az idei ősz.
  Nagyon úgy néz ki, hogy az idei őszünk 1971, 1982, 1983, 1985, 1993, 1997, 2003, 2004, 2006, 2011 sorát fogja gyarapítani. Bár a felsorolt évek őszei, és az utánuk következő telek részleteikben erősen eltérőek, a túl meleg kora ősz, majd a tél szendvics jellege tetten érhető.
  Az ilyen őszökre egyébként jellemzőek a meleg, napsugaras időszakokat átmenetileg megszakító, keletről érintő száraz, viszonylag magas nyomású hideglöttyök. Jellemző azonban ilyenkor, hogy a nagyobb dolgok térségünktől keletre (és messze északnyugatra) történnek. Véletlenül sem helyeződik fölénk teknő, és mediciklon-tevékenység sincs. Ilyesminek jelen esetben sincs se híre, se pora még űrtávban sem.
  "Súlyosabb" esetben (pl. 1982) ezek a keletről érintő, "oldalzsebes" hidegáramlások olyan messze lehetnek tőlünk, hogy direkt északról be se tud áramlani a száraz hideg, hanem AC peremen keletről, délkeletről szivárog be valamennyi. Idén valamivel jobb a helyzet: a szeptember eleji kánikulát megszüntető "oldalzsebes" hideglötty lényegesen alacsonyabb nyomású, intenzívebb volt az előbb említettnél. Közbevetőleg megjegyzem, hogy 1982 ősze egy nagyon erős El Nino epizód idejébe esett. Igaz, idén őszre már lecsengett a szintén nagyon jelentős El Nino, de ennek hatása feltehetőleg latencia-idővel érvényesül csak.
  A fentiekből következőleg arra számítok, hogy néhány hétig még folytatódik az anticiklon-dominanciájú, jobbára száraz, meleg kora őszi idő. Ez természetesen nem zárja ki kisebb lehűlés, csapadék epizódszerű jelentkezését, de a meghatározó nem ez lesz. Majd október második felében és novemberben jöhetnek igazán erős lehűlések, melyek lehetnek keletről érintők, de direktebbek is. Hajlam lesz arra, hogy a késő nyárból szinte rögtön a kora télbe cseppenjünk. A korán jött hideget viszont tartós enyheség válthatja fel decemberben. Egyelőre még nincs kiszámítva a DAI, de szeptember cirkulációs jellegét elnézve az észak-atlanti nyomásanomália aligha lesz vastagon pozitív -inkább negatívra tippelnék.
  A közép-európai légnyomás-eltérés idén szeptemberben talán 0 közeli, vagy enyhén pozitív lesz. Mindebből enyhébb fajta télközép sejthető.
  Azt mindenképp hozzáteszem, hogy a fent leírtak nem a szigorúan vett, egzakt tudományon alapulnak (páran majd meg is kritizálnak ezért) De néhányan már megírták egyéni meglátásaikat a témában, így én is vettem a bátorságot. Biztos vagyok abban, hogy többünket is érdekli az ilyen, a "meteorológiai alkímia" határán mozgó latolgatás.

70963. (előzmény: 70962. csokito18) 2016-09-26 08:17:02
- Válasz | privát üzenet
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Nagyon sok, bizonyára értékes adatot hoztál elő, viszont nekem a sok fától (adattol) egy kicsit - enyhén szólva - elveszett az erdő. Vagyis jó lenne, ha nehány sorban osszefoglalnad az elemzésed eredményét és röviden levonnad a következtetést, hogy miért éppen az idei tél lehetne nagy eséllyel un.
  lyukas tél. Tenyleg, a sarki jegboritottsagot, a naptevékenység intenzitásat es a La Nina közvetett (?) hatásait nem vetted számításba? Illetve az Európa felett uralkodó makrocirkulacios viszonyok sem elhanyagolandoak... Túl sok a potenciális befolyásoló tényező, ezek közvetlen hatásai, a kölcsönhatásokrol nem is szólvan, meggyőződésem szerint a jövőben ezeket biztosan jobban megértjük, azonban a DAI története, a sikereket követő kudarcok azt mutatják, hogy nagyon az út elején vagyunk meg. nevet

70962. 2016-09-25 22:24:11
- Válasz | privát üzenet

 • Kora télies esélyek

  Korábbi hozzászólásomban ez év végéig terjedő időszakot igyekeztem röviden felvázolni, mi szerint az ősz utolsó harmadában kora télies időt sejtetek. Valamint lyukas közepű telet tarok valószínűnek. Az azóta eltelt időszakban igyekeztem minél több hiteles adattal alátámasztani személyes meglátásomat, nem csak véleményem szerint jósolgatni. Thermometer személyes kora téli, lyukas közepű telek tapasztalatait figyelembe véve, valamint más forrásokban keresgélve pl. a cirkulációs indexek adatsoraiban (1950-2016-ig) és más forrásokban a következő megállapításokat vontam le. A NAO,SCAND,EA és EA / WR indexek adatsoraiban megnéztem a jelenlegi havi adatokat és összevetettem a korábban megfigyeltekével.
  Sajnos Kelet-atlanti/nyugat-oroszországi rendszer (EA / WR) ami „ egyike a legjelentősebb, Eurázsia időjárását az év nagy részében befolyásoló légnyomási és cirkulációs rendszereknek. ” * ezt nem vettem alaposabban szemügyre, mert „ Az EA / WR a júniusi-augusztusi időszak kivételével kimutatható szerepet játszik. ” * Így megfelelő adat híján ez kimaradt. Az EA-val se jártam jobban, mert „ EA-t gyakran szokták leegyszerűsítve a NAO kissé délre elmozdított változatának nevezni: hibásan. Ugyanis az a cirkulációs központ, ami az EA rendszerében az alacsonyabb szélességeken fekszik, igen szoros kapcsolatban áll a szubtrópusi magasnyomású zóna elhelyezkedésével és intenzitásával. Ez az erős szubtrópusi behatás különbözteti meg az EA-t a NAO-tól ” * Így maradtam az é. sz. 45 ’ fokától északabbra inkább…
  A 2015/2016 év NAO index értékei hónapokban:


  2015 Érték
  10 0,99
  11 1,70
  12 1,99
  2016 Érték
  1 -0,37
  2 1,35
  3 0,37
  4 0,26
  5 -0,67
  6 -0,13
  7 -1,72
  8 -2,24

  Mivel a NAO téli félévben használatos, ezért a keresési feltételek közül Októbertől – Áprilisig terjedő időszakot vizsgáltam. Lyukas közepű telek (Thermo által) például 1983/1984,1993/1994,1997/1998-as téli félévet megelőző téli félév adataiban találtam összefüggéseket az ideivel. Vastagon jelöltem a közeli egyezéseket, az időszakon kívülieket pedig aláhúzással. Igyekeztem maximum (+-)0.50-es eltérésen belül maradni.
  1982 Érték 1992 Érték 1996 Érték
  10 -0,29 -1,40 0,15
  11 1,55 1,12 -0,72
  12 1,56 0,35 -1,40
  1983 1993 1997
  1 1,34 1,35 -1,08
  2 -1,04 0,12 1,48
  3 0,59 0,30 1,13
  4 -1,07 0,91 -1,25
  5 -0,01 -0,67 -0,21
  6 1,31 -0,29 -1,17
  7 1,22 -3,14 0,37
  8 1,95 0,03 0,94
  9 -0,95 -0,41 0,74
  10 1,22 -0,26 -1,34
  11 -1,16 2,56 -1,08
  12 0,18 1,36 -0,98
  Összevettem ezeket a fenti dátumokat a SCAND (Skandináv rendszer) index adataival szintén a 2015/2016-os téli félévet nézve.
  2015/2016-os SCAND index értékei hónapokban:
  2015 Érték
  10 0,62
  11 -0,40
  12 0,08
  2016
  1 -0,68
  2 -0,54
  3 -0,23
  4 -0,11
  5 1,05
  6 -
  7 -
  8 -0,44

  „ Az SCA a nagy időskálájú változékonyság egyik legfontosabb megjelenési formája, amely június és július kivételével minden hónapban felfedezhető. Az SCA-index szezonális, éves és évtizedes skálájú periódussal is rendelkezik. ” *

  ( * A csillaggal jelölt ( * ) mondatokat a Makrocirkulációs rendszerek és kapcsolatuk a téli időszak időjárásával Magyarországon című Tabi Krisztián által írt diplomamunkájából idéztem. )

  1982 Érték 1992 Érték 1996 Érték
  10 1,47 -0,08 0,40
  11 0,21 -0,73 0,01
  12 -0,28 -0,18 -0,19
  1983 1993 1997
  1 -1,33 -1,29 0,07
  2 0,47 0,06 -0,87
  3 -0,52 -0,10 -1,33
  4 1,24 0,59 -2,44
  5 1,48 1,49 -0,66
  6 - - -
  7 - - -
  8 -0,44 -0,63 1,18
  9 0,06 1,18 -1,42
  10 -1,87 0,76 -2,17
  11 -1,83 1,90 1,42
  12 -1,87 -0,01 0,61

  Ugyan, így mint a NAO indexnél, a viszonylagos egyezéseinél ( max. +- 0.50 belül mozogva ) ezt vastagon, a NAO index téli félévén kívül eső egyezéseket aláhúzással jelöltem.
  Összegezve az előző 2015/2016-os téli félévben és ezen kívüli egyezéseket figyelembe véve az 1993/1994-es év a befutó, második az 1983/1984, végül pedig 1997/1998 végzett.

  Fontos megemlíteni, hogy SCAND index pozitív fázisaiban mikor a magasnyomás dominál, sok függ az anticiklon kp. elhelyezkedésétől így igen nagy különbségek alakulhatnak ki s mivel ez a téli termikus anticiklon igen masszív tud lenni, azaz sokszor hosszú időn át egy helyben tartózkodik – egy adott hónapban vagy szezonban egy adott helyen mégis jelentős hőmérsékleti
  anomáliák tudnak kialakulni. A csapadék északon, északkeleten kevesebb, míg délen,délnyugaton több adódik.
  Jó példa erre 1993.11.17 ( Link Link )
  Viszont erősen negatív anomáliájú ( alacsony nyomású) hónapokban is előfordult téli/es hidegbetörés. 1983.11.12 ( Link Link ) és 1997.10.25 ( Link Link ) valószínűleg extrém, szélső értékek esetén fordulhat ilyen elő.

  Ezen kívül találtam még lyukas közepű 2011/2012-es, illetve 1985/1986 és 1956/1957-es téli félévbeli egyezést 2015/2016-ra.. Azaz 2012/2013,1986/1987 és 1957/1958 jöhetne(?!) szóba. Bár az utóbbi két tél nem tudom pontosan milyen volt Mo.-on. Ahogy szabadidőm, munkám és magánéletem engedte, én ennyit tudtam kihámozni a SCAND és NAO indexből, noha jó lehet mindkettő szoros összefüggésben, kölcsönhatásban áll egymással. Hiába az erősen pozitív (alacsony nyomású) NAO 1993.11.17-én ( 2,56 ), ha a SCAND pozitív, 1,90-es (magasnyomású) értéket hozott.
  Viszont ha NAO negatív -1,16 ( magasnyomású) , az SCAND erősen negatív (alacsony nyomású) -1,83. Jó példa az 1983.11.12.

  A szeptemberi értékekre leszek még nagyon kíváncsi mennyire illeszkednek a "gépezetbe" avagy kerülnek elő az adatsorokból új lehetséges találatok. kacsint


 • Való igaz nem vagyunk MÉG benne, de már érdemes lehet fejtegetésekbe bonyolódni szerintem.
  Részleteiben még hijján vagyok, nincs egészen kész. szegyenlos Várhatóan a hét legvégéig elkészülök vele, s írni fogok róla később. A forrást a Noaa-tól szedtem, inenn: ftp://ftp.cpc.ncep.noaa.gov/wd52dg/data/indices/nao_index.tim


 • Egyelőre nem úgy fest, hogy a következő pár hét valami komoly hullámvasutat hozna. Se erős melegedés, sem erős lehűlés nem látszik, amolyan csendes, eleinte átlag alatti picivel, majd átlag körüli hőmérsékletű időjárás látszik.

70959. 2016-09-19 17:55:09
- Válasz | privát üzenet

 • Az utóbbi napok makroszinoptikai történései átrajzolni látszanak azt a képet, ami az idei kora őszről már-már határozott körvonalakat kezdett ölteni. Úgy látszik, hogy végig magas nyomású, túl meleg, száraz, keleties vagy délies légmozgású szeptember helyett kapunk egy kétarcú szeptembert. E ténynek pedig jelentősége van/lehet a későbbiekre nézve. Nálunk a magas nyomású, száraz szeptember, kivált, ha az Észak-Atlantikumban túl alacsony nyomású időszakkal párosul, a DAI-n keresztül enyhe télelőt sejtet. Nézetem szerint ennek oka a gyengén fejlett, és/vagy leszakadási hajlamot nem mutató korai hidegbázis. A sarkköri hidegbázis most is elég csenevész, de mutat leszakadási hajlandóságot, ahogy a következő napok északi áramlása tanúsítja. Valamint az, hogy a NAO elég jelentősen negatívba megy: ez is a teknő ill. gerincképződési hajlamra mutat. A sarki hidegdepó egyébként produkálhat ilyen megtorpanásokat-megugrásokat őszi kifejlődése közben. Nyár végén hirtelen növekedésnek indult olyannyira, hogy augusztusban már megláttuk a -10 fokos T850-et fenn északon. Aztán a növekedés megállt, de én azt hiszem, inkább valószínű egy gyors fejlődési fázis a következő hetekben, mint a sarki hideg csökött maradása.
  Nem hinném, hogy idén fenyegetne egy 1982, vagy 2006 szabású forgatókönyv. Bár azt meg kell mondani, a helyzet "félkemény" ezzel az "oldalzsebes", keletről érintő hidegáramlással, ami a következő időszakra kinéz. Ennél előnyösebb volna egy igazi alacsony nyomású, fejlett teknős helyzet felettünk. De a semminél a mostani szituáció is lényegesen több.
  A téli makrocirkulációs rezsimre való hamaros átállással a Namias-óra is szabályosabban kezd majd "ketyegni", ezért teljes mértékben egyetértek azzal, hogy a mostani meridionalitás után északi zonális vagy klasszikus zonális képeket kaphatunk október első felében, közepén. Az előbbi jelenthet szép napsugaras, nyugodt őszt nálunk, azonban a nyárias idő (25+ fokos maximum-hőmérsékletek) masszívabb visszatérését nem tartom nagyon valószínűnek. A mostani pár nap szerintem végérvényesen meghozza hozzánk az őszt.
  A jelenlegi, ciklonközeli pozició, valamint a grönlandi AC középtávon kinéző megerősödése nyilván javít majd a DAI értékén. Ha valóban így lesz, a télelő időjárási jellegét teljesen nyitottnak látom: akár hidegebb fajta december is beleférhet a képbe.

70958. (előzmény: 70957. csokito18) 2016-09-19 08:22:49
- Válasz | privát üzenet
 • avatar
 • Ferri
 • (Pozsony (Szlovákia))

 • Kétségkívül merész kitekintés, dehát éppen azért lett ez a fórum létrehozva, hogy megpróbáljunk túllépni az ugymond klasszikus módszerekkel előrejelezheto 8-10 napos intervallumon. Csak annyit tennék hozza, hogy még nem vagyunk benne a téli félévben, vagyis a NAO index ilyenkor meg nem használható oly módon térségünk időjárási folyamatainak várható alakulására, mint október közepe és április dereka, max. vége között. Jó lenne, ha közzétennel egy linket, ahol hozzáférhető a NAO index további alakulásával kapcsolatos elemzés, mert bizonyára egy ilyen elemzésre alapoztad az ősz további részére, tél elejére vonatkozó latolgatásodat. Jómagam nem kívánok ilyen messzire menni, így csak szeptember végére, október elejére kívánom megosztani a várakozásaimat: az előttünk álló het nagy részét befolyásoló HCS a het legvégén fokozatosan eltávolodik tőlünk, az áramlási kép zonalizalodik. Itt es most viszont még nem biztos, hogyan fog viselkedni az azori AC: ha kellőképpen stabil orrot növeszt, netán egy önálló AC válik le belőle, melynek hátoldalán landolunk, ez az indián nyár megérkezését jelentene. Viszont a GFS jó pár utóbbi futása inkább afelé hajlik, hogy az atlanti ciklonok bizony hamar letörhetik az AC orrát, ami újfent megnyitná a hűvösebb levegő útját a kontinens belseje fele, csak ezúttal északkelet helyett északnyugati irányból kapnánk a hűvösebb légtömeget. Az ősz második felében persze szívesen fogadnék hosszú idő utan egy teliesebb novembert, ám ha ennek az lenne az ara, mint 1993/94 telen, amikor karácsony utan a tél gyakorlatilag elmúlt, akkor inkább lemondok erről a korai zimankorol, cserébe egy épkézláb, december es március eleje között teljesítő tél javára hideg havazas laza

70957. 2016-09-18 15:40:47
- Válasz | privát üzenet

 • Jelenleg úgy fest holnaptól szűk egy hétig negatív Nao-ban lehet részünk. Link S az igy kialakult tartós Skandináv anticiklon jóvoltából vendégünk marad az északi, északkeleti áramlás. Az Ecm-et meg a GFS-t elnézve tőlünk északkeletre toporog majd a HCS központja. ( Szélcsend és derült ég esetén a Tmin.eket töbrökben érdemes lesz figyelni.)
  Miközben az Északi - sarkköri hidegbázis gyakorlatilag alig van, s eme vajmi kevés hideg körül - a kiélezett hőkontraszt hatására- csupa alacsony nyomásu ciklon van, abből nem lesz (szerintem) egy hamar NAGYBETŰS tél.

  Ami a folyatatást illeti: Véleményem szerint a hónap végétől várhatóan újabb pozitív Nao index, délnyugatról ránk telepedő magasnyomú antciklon és az amúgy is jól fejlett meleg tartalékoknak köszönhetően újra beköszönt az átlag feletti jobbára csendes eseménytelen idő.
  ( Ez persze rendben is van. Évente előfoduló gyakori jelenség ősszel is télen is. Zonalitás, tudjuk. Nem akarok belemenni részleteibe. )
  Az október várhatóan ilyesfajta jegyben telhet. Várhatóan novemberre hirtelen, ugrásszerűen megerősödő hidegbázis (odafent: kisugárzás,hosszabb éjszakák) hatására, még a kezdeti kiélezett hőkontraszt esetén, még mielőtt masszív ciklontevékenység nem kezdődne a Nao index korrelációs területein egy kora télies időszak esélye felmerülhet.
  Nincs kizárva, de az eddigi szeptemberi európai légnyomás elrendeződést elnézve én hajazok arra, hogy a November átlagos vagy az alatti időjárást hozhat, netán December első feléig téli(es) időben telhet. Hogy ebből hidegpárnás, zúzmarás novemberre futja-e vagy mindenszenteki havas gyertya gyújtogatóra laza azt nem tudom. kacsint

  Én lyukas közepű telet valószínüsítek, akár alátámassza majd a DAI akár nem.
  Ha bukom, akkor bukom. Vállalom. De ha igazam lesz, visszakeresem és beillesztem. kacsint

  Nekem csak az a meglátásom, hogy amilyen a szeptemberi makroszinoptikai helyzetkép Európában, olyasfajtára fog hasonlítani vagy illeni a December első fele. Igy felőlem lehet anticiklonos hidegpárnás novemberünk, ha Dec. elején medis hcs-t kapunk, majd éki lábas hideget, a meglévő hóra. :Plaza

Radar

map

Aktuális hőmérséklet

map

Aktuális szél

map

Utoljára feltöltött kép

39572

Hírek, események

Nicole, Matthew tökös kishúga

Érdekességek | 2016-10-19 10:43

pic
Ahogy arról korábban olvashatott a nagyérdemű, Matthew hosszú "csendet" megtörve 5-ös kategóriájú hurrikánként érte el csúcspontját az atlanti térségben, és útja során érintette Haitit, Kubát, a Bahamákat és az USA délkeleti partvidékét is.