2024. április 26., péntek

Egy parádés konvektív hét sok-sok szupercellával

Időjárás-változás - Publikálva: 2017-07-15 08:53 | Becsült olvasási idő: kb 6 perc.

Bár az idei konvektív szezon országosan nézve már eddig sem bizonyult gyengének, hiszen május eleje óta meglehetősen sok szupercella tevékenykedett az országban (erről részletesebben egy másik cikkben nyár végén...), július eleje önmagában is felért az előző két hónappal. Az 5-étől 12-éig tartó időszakban ugyanis minden nap megfigyeltek valahol az országban (vagy közvetlenül a határ közelében) szupercellás zivatart, és ezek közül nem egy meglehetősen látványos, olykor viszont károkozó is volt.

A páratlan szupercella-bőségért kezdetben egy tőlünk északra hullámzó front, majd 11-én és 12-én egy-egy gyorsan átvonuló hidegfront volt a felelős. Július első napjait még hűvösebb idő jellemezte a június végi lehűlés nyomán, de ezt követően délnyugat felől egyre melegebb, mérsékelten nedves légtömeg áramlott fölénk. Ezt "háborgatta meg" kissé az a hullámzó, gyenge frontálzóna, mely 5-étől 10-éig tartózkodott az ország térségében.

 

Már a szupercellás napok nyitánya is meglehetősen erősre sikeredett, hiszen 5-én az Alpok térségéből több szupercella is "lecsorgott" a nyugati határszélre, illetve a Kisalföldön is kialakult néhány példány. Zivipötty-nek viharvadászat keretében 5 közeli szupercellát is sikerült ezen a napon elcsípni Vas megye északnyugati részén, de emellett még 1-2 távolabbit is megfigyelt. A nap érdekességét az adta, hogy ezek között több anticiklonálisan forgó példány is akadt, melyeknek a megszokottal ellentétben a jobb oldalán helyezkedett el a csapadékmentes feláramlási alapjuk.

Egy anticiklonálisan forgó szupercella Zivipötty jóvoltából 5-én Szombathelytől északra

 

6-án "belöttyent" az országba a hidegfront, mely kissé stabilizálta a légkört. Miskolctól kiindulva dél-délkeleti irányban azonban egy hosszan elnyúló összeáramlási zóna jött létre, mely mentén mind a nedvességi, mind a labilitási feltételek adottak voltak zivatar kialakulásához. Ennek következtében Miskolc mellett egy teljesen izolált szupercella jött létre, mely az egész országon végighaladt, és csak jó pár órával a kialakulása után, a Kárpátok déli részét elérve oszlott fel. A szupercellát Oberleitung sikeresen levadászta, megörökítve annak egészen elképesztő struktúráját szemből és hátulról egyaránt. A cella az érintett területeken 90-100 km/h közötti széllökéseket és (legalább) 2-3 cm átmérőjű jégesőt produkált. Ide kattintva egy videó-összeállítás is látható a vadászatról.

Oberleitung bámulatos fotói a keleten, Csökmő közelében levadászott szupercelláról 6-án

 

Emellett ezen a napon is kialakult a nyugati határvidéken is 2 kisebb szupercella, melyek ráadásul anticiklonálisak voltak. Ugyanakkor a száraz légkör miatt nem bizonyultak erősnek, LP karakterisztikával rendelkeztek, és alig produkáltak csapadékot.

Kis LP szupercella Véptől nyugatra szélkerék21 felvételén

 

7-én átmenetileg kissé visszahullámzott a front, de csak azért, hogy utána újból áthaladhasson az ország felett. Ezúttal már nedvesebb légtömeg érkezett fölénk, így az előző két napinál több helyen voltak záporok, zivatarok (előbb északon, északkeleten, majd nyugaton, délnyugaton). Már mondani sem kell, hogy ezúttal is előfordultak szupercellák, ahogy azt sem, hogy a nyugati határvidéken ezek anticiklonálisak voltak. A nap legerősebb és leglátványosabb szupercellája azonban egy ciklonális góc volt, melyet a délnyugati határnál, Lad térségében csípett el fetcroll viharvadászat által. A szupercellák ezen a napon is okoztak erősen viharos széllökéseket és nagyobb méretű jeget.

Szupercella Lad mellett 7-én, melyet fetcroll-nak sikerült levadásznia

 

Zivipötty-nek ezúttal elég volt a falu határába kimenni, hogy az Egyházasrádóc mellett elhaladó aniciklonális szupercellát lefotózhassa

 

8-a főként északkeletről szólt, bár az ország északi és középső tájain is előfordultak záporok, zivatarok. Északkeleten ugyanakkor nagyobb szélnyírás állt rendelkezésre, így ott több szupercella is kialakult. Ezek - a már szokásossá vált módon - szintén okoztak 90 km/h-t elérő széllökést és jégesőt, és szemfüles észlelőink több példányt is elkaptak közülük.

FlaNeth Demecser mellől fotózta az egyik 8-ai északkeleti szupercellát...

 

...Sz@bolcs pedig Nyíregyháza mellett egy másikat kapott lencsevégre

 

9-e kicsit kilógott a sorból, hiszen ekkor a multicellás zivatarok vitték el a prímet, de természetesen ekkor sem maradtunk szupercella nélkül. A nap leghatározottabb, Szlovénia északi csücskében kialakult példányát Floo-nak csak távolról sikerült lefotóznia, de a Szupercella.hu-ra került fel róla közeli fotó is, mely ide kattintva megnézhető. Emellett Perico is megfigyelt egy LP szupercellát Érd mellett.

A 9-ei Szentgotthárdtól délre kialakult szupercella magasba nyúló üllője Floo fotóján, Zala megyéből

 

Perico LP szupercellája Érd mellett

 

A nap legnagyobb dobása azonban az a multicellás zivatar volt, ami a Balaton nyugati medencéje felett durrant be, és - mondhatni, mintegy előzetes "figyelmeztetésként" a következő napra vonatkozóan - 100 km/h-s kifutószéllel kísért légzuhatagot eresztett Szigliget térségére. Emellett említésre méltó volt  még az a zivatarrendszer is, mely éjszaka érte el a Dunántúl északi részét Ausztriából, bár ennek már csak pozitív hozadéka volt, hiszen jelentősebb csapadékot okozott az érintett területeken.

Légzuhatag Sprinterx2 felvételén a Balaton északnyugati partján "kívülről" (Fonyódról)...

 

...és "belülről" (Zalagyömörőn) @Zgrót@ által megörökítve

 

És amiért kellett a "figyelmeztetés" a Balatonnak, az a 10-ei szupercellás zivatar volt, ami a késő délutáni órákban igen erős légzuhataggal csapott le a tó délkeleti részére. A kialakulóban lévő rendszer már Somogy megyében is komoly légzuhatagokat eregetett magából, melyet ezúttal is fetcroll-nak sikerült megörökítenie. Igazán ereje teljében azonban Siófok térségében lett a cella, Balatonaligán az Országos Meteorológiai Szolgálat 157 km/h-s széllökést mért, mely a Balaton-parti mérések közt egyedülállónak számít. Bár a vihar magja gyorsan áthaladt az érintett területeken, így is tetemes károkat okozott mind a szél, mind az azzal érkező jégeső.

A később a Balatonra is lecsapó zivatar 10-én délután már Kaposújlak mellett is markáns légzuhatagokat eregetett, melyet fetcroll örökített meg

 

A balatoni szupercella naplementekor, mely olyan magas volt hogy a Dunántúl nyugati, északnyugati részéről is jól látszott - palui Vámosszabadiból fotózta le, a képen pedig a jellegzetes túlnyúló csúcs is megfigyelhető

 

A zivatarok ezt követően egy multicellás vonalas rendszerré álltak össze, amit egy peremfelhő is kísért. A rendszer a konvektív szezonban eddig nem túl kedvező szerepet betöltő Budapest térségét vette célba. Ráadásul mögötte további zivatarok is előfordultak, így ezúttal a fővárosban és környékén is kiadós csapadék hullott, és látványos villámokban gyönyörködhettek a zivatarok szerelmesei. A rendszer előtt pedig a város északnyugati határában egy szupercella is kialakult, mely ketté is vált, ezt micibot filmezte le Ürömnél.

Újabb zivatar a Balaton térségében (Tamási közelében) kora este, topi által lefotózva

 

A Budapest környékére érkező első rendszer peremfelhője Pécelen MacBook által

 

Lecsapó villámok Budapesten, MetFickó és Dzsibzon fotói

 

Az időszak másik igen látványosabb szupercellái - a 6-ai keleti példány mellett - 11-én voltak. Ekkor Szlovéniából érte el két izolált példány a délnyugati országrészt, és ezek szintén több órán keresztül életben maradtak, gyönyörű, klasszikus struktúrát produkálva. Emellett ugyanakkor károkat is okoztak, hiszen ezeket is erősen viharos szél, illetve 3-4 cm-es jég kísérte. Viharvadászaink ezúttal is résen voltak, így több fotó is készült róluk, különösen a második, északabbra (a Nagykanizsa-Kaposvár vonal térségében) haladó gócról. Miki17 azonban viharvadászat keretében mindkét cellát "elkapta", és nagyszerű animációkat készített róluk:

1. cella

2. cella

Maga a front este, éjszaka több helyen okozott zivatarokat, melyek között további szupercellák is voltak, délen pedig egy kiterjedtebb zivatarrendszer is kialakult.

Az első, délebbi szupercella 11-én délután Háromfa határában, Miki17 által levadászva

 

A második, északabbi szupercella érkezése Nagykanizsára, melyet ksasi örökített meg

 

Ugyanez a cella később Kaposfő mellett, különösen impozáns, csavarodott feláramlási alappal djrafy fotóján

 

És még mindig ez a szupercella Kaposváron fetcroll által, ahol az egész feláramlási torony jól látható, a faláramlási alaptól jobbra pedig egy szokatlanul jól fejlett beáramlási sáv ("hódfarok") is megjelent

 

Fool* este északnyugaton csípett el egy, már gyengülőben lévő szupercellát, mely korábban Kőszeg közelében haladt el

 

Bár az előző napi front mögött már kevesebb labilitás állt rendelkezésre, a 12-ei front is tartogatott még néhány látványosabb mozzanatot. Ezen a napon azonban jelentősebb károkozás már nem történt. A front előtt az Alpokban egy zivatarrendszer jött létre, mely főként a Dunántúl nyugati, délnyugati felét érintette, és ennek déli végén néhány beágyazott szupercella is létrejött. Az egyik példányt Floo meg is örökítette Becsehelyen. Emellett Sprinterx2 is elkapott egy látványos peremfelhővel rendelkező szupercellás zivatart még kora este Peresztegen.

A Sprinterx2 által lefotózott peremfelhős zivatar Pereszteg határában 12-én kora este

 

Szupercella Becsehely mellett villámfény által megvilágítva, melyet Floo örökített meg

 

Összességében elmondható, hogy országosan egy nem mindennapi konvektív hét áll mögöttünk, mely során szinte minden térségben előfordultak látványosabb, több helyen szupercellás zivatarok. A csapadék területi eloszlása ugyanakkor meglehetősen szeszélyes volt, így nyugati határvidék és az északkeleti országrész kivételével június óta fennálló komoly szárazság, aszály általában csak kis mértékben, átmenetileg mérséklődött.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra