2024. április 27., szombat

Hidegfront és ciklongenezis, többfelé záporokkal, zivatarokkal

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-07-29 15:51 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Hosszú idő után nagyobb területre érkezhet csapadék. Nézzük a részleteket!

Várható események vasárnap reggelig:

 

 

Szombaton nyugat felől hidegfront éri el a Kárpát-medencét. A hidegfront a hétvége során kelet felé halad, közben pedig lelassulva, behullámozva ciklonképződési folyamatokat indít be. A ciklon ugyan csak hazánktól eltávolodva, az országtól észak-északkeletre mélyül ki igazán, de a komplex folyamatsor eredményeként több hullámban nagy nedvességtartalmú légtömegek áramlanak térségünkbe, így ezúttal nagyobb területen számíthatunk akár kiadósabb csapadékhullásra is.

 

A nedvesség mellett az előrejelzési modellek közepesen erős labilitási paraméterekkel kalkulálnak a hétvégére, azon belül hangsúlyosabban a szombati napra. Így aztán ahogy az nyáron lenni szokott, a csapadékhullás nagyobb részt záporeső formájában érkezik majd, melyet várhatóan jelentős zivatartevékenység kísér.

 

A front érkeztét már ma is jelző kósza záporok, zivatarok mellett az első komolyabb etapra a nyugati országrészben készülhetünk a szombat hajnali, reggeli óráktól kezdődően. A délelőtti órákban egyre beljebb hatol a Dunántúlra a konvektív csapadékképződés, azonban a talajfront előre sietve kissé stabilizálja a légkört, így az újabb adag zivatarozás - a Dunántúl délkeleti részét mintegy átugorva - már a Dunától keletre indulhat be.

 

Innentől kezdve a keleti országrészben vasárnap hajnalig kiterjedt csapadékhullás valószínű, emellett még északnyugaton is kialakulhatnak gyors mozgású, ún. posztfrontális záporok, zivatarok, de ez utóbbiak már csak elszórt jelleggel. Vasárnap napközben az Északi-középhegységben és északkeleten fordulhat elő további csapadék.

 

Csapadék: a nyugati határvidéken, valamint hozzávetőlegesen az Ózd-Békéscsaba vonal széles sávjában területi átlagban is jelentősnek mondható, 15-30 mm-nyi mennyiség hullhat a hétvégén. Lokálisan azonban jóval nagyobb, akár 50 mm-t meghaladó eső is lezúdulhat, ami az arra érzékeny helyeken villámárvizek kialakulásához vezethet.

 

Essen szó a másik végletről is: legkevesebb csapadékra Baranya megye térségében van kilátás.

 

Szél, jég: a kissé szárazabb légprofilnak köszönhetően főként az Alföldön, szombat délután társulhat 1-2 cm-es jégeső és 70-80 km/h-s szélvihar a zivatarokhoz. Tájegységtől függetlenül kis eséllyel néhol szupercella vagy hibrid szupercella is képződhet, mely szintén produkálhat a heves kategória környékét súroló szélrohamokat, jégesőt.

 

Összefoglalva, a sok hőség után most lesz két változékonyabb, hűvösebb napunk, regionálisan az aszály is enyhülhet valamelyest. A front áldásos tevékenységei mellett azért érdemes figyelni a radarképeket, riasztásokat, hiszen mint fentebb írtuk, helyenként károkozó jelenségek is előfordulhatnak!

Vissza a hírek főoldalra