2019. július 17., szerda

Csillagászat és űrkutatás

Adott napon: 
Keresés:
#10941
IZé! Most repült fel egy Dragon. Baromi jól nézett ki a visszatérő első fokozat infrája. nevet Link

Ezt a Redditet még tanulmányoznom kell. vidám 
#10940
Ja. Bocsánat nem írtam ide sok volt a dolog. Egyébként akit érdekel több tech cucc ezzel kapcsolatban az a www.reddit.com/r/SpaceX subredditen sokat olvashat. Jó kis közösség. Kis önreklám sry vidám
#10939
Nah, most meg a Super Draco hajtóművek... Booom. szomoru Link
#10938
A történet sajnos úgy teljes, hogy a booster ugyan szépen leszállt, viszont nem sokkal ezután 2,5-3 méteres hullámok támadtak, és a szállító hajó legénysége nem tudta stabilizálni és végül felborult és a tengerbe esett...
#10937
Érdekes, hogy az Arabsat-6A 6 tonnás műhold amelyet egy eldobható Falcon 9 kényelmesen fel tudna cipelni geostacionárius transzfer pályára (kb 400 km perigeum és 36000 km apogeum), de az arabok inkább fizettek 60 millió helyett 120 millió USD-t, hogy a SpaceX a Falcon Heavy-vel szuperszinkron pályára (400 km x 98000 km) állítsa, így hamarabb felér a műhold geostacionárius pályára és hamarabb használható. Kb egy hét alatt az egyébként több hónap helyett.
#10936
Hopsz! Ezért nem jó a kapkodás. nevet Köszi az észrevételt! nevet 

(közben letöltöttem a Falcon Heavy papírmodelljét... este vagdosás meg ragasztgatás lesz azthiszem. vidám ) 
#10935
A Beresheet természetesen nem indiai, hanem izraeli szonda volt nevet 
#10934
Csodás jóreggelt! 

Nsoo! Köszönjük a bemutatkozó cikket! nevet 

A Falcon Heavy tökéletesen működött! A bemutatkozás alkalmával a Core engine beletoccsant nagy sebességgel az óceánba a drónhajó mellett közvetlenül, de most azt is sikerült letenni szépen.

SpaceX - Falcon Heavy első kereskedelmi fellövése: 

beillesztett képA két oldalsó gyorsítófokozat épségben visszatért:

beillesztett képAmi múltkor nem sikerült, az most visszaért épségben a drónshipre. 

beillesztett képAz Arabsat műholdja meg szépen megy geostacionárius pályára. Nagyszerű közvetítés volt, de aki szeretné visszanézni, itt a link: Link

Más:

Sajnos a Beresheet már nem járt ilyen jól. Az Indiaiak holdszondája sajnos az utolsó pillanatban megmakacsolta magát és belecsapódott a Holdba. szomoru 

Az Event Horizon Telescope által pedig elkészült a fotó a fekete lyukról és az akkréciós korongról. Link

What a time to be alive! nevet 
#10933
Köszönöm! Mindjárt javítom. Mivel mindjárt kilövés van, nem volt idő hogy más átellenőrizze.
#10932
Érdekes cikk, most olvastam el - köszönet érte!

Ha nem haragszol, néhány elírás feltűnt:
1. "emebres ürrepüléshez" -> "emberes űrrepüléshez" (kb.a cikk közepén, a "A Falcon 9 Block 5 fejlesztett típus Bangabandhu küldetésen debütált tavaly májusban." fotó feletti bekezdés elején)
2. "öszecsukható" -> "összecsukható" (egy sorral lejjebb)
3. "ürrepülésre" -> "űrrepülésre" (az említett fotó utáni 2.kép alatt)
4. "problémékat" -> "problémákat" (alulról a 3.kép alatti szöveg végefele)
#10931
Új cikkem: Link

Jó olvasást!
#10930
Szia! Ha PM-ben adsz valamilyen netes elérhetőséget van pár "insider" info-m az ejtőernyőkkel kapcsolatban.

Edit: tulajdonképpen PM-ben is leírhatom, ha kérdezik úgyis letagadom XD
#10929
Bocs, hogy az equinox elnevezést használtam, de volt Jean Michel Jarre -nak egy ilyen című albuma (1978 Link  amit imádtam.  Egyébként a valódi nap-éj egyenlőség (2015 óta így kell írni) 18-án volt. 
#10928
Más képminőségben A tél utolsó holdnyugtája, 22.58-kor equinox. Kinéztem az erkélyen, aztán rohantam be a régi gépemért, (első ötletem az volt, hogy zoomos kép kell) hogy még elkapjam az utolsó pillanatot. Nagyon halvány volt a Hold, ennyit tudtam kihozni belőle. (411mm, kb. 18 x-os zoom)

beillesztett kép

#10927
Sziasztok!

Képeim előtt egy kis űrvilág hír. SpaceX Crew dragon fellövése és visszahozatala is sikeres volt. Link   Link - bár nekem a leszállásnál kicsit fura volt az ejtőernyők mozgása. Tuti utánanéznek majd, mert veszélyes helyzet is lehet belőle.

Péntek este nemvolt rossz égbolt, bár a rohanó felhők hamar lezárták a témát, addig viszont tudtunk fotózni. 

Holdsarló, hamuszürke Földfénnyel 120/900-as apokromáttal ( atomic cannon' ). - Canon 6D-vel és óraműves távcsőmechanikával. Nagy volt a szél sajnos és ez be is lökte az egészet.

beillesztett képZselici Csillagpark előtere a péntek esti távcsöves bemutató előtt:
Tamron 24-70 f2.8, Canon 6D, 2x7 képes panoráma

beillesztett képA Csillagpark felett az Állatövi fény látszódik, mely a világűrből jön. Naprendszerünkben lebegő port megvilágítja a napnak a fénye és onnét szóródik hozzánk a fény, de csak sötét égbolttal rendelkező területekről látható.

Balról az Orion csillagkép készül nyugodni a fátyolfelhőbe, míg jobbról a Cassiopeia csillagkép a Tejúttal fordul az északi égi pólus alá. 
nevet 
#10926
Az orbitális mechanika szinte mindig ellentétes az intuíciókkal.

Becsapós a dolog. Mégpedig azért mert a 200km az úgynevezett Perigeum azaz Földközelpont. Erősen elnyújtott pályán a Földtávol pont igen messze van. (Ez egy igen nagy energiájú pálya.) A fizika úgy működik, míg el nem égeti a kinetikus energia nagy részét az atmoszférikus surlódás (egy bizonyos érték alá kell csökkennie), addig nem fog leesni. Ez ha számszerűleg megnézzük úgy történik, hogy az orbitális mechanikában a periapszison való fékeződés kizárólag az apoapszisnál tapasztalható helyzeti energiára van hatással: azaz egészen addig szinte alig változik a 200km-es pályaközelpont míg a pályatávolponton is el nem kezd erősen mérhető lenni az atmoszféra fékező hatása. Most még a távolpont viszonylag gyorsan esik mert nagy sebességgel esik be a közelpontra a nagy energiájú pálya miatt (közegellenállás négyzetesen arányos a sebességgel), de ahogy közelebb kerül a fékezés is csökken. Nagyon sokat számít majd az ionoszféra állapota, mivel többnyire az ott rohangászó ionok fékezik alacsony föld körüli pályán az űreszközöket. (Egyes helyzetek között akár nagyságrendbeli különbség is lehet az ionoszféra fékező hatása között! - A Skylab-et is ezért vesztette el az USA mert hirtelen lassult le). Nincs ember aki megtudja mondani mikor fog leesni, sokszor még aznap sem biztos.. (sok keringés van addig és az apszispontok csökkenése egy fordított exponenciális függvény, mondjuk 3000 keringést megcsinál csökken 100km-t majd a 3001-ben még 100km-t és már le is esett..)
#10925
lazaOlvastam azt is, de sok más oldalon meg azt írják, hogy később jön. Évek múlva. Tavalyi cikk is azt írja, hogy 4-7 év. Addig is itt lehet nézni, hol van éppen. Link  vidám
Itt pedig az előrejelzés 2019. december 31. 23:59 Link Szóval akkor még odafent lesz minden bizonnyal. 
#10924
Ez érdekes, mert a space.com szerint akár idén is lejöhet :P 
#10923
2023 és 2025 között írjak a becsapódást. Addig még van pár évünk, hogy ne kobakban menjünk a közértbe. laza 500 kilós vas, ami ellenáll 300 g-nek és 100 atmoszférának. tornado
#10922
Olvastam emberekről, akiknek ötösük volt a lottón. 
#10921
Szerencsére elég nagy a Föld, elhanyagolható az esélye, hogy valakinek a fejére esik.
#10920
Idén (csakhamar?) egy jó nagy darab ürszemét fog lepottyanni a Földre, mégpedig a szovjet Cosmos 482 vénuszkutató egység, melyet 1972-ben lőttek fel, de nem tudta elhagyni a Föld vonzáskörzetét, és így a Vénusz helyett a Föld körül állt elnyújtott elliptikus parkolópályára, 2735 km/ 200 km pályapontokkal. A bibi a 200 km-en van, azaz már megközelíti az ionoszférát. A másik bibi ott van, hogy ezt a bigyót a Vénusz légkörén keresztüli leszállásra tervezték, azaz a Föld légköre meg sem fog neki kottyanni, nagyjából egyben jön le és persze még nem tudni, hogy hol... 
#10919
UFO!!! 

beillesztett képNa nemám, csak egy drón sziluettje. vidám Lett "sima" holdkorongos fotó is, csak úgygondoltam jobb, ha kicsit viccelődök vele.
A Hold színei valódiak, csak elő kellett hozni. 800mm-es távcsővel fotóztam és a drón kb 150-200 méter távolságban lehetett.

Akartam repülőtranzitot, de sajnos az nem jött össze. szomoru 
#10918
Ma sem volt köd.

beillesztett képbeillesztett kép

#10917
A három bolygó
Jupiter a fák között 1:  Link
Jupiter a fák között 2: Link
Szaturnusz- Vénusz 1: Link
Szaturnusz- Vénusz 2: Link
Szaturnusz-Vénusz-Jupiter: Link

beillesztett képbeillesztett kép

#10916
Noli írt cikket a február második felében látható csillagászati eseményekről: Link

nevet 
#10915
Hamarosan érkezik a cikkem szerencsétlen kimúlt Oppyról. 15 évet melózott a tervezett 9 hónap helyett. szeret Oppy
#10914
Cikkes fotók a holdfogyatkozásról: 

Magyar Asztrofotósok Egyesülete: Link
Turistamagazin: Link
#10913
Köszi.
#10912
No az jó kérdés, az ugye már nem a kép egészének módosítása.
Szerintem úgy a "blink" miatt jól néz ki. Egy érdekes sorozat jött ki a végére. Esetleg a beleolvadt holdkorongot ki tudtam volna még javítani. nevet 
#10911
Igazán nem fogja magára venni kicsi kezdőbetűvel sem... laza
#10910
Holdat nagy H, tökfej!
#10909
 
Nagyon jó lett! Én bizonytalan voltam az eredményben, ezért nem"települtem" ki. Csak az expozíciót tudom kompenzálni, és nem tudtam előre, hogy látszik-e a fogyó Hold -2 EV-n 24mm-en, illetve, hogy az épületek látszódnak-e. Csak kísérlet volt az erkélyről, na meg emlék egy élményről. Egyébként szabad szemmel nem volt narancsos, még 10x50-es-es binoklival sem. 
Rafi, iyenkor csalásnak számítana ha a túlexponált háttérképről (vagy inkább előtér) kitörölnéd a holdat? Szerintem nem.
#10908
Az első fázis még tökéletesen látszódott. Bár időnként felhők zavarták meg a látványt, a lassan fogyatkozó Holdat összességében még jól lehetett figyelni. A teljes fogyatkozásnak már csupán a legeleje volt látható pár perc erejéig, mert utána a nyugati égbolton stabilan záródott a felhőtakaró és végleg eltakarta a Holdat. Úgyhogy itt kaptunk is fogyatkozást, meg nem is. De ennek is örülni kell, mert sokfelé még ennyi élményben sem volt részük a kíváncsi szemeknek.
#10907
Kúl, viszont itt is látszik az alacsonyszintű párabúra, ami persze ennél a képnél nem számít. 
#10906
Sziasztok!

Nekünk nagy szerencsénk volt az időjárással. Kibírta a holdfogyatkozás idejéig. Készítettem egy sorozatfelvételt, ahol az egyik képet túlexponáltam a háttérnek. A többinél a holdra összpontosítottam. Aztán már csak össze kellett rakni mind a 35 fotót. :-) 

beillesztett kép

#10905
Szabad szemmel szép volt, de sajnos az alacsony pozíció miatt a talajközeli párabúra a derült ég ellenére is lehetetlenné tette a fotózást... szomoru Sebaj, majd 2028. szilveszerén vidám Idén pedig július 17-én részleges, az is valami.
#10904
Holdfogyi timelapse. Sajnos nem csak a FB-on, de itt is sokat romlik a minőség! Link
#10903
Azért ennyire nem volt vörös! Szabad szemmel még narancssárga se.
#10902
A mai Holdfogyatkozásról hoztam két képet: Link Link

beillesztett kép

#10901
Szabadszemes téli képek. (Szabad szemmel még ennyi csillag se látszott, brutál rossz volt a láthatóság! szomoru De hát ilyen a tél.) A kevés látszó csillagnak is megvan az előnye: könnyen felismerhetők a csillagképek. A képtárban ettől jobbra: Link

beillesztett kép


beillesztett kép


beillesztett kép


beillesztett kép


#10900
Köszi!
#10899
Jók lettek! Legalább néhányan kitudtatok menni. nevet 

Itt vagy borult, vagy én vagyok nagyon rosszul, hogy kimenjek fotózni. nevet Asztrofotót majd picit később hozok. Lett szerencsére. 
#10898
Eddig még nem volt havas-csillagos képem, reggel 6-kor leszaladtam lekapni a Jupiter-Vészuszt, mielőtt kivilágosodik.
Link
Link

Ezt a csúnya kőhalmos képet azért hagytam meg, mert ezen látszik a Skorpió csillagkép normálisan. 
Link
Link

beillesztett kép

#10897
Az Osiris REX a Benuuhoz, a New Horizons az Ultima-Thule-hoz, Kína a Holdhoz. What a great day's to be alive! nevet 
#10896
Elkezdtek szállingózni a holdszondák megint, tavasszal jön a SpaceIL, izraeli szonda is, egy Falcon 9 fogja odajuttatni.
#10895
Kína elsőként szállt le a Hold túlsó oldalán, ami tekintve a technikai kíhívást hatalmas teljesítmény.
#10894

beillesztett képNew Horizons szonda által készített kép az Ultima Thule kisbolygóról.
#10893
Hú! Na ez izgalmas lesz! 
Mindig figyelemmel kísérem a SpaceX munkáit. A legutóbbi alkalomkor egy nagyon értékes műholdat lőttek fel. Egy vadiúj GPS műholdat, mely az egyik legmodernebb a világon. Önmagában ez nem egy nagy szám úgy, azonban a SpaceX-nek eddig nem volt ilyen kategóriájú minősítése. 

Kíváncsian várom ezt a "DEMO-1" küldetést. nevet 

Szilveszter alkalmából én azért elindítottam a távcsövet. Gyűjtötte az asztrofotókhoz a nyersanyagot, de éjfél előtt gyorsan lezártam, nehogy a közelben véletlen a durrogtatással valami elégett tűzijátékdarab belessen a távcsőbe. Szerencsére nem csak én vagyok ilyen fanatikus, hogy asztrofotós rendszert indítsak. vidám Ismerős srác két faluval arrébb szintén indított egyet. vidám 

BÚÉK! nevet  
#10892
2018 Január 18-án magyar idő szerint kora hajnalban Floridából indul a SpaceX új emberes űrhajója a Dragon Crew, egy Falcon 9 rakéta tetején, 2011 óta az első ember szállítására alkalmas amerikai űreszköz, ember nélküli tesztrepülésre. Az ISS-hez fog csatlakozni autonóm dokkolás segítségével.  Ha minden rendben történik, júniusban lesz az első emberes tesztrepülés majd augusztusban a "Crew-1" nevű első rendeltetésszerű ISS személyzetcsere is.

beillesztett kép