2024. május 02., csütörtök

Hidegpárnás december

Érdekességek - Publikálva: 2016-01-17 09:58 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

A 2015-ös év utolsó hónapja nagyrészt borult, ködös, eseménytelen idõvel telt. A középhõmérsékletet tekintve átlagosan 1,5 - 3,5 fokos pozitív hõanomáliával zártuk a hónapot, illetve országszerte csapadékhiány volt a jellemzõ.

 

Részletezve a hónap

 

December legmozgalmasabb napjait rögtön a hónap elején átélhettük, ekkor ugyanis még érintették hazánkat az idõjárási frontok. 1-jén határozottabb volt a légáramlás, és a fölénk érkezõ enyhe levegõ hatására sokfelé 10 fok fölé, nyugaton 15 fok fölé emelkedett a hõmérséklet. Illetve 1-jén, 2-án és 3-án fõként az északi és nyugati országrészben kisebb esõk is elõfordultak. Ezt követõen anticiklon helyezõdött fölénk, így nagyrészt borult, csapadékmentes idõ köszöntött be, csak a magasabb hegycsúcsok "lógtak" ki a ködfelhõzetbõl.

 

 

Galyatetõ, december 20.

 

 

Az anticiklon középpontjával a Kárpát-medence felett
(Forrás: Wetter3)

 

December második és harmadik hetében sem történt lényeges változás az idõjárásban. Maradt a tipikus hidegpárnás helyzet a Kárpát-medencében. Éjszakánként ahol kevesebb felhõ volt az égen, -5, -7 fokig is csökkent a hõmérséklet, míg máshol általában 0 fok körüli minimumokat mérhettünk. A borult égnek és a többfelé ködös idõnek köszönhetõen a napi hõingás nem volt nagy. Annyival viszont megáldottak minket az égiek, hogy a ködfelhõzetbõl kilógó hegycsúcsokon, így például Kékestetõn 20-án sarki fényt fotózhattak a légköroptika szerelmesei. A meteorológiai modelleken ekkor már letisztult, hogy fekete karácsonyban lesz részünk, és ez így is lett.

 

 

Az Mátracentrum webkamerája 20-án este sarki fényt kapott lencsevégre
(Foorrás: Idõkép)

 

A karácsony idõjárása is a sokéves átlaghoz képest melegebben telt, sõt szenteste napján délnyugaton még 12-14 fokokat is mértek észlelõink, ezzel szemben a keleti megyékben 3-4 fokig emelkedett a hõmérséklet. 30-án azonban változás kezdõdött idõjárásunkban. Tõlünk északra egy anticiklon alakult ki, melynek peremén északkeleti áramlással szibériai eredetû léghullámok érkeztek a Kárpát-medencébe. Szilveszter reggelére fõleg az északi-északkeleti megyékben mértek -10 fok alatti értékeket, tehát ekkor megvolt a tél elsõ komolyabb támadása.

 

 

A decemberi hidegpárna kialakulásának oka

 

Hideg légpárna hegységekkel körülvett medencékben alakul ki a téli félévben közepes és magas földrajzi szélességeken. A Kárpát-medencében ez a jelenség nagyon gyakori, szinte minden télen elõfordul. Mivel a hidegebb levegõ fajsúlyosabb, gyakran az alacsony légrétegekben összpontosul. Ezért a magasabb hegységeken nem, vagy csak nagyon nehezen tud átkelni, valamint az inverziós záróréteg feletti folyamatok sem keverik át. Ennek köszönhetõ, hogy síkvidéken ködös, párás, hûvös az idõ, míg a magasban, például a Bükkben, Mátrában, Mecsekben száz ágra süt a Nap és magasabb a hõmérséklet.

 

A hidegpárna a december eleji lehûlés után alakult ki az országban, kezdetben még viszonylag magas (sokfelé egész nap pozitív) hõmérsékletek mellett. December közepén azonban akadt egy néhány napos szünet, amikor szárazabb és hidegebb levegõ érkezett. Így a hidegpárna második szakasza már valóban hidegnek bizonyult. Ahol csak tartós köd volt, de felhõzet nem, a fagyos éjszakákat fagypont körüli csúcsértékek követték. Ezeken a helyeken, illetve a hegyekben néhány 100 m magasan, ahol a ködréteg teteje elhelyezkedett, zúzmara is képzõdött. Mindeközben a ködbõl kilógó hegycsúcsokon a napsütés mellett több esetben akár 5-10 fokkal melegebb idõ volt, mint a ködös síkvidéki területeken.

 

 

Idõjárási statisztikák a MetNet éghajlati adatbázisából

 

 

A sokéves átlagot tekintve, az országban mintegy 1,5 - 3,5 fokkal volt melegebb az idõjárás, de például egészen északkeleten 4 fokos pozitív hõanomália is elõfordult.

 

 

Az anticiklonális "uralmat" szépen bizonyítja az alábbi térkép. Országszerte csapadékhiány jellemezte a december idõjárását.

 

 

Részletes videóválogatás észlelõink fényképeibõl

 

 

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

 

Vissza a hírek főoldalra